Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Utolsó kommentek:

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.10.09. 06:23:42

@Reactor:

Sokan vannak ilyenek, s éppen ők az igazán veszélyesek. A többség sarlatán, senkinek se árt, csak pár hiszékeny embertől pénzt szed be.

Bejegyzés: Legálisan vágják át, húzzák le az embereket

Reactor 2021.10.08. 23:09:49

@Mesterlövész: Mi van, félsz, hogy igazat mondanak? A lengyeleket leszámítva volt olyan rassz vagy nép aki felsegített volna minket a földről ahelyett, hogy jókorát rúg belénk?
Nálad nem a lóláb lóg ki, pajti, hanem a ménes.

@yatumux: Ha minden színt összeöntesz egy vödörbe, abból nem csodás szivárvány lesz, hanem ocsmány feketeség.
Egyéb bomba ötlet esetleg?

Bejegyzés: Nem vagyok magyar? Nem vagyok fiatal?

Reactor 2021.10.08. 22:56:08

Senki nem születik rasszistának, hanem tapasztal. A saját tapasztalatot meg nem fogja felülírni libbancsok nyivalgása, akik ötven kilométernél közelebb sose mentek a védenceikhez. Az előítéletek nem viccből alakulnak ki, minden legendában van kisebb-nagyobb igazság. Amíg pedig a problémára nem lesz végleges megoldás - mondjuk nagy kaliber - addig csak egyre több lesz a "rasszista". Ezt garantálom.

@komplikato: Ott kezdődik a mese, hogy a sloták majmoknak eleve semmi keresnivalójuk nincs ott.
Aztán: te mennyire adsz hitelt egy olyan népnek, akinek nemhogy történelme,de saját kultúrája, hazája sincs, nem is volt, mindent másoktól loptak össze, egy kicsit a csehektől, egy kicsit tőlünk, egy kicsit innen, egy kicsit onnan, és közben habzó szájjal gyűlölnek mindenkit? Rohadt csehek, rohadt magyarok, rohadt nyugatiak, rohadt mindenki, egyedül ők normálisak ugye...
Ne azt nézd, hogy mit mondanak, hanem hogy kik mondják. Örülök, ha segíthettem.
Valós tapasztalatod? Neked? Velük? Na tudod ám kit etessél a hazugságaiddal.

@Jolka40: A "kan" nem vonatkozik semmiféle rasszra, tehát nem rasszista szitokszó. Akkor se, ha nagy erőkkel próbálsz hidat verni közéjük.

@_most_: Megvolt a napi nácizásod, remélem jó nagyot sikerült élvezned rá!
Menjél nyomassál egy kis Wolfenstein 3D-t, aztán ránts rá párat Wiesenthal tokmány fejére is, te nagy naccivadász, te.
Ótvar selejt.

Bejegyzés: A rasszizmus margójára

Reactor 2021.10.08. 22:29:31

Ezek a telejósdások, pénztalizmánosok, mestermágusok egy idiótákból álló társadalom haszonélvezői. Ha a társadalom döntő többsége visszahülyül kora középkori szintre, óhatatlanul meg fognak jelenni. Amíg pedig hasznot is hoz a jelenlegi társadalmi modellnek, szabadon hagyják futni őket.
Üdv a kapitalizmusban, emberek - az ostobák pénze a gátlástalanokhoz vándorol.

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Igen? Akkor kérlek csak egyet mutass, aki tényleg látja a jövőt, vagy ki tudja olvasni a csillagokból, vagy akármi. Addig meg tartsd meg magadnak a hülye dajkameséidet, fidesznyik.

Bejegyzés: Legálisan vágják át, húzzák le az embereket

Reactor 2021.09.25. 03:58:05

@Diorella Queen: Hát igen, ez felettébb érdekes, hogy koronavírus, vesztegzár, kijárási tilalom, deeee a díjbeszedő, adóellenőr stb. azért ki tud jönni. A zsernyákok is minden további nélkül tudtak trafizni a kinnfelejtett harmincas táblánál. De más ki ne merészeljen menni az utcára...
Okádék lett ez az ország. Teleki Pali bácsi jóslata szépen teljesül...

Bejegyzés: A buszon... diploma... jó munka

Diorella Queen 2021.09.05. 07:24:37

@Reactor: A szegény embereket és az egyszerű munkásembert nem érdekli a járvány. Ezt nyugodtan borítékolhatja mindenki. Az érdekli ,hogy be legyen fizetve a csekk és jöjjön hónap elején valami fizetésnek nevezett szarság.
Persze az egyszerű emberek is félnek, de van amitől jobban,mint a covidtól. Ezért van az, hogy a nővérek még bemennek dolgozni a kórházakba és a szocotthonokban nem maradtak ellátatlanul az öregek. Bár USA-ban otthagyták őket a fenébe egy idősotthonban, annyira féltek a dolgozók a vírustól. De az USA ,ez meg itt a Balkán.

Bejegyzés: A buszon... diploma... jó munka

Diorella Queen 2021.09.05. 07:13:18

@s: gészségügyről már ne is beszéljünk, mert az egy külön regény.

De beszéljünk.
De elég csak röviden annyi, hogy a fideszes majmok egészségügyi dolgokban is érdekeltek. Éppen most építik a magán magán kórházakat és rengeteg magán labor van a kezükben. Ezek után hol a fenében áll érdekükben az, hogy a térdprotézisre várók legyenek megműtve minél előbb az állami kórházakban?
Sehol!
Az az érdekük, hogy az idős betegnek a hozzátartozók dobják össze a térd és csípő protézisre való kétmilliót, hogy ne szenvedjen a fájdalomtól és megműtsék egy fidesz érdekeltségű magán kórházban.

Bejegyzés: A buszon... diploma... jó munka

Diorella Queen 2021.09.05. 07:06:35

@Reactor: Mert a magyarországi munkáltató az olyan, hogyha valaki nem termeli a hasznát, az takarodjon a rákba.

Válasz erre:
Ez valóban így van. Emiatt különösen nehéz helyzetben vannak a középkorú ,illetve a nyugdíj előtt álló munkavállalók. Mert egészségileg és fizikailag már nem bírják a heti 40 órát ,főleg úgy, hogy a munkaerőhiány miatt általában 3 ember helyett kell húzni az igát. Ha csak egy napra kidől az illető, akkor már kirúgják, én is ezt látom. Szabadságokat nem nagyon adnak ki, többnyire sohanapján. Betegállomány nem létezik, megszűnt. Ha betegállományba megy valaki, ki van rúgva.
Mindemellett a legsúlyosabb még mindig az, hogy annyira alacsonyak a bérek ma ebben az országban mindenütt, hogy gyalázatos. Magán szociális otthonban egy luxuskerületben, a hegy tetején, szakképzett embernek annyit mond bruttóba, mint amennyi a minimálbér lesz hamarosan. Egészen pontosan, nettó 200-300 ezer között keres az emberek nagy része még mindig, miközben az árak elszálltak a fenébe. Orbán kizárólag annyit ad, amennyiből éppen nem halnak éhen a tömegek ebben az országban. Éppen nem halni éhen, de csak éppen.

Bejegyzés: A buszon... diploma... jó munka

Diorella Queen 2021.09.05. 06:58:17

Azt megint mindenki kifelejtette, hogy ha mindenki elméletvitéz lesz, akkor ki fogja a gyakorlatban megvalósítani a dolgokat.

Válasz erre:
Hát a robotok, akiket diplomás okos emberek irányítanak.
Nekem is az a meglátásom, hogy a diploma a minden. Ha valaki lediplomázik, az kvázi belép egy másik dimenzióba, ahol egy fényévekkel kényelmesebb életre tehet szert. De ha ennyi ember ezt a dolgot ugyan így látja, akkor csak lehet benne valami igazság ?

Bejegyzés: A buszon... diploma... jó munka

Reactor 2021.09.03. 03:32:28

@s: Tudom, remekül átlátható az egész, ha az ember kicsit is értelmes és felülről nézi a problémát. A kormány a munkáltatók mellett áll ki, mert így kívánja az érdek. A devizahitelválság során a bankok mellett állt ki, mert akkor is úgy kívánta az érdek. A munkanélküli, az adós meg dögöljön éhen. Lézerjanika is megmondta a tömérdek sok okos eszével ugye, hogy mindenki annyit ér, amennyije van. Ha nincs kampányidőszak, lehet szarni nagyokat az emberek fejére, lehet bolondítani őket a saját érdekeik ellen is akár, ki lehet semmizni őket, hisz az csak jó, minél csóróbb valaki, annál kevesebb krumpli kell a szavazatuk megszerzéséhez. Ez a Fidesz és a Viktátor.

Ezzel a húzással mindenesetre jól szájbaszarták saját magukat, ugyanis hiába nyalták a munkáltatók valagát, hogy csillogott-villogott már mind, mint a legtüzesebb drágakő, ők dafke is kirúgtak mindenkit, és most az állam fizetheti nekik a segélyt. A végtelenségig azonban ez se megy: a segélyhez, nyugdíjhoz stb. dolgozó réteg kell, aki mindezt megtermelik. És pontosan ez a réteg csökken iszonyú iramban. Aztán ha majd az utolsó keresőképes ember is megunja a féktelen kizsákmányolást és a nyomort, elhúz Norvégiába prospektornak, akkor lesz majd egy rakás politikus, egy rakás clgány, egy rakás nyugdíjas meg egy rakás börtöntöltelék, és mutogathatnak majd egymásra, ki tartsa el a többit. Még körjátékot is játszhatnak hozzá: "Én kis kertet kerteltem, bazsarózsát ültettem..."
A kormánynak ne lenne pénze? Dehogy nincs. Ott csücsül offshore-számlákon, stadionokban, kisvasútban, Paks II-ben, zsidaj olimpiában, plakátkampányokban. Tehát lenne, csak épp elpisálják minden hülyeségre.

Szélsőséges helyzetben, extrém körülmények között - például társadalmi katasztrófa elkerülése érdekében - igenis lehet kényszeríteni bárkit, hogy valamit tegyen, ne tegyen, illetőleg eltűrjön. Ez a cégekre hatványozottan igaz. Pénzelbaszásról szó sem volt: úgy is lehetett volna kezelni a helyzetet, hogy amíg tart a vesztegzár, a melósok kapjanak fizetés nélküli szabadságot. Fizetés nélkülit, tehát a munkáltatónak egy fillérbe se fájt volna a dolog. Ehelyett történt az, hogy mindenkit kivágtak mint macskát szarni. Válogatás nélkül. A jót is, a rosszat is, a szorgalmast is, a lustát is, az értékest is, az értéktelent is. Mindenkit. Mert a magyarországi munkáltató az olyan, hogyha valaki nem termeli a hasznát, az takarodjon a rákba. Hogy miért nem jön be dolgozni - elütötte egy autó, vírusveszély vagy földönkívüli megszállás van - az őnagyságát nem érdekli. Nem jön dolgozni? Akkor ki van rúgva. Ez a hazai munkáltatói színvonal. És ezért fog minket Szomália is megelőzi harminc éven belül.

Azért nem állhat egy ország csupa orvosból meg programátorból, mert ezek édeskevesek ahhoz, hogy egy komplett nemzetet, termelést, infrastruktúrát elvigyenek a hátukon. Lehetnek akármilyen jó szakemberek, termelékenyek, adózhatnak csiliárdokat is, szükségük van arra a sok-sok "aljamunkásra", akik az egész rozoga tákolmány alapjait alkotják. Szükség van suksükölő buta parasztra, aki állatot tart és gabonát vet, mert a tej és a kenyér nem a TESZKÓ polcain jön a világra. Szükség van bányászokra, akik piaszagúan, kacskaringósakat káromkodva csákányozzák napi tizenhat órát a falakat, hogy legyen érc, amiből orvosi eszköz, meg számítógép készül, mert az érc se mászik fel a saját lábán a bányából. Szükség van pocakos, láncdohányos kőművesre, ácsra is, mert nélkülük se építőanyag nincs, se a ház nem épül fel magától. Ugyanúgy ahogy a 8 általánost ki se járt benzinkutasra, finomítói karbantartóra, szervizesre is szükség van, hogy legyenek egyáltalán töltőállomások, bennük üzemanyaggal. Kukásra, takarítóra is van szükség, ha nem akarunk visszamenni kora középkori szintre, amikor is az ember a háza ablakán szart ki & öntötte ki a szemetét (amikből aztán ezerszer akkora járványok lettek, mint a koronavírus). Szükség van útépítőkre akkor is, ha egyik se tudja elszavalni a Nemzeti Dalt, mert nélkülük max. kitaposott ösvények lennének. Kamionosra is szükség van, akik nem tudnak törtet egész számmal osztani ugyan, viszont gondoskodnak róla, hogy az agysebésznek és a programátornak ne Beninbe kelljen menni, ha banánt akarnak enni, és Virginiába, ha szivart vennének.

Lehetne ezt még napestig sorolni, a lényeg, remélem átjön: a tanulatlan hórukkmunkások nélkül életképtelen lenne a társadalom. Nemcsak a miénk - bármelyik. Hegyeshalmon túl erre már rég rájöttek, nem viccből fizetnek annyit egy düsseldorfi takarítónak, mint nálunk egy programozónak. Hidd el nekem, sokkal de sokkal hamarabb megéreznéd azt, hogyha a pékek beszüntetik a munkát, mintha a programozók tennék ugyanezt. Algoritmus nélkül elvan az ember akár 80+ évig is. Kenyér, és egyéb élelemfajták nélkül maximum 2-3 hétig.

A tervgazdaságnak ehhez semmi köze, ez mindig is így volt.

Bejegyzés: A buszon... diploma... jó munka

s 2021.09.03. 00:45:07

@Reactor: "Nem történt semmi, ez tehát egyértelműen a kormány sara." A kormány kiszolgálja a munkaadókat azért, hogy alkalmazzák az embereket, és ne segélyt kelljen fizetni nekik. Itt nem arról van csak szó, hogy ki mit tett, hanem arról, hogy ki mit tehetett egyáltalán. Alkupozíció van, és a kormány nem áll ebben jól, mert gyenge. Nincsen pénze, ezért ereje sincs. Illetve pénze talán volna, de nem erre akarja elkölteni (hanem a haverok zsebét tömi vele).

"Az viszont a munkáltatók sara, hogy "optimalizálás" címén helyből a legelső lehetőséget választották, semmiféle kompromisszumra, megegyezésre, köztes megoldásra stb. nem voltak hajlandóak."
Senkit nem lehet arra kényszeríteni, hogy elbassza a pénzét. Egy céget sem. Ha a munkavállaló nem elég erős (képzett, okos, kitartó, nélkülözhetetlen), akkor ki fogják baszni, mert rossz az alkupozíciója. Olcsó. Értékesnek kell lenni, akkor megtartják.

"nem állhat egy komplett ország mérnökből meg programátorból"
Miért nem? Nem tervgazdaság van. Kell 5 agysebész és 256798 takarítónő. Nekünk, magyaroknak. Akármennyi magasan képzett ember lehet, mert a világ összes munkája ide fog jönni, ha jó szakemberek vannak adott témákban. A jól fizetett ember több adót fizet (szja. áfa), mint egy olcsó munkaerő. Azon kívül ki sem basszák, mert túl értékes. Ehhez oktatás kell, a képzett ember pedig okos, és elküldi orbánt a kurva anyjába elég hamar. Ezért nincsen oktatás, meg azért sincs, mert az pénzbe kerül. Ennyit röviden arról, hogy miért baszódtak meg oly sokan a vírus miatt, pedig nem kellett volna. Az egészségügyről már ne is beszéljünk, mert az egy külön regény.

Bejegyzés: A buszon... diploma... jó munka

Reactor 2021.09.03. 00:00:46

@s: Tehát a kormány simán megléphette volna, hogy megtiltja a munkaadóknak a beosztottjaik vírushelyzet alatti kirúgását (illetve keményen szankcionálta volna, akár BTK-val is azt, aki mégis megteszi). Nem történt semmi, ez tehát egyértelműen a kormány sara. Ez az utólagos fejvesztett munkahely-védelmi kapkodás már csak "eső után köpönyeg", a létesült munkahelyek száma valahol 0 és zéró közötti mennyiség.
Az viszont a munkáltatók sara, hogy "optimalizálás" címén helyből a legelső lehetőséget választották, semmiféle kompromisszumra, megegyezésre, köztes megoldásra stb. nem voltak hajlandóak. Lehetőség az lett volna, de nem, ők mérlegelés nélkül, páros lábbal rugdostak ki mindenkit, hogy a hitvány bőrüket mentsék.
Mái napig nem értem, ezeket a legalja gennybánya szaralakokat miért nem verték laposra az üzem parkolójában, ez a minimum, amit érdemelnek.

Az nem kifogás, hogy a népek tanulatlanok. Az ő munkájukra is ugyanúgy szükség van, mert nem állhat egy komplett ország mérnökből meg programátorból. Sőt, egy-egy "tanulatlan" illető munkája gyakorta fényévekkel hasznosabb, mint egy ötször annyit kereső, de semmi hasznosat nem csináló kamuszakmás léhűtőé, akit már most ki lehetne váltani egy robottal. Ha "tanulatlanság" címszóval felmondanánk mindenkinek, aki olyan jellegű munkakört tölt be, az infrastruktúra napok alatt - bizonyos régiókban - órák alatt omlana össze. A következmény jobb esetben polgárháború lesz, rosszabb esetben anarchia.
Tulajdonképpen nem is bánnám egyiket se, ha ezen az áron végre prosperáló, működő országunk lenne. Yoda mester is megmondta már: "használd az Erőt!". Ezek másból vélhetően nem értenek.

Bejegyzés: A buszon... diploma... jó munka

Reactor 2021.09.02. 23:11:00

Én speciel azért nem szavazok senkire, mert nincs értelme - színjáték az egész. Eldöntheted, hogy melyik rablóbanda lopja ki a szemedet is. Választhatsz: így legyen szar neked, úgy legyen szar, vagy amúgy. Ennek mi az értelme? Inkább leadom érvénytelenként.

@Moin Moin: A politizálásnak 0 és zéró köze van a gazdaság működéséhez. Konkrétan pont a politika a gazdasági fejlődés kerékkötője.

@harmincas: Értem, tehát szavazzuk meg, hogy így legyen nekünk szar, úgy, esetleg amúgy. Okoooos!
Na, ezért tart Magyarország mái napig ott, ahol.

@wmiki: Te igazoltan is elmebeteg vagy, szóval az állásfoglalásod teljesen érthető. Szerencsére minden nappal egyre kevesebben lesztek.

@valaki senki: Ja, alapítson mindenki pártot, akinek nem tetszik valami...szuper ötlet...és dolgozni akkor ki fog? Vagy idáig már nem jutottál el?
Tipikus magyar megoldás: szarva közt a tőgyit...

@Hurrá Torpedó: Ha pedig szavazol és megválasztod a legkisebb rosszat, 4 év múlva belőlük lesz a legnagyobb rossz. Bocs, de ez se működik.

@hát, ez gáz: Akkor mi a te megoldásod, észvitéz? Megszavazod a legkisebb rosszat, aztán 4 évig anyázod őket? :D
Apafej, te lábon hordod ki az agyhalált.

@Muzsikok közt: Demokrácia? Itt? Jó nagyot alhattál...

Bejegyzés: Miért nem szavazok senkire?

Reactor 2021.09.02. 22:40:11

Lehet, hogy sztereotíp és elnagyolt közhelynek hangzik, de minimum 70 százalékban igaz: aki ma fizetésből meg tud élni, az vagy lop, vagy adót csal, vagy kormányközeli nyalonc. A felső tízezret és a politikusokat nem számolnám ide; a médiaprostiskodás, adószedés, bűnözés stb. az nem becsületes munka.
Becsületes munkának az számít, ami fizikális értéket, GDP-t állít elő, ill. a megtartását segíti. A kenyeret sütő pékmesternek, vagy a szántóvető parasztnak jóval több köze van az igazi munkához, mint a billentyűket pöntyörgető programozónak, az irodakukac jogászoknak, vagy éppen a scamcoinos Ponzi-sémát építgető hülyegyereknek.

@KömKel: Stimm. Csak épp vállalkozóként bőven akad annyi tartalékod, amivel kibekkelheted, amíg meggyógyulsz & még a kezelésedet is tudod fizetni. A takarítónő ezzel szemben...?

@Oregon (TM): A gazdagok minden nappal tesznek róla, hogy ne szeressék őket. Ha valaki rendre az ablakod alá szarna éjfélkor, és utána bekopogna hozzád vécépapírért, te se örülnél neki, gondolom. Na, ez ugyanaz.

@fda: A minőségi munkáért többet fizetne mindenki. A csip-csup összecsapott gányolmányért meg 5 forint is sok.
De próbáld majd ki egyszer, hogy az éves karbantartásnál feleannyiért dolgozó szerelőt hívsz a kazánodhoz! Aztán egy szép reggel a Szaturnuszon ébredsz majd fel, több darabban.

@Hohenzollern: A gazdagoknak tán nem a szegényektől van pénze áttételesen?
De bizony, onnan.
Miről is beszélünk tehát?

@Dr_Minimum (törölt): Például nem stadionra, kisvasútra, Paks II-re, meg Soros-ellenes kampányra kell elpisálni a nemzeti vagyont, és tessék, máris jut másra is!
Őrület, bmag, zseni vagyok!!!!4!4!4444NÉGYNÉGYNÉGYNEGYVENNÉGY!!!!!

@Ne érdekeljen!: Ettől függetlenül igaza van neki. A cikknek pedig nincs.

@Zka: És? Ettől vagy úgy odáig? Fáj az igazság, vagy mi?

@fermion: Hagyd...az ilyen mélyhülye söpredékek nem fogják fel, hiába magyaráznád el neki lassan, folyamatában. Egyenesen eltökélte, hogy nem is akarja felfogni.
A világ annyiban hibás - annyiban viszont nagyon - hogy lehetőséget se ad a kitörésre. Kishazánkban legalábbis, ahol se a szaktudás, se a szorgalom nem számít, sokkal inkább az, hogy kiket ismersz.

@bunkó: Ma, amikor a medián éppen elég ahhoz, hogy ne dögölj éhen, gazdagnak számít az, aki zsebbű' meg tud venni egy Suzukit.

@hát, ez gáz: Azért nem merül fel, mert Magyarországon ez kevesebb mint 1 százalékra igaz. A maradék 99 százalék pedig vagy protekcióval, vagy kenőpénzzel, vagy befolyással jutott az aktuális pozícióba. Vagy mások agyontaposása árán.
Majd akkor tücsközzél, kérlek, ha az állásinterjún nem vágják az önéletrajzodat a kukába csak azért, mert az utánad jövő apukája együtt bratyizott az ügyvezető-igazgatóval óvoda-kiscsoportban, okés? Lehet ilyet kérni?

@nu pagagyí: Aha, biztos bazinagy a kereslet az 57 millióba kerülő lepukkant lakóparki putrikra, igaz? Ja, nem...
Care to reconsider?

@gombosg: Jaj perszepersze, szegény multinak nincs miből fizetnie normális bért a dolgozóinak, mert azt máshonnét kéne elszednie...hagyjuk már ezt a demagóg szardumát, egy német árufeltöltő mireföl is keres akkor háromszor annyit, mint egy magyar?

Bejegyzés: A magyarok szerint mindenki lop?

Reactor 2021.09.02. 21:11:48

@Ad Dio: Hülye adós és hülye adós között mégis mi a különbség? Az, hogy az egyik elnyaralta a hitelt, a másik meg úgy vett belőle kérót, hogy pontosan tudta, nem fogja tudni meg is tartani, az minimális, elhanyagolható eltérés. A pőre lényeg: akart valamit, amire nem futotta, tehát jól eladósította magát, hogy mégiscsak fussa. Most meg bömbikézik. Ha kilakoltatják őket - így jártak, úgy kell nekik. Ez van, ha valaki olyan pénzzel zsonglőrködik, ami nincs a birtokában.
Mélyszegényből pedig uszkve 5 millió van kishazánkban, köszi, hogy kérdezed. Ha a Fideszre tetted az X-et, akkor pedig ebben a te kezed is benne volt vastagon.
És mégegyszer: az is egy opció, hogy NEM költözöl el, hanem otthon maradsz, és akkor esetleg nem fognak még az ükunokáid is adósságban úszni halálukig.

@repecs: Igen, a Föld minden országában akadnak mélyhülye idióták. Ez újság, vagy mi? Azokat lehet eladósítani, anyagilag tönkretenni, akik hagyják magukat. Akinek meg a fejében káposztalén kívül más is volt, az viszonylag hamar rájött, hogy ingyenebéd nincs, és nem érdemes ráharapni a mézesmadzagokra amiket a bank elhúzkod az orra előtt, mert nagyon, NAGYON rá fog fizetni a végén. És ezek az emberek jogosan vannak felháborodva, hogy a kormány velük fizetteti ki mások pénzügyi balfaszkodásait.

Bejegyzés: Levél Magyarországnak, feladó Béla, van devizahiteles ismerőse

s 2021.09.02. 21:04:30

@Reactor: Ez egy optimalizálás eredménye. A munkaadó a következő választás előtt áll: kibassza a munkavállalót, mert nem akarja a bérét és a járulékokat fizetni, aztán ha újraindul az üzem, akkor felveszi azt, akit éppen talál. A másik lehetőség, hogy a bevétel elmaradása ellenére is megtarja a munkavállalót, mert később nehezen tudná másvalakivel pótolni. Ezt árnyalják még a szakszervezetek tevékenységei, és a kormány által a munkáltatók számára előírt kötelezettségek.
A helyzet az, hogy kevés a magas hozzáadott értékű munka, mert - talán már említettem - a népek tanulatlanok. A szakszervezetek nem kifejezetten hatékonyak - néhány kivételtől eltekintve. A kormány pedig a munkavállalók kárára alkuszik meg a nagy munkáltatókkal, mert neki elég az, ha az emberek állásban vannak, és nem kell nekik segélyt fizetni. Ebből az következik, hogy az alkalmazottak többségét nem volt érdemes megtartani. Az újraindulásnál látszik, hogy nehezen lehet még a viszonylag egyszerű munkákra is embert találni (pl. vendéglátás), mert az olcsóbb munkaerőt elszívják a környező országok. Ehhez hozzá lehet venni azt is, hogy a magyar vállalkozások nem rendelkeznek annyi tőkével, hogy túléljenek egy leállást. A kormány pedig nem költ eleget az állás nélkül maradtak segélyezésére. Az eredmény egy pandémia esetén látszódik teljesen világosan, de nem kell kétségbe esni, húsz év múlva ez amúgy is bekövetkezett volna válság nélkül is. Annyi történt, hogy előrelapoztunk egy detektívtörténetben, és már tudjuk, hogy ki a gyilkos. Ha végigolvastuk volna, akkor is az lenne. (orbán)

Bejegyzés: A buszon... diploma... jó munka

Reactor 2021.09.02. 20:48:21

@unconnected™: Hülyeséget beszélsz, illetőleg hazudsz. A devizahitelesek döntő többsége vagy nem látta át a következményeket, vagy magasról szart azokra, így most egyenesen elvárják, hogy megmentsék őket. A kormány pedig egy tálból cseresznyézik a bankokkal, amíg megkapják a sápot tőlük, dehogy fognak itt kamatokat szabályozni, meg igazságot szolgáltatni. Ezért nem lépett semmit a PSZÁF, a GVH és a többi hatóság se - ők is benne vannak a játszmában.
Aki pedig úgy vesz fel hitelt, hogy ő maga is pontosan tudja, hogy nem fogja tudni (vagy echte nem is akarja) visszafizetni, az nemcsakhogy alacsony IQ-jú parazita, hanem egy legalja hitvány surmó is. És az ilyen megérdemli, hogy az utcára pakolják és ott csöveljen amíg el nem viszi az éhhalál. Akármennyire is toporzékolsz.

@jeriko: Nem kell megmenteni senkit, ugyanis ha megtennénk, egy éven belül ugyanakkora adósságba vernék magukat. És megint. És megint. Szerinted meddig bírnák ezt az adófizetők?
Hogy Magyarország ennyire rottyon van, köszönd a Viktátornak, elintézte. Ha őrá pakoltad az X-et, akkor meg szerintem hallgass.
Az pedig nyílt titok, hogy Európában már mindenki megelőzött minket, Ukrajnát kivéve, de ők is csak az orosz háború miatt vannak még mögöttünk. Orbánisztán jobban teljesít! Mélyszegénységben, bűnözésben dobogósok vagyunk, ez má' igen!
Ha nem akarsz adózni, van millió meg egy módszer a kikerülésére. Ha itt mindenki mindig minden forintot becsületesen leadózna, barátom, akkor nem 5 millió hanem 9 millió koldusunk lenne.

@Bolsi Buster: Aha. És ezeket, amiket állítasz, honnan szeded? Kitől? Jaaa, kormánymédia! Oké, akkor tekintsük annak, ami: nagy büdös kamunak.

@makkospacal: Hihetetlen, de lehet lakástakarékkal, részletfizetéssel, sőt, spórolással is lakást venni. Csoda, mi? Nyet. Csak nem kell hetente fekvehányós bulit tartani az egyetemi évek alatt. De örökölni is lehet, úgy van. Bőven akad alternatívája a hitelfelvételnek.

@CyberPunK: Te figyuka, az is megoldás, hogy NEM költözik el, hanem otthon marad. Ja tudom, azok mamahoteles lúzerek mind, az ám az igazi életrevaló, tökös csávó, aki huszonöt éves korára már elköltözik! Oké, nagyon faja elköltözni, aztán majd örülhet, ha hónap végére szárazkenyérre futja esetleg a pénzéből, miután kifizette a főbérlőt vagy a bankot. A mamahoteles lúzerek meg röhögnek rajtuk egymás markába.

@Ad Dio: Neked is, pajtikám: az is megoldás, hogy otthon maradsz a seggeden, és nem veszel túlárazott kérót se hitelből, se máshogy. Érdekesmód ez sose jut eszébe egyik idiótának se, csak amikor már ott tart, hogy az egyik hiteléből fizeti a másikat, és lóg a feje felett Damoklész kardja, akkor dereng fel benne, hogy basszameg, ha nem akarok elköltözni mindenáron, ebből semmi nem történt volna meg...

@$pi$:Az általad felsorolt dolgokat az állam állja az adóból (már amit...bőven akad gyógyszer, aminek a teljes költségét te fizeted), a lakást meg nem. Két totálisan össze nem illő dolgot akarsz összepároztatni. Persze, anno volt olyan, hogy kiutaltak tanácsi lakásokat a rászorulóknak - a "komunista" időben, amire úgy hányod az epét kifordult szemekkel, mily ironikus - de momentán államilag űzött ingatlanos piramisjáték zajlik, a legutolsó koszos patkánylyukat se kapod meg húszmillió alatt.

Bejegyzés: Levél Magyarországnak, feladó Béla, van devizahiteles ismerőse

Reactor 2021.09.02. 20:36:01

Vicces a levél :) Bélácska eleve ott kúrta el, hogy hitelt vett fel. Konkrétan bepucsított a banknak, államhatalomnak, hogy "itt a seggem, basszatok". Azok pedig mind végig is mentek rajta becsületesen. Hibás a bank is, hibás az állam is, és ugyanúgy a hitelkárosult is, nem kell egyiket se mosdatni. A károsultak megmentésével meg összvissz annyit érnénk el, hogy utána megint bődületes adósságba vernék magukat, elvégre azt látják, elég csak hisztizni egy kicsit, hogy mocsokbankokfúj, és úgyis ki lesznek húzva a szarból.

@Pepibubó: Ne csúsztass. Az árvízkárosultak nem tehetnek arról, ha egy folyó áttöri a gátat. A fogyatékos nem azért született annak, mert így akarta. Az oktatást, közbiztonságot stb. pedig ígyis-úgyis mi fizetjük, akár van hitelválság, akár nincs. A hitelt felvevők ellenben - elméletileg - felnőtt, felelősségteljes, szavazati joggal rendelkező emberek volnának, akiktől azért elvárható lenne, hogy ne kezdjenek el hat golyóval a tárban oroszrulettezni. És ez nagy különbség ám. Az általad hörögve gyűlölt bolsevista Kádárnak például sikerült az átlagembert megvédenie a saját hülyeségétől.

@♔batyu♔: Nem, barátom, semmit nem "kell". A klónozás óta meghalni se. A devizahiteleseket sem kell megmenteni. Kockáztattak, és belebuktak, ez is benne van a pakliban, mint ahogy ha kaszinóba mész, és a komplett vagyonodat felteszed a piros 18-ra, pörgetésnél esetleg nem az jön ki. Aki a megélhetésével hazárdírozik, saját magán kívül senkit ne vádoljon. Ja, mellesleg ha az ország fele bebukott hitelesekből állna, és a másik felének kellene megmentenie őket, azt mégannyira se bírná ki az ország. Nagy ügyesen kiválasztottad a lehető legrosszabb megoldást.

@babo_: Hát pajti, az embereknek kezd elszakadni az összes cérnája, hogy a keresete szebbik felét léhűtőknek osztogatja szét az állam. Örülök neki, ha neked ez smafu. Bizonyára pénzfa nő a kertedben, nincsen aki leszakassza, csak úgy hervad rajta?
- Felsőoktatás: egyre több a költségtérítéses szak és egyre kevesebb az állami. Hogy miért? Azért, pajti, mert mióta az egyetemek ontani kezdték magukból a diplomásokat, elinflálódott a diploma értéke. A kilencvenes évek jogász-közgazdász lufija már réges-rég kidurrant például, de bőven akad még ezeken kívül is büfészak. Mivel munkahelyet basznak teremteni nekik, a másik lehetőség maradt csak, hogy csökkentik a számukat, vagyis az jusson diplomához, aki meg is tudja fizetni. És ezzel a sima érettségivel rendelkezők is jól járnak, mert ha minden második ember diplomához juthatna, ők pár hónapon belül éhenhalnának mind.
- Fészekrakó/szocpol: miután mindenki csak visszaélni tudott vele, nem is bánom, ha nem finanszírozzák ezt tovább közpénzből.
- Nyugdíjasok: itt konkrétan fején találtad a szöget, a mostani aktív korúaknak semmiféle nyugdíja nem lesz. Ami mégis lenne, a kormány két kézzel szedi majd el, lásd MANYUP.
- Munkanélküliek: a rájuk költött pénzt simán lehetne munkahelyteremtésre is fordítani. Aki meg nem akar dolgozni, azt miért is kéne eltartania bárkinek?

@bzsoa: Még szerencse hogy stadionra, kisvasútra, zsidás olimpiára, határzárra, plakátkampányra van pénz. Munkahelyteremtésre, na ARRA véletlenül pont nincs!
Jó néhány kapóra jött véletlenről tudunk.

@Melampo: Így van, semmiféle segítséget ne adjunk nekik. A döntő többség önhibájából került ebbe a helyzetbe. Ha te jótékonykodni akarsz, akkor mentsd meg őket a saját pénzedből, apafej, másnak egy családot kell jóllakatnia.
Eladhatatlan lakások? Az ingatlanlufi azt mondja: "Na, fogd csak meg a sörömet..."
Addig ugyan már nem jutottál el, hogyha nekiállunk minden hitelkárosultat megmenteni a keresőképes, értékteremtő lakosság pénzéből, akkor azzal csak annyit érnénk el, hogy mindenki egyformán csóró lenne, és szépen földbeállna a komplett ország, mert a gazdaságba befolyt pénzt ezekre az elmebetegekre kéne költeni, de sebaj, lényeg az empátia, nemde? És ezek után te nevezel másokat butának.
Vicc vagy, apafej - abból is igen gyenge.

@citrix: Ez stimmel. Viszont ez nem jelenti azt, hogy szabadfolyást kéne engedni a lustaságnak, irigységnek, kapzsiságnak. Vagy éppen a hülyeségnek. Senki nem lesz attól "komunista" [sic], hogy ezeknek megálljt akar parancsolni.

@politikailagnemkorrekt: Azóta remélem már rájöttél, mekkora hamubansült faszság, amit írtál.

@Pan Modry: A hitelminősítésnek kb. semmi köze nincs a munkahelyek számához, hiába próbálod összeerőltetni a kettőt.
Bankokat perelni? LOL, sok sikert! Az ügyvédjük keresztbe lenyel reggelire, és még örülhetsz, ha nem te kerülsz börtönbe a végén.

Bejegyzés: Levél Magyarországnak, feladó Béla, van devizahiteles ismerőse

Reactor 2021.09.02. 15:46:58

@s: Az rendbe van, hogy hazaküldik a munkásokat, az viszont nincs, hogy a munkáltatók kicsinyes bosszúból ki is rugdosták őket mind. Belegondoltak egy percig is abba, hogy később mi lesz? Hajlandóak voltak bármiféle kompromisszumra? Fenét. Egyszerűbb volt lapátra tenni mindenkit szánalmas "neked se legyen jobb" mentalitással.
Mondjuk mit csodálkozok, a Balkán közelebb van hozzánk, mint mondjuk London vagy Helsinki.
Lett volna választásuk a munkáltatóknak - mindig van választási lehetőség. Bőven lett volna más megoldás is, mint kirugdosni mindenkit, ők mégis ezt választották. Az rendben van, hogy a felcsúti csüngőhasúnak is köszönhető a kialakult helyzet, sőt, jobbára ő a hibás, viszont nem ő mondta a munkáltatóknak, hogy oké, gyerekek, vesztegzár van, rúgjatok ki mindenkit...

Bejegyzés: A buszon... diploma... jó munka

s 2021.09.02. 14:04:36

@Reactor: "egy kenyér nélkül maradónak, akit egy hónap múlva kipakol az albérlő az utcára, miért kéne vigasztalja, hogy más meg belehalt"
Nem egészen erről van szó. Akit hazaküldenek, azt azért is teszik, hogy esetleg ő ne haljon ebbe bele. A kontaktusok csökkentése MINDENKINEK jó. Az ár, amit ezért adni kell, hogy nem lehet személyes jelenlét a munkahelyen.

"az ország 90+ százalékában nincs választási lehetősége az embernek"
O.K., de miért? Mert az emberek nagy része tanulatlan, és ezért nincsen itt olyan munkáltató, akinek a szarjait távolról is lehet piszkálni (szoftver, tervező, jogász, stb...).

"Gyári meló alacsony fizetésért"
Ez a brazil gépsor. Ha orbán többet költött volna oktatásra, akkor más lenne a helyzet. De nem tette, a népek pedig beszopták.

"az elenyésző kisebbség az, aki hajlandó volt bevezetni, a döntő többség még mindig azon az alja szinten van, hogy vagy bejössz, vagy kirúgunk"
A helyzet az, hogy a munkáltatóknak nem volt választásuk. Vagy leállnak, vagy engedig a home office-t. Fontosabb volt nekik, hogy jöjjön a pénz BÁRHOGYAN, mit hogy ne jöjjön sehogy.

Bejegyzés: A buszon... diploma... jó munka
süti beállítások módosítása