Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Legyen a gyermeked is milliomos!

2019. december 16. - Szarvas Norbert

gyerekmegtakaritas.png

Biztosan számodra is fontos, hogy gondoskodj hozzátartozóidról. Hiszen ki ne szeretné, ha gyermeke olyan előnyökkel indulhatna az életben, mint egy piacképes szakma, egy kényelmes, élhető otthon, vagy akár külföldi tanulmányok, utazások lehetősége. Megmutatom, milyen opcióid vannak neked is arra, hogy gyermekedből 18 éves korára milliomost “nevelj”! :)

Ingyen pénz az életkezdéshez

 

Az állam minden 2005. december 31. után született gyermeknek 42.500 forint egyszeri életkezdési támogatást ad, amelyet egy úgynevezett letéti számlán helyez el. A bevezetést követő első évben ez az összeg még 40 ezer forint volt, de a 2007. január 1-jét követően született gyermekek már a magasabb, 42.500 forintos támogatást kapják.

Ez a pénz minden magyar állampolgárságú, magyar lakhellyel rendelkező újszülöttnek jár. Sőt, 2017. július 1-je óta a magyar állampolgárságú, de külföldi lakcímmel rendelkező, vagy a nem magyar állampolgárságú, de magyar igazolvánnyal rendelkező gyermekek után is igényelhetitek szülőként. 

A magyar állampolgárságú gyermekek számára az állam automatikusan megnyitja a letéti számlát a születést követően, azonban ha nem rendelkeztek magyarországi lakcímmel, az életkezdési támogatást nektek külön meg kell igényelni.

 

Mi történik a számlán lévő pénzzel?

 

A letéti számlán lévő támogatási összeg a mindenkori inflációnak megfelelően kamatozik csak.

Vagyis amennyiben, szülőként nem nyitsz Start-értékpapírszámlát, vagy más néven Babakötvényt, amelyen gyermeked számára további összegeket tehetsz félre, akkor 18 éves korában reálértéken számolva nagyjából ugyanakkora összeget vehet majd fel, mint amennyi életkezdési támogatást újszülött korában kapott.

Ez a pici összeg pedig nem sok mindenre lesz elég, ezért érdemes neked is takarékoskodnod a gyermeked jövője érdekében. 

2011-ig még a kereskedelmi bankoknál is lehetett Start-számlát nyitni, 2012-től azonban már csak a Magyar Államkincstár ügyfélszolgálati kirendeltségein nyithatsz olyan Start-értékpapírszámlát, amelyre, szülőként is befizethetsz bizonyos összegeket.

A számlán gyűlő megtakarításodat az állam 1 forintos névértékű Babakötvénybe fekteti, melynek hozama az infláció feletti +3 százalék. Azzal, hogy takarékoskodsz a gyermeked javára, és befizetsz a Start-értékpapírszámlára, tulajdonképpen kölcsön adsz az államnak. 

Az állam pedig ezt azzal “honorálja” - hiszen ez tulajdonképpen neki is jó -, hogy nem számít fel számlavezetési díjat, valamint megtakarításodra a mindenkori infláció felett ad kamatot.

 

A jelenlegi kamatkörnyezetben a 3 százalékos infláció feletti kamat viszonylag jónak nevezhető, de természetesen vannak a piacon olyan egyéb, kifejezetten gyermek megtakarítási konstrukciók is, amelyekkel ennél jóval magasabb hozamok érhetőek el.

Nézzük is meg, mik az előnyei és a hátrányai a Babakötvénynek!



A Babakötvény pozitívumai

 

Megjegyzés: Szeretném megjegyezni, hogy hivatalosan olyan, hogy "Start számla" nem létezik, csak a köznyelvben terjedt el. Igazából a Start számla alatt magát a Kincstári start-értékpapírszámlát értjük. Sokszor még a  "szakértők" is a Kincstári start letéti számla szinonimájaként is használják - tévesen. Viszont, mivel sokan Start számlaként hivatkoznak rá, így most - a könnyebb érthetőség jegyében - én is így teszek.

A Babakötvény egyik legnagyobb előnye minden egyéb gyermekeknek szóló megtakarítási termékhez képest az, hogy teljesen ingyenes, vagyis semmilyen költség nem kerül levonásra a számláról.

Másik nagy előnye, hogy a gyermeked érdekében történő takarékoskodásodat az állam még azzal is támogatja, hogy az adott éves befizetésed 10 százalékát, de maximum évi 6 ezer forintot hozzátesz a számlán lévő megtakarításodhoz.

További előnye, hogy nincs fix, havi befizetési kötelezettséged, vagyis akkor és annyit tehetsz félre, amikor és amennyit éppen szeretnél - vagy éppen tudsz.

Az állami támogatás maximális kihasználása érdekében azonban érdemes havonta 5 ezer forintot a Start számlára befizetni vagy átutalni. Ezt a havi összeget év végén akár egyben is befizetheted, ha számodra az úgy kényelmesebb.

Pozitívumként még mindenképp érdemes megemlíteni az infláció feletti, 3 százalékos kamatot, valamint a könnyű igényelhetőség is.

 

A Babakötvény negatívumai

 

Ahogy minden éremnek két oldala van, úgy a Babakötvénynek is vannak negatívumai. Talán a legkézenfekvőbb, hogy államkötvényről lévén szó, kissé kockázatos befektetés lehet.

A megtakarításod ugyanis teljes mértékben az állam teljesítményétől függ majd, emellett pedig a kamata is fix, vagyis akkor sem kapsz 3 százaléknál magasabb kamatot, ha esetleg dübörög a hazai gazdaság.

Jelentős hátránya még, hogy csak és kizárólag a gyermek 18 éves korában hozzáférhető, vagyis egyáltalán nem rugalmas a konstrukció. Ilyen hosszú idő alatt ugyanis történhet olyan eset a családban, amikor jól jönne a Start számlán addig összegyűlt összeg.




Élet a Babakötvényen túl

 

Amennyiben magasabb, akár infláció feletti 5-6 százalékos hozamot szeretnél elérni, valamint havi 5 ezer forintnál magasabb összeget is félre tudsz tenni, érdemes tájékozódnod a piacon fellelhető gyermek megtakarítási konstrukciókról is. 

A bankok különböző gyermek megtakarítási számlákat kínálnak, melyek sima bankszámlaként működnek alacsony kamattal, és számlavezetési díjjal, de kamatadó fizetési kötelezettséggel.

A biztosítók hosszú távú gyermek megtakarítási programjai pedig minimum 10-15 éves futamidőre nyújtanak takarékoskodási lehetőséget. Költségük magasabb, cserébe viszont a hozamok is nagyobbak, és nincs kamatadó fizetési kötelezettség. 

Havonta minimum 8 ezer forinttól indíthatóak, az első 2-3 évben azonban a befizetéseknek folyamatosnak kell lenniük, vagyis a szerződés addig nem szüneteltethető.



Nézzünk is egy példát!

 

Ha úgy döntesz, hogy a Start számla mellett - vagy helyett - egy másik gyermek megtakarítást is indítasz a pici születésekor, akkor a havi minimum összeg, vagyis 8 ezer forint megtakarításával 18 éves korára pár ezer forint híján 3 millió forintot tudsz gyermeked életkezdéséhez összegyűjteni! 

De akkor se keseredj el, ha esetleg már 8 éves a gyermek, hiszen még mindig indíthatsz 10 éves futamidejű megtakarítási konstrukciót a számára. Ha ebben az esetben kicsit többet, mondjuk havi 10 ezer forintot teszel félre, akkor is 1,6 millió forinttal tudod őt 18 éves korában támogatni. 


Milliomosként indíthatod tehát önálló útjára gyermekedet mindkét esetben! Biztosan, te is  egyetértesz velem abban, hogy szülőként érdemes minden tőlünk telhetőt megtenni gyermekünk boldogulása érdekében.

 

►►►►

Segítsek neked vagy kérdésed van pénzügyekben? Akkor írj:

✰✰ szarvas.norbert@iflgroup.hu vagy www.iflgroup.hu

Itt találsz meg minket, ahol további "csak itt megjelenő" egyedi tartalmakat is olvashatsz

Jelen weboldal teljes tartalma és az innen elérhető valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű és nem teljeskörű, szövege a közzététel napján hatályos jogszabályokon és egyéb tájékoztatásokon alapul, nem minősül biztosítási termék vagy pénzügyi szolgáltatás kiválasztására irányuló, illetve jogi- vagy adótanácsadásnak, sem egyoldalú kötelezettségvállalásnak (ajánlattételnek). Kérjük, hogy a termékek vagy szolgáltatások összehasonlítása és kiválasztása során, továbbá a szerződéskötésre irányuló dokumentumok aláírását megelőzően körültekintően tájékozódjon a választott termék vagy szolgáltatás aktuális, részletes feltételeit illetően. A fentiek figyelmen kívül hagyásából eredő, illetve az esetleges jövőbeli jogszabályi- illetve üzleti környezetben bekövetkező változásokért való felelősséget a jogszabályok által lehetővé tett legteljesebb mértékben kizárjuk.

Ez a cikk 2019. decembert. 15. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek


Köszönjük a vendégcikket a https://megtakaritasgyerekeknek.hu csapatának!

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr5015352900

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása