Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Miért hisszük mindenről azt, hogy MLM?

2016. július 08. - Szarvas Norbert

mlm-iskola.pngÍrtam egy cikket (itt tudod elolvasni: klikk), ami egyfajta elvont irodalmi stílusban megírt metaforákkal és többszörös jelentéssel teletüzdelt szituációs játék és az emberi lélek bemutatása. A címnek a "19 másodperccel a halál előtt" címet adtam, majd belinkeltem egy marketing és üzleti szakmai csoportba az "Szerintetek össze lehet hozni a halált az üzlettel? Volt hasonlóban részed?" ajánlással. Tudjátok mi történt? Egyszerűen nem voltak többen hajlandóak elolvasni az írást, mivel szerintük nagyon clickbait lett a cím és a rutinos vén rókák belelátták az MLM-et. És az MLM-ről, meg tuti üzletről senki nem akar olvasni. Természetesen semmi köze nem volt az MLM-hez a cikknek, mégis ment róla a vita kommenteken keresztül, anélkül, hogy bármelyikük fogta volna magát és belenézett volna ebbe a fél oldalba... De miért alakult ki ennyire stagmatikus ellenállás?

Most szétbontom a saját prezentálásom és ezáltal mutatom be, hogy miért hisszük mindenről azt, hogy MLM

 

Szerintem az ajánlásom és a címválasztás szerencsétlen kombinációja vezetett ehhez a totális félreértéshez. Ugyanis akaratlanul összekötötték a két legerősebb jelentést a címből és az ajánlásból:

Halál és üzlet

Ahogyan írom ezeket a sorokat döbbenek rá, hogy mekkora okosságot írtam le. Sikerült az, amire a legtöbb ember egész életében nem jön rá. Két szóban tudom értelmezni, elemezni és jellemezni az MLM rendszereket.

Üzlet és Halál

Valójában minden erről szól és a legjellegzetesebb MLM hívómondat is ezt fejtegeti:

" itt a vissza nem térő lehetőség, hogy megváltoztasd az életedet! Lépj be az üzletbe"- tehát kellőképpen erőszakosan és nyomulva beláthatjuk, hogy arról szól a hívómondat, hogyha nem lépsz be a tuti üzletbe, akkor szegényen fogsz meghalni. Üzlet és Halál félelmetes kombinációja. 

Aki eleget hallotta már a hívószavakat, az akaratlanul is bizonyos szókombinációk esetén az MLM-re fog asszociálni, főleg, ha kellőképpen rejtélyes az "üzenet", mint ahogyan én is direkt elrejtettem a cikk mondanivalóját magában a cikkben, hogy a cím ne tartalomjegyzékké válljon, hanem mankóként szolgáljon a megértésben.

Az ismeretlentől való félelem és az MLM üzleti lehetőségeitől való viszolygás kombinációja váltotta ki az emberekből az erős ellenállást, ami arra késztette őket, hogy mindenféle informálódás (például elolvasni a cikket és megnézni, hogy ez most az vagy nem az) nélkül állítanak valamit. Majd képesek ezt a valamit a végletekig állítani és eltorzítani a valóságot. 

De szerintem megérthető ez az ösztönös reakció.

Mindenkit betaláltak már szuper üzleti lehetőségekkel, ahol baromi jól lehet élni. Mindezt tette a Jucika, aki általában nyugdíjas vagy nagyon lelkes tapasztalat nélküli fiatal és baromira nem él jól, sőt inkább kifejezetten rosszul. Az ilyen ember pedig ne nekem akarja megmondani, hogyan lehetek sikeres.- Gondolhatja mindenki.

Mert egyszer vagy kétszer még nagyon jópofának tűnik a dolog, de nagy dózisban kifejezetten irritáló az egész folyamat. Pár éve a Google+-on megalapítottam a marketing csoportot, amit egy idő után feladtam, mivel elegem lett abból, hogy marketing helyett mindenféle nyugdíjas vagy félkegyelmű nyomatja a saját MLM lehetőségét. És ezt hiszi, hogy ettől majd minden jó lesz.

Itt van a csoport mostani képe a hírfolyamról:

kepernyofoto_2016-07-08_21_28_44.png

kepernyofoto_2016-07-08_21_29_13.png

Nyugodtan nézd meg te is az oldalt, és látni fogod, hogy már régóta nem szól másról, minthogy Jucika a pofánkba nyomja a siker receptjét. És ez hihetetlenül irritáló. Senki, ismétlem senki nem kiváncsi erre. És a nagyobb baj, hogy az ismerősök között is vannak emberek, akik ugyanezt nyomatják, és hetente páran menetrendszerűen betalálnak ezzel. Nekem a rekorder egy nő volt (FB öribari), aki fél éven belül 7!!!!! különfajta MLM üzleti lehetőséggel próbálkozott be, és nem érezte cikinek, hogy folyamatosan megbukik a saját MLM-jében és utána továbbállva nekem akarja megmutatni a pénzkeresést.

Ezt a folyamatot a közösségi média és a felgyorsult online jelenlét csak felerősítette. Könnyebb elérni az embereket és mégkönnyebb bosszantani őket! Nincsenek határok és ellenőrizetlen mennyiségben érkeznek az MLM "behívó levelek". Ez így pedig már nagyon sok. Sajnos a sok Jucika és a mégtöbb fogalmatlan hülyegyerek a saját kezdetleges kommunikációjával úgy lejárat mindent, amihez köze van, hogy még a világ legjobb üzleti lehetőségétől is elfordulna minden szakmailag potens ember. Ha ezek a Jucikák és fogalmatlan hülyegyerekek kezdenék el nyomatni az Apple termékeket és annak üzleti lehetőségeit (amiről bizonyítottan tudjuk, hogy nagyon jók), három hónapon belül bezárna a bolt...

Ma már ott tartunk, hogy minden ami picit homályos, minden amiben legalább két "hívószavacskát találunk" vagy mindenki, akivel évek óta nem beszéltünk és most "hirtelen" felkeres, abba belelátjuk az MLM-et és egyből védekezni kezdünk, elutasítóak leszünk. Ez azért ciki, mert a régen nem látott haver, hogyan tudna "nem hirtelen" beszélni veled sok év után (ha bármi mást szeretne)? Hát sehogyan. 

De a világ jelenleg pontosan ilyen. Rajtunk múlik, hogy merre tovább...

 

Ha tetszik a gondolatmenet, akkor kövess minket:

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr818875710

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cziczoma 2016.07.09. 07:31:47

Ma a Fidesz a legsikeresebb MLM csoport. Sikeresen kiválasztotta a jellemteleneket, akik mozgatják a rendszert, megtalálta az alapcsomag vásárlókat, a Jucikákat, ráadásul nem is termékeladásból, hanem az adózók pénzéből finanszírozzák a rendszert.

Strifler Anita · http://strifleranita.hu/ 2016.07.09. 09:29:41

A cikk jól megragadta az MLM problémáját. Sajnos elég sokat árt a szakmának, hogy a hozzá nem értők havonta mindig más MLM-ben látják meg a tuti bizniszt. Pedig az MLM igazából egy fogyasztói hálózat. Elsősorban a termék/szolgáltatás a fontos benne és csak másodsorban az üzlet. A saját csoportunk elégedett fogyasztói által lehet jövedelemre szert tenni. Tehát az MLM koncepciót meg kell érteni. Utána válasszunk olyan MLM céget, melynek a termékeit mi is szívesen fogyasztjuk. Ha elégedettek vagyunk, ajánljuk tovább. Fordítva szerintem nehezen működik. A termék miatt ajánljuk az üzletet, ne az üzlet miatt ajánljuk a terméket. Sokan ezt cserélik fel.

Untermensch4 2016.07.09. 11:07:31

A balkáni mentalitás miatt van. Amit Strifler Anita is írt, az önző genyó emberke a saját pénzére koncentrál ezért megpróbál lehúzni másokat (pénzügyi-cygánykodás értelemben). A "mások" is ugyanezen balkáni közegben szocializálódtak tehát önzőgenyóságuk mértékétől függetlenül a gyanús megkeresést ellenséges viselkedésnek tekintik. A mohóbbak beszállnak és önzőgenyón a saját pénzüket nézve megpróbálnak lehúzni másokat... a hurkok lecsökkenésével már kezd visszaszorulni a dolog a nagyonfélkegyelműek és nagyonnyugdíjasok játszóterévé. Eltűnni nem fog mert hülyékből és mohókból túlkínálat van.

Mellesleg a "cygánykodik" szótári jelentése "vég nélküli alkudozás,győzködés", üzleti tematika miatt kissé cizellálni kellene a szűrést...

Willkommenskultur 2016.07.09. 23:04:05

Mi a baj az MLMmel? Az MLM maga a kapitalizmus.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2016.07.09. 23:12:38

Én büszke vagyok rá, hogy a családból és a baráti körből senki se MLM-es, így már 10-12 éve nem próbáltak az ismerősök semmi ilyesmibe beszervezni. Az egyik átverős MLM-ről, a KMD Holdingról pedig írtam egy leleplező blogposztot.

Firestarter.18 · http://firestarter-18.blog.hu/ 2016.07.10. 00:41:56

Ha valaki megkeres azzal, hogy van egy tuti uzlete, akkor 100%, hogy az csak neki tuti uzlet.

midnight coder 2016.07.10. 06:47:27

A gengszterváltás után ezt a térséget robbanásszerűen érte el az MLM. Előtte itt nem volt ilyesmi, ezért a polgárok jó része teljesen naivan fogadta a dolgot. Ez aztán nagyon hamar megváltozott, de az ezzel foglalkozó emberek lelkesedése azért nem csökkent. Engem egyszer akart megkeresni ilyesmivel egy volt gimnáziumi osztálytársam, el is küldtem vele a fenébe.

Tisztességes Természettudomány 2016.07.10. 07:55:21

Az MLM működhet, ha nem a hálózatépítésre mennek csak rá, hanem a termék valóban hasznos is. Sajnos az emberek pénzéhségét nem lehet csillapítani, ezért mindig lesz balék, aki beugrik a valódi termék nélküli, hálózatépítő piramisba is.

midnight coder 2016.07.10. 08:31:34

@Tisztességes Természettudomány: Ha a termék valóban hasznos is, akkor megveszed a boltban, vagy egy webáruházban, és nem az ismerősöd tukmálja rád.

eßemfaßom meg áll 2016.07.10. 09:12:28

90 körül anyám ráizgult az amwayre elkísértem pár fejtágítóra, azóta elröhögöm magam ha valaki bepróbálkozik azzal, hogy "kihagyhatatlan lehetőség, dehogy MLM, ne izélj már, ez komoly hálózat akik belépnek utánad azok neked dolgoznak a termék pedig annyira fantasztikus, hogy magát adja el, kell egy kis munka az elején de aztán gyémántköszörűs jacht lesz a jutalom"

ha valaki szeret szórakozni
forum.index.hu/Article/showArticle?t=9216061

Willkommenskultur 2016.07.10. 09:33:40

@midnight coder: Ez nem igy van. Vannak cuccokk amiket MLMben sikeresen árulnak, előttte websopban v. boltban meg eladhatatlanokk voltak ugyanazok a termékek.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2016.07.10. 09:34:20

@Firestarter.18: így van. Ha jön azzal hogy mekkora biznisz, mennyi pénz, akkor megkérdezem hol lakik, milyen kocsija van, mit vett már a sok oénzből.
Ilyenkor jön a hebegés habogás hogy még most kezdte blabla

Hatja2 2016.07.10. 09:37:32

@midnight coder: ennyi.

minden MLM-nél az a sablon szöveg, hogy a direkt értékesítés miatt olcsóbb mint a bolti, valójában meg sokkal drágább mert egy csomó léhűtő ember jutalékát neked kell kifizetni. Egy rendes importőrnek van mondjuk 2 forint haszna egy terméken mert behoz havonta egymillió darabot, MLM Julikának meg havi 8-10 eladásból kell etetnie csomó éhes szájat (mindenkit fölötte a rendszerben), nyilván neki nem 1 forint hasznot kell a termékre tenni hanem 100-at.

Józan ésszel belátható, hogy az MLM-nek semmi köze az olcsósághoz vagy a hatékonysághoz. Néha azzal mossák össze, amikor egy gyártó nem költ marketingre, hanem felvesz néhány értékesítő mérnököt (!) akik direktben megkeresik a témába vágó gyárakat.

Hatja2 2016.07.10. 09:39:23

@Willkommenskultur: ezzel pont magad alatt vágod a fát :D pontosan azt támasztod ezzel az érvvel alá, hogy azok a termékek feleslegesek vagy túlárazottak, és ezért csak erőszakos tukmálással lehet eladni őket.

Willkommenskultur 2016.07.10. 09:46:43

@enpera: Például az olyan termékek/szolgáltatások amiknek a használata/előnyei nem mutatatók be egy 10 másodperces reklámban v. az olyan termékek amelyek bolti értékesítésre túl 'drágák'.

Willkommenskultur 2016.07.10. 09:49:21

@Hatja2: Nem értek egyet.

Egy fenntartható üzletben nem erőszakoskodhatsz a vevőjelölttel, mert akkor nem kapsz ajánlásokat, és kampec a biznisznek.

eßemfaßom meg áll 2016.07.10. 09:58:01

@midnight coder: pontosan. 30 éve még lehetett az mlm mellett érvelni azzal, hogy "a termék fantasztikus és azért ilyen olcsó (persze nem az) mert nem teszik rá a boltok a hasznukat csak a hálózatnak lesz egy kis jutaléka, de 2016ban a csodaterméket 0 boltálózattal is el lehet adni, a postás házhoz viszi nem kell hozzá Gizikebarátnő.

HaCS 2016.07.10. 11:40:55

@Willkommenskultur:

A gond az, hogy amíg te terméket óhajtasz eladni ismerőseidnek rábeszéléssel, addig az csak sima direkt marketing. Ott a termék, ott az ár, korrekt üzlet is lehet. Lelked rajta.

Az MLM, amiről itten szó van, arról szól, hogy (a termék mellett) tuti üzleti lehetőséget próbálsz rátukmálni a jelöltekre, úgy, hogy magáról az üzleti modellről, a stabil háttérről, a cég valódi működéséről te is meg ő is csak max. annyit tudsz, amennyit veled megosztottak.

Willkommenskultur 2016.07.10. 11:49:19

@HaCS: Vannak csaló MLM üzletek, nem is kevés. Vannak a jó MLM üzletekben is csaló üzletkötők. Ezzel nem lehhet vitatkozni. De hol nincsenek?

A direkt marketing és az MLM vagy networking egyszerre van jelen azokban a cégekben amiket én ismerek. Egy rendszerbe sem kötelező belépni, ha úgy érzi az ember hogy sumákolnak. Sőt nem is tanácsos!..:)

eßemfaßom meg áll 2016.07.10. 11:58:09

@Willkommenskultur: "Például az olyan termékek/szolgáltatások amiknek a használata/előnyei nem mutatatók be egy 10 másodperces reklámban v. az olyan termékek amelyek bolti értékesítésre túl 'drágák'. "

mondanál erre példát? nekem még senki nem akart eladni mondjuk Canon 1D C-t pedig a használatát-előnyeit nem lehet 10mp-es reklámban bemutatni és olcsónak se nevezném a maga 8000$-os árával.

Willkommenskultur 2016.07.10. 12:12:16

@eßemfaßom meg áll: Az Amway termékeit is árulták boltban, de nem jött be. Egyébként az ő termékeiket nem ismerem, nem használom. A Raypath termékeit is árulták boltban, aztán meg MLMben. Állítólag a boltban sokkal olcsóbban árulták őket, mégsem müködött.

Tisztességes Természettudomány 2016.07.10. 12:31:27

@midnight coder: Ön nyert. Én is ezzel az érvvel kerültem ki eddig az MLM bugyrait. Egyszer sem fordult elő, hogy valami utánozhatatlan csodát árultak, aminek ne lett volna 2-3 helyettesítő terméke.

Max val Birca főszerkesztőhelyettes · http://bircahang.org 2016.07.10. 12:47:40

MLM-et jól csinálni nem lehet, mert maga a rendszer hibás.

2016.07.10. 13:16:34

Röviden ez a véleményem az MLM-ről:

www.youtube.com/watch?v=nKrdX2VklEw

:D

Hülye aki elolvassa! 2016.07.10. 15:37:22

Az MLM jó koncepció, lásd Avon. A gond az vele, hogy ma már nagyrészt arról szól, hogy fognak egy átlagos terméket, kitalálnak hozzá valami tudományos humbugot és adják 10x áron. Akik indítják kaszálnak, aztán ha lecsengett, kijönnek egy másik szarral. Lásd flavon csodalekvár

kuki123 2016.07.10. 16:38:06

Miért nem bízunk az iylen csoda rendszerekben?

mert mind megbukott már vagy20xor

Ódákat lehetne írni arról hogy jól átbaszták még azokat is amire egyébként állami garancia volt

lásd Questor, Tőzsdecégek.
Pedig a egy államilag felügyelte szabályozott rendszer.

Mégis mi a lópikulát várnánk egy neve sincs offshore cégtől.

Az AVON-nal ne jöjjön senki..létező cég a boltban is megveheted.
A többi "kiscsatornás" eladás csak marketing felmérés.
Ha a szar a termék, az nem fog fogyni a polcról se. Ingyen marketinget csinál és még fel is méri az igényt és még pénz is lesz belőle.. 300%-os haszon neki

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2016.07.10. 17:32:19

@Willkommenskultur: tehát nem tudtál semmit mondani, csak bullshit mellébeszélés volt ez is

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2016.07.10. 17:34:41

@Hülye aki elolvassa!: az avon nem mlm, mert ott össz vissz 3 szint van, és eléggé meghatározott a szabályok. Valamint ha felmesz a webshopba, közvetlenül is rendelhetsz bármit.

kutyanyolc 2016.07.10. 18:45:41

van jó és működő MLM is, csak sok a buta ember - mindkét oldalon.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2016.07.10. 19:08:21

@kutyanyolc: például?

Ti mlm hívők dobálóztok itt hogy van jó is, de egy példa sem hangzott el csak bullshit

kutyanyolc 2016.07.10. 19:10:47

@enpera: pl. Amway.

miből gondolod, hogy hívő vagyok?

eßemfaßom meg áll 2016.07.10. 20:28:26

@Willkommenskultur: "A Raypath termékeit is árulták boltban, aztán meg MLMben. Állítólag a boltban sokkal olcsóbban árulták őket, mégsem müködött. "

Aha. Akkor már értem, a boltban olcsóbban se lehetett eladni de létezik az az agymosható réteg aki a jehova tanujára se csapja rá az ajtót és kellően fogékony bármilyen hosszasan előadott bullshitgyűjteményre tehát mindenszart rá lehet sózni :) Komolyan nem szeretnék olyannal hosszasan beszélgetni aki házaló ügynöktől vesz mikroszálas törőkendőt és még örül is neki:)

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2016.07.11. 08:12:27

@Hülye aki elolvassa!: nem, nem az, tudsz közvetlenül is rendelni, és 3 szint van összesen.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2016.07.11. 08:13:00

@kutyanyolc: mert csak bizonygatsz tények nélkül. Amway termékeit láttam már 20 éve is, akkor sem voltak túl jók.

kutyanyolc 2016.07.11. 08:54:40

@enpera: semmit sem bizonygattam. Próbáltál te valamit azok közül, vagy csak gondolod., hogy nem jók?

eßemfaßom meg áll 2016.07.11. 09:22:06

@enpera: jónak jók azok (mármint a tisztítószarok amiket huszonéve kipróbáltunk) csak semmivel nem jobbak mint amit meg lehet venni a teszkósanban kevesebbért

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2016.07.11. 10:15:58

@kutyanyolc: sokmindent próbáltunk, semmi extra, csak nagy felhajtás
bármelyik lidlis akármi versenyben van velük

maholnap · http://koklerbroker.blog.hu/ 2016.07.11. 12:06:46

Az MLM nem más, mint az, amikor kezdőként lemondasz a jutalékod 90 %-áról, egy szinttel feljebb már csak 80 %-áról (erre mondják azt, hogy "megemelik a jutalékod 50-100 %-kal!), a harmadik szinten meg már csak a jutalékod 70 %-áról mondasz le, stb. A termékek - különösen a pénzügyi termékek - minden esetben túldrágított, hatalmas jutaléktartalmú, és rugalmatlan, kockázatos valamik, melyek többségének megvan az eredeti terméke (amiből drágították), de már az sem sokkal olcsóbb. Imádom, amikor egy nap alatt kiképzett pénzügyi tanácsadók osztják az észt nyugdíjhelyzetről, hitelekről, vagy befektetésekről.

Reactor 2021.03.19. 05:02:02

Szerintem az az oka, hogy manapság már maguk az MLM-huszárok is belátták, hogy a csúcsszuper üzleti modelljuk egy átverésre kitalált zsákutca, és a jónépet már nem lehet olyan könnyen megvezetni MLM-üzletekkel, mint anno a Tribuszerné, Magad Uram és Kairos bombaüzletek előtt, így aztán, ha be akarnak palizni, minden létező módon próbálják tagadni, hogy a nyerő üzletük MLM, és ebből termelnek maguknak minimális profitot. Überszánalmas gyülevész.

@Willkommenskultur: Úgy van, és mind a kettő az emberiség komoly rákfenéje.

@Hülye aki elolvassa!: Az Avon direkt értékesítést is folytat, ahogy az Oriflame is. Ezekkel hiába próbálod mosdatni az MLM-et.
süti beállítások módosítása