Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Az elektromos cigaretta a hagyományos cigi veszte?

2018. október 03. - Szarvas Norbert

www_iflgroup_hu-3_16.png

 

Mára már nagyon sokan használnak elektromos cigarettát, több okból kifolyólag is. A vezető ok a dohányáraknak a folyamatos és megállíthatatlan növekedése, illetve az egészségesebb életmód miatt lehet.

Nézzük sorjába azokat az előnyöket, amit egy elektromos cigaretta használata tud nyújtani:
- olcsóbb mint a normál dohányzás (éves szinten rengeteget spórolhatsz vele)
- egészségesebb mint a cigi (erre még kitérünk a cikkben későbbiekben)
- nem kényszerítesz senkit passzív használatra
- az elektromos cigi használata során nem lesz büdös-dohányos leheleted
- a ruháidnak nem lesz büdös, kellemetlen szaga
- lakásban is simán használhatod, nem lesz sárga a festett fehér fal
- nem juttatsz a szerverezetbe több mint 40 féle káros és rákkeltő anyagot

Hogyan is működik az e-cigi?
Mint minden elektromos kütyüt, tölteni kell, akár napi szinten, de ez függ a napi használattól. Átlagosan azt mondhatjuk, hogy 1-2 naponta kell tölteni, normál használat mellett. Vannak olyan készletek, amik kisebb teljesítménnyel működnek, így ebből adódóan kisebb akkumulátorral rendelkezik. Léteznek olyan készülékek is, amelyeknek nagyobb a teljesítményük, így ezért nagyobb aksi kapacitás szükséges a működtetéséhez. Az e-cigi áll egy akkumulátorból, porlasztóból és a működéséhez szükség van e-liquidre is. Az aksin található egy tűzgomb, amely megnyomásával használhatjuk készülékünket. Érzetre hasonlít a dohányzásra, de füst helyett száraz vízgőzt tüdőzhetünk le, égéstermékről nem beszélhetünk. Természetesen ügyelni kell arra, hogy mindig fel legyen töltve e-liquiddel a porlasztónk, mert ha kifogyott és úgy izzítunk, akkor könnyen leéghet a kazán és cserére szorul. Természetesen elhasználódás esetében egy kazánt várhatóan 3-6 héten keresztül használhatjuk, szóval abszolút gazdaságosnak mondható.

Miből áll az e-liquid?
Az alapja: növényi glicerin, propilén glikol, desztillált víz és mesterséges vagy természetes aroma. Ezt kiegészíthetjük még nikotinnal is. Érdemes készen venni az e-liquid-et egy megbízható e-cigi webáruházból, ugyanis ha nem értünk hozzá és nem minőségi alapanyagokat használunk, akkor elég sok problémába ütközhetünk. Természetes aroma egyébként lehetnek a különböző gyümölcsös és mentolos ízek (citrom ízű e-liquid vagy pedig eukaliptusz ízű e-liquid). Mesterséges ízek közül amit példának tudunk felhozni: pinacolada ízű e-liquid.

Propilén glikol feladata igazából  az aromák és ízek megkötése, növényi glicerin pedig felel a gőzhatásért. Ezeket az alapanyagokat egyébként használják különböző kozmetikai szerek esetében is, illetve a borászatnál, egészségre teljesen ártalmatlanok.

Írtunk a desztillált vízzel kapcsolatban is, egyetlen szerepe van, hogy folyékonyabb legyen az e-liquid, kb.: 1%-ot tartalmaznak a kész e-liquidek. Nikotin használatára azért van szükség, hogy a dohányosok le tudjanak szokni a cigiről, egyébként torokhatásban is nagy szerepe van. Nikotinos e-liquid használatával folyamatosan tudjuk csökkenteni a nikotin erősségét, így akár átállás után el is hagyható.

Milyen folyamatos költségek vannak?
Egy egyszeri beruházás után, már csak kazánokat és e-liquidet kell vásárolnunk és ezeket pótolnunk. Ha normál dohányos vagy, akkor várhatóan egy komolyabb készülékkel havi szinten 150 ml e-liquidet pöfékelsz el, ami egy akciós e-liquid csomag keretében 9960 Ft-ot jelent. Ehhez még számolhatunk kazánokat is, amelyek 600 Ft-tól indulnak. Havonta maximum 2 kazánra van szükséges, így 11 000 Ft környékén ki lehet jönni belőle.

Ha csak a számokat nézzük, akkor is sokkal jobban megéri elektromos cigit használni. De természetesen ebben az esetben ne az ár döntsön, hanem az egészségesebb életmód, így pár hónap használat után mankóként ez is elhagyható és végleg lezárható a káros szenvedélyünk. Így mindenkit csak arra tudunk biztatni, hogy tegye a káros szenvedélyét, ha kell akkor mankóval e-cigi használatával.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr9514279903

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

brumm.a.tejbe 2018.10.03. 20:27:45

Az új kazán vásárlása nem feltétlenül szükséges, ahol az szerelhető ott lehet vattát/izzószálat érdemesebb venni, kicsit több 'szerelés' de sokkal olcsóbbra kijön az ember.
Aki kezdő annak érdemes két 'kezdő' ecigit vennie ugyanabból és amíg az egyik töltődik a másikat tudja használni. Nálam a Smok gyártó termékei eléggé beváltak (v22 és aio) mert nem batár nagy de majdnem egy napig lehet mindkettőt használni.

Meglepő de a legerősebb 12mg-os itthon kapható folyadékról kevesebb mint egy hónap alatt átszoktam a 6mg-osra, néha az eggyel gyengébbe is bele-belekóstolok, igencsak dohányzásellenes barátnőm legnagyobb örömére :D

Serrin 2018.10.05. 11:22:09

A 3-6 héten keresztül használható kazán összejöhet, de normál használatnál (kb. 2 ml naponta), már nem fog.
Érdemes felújíthatóban gondolkozni és 100 Ft alatt jön ki egy vattacsere, akár fűtőszálcserével is. Teljesen kezdőknek persze a cserélhető kazánt ajánlanám.

Létezik előre elkészített fűtőszál is, ez párszáz forint havonta, vagy akár többet is kibír és a vatta meg olcsó hozzá.

Azért a háztartási vattával óvatosan, mert elképzelhető, hogy olyan anyaggal mosták át, amit jó lenne nem letüdőzni, de a kazánokhoz is olcsón lehet venni, illetve pl.: a DM-es biovatta elvileg jó lesz, bár nem próbáltam még, szóval ez nem tanácsadás volt. :)

Én is magasabb nikotinról indultam, de 3mg/ml alá mentem. Már a 3 mg is túl erős nekem.

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2018.10.13. 13:11:33

Mi lenne, ha egyáltalán nem használnál ilyesmit? Tanulmányok most azt pedzegetik, hogy ez a cucc mennyire rákkeltő?
Abból a havi 10 ezerből inkább vegyél valami hasznosat.

pater noster 2018.10.17. 06:12:02

A hagyományos cigi veszte a leszokás, bár igaz, egyre többen használnak alternatív megoldásokat. Néhány érdekesség, illetve pontosítás, csak úgy, rendszerezés nélkül, mert a téma nagy, a cikk csak átrohant rajta.
- a "megbízható e-cigi webáruházból" való beszerzésre buzdítás aggályos, az e-likvid jövedéki termék, forgalmazására Magyarországon kizárólag a Nemzeti Dohányboltok jogosultak, akik nem itt szerzik be, komoly büntetésre számíthatnak.
- A költségeket pedzegették az eddigi kommentelők is, amolyan magyar módra a kazánt "buherálva" próbálunk spórolni, ami mutatja, költséges dolog ez így is. Maga az eszköz is kopik, évente azért lehet cserélni, ha meg le-leesik (ami természetes), akkor az még tovább drágítja a megoldást.
- További költségnövelés és veszély(!), hogy az e-cigit gyakorlatilag folyamatosan kész szívni az ember. A hagyományos cigarettánál határt szab, hogy elfogy egy szál. Akkor bemegyek, tovább megyek, x idő múlva veszem a következő szálat. Az e-cigit lehet folyamatosan szívni, nem szól senki, hogy "letelt". Ez jelentős nikotintöbbletet is okozhat.
- nem szól a juul-ról, erről a félelmetes sikerrel és következményekkel kísért sturt up-ról. Keressetek rá.
- a hagyományos cigi alternatívája nem biztos, hogy a likvides e-cigi, a Philip Morris mintegy 15mrd dolláros (!!!) fejlesztése az Iqos már mintegy 11 százaléknyi részesedéssel bír a kütyükedvelő Japánban. Ez a termék szintén elektromos, de likvid helyett dohánnyal töltött patront (sticket) - mely olyan, mint egy fél szál cigaretta) kell beletenni, melyet nem égéssel, hanem egy izzószállal való hevítéssel megoldva jut a szervezetünkbe a kívánt nikotin.
- a következő évben a Magyarországon forgalmazó nagy gyártók számtalan variációval, megoldással fognak előállni, érdemes lesz követni a témát.
- és végül a legszomorúbb: unió-szerte a legrosszabb a helyzet nálunk, csak Romániában és Bulgáriában nagyobb a dohányosok aránya, nálunk a felnőtt lakosság kicsivel több mint harmada dohányzik, míg az ebben (is) vezető finneknél már egy számjegyű ez az adat.

Untermensch4 2018.11.01. 16:20:07

" az e-likvid jövedéki termék, forgalmazására Magyarországon kizárólag a Nemzeti Dohányboltok jogosultak, akik nem itt szerzik be, komoly büntetésre számíthatnak"

Hát igen. Előtte meg "gyógyszeradagoló" volt, talán... talán nem... de a kereskedők értették a célzást és nem provokálták ki a fekete autót a nemzetiávéhásokkal.

Külön szánalmas hogy a jövedéki adó beszedése miatt masszívan össze akarják mosni a "hagyományos" dohányzással, nehogy feltűnjön a jobbágyoknak hogy máshol csak áfa van reá pakolva mert ahol valóban az a cél hogy leszokjanak (kisebbik rossz: átszokjanak) a cigiről a polgárok, ott nem sajnálják a mienknél nagyobb kieső jövedéki adóbevételt.
süti beállítások módosítása