Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

A magyar foci struktúrális problémái

2017. november 10. - Szarvas Norbert

www_iflgroup_hu-4_3.png

A magyar foci elit ma már odáig merészkedett, hogy bárkitől képes kikapni reménytelen, szégyenteljes játékkal. Az igazság az, hogy nem szabadna a játékosokkal elvitetni a balhét, hiszen a probléma nem Dzsudzsák bal lábával kezdődik. Itt egy rendkívül bonyolult struktúrális hanyatlás történik évtizedek óta a szemünk előtt, aminek nem okozója, hanem következménye a magyar válogatott szereplése! Nézzük meg, mi húzódik meg a háttérben!

2011-től legalább 200 milliárd forintnyi pénz áramlott a fociba (stadionokat és TAO-t nem számítva), aminek a költségvetésben lenne a helye. Nem a hiány a fájó, hanem a céltalan túlköltekezés 

Képzeld el, hogy mi történne a családoddal, ha holnaptól a gyereked kezébe adnád a bankkártyádat, és ő döntené el, hogy a család mire mennyit költsön! Nem árulok zsákbamacskát, ha kijelentem, hogy kész katasztrófa! Biztosan elképesztő pazarlásba kezdene, racionális döntések helyett ad hoc jelleggel költene arra, amit meglát, amit megkíván. 

Ez nem rosszindulatból lenne így, hanem a hozzánemértés miatt

Most képzeld el, hogy a magyar fociba áramló súlyos milliárdokat ilyen "gyerekekre" bízzák, akiknél a párthűség egy dedikált tényező, míg a szakmai tartalom másodlagos. A rendszerben az a legszörnyűbb, hogy a megfogalmazott célokhoz képest túl sok pénz áramlik be, amit mindenféle szakmai koncepció nélkül költenek el. Elég csak megnézni  a belga Double Pass tanácsadó cég jelentését, amiben kifejtették, hogy a magyar akadémiák döntő többsége a totális dilettanizmus megtestesítője. Teszik mindezt a világ minden pénzéből!

A hosszútávú stratégia mindig a következő megmérettetésben manifesztálódik

Szemmértékkel vizsgálva a rendszer abszurditását, láthatjuk, hogy a megváltást felülről lefele képzeli el a vezetőség, hiszen ebben látja a leggyorsabb látvány-megtérülést, amivel önigazolni lehet az amúgy türelmetlen tömegek előtt a pénz útját és értelmét. 

Gondold el, hogy ez olyan lenne, mintha házat akarnál építeni, noha te nem vagy építész, mégis te terveznéd meg. A megvalósítást pedig úgy kezdenéd, hogy megvásárolod a tetőt, amihez megépíted a padlást, majd az ablakokat, szobákat, falakat és legvégül akarsz eljutni az alapokig és a közművesítésig. 

A magyar foci megváltásának folyamatában mi történik? Nézzük az építkezés sorrendjét:

  1. Legyenek világszínvonalú stadionok
  2. Legyen ütőképes válogatottunk (gyakorlatilag ugyanazt a 20-25 játékost használva évek óta)
  3. Legyen egy sikeres válogatott edzőnk
  4. Legyenek akadémiák
  5. Legyen erős NB1
  6. Legyen jó utánpótlás válogatottunk
  7. Legyenek jó vezetőedzők
  8. Legyenek tehetséges fiatalok akadémiákról
  9. Legyen sok igazolt focista
  10. Legyen tömegsport

Működik? Látjuk, hogy nem. Mint ahogyan a házat is mindig alulról kezdjük el építeni! Ez a felsorolás tökéletes megvalósítási terv lenne, ha megfordítanánk és az egészet a tömegsportnál kezdenénk el, ahonnan építkezve a rendszert felépítenénk! Először kellenek gyerekek, majd kellenek megvelelő utánpótlásedzők, majd kellenek klubbok, majd kell játéklehetőség. Az biztos, hogy a megvalósítás legvégén lenne szükség egy ütőképes válogatottra és jó stadionokra, mivel a beérés ebben az esetben 6-10 év lenne. 

De legalább lenne valami az évtizedek óta tartó "most levontunk a tanulságot" hamis ígérgetésekből!

Struktúrális szinten két dolog nem működik ma! A tömegsport és a kiválasztási rendszer

Ezek azok az egyáltalán nem látványos dolgok, amik bármilyen eredményesen működő futballnemzet alapját adhatják. Azt nem akarja megérteni a döntéshozó testülete a magyar focinak, hogy ez a sport nem a csili-vili stadionokban kezdődik, hanem a tömegsportban. Hiszen csak ezáltal teremthetünk lehetőséget arra, hogy minél több gyerek kezdjen el focizni.

Rendszerszinten egyszerűen nem létezik ez a stratégiai pont, mivel utánpótlás alatt mindenki a szervezett körülmények között (lehetőleg akadémiákon) nevelteket értik. De hogyan kerülnek az akadémiákra a gyerekek? Jellemzően a jó háttérrel rendelkezők kapnak lehetőséget ezáltal. 

Maga a kiválasztási rendszerünk is teljesen hibás, amit újra kellene statuálni nemzetközi tapasztalatok alapján. Ezzel az a legnagyobb probléma, hogy se szándék nincs ezzel kapcsolatban, se alapanyag. Az alapanyag pedig nem a játékost jelenti, hanem a rendszerben dolgozókat, akik mindig mindent jobban tudnak, tipikusan megszokásból cselekednek és végső soron az elmúlt 30 év sikertelenségéért felelősek. 

Mivel ezt az "alapanyagot" a rendszer kényelmesen eltartja, ezért sosem fognak önmaguktól a kés alá feküdni és elismerni saját felelősségüket. 

A magyar foci ma már az OTP adózási stratégiájának és vállalati hitelkihelyezésének az egyik kulcsfontosságú pontja lehet!

Nem véletlen, hogy Csányi Sándor az MLSZ vezére. Muszbek Mihály sportközgazdász szerint az MLSZ szövetség TAO bevételeinek a 85%-át az OTP adja  és nem sportszeretetből, hanem azért, mert így pénzt spórolnak. Ugyanis ha nem a NAV-nak utalják, hanem a sportkasszába irányítják ezt a pénzt, akkor kevesebbet kell fizetniük. EZ ennek az üzletnek a lényege!

Másik oldalról pedig a rendszerbe elképesztő mennyiségű hitelpénz áramolhat, amit a klubbok vesznek fel egy bizonyos banktól. Így pedig kamatnyereség keletkezik egy másik intput oldalon, tehát duplán megéri rátelepedni a magyar focira, amiből a végtelenségig lehet nyerészkedni.

Ezzel talán nem is lenne baj, ha a beáramló pénzt okosan és stratégiai szemléletben használnák fel. Ez azonban nem így történik. Ha pedig a magyar sport és ezáltal az adófizetők nem nyernek az üzleten (sőt az adóbevétel kiesés miatt veszítenek), akkor át kell gondolni ennek az üzleti kapcsolatban a létjogosultságát...

focigrafi6.png

A TAO pénzek maximalizálva vannak 60-70 milliárd forintban. Nyilvános adatok alapján az MLSZ-nek érkező TAO pénzeinek 85%-át az OTP, 15%-át a MOL intézi. Más nem fér oda jelen pillanatban.

A pazarlás csúcsa a brutális játékosfizetések, amiket egyébként nem is finanszírozhatnának TAO pénzekből...

Az látszik, hogy a klubbok saját bevételeikből képtelenek lennének fedezni a 3-6 millió forintos havi szintű játékosfizetéseket. Ennek ellenére valamilyen könyvelési machniáció által mégis gond nélkül kifizetik. A játékosok fizetése az elmúlt években úgy töbszöröződött meg, hogy közben a magyar foci egyáltalán nem lépett előrébb, nem lettek jobbak a játékosok vagy eredményesebbek a csapatok.

Tehát megnyílt a pénzcsap, ami immár nem teljesítmény alapján járt. Ez egy nagyon szép sormintája azoknak a piacoknak, ahol az állam támogatással beavatkozik. Lásd a CSOK pénzeket, amik gyakorlatilag 1 az 1-ben beépültek az eladási árakba. Tehát ezen sem az emberek nyerészkedtek, mint ahogyan a fociba áramló milliárdok sem nekünk jók, hiszen például a játékosok fizetésén látszik, hogy teljesítmény nélkül többszöröződik.

Mivel a pénz, mint ösztönző gyakorlatilag állami infláción esik át, ezért a játékosok egyre kevésbé érdekeltek abban, hogy jobbak legyenek, hogy külföldre szerződjenek. Az a játékos, aki a gyenge hazai NB1-ben képes átlagos szinten pötyögni, valószínűleg úrként fog élni a maga havi 3-6 millió forintos keresetével. Ennél többet magasabb teljesítmény esetén se biztos, hogy keresnének egy jobb bajnokságban.

focigrafi7.png

foci_170716.jpg

Külföldön a magas fizetés sok nézővel párosul és piaci alapon történik mindez

Az igazság az, hogy az egész rendszer elhasalna már másnap, amint az állam feladná az elképzeléseit a focival kapcsolatban. Piaci alapon ezek a csapatok képtelenek működni, mivel pazarolnak, túlfizetnek. Ráadásul grátisz a nyakukba hullott a csodastadion, aminek fenntartási költségei százmilliókat jelentenek évente. Ezt pláne nem fogják tudni kifizenti, ezért érkezik a TAO 2, ami stadionfenntartási támogatást jelent magyarul.

Persze merül fel ilyenkor a kérdés, hogy azért a nettó 1000 fizető vendégért, akik átlagosan elmennek 1-1 meccsre (levontam már a tiszteletjegyesek), miért kell pénzt szedni? A jegyár bevételek semmit nem számítanak jelen pillanatban a klubboknak. Olyan aprópénz, aminek kiesése nem okozna gondot. 

Egyértelmű, hogy a sportot a szurkolók éltetik és működtetik. Talán vissza kellene csábítani a szurkolókat, hogy az új 10-20 ezer főt befogadó stadionok ne üresen álljanak meccs közben. Az látszik, hogy a szurkolókat a "jelenlegi teljesítménnyel" nem lehet visszacsábítani.

Egyetlen megoldás lehetne, ha ingyen lehetne bejutni a családoknak ezekre a meccsekre, és mintegy "vonzó" hétvégi programalternatívát jelenthetne. Teljesítmény hiányában csak abban lehetne reménykedni, hogy a kritikus tömeg elérésével olyan atmoszféra alakul ki a stadionokban, amit az emberek megszeretnek, amiért megéri számukra kijárni.

Azt gondolom, hogy egy újfajta stratégiai szemlélettel még pénzről sem kellene lemondani a klubboknak az ingyen jegyek miatt. Ugyanis be kéne látni, hogy 10 000 ember többet fogyaszt a büfében, mint 1 500! Ebből még többet is ki lehetne hozni

Tényleg csak azt kérdezem a felelősöktől:

 

Ha van pénz, van stadion, van labda, van akadámia, akkor miért nincsen szerintük foci?

 

►►►►

Elkészült, nézd meg!: Klikk

✰ ingyenesen letölthetsz egy hasznos pénzügyi eszközt:  Klikk

Segítsek neked vagy kérdésed van pénzügyekben? Akkor írj:

✰✰ szarvas.norbert@iflgroup.hu vagy

✰✰ www.iflgroup.hu 

Itt találsz meg minket, ahol további "csak itt megjelenő" egyedi tartalmakat is olvashatsz

Jelen weboldal teljes tartalma és az innen elérhető valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű és nem teljeskörű, szövege a közzététel napján hatályos jogszabályokon és egyéb tájékoztatásokon alapul, nem minősül biztosítási termék vagy pénzügyi szolgáltatás kiválasztására irányuló, illetve jogi- vagy adótanácsadásnak, sem egyoldalú kötelezettségvállalásnak (ajánlattételnek). Kérjük, hogy a termékek vagy szolgáltatások összehasonlítása és kiválasztása során, továbbá a szerződéskötésre irányuló dokumentumok aláírását megelőzően körültekintően tájékozódjon a választott termék vagy szolgáltatás aktuális, részletes feltételeit illetően. A fentiek figyelmen kívül hagyásából eredő, illetve az esetleges jövőbeli jogszabályi- illetve üzleti környezetben bekövetkező változásokért való felelősséget a jogszabályok által lehetővé tett legteljesebb mértékben kizárjuk.   

Ez a cikk 2017. november. 10. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek. 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr8413120662

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Lassan azért Csányi Sándor is elgondolkozhatna a lemondáson 2017.11.11. 08:54:01

Napra pontosan öt hónap telt el az andorrai zakó óta, erre mire érek haza? Luxemburg két gólt rúgva veri a magyar válogatottat. Értem én, hogy mindig mindenki más a hibás, meg a körülmények, és az akármi, de azért lassan Csányi Sándor is elgondolkozh...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

teéjesenmindegy 2017.11.10. 22:07:14

Az, hogy a jelenlegi rendszer rossz, az biztos. De amit te mondasz az sem jó.
Egyszerűen nem igaz, az a szemlélet, hogy előbb jó foci legyen, aztán majd stadionok. Haló, a focit focipályán játszák. Azok az idők már 60 éve elmúltak, hogy a grundokon világverő focisták teremtek.
Aztán, nem a 70es években élünk. Bekapcsolja az ember a tévét, és 24 kamerával közvetített meccseket nézhet a világ legjobbjaival. Visszajátszásokkal, lassításokkal, forgó kimerevításekkel - na ezzel kéne versenyezni egy stadionnak. Még akkor is rohadt nehéz lenne, ha jó lenne a magyar foci, De egy összedőlőben lévő lerohadt szarba miért is menne ki bárki? Vagy ha életveszélyes? A gyerekeknek mennyire hozza meg a kedvét a focihoz, ha nincs egy épkézláb öltözőjük?

"Az igazság az, hogy az egész rendszer elhasalna már másnap, amint az állam feladná az elképzeléseit a focival kapcsolatban. Piaci alapon ezek a csapatok képtelenek működni, mivel pazarolnak, túlfizetnek."
Ismét itt van, hogy mivel is kell versenyeznie egy sárbogárdnak? Tévében a Barca meccsel? Miből tartaná fent magát? Ha pedig a focista kevesebbet keres, akkor jobban fog focizni? Szerintem nem.

Nem azt kéne elvárni, hogy piaci alapon megálljanak a klubok, meg hogy eltartsák magukat. Az állam kénytelen támogatni - a magyar filmet is, a színházakat is meg a múzeumokat is.
Azokkal kéne leszámolni, akik ilyen szarul működtetik.

vackor1 2017.11.10. 22:11:37

Valóban nem a focistának nevezett egyének lábával van baj, hanem a fejükkel...
Mondjon nekem bárki egyetlen játékost , aki számottevő bajnokságban játszik , ai a fejlődést választotta ..
Pedig tudtommal lett volna néhánynak lehetősége rá, de inkább a pénzt választották. Ennyi a történet , semmi más. Nem fejlődtek , nem a "munkát" választották, hanem a celebséget...

És kérem : hagyjuk azt , hogy egy focistának 5 - 10 év alatt kell "megtermelni" a további életéhez a pénzt..
Egyrészt miért is ? Nem tud ( ott ) szakmát/bármit tanulni , amiben elhelyezkedhet utána ? Vagy edzőként ? Vállalkozóként ?
Aztán meg lehet , hogy egy színvonalas bajnokságban ,ahol fejlődik és lenne pár jó játékos , akikkel már lehetne vmit kezdeni a válogatottban is , ott sem aprópénzért játszanak ám . Max. nem évi milliárdért , hanem rongyos 1-200 millióért...

Kérdezem tisztelettel a kommentelőket : melyikőjük keres ennyit évente ? És ennyi miért is nem elég az aranylábúaknak , még esetleg abban az esetben IS , ha a "karrierjük" után nem dolgoznak ?
Természetesen az összes kérdésem költőinek tekintendő....

Szarvas Norbert 2017.11.10. 22:19:47

@teéjesenmindegy: Ezzel, amit írsz csak tudod mi a baj? hogy az élet megcáfolta már!

"Egyszerűen nem igaz, az a szemlélet, hogy előbb jó foci legyen, aztán majd stadionok.". kérlek nézz körül Lengyelországtól Szlovákián át Szerbiáig, hogy milyen stadionokban játszanak és mégis van foci. De újabban az az Andorra is jobb focit jétszik, ahol összesen van kb egy stadion és amatőr focisták...

Másrészt Kisvárdára vagy Mezőkövesdre felhúzni egy tízezer+-os stadion, vagy Felcsútra mennyiben lendíti elő a focizni vágyó gyermektömegeket? Nézd meg, ott áll Dunaújvárosban tök üresen a stadion, már csapat sincs...

"Nem azt kéne elvárni, hogy piaci alapon megálljanak a klubok, meg hogy eltartsák magukat"- gyakorlatilag Európában mindenhol ez a kiindulópont. Olyat nem hallani, hogy a Steaua Bukarestit vagy a Liberecet vagy bármelyik csapatot az Állam és az adófizetők tartanák el. Pedig ránézésre ugyanaz a kultúrkör, talán rosszabb körülmények, mint itt. Pontosan azt kell elvráni, hogy piaci alapon működjön a rendszer.

Mert jelen helyzetben mi történik az államilag támogatott magyar focival? 3-6 milliós fizetést kap boldog boldogtalan, demotivált mindenki és jönnek a sokadrangú külföldi selejt elvenni a helyet a magyar fiataloktól.

Non plus ultra érv: van már egy nagyjából 6-8 éves időszakunk, amikor ez a mai rendszer működött és hova jutottunk ennyi idő alatt? Ma már megver minket Andorra,Luxemburg. Magyar játékos szinte egyáltalán nincs topligában és sorolhatnánk. Egyre rosszabb a helyzet, pedig két dolog történt az elmúlt 6-8 évben:

- az állam eltartotta a klubbokat, pénzt adott
- stadionok épültek

teéjesenmindegy 2017.11.11. 00:28:24

@Szarvas Norbert:
en.wikipedia.org/wiki/Polish_Army_Stadium
https://en.wikipedia.org/wiki/Stadion_Miejski,_Kraków
Itt a wisla krakow meg a legia warsawa stadionja. 33ezres mindkettő. A fradié 22.
Kisvárda 2750 fő, Mezőkövesd 5000 fő. Miért kamuzol? Gazdasági bloghoz képest elég lazán bánsz a számokkal.
Röhej ez a számolgatás. Ha egy pálya köré egy sorban raksz székeket, akkor az már 500 fős stadion. Ha építesz egy öltözőt, az egyik oldalát meg megcsinálod lelátónak, akkor már 2000 fős stadionrol beszélünk.

A gyerekek fociját meg a felnőttekét is pont ugyanannyiban segíti elő a focipálya, hogy ott lehet játszani. A forma1-hez hungaroring kell, a focihoz focipálya, úszáshoz meg uszoda. Azzal miért nem kampányol senki, hogy előbb hozzanak úszás aranyat, aztán kapnak vizet az uszók?

"Olyat nem hallani, hogy a Steaua Bukarestit vagy a Liberecet vagy bármelyik csapatot az Állam és az adófizetők tartanák el."
Hát, ezzel azért szintén lehet vitatkozni, mivel a steaua a román hadsereg klubja volt, aztán pedig egy politikus lett a tulaja, és elég zűrös pénzügyi dolgaik vannak. Az egy más dolog, hogy marhára nem nézel utána, hogy bárhol milyen állami pénz megy sportra.
De ez teljesen mindegy, a Fradi is meg tudna élni piaci alapon. Meg még 2 csapat talán. Az jó lenne? Mondom, ugyanúgy ahogy az operaház, a magyar film, a foci sem tartaná el magát piaci alapon.

nyerafidesz 2017.11.11. 06:01:15

Változás?! Titkosszolgálati módszerekkel kellene megfigyelni "edzőbáékat", hogy az ifjúsági vagy éppen a gyerekcsapatokban kiket játszatnak, kiket válogatnak be! Baromira meglepődnétek. És azonnal világos lenne, hogy miért is kallódik el sok-sok tehetség. Ugye senki sem hiszi azt, hogy a magyar kölyköknek rövidebb a lába és rosszabb a szeme mint a külföldieké?
Már ebben a korban szelektálódnak a tehetségek, sajnos rossz irányba. Van pénz, akkor játszik a gyerek, nincs pénz, nem játszik.

lobaszopiatej 2017.11.11. 08:18:40

Teljesen egyetértek a leírtakkal.
Pár facebook hsz-t olvasva viszont még sokan a "becsületet" hozzák fel.
Ki kell ábrándítanom őket: versenyhelyzetben a becsület túl kevés és csak átmeneti motiváció.
Persze, kapnak pénzt. De akkor is, ha nem koncentrálnak "eléggé" a nyerésre.

És itt van a kulcsszó: kiélezett helyzetek, ahol egyenkénti párharc és összjáték a döntő. A mai fociban már nincsenek akkora technikai különbségek hasonló szinten (Luxemburg, Andorra), így egyértelmű a szervezettség,. odafigyelés, rákészülés hiánya.

Amúgy szégyen hogy stadionra ennyit költöttek (túlárazottan haveri zsebekbe, ahogy azt állambácsitól borítékolható - politikai érától függetlenül), kórházakat el kell kerülni mert rendkívüliek az állapotok (8 óra várakozás sürgősségin, szűk helyen kevés paddal így végig állva nyomorogva, nemrég átéltem).

Sok hülye kommunista vadbarom (Fidesz szavazól heló!) meg ezekkel a korrupt szaremberekkel akart Olimpiát! Mszp alatt legalább elszégyellték magukat a politikusok, volt lemondás és magyarázkodás (nem mintha visszakívánnám). Ma ha valaki Mészáros Lőrincet emlegeti, rá se hederítenek vagy előszedik hogy az emúttnyócévben is loptak, orbán őszentségének miért ne lehetne?

aleb19 2017.11.11. 09:12:09

tevedes azt hinni , hogy a magyar foci minosege romlott...nem csak allohelyzetben leledzik es a vilag nagyresze tovabb lepett.. a magyar focistak nagyresze nem intelligens es ez a kivalsztason mulik ami 8-10 eves korban mar szurheto... szinten kb10 eves kortol kell futsall alapu treninget adni a skacoknak, hogy ne pattanjon el a labukrol a labda... nincs csoda kapitany vagy egyeb varazsszer csanyibarom ebben teved

kobi97 2017.11.11. 09:32:37

@teéjesenmindegy: Szerinted Horvátországban, Szlovákiában, Svédországban, Dániában milyen stadionjaik vannak az első osztályú csapatoknak??

Szerinted ezekben az országokban mennyi pénzt önt bele az állam??

Éppen, hogy azért sikeresek válogatott és klubszinten ezek az országok, mert kénytelenek a játékos eladásokból pénzt termelni. Ha nem termelnek ki tehetségeket, akkor csődbe mennek.

Szerinted miért nem mennek a magyar focisták az angol Championshipbe vagy a Skót első osztályba? Vagy Holland középcsapatokba?

Nem csak azért, mert nem kellenek, hanem a fizetések miatt. Mert itthon többet keresnek ebben az állam által fenntartott fostengerben, mintha kimennének külföldre egy verseny alapú közegbe.

A kommented alapján te vagy egy nagyon ostoba ember lehetsz, vagy pedig benne vagy ebben a szartengerben nyakig és valamelyik klubnak vagy a vérszívója.

kobi97 2017.11.11. 09:36:50

@teéjesenmindegy:

"Mondom, ugyanúgy ahogy az operaház, a magyar film, a foci sem tartaná el magát piaci alapon"

Hagyd már ezt az összehasonlítást a magyar kultúrával, egy szó sincs most az operáról bzmeg!

teéjesenmindegy 2017.11.11. 11:59:20

@kobi97: Én biztos vagyok abban, hogy egy svéd vagy osztrák kiscsapatnak, is jut állami támogatás. Tessék utánajárni, de kizártnak tartom, hogy egy wolfsberger AC ne kapjon állami vagy önkormányzati pénzt. Mert miből élne, mezeladásokból mint a barca? Közvetítési díjakból?

Miért ne hasonlítgassuk az operához vagy a filmhez, vagy a múzeumokhoz? Vagy ne adj isten más sportágakhoz? A birkózás önfenntartó? Súlyemelés? Diszkoszvetés?
Basszus, Mo egy kicsi piac. Az itteni filmgyártásnak pont ugyanúgy szüksége van állami segítségre, mint a múzeumoknak vagy a sportnak. Californiának a gdp-jét befolyásoló tényező a filmipar, nálunk feneketlen kút. A louvre termeli a pénzt, a hajdusámsoni falumúzeum pedig veszteséges. Kicsi a piac.

Jemann 2017.11.11. 20:03:23

teéjesenmindegy
Mi az akadálya hogy bővítsük a piacot ? A Te véleményedre vagyok kíváncsi.
süti beállítások módosítása