Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Utolsó kommentek:

Reactor 2021.04.04. 21:42:50

@Schmidt Zoltán: Parancsolsz?
Ha úgy véled, nincs igazam, bizonyára mindenből színötös voltál 12 évig, és valamiféle polihisztorként feljogosítva érzed magad, hogy másokat kussoltass.

Bejegyzés: Nincsen értelme diplomát szerezned

Schmidt Zoltán 2021.04.04. 20:31:37

@Reactor: jaj Reactor, te sem tudod mikor kell befogni a szádat ugye? :/

Bejegyzés: Nincsen értelme diplomát szerezned

Reactor 2021.03.26. 00:21:00

@s: Persze, addig a valóságot írja le, hogy kétszer kettő az négy, meg hogy egy kilógramm az ezer gramm, vagy éppen ha le akarod térkövezni a kiskertedet, az ennyi meg annyi négyzetméter lesz. A kétismeretlenes egyenleteknek, logaritmusnak, forgásszögeknek, deriválásnak, lebegőpontos számoknak, negatív gyököknek meg a többi hülyeségnek meg semmi relevanciája nincs a mindennapi életre. Ezek mesterségesen megalkotott megoldások mesterséges problémákra.
Nem szoktam adósságot csinálni, legfeljebb magam felé. Nem tudom, valahogy mindig sikerült elkerülnöm, hogy tartozásom legyen valaki felé. Mindazonáltal az adósság egy pénzügyi fogalom, nem alap matematikai. A természetes számok halmazán, amit az emberek bő 90 százaléka használ, nem lehet egy számból egy nálánál nagyobbat kivonni.
Én speciel beérem annyi matektudással, amennyit használok is aktívan. Minden másra ott vannak a gépek. Hamarabb megvagyok, hogyha beütöm a gépbe, mintha nekiállnék számolgatni.

Bejegyzés: Nincsen értelme diplomát szerezned

Reactor 2021.03.25. 21:16:15

Én egyetértek ezzel a cikkel. A kormány és az állam feladata lenne a prosperitás, a jólét, jogbiztonság megteremtése. Ehhez képest egyre csak több és több szart kap a nyakába a nép. Evidens, hogy egyre többen menekülnek el innen, látván, hova-meddig csúszik az ország. Ezzel persze az ittmaradóknak lesz nehezebb, amíg ők is rá nem szánják magukat a távozásra. Olyan lesz az egész, mint egy inverz Ponzi-séma: az járt a legjobban, aki már az elején kiszállt.
Merthogy ilyen helyről menekülni kell, ahol mindenki az átlagember tönkretételéből akar magának tőkét kovácsolni, ez nem vitás.

@The Real Storm Trooper: Olyan nincs, hogy nem "szabad" tenni. Nem szovjet gyarmat vagyunk, a határok nyitva, az átlagembernek nem kötelessége kiszolgálni minden rablóbandát, oda mehet, ahová akar. Hogy a végén egy reménytelen, elpusztult romhalmaz lesz az országból? Ez nem az átlagember hibája, tessék a politikusokon, a zsidroncokon, a rétinégereken leverni, ők a felelősök. Ha pusztulnia kell az országnak ahhoz, hogy az emberek szeme felnyíljon, akkor pusztuljon.
"Ezért a népért úgyis mindegy,
ebsorsot akar - hát akarja!"

@Mercel: Az hát, a HírTV meg a kurucinfo az fúj monnyon le, a nyíltan antimagyar zsidronc oldalak, mint a Zsindex meg a 444 az újságírás netovábbja, igaz? Hát öregem, te lábon hordod ki az agyhalált.

@MACISAJT: Egyrészt, nem muszáj. Meghalni muszáj, mást nem. Ha a kormányzás abban merül ki, hogy az aktuális potentát és a farkaskái két kézzel rombolják az országot, inkább ne kormányozzon senki.
Másfelől pedig, a polgárháború igenis lehetséges opció. Ha palotát akarsz építeni valahova, ahol áll egy romos putri, előbb le kell rombolnod a putrit, nem annak tetejére fogod építeni a palotádat. Igazam van?

@: Igen, ilyen egyszerű. Felhívnám a figyelmed egy alapösszefüggésre: minél több van valamiből, annál inkább értéktelenné válik. A diplomára ez duplán igaz. Szerinted, ha mindenkinek lesz 5 diplomája és 8 nyelvvizsgája, mit fognak ezek érni? Ha mindenkinek egyszerre volna öttalálatosa a lottón, szerinted mennyi pénzt nyernének? A szelvény árát se.
De ezt úgyis hiába magyarázom bukdácsoló elemiseknek.

@Ladislav: Nézd, ha egyik se képes a népnek tetsző kormányzásra, itt a megoldás: lámpavas mindegyiknek kivétel nélkül, aztán a néphez fordulni, háttérben a lógó hullákkal: "na, gyerekek, ki akar még kormányozni?"
Az biztos, hogy aki elvállalja, kétszer is meggondolja majd, mielőtt bevezet egy intézkedést. Senki nem vállalja esetleg? Good riddance.

Bejegyzés: Ezért kell elhagynom Magyarországot!

s 2021.03.25. 21:03:57

@Reactor: "ha jobban belegondolsz, a matematika rengeteg esetben nem a valóságot írja le"
Jobban belegondoltam. A valóságot írja le.

"Például a negatív számok. A valóságban nem léteznek"
Boldog ember vagy. Sosem volt még adósságod? Az éppen ilyen. Ha tartozol egymillió forinttal, akkor ha megszerzed ezt az összeget, pont ennyid nem lesz - mert gondolom vagy annyira becsületes, hogy megadd az adósságod.

"Őszintén megmondom, én személyes tapasztalat alapján az általános/középiskolai mateknak alig a 10 százalékát használom aktívan."
Vannak, akik ennél kevesebbel is beérik. Egy népcsoport valahol az őserdő mélyén. Úgy tesztelték őket, hogy mogyorót tettek egyenként, lassan egy zsákba a szemük láttára. Utána egyesével kiszedtek valamennyit, és megkérdezték, hogy ha belenyúlnának a zsákba, akkor lenne -e még benne mogyoró. A vége felé elbizonytalanodtak. Nem tudtak számolni, neki csak az egy, kettő, sok létezett. Nem volt rá szükségük. Halászgattak, gyűjtögettek, az idő egész évben kellemes volt, nem kellett tartalékolni. Emberek voltak ők is, de nem éreztem különösebben mély rokonságot velük.

"Visszanézve tehát sok ezer 45 perc ment el arra, hogy pocsékoltam a drága időt és energiát"
Nehéz erre bármit mondani. Nekem például nem is fog sikerülni.

Bejegyzés: Nincsen értelme diplomát szerezned

Reactor 2021.03.25. 18:45:22

@s: Nem szubjektív megközelítésre gondolok itt - ha jobban belegondolsz, a matematika rengeteg esetben nem a valóságot írja le. Például a negatív számok. A valóságban nem léteznek, nincs valamiből -3 darab, amihez ha hozzáteszel hármat, egy se lesz ott. A hőmérsékleti skálán is csak könnyítő szerepük van, az abszolút skálán (Kelvin) például nincsenek negatív fokok.
Őszintén megmondom, én személyes tapasztalat alapján az általános/középiskolai mateknak alig a 10 százalékát használom aktívan. Van a négy alapművelet, időnként előjönnek a törtek, a legnagyobb közös osztó-legkisebb közös többszörös témája, vagy az oszthatósági szabályok (nulla nem lehet osztó) és ennyi. Semmi szinusz-koszinusz, két halmaz uniója, prímszámok, paraméteres egyenletek meg hasonló. Persze, nyilván ezek is fontosak elektronikus kütyük szempontjából, de nekem mint átlag felhasználónak, nem kell ezekről tudnom. Az egyszerű júzernek nem kell megértenie, mi hogy működik, ő felhasznál és örül neki.
Visszanézve tehát sok ezer 45 perc ment el arra, hogy pocsékoltam a drága időt és energiát, amit arra is fordíthattam volna, ami érdekelt, és akkor most mennyivel előrébb volnék. És ez itt a baj. Mert ezt az elpocsékolt időt soha nem kapom vissza, legfeljebb pótolni tudom, másnak a rovására ugye.

Bejegyzés: Nincsen értelme diplomát szerezned

s 2021.03.25. 10:09:45

@Reactor: "Na ez a komplett mateknak úgy a 10 százaléka. A maradék 90 százalék fiktív nemlétező baromság."
Inkább azt mondanám, hogy te a matek 10% -át tudtad összekötni a valósággal, a többit nem értetted igazán. Elárulom, a teljes rész a valóságról szól, csak ezt nem látja mindenki. Ahol megakad a szemlélő, addig volt a gondolkozása tárgyhoz kötött, onnantól pedig elvonatkoztatásra képtelen. Ez van.

"manapság, amikor ilyen csúcsteljesítményű gépek között élünk, gyorsabb és ésszerűbb rájuk bízni a számolgatást"
A matematika nem "számolgatás". A matematika a valóság szerkezetének ábrázolása, és ez alapján a dolgok lényegének a megértése.

"Lehet hülyének nevezni azt, akit nem érdekel ilyen szinten a matek"
Nem tettem ilyesmit. De az tény, hogy a matematikai szemlélet hiányában az illető el van zárva bizonyos dolgok természetének a megértésétől.

Bejegyzés: Nincsen értelme diplomát szerezned

Reactor 2021.03.25. 01:20:27

Röhejes és egyben siralmas, hogy a nyugdíjasok még mindig kiállnak a Fidesz mellett a szinte kézzelfogható terror (MANYUP lenyúlása, nyugdíjkorhatár felemelése) ellenére is. Mondjuk mit csodálkozok, erre az országpusztító csürhére már tényleg csak a demensek, az érdekemberek és a totálisan menthetetlen mélyhülye idióták szavaznak, az értelmes ember az nem.

@meiname (törölt): A karvalytőke szidásának van értelme és jelentősége, a nácizásnak nincs, ugyanis már rég nincsenek nácik.

@♔bаtyu♔: Szerinted nincs diktatúra. Aha. Amióta dr. Gődény jogait önkényesen felfüggesztették, egy natúr tényközlése miatt elvitte a nínós autó, ne akard bemagyarázni senkinek, hogy nincs diktatúra. De tényleg ne.
Az internetes "szólásszabadság" semmit nem jelent, Kínában is van, Szingapúrban is, oszt mégis van diktatúra. Ez nem érv.

Bejegyzés: Elkapott a fideszes nyuggerhorda?

Reactor 2021.03.25. 00:56:07

@s: Így van, a közvetlen hasznot tartom szem előtt. Hogy mekkora része a tananyagnak az, amiből ÉN profitálni fogok. Hogy a szobafestő miből fog profitálni, az legyen az ő dolga. Ha én nem boldogulok a lakás kipingálásával, majd megoldja a szobafestő, én meg kifizetem.
Matekhoz én mindig léha nebuló voltam, addig "érdekelt" úgymond, amíg a valóság dolgait írta le, és a matekban szereplő dolgokat át lehetett ültetni a valóságra is. Na ez a komplett mateknak úgy a 10 százaléka. A maradék 90 százalék fiktív nemlétező baromság.

Attól pedig, hogy valaki jó matekból, még simán lehet segghülye máshoz, komplex rendszerek ide vagy oda. Igen, a mateknak van metszete pár más reáltudománnyal, mint a fizika, meg a kémia. Sok más tudománnyal meg semmi kapcsolata nincs. Arról nem is beszélve, hogy manapság, amikor ilyen csúcsteljesítményű gépek között élünk, gyorsabb és ésszerűbb rájuk bízni a számolgatást.
Lehet hülyének nevezni azt, akit nem érdekel ilyen szinten a matek, de ez alapján ő is lehülyézhet bárkit, aki meg az általa preferált területen nem ért mindenhez. Olyan ember még nem született, aki mindenben egyformán kiváló, ellenben olyanból túlkínálat van, aki mindent "tud", csak épp semmihez se ért.

Bejegyzés: Nincsen értelme diplomát szerezned

s 2021.03.24. 22:28:57

@Reactor: A matematikának a közvetlen hasznát ecsetelgetted. Ez az, ahogyan a léha nebulót győzködi a reményvesztett tanára, hogy azért kell a matematika, hogy ki tudja számolni, mennyi festék kell a lakás kifestéséhez. Mire az visszavág, hogy az nincsen olyan gyakran, arra pedig ott van a megfelelő ember, aki ezt majd ki fogja számítani.
Nem erről szól a történet. A gondolkodás van az előtérben. Arról van szó, hogy akit matematikára tanítanak, az másban sem lesz segg hülye, mert megtanul komplex rendszerekkel operálni, és nem csak az létezik a számára, ami az orra előtt van. Képes absztrakt módon érzékelni a problémákat, és jobban eligazodik a világ dolgai között. De mindez persze nem kötelező, és lássuk be, nem is lehetséges mindig. Marad a hülyeség, mint az Univerzum fix pontja.

Bejegyzés: Nincsen értelme diplomát szerezned

Reactor 2021.03.24. 21:20:29

Én amellett állok ki, hogy akinek van pénze, azt sarcolják. Nem pedig a szegénytől vegyék el az utolsó garasát is, aztán tűzzel-vassal üldözzük, ha hajléktalanná válik. Mert a mostani kormányzat pont ezt csinálja - a 20%-nak kedvez az adórendszerével, a maradék 80% meg bekaphatja, éljen meg ahogy tud, vagy dögöljön meg.
Aztán megy a cirmogás a sok adócsaló, adóeltitkoló miatt...őszintén, mi a francot vártak? Minél drágább valami, annál kevesebben tartanak rá igényt. Az adóra ez duplán igaz, mert itt az ember csak fizet, fizet, és egy nagy kalap szart kap helyette. Akkor meg minek fizesse?

@eau sauvage: Idehaza nagyjából ez a két kategória van. Akinek mindenre telik, és akinek max. a létfenntartásra. Welcome to Orbánisztán, enjoy your stay.

Bejegyzés: Adózzanak többet a gazdagok?

Reactor 2021.03.24. 21:00:04

@s: Elég sok ilyen van, ahová nem kell matek. Például a humán területeken sehol sem (ideértve az idegennyelveket is), de a ZMNE biztonság- és védelempolitikai szakán se volt rá szükség. De említettem a katonákat is - a lövészárokban senki nem fog nekiállni matekozni amikor látja, hogy jön az ellenség, hogy milyen szögből, mekkora energiával, milyen páratartalomnál lőjem ki a golyót vagy dobjam a kézigránátot. Egyszerűen csontig húzza a ravaszt, vagy kirántja a sasszeget és hasravágja magát. A tüzéreknél, ahol közvetett tűzvezetés van, oda valóban kell valamicske matek, de már azt is automata számolgatja, pláne amióta számtalanszor előfordult, hogy a hibás célzókészség miatt a tüzérek egyszerűen lemészárolták a saját előrenyomuló alakulataikat...
De idevehetném a tűzoltókat is, mondjuk. Amikor a csákánnyal betörve az ablakot azt látja, hogy a lángnyelvek már körbenyaldossák a konyhai gázpalackokat, két szerencsétlen pizsamás gyerek meg remegve várja a szoba sarkában a pusztulást, matekkal ő ott nem sokra megy.
Az emberek nagy részének tehát bőven elég az alap algebra - vagyis a számtan, ahogy mondtad - a többivel meg foglalkozzanak a főmérnökök, programátorok, meg a Szász Marcik. Az átlag középsulist meg hagyják békén a koordináta-rendszerekkel meg a másodfokú háromismeretlenes paraméteres egyenletekkel, mert a világon semmi hasznát nem veszi.

Bejegyzés: Nincsen értelme diplomát szerezned

s 2021.03.24. 20:09:53

@Reactor: "Aki nem megy olyan pályára, ahol szükség lenne rá, annak speciel fölösleges a matek"
Hm . . . Gondolkozom, de nem sok ilyen jut eszembe. Birkapásztor? Bár annak is kellhet.
Finoman összekevered a matematikát a számtannal. Nem ugyanaz pedig.

Bejegyzés: Nincsen értelme diplomát szerezned

Reactor 2021.03.24. 17:27:35

Az egész diplomásdi ott bukik meg, hogy minél több van belőle, annál értéktelenebb. 1945 előtt a lakosságnak legfeljebb 4-5 százaléka rendelkezett érettségivel, ez az arány a rendszerváltásra lényegében száz százalékra emelkedett; az érettségi rangja ennek megfelelően csökkent, ma gyakorlatilag annyit se ér, mint a papír, amire ráírták. Nem világos, mi vezette a Viktátort, amikor kihirdette, hogy a magyar lakosság ötven százalékának diplomára (!) van szüksége. Ezt az arányt eddig szerencsére nem sikerült elérni, de a munkaerőpiacon már így is tolonganak a diplomás nincstelenek, tovább rontva az amúgy is kétségbeejtő munkamorált: ők azok, akik már semmi szín alatt nem fognak elmenni dolgozni, hiszen ők „értelmiség”. Sokan a továbbtanulást választják, Magyarországon mindenki csak „tanul”, főleg „most fog nyelvvizsgázni”, miközben soha ilyen méretű tort nem ült az ostobaság és a sötét tudatlanság. A diplomás hülye ráadásul legtöbbnyire a másik diplomás hülyével áll össze, ha párválasztásra kerül a sor, és ha netán utódot hoznak a világra, az akkor is diplomás lesz, ha beledöglik is, így a jelenség tovább duzzad.

Amikor a játszmának vége – mert előbb-utóbb úgyis vége –, akkor persze diploma ide, nyelvvizsga oda, úgyis el kell menniük dolgozni, csak akkor már nem lesz hová. De ez már egy másik történet.

@Eric Arthur Blair: Ha ez így van, akkor erről mély hallgatás folyik. Nem csodálom - ritka undorító geci ocsmány dolog ez. Ne neveljünk korszerű ismeretekre senkit, mert elszipkázza a "kűfőd". Neveljünk idióta hülyéket, azok ittmaradnak a nyakunkon, lehet nekik örülni. Na ezért tart Magyarország ott, ahol.

@enpera: És honnét kéne tudnia valakinek, aki épp csak elkezdi a tanulmányait, mi lesz az értékes, mi lesz az értéktelen? Senki nem ezótévés jósnő. Lehet, hogy a szak, amit elvégez, 5 év múlva nevetség tárgyává válik, mert az egyetemek kitermelték már addigra a kellő számú pályakezdőt, a fölösleg meg menjen ahova akar.

@s: Aki nem megy olyan pályára, ahol szükség lenne rá, annak speciel fölösleges a matek, az alapszintű algebrát leszámítva. Raáadásul manapság senki nem áll neki kockáspapíron számolni logarléccel, hanem beüti a komputerbe, az pedig kiköpi 0,000001 nanoszekund alatt az eredményt. Ezért van számítógép elsősorban...hogy Call of Vérpistikézni is lehet rajta, az másodlagos.

@tralalala: Igen, ez teljesen így van. Ha ezt csinálod, ezek anyáznak le, ha azt csinálod, akkor meg azok. Ez a politika, barátom, them's the breaks, ahogy a míves angol mondja. Akinek ez nem fekszik, ne menjen politikusnak. Ha meg annak megy, mert kell a hatalom és a lóvé és jó móka a nemzeti vagyont herdálni, ne rökönyödjön meg, ha valaki időről időre a szájába teszi a faszát.

@szobatars: Hát látod, most ehetik amit főztek. Nem kell ezen csodálkozni, Ady is megmondta már, hogy nekünk Mohács kell.

@flamer: Ha a diplomás ugyanúgy lószart se fog keresni mint a nyolc elemis, mert szarrá inflálódott a diploma, akkor voltaképpen kapott a szar egy jó nagy pofont. Az illető elpisált 5 évet vagy még többet csak azért, hogy max. 4-5 ezer forinttal magasabb fizetést kapjon a nyolc elemis segédmunkásnál. Bravó!

@tükörfúró: Mi éri meg? Kapcsolatok, befolyás, haveri kör, suskus, fusi. Becsületes munkából itt Mutyiországban neked felkopik az állad.
Vége az országnak, ha az utolsó keresőképes értékteremtő is kihúz? Ez újság? Akinek van szeme, az látja. Csak egyrészt, nem kötelessége neki eltartani a parazitoid élősködőket, másrészt ha akarna se tudna annyit dolgozni, hogy a legutolsó szabolcsi sátrasclgány segélyét is ktermelje, harmadrészt pedig, ha ez az ára annak hogy itt változás legyen, akkor legyen vége az országnak. Dőljön össze, szívből kívánom. Ha az idióta butabirkák másból nem értenek, hát ebből majd fognak.

@DocBulywood: Jól látod,erre megy ki. Találjanak nálad valamit, ami (szerintük) nem stimmel, és lőhessék a csekket. Aki keres az talál ugye. Az ötvenfős clgányhordákkal ugye már nem mernek kekeckedni a policájok, de hát igazolni kell a hasznosságukat valamivel...

@P1sty: Ez úgy faszság, ahogy van. Ezekszerint egy mezei lövész katonának fejből kellene ismernie minden fegyvert, a kőbaltától kezdve a több robbanófejes termonukleáris rakétáig, ezeknek a működési elvét is vágnia kell, sőt, össze is kell szerelnie ilyeneket.
Ezzel szemben a mezei lövésztől annyit várnak el össz-vissz, hogy tökig húzza az elsütőbillentyűt, tudjon tárazni és újratölteni. Ennyit, és nem többet. Mert egy mezei lövésznek ennyi a dolga: lőjön bizonyos dolgokra. Minden más a fegyvertechnikusok dolga.

Bejegyzés: Nincsen értelme diplomát szerezned

Reactor 2021.03.24. 15:53:07

Akkor még egyszer: szükség van az iskolára, csak nem mindegy, mit tanulsz, és mennyit.
Az "alapművelCSég" (sic!) ne emésszen már fel 12 évet, pláne ha a diák több tárgyból szarul teljesít, és kábé nem is érdekli. Nem mindenkinek lesz spontán merevedése/fog benedvesedni a szinusz-tételtől, a földrajzi övezetességtől vagy a plútónium radioaktív-bomlási sorától. Vélhetően ha a diákot nem ezek érdeklik, nem ezekkel fog lóvét keresni a jövőben, tehát ezeket megtanulnia időpocsékolás. Ehelyett tanulhatná azt, ami érdekli és amiben jó, amit használni is fog az életben, mert ebből lesz a zsé. Mert az, hogy az oktatási rendszer kitermel egy rakás magoló ötöst, akinek fingja nincs mondjuk a kamatos kamatról, futamidőről vagy vásárlási jogokról, az nonszensz, és csak a konstans társadalmi elhülyülést segíti elő, pont azt, amit meg kellene akadályoznia.

@Túrós (törölt): Amennyit az állam legombolt már az emberekről, valóban ingyen kéne lenni mindennek. Tudom hogy ironizáltál, de most kivételesen fején találtad a szöget.

@A megvalósult amerikai ólom..: Manapság, amikor a bölcsödés gyereknek már iPhone-t vesznek, nem karikadobálóst meg Duplo-t, nyugodj bele, hogy négy elemi végére jobban fog guglizni, mint a szülei. De legkésőbb a 8 elemi végére belejön.

@pythonozok: Verjék annak a fejébe akkor, akit ez érdekel, és használni is fogja. Aki le se szarja, és folyamat egyeseket kap belőle, amiért ráadásul otthon még jól meg is verik, az már csak dacból se fogja megtanulni. Sőt, az iskolát is messze kerülni fogja, minek üljön be az órákra, a szülői maflásokat úgyse ússza meg.

@Pipas: Baromság. Az ember csak észreveszi és el tudja dönteni, fogja-e használni a másodfokú egyenlet megoldóképletét, vagy fog-e ciánhiper-hidrooxidot sósavval semlegesíteni. Ezek nem olyan dolgok, hogy mindenkinek tudnia kellene, csak mert "alapművelCSég".
A cserepes, zúzottköves stb. példád azért baromság, mert hiába számolod ki pontosan a cserép, zúzottkő számát, ha a pakkban, szállítmányban annyi van, amennyi. Ígyis-úgyis ki kell fizetned, tehát buksz rajta.

@Androsz: Igazából annyi ökörséget írsz, amivel vitatkozni is felesleges. Te szükségesnek találod ezt a bődületes ismeretanyagot, amit hót fölöslegesen legyömöszölnek a diák torkán, ők meg nem. És, barátom, bizonyítható, hogy aki szelektíven tanul, csak az őt érdeklő dolgokat, az később ezekben sikeres lesz, és rengeteg pénzt keres. Aki meg jó mekkmester módjára mindent bebifláz kettes-hármas szinten, na ő lesz az aztán aki a futószalag mellett majd válogatja a rohadt paradicsomot.
Az meg natúr geciség, hogy "há' a felnőtt se szeret dolgozni járni, basszunk ki a gyerekkel is, oszt járassuk hót fölöslegesen iskolába, maj' megtanujja a kutyafittye"...ezzel barátom, nemcsak iskolakerülőket, de munkakerülőket is kinevelsz majd. Akiket aztán el kell tartanod az adódból.

@Beer Monster: Mondom - akit érdekel is Ohm törvénye meg a Pitagorasz-tétel, az tanulja. Akit meg nem, az vélhetően nem olyan melóhelyre fog menni, ahol ezeket használnia kell. A kamatos kamatot meg pont nem tanítják az iskolában, pedig kellene. A legjobb színötös tanulók verték magukat a legnagyobb adósságspirálokba a devizabotrány idején, mert fingjuk nem volt a pénzügyi rendszer működéséről. Sebaj, a Nemzeti Dalt kívülről fújja, és el tudja szolmizálni ZS-mollban a bocibocitarkát és ez a lényeg!!!

@Amator: Ehhez képest jóval előrébb vannak nálunk. Nálunk, ahol minden iskola zseniképző, és az osztály leghülyébb tanulójába is beleverik a kétszikűek szaporodását meg a podzoltalaj összetételét is. Mert csak. Mert köll, oszt kész. Életében nem fogja használni? Ő baja...
Aham, aztán a diák jobb esetben addig jegyzi meg,amíg ki nem tolja a pad szélére a témazárót, rosszabb esetben helyből kipuskázza az egészet.

Bejegyzés: Az iskola idejemúlt. Van értelme?

Reactor 2021.03.24. 05:14:17

Ugyanaz a szitu a termékbemutatóknál is, mint a szimpla MLM-átverésnél: gagyiszart próbálnak rásózni demensekre és idiótákra sokszoros áron. A hatóságok pedig hozzák itt is a szokott jó formájukat: egyet-kettőt mókusvakításból lekapcsolnak, a bő 80 százalék meg zavartalanul lenyúlhatja az embereket.
De az is igaz, hogy aki olyan szinten ostoba hogy bedől ezeknek, az meg is éri, hogy lehúzzák. Íme a kapitalizmus - az ostobák pénze a gátlástalanokhoz kerül.

Bejegyzés: Miért vágják át a termékbemutatókon az embereket?

Reactor 2021.03.24. 04:59:04

Ja, hát munkalehetőség az van, csak lóvé nincs...csak ezt már nem tette hozzá a legendabéli vállalkozó.
Tudná emelni a béreket, mert van miből (ha nem lenne, alapból nem is vállalkozott volna)...csak nem akarja. Mert ő ugyan nem fog normális fizetést adni, a büdös rabszolgája örüljön, hogy munkát ajánl, még neki kéne fizetnie ezért.
Ezek után nem demagóg bullshit, hogy a munkavállalók a körülményeket okolják, ennek titulálni szimpla ténytagadás, szerecsenmosdatás.

@Surci11: Annyit, kis barátom, amennyiből meg tud élni itthon egy aránylag jó színvonalon. Máskülönben elmegy Németbe meg Svájcba, ahol actually meg is kapja a 400 nettót, sőt, ennél jóval többet, a vállalkozó meg szépen lehúzhatja a rolót. Ez van, apám, vadkapitalizmus, ezért vinnyogtatok 89-ben, most megkaptátok: fel kell venni a versenyt, jelen esetben a többet fizetőkkel. Nem tudod? Akkor alulmaradsz és veszítesz. We all can't be winnerz, mondja a míves angol.
Lehet ezt így is, nem a trógernek meg a takarítónőnek fog ám fájni.
Nyugodtan prolizhatsz, tombolhatsz, toporzékolhatsz bugyborikáló szájjal, nevezhetsz mindenkit hazugnak, a saját mélyhülyeségedet illusztrálod vele.

@Motorman: Persze hogy nem, egyből kilógott volna a lóláb. Tipikus esete, amikor mondja a gyerek hogy megverték, de azt nem, hogy miért.

@Untermensch4: Madarat tolláról pretty much, ye?

@István Tamasi: Ennek hiába beszélsz, olyan sötét mint clgányasszony seggén a májfolt.

@Mariann19: Akkor tedd fel magadnak a kérdést. Miért nincs fogyasztás? Vigyázz, 40 milliós kérdés!
Szabad a gazda?
Nos, elmondanám: mert amit az átlagmagyar kézhez kap fizetés gyanánt, az lónak a fasza esti fénnyel. Konkrétan az EU legalján vagyunk, már jópár afrikai ország is megelőzött minket. A kisember az ötszázmilliárd adó miatt nem lát ki a nyomorból, a kormány minden létező eszközzel igyekszik nincstelenné tenni a lakosság kilencvenöt százalékát szép apránként (ide sorolható a MANYUP elsíbolása, a kiskeresetűek adójóváírásának megszüntetése, a nyugdíjjárulék átváltoztatása adóvá, és sok más egyéb nyalánkság), következésképpen az átlagmagyar már annak is örülhet, ha hónap végén szárazkenyérre meg krumplistésztára futja a keresetéből. A nadrágszíjak tökig vannak húzva, az ember spórol amin tud, hogy ne jusson koldusbotra, ráadásként a befizetett rezsijét az alapjáraton 0 Ft nyereségre beállított, évtizedek óta veszteségesen működő állami vállalatok kapják meg. Fogyasztana az átlagember nagyon szívesen, de nincs miből. Ha nem tud pénzt költeni, mert nincs neki, mitől pörögne tehát a gazdaság? A nullát te szorozgathatod bármivel, az nulla marad.

@: Idehaza a multi se fizet jobban, mint a magyar vállalkozó. Azért jött ide pont, a helyi olcsó rabszolgáknak nem kell német fizetést adni. Plusz évi 400 óra ingyen robot is dukál ugye, aki ellenkezik, kivágják a francba, vannak ötszázan a helyére.

Bejegyzés: Most már álljatok le, ti szülők!

Reactor 2021.03.24. 04:33:51

Részemről marad a párnaciha. Onnét maximum erőszakkal lehet elszedni a pénzt, azt meg nem ajánlom senkinek.

Bejegyzés: A nyugdíjadat valamelyik nap el fogják venni!

Reactor 2021.03.24. 03:47:50

Hát igen, olykor-olykor kiderül azért, hogy a kapitalizmussal is sikerült döglött lóra fogadni. Konkrétan rosszabbul élünk, mint anno Kádár idejében. A gengszterváltáskor a sok ütődött azt képzelte, ha itt is kapitalizmus van, akkor fúdejó lesz, há' me' Ámerikában is az van, oszt ott mindenki whiskykólát pisál meg dollárt szarik. 30 év kellett ahhoz, hogy az emberek magukhoz térjenek, és kezdjék belátni, hogy semmivel nem jobb ma, mint akkor volt, csak most másképp szar.
Ideje volna a kapitalizmust is kisöpörni végre a történelem szemétdombjára, oda, ahova való. Mielőtt járulékos veszteségként leírna minket.

@Husz_János_Puszita: Akik devizahitelt vettek fel, és most rákúrtak, őket hagyni kell bedőlni. Azokat kell jobb körülmények közé emelni, akik NEM vettek fel hitelt, és mégis nyomorognak.

@ogli dzsí: Munkanélküliség csökken. Haha. Évszázad vicce, jót nevettem.

@laci_52: Akiket az állam juttatott közvetlenül vagy közvetve a nincstelenségbe, teljes joggal várják el az államtól, hogy ki is húzza őket onnan. Ha neked a szomszéd Pistike rúgja be az ablakod labdával, nem a két utcával odébb lakó Józsikán fogod számonkérni.
A szegénység terjedéséért pedig csaknem kizárólag a politika a felelős, hiába próbálod itt misztikusabbnak, bonyolultabbnak lefesteni a dolgot. Occam borotvájának az elve mond valamit?

@megettem az aranybornyút: Az anyagi nehézségeket 90 százalékban viszont a politika okozza, így vagy úgy. Tehát igenis jár egy szép nagy szelet nekik is a tortából.

@chrisred: Ha nem fussa rá, akkor ne költözzön új otthonba,ne alapítson családot, ne neveljen gyereket. A semmire csak a buckalakók potyogtatják a purdékat.

@midnight coder: Akkor menjen Romániába a multi, senkit nem fog érdekelni. De ne higgye, hogy a románok majd elnézik, ahogy rabszolgatelepet csinál az országukból.

Bejegyzés: "Új szegények" jelentek meg Magyarországon

Reactor 2021.03.24. 00:11:00

"Az aranytartalékok értékén a világ már régen túlhaladt." - Ez akkora emeletes baromság, hogy kilóg a monitorból. Tapasztalt, nagy tudású gazdasági elemzésekben jártas ember ilyet még pénzért se írna le. De a félművelt kocagazdász se. Ilyet a teljesen idióták állítanak.
Az aranytartalék mái napig megvan, növekszik, és az értéke is nő vele együtt, köszöni szépen. Mindeközben egyik hitelválság követi a másikat, és a mindenféle bitcoinos, ethereumos kriptobaromságokról egyre-másra derül ki, hogy ügyesen szervezett piramisjátékok.
Most komolyan, azért kellene itt nekünk temetni az aranyat, mert valami kókler hamisított aranytömbökkel próbálkozott (és csúnyán ráfizetett)? Hány pénzhamisítási, hitelcsalási, kuponcsalási stb. eset van naponta széles e világon? Több ezer? Százezer? Millió? Az arannyal ügyeskedők száma ezekhez képest elenyésző.

Bejegyzés: Egy magyar, aki aranytömbet hamisított! A kár 1/3-ad Quaestor(nyi)
süti beállítások módosítása