Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Magyarország legkorrektebb étterme?

2017. július 03. - Szarvas Norbert

etteremben_berezes.jpg

Képzelj el egy olyan éttermet Magyarországon, ahol mindenért többet kell fizetned 20%-kal és ezt bátran felvállalják. Ez azt jelenti, hogyha egy rántott husi 1.600 lenne alapból, akkor neked 1.920-at kell kifizetned. Viszont ezen a helyen nem számolnak fel neked kötelező szervízdíjat, nem akarnak átverni és kifejezetten minőségi, normális adag ételt adnak neked normális felszolgálók, akik meg vannak fizetve, és véletlenül sem a Te borravalódból akarnak ételt venni másnap a gyereknek. Bevállalnád?

Miért kell neked 20%-kal többet fizetned?

Köztudott, hogy a vendéglátó egységek folyamatosan trükköznek a bérekkel (4 órás bejelentett, minimálbér, minden zsebbe...), mert úgy gondolják, hogy csak így tudják tartósan alacsonyan tartani az áraikat, így tudnak egyáltalán életben maradni. Ez többek között azt jelenti, hogy a vendéglátásban dolgozók:

  • teljesen kiszolgáltatottak
  • alig fizetnek utánuk járulékot (kevesebb adó folyik be)
  • borravalóból élnek
  • nincsenek megfizetve
  • túl vannak terhelve

Most képzelj el egy éttermet, amelyik szakítani akar ezekkel a "80 éves" hagyományokkal és nem akar trükközni. Azt mondja, hogy nem kezd bele árversenybe, sőt kifejezetten és hangsúlyozva az étlapon mindent 20%-kal drágábban ad, de ezt el is magyarázza neked az alábbi módon:

perfect_excuse_for_a_refill_don_t_you_think.jpg

Amint láthatod a táblázatban a dolgozóknak kétfajta bére van. A dolgozók minimum bére az, amit ma megkapnak a vendéglátó egységekben és, ami után adóznak is. Ez az étterem felvállalja, hogy az általad +20%-kal magasabb díjon ígénybe vett szolgáltatásból származó többletbevételt arra fordítja, hogy a dolgozónak több pénzt tudjon adni (a bér után adó az "adók és járulékok"-ba van beleszámítva).

Neked szimpatikus lenne egy olyan rendszer, ahol hivatalosan is megfizetnék a dolgozókat és korrekt feltételeket biztosítanának számukra?

Az Állam brutális bevételektől esik el éves szinten

Fontos belátnunk, hogy makrogazdasági szempontokat figyelembe véve kifejezetten káros, mindenkit érintő probléma a feketézés ebben a szektorban. Egyáltalán nem mindegy, hogy 4 órára van valaki bejelentve vagy mondjuk hivatalosan kifizetik neki a nettó 250.000 forintot. A kettő közt adóban többszörös szorzó van, ami a teljes iparágat lefedve sok tízmilliárd forint adóbevétel kiesést eredményez.

Ezt meg kellene szüntetni, mert senkinek nem jó, hogy trükközni kell és félni a lebukástól. 

Minden a tulajdonoson és az ügyfeleken múlik

Az egész ötlet akkor működőképes, ha a tulajdonos a "+20%-ot" valóban arra fordítja, amit ígér (bérfejlesztés) és nem a saját profitját hízlalja tovább. Véleményem szerint ez abszolút bizalmi kérdés, ami ha megvan, akkor az ügyfelek is nyugodt szível fizetnének ki egy 20%-kal magasabb összeget, ha cserébe korrekt bérezés, korrekt adózás történik.

Remélem rájöttél, hogy most nem egy konkrét étteremről volt szó, hanem egy elméletről. A hétvégén vendéglátós barátokkal beszélgettem erről. A jövőben terveim között szerepel valami vendéglátó egység megnyitása. Az egész "vita" abból indult ki, hogy szerintük én "naívan" akarom megfizetni hivatalosan a munkavállalókat (nem akarok minimálbérezni) és egy hosszútávú stratégiában gondolkodom. Szerintük ez kivitelezhetetlen, mert az emberek nem fognak azért többet fizetni, hogy a dolgozók rendes bért kapjanak. Ők már nem hisznek a társadalom fejlődésében ezen a téren, én viszont igen.

Ezért nagyon kíváncsian várom a szavazás eredményét is:

 

 

►►►►

Gyerekmegtakarításról szeretnél többet megtudni? Klikk

✰ ingyenesen letölthetsz egy hasznos pénzügyi eszközt:  Klikk

Segítsek neked vagy kérdésed van pénzügyekben? Akkor írj:

✰✰ szarvas.norbert@iflgroup.hu vagy

✰✰ www.iflgroup.hu 

Itt találsz meg minket, ahol további "csak itt megjelenő" egyedi tartalmakat is olvashatsz

 

Jelen weboldal teljes tartalma és az innen elérhető valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű és nem teljeskörű, szövege a közzététel napján hatályos jogszabályokon és egyéb tájékoztatásokon alapul, nem minősül biztosítási termék vagy pénzügyi szolgáltatás kiválasztására irányuló, illetve jogi- vagy adótanácsadásnak, sem egyoldalú kötelezettségvállalásnak (ajánlattételnek). Kérjük, hogy a termékek vagy szolgáltatások összehasonlítása és kiválasztása során, továbbá a szerződéskötésre irányuló dokumentumok aláírását megelőzően körültekintően tájékozódjon a választott termék vagy szolgáltatás aktuális, részletes feltételeit illetően. A fentiek figyelmen kívül hagyásából eredő, illetve az esetleges jövőbeli jogszabályi- illetve üzleti környezetben bekövetkező változásokért való felelősséget a jogszabályok által lehetővé tett legteljesebb mértékben kizárjuk.  

 

Ez a cikk 2017. július 03. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr7612637809

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

konrada 2017.07.03. 13:43:08

...hát: az étterem választás bizalmi dolog - ti. ahol egyszer átvágnak, nem jó a kiszolgálás, vagy az étel minősége: természetesen ár-értékarnyban - oda a vendég nem megy vissza.

...de nem az fogja bevinni, hogy 20%-kal magasabb az ár, mert lenyomnak valamiféle rizsát, a tisztességről, hanem az, ha látja, 20%-kal magasabb ár legalább annyival jobb minőséget ad....
süti beállítások módosítása