Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

És elkezdődött a devizahitel-mészárlás

2013. július 02. - Szarvas Norbert

Hangman-5.pngJúnius 27-én az OTP Bank javára döntött másodfokon a Debreceni Ítélőtábla. Az ítélet jogerős, az adósnak a perköltséget is meg kell fizetnie. Ezzel a lépéssel rettegni kezdhetnek a pénzügy hiénái (élükön Lehmann György mesterügyvéd kuruzslóval), akiknek sikerült az elmúlt hónapokban a megkeseredett és reményvesztett devizaadósokat rábeszélniük olyan jogi lépések megtételére, amilyenekre valójában sem pénzük, sem tudásuk nem volt.

Az eredmény természetesen nem volt borítékolható, hiszen sokáig úgy tűnt, hogy egy, a devizaadósok számára pozitív precedensértékű ítélet születhet, amely képes lett volna alapjaiban megborítani a teljes magyar gazdaságot és bankrendszert. Viszont számos ponton sejthető volt, hogy nem lesz annyira egyszerű ügy a pereskedés, ahogyan azt néhány (önmagát ügyvédnek és szakembernek beállító) pénzügyi szektorból érkező hiéna gondolta és vázolta fel.

1. Ez most csúnyán hangzik, de remélem, senki nem gondolja komolyan, hogy holmi zugügyvédekből összeverbuvált sereg aprópénzért (általában 25 E + 70–100 E) képes lesz bármilyen szinten felvenni a kesztyűt a milliókért, tízmilliókért fenntartott banki apparátusokkal. Ennek semmi köze a hatalomhoz. Logikusan gondolkozva: ha ezek az ügyvédek annyira jók lennének, akkor nem bagóért védenék az embereket, hanem komoly milliókért védenék a bankok érdekeit.

2. A pénzügyből kitaszítottak álltak át a másik oldalra. Szakemberként vicces és egyben szánalmas volt szembesülni azzal a ténnyel, hogy olyan „tanácsadók” buzdították az embereket a pereskedésre (és a törlesztőjük nem fizetésére), akik az ügy előtt akár évekig a „másik oldalon” álltak, azaz hitelekre, biztosításokra beszélték rá az embereket. Az pedig a pénzügy természetes öntisztító folyamata, hogy időnként kiveti magából a csibészeket, a kuruzslókat, a szakmailag és erkölcsileg nem patenteket. Hiszen logikus, hogy aki megfelelő minőségben adott évekig tanácsot, és megfelelően menedzselte hónapról hónapra a meglévő ügyfeleket, annak semmi szüksége nem lett volna arra, hogy kilépjen ebből a közegből, és átálljon egy olyan oldalra, ahol történetesen addigi munkáját köpi szembe. Az évek folyamán megtapasztaltam, hogy az ilyen emberek közreműködéséből nem sok minden jó sül ki.

3. Az egész devizahitel-pereskedés akkor vált teljesen hiteltelenné, amikor a Lehmann Brothers már nem elégedett meg a tartozások mérséklésével, a szerződések finomhangolásával, hanem totális háborút indított a teljes bankrendszer ellen, és olyan mondvacsinált okokra (a jogot teljesen kifordítva, önkényesen használva) hivatkoztak, amelyek már Narniában sem állták volna meg a helyüket.

4. Készpénzként állították be a devizahitelesek nyerését, miközben mindenkit a bankok ellen uszítottak. Teljesen érthető a hitelesek mélységes csalódottsága, viszont hideg fejjel belegondolva és átgondolva a teljes helyzetet, mindenki számára ki kell derülnie a ténynek, miszerint nagyon erőltetett az összes szerződés érvénytelenítése, és a több éve megkötött – mára nem aktuális jogi környezetben lévő – szerződések esetében a jelenlegi jogi környezetre való hivatkozása és aktualizálása. Egyszerűen képtelenség elvárni a bankoktól, hogy egy adott időszakban érvényben lévő hitelintézeti törvényt és környezetet fenntartsanak egészen a futamidő végéig, hiszen ez megborítaná az érdekegyensúlyt, amiért egyáltalán a hitelezés létezhet.

5. Demagóg dolog beállítani minden devizaadóst tudatlannak. Többször elmondták minden adósnak + alá is írták a devizakockázati nyilatkozatot: a devizahitelnek megvan a sajátos kockázata, amelynek révén a törlesztőrészlet ingadozhat. Ennek fényében pedig fura lenne a hiányos információközlésre és a hitelek egyénekre tukmálására hivatkozva érvényteleníttetni mindent.

És most megszületett másodfokon az első ítélet egy devizaadós ellen, aminek következtében beigazolódott félelmem, miszerint sikerült egy alapvetően rossz (esetenként kilátástalan helyzetben) levő emberbe még egy nagyot rúgni és anyagilag lehúzni. Ez az egész nem szólt – és nem is szólhatott – másról, mint az emberek hiszékenységét kihasználva még jobban megkopasztani őket.

Csodáltam, honnan tud egy fullra eladósodott ember, aki a törlesztőjét sem tudja kifizetni, hirtelen a pereskedésbe tolni 25 E + 100 E forintot. Pedig sokan megtették. Arról persze a sok pénzügyi hiéna nem szólt – vagy nem hangsúlyozta kellőképpen és erkölcsileg elvárható szinten –, hogy nagyon komoly a bukta esélye, és az per végén az ügyfél állja a cechet.

A cech pedig:

• elárverezik a házat, amennyiben nem fizette a hitelt,

• többhavi törlesztőrészlet elmaradás esete állhat fenn, amennyiben engedett a hiéna biztatásának, és nem fizette a per alatt a törlesztést,

• a hiénák minimum 125 E forintos bére,

• a bíróság által megítélt perköltségek, melyek a 300-400 ezer forintot is meghaladhatják,

• a behajtók költsége, amely milliós nagyságrendű tétel.

 Az a legszebb az egészben, hogy ezek a hiénák a hír hallatán elkezdenek farkast kiáltozni, és belekapaszkodnak a PSZÁF-elnök levelébe, miszerint felsőbb utasításra született meg a döntés, de sebaj, hiszen akkor továbbmennek az Európai Bizottsághoz, illetve – sok lúd disznót győz alapon – minél többeknek kell nekimenniük a bankoknak ahelyett, hogy szépen bemenne mindenki a bankjába, és egyezségre jutna velük (általában nyitottak). Ezt a játékot a hiénák még hónapokig játsszák majd, amíg el nem jutunk arra a pontra, amikor már nehéz letagadni az emberek sorozatos kudarcát, amikor az adósok már nem bírják az ügyvédi költségeket fizetni, illetve amikor már minden elveszett.

Persze ezek a hiénák a számonkérés pillanatában szorgalmasan mossák a kezüket, és visszaállnak a másik oldalra, ahonnan ők is mutogatni fognak azokra a dokumentumokra, amelyeket az ügyfelek aláírtak, és amelyekbe belefoglalták a banki hadviselés kockázatát és a vereség esetén felmerülő költségeket.

Nekem pedig „mindössze” ennyi kérdésem lenne ezekhez a hiénákhoz:

Mióta szokás belerúgni a földön fekvőbe? Mióta divat kirabolni a hajléktalant, a nincstelent? Miért kell hamis reményekkel áltatni a pénzügyileg képzetleneket? A rivaldafényért és a pénzért cserébe…?

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr305386253

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

s 2013.07.03. 17:01:50

@Scorpion82: Tisztázzuk le gyorsan a helyet és az időt. Nekem bármi megfelel.

high up! 2013.07.03. 17:02:45

@AXERMIX Pertársaság: "Pontosan te hoztad fel a CDS-t. Ha nem része semminek egy hitelben, akkor miért is kellene utána fizetni? Ha meg kell utána fizetni miért nincs feltüntetve?"

Te, engem keversz valakivel. Én tudom mi az a CDS és hogy ez nem eleme egy magánszemély hitelügyletének (kivéve ha ezt bele akarja venni a szerződésbe, de ez nonszensz). Valaki összezavart itt téged ezzel a CDS-sel.

Aztán további hibás állításod, miszerint a CHF kamata 0%, aztán a magyar bankok nem ezt számolják fel. Na igen, mert ők nem tudják ennyin beszerezni. Ezt neked már írták itt egy páran, de nem akarsz róla tudomást venni.
Ezt hívom én Bolgár és Bogár országának, ahol mindenki hülye akar lenni a valósághoz, ehelyett csak a maga fake világát fújja.

Továbbá: az állításoddal ellentétben, a bankok nem csináltak egyoldalú szerződés módosítást, hanem - ahogy az ügyfél is aláírta - a kamatperiódusok fordultával a szerződés idevonatkozó elemeit a megváltozott piaci kondíciókhoz igazították. Teljes joguk volt erre a bankoknak, erről szól a Debreceni jogerős ítélet is, de te ezt szerintem szintén nem érted. Már csak ezért is bukásra van ítélve a semmiségre alapozott perlekedés.

Még egy: a sok pénzügyi analafabéta megtanulhatná már (az ordítozás helyett), hogy egy deviza alapú hitelezési konstrukcióban a banknak teljesen mindegy az árfolyam és a kamat állása, mert ezeknek a mozgását a hitelfelvevő vállalalja át. A bank a fix marzsból él.
Aki azt állítja, hogy az adott árfolyamnál meg CHF beszerzési kamatszintnél többet számlázott neki a bank, azt bizonyítania kell tudnia. Enélkül meg szart se érnek a "megérzései".

s 2013.07.03. 17:03:17

@AXERMIX Pertársaság: Képzeld csak, igen. Tudtam mit írok alá. Ezért remegett a valagam egy kicsit, de aztán már nem annyira.

Scorpion82 2013.07.03. 17:04:28

@s: nekem eddig is ez volt a kiindulási alap. Én, ha ráhatásom lenne, kategorikusan ellenezném, hogy az én általam felvett pénzt akárki mással megfizettessék. Dehogy fizessék, más fizesse helyettem az uzsorát? ha meg nem uzsora, akkor n is ki tudom fizetni.
De adósrabszolga sem leszek. Amit felvettem, az egy forint összeg volt, annak volt egy ingatlanfedezete. Ennek elégnek kellett volna lennie. Nem a két szép szememért kaptam meg.
Szóval az uzsorát SE én, se MÁS HELYETTEM meg ne fizesse. A bank velem számoljon el, és ami jogos, azt kifizetem. Midnen másért ölök...

s 2013.07.03. 17:04:54

@AXERMIX Pertársaság: Hát ez az. Leszarod te azt, hogy jogilag okés -e, csak nyerhess. A jogászkodás a vesztesek kenyere.

s 2013.07.03. 17:11:09

@berczy04: Ezt azért beszoptad rendesen. Ez a devizahitelesek sosem létezett zsarolási potenciálja. Olyan, mint a Columbo felesége. Mindenki beszél róla, de még senki sem látta. A társadalom vidáman tovább menetelne a devizahitelesek nélkül is. Nézd meg a számarányukat, a 3 és 6 hónapja nem fizető "rossz" hitelek összes értékét, és rájössz, hogy ez vihar egy kanál vízben. Az igazán nagy költsége a társadalmi szétterítésnek van, de ezt orbán papa propaganda okokból meghúzta. Pont mint a rezsicsökkentést. Annak is későbben lesz meg a böjtje, de ő avval nem törődik. Csak a mának él. Meg még itt néhányan vele együtt.

high up! 2013.07.03. 17:12:53

@Scorpion82:

jaj ne fárasszál már a te outsider szobatudós módszereddel, miszerint valahol olvastál egy álláspontot, aztán ettől szakértő lettel. Egy nagy lószart.

Azt se tudod, hogy mi a különbség a között, hogy valamit egy állam megszüntet, meg hogy valami illegális.

Csak azt mondd már meg azzal a blogvilágra specializált mikro tudásoddal, hogy ha a dev. alapú hitelezés Magyaro-on illegális lenne (mert még aki a törvényt hozta, az is illegális törvényt hozott - ugye okostóni?), akkor ahelyett hogy itt okoskodnál, miért nem jelented be a "tényállást" a bíróságon meg a hatóságoknál?

Ja, mert akkor papírt kapnál róla, hogy troll vagy?

berczy04 2013.07.03. 17:19:27

@s: Hát, hogy mit szoptam be, hagyjuk. Az lehet, hogy a számok tükrében akár túl is élhetné a társadalom, de nem számolsz az emberi tényezővel. Mindegy, nem én fogom ezt elmagyarázni neked. És mielőtt a zsarolási potenciállal jönnél, engem spec. egyáltalán nem érint ez az egész, csak mint adófizetőt. Ellenben beláthatatlan folyamatokat indíthat el, amiben az ilyen "minek vett fel hitelt" féle, nagypofájú emberek is olyat koppannak majd, hogy a fal adja a másikat. És tudod, ha engem kérdeznének, én azt mondanám, igen, legyenek megmentve, akár társadalmi összefogás árán is. Én vállalom, hogy kevesebb lesz valamennyivel, ha ezzel sok ember otthonát, élete munkáját meg lehet menteni! Őszintén sajnálom, hogy az ilyen emberek mint Te is, csak addig jutnak el, hogy nehogy már neked pénzedbe kerüljön az (csak közvetve, ugye), hogy esetleg nem veszítik el az emberek az otthonukat, családjukat, életüket. Elég szemellenzős felfogás, hogy a dőzsölés miatt vették az emberek a devizahitelt.

Scorpion82 2013.07.03. 17:20:01

high up: akkor se vagyok hajlandó beledögleni, ha teljesen törvényes...a Kúria már am ásodik ügyet készül kitolni strasbourg-ba mert nem tud döntést hozni, az adósoknak meg pár perc alatt meg kellett volna érteni, mit írtak alá..a lényegen nem változtat...
Amúgy nem egyvalaki állítja, amit én, hanem neves szakértők is, Róna Péteren át Varga Istvánig.
Szóval fikázhatsz engem, nagyokos, törődj bele, hogy ez már nem lesz a szőnyeg alá söpörve...szóval ha esetleg a kenyéradó gazdáid álláspontját próbálod a torkunkon lenyomni, üzenem nekik, hogy már rövid ideig áll nekik a zászló :)

Csak Norris 2013.07.03. 17:33:25

@vider: hát sajnálom. Nekem is van pár ismerősöm aki többel tartozik mint 10 éve.

Én arra is kíváncsi lennék, ha az árfolyam mondjuk a másik irányba ment volna ennyit, vajon akkor is így változnak-e tartozások a másik irányban. Sejtésem szerint nem.

Egyébként autóhiteles barátom 2005-ben riadt meg az egésztől, már akkor úgy működött, hogy felfelé követte a változást, lefelé nem a törlesztő, mikor hullámzott az árfolyam.

s 2013.07.03. 17:40:36

@AXERMIX Pertársaság: Hülye vagy. Látod, bazdmeg, hogy nem jogtalan. A bank - geci módon - de jogosan egy páncéllemezzel biztosította be a valagát.

Jozsef Banyai 2013.07.03. 17:41:14

Fogsz meg te foldonfuto lenni ugy jarni kelni mint Sagvari Endre de mi megtalalunk!

s 2013.07.03. 17:43:52

@Scorpion82: Nem éred a helyzetet, amiben vagy. Az egy dolog, hogy akkor nem értetted amikor belementél. A nagyobb baj, hogy még most sem érted.

AXERMIX Pertársaság · http://axermix.hu 2013.07.03. 17:48:43

@s: "A bank - geci módon - de jogosan egy páncéllemezzel biztosította be a valagát"

Éppen hogy nem.

s 2013.07.03. 17:51:03

@berczy04: Figyelj ide, ember. Te vagy az a valaki, akiről sokat hallottam már, de még sosem kerültem vele kommunikációs helyzetbe. Te vagy az, akinek a faszával lekaszálnak több hektárnyi csalánmezőt. Te mások felelőtlensége miatt szopóágra navigálod magad, de nekem ezt nem kell megtennem. Én megtehetem azt, hogy a társadalom egy nem is túl jelentős csoportja helyett az egész társadalmat helyezem a figyelmem középpontjába. Igazság szerint a vezetőinknek is ezt kellene tenni, de ők maradnak a számukra olcsó, minden normális ember számára pedig kibaszott drága propagandánál. Ne hagyd magad elkábítani.

Scorpion82 2013.07.03. 17:51:56

@s: Ó dehogynem, most már pontosan értem, és tudom azt is, mi a tennedő. Csak te, meg a hozzád hasonlók nem értik. Mert szerintetek halált érdemlünk, meg szobanövény-vegetálást, mert nem voltunk banki szakemberek, mikor aláírtuk azt a szart. Te se voltál...vagy igen? nem számít, a te valagad is remegett, tehát tudtad, hogy akár baj is lehet. hidd el, bármennyire mocsok a hozzáállásod, meg a hozzánnk-állásod, én nem kívánom, hogy megtudd, milyen a szaros végén lenni a botnak. Te még nem kerültél oda, mondjuk ,hogy marha nagy mázlid volt, megúsztad. nekünk nem. ennyi a különbés közted, és az általad most beáldozandónak tartott devizahitelesek között, nem több.
Magyarországon azért, mert valaki nem ismeri, és nem látja át az 1990-es évektől elburjánzó "innovatív" banki termékeket, a származtatott termékeket, a SWAP-ot, a CDS-t, és ezek kockázatait, nem érdemel "életfogytiglant"...csak a bankárok szerint.
Szóval azt leshetitek ti is, meg a bankárok is, hogy belenyugszunk. Kell valami megoldás, de ezt nem visszük el a hátunkon.
De TI se vigyétek. Vigye az, aki rászabadította az országra ezt a szart, fizette a milliárdokat a TV reklámokra, hirdetésklre, és belevitte az embereket. Ennyi.

s 2013.07.03. 17:52:14

@AXERMIX Pertársaság: Pedig de. Ezért sem lehet ellenük nyerni. A kibaszott árfolyam mozgást a te pénzed fedezte le, kapjál már fényt.

Scorpion82 2013.07.03. 17:55:35

@s: Mostmár értem, amit kell...amiben a bíróság sem tud dönteni, velem aláíratták, és azt mondták, így járok a legjobban...vagyis ÁTVERTEK. Ezért valaki fizetni fog. Nem te, aki idejében kiszállt, és mázlija volt, mert lemaradt a bot szaros végéről, és nem az aki nem vett fel devizát..az fog fizetni érte, aki csinálta...Az már a ti üldözési mániátok, hogy a devizahitelesek veletek akarják kifizettetni a szart. Erről mi nem tehetünk. Mi ezt nem kértük. Meg kell beszélni odafönt a duna partján a szép kupolás épületben, odamegyünk mi is, mert ez nekünk sem tetszik, ne aggódjatok..
Ennyi.

Scorpion82 2013.07.03. 17:57:02

bocs a dupla kommentért, azt hittem, az első elszállt..de a magam részéről ezt a vitát befejeztem, mert azt csak érvekkel lehet.

vadi3 2013.07.03. 17:59:31

@Scorpion82:
Visszakanyarodtunk az elejére. Elismered, hogy nem ismerted azokat a banki fogalmakat amiket később aláírtál, nem is nyugszol bele, hogy megszívattak saját hibádból. De a szart azt más vigye el, aki annak idején nem fogta le a kezed, nem súgta füledbe hogy ne tedd. Eszedbe sem jut, hogy annak idején nem kellett volna hitelt felvenni. Eszedbe sem jutott elgondolkodni, hogy mi fog történni 20 év futamidő alatt. Eszedbe sem jutott, hogy banknak, politikusnak és vigécnek nem hisszük el azt sem amit kérdez? Vagy végiggondoltad, hogy ha 50%-al nő a törlesztőrészleted akkor is tudod-e fizetni és mégis felvetted a hitelt.
A devizahitelesek nem mind beáldozhatók, de ugyanúgy nem beáldozhatók azok sem akik nem vettek fel hitelt, csak épp az adójukkal Titeket is segíteni fognak, mondjuk ahelyett, hogy adót lehetne csökkenteni.

s 2013.07.03. 18:00:53

@Scorpion82: "mondjuk ,hogy marha nagy mázlid volt"
Ne mondjuk. Mondjuk inkább azt, hogy bár banki szakember én sem vagyok, de azért óvatos voltam. Többszörösen túlbiztosítottam magam kedvezőtlen esetekre. Később utána olvastam, hogy kb. milyen viszonyok közt ajánlanak devizahitel felvételt. Ez már jóval a megbaszódás után volt, tehát ott utólag már elég sokan voltak okosak. Hüledezve olvastam, hogy ha valaki csak fele olyan jó passzban volt, mint én, már kurva jó hitelfelvevőnek számított. Érted, ember? A pokol elszabadulása után, csak fele annyit tudott, mint én előtte. Az volt a jó.

Ne mondjuk, hogy mázlim volt. Kérlek, csak ezt ne mondjuk.

berczy04 2013.07.03. 18:02:42

@s: Nyomhatod ezt az idétlen hasonlatot, de pontosan tudod, hogy mit akartam ezzel mondani. És ezt a felelőtlen mantrát hagyd már, elhiszem, hogy volt aki az volt, de ez már unalmas. Ugyan azokat a gyerekes lózungokat ismételgeted. Hát persze, mit neked pár százezer ember, ugyan, megleszünk nélküle. Miért nem hoztuk már vissza a taigetoszt, ugye?
Az ilyen korlátolt, kihanemén, önző, mások felelőtlenségét végletekig hangoztató emberek miatt toporgunk egy helyben. Társadalmi szolidaritásról hallottál-e már? Ja, hogy ez ismeretlen fogalom az ilyen embereknél? Bocs, hogy én hajlandó lennék áldozatot hozni más emberért, ha már egyszer rábaszott a szerencsétlenje. Biztos én vagyok ám a hülye, ugye? Nem plazmatévékről beszélünk, szűklátókörű barátom, hanem tisztességes, dolgozó emberek, és családjuk hajlékáról. De persze szerinted menjenek ahová akarnak, csak nehogy neked is áldozni kelljen embertársadért, ugye? Gratulálok, szépen példázod, hogy miért tart itt a társadalom, de ugye nem baj, ha más azért tovább is lát a maga kis érdekeinél, ugye?

s 2013.07.03. 18:19:24

@Scorpion82: Ha leállsz a Széll Kálmán téren a réti négerekkel itt a piros, hol a pirost játszani, és beszopod, - ez a default érték - akkor mi a retkes faszt akarsz csinálni, de úgy mégis? Rájuk mész a villás targoncával. Inkább ne állj le. Te azt hitted, hogy nyerhetsz, de ez egy tévedés volt. Ára van.

berczy04 2013.07.03. 18:24:23

@s: Te tényleg ennyire vak vagy, hogy azt hiszed, aki devizahitelt vett fel, az nyerészkedni akart? Oh, te jó ég...

s 2013.07.03. 18:25:53

@berczy04: "Az ilyen korlátolt, kihanemén, önző, mások felelőtlenségét végletekig hangoztató emberek miatt toporgunk egy helyben."
Dehogy. Azok miatt tartunk itt, akik abból indulnak ki, hogy mindig van egy lehetőség MÉG. Nincs, bazdmeg. Elfogyott. Nem fogja más állni a számlát a nagymenők helyett, akik ész nélkül belementek ebbe.

"Társadalmi szolidaritásról hallottál-e már?"
Igen. Azokra vonatkozik, akik önhibájukon kívül válnak szerencsétlenné. Valami rohadt betegséget diagnosztizálnak náluk, fejbe bassza őket egy lehulló tégla, stb . . .
Aki nyerészkedés okán végül megszopja az okoskodását, arra nem. Mert akkor a tőzsdei spekulánsra is vonatkozna.

s 2013.07.03. 18:26:37

@berczy04: Te tényleg ennyire vak vagy, hogy azt hiszed, aki devizahitelt vett fel, az nem nyerészkedni akart? Oh, te jó ég...

berczy04 2013.07.03. 18:29:34

@s: Még mindig ez a nyerészkedés... Nőj már fel végre és láss! Mondd már meg nekem, hogy ki a tököm akart nyerészkedni azon, hogy 20 évre eladósítja magát, hogy legyen hun laknia! Miről beszélsz, de most komolyan? Valószínű, hogy a 60 éves anyuka, apuka, aki segíteni akart a kölöknek lakáshoz jutni, biztos úgy ment be a bankba, hogy devizahitelt nekem, de izibe, hogy majd jót nyerjek az árfolyamon! Tényleg ennyire nem látod a fától az erdőt?

berczy04 2013.07.03. 18:31:10

@s: Először leszögezed, hogy nem értenek hozzá, de most már annyira mégis, hogy nyerészkedni akarnak, mi? Nem érzel ellentmondást? Pfejj öregem, húzd már ki a fejed az internetből és nézzél már körül, hogy kik azok, akik igazán buknak ezzel. Igen, biztos nyerészkedni akartak. Buta vagy és még rosszindulatú is.

Ј.László 2013.07.03. 18:34:41

Unom már a de4vizahitelesek sírását.

s 2013.07.03. 18:35:47

@berczy04: Összehasonlítva a forinthitellel jelentős előnye volt a devizahitelnek. Még így is előnye van, pedig már ordítoznak. Ezért vették fel devizában a kölcsönt. Viszont volt kockázata, főleg hosszú futamidőre. Ezt a szőnyeg alá seperték. Nem kellett volna.

AXERMIX Pertársaság · http://axermix.hu 2013.07.03. 18:35:58

@Ј.László: Unom már azoknak a sírását akik unják a devizahitelesek sírását ...

s 2013.07.03. 18:39:37

@berczy04: Mindenki nyerni akar. Lukat beszéltek a hasukba, ők meg elhitték. Ha valamit el akarsz adni, akkor csak az előnyeit ecseteled. Ettől még vannak hátrányai, de arról nem beszélnek. Használt autó piacon jártál már? Kurvára hasonlít ehhez. Ebből a szempontból legalábbis. Ott sem veszed meg az első szétrohadt vasdarabot, nem? Pedig nagyon dicséri, aki el akarja adni.

Szarvas Norbert 2013.07.03. 18:39:58

közel 600 koment után félve merem megkérdezni, hogy valakinek van észrevétele a cikkről is, vagy pedig az első szó után (devizahitel) elkezdődött a kommentháború?:)

A cikk alapvetően arról szól, hogy néhány ügyvéd és jogilag (alul)kiképzett szakemberecske elkezdte buzdítani olyan elképzelhetetlen butaságokra az embereket, mint hogy ne fizessék a törlesztőt a per alatt és társai...

ráadásul ezek a műveletek még mélyebb anyagi gödörbe taszítják az embereket

berczy04 2013.07.03. 18:42:20

@s: A jelentős előny az volt, hogy kevesebb volt a törlesztő, ezért választották az emberek. Balgaság azt hinni, hogy nyerészkedősből. Akik felvették és most gázos helyzetben vannak, azok egyszerűen gondolkodtak, kevesebb a törlesztő, nyilván azt választják, tán' a forinthitel törlesztőjét nem is tudták volna fizetni. Ezt úgy gondolták igen, és fizették, fizetik is böcsülettel, de már nincs miből, mert annyira elszálltak. Ezt mondod Te ördögtől valónak, nyerészkedésnek? Nem csak arról van szó, hogy az egyszeri ember naiv volt és elhitte, hogy csak 10-15 százalékos ingadozás várható? Szakemberek szájából hitte el. Mégis miért kételkedett volna? Ezt nevezed Te nyerészkedésnek?

s 2013.07.03. 18:45:12

@Szarvas Norbert: A devizahiteles egy jó ügyfél. Egyrészt már igazolta, hogy segghülye. Tehát aki arra spekulál, hogy lehúzza sokadjára is, annak ez végül is egy aranybánya. Miért is ne próbálkozna meg vele?

Én már csak azt várom, hogy az elvesztett perek költségét mikor fogják a társadalom egyéb tagjai közt szétteríteni, kizárólagosan a szolidaritás emelkedett eszméjének a jegyében. Mert akkor egy személyben fogom a Tescóban hiánycikké tenni a benzinmotoros fűrészt. Szóltam.

berczy04 2013.07.03. 18:45:34

@Szarvas Norbert: Véleményem? A cikk hangulatkeltő és a végletekig csak az egyik oldalt világítja meg. A dolgok csűrése, csavarása egy hozzáértő ember szájából. Kb. ez a véleményem. Vagy Te azt gondolod, hogy ezek az ügyvédek rosszindulatúan arra mentek, hogy beleugrasszák az embereket a perbe, hogy ők jót nyerjenek az ügyvédi díjon? Nem mondom, hogy biztos nincs így, de erősen kételkedem.

berczy04 2013.07.03. 18:47:01

@Szarvas Norbert: Szerintem egyébként még nem is olyan vészes ez a kommentháború, eleddig egész emberi hangnemben folyik. Szokatlan. :)

s 2013.07.03. 18:50:02

@berczy04: Nem beszélünk egy nyelvet?

"kevesebb a törlesztő, nyilván azt választják, tán' a forinthitel törlesztőjét nem is tudták volna fizetni"
Vannak kockázatok. Nem csak a törlesztő nagysága számít. Édes faszom, hol élünk? Ha pedig a forint törlesztőt nem tudja fizetni, akkor nem volt semmi biztonsági zónája. Elvileg fel sem lett volna szabad vennie azt a hitelt. Igazából hitelképtelen volt, de ez csak később vált nyilvánvalóvá.

s 2013.07.03. 18:51:04

@berczy04: Édesanyám, a kamillás borogatást . . . most . . . azonnal

berczy04 2013.07.03. 18:54:12

@s: Úgy tűnik nem beszélünk? Persze hogy vannak kockázatok. A forintnál is, ha nincs meló, nem tudod fizetni, bukó. Az alapvető problémát ugrod át, hogy az emberek számoltak az árfolyam ingadozással, de nem ekkorával. Senki nem számolt a törlesztőrészlet duplájával akár, még ha most azt mondod kellett volna. Nem is volt elvárható akkor és ott. Úgy vélem, az átlagnál értelmesebb ember vagy, de nem mindenki ért ám hozzá. Nem is várható el. Utólag okosak vagyunk már nagyon. Lehet, hogy hitelképtelen volt, de akkor mégis az kinek a felelőssége, hogy kapott hitelt?

berczy04 2013.07.03. 18:55:04

@s: No, fáj a szemed? Ennyire azért ne lovald bele magad! Nem világvége ám, hogy valaki nem azt a mantrát fújja, mint Te!

s 2013.07.03. 19:00:11

@berczy04: "nem mindenki ért ám hozzá" Én sem értek hozzá. Ezért vagyok kibaszottul óvatos. Pont ezért.

"de akkor mégis az kinek a felelőssége, hogy kapott hitelt"
Az övé. Rá lett hárítva ez a fajta bizonytalanság. Nem utólag, hanem már ott és akkor. Ha a banké lett volna a felelősség, akkor elhajtja a picsába, mint a legyet.

s 2013.07.03. 19:03:00

@berczy04: A fejemre kértem, bár ez nem derült ki valóban.

Nem a mantrát fújom. A saját véleményemet mondom, van is vele bajom épp elég. Az összes majmot magamra haragítottam, de bánja a rosseb.

Ј.László 2013.07.03. 19:05:27

@AXERMIX Pertársaság: Fasznak nyújtozkodtál túl a takaródon?

berczy04 2013.07.03. 19:07:02

@s: Én ugyan nem haragszom ,beszélgetünk, egyelőre még egész kulturált hangnemben. Válaszolok még, csak vezetek. Később...

Szarvas Norbert 2013.07.03. 19:19:46

@berczy04:

Jogos hogy egyoldalú pontosan ezért készül egy tökéletesen kétoldalú cikk!

Egyébként nem a bankokat akartam felmenteni, csak óva inteni az embereket, hogy neki menni a banknak többe kerülhet, mint leülni vele egyezkedni!

Az ügyvédek direkt nem direkt.... Sajnos tobb információ is a birtokomba jutott, ami miatt is írtam a cikket... Főleg ezekből a dolgokból nyereszkedoknek a mentalitása az ami kiverte a biztosítékot! Persze most meg senki nem latja (láthatja) amiről beszélek, de a vége pontosan az lesz, hogy rengeteg ember fogja jo esetben a befizetett költségeket bukni, rossz esetben pedig a teljes perköltséget...

AXERMIX Pertársaság · http://axermix.hu 2013.07.03. 19:24:35

@Szarvas Norbert: Az megvan, hogy a bankok nem akarnak egyezkedni?

Szarvas Norbert 2013.07.03. 19:33:23

@AXERMIX Pertársaság:

Azert ez így erős ferdites! Személyes tapasztalatból tudom, hogy az Erste, BB, Otp, Rafi, Unicredit es Axa számos esetben adott engedményt (pl Axa honlapján külön adós mentő menüpont is található). Persze nem mindig es minden körülmények között!

Ugye az sem mindegy hogy az adós akkor ment a bankhoz amikor bajba került vagy amikor mar a bank ki küldte a felmondást....

Az sem mindegy hogy az adós menet közben amikor mar a megemelkedett torlesztot nem tudta fizettni, akkor is legalább annyit befizetett mint az eredeti törlesztő vagy egyszerűen bezárta a pénz csapot es 0 forintot fizetett.

Azert az belátható, hogy amennyiben az adós legalább az eredeti torlesztojet befizette volna, akkor a bank is sokkal engedékenyebb.

Nyilván ebben az esetben sem lehet mindenkinek segíteni, de ezekkel az odafigyelesekkel es pozitív szándékkal az adós részéről máris a tobb százezer bajba jutottak listáját le lehetne szűkíteni pár ezerre, tizezerre,... Nekik pedig amúgy sokkal egyszerűbb lenne vmit kitalálni, amibe nem remeg bele a teljes bankrendszer

Szarvas Norbert 2013.07.03. 19:36:33

Aki pedig elvesztette a munkáját es egyáltalán nem tud fizettni, annál Sztem bizonyos értelemben tok mindegy hogy a megemelkedettet vagy az eredeti törlesztését nem fizeti be es mondja fel a bank a szerződést...

De az pedig alapvetően es elso nekifutásra nem a deviza nem hibája, hanem egy olyan esemény ami miatt akkor is bukta a hazat ha forintba lenne a hitel es semmit nem emelkedett volna a törlesztés

Tehát az nem a deviza es nem a bank hibája hogy Vki elveszti a munkahelyet es emiatt nem tudja fizettni a hitelt

xclusiv 2013.07.03. 19:48:20

@sírjatok: "Jah és még azt kihagytam, hogy akik ilyen hangosan ellenzik a devizahitelesek segítését, azok remélem pontosan ugyanekkora elánnal ellenezték a bankok megmentését is, mikor azok bedőltek volna az államok segítsége nélkül a válság kirobbanása után."

Abba pont kurvára nem szóltunk bele, mert nem Magyarország mentett bankot, nem a mi adónkból.

"Mert az vicc, hogy hogy az állampolgárok pénzéből megmentik a bankokat, az normális, na de hogy fordítva, az lehetetlen."

Nem lehetetlen, de nagyon meg kell nézni, hogy kit is mentesz meg. Ha államként adóból minden hülyét megmentesz, akkor abból az fog lejönni a többi hülyének, hogy megéri hülyének lenni. Mert úgyis az lesz a vége, hogy belekotornak a közpénzbe és kihúzzák a seggem a szarból.

xclusiv 2013.07.03. 20:06:38

@Kalmár: "A lakáshoz kedvezményes forint hitel járult. Ez stabil rendszer, mert nincs árfolyamkockázat.
Az államnak is megéri, mert ha egy lakásépítési kamatot támogat, abból azonnal áfa, szja bevétele keletkezik. Emellett serkenti a belső fogyasztást és a gazdaságot."

És akkor tegyük mellé az árnyoldalát is:

1. az orbán kormány természetesen ezt is úgy vezette be, hogy simán támogatták akár az 50-100 milliós villák építését is, közpénzből. pont mint most a rezsicsökkentéssel, aki havonta szézezrekért fűti télen a medencéjét, az egymaga többet nyer, mint egy kisebb falu.

2. ez kurva sokba került. A csúcsévben asszem 232 milliárdba került az államnak a kamattámogatás, az eddigieket (mert még ma is fizetjük!) nominálértéken összeadva simán 1000 milliárd fölötti összeg jönne ki

3. és a fő probléma, hoyg az államnak nem volt pénze arra, hogy a hiteleket támogatni tudta volna, szóval hitelből ment az egész kamattámogatás. Ha az akkor aktuális kamatokkal végigszámolod az erre kifizetett összeget, akkor a mai államadósság jól látható részét fogok kapni. Végig nem számoltam, de 10% tuti van.

xclusiv 2013.07.03. 20:32:51

@Ad Dio: "Az emócionális meg azt kérdezi, hogy ha bankmenteni lehet mindenféle törvényi kényszer nélkül, akkor az egyébként is nehezen vagy egyáltalán nem fizető hiteleket miért nem lehet újrakötni a "közös kockázat/teherviselés" elve mentén. A bankok érzésem szerint csak nyernének egy ilyen rugalmas hozzáállással: több ember tudna törleszteni. Ugyan egyénenként kevesebbet fizetnének, a végösszeg meglenne, ráadásul a bankok kijönnének kicsit a rosszfiú pozícióból. Ez később a hitelezés újbóli beindulásánál jól jöhetne."

Még egyszer: itthon nem mentettek bankokat közpénzből.

Szerintem a jó megoldást még 2010-ben lehetett volna csinálni, 200-as árfolyam körül. Azt kellett volna mondani, hogy mindenki hibás: a hitelfelvevők, a bankok és az állam is.
Ennek örömére még ott 200 körül kellett volna mindenkinek a zsebébe nyúlni, átváltani forintra vagy euróra a hiteleket, a veszteséget pedig egyenlő arányban szétdobni a felelősök között.

Melampo 2013.07.03. 20:34:13

@Szarvas Norbert: A cikket inkább nem minősíteném.
Azt hiszem ez a a laikus kioktatás korábban sem lett volna túl gusztusos, mostanra ráadásul egy kicsit már elkésett. A problémának kétféle megoldása képzelhető el. Az egyik, hogy a kormány kényszeríti ki a bankok meghátrálást, a másik, hogy a feldühödött tömeg. Ezen kívül csak a totális káosz és a polgárháború lehetséges. Egyetlen dolgot ajánlok a figyelmedbe, mégpedig Balogh Gábor cikkét. Elegen játszanak már a tűzzel, nincs szükség több provokátorra.
www.keszthely.jobbik.hu/content/j%C3%A1tssz-egy-kicsit-t%C5%B1zzel-devizahiteles-t%C3%BCntet%C3%A9sr%C5%91l

s 2013.07.03. 20:42:41

@Szarvas Norbert: Ezt nyugodtan felejtsd el, hogy elveszett állás miatt buknak. Dehogy buknak. A bank ad türelmi időt, akár egy évet is. Ugyanis állásod lesz előbb-utóbb. Fizetni fogsz előbb-utóbb. A bank erre nem borít be egy szerződést, hülye is lenne. Azokkal is inkább egyezkedik, akiknek nem megy az emelkedett törlesztő, mert a bank nem akar ingatlanirodává válni. Nyomott árakon, nulla kereslet mellet a nyakán maradna egy valag lakás, mi a szart kezdjen vele.

ukmikfuck 2013.07.03. 21:46:07

Politikus, Bankár, Bróker, Ügyvéd. Dunába velük, már is lesz egy kis nyugalom. Majd a Média és a Bürokraták. Engem az érdekelne miért nem javul a forint, évek teltek el és a forint egyre szarabb, ha valakit hibáztatni kell akkor az legyen a kormány (Előző és a mostani)amiért nem tudja a gazdaságot helyreállítani, ha az 5-6 évvel ezelőtti áron számolnák a forintot már is nem lenne miről beszélni.

AXERMIX Pertársaság · http://axermix.hu 2013.07.03. 21:47:55

@Szarvas Norbert: Irdatlan mennyiségű levelet írtunk a banknak, hogy normálisan egyezzünk meg a folytatásról. Próbáltunk peren kívüli megállapodást is tető alá hozni. Úgy pattantunk le a bankról, mint annak a rendje.

Amikor nagy nehezen a bank valamit mutatott, mindig biankó papírt kaptunk, amit alá kellett volna írni, hogy majd a hiányzó részeket a bank kitölti.

Aki belépett az árfolyamgátba, annak a belépést követően 2 hónappal később megemelték a kamatát és az árfolyamgát ellenére több lett a törlesztője, mintha nem lépett volna be.

A bank kinyilvánította, hogy nem akar egyezkedni.

Pontosan milyen segítségre is gondolsz?

AXERMIX Pertársaság · http://axermix.hu 2013.07.03. 21:48:39

@Szarvas Norbert: "Nyilván ebben az esetben sem lehet mindenkinek segíteni, de ezekkel az odafigyelesekkel es pozitív szándékkal az adós részéről máris a tobb százezer bajba jutottak listáját le lehetne szűkíteni pár ezerre, tizezerre,... "

Ez így egy ordas nagy hazugság.

AXERMIX Pertársaság · http://axermix.hu 2013.07.03. 21:53:31

@Szarvas Norbert: "Jogos hogy egyoldalú pontosan ezért készül egy tökéletesen kétoldalú cikk!"

Elsőre kellene jobbat írni. A linkedin profilod már a futótűzként terjed a facebookon a devizahitelesek között ... nem kellemes kontextusban.

hot-spot (törölt) 2013.07.03. 21:58:09

@s: Figyelj már te észosztó bajnok!
Nekem sincs devizahitelem,de annyit még nekem is sikerül felfognom a kurva alacsony 114-es IQ-val,hogy ezek a devizahitelesek magukkal rántanak mindenkit.
Téged is,te is szívni fogsz velük együtt és nem azért mert neked kell kifizetned,hanem mert egyre kevesebb a vásárló a multigecinél,ahol fejes vagy sok pénzért.
Tehát ha a devizás nem tud vásárolni nálatok,akkor a kapitalista állatja gondol egyet és elhúz Eritreába árulni,mert ott is többet költenének az emberek,mint ebben az országban.
A te munkahelyed pedig off lesz.
Szóval érint téged is,nagyon is érint.
Másik.
A devizahitelesek kifosztása a választék és minőség rovására is vezethet (és még ki tudja hova).
Szóval vissza az agyarakkal és gondolkodj el egy csöppet azon,hogy vajon meddig tart a szerencséd a munkaadódnál még?
Nem biztos hogy sokáig beéri azzal,hogy seggbe kukiz téged minden nap,ha kapitalista,akkor a pénzt valószínűleg sokkal többre értékeli,mint a te kisportolt vagy elhízott hátsódat.:)

Szarvas Norbert 2013.07.03. 22:15:53

@AXERMIX Pertársaság:

bocsánat de milyen jogon van bárki is felháborodva a bank maffiamódszerein, mikor te és egy két társad itt és emilben fenyeget maffiamódszerekkel?

Ráadásul a cikket totálisan félreértelmezte az emberek jelentős része! Sajnálom ha nem sikerült megérteni annak ellenére sem, hogy még kommentbe is beírtam, hogy a cikk lényege a figyelmeztetés, miszerint az eladósodott hiteles akár milliós nagyságrenddel megtoldhatja a saját tartozását (perköltség, stb...) amennyiben a pereskedésből vesztesen jön ki!

Mindenkinek a legfontosabb érve, hogy anno a hiteleknél nem lett kellőképpen felhívva a figyelem a devizakockázatra!

Most én felhívtam a figyelmet a pereskedés kockázatra... mindenkinek joga, hogy mihez kezd vele...

Versenycsiga 2013.07.03. 22:22:16

nekem egy megjegyzésem volna.
www.mnb.hu/arfolyam-lekerdezes
tessék kiválasztani a CHF-ot és beállítani a kezdeti dátumot 1980.01.01-re. Az 2010-ig 30 év. Látható, hogy mennyit változott 30 év alatt a CHF/HUF árfolyam ez alatt a 30 év alatt. Szerintem semmi meglepetést nem tartogatott a CHF emelkedése. 1980-ban 20 forint körül mozgott, 2010-ben 180 forint körül állt. Ez kb 800%-os emelkedés, ha jól számolok. Aki 30 évre elkötelezte magát, az számolhatott ezzel. Benne volt a szerződésben, hogy az árfolyam befolyásolja a törlesztőrészlet nagyságát? Igen. Csak ez alapján: várható volt, hogy ez szopás lesz? Igen.
Pontosan ez a chart volt az, ami miatt nem vágtam anno bele a devizahitelbe, pedig az átlagnál magasabb fizetésem van.
Az, hogy a bankok sem játszanak korrekt lapokkal, más tészta.

AXERMIX Pertársaság · http://axermix.hu 2013.07.03. 22:32:18

@Szarvas Norbert: "bocsánat de milyen jogon van bárki is felháborodva a bank maffiamódszerein, mikor te és egy két társad itt és emilben fenyeget maffiamódszerekkel?"

Miben fenyegettelek meg én?

bankvezér 2013.07.03. 22:34:07

SZARVAS NORBERT !
Szegény anyád annyira szégyenkezik miattad, hogy nem mer emberek közé menni!

Szarvas Norbert 2013.07.03. 22:35:14

Kaptam kb 5 levelet, amiben megfenyegettek, hogy megvernek, lelőnek, felakasztanak...

Te például csak a LinkedIn profilomat hoztad fel (aminek nem tudom mi köze a cikkhez), hogy na majd jól le leszek járatva és Most Wanted listára kerülök...

Ez nem túl korrekt, főleg nnem név nélkül... főleg nem úgy, hogy többszöri kommentem után sem sikerült még értelmezni a cikk lényegét..

Versenycsiga 2013.07.03. 22:35:21

és még valami: a grafikon alapján a számtani sort (matematika, ugye) nevezhetjük monoton növekvőnek, kis híján szigorúan monoton növekvőnek. Ez ugye azt jelenti, hogy bárki, aki abban az illúzióban ringatta magát, hogy ezzel majd jól fog járni, mert ha egyszer a forint erősödni fog hoszzú távon a svájci frankhoz képest, akkor neki jó lesz, az nem ezen a bolygón él.
Én ezek alapján nem nevezném a devizahiteleseket spekulánsoknak. Szerencsétlenek, akik nem gondolták ezt végig, de a tömegük miatt egy valós veszélyforrást képeznek. Ezt nem lehet megoldani azzal, hogy "dögöljenek meg". Ide IQ kell. Amit jelenleg nem igazán lehet érezni semmilyen irányból.

Melampo 2013.07.03. 22:38:28

@Szarvas Norbert: Értetlen ember értsd már meg végre, hogy az adósok ebből nem jöhetnek ki vesztesen, mert magukkal rántják az egész országot. Vagy így, vagy úgy. Az autóhitelekkel és az egyéb veszteségekkel együtt mintegy hetesezer milliárd behajthatatlan forintról beszélünk. A bankrendszer tartaléka ennek a töredéke. A magyar bankrendszer már régen csődben van. Ne tévesszen meg, hogy nem hagyják látványosan összeomlani. Ez az állapot nem tartható fent a végtelenségig.
Mit nem vagy képes ezen felfogni?

bankvezér 2013.07.03. 22:40:46

@Szarvas Norbert:
Ugyan miféle "devizakockázat" ???
Ha tényleg lenne deviza a hitelek mögött, akkor most nem 10 % lenne a hitel kamata. Hanem 0,2 % + 2 % kezelési költség.
Az olyan jogászok mint te, ehhez nem értenek.
Csak akkor nem kellene butaságokat írogatni!

Szarvas Norbert 2013.07.03. 22:45:45

@bankvezér:

a devizaadósok szemszögéből nézve volt és van devizakockázat!

Erről az oldalról nem lehet támadni a hiteleket.

Másik oldal, hogy a bankok hogyan intézték az ügyleteiket, pedig 1000%, hogy az adott gazdasági "szorításnak és szabályzatnak" megfelelően!

Vagyis itt érdemes elővenni azokat, akik döntnökök voltak abban, hogy engedték ezt a folyamatot.

bankvezér 2013.07.03. 22:49:38

@Melampo:
"A magyar bankrendszer már régen csődben van. "

Ez így van! De a devizát az állam vette fel . Miért 1,6 millió adóssal akarják megfizettetni 10 millió ember adósságát ?
Matolcsy nyomtasson forintot! Úgyis államcsőd lesz a vége és brutális forintleértékelődés. Orbán Viktor így, vagy úgy de belebukik a devizacsapdába. Úgy csinál, mint Hitler, - aki beáldozta az esztelen harcba a saját népét.

Don Quixote de la Ferko 2013.07.03. 22:54:54

Majdnem hatszáz komment.

Megérdemlitek.
orbán röhög a markába, mert száz és ezer milliárdokat lophatnak el büntetlenül, miközben a nép egymás torkát marja.

Erre vagytok alkalmasak. Jövőre odafigyelni, nehogy valami kósza komcsi véletlenül bejusson a Parlamentbe. Oda orbán és a többi igaznemzeti hazaáruló való, akik ezermilliárdokból nem munkahelyet teremtenek a hozzátok hasonló szerencsétlen barmoknak, hiszen minek erre áldozni a svájci bankszámla helyett, ha ti inkább egymást ölitek.

Ennyit érdemeltek.
Idióta buta banda, húzzatok bele, 2014 áprilisig meg kell még tanulnotok a két egymást keresztező vonal rajzolását, hogy a megfelelő helyre tehessétek a következő fülkeforradalom napján, és legyőzzétek vele a gaz komcsi oligarchákat és kizsákmányoló bankokat.

bankvezér 2013.07.03. 22:58:31

@Szarvas Norbert:
" a devizaadósok szemszögéből nézve volt és van devizakockázat!"
Devizahitelhez nemcsak megemelkedett devizaárfolyam, hanem az adott deviza hitelkamata is tartozik.
Most az adósok forinthitel után fizetnek kamatot, de még a devizaárfolyam emelkedés miatti többletet is követeli rajtuk a bank. Igaz, hogy a bank ezt a többletet tovább adja az államnak. És ezért fonódik össze a bank és az állam !!

s 2013.07.03. 23:37:10

@hot-spot: Spottie, hülye vagy, baszod, ennyit mindjárt az elején szögezzünk le. Ha bírod még a kiképzést, olvassad tovább.

"annyit még nekem is sikerül felfognom a kurva alacsony 114-es IQ-val"
Az valóban nem sok. Kicsit kapjad össze magad, mert a nálad nagyobb súlycsoportban lévővel szájhősködsz.

"a multigecinél,ahol fejes vagy sok pénzért"
Nem panaszkodom az anyagiak miatt. Nem vagyok fejes. Azok mind faszkalapok, de ez maradjon közöttünk. A szaktudásom miatt vagyok ott, ami ad egy fajta biztonságot. Ha már nem ad, az nem a devizahitelesek miatt lesz.

"ha a devizás nem tud vásárolni nálatok,akkor a kapitalista állatja gondol egyet és elhúz Eritreába árulni,mert ott is többet költenének az emberek,mint ebben az országban"
Speciális praxist folytatunk. Majdnem az összes ügyfelünk külföldi multi. Ha érint is minket az itteni vásárlóerő, az csak áttételesen, közvetetten van.

"Szóval vissza az agyarakkal és gondolkodj el egy csöppet azon,hogy vajon meddig tart a szerencséd a munkaadódnál még?"
Nekem csak pár napig tartott a szerencsém. Ez egészen pontosan az első állásinterjúval kezdődött, és a harmadik megbeszélésig tartott. Lassan már tizenöt éve ennek. Azóta nem a szerencsémnek köszönhetem, hogy itt vagyok, hanem annak, amit eddig csináltam. 15 telibekúrt év alatt azért adódott volna egy pár lehetőség, hogy kibasszanak, de nem. Képzeld csak, én még mindig ott vagyok. A népek jönnek-mennek, már a hat éve ott dolgozó is veterán. Azt sem tudom, hogy minek minősítenek engem. Csak remélem, hogy nem én vagyok a becsületes munka gránitszobra, mert azt azért restelleném.

"Nem biztos hogy sokáig beéri azzal,hogy seggbe kukiz téged minden nap,ha kapitalista,akkor a pénzt valószínűleg sokkal többre értékeli,mint a te kisportolt vagy elhízott hátsódat.:)"
Spottie, annyira plasztikusan fogalmazol, hogy a képkockák szinte megelevenednek a beszámolód olvasása közben. Nem szívesen mondok ilyet, de kénytelen vagyok azt feltételezni, hogy ezek a te mindennapi tapasztalataid. Végül nem tudtam eldönteni, hogy téged sajnáljalak, vagy a főnöködet irigyeljem. Engedelmeddel ezt a kérdést ezúttal nyitva hagynám.

s 2013.07.03. 23:46:40

@Melampo: Ez a vesszőparipátok. Hogy nélkületek megáll minden, mert ti olyan kurva fontosak vagytok az adósságaitokkal együtt is, hogy emiatt kell egy egész társadalomnak vigyázzállásban szarnia.
Elmondom a nagy tutit. NEM. Görögország és Ciprus is erre épít, de leszarják őket, megy tovább minden nélkülük. Devizahitelest menteni = zabot adni egy döglött lónak.

Szarvas Norbert 2013.07.03. 23:59:11

Elkészült az a cikk, ami jóhiszeműen a különböző oldalakt nézőpontját mutatja be:

iflgazdasag.blog.hu/2013/07/03/pellengeren_mindenki_a_devizabulibol

hot-spot (törölt) 2013.07.04. 00:14:44

@s: :)

Ha valóban így van ahogy állítod,hogy nem vagy ostoba,akkor tudnod kellene azt is hogy mennyire közügy a devizahitelesek baja és miért az.
Mert nehezen hiszem azt,hogy nem tudsz pár sakklépésben előrébb gondolkodni a jelennél.
Ha meg tudsz,akkor elég könnyű rájönnöd a várható fejleményekre,amik mindannyiunknak nagyon negatív kilátásokkal kecsegtet.

s 2013.07.04. 01:01:23

@hot-spot: "Mert nehezen hiszem azt,hogy nem tudsz pár sakklépésben előrébb gondolkodni a jelennél."

Éppen ez az. Én nem csak pár lépéssel gondolkozok előre. Jóval tovább van vezetve a következtetés. Az jön ki, hogy hosszú lejáratban mindegy, hogy mi van a devizahitelesekkel. Ugyan az az eredmény, mint egészen rövid távon. (Bizonyára tégedet is ez tévesztett meg.) Általános tapasztalat ma a gazdaságban, és spekulatívan sokan ezt már előre is helyesen látták, hogy nem kell foglalkozni ilyen jellegű mentőakciókkal. Végül drágább lesz ez a megoldás, és nem segít senkin, ezzel szemben mindenkinek egy kicsit árt. Ott van Görögország. Ha simán hagyják megbaszódni, ma már előrébb tartanánk. Ciprus esetében ennek megfelelően keményebb is volt a fellépés. Ami tönkre akar menni, azt hagyni kell. Nem véletlen az. Ha tovább élteted, egy rejtett hibát viszel át a következő körre, aminek súlyosan megfizeted az árát.

A devizahitelesek szívesen tetszelegnek abban a szerepben, hogy ők mélybe rántják az egész gazdaságot, ha őket nem segítik ki. Ezzel szemben az igazság az, hogy a megmentésükre tett erőfeszítések okozzák a legtöbb bajt, miközben a nagy részük még így is oda fog veszni. Hagyni kellene a francba, de az orbáni propagandagépezet ezt nem fogja megtenni. Kell a szavazat, ha bele is döglik mindenki.

Ј.László 2013.07.04. 07:28:31

@AXERMIX Pertársaság: Bármi. Unom a devizahitelesek vergődését.

Ј.László 2013.07.04. 07:30:18

@berczy04: Neked még az az egybited sem volt amikor felvetted. Húsz évre eladósodtál? Utána néztél húsz év alatt hogy változtak a devizaárfolyamok?

hot-spot (törölt) 2013.07.04. 08:17:09

@s: Még talán azt mondanám,hogy igazad van,ha lenne nekik újrakezdési lehetőségük.
Tiszta lappal.
De nincs.
Így el kell gondolkozzam,hogy ha kibaszódik valami devizahitel forradalom és szabadságharc,akkor merre fussak és hova bújjak a kőccel.
A többieket leszarom.
Ha lőnek,csak egyéni érdek van.PP

Melampo 2013.07.04. 08:22:44

@s: Szerintem is ez a tuti. Görögországban a betétesek a pénzük 80%-át nem kapták vissza, Cipruson ez a veszteség most olyan 50% körül van, de lesz az még több is. Ha valaki bankárként rosszul fekteti be a betétesei pénzét az bukja is el és ne adja nekik vissza. Nem, hogy kamatostól, de még a tőkét se amit eredetileg kapott.
Csak ezek a betétesek nem lennének ilyen kekec népség. Ezek állandóan a pénzüket követelik, meg még kamatot is karnak. Hihetetlen.
Képesek megrohanni a bankfiókokat és törni zúzni, meg gyújtogatni.

bankvezér 2013.07.04. 10:02:35

Ez a poszt itt, egy nagy rakás trágya, ami a bankok által fizetett pénzből lett összehordva.
Főleg az különösen büdös, ahogy kifejezetten Dr. Lehmann György ügyvéd úr személyére szólóan próbál övön aluli ütéseket bevinni.
Egy aljas hazug undormány az egész írás!
Ez lenne menő üzleti blog?
Csak annak, aki a szart is csokoládéként zabálja!

s 2013.07.04. 11:12:26

@hot-spot: Sosincs újrakezdési lehetőség. Az egy illúzió. A korábbi döntések így, vagy úgy mindig kihatnak a dolgok további alakulására.

Milyen devizahitel forradalom? Hányan vannak? Ha lenne 500000 érintett, az még csak 5%. A forradalmaknak tömegbázisa szokott lenni.

Gyerekre és magadra vigyázz. Okos lány vagy, biztos megoldod valahogy.

s 2013.07.04. 11:27:59

@Melampo: Azok szopták meg, akik jó kamatokért cserébe finanszírozták a görög államadósságot. Nem köllött vóna. A magas kamatot azért helyezték kilátásba, hogy a mohó és pénzéhes emberekből kicsalják a pénzt. Egyébként a példa azt mutatja, hogy aki egy bizonyos ponoton felül eladósodott, azt már elég kockázatos menteni. Meg lehet próbálni nagy kamatért cserébe, de ezek a dolgok nem zoktak jól végződni.

Verseny van. Ez talán kegyetlenül hangzik, de attól még igaz. Nézd meg a természeti környezetet. Azok az állatok, akik ma élnek a Földön, azért élnek, mert egy versenyben igazolták az alkalmasságukat. Sokan már nincsenek itt azok közül, akik korábban éltek. Az ember a természeti környezet része, magát attól függetleníteni nem tudja. Magától értetődően itt is vannak továbbjutók és kiesők. Ez egy komplex rendszer, ami arról szól, hogy a menet közben előforduló hibákat a rendszeren belüli folyamat ki tudja javítani. Nem kell ebbe belekotorni, mert végül az egész működőképessége lesz kockáztatva. Ahol a gyengéket támogatják, ott idővel azok fognak felülkerekedni, elveszejtve ezzel az országot, nemzetet, sőt, tovább menve, az egész emberi fajt.

Ad Dio 2013.07.04. 12:53:06

@xclusiv:

"Még egyszer: itthon nem mentettek bankokat közpénzből."

Az uniós bankmentő csomagok szerinted kinek a pénzéből (is) lettek? Bizony hogy mentettek bankot az mi pénzünkből is.

Nem vagyok demagóg abból a szempontból hogy belátom, a bankok stabilizációja sajnos elemi kérdés. Ha egy-egy nagy bank bebukik, mindenki megsínyli. De...

Épp ezért tettem az "emócionális" fül alá...

Nagyon nehéz ezen ma változtatni...

Scorpion82 2013.07.04. 13:55:18

A cikk minősíthetetlen, az egyes hozzászólások is minősíthetetlenek.
Összefoglalva: ha már egyesek az "evolúciót" emlegetik, vagyis azt, hogy aki rossz döntést hozott- vagyis tegyük fel, hogy nem átverték, mint szart a palánkon, hanem hülye volt, és kapzsi, ahogy azt a tudatlanok, valamint a banki szag-emberek, büdös kis spekulánsbérencek hirdetik -
akkor neki meg kell halni.
Meg kell halni neki, hogy a magasabb rendű, aki nem vette fel a hitelt, az tovább élhesse kényelmes kis életét. Akkor is, ha a pénzéből valóban ingyenélőket, pénzért gyereket szülőket, bűnözőket tartanak el. De a devizahitelesek pusztuljanak.
Gratulálok, gyerekek...hol tanultátok ezt? Egyetemen? LEfogadom, az összes ilyen kommentelő, és maga a cikk írója kis elkényeztetett budapesti aszfalthuszár, aki úgy nyökög az evolúcióról, és emberi fajról, hogy egész életét mcdonalds-okban élte le, és anyuka apuka finanszírozta a bölcsész-közgazdász diplomáját...amit botladozva, ketttesekkel szerzett meg, ha megszerzett...

Szóval, hogy kétségetek ne legyen: az átbaszott devizahitelesek, ha tetszik nektek, ha nem, nem fognak belenyugodni ebbe. Főleg a magatokfajta kedvéért nem. Ti, kis agymosottak, benyelitek itt a nagy süket dumát, hogyha mi itt nem fizetjük az ötszörösére emelt hiteleinket, akkor majd államcsőd lesz, meg világvége. Nos, erről mi nem tehetünk. Az EVOLÚCIÓ arra késztet bennünket, hogy küzdjünk a családunkért és önmagunkért akkor is, ha szerintetek ez nem jogos.
Tudjátok, az EVOLÚCIÓ szerint ki ítéltetett pusztulásra? Az, aki belenyugszik. Ez ugyanis már nem becsületkérdés, hapsikáim, hanem LÉTkérdés.
Szóval ne féljetek ti attól, hogy az evolúció itt meg lesz hazudtolva. Az marad életben, aki tud harcolni a jogaiért.
Ti féltek tőle, hogy a devizahitelesek beintenek? Minen okotok megvan rá. De ha ilyen okosok vagytok, hogy ti nem vettétek fel, nyilván van annyi eszetek és lehetőségetek, hogy akkor szépen el lehet innen menni.
Mert nem döglünk meg a kedvetekért sem.
És még egyszer: azért, mert a kis indexes-hvg-s agyatok át van mosva, és azt hiszitek, hogy egymillió devizahiteles itt a ti pénzetekre ácsingózik, az a ti bajotok. Hirdessétek ezt, éljetek ebben a tudatban, verjétek ki erre. Van ellenségkép, amivel a saját nagyságotokat igazoljátok magatok számára.
A devizahitelesek nem kérték ORbánt se Ócsára, se eszközkezelőre, se végtörlesztésre, se árfolyamrögzítésre. A magyar törvények betartására kérték őket, nem arra, hogy betartsanak a törvényeknek.
Szóval csak figyeljetek. És ha ennyire gyűlölitek az átvert "tudatlanokat" szervezzetek bankpárti tüntetéseket, követeljétek a devizaadósok végrehajtását. Jogotok van hozzá.
Ha meg nem teszitek, akkor élvezzétek a kis nyugodt életeteket, amíg lehet. Mert majd kitalálna nektek is valamit, amivel behúznak a málnásba. Ahogy kitalálták a devizahiteleket is.
Ha tőlünk már nem lesz mit elfvenni, mert minden pénzt, amit megkeresünk, kivittek a bankok az országból, akkor VALÓBAN ti jöttök, nagyokosok. MEg fogják találni a módját...akkormi lesz, jöttök, aztán belénk rúgtok, majd fizettek ti is a bankoknak tovább valami más formában? Ennyit rólatok, agymosottak...

belekotty 2013.07.04. 16:19:25

@Scorpion82: "LEfogadom, az összes ilyen kommentelő, és maga a cikk írója kis elkényeztetett budapesti aszfalthuszár, aki úgy nyökög az evolúcióról, és emberi fajról, hogy egész életét mcdonalds-okban élte le, és anyuka apuka finanszírozta a bölcsész-közgazdász diplomáját...amit botladozva, ketttesekkel szerzett meg, ha megszerzett..."
- Én speciel sosem vettem fel hitelt, házamat külföldi melókból építettem a 3as6árh1en és jeles államvizsgájú ELTE TTK-s diplomám van. Erről ennyit!

hot-spot (törölt) 2013.07.04. 23:14:23

@Scorpion82: Én hallottam esetről,ahol a devizaadós az egész házát lebontotta és pár telekkel odébb újra felépítette.
Remélem volt annyi esze,hogy nem a saját nevére .:)

Csii 2013.07.05. 23:11:48

@Hobbisebész: A kapitalizmus arról szól, hogy sajnos át tudják kúrni a fejed, az állam meg ebbe kevéssé szól bele. Amúgy, ha már itt tartunk, máris túl sokat tett az állam azzal, hogy arra kötelezte a bankokat, hogy az ügyfélterekbe tegyék a reklámpapírok között elérhetővé azt a színes brosúrát, ami bemutatja egy általános iskolás alsó tagozatosnak is, hogy miért nem éri meg devizában eladósodni.

@Sztavrosz_: A bányamérnökök, kohómérnökök és még sokan elég rosszul jártak, ez tény. És nem okolhatóak érte. De nincsenek 400ezernél többen... érted... engem nem az zavar, hogy vannak felelőtlen emberek, akik a kényelmükért hazárdíroztak, spekuláltak, aztán meg kell őket segíteni, mert különben ordítoznak az utcán... hanem az a szomorú, hogy ENNYIEN vannak.

@sírjatok:
"Szerintem te nem értesz valamit. Ennyi erővel a kokainkereskedelmet is legalizálni lehetne, hiszen közted meg a dealer közt jön létre az üzlet, ahhoz mi köze van az államnak?"

Nem mondasz hülyeséget. Jelenleg arra költenek pénzt, a válság közepén, hogy embereket vegzáljanak azért, mert buliznak. Ez szerinted normális? A saját hülyeségétől szerintem akkortól kell megvédeni valakit, amikor az már másokat is veszélyeztet. Lásd: heroin...

"Ez a vadkapitalista hozzáállás, amit te képviselsz, hogy az államnak semmi köze semmihez, megbukott elég régóta."

Meg hát, mert a hozzád hasonlók föl vannak háborodva, hogy nem élhetnek jól kapitalista módon, miközben a jóságos Kádár apó meg vigyázza minden lépését. Mit akartok ti, ember? Gulyáskapitalizmust? Vagy mit akartok?
Szedjétek inkább össze magatokat, szerintem.

"A bizonsági övet is kötelező becsatolni, pedig ahhoz is kinek mi köze van? Hát a többi embernek, mikor fizetik a kórházi számládat. Az ilyesmi dolgok keresztülvitelében, betartatásában fontos szerepe van az államnak. Nyilván nem eléggé hangsúlyozta a devhitelek veszélyeit, hiszen nagyon sokan felvették."

Hogy lehetett volna ennél jobban hangsúlyozni? Elmondod? Kiáll minden bank elé egy kormánytisztviselő és szól mindenkinek, hogy "figyelj, NE!", vagy mi??

"Demagóg hiszti. NATO-tagként, EU-tagként úgy gondolod, esélye van itt egy kommunista diktatúra létrejövésének? Nem mondhatod komolyan."

Gondoltad volna, hogy államosítják a nyugdíjpénzeket? Szerinted kell kommunizmusnak meg kommunista módszereknek hívni a dolgokat ahhoz, hogy azok legyenek? Szerintem nem.
Te vagy itt egyedül demagóg.

"De egyébként mindegy, nem akarom én a hiteleseket túlzottan védeni. Mint írtam, nem az álláspontoddal van bajom (azt szélsőségesnek tartom, de legalább logikusnak), hanem ezzel a demagóg háborús retorikával ("utálom a fajtátokat" stb) és a belőled áradó mérhetetlen kárörömmel, hogy ilyen kéjesen fetrengsz bele más fájdalmába."

Sokat dolgoztam, hogy legyen saját tulajdonom, büszke vagyok rá és undorodom azoktól, akik a kényelmükért nem tettek eleget, nem dolgoztak eleget, de ordítanak, ha nem sikerült a spekulációjuk. És a közösből kell fizetni azért, hogy ezeknek a véglényeknek nagyobb házuk legyen, amit nem hajlandóak otthagyni, mivel az "övék". Hát tudod, mi az övék? Az, amit a két lábuk között tartanak, az.

@vider:
"Tudod én is utálom a te "fajtádat".. a félművelt, semmihez nem értő, de mindenbe belepofázó embereket, akik pálcát törnek ismeretlenül sok ezer ember fölött.."

Nem török én semmit, ha tartozol egy banknak, mert csencseltél bankkal, megbaszódsz úgyis, nagyon helyesen. Aki bankba pénzt visz, vagy onnan elhoz, az egy patkány, ez a véleményem. Pusztuljon mind. Nem tetszik? Húzd le magad a vécén, kisköcsög.

"Te magad vallottad be, hogy azt sem tudod mi az a hitel és mire való, teljesen alap információid hiányoznak a bankokról, államról, tulajdon fogalmáról.. Miről is beszélünk ezek után?"

Arról beszélünk, te kis idióta, hogy ha én nem értek valamihez, akkor nem kezdek bele olyanba, amihez az kellene, hogy értsek ahhoz. Megvan, hülyegyerek? Fölvettél hitelt? Igen? És értettél hozzá? Ha igen, akkor semmi gond nincs, nem igaz? Akkor meg mit hisztizel itt? Nekem nincs adósságom, én magamnak teremtettem meg azt, amiben élek és nem a bank lakásában élek, hanem a sajátomban. Ehhez ugyanis értek: a munkához. Majd akkor pofázzál kisköcsög, ha addig nyújtózkodsz, amíg a takaród ér. Ha meg ez nem megy, akkor kussolj el jó mélyen. Örülj, hogy még nem baszott sebbbe a bank, akitől kaptad a sokmilliót, te kis ingyenélő segg.

"Itt vered a nyáladat a nagy semmire, sajnáltatod a nyomorult kis életedet, de közben elvárod, hogy mindenki felnézzen rád mert te dolgozol. Oda ne rohanjak meg vissza.. eláruljak egy titkot? Más is dolgozik.. mi is dolgozunk, a devizahitelesek is dolgoznak.. A részleteket bizony ők is a fizetésükből fizették.. ameddig tudták. Sőt a kezdőrészlet az én esetemben hármunk sokéves takarékoskodásának eredménye."

Te sajnáltatod itt magadat a többi kis lúzerrel együtt. Én nem tartozom senkinek, te szegény. Te tartozol, te vagy frusztrált. Én meg röhögök rajtad, te csöves kis senki, te.

Csii 2013.07.05. 23:24:53

@szintetikus: Nekem nem kell szakember, annak kell, aki nem tud számolni és úgy próbál spekulálni, most éppen mások kárára. Aztán meg ordítozik az utcán, mert nem jött be a spekulációja.

@titanvuki: Sajnos a bank nem szociális intézmény. Ez ilyen. Ezzel együtt nem sokan mentek oda a bankhoz úgy, mint te.
Sőt, sokan nem csak a megemelkedett törlesztőrészletet nem tudják fizetni, hanem egyáltalán nem tudnak fizetni semmit, mert mondjuk nincs munkájuk. De hát ezzel számolni kellett. Muszáj volt. Aki nem számolt, most a következményeit látja. Ez ilyen :(
Egy kis plusz kényelemért szerintem nem éri meg húsz évre eladósodni. És nem hiszem, hogy nálad vagy itt a hozzászólóknál, bármelyiknél is arról lett volna szó, hogy éheznek a gyerekek, vagy a híd alatt kellene lakni, ha nincs hitel. Na most innentől, bocsi, nincs kibúvó...

@dr. saint555:
"Fordulj orvoshoz. Komolyan. Ha putriban laksz, az nem mentség a parasztságodra."

Nem lakom putriban. Önerőből megoldottam, hogy jó helyen lakjak, ahhoz képest, ahogy kinézett. Nem vagyok paraszt, csak kihozza belőlem a sok kis gennyes spekuláns. Irtózom a fajtádtól...

"Szimplán csak irigy vagy és ennyi."

Ja, úgy irigylem a jó kis kölcsönt tőletek, amit lehet 20 évig fizetni :D
Mekkora hülye vagy te haver :DDDDDDDDDD

"Mit képzelt ez a sok gyökér, hogy szeretett volna albérlet helyett a sajátjában lakni?"

A bankéban, akartad mondani, ugyi? Te kis hülye...

"Pffff. Az induláskor a törlesztőrészletre kevesebbet fizetni, mint a soha az övé nem levő albérlet? Mondok neked valamit. Anyád-apád látatlanban is biztos, hogy annó hitelre vette a putriját, amiben te felnőttél. 99,999%."

Pffff. Nem. Kifizették. Addig meg laktak mosókonyhában, rokonoknál, ilyesmi. És nem, kedvezőbb feltételeknél se jutott eszükbe, hogy bankkal csencseljenek. Látom, ez a te köreidben nagyon menő viszont. Emiatt is vagyok most ennyire jófej a magadfajta spekulánsokkal: mert lenéző mosollyal mondta a retkes fajtád azt, hogy "ez a fejlődés" és aki nem vesz föl hitelt, az "úgymarad". Hát, ahogy elnézem, ti maradtok csak "úgy". Nem is kár értetek.

Azért jópár jelzért kaptam - amikre most nem reagálok - hogy mások is tudtak felelősen gondolkodni és nem bank lakásában, házában lakni.
Csak a mi hangunk kisebb.
Mi csöndben dolgozunk és nem spekulálunk, aztán ordítunk, mint a cigányok, akiket lopáson kaptak épp.
Persze a devizahitelesek megsegítése megint csak a mi pénzünkből lesz megvalósítható... ez a szomorú....

vider 2013.07.06. 01:02:56

@Csii:
Hát nem tudom ki a frusztráltabb.. olvasd vissza milyen válogatott ocsmányságokat sikerült itt leírnod.. Az a gyanúm, hogy súlyos lelki gondjaid vannak és ez az egész vita részedről valamiféle önigazolásról szól.. magadnak bizonygatod, hogy mindenki más rajtad kívül azért sikeresebb mert mocskos spekuláns.. Szomorú.. te teszed azzá.

"Aki bankba pénzt visz, vagy onnan elhoz, az egy patkány, ez a véleményem."

Lövésed sincs mire való a bank és a hitel, ebből is látszik. Neked egy papírfecni jelenti a pénzt, miközben az szart sem ér a bankok nélkül..
Érdemes lenne pótolni a hiányos ismereteidet, hogy legalább a pénz és a bankok működésének alapjait megértsd..

"Arról beszélünk, te kis idióta, hogy ha én nem értek valamihez, akkor nem kezdek bele olyanba, amihez az kellene, hogy értsek ahhoz. Megvan, hülyegyerek? "

Ez a kommentelés dolog is így kéne, hogy működjön nálad.. ha már ilyen következetes vagy az életben akkor minek jöttél ide olyan témában fröcsögni amihez (saját bevallásod alapján) nem értesz?

"Sokat dolgoztam, hogy legyen saját tulajdonom, büszke vagyok rá és undorodom azoktól, akik a kényelmükért nem tettek eleget, nem dolgoztak eleget, de ordítanak, ha nem sikerült a spekulációjuk."

Gondold már egy kicsit végig józan ésszel.. Tudod van ez a hitel dolog.. Ez nem egy szerencsejáték, hanem egy kölcsön, ha hitelképes vagy (magyarán a bank úgy állapítja meg, hogy te vissza tudod fizetni) kapsz pénzt, amit a kölcsön fejében kamatostul fizetsz vissza. A kamattal együtt TÖBBET fizetsz vissza mint a felvett összeg. Akkor ki dolgozik többet a putrijáért, te vagy a hiteles? Közted és a hiteles között annyi a különbség, hogy a hiteles normális körülmények között él a kölcsön visszafizetése alatt is, te meg a putridban nyomorogsz.. érted már?

Csii 2013.07.06. 18:26:42

@vider:
"Hát nem tudom ki a frusztráltabb.. olvasd vissza milyen válogatott ocsmányságokat sikerült itt leírnod.."

Biztosan hallottad már azt, hogy aki szelet vet, vihart arat.

"Az a gyanúm, hogy súlyos lelki gondjaid vannak és ez az egész vita részedről valamiféle önigazolásról szól.."

Ez elsősorban számotokra, hoppon maradt spekulánsoknak nagy fölismerés, hogy bizony az események engem igazolnak. Rabszolga lettél, valld csak be. Egy csicska!
Addig örülj, amíg még netre van pénzed. És örülj, hogy nem kell heti hét napot sóbányában töltened a felelőtlenséged miatt. Ahelyett, hogy engem oltogatsz, nézz magadba.

"magadnak bizonygatod, hogy mindenki más rajtad kívül azért sikeresebb mert mocskos spekuláns.. Szomorú.. te teszed azzá."

Az siker, hogy tíz-húsz évre el vagytok adósodva? :D
Hát én nem tartom annak :D
Ha neked siker az, hogy csicska vagy életed végéig, az téged minősít :D

"Lövésed sincs mire való a bank és a hitel, ebből is látszik."

Nem is vettem föl hitelt, öcsém :D
Nem az az égő, ha nem értesz valamihez, hanem az, hogy tevékenykedsz is benne. Ugye? :D

"Neked egy papírfecni jelenti a pénzt, miközben az szart sem ér a bankok nélkül.."

Én tudod, miben hiszek? Abban, hogy dolgozom és a munkámért anyagi javak lesznek. Évekig dolgoztam és lett lakásom. Aztán dolgoztam sokat rajta, hogy szép legyen és szép is lett. Haverok segítségén kívül semmit nem vettem igénybe. Volt is nagy hülyézés, pont, ahogy most te csinálod. Hogy miért nem veszek föl hitelt. Mert "MINDENKI" fölvesz hitelt, minek csinálom itt ezt az egészet... hogy juszt is önerőből, keményen dolgozva...
Az a vicc, hogy a magadfajta okoskodók még most is, amikor már rábasztatok ezerrel, még MOST IS nyomjátok az okoskodást :D
Hát mekkora szánalmas seggfejek vagytok, még jó, hogy kiröhöglek titeket :DDDDD

"Érdemes lenne pótolni a hiányos ismereteidet, hogy legalább a pénz és a bankok működésének alapjait megértsd.."

Szerintem annak kellene ezeket megtanulnia, aki él vele. Pl ha jól sejtem neked kellett volna a milliók fölvétele előtt kicsit utánanézni a dolgoknak. Én nem akartam utánanézni, mert nyilvánvaló volt előtte is, hogy ez így túl szép. És ha 400ezer ember beugrik a kútba, attól én még nem ugrok.
Ja, te beleugrottál? Hát megérdemled. Mehetsz a híd alá, nem kár érted.

"Ez a kommentelés dolog is így kéne, hogy működjön nálad.. ha már ilyen következetes vagy az életben akkor minek jöttél ide olyan témában fröcsögni amihez (saját bevallásod alapján) nem értesz?"

Óh, hát túl egyhangú lenne itt a téma.
És tudod, mi a lényege annak, hogy én itt hozzászólok? Az, hogy jelenleg a populista pártokat a felelőtlen szavazóik (pl te meg a hozzád hasonló seggfejek) arra kényszerítik, hogy az állam pénzéből, MINDANNYIUNK pénzéből kisegítse a "bajból".
Ami kb ugyanaz, mintha kijönne a tömeg a kaszinóból és mivel feketére tették föl az összes pénzt, de piros jött ki, ezért mennének tüntetni, hogy ők "kaszinókárosultak".
Már most ott tartunk, hogy felelőtlen, harácsoló, spekuláns fajtád kedvéért a közösből sikerült elvonni egy rakás pénzt (lásd ilyenolyan kedvezmények, ócsai lakópark, miegymás) miközben azok, akik nem költekeztek ordenáré módon, hanem addig nyújtózkodtak, amíg a takarójuk ért, semmivel sincsenek megsegítve.

"Gondold már egy kicsit végig józan ésszel.. Tudod van ez a hitel dolog.. Ez nem egy szerencsejáték, hanem egy kölcsön, ha hitelképes vagy (magyarán a bank úgy állapítja meg, hogy te vissza tudod fizetni) kapsz pénzt, amit a kölcsön fejében kamatostul fizetsz vissza. A kamattal együtt TÖBBET fizetsz vissza mint a felvett összeg. Akkor ki dolgozik többet a putrijáért, te vagy a hiteles? Közted és a hiteles között annyi a különbség, hogy a hiteles normális körülmények között él a kölcsön visszafizetése alatt is, te meg a putridban nyomorogsz.. érted már?"

Értem, hogyne. Csak te meg azt értsd meg, hogy nekem és a többi, normálisan gondolkodó embernek az fáj, hogy a közösből azért jut kevesebb az egészségügyre, utakra, egyebekre, mert titeket kell megsegíteni. És ez egyre inkább így lesz.
A bank és közted történt szerződéshez nekem semmi közöm. És normális esetben az államnak sincs.
De mivel az olyan okoskodó majmok, mint amilyen te is vagy, kurva sokan vagytok, ezért nem hagyhatja figyelmen kívül a hisztiteket a nagypolitika.

Kaszinókárosultak szövetsége. Felelőtlen spekulánsok vagytok, akik pofátlanok is.

Szila Siak 2014.05.13. 18:37:20

Szó szerint így volt: a bankok közölték a hitelfelvevővel, hogy ne forint alapú hitelt vegyen fel, mert akkor a pénzének háromszorosát kell majd visszafizetnie, tehát megfélemlítették. A banki ügyintézőket ezekben az ügyekben teljesítménybérezték, hogy minél több embert berángassanak a devizaügyletbe, az alacsony és akkoriban lefelé menő árfolyamokkal hitegették őket... gondoljátok azt, hogy a pénzvilág száz és ezerszámra alkalmazott matematikusai nem számították ki , hány ügylet után kell megfordítani az árfolyamokat, gondoljátok, hogy milliárd dolláros befektetők nem voltak érdekeltté téve az árfolyamok megfordításában ? A fő baj az, hogy még sokan a gazdasági folyamatok objektivitásában hisznek, de ugye az mindennapi tapasztalat, hogy pénzvilágot a pszichológia is uralja, a befektető gondolkodása, félelme, hite, vagy egyszerűen nyerészkedő aljassága...
Ha egész kelet-európában egyszerre bevezették a devizahiteleket, akkor nem az egyes ember áll szemben a bankkal az ő egyedi perében, hanem egész néptömegek a bankokkal szemben és ekként kellene azokat képviselni is - államok közötti összefogás szintjén ...
Sokat jelent az egyes államok vezetőinek pszichológiája is, ahol szervilisek a vezetők és nép feletti szuperfelségnek képzelik magukat ott bizony az egyén mindig veszíteni fog...
A devizások helyzetének nem amiatt kellene javulnia, mert egy vezető "értelme és igazságérzete" mellettük áll, hanem mert a jog és törvényesség azt követeli ! Különben, ha ez nem így történik, akkor mindig egy esetleges értelem és igazságérzet belátása után ácsingózhatunk, ami vagy megadatik érdemeinkért vagy nem ...

Szila Siak 2014.05.13. 18:57:06

@Csii: A bankok szélhámoskodtak. Nem csak, hogy az árfolyamok megfordulásában reménykedtek, de a megfordításban aktívan részt is vettek, hiszen ezek a nagybankok a pénzvilág vezetői. Ők ne tudnák, mit és mikor kell tenni ezekkel a gyámoltalan kelet-európai ügyfelekkel ? Az államnak köze van hozzá, a pénzügyi felügyeletei meg kellett volna akadályozzák a devizahitel ilyen kiterjedését. És vajon mi a bankok felelőssége akkor, amikor alig vizsgálják a hitelfelvevő fizetőképességét, mert ha van ilyen felelősségük , akkor azt a hiteles felé engedményként számszerűsíteni kell, a banki veszteséghez pedig az állam egyéb polgárainak semmi közük, azt fedezzék a külföldi anyabankok... vagy pedig maradjanak el a teljesen felesleges óriásberuházások - múzeumi negyed ...

Csii 2014.07.04. 20:54:26

@Szila Siak: Ja, a bankok hirtelen szelhamosok lettek. Elotte tok jo fejek voltak, affele szocialis intezmeny. Aztan egyszer csak fordult a kocka es elkezdtek uzleti alapon mukodni.
Ja.
süti beállítások módosítása