Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Tévhit azért drágábban vásárolni, hogy a dolgozó többet kapjon

2016. július 20. - Szarvas Norbert

hot-sale-font-b-new-b-font-font-b-york-b-font-font-b-workers-b.jpg

 Pár napja egyik cikkemben azt fejtegettem, hogy a presztízsmárkák igazi ára sokak számára nem elérhető, ezért inkább megveszik a replikákat, hogy valakinek érezhessék magukat. Az egyik kommentelő adta ennek a cikknek a témáját, ugyanis abban a hiszemben él, hogy a kínai gyárban dolgozó munkás több fizetést vihet haza a családjának, ha nem gagyi pólót, hanem márkás pólókat gyárt. Én ezzel vitatkoznék.

Egyre inkább tévhit a kínai kizsákmányolt gyármunkás

2014-ben óránként 1 és 2 euro között található a kínai minimálbér értéke. Ebben az időszakban a visegrádi és egyben a magyar minimálbér 2 euro volt. A Kínai Foglalkoztatáspolitikai Terv szerint a  minimálbért minden régióban évente legalább egyszer emelni kell. A terv szerint évente átlagosan 13%-kal. Akkor merül fel a kérdés, hogy ki keres jobban? A magyar vagy a kínai? Természetesen nem szerencsés egyértelmű következtetéseket levonni, ugyanis számos változót kell még figyelembevenni az összehasonlításnál. Ezt most nem tesszük meg.

Inkább beszéljünk arról, hogy miért kapna többet a dolgozó azért, mert te drágábban vásárolod meg mondjuk a ruhadarabot, az étteremben a drágább ételt veszed meg vagy mondjuk az autódhoz a drágább gyári terméket választod? A válasz egyszerűen: Semmivel sem kap többet a dolgozó azért, mert te a drágább dolgot vásárolodo meg. Ugyanis ezek a dolgozók általában egy előre meghatározott bérért vállalták a munkát és az éves adható prémiumokon és plusz juttatásokon kívül biztosan nem fognak részesülni abból, hogy te nem 2.000 forintért veszel no name trikót, hanem megveszed 25.000-ért a Tommy-t.

Nézzünk egy egyszerű példát. Lemész a TESCO-ba bevásárolni. Szerinted a pénztáros mikor fog több fizetést kapni, ha te a 800 forintos bort veszed meg, vagy a 13.000 forintos minőségit? Ha a kettő között azelőállítási költségeken felül van 4.000 forint tiszta nyereség, akkor azt ki kapja meg? A munkavállaló? A részvényesek? A vezetőség? A cég nyeresége? Válaszold meg te magad!

 Szavazástól függetlenül állítom, hogy az átlagos vállalatoknál egy fillért nem kap a plusz nyereségből a munkavállaló "gyári munkás". Akiknek a drágább termék megvásárlásánál "adakozol", azok a gazdag tulajdonos és részvényesek lesznek. Persze vannak "borravalós" területek, de azért illene különválasztanunk Jucit a sarki fodrászt a kínai gyári munkástól...

►►►►

Ha segítséget szeretnél vagy kérdésed van, nekem is megírhatod:

✰✰ szarvas.norbert@iflgroup.hu vagy

✰✰ www.iflgroup.hu

Itt találsz meg minket:

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr658903270

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2016.07.20. 18:26:01

Vesz a fene replikát. Vagy az eredeti coco chanel vagy inkább a semmi.
Az utánzat különben is büdös.

a BircaHang Média szerk. · http://www.bircahang.org 2016.07.20. 18:37:49

Így igaz.

A bér a legritkább esetben függ a profittól.

Viktória Klimász 2016.07.21. 07:01:31

Maradjunk annyiban,hogy Magyarországon még 2016-ban is 1 eurot fizetnek óránként a kínaiak a magyar munkavállalóiknak... :/

Untermensch4 2016.07.21. 12:58:06

"a kínai gyárban dolgozó munkás több fizetést vihet haza a családjának, ha nem gagyi pólót, hanem márkás pólókat gyárt. Én ezzel vitatkoznék"
No igen. Pl a magyar munkás se keres többet amikor gyártja az autóalkatrészt (ugyanaz a gyár több "különböző" márka alkatrészét) attól hogy abban a műszakban épp egy leendő luxusautó alkatrészét forgatja gondos kezei között (a végfelhasználásnál a beépítés előtti minőség-ellenőrzés persze különbözhet. Jó ebben hinni). Ez a konkrét alkatrésznél a megmunkálás, a nyers előgyártmányok is egy helyen készülnek.

Untermensch4 2016.07.21. 12:59:42

@Diorella Queen: Van olyan "coco chanel" amiben oda lehet állni egy méhkaptár mellé?

v2peti 2016.08.11. 19:00:00

Az alacsony fizetés miatt munkaerőhiány van! Ha több drágább terméket veszek, akkor több lesz a cég nyeresége, és ha az egészet nem is, de egy részét visszaforgatja a bérekre.
Ha viszont csak olcsó termékeket veszek, akkor csökken a bolt nyeresége, és kirúg egy péntárost.
A pólóval ugyanez a helyzet. A márkás pólót drágább anyagból készítik, és a varrási technológia is eltér. Így egy termék gyártási ideje hosszabb, így több munkabér jut rá. Persze ettől még sokszor éhbérért gyártják a márkás ruhákat, de az ismertebb multicégek az utóbbi időben egyre jobban odafigyelnek a fair trade-re, míg a noname cégekre ez nem igaz. :(
süti beállítások módosítása