Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Itt a bizonyíték, hogy tényleg senki nem kapja meg a CSOK-ot!

2016. április 22. - Szarvas Norbert

kepernyofoto_2016-04-22_16_18_39.pngMár számtalan fórumon (Magyarul Balóval, rádió, blog....) hangoztattam az elmúlt hónapokban, hogy a CSOK januárban egy ingyen reklám volt a kormány számára. Kezdődött azzal, hogy az új CSOK programot elméletben januártól lehet igényelni, gyakorlatban február végétől kezdett működik, és a valóságban a rendszer még ma sem képes teljesen kezelni a helyzetet, mert a minisztérium napról napra küldi a legújabb értelmezéseket a februári tv. módosításhoz. A lényeg, hogy még véletlenül se kapd meg a CSOK támogatást!

 

Tegnap előtt érkezett a hír, hogy mostantól nem lehet befogadni osztatlan közös tulajdonú ingatlanokat CSOK támogatás keretében.

Nézzünk egy példát! Ikerházat szeretnél építeni egy másik családdal közösen, amivel generál kivitelezőt bíztok meg. Van 2, van 3 gyerek és kellene a CSOK 2,6 vagy 10+10M forint állami támogatás+kedvezményes hitel. Mindezt jóhiszeműen megterveztétek mondjuk februárban, elkészítettétek, beszereztétek a papírokat, majd március végén beadtátok az igénylést. Kifizettétek a 30-40 ezer forintnyi szemle díját és egyéb járulékos költségeket. Már mennétek szerződni a bankba, amikor jön a parancs legfelülről, hogy STOP.

Stop, ugyanis mostantól a minisztérium elmebeteg értelmezése szerint nem lehet osztatlan közös tulajdonú ingatlant (ikerházak építésének a 100% ezen a módon készül el) CSOK támogatással építeni. 

Bukta?

exhibition.jpg

Hát ha nem is bukta, de megáll az egész folyamat. Egyetlen lehetőségetek, ha fogjátok magatokat és társasházzá "alakultok", amiről az előzetes engedélyt csatoljátok a CSOK anyaghoz. A gyakorlatban nagyon kell sietni, mert a kivitelezővel való szerződéskötés után 120 napotok van benyújtani. Leszerződtetek mondjuk a példa szerint februárban10.-én. Március végén bement a CSOK anyag. Most vagyunk 72 napnál. Valószínűleg az anyagot újra be kell majd vennie a bankfióknak, ezért a lejárós papírokat újra be kell majd szerezni (megint plusz pénz) és pörgetni kell a helyi önkormáyzatnál a dolgot, hogy minél előbb kiadják az előzetes engedélyt, igazolást. Erre van 48 napotok (amibe 1-2-3 hétvége beleesik...).

No Comment. 

Mi a helyzet különálló lakóház építése osztatlan közös tulajdon eseténben?

Banki tájékoztatás szerint az épület kiemelés lehet megoldás, vagyis a régi épületet ki kell emeltetni az ingatlan-nyilvántartásban, így az külön helyrajzi számot kap. Maga a földterület az eredeti helyrajzi számon marad. A új lakóház felépítése után az új ingatlan szintén kiemelése kerül, így külön helyrajzi számon fog szerepelni azzal, hogy a földhasználati jog szintén bejegyzésre kerül az épület tulajdonosai javára.

"Az NGM szóbeli tájékoztatása alapján osztatlan közös tulajdonban álló ingatlanra családok otthonteremtési támogatása, adó-visszatérítési támogatás és a három gyermekre tekintettel otthonteremtési kamattámogatás nem igényelhető, mivel sem a 16/2016. (II. 10.) Korm. rendelet, sem a 17/2016. (II. 10.) Korm. rendelet nem tartalmaz arra vonatkozóan rendelkezést, hogy osztatlan közös tulajdon esetén milyen dokumentummal kell igazolni a tulajdonszerzést. A fentieknek megfelelően a jövőre vonatkozóan ilyen ügyletek nem finanszírozhatóak családok otthonteremtési kedvezményével, adó-visszatérítési támogatással, vagy három gyermekre tekintettel nyújtandó otthonteremtési kamattámogatással, vagyis új lakás esetén földhivatallal érkeztetett társasházi alapító okirat benyújtása, használt lakás esetén társasházi alapító okirat benyújtása szükséges. A befogadott , de még nem elbírált ügyletek kezelésére vonatkozóan is NGM állásfoglalást kérünk az ügyfelek élethelyzetének megoldása érdekében."

Egy kis emlékeztető egy másik buktára, amiről még mindig sokan nem tudnak

Tetőtérbe épített új lakás CSOK 10 M forint igénylésével

Itt olvashatod a törvényt.

A minisztérium kiadta ebben a témában is az értelmezését, ami egyértelműen arról szól, hogy lement a CSOK-Fidesz kampány érdemi része és senki nem akar fizetni. 

A lényeg, hogy a tetőtérbe akkor építhetsz új lakást CSOK 10+10-el, ha

  1. legalább 60nm és komfortfokozatnak megfelelő lakás lesz a CSOK érintett rész
  2. legalább két lakást építesz a tetőtérbe (a második lehet 12nm is)
  3. a legalább 60nm-es lakásba költözik a család
  4. társasházzá alakul az ingatlan (legalább három lakásossá)

 

Zusammen:

A magyar reformok annyira működnek, hogy ma már a törvény szövegezése sem ér egy petákot sem. Ha elolvastad a "törvény" linkjét, ahol magát a törvényt elemzem, akkor rájössz arra a lehetetlen helyzetre, amikor egy olyan világban élünk, ahol valakiket azért fizetnek, hogy kiforgasák a törvényeket.

Nyilván ennél egyszerűbb lett volna, ha megmondják a legelején, hogy senkinek nem akarnak CSOK-ot adni, akik maguk építkeznének és nem egy "kollégiumi haver" százmilliárdos projektjében vásárolnának lakást. De mivel ezt nem mondhatják ki, és a számla sem lehet magas (éves szinten az eredeti CSOK törvénnyel a költségvetés 1-2-300 milliárd forinttal lenne 15-25 évig alsó hangon terhelve), ezért 

Valóságtorzító mezőt kell alkalmazi.

Most ti is ebben a valóságtorzító mezőben vagytok, ahol nagyon résen kell lenni, mert különben százezreket, milliókat fogsz bukni az információ hiánya és egy alkalmatlan ügyintéző miatt. Nem mondom,hogy senki nem kap CSOK-ot, én közreműködtem már több CSOK ügyletben, ami folyósítva lett. De nem volt egyik sem egyszerű. Nagyon kellett tudnunk a szabályokat és a napi szintű változtatásokat. Mintha széllel szembe köptünk volna...

Ha segítségre van szükséged CSOK és hitel ügyintézésben, akkor írj: szarvas.norbert@iflgroup.hu vagy klikk

Ha hasznosnak találtad a cikket, nyomj egy like-ot:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr108655322

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2016.04.22. 18:48:37

Osztatlan közös tulajdonra a bankok is csak ritkán hiteleznek, nem véletlenül. Mi van akkor, ha az egyik tulajdonos jogosult lenne CSOK-ra, de a másik nem? Mivel osztatlan a tulajdon, nem megállapítható, hogy mondjuk az ikerház melyik fele kié, hiszen közösek...

Szarvas Norbert 2016.04.22. 20:19:35

@Online Távmunkás: és minderre két hónappal a módosítás után "jöttek" rá, miután már egy csomóan így adták be az igényt?

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2016.04.22. 21:09:11

@Szarvas Norbert: Van valami statisztika arról, hogy mennyien igényelték, mennyien kapták meg, mennyit utasítottak el és mennyi van még folyamatban?

pokpok 2016.04.23. 06:38:42

Kedves Szarvas Norbert,

értem én, hogy kell a sok kattintás, de ez nem mehet helyesírás és a tényszerűség rovására. Mindkettővel hadilábon állsz.

Vitorlás verseny szélviharban... Lol

Nagyon kellett tudnunk a szabályokat és a változásokat.... gigalol Persze, hogy kellett tudnod! Ebből élsz, nem?

És még folytathatnám...

Szarvas Norbert 2016.04.23. 06:55:36

@pokpok: es amugy a taralommal kapcsolatban vmi eszrevetel?

Nagyon szivesen veszem ha talal vki nyelvtani hibat a cikkben es le is irja, hogy tudjam javitani... Ez vezetne valahova

A tenyszeruseg szerinted hol nem stimmel a cikkben? Melyik megallapitas nem tenyszeru?

A szabalyokat tudni kell. A nehezitett aknamezo a dologban az, hogy marciusban van egy szabaly, aminek megfelel az ugyfel, beadjuk az anyagot es mire szerzodne a bankkal addigra a miniszterium onkenyesen modosit es kizarja az ugyfelet... Sajnalom ha nem erted,mnem birod felfogni mi a problema ezzel.

lavór 2016.04.23. 18:05:15

Lázár CSOKoltat benneteket.

WLaci 2016.04.23. 18:14:19

Korrekt írás. Én gondolkodtam a tetőteres verzión. Talán meg lehetne csinálni a 60 + 12 (? ez biztos, szerintem az OTÉK szerint több kell, mert kell min 12 szoba + konyha + fürdő) nm-es verziót, de lassan arra jutok, hogy többet ér 10m forintnál a nyugodt alvás, meg hogy a magyar állammal minél kevesebb kapcsolatba kerüljek.

Janossz 2016.04.23. 18:21:25

Ugye, mondtam, hogy PUKK lesz a CSOK?
Ha komolyan gondolták volna, lenne rá legalább 100 Mrd fedezet...az hol van?
Lecserélték a tanácsadókat Mátyás parasztlányára: jöttem is, meg nem is, hoztam is, meg nem is.
Jár, persze, jár, de az istennek nem férsz hozzá, elrepült a kismadár...
Ebből lesz helyretéve a korfa. Aha.

Aranyi Gábor 2016.04.23. 18:28:59

Figyeljétek a kezemet, ballibbant agyhalottak, mutatom, hogy alattatok mi volt! Neeeem, ehhez egy kéz kevés... A pántlikát meg gondoljátok hozzá!

Kard 2016.04.23. 18:35:05

@Aranyi Gábor: Érvelj, bakker érvelj. Addig ez a fröcsögés inkább téged pontosabban a nulla agyadat minősíti.

looking4 2016.04.23. 18:37:01

Nem tudom, a cikkíró (és még sokan) miért nem tudják elfogadni, ha a kormány nem minden építkezést támogat, hanem csak meghatározottakat (és itt nem pártállásra gondolok). A cél nem az, hogy valaki NULLA önerővel ráépítsen a családi házára csak azért mert van ingyen 10M... a cél az, hogy az ÉPÍTŐIPART megindítsák, ezáltal nő a foglalkoztatottság országosan, nőnek a bérek, megindul a befagyott hitelezés, nő az igény a szakmunkásokra, stb.

Aki maga épít annak ott a max 5M Áfa visszaigénylés lehetősége, azt BÁRMIRE megkapja.

Én egész életem folyamán nem vettem igénybe semmilyen szociális támogatást, pedig van gyermekem és új házat is vettem valamint lakást is, mégsem fikáztam semmilyen lakástámogató rendeletet se fidesz se mszp kormány idején.
Egy szó mint száz, aki törvényesen tud élni a mostani lehetőséggel az TEGYE, a többi meg kussoljon és élje az életét. Nem kell állandóan hőbörögni csak mert Ő pont nem esett bele a támogatandók közé.

pefe 2016.04.23. 18:45:59

Kedves Szarvas Norbert!
Évente 20-30 "ikerházat" (valójában kétlakásos lakóház. Az ikerkáz mindkét fele más-más telken áll) tervezek. Soha nem fordult elő, hogy ezeket osztatlan közös tulajdonban hagynánk. Nem is lenne piacképes, hiszen senkinek nem lenne hivatalos papírja arról, hogy melyik az ő lakása. Így Ön sem venne ingatlant. Pontosabban egy ingatlan 50%-át. Minden ház társasházzá van alakítva. Szóval az a helyzet, hogy Önt valaki nagyon félretájékoztatta.

DarthVader 2016.04.23. 18:58:07

@looking4:

Még mindig nem érted. Nem az a baj, hogy a kormány nem ad valamire. Hanem az, hogy márciusban ad, ugyanarra áprilisban már annak se, akinek márciusban már adott. Nem tudom,érthető-e?

looking4 2016.04.23. 19:07:28

@DarthVader: Értettem elsőre is, de ahogy a CSOK is egyik napról a másikra lett úgy a változások is egyik napról a másikra lesznek :) meg majd a megszűnés is képzeld egyik napról a másikra lesz.

Amúgy meg át lehet alakulni társasházzá azt nincs probléma. Ja, hogy akkor hőbörögni sem lehet, akkor az nem jóóó... :P

Bruno 2016.04.23. 19:19:59

Értem én azt (és nem is vitatom), hogy a törvény -- hasonlóan a többi fideszes törvényhez -- egy kalap tőzeg, de az írás hitelességét nagyban csökkenti az önreklám.

Janossz 2016.04.23. 19:20:14

Ha valaki képes lenne egyszerre a demográfiára, meg a már itt-ott létező építőipar felvirágoztatására gondolni, akkor ilyen propaganda-akciók helyett sürgősen bérlakásépítésbe kéne kezdeni.
Önkormányzati, vállalkozói alapon, mindegy, a megoldás csak ez lehet.
A fél világ így oldja meg, és működik, nem kell mindenkinek tulajdon, pláne nem családi ház.
Egyébként nincs probléma, lesznek itt CSOK házak, csak hát olyan CSÓKosok inkább. Mint a mosógép, meg napkollektor-támogatottak.

2016.04.23. 19:24:04

@looking4: Törvényesen sem jutsz hozzá,mert rossz a törvény. Pl. Ha a szüleid házára akarsz építeni egy emeletet,mert telekre már nincs pénzed,akkor sem kapsz csokot.
Pedig új építés,két gyerek bevállalva,külön közművek,társasházzá alapítás,külön bejárat,telekrész.
Semmit se kapsz,mivel nem akarsz két lakást építeni. A 12 nm-s be is kell külön közmű stb.
Ennek így nincs semmi értelme ( két lakásnak ,az emeleten).
A lényeg az ,hogy erre nincs épeszű magyarázat ,csak az hogy nem kapsz és kész.

2016.04.23. 19:27:19

@Aranyi Gábor: Pártállás nélkül szeretnének építkezni az emberek...tudom ezt nehéz megérteni.

fghjk · http://sorry.google.com/sorry/?continue=x 2016.04.23. 19:34:26

nem tudom a 21. században ki az aki örül az osztatlan közös tulajdonnak. a bank tuti nem, az állam (ezekszerint) nem, van még pár mazochista?
a post gondolom arról fog szólni, h az állam ragaszkodik a bekötött villanyhoz, milyen k@csög

looking4 2016.04.23. 19:38:48

@Viktor Kaiser: azért nem, mert (ne vedd magadra ha nem igaz... :) )
- te magad nem akarsz beletenni nagy pénzt, csak az állami támogatásra hajtasz
- feketén hívsz szakikat akik nem adóznak, mónem fizetnek járulékot
- bónuszban elcsalod az építőanyag áfáját a haver cégén keresztül

szóval SEMMIT nem nyer az ország azzal ha neked ad pénzt (rajtad kívül)

looking4 2016.04.23. 19:48:07

@Janossz: Bérlakás???? Hihetetlen, hogy ebben az országban mindenki azért kiált csak ami éppen NEKI kell...
Volt bérlakás, és le is vonták a tapasztalatokat NA EZÉRT NINCS ÉS NEM IS LESZ. De neked is írok pár pontot miért nem lesz:
- az állam ROSSZ GAZDA
- ami olcsón van azt nem becsülik, leélik, szarrá amortizálják
- elgettósodik a környék
- Nemzeti eszközkezelő áldásos tevékenysége miatt már több tízezer bérlakás (állam által megvett) van aminek nagy része után a lakók SEMMI BÉRLETI DÍJAT NEM FIZETNEK (azt a minimálisat sem ami pár tízezer ft), sőt még a rezsit sem!!! Jellemzően szar helyen levő totál piacképtelen leharcolt lakások.

És találd ki ki fizeti helyettük?? Igen, TE meg ÉN meg az ADÓFIZETŐK!
És akkor azt akarod hogy neked is MI fizessük az olcsó lakhatásod??? Menj falura, ott 0Ft +rezsiért is családi házak vannak, csak fizesd a rezsit! Ja nem, neked az Andrássy úton kell az olcsó lakás... NONSZENSZ!

VT Man 2016.04.23. 19:56:25

Az osztatlan közös tulajdonú háznál nagyobb szívás nincs.

Vagy ikerház, ha elég nagy a telek, akkor ketté lehet osztatni.
Vagy társasház.
De eszméletlen nagy szívás az osztatlan közös tul., már rég be kellett volna tiltani.

VT Man 2016.04.23. 19:57:39

@looking4:

Bérlakás, ja.. Budapesten a belsőbb részeken 120-150 ezer Ft/hó a lakások bérleti díja, de kiljebb se sokkal olcsóbb.

2016.04.23. 20:07:34

A csok is olyan, mint a devizahitelesek megmentése.
Évekig reklámozzák, a cimbik kapják (pedig nekik nincs is rá szükségük), mindenki más meg le van szarva. Csak a szavazatmaximalizálás a cél (ahogy minden pártnál). A választáson meg az győz, aki több idiótát tud megvezetni. Ebben a fidesz nagyon jó.

2016.04.23. 20:08:25

@looking4: Mivel 2 gyerekről lenne szó,a hsz-ed már eleve nem igaz. 2,6 milla az államtól.10-12 saját erő.
A csok nem csak a 10+ 10-ről szól....na.
Csak most nehogy meg legyek vádolva ,hogy ingyen pénz kell, a lakástámogatás minden szar rendszerben járt a gyerekek után.

Janossz 2016.04.23. 20:12:22

@looking4: Nekem nem kell bérlakás, köszönöm, elvagyok én a magaméban.
Ne személyeskedj!
Igen, volt sok bérlakás, levonták a tapasztalatokat, és fillérekért sikerült magánosítani őket.(Mint oly sok mindent a vadprivatizáció idején. Sokan jól jártak.)
Nem kell, az államnak gazdának lenni, írtam: önkormányzati, vagy vállalkozói alapon is lehet.
Olcsón se kell adni, önköltségi áron, némi haszonnal megy ez.
Nem kell falura mennem, voltam már eleget, Te viszont elindulhatnál kicsit a világban, ez a Lázár-álom, hogy mindenkinek családi házat, na ez nem megy sehol.
A végtelenül elmaradott Németországban a népesség többsége bérleményben lakik.
Jobb melója, több gyereke van, hát nagyobban, ha összébb kell húznia magát, vagy kirepültek a fiatalok, hát kisebben.
Ha háromszáz kilométerrel arrébb van jó állás, hát odébb áll. Egy hét alatt.
Tehát mobil a munkaerő, nem úgy, mint nálunk.

looking4 2016.04.23. 20:26:44

@VT Man: Igen, annyi. Megnézted a lakásárakat is? Akkor talán látod az összefüggést is a kettő közt, illetve biztos vagyok benne, hogy a kereslet/kínálat dolgot is érted (sajnos sokan nem).

Na, ha van olyan ember aki szerint tuti biznisz a bérbeadás akkor vegyen Ő lakást (akár hitelből, most úgyis alog van kamat rá) és adja ki! Lehetőleg a 20M Ft-os lakást 50+rezsiért, hogy nehogy megszólják milyen rohadék kapitalista!
Számolj utána, állampapírra is több kamatot kapsz mint így... na akkor miért tenne bele a vagyonát évekre egy lakásba, adná ki bárki ennyiért, vállalva jókora kockázatot???

Amúgy ha 3 fiatal összeáll akkor a 120e bérleti díj 40e/fő, annyival meg simán többet keres BP mint máshol, és akkor nem tanyán él, szóval megéri! Ezért van még mindig nagy kereslet albérleti piacon. (márahol)

BéLóg 2016.04.23. 20:28:37

Hát, ma ez volt a szar vastagja!
Holnap viszont biztos megbukik Orbán!

Engedelmeddel, kedves Vasmarha, neked a SENKI nem kapja meg az mit jelent?
Mondjuk hogy ha EGYETLEN ember is megkapja, szeppukut követsz el?

looking4 2016.04.23. 20:34:52

@Janossz: Nem személyeskedtem, elnézést ha úgy érezted.
Önkörmányzati lakás = állami lakás (legalábbis nálam)
Vállalkozói bérlakás meg azért nincs, mert nem éri meg foglalkozni vele! Még ezen - a sokak szerint - magas albérleti árakon sem!!! Szerinted, ha megérné ilyet építeni és működtetni akkor nem lenne tömegével??

Szerinted melyik vállalkozó vállalja be, hogy az éppen aktuális kormány egy tollvonással kilakoltatási moratóriumot hirdet és nem lehet évekig kitenni a nem fizető lakókat??? Akik cserébe lenullázzák az ingatlant... Nem ismerős a helyzet? Devizahitelesek? Beszélgessetek pár végrehajtóval milyen állapotokban adták át a lakásokat a bedőlt hitelesek, már amelyiktől sikerült évek alatt visszaperelni. Kád telesz@rva, falak körbehugyozva, vezetékek kitépve a falból, kő felverve, stb. és akkor telekiabálják a világot, hogy a bank 40%-os áron árverezte el a lakásukat, micsoda kapitalista rohadékok!

Egy ötvenes pasi 2016.04.23. 20:43:02

@looking4: Bunkó vagy Baxli. Egy társasházzá alakítás, alapító okirat, földmérők... Kb 200k.

Halálbüntetést a korrupt kormány politikusokra! 2016.04.23. 20:52:20

@BéLóg:

igen, a balliba Szarvas nem tudja, hogy Ráhel meg Tiborc meg a Mészáros meg a Flier gyerekek már rég megkapták a CSOK-ot. A hülye balliba Szarvas tehát lebukott azzal a hazudozásával,hogy senki nem kap CSOK-ot.

looking4 2016.04.23. 20:55:32

@Egy ötvenes pasi: 200k két lakásos ikerháznál az 100k/lakás. Ezt most komolyan mondod hogy tétel nálad??? Kapsz 1-2-10-akárhány millió állami támogatást és a rohadék állam elvárja, hogy rendezett tulajdoni viszonyokat teremts ehhez??? (szaros 100ezeré) Mit képzelnek ezek??? :) röhej...

Egy ötvenes pasi 2016.04.23. 21:01:14

@looking4: Sorry, nem vagyok fideszes, hogy csak úgy az ölembe hulljon 2-300 ezer..., És igen, van akinél számít 200 ezer... Istenemre örülök, hogy neked nem.

monddazigazatmar 2016.04.23. 21:06:30

Mit meg nem kell tenni 10+10 milláért, mi? Basszál ki a rendszerrel, ne kérd a csokot, hanem dolgozz meg érte.

looking4 2016.04.23. 21:08:41

@Egy ötvenes pasi: Nekem is számít a pénz, de az ember mérlegel! Ezzel az ingatlanod értéke is nő, ha társasházzá nyilvánítod és rendezettek a tulajdoni viszonyok, tehát ez nem kidobott pénz.
De ha úgy találod, hogy aránytalan teher ez neked a várható előnyökhöz képest (állami támogatás) akkor isten ments hogy kifizesd, maradj osztatlan közösben.

Egyik ismerősöm most adta el a házrészét ahol elég érdekesen voltak megosztva a tul. viszonyok (össze-vissza), ezért muszáj volt társasházzá alakulni pedig Ő egy forint támogatást sem kapott cserébe.... viszont jól el tudta adni a részét. szóval nem kidobott pénz...

$pi$ 2016.04.23. 21:12:55

Igen, tökéletesen egyetértek a cikkel. Az mszp alatt a csok is sokkal jobb volt, mint ahogyan a rezsicsökkentést is normálisabban csinálták, és a devizahitelesek "megmentését" is.

Hajrá Feri! :D

VT Man 2016.04.23. 21:22:42

@Egy ötvenes pasi:
"Egy társasházzá alakítás, alapító okirat, földmérők... Kb 200k. "

Ha viszont egy kamu ikerház lesz, osztatlan közös tulajdonban, eladásnál nem -200k hanem rengeteg... Ha van olyan hülye vevő, aki megveszi!

közösperonos átszállás 2016.04.23. 21:25:56

@looking4: "Amúgy meg át lehet alakulni társasházzá azt nincs probléma. Ja, hogy akkor hőbörögni sem lehet, akkor az nem jóóó... :P "

Meg pont előtte mondtad, hogy az a normális, ha valami egyik napról a másikra változik. Ezek után átalakulni társasházzá csak azért, hogy az ember arra ébredjen, hogy már az se elég... na, szerinted nyilván az is normális. :-P

(Ehhez képest a ballib alatt elég sok idő volt, míg valami új rendelet v. törvény működésbe lépett, volt időd felkészülni, akkor még az Alkotmánybíróság is úgy gondolta, hogy az a normális. Pl. a GYED lerövidítésére 9 hónap...)

A másik, amivel a poszt foglalkozik, hogy van egy törvényszöveg, és van hozzá egy értelmezés, ami nem a törvényszövegen, hanem a "ja, erre nem akarunk fizetni mégse"-n alapszik.

Tiborpapa 2016.04.23. 21:27:39

Elejétől kezdve bűzlött az egész, ahogy minden, ami a kormány szájából kijön.

monddazigazatmar 2016.04.23. 21:27:44

@Egy ötvenes pasi: Akkor aknázd alá te is a rendszert, ne kérd az államtól a 10 millát. Ez egy lehetőség, nem kötelező, vágod?

Egy ötvenes pasi 2016.04.23. 21:30:33

@monddazigazatmar: Mint az már korábban elhangzott: nem az a gáz, hogy van ez a szabály, hanem az, hogy közben hozzák meg, amikor már bent van egy-két ilyen kérelem. A szokásos visszafelé törvénykezünk Fidesz method. Mert ha így jelenik meg: OK! Mindenki tudomásul veszi. De itt nem erről van szó...

monddazigazatmar 2016.04.23. 21:30:54

@$pi$: Jöttél, láttál, kiütéssel győztél.

Vén motoros 2016.04.23. 21:33:32

@Egy ötvenes pasi: Hát, ha neked ez a 200eFt ilyen nagy teher, hogy a fenébe van merszed három pulya felnevelését bevállalni?! Nemhogy iskolázni, de még enni adni sem tudsz majd nekik. Tudomásul kell venned, hogy ez a CSOK a középosztály számára ad elérhető segítséget, nem az alsó két decilisbe tartozóknak lett kitalálva. Ez a lakástámogatási mód deklaráltan nem a szegénységi küszöb határán tengődőket kívánja megsegíteni.

monddazigazatmar 2016.04.23. 21:34:02

@Egy ötvenes pasi: Igen, valószínűleg menet közben jöttek rá, hogy ezzel vissza lehet élni, és ezért változtattak. Ha okosabbak lennének, akkor nyilván előre kitalálják az összes hátsó szándékot, és úgy írják meg a törvényt. Ha butábbak lennének, akkor meg a ballib frakcióban ülnének.

looking4 2016.04.23. 21:37:37

Egy szó mint száz. Tudomásul kell venni, hogy az szabja meg a kereteket aki a pénzt adja! Lehet jogosan vagy jogtalanul szövegelni, hogy miért így? miért most? miért holnaptól? miért nem nekem? de a lényegen ez nem változtat, tök mindegy ki van kormányon... Nekem is van sok minden ami nem tetszik, mégsem hőbörgöm tele a netet hogy mocskos fidesz meg komcsi mszp...

Teszem a dolgom, próbálok elboldogulni magam minden külső segítség nélkül, és akkor senki nem szólhat bele mikor mit mire költök....

Egy ötvenes pasi 2016.04.23. 21:38:25

@Vén motoros: 2 gyereket felneveltem állami támogatás nélkül te bunkó. Elvekről beszélünk...

monddazigazatmar 2016.04.23. 21:40:17

@Egy ötvenes pasi: Remek. Akkor miért is baj, hogy az állami támogatáshoz elvárnak dolgokat? Te neveltél, senki semmibe nem szólt bele. Ha akarsz pénzt, akkor csináld azt és úgy, ahogy ők mondják.

fordjee 2016.04.23. 21:54:56

Nah, mi osztatlan közös tulajdonra igényeltük a Csokot 2 gyerekre, 2,6-ot. 3,1 millió önrészt pedig beletettünk.
Ügyvéd pár tízezerért megcsinálta a használati megállapodást, mi is utánajártunk minden papírnak, stb. Nem kevés idő és pénz volt. Márc. 18-a körül be is adtunk mindent, elindították. Múlt héten az info, már minden oké, a héten várható a szerződés. A héten: nincs szerződés, osztatlan közös tulajdonra nincs Csok.
Nah most, 120 napig lehet a Csokot igényelni, mi február közepén írtuk alá a szerződést. Szép lassan lejár. Június közepéig a vállalkozónak is meg kell kapnia a pénzét, különben bukta. A babánk most már bármikor megszülethet. Nekünk meg nincs hova mennünk. Nincs több pénzünk sem jelenleg. 1-2 év múlva lesz, de akkor elbukjuk most az összeset, amit évek alatt összespóroltunk. Normális dolog ez?
Persze, legyen társasház, ha a többi azt mondja, nincs rá pénze, fizethetem én az egészet. De még ha ki is fizetem, mire megcsinálják, mire alá tudunk írni mindent (1-2 hetes babával, császár után érdekes lesz mozogni) , ki fogunk csúszni az időből. Az egészbe bele sem vágunk, ha tudjuk , hogy nem lehet, van hol laknunk, de ha most elbukjuk az összes pénzünk, lehúzhatjuk az életünket a klotyón.

Reszelő Aladár 2016.04.23. 22:02:21

Ez a bürokrácia bosszúja. Megfenyegették őket felülről, hogy repülnek, cserébe kicsesznek mindenkivel aki szembe jön.
Mondjuk hogy nálunk egy jogszabályt betratanu nem könnyű azt már tudjuk.

BéLóg 2016.04.23. 22:03:31

@Halálbüntetést a korrupt kormány politikusokra!: Halálbüntetést a Halálbüntetést a korrupt kormány politikusra!

Ilyen fasságot ugye én is tudok.
Tudod az "Itt a bizonyíték hogy senki...." az nálam azt jelenti hogy "Itt a bizonyíték hogy senki..."
Baloldalon ugye ez azt jelenti hogy geciorbán.

has 2016.04.23. 22:17:25

@Online Távmunkás: Ad a bank, még harminc tulajdonos mellett is.

has 2016.04.23. 22:22:32

@pefe: Nem régen adtunk el négy lakásos, közös tulajdonú sorházi lakást. Biztosan csak álmodtam.

looking4 2016.04.23. 22:23:17

@fordjee: sajnálom a helyzeted. Nincs lehetőség simán újraírni a szerződést új dátummal? Gondolom valami vállalkozói szerződésre gondoltál, azt nem hiszem hogy nagy ügy lenne újradátumozni...
Amúgy 2,6 csok meg 3,1 önrész az nálam 5,7M. Megkérdezhetem hol lehet ennyiből új házat venni? Gondolom házról van szó mert lakásnál nincs osztatlan közös nagyon...

Szűtté mamá? Szűjjé! 2016.04.23. 22:28:38

A francnak trollkodik itt ez a pár mocskos fideszes? Persze mind védi a csokot, mert annyira hülye, hogy ha valami fideszes, akkor biztosan jó. Ennyi agyuk van nekik. Pedig a csok egy nagy büdös parasztvakítás, ahogy a posttoló is írja. Vakuljatok csak narancsparsztok.

looking4 2016.04.23. 22:32:40

"Vasárnapi boltnyitás van lúzerek 0 bejegyzést írt és 6658 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban."

Gondolom a másik 6657 hozzászólásod is hasonlóan mélyenszántó volt! Gratula! LOL

fordjee 2016.04.23. 22:40:20

@looking4: Szerintem esélytelen újraírni, a foglalót, előleget már rég átutaltuk. Hitel is lenne, azt nem említettem, azt el is fogadták. Sima lakáshitel. Minden papír a banknál van már, számlákon rajta a dátum, ezt már szerintem nem lehet újra csinálni. Ráadásul a kivitelező sem fog várni évekig, tudom, milyen világban élünk...
Lakástakarékot is fizetek , nem is szándékoztam félbehagyni, az is be lett volna törlesztve 2 év múlva a hitelbe. Szép terveink voltak.
Abban bízok, hogy akik elindították már, azok megkapják. Mielőtt ezt kitalálták. Attól tartok meg fogok vadulni, ha elveszítünk mindent.
Egy másik fórumon írt valaki, hogy 5 miláért vett egy telket ami osztatlan közös tulajdonú, rengeteg bankot végigjárt, hogy rendben van-e így, mindenhol azt mondták, hogy persze, mehet rá a Csok, ment beadni a kérelmet és akkor már nem mehetett rá. Szóval egyszerűen nem értem, hogy lehet ilyet megcsinálni, így lenullázni embereket.

looking4 2016.04.23. 22:45:31

@fordjee: remélem sikerül megoldást találnotok. Korábban is volt valami változás CSOK terén de ha jól tudom ott is a már leadott kérelmeket a korábbi - jobb - feltételek mellett bírálták el, és csak az új igénylésekre volt érvényes az új szabály. sok sikert hozzá!

cupcake25 2016.04.23. 22:55:48

@Szarvas Norbert: elmondom, hogy Társasházzá alakulni nettó kettő perc, csak Alapító okirat kell, amit egy ügyvéd 20 ezer forintért 1 hét alatt összerak. A Társasházzá alakulást pedig nem szokták megtagadni, maximum hiánypótlásra kérnek fel. Ha az Alapító okiratot beadták a földhivatalhoz onnantól Társasház.

fordjee 2016.04.23. 23:01:40

@looking4: Köszi, ebben bízom én is.
Mondjuk ez nekem jó lenne, de aki vett már telket, és most menne intézni, azt nem vígasztalja ez.
Szép lassan rámegy az egészségen, asszonyt inkább nem is terhelem ezzel részletesen, mert azonnal megszülne.

BrionyCavanagh 2016.04.24. 06:52:07

Ezt azért így nem jelenteném ki, hogy senki nem kapja meg a CSOK-ot. Én tudok olyat, aki megkapta a 10+10 millást, történetesen a kolléganőm. Pénteken értesítette ki őket a bank. Pedig egyszerű, alkalmazottként dolgozó, fizetésből élő, kisvárosi emberek, akik 3 gyereket nevelnek. Nem párttagok, és még csak közel sem ülnek a tűzhöz. Ja, és maguk intéztek mindent.

Göntér László 2016.04.24. 08:48:03

Ezek szerint gond ,az elhatározás után is van. Az elhatározás előttiekről az alábbiak adnak ízelítőt:
ktkj.blog.hu/2016/02/15/gondolatok_a_csaladi_otthonteremtesi_kedvezmenyrol_csok

rnz 2016.04.24. 09:13:21

Lássuk csak.
A címben az szerepel, hogy SENKI nem kapja meg a csok-ot.
Pár sorral lejjebb, már csak 50% (bár azt sem tudni, hogy honnan van ez a szám, személy szerint és a tapasztalataim alapján kizártnak tartom, hogy a potenciális csok használók/igénylők ilyen nagy arányban akarnak ikerházat építeni).
Megint kicsivel lejjebb két lehetséges megoldás is ott van a probléma kiküszöbölésére.

Akkor most mire van bizonyíték és hol?

Az igazán nagy poén a szöveg végén van:
"Ha segítségre van szükséged CSOK és hitel ügyintézésben, akkor írj:"

Ha senki nem kapja meg, akkor minek írna bárki is?

Ostoba seggfej!

n3spr3ss0 2016.04.24. 09:26:03

@Aranyi Gábor: Ennyi faszság biztosan nem volt.

n3spr3ss0 2016.04.24. 09:29:32

Pár év és jön megint a siránkozás,hogy átverték őket,mert nem olvastatták el a kisbetűs részeket velük,így most nem tudnak fizetni.Nem baj,majd fizetnek megint azok,akiknek semmi közük az egészhez.

Kilowog 2016.04.24. 10:03:04

Nekem hasznos volt a bejegyzés, mert most vásárolnék egy épülő ikerház egyik felét használati megállapodással. Szerencsére még csak előszerződésben vagyunk, tehát még nem indult a 120 napos határidő. Azonnal hívtam a vállalkozót, hogy akkor muszáj lesz társasházzá alakulni. Úgy tűnik menni fog. Igazság szerint örülök is neki, hogy így van egy külső kényszer ezt megcsinálni még az elején.

monddazigazatmar 2016.04.24. 11:06:05

@fordjee: Már bocs, de a 120 nap, az 4 hónap. Ha bármikor megszülethet a gyerek, akkor 5 hónapos terhes volt az asszony, amikor egyáltalán kitalálták ezt a Csok dolgot. Akkor mégis mi volt az "A terv"? Mert "nekünk most nincs hova menni". Ha a fidesz nem találja ki ezt a csokot, akkor lett volna hova menni?

fordjee 2016.04.24. 11:49:50

Nagyon egyszerű. Olyan házat néztünk volna, ami nem osztatlan, és ennyivel olcsóbb. Valószínűleg használtat. De mivel jött ez a lehetőség és osztatlanra is lehetett igényelni, gondoltuk élünk vele, csak jobb egy új.
Ha már akkor azt mondják hogy nem lehet osztatlanra, semmi gond.
Semmiben sem érzem magam hibásnak, körültekintően jártunk el, Mindennek megfeleltünk, nem vállaltunk be 3 gyereket a nullára, józanul gondolkodtunk, a jövőre is gondolva (fel is kell nevelni a gyerekének, ruházni, iskolázni, stb). Az utolsó pillanatban pedig jön a nem hogy mégsem lehet. Volt tartalékunk is, kellett is mert az önerő kevésnek bizonyult, van pénz félretéve berendezni is, szóval tényleg Mindenre gondoltunk, normálisan, felelősségteljesen.

KissGecihuszár 2016.04.24. 12:12:25

Ha poenosra akarnám venni a figurát, akkor csak annyit mondanék: CSOK = CHOKE! De mert az átlagmagyar családok otthonteremtésének reális esélyének ilyen módon történő hátba szúrása csöppet sem poén, ezért csak azt mondhatom, hogy sajnos, én megint előre megmondtam, éreztem, tudtam, megvolt, hogy egy a CSOK sem lesz egyéb, mint 1 jónagy lófasz szalmaegérrel megbolondítva, vagy ha jobban tetszik; méretes parasztvakítás, oltogatás á'la fidesz. És az elmúlt6év minden gecisége ellenére még mindig van -állítólag- 1.8 millió stabil fidesz szavazó, aki nagy valószínűséggel- hacsak addig el nem lesz zavarva ez a nemzetpusztító bűnbanda a büdös picsába a vazallusaival egyetemben- 2018-ban is készséggel teszi majd az X-et a fidesz jele mellé, "mert a fidesz minden mocskossága, hazugsága, jellemtelensége ellenére is 100-szor, 1000-szer jobb, mint a kommenisták" , mondják, hiszen ők csak fideszben és a "kommenistákban" tudnak gondolkodni, mintha nem lennének mások -akár real jobboldali, keresztény, konzervatív, az asztalra esetleg a múltban "valamit" letevők- a palettán...

Buchhalter 2016.04.24. 12:28:09

@Janossz: ha már példálozol Németországgal ,legalább járj utána és pontosíts,mert amit írtál demagóg!Éltem Németországban.Elég légből kapott,hogy az emberek többsége bérel.Nem igaz!A lakosság 60 °% -a sajátjában lakik.És annyira nem mobilak a németek se.Sőt!Akármilyen munkát és bizonyos pénzért nem is hajlandóak dogozni!Az átlag német nettó 1500 euró alatt nem nagyon fog dolgozni.Született németként pedig elég sok szociális lehetőség közül válogathat.A másik : Magyarországon még gyerekcipőben van a bérlői kultúra.Sok kapzsi köcsög szar helyen lévő leharcolt állapotú lakást akar kiadni lassan már nyugati árszinten a bérek meg köszönő viszonyban sincsenek.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2016.04.24. 13:42:17

@looking4: Köszönöm! LOL.

Van ilyen is, meg olyan is. Olvasgassál, elég sok hozzászólásom van. Az viszont biztos, hogy fideszesekkel nem érdemes mélyreszántóan beszélgetni, mert ostobák.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2016.04.24. 13:46:23

@looking4: Nos, akkor egy értelmes hozzászólás csak neked: Az NGM állásfoglalást adott ki, nem változtatott a törvényen. Tehát ha a bank ennek ellenére folyósít, akkor a saját bőrével játszik, sőt most a bankoknak főhet a fejük, hogy mit kezdjenek az eddig esetleg folyósított "osztatlan közös tulajdonú" tételekkel. Mert ugye fidesz felé törvényt alkotni úgy kell, hogy az annak való megfelelést még hónapok múlva is értelmezésekkel kell pontosítani. Bár nem az NGM-et hibáztatom, ha jól tudom a Viktátor mondta, hogy mikor akarják az csok-ot bedobni (gondolom valami lopásról kellett elterelni a figyelmet) és az NGM-nek volt vagy 3 napja megírni a jogszabályt.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2016.04.24. 13:49:08

@cupcake25: Ja, nettó 2 perc:

info.ingatlan.com/tanacsado/lexikon/tarsashaz-alapitas/

És persze egy új lakóra a többi lakótárs nem néz furán, ha azzal nyit, hogy "srácok, gyorsan alakuljunk társasházzá, de izibe...". Életszerű...

Janossz 2016.04.24. 14:28:09

@Buchhalter: A lakosság több mint fele mindegyik uniós tagállamban saját tulajdonú ingatlanban lakott 2013-ban (lásd a 2. ábrát); a skála a németországi 52,6%-tól a romániai 95,6%-ig terjedt. Svájcban a bérelt lakásban élők aránya meghaladta a saját tulajdonú ingatlanban élők arányát: a lakosságnak körülbelül 56,0%-a volt bérlő. Svédországban (61,4%) és Hollandiában (60,0%) – illetve az EFTA-országok közül Norvégiában (64,9%) és Izlandon (62,9%) – a lakosság több mint fele élt kölcsönnel vagy jelzáloghitellel terhelt, saját tulajdonú lakásban. (EuStat)
Győztél, nagyokos, 2,6 %-al több a saját tulajdon a németeknél.Mondjuk az 52,6 nem egész 60. Gratulálok.
Egyszersmind logikád mentén mindjárt kiderült az is, hogy Romániánál jobb hely a világon sincs.

Buchhalter 2016.04.24. 14:54:38

@Janossz: ez a Románia minek jött célzásnak? Annyira nem opció egész életedben ,főleg nyugdíjasként a bérlakás.Különben a hitel lakásra az egyik legnagyobb baromság.Röghőz köt és a bankok bebizonyították ,hogy bármikor átírják a szerződéseket a saját szájízűk szerint.Szerintem versenyképes fizetések kellenének és egész euban egészséges lakás koncepicó.Persze ez csak álom marad.

Janossz 2016.04.24. 15:10:22

Mert, hogy állítólag ördögtől való a bérlakás. Tegnap épp csak le nem hülyéztek miatta, azt hittem, ehhez az áramlathoz csatlakozik hozzászólásod.
Pedig működik mindenfelé, az, hogy nálunk nem megy, még nem jelenti, hogy életképtelen.
Úgy van, ahogy mondod, normális jövedelmek kellenének ehhez is, a hitelhez is.

Szornyeteglajos 2016.04.24. 15:45:24

A csok kb.Ócsa 2 .: nem azoka segiti, es nem azt a celt eri el, amit kommunikalnak, viszont mi alljuk a cehh javát.
Tamogatott berlakas pedig kelleni fog elobb- utobb, latva az atlaglereset megoszlasat. Lehet azt jol is csinalni , csak jo torvenyek krllenek, amiket kovetkezetesen betartatnak. Gettosodas? Az igy is letezik, piaci viszonyok kozott. Csak epp nem adnak neki nevet, mint az Illatos uton. Csak ki kell menniva peremkeruleti, meg a nagyvarosi zartkertekhez, pincekhez. De amig a torveny keze csak a szavazok terelgeteset vegzi, addig ne varja senki, hogy tularazott alberletekbe szuljek az atlagos keresetuek a jovo adofizetoit.

effeti 2016.04.24. 22:48:33

@Online Távmunkás: Az otp honlapján még most is ez van.
"CSOK igényléséhez kért dokumentumok:
Közokiratba vagy ügyvéd által ellenjegyzett magánokiratba foglalt használati megosztási szerződés (több lakásból
álló osztatlan közös tulajdonban lévő lakás esetében)"

eddig ez működött, pl egy új ikerháznál elég egyszerű egy ilyen használati megosztást készíteni....és jogilag is egyértelmű a tulajdon

looking4 2016.04.25. 13:09:16

@Viktor Kaiser: Azért írtam, mert ebben az országban a legtöbb ember nem tud úgy gondolkozni/kommentelni, hogy közben ne csak a SAJÁT hasznát nézze/keresse! Próbálok egy picike tükröt tartani, hogy talán az ORSZÁG érdekét is előtérbe kellene helyezni a maguké mellett. De hát reménytelen... :)

cupcake25 2016.04.25. 13:09:44

@Viktor Kaiser: 2 lakásra?? Ugyan már, jó ügyvédet kell találni. Egyébként pedig aki a 30-40 millióból építkezik az ennyit tudjon kifizetni. Nem védeni akarom a CSOK-ot mert szerintem is csak egy szűk, amúgy arra rá nem szoruló rétegnek fog igazán segíteni, de maga a Társasházzá alapítás például egy hasznos és jó dolog, könnyebb pályázni, állami támogatást nyerni és még sorolhatnám. Ráadásul ilyen kis albetét számnál túl sok kötelezettség nincs is.

cupcake25 2016.04.25. 13:14:45

@Vasárnapi boltnyitás van lúzerek: Társasház kezelő vagyok szóval igen, nettó kettő perc, főleg akkor ha már megvannak a tervek, láttam én már 3 oldalas alapító okiratot. A másik az, hogy a cikkben írt példa egy ikerház volt, amit frissen akarnak felhúzni, szóval nem hiszem hogy bármilyen régi tulajdonos lenne a másik pedig tudtommal ez a szintű csok 10-10 M csak újépítésű ház esetén vehető igénybe. Na már most a sorházak valószínűleg nem alakulnak Társasházzá, tehát itt lehet probléma, az új lakóparkok viszont kivétel nélkül már az építés elkezdésének pillanatában Társasházzá vagy Lakásszövetkezetté alakulnak, ami nem véletlen de ebben most nem mennék vele, nem fogok senkit kitanítani a szakmából. Ha viszont ketten hárman összeálltok hogy építetek egy ikerházat vagy egy 2-3 szintes több lakásos épületet, akkor viszont hidd el nekem, hogy a legjobb amit tehtek ha Társasházzá alakultok.

looking4 2016.04.25. 13:26:56

@Viktor Kaiser: Olvass előbbre mit írtam erre:
"A cél nem az, hogy valaki NULLA önerővel ráépítsen a családi házára csak azért mert van ingyen 10M... a cél az, hogy az ÉPÍTŐIPART megindítsák, ezáltal nő a foglalkoztatottság országosan, nőnek a bérek, megindul a befagyott hitelezés, nő az igény a szakmunkásokra, stb. "

Röviden: rajtad kívül senki nem jár jól ha erre is adnak pénzt.

BéLóg 2016.04.26. 19:47:45

@rnz: Ne hogy azt hidd, hogy ez itt a baloldalon BÁRKIT zavar! De legalább akibe egy csepp értelem is szorult, láthatja mire megy ki a játék és mik a szabályok a sorosnorvégsatöbbi pénzek lehívásának.

BaT2 2016.04.27. 20:44:54

@cupcake25: Szia! Ha tényleg 2 perc (vagy 5 perc, vagy 2 nap), akkor kérlek alakítsd társasházzá a következőt: megvásároltam egy fél telket földhivatalhoz beadott megosztási vázrajzzal, ügyvéd által megírt használati megosztással a telekre. A telek bal oldalán áll egy már régebbi ház, a telek közepétől kb 5 méterre. Én a telek középvonalára építkezhetek, érvényes építési engedéllyel rendelkezem (még 2015-ben kérte meg az előző tulaj, én átirattam magamra).
Tehát két különálló egylakásos családi ház fog épülni a telken, mindenféle összeköttetés nélkül.
A telket nem lehet kettéosztani, mert a minimális telekméret 900-900m2, a telek pedig 1.267m2.
Tehát ha ezt nekem akár 100-200e ft-ért társasházzá alakítod és a szentendrei földhivatal be is fogadja, akkor szívesen megfizetem akár a dupláját is Neked (és most utáljatok, mert meg tudnám ezt is fizetni, és meg is fizetném, ha így biztosan megkaphatnám rá a CSOK-ot).
Épületkiemelést nem tudok kérni az én házamra, mert még csak építik, azt pedig csak használatbavételi engedély után adnak (és az állásfoglalás ezt nem emelte ki, hogy így lehetne, csak a nyamvadt társasházat említi).
Ha már megvan az épületkiemelés, akkor már megépítettem valamiből a házat, nem kapok rá CSOK-ot...
Na akkor most kérek tanácsot..

cupcake25 2016.04.27. 21:14:27

@BaT2: alapítanék én neked, ha legalább egy közös falatok lenne, ugyanis Társasházat olyan épületből vagy építendő épületből lehet alapítani, amelyikBEN kettő külön tulajdonként bejegyezhető lakás vagy nem lakás célú ingatlant alakítanak vagy alakítottak ki. A te esetben az a baj, hogy ez nem egy épület amelyben két ingatlan van, hanem két külön álló épület 1-1 ingatlannal. Ha pl. a Te házadban 2 lakást alakítotok ki, amit külön helyrajzi számra lehet kérni, akkor már rögtön tudok neked alapítani Társasházat. Addig viszont a családi házadból soha nem lesz Társasház. A telek megosztása innentől nem számít, mert azt lehet megosztottan használni csak ezt az alapító okiratban le kell fektetni.

BaT2 2016.04.27. 21:26:00

@cupcake25: Na igen, ezért adtam én is igazat a poszternek (még ha végletesen is fogalmaz). Remélem, hogy a múlt heti "szóbeli tájékoztatás" hivatalos formában már foglalkozni fog a családi házak kérdésével is, hogy az épületkiemeléssel milyen formában lehet benyújtani.
Nincs közös falunk az igaz, de attól még egy közös garázst építtethetek a telekre, középen fallal elválasztva, arra alapíthatok már társasházat úgy, hogy bevonom a társasházba a különálló családi házakat?

cupcake25 2016.04.27. 21:38:40

@BaT2: ez már eléggé kiforgatása lenne a Társasház fogalmának, de én így elsőre azt mondanám, hogy igen, lévén Társasház a nem lakás céljára szolgáló helyisegekből álló épület is lehet, bár őszintén itt azért elsősorban az üzletekre és irodákra gondoltak ám, nem a garázsokra, szóval azért 100%-ot nem mondanék, egy ezzel foglalkozó jogász jobban ismeri az alapítással összefüggő kiskapukat mint egy mezei közös képviselő.

Én 1 dolog miatt nem adok igazat a poszternek, Társasházat alapítani egyszerű, a te esetben azért nem lehet mert nem felelsz meg a törvényi előírásoknak, ami azért nem bonyolult, egy épületnek kell lennetek, tehát legalább 1 közös falatoknak lennie kell, meg ilyen egy két közös szerkezeti elem, mint tető stb. Ha ezek állnak és amit a poszter felvázolt miszerint egy házban akarnak 2 lakást kialakítani vagy ikerházat építeni ott ez áll, akkor tényleg 2 perc alatt van meg az alapító okirat, ügyintézésre mondanék 1 hetet maximum. De ehhez érteni is kell hozzá.

A garázs azért működhet, mert vannak olyan társasházak, ahol több külön álló épület van még egy Társasház az egész.

Szabó Melcsike 2016.04.28. 23:27:41

Kedves Szarva Norbert!
Nagyon érdekelne a cikkének a "Mi a helyzet különálló lakóház építése osztatlan közös tulajdon eseténben?" c. részére adott válasza.
Hol nézett utána a dolgoknak? Csak azért kérdezem, mert én több helyen is ezt a "remek megoldást" olvastam, de szerintem akik ezeket a cikkeket írták, egyáltalán nem jártak utána, hogy hogyan is néz ki az ügyintézés a VALÓ ÉLETBEN.
Ahhoz ugyanis, hogy az építendő házat (a felépítményt) külön helyrajzi számra emelhessék az kell, hogy már meg legyen a használatbavételi engedély (ezt a helyi földhivataltól tudom). A CSOK igénylésének pedig ugye az a feltétele, hogy ne legyen még meg a használatbavételi engedély az igény benyújtásakor. Gondoltunk arra is, hogy esetleg úgy adjuk be a kérvényt, amikor még nincs meg a használatbavételi és utána hiánypótlással beadnánk a külön helyrajzi számra emelt ház papírjai (tisztázva ezzel a tulajdonjogi kérdésre vonatkozó részt), de erre a bank azt mondta, hogy a CSOK elbírálásáig kell benyújtani mindent. A CSOK-ot pedig a ház befejezéséhez folyósítják. Van esetleg valamilyen más “kiskapu”, amit az ingatlan-jogászunk kihagyott?
Én nem szoktam politizálni, de ez az a kategória, amikor elhúzzák a mézes madzagot, aztán "nesze semmi..." Mi csak 2 gyerekre igényeltük volna és akárki akármit mond, nem mindegy, hogy most +2,5 millióval több hitelt kell felvennünk.

Kun Sándor 2016.06.29. 10:04:49

Tisztelt Szakértő!
Közös építési telken 3 lakásos sorházat szervezünk magánépítéssel, 10 milliós CSOK felhasználásával, utólagos áfa visszaigényléssel.
Elképzelésünk az, hogy építési engedélyt követően társasház alapító okiratot készíttetünk, tulajdoni lapra bejegyeztetjük, az építéshez építőközösségi szerződést kötünk.
Az első lépések után úgy látjuk, hogy a banki ügyintézők igen tanácstalanok.
Nem tudják eldönteni, hogy a társasház alapító okirat bejegyeztetését követő al betétesítés az osztatlan közös tulajdon vagy nem.
Még a szocpolos időkben ez nem okozott problémát, jól működött.
Mi az ön véleménye?
Várjuk válaszát.
Tisztelettel: Kun Sándor

Artur8 2016.07.01. 15:27:28

Sziasztok! Én nagyon el vagyok keseredve, mert mi sem kaptuk meg a Csok-ot és csak kapálózok, nem tudom hogy kinél tudnék célt érni, mert az egész eljárást igazságtalannak tartom!Két gyermekünk van.2016. februárjában párommal és szüleimmel-akik már idősek- úgy döntöttünk hogy vásárolunk egy két szintes két generációs teljesen külön bejárattal rendelkező, külön villany, víz, gáz órával rendelkező kétszintes családi házat! Voltunk ügyvédnél, aki elmndta, hogy társasházzá kell nyílvánítani és mehet Csokostul az egész. Bementünk az OTP bankhoz, ahol az ottani ügyvéd, aki mellesleg konzultált a központi ügyvéddel is elmondta, hogy nem szükséges társasházzá nyílvánítani-mert az az ő álláspotja szerint két perc helyett több hónap- hanem elég a két külön adás-vételi szerződés is egy használatba vételi megállapodással.Nagyon örültünk neki.Elkezdődött a papírok beszerzése,adtak egy listát, hogy miket szerezzünk be,de persze a lista is hiányos volt.A listán lévő papírok beadását követően legalább még négy hétig a bankba jártunk igazolásokat vittünk.Persze minden igazolás egy hónapig érvényes így többet kétszer is megkellett igényelnünk.Mire minden papírt beszereztünk és leadtuk, addigra adta ki a Nemzetgazdasági Minisztérium a stoppot a bankoknak.Így minket is behívattak, hogy az egyetlen megoldás ha társasházzá nyílvánítjuk az ingatlant. Ismét ügyvéd, persze egy másik és jobb, hogy akkor társasházzá nyílváníttatjuk.Ügyvéd elmondta, hogy az több hónapba kerülne,de a mi adásvételi szerződésünkben szerepelt, hogy a tulajdonost legkésőbb 2016. Július 31-ig ki kell fizetnünk, vagy elbukjuk az egész ingatlant. Ügyvéd szerint -ez április végén volt- Július végéig nem lehetett volna társasházzá nyílvánítatni és újra beadni és igényelni a csokot.Egyébként, még két ügyvédet megkérdeztünk, ők sem vállalták az idő szűke miatt.Tehát a szüleimnek,akik lassan nyugdíjba mentek kellett felvenniük a hitelt, hogy ne bukjuk el az egész házat és nekerüljünk a híd alá.Igazságtalannak tartom, hogy a már meglévő ügyekkel is így jártak el.És ez az egész nagyon bánt, felháborít, idegesít.Bánt hogy emberek életével játszanak és napról napra egy tollvonással bármit megtehetnek, bármit leállítanak, de a reklám az nagyon megy.Ha valaki megtudná mondani, hogy kihez tudnék fordulni és ki tudna egy számomra elfogadható megyerázatot adni, na azt megköszönném, mer addig nem tudok lenyugodni.Köszönöm hogy legalább ide leírh/attam a véleményemet.Bocsi a helyesírási hibákért,de nem nézem át amit írtam.

Meggike2 2016.08.22. 09:51:17

Sziasztok! Mi is igényeltük a CSOK-ot, valóban nem egyszerű a folyamat, és ahogy fentebb olvastam, nagyon igaz, hogy oda kell figyelni minden apró részletre és nagyon fontos szerintünk, hogy egy jó és segítő szakember legyen mellettünk, nekünk ők segítenek forrasnavigator.hu velük azért egyszerűbb és megbízhatóak. Mi is több horrorsztorit hallottunk sajnos, de mivel mi nem osztatlan közös tulajdonú ingatlant szeretnénk vásárolni így bízunk benne, hogy minden rendben lesz és megkapjuk a CSOK-ot.
süti beállítások módosítása