Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

A gyerekvárás költségei 2018-ban

2018. március 06. - Szarvas Norbert

mennyibe_kerul_a_gyerek.png

Ez a cikk kifejezetten kezdő apukáknak szól, akik a babavárás státuszában vannak."Mert azt senki nem mondta, hogy...!". Soha nem felejtem el, amikor tavaly nyár elején megtudtam, hogy jön a baba (napokon belül meg is érkezik) és a kezdeti feltörő érzelmi cunamit azzal tetéztük, hogy akkor gyorsan lemegyünk a bababoltba "körbenézni...". Persze engem senki nem figyelmeztetett az érzelmi és pénztárca-sokkra, ami ahhoz vezetett, hogy...

A bababoltban

Kezdő és legfőképpen babamárkákban laikus apukák számára a vérnyomásuk megőrzése céljából erősen javasolt az internetes előzmény-kutatás, mert különben úgy járhatnak, mint én. A párom mutatta az utat és betévedtünk valami "Brandon" nevezetű babaáruházba. Különösebben nem aggódtam ezen a ponton, hiszen a pénztárca alapvetően tele volt, nem gondoltam volna, hogy érhet meglepetés miután közel 650 ezerért vettem pár nappal ezelőtt számítógépet. Szóval lelkileg sok mindenre fel voltam készülve, csak arra nem, ami történt!

Még a bejárat utáni 1-10 méteren voltunk, amikor tőlünk jobbra az autóba pattintható babaszéket nézegettük. Lépésenként 80 000 forint, és nem hazudok! Mert minden lépésnél a gyerek papíron fél évet serdült és ahhoz máris másfajta szék dukál, aminek árcetlije a pofátlantól a nagyon pofátlanig terjed. Gondoltam magamban, hogy ez valami carbonvázas űrtechnológia netalán? Mindegy, mert csak ez a tétel a gyerek 3 éves koráig papírformaszerűen elvitt volna fél millió forintot.

És még hol van a többi cucc?

Ezen a ponton olyan történt velem, mint még soha. Konkrétan ki kellett mennem a mosdóba, mert rosszul lettem. A hányinger és az ájulás környékezett meg felváltva. Innentől kezdve a traumuatizált agyam stand by üzemmódba lépett, sok dologra nem emlékszem. Csak arra, hogy a végén az autóban ülök magam előtt és ujjaim adogatom össze a matekot, ami alsó hangon kijött másfél millió forintra. És ebben nincs benne a szülés, az orvos, se semmi. Csak a felszerelés.

Miután elmeséltem pár szakavatott ismerősömnek a traumát, röhögve közölték, hogy ez valami prémium bolt volt, vagyis a "nagyon drága". Ezen a ponton a párom is értetlenkedett, mert azt hitte, hogy tisztában vagyok ezzel. Ezután az élmény után egy IKEA babaosztály már kifejezetten jót tett a lelki békémnek...

A babakocsi

Mi úgy döntöttünk, hogy a 4 in1 féle opciót választjuk és abból is egy izmosabb cuccot. Szerencsére éppen le volt értékelve a város másik felén egy erre szakosodott boltban, és a 300 000 forint helyett 200 000 -ért elhoztuk, amiért cserébe kaptunk egy olyan babakocsit, ami mindenre jó és az alábbi szériafelszereltség tartozik hozzá:

  • Könnyített karbon űrtechnológiás vázszerkezet
  • ECO bőr kárpit
  • Hatalmas dupla lengéscsillapítók
  • Digit klíma
  • Tempomat
  • Bőr kézmelegítő
  • Beépített pohártartó

(és ebből a felsorolásból kettő nem igaz. Döntsd el te, hogy melyik kettő...)

Szóval a kiscsaj (mert lány lesz) kapott egy "apofámleszakad" babaautót, csak hogy minden rendben legyen. Apa (én) pedig egy deréksérvet, mire felszenvedtem a három emeletnyi lépcsőn a cuccot.

 

 

Az Angelcare termékcsalád

Pelus- a gyerek állítólag több trágyát fog megtermelni, mint egy alföldi agrár-kultúr szakiparos. Szóval készülnünk kell, ha már az ide vonatkozó EU támogatást nem tudjuk lehívni. Sokan bíznak az AgnelCare márkában, így mi is beújítottunk egy peluskukát és hozzá vettünk 6 darab babazsák lemezt, ami így egyben majd nagyon jó lesz nekünk. Mindezt 14 000 forintért, és az sem nagyon boldogít, hogy ebből a lemezből (a nagy csomag 10 000 forint=6 db) majd még kell venni.

Légzésfigyelős walkie talkie- már a vége fele vagyunk, állunk a boltban és azon gondolkozunk, hogy akkor most melyiket vegyük meg. A tapasztalt rokonok mondták, hogy erre áldozni kell és nem elég a mozgásfigyelő változat 15 ezerért. Ide több kell. Szóval megy a matek, mert mindig találunk egy picivel jobbat egy picivel drágábban. Én hajlottam volna az applikációs-ájfónos verzióhoz, amihez megvesszük a szükséges elemeket, de az asszony persze még az előző évezredben él. Így maradt nekünk 55 000-ért az érintőképernyős (undorítóan csúnya) prémium alsó kütyü, ami légzést figyel, mozgást figyel és a csipogásaival még arra is figyel, hogy az idegeim ne csillapodjanak.

 

 

Tommee tippee cumisüveges tejcsárda

Te nem tudtad, hogyha cumisüveg, akkor Tommee Tippee, mert ez olyan nagyon speciálisan kialakított cumis verzió, amit a gyerek nem tud félrenyelni? Amúgy nagyon király a doboza illetve a minősége. Magamban megállapítottam, hogy ez a cumisüvegek és mellszívók Apple-je. Szóval rossz nem lehet. Vettünk egyszer egy szettet 6 000-ért, aztán még 18 000-ért a nagyszettet benne a mellszívóval. Közte három hónap, szóval annyira nem fájt ez a rész. Az autóban jegyeztem meg, mintha már vettünk volna ilyen cumisüveget. Sebaj, vágta rá az asszony, majd jó lesz ez.

Kérdem én, hogy mire? Na sebaj, ennyi pénzért a vendégek is cumisüvegből isszák majd az innivalót...

Cumisüveg sterilizálás

Itt már elvesztettem a fonalat, Philips a márka (ennyi megvan) és darabja 20 körül van. Nekünk ebből természetesen kettő van. Kezdő apukák figyelmébe ajánlom, hogy nem vagyok meggyőződve ennek létjogosultságáról, szóval csak keményen! Mert a terhesség alatt az asszony elveszti a realitásérzékét és más dimenzióban kezd el mozogni!

Nem kell gyerekruha

Nem kell babaruha, mert majd úgyis az ismerősök adnak, rokonok vesznek. Ez volt kb. 50 000 forinttal ezelőtt. Az eredmény? A babának több ruhája van, mint ami nektek együtt és összesen. Pont azon röhögtem, hogy gyakorlatilag minden ruhát elég egyszer ráadni, mert mire a vetésforgóban sorra kerülne, addigra kinőtte. Az a baj, hogy egyszerűen nem lehet megállni a boltban, hogy ne vegyünk valamit!

Hopp, egy 80 ezres komód

Felejtsd el, hogy okosan és racionálisan megúszod a bulit. Heteken keresztül győzködtem hormontól telített szerelmemet arról, hogy nem kell ultraspeckó, pelenkázónak is használható, "bükkfenyőből" készült hiper-csoda komód, amikor úgyis fogunk majd költözni a gyerek második éve előtt és akkor majd berendezünk neki egy új szobát. Én a 30 ezres IKEA komódra hajlottam volna, mert az sok szempontból jobb lett volna. Vesztettem.

Egy idő után már nem számolod

Ahhoz képest, hogy igyekeztünk tudatos vásárlóként meglovagolni az akciókat, még így is sikerült egy atomcsapást küldeni a családi büdzsére (sok minden a felsoroláson kívül maradt- gondolok itt a szüléssel kapcsolatosan felmerülő 1-200 000 forintos költségekre például -hidd el a károkat csak enyhíteni tudtam). És még a gyerek meg sem érkezett.

És mivel kecsegtetnek? Ha megérkezik életed értelme, akkor kell cudar élet, hiszen úgy kell a büdzsében a lyukakat befoltozni, hogy az alvásról le kell mondanod és minden percet életed értelmével töltenél. Van itt baj.

Amúgy fantasztikus érzés az egész, ebben a cikkben az érem egy másik oldalát próbáltam viccesen bemutatni, hogy tulajdonképpen milyen anyagi terheket jelenthet a baba érkezés a család számára! Mi a megoldás? Már most kezdjél el minden hónapban 10 000 forintot félretenni egy borítékba, amire ráírod "Szeretem a babám".

Még nem terveztek gyereket? Akkor a legjobb időben vagy elkezdeni feltölteni a baba-perselyt, amiből majd a kiadásokat fogod finanszírozni! Jah, hogy nem írtam le például a magán ultrahang 20-25 000 forint/alkalom költségeit vagy a nőgyógyász 15 000-20 000 forint/alkalom költségeit?

Apukám, kösd fel a gatyád...

 

►►►►

Ha tetszett a cikk, akkor meg tudsz hívni egy “kávéra”: Támogatom a blogot 1-3 dollárral

IFL prémium blog: Klikk

ingyenesen letölthetsz egy hasznos pénzügyi eszközt: Klikk

Segítsek neked vagy kérdésed van pénzügyekben? Akkor írj:

✰✰ szarvas.norbert@iflgroup.hu vagy

✰✰ www.iflgroup.hu

Itt találsz meg minket, ahol további "csak itt megjelenő" egyedi tartalmakat is olvashatsz

Jelen weboldal teljes tartalma és az innen elérhető valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű és nem teljeskörű, szövege a közzététel napján hatályos jogszabályokon és egyéb tájékoztatásokon alapul, nem minősül biztosítási termék vagy pénzügyi szolgáltatás kiválasztására irányuló, illetve jogi- vagy adótanácsadásnak, sem egyoldalú kötelezettségvállalásnak (ajánlattételnek). Kérjük, hogy a termékek vagy szolgáltatások összehasonlítása és kiválasztása során, továbbá a szerződéskötésre irányuló dokumentumok aláírását megelőzően körültekintően tájékozódjon a választott termék vagy szolgáltatás aktuális, részletes feltételeit illetően. A fentiek figyelmen kívül hagyásából eredő, illetve az esetleges jövőbeli jogszabályi- illetve üzleti környezetben bekövetkező változásokért való felelősséget a jogszabályok által lehetővé tett legteljesebb mértékben kizárjuk.

Ez a cikk 2018. március. 06. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr3513719326

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

boundary 2018.03.06. 14:11:48

A gyermekvárás költégei MILLIOMOSÉKNÁL.
Avagy minden szart meg kell venni.

schank 2018.03.06. 15:36:37

Haha, nagyon is at tudom erezni a posztolo helyzetet, nalunk is hasonlo van, bar en meg tudom gyozni (nem is kell nagyon gyozkodni) az asszonyt, hogy nem kell mindenbol a legdragabbat megvenni. Valoszinuleg itt nemeteknel eleve el vannak tolodva az arak a felso kategoria fele (ertsd: olcso verzio nem mindenbol van, vagy az olcso is dragabb, mint Mo-on), de igy is mar kozelitunk az ezer eurohoz, pedig meg RENGETEG mindent nem vettunk meg...
Egyebken gratula a babahoz :)
Ja es egy tipp (bar utolag nem fog sokat hozni a konyhara): a legzesfigyelos babaor szinte felesleges, mert egyreszt elofordul, hogy feleslegesen becsipog (ujszulotteknel normalis, hogy par mp-re kimarad a legzes, aztan ujraindul), masreszt meg tegyuk fel, hogy leall a legzes mit csinalsz, amig kier a mentoorvos? Szakszeruen lelegeztetsz egy csecsemot? ketlem. Addig viszont garantaltan konstans a bebiorre fogsz figyelni, hogy mikor csipog.

schank 2018.03.06. 15:38:12

@boundary: egyreszt a poszt erezhetoen es egyertelmuen szarkasztikus, masreszt meg aki megengedheti maganak, az igen is megvesz mindent a gyerekenek. Kinek, ha nem neki? Persze at lehet esni a lo tuloldalara, de pl. a nagy es kenyelmes babakocsi szerinten is alap, a legtobb dolog ami pedig szerepel a posztban (tehat nem az osszes!) pedig tenyszeruen szukseges.

Untermensch4 2018.03.06. 20:23:34

@schank: "a poszt erezhetoen es egyertelmuen szarkasztikus"
Hát igen...
"Te nem tudtad, hogyha cumisüveg, akkor Tommee Tippee, mert ez olyan nagyon speciálisan kialakított cumis verzió, amit a gyerek nem tud félrenyelni?"
... de lehet hogy van olyan cumisüveg ami megoldást nyújt arra a problémára hogy a táplálék és a levegő útvonala az embernél keresztezi egymást... :)
Mi először "esernyősen" összecsukható babakocsit vettünk, később egy viszonylag nagy kerekű és jó rugózásút használtan, kb 7ezer HUF-ért. A különbség annyi hogy ahol a kis kerekű babakocsit már lehetetlen tolni is, a nagy(obb) kerekű rugózásosban ott el tudott aludni mert csak ringott.

boundary 2018.03.07. 09:16:51

@schank: A babapersely valóban jó gondolat.
De a véleményem továbbra is az, az orvoson nem szabad spórolni, de a többi cuccnál igenis lehet. De persze aki megteheti, természetesen mindenből a legjobbat veszi, miért is ne? Végül is, ha évtizedekig olyn jó jövedelme lesz, mint most, akkor a taníttatás költsége sem lesz probléma.

loading 2018.03.07. 17:30:37

Ahogy az előttem szólók is írták, kicsit túl lett tolva. Illetve jobb kereséssel olcsóbban beszerezhetők lettek volna (vadonat új termékek). Nekünk a komód+ágy+matrac 100 alatt volt (8 hónapja).
Javaslat: Amazon.de-n kapható fólia a pelenkakukába: 8eFt/200m. Nem szabad kidobni azt 4 betétet, abba kell majd beleszuszakolni. 16-20 betétnyi mennyiség. Hátránya, hogy kézzel nem lehet annyit beletenni egyszerre, mint gyárilag.

A csoda légzésfigyelőhöz egy (költői) kérdés: Elemes-e babaegység vagy konnektoros? Utóbbi kicsit nehezebben mozgatható szabadon (pl. utazáskor).

Szarvas Norbert 2018.03.08. 13:39:51

@loading: akkumlátoros és konnektoros is egyben

rnz 2018.03.08. 16:49:00

650-ért vesz számítógépet, de használni már nem tudja, hogy tájékozódjon.
Aztán hatalmas panaszkodás közepette vegigsorolja a sok fölösleges és/vagy nyilvánvalóan túlárazott szart, mert "Az a baj, hogy egyszerűen nem lehet megállni a boltban, hogy ne vegyünk valamit!".
Mindezt elvileg gazdasági szakemberként...

s 2018.03.08. 17:06:47

@rnz: "Mindezt elvileg gazdasági szakemberként... "
Az impulzus vásárlás tankönyvi példája. Jól is van ez így. Akinek kevesebbje van, az kevesebbet is költ.

Sequoyah 2018.03.08. 17:13:24

Posztolo komolyan osszevadaszta a letezo legdragabb babacuccokat es aztan panaszkodik, hogy draga?

Mi 70ezerert (vagyis annak megfelelo dollarert kulfoldon) vettunk osszecsukhato babakocsi/autoules-alap/mindkettobe illeszkedo babahordozot, plusz masik 70ezerert atalakithato autosulest, ami szuletestol 10 eves koraig jo, elore es hatrafele iranyban is be lehet szerelni stb...Es mindezt nem premium, de elismerten jo markaktol es jo minosegben, mondjuk hogy eros kozepkategoria.
Ha sporolni akarunk, akkor kicsivel tobb mint a felebol megoldhato.

Mivel a babaagyat hasznaltan vettuk (mert ellenteten az autosulessel, ez hasznaltan is tokeletes), a fenti ketto volt a legnagyobb egyszeri koltseg.

Ha valakinek mar az elso ev gondot jelent, akkor gondolkozzon el rajta, hogy at kell szerveznie a penzugyeit, mert ennel csak dragabb lesz. A fenti par kezdeti koltsegen kivul kajat nem fogyaszt, es a ruha is tok olcso. Majd ha 10+ evesen zsebpenzt akar, es nehany szep ruhat is, akkor gyorsan megszalad a koltsegvetes.

kmera 2018.03.08. 17:35:48

Feltételeztem én is némi humort, ezzel együtt némi saját tapasztalatot én is megosztanék. Általánosságban mondom: a drágább - hiába telik rá - nem feltétlenül jobb, valamint főleg egyszerűen nincs értelme beszerezni, a rövid használati idők miatt...
1. Babakocsi: amit én néznék itt: a kereke alkalmas legyen mindenféle terepre; legyen lehetőleg könnyű, mert szülés vagy császár (pláne!) után nem akar az ember lánya a babánál többet emelni, sem járdára/lépcsőre, pláne tömegközlekedésre, stb. felszuszakolni egy pucéron is nehéz, de babával, cuccokkal megpakolt konflist; legyen kényelmes magasságban és kellően hosszú - vagy állítható - a kormányrész, mert én pl. hiába kaptam egy kocsit kölcsönbe ingyen, utóbb inkább vennék egyet, mert alacsonyabb volt a kormány egy kicsit - nem durván, de rá kellett hajolnom kissé, viszont a kocsitól sem távolodott el nagyon, így séta közben folyamatosan a féket rugdostam, szóval ez boltban jobban kiderül, de még ott sem biztos, hogy elsőre észreveszed, majd csak ha mentél sokat, és fáj a derekad ; a kárpitnál azt nézném, hogy könnyen tisztítható-e, ill. hogy ne legyen huzatos, erősebb szélben jól körbe lehessen "falazni" a babát, tehát a kupolája eléggé ledönthető legyen, ne az a kikanyarodós fajta. Használtan is tök jó ám egy babakocsi, miután a babóka megtanul járni egy év múlva, max. a játszótérre/boltba stb. eltolod majd a még könnyebb sportkocsiban 10 rugóért, aminek meg egyet kell tudni: ne egye meg pár hónapon belül a játszótéri homok.. Amúgy babakocsit ráérsz az egy-két hónapos baba mellett is venni, mert az első hetekben nem fogsz vele sétálni, az tuti, mivel levegőzni is majd csak apránként lehet vele :-) Addig meg kocsiba kell max. a hordozó, vagy anyára egy kenguru/kendő, oszt szevasz... Így ki is jön, hogy kár megvenni kb 10 hónapra egy batárt annyiért, amennyiből be is bútorozhatod a szobáját, aztán ha kinőtte, eladhatod de kevesebbért, vagy kerülgeted, míg hagynak belőle vmit a molyok.
2. Pelenka szagtalanításra szerintem fölösleges költeni, ez tipikusan az úri huncutság kategória. Tegyél a sima kukátok mellé egy falra felszerelhető légfrissítőt, vagy ilyesmi, szerintem akkor gáz csak, ha már vegyesen táplálkozik - de ott már úgy is hamarosan a bilivel kell ismerkedni, szóval ha odáig nem tanulod meg tolerálni a szagokat, csúnyán meg fogsz lepődni; egyébként a háztartási hulladékot olyan gyakran kell ált. üríteni szerintem, hogy hamar feledésbe merül ez a téma. Az első gyerekemnél tápszerszagú volt az egész lakást, mint egy baromfitelep, én azt jobban utáltam, a másodiknál szerencsém van most, és anyatejes, esküszöm, még a kakija is illatosabb... :-)
3. Légzésfigyelő: ez inkább lelki dolog, ha VALÓBAN ez nyugtat meg, vegyél, de újraélesztő tanfolyam nélkül sz.rt sem ér, szóval utóbbira menjetek el mindketten, a kórházakban szokott lenni ilyesmi rendszeresen. (mert e nélkül szintén ne költs rá egy vasat se) Viszont a bébiőr telcsi jól jöhet, ha nem akarod ajtónyitogatással ellenőrizvén nyolcszor felkelteni a babát, míg egyéb dolgaidat intézed a lakás másik pontján, szóval ez hasznos lehet.
4. Cumisüveg - ha tápszeres a baba. A cumi gumija az érdekes, meg a lyukasztása, de itt sem kell túlzásba esni, mellesleg főleg nem kell nagy készlet az elejétől, mert ha tápszeres lesz, akkor sem fogsz nyolcat használni (meg szétszedni, összerakni, fertőtleníteni, rakosgatni a helyére, stb.)
5. Cumisüveg sterilizálás? Vízforraló, 100C, és kész. Ennyike, első pár hónapnál tovább nem kell amúgy sem, inkább kérj kölcsön mikróba tehetőt.
6. Babaruha: ha kaptok kölcsönbe, fogadjátok el, az első pár hónapban nem lehet megsaccolni (később is csak egy kicsit könnyebben), hogy meddig lesz jó egy méret, egyébként a napi forgalomhoz veszel két 5-ös csomag body-t meg egy csomag rugdalózót, egy-két felsőbb réteget, sapkát, kabátot évszaknak megf. - ha kell, meg kesztyűt a kezére, mert összecsikarja magát ill. anya mellét a vékony körmeivel, és kész. Textilpelenkából legyen szintén vagy 10 db, az folyton kézben lesz. Ja, amúgy a kiságyba is elég HÓNAPOKON keresztül a lepedő, meg max egy biztonságos rácsvédő, mert semmilyen párnát nem lehet a feje alá tenni, és egy kis takaróval betakarod, és kész. Az alváshoz árulnak hálózsákot a babáknak, én még nem próbáltam, de így távolról sem látom sok értelmét, mert minek? Ha vki tudja a trükkjét persze..? Na mindegy..
7. Bútor: a minimális szükséges az a kiságy, arra meg elég egy bárhová (a kiságyra is) rátehető pelenkázó 5ezerért, meg egy kis bútor a baba holmijainak, ill. a piperék tárolását érdemes dobozban tárolni, hogy ide-oda tudd hurcolni a lakásban, mert az tuti, hogy nem a baba szobájában fogod tölteni az egész napot.. Minden más már tetszőleges, de valójában az igazi fájó költségek tényleg a későbbi dolgok lesznek (meg a doki, és egyebek) Ja, ha anya szoptatni akar, megéri csecsemős nővért fogadni, aki segít, érdemes ajánlatot kérni ismerősöktől, mert ha akar ÉS tud szoptatni, az viszont minden pénzt megér.

kmera 2018.03.08. 17:58:31

Ja, és még néhány dolog: ha anyatejes lesz a baba, akkor sem kell feltétlenül fejőgép és társai, a kórházban még lehet, de utána nem tuti, szóval itt is várnék vele.
Amit kerüljön bárki emberfia: az ún. "fejlesztő játékok". A gyerek alapvető tevékenysége a játék, és ez fejleszti őt kellőképpen, ha le van maradva valamiben - és ezt szakember állapítja meg - az úgyis javasol majd dolgokat, de egyébként feneketlen kútba dobált pénz a fiserprájsz és társai, amik durván felülárazott cuccok, ezt főleg onnan tudom, hogy kaptunk ajándékba mi is ezt-azt, és ha visszanézem a fényképek ezreit a gyerekről, ilyen cuccok vannak a kezében: üres/teli vizes flakon, konzervdoboz, kulcscsomó, minden, ami a kezébe kerül, cipőktől a távirányítóig.
Hűtőrágóka: még nem hallottam, hogy egy baba arra használta volna, amire kell, mindent megrágnak amúgy fogzáskor, ezt kivéve. Ja, és a borostyánláncot hanyagoljuk, mert max. az életét veszélyezteti, de haszna zéró.
Biztonsági felszerelések: amire tényleg érdemes áldozni, az autósülés, meg néhány ajtózár a kritikus helyekre, de ne áltassa magát senki, hogy sokáig távol tudja tartani a gyermeket bármitől, egy pontig felfelé menekíted a cuccokat, aztán eljön a nap, amikor szembenézel a dologgal, és el kell kezdeni nemet mondani neki :-D Az ajtózáras szekrényből úgy vette elő és borította a padlóra a gyermekem az olajat és az ecetet egy perc alatt, és ült bele, míg kimentem térülni-fordulni, hogy bármelyik tolvaj elájult volna tőle...

2018.03.08. 18:05:09

Átérzem a jó szándékot, hogy a posztoló a legjobbat akarja a gyereknek, meg a kétségbeesést is, hogy mennyibe kerül, de azért hülyének nem kell lenni.
200.000ért már autót lehet venni (felnőtt autót), ennyit gyerekkocsira költeni hülyeség, ha nagyon rongyrázós vagy akkor is kijön egy jobb új darab hatvanból
cumisüveg első körben nem kell mert lehet hogy nem is lesz rá szükség, cumisüveg fertőtlenítő vagy melegítő meg végképp nem kell előre.
Anyatejes gyereknek peluskuka is fölösleges, majd ha áttértek vegyes táplálásra, lehet használni egy fedeles mosószeres vödröt - vagy majd ha tényleg kell, megveszitek majd akkor.

Nem zár be szülés után a brendon- meg a sokkal olcsóbb bababoltok se :)

Esküvői ruhát is lehet venni tízmillióért, meg lehet menni tízezer forintos kosztümben is, kinek melyik esik közelebb az ízléséhez meg a pénztárcájához, de az biztos, hogy nem a ruhától lesz jó vagy rossz az esküvő.

Még valami: a gyerek egy éves korában nagyjából az összes babacucc a fölöslegessé válik, ezért sem érdemes vagyonokat költeni rá.

margaritt 2018.03.08. 18:09:46

Látom, jól működik a marketing. Kb 15 éve jöttek rá a marketingesek, hogy a jól szituált "elsőbabásokat" kiválóan meg lehet fejni. Ez egyre fokozódik azóta is.

Totál felesleges lenne felsorolni, hogy kapásból mi pár tucat drága dolog, amit vagy soha nem fogsz használni, vagy csak pár hétig/hónapig, úgysem hallgatnál senkire. Dehát, azért van a pénz, hogy költse, akinek van.

Sequoyah 2018.03.08. 18:35:23

@schank: A bebior igazabol nem a gyereket vedi, hanem teged nyugtat meg. Akkor jo, amikor felorankent odamesz hozza hogy megnezt, minden rendben-e. Igy nyugodtan alhatsz, mert amig nem csipog addig tuti minden rendben.

2018.03.08. 18:41:47

@Sequoyah: de ennél valamivel olcsóbb, ha valaki a gyerekkel alszik, az (statisztikák szerint) önmagában jelentősen csökkenti a légzéskimaradást, illetve rögtön fel is ébred rá az ember (lánya)
és akkor megspórolta a 'kiságy'nak csúfolt kisketrec árát is

zizi77 2018.03.08. 19:04:58

@croc:
3 gyerek után mondhatom, hogy megnyugvás volt a légzésfigyelő. Szerencsére soha nem volt se téves, se éles riasztás. Azt értem, hogy tanfolyam nélkül mit sem ér az egész, bár az utolsó hónapokban azért annak megoldása se lehetetlen vállalkozás. De azért számomra az nem opció, hogy reggel majd megnézem, hogy él-e még vagy sem.
Első kettő viszonylag ügyesen aludt hamar, jó volt a légzésfigyelő. 3. két éves koráig igen keveset aludt az ágyában, mert folyton szopizott, így akkor tényleg fölösleges volt.
A posthoz annyit, hogy erős túlzások vannak benne.
Kell a jó babakocsi, de érdemes mérlegelni, hány gyereket kell majd kibírjon.
A pelenkásvödör nem tartja tökéletesen a szagokat, amint kinyitod, öklendezhetsz, főleg 1/2 éves kor után.
Cumisüvegből elég 2 kezdésnek, aztán max vesztek még, ha nem lehet szopizni. Sterilizáló tök felesleges, mi folyadékkal sterilizáltunk, ami töredéke a gépnek.
A rosszabb része, hogy ki tudja mikor tud Anyu újra dolgozni, főleg sokadik gyereknél, mert a GYES katasztrófa.

2018.03.08. 19:20:04

@zizi77: persze, minden ilyen kütyü jó valakinek valamire, még talán a cumisüveg melegítő is, de sztem érdemes várni a vásárlással addig amíg az ember tényleg látja, hogy kell-e.
(Ha az anya a gyerekkel alszik, az nem a reggel majd megnézem kategória, hanem inkább az egész éjjel táplálkozós szokott lenni, tehát akkor tényleg lehet spórolni a kütyün is- nem muszáj spórolni rajta persze, de ha kell, még ez is megoldható)

looking4 2018.03.08. 19:29:19

Mit kell állandóan mindent pénzben kifejezni??? Vegyél aranyhörcsögöt ha drága a gyerek neked, vagy kutyát... Nálunk 3 éves a gyerek és kb. 3 millióban van eddig. Mindent újan vettünk, de ami már nem kellett azt eladtuk, így jött ki a szám. És? Kit érdekel ha boldogok vagyunk vele?

zizi77 2018.03.08. 20:00:39

@croc: persze, csak nem minden gyerek egyforma. Lányaim gyorsan megszokták a kiságyat, hamar leszoktak az éjszakai kajáról, jól jött a légzésfigyelő. Fiam meg csak 2 cm-es távolságban tudott aludni a tejcsaptól, így felesleges volt. Ahány gyerek, annyiféle. :)

zizi77 2018.03.08. 20:02:02

@looking4: 3 millióban van a gyerek, nade ki számolja?! :)

Kerr 2018.03.08. 20:02:34

A légzésfigyelőt én a második napon kivágtam, csak a szívbajt hozta ránk. A másik két gyereknél már nem is volt. AngelCare szerintem tök felesleges, annyira nem büdös a cuccos. Amit az elején mondtak, hogy mennyit kell pelenkázni a gyereket, na annak a fele volt, tehát nem használtunk annyi pelenkát mint a szakemberek elvrása volt.
a Tomee tippee vagy hogy írják, viszont nagyon jó, azt szerettük használni. Viszont a sterilizáló helyett volt egy jó vízforraló és a gumikesztyű, amivel kiszedtem a cuccost a forróvízből.
Babakocsi ízlés kérdése, de szakemberként azt javaslom, a piciknél, hiába lehet rácsatolni a tolókára az autós ülőkét, legyen annyi a szülőben, hogy beteszi a kocsiba a mózest. Az autós ülőke a pár hetes-hónaposcsecsemőnek rövid távon jó csak! Ha már elmegyünk sétálni, ne abban tologassuk a gyereket, a mi kényelmünket ne helyezzük a baba gerince elé.

Fehér Andor 2018.03.08. 20:08:55

„Úgy anyám! kecsegtesd ölbeli ebedet,
Óvjad fúvó széltül drága gyermekedet;
Mártsad tejbe-vajba, mit se kímélj tőle,
Majd derék fajankó válik úgy belőle."

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2018.03.08. 20:31:53

Nagyon túl lett tolva. A stokke ami kb 300 ezres kategória egészen addig jó , amíg batár autód van vagy nem kell tömegközlekedni . Tommie tippie lila csoves üvegei nehezen tisztithatoak. Nekem két hét van szulesig, az egyetlen drága dolog amíg vettünk egy 100 fontos matrac(35 ezer Ft) , mivel a tesoja meg használja az előző kisagyat, meg matrac it.

Hétvégén voltam Baba Expon, vicces volt látni a sok elsogyerekest, akik minden szir-szart összevásárolták . Játékból is a legdrágábbat persze, mikor a gyerek legjobb szórakozása majd a félliteres Pet palackba zárt kavicsok rázogatasa lesz.

.

Kell persze a 4 az egyben babakocsi, ahelyett, hogy vett volna egy normális, biztonságos ( adac tesztet) lay/lie flat autosulest, amiben úgy is tud feküdni a baba mint a mozesben adapter hozza és nekik tetsző babakocsi külön .

Kerr: nézd meg a lie flat üléseket , órákat lehet benne a gyerek utazáskor . De nem csak itt hanem amikor csak tologat is a gyereket. A cybex Cloud x ilyen, de a jane mátrix 2 is, de a britaxnak is van ilyen ülése

Szerintem a mózes hülyeség , a fiam feje nyaklott benne.

mackofej 2018.03.08. 20:52:54

Ha megteheti, miért ne? Rennnggggeteg pénzt elköltöttünk az első gyerekre. A második szerencsére azonos nemű lett, 2 éven belül, így megérte a befektetés. Egyébként meg tapasztalatból tanul az ember.

Egy dolog: ha inger éri (a mellet), lesz tej. A szoptatásnak nincs titka: újszülötett 3 óránként kelteni kegyetlenül, és amikor látod, hallod, hogy nyel: sikerült. Utána majd csak akkor adni, ha kéri. Fogja. És beáll a napi 6-7-8, 11-13 vagy akármennyi szopi. Nem vagyok ősanya, nem hiszek a hordozásban, de ez a legolcsóbb, legkènyelmesebb, meg a.....ja, meg legegészségesebb módja az etetésnek az elején.

Kitartást, sok erőt. És ha majd arra gondolsz: igen, ez a gyerek dolog mindenkinek ilyen nehéz, csak egy kurva szót se szól erről senki.

alien 2018.03.08. 20:56:32

@schank: nem reggel megtalálod a halott gyerekedet.

Shirkan 2018.03.08. 21:03:47

Ha ez így mind igaz, akkor Te egy igazi LÚZER vagy

MEDVE1978 2018.03.08. 21:04:36

Két gyerek után van némi tapasztalat.
1. Gyerekülés a kocsiba. Ha van rendesen pénzed, akkor érdemes német ADAC teszteket nézni. Ezen az elsők minden évben a CYBEX és Kiddy autós gyerekülések. Ezek gyakorlatilag 30-80 között kaphatók. Van olyan is emlékeim szerint, ami bővíthető 35 kgos gyerekig, bár az nem kategóriagyőztes. Ezzel kb. 8 éves koráig le is lehet tudni.
2. Babakocsi. Stocke ugye a Rolls Royce a babakocsik között, kb. 200 az alap emlékeim szerint. Én, illetve a feleségemmel ketten felhasználhatóság irányából közelítettük meg. Egy Concorde márkájú kocsi nyert (kb. 5 éve), azt hiszem talán már használtan vettük. Mindenesetre az ajzatra rá lehetett tenni a gépkocsiban becsatolható hordozót is, tehát annyi volt, hogy kivetted a gyereket az autóból és beraktad a hordozóval együtt a babakocsitalba, aztán tolhattad. Volt még hozzá egy pár kiegészítő (esővédő, testvérfellépő) és egy sportrész is (ez egy standard babakocsi felsőrész, kicsit nyitott, inkább nyárra). 40-50 körül volt így összesen.
3. Komód. IKEA-sat vettünk, ráadásul használtan, még leksvik pelenkázókomód címen. Azt hiszem 20-25 K körül lehetett.
4. Angelcare pelenkakuka. Ezt talán elkerültük. Az Angelcarenek az asszony utánanézett és akkoriban (5 éve) nem nagyon lehetett utángyártott zacskókat kapni hozzá. Magyarul megkaptad a pelenkakukát, kétszer 30 zacskót, ami elment egy pár hét alatt, aztán vehettél újat. Viszont az Angelcares cucc akkoriban nem ment nejlonzacsival bizony. Ezért vettünk valami másfajtát (most nem ugrik be a neve), amibe sima szemeteszacskó is jó. Máig jól működik.
5. Bébiőr. Nekünk ebből viszont az Angelcare jött be, olyannyira, hogy a két fiamat és az unokaöcsémet is kiszolgálta, most kapja majd a következő gyerek.
6. Sterilizáló. Hát...Mi a mikroban sterilizáltunk valami műanyag tartóban. Az egész volt 2-3 ezer Ft.
7. Babaruhák: első gyereknél még sokat vettünk, de itt is lehet simán jobbakat és olcsóbbakat kifogni. Vaterán simán árulnak még jó minőségűeket, sokszor újat is.
Azóta a második gyerek, unokaöccs és hamarosan unokahúg is ugyanezeket hordja majd. (oké, unokahúgnak vettünk egy rózsaszín bodyt, de a macikás body még unisex). Mivel a gyerekek elég intenzíven használták ezeket a ruhadarabokat, már egy-kettő elnyűtt, talán lukas is. A döntő része viszont még nagyon jól bírja. Ha a családban már nem lesz kisgyerek, valószínűleg rengeteg ilyen ruhát még mindig el tudjuk ajándékozni vagy odaadni szegényebb családoknak, kórháznak.

MEDVE1978 2018.03.08. 21:12:05

@schank: Bocs, ezt a viselkedést felelőtlennek tartom. ha nem lélegzik a gyerek és a bébiőr becsipog, szigorúan megvan a protokoll, nekünk gyerek elsősegélyoktatáson mondták el. Először bemész, megnézed, hogy vaklárma-e. Ha nem, akkor finoman meg kell rázni a gyereket, ha nem reagál, akkor csipkedni az arcát, lábát. Ha még mindig nem lélegzik, akkor az egyik szülő hívja a mentőket. Közben lehet rázni a gyereket (ne úgy, hogy az agya sérüljön, a lábát stb.). Ha erre sem ébred fel, akkor lehet lélegeztetni, méghozzá úgy, hogy csak fél pofazacskónyi levegőt veszel a szádba és fújod be a kis tüdejébe.

Szerencsére nálunk a két gyereknél csak ötször riasztott be a cucc és mindig azért, mert lemászott az érzékelőről a gyerek. Ismerősömnél viszont kétszer riasztott be ugyanannál a gyereknél úgy, hogy tényleg nem lélegzett és a fizikai ingerre (csipkedés, keze rázása, szorongatása, szólongatás) tért magához. Bébiőr nélkül lehet, hogy az a baba már halott lenne.

looking4 2018.03.08. 21:29:08

@zizi77: Nem számolom KÜLÖN, de mindent írok szóval tudom... de nem nézegetem nap mint nap csak amikor fórumba írok! ;)

RHalacska 2018.03.08. 22:12:59

Azt tudnám, hogy ezek nélkül hogyan nőtt fel pár nemzedék (kb 1000) Szerintem sehogy. Vagy mégis, mert itt vagyunk? Nahát!

Verro Smith 2018.03.08. 22:15:57

Stokke a babakocsik rolls royce?!?! Wtf?:))) miota??? Menj vegig Becs vagy London utcain, bugaboo elvetve cybex mamas and papas es nagyon elvetve stokke. Stokke csak a luzer kelet kozep europaiknak megy sokszor second third hand :D
Amugy egy jo babakocsi mozessel hordozoval nincs 400-500ezer alatt de tobb gyereket kibir es konnyuvazas, jol osszecsukhato.
Legzesfigyelo, kisagy, szekreny, peluskuka, cumisuvegek, cumik, elektromos mellszivo, sterilizator, pihenoszek kb ezek kellenek indulashoz. Ja igen nem milliomosoknak is :))))

Nancsibacsi 2018.03.08. 22:23:07

Az ebben az egészben a vicces, hogy a szerző pont arról blogol FOLYAMATOSAN, hogy ha el akarod b.szni (bocs, befektetni) a pénzed, akkor kérdezd meg erről a szakértőt (őt), és ő meg mondja hogyan csináld okosan. Erre elkölti egy kisebb Afrikai ország költségvetését olyasmikre, amit max 100eFt-ból meg lehet oldani.
Babakocsi: ismerőséknél már nem lesz több baba - kaptunk egyet ingyen. Mikor defektes lett, akkor a vaterán leütöttünk egy ugyanolyat 5000-ért alkatrésznek - kiderült hogy pár hónapja lett felújítva 8000-ért, szóval jobb állapotban van mint a miénk:-D

Babaülés - vatera. Úgy általában szinte minden vatera, mert babacuccot gyakorlatilag nem lehet eladni - sokszor 1/10 áron se megy el, megkímélt állapotban sem.

Pelenkakuka: simán nem kell - kiviszed gyakrabban a normál kukát.

Légzésfigyelő - szintén tök fölösleges. Ha nem raksz be minden sz.rt a kiságyba, akkor cuccoktól nem fullad meg. A bölcsőhalállal szemben meg nem csak te, de az orvostudomány is tehetetlen - amelyik gyerek úgy gondolja, hogy ő tovább nem lélegzik spontán, az sajnos meg fog halni. De ha nagyon-nagyon akarsz ilyet, szintén veszel vaterán 5000-ért.

Cumisüveg: ez nem olcsó, de alapban 1-1-et kell venni 2-3 gyártótól, mert nem tudod hogy melyiket fogadja el a gyerek. Cumi dettó. Ha valamelyik működik, akkor abból utána kell több (kb 6 darab, hogy naponta csak 1x kelljen fertőtleníteni). Viszont a kézi mellszívó az pénzkidobás - abból sajna gépi kell, és minimum egy Philips (Avent), vagy Medela, ha sok pénzed van (de azt lehet bérelni is). Ez az egyetlen drága dolog, amit érdemes megvenni.

Cumisüveg fertőtlenítő: fazék.

Babaruha: amíg nem jár, csakis használt ruha bolt. Mivel nem jár, nem kopik el, mivel gyorsan nő, sokszor rá se adod a gyerekre úgy kinövi. Tök új, eredeti címkés, kb 5-10eFt-s új árú darabokat lehet megveni 500 meg 1000 forintokért.

Pelenkázós komód: nem kell, mert nem mobil. Egy sima pelenkázólap - ami egy farostlemez + némi szivacs + 1 borítás, és max 10eFt újonnan - simán jobb, mert el tudod vinni magaddal ha pl. elutaztok. Az IKEA komóddal jobban járták volna (csak rögzítsd a falhoz, mert tényleg magukra rántják a gyerekek. Egyébként kiságyat is simán kaptunk ingyen (meg tovább is adtuk ingyen, és elmúlt 2 évben legalább 2-3 db-ot felajánlottak melóhelyen ingyen).

Nancsibacsi 2018.03.08. 22:29:29

@kmera: "ha anyatejes lesz a baba, akkor sem kell feltétlenül fejőgép és társai"
Ez mondjuk elég nagy tévedés, mert a fejőgép az pont az anyatejes gyerekeknek kell - ha az anyának nincs teje, akkor mit fejne vele? Akinek van teje, annak akkor is van amikor a gyerek éppen alszik 6 órája, és ha szeretné hogy ne durranjon szét a melle - vagy ami még rosszabb, ne apadjon el a tej -, akkor azt bizony fejni kell ilyenkor. Ha napközben a gyerek 3 óránként eszik, akkor bizony éjszaka is tele van a tejcsárda 3 óra után. És ha nem feji ki, hanem megvárja míg a gyerek alszik mondjuk 8 órát, akkor utána napközben se lesz 3 óra után, csak 8 múlva.

zizi77 2018.03.08. 22:33:31

@Verro Smith: elektromos mellszívó, szerilizátor, pihenőszék KELL? Sima nyomkodós fejőgép sokkal jobb volt, mint sz elektromos 16 hónapig használtam napi min. 5x. Sterilizátor helyett csomó más alternatíva is létezik. Kaptunk egyet, de a folyadék sokkal jobb volt. Pihenőszék meg aztán végképp az eseti kategória. A legnagyobb 6 hetesen már elringatta magát vele, úgy hogy be is ájult. A legkisebb meg 10mp-nél többet nem volt benne, mert ordított.
Ja a legkisebb cumit se akart használni, az átok kölke, cumisüveget is csak 1 éves kora után.

2018.03.08. 22:36:14

"Apukám, kösd fel a gatyád..."

Kedves posztlo, ne a gatyadat kosd fel, hanem egy ovszert. Vagy keress egy masik lyukat a kieleguleshez, ugyanabban a testben van meg ket masik luk, ahol , ha beleelvezel sem lesz a no terhes.

@boundary: +1

bohuš 2018.03.08. 22:37:08

Én örömmel nézem, hogy egy gazdasági szakember az első kislánya születésekor inkább apuka, és csak utána racionális. Csomó hülyeséget vettetek, de ez a fészekrakás, csináljatok meleg, puha helyet neki! Ráértek később racionálisnak lenni.

metal · http://electric.blog.hu 2018.03.08. 22:48:30

Ha igaz a sztori, akkor iskolapéldája egy hülye csatakanca, meg egy idióta, de kivagyokén papucs kapcsolatának, és gyerekvárásának.

2018.03.08. 22:50:58

@Nancsibacsi: fejogep a teheneknek... Nekem pl nem volt, pedig harom fiam van, mind a harom masfel eves koraig szopott, hozzataplalas csak 6 honapos kouktol. Soha nem volt baj, ha egyszer 3 ora mulva, ugyanaznap kesobb 8 ora mulva akartak szopni. Mindig volt elegendo tejem, es sohasem fejtem. Eleg volt, ha a tityi-totyi-eppencsak-feltudokallni-fiam csak megerintette a terdem, hogy vegyem fel, es mar jott is a tej. Tul van ez a kerdes lihegve.

berg182 2018.03.08. 23:00:28

@Verro Smith: 110-ért vettük újonnan és két gyereket kiszolgált, jól is néz ki és strapabíró, a márkáját meg nem mondom...

mh1973 2018.03.08. 23:05:11

Felénk a brendon lánc üzlete nagyjából 20-30%-kal drágább, mint bármelyik másik bolt, nem mellesleg egy-egy jó márkát webshopban féláron is meglehet úszni.

Kunhalmii Agnes 2018.03.08. 23:11:35

A koltsegeket leszarom, Soros ur eleg bokezu, de az beszaras, hogy feltucat ember nezi, ahogy a nok beszarnak szules kozben. Ugyhogy a magam reszerol ezt inkabb az arabokra biznam, csak lekene bontani azt kurva keritest, hogy vegre szabadon johesenek.

bocika2007 2018.03.08. 23:31:31

Ugyanígy magyaráztam, elképesztő tudományosan erről a férjemnek én is anno. :) Erre előre lehetetlen felkészülni, elképesztő mennyiségű info kering a neten, hogy mi fog kelleni.
Mindenesetre minden kényelmi funkció megéri, mert a minimálisan könnyebb is számít. Ha nem kell lehajolni pelenkázásnál, ha kéznél van az a 10. szirszar is ami épp kell, ha nem kell felébreszteni a babát ha kiveszed az autóból. Igen, még a kézmelegítő is számíthat, ha otthonmarad a kesztyű és lefagy a kezed mert fogni kell a kocsit. Össze kell készülni, mert utólag marha nehéz megvenni még ezt-azt. Nem lesz idő, tényleg semmi idő. Jó babázást!

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2018.03.09. 00:00:55

@mackofej: Nem biztos. Ez meg tapasztalat, 2 honapig csinaltam amit mondtal, semmi tej nem volt. ja bocs, 5 ml, ami mar egy 1 napos csecsemonek is keves.

@MEDVE1978: Nekem volt egy hasznalt stokke xplorym. A futasa tenyleg fenomenalis, de ne akarjon tomegkozlekedni vele az ember, mert siznte lehetetlen .15 kg a kocsi. Plusz a gyerek. Hat emelje akinek hat anyja van. Maga a kocsi tenyelg szepen fut, de se pakolhatosag, se egyeb okbol nem maradhatott, 2 honap utan le lett passzolva.
A cybex es Kiddy ulesek valoban nagyon jok, raadasul a cybex maxi cosi adapter kompatibilis, ami eleg altalanos. Plusz a cybex cloud q teljesen fektethetore teheto, ha babakocsin van.

Pelenkazokomod szerintem egyaltalan nem kell, ha van valakinek ikeas malm komodja, arra lehet pelenkazofeltatet venni. Ha nincs, akkor meg a babaagyra egy pelenkazofeltet. Ennyi.

Es mint irtam, felesleges a mozes. Londonban amugy tenyleg sok bugaboo van, de egyre inkabb jon fel az a kocsi is, amit en vegul vettem: Babyzen yoyo. 6 kg az egesz. Nincs mozes resze, igaz fektetheto resze van. Autosulessel egyutt kb 150 ezer magyar forintra jott ki.

Angelcare kuka van, tommie tippies is. Elozot 5 fontert vagtak hozzam a mothercareban, utobbi ingyen volt, az amazon egyik akciojaban.

Cumisuveg fertotlenito fazekra azt tudom irni: bullshit. Probaltuk. Nem vettunk mikros sterilizalot egy hetig, aztan nagyon gyorsan. Mocskosoul vizkoves lett a cumisuveg, a babanak oda nem adtam volna.

Billy Hill 2018.03.09. 01:36:54

"Kutyával vagy gyerekkel mindent megvetetnek veled"... Ja és kimaradt, hogy 1 db. gyerekhez egyterű autót KELL venni, különben rossz szülő vagy...!

tavaszihóvirág 2018.03.09. 03:20:36

Bocs, de nagyon sok itt a felesleg. csak 3 példa: 4 nagyobb gyerekem van (10-16 évesek) anno kis lakásban mosógép tetején pelenkázó matracon pelenkáztam, majd ezt a szokást a családi házban is folytattam, nagyon kényelmes volt. Nomál IKEA komód a babaruháknak. Sima uzsonnászacskó a koszos pelusoknak... Felhalmoztok egy csomó felesleges tárgyat, amivel az a fő gond, hogy nem csak a pénzeteket hanem az időtöket és energiaitokat rabolja. Foglakozni velük, eladni amikor (nagyon hamar) felesleges lesz. A babának meg egy dolog kell leginkább: a testkontaktusban megnyilvánuló szerető gondoslodás, mert ő igazából nem követte le az elmúlt 30 ezer év technikai vívmányait, pont annyi és olyan igénye van mint egy ősember gyereknek: hordozás, testkontakt, beszéd-ének-mosoly-szemkontakt ("csapatzaj), két cici.... Még egy megosztó téma: a szoptatás: inkább erre készüljetek gőzerővel, mert a világ legkényelmesebb dolga... Nekem a következőket spórolta meg: cumi cumisüveg babakonzervek, pépesítés, és a velük kapcsolatos összes macera. Olvasgassatok babavárásról itt: www.lll. hu Most 43 évesen jön nálunk az 5 . bónusz baba, félidőben vagyok, jók az anyagi körülményeink. Tudod mit vettem eddig?: Profi hordozókendők, szoptatós melltartók, átlapolós csinos blúzok és ruhák, kismamaként is jó és utána szoptatáshoz is). Még kiságyat sem fogok venni, mózeskosár lesz utána normál kanapé elé egy rács leesés ellen. Babakocsi kettő lesz: 1 nagy és nehéz az első 6 hónapra, utána egy könnyű sport. A nagy lehet akármilyen úgyis csak félévig kell, de inkább nem is biztos hogy kell.... A sport az 3 évig szolgálatban lesz, na az legyen strapabíró.

Kivlov 2018.03.09. 07:01:42

Az egész gyerek dolog túl van misztifikálva.
Az Anyukák sok fölös kacatot megveszik, mert a szomszédnak van, vagy mert olvasott róla vmi marketing-cikket, vagy csak sznobizmusból. Fele meg megy a süllyesztőbe 1 vagy 0 használat után.

kmera 2018.03.09. 07:39:08

@Nancsibacsi: Igény szerinti szoptatásnál nincs "háromóránként", és társai, te se úgy éhezel meg, ez a régi rendszer hibás módszere volt, amikor az anyukák azt kezdték el érezni a harmadik hónapnál emiatt, hogy "elapad" a tej, nem elég a babának, de mivel nem az ő igényei szerint szoptattak, nem tűnt fel, hogy növekedési ugráshoz értek, amikor pár napig/1 hétig intenzíven fog szopni a gyerek, hogy megemelje a mennyiséget, és utána beáll magától ismét. Az igény szerint szoptatott babánál tud kijönni igazán, hogy mire képes a természet: az anyatej AKKOR és ANNYI lesz (és olyan beltartalommal!), amennyire szükség van. Nem téma, hogy hány órát kell várni, ez nem egy gyári szalag, eleve a tej nagy része szoptatás KÖZBEN termelődik (ha nem így lenne, és tényleg tárolni kéne folyton az egész mennyiséget, mit csinálnának a kis mellű nők gyerekei?) A felesleg kicsurrant nálam pl, mikor a baba úgy gondolta, durmol egy nagyot, de legalább én is aludtam egy jót, (5-6 óra), és trikót cseréltem, majd jóllakott a baba, mert rögtön termelődött annyi, amennyire szüksége is volt. (egyébként épp ezért kell már az elején is igény szerint akár félóránként mellre tenni, mert később ő majd beállítja a ritmust, és kész. Na, és ez akkor van, amikor sikerül a szoptatás. Első gyermekemnél ez nem jött össze több okból sem, és mivel ő nem ingerelte a mellet, hiába próbáltam fejni, mint a fentebbi egyik hozzászólónál is, épphogy összekentem az üveg alját, szóval muszáj volt tápszerezni, és tiszta szívás volt az egész, na és a küzdelem alatt persze én is összevásároltam mindent, amit nyújt a piac, míg fel nem adtam :-(

citrix 2018.03.09. 07:53:48

Ha a fenti "mi minden kell a babaváráshoz és ez mibe kerül" igaz lenne akkor a harmadik világ régen kihalna mert egy gyerek se születne (miből vennék meg a sok-sok nagyon fontos méregdrága vackot?). A születésszámok ezt cáfolják. Tehát a babaváráshoz a legkevésbé se kell minden márkás vackot megvenni mert az olyan trendi.

para_noir 2018.03.09. 08:22:33

Jobaratom, aki egesz biztos sokkal gazdagabb, mint a poszter, teljesen siman berakjaa gyereket egy csaladon belul orokolt noname babakocsiba, ha ergonomiailag rendben van, akkor e gyereknek kurva mindegy, hogy mi van rairva a szaros kocsira. Hugomek megvettek 430ert a Stocket, tologattam benne kicsit a babat, hat egy rakas szar, kozepen egy cso tartja a komplett felsoreszt, inog, berezonal az egesz, a kutyamat nem tennem bele. A gyerekcuccok nagyreszet fillerekbol meg lehet oldani, annak kerul sokba, aki sznob, mutogatasra szanja, vagy szarik a penzre.

metal · http://electric.blog.hu 2018.03.09. 08:34:14

@para_noir: 430-ért? Az azért már tényleg nagyon durva!
@Billy Hill: mondjuk egyterűt én is vettem a második gyereknél. Nem kellett meg magyaráznom, hogy minek nekem egy ilyen, és a komplett horgászcucc belefér:)

parazita666 2018.03.09. 08:42:45

Ez valami reklámposzt?
A posztoló hozzáállásáról meg annyit, hogy kibaszott sóher, a saját gyermekétől sajnálja a jólétet. Milyen szülő lesz az ilyenből? Fáskamrában tartja majd a gyereket és kenyéren vízen éhezteti???

para_noir 2018.03.09. 08:44:35

Meg Norbi, az is baj, hogy már megint csak a dicsekvés íratta veled a posztot, mint a számítógépednél, amit egyébként most is idecitáltál (amire max excelt használó pénzügyesként biztos racionálisan marha nagy szükséged volt :) Ezzel csak az a baj, hogy gazdasági tanácsadóként - ahogy elvileg működsz - nagyon ciki példa magadat, mint felelőtlen impulzusvásárlót bemutatni, hogy lehet ezután megfontolt tanácsot várni tőled? És mielőtt, ez nem személyeskedés, csupán egy ellentmondás észrevételezése.

para_noir 2018.03.09. 08:48:27

@metal: húgomék idióta sznobok, de azok a falusi sznobok, akik közel sem úsznak a pénzben, de azért mutatni kell a dolgokat kifelé. A babakocsijukkal nem is az a fő baj, hogy drága, hanem hogy a kialakításából adódóan nagyon szar. Bármely hagyományos vázzal rendelkező 50 rongyos babakocsi ötször stabilabb és megbízhatóbb. Ráadásul a Stocke iszonyú lehúzás, mert minden kiegészítő csillagászati áron van, napernyő 16 rongy, lábzsák 40 rongy és így tovább, szóval aki ki akarja maxolni, 6-700 ezret is kidobhat rá.

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2018.03.09. 09:02:15

Gratulálok a babához.......aztán no komment. para_noir leírta amit gondolok. Az egész túl van misztifikálva.

Plumper_ 2018.03.09. 09:04:47

marhaság... ne több százezer Ft-os holmikban gondolkozzatok. itt most csupa prémium holmikról írtok, de ennek negyedéért is vannak jó holmik, csak szét kell nézni.
meg milyen komód 80ezerért?! babaruhát használtan, rokontól, ismerőstől. nem divatbemutatóra mentek. másrészt meg rá kell szánni pár százezer Ft-ot ezekre a holmikra összesen, és ott van az egyszeri anyasági támogatás (vmi 75ezer Ft).

Van 2018.03.09. 09:10:48

Nekem nem esett le, hogy ez egy poén-cikk akart-e lenni vagy komoly.

Hurrá Torpedó · http://www.youtube.com/watch?v=br-D7UneS0E 2018.03.09. 09:17:35

a gyerek készítésekor kimegy az emberekből az értelem, és mindet odaadják az utódnak? attól hogy egy babakocsi rohadt drága, az nem is jelenti azt hogy jó.

tényleg megveszik néhányan a pelenkatartó izét, és hozzá a drága utántöltős zacskót?
megsúgom, a legolcsóbb megoldás, ha büdös a pelenka, ki kell dobni a nagykukába, nem a lakásban/házban őrizgetni :)
ha nincs kedved minden szarás után kimenni, akkor becseszed egy kiflis zsacsiba, és kiteszed az erkélyre/teraszra

para_noir 2018.03.09. 09:21:21

@Hurrá Torpedó: én azt tervezem, hogy a Pennyből a kifliosztályról lopok egy teli henger kifliszacskót, azon saccra van kétszáz szatyor, hetekig elég lesz! :))))))))))))

Ad Dio 2018.03.09. 09:25:00

@tavaszihóvirág:

"A sport az 3 évig szolgálatban lesz, na az legyen strapabíró."

Ha vidéken laksz, akkor nagy kerekű :-).

Egyébként maximálisan egyetértek a leírtakkal. Az ember (meg főleg annak felesége) hajlamos az első gyerekre ráparázni és ezt azzal kompenzálni, hogy mindent összevásárol. Igyekezzetek tanulni más hibáiból és ne kövessétek el azokat még egyszer. Akinek nem inge, ne vegye persze magára, mert én is hallottam már olyan gyerekről, aki MINDENT használt és MINDENRE szüksége is volt. Ráadásul még így is hiányzott pár apróság :-).

tarackos 2018.03.09. 09:33:09

@tildy[UK]: Hehe, jateknak az enyem is a pillepalackot szerette a legjobban meg a ruhacimkeket gyurogetni. Egy eves koraig nem is erdekelte semmi ezeken kivul. Nagyon szeretik azt a tukrokkel, csorgokkel egyebekkel kivarrt takarot is amig nem tudnak jarni. Minden egyeb jatek folosleges volt.

tarackos 2018.03.09. 09:36:16

Pelenka: kitenni a hazon/lakason kivulre csak nekunk jutott az eszunkbe?

para_noir 2018.03.09. 10:01:59

@tarackos: Húgomék jó konzumidióta módon összevásároltak egy köbméternyi játékot, beszélő-tanuló kutya, beszélő kockázós játék, kockafelszedős dömber nyihogó-röfögő állatos puzzle akármi, ilyen Fischer-Price őrültségek, darabja 15-20 rongy, nekem fáj nézni, ahogy a baba - akinek nyilván még köze nincs ehhez, most múlt egy éves - csak vagdossa, dobálja őket, mind tönkre fog menni, mire normálisan használni tudná. Karácsonyra kapott tőlünk valami piros kis felsőt, na azt másfél óráig tekergette, nyomorgatta, a beszélő kutyát meg le se szarta. Egyébként is, nekem fura, hogy kisgyerekek ilyen kemény műanyag játékokat kapnak.

tarackos 2018.03.09. 10:48:01

@para_noir: Az enyem most karacsonyra kert ilyen kutyat de sztem nem jatszik vele. Most eppen a focikartyakba orult bele. Amig kicsi volt a gyerek addig nem erdekeltek a komplexebb jatekok. Legyen vmi inger, csorogjon, csattogjon etc. Utana meg az kellett neki amit az oviban, reklamban, suliban latott.

Egybkent nekem az jott be, h minden heten elvittem egy nagy jatekboltba ahol kiprobalhatott dolgokat. Megvenni sem kellett, mert mondtam neki, h legkozelebb is eljovunk vele jatszani. Par alkalom utan meg ugy is mindenre raunt.

para_noir 2018.03.09. 10:48:42

@tarackos: ez durván jó trükk, észben tartom! :))))

Amineknevetadokelveszik 2018.03.09. 10:49:37

ez erősen fail bejegyzés volt :)

fancy27 2018.03.09. 11:01:42

A posztoló egy sóher, mert csak 200-ért vesz babakocsit, amikor tudjuk, hogy egy normális babakocsi 400-500, ahogy előtte is megírták.

2018.03.09. 11:58:30

Én egy vidéki magyar városban nőttem fel a Kádár-korszakban, nekem még a törölközőim és a fehérneműim is unokatestvéreimtől használtan beszerzett darabok voltak. Gabi fogkrém, VUK fogkefe, gyógyszertári fürdetőkrém, Gabi fürdető, majd később Baba szappan, hintőpor, használt babakocsi, bizományi boltból beszerzett bútorok. Mint a felsorolásból kitűnik, nem voltunk gazdagok.
Pelenka textil, gumibugyi jellegű külső pelenkával.
Lábbal hajtós Moszkvics kisautó, tricilki, mind bizományiból beszerezve.

És mégis felnőttem, szülői szeretettel körbevéve, diplomáztam, nyelveket beszélek.

A posztolónak annyit tudnék mondani, hogy valószínűleg rossz nőnek csinált gyereket. Ha egy nő nekem elkezdene igényeskedni és 6 havonta cserélendő gyermeküléseket és babaruhákat akarna velem vetetni horror áron, akkor úgy vágnám szájon, hogy pörögne a feje. Pedig köztudomásúan tisztelem a nőket :P

kmera 2018.03.09. 11:59:55

@tarackos: Mi is úgy járunk áruházba a nagyobbal, mintha játszóház lenne :-) Apa türelmesen végignéz vele mindent, anya meg relaxált nyugalommal bevásárol...

para_noir 2018.03.09. 12:31:36

@karandash: a babáknak valójában nagyon-nagyon minimális szükségleteik vannak csak, kellemes hőmérséklet, nyugodt környezet, rendszeres élelem, tisztántartás. és a szülő fizikai közelsége. Ezen dolgok nagyon kevés pénzből biztosíthatóak, illetve aki ezeket nem tudja könnyedén biztosítani anyagilag, az macskát se tartson, nem hogy gyereket. A többi dolog nagyrésze ugyanaz a kategória, mint az ötvenéves fószereknek a tűzpiros kabrió, a műcsöcsös luvnya, vagy a csajoknak a LV táska meg félmillió forintos pomerániai törpespicc. Mutiba való cuccok a többi majom kábítására. Aki 430 ezerért vásárol például babakocsit, az egy kretén, még ha húgom is az :)))))

Cpeti654321 2018.03.09. 12:38:06

Én most vagyok ezen a szopórolleren.
Bakakocsi új: 140e huf
Egyéb szettek ágy, takarók, stb... 100e huf

Mondjuk Ausztriában vettem mindezt, ahol nem éreztem túllőve az árakat az itthoniakhoz képest. Ráadásul mivel sokat vettünk egyszerre ezért volt engedmény is...

De aki 650e huf pénzért vesz szupi lapit a munkához az ne panaszkodjon.
Különben is kire költenéd a pénz ha nem a gyerekre...

Szarvas Norbert 2018.03.09. 12:45:19

@Cpeti654321: és akkor a farmer se panaszkodjon, hogy nincsen pénze, aki 50 millioért vett traktort a munkához? :)

tarackos 2018.03.09. 12:55:12

@kmera: A decathlon is jo, az enyem ott tanult meg bringazni, tollasozni, gorkorizni :)

erol 2018.03.09. 13:02:09

A cuccok nagy része teljesen felesleges, a többit meg fillérekért is meg lehet venni. Nem értem a posztolót, ez vicc vagy valamilyen paródia akart lenni?

Hurrá Torpedó · http://www.youtube.com/watch?v=br-D7UneS0E 2018.03.09. 14:47:05

@para_noir: a penny-s jó, van füle, könnyű összekötni ;) mondjuk én kiflivel együtt veszem, és amikor elfogy belőle, akkor kiszórom a morzsát, és félreteszem. ugyanez a paradicsom, paprika, alma vásárlás után is megmarad. ezek régen mind kapásból a kukába mentek. most újrafelhasználva, pelussal együtt mennek ki. eddig nem kellett lopnom, elég volt az amit ugyis hazahoztam a termékekkel.
egyébként ilyesmit lehet venni is eurós boltban, mittudomén 300 forint/100 darab, csak annak nincs füle.

Kovácsné · http://kovacsne.blog.hu 2018.03.09. 16:45:56

Ez egy kicsit olyan, hogy az esküvőre is el lehet b-ni több millió forintot, de a működőképes házasságnak nem az a titka, hogy a Bazilika előtt hat pár fehér egyszarvú húzta a limót. Hasonlóképp, a gyerek se attól lesz működőképes, hogy 30 uszkve 80 rugóért pelenkázókomódot vagy mi a frászt veszünk neki, hanem attól, ahogy bánunk vele. A posztban leírt cuccok túlnyomó része tök felesleges, a többi olcsón beszerezhető, mással kiváltható, tágabb családon belül háromszáz darab áll rendelkezésre, stb.

VT Man 2018.03.09. 18:32:11

A posztolo kicsit el van szallva.

Autos ules hasznaltan 5-15 ezerert siman jo, babakocsi hasznaltan 15-35 ezer.

A tobbi 200 ezret pedig be lehetett volna fektetni valamibe, ami passziv jovedelmet hoz.

Szivesen.

Bolshevik 2018.03.09. 19:32:19

Az, a háromszázezer forintos űrtechnológiás babahordó lófaszgeci! :DD A babának kurvamindegy, csak szólok, ez egyedül nektek fontos.

Ezek helyett egy takarítónőbe invesztáljatok be kb. fél évig, aki kiganézza a lakást, elmossa a mosatlant, kitereget meg megcsinálja az összes ilyet, hogy ne a lestrapált ifjú párnak kelljen ezzel foglalkoznia. Az _időtök_, különösen a minőségi időtök lesz kevés, amit egymásra, hobbira meg az alvásra fordíthattok, ezen próbáljatok javítani.

Be kell izzítani a nagyikat, tesókat, vagy bébiszittert, és nem begyöpösödni a baba mellett, hanem időnként kikapcsolódni, egy mozi, közös vacsora (gyerek nélkül), ilyenek.

Ha a szülők jókedvűek és kipihentek, az messze jobb a babának is, mint a csilliárd forintba kerülő kacatok. A kereskedők le akarják húzni az ilyen friss, bizonytalan szülőket, mivel ez a szülőknek is hatalmas stressz, és igyekeznek pénzzel kompenzálni. Ne hagyjátok magatokat :D

Bolshevik 2018.03.09. 19:38:27

@vanvelemenyem: "Vagy keress egy masik lyukat a kieleguleshez, ugyanabban a testben van meg ket masik luk, ahol , ha beleelvezel sem lesz a no terhes."

Abszolúte támogatom, ezt már apádnak is így kellett volna csinálnia.

Zsuzsi25 2018.03.09. 20:40:53

@para_noir: Egy gyerek kezdö költsége alsohangon is egy milla.

zizi77 2018.03.09. 22:53:47

@Zsuzsi25: 3 gyerek után mondhatom, hogy baromság, amit írsz. És csomó dolgot mi is újként vettünk.

VT Man 2018.03.09. 23:39:31

@Zsuzsi25:
Egy milla? Haha.. na persze, lehet annyi is. A valosagban 100-200 ezer indulasnak, na jo plusz pelenka havi 12e.

Untermensch4 2018.03.09. 23:48:22

@Zsuzsi25: Alsó hangon... na ezt a kifejezést szokták használni a sznobok. Most mi vagy nem vettük észre ahogy a semmiből elővarázsoltuk és elköltöttük azt az összeget, vagy tévedsz... :)

Untermensch4 2018.03.09. 23:58:46

@Szarvas Norbert: Az 50milliós traktor sokkal többet tud mint az 1millió alatt kapható használt zetor (vagy miatököm, az a piros...). Mint többen is írták fentebb, a babakocsiknál nincs meg ez a különbség.

Így hogy olvastam, neklem is beugrott, a gyerek szereti a tükrökkel dúsított takaró-izét. Én nem fél hanem kétliteres pet-palackból csináltam egyszer csörgőt, benne rizs. Jobban tetszett neki mint az egyéb csörgői mert akkora volt hogy jobban tudta két kézzel is próbálgatni és látszott is benne ami csörgött, meg átlátszó is volt, mivel kissé deformáltan raktam rá a kupakot, érdekes fénytöréseket is produkált... a nagyonmenő trendi csörgő annyira nem nyűgözte le.
Pelenkaszag ellen az is jó ha a 100forintos boltban veszel kis szemeteszsákot, pelenkázás eredménye bele, szája becsomóz.
Amikor majd mászik lesz egy rövid időszak amikor lehet szívatni lézeres kulcstartóval (csak ne világíts a szemébe). De a kis ember okos, hamar rájön hogy mi az összefüggés és akkor már nem akarja felszedegetni a piros pöttyöt a szőnyegről. :)

2018.03.11. 01:24:51

@Zsuzsi25: persze sznobéknál egymillió. Normális embereknél 100ezer.

@Cpeti654321: "Különben is kire költenéd a pénz ha nem a gyerekre..."

Hát pont ez az, hogy nem a gyerekre költi azt a rengeteg pénzt, hanem a gyerekre hivatkozva olyan státuszszimbólumokra, amiknek a létezéséről a gyerek nem tud, se nem igényli őket, fél év után meg még negyedáron se fogja tudni eladni azokat a vaterán.
A félmilliós babakocsi kizárólag arra való, hogy a kölykeiket legeltető újgazdagok mutathassák egymásnak, hogy ők megengedhetik maguknak ezt is.
A külön speciális pelenkakuka a hozzá tartozó túlárazott zsákokkal meg tényleg a konzumidiotizmus csúcsa. Veszel egy 500 darab 5 literes szemeteszsákot kb. 300 forintért és abba rakod a pelenkát. Az embereknek tényleg minden szart el lehet adni.

Cpeti654321 2018.03.11. 18:43:33

@karandash: Én az ésszerűség kereteiben gondolom a gyerekre való költést, s hála istennek a nejem is támogató ebben...

Mille38 2018.03.12. 19:46:39

Cumisuveget akkor kell venni, ja nem tud elég anyatejhez jutni a baba. Optimális esetben ez 6-8 hós koron túl van. Vészhelyzetben barmelyik hiper babaosztalyan ejjel is beszerezhető. Es úgyis a gyerek dönti el, melyikből hajlandó inni. Esetleg csak pohárból szívó szallal, mint az unokám. A többi felsorolt cucc is felesleges lesz:( A speckó pelenkás vödör helyett pedig higiénikusabb azonnal kivinni a használt pelenkát a gyerekszobából...

1katinka 2018.07.04. 10:19:01

@kmera: Köszi!!! Végre aki már rendezett is gyermeket!

Hobelman 2018.07.16. 15:58:23

Szüksége van egy sürgős kölcsönt indítani üzleti vagy fizetni az adósságát?
mindenfajta hitelt kínálunk megfizethető kamatlábon 2%
Lépjen kapcsolatba velünk e-mailben: hobelmanfinance@gmail.com

Webhely: hobelmanfinance346789211.wordpress.com/

Reactor 2022.05.23. 05:17:13

Egyetértek, ezek túl vannak árazva. Azt a pénzt inkább tegyétek félre arra az időszakra, amikor már 9-10 éves, és zsebpénzt, Plésztéjsönt, Nájki tornacipőt meg Heavy Troopers koncertjegyet akar. Higgyétek el, nagyon jól fog az jönni akkor.
Nekem szerencsére ezek a kiadások mind kimaradnak, elkölthetem sokkal értelmesebb dologra is ezt a pénzt.
süti beállítások módosítása