Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Hogyan vernek át műszaki átadás során?

2019. április 15. - Szarvas Norbert

muszaki-atadas-atveres.png

A műszaki átadás az egyik legfontosabb mérföldkő egy új építésű lakás megvásárlása során. Ugyanakkor törvényi kötelezettségünk "észrevenni a hibákat", máskülönben kellemetlen hónapok elé nézünk, amíg várjuk a garanciális javításokat. Persze ilyenkor már felborul a status quo, hiszen a vállalkozó megkapta a pénzét, tehát kevésbé érdeke visszajárni hozzád javítgatni. Most nézzük meg, hogy mivel trükköznek...

 

Kizárólag napfényben mutatják be a lakást

 

Kezdjük a legalapvetőbb kivitelezői trükkel. Az köztudott, hogy bizonyos fényviszonyok elég jól elfedik az olyan látható hibákat, mint a fali festés minősége -színeltérések. Éppen ezért gyakorlatilag nem fordulhat elő, hogy a műszaki átadást sötétben, lámpafény mellett ejtsék meg, ahol sokkal jobban láthatóvá válhatnak ezek az eltérések.

 

A tisztasági festés hiánya mindent indokol

 

Ha valami hibát veszel észre a falon, akkor a kivitelező elüti egy "tisztasági festés még nincs" című örökzölddel. Nagyjából ezt szokták mondani a színárnyalatok eltérésére, a látható fugahelyekre vagy a "hullámozó falra" egyaránt. Persze teljesen jogos érvelés a kivitelező részéről azt mondani, hogy nincsen értelme teljesen lefesteni a lakást amíg minden hiba ki nincsen javítva. De mihez kezdesz, amikor birtokba adáson jössz rá, hogy a tisztasági festéstől nem lett egyenes a fal?

 

A por nagyon jó fedő anyag

 

Noha egy alapvető takarítást minden műszaki átadáskor beiktatnak, de az nagyjából arra jó, hogy az ökölnyi méretű sitt kikerüljön a lakásból. Van ahol még ez sem dukál na vásárlónak. Arra viszont mérget vehetünk, hogy a lakásban a kivitelezés során felhalmozódott porréteg tökéletesen elfedi a padló esetleges hibáit. Amit pedig nem veszel észre, azzal "így jártál", hiszen költözés után már nehezen bizonyítod az igazadat.

A műszaki átadó nyit

 

A gyanútlan lakástulajdonosoknak gyakran esélye nincsen egy rutinos átadóval szemben. Tipikus jelenség, hogy a bejárati ajtót ő nyitja ki helyetted, neked pedig eszedbe nem jut ellenőrizni azt. Később persze a hibákat (ajtókeret csavarodás...stb) majd javítják. Persze garanciálisan, és majd később...

Helyetted sorolják a hibákat

 

Nem feltétlenül átverésről van szó. Hatalmas segítség lehet, ha a műszaki átadó magától sorolja a kivitelezés hiányosságait. Ez azonban tompítja az érzékszerveidet, míg a sokadik feltárt hiba után már csak bólogatni fogsz és hallgatólagos egyetérteni a másikkal. Egy idő után teljesen a másik félre támaszkodsz és beszűkül a látóköröd.

Mi lesz ennek az eredménye? Csak azokat a hibákat tártátok fel, amiket az átadó vett észre. Te okosan bólogattál és valószínűleg azt se vetted volna észre, ha nem lett volna beszerelve az egyik ablak...

 

 

"Ma még több átadásom lesz" -hangzik el a liftben

 

Minden átadást alapvetően egyfajta small talk előz meg, amikor egy picit egymásra hangolódtok. A narratívát meghatározó trükk a műszaki átadást végző személy részéről, hogy megemlíti ma még hány átadás vár rá. Tudat alatt ezzel elülteti a fejedben az érzést, hogy bizony rohannotok kell, nehogy elkéssen a következő átadásról.

Valójában ezzel nem kell foglalkoznod. Az ő feladata úgy beosztani az idejét és az ügyfeleket, hogy azok ne fedjék egymást...

 

Mindent nézzél meg

 

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy mennyi mindent kell megvizsgálnod műszaki átadás során. Az igazság az, hogy számtalan olyan hiba létezik, amire nem is gondoltál volna. Érdemes egy check listával érkezni és már előre felkészülni fejben a teendőkre.

Itt egy rendkívül komoly érdekellentét üti fel a fejét, hiszen a kivitelező érdeke a minél kevesebb hiba feltárása. Ugyanis a műszaki átadáson feltárt hibákat általában 30 napon belül, de legkésőbb birtokba adásig javítania kell. Csak így juthat a pénzéhez.

A te érdekek viszont pontosan az, hogy birtokba adásig, záros határidőn belül minél több hiba javítva legyen. A másik lehetőség kevésbé vonzó. A kivitelező már megkapta a pénzét, te birtokba vetted a lakást és az elkövetkezendő hónapokban iszapbírkóztok egymással, miközben szinte semmi nem motiválja a kivitelezőt a minél hamarabbi javításokra...

 

►►►►

Segítsek neked vagy kérdésed van pénzügyekben? Akkor írj:

✰✰ szarvas.norbert@iflgroup.hu vagy www.iflgroup.hu

Itt találsz meg minket, ahol további "csak itt megjelenő" egyedi tartalmakat is olvashatsz

Jelen weboldal teljes tartalma és az innen elérhető valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű és nem teljeskörű, szövege a közzététel napján hatályos jogszabályokon és egyéb tájékoztatásokon alapul, nem minősül biztosítási termék vagy pénzügyi szolgáltatás kiválasztására irányuló, illetve jogi- vagy adótanácsadásnak, sem egyoldalú kötelezettségvállalásnak (ajánlattételnek). Kérjük, hogy a termékek vagy szolgáltatások összehasonlítása és kiválasztása során, továbbá a szerződéskötésre irányuló dokumentumok aláírását megelőzően körültekintően tájékozódjon a választott termék vagy szolgáltatás aktuális, részletes feltételeit illetően. A fentiek figyelmen kívül hagyásából eredő, illetve az esetleges jövőbeli jogszabályi- illetve üzleti környezetben bekövetkező változásokért való felelősséget a jogszabályok által lehetővé tett legteljesebb mértékben kizárjuk.

Ez a cikk 2019. április. 15. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr314764804

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása