Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Idén omlik össze az ingatlanpiac? - A ProPero startup mást gondol erről! Interjú

2019. január 14. - Szarvas Norbert

propero-ingatlankozvetites-ujra-gondolva.png

Mindenki azt kérdezi tőlem, hogy mikor pukkad ki a lufi, mikor omlik össze az ingatlanpiac. Erre van egy konzerv válaszom: „Hamarabb, mint gondolnád, de később, mint ahogyan számítanál rá”. De mihez kezdjünk ezen a piacon, ahol olyan startup ingatlan cégeket is lehet találni, akik szépen-lassan megreformálják azt, amit az ingatlanértékesítésről eddig gondoltunk? Megkerestem  Kiss Zoltánt (CEO), a ProPero alapítóját, hogy mutassa be nekünk ezt  dolgot...

 

Szia Zoli! Mi ez a Propero, mit lehet rólatok tudni?

 

Szia Norbi! Köszöntöm az olvasókat. 

A ProPero egy olyan innovatív startup vállalkozás, aminek ambíciója nem kevesebb, mint a komplett hazai ingatlanértékesítői piac megreformálása, ügyfélbarátabbá tétele. A víziónk, hogy a legfejlettebb informatikai megoldásokat beépítve az értékesítési folyamatokba, a lehető legalacsonyabb áron, a leggyorsabban és az ügyfelek számára legzavarómentesebb módon értékesítsük a ránk bízott ingatlanokat.

Valljuk be, a mai piacon kifizetett 4-5%-os közvetítői díj minden, csak nem olcsó. Persze a mérték igazodik az ingatlanos cégek „múlt században ragadt” struktúrájához, ami egyre drágább fenntartási költségeket jelentenek számukra. Ezt pedig mindig az ügyfél fizeti meg.

Mi feltettük a kérdést, hogy mi lenne, ha a közvetítői jutalék csupán nettó 1%+Áfa lenne...?

  

Honnan jött az ötlet, hogy nem a piacot követitek, hanem teljesen más irányba indultok egy olyan időszakban, amikor mindenki elképesztő jutalékokat tesz zsebre ezen a piacon?

 

Win-Win , ez a rövid válaszom.

Komolyra fordítva a szót...

Azt gondolom, minden üzleti kapcsolatnak arról kéne szólnia, hogy eladó-vevő-közvetítő jól érzi benne magát és mindenki a maga szintjén értéket teremt. Mi feltettük a kérdést, hogy a közvetítők a hagyományos értékesítői modellben képesek értéket teremteni? És ez az érték megér az eladónak akkora jutalékot, mint amennyit ki kell fizetni?

Arra jutottunk, hogy ez nem feltétlenül ennyire egyszerű. Az biztos, hogy senki nem szeretne kifizetni élete munkájáért a közvetítőnek milliókat. Ezzel valamit kezdenünk kellett.

Azt is figyelembe vettük, hogy az értékesítő magas jutaléka beépül az árba, ami még a mostani, rendkívül dinamikus piacon is hátráltatja az eladást, mivel magasabb árat kell meghatározni...

Nézzünk egy példát! El akarom adni a házamat, amiből én 40M forintot szeretnék kapni. Mikor tudom gyorsabban és egyszerűbben eladni azt? Ha a meghirdetett ár 42M forint lesz vagy hogyha 40,5M forintért hirdetem meg, miközben ugyanazt az ingatlanos szolgáltatást kapom (csak egy kicsit magasabb minőségben)?

 

Jó ez így nagyon szép sztori. De nektek mi bajotok van a hagyományos ingatlanközvetítővel? Egyáltalán milyen alternatívát nyújtotok? Jobbak vagytok náluk?

 

Hatékonyabbak. Ez a kulcs. Nekünk egyébként semmi bajunk a hagyományos ingatlanközvetítőkkel, sőt várjuk őket szeretettel a csapatunkba! Inkább az ügyfeleknek vannak problémáik a magas jutalékon felül is.

Gondoljunk bele, hogy az adott ingatlant ki tudja jobban bemutatni az érdeklődőnek? Az eladó (aki ismeri a lakást) vagy pedig az ingatlanos, akinek esetenként van egyszerre 10-20-30 ingatlanja? Ráadásul nehézkes az időegyeztetési folyamat is, hiszen ebben a tipikus esetben három embernek kell alkalmazkodnia egymáshoz.

Mi azt gondoljuk, hogy az ingatlan bemutatását végezze el a tulajdonos, és kizárólag a vevővel egyezkedjen. Az ő kezében van minden, mi nem fogunk ott lábatlankodni a lakásában és feleslegesen okoskodni. Mi arra szerződünk, hogy vevőt hozunk, nem pedig arra, hogy az eladás pillanatáig a főnökei leszünk és mindig velünk kell egyeztetnie mindenről.

A mi feladatunk az ingatlan marketingje, a vevők szűrése és az időpontok leszervezése a két fél között. Ez a mi értékteremtésünk. És ezért fizet az ügyfél valójában. Szerinted nem így van?

 

Most mit vársz tőlem? Lelkesen mozgassam a fejemet? Figyelj, ha Mancika néni igényelné a személyes jelenlétet, akkor mit tudnátok javasolni Mancika néninek?

 

Tudjuk, hogy létezik a „Mancika néni ügyféltípus’. Számunkra rendkívül fontos, hogy ebben az üzleti kapcsolatban mindenki jól érezze magát. Ha Mancika néni igényli a személyes jelenlétet és a személyes közbenjárást az értékesítés minden pontján, akkor Mancika néninek nem ránk van szüksége. Ezzel semmi gond nincs, hiszen nem vagyunk egyformák.

 

Kicsit a szerződésetekről... Az nyílt titok, hogy mindenki a kizárólagosságra hajt. Viszont ti nem...

 

Ezt jól látod. Nekünk nincsen szükségünk arra, hogy megkössük az ügyfelek kezét és ráerőszakoljuk a saját jutalékunkat rájuk. Mert ezek a szerződések erről szólnak! „Köss velem kizárólagosságot és így megkerülhetetlenné válok, nekem kell a magas jutalékot fizetned. A zsebembe leszel...”

Ezt egyébként az ügyfél sem szereti, hiszen mégiscsak a saját ingatlanjáról van szó. Az ajánlatunk verhetetlen, ezért hiszünk abban, hogy majd az ügyfél magától átgondolja kétszer is, hogy kivel hirdesse az ingatlanját: 

A, a kizárólagos szerződéssel dolgozó, magas jutalékos közvetítővel

B, vagy a kizárólagosság nélkül 1%-ért dolgozóval?

Az ügyfelek nem gyerekek, kezeljük őket felnőttként...

 

Ha én ma el szeretnék kezdeni ingatlanközvetítéssel foglalkozni, akkor hova menjek és miért? Nekem a ProPero, egy ingatlancentrum vagy egy családi vállalkozás lesz a megfelelő?

 

Ha szeretnél egy innovatív cégnél dolgozni és valóban az ár-érték arányú, könnyen eladható, korrekt szolgáltatás az, amit szeretnél képviselni, akkor küldj önéletrajzot a karrier@propero.hu-ra

 

Mi lesz a Propero következő „nagy dobása”?

 

2019-ben bekerülni a Top3-ba J

 

 

►►►►

Segítsek neked vagy kérdésed van pénzügyekben? Akkor írj:

✰✰ szarvas.norbert@iflgroup.hu

Itt találsz meg minket, ahol további "csak itt megjelenő" egyedi tartalmakat is olvashatsz

Jelen weboldal teljes tartalma és az innen elérhető valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű és nem teljeskörű, szövege a közzététel napján hatályos jogszabályokon és egyéb tájékoztatásokon alapul, nem minősül biztosítási termék vagy pénzügyi szolgáltatás kiválasztására irányuló, illetve jogi- vagy adótanácsadásnak, sem egyoldalú kötelezettségvállalásnak (ajánlattételnek). Kérjük, hogy a termékek vagy szolgáltatások összehasonlítása és kiválasztása során, továbbá a szerződéskötésre irányuló dokumentumok aláírását megelőzően körültekintően tájékozódjon a választott termék vagy szolgáltatás aktuális, részletes feltételeit illetően. A fentiek figyelmen kívül hagyásából eredő, illetve az esetleges jövőbeli jogszabályi- illetve üzleti környezetben bekövetkező változásokért való felelősséget a jogszabályok által lehetővé tett legteljesebb mértékben kizárjuk.

Ez a cikk 2019. január. 13. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr8014560082

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása