Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Az ötös szintű vezetésről vezetőknek

2018. október 08. - Szarvas Norbert

otos_szintu_vezetes.png

Pénteken reggel Budapesten, a rakparton sietve azon tünődtem, hogy mire számíthatok az “Ötös szintű vezetés”: Yin és Yang nevezetű rendezvénytől. A rendezvény beharangozója alapján arra számítottam, hogy a szervezeti hatékonyság egy új, mélyebb szintjét ismerhetem meg, ami kulcskérdés egy vezetőnek, egy vállalkozónak. Azt hiszem / gondolom, nem csalódtam..

 

 

Kiválóság a szervezetben

 

Miután lefutott a networkingre kihegyezett reggeli, Katona Melinda ( a Borealis Catalyst Group tulajdonosa) a rendezvény háziasszonya üdvözölte a résztvevőket és megosztott velünk néhány érdemes gondolatot az “Ötös szintű vezetésről”.

Megütötte a fülemet az az idea, ami köré szerveződött a rendezvény, és ami mozgatórugója az egész rendezvénysorozatnak:

“A közösen gondolkodó emberek jöjjenek össze” - ami egy nagyon fontos, előremutató gondolat szerintem is, hiszen kinek nincsen már elege az állandóan fanyalgókból, az állandó ellenzőkből? Néha nem árt, ha az ember hasonlóan gondolkodó emberekkel veszi körül magát egy inspiráló(bb) környezetben.

 

Mi történik a világban, amire Melinda szerint oda kell(ene) figyelnünk?

Melinda kifejezetten hangsúlyos véleményt formált a modern világban tapasztalható gyors és kiszámíthatatlan változásokkal kapcsolatban. Mivel a végkifejlet egyáltalán nem predesztinálható, éppen ezért sokkal több elágazás- választási lehetőség közül kell választanunk. És persze sosem tudjuk előre, hogy melyik a valóban jó választás, mindez pedig nehézséget okoz(hat) nekünk!

borealis_consulting_yin_e_s_yang.png

 

Út közben olyan váratlan események következhetnek be, amik nagyságrendileg olyan fajsúlyosak, hogy akár egy “teljes újratervezésre” kényszeríthetnek minket. Nekünk erre kell felkészülnünk és felkészítenünk a szervezetünket.

Nagyon sok tényező hat egyszerre ránk. Túl sok az információ és túl sok a zaj. Rendkívül nehéz eldönteni, hogy mi a valódi forrás és mi az, amiben nem lehet megbízni.

 

Jóból kiválót - ez legyen a cél

A változáshoz alapvetően a változtatásra való képességünkkel fogunk tudni reagálni. Meg kell kérdeznem magamtól, hogy “képes vagyok perspektívát, szemléletet váltani anélkül, hogy elveszíteném a fókuszpontomat?”.

 

Ahhoz, hogy egy szervezet (ami lehet cég vagy család egyaránt) jól működjön, alapvetően három dolog, három fókuszpont szükséges:

Fegyelmezett emberek
Fegyelmezett gondolkodás
Fegyelmezett cselekvés

 

o_to_s_szintu_vezete_s_va_llalati_vezeto_knek.png

 

Hogy mit jelent mindez? Képzeld el, hogy egy buszon utazol egy bizonyos cél felé és te választhatod meg az útitársaidat. Gondolom neked sem mindegy, hogy kivel utazol együtt? Jim Collins: Great by choice című könyvében azt mondja, hogy a jó szervezet titka megválasztani előre az utastársainkat, akiket végül “mi szállítunk fel a buszra”.

A gondolatsor folytatódott egy rendkívül érdekes gondolattal, ami a munkatársaink kiválasztásánál lehet fő rendező szempont számunkra. A legtöbb vállalat elköveti azt a hibát, hogy egy konkrét feladathoz keres munkatársat, miközben egyáltalán nem vizsgálja a jelölt és a szervezetben dolgozó többi ember közötti kohéziót.

Mivel a munkatársat konkrét feladatokra keresik, ezért sosem fogja tudni a szervezet és a döntéshozó az adott emberről, hogy egy váratlan helyzetre milyen reakciót adna, hogy reagálna. Ez pedig bizonytalansághoz vezethet.

Márpedig a szervezet megfelelő működésének feltétele az egymáshoz illeszkedő emberek. Ráadásul kizárólag ilyen környezetben beszélhetünk a fegyelmezettség kultúrájáról.

Ez azt jelenti, hogy a problémákat nem a szőnyeg alá söpörjük, hanem felvállaljuk, hiszen csak azokat a helyzeteket lehet kezelni, amikről tudomásunk van, amit megosztunk egymással építő jelleggel.

 

Történet: A békák egyszer azt a feladatot kapták, hogy másszanak fel az oszlopra. Nagy megrökönyödésünkre azonban a békák elkezdtek ellenkezni és sorolték, az okokat, hogy ez miért nem lehetséges. Végül egy béka mégis csak feljutott végül az oszlop tetejére! Tudod, hogy miért? Mert ez az egy süket volt…

 

A VUCA világ

 

a_vuca_vila_g.png 

 

V - volatile : változékony
U - uncertain : bizonytalanság
C - complex : komplexitás
A - ambiqouos: kétértelmű

 

1. V - volatile : változékony / vision: cselekvés

A világ körülöttünk rendkívül gyorsan változik anélkül, hogy az új trendeket előre fel tudnánk mérni. Fel kell készülnünk a megjósolhatatlanra. Ezt pedig folyamatos cselekvéssel tudjuk akszeptálni.

2. U - uncertain : bizonytalanság / understanding: megértés

Minden igyekezetünk ellenére vannak olyan külső körülmények, amiket nem tudunk befolyásolni. Amit tehetünk, az saját képességünk fejlesztése, hogy szélesebb látókörben, új megközelítéssel alkalmazkodjunk az új helyzetekhez.

3. C - complex : komplexitás / clarity: megvilágítás

Feladattól függően számos olyan elemmel, információval rendelkezünk vagy éppen nem rendelkezünk, amik valamilyen formában összekapcsolódnak és/vagy folyamatosan változnak. A mi feladatunk ebben a változó környezetben megtalálni a fókuszpontot és rugalmasnak, kreatívnak lenni.

4. A - ambiqouos: kétértelmű / agility: agilitás

A hétköznapi kapcsolatok viszonylag homályosak, nincsenek bevett gyakorlatok. Éppen ezért mindig ismeretlen feladatokkal kell szembesűlnünk. Meg kell tanulnunk a megfelelő döntéseket meghozni, amik egyszerre hatékonyak és innovatívak.

 

Kees Ekelmans előadása

 

A rendezvény fő előadója, Kees Ekelmans, akiről az alábbiakat érdemes tudnunk:

Ekelmans tapasztalt vezető, aki olyan multinacionális cégek vezetésében vett részt, mint az Unilever, Hunter-Douglas és az AkzoNobel. Ezen szervezetek életében a jelenlétének hozzáadott értéke az energia – célorientáltság – és proaktivitás vállalati kultúrába való integrálása volt.

Tanácsadó vállalata a hágai Leaping Orange szakított az unalmas és hosszadalmas bemutatók, jelentések elkészítésének gyakorlatával. Helyette 1 oldalas, könnyen átlátható terveket készítenek a cégek számára, gyakorlati tanácsokat adnak, illetve ideiglenes szerepet vállalva támogatják a vezetést.

“ Évtizedes tapasztalatunk megtanította számunkra, hogy létezik egy dolog, amit nem tanulsz meg a Harvard-on: A csapatot mozgósítani kell – ez a mi szakértelmünk. Az üzleti növekedés a csapat mozgósításával érhető el! “

 

Az embereket a világon mindenhol a célok kapcsolják össze

A kiváló szervezet legfontosabb mozgatórugóinak egyike a szervezeti és egyéni célok összehangolása. Gondoljunk bele, hogy alapvetően mi érdekli a munkatársakat, milyen kérdéseket tesznek fel nekünk?:

Hogyan érem el a célomat?
Mi az én feladatom-szerepem a cég sikerében?
Hogyan tesz a cégem/vezetőm érdekeltté benne?
Hogyan segít a cégem/vezetőm abban. Hogy fejlődjek?
Milyen rendszeresen kapok pozitív visszajelzéseket?

Ha ezekre a kérdésekre megtaláljuk a választ, akkor a szervezetünk képes lesz fejlődni és elindul a kiválóság útján. Hiszen innentől kezdve a munkatársak egyéni céljai sikeresen integrálódnak a szervezetéhez, mondhatni egy irányba kezd el mindenki evezni.

 

A cég nem más, mint egy csapat.

 

Ekelmans előadásának legérdekesebb része az volt szerintem, amikor arról beszélt, milyen módon lehet felépíteni a szervezetünkkel kapcsolatos elköteleződést akár ügyféloldalról. Azt gondolom, hogy aki az alábbi sorokat megérti és alkalmazza, az biztosan sikeresebb szervezetet lesz képes felépíteni a jövőben.

 

Legyél másmilyen

Találd meg azt az értéket magadban, ami megkülönböztet a többiektől.Az ördög a részletekben rejlik. Vezetőként oda kell figyelnünk minden részletre és megfelelő alázattal viseltetni a különböző feladatok iránt. Olyan nem fordulhat(na) elő, hogy vezetőként nem vagyunk telefonon elérhetőek az ügyfeleinknek.Soha. Még a legfontosabb vezetői meetingen sem. Hiszen az ügyfél a legfontosabb, belőle-tőle van a pénzünk, így kiemelten oda kell figyelnünk rá. Ezt a mentalitást el kell terjesztenünk a szervezet minden szintjén példamutató magatartással.

 

Legyen terved!

A tervezés a vezető legfontosabb feladatainak egyike. Azonban a terv önmagában semmit nem ér, ha az nincsen átalakítva megvalósítási tervvé és nincs pontról-pontra mérhető egységekre lebontva és azokhoz a felelős személy hozzárendelve. A tervnek éppen ezért tartalmaznia kell a pontos célokat, felelős személyeket, határidőket és várt eredményeket.

 

Legyen meetinged! (Tarts megbeszélést!)

A tervünket osszuk meg személyesen az emberekkel. Írjuk le azt, adjuk oda a kezükbe és beszéljünk róla. Alakítsunk projektcsapatokat, akik az adott részfeladatért felelősek és adjunk meg számukra minden támogatást. Legalább negyedévente tarts meetinget, ahol bemutathatjuk, hogy a csapat mennyit haladt előre és milyen irányba tart.

 

Legyen erős csapatod!

A meetingek, értekezletek legnagyobb hibája, hogy az emberek gyakran nem mernek kérdezni, mivel kerülik a konfliktust és a kényelmetlen helyzeteket. A vezetőnek kell odafigyelni arra, hogy ne maradjanak megoldatlan ellentétek és megválaszolatlan kérdések a csapatban és mindenki azt érezze, hogy a kérdés egyfajta pozitív konfliktus, ami előre viszi a szervezetet és nem hátráltatja azt.

 

Legyél szabad!

Hagyd, hogy mindenki azt csinálja, amiben jó. A te feladatod vezetőként nem az, hogy mindenkinél jobb legyél szakmailag és mindenki fölé helyezd magad. Sokkal fontosabb, hogy minden munkatársad számára találd meg azt a területet, feladatot, amiben a lehető legjobb tud lenni. Ha ez megvan, akkor gondoskodj a személyes fejlődésükről. A cégben ne dobozokat kreálj, amikbe embereket próbálsz meg beletuszkolni, mert így épp az értékes kreativitásukat veszed el tőlük.

 

Legyenek elkötelezettek!

A kiváló szervezetben a munkatársak elkötelezettek a szervezet irányába, hiszen a szervezet is elkötelezett az egyének felé. Ezt pedig úgy lehet elérni, ha pontosan elmagyarázzuk mindenki szerepét a szervezet működésében, konkrét célokat adunk, és a szervezeti célok megvalósítása közben biztosítjuk az egyéni célok kiteljesülését is.

 

Pozitív tapasztalatokkal gazdagodtam

 

Ezt a cikket azért írtam meg ebben a formában nektek, mivel rendkívül pozitív tapasztalatokkal gazdagodtam és hiszem, hogy sokatok számára hasznos információkat oszthatok meg. Ha összegeznem kéne a nap gondolatát, akkor az érzésem szerint az az “odafigyelni mindenkire” mentalitás lenne.

Azaz hiába a szervezet a “legfontosabb”, mégis sokkal fontosabb (szervezet szempontjából létszükséglet) az egyéni célok megvalósításának az elősegítése. Mivel az emberek nem robotok és fontos számukra, hogy legyen értelme a saját munkájuknak. Éppen ezért nem működnek megfelelően azok a szervezetek, ahol senki nem tudja, hogy mi értelme a munkájának, ahol az egyéni célokról kell lemondani a szervezeti célok megvalósítása érdekében.

Szerintem érdemes ezeket a gondolatokat magunkba szívni és ez alapján szervezkedni, legyen az a családunk vagy a vállalkozásunk! Szerencsére erre meglesz a lehetőségünk, hiszen máris láthatáron a következő olyan rendezvény, ami elősegíti, hogy a közösen gondolkodó emberek összegyűljenek egy inspiráló, gondolatébresztő est erejéig.

 

Tudásest

2018.10.11.– Borealis Tudásközösség Est - 18:00-21:00 – A.P.A.Galéria Budapest
Bővebb információ és regisztárció:
http://borealisconsulting.hu/events/tudaskozosseg-est-2/
https://www.facebook.com/events/241624549852558/

 

►►►►

Segítsek neked vagy kérdésed van pénzügyekben? Akkor írj:

✰✰ szarvas.norbert@iflgroup.hu

Itt találsz meg minket, ahol további "csak itt megjelenő" egyedi tartalmakat is olvashatsz

Jelen weboldal teljes tartalma és az innen elérhető valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű és nem teljeskörű, szövege a közzététel napján hatályos jogszabályokon és egyéb tájékoztatásokon alapul, nem minősül biztosítási termék vagy pénzügyi szolgáltatás kiválasztására irányuló, illetve jogi- vagy adótanácsadásnak, sem egyoldalú kötelezettségvállalásnak (ajánlattételnek). Kérjük, hogy a termékek vagy szolgáltatások összehasonlítása és kiválasztása során, továbbá a szerződéskötésre irányuló dokumentumok aláírását megelőzően körültekintően tájékozódjon a választott termék vagy szolgáltatás aktuális, részletes feltételeit illetően. A fentiek figyelmen kívül hagyásából eredő, illetve az esetleges jövőbeli jogszabályi- illetve üzleti környezetben bekövetkező változásokért való felelősséget a jogszabályok által lehetővé tett legteljesebb mértékben kizárjuk.

Ez a cikk 2018. október. 08. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek

 

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr6614289541

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása