Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Elemezzük a tetőtér-CSOK törvényt mondatról mondatra

2016. február 26. - Szarvas Norbert

jog.jpgSokadjára is átolvastam a tetőtérbeépítéssel kapcsolatos "módosult" szabályt, ami sokadik értelmezésre sem azt jelenti véleményem szerint, amit az NGM utólagos értelmezésként adott meg. Vagyis nagyon nehéz beleolvasni a mondatba, hogy két ú lakást kell a tetőtérbe építeni. Már csak azért is értelmetlen zagyvaság, mert a tetőtérbeépítéssel kapcsolatban szóba jöhető családi házak 99%-a alkalmatlan 2 darab minimum 60nm-es lakás kialakítására. Ez azért is izgalmas, mert ehhez több, mint 120nm alapterülettel kellene rendelkeznie az alapnak. Viszont a különböző beépíthetőségi szabályok miatt általánosságban elmondható, hogy 120 nm-es alapterületű ingatlant csak szupergazdagok tudnának építeni olyan telkekre, ahol mondjuk 3 vagy éppen 15% a telek beépíthetősége. Másrészről önmagának mond ellent a rendelet, hiszen CSOK igénylés esetén a célingatlanba kell életvitelszerűen 10 évig költözni. Tehát most vagy saját zsebből valaki felépít plusz egy lakást a tetőtérbe (megint a szupergazdagok engedhetik meg maguknak) vagy pedig valakit beköltöztet maga mellé...

tetőtér beépítéssel vagy emelet-ráépítéssel létrehozott lakás akkor, ha a tetőtér beépítés vagy emelet-ráépítés révén legalább két új önálló albetétként nyilvántartott, lépcsőházból vagy szabadlépcsőn megközelíthető, külön bejárattal rendelkező, az előző a/ pont szerinti feltételeknek megfelelő újabb lakás jön létre.

 

Mi az albetét?
 (Inytv. Vhr. 52-55.§)

Az albetétesítés alatt azt az ingatlan-nyilvántartási eljárást értjük, amikor a társasház kialakításra kerül. Társasház létrehozható már korábban megépült, vagy felépítendő építményen.
Tehát az albetét törvényi megfogalmazása és értelmezése nem zárja ki a már megépült ingatlanrészek albetétként való átminősítését. Ez összhangban van azzal a blogon már sokszor elhangzott értelmezéssel, miszerint a családi ház jelenleg nem albetét. Társasházzá alakulás és tetőtérbe épített új lakás esetén azért jön létre két új albetét, mert lesz egyszer x utca 2 helyett x utca 2/a (meglévő lakrész az első lakás, önálló új albetét) és x utca 2/b (a tetőtérbe felépített új lakás, mint második új albetét).- legalább két új önálló albetétnek kell létrejönnie a ráépítés révén.
Mi a tetőtér-beépítés jogszabályban meghatározott építésügyi fogalma?

"Tetőtér-beépítés: tetőtérben helyiség(ek), helyiségcsoport(ok) vagy önálló rendeltetési egység építésével új építményszint (emeletszint) létrehozása."

Tehát alapvetően a törvény nem kötelezett eddig sem senkit arra, hogy a tetőterében több helységet alakítson ki. Tulajdonképpen ez egy CSOK specifikus rendelkezés lehet, amire a jogalkotónak megvan a joga.

 

Szétszedem a törvényt:

legalább két új önálló albetétként nyilvántartott,

Az albetét résznél már kifejtettem, hogy miért minősül két új önálló albetétként nyílvántartott résznek, ha a tetőtrébe "csak" egy darab különálló lakást építünk fel a CSOK-ból és egyéb pénzből (önerő, hitel).

a/ pont szerinti feltételeknek megfelelő újabb lakás jön létre.

Az a/-ban a törvény azt taglalja, hogy mit jelent lakásnak lenni (konyha, mérőeszközök, stb...). A magyar nyelv nagyon választékos tud lenni, viszont a magyar nyelvben léteznek ragok, amikkel tudunk egyértelműsíteni.

Ha valóban ez volt a jogalkotó szándéka, hogy két új lakást építsenek fel a tetőtérbe, akkor a törvény helyesen:

a/ pont szerinti feltételeknek megfelelő újabb lakások jönnek létre.

Beszélgettem erről szakjogásszal, aki szintén érthetetlenül áll a helyzet előtt. Ő abba tudott "belekapaszkodni", hogy szerint az új és újabb kifejezés miatt lehetséges belemagyarázni a törvénybe a jelenlegi tényállást. 

Nézzük:

ha a tetőtér beépítés vagy emelet-ráépítés révén legalább két új önálló albetétként nyilvántartott, újabb lakás jön létre.

És valójában igaza is lehet a szakjogásznak, hiszen lecsupaszítva a sokszorosan összetett mondat valóban jelentheti   azt, amit most jelenetnie KELL. De! Emlékeztetnék mindenkit arra, hogy ez a törvény semmilyen szinten nincsen összhangban az Étv és OTÉK-ban foglalt szabályokkal. Nem életszerű ez a helyzet, ráadásul erősen félrevezető, hiszen semmi nem indokolta, hogy ne egyértelműsítsen a törvényhozó és azt írja, hogy:

legalább két új önálló albetétként nyilvántartott, újabb lakások jönnek létre.

Habár...

Mi a lakás fogalma?

Lakás az olyan összefüggő helyiségcsoport, amely a
a) helyiségei;
b) közművesítettsége;
c) melegvíz-ellátása; és
d) fűtési módja
alapján valamelyik komfortfokozatba (összkomfortos, komfortos, félkomfortos, komfort nélküli) sorolható.

Az Áfa. Tv. 13. § (1) bekezdés 21. pontja értelmében: lakás céljára létesített, és az ingatlan-nyilvántartásban lakóház, vagy lakás megnevezéssel nyilvántartott, vagy ilyenként feltüntetésre váró ingatlan. Nem minősül lakóingatlannak az épülethez tartozó földrészlet, valamint az azon létesített, a lakás rendeltetésszerű használatához nem szükséges helyiség még akkor sem, ha a lakóépülettel egybeépült, így különösen: garázs, műhely, üzlet, gazdasági épület.

  • Kétlakásos ház: Olyan ház, melyben két lakás található, és a lakások külön bejárattal rendelkeznek legalább a kertből, vagy lépcsőházból!!!!!!!

Összességében a törvény külön értelmezi a lakóház és a lakás megnevezést. Ez alapján pedig értelmezhetjük úgy a kialakult helyzetet, hogy a lakóház nem lehet lakás. Amikor társasházzá nyilvánítják az ingatlant, akkor megszűnik a lakóház jellege, és a továbbiakban az addigi lakótér új lakásként, új albetétként funkcionál. Tehát összességében itt is ÚJABB lakás jön létre, hiszen eddig nem volt az ingatlanban lakás. 

Az újabb pontosan ezért egy nagyon hanyag és tág fogalom. Az újabb lehet újonnan létrejövő lakás (ez teljesül a régi lakórésznél is) vagy  pedig szerkezetileg újonnan létrehozott lakás (ami esetében tényleg kettő lakást kellene építeni, hiszen a régi az nem lehet új.)

Nem szeretnék okoskodni. Viszont igazságtalannak és hanyagnak érzem ezt a kiragadott törvényi megfogalmazást, hiszen ezidáig minden ennek ellenkezőjére mutatott. Ráadásul az elmúlt hetekben egyetlen kormányzati politikus vagy maga az NGM sem oldotta fel ezt az egyértelmű konfliktust. Ha igaz az, amit állítanak, hogy folyamatosan tárgyalnak a piaccal és figyelik a reakciókat (akár a médiában), akkor egyértelművé kellett válnia számukra, hogy az emberek és szakértők "félreértelmezik" a törvényt. Mégis hagyták, hogy családok az emúlt hetekben tervezgessenek, akár százezreket is kifizessenek a tervezési munkálatokra. Ez minden csak nem családbarát...

Márpedig biztos, hogy tisztában volt a törvénykezés a tetőtéri beépítéssel keletkezett igénnyel, hiszen nem véletlenül módosult ilyen formában ez a pont február 11.-én! Mégsem szólt senki, amikor egyértelművé vált pár nappal később, hogy az emberek (köztük én is) félreértelmezik ezt a nagyon fontos rendeletet.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr508421006

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

WoodrowWilson 2016.02.26. 11:06:24

A "két újabb lakások" kapcsolat nem értelmes. Így aztán bármit is akart mondani a jogalkotó, ezt nem írhatta volna le.

whale 2016.02.26. 11:57:27

@WoodrowWilson: Pontosan. HA azt akarták volna mondani, hogy KÉT ÚJ LAKÁS, akkor mi az aédes jó annyuk pélcsájáért nem azt ÍRTÁK bele a törvénybe?
KÚRVA egyszerű a válasz. Mert nem azt akarták! CSak miután rájöttek, hogy ez így megsokszorozná a CSOK igényléseket, UTÓLAG kezdik kavarni a szart, az elmebeteg értelmezésükkel...

HaCS 2016.02.26. 16:32:25

" (Inytv. Vhr. 52-55.§)

Az albetétesítés alatt azt az ingatlan-nyilvántartási eljárást értjük, amikor a társasház kialakításra kerül. Társasház létrehozható már korábban megépült, vagy felépítendő építményen."

Már leírtam az előző posztban is, fogalmam sincs ezt honnan szeded!

Az albetét fogalma az én legjobb tudomásom szerint nem szerepel sem a társasházi törvényben, sem az ingatlan-nyilvántartási törvényben, sem annak végrehajtási rendeletében.

Persze ha mégis, örömmel venném, ha kijavítanál.

Ezt a fogalmat a társasházak alapító okiratában szokás használni, és ilyenkor abban az iratban van definiálva is.

Azt most el sem kezdem feszegetni mi a különbség a magyar (akár jogi) nyelvben az "új", és az "újonnan bejegyzett" fogalmak között.

Emellett azzal, hogy a lakástámogatási rendeletek komoly átalakításra szorulnak teljesen egyetértek. Többek közt épp az előbbi okokból.

andrásúr 2016.02.26. 17:34:42

Kedves Norbert !
A törvény szerint egy már meglévő családi ház, vagy társasház tetőterében újonnan kialakított lakóegység jön létre ! Albetétként kell nyilvántartásba venni a már meglévő lakást és másik albetétbe az új tetőtéri egységet ! Tehát nem kell kialakítani a tetőtérben két lakást ! További megkötés, hogy külön bejárattal kell megközelíteni a tetőtéri lakást !

andrásúr 2016.02.26. 17:47:44

@HaCS: Folytatva a gondolatmenetet az albetét fogalmáról ! Az albetétként nyilvántartott lakás, vagy lakrész kizárólagosan a tulajdonosok nevén van. Az albetét kizárólag társasházaknál értelmezhető ! Az ingatlanon található további területek pedig közös tulajdonban vannak !

Szarvas Norbert 2016.02.26. 17:59:53

@andrásúr:

Kedves András!

Pontosan ezen megy a vita. Mi is ezt gondoltuk, amit ír. Sajnos a minisztérium két napja jelentette ki, hogy nincsen igazunk, amit azóta nekem több banki kapcsolatom is megerősített, akik "fenntről" kapták az infót.

andrásúr 2016.02.27. 05:00:58

@Szarvas Norbert: Kedves Norbert ! Köszönöm a válaszodat, azonban én azt várom hogy ezen a rendelet ponton változtatni fognak, ugyanis a tetőtéri két önálló lakrész kialakítása szinte lehetetlen, főleg az előírt minimális alapterület miatt. Ha a hasznos alapterületet vesszük alapul, ami az OTÉK szerint a ferde tetősík miatt nagyon lecsökkenti a területet, mivel csak az 190 cm-es belmagasság függőleges vetülete által behatárolt rész lesz a hasznos alapterület ! Ez még 45 fokos tető hajlásszög esetén is elvesz 190 cm-t a fő falsíkhoz képest . Ha viszont az egész tető lebontásával az un. térdfal magasítással próbálkozunk, probléma lehet a régi meglévő főfal szerkezete, valamint a födém kialakítása ! Akkor még nem beszéltünk a megnövekedett költségekről !
Szerintem nem gondolták át eléggé ezt a rendelkezést !

whale 2016.02.29. 18:33:55

@andrásúr: De, pont, hogy nagyon is átgondolták. Igaz, hogy utólag.:)) A PR faktor megmarad, csak sokkal kevesebb pénzt kell odaadni a jobbágyoknak. Hogyisne! KÖZPÉNZ csak a fidesznyikeknek jár számolatlanul. A paraszt örüljön, ha nem lövetnek közé!

Untermensch4 2016.03.01. 01:20:18

@andrásúr: "Az albetét kizárólag társasházaknál értelmezhető ! Az ingatlanon található további területek pedig közös tulajdonban vannak !"
Ikerház..?

andrásúr 2016.03.01. 01:51:36

@Untermensch4: Az általam leírt megfogalmazás szerint mindenképpen társasház jön létre mivel minimum két önálló lakrész kerül kialakításra ! Egy olyan társasház alakul ki ahol a lakások egymás fölött vannak, míg ikerháznál egymás mellett. További társasházi formák is vannak, pl. sorházak.

andrásúr 2016.03.01. 01:54:02

@whale: Ne a legrosszabbat feltételezzük a politikusainkról ! Én várom a szakszerű rendelet módosítását !

whale 2016.03.01. 10:10:52

@andrásúr: Nem erről van szó. Kihagytak egy vesszőt a mondatból, így a tagmondat más értelmet NER.:) Természetesen a minisztériumi magyarázatban már ott a vessző, ami pont úgy teszi értelmessé a mondatot, ahogy pártunk és kormányunk akarja...:) Figyeld csak!

A. (eredeti szöveg)
"emelet-ráépítés révén legalább két új önálló albetétként nyilvántartott, , lépcsőházból vagy szabadlépcsőn megközelíthető, külön bejárattal rendelkező, az előző a/ pont szerinti feltételeknek megfelelő újabb lakás jön létre."

B. (értelmezés a hivataltól)
"emelet-ráépítés révén legalább két új, (VESSZŐ) önálló albetétként nyilvántartott, , lépcsőházból vagy szabadlépcsőn megközelíthető, külön bejárattal rendelkező, az előző a/ pont szerinti feltételeknek megfelelő újabb lakás jön létre."

Az első mondatban a kettő új az ALBETÉTRE vonatkozik, a második mondatban az ÚJ LAKÁSRA!
Voilá! Ennyi a trükk és a szemfényvesztés. Két EGYFORMA MONDAT, TELJESEN MÁS ÉRTELEMMEL! Ugye milyen szép a magyar nyelv?:DDD

andrásúr 2016.03.01. 15:47:06

@whale: Most már csak az a kérdés, hogy a bankok hogyan értelmezik a rendeletet !
Valószínűsítem, hogy a törvényalkotók arra törekedtek, hogy ne sok ingatlan feleljen meg a követelményeknek, mert az nagy terhet jelentett volna a költségvetésnek !

whale 2016.03.02. 08:34:01

@andrásúr: A bankok csak úgy értelmezhetik, ahogy a kormány jónak látja, mivel ez nem a bankok pénze, hanem a miénk...
Más szóval a bank csak arra ad, amire kap. Magán tetőtérre nem fog kapni...

whale 2016.03.02. 08:36:09

@andrásúr: Egyébként meg nyilván. Ez a szokásos fidesz PR akció. Nagyot mondunk, kicsit cselekszünk. Kivéve, ha a saját zsebünkről van szó. Akkor kussban vagyunk, de fű alatt ellopunk mindent...

walya 2016.03.02. 23:05:26

Szerintem már csak azért is szánalmas utólagos magyarázás, mert ha eleve ez volt a szándék, hogy családi ház tetőterére max. bővitéses CSOK-ot adnak, akkor minek szenteltek ilyen hosszú, szájbarágós részt a tetőtérbeépitésnek? Mert innentől fogva csak meglévő társasházak tetejének beépitéséről lehet szó. Úgysem CSOK-ból épül, max. megveszed CSOK-ból az épitkezési vállalkozótól. Vásárlásnál meg csak az számit, hogy új legyen, meg a nm. Senki nem kérdezi meg, hogy az egész társasház új, vagy csak egy beépitett tetőtérben van az a lakás. Szánalom....

Tizedes1 2016.11.22. 13:35:38

HA valaki még olvassa ezt a cikket, akkor lenne kedves válaszolni?

A helyzetem az, hogy van egy társasházzá nyilvánított ikerházunk. 17/A és 17/B.
A B-ben lakunk, 77nm-en és van egy , a lakások közötti fedett parkoló, 2db az A-nak, 1db nekünk. Ez egyrészt le van választva egy Porotherm fallal, másrészt pedig felette természetesen ott van az egybefüggő tetőtér,amelyet az egykori 17/A tulajdonos beépített.
A jelen állás szerint a tetőtér 200magasságban 18.5m hosszú és 3,3méter széles.
Ez ugye 61nm. Egy lakás pipa,külső bejárattal.
De. kellene egy másik is, minimum egyszobás garzonnal, kb 28-30nm, ha jól tudom, de akár lehet kisebb is.
Amennyiben a tetőtér déli fele irányában a belmagasságot kivinném, azaz a jelenlegi külső falam felett folytatódna a tetőtér még legalább 2méter belmagasságig, akkor ott még 2*18.5 méter, azaz 37nm-t lehetne létrehozni,amely már több,mint elégséges, ebbe még lazán beleférne a közös, 17/C és 17/D lépcsőfeljáró is.

Mindegyik ingatlant létre lehetne hozni a jelenlegi számításaink szerint 15millió forintból ( ebben nem óvatosan fogott a tollunk).
A 17/c, 61nm-ét mi használnánk, a 17/D-be pedig a "kedves" anyósom költözne be( eü okok miatt).

Ez így járható út lenne??
süti beállítások módosítása