Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Azt mondták jobb az albérlet, mint a hitel! Most ezek az emberek hol vannak?

2018. július 13. - Szarvas Norbert

jobb_az_alberlet_www_iflgroup_hu-3.png

Annyira belém éget az élmény, amikor számos pénzügyi tanácsadó blogján olvastam azt a tanácsot és okfejtést, miszerint jobb egy albérletben lakni, mint fizetni a hiteledet és "röghöz" kötni magadat. Mintha az emberek amúgy olyan nagyon sokat költöznének megyék és országok között. Már akkor is vakartam a fejem ennek a tanácsnak a haszontalanságán, hiszen miért jobb nekem valaki más hitelét kifizetnem, mint a sajátomét? Hiszen a végelszámolásnál csak az számít, hogy mekkora vagyont sikerült összegyűjtened.

Emlékszem az ultimate érv mindig a

  1. röghöz kötés
  2. az ingatlanban tárolt vagyon likviditásának a hiánya
  3. a befektetéseken elérhető kamatok
  4. magas hitelkamatok

voltak. Azonban ezek az állítások már akkor is instabilak voltak , hiszen a röghöz kötés mit jelent egy olyan országban, ahol autóval gyakorlatilag a fél országot be tudod járni 1-1,5 óra alatt (miközben Budapesten az utazási idő a 11. kerület és 13. kerület között a reggeli csúcsban szintén ennyi)?  Hacsak nem Pécsről mész Debrecenben, akkor mi szükséged van arra, hogy bármikor "dobbanthass"?

Kíváncsi vagyok, hova tűntek a nagyon okos szakértők, miért nem ismerik el a hibájukat, amik miatt emberek ezreinek okozhatnak minimum akkora vagyoni kárt, mint a bankok vagy a biztosításközvetítők egy része? Most mindenki hallgat, hiszen nehezen állja meg a helyét állításuk, miszerint az ingatlan egy nagyon nehezen mozgatható vagyon lenne.

Nyilván évek óta fejlődő ingatlanpiac és hitelláz közepén-végén vagyunk, így ebben az időszakban a preferált városokban, agglomerációban mint a cukrot, úgy viszik el a házakat. De általánosságban elmondható, hogyha a piaci ár alá mész 5-10%-kal, akkor már azonnal vihetik a házadat (1 hónap átfutási idővel).

Persze hozzátartozik az igazsághoz még egy érdekes történet, amit az ingatlanok árának emelkedésével magyarázhatunk:

  • aki albérletbe fizetett, annak az elmúlt öt évben a vagyona ilyen módon 0 forinttal gyarapodott, viszont az emelkedő albérletárak miatt elképzelhető, hogy a saját albérleti kiadása akár duplázódott ezen időszak alatt
  • aki 5 éve mondjuk hitelből vett lakást, az egyrészt (ha okosan döntött), akkor hosszútávra fixálta a kiadásait, így nem vett részt az áremelkedésben-tehát simán elképzelhető, hogy 5 évvel ezelőtt még ugyanannyi volt az albérleted és a hiteled havi törlesztése, azonban az elmúlt 5 évben ez az olló kinyílt, és az albérlet mára kétszer annyiba kerül(ne), mint a fixált hiteled törlesztése
  • és akkor ejtsünk néhány szót azokról, akik mondjuk megvettek 5 éve egy 12 millió forintos panellakást 8 millió forint hitelre és most 25 millió forintot ér a lakásuk. Tehát ők valódi ingatlanvagyont építettek fel és ma kiszállva az ügyletből is azt jelentené, hogy minimum nettó 15-17 millió forintot nyertek az ügyleten. Ezt hívjuk ingatlanvagyon építésének!

A legszörnyűbb, hogy ezek a folyamatok várhatóak voltak (számtalanszor leírtam én is), hiszen

  • az ingatlan alapvetően nem ér kevesebbet, mint "tegnap"
  • a fizetések várhatóan emelkednek, hiszen közelíteni akarunk a nyugati bérszintekhez
  • mivel 5 éve még válságból tartottunk kifele, így minimális józan paraszti ésszel látható volt, hogy a gazdaság fellendítésének az alapja az építőipar és a bankszektor. Ezt pedig olcsó hitelekkel és támogatásokkal lehet felpörgetni. Azzal, hogy az emberek olcsóbb hitelhez jutnak, elkezdenek lakásvásárlásban gondolkodni és akár több pénzt tudnak előteremteni. Ez megemeli az árakat (és ekkor a CSOK 10+10-ről még szó sem volt)

 

Szóval azt gondolom, hogy a legkárosabb tanács azt mondani valakinek egy  magyar környezetben (ahol az albérleti árak és a hiteltörlesztés között nem nyílt szét (még) az olló, mint mondjuk Londonban), hogy mindenféleképpen gondolkozzon albérletben, mert az jobb. Jobb a tulajdonosnak, akinek kifizeted a hitelét...

 

 

 

►►►►

Segítsek neked vagy kérdésed van pénzügyekben? Akkor írj:

✰✰ szarvas.norbert@iflgroup.hu

Itt találsz meg minket, ahol további "csak itt megjelenő" egyedi tartalmakat is olvashatsz

Jelen weboldal teljes tartalma és az innen elérhető valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű és nem teljeskörű, szövege a közzététel napján hatályos jogszabályokon és egyéb tájékoztatásokon alapul, nem minősül biztosítási termék vagy pénzügyi szolgáltatás kiválasztására irányuló, illetve jogi- vagy adótanácsadásnak, sem egyoldalú kötelezettségvállalásnak (ajánlattételnek). Kérjük, hogy a termékek vagy szolgáltatások összehasonlítása és kiválasztása során, továbbá a szerződéskötésre irányuló dokumentumok aláírását megelőzően körültekintően tájékozódjon a választott termék vagy szolgáltatás aktuális, részletes feltételeit illetően. A fentiek figyelmen kívül hagyásából eredő, illetve az esetleges jövőbeli jogszabályi- illetve üzleti környezetben bekövetkező változásokért való felelősséget a jogszabályok által lehetővé tett legteljesebb mértékben kizárjuk.

Ez a cikk 2018. július. 13. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek

 

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr7514111045

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2018.07.14. 05:54:51

@_B_:

Kihagytad a matekból a deviza hiteles kezdő tőke igényét...

HA valóban jobban járt, akkor miért van az szerinted, hogy
NEM ér annyit SEM az ingatlana, amennyi hitelt kifizet rá.
A jókora áremelkedés ellenére sem...

retkeslaci 2018.07.14. 06:40:30

@tamarisk: gondolom anyád is pénzt kért tőled a világra hozásodért, meg mert szoptatott. Meg apád is felszámolta anyádnak, ha levitte a szemetet. És apád is fizetett minden dugás után anyádnak, mert ő mint hivatásos, ezt megkövetelte.

A rokonok néha tesznek egymásnak szívességet.

lazar99 2018.07.14. 07:14:48

Halottam olyanról, aki 6 millióból 300 milliót csinált valamelyik Mészáros részvénnyel. Ő mennyire örülhetett, hogy nem állt ingatlanban a tőkéje.

Nehezen hiszem, hogy akik 0%-os önerőre vettek föl 30 éves devizahiteleket, azok úgy átlátták a makro- és mikroökonómiai folyamatokat, hogy lesz majd előtörlesztés, árfolyamgát, történelmi mélypontú alapkamat stb. Aki mégis ilyen okos volt, ő meg találhatott sokkal jobb spekulációs lehetőséget is, mint az ingatlan.

El lehet ismerni, hogy akik 10 éve gatyára adósították magukat egy külvárosi panellel, jól csinálták, ügyesek voltak. De pusztán szerencséjük volt. Semmi több.

Attic 2018.07.14. 07:18:14

@tamarisk: Pont ez a baj. Szabályozott minden, ami nem követi a valós folyamat eseményeit. Amíg 4 ügyvéd egy adásvételi szerződés egy mondatát négyféleképpen értelmez. Felesleges körök, idő és pénz, és akkor egy albérleti szerződés a legkisebb baj. Építési törvények, hitelszerződés, stb. egy hitelképes dolgozó embernek nincs ideje átlátni az egész folyamatot és megérteni. Ahol lehet ezt kihasználja az építettő, a bank, a tanácsadók, az ügyvéd. Miközben minden szabályozás és gazdasági környezet folyamatosan változik. A törvényalkotok pedig nem foglakoznak azzal, hogy miként lehet átláthatóvá tenni alap dolgokat, akár egy albérleti szerződés kapcsán, anélkül, hogy már itt ne töms meg a semmitérő ügyvédek/állam zsebét.

Endre Horvath 2018.07.14. 07:42:47

Az OTP bank lakáshitel promócióját olvashatták :)

De a viccet félretéve.

"a fizetések várhatóan emelkednek, hiszen közelíteni akarunk a nyugati bérszintekhez"

Ez egyátalán nem igaz. A magyar gazdaság pont azért működik 'valahogy', szerintem egyátalán nem jól, mert olcsó a munkaerő, ha ez megszűnne csomagolnának az összeszerelő üzemek és mennének(audi, merci, beszállítók: bosck, knorr, conti, valeo stb)

" a gazdaság fellendítésének az alapja az építőipar és a bankszektor."

Ez elég nagy baj. Láttuk ennek már kárát kb. 10 éve. Ha megint lesz egy cirkusz, akkor megint szopik majd az ország fele bankár uram?

Felteném a kérdést: ha megint megrogy a magyar hajtóerő(építőipar és a bankszektor) akkor a hirtelen nagy lendülettel felhúzott új ingatlanok esetleges garanciális problémáit az eltünedező cégek fogják megoldani? Hallottam ugyanis egy fehérvári esetet ahol ez valahogy nem tudott megtörténni pár évvel ezelőtt.

Itt visszakanyarodva a sugallott témára, ha csak albérlő vagyok lelépek onnan és kész. Tehát a helyzet megítélése nem lehet egyoldalú. Főleg nem lehet mindent csak anyagi oldalról megközelíteni kedves bankár úr, bár ebben az országban sokan sokat foglalkoznak az anyagiakkal mert nincsen sajnos. A többségnek

index.hu/belfold/2018/07/13/lakber_parlamentben_fizetesemelesukrol_szavaztak/

"Növekedne a lakbértámogatás is, az indoklás szerint azért, mert a fővárosi albérletárak az elmúlt években megduplázódtak"

tehát vehetnének lakást mégis albérletet támogatnak. A körülményeknek megfelelő mértékben.

Ezt melyik magyar cég teszi meg manapság? "Kedves dolgozó többe kerül laknod idéntől erre(is) többet kapsz tőlem."
Egyik munkahelyemen amikor ezt a témát feszegettem rövid úton elintézték, hogy ne kelljen tovább ott dolgoznom(6+ év munkaviszonnyal)

Az albérlet és a tulajdon ugyanúgy életképes egy jól működő országban. Ez élethelyzettől függ. Ez az ország nem jól működik, ezért vannak szélsőségek egy ilyen érzékeny területen mint a lakhatás.

nu pagagyí 2018.07.14. 08:11:02

Most éppen úgy tűnik, hogy érdemes ingatlanba fektetni, aztán majd megint bejön a pangás és csak veszteséggel, vagy sehogy sem lehet megszabadulni a lakástól. Nálunk nincsenek normálisan működő piacok, így bérlakás piac sincs. A bérleti díjak pont olyan hektikusan változnak, mint az ingatlanárak, ezért a bérlő sincs biztonságban, mert bármikor triplájára emelhetik a díjat, aztán nem talál máshol anyagi helyzetének és igényeinek megfelelő bérleményt. A bérlakásnak azért lennének előnyei, például nem a lakó, hanem a tulajdonos kötelessége szarakodni az állagfenntartással, a szigorodó előírások miatti korszerűsítéssel, meg az ilyesmivel és az is igaz, hogy kínálati piac esetén szabadabban mozoghatna a delikvens, nem lesz odafixálva Böhönyéhez. Egy jól működő bérleti piachoz persze az is kellene, hogy a jövedelmek tartalmazzák a lakhatás költségeit, mert fizetőképes kereslet hiányában, tulajdonosi oldalról, nem érdemes bérlakásba fektetni.. Addig is, amíg piac csak nyomokban található, mindent és mindennek az ellenkezőjét lehet állítani, a pillanatnyi helyzet által inspirálva.

Olliék 2018.07.14. 09:05:43

Egy kinyögött devizahitel után azt mondom, hogy épeszű ember magyar banktól hitelt,kölcsönt nem vesz fel!
Inkább lakjanak a fiatalok pár évet az ősöknél, spóroljanak, de igába ne hajtsák a fejüket. Senki se garantálja,hogy egy 30éves hitel 5%-os kamattal nem lesz pár év múlva akár 30%. Láttunk ilyet a 90-es években is, és 2008-ban is,amikor szinte 0%-volt a chf ( az eredeti!!!!) kamata, de a magyar hitelfelvevőknrk emelkedett.
Megette a fene azt a gazdasági növekedést, ahol a lakosság eladósításából javulnak a számok.

bontottcsirke 2018.07.14. 09:18:19

Aki ma hitelből ingatlant vesz, az keménye bukik.

bontottcsirke 2018.07.14. 09:19:30

Ezek teljesen felfújt ingatlanárak. Akik a hivatalos piacról vesznek ingatlant meg hitelt, azok sokkal többet fognak bukni, mint az, aki 5 évet lehúz albiban.

2018.07.14. 09:32:09

@retkeslaci: Jah, kápéban, azonnal kifizetve, én is vennék talán, nyugdíjas éveimre, ha éppen eléggé olcsó, és még csak ki sem adnám. De a poszt most a lakáshitelről szól, és ilyen környezetben megy a duma.

Bicepsz Elek77 2018.07.14. 10:45:48

Ha hitellel veszel lakast, akkor is 2-3x fizetheted vissza. Szoval abbol is vehetnel 1 masikat majdnem legalabb.
1, Mi a legjobb?
-csaladi kolcson
-papa-mama kifizeti a lakasodat
-Dubajozas
-kulfoldi jol fizeto munka
2, A masik. Mi a fontos?
A hely, a hely, a hely!!!!
Ez adja az ingatlan alapjat.
3, Az angolszasz es nemet vilagban a lakasberles sokkal elterjedtebb a mobilitas miatt. Persze aki(vagy akinek az osei) ott szerzett jo helyen ingatlanokat, annak aranyelete van. A nemeteknel a lakashiany nagy volt es szocialista szabalyokat eroltettek az emberekre, London viszont tele van lakas spekulansokkal(van akinek maganszemelykent 2000 haza van).
A jo uzletet sohasem a hulye megmondoemberek fogjak tanacsolni. Azok a sablonokat(vagy munkaltatojuk erdekeit)fogjak szajkozni.
4,. Lakni kell!!! Aki berel, az ki van szolgaltatva(kiveve a leasingnel, ami az angolszaszoknal is letezik 10-150 eves periodusokra). Azt kitehetik barmikor!!!
Az elso lakasnal erre kell gondolni.
A masodik lakas mar lehet uzleti befektetes.
De ha valaki kiadja a lakasat pl 150 000 huf ert es o berel szobat 40 000 ert az is lehet jo uzlet(amig diak es nincsenek nagy igenyei stb stb.).

Bicepsz Elek77 2018.07.14. 10:49:59

@nu pagagyí: Ja meg a nem fizeto alberlot gyorsan ki lehessen rakni. Az a jol mukodo ingatlan berelesi piac alapja!! Onnantol lehet a tulajdonos biztonsagban. Kap 3+ho depozitot es a berlonek sem kell egy honapon belul lelepni hanem lesz ideje ujat keresni ha barmi van.

Bicepsz Elek77 2018.07.14. 10:51:25

Az egyikuk itt volt. Miota kijott az ingatlan vasarlast dicseri!
kiszamolo.hu/elozetesben-egy-ismert-penzugyi-tanacsado/

Barkalot 2018.07.14. 10:51:44

Valami istenesen el van baszva itt a 21. sz.-ban. Érdekes, a sok idős ember, vagy középkorú szinte mind saját házban vagy lakásban él, pedig valószínűleg ők sem voltak gazdagok régen sem és hitelük sincs. Akkor a mai fiataloknak miért ilyen kurva nehéz a saját ingatlant megszerezni nem úgy mint a szüleiknek, nagyszüleiknek? Ki kúrta el ezt az egészet?

Olliék 2018.07.14. 11:04:46

@Barkalot: A tanácsi lakásokat bagóért vették meg. A szolgálati lakások is magánba vonultak, a házat meg a család húzta fel, sallangpénzek ( tervező, illetékek, meg minden nélkül)
Ma meg ott állsz egy vas nélkül,oszt old meg. Hát itt van elbaszarintva.

2018.07.14. 11:10:27

@Attic:

"egy hitelképes dolgozó embernek nincs ideje átlátni az egész folyamatot és megérteni.

Ezért megfizet egy JÓ ügyvédet! ahogy a német dolgozó ember is teszi.
Aki némi díjért cserébe súlyos tíz milliók elbukástól védi meg őt ...

---

Bérbeadóként pedig a bérletezést pedig nem maga szervezi-kínlódja.
Hanem 5-8-10% díjért kiadja PROFI ezzel foglakozó cégnek, ahol van ehhez tudás és szaki.
....és aztán csak a biztos pénzt számolgatja éveken-évtizedeken át.

Mert tudja, hogy ő maga 5-10%-nál jóval többet bukik azon, ha maga intézi a bérleteztetést.

Persze vannak olyan bérbeadók is, akiknek minden összejön saját kézből is.
Mert szerencséjük van és/vagy értenek is hozzá némileg.

A bérbeadás eléggé kockázatos biznisz!
Nem árt egy kicsit érteni is hozzá, nem elég csak vakon repülni, ahogy sokan teszik.
Aztán sírnak-rínak...

2018.07.14. 11:18:07

@Endre Horvath:

"Ezt melyik magyar cég teszi meg manapság? "Kedves dolgozó többe kerül laknod idéntől erre(is) többet kapsz tőlem.""

Azért ez fáj így lassan 30 évvel rendszerváltás után.
Tipikus komcsi gondolkodás a szoci világból.
Hahó! már rég meghalt kádár jani és vége a szoci korszaknak, lassan 30 éve, ébresztő!

Szóval,
Ez NEEEEM a cég dolga bammeg!

Mivel a cég nem jótékonysági intézmény ám vazze!
Hanem a lehető legnagyobb haszonra hajtó valami, hisz a profitért működik.

A magasabb fizetést a dolgozónak kell kiverni a munkaadóból.
A dolgozó dolga, hogy ne adja el magát olcsón neki...

2018.07.14. 11:22:54

@movie: eddig ez a legpontosabb megfogalmazás!!! (-;

Etniez 2018.07.14. 11:35:05

Ez egy ilyen utólag megmondtam poszt, most jön a következő válság, az emberek ismét tele vannak hitellel, mint 2008-ban.

inreallife 2018.07.14. 11:35:14

Nem kivanok senkit meggyozni semmirol, csak par gondolatot rogzitenek:

- a lakasarak tovabb fognak emelkedni
Nem ketseges, a nyugathoz kepest oriasi a lemaradas, regios osszevetesben is hatul kullog a magyar ingatlanpiac. A novekvo realberek, az epitoanyag, munkasok dragulnak. Ha nem lesz ra fizetokepes kereslet, akkor nem fognak uj lakasok epulni, de olcsobb nemnagyon lesz, meg durva valsag eseten sem.

- a kamatok nemnagyon fognak mar elszallni
Ez nagyon fontos dolog. A nyugati kamatszint gyakorlatilag lehorgonyzott az 1-2% kozotti savban, durva piaci hatasoknal lep csak ki ebbol a csatornabol. A magyar kamatszint sem fogja tudni tartosan es durvan meghaladni ezt. Atveres szagunak tunik a sok eves kamatperiodusra valo torekves, bar tenyleg sokan vannak olyanok, akiknek ez segitseg lehet, mert a fix osszeg jol tervezheto, plane ha az ember szamolni sem tud. De az osszes tobbi embernek nem ez kene legyen a meghatarozo.

- barmikor megeri lakast vasarolni, az eladas idopontjat kell jol megvalasztani
Ezzel sem lehet vitatkozni. Ha a valsag nem tud rakenyszeriteni arra, hogy eladd az ingatlanodat, akkor szinte biztos, hogy magasabb aron szallsz ki, mint ahogy beszalltal. Raadasul az inflacio a baratod. Ha hiteled van, akkor az is elinflalodik, egy 5%-os hitelemelkedes nincs partyban az 5%-os fizetesemelkedessel.

- a berlet tenyleg kidobott penz egy olyan embernek, aki nem evente valtogatja a lakhelyet
Igazabol annak is, aki evente valogatja, de ott a korulmenyek ezt kenyszeritik az emberre. Azt se felejtsuk el, hogyha csak 5 evet fizettel ki a hitelbol, (5 ev a kulcsszo, mert onnantol illetetekmentesen adhatod el) mar akkor is egy kisebb penzmaggal tudsz kilepni, mintha siman bereltel volna. Aki fel a hiteltol, nem tudja hogyan mukodik es mire valo, az ne vegyen fel. De tenyleg! Mindenki masnak ott van a befektetes lehetosege. Termeszetesen tudni kell, hogy meddig van a takaro, meddig vallalhatsz kalkulalhato kockazatot.

Gondolom kiderult, hogy okorsegnek tartom a berlet fizetest. En mindossze 1 evig eltem berlokent, kozvetlenul a valsag utan, ahol az eladott lakas ara 12-13%-os akcios kamatokat fizettek, igy nem lakast vettem belole, mert tenyleg olcsobb volt a berlet. Ez egy rendkivuli szituacio volt, azota sem volt ilyen.

Emc2 2018.07.14. 11:38:47

Érdemes külön választani két dolgot: 1. Lakhatás, mint szolgáltatás, amire mindenkinek szüksége van 2. Ingatlan, mint befektetés, amibe néhányan bele tudna vágni, ha megéri.

Kezdjük a befektetéssel! Az ingatlanpiaci "árfolyam" változik. Az utóbbi években Magyarországon nagy árnövekedés volt, ami lassacskán alábbhagy, és lehet, hogy fog csökkenni is.
Ha hitelre vesz az ember lakást, akkor azta a kockázatot vállalja, hogy a hitel kamatai elviszik az árfolyam növekedésből eredő hasznot. Az elmúlt években ez persze messze nem így volt, de most már emelkednek a kamatok! A lakásbefektetésnél pedig jelentős a belépés és a kilépés költsége is (idő, adó).

Nézzük a lakhatást. Személy szerint én az elmúlt 5 évben 3-szor költöztem települések között. És most is költöznék, ha Budapest túlsó végén találnék jobb munkahelyet. Mindeközben vettem lakást is. De lakásvásárlásnál a befektetést néztem, míg a lakhatásnál azt, hogy kellemes helyen, a munkahelyemhez közel legyen. Tehát albérlő voltam sokáig, pedig volt saját lakásom. Történetesen most beköltöztem a saját lakásomba, de ez nekem túl nagy, úgyhogy az egyik albérlőm maradt is velem.

Az, hogy milyen lakást éri meg befektetési céllal venni nem biztos, hogy egyezik az én saját lakhatási igényeimmel. Innentől kezdve logikusnak látom megvásárolni a legjobb befektetést és bérelni a legjobb lakhatást biztosító ingatlant. Ritka pillanat, ha ez a kettő egybeesik. Azt tanácsolom, hogy ne higyjetek ilyen egymondatos okosságoknak, hanem számoljátok ki, mi éri meg nektek személy szerint a legjobban!

2018.07.14. 11:56:42

@retkeslaci:

Jó a nicked...valóban egy retek alak vagy.

Arcade Macho 2018.07.14. 12:56:26

@Barkalot: "Érdekes, a sok idős ember, vagy középkorú szinte mind saját házban vagy lakásban él, pedig valószínűleg ők sem voltak gazdagok régen sem és hitelük sincs."

ez az aranygeneracio
vilaghaboruban nem volt reszuk, szarehugye kaptak a lakast / hazat, aki meg a 1990 utan meg bejelentett allassal rendelkezett az pont ~ 55 evesen elmehetett luxusnyugdijba

nu pagagyí 2018.07.14. 13:14:11

@Bicepsz Elek77: A bérlakás piac nem azt jelenti, hogy van egy fölös lakásod és azt jól kiadod, aztán rettegsz, fizet-e a páciens, vagy esetleg leamortizálja a lakásodat két hét alatt. Az igazi piacot az intézményi befektetők hozhatnák létre, ahogy a világháború előtt is, amikor a bérházak nyugdíjpénztárak, vagy kifejezetten ilyen üzletágban utazó befektetők kezében voltak. Ez egységes szabályzatot, jogok és kötelességek, valamint következmények rögzítését, ilyesmit jelent. Szóval, valamiféle garanciát mindkét fél részére. És persze a bérlő addig lakhat, amíg betartja a feltételeket, nem kell kiköltöznie, amikor a tulaj úgy dönt, beköltözne.

2018.07.14. 13:14:58

@Bicepsz Elek77:

Cirka 3 hét alatt lehet kirakni, HA!!! kellően átgondolt szerződésed van.

Kell hozzá...
- közjegyzős szerződés >> így per nélkül végrehajtható
Benne
- a nem fizetés, mint azonnal felmondási okkal >> nem kell felszólítgatni
- a kiköltözési nyilatkozattal >> nem védi a moratórium
és
- egy befogadói nyilatkozat >> ha kiskorú van ,. akkor sem védi a gyámügy, hisz van hová mennie

Ennyi kell, ahhoz hogy cirka 3 hét alatt kirakja a VÉGREHAJTÓ erővel-rendőrrel.
HA nem megy magától, pl. a határidőre nem fizetés esetén és felmondasz neki.

Csakhátugye a bérbeadók zöme
- tájékozatlan és butuska ehhez
és a
- közjegyző díját is sajnálja a szerződéskötéskor

Aztán meg sír, ha megszívja... és elbukik százezreket-milliókat egy szar bérlő miatt.

nu pagagyí 2018.07.14. 13:28:06

@Arcade Macho: Nekik viszont nem volt lehetőségük például a szabadság előnyeit élvezve, például vállalkozni, vagy külföldön pénzt keresni, mint neked. Dolgozzál, aztán a haza és saját sorsod is fényre derül!. Ja, van egy apró, újkeletű gond! Mivel úgy tűnik a nyavalygásodból, hogy, üres zsebbel kanyarodtál bele az újabb diktatúrába, ahol ismét nem osztanak neked lapot, ki kell várnod az újabb rendszerváltást, privatizációval. Már csak 20-30 év és te is hozzájuthatsz az Orbán és Mészáros családtól elkobzott vagyonrészekhez, megfelelő pályázattal. Addig is fejben készülj fel a szebb időkre!

2018.07.14. 13:33:31

@Barkalot:

Pont ugyanolyan nehéz most is, mint régen volt.
Sőt kicsit könnyebb is... hisz nőtt az életszínvonal azóta..

Akkoriban 11-12 év átlagbéres meló volt egy átlagos lakás ára.
MOST már CSAK ~8-9 év!. körüli meló kell hozzá.

A nettó átlagjövedelem ~ 216 eFt
9x12x215=~23millió

Az alkalmazottak medián jövedelem pedig 190 eFt/hó nettó.
Azaz a keresők FELE keres nettó 190 eFt/hónál többet.

A szokásos két keresős családban és a gyermek támogatásokkal együtt
IGENIS meg lehet venni egy 25-30 milliós lakást....

Viszont akkor 15-20 évig nincs menő élet, ahogy az időseknek se volt!!!!! anno.
Vagy kell még a melléke is, ahogy az időseknek is volt anno.

Napszám, gmk, háztáji, fusi a főállás mellé, ha saját lakást akartak.

Tessék eleget keresni és akkor lesz lakás, ahogy régen is lett!
Manapság ehhez cirka havi 400-405 eFt jövedelem kell.

Két keresőnek ez nem lehet kihívás...

Egyedül is megoldható, mert rengeteg idő a pénzkeresésre :-)
Napi 11-12 óra és havi 25 nap átlagban 1200 Ft/óra alapon.
pl. 12x25x1200=360 eFt/hó

Ja, igen az 1200 Ft/óra nettó sokféle melóval elérhető :-)
Különösebb képzetstég nélkül is.

registerz 2018.07.14. 13:42:27

Ezek a megmondóemberek azok, akik holnap majd megmagyarázzák, hogy ma miért nem úgy történt minden, mint ahogy azt tegnap megjósolták.

2018.07.14. 13:45:51

@Olliék:

Akkor viszont nem egy vas nélkül állt ott!

Hanem hajtott és keresett!!!!!!

Havi vagy 27-28 napban dolgozott, túlórázott, csinált a mellékest.

Tudod akkoriban még. 6 napos munkahét volt!!! vagy 5,5 napos.

Aki hajtott az napi 12-14 órában csinálta a jövedelmet.
Gyakran vasárnap is...

1951-ben vezették be a 6x8=48 órás munkahetet
1967-ben ez 5.5x8=44 órára csökkent

1981. április 27-én köszöntött be az új korszak!
Az ötnapos munkahét, a heti munkaidő 42 óra volt.

Csak 1984-től van 5x8=40 órás munkahét ...

Szzzz 2018.07.14. 14:22:37

5 évvel ezelőtt sem az okos pénzügyi emberkék mondták ezt, hanem a csórók, akiknek nem volt más lehetőségük, mert a bank nem adott hitelt.
(illetve a klasszik buta proletárok, akik nem a fogyasztásban meg bulikában hisznek, nem a hosszabb távú vagyonfelhalmozásban.)

Ez a 7% hozamozást kurvára nem is értem, ez a szám a befektetőknek bír jelentőséggel, nem a csóró átlagembernek. Az egyik esetben 170 hónap múlva van egy saját ingatlanod, ami egy komoly vagyon elem, a másik esetben meg nincs.
Aki hosszabb távon akar valamit, annak vagyont kell építenie elsősorban, nem az aktuális hozamokkal megideologizálni a proli életvitelét...

Szzzz 2018.07.14. 14:27:01

@Emc2: magyarán akkor te is a vásárlás mellett érvelsz, hiszen csak vettél egy lakást.

Szzzz 2018.07.14. 14:33:37

@Barkalot: A sok idős ember viszont nem ment el nyaralni tengerpartra nyaranta, nem cserélgette kétévente a telefonját, nem volt saját autója huszonévesen, nem járt a soundra vödrös koktélt szücsölni stb stb, szóval más világ volt.

gigabursch 2018.07.14. 14:47:53

Maximálisan egyetértek.

sly_p 2018.07.14. 14:48:59

Nem értek egyet. Ez egyszerű matek.
1) Ha a hitel kamata 5-6%, a lakbér is kb. 5-6% hozamnak felel meg éves szinten akkor eddig ugyanott vagyunk. Pont annyit fizetsz ki kamatba mint a lakbér.
2) saját lakás esetén van egy csomó költség (pl biztosítás, amortizacio)
3) a tapasztalat, hogy az emberek jelentős része 5-8 évente költözik (gyerek, válás, gyerek elkoltozik, stb). Saját lakás esetén minden adás vétel óriási veszteség (adó, illeték, ingatlanos, stb)
4) ha saját részre veszel lakást akkor nem logikusan, befektetési szempontból veszed azt, nem lesz feltétlen jó business

2018.07.14. 15:34:15

@tamarisk: Ja, és közben átmész fényevőbe ...

inreallife 2018.07.14. 15:39:06

@sly_p:
Az kemeny. Keresd meg a hibat az alabbi okfejtesben.

Van egy lakasom es torlesztem a hitelt. Neked nincs lakasod, en kiadom neked az elozot. Te fizeted a berletet en fizetem a hitelt. Valaki rosszul jar a tortenetben a bank-tulajdonos-berlo viszonylatban. A bank megkapja a reszleteket, pontosan es idoben. Nekem lesz egy lakas a nevemen 20 ev mulva. Vajh, akkor ki fizette a reveszt?

Bonusz kerdes, az ilyenek szoktak orgatni, hogy nekik sosse lesz lakasuk, mert sose vagnak bele egy hiteltorlesztesbe. Felig mar felismertek a problemat, azt latjak, hogy a hitel veszelyes dolog is tud lenni, de azt is, hogy aki hitelt vett fel, annak mar van lakasa. Aki esszel vette fel a hitelt, az sose fogja elbukni az ingatlanat. Vajon akkor mi a kovetendo magatartas a fenti szituaciobol kiindulva?

sly_p 2018.07.14. 15:55:37

@inreallife: a gond azzal amit írsz, hogy a hitel törlesztés kamata kb=lakbér és ebben még nincs tőke. Az önrészt ne számold, ha volt mert ott meg ott az elvesztett haszon.
Ha a lakás ára 30M, amit berelsz 140-ért az kb 5-6% éves szinten. 30M hitel 20 évre minimum 230e Ft, ebből kamat kb 140eFt.
Saját lakás esetén arról sem beszélgetünk, hogy nő az értéke, mert azt nem akkor fogod eladni amikor érdemes, hanem amikor kell.

Az igazi Trebics 2018.07.14. 16:20:54

@sly_p: Te is annyit keresel mint én. A fizetésünknek ugyanakkora részét fizeted albérletre, mint én törlesztőre. Amit én önrésznek befizettem, azt te befekteted. A kérdés az, hogy ha lejár a hitel, és az enyém lesz a lakás, a te befektetésed ér-e annyit (inflációt és a lakásárak változását is figyelembe véve), hogy vegyél belőle egy ugyanolyan elhelyezkedésű, ugyanakkora méretű és értékű lakást, mint az én 20 évesem? Ha igen, akkor megérte bérelni, ha nem, akkor szívás.

Endre Horvath 2018.07.14. 17:14:16

@tamarisk:

"Azért ez fáj így lassan 30 évvel rendszerváltás után.
Tipikus komcsi gondolkodás a szoci világból.
Hahó! már rég meghalt kádár jani és vége a szoci korszaknak, lassan 30 éve, ébresztő!"

Ok akkor ezt a a parlamentnek légyszives

"Növekedne a lakbértámogatás is, az indoklás szerint azért, mert a fővárosi albérletárak az elmúlt években megduplázódtak"
hvg.hu/itthon/20180713_Az_ellenzeki_is_megszavazta_a_kepviselok_beremeleset_csak_a_DK_mondott_nemet

"A magasabb fizetést a dolgozónak kell kiverni a munkaadóból.
A dolgozó dolga, hogy ne adja el magát olcsón neki..."

Én megpróbáltam. Nekem felajánlottak egy közös megegyezéses távozást, ha 20an mondtuk volna akkor fizetnek. Ugyanennél a cégnél volt fizetésemelés ugy hogy 20an felmondtak 1 hónap alatt és elmentek 40-50%al több lovéért. Tehát többen mondták, de nem a maradók. Utána kaptak a maradók... Ez egy ilyen ország. Szar

sly_p 2018.07.14. 17:36:19

@Az igazi Trebics: tökéletesen leírtad amiről szó van. Válasz viszont pontosan annyira van rá, mint arra ha azt kérdezném hogy ha van mindkettőnknek X pénze akkor ki jár jobban 20 év múlva. Az aki vesz a felén OTP a másik felén Tesla részvényt vagy az aki egy lakást. Senki sem tudja előre.

inreallife 2018.07.14. 18:03:28

@sly_p:
hm, a tozsde es a lakaspiac nem ugyanannyira kiszamithatatlan. ha 20 evig fizeted a lakast, akkor az biztosan meglesz, a te tulajdonod lesz. ha berleti dij fizetes mellett meg tozsdezni is van penzed, akkor valszeg jo sok penzt orokoltel, mert bar a matekra hivatkozol, egybemosod a random faktorokat, tehat nem te kerested meg azt a penzt, amibol tozsdezel az tuti...

ja es 40 evesen majd rajossz, hogy meg mindig nincs lakasod, es mar nem is lesz, de akkor sem te leszel az, aki korabban hibas dontest hozott, hanem a "rendszer" meg a "szerencse". majd akkor szamolgassal, hogyan kellett volna a befekteteseidet atcsoportositani...

Etniez 2018.07.14. 18:13:43

A magyarországi ingatlanok nagy részének az értéke stagnál. Kisvárosokban, falu szart sem ér az ingatlan, vegyétek meg, megéri.
Budapest és agglomerációja és a megyeszékhelyek mennek, minden más stagnál vagy csökken. Sőt, még ez sem igaz, Dunától keletre még a megyeszékhelyek sem pörögnek.

Arcade Macho 2018.07.14. 19:18:02

@nu pagagyí: " Mivel úgy tűnik a nyavalygásodból, hogy, üres zsebbel kanyarodtál bele az újabb diktatúrába,"

ok igenis elveszik a masik evfolyamnak a JOVOJET
baszhatod a kulfoldre meno dolgozast is ha kulfoldon is alberlo leszel, mert az ottani aranygeneracio rahuz a f.szara... de ha neked ez jo akkor hajra

Arcade Macho 2018.07.14. 19:20:51

@tamarisk: "Akkoriban 11-12 év átlagbéres meló volt egy átlagos lakás ára."

mirol beszelsz ember? tenyleg ennyire nem vagy kepben? gondolom a tobbi dolog is ennyire stabiul amirol tudomasod van es hirdeted a TUTTIT

regen kiutaltak a panellakast garmadaron, OTP hitelkere FIXALT 2 % -al, amit a vegen elobb elinflaltak majd elfeleztek
azaz szarehugye kaptak
vagy beszeljunk arrol amikor a KMKs idokben az embernek nem nagyon kellett hajtania, es az epitkezesnel AFAt visszaigenyelhette, azaz 0 % volt?

Arcade Macho 2018.07.14. 21:01:57

@sly_p: "Válasz viszont pontosan annyira van rá, mint arra ha azt kérdezném hogy ha van mindkettőnknek X pénze akkor ki jár jobban 20 év múlva. Az aki vesz a felén OTP a másik felén Tesla részvényt vagy az aki egy lakást."

elorelathatolag az jar jol aki 200 Ftbol lottoszelvenyt vesz es bejon neki, viszont ennel a kerdesednel meg az jar jol ELORELATHATOLAG is, aki egy kisebb lakast vesz felaron es a maradekbol reszvenyt

Mester.Tamás 2018.07.14. 21:36:55

@tamarisk: Ki beszél itt a bérbeadói oldalról? Én a bérbeVEVŐ oldalról közelítem meg. Amikor a nagyokos pénzügyi tanácsadó azzal jött nekem, hogy milyen hülye vagyok, hogy nem jó a bérlakás, miért akarok mindenáron öröklakást, akkor visszakérdeztem, hogy járt-e ő is úgy, hogy egy csendes nyári délutánon bejelentkezik a tulajdonos majd kéztördelve átadja a felmondást, mert hogy el akarja adni a lakást. Nem tehettem mást, költöznöm kellett, és én még a nagyon szerencsés voltam, mert a tulaj betartotta a felmondási időt, minden az utolsó betűig lepapírozott volt, stb, stb.

Ezzel szemben most Ausztriában bérlek, határozott idejű szerződéssel. Ebben az időtartamban a tulajdonos csak a törvény által nevesített helyzetekben mondhatja fel a szerződésemet, minden más esetben nem ismétlődhet meg a fentebbi történet.
(A nemfizetés más, de akkor otthon és itt is azonnal hatállyal felmondható és kirakható a bérlő.)

Etniez 2018.07.14. 21:44:10

@Tamas71: Most válság várható, bedőlő hitelekkel. Nagyon felpörgött a lakossági hitelezés, de ez legalább Forintban, nem lesz akkora csőd, mint 2008 után volt.

Olliék 2018.07.14. 21:44:42

@tamarisk: A régi szép idők... Amikor nagyszülőre, szomszédra,bármire rá voltunk lőcsölve, hogy a szüleink egy jobb életet adjanak nekünk.
Na menj a francba!!! Ha téged nem szeretnek otthon, tőlem dolgozhatsz heti hét napot 14 órában is.

Arcade Macho 2018.07.14. 21:49:20

@Tamas71:
illiberalisberlo.blog.hu/2017/08/03/ki_lehet-e_tenni_az_alberlok_remet_a_lakasbol
ennek a gyermeknek vannak ertelmes gondolatai,

en beleastam magam es szerintem(!!!) befogadasi nyiladozas se kell a kiskorunak es en nem csinaltam kozjegyzoit sem, ugyanis az szamit hogy a berlo statuszat at kell allitani, hogy o mar ne legyen birtokban, es csak akkor lehet odamenni szivozni!
ezt viszont velemenyem szerint egy atlagsablonnal mar el lehet erni, pl. a nemfizetes az azonnal szuntesse meg a jogiszonyt

2018.07.15. 08:05:40

@Endre Horvath:

Gondolkozz...

Tehát mégis működik, hisz a dolgozók nyerték a bércsatát végül.

Te is nyertél, hisz a másik helyen többet kaptál, nyilván.
Nomeg azok is akik szintén távoztak.

Azaz bozony a melós szabta meg a saját árát.
Mivel ANNYIÉRT már nem dolgozott ott tovább.

Pont erről írtam!, hogy "ne add el a magad olcsón" ennyi.

2018.07.15. 08:15:08

@inreallife:

"ha 20 evig fizeted a lakast, akkor az biztosan meglesz, a te tulajdonod lesz. "

Ezt talán elhiszik azok, akik nem élték meg az államosítást anno...

SEMMI nem biztos!
Jöhet, háború, politika, katasztrófa, infláció-válság, árfolyam sokk, egyéni tragédia

Az, hogy immár 70 éve béke van Európa nagy részén egy ritka nagy mázli!!!

De 56 még csak 60 éve volt, a jugoszláv háborúk pedig nem túl rég, Ukrajna most is harci helyszín...

Meséld már el a bukott deviza hitelesnek, hogy BIZTOSAN az övé lesz a lakás 20 év múlva...

Aki a jövőbe fektet be az mind kocáztat!!!!!! méghozzá nagyot.
Nem kell ehhez 20 évre sem előre gondolkodni.
Elég, ha leesel lépcsőn délután és roki leszel pl. máris borul minden jövőre vonatkozó terved, hited.

2018.07.15. 08:16:57

@Etniez:

Ehhh.... Kecskemét, Debrecen, Szeged, jön fel Miskolc

2018.07.15. 08:24:56

@Arcade Macho:

Hát nekem nem uatlták ki, hanme éíptetm magamnak...
Ahoyg cirka 2 millió másik

Baszki! TÖBB családi ház és később kistársasház épült akkoriban mint "állami" panel!!!!!!!!!
Ráadásul a panelek jókora része is önerős szövetkezeti lakás volt.

Igen volt sok "tanácsi" bérlakás illetve olyan is amibe "vállalat" jelölte ki bérlőt.

Azonban azok voltak a kisebbség! akik "állami" lakást béreltek.

Valóban megvehették kedvezményesen a bentlakók a lepukkant házakat..
De aztán rá kellet költeni a felújításra a különbséget, tulajdonosként!
Ha nem akart továbbra is lepukkantban élni...

Olyan jó lenne tájékozódnál is a korszakról és nem csak egyes részeit ismernéd! emelnéd ki.

2018.07.15. 08:28:56

@Tamas71:

Persze, kismillió helyen... ha magad akarod barkácsolni.

De elsősorban egy jó ügyvédnél szerződés tervezetként, olyannál aki erre van szakosodva.
Cirka 1 heti bérleti díjért megoldja neked atombiztosra a szerződést.

2018.07.15. 08:40:37

@Mester.Tamás:

Mi a fene gátol meg abban, hogy itthon is olyan szerződést köss ami
- ami határozott időre szól
és
- kizárja UGYANAZOKAT felmondási okokat, amiket ausztriában törvény zár ki

Ja, semmi nem gátolja, a PTK pedig engedi.
Rajtad múlik.... kizárólag, hogy mit írsz alá, miként szerződsz.

HA neked olyan bérlet kell, amit 20 évig akarsz bérelni
és
20 évig nem mondható fel, akkor köss ilyen szerződést!

A piacon vannak 50 éves sőt 99 éves fel nem mondható szerződések is!!!
Amik a jogutódot (örökös, vevő) is kötik...

Azonban kétlem, hogy te valóban szeretnél 20 évre előre fix bérleti szerződést kötni...

Pár évre előre fixre kötött viszont most is RENGETEG van!
(határozott idejő bérleti szerződés, tartós bérlet)
Olyan is ami a lakás eladásakor IS!!! köti a vevőt, hogy ő sem mondhat fel a bérlőnek idő előtt

Nem a törvény a hiányos, hanem te mint szerződő vagy-voltál tudatlan...

Legközelebb arra IS szerződj amit te szeretnél.
NE!!! csak arra amit az orrod alá dug a bérbeadó.
(az nyilván nekikedvező úgy...)

A szerződéshez ugyanis KÉT fél kell.
...és te elbénáztad anno a magad érdekét védő részt, konkrétan kihagytad belőle.
Ezért tudott felmondani számodra váratlanul.

2018.07.15. 08:49:48

@Olliék:

te menj afrncab... és ne keverd össze múlt és jeln dolgait!

Nem ugyanaz az élet-világ volt, ezért butaság a FÉLOLDALAS hivatkozás rá.

HA valaki azt mondja, hogy
akkor "tudtak lakást szerezni"
akkor
akarja mellé az akkori hajtást és életszínvonalat IS!!!!!

Ugyanakkor

aki ANNYIT hajt és OLYAN szinten él mint akkoriban
(sőt ma már jobbon, mert nőtt az életszínvonal is azóta)

annak MOST IS lesz és van lakása! pár év alatt.

----

MOST az EU-ban viszont van az nagy előny,
hogy ellehet szaladni angliába, németországba, stb párévre
valami alja melóra és ott is alapfokon éldegélve,
ámde kihasználva az ottani magasabb életszínvonalat
gyorsabban lehet összespórolni az itthoni lakás árát!!!

Pont ahogy te is elhúztál innen... gondolom a stílusodból.

2018.07.15. 08:54:33

@Arcade Macho:

...és hogy rakod ki a birtokból jogszerűen?!

Ja, pont ehhez kellenek azok amiket írtam!
(kiköltözési , befogadásI, közjegyző)

Mert, ha NEM jogszerűen fosztod meg birtoklástól,
akkor bizony birtokvédelmet fog kapni ellened!!!
Jogosan.

Álmodozni lehet holmi illiberó blog vacak ötletei alapján.
De az élet az a TÖRVÉNY alapján működik! valójában.

Olliék 2018.07.15. 09:50:46

@tamarisk: Ja. Csak nem mindegy, hogy valaki azért hajt,hogy a megemelkedett törlesztőt fizesse,vagy kényelmesen törlesszen havonta. Nekem nagyon jó szakmám van, bárhol,bármikor el tudtam és tudnék helyezkedni. Csak a fizetések súrolják a minimumot. Mentem volna én is IT-nek? Minek? Hogy egész életemben utálják dolgozni?
Hajtunk sokan ma is annyit mint anno, csak nem lehet már háztájival fizetni, vagy a lopott gázolajjal boltolni. És még sorolhatnám mennyi olyan megoldás volt,amit ma nem tudsz megcsinálni. Érettségin anno reggel hétre oda kellett menni a suli elé. (2001) 7:45-ig azt néztük,hogyan hordják be a sonkát,a zsákos zöldséget,a címke mentes üvegeket, tojást.kartonszámra a jó eredményért. Én hülye meg 4 évig tanultam. Tény! Ma már nem kommunista szombat van, hanem erősen ajánlott túlóra. Az a bizonyos jólét,amiről pedig beszélsz, még mindig a minimálbér+boríték kombó, ami vagy lesz vagy nem. Nem kalkulálható, nem nyugd8jalapot képező. Ugyan az a rendszer van, csak más megoldásokkal. A lényeg,okosba.

Arcade Macho 2018.07.15. 17:00:46

@tamarisk: rokonsagban van egy belvarosi keczo, elsokezbol tudom hogy hatodaron lehetett megvenni, miutan az IKV felujitotta
emlexem az OTP hitelkere is, a fizuka 10% -nal tobbet nem kellett fizetni, a vegen meg szepen az elinflalodas UTAN megfeleztek

csaladi hazzal kapcsolatban: az epitoanyag szarehugy volt, ez az az ido volt, amikor a legnagyobb csoringer sutyerak is vb fodemet csinalt

2018.07.15. 18:30:31

@Arcade Macho:

El vagy tévedve... korrigáld a hiányos infóidat!!! a korszakról.

Bizonyára voltak ilyen-olyan kivételek, szerencsés esetek.
De a többség akkor is KEMÉNY munka és spórolás árán szerzett
SAJÁT lakást...

Ráadásul NEHEZEBBEN mint most lehet!!!!!

Nem volt pl, CSOK és a többi állami pénz.

2018.07.15. 18:32:07

@Olliék:

Óhhh már látom miért húztál el innen... kissé zakkant vagy, üldözési mániás.
Akinek a szar is szar itt, bezzeg a német szar az édes mint méz.

Olliék 2018.07.15. 19:20:04

@tamarisk: Ennyi? Körül kellene nézni az országban, nem egy térségre koncentrálni. Megdöbbennél. Mi köze van bárminek is ahhoz, hogy elmentünk? Mintha mi lennénk az egyetlenek....

Arcade Macho 2018.07.15. 21:03:46

@tamarisk: "Bizonyára voltak ilyen-olyan kivételek, szerencsés esetek."

panelt KAPTAK aproert OTP hitelkere
berhazakban hatodaron megkaptak a tanacsi lakast
videken kalakaba nulla AFAval viszont agyontamogatott epitoanyagarakkal epitettek dupla vb fodemes hatalmas nagy hazakat

ezeket eppen hogy nem kiveteleknek es egy-ket szerencses esetnek hinnem...

2018.07.15. 23:24:40

@tamarisk: Bezzeg neked, mi? Oké, okostojás, van egy hitellel terheltz lakásom, ami 25 millát ér, és van még 6 évnyi hitelem rajta. Eladom neked 15 milláért, mert te olyan okos, ügyes gyerek vagy, aztán felszámolok mindent, és elhúzok az országból, persze a hitelt a bank felé teszek rá fizetni. Sok sikert a lakáshoz ... és a bankhoz!

2018.07.16. 08:14:41

@Pink Petsch:

Ha a hátralévő hitel kevesebb már mint 8 millió... akkor jöhet, mert megéri.

Arcade Macho 2018.07.16. 10:20:13

@tamarisk: "De elsősorban egy jó ügyvédnél szerződés tervezetként, olyannál aki erre van szakosodva.
Cirka 1 heti bérleti díjért megoldja neked atombiztosra a szerződést."

esetleg ennek az Ügyvéd Úrnak van kozjegyzoi pecsetje is?
es mit teszel a Techemes orakkal? a TE ugyveded kepben van hogy milyen az elszamolas? hogy majusban leolvassak az orat es a rakovetkezo evben fizetik ki az oran leolvasott "fogyasztast", vagy nekiallsz a baromarcu segghulye ugyvednek elmagyarazni hogy mukodik? vagy esetleg te se tudod a TECHEM hogy mukszik jobb helyeken?

Olliék 2018.07.16. 10:40:55

@Arcade Macho: A techem netto szívás. Májusban leolvassák, ősszel jön az első levél,hogy bocsi, de a szolgáltató rossz adatokat küldött. Januárban a következő, hogy a májusi leolvasással két évi fűtést fogunk fizetni.
Amúgy azért választotta a házunk a techemet,mert amit a szolgáltató ajánlott,gyanús volt mindenkinek. Tiszta MLM konferenciát nyomott le a közös képviselő róla. De ez is szívás lett.

Arcade Macho 2018.07.16. 11:06:55

@Olliék: koszike!
ezt fejeld még meg egy ontudatos seggfej ugyveddel es egy atlagos felfogasu berlovel

en mondjuk oda vissza tudom ezt a techemes sztorit, de lakogyulesen erzekeltem hogy mekkora hatalmas nagy sotetseg van a lakokozosseg 90% -nak a fejeben :)))

de ha mar belementunk Techemes sztoriba, nos nalunk is megjelent a Techemes kepviselo, tolta ott a kretenkedest hogy az ev vegi leolvasas de jo es szavazzunk rola, erre atvette a szot a kozoskepviselos smasszer es szolt hogy ez termeszetesen nem vita targya es fogja be a pofajat

Olliék 2018.07.16. 13:00:01

@Arcade Macho: Ebben csak az a szívás,hogy a 40lakóból jó ha jön lakógyűlésre 8 ember,és ez a nyolc mindent elfogad ami olcsó,szar és követhetetlen. Ki van ez találva.

2018.07.16. 13:32:06

@Olliék:

Hát menj el te is... meg még páran és akkor nem a 8 dönt csak.

Ennyike! a megoldás.

2018.07.16. 13:34:21

@Arcade Macho:

A többségnek nem ez van.. aki hülye volt és bevette az meg így járt.
Ez van.

Azonban ERRE az esetre is kilehet találni a kellő jogi formulát.
Lesz vagy 4-5 mondat is... és kész.

Olliék 2018.07.16. 13:50:32

@tamarisk: Ó zsenikém. Aki nem jár lakógyűlésre nem naprakész a létszámot illetően.

Olliék 2018.07.16. 14:01:18

@tamarisk:
"Azonban ERRE az esetre is kilehet találni a kellő jogi formulát.
Lesz vagy 4-5 mondat is... és kész."

:D évi 1 leolvasás van. Általában májusban. Ha a bérlő decemberben költözik, fizetheted a decemberi leolvasást. Az egész házban. Jogilag nem kötelezheted a bérlőd semmilyen hókuszpókusszal, hogy várjon őszig (8-10 hónap) az elszámolásra, amit számoltathatsz újra a kiköltözéskori számokkal. A kauciót is a kiköltözéskor vissza kell adni. Nem tarthatod meg azt se 8-10hónapig. Na ezért adtuk el mi is azt a hatalmas befektetést, amit 6 milláért vettünk, 13 lett mire kifizettük, és eladtuk 8,5milláért. De szerinted ez akkor is az évszázad üzlete annak ellenére, hogy 4,5 millát buktunk anyagilag.

2018.07.16. 15:13:29

@Olliék:

Pl. úgy szerződöm, hogy: a fűtés havi x Ft októbertől májusig és kész.
Máris nem kell várni a számlára... zsenikém.

---

Az, hogy ki mekkorát bukik egy benézett ingatlan vételen+hitelen, magánügy.
UGYANABBAN az időszakban mások meg jól kerestek a hasonló ügyletekkel ...
Tehát lehetett jól is csinálni!
Ennyi.

Látom beletrafáltam... amikor ezt írtam.

"Óhhh már látom miért húztál el innen... kissé zakkant vagy, üldözési mániás.
Akinek a szar is szar itt, bezzeg a német szar az édes mint méz."

Olliék 2018.07.16. 16:00:55

@tamarisk:
"Pl. úgy szerződöm, hogy: a fűtés havi x Ft októbertől májusig és kész.
Máris nem kell várni a számlára... zsenikém."
És ha plusszos a számla,azt boldogan benyeled mint tulajdonos, de ha minuszos, azt már követelnéd. Nem értesz hozzá, ami nem baj. A személyeskedéssel csak magadat járatod le.

Arcade Macho 2018.07.16. 16:08:34

@tamarisk: "A többségnek nem ez van.. aki hülye volt és bevette az meg így járt."

figyelj majmi
a PANEL ara emelkedett a legjobban az utobbi 5 evben, akkor ok a hulyek mi?
te meg a helikopter?
nem mellesleg a belvarosban is van tavho...

de valaszolj a masikra is !!!
elmesz evente szopni egyszer a Meltosagos Kozjegyzo Urasaghoz szigoruan munkaidoben? es kapacitalod az alberlodet is arra, hogy amikor a pöcsszájú közjegyző raer akkor o is vegyen ki szabadsagot?
tudod a kozjegyzot arrol lehet megismerni, hogy o aki meg az atlagugyvednel is hulyebb...

Arcade Macho 2018.07.16. 16:14:27

@Olliék: a lakokozosseg szempontjabol egyertelmuen az a legjobb, amikor majusban leolvassak es rakovetkezo evre kifizeted a tavalyi fogyasztas alapjan kiosztottat

berlonek kiadasnal erre lehet formulat kitalalni de azert erzekelni kell, hogyha valaki masszivan megengedi azt a radiatort, az lehet evi 500e - 900e is, es maris mas a leanyzo fekvese ilyenkor :)
kozjegyzo meg ugyanazt mondja hogy van a Törvény es o csak azt tudja beleirni ilyen extra dolgokkal o nem kepes mit kezdeni, de szerintem a kozjegyzok legalabb fele nem is fogja fel hogy mi a kerdes...

2018.07.16. 20:07:16

@Olliék:

Miért lenne minuszos :-)
Nyilván úgy szabom a fix árát, hogy ne legyen az ...

Ha mégis, mégis egy kicsit az meg belefér.

2018.07.16. 20:12:28

@Arcade Macho:

Nem is kell neki felfogni!

Csak "hitelesíti" a kész aláírt szerződést, amit viszel neki.
Amitől az "Közokirat"-tá válik is mint olyan, további pereskedés nélkül VÉGREHAJTHATÓ lesz.

Láthatóan fingod sincs erről a közjegyzős dologról, de akkor miért osztod az észt róla?!

2018.07.16. 20:25:57

@Arcade Macho:

Megnéztem mi ez TECHEM ...

Mivel folyamatosan mutatja az elhasznált egységeket
így nem kihívás az alapján kiszámolni az addigi fűtési költséget bármikor.

Nem kell várni az éves számlára.

2018.07.16. 20:26:34

@Olliék:

Megnéztem mi is ez a TECHEM ...

Mivel folyamatosan mutatja az elhasznált egységeket
így nem kihívás az alapján kiszámolni az addigi fűtési költséget bármikor.

Nem kell várni az éves számlára.

Olliék 2018.07.16. 20:57:48

@tamarisk: Te nagyeszű! És honnan tudod mennyi az egy egység egy 40lakásos társasházban,ahol a fürdőszobai radiátoron nincs mérő?
A fix árral meg nem mész semmire, az előbb említve lett, hogy egy rendesen hasznát távfűtés lehet akár félmilliós,vagy afeletti összeg is. Mire fixálsz? 50e csak távfűtésre? Vagy boldogan benyeled,mondván így jártál?
Hiába erőlködsz, sehogy se jársz jól vagy te,vagy a bérlő. Megy okosba. Tudod. Amiért én nyomorult vagyok, és külföldre mentem. Egy vicc vagy.

Arcade Macho 2018.07.17. 12:47:40

@tamarisk: "Láthatóan fingod sincs erről a közjegyzős dologról, de akkor miért osztod az észt róla?!"

pontosan errol van szo!!!
nem tudom, es ezert en megkerdeztem, hogy MENNYIBE KERUL!!!

evente elmesz felszopkodod a kozjegyzot az alberloddel, akkor az mennyibe faj, neked meg az alberlonek is, ja igen es a kulon ugyvedi dijat se felejtsuk, mondjuk ugyved az normalisabb az nem szopat azzal hogy munkaidoben menjel hozza

Arcade Macho 2018.07.17. 12:50:01

@tamarisk: "Mivel folyamatosan mutatja az elhasznált egységeket
így nem kihívás az alapján kiszámolni az addigi fűtési költséget bármikor.

Nem kell várni az éves számlára."

ahogy moricka elkepzeli
PONTOS osszeget nem tudsz, akkor teljes elszamolas kell, ami panelnel 40 lakast jelethet
saccperkabe be tudod loni, de egy 100e -s bukot mindig bele kell kalkulalni

Arcade Macho 2018.07.17. 12:55:43

@Olliék: meselek tovabb
tehat a lakogyulesen a techemes fazonra raszolt a kozos kepviselo smasszerja, hogy pofat lehet befogni, itt nem lesz decemberi elszamolas, ahol visszamenoleg meg cicaznak, hanem marad a "jovo evben fizeted az idei fogyasztas aranyaban felallas"
de nem csak a Techhemessel kozolte, hanem el is magyarazta, hogy pl. lakas eladas eseten ha Novemberben eladjak es utana szamoljak el akkor a jogkapcsolat az megszunt, igy nem ohajtanak pont ezert ebbe az iranyba elmenni, hiszen akkor nem tudjak behajtani az elozo lakon, es pont ezert az jobb ha lakason belul marad a tulfogyasztas rakovetkezo evben valo fizetese

na felallt egy normalisnak kinezo kozepkoru holgyike, senki nem mondta volna el rola hogy ne lenne ki a negy kereke, erre elkezdte serelmezni hogy az elozo tulaj akitol vette a lakast az milyen sokat fogyasztott, es hogy milyen jogon fizeti o ezt :)))

telkoe 2018.07.17. 15:08:23

@tamarisk: A mero allasabol pontosan nem lehet kiszamolni, mert nem tudod h mennyi volt az epulet teljes fogyasztasa (tavfutesi hoteljesitmeny vagy gaz) es mennyit fogasztottak a szomszedok. Evesnel rovidebb tavu berletre nem praktikus az ilyen lakas, kiveve ha AirBnBre vagy hasonlora hasznalod, ahol nem szamolod el a berlovel fogyasztast.

@Olliék: Kb ugyanigy mukodik az eves koltsegelszamolas ha Nemeto.ban adsz ki / berelsz lakast.

emzperx 2018.07.17. 20:02:04

Ha a hozamszámítás matek azt hozza ki hogy 0% önerővel 25-30 évre felvett hitelre ugyanannyi törlesztőt fizetsz mint egy ugyanolyan lakás bérleti díja, akkor nyilván a hitel jobb. Ma a hitel jobb, de nem volt ez mindig így és nem is tart örökké.

Olliék 2018.07.17. 23:00:29

@telkoe: Nekünk ADAX van a lakásban mindenhol. Ami annyiból jó,hogy tényleg azt fizetem,amit használok. A költségmegosztást utáltam, mert az elszámolásban olyan tételek is szerepeltek,mint hulladékhő kb 20-30 ezer forint értékben.. Ez egy lakásra eső 1/40-ed rész volt. Ellenőrizhetetlen. Ráadásul nincs meg benne az a gyönyör,hogy az ember leüljön átszámolni, mert kap egy végszámlát oszt csók.

Olliék 2018.07.17. 23:05:58

@Arcade Macho: Azba baj, hogy a korszerűsítéssel csak szarul jártunk. Ez a költségmegosztásos rendszer elhozta azt a plusz számlázási tételt,hogy ahol csak fut a cső, az már fűtött helység, és ugyan úgy légköbméter szerint felszorozzák,és fizetni kell. Így fizettük mi még a pincét is,meg a tetőt is. Amit te írtál az sajnos alap. Ebben nem különb a Brunata sem, mi arról váltottunk a techemre.

2018.07.18. 08:52:29

@Arcade Macho:

google a te barátod

közjegyzői díjszabás és lőn....

net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=99100014.IM&mahu=1

Egyébként nem drága és nem kell évente, hanem csak akkor kell amikor ÚJ!!! bérlőd lesz. éppen.

Arcade Macho 2018.07.18. 14:35:54

@tamarisk: koszike
"10 000 000 Ft feletti ügyérték esetén 81 700 Ft és a 10 000 000 Ft feletti rész
0,25%-a,"

tehat van egy 30 millas lakasom akkor a 10 milla feletti az 20milka annak a 2.5 ezreleke az 50e plusz a 82e, azaz 132e
apropenz bagatell!!! aki nem kepes kifizetni az annyit is er !

Paradigma 2018.07.20. 13:46:59

"A legszörnyűbb, hogy ezek a folyamatok várhatóak voltak (számtalanszor leírtam én is)"

Dobnál csak néhány linket azokból a 3-6 évvel ezelőtti számtalan posztodból, amikben ezt megjósoltad?

2018.08.17. 13:45:37

@Olliék:

Nemmondod. Ja, hogy Magyarországon a lakosság eladósításával miatt nő a gazdaság? Ezt konkrétan hol hallottad? A libbant barátaidtól a fosblogon?
Kevered Magyarországot a vajmi nevű prosti hazájával, Romániával. Na ott tényleg a hitelből finanszírozott fogyasztással csinálják a "román gazdasági csodát" A magyar lakosság ezzel szemben a legkevésbé eladósodott az EU-ban.

Tudod szivi kezd már kurvára unalmas lenni a hülye, agyatlan dumátok. Kihúztál Fritzlandba. Helyes. De ha kérhetném ne ugass már visszafelé baromságokat.

2018.08.17. 13:48:09

@Pink Petsch:

Mi a gond vajmi? Hát ha a prostitúcióval sem tudtál összeszedni egy lakásra valót, mit szóljon a melós.

R2D2 & C3PO 2018.08.21. 17:02:58

@Olliék: A kauciót nem kell költözéskor visszaadni, ha jó a szerződés. Azt elszámolás után tudod megcsinálni. Rögzítsd a szerződésben és szevasz!

Péter454 2018.08.24. 14:50:53

"Azt mondták jobb az albérlet, mint a hitel! Most ezek az emberek hol vannak?"
Én is ezt kérdezem, hogy hol vannak, mert itt biztosan nincsenek, mert az író meg sem kérdezte őket.
Miért nem?
Azért, mert akkor kiderült volna a cikk egy félrevezetés?
Megértem, hogy mint blog írónak kell a pénz.

"Ez a cikk 2018. július. 13. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek"
Tehát volt benne szakértő aki tanúsítja, hogy ez mind hiteles volt.
Ki ő? Miért nincs ott a neve aki garantálja, hogy itt minden hiteles?

Reactor 2021.11.29. 02:36:57

Abszolút nem vagyok albérlet-párti, de a hitel legalább ennyire rossz "megoldás". Amit hitelből veszel, az nem a tied. A banké. És bőven elég 2-3 hónapra lebetegedni, hogy adósságspirálba juthass.
Hitelt általában háromféle ember vesz fel:
- Akinek a bőre alatt is pénz van, olyan gazdag
- Akinek esze ágában sincs visszafizetni azt
- Aki hülyébb mint hat pár rendőrcsizma

@Mester kommentelo: Ha kizárnák az országot, lenne is államcsőd, illetőleg polgárháború, ne aggódjál. Pláne, hogy az EU-tagság egyre inkább teher számunkra: pénzt azt már ugye nem kapunk, de a belügyeinkbe azért beleugatnak továbbra is, mint eddig. Arról pedig szó sem lehet, hogy a Viktátor ne lopjon, vagy kevesebbet lopjon, ugyanmá'...mivel az EU-s pénzcsap elapadt, jobb híján az emberektől szedi el, amijük van.

@Buchhalter: Ez így igaz, viszont ha ezt tömegesen csinálnák a bankok és a végrehajtók, ott lenne bizony pár tucat halálos áldozat...

@indaa: A saját vétel speciel azért jobb, mert ott nem fordulhat elő veled, hogy egy szép napon jön a főbérlő, hogy valaki rádígért 20 ezerrel, két heted van kiköltözni.

@: Ha az állam szabadon hagyja folyni, mi több, támogatja ezt a káros gyakorlatot, kire kéne mutogatni? Az Érmelléki Kuglófemberre?
Azt mondod, a cég nem jótékonysági intézmény, nem az ő dolga, hogy a melós hogy oldja meg az anyagi problémáit.
Oké, semmi gond, a melós se jótékonysági intézmény, majd szépen elmegy Hegyeshalmom túlra, ahol emberként bánnak vele, és ennek megfelelő fizetést is kap, a cégnél meg szívhatják majd a fogukat, mert senki nem lesz olyan ostoba, hogy annyiért dolgozzon náluk amennyiből nem tud megélni.
Lehet ezt így is ám, és erre a cég fog nagyon durván rákúrni. De hát az nevet, aki utoljára nevet...

@Endre Horvath: Azok az összeszerelő üzemek, akik csak azért jöttek ide, mert a hülye magyar szaréhugyé' is dolgozik, az csomagolhat és mehet. Senkinek nem fog hiányozni. Csináljon más országból rabszolgatelepet.
Az teljesen igaz, hogy a magyar munkáltatók se óhajtanak többet fizetni, hiába szorulna rá a melós. Nos ,ennek egyenes következménye lett az, hogy tömegével menekülnek az emberek élhető országokba, idehaza meg ajvékolnak a hoppon maradt munkáltatók, hogy jajj jajj munkaerőhiány van, gyere haza Mikkamakka. Hogy továbbra se óhajtanak nyugati szintű fizetést adni, az persze mindig kimarad a sirámból.

gigabursch 2021.12.01. 12:12:01

@Reactor:
Nem érzem magam egyik kategóriába valónak sem a hitelfelvevők táborából.

Mindettől függetlenül több érvet hoztál fel a hiteles ingatlan, mint az albérlet mellett.
süti beállítások módosítása