Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Ezért ne dolgozz Berlinben! Hahó, magyar fiatal!

2016. március 31. - Szarvas Norbert

11588300-written-deutschland-and-german-cities-with-heart-shaped-german-flag-colors-stock-photo.jpgNagysikerű multikulti sorozatunkat folytatjuk. Ezúttal Berlinbe tesszük át a metaforikus székhelyünket. De itt inkább a "németbe megyek" jelenségről fogunk beszélni és nem egy konkrét deutsche városról. Elterjedt a népvélekedés, hogy tényleg mindenhol jobb, mint itthon/idehaza/orbánisztánban. Nem vitatkozom, hogy egyre nagyobb az állami szerepvállalás az átlagos emberek életében, és ez bizony rohadt nyomasztó tud lenni. De csak emiatt nem szabad elszaladni a bőrnadrágosokhoz mindenféle "előélet" nélkül a kerítéseskolbász miatt. hiába keresed, nem fogod megtalálni. Hol bukod az álmod Berlinben?

Tegyük helyre a fejekben: a szar itt is büdös és ott is büdös. Ebben nincsen nagy különbség. Viszont a társadalmi önbecsülés hihetetlenül különböző. Ha egy német némettel beszélsz, akkor rájössz, hogy ő az univerzum középpontja, és a bevándorló csak a cserepadra érkezik. Ha egy magyarral beszélsz, akkor általában a külföldit (értsd: bárhonnan, határon túl) maga elé helyezi, mint felsőbbrendű istenség. Nem hiszed? 

Akkor nézd meg a magyar focit vagy keresd meg a legközelebbi "egzotikus" ismerősödet és figyeld meg a társadalmi kapcsolatait. Nem egy olyan embert ismerek, aki szimplán ázsiai vagy afrikai származása miatt került Magyarországon előnybe másokkal szemben. A vicc, hogy ráadásul többen többgenerációs magyarok (mint te vagy én), de mégis valamiért kell, hogy a seggét nyalják. Nem ő kérte, de köszöni. Na ilyen Németországban nem lesz veled. Kimész és magadra vagy utalva. Senki nem fog azért pacsit adni, mert "egzotikus" vagy. 

Irány a mosdó! Eljött a menetrendszerinti 10 órai takarítás...

Kimész szegényen, aztán hazajössz arcoskodni

Sokan szeretik etetni a jónépet. Biztosan te is találkoztál már néhány haverral, akire a nyalókádat nem bíztad volna, de németből/külföldről arcoskodva kiskirályként érkezett meg. Na ez a maszlag, a mese. Aki kint király, az általában itt is király. Azért király, mert benne van az a valami, amiből képes pénzt csinálni. Ez ösztön és mentalitás. Ezt a kettőt nem tudod a határon átvenni, és a határon leadni...

A kávéfőző állvány legjobb esetben is kávéfőző állvány lesz, csak mindezt euro-ért teszi. Nyílván vannak átmenetek, de most a nagyon szürke átlagról beszélünk, akik egy idő után farkukat behúzva settenkednek haza. De amíg ez véglegesedik, addig általában bevan iktatva egy arcoskodó hazaút, amikor lóbálod az euro kötegeket, minden öribarit meghívsz minden királyságra, aztán könnyes búcsút veszel. 

"Vissza kell mennem a kánaánba! (hamarosan hazaköltözöm)"

Mert előbb utóbb az átlag haza fog költözni. Ha tényleg ekkora királyság odakint, akkor ennek mi az oka? Miért jön haza kilátástalankodni, amikor odakint ő a Jani? Mert a honvággyal nekem senki ne jöjjön. Hatalmas bullshit. Egy Jani Airbussal hamarabb itt van Ferihegyen, mint én az irodámból az agglomerációban csúcsidőben. Akkor miről beszélünk? Ma már nem valami misztikus utazás kimenni Európába, Berlinbe, a sarokra (sicc). Mégis sokan kajálják még ezt a dolgot és csodálattal nézik a mi oroszlánszívű Richárdjainkat, akik megmerik kezdeni az utat Narniába. Ne vicceljünk már. Érdemes lenne mindenkinek végigolvasni az Európai Unió alapelveit (szabad ez, szabad az. mintha otthon lennél). 

Itt inkább egy hatalmas koppanásról van szó. Persze az önmarketing itt is felcsavarva és morális válság helyett erkölcsi magaslatokat akarja nyaldosni a berlinbe hűdesikeres (a valóságra ráeszmélt) "ki itt a Jani". Általában deficittel érkeznek a galambok, de van, amikor legalább egy pénztárcát megtudnak tölteni euróval. Mondjuk azt senki nem ismerné be, hogy azért tudott félretenni, mert lemondott minden földi jóról és a deutsche kánaánt maximum a busz után sétálva élvezte, mert ezen is spórolnia kellett. 

Itthon meg verik a mellüket, hogy megkeresték kinn az 1000, meg 1500 eurót tisztán. Az itt mekkora pénz atyaúristen! Nettó 3-500 ezer pengőt csak a királyok keresnek idehaza. Ott meg a mi "ki itt a Janink" megkeresett fitymacsattogtatás nélkül. Mindjárt könnybe lábad a szemem, ha lesz időm az ámulattól! Ez az ember mekkora überKönig. Apropó König! Beszélsz te külföldiül vagy imprózni fogsz? Szerinted milyen helyre vesznek fel téged, ha még külföldiül sem beszélsz? Nyílván megkapod a bármilyen marketingmenedzser pozíciót... Nyílván. Szerencsédre a tányérok sem beszélik a külföldit. Meglesz a közös nevező.

Szóval hazajön a "ki itt a Jani" euró csattogtatva, te meg lábon kihordtál két agyvérzést, hogy megdöglesz a magyar valóságban és harmadannyit nem keresl, mint a König. König persz esküdözik, hogy 1500 euróból megtud takarítani adózottan, lakbérezetten 2000 eurót. Te meg már veszed elő a matekot, hogy két év alatt mekkora vagyon halmozódik fel Narniából. Hoppácska, igazolódni látszik a magyar tévhit!

"Ki itt a JAni" mire hazaér 2 év kiküldetés után, már zsebében lesz 48.000 euro, leánykori nevén 15 millió pengő. Ez már egy villa ára, és nem az IKEA fajtából! ÁÁÁÁ menni kéne, de nem lehet itthagyni ezt a fost-hangzik az életerős mentalitás. Aztán a két megmondóember ("ki itt a Jani" és "hűdeKönig Béla") egymásnak feszül, ki tudja a csillagokat jobban lekomázni az égről. 

Én meg ütöm a Google-t eközben:

Deutsche átlagkeresetek:

Lakatos: bruttó 1534 euro / 1110 euro

fodrász: bruttó 1223 euro / netto 941 euro

raktári dolgozó (38 óra/hét): bruttó 1689 euro/ netto 1201 euro

És még egy kis keresés:

Berlin albérlet árak:

átlag lakás: 1000 euro

átlag lakás 3 együttköltözővel: 3-400 euro

És beszélsz külföldiül? Még mindig nem? A jó hírem, hogy a zsíros melókat megint csak a busz után sétálva az utcáról fogod látni,mert a kutya nem áll veled szoba. Ha kapsz is melót (mosogató, szennyvíztisztító kisiparos és a többi lux job), akkor vagy elmegy a fizetésed a lakhatásra, vagy összeköltözöl idegenekkel/bevándorlókkal/haverokkal. De még itt is elmegy a 0-nál több euro. Esélyed nincsen megtakarítani 1500 euro nettó pénz mellett 2000 eurót, amivel hencegsz a haveroknak. Amit megtakarítasz az nem más, mint a saját lemondásaid ára. Lemondani meg itthon is lehet. 

De valamiért itthon ritkán akarnak lemondani a fiatalok bármiről is. Megint ez a Narnia imádat. Kinn bármit, amit megkövetel a haza, de itthon elvárásaink vannak. Csak mert.

Aztán most itt van ez a terrorveszély, amivel céltáblát ragasztasz a hátsódra. Remélem, hogy ez baromság, de mostanában nem úgy állnak a dolgok, hogy...

Kimész munkanélküli diákként/fiatalként, ott "németbe voltam kiküldetésen felmosó" húdemagasan kvalifikáltként hazajösz és koppansz, mert megint nincsen semmi lehetőség. Szar az egész. És még mindig nem jöttél rá, hogy azért nincsen lehetőség, mert nem karrierben gondolkodsz, hanem pénzben és külföldben? Külföldnek akkor van értelme, ha illeszkedik a karrier elképzeléseidhez. 

Nap mint nap hallgatom német  német  ismerősöktől, hogy milyen szar az ottani rendszer és omladozik az egész. Ők is keresik a kánaánt. Mondjuk Magyarországgal nem lőnek mellé. Az euro-pengő átváltás nagyon elnök, az éghajlat kellemes, a terrorveszély kimerül a bohóckodó TEK izomembereivel és az emberek istenségként tisztelik a németet. 

Nagyon kevesen tudják az igazságot, hogy ugyanabban a tál levesben vagyunk mindannyian. És ebben a tál levesben már teljesen mindegy, hogy ki a répa és ki a brokkoli...

:

Mielőtt megtaláltok az utcán és fejbevágtok! Ez a cikk a lézengőknek szól, akik még hisznek a mítoszokban. Teljesen más, amikor szakmával és karrierrel a zsebedben tudatosan mész kifele. Más, amikor hívnak téged, mert felfedeztek téged. Ezt tudatos lépésnek hívják. És valószínűleg nem wc tisztító domestosnak hívnak ebben az esetben és valószínűleg nem 1-2000 euróért. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr598548960

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Útmutató Berlinhez 2016.04.01. 15:43:26

Zsák Kata Talán eltelt már annyi idő a Berlinben tartózkodásom kezdete óta és van annyi tapasztalom, hogy hasznos infókkal szolgálhatok az ide látogatóknak. A legfontosabb, hogy ez a város nagy! Nagyon nagy! Majdnem kétszer annyian laknak itt, m...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Laurel 2016.03.31. 16:39:40

No persze az nyilván jobb ha itthon marad a pályakezdő és 150 netto-ból nyögi a 80-90 ezer albérletet. Persze a 150 netto-t sem a kereskedelmi dolgozó kapja, ő örülhet tisztán 100 ezernek is. És esetleg nézzük azt is, hogy nem csak mosogató fiúk és pizzafutárok mennek ki, akkor már rögtön magasabb kereseteket láthatsz.

panelburzsuj 2016.03.31. 16:42:53

Bájos egy agyalgó vagy te, klikkvadászok gyöngye! .... :)

Lenne egy ötletem, amivel kifényezhetnéd a posztot:

Guglizd szépen ki - (ahogy Berlinnel) - hogy budapesti keresetek, budapesti lakhatási költségek, aztán csinálj egyenleget. Persze - az általad is rajzolt "lézengő" munkakörökre keress rá, ne a "szakmával és karrierrel a zsebedben tudatosan"-félékre.

Aztán ha képbe jössz, és képbe hozod t. rajongóidat is, akkor térjünk vissza arra, hogy - melyik nagyobb esély a szarból legalább részben kivakarózásra?

panelburzsuj 2016.03.31. 16:44:01

@Laurel:
Na de egy helyről informálódunk ... :)

Szarvas Norbert 2016.03.31. 16:52:10

@Laurel:

pont errol beszelek! az elvarasok masok!

ha nemetbe egyedul akarsz lakast berelni akkor az 1000-1500 euros fizudbol elmegy 1000-1500 euro

ha itthon elmesz masokkal kozos alberletbe akkor maris nem 80-90 az albi hanem 20-30

tessek mar picit gondolkodni

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2016.03.31. 17:02:43

Van egy apró különbség: ha itthon és odakint is a fizetésed 5%-át félre tudod rakni, akkor vajon melyikkel jársz jobban, amikor hazahozod?

Az se mindegy, hogy Londonból milyen helyekre tudsz menni nyaralni, merthogy onnan nézve az olasz és spanyol tengerpart olyan, mint innen a bolgár és a román...

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2016.03.31. 17:05:07

@Szarvas Norbert: Manapság már nem 80-90 ezer az albi, inkább 100 ezer felett van...

panelburzsuj 2016.03.31. 17:11:11

@Online Távmunkás:
A 80-90-100 is létező számszaki satnyaság az "érvelésben" - de a német egyedül lakást a pesti többedmagával szemberakni...

Nem is tudom? Pimaszság? Kapálózás? Szarok bele, csak pörögjön a komment?

Szarvas Norbert 2016.03.31. 17:17:12

@panelburzsuj:

nem en raktam hanem a legelso kommentelo

pont azt irom ha figyelnek

h a nemet albit a magyarral

a nemet tobbedmagamaat pedig a magyar tobbetmagammal osszehaosnlitani

panelburzsuj 2016.03.31. 17:53:46

@Szarvas Norbert:
Komolytalankodsz. Tekeregsz.

@Laurel: egy-egy összehasonlítást csinált.

Olvasni még tudok - ha ez neked itt és most kellemetlen is.

Sertheal 2016.04.01. 09:43:07

Úgy hangzik az egész poszt mint egy gyerehazafiatal reklám. "Fiatal" megszólítás, nedolgozzkülföldön, aztán a végefelé még egy kis ijesztgetés terrorveszéllyel? Honnan ismerős vajon?
"Nagyon kevesen tudják az igazságot...", csak te vagy a helikopter, igaz?
Mit fáj az neked, ha valaki kimegy egy élhetőbbnek tartott országba dolgozni? Akár takarítani is?
Mindenki tisztában van azzal, hogy ahol többet lehet keresni, ott a megélhetési költségek is nagyobbak.
A különbség az, hogy ott nem a közmunka az egyetlen kilátás minimálbér feléért, mint nálunk vidéken. Ott nem pofáznak bele az ember életébe naponta, akár kormányzati szinten, akár sértődött bloggerek. Ott ahogy írtad, "magadra vagy utalva".
És ha megnézed összességében mennyi pénzt utalnak haza a kint dolgozó magyarok, azt is láthatod, hogy hiába magasabbak a költségek, ami keveset ott ennek ellenére mégis félre tud tenni, az itthon jelentős összegnek számít.

Arcoskodó parasztok mindenhol vannak. Te úgy reagáltál rájuk, hogy nekimentél a kint dolgozó magyarnak hiszen biztos wc-pucoló, aki meg szeretne kimenni, lézengő idióta. Gratulálok.

Chayenne 2016.04.01. 10:09:55

Vannak igazságok abban amit írsz, de sok olyan is amin perfetto látszik, hogy Lajosmizse külsőnél tovább még nem jutottál! Pl a honvágy bullshited! Próbáld ki egyszer 5-6 évig, és utána írkálj ilyen faszságokat! A honvágy öcsém olyan erős, hogy megpusztulsz! Na ennél többet nem is érdemel az eszmefuttatásod!

ingyenebed 2016.04.01. 10:11:36

én értem, hogy kiadta a fidesz, hogy most szidni kell a kivándorlókat, meg mocskolni a nyugatot.
csak azt magyarázd már meg nekem, hogy akkor a fél milla magyar mi a francot csinál nyugaton, miért nem akarnak hazajönni, miért tervezi a középiskolások kétharmada, hogy külföldre megy?
egyiknek sincs egyetlen infója arról, hogy nyugaton milyen szar?

gyerekkoromban már nem vettük be ezt a szar dumát, amit nyomatsz, pedig a komcsik is tolták ezerrel.
a klasszikus kérdésre azóta se tudott egy rohadék kollektivista se felelni: miért nem szökött senki nyugatról keletre?

Mák Vilma 2016.04.01. 10:16:14

Ha ez eleve nem kormányzati bérblogoló, akkor jelentkezzen a fizetéséért...

Esetleg még a savanyú a szőlő effektus is játszhat...

Nyelvtudás nélkül külföldre menni eleve csak a legelkeseredettebbek mennek. Akiknek mindegy a WC-pucolás, összeszorítják a fogukat, és arra gondolnak, hogy a családjuk legalább nem éhezik otthon.

A németek pedig azért nem "csodálják" az "egzotikus" népeket, mert már bőven hozzászoktak. Nem úgy, mint kis bezárt országunk, ahol többnyire olyan bevándorlókat utálnak, akiket még soha nem is láttak.

2016.04.01. 10:25:59

2 éve élek Berlinben. Amit itt leírtál az egy tömény bullshit. Kár is rá tovább szót vesztegetni.

Tájfájter 2016.04.01. 10:29:05

Nagyjából egyetértek a poszttal, a nyelvet nem beszélő, rendes szakmája nincsen, karrier nincsen - csak a pénz meg a külföld; az nem elég.

aki itthon hülye és Providentet vesz fel, az kint sem fog tőzsdeügynök lenni.

De ennél árnyaltabb a dolog, és ha valaki kicsit eszénél van, beszél nyelvet, akkor a félretett 5% vagy hazautalt kis pénz a szülők hitelére működhet.

Ami a nagy buktató, amikor valakivel elszalad a ló.
Itthon koszos albiban, vagy szülők nyakán lakott, kint meg saját kérót akar.
Itthon a technokolt és olcsó kannás bort nyomta, kint meg orrba-szájba a füvet és a Johnny Walkert. És ez utóbbi hatványozottan igaz, mert igazi sikerélményed kilátásod nincs, és menekülni kell valamibe.
(te se gondoltad amikor az érettségit raktad le Petőfiből, hogy majd a németeknél fogsz WCt pucolni, pedig anyukád milyen büszke volt rád, hogy nem a fodrásznak íratott be, hanem az újonnan nyílt Tápióbicskei gimnázium F osztályába.)

kiki333 2016.04.01. 10:30:54

Ez a poszt az Indexen hogy jelenhetett meg? Nívótlan ömlengés.

Noked-Lee 2016.04.01. 10:32:19

@Online Távmunkás: az olasz meg spanyol tengerpart különben is olyan, mint a román meg bolgár :)
(voltam mind a négynél, össze tudom hasonlítani)

2016.04.01. 10:34:00

@Szarvas Norbert: Te tényleg összehasonlítod egy magyarországi magyar hazai elhelyezkedési lehetőségét egy németül nem beszélő, magyar munkavállalóval?

Csak Berlin van Németországban?

Gondolod, hogy Magyarországon, szakma nélkül megkeresed az albérleted árát?
Inkább azt nézd meg, hogy egy szakmunkás mennyit keres idehaza és odakint?
Beszélve a nyelvet....vagy nézd meg, egy román mennyit keres ma Magyarországon, ha nem beszél magyarul?

2016.04.01. 10:36:14

@Noked-Lee: Örülünk neki, büszkék vagyunk rád. Csak nem ezt írta....

Nancsibacsi 2016.04.01. 10:36:43

@Laurel: Itthon már azzal, hogy beszéled anyanyelvi szinten a nyelvet olyan beosztásokba kerülhetsz, amiről Németországban nem is álmodhatsz. Mondok egy egyszerűt: lehetsz mondjuk recepciós. Üldögélsz egész nap - nem keresed magad hülyére - de közben tudsz pl. tanulni. Németországban mosogatás vagy WC takarítás közben rohadtul nem fogsz tanulni.

Aki jól beszéli az adott ország nyelvét, és van olyan szakmája, ami kint keresett, kvázi megvan a melóhelye, ahová megy - annak nyilván megéri kimenni. De aki nem a szakmájában akar elhelyezkedni, annak itthon sokkal jobb lehetőségei vannak. Persze mindez csak addig, amíg nem jön képbe a család, mert ugye ez nem feltétlenül igaz mindkét főre, és a gyerekeknek se biztos hogy jobb lesz odakint, mint itt.

min 2016.04.01. 10:36:53

Memmingenben éltem és dolgoztam lakatosként. Egy kibaszott nagy baromság amit a "szerző" idehányt.

2016.04.01. 10:38:48

@Nancsibacsi: Rossz a példád. Recepciósként illik szakmádnak lenni és valamilyen nyelvet beszélni.
Namost, ha Németországban keresel munkát, nyelvtudással és szakmai végzettséggel....

2016.04.01. 10:40:26

@Nancsibacsi: Egyébként családdal könnyebb. Saját tapasztalat. Hat éve élünk kint együtt, a feleségem most szerezte meg a második szakvégzettségét, és készül az egyetemre.

csaki-de 2016.04.01. 10:41:46

Had tippeljek; a tisztelt szerző, vagy közeli rokona/barátja, koppant egy nagyot Európa német ajkúak lakta régiójában és kikívánkozott belőle egy kis köpködés. Természetesen a kolbászkerítés és a tejjel-mézzel folyó kánaán messze áll a valóságtól a világ minden táján. Ugyanakkor kontinensünk nyugati (észak-nyugati) felében bárki tisztességesen meg tud élni a munkájából, legyen az WC pucolói, vagy vezérigazgatói állás. Nem a levegőbe beszélek, 3 különböző országban próbáltam ki magamat az elmúlt 10 évben a legkülönbözőbb foglalkozási körökben. És nem tervezem a hazatérésemet. Viszont abból lehet egy ki gubanc, ha valaki WC pucolói háttérrel vezérigazgatói színvonalon akar élni...

Amorphis 2016.04.01. 10:42:11

Annyiban nagyon igaz a poszt, hogy külföldön az ember jóval több kompromisszmra képes a komfortérzete rovására, mint itthon tenné. Ottkint simán bevállalja az ember, hogy 12-en laknak egy szálláson közös klotyóval meg konyhával, szart esznek hagymával, napi 12 órát dolgoznak, de az 1500 EUR-ért minden feláldozható, hogy aztán abban az 1-2 hétben amit itthon töltenek ők legyenek a királyok, mert hát az a lóvé csak idehaza olyan hű de fasza. A többségnek semmi jövőképe, max. annyi, hogy 5-10 év alatt összejön egy normálisabb kéró, meg egy használt autó ára ITTHON, de hogy utána mi a faszt fognak csinálni, arról gőzük nincs... Senki részéről nem tapasztaltam még, hogy a kint megszerzett tapasztalatot, tőkét esetleg egy idő után itthon szeretné kamatoztatni, vállakozni stb. Inkább rabszolgaként dolgozik amíg csak bírja....

ati27 2016.04.01. 10:44:18

@Chayenne:

Hm.. Honvágy. Volt, az első évben.. Most lépek a 10. kint töltött évbe, és már abszolute nincs.. Pláne azokután, ahogy a dolgok jelenleg mennek.. :) Évente 1x megyünk Magyarországra. Na jó, az idén úgy néz ki 2x, most tavasszal is 2 hétre, mert még van vagy 40 nap papaszabim az egyik gyerek után , és ki kell venni 1,5 éven belül. (ja mert ilyen is van) Ezt is inkább csak ezért, mert a kölkök élvezik, mert Magyarország neki már valamilyen szempontból "egzotikum".. (minegyik gyerek már "kint" született :)

A posztolónak: Ja és nem takarítok meg WC-t pucolok. Ha véletlenül velem az utcán, nem mondanád meg. Mert nem arcoskodom.. :) Másrészt, örülök, hogy jól érzed magad, de tényleg! Én nem éreztem, és ezért is léptem. Node nem vagyunk egyformák! :)

2016.04.01. 10:48:04

Az a szép, hogy ha valaki úgy gondolja, mint a poszter, az a kommentelők többsége szerint csakis fizetett orbánseggnyaló lehet. :-)

Bobby Newmark 2016.04.01. 10:49:26

Állvány, bazdmeg, állvány. Nem álvány. Kurvára alá is húzza pirossal a böngésző, ha magadtól nem tudnád, hogy két lábbal állunk.

Janossz 2016.04.01. 10:51:06

Jó kis írás.
Csak arról feledkezik meg a szerző, hogy a távozók nagy része a semmi alternatívájaként vág neki a nagyvilágnak.
A Valami pedig végtelenül több a Semminél ugyi.
Ha csak 300 Eurót képes félrerakni, vagy hazaküldeni havonta, az sokaknak annyi, mint amit itthon keresne.
Az effajta propaganda duma avas kicsit, mindenki odamegy ahová akar, aztán majd a tapasztalatai alapján eldönti, bejön neki a dolog, vagy sem.
Felnőtt emberek.

contractor 2016.04.01. 10:52:29

Hát Berlinbe tényleg ne dolgozz. Engem Frankfutból még Stuttgartba sem tudnak elcsábítani(pedig a Mercedes-röl van szó), nemhogy olyan keleti helyekre. Köszönöm de maradok a General (Generous) Motors-nál.

Csigataposó 2016.04.01. 10:53:37

@Kertiretek: Igen nekem is azjon le a cikk borzalmas. Egy gonondolatot mantraz, ragoz, atfogalmaz, ismetelget... Radasul nem tul elvezetes stilussal, hogy feletol atugrottam a cikket. Ertem mit akar mondani de annyira tultolta a lo masik oldalan a biciglit, hogy pont olyan eltulzott osotobasag lett mint ami ellen fol akart szolalni.

(Referencia: Raktari melo netto 2200 euro, lakhatas 4szobas, 2 furdoszobas kerteshazra torleszto 300 euro (meg masik 300at fizet asszony). Ok nem Berlin, nekunk a repter is 2-4h kocsival)

bElannaTorres 2016.04.01. 10:53:52

főleg azok mennek ki akiknek jó szakmájuk van és kint is keresettek mérnökök, szakácsok, orvosok, ápolók.
akinek nincs szakmája arra itthon sincs akkora hú de nagy szükség.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2016.04.01. 10:55:55

Kalandos maradás

Külhonba én el nem megyek!
Minek nekem a sok lóvé?!
Tök uncsik a jólét hegyek,
Itthon kaland minden hóvé-
-g!

Nem vonz már a henye Nyugat,
Oda el nem iramodok!
Kutya beszél, pénz meg ugat,
Az jó csak, mi unortodok-
-sz!

Trükkös adók pár naponta,
Ezektől élménypark e hely,
Létünk izgi hajóvonta,
S dalolgatunk uhnyem ehej-
-t!

Közmunkában vígan ások,
Könnyű megélhetés, haha!
Jók a nemmegszorítások,
Kajától nem puffad a ha-
-s!

Derék gyógyásztársadalom
Tova falcolt. Vajon hová?
S fájó felemen, az alon
Nem műt már, csak tályogková-
-cs.

Vasárnap a boltok zárva,
Betörnék s rám szólnak: Nono!
Két dolog van csupán tárva:
Templomok és stadiono-
-k.

Futballhuligánnak tőre
Jelzi, most ér véget a ma.
Nincsen pénzem temetőre,
Én földelem el magama-
-t.

Elit nem jön megsiratni,
Máshol hízik tokás feje.
Szemük előtt felirat, ni!:
Magyarország jobban teje-
-l!

„Végre egy Frady Endre vers, ami, ha eltekintünk attól, hogy milyen szörnyű, primitív, dilettáns és szellemi pestis-szerűen rettenetes, akkor majdhogynem tűrhető! Anyám szerint túl hosszú, pedig ő már az első versszak felénél belealudt. A téma telitalálat, csak kár, hogy pont a színvonalnak lett bumm a fejbe! Mindegy, én akkor sem disszidálok, ha csupán Frady Endre marad itthon az egyetlen költő, akit kritizálhatok! Itt megélnem s éhen halnom kell...” /Puzsér Róbert, kritikus hazafi/

„Felháborító ennek az USA-ból pénzelt liberálbolsevik bérrettegőnek a hazánk és népünk-nemzetünk jó hírét lejáratni vágyó üszkös rohadmányú vérgőze, amiben még a rímeket is csak hontalan fattyúbetűkkel képes megoldani és a levédiai darutollra tűzött árvalányhajas igazságot feláldozza a bűzhödt kozmopolita habsburg-finnugor csőcselékfilozófia oltárán! Mária országában csak lámpavas járhat az ilyen antiklerikális hőzöngőknek! Vendetta és ámen!” /Dr. Tömjén Szittya, gyulaturul és nemzeti oligarcha/

„Szívesen maradtam volna otthon, ha a kórházban lett volna elég fájdalomcsillapító a betegeimnek, ha a gyerekeimet járatni tudtam volna a nem létező állami óvoda helyett a magánóvodába, és ha itt Liverpoolban nem keresnék fele annyi munkával tízszer annyit, mint otthon. De ígérem, hogy hazamegyünk, amint otthon is meg lehet majd élni. Talán...” /Dr. Magyar Hunor, agysebész/

„Nem értem, mi ez a nyavalygás?! Én például sokkal jobban élek, mint nyóc éve! Ja, és a haveri köröm is.” /Panama Pál, kazánkovács és országgyűlési képviselő/

„Nálatok ilyen kalandos az élet? Jövök szétrúgni a tokás elit hízott fejét! Buli lesz!” /Chuck Norris/

„Gyere Chuck, gyere!” /nyolcmillió itthon ragadt magyar/

illusztrálva:
fradyendre.blogspot.hu/2015/02/kalandos-maradas.html

ati27 2016.04.01. 10:56:38

@Nancsibacsi:

Ez sem igaz. Pl, asszony idegenforgalmi végzettségel folyékony angol és német nyelvtudással egy lángossütőben tudott elhelyezkedni napi 10 óra melóval feketén, nem bejelentve..Kijöttünk, mivel it nem az angol, meg a német az anyanyelv először megtanulta a 3. nyelvet majd elvégezte a nővér szakmát. Egyből lett is melója! A kölkök meg.. 5 és 7 évesek, és már 2 nyelven beszélnek anyanyelvi szinten. Már angolul is tanulnak, mert itt az emberek, de a fiatalok 90% magas szinten beszél angolul.

Az oktatásról most nem is beszélek, meg az iskolai körülményekről.

Másrészről az első 1-2 év tényleg szopás, mert magadra vagy utalva. De ha ezen túl vagy akkor hatalmas plusz képességeket kapsz pl: probléma megoldás, rugalmasság. Amit egy "kényelmes" környezetben soha..

A megvalósult amerikai ólom.. 2016.04.01. 10:56:48

@bElannaTorres: Nem e? Hát Londonban a pincérek, mosogatók, raktári melósok stb. többsége nem bevándorló?

Etniez 2016.04.01. 11:01:07

Ez a poszt annyira rossz úton jár, hogy - külföldön élő magyarként - fájt olvasni.

Nem akarok belemenni a részletekbe, otthon kishivatalnok voltam 10 évig, szinte semmi megtakarításom nem volt, szülőknél éltem, közben egy motort lízingeltem.
5 éve jöttünk ki párommal, ketten lakunk egy albérletben, motort kifizettünk. Nem alja munkát végzünk, de az angol középosztálytól elég távol vagyunk.
Minden évben nyaraltunk (motoros túrák Alpokban, tengerpart, stb), vettünk egy csomó háztartási gépet és bútort, rendszeresen járunk étterembe, stb és megspóroltunk közel 6m Forintot úgy, hogy közben takarékoskodtunk (önyp, lakáskassza)
Nekem az az érzésem, hogy te úgy kezdtél bele a "fikázásunkba" hogy igazából halvány fingod sincs rólunk. Ez így elég komolytalan...
És képzeld el, mi is megyünk haza, nem sokára veszünk otthon egy lakást vagy házat. Tudod miért? Az általad kiröhögött honvágy miatt. Ha az összes rokonod, barátod, szülőd otthon él, egyedül leszel a világban. A pénzzel meg nem lehet beszélgetni meg nevetgélni, sem ölelkezni.
_szerintem_ töröld ezt a posztot és gondolkozz el dolgokon.

teleorman 2016.04.01. 11:02:15

A honvágyat nem kellene belekeverni. Nem tudományos megközelítés, van akinek van, van akinek nincs. Mit csináljak, nekem nem volt, pedig jópár évig voltam távol. (Nem mintha nem szívesen jöttem volna haza látogatóba, ha jöttem.)

Norbert csakugyan összekeveri Ambrus Kyrit a harakirivel, esetleg a gőzekét a Gizikével. A multinacionális cégeken belüli, illetve a magasan kvalifikált, nagyon jól megfizetett szakemberek külföldi karrier-építéséhez kötődő migrációnak semmi köze az általa kb. "domestos-Janiknak" csúfoltak elvándorlásához. Azt azért aligha lehet vitatni, hogy gazdagabb, nagyobb teljesítményű gazdasággal rendelkező országokban egységnyi munkabér vásárlóereje nagyobb, figyelembe véve persze az árszínvonal különbségeit is. Ám összevetni csak almát az almával, nem feketeribizlit a vadkörtével! Azaz pld. Budapesten albérletre kényszerülő képzetlen vagy nem értékelhető végzettséggel rendelkező magyart az ugyanilyennel Berlinben vagy Londonban. Hol jobb végülis nekik? Ahogyan Lenin elvtárs mondta, az emberek a lábukkal szavaznak, s már vagy félmillió szavazatot lehetett összeszámolni.

Amúgy meg csakugyan kicsit propaganda-ízű a "fiatal, maraggyál mán itthon" szöveg, akárki is mondja. Nem duma kell, hanem sokkal vállalkozásbarátabb, mutyimentesebb, a mindenre ráülni próbáló, egyedül az adóprés szorításában tehetséges államot a piactól távoltartó gazdaságpolitika. Ez segítene a kreativitás kibontakoztatásában, lehetőségeket teremtene, javítaná a közérzetet és ezáltal végülis csak mérsékelné az elvándorlást. (A mutyi szerintem nagyon lényeges, ki szeret egy olyan bajnokságban futbalozni, ahol a bíró nem csupán rosszul, az egyik csapatnak fúj, de időnként még buktatja is a másik csapat csatárait! Mindezt persze szigorúan a "nemzeti burzsoázia" megteremtése érdekében... )

netnepper 2016.04.01. 11:02:55

Autóreklám. Gyere haza FIAT-tal:-).

thegabcsi 2016.04.01. 11:03:32

Ez már többedik ilyen poszt, volt valamikor Londonról is.
Ergó kezdem azt hinni, hogy egy saját személyes tapasztalat köszön vissza, és az ott felgyűlt sértődöttség beszél.
Van egy apró probléma sajnos, mert közben Budapesten is baszottul elszálltak az albérlet árak, 90k egy ~45 m2-es panel a 18. kerületben. Egy kicsit nagyobb, kicsit jobb helyen már 140-150k. Az átlagfizu meg 155. Ez a poszt kb kormánypropagandának is beillene, olyan szinten ferdít.
Ha meg valaki kimegy és 3 év alatt nem sajátítja el annyira a fogadó ország nyelvét, hogy utána kicsit jobban kinyíljanak a lehetőségei, az meg szimplán balfasz. Kint is lehet tanulni, akármit, szakmát, tanfolyamot, sok helyen az egyetem is ingyenes.

Bobby Newmark 2016.04.01. 11:03:40

Egyébként meg az a nagy büdös helyzet, hogy ha a szarvakaró szakmunkás kimegy, 5 évig meghúzza a nadrágszíjat és nem bulizza-issza el a pénzét, hazajön, tud lakást venni. Ha itthon a szarvakaró szakmunkás 5 évig meghúzza a nadrágszíjat, akkor talán életben marad, és 5 év múlva pontosan ugyanott van, ahonnan elindult.

Ez az alapvető különbség.

Bobby Newmark 2016.04.01. 11:04:13

@thegabcsi: Mert ez valószínűleg kormánypropaganda is.

gregaba 2016.04.01. 11:05:20

Meglepő mennyiségű német-német költözik végleg Magyaro-ra, főleg vidékre. Nyilván ráéreztek az euró VS pengő disszonanciára és hogy itt kedvükre királykodhatnak. Másfelől a puszta tény, h ideköltöztek, komoly üzenet arra nézve, hogy dajcsland már messze nem az a kolbászkerítés, mint NSZK korában volt a 70-80-as években.

2016.04.01. 11:06:31

@A megvalósult amerikai ólom..: a pincér az szakma, te gyengeelméjű! És azon gondolkoztál már, hogy vajon miért tudják feltölteni ezeket az állásokat a kizsákmányoló imperialista londoniak, ha odahaza olyan jóóóóóóó!?

FlybyWire 2016.04.01. 11:07:48

A cikk jó, ettől független DE, létezik olyan, hogy valaki honvágyból jön haza. Pl. én: irodai munkából, vezetői pozícióból. Nyilván a felénél alig többért, viszont az itthoni töredék lakhatási költségekkel együtt így is kb. nullszaldóval.

Viszont egyéb, nem forintosítható körülmények miatt 1000x jobb itt, mint kint. Nekem legalábbis.

2016.04.01. 11:09:03

@gregorik: És azt meg tudnád mondani, hogy a Magyarországra költöző németek hány százaléka jött a munka miatt? Avagy nyugdíjasok?
Azért azt vedd ki a számításból, akit a cége küld, és kiküldetésnek nevezett munkakörben van, hisz négy-öt év, és továbbáll. Egyébként meglepődnék, ha a Mercedes vagy az Audi nem foglalkoztatna németeket Magyarországon....

húzzad neki shakespeare 2016.04.01. 11:12:19

Mennyi is a "közhasznú" havi apanázsa Magyarországon? Néhány tízezer? Sok nógrádi, borsodi, szabolcsi emberke beleőrül a kilátástalanságba és a mély szegénységbe.

Akkor már inkább irány Berlin! Nem nyaralni megyünk, hanem pénzt keresni! Munkásembereknél a legtöbbször van túlóra (magyarnak, polszkinak, románnak, pláne), azt ki kell használni.
Nem mindig kellemes, de kompromisszumot kell kötni, a lakást meg kell osztani másokkal. Ez idehaza is nagyon sok esetben így működik, sőt sok munkaerő-kölcsönzős cég még biztosítja a szálláshelyet is a kinti dolgozóinak.

Frenkizni persze akkor sem ér!!

2016.04.01. 11:14:46

@FlybyWire: viszont olyan is van, aki rendszeresen hazajárt, aztán egyre ritkábban, mert amit tapasztalt, az nem vidámította fel.

FikkFakk 2016.04.01. 11:15:38

Általában nem értek egyet a blogon megjelenő cikkekkel, de ez most helytálló, és reális. (Bár a stílusa nem tetszik, de mindegy)

gregaba 2016.04.01. 11:15:41

@Könnyen elkaptuk, uram!: kivettem a számításból az átmenetileg ideküldött fritzeket: a kulccszó a "végleg" volt. Ne ess te is abba a szerencsétlen hibába, amibe sok tudatlan, miszerint "mindenhol jobb, mint itt", mert ez nettó hülyeség. És ebben 100% igaza van a cikknek.
Még egy eldugott dunántúli faluban is, ahol nyaralót vettem, ismerek legalább egy echte német és egy olasz családot, akik nonstop ott élnek. Tény, h nekik vannak ott kb a legszebb házaik, ez érthető, de nem ez a lényeg.

Rittyentett Hőzönbőzön 2016.04.01. 11:17:25

Nem bírtam végigolvasni ezt az hisztiző borzalmat, csak a szürke keretes részhez fűznék hozzá infót. Get your facts right.

Berlinben a fizud a bérelt lakás árának min. háromszorosa kell legyen. És ennek megfelelően havi 300 EUR-ért már találhatsz kis 30nm-es lakást. Persze nehezen, mert óriási a kereslet, de szerencsével, nem belvárosban működhet.

thegabcsi 2016.04.01. 11:19:15

"mert lemondott minden földi jóról és a deutsche kánaánt maximum a busz után sétálva élvezte, mert ezen is spórolnia kellett."

Na jó, ennél magyarosan prosztóbb már nem is lehetne semmi. A tipikus, aki tömegközlekedéssel vagy bkv-val jár, az csóró. :D
Édes faszom.

sdani 2016.04.01. 11:19:16

"Külföldnek akkor van értelme, ha illeszkedik a karrier elképzeléseidhez. "
Ezzel maximálisan egyetértek. Ha az embernek van diplomája, akkor csak akkor érdemes kimenni mosogatni, ha itthon is csak mosogatna. Ha van remény munkakörben elhelyezkedni itthon, teljesen hülyeség kimenni mosogatni. Pár év mosogatás után hazatérve garantáltan itthon is csak mosogatni fog tudni.

De azzal nem értek egyet, hogy külföldön nem lehet jól fizető munkát találni. De lehet, csak jó végzettség kell hozzá. Az összes külföldön dolgozó ismerősöm mérnök, orvos, kutató. Senki se mosogat. Mondjuk nem is janizik, mert fizetését külföldön költi, és nem azt számolja, hogy a forintra váltott euróiért mekkor kecót fog majd venni, ha hazajön, hanem azt, hogy mikor tud beszállni egy angol vagy német lakásba-házba. Szóval a kivándorlók palettája kicsit sokszínűbb, mint ahogy azt a poszt sejteti.

2016.04.01. 11:19:45

@gregorik: És hol dolgoznak? Tudom, a férj pincér a Balaton parton, az asszony meg mosogat....

sdani 2016.04.01. 11:20:42

@thegabcsi: "busz után sétálva" Érted, sétálva, mert még buszra se futja. Tehát csóró-e?

nevetőharmadik 2016.04.01. 11:21:50

Hogy került ez a fos poszt erre a blogra? Ez csak egy céltalan vagdalkozás, az a csöpp tárgyilagosság (pár kiguglizott adatocska meg a végén az a mondatocska) pedig csak még inkább sértő az olvasóra nézve.

ps3peter 2016.04.01. 11:21:55

Így több mint 20 év Németország után azt mondom, sok mindenben igaza van a posztolónak, de még több mindenben nincs. Anyagiakban nyilvánvalóak a különbségek, de tény, hogy a legtöbb itt dolgozó elég gyatra körülmények között él (kis lakás, rossz - bevándorlók lakta - helyen, lomis, gyüjtögetett bútorok, kevés szórakozás, stb.).
Egy normál életmódhoz bizony kell kb. 2500 nettó, ekkor már nem okoz gondot, hogy elmenjél a haverokkal egy koncertre, vagy ismerösökkel kajálni. Ennyit viszont csak igen kevés magyar keres (az erösen progresszív német adórendszer miatt ehhez 4500 bruttó kell), ök is jellemzöen a szakmájukban, vagy az építöiparban félhivatalosan havi min. 250 órával...
A fö különbség nekem nem az anyagiakban rejlik. Egy sima gimnáziumi érettségivel - meg mondjuk közel anyanyelvi szintü nyelvtudással - itt néhány év alatt kisegítö beosztottból 50 embert irányító üzletvezetö lettem. Magyarországon egyrészt már a WC-s néni is diplomás (tök feleslegesen), másrészt "hátszél" nélkül állást sem kapsz, nemhogy felverekedd magad. Éppen leszarják, hogy jobb vagy a többinél, mindig lesz valaki, akit "benyomnak" eléd. Na, ez a fö különbség, minden egyéb csak sallang...

nevetőharmadik 2016.04.01. 11:22:25

@sdani: Buszra se futja? Azt a lusta kurvaannyát, futhatna, de inkább sétál.

Moin Moin 2016.04.01. 11:23:04

Csak hogy a tényleges jövedelemszintekről is legyen itt szó, íme, a német statisztikai hivatal ágazatonkénti havi bruttó jövedelmeket mutató listája (2015. 4. negyedévéből): de.statista.com/statistik/daten/studie/74024/umfrage/bruttoverdienst-vollzeitbeschaeftigter-arbeitnehmer-nach-wirtschaftsbereichen/

...Ez azért egészen más képet mutat, mint amit poszt írója lefestett.

2016.04.01. 11:23:11

1. A német átlagbért ne a berlini albérleti díjakkal vesd össze, mert ez olyan, mint ha Budapesten nem a budapesti, hanem az országos átlagbérrel számolva jelentenéd ki, hogy milyen drága a pesti albérlet.

2. Igazad van, hogy aki itthon sikertelen, az kint is az lesz, de mindezt ceteris paribus kéne nézni. Ott összehúzza a nadrágszíjat a mosogatás mellett, és félre tud tenni valamennyit, itthon meg ha ugyanúgy összehúzza mosogatás mellett, akkor épp megél.

gregaba 2016.04.01. 11:23:21

@Könnyen elkaptuk, uram!: a német fater kamionsofőr, az olasz fater valami egyetemi profnak tűnik, és folyton a faluban lebzsel, szóval valszeg otthonról távmunkában melózik.
Rakj rendet a saját fejedben, nem olyan rossz itthon, sőt.

2016.04.01. 11:23:59

@Szarvas Norbert:
Tedd meg nekem, hogy kikeresed a külföldön dolgozók számát a hivatalos kormány anyagokból, és mellé vetíted a hazautalt pénzeket.
Tudod, amit a kinti megélhetésük fölött, a kinti megtakarításuk fölött hazautalnak, "királykodni".
Aztán gondolkozz el azon, hogy Orbán Viktor miért áll ki a külföldön dolgozók mellett....idehaza is, és például Angliában is.....

apukam_vilaga 2016.04.01. 11:24:38

Azért a háttér is szempont.
-Diplomás fiatal : kiutazik -> világot lát, tapasztalatot szerez, nyelvet tanul -> hazajön és reméljük karriert épít.
-Vidéki melósgyerek : kiutazik -> álláshoz jut, lakáshoz jut, kikerül a közhasznú foglalkoztatottak köréből -> hazajön ?? reméljük lesz annyi tőkéje és indit valami önálló vállalkozást.

Barbaarb 2016.04.01. 11:27:28

Hát bizony ráismertem több ismerősömre, főleg az ült nagyon, hogy "ÁÁÁÁ menni kéne, de nem lehet itthagyni ezt a".
Persze ha %-ban ugyanannyit lehet kint megtakarítani, mint itthon, akkor megéri, de az is csak akkor, ha itthon költi el. Na és nem olyan egyszerű ám ott megragadni, és ha jól értem épp azokról szól ez a poszt, akik nem nagyon tudnak.

Netuddki. 2016.04.01. 11:27:28

Norbi! Csak nem a modoros blognak szeretnél konkurenciát állítani?

2016.04.01. 11:27:36

@Szarvas Norbert:
Azon a szinten, hogy mosogatsz vagy wc-t pucolsz, itthon keresel 80 nettót, amiből ha nincs sajátod, nem jön ki a lakhatás. Ha sokadmagaddal vagy, akkor azt a berlini sokadmagaddal vesd össze, ez esetben itthon mondjuk 80-ból marad 40 minden másra, ott meg mondjuk 1000-ből 500, ami kb. 160 ezer Ft, míg a boltokban az árak alig magasabbak. Abból félretesz mondjuk 200 eurót, míg itthon a 40-ből ép kihúzza a hónapot.

Netuddki. 2016.04.01. 11:29:30

@Könnyen elkaptuk, uram!: "Aztán gondolkozz el azon, hogy Orbán Viktor miért áll ki a külföldön dolgozók mellett....idehaza is, és például Angliában is....."

Mér'? Kiáll?
Tudtommal az angoloknál is elintézte, hogy a magyarok ne kapják még évekig azokat a támogatásokat amiket idáig kaptak.
Balfasz fideszesek, tolvaj fideszes balfaszok!

thegabcsi 2016.04.01. 11:31:03

@sdani:
Ja, ilyenből tényleg kurva sok van..
Faszság az egész, csak egy agresszív fröcsögés, semmi több.
Nulla információt tartalmazott a poszt, csak nettó sértegetés és szardobálás. Gyakorlatilag szóról szóra megegyezik a korábban Londonról írt poszttal.
Még egy párszor el lehet sütni, Ausztria, Hollandia, Franciaország, Svédország, Norvégia, stb stb.

2016.04.01. 11:31:17

@gregorik: Tehát külföldi keresetből élnek Magyarországon.....szerintem neked kéne rendet rakni, és almát az almával összevetni.
Majd akkor szólj, ha azért jön a német, mert itt jobban kereshet, és magasabbak az életkörülményei. Az nem érv, hogy a magasabb jövedelméből itt nagyobb lábon élhet, mert olcsóbb a megélhetés.....Tudod, nagyon sok amerikai nyugdíjasként Floridába költözik. Nem azért, mert ott tud még munkát vállalni, hanem mert olcsóbb....
Valamint nagyon sok angol költözik Spanyolországba, mert házat feleannyiért vesz....

Persze, mondhatod, hogy nem Magyarországgal van baj. Egy olyan jövedelem mellett nem is zavarna senkit. Csakhogy aki kimegy, az feltehetően nem azért megy , mert ugyanannyit keres, de beetették, hogy ott minden olcsóbb, a kerítés is kolbászból van, hanem azért, mert az alternatíva a munkanélküliség. Avagy a csőd. Avagy a kilátástalanság, mert mondjuk a doki veszi saját pénzből a Black and Deckert a térdműtéthez.

Fánkevő Fáncsi 2016.04.01. 11:32:44

Az egy dolog, hogy nem kolbászból van a kerítés, de azért a ló túloldalára sem kéne esni, mindjárt kihozod azt, hogy Németországban nehezebb megélni.
Az ottani átlagfizetés nem hasonlít a "raktári dolgozó" meg "lakatos" fizetéséhez, jóhogy már nem segédmunkást idéztél.

Berlinben a lakásbérlet jóval magasabb mint az ország többi részén, habár a német vidék és főváros közti különbség sokkal-sokkal mint itthon, ott nincs vízfejű Berlin. Úgyhogy a legszarabb fizetést állítottad szembe a legdrágább német várossal.

Az aki itthon is egy senki segédmunkásig vitte, az ott is ugyanaz marad. De ha valaki lediplomázott és úgy megy ki dolgozni, az valóban arcoskodhat 10 év kinnlét után, mikor hazajön.

Miért nem azt linkelted be, hogy mennyi az átlagkereset , miért azt hogy a lakatos mit keres ?

A magyar nettó átlagkereset 2014 : 154e Ft = €488

A német nettó átlakereset 2014-ben : (gross=bruttó, nett=nettó)
Monthly
Gross wage €3483.48
Nett wage €2269.96

2269.96 / 488 = 4.73
Magyarul négy egész hetvenháromszor magasabb ott az átlagfizetés. Ha van diplomád akkor simán a német átlagkereset felett kereshetsz. Kolbász-kerítés halandzsa ide vagy oda.

2016.04.01. 11:32:47

@.Tibi.: Én úgy emlékszem, azt mondta Cameronnak, hogy mi, magyarok jó munkaerők vagyunk, ne rúgjon ki minket az országából....

FlybyWire 2016.04.01. 11:33:35

@Könnyen elkaptuk, uram!: engem a rokonok, a barátok, a kaják, az időjárás mindig felvidítottak, minden visszatérés egy kínszenvedés volt.

Persze kinek mi a preferenciája.

ps3peter 2016.04.01. 11:33:42

@nagybalfasz: 1000 euróból az életben nem teszel félre 200-at, annyiból max. vegetálni lehet... Ne csak a kajából indulj ki, az tényleg nem vészes, de amint bármilyen szolgáltatást igénybe veszel, egyböl észreveszed, hogy aki Mo-on csóró, az itt is...

Boar... 2016.04.01. 11:36:10

A cikkíró egy kapitális nagy barom...
Ez van sajnos.

2016.04.01. 11:36:42

@FlybyWire: Először engem is, aztán eltelt négy-öt év, és már mást sem hallok, csak milyen nehéz....hogy beteg lett ez is, az is, hogy nincs pénz elmenni vacsorázni, piálni. Ja, igaz, keleti térség....

gothmog 2016.04.01. 11:38:56

A nyugat egyenlő Berlin. Amint az köztudott...

2016.04.01. 11:39:22

@ps3peter: Csak abból indulj ki, amiből a cikk. A fránya büdöss suttyó kimegy németbe, és olyan szarul él, hogy az már szégyen! Épp csak arra futja, hogy hazajárjon Magyarországra, és királykodjon!!!!
Ja, nyilván stoppal jön, és anyu pénzéből vált Eurot, hogy lobogtassa a haverok előtt.

FlybyWire 2016.04.01. 11:39:40

@Könnyen elkaptuk, uram!: nekem 2x2 év alatt minden hazatérés után csak nőtt a honvágy. Pedig k.jól kerestem kint, de nem érdekelt.

Az életminőséget egy rakás dolog befolyásolja, kint soha nem lehetett volna olyan, teljesen egymagában (értsd: nem sorház, stb.) kertes házam, ahol magam szedem jó nagy kertből a barackot, meg egy rakás egyéb gyümölcsöt, és ahová kerti partyra 3-4 hónapon át bármikor át lehet hívni a barátaimat...

A megvalósult amerikai ólom.. 2016.04.01. 11:40:01

@Könnyen elkaptuk, uram!: Lehet , hogy valamikor az volt te idióta, de manapság pl. egy csomó egyetemista, vagy más fiatal ezzel keres pénzt.
Csak néha ki kéne dugnod az orrodat a büdös kis fészkedből, ahol a laptopoddal élsz intim viszonyban..:))

thegabcsi 2016.04.01. 11:40:18

@Fánkevő Fáncsi:

Na igen, ezért egy kurva nagy ferdítés az egész. Mindegy, hagyjuk is, kár a szóért emiatt a "poszt" miatt.

hordalek 2016.04.01. 11:41:38

@Könnyen elkaptuk, uram!: Mert mit tapasztalkat? ?i az ami nem vidámította fel?

A megvalósult amerikai ólom.. 2016.04.01. 11:41:50

@gothmog: Neked mi történt az arcoddal? Részegen borotválkoztál?:)

2016.04.01. 11:42:34

@FlybyWire: Megértelek. Ha az életszínvonalam nem változott volna meg drasztikusan, én sem mozdultam volna. De most azt látom, hogy a barátaim nem jönnek el velem egy "szokásos" péntek esti bulira, mert nincs pénzük, azt meg szégyellik, hogy én fizessem....
Egyébként épp most készülünk házat venni, kerttel....majd barackfákat hozok Magyarországról (-:

2016.04.01. 11:43:47

@hordalek: Te hol élsz? Látogass el Szabolcsba, Borsodba, Nógrádba, Bácsba.....soroljam?

2016.04.01. 11:45:29

@A megvalósult amerikai ólom..: Szerinted acikk erről szól???? Isten, minek teremtetted az embert a saját képedre?

Erdőtársulás 2016.04.01. 11:45:50

Kolbászkerítéssel indít a post, meg szarszaggal, és ezen a szinten is marad. Lassan eléri az egy milliót a külföldre vándorlók száma, egyre többen és többen esnek áldozatul annak, hogy nem szarszag és kolbászkerítés szintű falusi deklarációk, valamint guglizás alapján ítélik meg a lehetőségeket, hanem ki is próbálják, és jobbnak is találják. És a számuk csak növekszik... Furcsa. Esetleg a post-toló írhatna arról, hogy bezzeg Azerbajdzsánban, Kirgizisztánban és a többi "illiberális" haverunknál sokkal f@szányosabb az élet. És mindenki hülye hogy nem arra tart... És ez mennyire érthetetlen. Még a Miniszterelnök Úr lányát sem lehet érteni. Sok tekintetben. Vagy mégis.

_B_ 2016.04.01. 11:47:27

Sok az igazság a leírásban. De azért a honvágyat így elbagatelizálni... Hiányoznak bizony az IGAZI emberi kapcsolatok. Gyerekkori/fiatalkori haverok, család. 2 havonta hazajönni hétvégére, és oda besűríteni amit tudsz, rohadtul nem ugyanaz, mint hétköznap meló után találkozgatni haverokkal.
Pár évig lehet ezt bírni, de csak akkor szabad bevállalni, ha hazaérve tényleg kp-ban tudsz venni egy házat és egy kocsit.
Elárulom, ez még kinti mérnöki fizetésből is épphogy hozható szint (ha nem munkásszállóban gondolkodsz, hanem egy normális bérlakásban).

Fánkevő Fáncsi 2016.04.01. 11:49:30

@thegabcsi:
Azt hiszem saját keserves tapasztalatait és csalódásait osztotta meg a szerző. Ami hát csak egy bizonyos alulképzett csoport nézőpontja.

Persze hasznos ez is, egyféle figyelmeztetés, és jogos is : lakatosok, raktári dolgozók vigyázzatok, Németországban sincs kolbászból a kerítés !

hordalek 2016.04.01. 11:52:24

@ps3peter: Végre egy külföldön dolgozó/élő magyar, aki képes helyesen és ékezetekkel írni! Valamint nem csak fröcsög, hanem képes három értelmes mondatot hozzátenni a társalgáshoz! Respect!

Liquid_Night 2016.04.01. 11:53:36

Háát, Berlinben 1000 euróért már jobb kecót kapsz, mint pesten 100 rongyért...és a berlini 1000 euró az a warmmiete, tehát rezsivel együtt. Magyarnál pesten meg még + rezsi.

Valamint ott, ha keresel 1500at (amiért viszont már tényleg dolgozni kell), akkor marad 500, amiből megélsz, Bp-n meg teszem azt, keresel 150et, kifizeted a rezsit, és marad mennyi is?

2013ban voltam kinn, bevallom, a poszt egyes elemeiből magamra ismertem. Viszont azóta már nem áll meg az az érv, hogy "dehát kint mennyivel drágább lakni", a jelenlegi pesti albiárak a 2013as berlini szinten vannak...emellett meg a lakáson túl Pest jóval drágább város, mint Berlin. Élelmiszerárak, ruházkodás, tartós fogyasztási cikkek, szórakozásról kommunikációról ne is beszéljünk, kint minden olcsóbb...nekem is spórolni kellett, de napi 10 euróból megéltem, és jobban mint Bp-n. Volt akinek havi 200 is elég volt dohánnyal együtt, de az a céges szálláson lakott, viszont havi 1000 mehetett haza a devizahitelt fizetni pl...

Igen, ha nem beszéled a nyelvet, akkor csak egy ausländer vagy. De ha igen, és ha látják rajtad hogy töröd magad, akkor a német elfogad...magyart, főként a keleti részen, bizonyos történelmi okok miatt még mindig tartják valamire, legalábbis valamivel többre az átlag keletinél. Nálunk a magyar brigádnak oda merték adni az x ezer eurós szerszámot, amivel a 4 órás sz*pás munkából 5 perces gyakorlat lett, de megmondták, hogy a bolgár román lengyel brigád meg ne lássa...

Végül pedig, ha szeretsz élni, és kijárni a városba, akkor észreveszed, hogy ott csóri bevándorlóként se feltétlen maradsz ki a bulikból. Nem kell kaliforniai hipszternek lenned ahhoz hogy szórakozz vagy művelődj, meg németnek se, Berlin hagyományosan jó otthona a mindenhonnét szalasztott, csóróbb, életművészebb, akár lumpenebb és csövesebb elemeknek is...Pesttel ellentétben, ahol elvileg te vagy otthon - de a saját fővárosodban jó esetben csak második leszel a külföldi, és a saját zsírosaid után, rossz esetben meg egyenesen nemkívánatos.

Szóval akkor melyik milyen is?

'it's cool to know nothing' 2016.04.01. 11:53:58

@Sertheal:
Pedig a bloggernek igaza van. Nincs új a nap alatt. A mostaniakkal is ugyanaz történik, mint a korábban kivándoroltakkal. Az 56-os is kiment Ausztráliába, oszt 10 évig hír se volt felőle. Aztán jött egy levél, egy képpel, hogy ez itt a házam úszómedencével, ez meg itt az autóm. Csakhogy: se a ház, se az autó nem volt kifizetve, ő meg kenyéren és vízen küdötte le a 10 évet. Ugyanazzal az erőfeszítéssel itthon többet el tudott volna érni. Személyesen ismerek sok ilyen embert, és én is bejártam a világot. Aki akar, az itthon sokkal jobban meg tud élni, mint külföldön. Én menedzser bért keresek itthon (multinál), az itthoni költségek mellett. Eszem ágában sincs külfödre menni, hogy ott ugyanannyit keressek, de jóval többe kerüljön a megélhetés (persze nálam ráadásul soha nem is a pénz volt a motiváció, az csak jött magától). Fiatalon jó csavarogni a világban, de azután már az ember szeretne otthon lenni.

ProsTata 2016.04.01. 11:54:16

A posztoló járt már külföldön egyáltalán? Merthogy a olyat biztosan nem csinált (értsd dolgozott), mint amiről ír.
Nyilván több százezer ember hülye, csak ő az aki tudja a tutit, akinek itthon van a kánaán.
Olvasott néhány bulvár cikket, talán hallott egy-két dicsekvős hazalátogatót, látott statisztikákat is talán mégis mennyien mentek, aztán némi irigység keveredett a "hivatalos" elkötelezettséggel. Aztán úgy járt, mint aki keveri a pálinkát, bort és sört. Idehányta ezt a posztot.
Ha viszont megkérdezett volna olyanokat, akik évek óta kinn vannak, honnan mentek, miért és hova jutottak, akkor talán nem koptatja feleslegesen ilyen értelmetlen dolgokkal a billentyűzetet.

halor 2016.04.01. 11:54:23

@_B_: akinek jól megy az havi kétszer haza tud jönni hosszú hétvégékre, pár nap szabival megtoldva, aki meg honvággyal van megverve és akácdeszka jutott kolbász helyett, az itthon is sanyaroghat nyugodtan.

gregaba 2016.04.01. 11:56:25

@Erdőtársulás: "hanem ki is próbálják, és jobbnak is találják. És a számuk csak növekszik".
Ez a lassan 1 millió magyar akiről beszélsz, nagyrészt tényleg a domestos kategória, érthető okokból. 8 általános, esetleg érettségi. Az egy dolog h 10-15 évig kint maradnak, de rosszabb (v alig jobb) lakhatási körülmények közt, mint itt. Sokuk szégyell hazajönni ezek után, mert úgy érzik, elárulták az itthoniakat. Vagy a családjuk eleve ezt érezteti. Szóval ne állítsuk be úgy, mintha a majdnem 1 milliónak automatikusan jobb sora lenne kint.

hordalek 2016.04.01. 11:57:03

@Könnyen elkaptuk, uram!: Ezekről a helyekről Nyugat/Közép Magyarország minőségi ugrás. Vannak lehetőségek erre is!

'it's cool to know nothing' 2016.04.01. 11:57:39

@ps3peter:
"másrészt "hátszél" nélkül állást sem kapsz"

Ez egy hülyeség. Ezt leginkább azok mondják, akiknek haszontalan "képesítésük" van. Egy rakás szakmában szinte vadászni kell az embereket itthon.

orient 2016.04.01. 11:58:48

Teljesen egyetertek, ragyogo iras.
Pontosan lefedi az ismeroseim nagyreszet aki sporolt penzzel jottek haza,de mind ALdibol elt huskonzerven, tojason, paradicsomon evekig egy olcso kulvarosi lakasban 3-ad magaval.

Meg vannak a jo munkat kapo, jol elo kintiek akik nyelveket beszelnek, kepzettek, de azok itthon is megkaptak 600-700 bruttot barhol lazan, magyarul itt sem heztek tulsagosan.

Kommentek alapjan elnek alomvilagban az emberek, mindenki azt hiszi hogy kimegy mosogatni, vagy zsemletarulni es ott BMW lesz azonnal, sajatlakas, francia riviera. Szar munka mindenhol szarul van fizetve, itthon is, kulfoldon is. Kulonbseg, hogy az ottani fiatalok oriasi hatszellel indulnak, lakas, kocsi, nem kell idegenekkel lakni, mert lakhat otthon is. Ez osszehasonlithatatlan amikor valaki innen megy ki a semmire.

Lordmotor 2016.04.01. 11:59:23

@Laurel: Ahogy itthon sem nettó 150 et keres mondjuk egy mérnök... multinál, iskolából kilépve is 1000 euró nettó itthon egy gépész, villanyász, közgazdász, vegyész, építész, programozó bére. Ott is kb egy havi minimálbér egy kis lakás bérlése a külvárosban, ahogy nálunk is.

Ha osztunk szorzunk, 20-30% kal jobb odakint anyagilag ez tény... de nem öszörös

A megvalósult amerikai ólom.. 2016.04.01. 12:03:44

@Könnyen elkaptuk, uram!: Mert szerinted kint csak szakképzett pincérek tudnak elhelyezkedni..Ne röhögtess már. Nyilván a nyelvet ismerni kell, de többnyire nem kérnek végzettséget ezekhez az állásokhoz, éppúgy ahogy itthon sem.

lilalalilalázik 2016.04.01. 12:03:54

Rég olvastam ennyi rosszindulatot, frusztrációt, dühöt és gyálöletet egy írásban. Hihetetlen, hogy vannak emberek, akik képesek ennyit fröcsögni és csúsztatni egy íráson belül, járna a kedves szerzőnek valamiféle díj!

Janossz 2016.04.01. 12:05:33

@Könnyen elkaptuk, uram!: Azok az idetelepült, zömmel nyugdíjas nyugatiak jórészt elpucoltak már, legalábbis felénk ez a helyzet.
Mikor két hét kórház után arra tér haza, hogy a falat megbontva kipakolták a tanyáját, tüzelő talicskával áthordva a szomszédba, valahogy ezeknek elmegy a kedvük a puszta-romantikától.
Ha valami dolguk támad az államigazgatással, végképp.
Szegények, azt hitték ez még Európa.

2016.04.01. 12:06:53

@'it's cool to know nothing': @hordalek:
Akkor a saját tapasztalatom: Túl öreg, nem beszél elég jól angolul. Ez a két érv volt, ami a legtöbbször elhangzott odahaza, miért nem vettek fel.
Érdekes mód, ez Budapesten szempont, Angliában nem....
Végülis 35 év bizonyos szakmákban túl öregnek számít....

hordalek 2016.04.01. 12:08:01

Magyarországon jóval nagyobb a keresetek közötti különbség, mint külföldön. Ezért van, hogy az alacsonyabb végzettségűeknek sokkal vonzóbb a külföldi meló. Magasabb végzettségel itthon is lehet jól kereseni, az itthoni megélhetési költségek mellett. Biztos sokan dolgoznak kint mérnökök, de ezekhez a munkakörökhöz kiváló nyelvtudás (+angol) kell, plusz jónak, gyakorlottnak kell lenned a szakmádban. De ha ez megvan akkor visszakanyarodunk oda, hogy ilyen kvalitásokkal itthon is jól meg lehet élni.

2016.04.01. 12:08:19

@Janossz: Ezt elküldenéd FlybyWire-nak is?

2016.04.01. 12:09:43

@A megvalósult amerikai ólom..:
Tehát azt mondod, hogy pincérként el tud helyezkedni Londonban a nyolc általánossal. Akkor minek maradjon otthon? Többet keres pincérként????

Erdőtársulás 2016.04.01. 12:10:33

@gregorik: Nem tudom hogyan cáfolhatnám a -minden bizonnyal rendkívül megalapozott - állításodat, ezért meg sem kísérlem. Nekem jobb ott, ahova költöztem. Barátaimnak és kollégáimnak is. Az itteni levelezőlista szerint mind a több mint 7 ezernek. Nem panaszkodnak, sőt. Én nem érzem úgy hogy én, vagy bárki más "elárult" volna valamit bármit is. Ők sem. Az én környezetemben csak diplomások vannak. Én is az vagyok, többdiplomás.
De ismétlem: ezzel nem akartalak cáfolni. Bizonyára úgy van, ahogyan mondod, ahogyan elképzeled. A belső igazságok lélektana ilyen.

2016.04.01. 12:10:39

@ps3peter: "másrészt "hátszél" nélkül állást sem kapsz, nemhogy felverekedd magad. Éppen leszarják, hogy jobb vagy a többinél, mindig lesz valaki, akit "benyomnak" eléd. "

Ez egy baromság. Soha nem volt semmilyen hátszelem, mégis keresek itthon alkalmazottként, teljes bérre bejelentve nettó EUR 1600-at (480.000) + egyéb juttatások (ingyen autózom, cafeteria, telefon). Jellemzően az mondja, hogy hátszéllel lehet csak előre jutni, aki nem képes rá saját erőből.

2016.04.01. 12:12:20

@hordalek: Nem igaz ,amit írsz. A fiam mérnök, tudom mennyit keres Odahaza, egy világcégnél. Tudom, hogy Londonban mennyit keres egy ismerősöm, aki a neten talált hirdetésre jelentkezve jutott ki....azt is tudom, a Bosch mit fizet egy mérnöknek.
De biztos igazad van, a cégek azért telepednek le Magyarországon, hogy ugyanazt a fizetést adhassák itt is, mint odahaza....

'it's cool to know nothing' 2016.04.01. 12:13:38

@Könnyen elkaptuk, uram!:
Csak az lehet, hogy nem elég kurrens a szakmád, mert egyébként a vörös szőnyeget is leterítik eléd, nem hogy a korod probléma lehessen. A nyelvtudás lehet gond, ha jó állást akarsz (még akkor is, ha angliában lehet találni takarítói állást kezdetleges nyelvtudással is).
Két évbe telt, míg sikerült betöltenem minden üres állást a cégünknél, amit vezetek. Nem volt egyszerű. Az egyik srác angliából jött haza, hogy nálam dolgozzon.

Nancsibacsi 2016.04.01. 12:14:29

@Könnyen elkaptuk, uram!: " Recepciósként illik szakmádnak lenni és valamilyen nyelvet beszélni."
Szakma NEM kell hozzá, a nyelvtudásból meg annyi elég, hogy le tudd ültetni a külföldi vendéget, és meg tudd kérdezni hogy kávét vagy teát kér, és hogyan fogyasztja. Ez rohadtul nem ugyanaz a szint, mint ami akár csak egy autószerelőnek kellene.

gregaba 2016.04.01. 12:14:57

@Janossz: "Mikor két hét kórház után arra tér haza, hogy a falat megbontva kipakolták a tanyáját, tüzelő talicskával áthordva a szomszédba, valahogy ezeknek elmegy a kedvük a puszta-romantikától."

Egyrészt a Dunántúlon (azaz MO nyugati felén) ilyesmi szinte egyáltalán nincs, másrészt nézd meg az EU bűnözési statisztikáit. Violent crime, property crime és hasonló dolgokban MO meglehetősen "tiszta" helynek számít pl a kolbászkerítés UK-hez vagy FRA-hoz képest.

2016.04.01. 12:15:03

@Lordmotor: hon sem nettó 150 et keres mondjuk egy mérnök... multinál, iskolából kilépve is 1000 euró nettó itthon egy gépész, villanyász, közgazdász, vegyész, építész,"

És mennyi az iskolából kilépve a bér Németországban? Az angliait tudom. 3,500 font.

Zsolt Herrero Blacksmith 2016.04.01. 12:15:59

Németországban élek, dolgozom mint vezető séf egy bajor étteremben...
Nem, vagy csak talán évente egyszer-kétszer járok haza...
Mert nincs igényem többre...
A cikk írója vagy teljesen eltévedt valami sötét elmaradott erdőben, és onnan írt, vagy direkt ír valótlanságot...
Valóban, nincs kolbászból a kerités itt sem...
DE...
Az élet élhető, nincs napi megélhetési problémám, nincs létbizonytalanság...
Van viszont...
Fizetett járulékaim, szabadságom/ évi kb. két hónap/, a cég fizeti a lakásom, és amikor dolgozom ott étkezem, ezenkivül tudok utazni, spórolni, és14 éves autóm most csereltem gyári újra, miközben nem dölt össze a költségvetésem...
Szóval kérem a cikk íróját, ne csak betük halmazát produkálja ide, hanem próbáljon valós információk alapján hiteles cikket írni...
Köszönöm előre is, elnézést ha zavartam... :)

Nancsibacsi 2016.04.01. 12:16:36

@ati27: "asszony idegenforgalmi végzettségel folyékony angol és német nyelvtudással egy lángossütőben tudott elhelyezkedni"

Nem lehet, hogy mégis a szaktudásával volt a gond? Azért te is érzed ugye, hogy ez így erősen sci-fi.

telkoe 2016.04.01. 12:17:22

A legviccesebb, hogy kedves szerzo egyebkent penzugyi tanacsokat osztogatasabol probal megelni :)

Vittore. 2016.04.01. 12:18:51

Tessék, friss számok, hogy miért éri meg külföldre költözni: Húgomék nem Berlinbe, de nem is Németországba költöztek, csak Ausztriába. A magyar határ mellé. A húgom öregeket gondoz 8 eurós órabérért, mellette takarít. A férje gyárban dolgozik 3 műszakban, ott csak a főnök osztrák.

Mivel már több mint 1 éve kint élnek, most kaptak 41000 eurós hitelt az osztrák Erste banktól, amiből 35000 euróért vettek egy parasztházat baromi nagy telekkel. Igaz, hogy most csak a ház 40%-a lakható, a többi felújításra vár, de majd szépen kipofozzák. A havi törlesztő 300 euró lesz.

Kicsit több mint 1,5 év alatt sikerült Ausztriában házat venniük, közben 400 euró volt az albérlet + 200 euró az árammal működő fűtés. Persze dolgoztak mint az állat, de Magyarországon is dolgoztak, mégsem értek el semmit. A gyerekek ráadásul már szépen beilleszkedtek az óvodába.

Most Magyarországon hogy lehet ezt elérni 1 év alatt? Én az angol piacra dolgozom otthonról, feleségem a magyarra, mi nyár végén költözünk Ausztriába 1 gyerekkel. Lassan én vagyok az utolsó az ismerőseim közül, aki még nem Londonban, New Yorkban vagy Németországban lakik.

De tudok egy németországi példát is: feleségem volt osztálytársa a feleségével Németországban dolgozik a Haribo gyárában. Azt mondták, 800ezer forintot keresnek fejenként. Én nem tudom, ez valós-e vagy sem, de már vettek BMW-t és a Facebookra egyfolytában azt fényképezik, amit épp vásároltak. Gondolom nem kölcsönzik a drága dolgokat egy fénykép erejéig...

2016.04.01. 12:19:37

@ps3peter: " "hátszél" nélkül állást sem kapsz, nemhogy felverekedd magad. Éppen leszarják, hogy jobb vagy a többinél, mindig lesz valaki, akit "benyomnak" eléd. Na, ez a fö különbség, minden egyéb csak sallang... "

Ez egy baromság. Nekem semmilyen hátszelem nem volt sohasem, mégis itthon vagyok és alkalmazottként keresek, teljesen bejelentve osztrák szinttel összevethető nettó bért és mellé ingyen autózom egy középkategóriás autóval. Tipikusan azok mondják ezt, akik saját erőből nem tudtak előre jutni, aztán kell valami összeesküvéselmélet, hogy miért nem sikerült.

2016.04.01. 12:19:37

@'it's cool to know nothing': @Lordmotor: 21. Barristers and judges - £43,368

22. Architects - £43,029

23. Mechanical engineers - £43,029

24. Financial accounts managers - £41,389

25. Quantity surveyors - £41,086

26. Information technology and telecommunications professionals - £40,957

27. Programmers and software development professionals - £40,748

28. Construction project managers and related professionals - £40,519

Angliai átlagfizetések. A londoni ettől jóval magasabb. Minél északabbra mégy, annál kevesebb.

2016.04.01. 12:22:44

@Lordmotor: Londoni átlag:
Account Manager
682 salaries
£29,648

Software Developer
657 salaries
£38,194
Software Engineer
647 salaries
£42,287
Personal Assistant
595 salaries
£29,452
Executive Assistant
566 salaries
£35,349
Operations Manager
559 salaries
£38,303
Marketing Manager
550 salaries
£36,393

Zsolt Herrero Blacksmith 2016.04.01. 12:24:20

@hordalek:
Magyarországon is séfként dolgoztam...
Napi 13-15 ezer forintért...
Nem fizeték a járulékaim, a szabadság, táppénz felejtős volt, havi 24-28 napot kellett dolgoznom, mert az átlag szakács csak akkor végezte a munkáját tiszteségesen ha folyamatosan ott voltam...
Itt dolgozom havi 20-22 napot, van éves szabadság, fizetik a járulékaim, a cégem fizeti a szállásom, és korrekt munkáért korrekt az elbánás is...
Otthon a vendéglátásban a legelitebb helyek kivételével, AMIT SZAKMABELIEK CSINÁLNAK, sehol sem létezik...
Magyarországon divat, és presztizs bizonyos körökben éttermet ,,csinálni", ez pedig pont jelzi is a szinvonalat...
Sajnos... :(

hordalek 2016.04.01. 12:24:57

@Könnyen elkaptuk, uram!: A fiad miért nem megy akkor külföldre?
Én a magam helyzetét tudom csak értékelni. Mérnökként dolgozok, (nem vagyok már pályakezdő) minden bizonnyal kevesebb fizetésért mint amennyit kint kapnák. De levonom az alacsonyabb megélhetési, lakhatási költségeket, plusz hogy itthon otthon vagyok, itt van a családom az ismerőseim. Még ekkor is talán jobban járnák külföldi melóval, de már nem akkor a különbség amiért megéri a macerát.

2016.04.01. 12:25:05

@Nancsibacsi: Azt nem recepciósnak hívják, hanem Matre de Hotel-nek.

Szarvas Norbert 2016.04.01. 12:25:12

Csak nekem fura, hogy kozel 600 komment kozul (londonival egyutt) meg senki nem mondta azt h "kinn elek es van itt 20 magyar ismeros, csalad, akik mind kurvajol elnek amagyarhoz kepest?"

Mert sokan beirtak, hogy nekik bejott ( ezt elhiszem, mint ahogy a cikkben sem az van jrva, hogy senkinek nem jon be), de arrol konkretan senki nem beszelt hogy a kinti magyar haverokkal nagy mennyisegben mi a helyzet...

Szarvas Norbert 2016.04.01. 12:27:05

@Zsolt Herrero Blacksmith:

Es felteszem a cikk pont rad illet, aki szakmai tudas es nyelvtudas nelkul ment ki a pozicioba...

Tessek mar a cikket ertelmezni

2016.04.01. 12:28:03

@Nancsibacsi: Középfokú végzettséggel vidéki kisvárosokban, falvakban nem lehet 100.000 forintot jelentősen meghaladó fizetést elérni, Budapesten a jellemző juttatás már megközelíti a 130.000 forintot.
Vidéken a diplomások sem kapnak ennél sokkal magasabb fizetést, a fővárosban azonban van esély a 175.000 forintot meghaladó bérre is. (Ld. lenti táblázatok.)

Ne hadoválj, végzettség nélkül még irodában sem.

TGabi 2016.04.01. 12:31:42

Vegyes érzéseim vannak a posztot elolvasva.

Egyfelől van is benne igazság - másfelől a "németbe", a helyesírási hibák meg hasonlók már olyanok, mint amikor egy kövér, nagydarab nő oszt ki egy csillivilli, de butácska fitnessz - pipit, hogy mennyire ócska, primitív, semmitmondó a világképe.

Ami úgy igaz is lenne - ha nem valami 300 kilós miss röfi mondaná ezeket...:S :S :S

Szzzz 2016.04.01. 12:32:29

ezek a helyesírási hibák bazdmeg. véletlenül elgépelte az állványt, nyolcszor.
meg sicc (sic!)... macska felment az konyhaasztalra, vagy mi?
Nem tudom mit kell matekozni, ugyazzal a munkával, elánnal, kint kétszer jobban elvagy.
Igen, ott kint albérletben nyomoroghatsz három másikkal egy szar kis albiban instant kínai tésztán éldegélve ugyanannyi melóból és tudásból, amivel itthon az aluljáróba fekhetsz le kartonpapírra. Fú, mekkor nyomor van ott is...

'it's cool to know nothing' 2016.04.01. 12:34:23

@Könnyen elkaptuk, uram!:
Ennek a többszörösét megkeresem itthon. Mit akartál ezzel mutatni?

2016.04.01. 12:36:16

@Szarvas Norbert: De, tudok neked mondani adatokat.
Az ismerőseim közül (36 fő) hazament 7, ebből ismét visszajött 3.
Egy egészségügyi okok miatt, kettő megkereste azt a pénzt, amit elégnek talált, egy rövid otthoni tartózkodás után nem Angliába jött vissza, hanem Ausztriába ment. Volt aki családi okok miatt.
Közrejátszott nyilván a honvágy is, de olyan ismerősöm is van, aki azért ment haza, mert Magyarországon biztos állás várta. Most ismét itt van.

Ami tény: kezdőtőke nélkül, nulláról nehéz. Valóban lemondással jár az első néhány év. Valóban tanulni kell a nyelvet, hiába van felsőfokúd .
Valóban tanulni kell a helyi szabályokat, adózás, lakhatás, jog, stb.
Valóban nehéz egyedül, ritka, aki itt talál magának feleséget. (kettőt tudok).
És valóban, aki nyelvtudás nélkül, kiskorú gyerekkel jött ki, az annyi támogatást kapott, hogy most angliai nyelvvizsgával (középfok) rendelkezik, és szakmát tanult. Fodrász, nem keres rosszul, arra kell csak vigyáznia, hogy nehogy túl sokat keressen, mert elveszíti a benefiteket.

És valóban, aki hazafelé megáll minden este a pubban, hogy legutítson két sört, az hamar visszamegy, és elmeséli, hogy kurvanehéz.....

Anna King 2016.04.01. 12:36:47

onnan nem olvastam tovabb hogy a honvagy marhasag... arrogans, nagykepu az egesz.
svajcban elek, az otthoni (nem rossz) fizetesem negyszereset kapom. nem wc-t pucolok. rokonok, baratok otthon. meseljek az egyedulletrol meg arrol hogy milyen amikor senkihez nem tudsz szolni? igen, 2 hetente hazamegyek, mert megtehetem.

pelinkovac 2016.04.01. 12:37:45

Jó lett volna már az elején leszögezni, hogy kinek szól a cikk és kinek nem.

2016.04.01. 12:38:07

@'it's cool to know nothing': Hogy ez a cikk nem rólad szól. Sajnálatos, hogy egy általános képet magadra vetítesz ki. Bizonyos intelligencia szint felett már tudnod kéne absztrahálni.

uboat 2016.04.01. 12:39:59

Csak azt felejtik el a kint dolgozók(a kommentekben itt arcoskodók) hogy anyuci-apucijuk ellátásait(nyugdíj, eü, stb..) az itthon élők-dolgozók állják...

Zsolt Herrero Blacksmith 2016.04.01. 12:40:19

@Szarvas Norbert:
Kedves szerző...
Egyetlen szót, kifejezést ismertem amikor ide érkeztem...Ez a Grüß gott volt...
Talán némi szövegértésem volt még, és ennyi...
Mély szegény magyar vidékről származtam el, ahol vagy alkoholista, vagy öngyilkos lesz a férfiak jelentős része a kilátástalanság miatt...
Van jelenleg 5 szakmám, amikkel Magyarországon csak robotolni, éhen halni, kiszolgáltatottá válni lehetett...
Itt jelenleg séf vagyok, de szerencsére mivel itt van értéke a kétkezi munkának, bármelyikből megtudnék kb. ezen a szinten élni...
Akikkel itt találkoztam pontosan ugyanerről tudnának beszámolni...
Mert sokszor a pénznél is nagyobb a jelentősége a kiszámíthatóságnak, és az emberhez méltó életnek...
Köszönöm hogy elolvastad...

2016.04.01. 12:40:34

@hordalek: Szerelem. A kedvese miatt maradt, és dobbantani fognak, ha már a lány is végzett.

Void Bunkoid 2016.04.01. 12:41:08

@panelburzsuj: későn kommentelek, de a "német egyedüllakást a pesti öten együttlakással szemberakni" az pont az, amit leírt a cikkíró. Itthon nem egyetemistaként, önálló dolgozó felnőtt emberként (pláne mondjuk 30 fölött) iszonyúan ciki ötöd-hatodmagaddal lakni, heti ötször egy egész kínai tésztáslevest enni egésznap, és péntek este úgy "bulizni", hogy az öt lakótársaddal összedobtok egy üveg teszkós vodkára, ami az otthonról küldött szörppel van felütve.

Na, ez odakint teljesen default. A cikkíró arra akart reflektálni, hogy az itthon 100-120ezerből nyafogók persze hogy megtakarítanak havonta az 1500 eurójukból mondjuk nagyon durván teszkógazdaságosodva havi 400-at (ez kb 120e HUF), de ha ITTHON ugyanilyen alacsony életszínvonalon, ennyire fogukhoz verve a garast élnének, akkor a 100-120ból lehet maradna akár 60 ezer is per hó is.

De amúgy meg nem érdemes teszkó gazdaságos üzemmódba váltani, mert általában ez záros határidőn belül az ember egészségébe kerül, és az nem kapható boltban.

thegabcsi 2016.04.01. 12:41:26

@Szarvas Norbert:

Könyörgöm, komolyan azt gondolod, hogy több százezer kinti magyar olvassa magvas gondolataidat?
Mi a francért akarna téged bárki is meggyőzni? Te nagyon elvagy tévedve.
Itt te akarsz meggyőzni másokat (és magadat).

Egy dolgot még valaki megmagyarázhatna. Ha valaki kimegy külföldre akkor már nem is fikázhatja magyarországot? Azt csak a magyarországon élők tehetik feltétel nélkül? Mert ugyebár akkor ennek és az ehhez hasonló posztoknak nincs létjogosultsága, csak ha egy londoni vagy berlini magyar írja.

2016.04.01. 12:41:50

@uboat: Részigazság. A kinn dolgozók hazautalásai elérik a magyar GDP 2,5 %-át.

sokol 2016.04.01. 12:42:39

@Kertiretek:

Na vártam már az első okoskodót.

Írnak egy cikket valamilyen országról,azt persze egyből megjelenik a messziről jött ember aki persze mindent jobban tud...

gregaba 2016.04.01. 12:43:39

@Erdőtársulás: Teljesen korrekt válasz, jellegzetesen reálértelmiségi stílusod van, eléggé száraz, de kompromisszumra hajló. Ezt nyilván nem rosszból írom, csak tény, hogy Te és a kollégáid ezáltal valóban kánaánra találhattatok Németo-ban. :) Én humánértelmiségi vagyok, nálunk más a belső (és a külső!) realitás, lelki élet és igény.

Void Bunkoid 2016.04.01. 12:45:01

Az egyetlen igazság az ellenkommentelők részéről az az, hogy amúgy nyugaton a kétkezi munkát valóban méltányosabban honorálják, mint itthon (tehát egy szakács nem a tizedét keresi egy banki osztályvezetőnek, hanem mondjuk a negyedét - de attól még odakint ugyanúgy szegény embernek fog számítani). Főleg abban az értelemben, hogy Magyarországon igen nagyítóval kell keresni azt a szakképesítés nélküli, kétkezi vagy ilyen két óra alatt betanítható betanított munkát végző dolgozót, aki nem feketén dolgozik.

gregaba 2016.04.01. 12:45:44

@Anna King: "meseljek az egyedulletrol meg arrol hogy milyen amikor senkihez nem tudsz szolni?"

Mesélj, mert a svájci mentalitásról, zárkózottságról én is horrorsztorikat hallottam, de bővebben is érdekel.

sokol 2016.04.01. 12:48:01

@ati27:

"Pl, asszony idegenforgalmi végzettségel folyékony angol és német nyelvtudással egy lángossütőben tudott elhelyezkedni napi 10 óra melóval feketén, nem bejelentve."

Milyen asszony?Te most kiről beszélsz?

Bírom,az ilen a kamusztorikat,hogy bezzeg milyen szuper szakmája,folyékony beszél ilyen-olyan nyelveket,de persze nem tud ám elhelyezkedni.

Na hagyjuk az ilyen kamudumákat jó,ez nem a péntek esti kabaré...

Akkor ott vagy a szakmai tudás nulla,vagy a nyelvtudás nem olyan amilyennek le van írva.

'it's cool to know nothing' 2016.04.01. 12:49:16

@Könnyen elkaptuk, uram!:
A cikk tudom, hogy miről szólt, a te megjegyzésedben pedig csak adatok voltak, nem derült ki belőle, hogy miért írtad be.
Annyiban rólam is szól a dolog, hogy van alternatíva. Az ember megdolgozik a saját jövőjéért, tudatosan fejlődik, nem pedig csak sodródik, és követi a birkanyájat. Aki így tesz, annak jó itthon is, és akár külföldön is (ott sem garantált), aki nem így tesz, az megszívja mindenhol, de külföldön még jobban. Itt még nem volt akkor arról szó, hogy mi van, ha beüt a krach. Mert beüt. Egy súlyos betegség, baleset stb. családi háttér nélkül, túlélhetetlen. Ahogy írtam, nincs új a nap alatt. Ezek a folyamatok már lejátszódtak sokszor.
Azzal is kell számolni, hogy a kivándorlás miatt egyre jobban megbecsülik itthon a szakképzett embereket, így fel fog gyorsulni a bérfelzárkózás. Ezért nem tanácsolom senkinek, hogy hosszú távra rendezkedjen be külföldön, mert azt a relatív előnyt amit most még élvez, néhány éven belül el fogja veszíteni, és a két szék között találja magát. (értsd: aki itthon maradt, még olcsón ingatlanhoz tud jutni, így lesz saját lakása, háza és a bére is közel kerül a nyugatihoz, míg külfödre kerülve hasonló bért fog keresni, csak abból ingatlan-vásárlás esélytelen többnyire)

01234567 2016.04.01. 12:50:17

Troll hozzászólót sokat olvas az ember, de troll posztot most olvastam először. Ez egy troll poszt. Ha tényleg igaz az, aki ezt írta pénzügyi tanácsadó, akkor már könnyű megértenem a Buda-Cash, Questor és egyéb magyar pénzügyi anomáliákat. Sie sind eine Idiot.

sokol 2016.04.01. 12:51:39

@Könnyen elkaptuk, uram!:

Majd az albérlet árakat is linkeld be lécci(de nem valami putri környéken),meg a tömegközlekedés bérlet árát is jó? csak viszonyításképpen.

Azt is tedd hozzá,hogy a többség nem bíróként,mérnökként,meg pénzügyi menedzserként dolgozik Londonban(főleg nem a magyarok).

Erdőtársulás 2016.04.01. 12:53:00

@uboat: Ez bizony így van. De azért vedd számításba azt is, mi történne ha hazaömlenének. Közel 1 millió ember, akiből több mint 6-700 ezer aktív. Mennyi lehetőséget kapnának, hogy "anyuci-apucijuk ellátásait" megtermeljék?

2016.04.01. 12:55:23

Miért dühös a cikkíró?

2016.04.01. 12:55:42

Leírom akkor az én esetemet is:

2 éve sikerült elhelyezkedni egy IT cégnél Berlinben. Gimnáziumi érettségivel, pár év szakmai tapasztalattal, 0 német nyelvtudással, jó angollal.

A havi kiadásaim (nagyjából)

Albérlet: 700 euro - Spandau (ami Berlin külterülete) - kb. 1 óra utazással melóba 1 irányba (Budapesten többet utaztam anno)
Rezsivel, internettel, mindennel

Hétköznapi ebéd: kb. 6 euro - menza koszt (20 munkanappal - 120 euro)
Havi tömegközlekedési bérlet: 81 euro
Heti bevásárlás (reggeli-vacsi, hétvégére ebéd): kb. 30 euro (kb. 120 euro havonta)
Havi 1x Bp.-Berlin fapados repjegy: 100-150 euro között (függően attól, hogy mennyire korán foglalja le az ember)

Ez összesen havi kb.: 1200 euro
A szakmámban az emberek átlag netto kb. 2000 euro körül keresnek (+- 100-200 euro beosztástól függően)
Marad kb. 800 euro egyéb dolgokra (szórakozás, félrerakni, stb.)

Ugyanez otthon:

Lakás bérlés: kb. 70+rezsi (lehet, hogy most már jóval több, anno ennyi volt) - kb. 90 ezer átlagban (fűtés szezonnal átlagolva) - 300 euro (300 euro/Ft-tal számolva, hogy kerek legyen)
Havi bérlet: 9500 Ft - 31 euro
Hétköznapi ebéd menzán: - kb. 1500 Ft (5 euro) / 20 nappal: 100 euro
Heti bevásárlás: - 5-7 ezer forint - kb. 20 euro (ez 6000 Ft átlagra) / 4 héttel: 80 euro
Repjegy költség nyilván nincs
Summa: Kb. 510 euro
Az átlag nettó fizetés Bp.-en a szakmában kb. 200 ezer Ft/hó - kb. 670 euro
Marad kb. 160 euro egyéb dolgokra

Könnyen kiszámolható, hogy egyéb dolgokra 5-ször annyi pénzem marad itt, mint Budapesten.
Emellett havonta egy teljes hétvégét otthon töltök a barátaimmal bulizni, találkozni a családdal.

Nekem teljesen megérte!

2016.04.01. 12:58:43

@'it's cool to know nothing': Nem tudom, melyik adatokkal teli hozzászólásomat olvastad, de azért el kell ismerned, én legalább vettem a fáradtságot, és kerestem adatokat, szemben a szerzővel.
Egyébként van biztosítás nyugaton is, nekem is van az állami biztosításon kívül magán EÜ biztosításom, itt meg tudom fizetni, odahaza nem volt rá egymillióm éves szinten....
Nyilván minden élethelyzet más, aki most akar kivándorolni, nehezebb dolga lesz, akinek a szülei otthon élnek, annak is, aki magányosan, annak is. Egyébként a lakásárak nem csökkennek, amit írsz ,akár igaz is lenne, csakhogy....ha nem lesz képzett munkaerő ,akkor te ugyan el tudsz helyezkedni, csak a céged viszi át a tevékenységét más országba....persze, a te helyzeted más, hisz be tudsz dolgozni netről is, akár Romániába is, node ezek a hülye nyugatiak valamiért ragaszkodnak a bejáráshoz....Mercedes, Unilever, IBM, Bosch, hogy csak néhányat említsek a saját ismerettségi körömből.
A cikk meg különben sem erről szól....

teleorman 2016.04.01. 13:04:16

Vittore@: "és a Facebookra egyfolytában azt fényképezik, amit épp vásároltak." Tehát - a fentiek szerint, bizonyíthatóan és nem cáfolhatóan - totál idióták, mégis 2600 eurót (HUF 800K) keresnek. Na ugye... mégis jobb Nyugaton!

Erdőtársulás 2016.04.01. 13:04:49

@gregorik: Csak harmadrészt vagyok reálértelmiségi. :-) Mi nem Németországban vagyunk, de Berlinbe szívesen költöznék, azért kattintottam a címre. Kiküldetésben töltöttem ott 4 hónapot, és úgy tapasztaltam, hogy a legeurópaibb, legélhetőbb város a kontinensen (nagyjából bejártam már). Ahol most vagyok, ott is nagyon jó, de Berlin még jobb. Sajnos német nyelvtudás nélkül nem megy, ahhoz meg lusta vagyok, hogy tanuljak. Vagy inkább fogalmaznék úgy, hogy az erre szánható időmet leköti a saját szakmámmal való lépéstartás. Csupán humánértelmiségiként én is máshogyan látnám a világot. Nagyon sok szabadidőm lenne, különösen saját véleményre korlátozott igazságtartalmú tanácsok osztására... ;-)

Janossz 2016.04.01. 13:07:32

@gregorik: Tudod, akit kiraboltak, viszonylag ritkán vigasztalódik statisztikával.
Egy másik német senior akkor adta fel a dolgot, mikor már minden ajtó, minden ablak szuper mód védve volt, mint a Sing-sing, akkor a tetejét bontották meg, és a padláson keresztül vittek mindent.
Az agyonvert, eltüzelt, kutyákkal feletettekről nem beszélve.
Örvendek, hogy Nálatok ezek a dolgok ismeretlenek. Meg sajtó sincs arra nyilván.

Usenka 2016.04.01. 13:10:33

A cikk minden sora igaz, mondom ezt 2 év Ausztria, 4 év UK után. Néhány éve ismét Budapesten és abszolút nem bántam meg!
Hencegni, nagyot mondani mindenki tud, de annak a negyede ha igaz...
Nem a honvágy hozott vissza, hanem a végkövetkeztetés és jövőkép.
London egyenesen élhetetlen, Bécs mondjuk okés, bár ott is idegen maradsz.
Pénzzel nem tudod megvásárolni azt az érzést, ami itthon mindennap adott.
Külföldön egy vagy a sokmillió közül és semmit, de semmit nem érzel magadénak.
Nem érzed magadénak a híreket, a kultúrát az ételeket az utcát, ahol élsz, a levegőt, amit beszívsz.
Téma, amiről beszélni tudsz az egy nagyon vékony szintig van, mert az osztrák/ angol kolléga, valahogy nem fogja tudni átérezni a töltött káposzta ízének hiányát, és akkor ez csak egy apró momentum...
Mivel a nyelvtudásaimat kamatoztatva helyezkedtem el a légiforgalomban,ezért rengeteg kint dolgozó magyar az utasunk.
Távolról szemlélem őket, mert nem lennék a helyükben. Mindenkinek az arcára van írva az a kényszer, hogy legszívesebben maradna, hogy legszívesebben hagyná ezt a kétlaki, ingázós életet UK vagy DE között.
Ha meg annyira klasszul menne és fantastisch lenne minden, akkor nyilván vajon még mindig a lelakott, kopott, igénytelen hacukába öltözve repülne az Ungarische magyar paraszt?
Esetleg a Primark-os £1-os függönyanyagból szőtt pólók és £5 farmerek háromszöge jellemző lenne?
Valószínüleg aligha!
Jó, vannak akik nagyon csinosak, make up 1000-rel, magassarkú, dehát azok a lányok a Zürich-i járaton valszeg nem mosogatni mennek...

orient 2016.04.01. 13:11:25

@Kertiretek: Hat manapsag barmelyik service desken tobbet keresnek mint 200k.

Barmilyen IT pozicioban hazaviszel siman 400nettot. Ha jo tapasztalatod van akkor joval tobbet is. Pontosan rossz pelda. Egyik haverom itt 200k-t keresett mint mernok egy multinal es kiment nyugatra, hogy itt milyen rosszak a fizetesek es ott milyen jo, kb. mint te. Nem zavarta, hogyha rendes fizetest kert volna barmyik ceg magadott volna neki itthon is 400-500 nettot is, de itthon meg mindenki abban el hogy 200k Ft a max fizetes amit el lehet erni. Tudom mert interjuztatok es tudom mennyit adna a multi egy pozicioert es sajnalom mikor 1-2 jelolt aki tokeletesen megfelel siman kerr 200 bruttoval kevesebbet mint amit a ceg elore szant a poziciora. Az embereknek kicsit jobban kene kovetni a piacot itthon es asszerint dontseket hozni.

2016.04.01. 13:12:29

@sokol: Ne haragudj, nem végzem el a cikkíró munkáját.
Néhány dologra azért reflektálnék, ami nekem felmerül:
A tömegközlekedés kurva drága, nem is használom.
Az autó ugyanannyi, ezt megnézheted a neten
A lakás: három szobás lakást bérlünk, 545 font havonta. Erre jön rá a helyi adó, 100 font, és a költségek. Víz 13 font havonta, az áram 13.47 pence/kW/h
A gáz télen 1,7 nyáron 0,9 font naponta.
Üzemanyag 1.04 font jelenleg, de a bejárás költsége az adódból levonható. 2,5 font 10 mérföldenként.....ha nem ott laksz, ahol dolgozol.
Kenyér 0,8-10 fontig,
tej 2,27 liter 1 font.
hús kilója 3,5-10 font, a csirke, sertés egy árban, a marha és birka drágább.
Cipő. sport 30-60
utcai, bőr 40-80 font.

Az iskola ingyenes, csak a ruhára költünk, de gondolom, otthon sem csupaszon jár a gyerek. Az egyenruha viszont kurva olcsó.
Az eü ingyenes, a gyógyszerért kell fizetni, 8,50 minden vényre, függetlenül, hány gyógyszer van ráírva, és mi az a gyógyszer.
Bizonyos gyógyszerek kaphatók akár a Tesco-ban is.
Fájdalomcsillapító: 20 pence dobozáron (paracetamol, ibuprofen, stb)

Lordmotor 2016.04.01. 13:13:02

@Könnyen elkaptuk, uram!:

Szóval ugyanúgy kb az átlagkereset feléből lehet átlag lakást bérelni, mint itt... +/-20%

Félreértés ne essék, nem azt akarom bizonygatni, hogy az angolok vagy a németek nem élnek magasabb életszínvonalon mint mi, csak azt, hogy messze nincs akkora különbség, mint amit itt sokan ugatnak. pölö köztünk és a z angolok között kisebb az életszínvonal különbség, mint az angolok és a norvégok között... még se menekül minden angol norvégiába, mondván "itt nem lehet megélni!"

A cikk nagyon igaz: a kint dolgozók többsége aszkétaként spórol kint, csak azért, hogy mikor hazalátogat, nagyot villanthasson.

Kint turkálóból öltözködni trendi, nálunk szánalmas csóróság, kint az főz magának aki haladó szellemű, itt az, akinek nincs pénze étteremre. Kint a szar időben is bringával közlekedők megmentik a bolygót, nálunk lesajnált gyalogkakukkok, ott a régi telefon stílusos és oldscool, nálunk gáz.

Szóval jobb a sz@r marketingje...

Csak Norris 2016.04.01. 13:13:21

Tipikus irigy általánosító cikk. Egy személyre sosem kellett 1000 eurós lakás, gondolom sikerült a maximumot megtalálni.

Ha meg prosztolónk nem tudná, legalább 30 éve van DEL/BCKSPACE billentyü, nem kell az áthúzással bajlódni.:D

panelburzsuj 2016.04.01. 13:13:28

@Void Bunkoid:
A kommentekből - a poszttal ellentétben - világosan kikerekedik, hogy három nagyon különböző "klaszterbe" tömöríthetőek a "határátkelők":

1. A fogalmatlan idióták (ezekről szólna a poszt) - de ezek mindenütt fogalmatlan idióták - itthon is.

2. Az életükért futók - az "alacsonyabbrendű", de kemény melóval itthon jó esetben is csak túlélni, odakinn élni, sőt spórolni is képesek.

3. A tudatos karrierépítők.

Az egyszemélyes/egycsaládos főbérlettel a "teszkó-tömegszállást" szembeállítani pont olyan süket demagógia, mint amit a poszt művel. Rokoni- ismerősi körön belül tucatnyi olyan "vidékről" Budapestre származott fiatal felnőtt diplomás "sorsáról" van képem, akik nem egyedül, de nem is "tömegesen" laknak, hanem az egy-szoba - egy-lakó "elv" mentén.

Mindannyian a "szakmájukban" dolgoznak, jellemzően a 200 ezer forint nettó körüli szórásban.

DR. Smit Pal 2016.04.01. 13:14:41

Mar tenyleg nem erdemes kimenni, mert szarabb mint nalunk.
Miota Orban Viktor megszuntette az orszag gyarmati statuszat, es nyugateuropa, mar nem a mi kifosztasunkbol eloskodik, azota mar naluk sincs kolbaszbol a kerites.
Addig volt csak ott jo vilag, amig eltartottuk oket. Fizettuk a haromszoros rezsi dijakat, a negyszeres telefonszamlakat(ez meg most is ketszerese a nyugatinak).
Plusz millioszamra hemzsegnek a mindenkit megeroszakolo terroristak.

Bobby Newmark 2016.04.01. 13:14:41

@Singer Varrógépértékesítő és orosz kémhálózat Kft: Vagy olyan a szakmája/végzettsége. Államigazgatásban sok sikert hátszél nélkül!

Csak Norris 2016.04.01. 13:17:37

@Usenka: Az a bajod hogy mint a többi pösti, te is csak fövárosokban tudsz gondolkodni. Ausztria=Bécs, UK=London, Németország=Berlin.

Bár berlinben nem is voltál ha jól értem, de hidd el egy fokkal jobb mint a másik kettö. Nincs annyi Magyar mint bécsben az már csak jó lehet.
Meg talán annyi sincs mint londonban.

De hidd el hogy ha elmész kisebb városokba, sokkal élhetöbbek, és mivel nincs annyi Magyar, nem is lesz magyargyülölet.
Ha elleptek egy várost, nyilván az öslakosok utálni fognak, hogy elveszitek a munkájukat. Még ha ez nem is direkt módon teszik.

panelburzsuj 2016.04.01. 13:20:45

@'it's cool to know nothing':
"aki itthon maradt, még olcsón ingatlanhoz tud jutni"

Berlinben dolgozva nem lehet Érden lakást venni? Menetközben, ha már összegyűlt a rávaló? ...

orient 2016.04.01. 13:23:14

@Erdőtársulás: Hat igen mennyire erdekes, hogy ez is szemlelet fuggo. En tudnek mondeni sok nemet varost ami elheto nagyon: Hamburg, Munich...stb. de pl. Berlin az egyik legelhetetlenebb varos amit valaha lattam. Piszkos, zsufolt, hippik es lepukkant emberek mindenhol a varosban es ennek ellenere draga. Turistanak jo, vagy latogatonak 1-2 hetre, mert sok a program es latnivalo, muzeum, kulturalis program, de nincs az a munka amiert odakoltoznek hosszutavon. Megint latszik mik az izlesek es pofonok.

'it's cool to know nothing' 2016.04.01. 13:24:30

@Könnyen elkaptuk, uram!:
Nem interneten dolgozom, mert vezető vagyok. Most is sokat utazom. Jövő héten éppen Berlin, onnan London, majd haza. A hátam közepére nem kívánom az egész utat. Meggyűlöltem az összes szállodát, repteret. Szerencsére már nem vagyok senator státuszban a Lufthansánál, mert nem megyek annyit.
Betegség: nem a biztosításról beszéltem. Nem abba fogsz belerokkanni, hanem abba, hogy egyedül kell végigcsinálnod, nincs baráti, családi, segítség, lelki támasz. Három gyerekünk van, egyik súlyos beteg lett néhány éve. Így sem tudom, hogyan csináltuk végig, külföldön belepusztultunk volna.
A technikusi végzettségű munkatársaink kb. nettó 500-550 eFt-ot keresnek havonta, itthon, Nyugat-Magyarországon. Hasonló beosztású emberek Bp-en ennél többet visznek haza.
Ha a házamhoz keresek szakit, szinte már annyit kér, amennyit nem szégyell, mert kevés a jó szakember. Biztos, hogy megkeres itthon is annyit, mintha elment volna. De az az érzésem, hogy jóval többet is.

2016.04.01. 13:25:26

@Bobby Newmark: Akkor még mindig marad 80%, aki nem ott dolgozik, nem olyan a szakmája. Azok miért ezt mondják?

2016.04.01. 13:26:59

@orient: A legjobb ajánlat, amit anno kaptam nettó 250 ezer Ft volt (diplomával több is lehetett volna). Persze elfogadom azt, hogy amit írsz az lehetséges. Nekem sajnos nem ez a tapasztalatom.

Ezt az állást mindenképp szerettem volna. Nem azért, mert külföld, hanem mert baromi jól fest a cég neve az önéletrajzomban, ha a jövőben esetleg máshol szeretnék majd dolgozni.

Csak Norris 2016.04.01. 13:30:00

@orient: "Turistanak jo, vagy latogatonak 1-2 hetre, mert sok a program es latnivalo"

Hát nekem még arra Sem. Hányok a tömegtöl ami ott van, csak 1 napot mentem ügyet intézni, de az is sok Volt belöle.
Szabin annak kell a program meg a nyüzsgés, akinek amúgy unalmas egyoldalú az élete.:)

'it's cool to know nothing' 2016.04.01. 13:31:30

@panelburzsuj:
Akik azért mentek el, mert kaptak egy jó lehetőséget, fejlődni, tanulni akarnak, és azt tervezik, hogy visszajönnek, azoknak igen.
Akik utálják Magyarországot, utálnak magyarnak lennni, és elmennek bárhova, bármit csinálni, csak ne itthon legyenek azok nem fognak Berlinből Érden házat venni.
Azok, akik egy kis több pénzért bármit megcsinálnak (akár egy prostituált), azok szintén nem fognak visszajönni, hanem majd vándorolnak országról, országra, attól függően éppen hol tud több ájfónt venni a fizetéséből. Ezek szintén nem fognak visszajönni, mert el sem tudják képzelni, hogy jobb egy kicsit kevesebbet keresni, és jobban élni (pl. mennyit ér a napsütés?)

gregaba 2016.04.01. 13:32:05

@Erdőtársulás: a rosszmájú utolsó 2 mondattól eltekintve ismét helpful válasz. :) Amúgy én is bejártam Európát, sőt a Karib-térséget és Délkelet-Ázsia egy részét (pl. Szingapúr) -- viszont nekem az jött ki, hogy Magyarország (és főleg Pest megye illetve a Dunántúl) _világviszonylatban_ meglehetősen élhető hely, én a top 20-ba raknám.
Most persze lehet megint bezzegnémetezni, de elég behatóan ismerem azt a fertályt is (bár pl. Írországot még jobban), és mindent egybevéve manapság már nem tud meghatni az ottan lét lehetősége.

2016.04.01. 13:32:34

@'it's cool to know nothing': szakember: 40 font óránként a központifűtés szerelő?

Csak Norris 2016.04.01. 13:35:00

@Kertiretek: "Ezt az állást mindenképp szerettem volna. Nem azért, mert külföld, hanem mert baromi jól fest a cég neve az önéletrajzomban, ha a jövőben esetleg máshol szeretnék majd dolgozni"

Tahát eladtad a tested.:)

Felénk, 52 ezres kivárosban egy technikus kezdöként 1700-1800-at keres, késöbb 2200 is lehet. Diplomával mehet 3000 környékére.

A dél németek meg még jobban állnak fizetésben. De a gyöpös fövárosmaniásoknak jut az éhbér.

2016.04.01. 13:35:27

@Desmond77: Ez is csak viszonyítás időzítés és helyszín kérdése.

Helyszín: Az Alexanderplatz állandóan zsúfolt turista központ (Váci utca jelleggel), a város többi része kb. Budapest zsúfoltságú (a tömegközlekedési eszközökön szerencsére már nem) - ergo vannak zsúfoltabb és kevésbé zsúfolt helyek.

Időzítés: Emellett ápr.-máj.-tól októberig tart ez, amikor sok a turista.

Viszonyítás: Ahogy írtam, kb. Budapest zsúfoltságú. Ami nekem (tősgyökeres budapestiként) egyáltalán nem tűnik soknak, sőt sok esetben szellősebbnek, mint otthon. - De elhiszem, hogy sokan nem szeretik (főleg, akik nincsenek hozzászokva)

'it's cool to know nothing' 2016.04.01. 13:35:50

@Desmond77:
"Nincs annyi Magyar mint bécsben az már csak jó lehet."
Te vigyázz, mert itt sok magyar van. Nem leszel rosszul tőlük? (húzz a pcsába innen, ne olvass magyar oldalakat, pláne ne írogass! Milyen idióta az ilyen mint te?)

Kertiretek (törölt) 2016.04.01. 13:36:36

@Desmond77: El, harminc ezüstért :D

sokol 2016.04.01. 13:40:08

@'it's cool to know nothing':

"Szerencsére már nem vagyok senator státuszban a Lufthansánál, mert nem megyek annyit."

Őszintén,ez szerinted kit érdekel?Vagy ezzel csak felvágni akartál?

"A technikusi végzettségű munkatársaink kb. nettó 500-550 eFt-ot keresnek havonta, itthon, Nyugat-Magyarországon. "

Őszintén érdekelne melyik cégről van szó,mert ez elég kamu szagúnak tűnik.

'it's cool to know nothing' 2016.04.01. 13:40:40

@Könnyen elkaptuk, uram!:
Eleve 10-15 eFt-ért jön ki, és még nem csinált semmit. Korábban kijöttek már 5 eFt-ért is, de ez már nincs. A legtöbb órás munkát el sem vállal. Két nap alatt másodmagával megkeres 300 eFt-ot (friss tapasztalat, tűtéskorszerűsítés). Annyi munkájuk van, hogy nincs üresjárat, és hétvégén már nem is dolgozik, mert minek.

2016.04.01. 13:41:18

@'it's cool to know nothing': Barátaim itt vannak, szüleim meghaltak, az egy ik gyerekem az ország egyik végében, a másik a másikban. A magyar barátaim legfeljebb segítségre számítanak, nem segítség nyújtásra.

Nem bírsz kilépni abból a körből, hogy a saját szempontodat vetítsd ki az átlagra....Gondolj bele, mondjuk egészségügyi szakápoló vagy Miskolcon. Elmégy Budapestre....mennyivel keresel többet?
Kivándorolsz: mennyi a kereseted Londonban?
Ráadásul a norvégok(?) svédek(?) olyan hiánnyal küzdenek, hogy a nyelvoktatást is állják az első évben.

Te meg jössz azzal, hogy a Lufthansánál....
Tessék, egy hivatalos adat:124. Street cleaners - £17,402

Átlag alatti jövedelem....
Mennyit fizet a Bosch egy kezdő mérnöknek? Utcaseprő díjat?

'it's cool to know nothing' 2016.04.01. 13:42:15

@sokol:
nem fogom megmondani természetesen, de az elmúlt hónapokban egy csomót hirdettük az állásainkat. Azt elfelejtettem írni, hogy folyamatos munkarendről van szó, és a műszakpótlékokkal együtt ennyi.

panelburzsuj 2016.04.01. 13:43:08

@'it's cool to know nothing':
De miért érdekes, hogy a belső tartásukat, identitásukat végképp elveszett - (vagy soha meg nem talált...) - kvázi-magyarok szétszóródnak-e a világban végleg?

Mért példálózunk folyton az extremitásokkal? Mer úgy könnyebb "érvelni"?

2016.04.01. 13:43:12

@'it's cool to know nothing': Mondjuk tényleg kamu szagú....az IBM fizet ennyit a mérnöknek....

sárospataki 2016.04.01. 13:43:14

@Bobby Newmark: ja, de Németországban nem tudna 5 év után lakást venni, já? :-)

2016.04.01. 13:44:41

@sokol: @'it's cool to know nothing':
Valami információ arról, hogy mit csinál a Lufthansa nyugat-Magyarországon? Amihez technikus kell?

panelburzsuj 2016.04.01. 13:44:55

@sokol:
"elég kamu szagúnak tűnik"

A készülődő Audi-sztrájk fényében különösen. Ott ugyanis olvashatók konkrét fizetések...

2016.04.01. 13:45:47

@Szarvas Norbert:
Egyrészt miért kéne feltétlenül kizárólag magyarnak lenni a barátoknak, ismerősöknek.

Másrészt a legtöbb huszas vagy harmincas embernek a barátai nem egy helyen laknak, sokan már külföldön laknak, mások meg Magyarországon, de másik városban. Akinek jobbak az anyagi lehetőségei, az gyakrabban látogathatja meg a barátait, szüleit, rokonait. Magyar pénztárcával van hogy egy belföldi vonatozás relatív drágább, mint londonival egy repülő út.

Bobby Newmark 2016.04.01. 13:47:39

@Singer Varrógépértékesítő és orosz kémhálózat Kft: Nemtom, én nem találkozom ilyen emberekkel. Néha hallok híreket államigazgatásban dolgozó ismerőstől, de ott is leginkább a magas polcon lévő semmilyen hasznos munkát nem végző kádereket, pártkatonákat ültetik a nyakukra minden kormányváltás alkalmával. Na az az a szint, ahová csak úgy lehet felkerülni, ha kőkeményen segget nyal az ember, vagy valami pártfunkci rokona az illető. De az már inkább politika, nem is konkrétan államigazgatás.

Valamilyen szinten protekciósdi van az én szakterületemen is, második munkahelyemen vagyok amióta dolgozom, mindkettőnél ismerős ajánlott be. De ez nem nagy szó, mert a szakmában az egész országban mindenki ismer mindenkit ha már dolgozott a szakmában, ugyanazon 10 cég közt cikázik kb 3-400 ember. És friss diplomával, tapasztalat nélkül sem lehetetlen munkát szerezni. Mondjuk a szakirányos diploma eléggé durván szűr, valószínű az ennek az oka...

2016.04.01. 13:48:09

jó ez a blog - ha már a kretén megszűnt - sírva ezen is lehet nevetni

'it's cool to know nothing' 2016.04.01. 13:49:26

@Könnyen elkaptuk, uram!:
Nekem más a tapasztalatom. Amikor beüttött nálunk a krach, mindenki, de tényleg mindenki segíteni akart. Mindegy, hogy ő is segítségre szorult volna, akkor is rajtunk akartak segíteni. Bármivel, bárhogyan. Sokat segített, hogy éreztük, nem vagyunk egyedül. Mindenki a széthúzásról beszél, pedig iszonyatosan erős az összetartás itthon, Ha baj van, az emberek nem néznek sem istent, sem embert. 2013-as árvíznél is mentünk mi is segíteni. Hihetetlen élmény volt látni az emberek összefogását, tenni akarását, jóindulatát. Haragos szomszédok dolgoztak egymás mellett egész nap. Egyik lapátolt, mások tartotta a zsákot. Jó kedvvel. A feleségemnek mondtam akkoriban, hogy néhány havonta kellene rendezni egy ilyen árvizet, nagyon jót tesz a közösségnek :)

2016.04.01. 13:49:31

@'it's cool to know nothing':
Milyen iparágban, azt legalább írd le már. Mert bírom, hogy dobálóznak egyesek ilyen fizetésekkel, aztán a valóságban meg örül egy technikus, ha a minimálbérnél többet keres.

Csak Norris 2016.04.01. 13:49:49

@Kertiretek: Én nem vagyok tösgyökeres Budapest, de laktam ott. Ott nem Volt rossz, de berlinben a konzulátus környékén gyalog képtelenség Volt normálisan közlekedni. :S

Bobby Newmark 2016.04.01. 13:49:54

@sárospataki lány: Nem, ahhoz több időt kell kinn tölteni. Ellenben itthon szarvakarással SOHA nem lesz lakásod, max ha megvárod hogy kihaljanak a szüleid, és megöröklöd az övéket.

Vagy ha állambácsi kedvére teszel, és szülsz három gyereket, de ez ugye új.

Ajtony 2016.04.01. 13:52:06

@Erdőtársulás: be ne add, hogy bezzeg régebben sokkal jobb volt. Lófaszt volt jobb, csak nem volt lehetőség arra, hogy kimenjünk dolgozni. A legtöbb eu-s állam a csatlakozás után kivárási időt adott a volt szoci országoknak, és kvótákat határoztak meg. A kint dolgozó tanulatlan ismerőseim pont úgy élnek, ahogy a cikk írja: 1200 euró nettó, harmadmagával 400 a lakás, Penny-ben vásárolja az akciós szarokat és naponta bringázik 10 km-t a munkahelyére.

programozó ismerősöm két felsőfokú nyelvismerettel 5000 fontos ajánlatot kapott Angliából, de szinte még el se olvasta, már ott figyelt 5500 is, mert ráígértek. Ugyanígy a dokiknál, vagy mérnököknél.

A tanulatlan, nyelvtudás nélküli népeket rabszolgának viszik, de már a szakmunkásokat is.

Egyébként minden eset egyedi, de a kerítés nincs kolbászból

'it's cool to know nothing' 2016.04.01. 13:52:17

@Könnyen elkaptuk, uram!:
Valamit itt tényleg nem értesz. Nézz már utánna, hogy mi az a Senator a Lufthansánál (Miles and More program). Utas vagyok, nem alkalmazott a Lufinál :)
Fogalmam sincs, hogy csinál-e bármit a Lufi Nyugat-Mo-on, és kell-e ahhoz technikus.

2016.04.01. 13:52:22

@Bobby Newmark: "Valamilyen szinten protekciósdi van az én szakterületemen is, második munkahelyemen vagyok amióta dolgozom, mindkettőnél ismerős ajánlott be. De ez nem nagy szó, mert a szakmában az egész országban mindenki ismer mindenkit ha már dolgozott a szakmában, ugyanazon 10 cég közt cikázik kb 3-400 ember. "

Ez nem protekció, hanem szakmai hírnév, amimt meg kell szerezni. A protekció az, ha segghülye vagy az egészhez, de valaki betol - ami szerintem ritka, de mégis mindenki erre panaszkodik.

2016.04.01. 13:53:15

@'it's cool to know nothing': Érdekelne, hogy melyik cégről van szó, bár nem keresek melót, de ha a technikusoknak adtok 500-550 nettót akkor mérnökként nekem megadnátok az 1M-t?

2016.04.01. 13:54:16

@'it's cool to know nothing': Egyébként kissé hihetetlen, hogy a Lufthansa valakit ilyen magas pozícióban alkalmazzon, aki még érvelni sem tud.

A cikk arról szól, hogy vannak magyarok, akik kimennek, koppannak , de hazajőve eljátszák a királyt.

Te meg azzal érvelsz, hogy nem hagynád el Magyarországot, mert:

Egy nyugati cégnél dolgozol, kiemelten magas fizetésért, de unod, mert sokat kell repkedni, és különben is, nem éri meg külföldön munkát vállalni, mert a te fizetésed mennyivel több, mint egy kitelepülőjé.
Hát, erre csak azt tudom mondani, hogy én az ASTRA -nál dolgozom, épp elromlott az egyik polgári műhold helyzetmeghatározó rendszere, de nem esik jól, hogy nekem kell kimennem az űrbe, met ugyan 10,000 fontot fizetnek óránként, de szar a fűtés....

Csak Norris 2016.04.01. 13:54:23

@'it's cool to know nothing': " Milyen idióta az ilyen mint te?)"

De, pont a fajtádtól hányok. Ha végigolvastad volna, a sok Magyar azért hátrány, mert 1 magyarként még csak a gipsz jakab vagy akivel szivesen beszélgetnek a németek. Ha már 20-an odamennek a siemenshez akkor már ök a magyarok akik kitúrják a németeket és utálni kell öket, valszeg nem lesz könnyü dolguk.

Az csak másodlagos szempont hogy a sok Magyar köz sok az olyan pökhendi szarjankó mint te, és megy az irigykedés. De nem erre gondoltam az elözö hozzászólásban.

Csak Norris 2016.04.01. 13:55:13

@Kertiretek: Legalább aranyért tetted volna.:)

macskajancsika (törölt) 2016.04.01. 13:56:27

@Könnyen elkaptuk, uram!: A Senator egy státusz, amit akkor kapsz meg, ha sokat utazol velük. Pénzért sem veheted meg.

2016.04.01. 13:56:32

@Könnyen elkaptuk, uram!: akkor miattatok nincsen Minimax? :-)

panelburzsuj 2016.04.01. 13:56:51

@nagybalfasz:
"belföldi vonatozás relatív drágább, mint londonival egy repülő út"

És időben se kutya. Átszállással, kieső időkkel, kertkapuig - még fővonalak mentén is összejön 3-5 óra, ha a Budapest-Bécs tengelyen (reptér+railjet) kívül/túl esik a célpont. Oda-visszában számolva közel egy nap.

Ivonn88 · http://suisseproject.blog.hu 2016.04.01. 13:57:30

A numbeo szerint egy egyszobás lakás bérleti díja a központban 673 euró, külvárosban 466, a rezsi 217 euró átlagosan, de egy 85 négyzetméteres lakásra számítva. A fizetésekről nem nagyon tudok semmit, attól még lehet, hogy tényleg nem éri meg Berlinbe menni, nem tudom. Egyébként szerintem az emberek az itthon maradottakkal szemben érzik magukat királynak, nem a környezetükhöz képest, és szerintem azért kell valami bátorság ahhoz, hogy az ember kimenjen. Rendszeresen hazautazni meg azért nem ugyanaz, mint itt élni.

2016.04.01. 13:57:34

@'it's cool to know nothing':
Azért kérdeztem, mert nem Nyugat-Dunántúl, hanem Közép-Dunántúl, de egy relatív nagy, energia szektorral rokon szektorban működő üzemben a mérnökök picivel ez alatt keresnek folyamatos műszakban. Vajon miért nem mozdulnak az ilyen csoda helyek felé?

Kaksi Kapitány 2016.04.01. 13:57:53

Eurócsattogtatós übermagyart már én is láttam repülőn,olyan ránézésre lehetett vagy úgy 1000 font nála, (amit egy orvos vagy egy szoftver konzultáns 2 nap alatt megkeres).

Viszont az érem másik oldalát is érdemes lenne megemlíteni, amikor vágják a pofákat a frusztrált honiak mert közértben elkerül a visa, netalán kártyával merészelsz fizetni egy kocsmában...

Kertiretek (törölt) 2016.04.01. 13:58:48

@Desmond77: Ha a magyar konzulátus környékén, akkor értem. Az nem messze van a Potsdamer Platz-tól, ami az egyik legforgalmasabb csomópont európai fővárosban. :D Rengeteg a turista arrafelé. Még télen is.

2016.04.01. 14:00:11

@panelburzsuj:
Nekem anno 6,5 óra volt háztól-házig 300 km (tömegközlekedéssel több km, de ennyi lenne országúton) és egy átlag repjegy ára volt szüleimet meglátogatnom, mikor egy másik vidéki városban laktam, mint ők. Pestről azért gyorsabb, egyszerűbb.

macskajancsika (törölt) 2016.04.01. 14:00:29

@nagybalfasz: Lehet, hogy Nyugat-Mo = Ausztria :D

2016.04.01. 14:02:38

@macskajancsika:
Az meglehet. Nyögte Mátyás bús hadát...

sokol 2016.04.01. 14:04:35

@'it's cool to know nothing':

"nem fogom megmondani természetesen, de az elmúlt hónapokban egy csomót hirdettük az állásainkat."

Sejtettem,értettem,köszönöm.

Tehát nincs ilyen cég.

orient 2016.04.01. 14:05:10

@Kertiretek: Sajnalom, de nem kell megmagyarzni ha bejott neked kint gratulalok. Csak azt akartam mondani, hogy aki kint jo munkat talal es jol el mint mondjuk Te is az itthon is talal ilyet. Aki meg mosogat es takarit,pizzafutar az kint sem fog jol elni. habar manapsag itthon is felmentek meg a kiskereskedo elado fizetesek is valamennyivel, bar ebbol sehol sem elsz meg. Egyebkent a diploma pont IT szektorban egyaltalan nem feltetel, ha megvan a relevans tapasztalat. Ha hazajonnel IT-skent, nem tudom milyen teruleten vagy, de siman kerj 500bruttot vagy akar 600-t ha jo tapasztalatod, ismetlem diploma nelkul is.

En is dolgoztam kint multinal eveket tobb orszagban, de mikor hazajottem az itteni fizetesert, nem ereztem hogy rosszabbul elnek, vagy kevesebbett tennek felre. Kintsem volt rossz ugyanakkor, sosem laktam masokkal egyutt ott sem.

peco28 2016.04.01. 14:07:30

Az én őszinte heti költségvetésem londonban, kommentár nélkül (minden per hétben értendő)
Fizu: £290
Albi (szoba egyedül): £140
Utazás (busz): £15
Kaja: £25-40
Telefon: £5
Net (saját): £8
E-cigi: £6
XY muszáj kiadás (ruha, stb): £10
Balance: Heti kb £60-80 marad, úgy hogy nem szórakoztam, nem voltam sehol.
Ez a nagy londoni valóság a magyarok 60%-ának, bármit is mondanak.

2016.04.01. 14:08:43

@'it's cool to know nothing': Bocs, seniort olvastam...
De attól a többi áll. Mondjuk én teljesen más bérekről tudok, akár Győrben, akár Sopronban....

2016.04.01. 14:11:05

@peco28: Ez igaz, mert egyedül vagy, és Londonban. Kicsit északabbra, 350-400-ért már kapsz akár külön zuhanyzó-WC-vel, és a fizetés is lehet ennyi.

Thunder_th 2016.04.01. 14:12:56

@'it's cool to know nothing':
"így lesz saját lakása, háza és a bére is közel kerül a nyugatihoz, míg külfödre kerülve hasonló bért fog keresni"
Ezt a hülyeséget nem hagyhatom szó nélkül. A románoknál kb. 3-3,5 millió ember ment el külföldre, mégsem gyorsult a bérfelzárkózás. Amikor én IT fejlesztőmérnök területen dolgoztam Maygarországon kb 1600EUR volt nettóm plusz juttatások. Németországban ugyanebben a munkakörben 4500EUR a nettóm plusz a juttatások. És még németül is csak alapszinten beszélek, mert IT területen elég az angol. Persze a boltban meg itt-ott elbénázgatok a német nyelvtudásommal gyakorlásképpen. Ha még az én életemben felzárkózik Magyaroszág ehhez a bérhez, esküszöm szakállat növesztek, rózsaszín szoknyát húzok és nekiállok a főtéren balettozni. Addig meg jól érzem magam itt én is és a feleségem is. A gyerekeinknek Magyarország csak egy egzotikus hely lesz, gyakorlatilag olyan mint egy állatkert. Néha ellátogatunk oda, de be biztos nem költözünk.

VT Man 2016.04.01. 14:14:10

Jajj de szanalmas lett ez az iras.

1100 euro a minimal fizetes es 1000 a lakber?

Miert, magyarorszagon mennyi? 64 ezer a minimalber es mennyi is egy alberlet? Rezsivel? Jee, hiszen meg azt se jon ki belole, milyen erdekes.

A masik, a nyelvtudas.

Miert, magyarorszagon te alkalmaznal olyan embert, aki nem tud magyarul? Akinek meg a feladatot se lehet elmondani? Esetleg wc-t pucolni. Akkor meg mit csodalkozol?

2016.04.01. 14:14:28

@'it's cool to know nothing': " A műszaki és technikai területen szakképzett dolgozók, tehát a mérnökök és IT-szakemberek havi 309 ezer forintot kerestek, a középvezetők és menedzserek átlagbére pedig bruttó 400 ezer forint volt."

Bruttó. Tényleg jobb, ha nem tudsz semmiről....www.fizetesek.hu/elemzesek/mennyi-az-annyi-magyarorszagon/50218

2016.04.01. 14:15:06

@peco28: Persze. Gondolod, itt mindenki segélyen él?

VT Man 2016.04.01. 14:17:40

@peco28:

Na, valaki segitsen akkor ezt atforditani Budapesti viszonyokra:
Fizu: netto 63 ezer / ho
Albi (szoba egyedül): 40 ezer???
Utazás (busz): 10 ezer BKV

-- na meg maradt 13 ezer, akkor innen tovabb hogy is van?
Kaja: ??
Telefon: ??
Net (saját): ??
E-cigi: ??
XY muszáj kiadás (ruha, stb): ??
Balance: ??

Ha a fizetest netto 83 ezernek vesszuk, sokat akkor se javul a helyzet.

Kertiretek (törölt) 2016.04.01. 14:18:09

@orient: Köszi az info-t, ha egyszer úgy alakul, hogy otthon keresek munkát, mindenképp megfogadom a tanácsod.

panelburzsuj 2016.04.01. 14:20:30

@nagybalfasz:
Én úgy érzékelem - (konkrét beszámolók alapján) - hogy vidék-Budapest szakadékot nehezebb átugorni - mint a belföld-külföldet. És leginkább azért, mert a jövedelmek - "menő" azaz "világszinten" keresett szakmákat leszámítva - messze nem annyival magasabbak Budapesten, mint megélhetési költségek.

daraltbel 2016.04.01. 14:20:51

@uboat: Nem tudom, szerintem az én szüleim egész életükben fizették a tb-t és a nyugdíjjárulékot is, meg az szja-t is.

peco28 2016.04.01. 14:21:27

@Könnyen elkaptuk, uram!: Figy, nem panaszkodni akartam, mert egy magyar vidéki (városi) kecót azért összekuporgattam, DE van a cikknek igazság tartalma.
A londoni vidéki olcsósághoz meg annyit, hogy oda meg valamilyen járművet kell tartanod, kb ugyanott vagy, hidd el, osztottam szoroztam az évek során eleget. :)

gregaba 2016.04.01. 14:21:56

@Thunder_th: "Addig meg jól érzem magam itt én is és a feleségem is. A gyerekeinknek Magyarország csak egy egzotikus hely lesz, gyakorlatilag olyan mint egy állatkert."

És itt jön be megint ez a zsigerivé vált Magyarország-utálat, ami morálisan legalábbis necces. Már Madonna néni is megénekelte, hogy "you only see what your eyes want to see; how can your life be what you want it to be"... :)

Ahogy fentebb írtam, én pl. Szingapúrból is hazajöttem, ahol pedig az utcán hever a pénz és a glitter. Egyszerűen vannak más szempontok is, de ha ezt magyarázni kell, akkor end of discussion.

bontottcsirke 2016.04.01. 14:21:57

Én jókat röhögtem. Szerintem ez volt a célja, de a sok baromnak nincs humorérzéke. Mondjuk nyelvérzéke sem.

peco28 2016.04.01. 14:22:55

@VT Man: Mo.-n tudsz otthon lakni ha muszáj.

macskajancsika (törölt) 2016.04.01. 14:25:55

@peco28: kivéve ha ott, ahova születtél csak közmunka van

2016.04.01. 14:26:11

@peco28:
Vagy nem, ha az otthon olyan helyen van, ahol minimálbéres munka sem akad. Nem értem miért kellene ezt alapnak venni, azt az otthont valakinek(szüleidnek) ugyanúgy össze kellett hoznia, ha nem a halál faszán laknak, annak a szobának, ha van, ugyanúgy meg van a költsége, mert költözhetnének kisebbe, vagy kiadhatnák. Ha sajátod van, annak alternatív tőkeköltsége van, ha meg elmész, kiadhatod.

daraltbel 2016.04.01. 14:29:35

Én akkor döntöttem el, hogy elhúzok otthonról, mikor 3 körös interjú után egy próbanap végén a főnök felajánlott havi 85000 forintot, zsebbe, bejelentés nélkül. Ezután a hr-es pina még benyögte, hogy kezdő fizetésnek nem is olyan rossz...

2016.04.01. 14:30:07

@gregorik:
Érdekes, mi jól élünk a feleségemmel itthon anyagilag, de itthon nem akarunk gyereket, ezért akarunk előbb-utóbb külföldre menni. Egxszerűen a szétvert oktatási rendszerben, a kádárista társadalomban nem szeretnénk gyereket nevelni.

peco28 2016.04.01. 14:31:15

@nagybalfasz: Mondom, nekem nem kell bizonygatni semmit, én csak egy erős átlagot írtam, azon kívül meg persze van egy csomó "DE" + "HA".
Én annak idején azt mondtam magamnak az első két év nélkülözés után hogy inkább élek és nem csak létezem.
\this conversation is moot.

daraltbel 2016.04.01. 14:36:19

@sokol: Hát ilyen próbavásárlókat kellett volna koordinálnom. És a munkakör megnevezésében szerpelt a "menedzser" szó, lol.
Elég sokan dolgoztak ott egyébként, fiatal, egyetemről épp kikerült srácok, mint én.

hordalek 2016.04.01. 14:37:23

@orient: De mennyire igazad van! Csak az a gond, hogy nálunk az emberek a fizetésüket államtitokként őrzik. Ha kevesest keres akkor azért, ha sokat akkor azért titkolja. El nem mondanák, hogy mennyit keresnek. Így aztán nagyon nehéz orientálódni, hogy mennyit lehet elkérni egy adott állásért.

panelburzsuj 2016.04.01. 14:39:52

@peco28:
Persze.

Csak éppen - meddig?

"Rózsadombi" lakásban fölnőtt a három gyerek - és nincs zsebben/tulajdonban három másik kecó. Még garzon se. Most is kényelmesen elférnek mind az öten - de hogyan lesz "kitörés" a papamamahotelből?

daraltbel 2016.04.01. 14:42:12

Magyarország meg újabban tízmillió fejleszőmérnök országa? Beszéljetek arról is, hogy mennyit keres egy mezei irodai rabszolga, egy gyógypedagógus, vagy egy ápoló! Nem mindenki az IT-s egy multinál.

peco28 2016.04.01. 14:44:16

@daraltbel: Az interneten mindenkinek kurvajó állása és meseszép csaja van. Ezt eddig nem tudtad? :)

2016.04.01. 14:44:23

@peco28:
Nem azon kívül, aki itthon nem számol a lakhatási költséggel, mert szüleinél lakik vagy mert sajátban, az becsapja magát.

suhanyc 2016.04.01. 14:44:45

elolvasnam a poszt, de ezzel a betuvel szinte keptelenseg. az megvan hogy ez nem hosszu szovegek olvasasara van, ugye?

btw. Berlinben nem a penz a jo (bar nekem mondjuk itt mindig tobb marad ho vegere, mint otthon altalaban, ugy hogy utazok, es esszel koltok, de ha kell, vagy megkivanok valamit, megveszem), hanem a hangulat, peldaul az emberek nem utaljak egymast. az is teny, hogy ehhez kell egy mentalitas, egy befogadokepesseg, szoval ha nem vagy az az open minden arc, nyugodtan maradj otthon, vagy menj ahova akarsz, de - es ez jo tanacs, nem eszosztas, nem arcoskodni akarok - itt nem fogod magad jol erezni.

Thunder_th 2016.04.01. 14:45:07

@gregorik:
Óriási tévedés, én nem utálom Magyarországot. Ahogy az egzotikus helyeket sem utálom. Én jól tudom magam érezni otthon is, ha hazalátogatunk és egyéb egzotikus helyeken is ha nyaralni megyünk. De élni és dolgozni inkább nem tenném egyik egzotikus helyen sem. Az a tény, hogy 3x annyit keresek az nekem gyakolatilag csak egy szempont a sok közül, egyáltalán nem a legfontosabb. Hiszen otthon is a minimálbér ötszörösét kerestem nettóban. Bőven vannak más szempontok is, mérnökként én elég pragmatikus lelkivilággal rendelkezem, nekem ilyen dolgok mint honvágy, túrórudi meg a hasonló dolgok nekem soha nem okoztak lelki törést egyáltalán.

Janossz 2016.04.01. 14:45:53

Berlin. Ugyan.
El tudjátok Ti azt képzelni Pesten, meg a Dunántúlon, hogy Gyulán évek óta már KIFELÉ áll a hosszú kocsisor reggelente, hogy Battonyáról buszokkal viszik a dolgozókat az aradi Takatába, meg mittudoménhova.
Ha valaki ezt húsz éve mondja, körberöhögték volna.
Itt tartunk. Megy ki merre lát, nem jókedvéből.

daraltbel 2016.04.01. 14:46:09

@peco28: Igaz, meg min. 20 centis fasza.

hordalek 2016.04.01. 14:48:00

@daraltbel: Írtam már, hogy nálunk sokkal nagyobbak a kerestek közötti különbségek. Egy ápoló, vagy szakmunkás szemszögéből ezért tűnik vonzóbbnak a külföldi meló.

Irbisz 2016.04.01. 14:49:39

Eleve Berlin, hiaba fövaros, messze nem az atlagkereseteiröl hires. Van olyan született nemet kollegam, aki onnan jar majdnem ingazva 400 km-rel nyugatabbra, mert itt annyival nagyobb bert kap, hogy ugy is megeri, hogy sajat zsebböl fizet havi 5-8 szallodai ejszakat es oda-visszautat.
Az ok az egykori ketteosztottsag következmenye, a kormany ugyan odaköltözött, de a hires nemet konszernek, cegek közül nem soknak van otta központja- ez a bereken is latszik, ime:
www.jobvoting.de/bilder/tipps/wer_verdient_was.jpg

Masreszt az ottani lakbereket nem ismerem, de kizart hogy 1000 euro lenne az atlag lakber- esetleg ugy, hogy abba mar minden rezsi is benne van (Warmmiete).
Söt, kisse utananzve, az atlag lakber, mai adatok szerint " Der durchschnittliche Mietpreis in Berlin liegt bei 10,05 €/m². " Szoval ha valaki 100 nm-es lakast berel, az fizet (de csak atlagban!) ennyi lakbert.
De szvs. csak csaladosok berelnek ekkora lakast Nemetorszagban, szoval mindenkepp durva csusztatas a lakberes resz :)

hordalek 2016.04.01. 14:50:25

@Janossz: Hehee... Győri vagyok (nem, nem az Audiban dolgozok....), 5-6 évvel ezelőtt szerződéses buszokkal szállították a szlovákokat az Ipari Parkba. Most a helyi újságok tele vannak szlovákiai álláshirdetésekkel.

sokol 2016.04.01. 14:54:47

@Irbisz:

Hát haver te nagyon nem vagy képben,ennek ellenére elég határozottan írogatsz.

2016.04.01. 14:54:48

@Janossz:
Sokan azt hiszik, hogy Dunántúlon meg sokkal jobb a helyzet. Pedig nem. Nem csak Győr Dunántúl, meg Sopron (utóbbinak mondjuk nincs is szinte saját gazdasága, az ingázásból élnek az emberek), hanem Pécs, Kaposvár is, meg a somogyi, baranyai haldokló falvak, kisvárosok.

sokol 2016.04.01. 14:57:58

@Janossz:

Ez rög magyar valóság,nem az ,hogy álnéven ki mit keres és írogat.

gregaba 2016.04.01. 15:10:06

@Thunder_th: "mérnökként én elég pragmatikus lelkivilággal rendelkezem, nekem ilyen dolgok mint honvágy, túrórudi meg a hasonló dolgok nekem soha nem okoztak lelki törést egyáltalán."

Ez normál emberi nyelvre lefordítva kb annyit tesz, hogy le vannak szarva a gyökereim, a(z egykori) nagycsaládom, egykori baráti köröm, úgy általában a lélektani-érzelmi tényezők, csak a pragmatizmus számít. De tény, hogy részben pont az efféle belső szárazság és pragmatizmus miatt keresnek mindenhol jól a mérnökemberek.

Irbisz 2016.04.01. 15:11:01

@sokol:
talan ha utanaeznel a nemet atlagkereseti statisztikaknak tartomanyi bontasban, es valamit böfögnel is tenyalapon, nem csak altalanossagban, kiderülne ki nincs kepben.
De ezt is megsporoltam neked, ott is volt egy grafikon, vagy itt egy reszletesebb, megbizhato forrasbol, mindenesetre a te szavadnal 100x megbizhatobb:
de.statista.com/statistik/daten/studie/5758/umfrage/verfuegbares-nettoeinkommen-nach-bundeslaendern/

A lakbereknek jobban utananezve es reszletesebb kimutatas szerint is jo adatot leltem elsöre is:
www.immowelt.de/immobilienpreise/detail.aspx?geoid=108110&etype=1&esr=2

Szoval nagyarcu beszologatas megvolt, most mar mondj valami ertelmeset is.

peco28 2016.04.01. 15:13:45

@nagybalfasz: 100% igaz. Rettenetesen leépült dél dunántúl. Minden beruházás az északnyugati régióra összpontosul. Menthetetlenül kettészakadt az ország.

Irbisz 2016.04.01. 15:17:16

""@nagybalfasz:
"Érdekes, mi jól élünk a feleségemmel itthon anyagilag, de itthon nem akarunk gyereket, ezért akarunk előbb-utóbb külföldre menni. Egxszerűen a szétvert oktatási rendszerben, a kádárista társadalomban nem szeretnénk gyereket nevelni."

Na ez nalunk is szempont volt a kiköltözösnel, bar joval atlag felett kerestünk, a meregdraga maganiskolakra, amelyek ernek valamit a mostani lerohasztott, es egyre csak rosszabb iranyba menö közoktatassal szemben, nem tellett.
A gyerekek jövöje szempontjabol nem mindegy hol es milyen diplomat szereznek, föleg hogy a kicsi csak most kezdte az iskolat, neki az atmenet sem volt különösebben nehez.

orient 2016.04.01. 15:21:14

@hordalek: Igaz, de interneten azert ki lehet deriteni a berviszonyokat. Jol utana kell jarni es raszanni az idot, nyilvan nem az elso linken jonnek le az ilyenek, de vannak info-k online, rokonok, haverok is jo info forras lehet.
Nyilvan ebben benne van az is ha van 3 jelolt es mind a 3 megfelel, 2 magas bert ker amit a ceg siman megadna, de a 3. sokkal kevesebbet akkor nyilvan azt veszik fel. Utana meg fel ev utan a felvett panaszkodik milyen szar a fizetes, es tovabball. Ezert kellene ha mindenki nagyjabol tisztaban lenne a berekkel ugy altalaban es nem lenne oriasi szoras a keresekben. Bar sok jobb ceg hajlando felvenni a dragabb szakembert, ha latjak annyival tobb a tudasa, tehat nem csak a fizetesigeny szamit. Nagyvallalatokrol beszelek, es nem kis magyar kft.krol amik tobbsege valami feketezo zugmaffia.

suhanyc 2016.04.01. 15:23:16

@gregorik: szerintem te kevered ezeket a dolgokat szepen. nem koltoznel el soha a szuloi hazbol? ovodadba, iskoladba rendszeresen bejarsz, mert ha nem latod hianyzik? tinikorod kedvenc pulcsija meg mindig a szekrenyben log?

panelburzsuj 2016.04.01. 15:23:30

@gregorik:
Nem válaszoltál: van gyereked?

Azért kérdem, mert az "enyémek" - azaz: a baráti, egyetemi körük - jelenleg pl. USA, Ausztrália, Norvégia, Németország, Svájc "körben" igyekeznek az egyetemi, kutatói pályájukat elindítani. (Vannak persze, akik "maradtak" - de csak azok, akiknek legalább szakmailag előremutató helyet sikerült kiverekedniük.)

Kár, hogy túlságosan "személyre szabott" lenne pl. annak a srácnak a "lélektani-érzelmi" csapdáját bemutatni, aki kifejezettem "magyaros" erőforrások kutatására hajtott rá, TDK, minden "megvolt", "lobogó" hazafi, még "nexusok" akadnak - csak épp munka nem akadt.

Csak "odakint".

2016.04.01. 15:23:56

@Irbisz:
A magániskola nem megoldás, mert egyrészt az izoláció a társadalomtól, másrészt a tehetősebbek és gyerekei között is sokan hordozzák azt a mentalitást, ami elől mi is menekülünk.

sokol 2016.04.01. 15:26:28

@Irbisz: @nagybalfasz:

Először próbáld meg értelmezni azt grafikont,mert ez konkrétan a csak teljes munkaidőre vonatkozik, nem fedi a teljes képet.

Másrészt nem ártana ha a az egy városhoz tartozó béreket és lakhatást hasonlítanád össze.

Arról nem is beszélve,hogyha a béred nem ér el egy bizonyos szintet,akkor az állam szubvencionál,értsd kipótolja a jövedelmedet.

Ez függ a családi állapottól,gyerekek számától stb

Örülök,hogy segíthettem.

'it's cool to know nothing' 2016.04.01. 15:26:55

@Könnyen elkaptuk, uram!:
Már ne haragudj, de komolyan nem értetted meg amit írtam? NEM DOLGOZOM A LUFTHANSÁNÁL!
A többit sem értetted. Nem érvelek amellett, hogy nem szabad elhagyni az országot. Nem, hogy el szabad, de el is kell. A gyerekeimnek is ki fogom adni az útját, ha elég idősek lesznek.
Két dolog miatt kell menni:
- tanulni, tapasztalatot szerezni
- ráeszmélni, hogy milyen értékeink vannak itthon, és hogyan lehet azokból versenyelőnyt kovácsolni
Aki pénzért megy el, az egy elveszett ember. Presszerrel hallottam egy interjút: az apjától a következő intelmet kapta: soha, semmit ne csinálj pénzért, de ha valamit csinálsz, kérj érte pénzt
Aki pénzért csinál bármit, az soha, semmit nem fog elérni (ezt most nem fejteném ki bővebben).
Én azon dolgozom, hogy az anyavállalattól minél több kompetenciát Magyarországra hozzak, hogy neked, meg a társaidnak ne kelljen egy jó állásért külföldre menni (a cikkben szereplő külföldi szar állásokról meg nem kell külön véleményt nyilvánítanom)
Azt, hogy velem mi van csak egy dolog miatt említettem meg: így lehet ezt jól csinálni. Az angolszász országban, ha valaki sikeres, azt nem irigylik, hanem másolni akarják, mert tanulni akarnak tőle, hogyan kell ezt csinálni. Itthon, mint a példád is mutatja, dicsekvésnek veszik, és nem értik mit akart az ember vele (ha dicsekedni akarnék, tudnék, de nem teszem)
Sajnálom, ha nem tudod követni a gondolatmenetem, biztos bennem van a hiba, elnézést.

Sexual Harassment Panda 2016.04.01. 15:28:03

Há nemtom.
A 2000euró nettó az nem véletlen a német átlagfizetés?
Kizárt h annyiból nem lehet megélni,
A vendéglátásban ráadásul még ingyen teljes ellátást is adnak hozzá.
Szal 2000euró nettó + szállás+ étkezés.

panelburzsuj 2016.04.01. 15:29:01

@peco28:
Valahogy úgy.

Ha Somogyból levonod a Balatont, Tolnából az atomerőművet - hát nagyon más világ marad a markodban, mint amit a statisztikai átlagok befednek.

És Pécs is felemás hely. Nem véletlen, hogy az M6-oson Dunaújváros/Dunaföldvár után már "csúcsidőben" is csak lézengés van.

2016.04.01. 15:29:08

@peco28:
Veszprém, Vas és Zala megye is súlyosan leépülőben van, csak még nem tartanak ott a lejtőn, mint a 3 dél-dunántúli megyék. De pl. sokan meglepődtek, hogy a sümegi járás csóróbb, mint az ózdi, mikor erről írt egy vlogger, nos én nem, bár sosem éltem arrafelé, de azt tudom, hogy már onnan is járnak Ausztriába dolgozni.

'it's cool to know nothing' 2016.04.01. 15:30:00

@sokol:
Persze, hogy nincs, te csak menj mosogatni.

Mr Eggs · http://farmprojekt.blogspot.com/ 2016.04.01. 15:32:02

Fidesz propagandát olvashatunk.
Mindent jobban tud Jani tollából.

Janossz 2016.04.01. 15:37:58

@nagybalfasz: Az ország nagyobbik fele végérvényesen lecsúszott.
Törekvést se látni a helyzet megváltoztatására. Pl. az állami földek kiszórása alkalmával simán lehetett volna foglalkoztatási kötelezettséget csapni a nyereményhez. (Mondjuk leszel szíves 10 hektáranként egy főt foglalkoztatni x éven keresztül, ha nem, vissza az üzlet...)
De aggodalomra semmi ok, az IFLgazdaság megmondja szívesen, ki hova ne menjen. :-)

Thunder_th 2016.04.01. 15:38:37

@gregorik:
Az attól függ mit tekintesz a gyökereknek és miként tekintesz magadra. Én egy dunántúli kis faluban nevelkedtem. Az általános iskolai osztálytársaim tíz százaléka maradt a faluban. Ők ragaszkodtak a gyökerekhez, ami nekik a falut jelentette. Mára szépen lecsúszott alkoholisták és közmunkások lettek. Biztos boldogok, hogy még megvannak a gyökereik. Aztán gimnáziumba a megyeszékhelyre kerültem. A gimnáziumi osztálytársaim 30 százaléka maradt a városban, nekik a megyeszékhely volt a gyökerük. Van köztük egy-két hivatalnok, egy két vezető, de a többség nem agyonkvalifikált munkát végez. Aztán az egyetem miatt a fővárosba költöztem és ott dolgoztam egyetem után 4 évet. A szüleimmel és a családommal csak 2-3 havonta találkoztam. Most nekem hol vannak a gyökereim? A dunántúli kis faluban? A megyében (mint a hobbitoknak)? Vagy a fővárosban? Vagy az országban? Én magamra európai polgárként tekintek, aki ha úgy adódik akkor nem szorítja keretek közé magát legyen szó lakó vagy munkahelyről. A családom egy része is külföldön él. Az általános és gimnázumi osztálytársaim egy része is. A mai 30-35 évesek nézzenek szét az ismerőseik között a facebookon. Garantálom, hogy találnak jópárat aki már elhagyta az országot.

'it's cool to know nothing' 2016.04.01. 15:39:47

@nagybalfasz:
Speciális tudást igényel, nem csereszabatos. Tudod, kereslet-kínálat. Nem tömegtudást igénylő szakmát kell választani, ennyi az egész. Egyébként mérnökeink nem dolgoznak műszakban, ezért az ő nettó keresetük gyakran alacsonyabb a műszakban dolgozó technikusokénál. Hoppá!

De ha annyira érdekel, akkor hadd említsek egy másik céget, amihez nincs közöm. A Paks II. beruházáshoz több száz mérnököt keresnek, vagy fognak keresni. Ideje elkezdeni reaktor-fizikával foglalkozni. Később az üzemeltetésben is jól lehet keresni (főleg, ha valaki műszakban van, esetleg a primerköben kell dolgoznia, veszélyességi pótlékokkal stb.)

'it's cool to know nothing' 2016.04.01. 15:42:47

@Thunder_th:
És?
Pláne ne érdekeljen, hogy mi van itt, felzárkózik, vagy sem. Nincs közöd. Kiiratkoztál, te meg én, nem vagyunk egy közösség.

2016.04.01. 15:42:53

@'it's cool to know nothing':
Az 550 nettós vidéki technikusi fizetéses szövegeddel teljesen hiteltelenné teszed a mondandódat. Vag azért, mert ordas nagy hazugság, vagy azért, mert ha ez igaz, akkor nagyobb a jólét Magyarországon, mint Németországban, tehát szó sincs arról, hogy pusztán pénzért mennének ki az emberek.

histar007 2016.04.01. 15:42:55

Egyetértek a poszttal. Sokan vannak, akiknek itthon minden szar, kinn pedig bármi megfelel. Itthon magas profilú munka kell, ott kint a feketemosogatás is belefér. Kint alap, hogy ha kell akkor másokkal laksz együtt, jársz biciklivel, veszed az olcsót mindenből, itthon meg rögtön saját kéró kell, meg penge verda.
2 megyével arrébb költözni szintén derogál.
Menni akarsz? Ha a karrieredet szolgálja, akkor ne maradj. ViszontA krumpliszedés nem karrier. Ha pedig nyelvet beszélsz, képzett vagy, akkor jó eséllyel itthon is találsz valamit.

atleta.hu · http://www.atleta.hu 2016.04.01. 15:48:19

A FUD es szalmabab erveles klasszikus esete. Ja, a szar mindenutt budos, csak van, ahol kevesebb van. (Meg van, ahol tobb, de az nem nyugtatja meg azt, akit az itteni szag is zavar.)

Biztos vannak total hulyegyerekek, aki minden nyelvtudas es szaktudas nelkul vagnak neki a vilagnak, csak valoszinuleg nem ok az atlag. Es a lelepest tertezok kozott sem. Az, hogy "1000 eur egy lakas atlagban nemetbe'" meg olyan ostoba kijelentes, hogy csak na. Melyik varos melyik varosreszerol beszelunk es mekkora pecorol?

Az egyebkent feltunt, hogy a lelepest tervezok tobbsege nem fodrasz meg csoszerelo? (Nem, mintha ezekkel a szakmakkal barmi baj lenne - elsore azt mondanam, hogy jovotallobb, mint mondjuk a konyvelo.) Vagy, ha nem is a tobbseg nem az, de nem az o elvesztesuk faj az orszagnak a legjobban, hanem a tomentelen sok orvos meg mernok. Azok persze kirohogik az ilyen marhasagokat, mint amiket itt osszefirkaltal.

2016.04.01. 15:48:26

@'it's cool to know nothing':
De az általam említett üzemben meg dolgoznak mérnökök is folyamatos műszakban, és ők keresnek 500 nettó körül, akik normál munkarendben dolgoznak, jóval kevesebbet. Mellesleg az ő tudásuk is speciális.

panelburzsuj 2016.04.01. 15:51:00

@histar007:
Magyarországon karrier a krumpliszedés?

Hogy pontosan értsd: aki erre van kalibrálva - van ilyen - az jobban jár, ha nem Skóciában szed epret, hanem Szabolcsban krumplit? ...

Thunder_th 2016.04.01. 15:52:55

@'it's cool to know nothing':
Azt nem te mondod meg, hogy én miből iratkoztam ki és miből nem. Azt meg pláne nem, hogy mi érdekeljen és mi nem. Az meg, hogy mihez van közöm szintén nem a te hatásköröd eldönteni és megítélni. Azzal viszont egyetértek, hogy te meg én nem vagyunk egy közösség. Mondjuk ez rám nézve hízelgő, mert idiótákkal nem szoktam közösséget vállalni.

'it's cool to know nothing' 2016.04.01. 15:56:01

@nagybalfasz:
Most akkor ordas hazugság, amit írtam, vagy nem? Döntsd már el.
Egyébként meg nincs is nagy fluktuáció. Két kolléga ment el, mindkettő Németországba, az anyacéghez. Az egyik karácsony után depressziós lett, mikor a szabadságról visszament. Addig biztos volt benne, hogy kint akar majd maradni. Kiváncsi leszek, marad, vagy hazajön. Van egy másik, mérnök kollégám, akit próbáltak rávenni, hogy jelentkezzen pozíciókra (egy csomó üres pozíció volt kint), de évek óta elsumákolja, pedig így a cégen belül nem fog karriert csinálni, és ezt ő is tudja. Egyszer mondhatsz nemet, azt elnézik, de ha egy második pozíciót is visszautasítasz, több esély nem lesz. Szóval innen tényleg nem nagyon akar senki kimenni.

2016.04.01. 15:56:24

@histar007:
Már sokszor leírták, de ha itthon laksz sokadmagaddal egy albérletben, és dolgozol mosogatóként, akkor mindezzel azt éred el, hogy nem halsz éhen, ugyanezzel nyugaton meg pénzt tud félretenni szerencsétlen.

panelburzsuj 2016.04.01. 15:57:24

@'it's cool to know nothing':
"több száz mérnököt keresnek"

Sírunk, hogy évenként százezer alá csúszott születésszám.

Kifejtsem - vagy magadtól is kisütöd, mire célozgatok?

2016.04.01. 15:58:33

@'it's cool to know nothing':
Úgy egyben biztosan hazugság, már most maszatolod, mert elsőre nem írtad, hogy nem speciális területről van szó, és ki tudja még mi minden derülne ki, ha jobban beleásnánk.

'it's cool to know nothing' 2016.04.01. 16:00:21

@Thunder_th:
De én, mi mondjuk meg. Én adózom, én szavaszok. Te már egy idegen vagy. Kérj majd vízumot. Így megy ez. Majd gondolod, hogy hagyjuk, hogy egy idegen belepofázzon, hogy mi legyen Magyarországon? Állj be a szíriaiak közé, ha be akarsz jönni. Heló, viszlát! Ne válaszolj, nem érdekel.

'it's cool to know nothing' 2016.04.01. 16:01:53

@nagybalfasz:
Na jó, hagyjuk. Tényleg nincs ilyen állás. Te is menj mosogatni.

2016.04.01. 16:03:14

@'it's cool to know nothing':
Gondolom a magyar származású Nobel díjasokra sem vagy büszke, hanem inkább szimplán idegennek nevezed őket.

2016.04.01. 16:05:56

@'it's cool to know nothing':
Nem megyek mosogatni, én jól keresek itthon, nincsenek anyagi problémáim. Ha megyek, akkor felfelé megyek szakmai szempontból.

Elhinném, amit írsz, ha azzal kezded, hogy speciális év, sok év tapasztalat, veszélyes vagy nagyon nagy felelősséggel járó munka. De te általánosítva hoztad példának, és utólag maszatolod.

Thunder_th 2016.04.01. 16:08:02

@'it's cool to know nothing':
Nem te mondod meg, akármennyire fáj is ez a neked és a fajtádnak. A trollok szava semmit sem számít. A hozzászólásoddal bebizonyítottad, hogy csak egy kis utolsó troll vagy és az eddigi hozzászólásaid is csak trollkodás címkével illethetőek. Azt sem te mondod meg mire válaszoljak és mire nem. Látod? Egyébként tájékoztatásul közlöm, hogy én is adózom, többet is mint a te bruttó fizetésed pubi. Ebből kap az ország EU-s támogatást. Lehet, hogy új infó lesz neked, de nem kell vízum Németországba magyar állampolgárnak, ezért kérni sem kell. Szánalmas kis primitív troll vagy, semmi több.

Bobby Newmark 2016.04.01. 16:08:04

@nagybalfasz: Arra lehet az ember büszke, amit elért, vagy része volt az elérésében. Amikor az emberek olyan eredményekre "büszkék", amihez a legminimálisabb közük sem volt, vagy mondjuk születési adottság (pl nemzetiségre), akkor nem büszkék, hanem idióták. Örülni lehet neki, de ez nem büszkeség.

panelburzsuj 2016.04.01. 16:10:28

@Thunder_th:
Ellentmondok: meglepően kulturált troll.

Milyen sokáig bírta!... .)

Janossz 2016.04.01. 16:13:21

@panelburzsuj: Igen, pont ez volt a kiindulás, csak van aki úgy is tud kommentelni, hogy azt se tudja mihez szól.
Tehát a poszt eredeti felvetése az alacsonyan képzett, úgymond mosogató-szennyvízvonalon tevékenykedő betanítottakról papolt, erre egyesek már a félmillió nukleáris szakértő országában járnak.
Krumplit kézzel már csak kiskertben szednek, de ettől független a mezőgazdaság képes lenne komoly foglalkoztatásra, ha nem a búza-kukorica-napraforgó szentháromságra alapulna. Csak hát az kevésbé macerás ugyebár.
Így aztán sokaknak marad Skócia, ha ki nem tilt minket onnan is jövő héten a blog.:-)

2016.04.01. 16:14:51

@Bobby Newmark:
De én nem mondtam, hogy a Nobel díjasokra kell verni a mellett. Csak a turbómagyaroknak ez szokásuk.

Thunder_th 2016.04.01. 16:15:23

@panelburzsuj:
Igazad van, egy fokkal ügyesebb, mint a többi troll általában, de azért csak összezuhant a végére.

2016.04.01. 16:16:56

@Janossz:
Szerintem az a lényeg, hogy mindent ceteris paribus vessünk össze. A skóciai krumpliszedőt a magyarországival (más termény is lehet, de nem energetikai mérnök).

panelburzsuj 2016.04.01. 16:19:35

@Janossz:
Nem akartam nagyon "szakmázni" - a földművelés eltartóképességének korlátairól azért vannak tanulmányaim és tapasztalataim is.

Napi hír:

hatvanezer családot tart el a szőlő-bor gazdaság!

hatvanezer családot érint a szőlő-bor gazdaság!

Nagggyon nem mindegy...

2016.04.01. 16:21:52

valaki azt magyarazza el, hogy
Aki mar minimum 35 eve el nyugaton es leirja egy magyar Forumon a velemenyet BARMIRÖL; azt miert tamadjak ?
1/ Nagyarcunak tartjak
2/ Belekötnek egy elirt evszam miatt
3/ belekötnek, mert jobban ismeri a nyugati törvenyeket, es azt leirja
4/ A mai Totalcaron leirt Probarendszamos cikkiro is hülyeseget irt, valaszolni nem mernek ...
5/ Ez irigyseg ?--Butasag? --Gonoszsag ? Ilyenek a magyarok ? Lehet ök a nagyarcuak ?
6/ lassan egy undor valahova velemenyt leirni, valamit közzetenni --jön a tamadas

Az idö eltavolit a szülöföldtöl--ezek miatt ! Valami megvaltozozz Magyarban ?? De mi???

2016.04.01. 16:28:19

poszter asszed h csak a penz az egyetlen motivacio? A te vilagodban lehet!

Beszelgess hus ver kikoltozokkel, de elobb olvasgasd a HAs posztokat, hogy legyen eljepzelesed arrol amit most fikazol janis stilusban. A frusztraciod irigyseg alapu egyebkent? Nincs keso neked se az elrontott eleted kiegyenesiteni.

Rengeteg elheto otszag van, nem kotelezo a depressziv magyar fosban kuzdve megprobalni tulelni :D

panelburzsuj 2016.04.01. 16:29:06

@xoyox:
Én úgy tapasztalom, hogy a kommenterek között rengeteg az unatkozó szerepjátékos.

Nem a tárgy érdekli, nem a saját "épülése" érdekli, még kevésbé a "többieké": egyszerűen lézeng, zajong egy többé-kevésbe kitalált, de jellemzően jócskán lötyögős bőrben.

Bobby Newmark 2016.04.01. 16:30:56

@nagybalfasz: Ja, tudom. Meg arra szeretnek büszkék lenni, hogy magyarok, amiben nekik személy szerint egészen konkrétan zéró érdemük van.

De egyébként ez nagyon jó jellemmérő, ha valaki a születésére büszke, akkor nagyjából biztos lehetsz benne, hogy az az ember az egész életében egyetlen sikert, eredményt nem ért el. Elég szánalmas azért, ha valakinek az egyetlen eredménye, hogy megszületett, és ugye az is inkább az anyjáé...

dhrbikes 2016.04.01. 16:41:11

@Janossz: Ez így van, ameddig be nem borul a Takata a 200 millió hibás légzsák cseréje miatt.

ati27 2016.04.01. 17:36:54

@Könnyen elkaptuk, uram!:

És akkor azt bele sem veszed, hogy van aki egy petákot sem utal haza mint én. :)

Bambano 2016.04.01. 18:01:03

egy apróság: írod: beszélsz külföldiül? amikor kint van, csak külföldiül beszél, helyiül nem, ezért nézi a busz hátulját :)

gregaba 2016.04.01. 18:01:18

@panelburzsuj: nincs még gyerekem, bár igény már lenne rá.

Én se vagyok "ártatlan" az expat kérdésben, 17 éves korom óta mászkálok a világban. De libsi létemre mára kialakult bennem a meggyőződés, hogy ha tehetem, itthon alapítok családot. Persze lehetne sorolni a pro és kontra érveket estig.

Bambano 2016.04.01. 18:07:21

@zseketto: "Beszelgess hus ver kikoltozokkel, de elobb olvasgasd a HAs posztokat, hogy legyen eljepzelesed arrol amit most fikazol janis stilusban." esetleg olvasd el újra a posztot, hogy miről szól. az egyik legfőbb üzenete, hogyha nem beszéled a nyelvet, nem lesz kint jó dolgod, hazajövés után meg ne verd rá magad, mert lebuksz.

a ha-s posztokban azok, akiknek bejött az élet, mind beszélték a helyi nyelvet.

odamondó 2016.04.01. 18:09:57

Egy takarítónak ugyanúgy megéri kimenni 1000 euróért, mert otthon is lehet lemondani csak mondjuk 100 nettóból sokkal nehezebben jön össze bármi lemondással (ha egyáltalán lehet még lemondani bármiről)

Tehát sikerült egy idióta bejegyzést írni.

FeroxX 2016.04.01. 18:28:45

Ez most a modoros blog vagy mi?:)))

Buchhalter 2016.04.01. 18:33:56

@gregorik: ennyi hülyeséget és személyeskedést már rég olvastam a egy komentben. Persze,mindenki hülye és te vagy a propeller!Rengetegen jó szakmával jobb lakásban és jobb keresettel élnek mint itthon!De ne csak a pénzre kattanjá rá már betegesen te fotel huszár!Én fél évet voltam kint és tapasztaltam jót és rosszat is.Volt magyar akinek bejött volt akinek nem.Ha jól leszervezed akkor akár kint is befuthatsz.Itthon élni vállalkozni?Te normális vagy?!Miről hadoválsz?Látom fogalmad sincs a hazai adórendszerről!Nekem nap mint nap van és belekóstolhattam német ,osztrák és szlovák adórendszerbe.A Szlovák a leg vállalkozóbb barát utána Ausztria.Ott inkább azzal van gond,hogy a helyiek nm szívesen adnak ki külföldieknek műhelyt,irodát valszeg rossz tapasztalatok.A Németekké kemény ,de hagynak élni,de ha csaláson kapnak és lebuktál akár évekre is rács mögé kerülhetsz,de cserébe normálisan kiszolgálnak.Míg itthon átláthatatlan adókkal vállalkozóként hamar tönkre mész ha mindent becsületesen befizettél.

panelburzsuj 2016.04.01. 18:42:51

@gregorik:
Körülbelül így "gyanítottam". Amíg egyedül vagy - addig kötődhetsz ugyan szülőkhöz, barátokhoz, szülőföldhöz, milliom kisebb-nagyobb "lokalitáshoz" - de hozzád nem kötődik senki. Már olyan értelemben, akinek a léte-jövője döntően és alapvetően rajtad múlna. Lehet sokmindent óbégatni hazáról, nemzetről - de igazán kemény, személyes kötelmed-felelősséged nincs, csak magadért.

A gyerekkel minden gyökeresen megváltozik. (Föltéve persze, hogy nem vagy alapból olyan érzéketlen tuskó, akinek önmagán kívül mindenki más mindegy. Magyarán: aki a kölkét is könnyedén lerúgja magáról. Mert ilyen is akad, nem is kevés.)

Szóval: egészen más "egzisztenciát fenntartani" - pl. szingliként kóborogni a világban - és egészen más "egzisztenciát teremteni". Teremtés alatt olyasmit értve, hogy a gyereket nem csak belepottyantod a világba, és "életben tartod" - hanem a "helyét" is igyekszel megcsinálni. Neveléssel, képzéssel, és anyagilag is.

Mindhármat biztosítani a mai - és a belátható - Magyarországon vagy komoly "örökséget" feltételez - vagy hatalmas erőfeszítést jelent.

gregaba 2016.04.01. 18:44:29

@Buchhalter: semmi baj, egy picit ekéztem a reálértelmiségi réteget másik oldalról, és közgázosként(?) találva érezted magad, úgyhogy most kapok a nyakamba. Ha úgy kényelmesebb, akkor vedd április 1-i tréfának és görgess tovább.
De ahogy eggyel fentebb írtam, messze nem vagyok fotelhuszár, ahogy ezek szerint te se. Az nem bűn, ha máshogy látjuk a dolgokat.

Irbisz 2016.04.01. 18:47:20

@panelburzsuj:
@'it's cool to know nothing':
""Aki pénzért csinál bármit, az soha, semmit nem fog elérni (ezt most nem fejteném ki bővebben)."

pedig kifejthetned, mert igy kategorikusan ritka nagy hülyeseg. Kiegeszitesekkel (es/vagy/ha/illetve) reszben meg lehet indokolni es vedeni, igy ex catedra kinyilatkozatataskent nem.

A megvalósult amerikai ólom.. 2016.04.01. 18:48:16

@Könnyen elkaptuk, uram!: A pincérkedéshez nem kell szakképzettség, ahogy te az sugalltad. Hujber Feri is évekig dolgozott pincérként Londonban mindenféle vendélátós előképzettség nélkül.
Nekem pl. van olyan ismerősöm, aki Kertészeti Egyetemi diplomával kint cseléd egy szállodában. A vendélátásban rengeteg benvándorló dolgozik nyugaton, nem ritkán úgy hogy van valamilyen egész más szakképzettsége..

Chayenne 2016.04.01. 19:06:51

@Szarvas Norbert: A kinti haverokkal az a helyzet, hogy - ismerünk vagy 20 családot - senki sem akar hazajönni, mert durván jobban élnek mint Magyarországon!

Buchhalter 2016.04.01. 20:00:18

@gregorik: hát megleptél.Kemény voltam veled,mégse tüzeltél vissza.Meghajlok előtted képletesen.Én akit tudok lebeszélek a magyarországi vállalkozásról.Vagy van haverod az éppen aktuális brancsban és kapsz zsíros munkákat,vagy leszednek mindennel.Egy rövid példa:kamionnal üzemanyagot szállítasz van cirka 10 kamion.Ktg-ek a béreken kívül.ÁFA (27%,ha szerencséd van egy részét vissza tudod igényelni,de rettentően macerás,ha havi szinten eléri az 1 millát már górcső alá vesznek célzott ellenőrzéssel)Iparűzési adó a nettó bevétel 2%-a,építményadó,büdös kamion miatt levegőterhelési díj.Veszélyes árut viszel fél évente ADR vizsga min 50 ezer Ft egy kamion.EKEÁR díj ha tele van a kocsi km/19 Ft +áfa.Baleseti adó,környezetvédelmi adó.Ha 25 főnél több embered van REHAB hozzájárulás.Minden 25 fő után 1 milla évente.Szakképzési hozzájárulás ,Társasági adó,kamarai tagdíj és még biztos van pár apróság.Ha meg vendéglátásban vagy ott is van pár speckó adó élelmiszer biztonsági hozzájárulás ha van vendégszoba idegenforgalmi adó.Így első szuszra ennyi.Soroljam még?Szlovákiában pár adó fajta nem is létezik!

HK417 · http://dokkmunkas.blog.hu/ 2016.04.01. 20:45:57

Azért sok igaza van a poszt írójának! Régebben rengeteg ilyen emberrel találkoztam itt is--se nyelvtudás, se egy szakma, aztán ment nyomorgás, de azért a hazautazáskor ment "rongyrázás". Innen ezek már elfogytak.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.04.01. 22:15:03

@VT Man: az i9rasnak az a lenyege, hogy "odakint" / most ne beszeljunk orvosokrol IT sztarokrol/ sokan barmit elvallalnak, munkaban is meg azt is hogy lakotarsai legyenek
majdnem ugyanezet megcsinalna otthon, ha hatan laknanak "albiben" es ugy meloznanak mint odakint
de teny otthon elfolyna a penz, odakint meg meg mindenki sporol, ha majd hazamegy legyen lakas kocsi, fogahoz very a fontot es elviseli a fonoket a 12 oras melot, akar ejszaka az 5 lakotarsat stb.
ez teny
es felre is tud tenni ilyen alapallassal
/nem sokkal tobbet mintha 5 magyarral berelne egy hazat dunantulon es atjampizan ausztriaba, de akar otthon is/

2016.04.01. 22:31:55

@hagyma:
De pont az a lényeg, hogy ugyanolyan szar melóval, ugyanolyan szar körülmények mellett, ugyanolyan spórolással 0-t vagy töredékét tenné félre Magyarországon.

HussarX 2016.04.01. 22:43:54

@Thunder_th: Alapjában igazad is van, de nem akarlak elkeseríteni most azzal, hogy 15 év után kicsit másként fogod látni a dolgokat (én 8 év után láttam másként, pedig én is évi 50-60ezret megkerestem kint, igaz nem ójrót csak dollárt, de az árak ott kedvezőbbek voltak). Szóval nem szeretnék papolni, mert én sem fogadtam volna el senkitől, de óvatosan megjegyzem, nézz körül, a "sz@r" Magyarországon (állatkertben) megszerzett tudásod és hozzászállásolod vajon miért ad előnyt neked a kinti átlaggal szemben? Talán teher alatt nő a pálma? Ezt komolyan kérdem, mert én sem tudom miért tűnik sok nyugati fiatal elkényeztetett nyápicnak. Vajon milyen gyereket szeretnék nevelni, olyat, amilyen én vagyok, vagy olyat, amilyeneket kint látok? Nem akarom azt állítani, hogy nálam van a bölcsek köve, és, hogy mindenkinek ugyanaz a fontos az életben, de kérlek jól tedd el ezt a hozzászólásod szülőhazád leállatkertezéséről és 10 év múlva olvasd el újra. Tudom, most kinevetsz, én is ezt tettem anno :)

2016.04.01. 22:49:02

@HussarX:
Én például nem olyanokat akarok nevelni, amilyen én vagyok. Nagyon nem értek azzal egyet, hogy teher alatt nő a pálma, sőt...

Kint valószínűleg azért van előnyben az ottaniakkal szemben, mert ő itthon is átlag feletti. Nem azért, mert jó lenne az oktatásunk.

HussarX 2016.04.01. 23:03:44

Sok boldogságot hozzá! És nem szarkasztikusan mondom "magyar módra" hanem őszintén, nyugati módra. Én is azt mondom mind az 5 gyermekemnek, hogy menjenek világot látni, lássák, hogy nem csak az irigység kultúrája létezik, de nekem mégis jobban bejön ez az elcseszett odamondogatós ország, mint a kinti csili-vili szuper PC felületes boldogság. Nem vagyunk egyformák, nekem ez a hazám, olyan amilyen, itt szeretek boldognak lenni, még ha töredékét is keresem a kinti keresetemnek. Igaz ebből is megélünk ennyien, jövőre talán még egy fővel többen leszünk :) Amúgy ezzel, hogy ennyi jól képzett ember is lement, kicsit elkezdtek javulni a bérek. Egy egyszerű példa, a feleségem az Aldiban dolgozik, nem főnök, csak egyszerű szakképzett eladó, és 2000 ft már az órabére, amit a gyerekek miatt szinte mind meg is kap nettóban. Így is alig találnak embert, szépen emelik is a béreket. A túlóra is sok, mert heti 20 óra az alapja, azt pedig duplán fizetik, ez a mai Magyarországon szerintem már ér annyit, mint a kinti Aldis dolgozók alapbért átszámolva 3szoros bére, hiszen nálunk még fél szocializmus van, az óvoda, bölcsi ingyenes a kaja az iskolában ingyenes a könyv is, az utazás is elég olcsó, szóval én nem panaszkodom, igaz nagycsaládos vagyok, így most könnyebb itthon, mint külföldön, de nekem ez a fontos jelenleg. A család.

panelburzsuj 2016.04.01. 23:17:50

@HussarX:
A gyerekeid hol fognak lakni 10-15 év múlva?

Nálad?

gregaba 2016.04.01. 23:55:42

@HussarX: minden szavaddal egyetértek. Én a csillivilli (válság előtti) Írországban és Szingapúrban is azt éreztem, h nem rossz, nem rossz, de azért nem a magyar ugar... :))

tobas94 2016.04.02. 00:44:06

Látszik valakinek azért mégis csak bejött, bár nem Berlin
www.youtube.com/watch?v=iHO54W4urUI

Viszont köszönet a cikknek így már tudom, hogy nem Berlinnek kell neki vágnom, szerencse, hogy Németország elég nagy és van még más terület is, ahol kicsit jobban tudok majd élni.

fotengelyszimering 2016.04.02. 00:49:47

Érdekes, sokan honvágyat emlegetnek, nekem nem honvágyam van, hanem a számomra fontos emberek (család), élőlények (értsd imádott ebjeim) hiányoznak, az ország maga nem.

Mi a jobb? Otthon karriert építeni vagy külföldön több pénzt keresni? A nyelvtudás erősen korlátozó tényező. Hiába beszélsz valamilyen szinten angolul/németül, az annak születettel, akinek az az anyanyelve, nem fogod felvenni a versenyt. A nyelvtudás területén biztosan nem.

Aki nem tud fejlődni a külföldi élete alatt és azért ment külföldre, mert nem tudott megélni otthon, az szerintem tutira kint ragad...mert ha hazamenne, akkor megint ugyanabba a helyzetbe kerülne, amiből korábban menekült.

Nagy a világ...sokan vagyunk, sok véleménnyel, mégis elférnénk, ha nem azzal foglalkoznánk, hogy a másikat hogyan tudjuk überelni, mert ugye valakit le kell "győzni", ha már minket is legyőzött valaki. Ha találsz magadnál gyengébbet, akkor nem lehetsz te a leggyengébb...

Apropó, miért fizetnek a fővárosban ugyanazon (vagy gyengébb szintű) munkáért többet mint vidéken?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.04.02. 01:56:58

@nagybalfasz: ez lehet igy van, de be sem vallalna
mondjuk aruhazat es klotyot takaritson es 5 masik pasival eljen egyutt
mert az eges
kint nem az
amugy majdnem annyit osszerakna
ha nem bulizna pacsalkodna cigizne, de otthon kotelezo, kint meg rafogjak gyujtom a penzt

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.04.02. 02:00:12

@fotengelyszimering: a nyelv, -akcentus- pl amerikaban teljesen nem problema
en azt kerdezem mitol keres kevesebbet egy europai hiper penztarosa otthon, mint angliaban
az arak kb egalban vannak
es meg tobb mas szakma

tralalala 2016.04.02. 03:56:01

Hülyeség ez a cikk. Magyarország egyáltalán nem olcsó - most voltunk haverokkal a Symbolba (persze koktélok, taxi), hát egy százas volt legalább. Designer ruhák is baromi drágák, az albik meg (egy száz négyzetméteres kertvárosi pecót bérlek) szintén brutális összegekbe kerülnek. Napi négy óra munkával egyáltalán nem jött ki a pénz, anyuék adtak :D

Na most ezzel szemben a külföld az egész más. Ott négy pakisztánival laktam együtt, nagyon jófejek, igazi multikulty társaság voltunk :) 12 órát dolgoztam egy nap, és a Lidl-ből meg a Tesco-ból vásároltam (nemtom, magyarba van Tesco?). Sokkal olcsóbb volt minden, meg a munkámat is jobban megfizették.

Szóval ezért jobb külföldön. Olcsóbb is, meg többet is keresel. És érzed, hogy MEGBECSÜLNEK.

:D

A Manci, akiben nincs szilikon, se hyaluron 2016.04.02. 08:47:16

A terror vonalhoz annyit tennek hozza, hogy a heten kozzetett IÁ video alapjan a magyarok seggen is ott a celtabla...

A szakmai reszevel kb egyetertek.

Cegen belul jottem ki,hatarozott ideju kikuldetesre. A ceg biztosit mindent. Otthon is megteremtettem amire szuksegem volt, igy foleg a szakmai fejlodes motivalt a kijovetelnel. Erosen ugy vélem most, hogy visszamegyek majd, ha letelik az egy ev.

De persze addig valtozhatnak a dolgok. Most nagyon forrong a vilag, Europa. Lehet, h nem is lesz mas lehetoseg, mint meg messzebb, ha odaig fajulnak a dolgok...

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.04.02. 08:49:04

Pontosan így van.

Nyugat-Európában az életszínvonal a magyarnak kb. a duplája. Nem a tízszerese, ahogy ezt sokan komolyan hiszik.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.04.02. 08:54:10

@Amorphis:

A Kivándorló Tíz Pontja

egy – Bár otthon le se szartad a politikát, sőt szavazni sem mentél el, mondd azt, hogy kivándorlásod fő oka politikai.

kettő – Bár otthon szörnyű nyomorként élted meg, hogy egyszobás bérlakásban élsz egyedül, külföldön tekintsd teljesen normális állapotnak, hogy tizedmagaddal, köztük öt szomáliai menekülttel, laksz együtt egy szükséglakásban.

három – Amikor sikerült minimálbérest állást találnod, ezt úgy meséld, hogy „itt megbecsülik a munkát”.

négy – Az otthoni szokásokat tartsd nevetségesnek, új hazád szokásait viszont tekints a civilizáció csúcsának.

öt – Érts egyet a helyi idegenelles pártokkal és hibáztass minden bevándorlót, saját magadat leszámítva.

hat – Otthon panaszkodtál, hogy iszonyú messze, 15 km-re laksz munkahelyedtől, de külföldön nem okoz semmilyen gondot, ha 80 km-t utazol munkahelyedig.

hét – Igyekezz magyarul enyhe idegen akcentussal beszélni, hogy mindenki lássa, mennyire integrálódtál új hazádban.

nyolc – Dolgozz szabadság nélkül minden évben 50 hetet, túlórázz, spórolj mindenen, majd a maradék 2 hétre látogass haza, ott költekezz, hagy lássa mindenki milyen gazdag vagy.

kilenc – Vess meg mindenkit, aki hazatelepült, az ilyeneket nevezd élhetetlen, maradi, lusta alakoknak.

tíz – Nevezd hazugságnak a kivándoroltak számát közlő statisztikát, állapítsd meg, hogy a valós szám ennek a 4-5-szöröse.

Sexual Harassment Panda 2016.04.02. 08:56:13

@A megvalósult amerikai ólom..: a "pincèrkedèshez" kell végzettsèg.
Amikir a "hujberferi " a szaros poharakjal teli tàlcàt hordozgatja a mosogatò ès a rerasz között, az nem az.
Pròbàlj meg chef de rrang-kènt elhelyezkedni pl a fourseasonsban.
Sok sikert.

nincs1itt 2016.04.02. 09:27:17

@'it's cool to know nothing': látom, jól megy... örülök ennek, hiszen egyel kevesebb panaszkodó magyar.

de nézzük bajorországot, ahol jó ideje vagyok bátor elterülni.
berlin 1000 eurós lakás, valóság, ahogy münchenben is 1000 a lakás, igaz a belvárosban, vagy frekventált helyen.

viszont a valóság kisebb városokban, falvakban igaz 10-20-30 km-re a munkahelyedtől, 400-600 eur között találsz jó minőségű lakást, 80-150 euró rezsivel. kell az autó, ugyanis a kis számú német nagyváros kivételével a tömegközlekedés nem létezik. viszont autót jelentősen olcsóbban tartasz fenn, mint mo.-on, pl az éves adóelszámolásban majdnem a teljes költséget visszaigényleheted.

nézzük a fizetéseket, nagy a szórás, viszont van minimálbér ami 8,8 eur/óra. az adórendszer "bünteti" a nem házasokat. a házasok egyik tagja, aki "jobb" adókategóriában van, mert ő keresi a magasabb összeget, kb. 300 eur/hó előnyt élvez a nem házassal szemben, havonta. a mo.-i árakról nem tudok pontos adatokat, értem ez alatt a hétköznapi élelmiszer és egyéb mindennapi szükségleti cikkek árát, ezért nem tudom összehasonlítani a helybeliekkel.

de amit biztosan látok, nagyon sok magyar érkezik úgy, hogy legendákkal tömték a fejét a hazatérő "királyok". egyik leggyakoribb, hogy itt a bérek 3-4-5 ezer eurónál kezdődnek, bárkinek. aztán szembesül a ténnyel, hogy bizony ágazati szakszervezeti és egyéb megállapodások határozzák meg a bérek nagyságát, szaktudásra és gyakorlati időre lebontott egységekben.

fogalmuk sincs az adó rendszerről, a költségekről. a nyelvtudás sajnos igen alacsony szintű, igen kevesen élnek az ingyenes kurzusok adta lehetőséggel.mert nem tud németül ezért nem is érti, hogy mit hirdetnek a VHS-ben.

nézzük alulról a kérdést, jó szakmával, megfelelő nyelvtudással, házasként - tehát a legkedvezőbb helyzetben, ami egyáltalán nem irreális - az egyik fél 2500 euro nettot simán megkeres, a másik fél is hasonló helyzetben van, 1200 netto ott is megvan. adva van 3700 eur havonta, netto, a lakás legyen 700, marad 3000, a heti bevásárlások 400 eur/ho, 2600, van két autó, ezek részlettel, biztosítással tankolással együtt, 600 eur/hó, marad 2000, nyugdíj előtakarékosság, egyéb izék, 200, marad 1800. nagy vonalakban, de húzzuk le 1500-ra.
ezt csak azért vezettem le, mert kb annyi a megtakarítás, mint a technikus bére mo.-on...

2016.04.02. 09:27:59

@hagyma:
Nem tudhatod, hogy vállalná-e, ha ittjon is ugyanannyit félre tudna tenni vele. Te pusztán azt próbálpd belelátni, hogy ott nem látják az ittjoniak, ezért szarabb körülményeket bevállal, azt viszont nem akarod látni, hogy itthon nincs is miért ilyet bevállalnia, ott meg ezek az emberek mindezt átmeneti állapotnak fogják fel (más kérdés, az marad-e).

2016.04.02. 09:31:26

@hagyma:
A másik, hogy azok az ismerőseim, akik Angliában mosogatnak, ha nem is külön lakást, de mind külön szobát bérelnek. Na, ugyanúgy külön szobát bérel jópár egyedülálló fiatal pesti munkatársam, akik itthon keresnek annyit, mint a mosogatók Angliában. Akkor most ki, mit vállal be?

2016.04.02. 09:41:36

@nincs_itt:
Szerinted Münchenben mennyire lehet gyenge némettel, de erős angollal IT szektorban elhelyezkedni?

Lehet hülyén hangzik a kérdés, de van 1 németül alig tudó IT-s ismerősöm, csak ő cégen belül költözött Londonból. Viszont Pesten ismerek olyan embereket, akik simán utcáról pályázva találtak pár hét alatt fejlesztői állást, magyar nyelvtudás nélkül
Ugyanez mennyire reális Münchenben?

2016.04.02. 09:43:45

@nincs_itt:
A másik, hogy hogyan van ez a házasokkal? A gyerek nélküli házasok is kevesebbet adóznak? Ha így van, akkor ezt nagyon beteg rendszernek tartom, ez gyakorlatilag agglegény/vénlány adó.

nincs1itt 2016.04.02. 09:48:28

@nagybalfasz: elképzelhető, nem ismerem az IT szektort, viszont keresik, gondolom az angol elegendő egy darabig, de közben "illik" megtanulni a németet is!

a második gondolatodhoz, csak annyit, hogy gondolkozz el, mivel nem csak huszonharminc éves leszel, viszont singliként legalább további munkaerővel sem gazdagítod a társadalmat...
igen a gyerek nélküli házasok _egyik_ tagja adózik kevesebbet, de lehet "variálni"...

gregaba 2016.04.02. 09:48:52

@nincs_itt: ez egy elég korrekt összefoglalása a bajor szitunak, nincs benne irreális bezzegbajorozás. Hisz tudjuk, h hatalmasat koppanhat ott a magyar, ha hiányszakma és felsőfokú nyelvtudás nélkül ruccan ki.
Gyakran mondják, h Berlinhez képest München a kánaán, mert tisztább és gazdagabb. Testközelből persze más a helyzet, van ott is nyomorgás, még sok született német részéről is.

nincs1itt 2016.04.02. 09:49:42

@nagybalfasz: ja, és még valami münchennel kapcsolatban, durva drága nagyfalu!
megéri! akár 40-50 km-rel távolabb lakni!

gregaba 2016.04.02. 09:51:39

@nagybalfasz: "Szerinted Münchenben mennyire lehet gyenge némettel, de erős angollal IT szektorban elhelyezkedni?"

Tudtommal a bajorok, ahogy pl. a zürichi svájciak is, allergiásak arra, ha perfekt angollal bár, de némettudás nélkül próbálkozol náluk.
Erős angollal IT-ben én Skóciát vagy Írországot ajánlanám manapság.

nincs1itt 2016.04.02. 10:22:52

@gregorik: a bajorok elég allergiásak a német nyelvtudás hiányára, de egy B1-es szinttel már nem kekeckednek, de C2-vel sem fogod megérteni a boarisch dialektust, csak hosszú évek gyakorlatával!

de egy IT esetén, aki tényleg jó, elnézőbbek, de bizgerálják, hogy menjen németet tanulni! meg is adnak minden feltételt hozzá!

HussarX 2016.04.02. 10:26:14

@panelburzsuj: Nem láthatom a jövőt barátom, de nálam nem valószínű :) Nálunk a faluban 4-6 milla között igen szép házat vehetsz mostanában, még rádob 2 millát és még szebb. A bűnözés ismeretlen, az iskola jó, kórház is van 20 km-re, nem panaszkodhatunk. A legnagyobb gyerek 17 éves, remélem megfogadja a tanácsom, és elmegy 1-2 évre külföldre is dolgozni, nem a pénzért elsősorban, de az is jól fog jönni neki a házhoz. A legnagyobb lányom évfolyamelső a gimiben, nem hiszem, hogy olyan nehéz lesz elhelyezkedniük jó munkahelyen. A cikk is és a legtöbb kinti múlttal vagy jelennel rendelkező hozzászóló is azt írja, hogy a krémnek nincs, és várhatóan nem is lesz problémája a kinti munkavállalással (én is így tapasztaltam). Az én véleményem abban különbözik, hogy a gyerekeimet és magamat az itteni családalapításra biztatom, ha már kint tanultak/dolgoztak/játszottak egy kicsit. A magam részéről anyagilag kedvező is nekem, hogy a faluból sok fiatal elvándorol, a kisebb földek, amik nem kellenek az agrár oligarchiának, most tömegével maradnak rám, minden évben tudok 10-20 Milotai 10-es diófát ültetni. Egy 15-20 éves nemes diófámról évente 20-25 kg első osztályú pucolt dió jön le, a barackosaimmal és a meggyeseimmel ellentétben nem kell őket sem metszenem, sem permeteznem, sem 15-25 év után újratelepítenem. Tavaly a faluban elvitték a diót 2000/kg áron, nem is kellett Pestre vagy külföldre vinnem. A pesti ár 2400 körül volt a nyugati árat jóval többre mondják. Szóval nem hiszem, hogy a gyerekeknek lakhatási gondjaik lesznek, a közelmúltban tízmilliókért épült házak sem érnek sokat egy faluban, mert a fiatalok jelentős része elmegy. Aki viszont komolyan elkezd földdel és/vagy állattartással foglalkozni, az nagyon jó életszínvonalat képes elérni, 5-10 év kemény munkával. Ami még nagyon tetszik ebben az életformában, hogy itthon vagyok, jó levegőn vagyok, és azért télen a földek is pihennek. Persze tudom nagyon jól, hogy van olyan falu, ahol akkor sem laknék, ha fizetnének érte, ez egy valós probléma Kelet-Európában (is), 1986-1988 között éltem Augsburgban, szép volt nyugis volt, de azzal ijesztgetnek az ismerőseim, hogy már Németország sem a régi. Ki kellene mennem megnézni, de 13 év külföld után, már nem igazán szeretek az Adriánál messzebb menni. Én már letudtam a külföldi melómat, állampolgár is lettem kint, de mégis itthon érzem jól magam, amiért sok magyartól olyan "támadást", hogy "ha nekem lenne USA állampolgárságom, bezzeg én nem maradnék ebben katyvaszban"-- ilyenkor jót kuncogok magamban, hiszen nekem még rázósabb volt kimennem, ma már mindenki mehet oda-vissza, tessék szerencsét próbálni, addig én ültetem a diófáim, nem a nyugdíjalapokat gazdagítom. Szóval a konkrét kérdésre válaszolva, remélem lesz gyermekem, aki a közelben marad, gondolom olyan is lesz, aki városba megy vagy külföldön ragad. Ez az ő életük, nekem az a feladatom, hogy megtanítsam őket pénzt keresni, nem az, hogy eltartsam őket felnőtt korukban. Persze a szülő ahol tud segít, gondolom máshol is így van.

HussarX 2016.04.02. 10:34:33

@gregorik: Én soha nem gondoltam volna, hogy honvágyam lesz! Nekünk még "disszidálnunk" kellett 86-ban, én annyira utáltam a rendszert és az akkori megszállóinka, hogy jelentkeztem Afganisztánba önkéntesnek. Aztán részben ezért is, de kikerültem Kaliforniába, és ott 4-5 év alatt "elfelejtettem" magyarul, mert egy magyar ismerősöm/barátom/munkatársam sem volt az első év után. Amikor először hazajöttem, azt hitték felvágok, mert 2 hétig nem jöttek nyelvemre a magyar szavak. Aztán kb 9-10 év kinti élet után hazajöttem egy nyáron, magukkal ragadott a magyar csajok szépsége és mentalitása, és a jó keresetem feladva, igaz 3 év alatt, de hazajöttem. Nem bántam meg, hogy kint éltem, ahogy azt sem, hogy hazajöttem családot alapítani. Ahogy kint mondják: "Timing is everything."

HussarX 2016.04.02. 10:35:21

@gregorik: Én soha nem gondoltam volna, hogy honvágyam lesz! Nekünk még "disszidálnunk" kellett 86-ban, én annyira utáltam a rendszert és az akkori megszállóinka, hogy jelentkeztem Afganisztánba önkéntesnek. Aztán részben ezért is, de kikerültem Kaliforniába, és ott 4-5 év alatt "elfelejtettem" magyarul, mert egy magyar ismerősöm/barátom/munkatársam sem volt az első év után. Amikor először hazajöttem, azt hitték felvágok, mert 2 hétig nem jöttek nyelvemre a magyar szavak. Aztán kb 9-10 év kinti élet után hazajöttem egy nyáron, magukkal ragadott a magyar csajok szépsége és mentalitása, és a jó keresetem feladva, igaz 3 év alatt, de hazajöttem. Nem bántam meg, hogy kint éltem, ahogy azt sem, hogy hazajöttem családot alapítani. Ahogy kint mondják: "Timing is everything."

húzzad neki shakespeare 2016.04.02. 10:50:28

@HussarX:
Asszony eladó az ALDI-ban 2.000,- HUF órabérért?? Plusz sok tulóra dupla ennyiért??
Jövőhéten megyek, megkérdezem.

gregaba 2016.04.02. 11:07:31

@HussarX: "a krémnek nincs, és várhatóan nem is lesz problémája a kinti munkavállalással"

De pontosítsuk, h mit nevezünk krémnek: az olyan fiatalokat, akik legalább 2 nyelvet beszélnek folyékonyan (pl angol-spanyol), kiváló a kommunikációs készségük és életképesek. A magyar egyetemi végzettség mint olyan szerintem nem hatja meg a nyugati munkáltatókat. Én a mai eszemmel érettségi után már gyakornoknak állnék egy multihoz, ami készségeket fejleszt és munkatapasztalatot ad.
Ezt a részét hogyan látod?

ati27 2016.04.02. 11:14:30

@BircaHang Média:

1- hülyeség. Ki nem álltam gyurcsányt.. Voltam pár "orbán" koncerten is.. Vidékről felutaztam az ominozus "3 milliós" tüntetésre.. Na most szégyenlem is.. Amit művelnek ahhoz képes ferkó-veres-szanyi..... banda kiscsoportos kezdő.

2. Sierült kiizadnom egy ezeréves parasztházat falun. Felújításra CHF hitel.. duplán fizettem vissza. Nem volt módom beszállni a fityisz féle árfolyamgátba. 2,5 Mnyp forintom eltünt. Hol is van azóta az állami, követhető nyugdíjszámla? Meló, túlóra mellett fősuli távoktatáson. Van egy divatos nézet.. hogy a CNC-embereket agyonfizetik.. No akkor vidéken ez közel sem volt igaz.. 5 évig bérlakás, jó környéken. 1,5 évig nem annyira de nem is vészes környéken. 2 éve saját kertes ház, azaz bérleti jog ami közel saját lakást jelent. 4 szoba 100+ nm kertel, kis kerti tóval. Most gondolkodunk hogy 3 gyerek után nagyobb saját házba költözünk 170+nm 7 szoba. Miért mert ugyanannyiba kerül, mint most később pedig ahogy a fenmaradó hitelt törlesztem olcsóbb lesz, és saját névre is kerül.

3. Jelenleg annyit keresek mint az itteni bennszülött "szakik" mérnöki állásban KF szektorban.

4. Na jó. Minden kultúrának vannak vidám dolgai. Itt pl a midsommar egész vicces. :) mag a valborg.. Ja, locsolkodás nincs, de húsvéti feldíszitett fa van.

5. Van probléma rendesen, de közel sem olyan szélsőséges mint ahogy gondolod. Melóhely: Francia főnök, svéd csopivezető, román és magyar munkatársak akikkel még jópár szabadidős programot csinálunk. Pakisztáni és india srác csinálta a projektemhez az FEA analízist. Most Amerikai csajjal csinálunk együtt egy rész projektet. (akik kínai származású). Ja, francia projektet nyomok főképp.(beszerző német, szlovákiában és svédbe lesz a gyártás, tehát velük is kell dolgozni. A szerszámok németből és portugálból jönnek, tehát azokkal is kontaktolni kell. A VW projektben pedig egy török srác volt a projekt manager.. És még közel sem érintettem minden nemzetiséget, amivel napi szinten dolgozok..

6. Mázlim van 5km-re lakok a melóhelytől. És kocsival járok! :)

7. Helyiekkel helyi nyelven, amit nem könnyű megtanulni, főleg azért mert az emberek 80% nagyon jól beszél angolul. (megkockáztatom sokan még nálam is jobban) És ezt viszont roppantul becsülik.

8. Igaz. Amikor átvettem a projektet és úgy 3 hónap késésben volt no akkor 5 hétig minden nap, szombat-vasárnap bent nyomtam 80+ túlórával. Azóta szigoruan csak nagyon ritkán, nagy vész esetén 1 max 2 túlóra. 1 hét múlva 2 hét szabi, irány Magyarország. (van 40+ nap papaszabim, amit a gyerek 7 éves koráig ki kell venni. és jövőre tölti) Nyárra már kikérve egyben 6 hét szabi. és még marad bőven karácsonyra is..) JA és a szabi az szabi. Akkor nem zargatnak. Ellentétben..

9. Semmikép. Mindenkinek saját döntése. Tegnap beszéltem haverral, aki szintén nem volt oda fecóékért, de ami most van azt tragikusnak ítéli meg. Arra a kérdésemre, hogy akkor nem pattan? azt mondta politikán kívül magyarország az egyik legjobb hely a bolygón. Megértem.

9. Rohadt sokan jöttek ki. És ez annyira nem célország mint ausztria, német, anglia. 5000 fős falu, csak a helyi telefonkönyvben 30-40 magyar nevet számoltunk meg. Ráadásul már nagyon kevés embernek van már vezetékes száma. 9 éve jöttünk ki asszonyal. Mi még mindig nem vagyunk kijelentkezve. Pedig már megvan az állampolgárság. Ugye van még függőbe egy két dolog, amit az amúgy sem egyszerű bürokrácia miatt hatványozottan nehéz lenne intézni.. 3 gyerekből még 2 lejelentettünk, az utolsót még nem, mert már alapból itteni állampolgárnak számít. Azaz nem kellett szopódni a követségen keresztüli ügyintézéssel, ami 500 kilóméterre van innen..

Szóval elég sokszor találkozom a neveddel, és eléggé tolod a mostani "naplopó" politikusok "mantráit" és ugye előszerettetel általánosítasz.

Természetes létezik az a csoport akire a pontjaid egy része igaz. De annak az esélye hogy minden pont egyszerre, kb annyi mintha egy majmot leültetnél egy billentyűzet elé, aki veletlenszerüen leüti a billentyűket, és eredményként a háború és béke jön ki..

A megvalósult amerikai ólom.. 2016.04.02. 11:28:38

@Sexual Harassment Panda: Nyilván nem a legelitebb helyekre gondoltam. Biztos meg fogsz lepődni, de az éttermek többsége átlagos vendéglő. Egyszerűen nem tanulnak annyian pincérnek, amennyire szükség lenne..

tralalala 2016.04.02. 12:24:19

@BircaHang Média: Megérte visszanézni a topikba, jó pontok :D

panelburzsuj 2016.04.02. 12:27:58

@HussarX:
A modelled messziről nézve talán működne is - de az évszámok, jövedelmek nem igazán jönnek össze. (Ha 2000 táján jöttél haza, és rögtön ültetni kezdtél, az általad jelzett évi 10-20 diófa tempóban, akkor a legkorábbi, már jól beállt területekről "ültetvényenként" (ami 10-20 fával számolva egy-egy házhely) néhány százezer forintnyi bevételed van - ebből él meg a hét ember, meg ebből veszed az újabb földeket, telkeket? Vagy a párod aldis órabéréből? .... )

Persze van egy nagy ismeretlen az egyenletben: mekkora tőkével kerültél vissza Magyarországra? Az ugyanis kétségtelen, hogy külhoni tőkéből fölvásárolni az itthon ragadtak önmagukban, egyenként "életképtelen" méretű birtokait - reális "hazaszeretet" és "honvágy".

Benettonék is ezt csinálják - csak nagyban és nyárfával.

tralalala 2016.04.02. 12:35:04

@ati27: "9 éve jöttünk ki asszonyal. Mi még mindig nem vagyunk kijelentkezve."

Megnyugtatlak, hogy itt nem arról van szó, hogy milyen bután számolnak,és szemben velük te milyen okos vagy, hanem arról, hogy nem ismered a módszertant. Nem azt nézi a KSH pl., hogy hányan "jelentkeztek ki" Magyarországról, hanem hogy hányan dolgoznak külföldön ("tükörstatisztikák"). Képzeld, ők is rájöttek, hogy nem kapnak valós számot, ha az önbejelentést nézik, nem csak te vagy ilyen bámulatosan okos! :D

Egyébként csudálom, hogy 9 éve nem itt élsz, de sziklaszilárd nézeteid vannak arról, hogy melyik politikus mennyire jó. Persze nem egyedi, a legtöbb magyarnak is megvan a véleménye Cameronról, Obamáról vagy Merkelről, és valószínűleg pont olyan megalapozott is, mint a tiéd :D

Bocs de tényleg, ha az index/444/stb-ről tájékozódsz, akkor meggyőződésed lehet, hogy itt kb. már csak a NATO csapatok bevonulását várja mindenki hogy fellázadhasson a diktatúra ellen, és mindjárt összedől az ország. És tökre nem gyanús hogy már a 6. éve dől éppen össze, oszt még mindig nem dőlt össze, és ha most vasárnap lennének a választások, megint Orbán 2/3-ad lenne.

Na jó ne vedd a szívedre, csak trollkodok kicsit :)

tralalala 2016.04.02. 12:42:57

@panelburzsuj: "Ha 2000 táján jöttél haza, és rögtön ültetni kezdtél, az általad jelzett évi 10-20 diófa tempóban"

Hát én nem értek hozzá, de kötve hiszem, hogy 15-30 napba kerül elültetni egy diófát. Nyilván ez valami szabadidős tevékenység, az egyéb teljesidős állás mellett.

panelburzsuj 2016.04.02. 12:44:17

@HussarX:
Gugli ezt mondja Aldiról:

"Jellemzően, aki keményen dolgozik, adott esetben nem csak heti 40 órát, az a pótlékokkal együtt havi nettó 110.000 Ft felett is haza vihet."

panelburzsuj 2016.04.02. 12:58:57

@tralalala:
Igen, de itt nem a hobbiról beszélgettünk, hanem a megélhetés, a gyereknevelés, sőt a "családi felhalmozás" forrásairól.

Hogy hogyan fog összejönni a gyerekenként 4-8 milla a pöpec kis rusztikus kéglire. Diózgatásból - vagy ők is mennek majd 10-15 évre Ámerikába?

Mert utóbbi abszolút reális modell: aki a külföldi munkavállalásból se tud évente mondjuk félmillió forintnyit kispórolni, az tényleg csak arra számíthat, hogy ő maga valami nyugdíjféléig elevickél, meg a gyerekei is képesek lesznek majd valahogy eltengetni a saját életüket.

tralalala 2016.04.02. 13:20:28

@panelburzsuj: Ajánlom figyelmedbe a "diós" hsz-ben a következő félmondatot:

"a barackosaimmal és a meggyeseimmel ellentétben nem kell őket sem metszenem, sem permeteznem, "

Tehát nyilván nem csak diófái vannak, hanem mindenféle. Na most én nem nagyon értek a földműveléshez/faápoláshoz/állattartáshoz, de azt tudom, hogy aki szorgalmas, az szépen meg tud élni belőle. Tény, hogy anakronisztikusnak tűnik így a légkondis irodából, de sok embernél van ez, hogy "bekattan", és egy idő múlva valami "igazibb" munkára vágyik az excel táblázatok meg weblapok szerkesztése helyett.

gregaba 2016.04.02. 13:31:50

@tralalala: minden szava hihető HussarX-nek, sőt szinte az egyetlen itteni hozzászóló volt, akiből hiányzott mindenfajta rosszindulat, frusztráció és magyarország-köpködés. Nem véletlen, h a hazatérők közé tartozik.

Egyébként én is vettem egy kis földet házzal Vas megyében, és nem csak nyaralónak, pedig tősgyökeres pesti vagyok. Már látom, hogy rengeteg melóval meg lehetne élni

panelburzsuj 2016.04.02. 13:39:31

@tralalala:
Kár, hogy magam viszont konyítok valamennyit a földműveléshez, kertészethez.

És tisztában vagyok azzal, hogy az egyik leginkább tőkeigényes vállalkozási terület - mindamellett az egyik leginkább kiszámíthatatlan, és megtérülés is elég lassú. Szóval a szorgalom (méginkább: gürizés) alapfeltétel - de messze nem elegendő.

Ültetvény (gyümölcs-szőlő) esetén az évente elvárt jövedelem öt-tízszeresét be kell tolni ahhoz induláskor, hogy az a jövedelem aztán jöjjön is. Nem túl bonyolult: ha 1 milliót akarsz keresni, 5-10 milliót kell betenni.

panelburzsuj 2016.04.02. 13:55:25

@gregorik:
Számokat, kedves - számokat.

Persze ingyen lelkendezni, az valóban könnyebb műfaj.

tralalala 2016.04.02. 13:59:31

@panelburzsuj: "Kár, hogy magam viszont konyítok valamennyit a földműveléshez, kertészethez."

Egyáltalán nem kár szerintem, én szívesen olvasok saját tapasztalatokat :D

Évi 10-20% megtérülés nem olyan rossz szerintem, pl. egy atomerőmű sokkal lassabban térül meg :D De oké, értem. 20-30 milla tőke kell hozzá. Én ezt nem gondolom egy elérhetetlen összegnek, ha valaki erre tesz fel sokmindent.

A kockázat, hát, nem tudom. Mi nem kockázatos szerinted? Őszintén kérdem.

Szerintem kajára mindig lesz szükség. Viszont egy tech céget egy trendváltás vagy egy nagyobb cég ugyanarra a piacra belépése teljesen kicsinálhat. Itt egész konkrét példákat is tudnék mondani, csak nem akarok túl sokat elárulni ám magamról, mert paranoid vagyok :D

panelburzsuj 2016.04.02. 14:25:26

@tralalala:
A "megtérülés" úgy értendő, hogy tőkehozadék plusz saját munka bére.

Ha a "munkabér" részt levonod, máris ott vagy, mint ha mondjuk lakáskiadásba fektetsz: 20-25 év - és már pénzednél is vagy, onnantól már a nyereség jön... :)

A kockázatot itt nem a "hosszútáv" jelenti (elavulás, stb.), hanem a természeti kitettség. Évről-évre. Összevissza események - összevissza árak.

Az meg tényleg érdekes kérdés, hogy a magyar népesség mekkora hányadának van viszonylag szabadon mozgatható 20-30 milliós tőkéje.

"kajára mindig lesz szükség": az angolszász tengerentúli országokban (USA, Kanada, Ausztrália, Új-Zéland) a népesség 1-2 százaléka megtermeli az alapanyagot - és ebből jellemzően még ki is visznek. (Sok száztól 2-3 ezer hektárig terjed egy-egy "családi gazdaság". Legeltetéssel akár többszörese is lehet. Magyarra lefordítva: egy "átlagfalunyi" határ - egy-két család.).

Nyugat-Európában - óriási közösségi és államonkénti támogatásokkal - 2-4 százalék a "földművelésből élő".

HussarX 2016.04.02. 14:33:31

@húzzad neki shakespeare: Olyan, mintha nem hinnéd el, amit írok. Ilyenkor tényleg jobban szeretem az amcsi bloggokat, azok legalább előbb gugliznak, utána fölényeskednek, ha van mire :) Nem tudom beveszi-e ez a linkeket, de a Google-ban nem bonyolult megtalálni "aldi karrier" szavakra. Jelenleg 75 bolti eladói hirdetésük van fenn, a Kecskeméten nyíló új boltjukba alig találnak embert még 2000-ért is. Ahogy írtam, elmentek a legjobbak, harcolni kell azokért, akik maradtak. Szóval a link a végén, ha nem fogadná el, itt a szöveg az Aldi oldaláról kimásolva:

Az ideális jelölt:

megbízható, felelősségteljes, elkötelezett és képes csapatban dolgozni;
szívesen dolgozik emberekkel;
ápolt megjelenésű.

Feladatai:

a vevők kiszolgálása modern, vonalkód-olvasóval ellátott pénztárgéprendszerünk segítségével,
árufeltöltés,
különböző takarítási és tisztítási feladatok ellátása.

Amit kínálunk:

átfogó betanulási program,
változatos és érdekes munkakör
a pozícióban elérhető legmagasabb havi bruttó fizetés: 148.150 Ft (heti 20 órában), ill. 185.188 Ft (heti 25 órában).

---------------
Tudom hogy matematikai osztással 1851 Ft jön ki (mert a heti 20 az valójában 4 havi 320 órát jelent náluk, mert keretben dolgoznak), de a feleségem már egy éve ott van és neki 153ezer valamennyi a heti 20 óra, plusz 4ezer valamennyi Erzsébetutalvány, így jön ki a majdnem 2000 nála, de valójában jóval több, mert 37 nap szabi így is jár neki, ami havi 3 nap! Tehát ha egy nap átlag 8-8,5 órát dolgozik, akkor az havi 9-10 nap lenne átlagban a 80 órához, de mivel van havi 3 nap szabija is, a közel 160ezerért átlag 7 napot van bent, és soha nem dolgozik 9 óránál többet egy nap. Két műszak van, hajtani kell, mint állat, nem való akárkinek, sokan lemorzsolódnak. Ja, és ahogy említettem, nála a bruttó és a nettó szinte megegyezik a 3 gyerekre járó adókedvezmény miatt. Ha legalább helyettesig viszed, akkor óránként plusz 650 forintot kapsz, böngészd az Aldi hirdetést a linken. Az üzletvezető nagyon bő fél milla, a területis 1 milla plusz kocsi, tablet, teló, meg egy szívinfarktus ha nem rátermett. karrier.aldi.hu/nc/allashirdetesek/bolti-elado-87/detail/activities/bolti-elado/channel/recruitingaldihu/

panelburzsuj 2016.04.02. 14:33:55

@panelburzsuj:
A teljes "agrobiznisz" a jobbmódú országokban is sokkal magasabb arány persze - egészen pontosan a háztartások összfogyasztásából az élelmiszer-ital aránya. De ebben az "agrobizniszben" a döntő hányad már nem a paraszt, gazda, farmer jövedelme, hanem a gép-, energia-, vegyszer-bevitel - meg a feldolgozás, forgalmazás, tálalás. A "kiszolgáló" és a "feldolgozó" ágazatok.

És Magyarország e tekintetben elég silányul áll: az inputok-outputok terén sokkal nagyobb az import, mint az exporthányad.

tralalala 2016.04.02. 14:35:58

@panelburzsuj: "2-4 százalék a "földművelésből élő". "

Jó, de mennyi a "programozásból élő"? Vagy a "tanárkodásból élő"? Nem hinném, hogy több. Ez nem érv ellene, maximum érdekesség.

"A "megtérülés" úgy értendő, hogy tőkehozadék plusz saját munka bére."
Igen, ez jogos. Bár nem értem, nyilván nem ugyanannyi a munka, ha 5 milliót fektetsz bele, mint ha 50-et.

"A kockázatot itt nem a "hosszútáv" jelenti (elavulás, stb.), hanem a természeti kitettség. Évről-évre. Összevissza események - összevissza árak. "
Ezt értem, de pl. abban az iparban, ahol én dolgozom, ott is eléggé változatosak az árak. Értem, hogy ha valaminek az ára X, akkor az néha X/2 meg néha 2X, de ez nincs máshogy szerintem a programozással sem pl.

Na mindegy, ha egyszer nekem lesz 20-30 millám, én nyilván nem ebbe fogom fektetni, mert nincs hozzá affinitásom, de így azért nem tűnik olyan vészesnek. Te mibe raknád inkább a pénzedet?

panelburzsuj 2016.04.02. 14:45:18

@HussarX:

Rákattintottam - valóban ez áll ott:

"a pozícióban elérhető legmagasabb havi bruttó fizetés: 148.150 Ft (heti 20 órában), ill. 185.188 Ft (heti 25 órában)."

A "4 havi 320 órát jelent náluk, mert keretben dolgoznak" viszont azt jelenti, hogy bár magas órabérrel - de valójában félállás. És - féljövedelem. Vagy még annyi se.

Havi 80-100 óra - szemben a "szokásos" 180-220-szal.

Vagy valaki valamit rosszul ír, rosszul olvas, rosszul számol... :)

panelburzsuj 2016.04.02. 14:56:35

@tralalala:
Az arányokat azért mutogattam, hogy világos legyen: a magyarországi népesség "lakóingatlan-vagyonának" egy jelentős része valójában inkább teher, mint előny. Csak "lakhatás" céljára alkalmas - (ameddig alkalmas) - a munkáért egyre messzebbre kell(ene) utazni, egyre többért.

Tőkének meg smafu: egy-két milliós házakról beszélek.

A mondókám veleje: agrárvállalkozást "alulról" nem lehet építeni.

HussarX 2016.04.02. 15:02:59

@gregorik: Én Németországban 1986-1987-ben nem dolgozhattam még hivatalosan, ezért az első melóm 10 DM/óra küchenhelfer volt, de hamarosan asztalos disszidens társammal szakmunkát is kaptunk, ahol nekem 20 DM/óra jutott. Később sikerült limitált munkavállalásit kapnom (csak az Arbeitsamt-on keresztül dolgozhattam), így Augsburg mellett az Andreas Schmid speditőrnél dolgoztam havi 3400 DM-ért a raktárban, gyenge német tudással, az angolomra senki nem volt ott kíváncsi, az A,B,C,D,E kategóriás jogsimra viszont annál inkább, de mire kocsira raktak volna, addigra megjött az USA vízumom. Egy csütörtöki napon szálltam le a JFK-n, a következő hétfőn már amcsisított (Rhode Island) jogsim, bérleményem egy magyarral, és munkám volt egy kalapácsos helyen (40 cent/db-ért raktam össze egy-egy összetört raklapot), ekkor az angol tudásom már erős közepes volt, amit szinte teljesen autodidakta módon sajátítottam el. Hamarosan (2 héten belül), kaptam egy US $13,5/óra melót, "full benefit-el", ami ott nagy szó. Egy komputeres középvállalkozásnál csomagolást és szállítást csináltam, Milford MA-ben, de Kaliforniába vágytam a filmesekhez (itthon is dolgoztam korábban a MAFIL-nál, mint "bühnés". Az már nehezebb dió volt, de 2-3 hónap után sikerült. További egy év után saját vállalkozásom lett, eddigre már annyira jó volt a nyelvtudásom, hogy egyszerű reklámszövegeket meg tudtam írni a megrendelőimnek, és a helyi újságban is megjelentek cikkeim. Szóval szerintem a nyelvtudás nagy előny, de "entry level" munkát talál, aki szorgos és van esze, még nyelvtudás nélkül is. Csak nem szabad ott megragadni, tanulni kell mindhalálig, és akkor előrébb lehet lépni. Az USA-ban nem érdekelte őket, hogy milyen bizonyítványaim vannak, azt nézték, milyen képeket készítek, milyen videókat vágtam össze, és már benn is voltam a vérkeringésben. A filmiparban főleg ajánlásos módon kaptuk a munkákat, olyanokkal, akit nem ajánlott be senki, vagy nem volt megfelelő munka, amit be tudott mutatni, nem dolgoztunk. És nem is ajánlottam be senkit ha béna volt, hiába volt magyar és volt papírja, mert nem járathattam le magam. A kérdésre a felelet: a szorgalom és az akarás a legfontosabbak, ha nincs meg a megfelelő tudás, azt közben is el lehet sajátítani, szeretik a tanulni vágyó embereket. Jelenleg a falunk jelentős része Németországban dolgozik, mert ez egy sváb falu, ahol óvódás kortól van német oktatás. A nagynéném, és vagy másik 200 asszony szervezett keretek között jár ki német idősekre felügyelni bentlakással, egy hó ott, egy hó itthon alapon, amikor kint van 1500-1600 ójrót kap azért a hónapért, és teljes ellátást. Óriási rájuk a kereslet, a német társadalom is elöregedett, ha egy öreg nem tetszik nekik, nem muszáj elvállalniuk. Viszont a legtöbben itthon boldogok, de itt leginkább az tud ekkora összegeket keresni, akinek volt esze, és nem adta el a földjét amit a TSZ-ek felbomlása után kapott, aki pedig vásárolni tudott hozzá, az nagyon jól él manapság, jobban, mint a legtöbb nyugaton dolgozó honfitársunk, mert "timing is everything".

HussarX 2016.04.02. 15:20:43

@panelburzsuj: Valóban nem írtam meg minden adatot 1 bekezdésben :) Nem ebből élek, ez kiegészítő csak, és mint írtam, egy saját nyugdíjalap. A meggy és a kajszi fák már hoznak valamit, azokat sűrítésre telepítettem. Ez azt jelenti, hogy amíg nőnek a diófák, addig is van bevételem a földből, mert a diókat én 12 méteres térállásra ültetem, de közéjük beférnek kisebb, rövidebb életű gyümölcsfák. Nálunk ezek a kisebb földek jellemzően öreg szőlők és gyümölcsösök, ezekből kell több egymás mellett lévőt megvennem, hogy ültethessem a diókat. Egy parcella jellemzően 190 méter hosszú, ide 15 fát teszek, mert középen kihagyok egy helyet ha nincs a közelben kutam, ide később napelemes öntözőberendezést szeretnék telepíteni majd, ezért hagyok neki helyet. A földeken néha vannak termő fák, így jutottam már több évtizedes diófákhoz is, de jellemzően ezek nem nemes diók, és inkább meggyfásokat tudtam így venni elég olcsón, mert az eléggé munkaigényes, a fiatalok pedig vagy elmentek, vagy nem bírják ezt a munkát. A fiammal ketten csináljuk másodállásba, ha a feleségem ráér ő is kijön. Nagyon szeretek kint lenni a földeken felüdülés nekem. Van egy egyre hanyatló webáruházam, amivel naponta 2-ig dolgozom, akkor jön hozzánk a futár és viszi el a csomagokat, a postára 3-ig mehetek feladni. A webáruház angol magyar/nyelvű a legtöbb megrendelés külföldről jön. Valójában véglegesen 1999 július 26-án költöztem haza, még 5 évig kaptam egyre csökkenő jogdíjakat, de éppen elég volt arra, hogy régi álmom megvalósítsam, és az nappalin járhattam egyetemre, úgy, hogy közben sorban születtek a gyerekek és jól is éltünk. Később, ahogy a jogdíjak eljelentéktelenedtek, 2008-ig, a válságig, nagyon jól kerestünk internetes melóval, gateway oldalakat csináltunk amerikai bankkártya reklámokkal, de a válság és az egyre ravaszabb Google ennek betett 2009-re. Lehet, hogy itt-ott kihagytam valamit, de bocsi. Nem diókból élek, ezt nem írtam, diókból szeretném kiegészíteni nyugdíjamat, ezt próbálom elmondani :)

panelburzsuj 2016.04.02. 15:22:01

@tralalala:
Ja: sose volt, és már nem is lesz 20-30 millám.

HussarX 2016.04.02. 15:33:09

@panelburzsuj: Gyerekek, ott a link, mindenki azt ír egy blogba, amit akar, ahogy az amerikai mondja hallgasd meg "straight from the horse's mouth" - tehát ne egy kitudja hány éves, ki tudja ki írta dolgot olvass, hanem a hivatalos hirdetésüket nézd, és jelentkezz, ha ennyire bizalmatlan vagy. Amit itt írnak, az lehet hogy 5 éves információ. Pont ezt mondom, nagyot változik a világ körülöttünk, csak észre kell venni, mert "timing is everything". A 110 netto különben teljesen lehetséges egy heti 25 órás kb 180ezres fizetésnél, ha nincs adókedvezmény. Én csak azt tudom tanúsítani, ami most az utóbbi egy évben van, amióta ott van a feleségem. A szülés előtt a Lidl-ben dolgozott, kb 4 éve, ott is jól keresett, az akkori bérekhez képest, az összes többi rosszabbul fizet, a Penny-nél jelenleg egy heti 40 órás helyettesi állásra is csak 235 bruttót kínálnak némi Erzsébet utalvánnyal megspékelve és a bérletet, valamint 3 havi 8ezer munkaruhát fizetnek még ez mellé. Az Aldi a benzin felét állja csak.

panelburzsuj 2016.04.02. 15:33:17

@HussarX:
Kösz, így már egyre korrektebb és kerekebb.

Bevállaltál 15 év hontalanságot, az összespórolt (az olvasó előtt máig ismeretlen nagyságú...) tőkédet hazahoztad, azt az amerikás tapasztalataidra építve fialtattad - és még időben kapcsoltál, hogy mivel a még nagyobb halak úgyis megesznek, még azelőtt kiszállsz az iszapbirkózásból, mielőtt az utolsó inged-gatyád is rámenne.

HussarX 2016.04.02. 15:40:35

@panelburzsuj: Neki ez a havi 200ezres félállás most megfelel, havi 10 nap munkáért, mert kicsik a gyerkők, de szeretne előbbre lépni, a helyettes jellemzően 310-320-at vihet haza, ez még pont az a határ, ahol a nettója és a bruttója majdnem megegyezik az adókedvezménnyel. Ha elkezdesz osztani szorozni, vedd figyelembe a havi 3 nap fizetett szabit és a 4 havi 320 órás keret feletti órákért járó dupla pénzt is! Ezt különben 4 havonta fizetik egy összegben.

panelburzsuj 2016.04.02. 15:45:00

@HussarX:
A bizalamatlanságom addig állt fönn, amíg csempéről-csempére ki a nem alakult a mozaik, hogy nem a hobbidiózás, meg a bolti félállás a hétfős család létalapja.

Persze hogy valójában mi - azt még mindig nem kötötted az orrunkra! .. :)

(Jól emlékszem, hogy öt gyerek, és legnagyobb (lány) 17 éves? Mert azzal nem egészen áll össze, hogy a "fiammal ketten csináljuk másodállásba"... Mekkora az a "fi", hogy már állása van?)

panelburzsuj 2016.04.02. 15:47:46

@HussarX:
Nem is fért a fejembe, hogy öt gyerek mellett hogy lehet bejáróként, teljes munkaidőben távol az anyuka... :)

HussarX 2016.04.02. 15:51:25

@panelburzsuj: Hát 1986-1999-ig az 13 év, de nem éreztem magam hontalannak, jó buli volt, és az 1990 előtti rendszerben én nem kaptam levegőt, disszidálnom kellett. Nem tudom miért érdekes, mennyit hoztam haza, de nem titok. A kinti házam eladtam, kifizettem a bankot, a maradékból és a közben még jól csepegő jogdíjakból építettem egy házat Pest mellett, de utána vidékre költöztünk egy kis faluba, most itt élünk. Az igazi pénz nem az volt, amit hazahoztam, hanem amit 1999-2009-ig jogdíjban kaptam, majd itthonról kerestem a neten. Ebből futotta nappalira, és a gyerekkel is eljárhattunk rendszeresen külföldre. A válság óta nem megy olyan jól, sőt, volt egy nehéz időszakunk is, de ettől csak megerősödtünk, nem panaszkodhatok már, a nehezén túlestünk, főleg egymásra támaszkodva. Szóval minden jó nálam, mindenki egészséges, a gyerekek felébredtek, megyünk a Duna-partra, mert szépen süt a nap és ott vannak a haverok, talán meccs is lesz ma :) Mindenkinek szép napot!

nincs1itt 2016.04.02. 15:53:39

@HussarX: nem szeretnék kötekedni, de nyugat németo.-ban az átlag hivatalos jövedelem, 1986-ban ca. bruttó 3000,- DM. volt a 10-20 DM-os fekete majd félhivatalos órabér az 3000,-DM-hoz nem stimmel...

HussarX 2016.04.02. 15:56:15

@panelburzsuj: Ezekre már válaszoltam, olvasd vissza: webáruház külföldre és a fiam a legnagyobb gyerek, a 17 évesen, a legnagyobb lány 16 lesz, róla írtam, hogy évfolyamelső a gimiben. A legkisebb 3 éves, mivel én itthonról dolgozom van bölcsi és a nagynéném a pótmami, így tud dolgozni a feleségem is. Na, tényleg zaklatnak már, hogy menjünk a Dunára, a feleségem ma sajnos délutános, szerencse, hogy vasárnaponta nem kell dolgozniuk.

panelburzsuj 2016.04.02. 15:59:05

@HussarX:
Nem, nem az összeg érdekelt, hanem az "elv".

Hogy a "szikzacskódat" nem Magyarországon töltötted fel, hanem Amerikában.

Mondhatnám: megelőlegezted a ma egyre tömegesebbé váló gyakorlatot... :)

panelburzsuj 2016.04.02. 16:00:14

@HussarX:
Köszi a részletességet - nagyjából összeállt a fejemben kép.

nincs1itt 2016.04.02. 16:02:41

@HussarX: emlékeim szerint nem is volt 3000 DM, olyan 1000 körüli összeg rémlett, és lám:

www.was-war-wann.de/historische_werte/monatslohn.html

HussarX 2016.04.02. 16:04:11

@nincs_itt: Ezt nem értem, miért volt sok a 10 márka/óra a swarz munkáért az étteremben? A török étterem tényleg 5 márkát kínált, de mi az egyik legjobb helyen dolgoztunk, mert pont abban a bérházban laktunk, ahol az étterem volt alul. A mai napig vágom a hely címét, a tulaj Herr Zimmermann volt, de már eladta, az étterem még megvan: www.maximilians-klause.de/
Miért ez a bizalmatlanság azok részéról, akik nem dolgoztak kint? Volt aki azt sem hitte el, hogy a MAFILM-nál 1986-nam havi 40 ezret lehetett keresni (feketén) a külföldi filmek forgatásán. A BKV-nál 1985-ben pedig havi 11ezret havi 260-280 órában. Ma már nem is szabadna annyit vezetni.

nincs1itt 2016.04.02. 16:08:57

@HussarX: én hosszú évek óta élek, éppen németo.-ban.
éppen ezért, kicsit ismerem a viszonyokat, viszont tettem be neked linket.

a 10 dm schwarz, igen szép összeg lehetne, ha a hivatalos órabér elérte volna a bruttó 10 dm-et! de nem érte el...

mivel manapság a kötelező minimálbér 8,8 eur, ezt számold ki 151,67 órára, ez a havi átlagos munkaidő...

én nem kételkedem, a mafilm-ről fogalmam sincs, a bkv-s bérekről sem sok... tehát azt mondasz amit akarsz.

gregaba 2016.04.02. 19:41:03

@HussarX: nagyon jókat írsz, tanulok belőle. Én sacc/kb egy huszassal lehetek fiatalabb (abból kiindulva, hogy mikor disszidáltál), ezek a körök nekem még csak most jönnek. :)

Tehát összefoglalva az a véleményed, h a mai magyar fiatal menjen ki megtapasztalni az életet, aztán lehetőleg térjen haza, mert ultimately itt a legjobb?

ati27 2016.04.02. 20:57:55

@HussarX:
Nagyjából elolvastam amit írtál. Ügyes vagy, így tovább. De azért picit féltelek.. Mert ha beindítasz valami jó kis bizniszt nehogy valaki figyelme rádirányuljon. Ugye volt már kulák korszak. És ahogy alakulnak a dolgok, még lehet is. Meg ugye volt már pár példa a közelmúltból, hogyan túrnak ki embereket a felépítet biznicből.. Még egyszer ne legyen igazam..

2016.04.02. 23:16:08

@nincs_itt:
Én házas vagyok, de ha Magyarországon egy ilyen törvényt hoznának, én háborodnék fel legjobban. Remélem érted miért...

hussarX · http://www.szabo-online.us/ 2016.05.06. 09:59:55

@gregorik: Jól foglaltad össze :) Jelenleg 5 gyermekem van, talán lesz még egy hatodik is jövőre, aztán mire ő is megnő, jönnek az unokák... És igen, azt mondom a gyermekeimnek is, hogy menjenek ki elsősorban tanulni, másodsorban látni, és ha van rá lehetőség, harmad sorban pénzt is gyűjteni, de azt itthon is lehet, csak sajnos még kevesebbeknek, mint a legtöbb nyugati országban (de többet, mint a világ legtöbb országában). Sokan szeretnek Németországgal vagy Svédországgal példálódzni, de elfelejtik, hogy a világ embertömegének 90%-a rosszabbul és/vagy rosszabb helyeken él mint mi. Nem mondom, hogy ez a hozzáállás eredendően rossz, de nem kellene ennyire pesszimistának sem lennünk, mert ez már az egészségnek is árt, többek között ezt is menjenek el megnézni egy optimistább beállítottságú országban, habár szerintem a túlzott optimizmus sem mindig "út a boldogsághoz". Mert ha nagyon mélyre ásunk, életünk értelme, a boldogság keresése, és a fiatalkori tapasztalatokra alapozva, az ember idősebb korában eljuthat a feltétlen boldogságba, amikor már helyén tudja kezelni saját létezését :) Nos, ettől messze vannak még a most kiköltözők, mint az a bizonyos Mako vitéz, de jó úton járnak. Az én általam megfigyelt külföldi emigránsok közül főleg a férfiak, egy idő után igazán hazavágytak, bármennyi földi javat is sikerült összeszedniük kint, de sokan elkéstek a hazaköltözéssel, lekésték az utolsó vonatot, és ezért hiába jómódúak, nem igazán boldogok. Az utolsó vonat akkor megy el, amikor meghalnak a szülők, elkopnak a barátok, és az új család már nem magyarnak érzi magát, esze ágában sincs Magyarországon élni, hiszen neki már az új hazához húz a szíve. És amikor hazajön szegény kivándorló, gyakran al kell játszania a sikerember hálátlan szerepét, még ha hitelkártyával utazott is haza, amit 20% kamattal törlesztget majd. Persze vannak ténylegesen sikeres emberek is, akik anyagilag nagyot alkottak kint, de azok pedig azon gondolkodnak el, hogy vajon itthon is meg tudták volna csinálni a szerencséjüket? Főleg ha találkoznak olyan egykori magyar barátjukkal, aki itthon lett jómódú, ne adj Isten "oligarcha". Akinél a pénz az első szempont az lehet, hogy boldog kint is, főleg ha hazalátogat, és azt látja, hogy az itthoni ismerősei kvázi nyomorognak.

De kint 6 gyereket normálisan felnevelni csak a nagyon sikeresek tudnak (persze egzisztencia szinten bárki, bárhol). Ha esetleg hazafias érzelműek, akkor pedig lehetetlen, vagy megmosolyogtató feladat kint "igaz magyar" gyereket nevelni. Érdekes megfigyelés még, hogy akik itthon szidják az országot és úgy mennek el, azok néhány év után kint büszkék lesznek magyarságukra, és persze többnyire hazajárnak ingyenes vagy hálapénzes orvoshoz is :)

hussarX · http://www.szabo-online.us/ 2016.05.06. 10:30:24

@nincs_itt: Ha ott élsz, kérdezz meg egy 60 év körüli embert, hogyan fizették az éttermekben a konyhasegédeket 87 körül. Én tudom, másfél évig fizettek, de igaz az is, hogy a török étteremben csak 5 dm-et ajánlottak óránként (adómentes, nem bejelentve). Mi Augsburg talán legjobb éttermében dolgoztunk, még a címre is emlékszem, 8900 Augsburg, Jesuitengasse 18, Herr Zimmermann volt a konyhafőnök, annyira szerette a magyarokat, hogy minden évben 2 hétig magyar vendégszakácsa is volt, és magyar napokat tartott. Mi az épület mögötti udvaron az átalakított melléképületben laktunk (ott volt 2 lakás, a szomszédunk egyetemista volt). A nekünk címzett levelekre a fenti címen kívül azt kellett írni ""Rückgebaude Links" :) Az Andreas Schmid speditőrnél hivatalosan dolgoztam, ott volt bruttó és nettó bér, de a padláson még van még a végelszámolásom velük, mert amikor elmentem vigyáztak rá, hogy ne legyen majd nyugdíjjogosultságom ott, sok papírt aláírattak velem, mikor végre (majd 2 év után) megjött az USA bevándorló vízumom (ha jól emlékszem akkoriban I-94 volt a neve). Szóval a tiszta (schwarz) 10 márka biztos, a szállítmányozó cégeknél is jól kerestem, de ne feledd el, hogy 1 US dollár akkoriban 2 DM-et ért ma egy euró több, mint 1 dollárt.
www.history.ucsb.edu/faculty/marcuse/projects/currency.htm

Tehát akkori dollárban számolva kb 5 dolláros volt az órabérem az étteremben, és amikor 1988-ban Kaliforniába érkeztem, ott ennél már a hivatalos minimálbér is több volt. Így már egy 2200 DM-es nettó fizetés is elég kevésnek tűnik, ha akkori dollárra számoljuk, 1100 dolcsi, nem volt nagy fizetés Los Angelesben, tudom, mert eleinte annyit kerestem, és 460 dolcsi volt havonta a szerény albérletem Burbank-ban (ami a legnagyobb havi költségem volt egy összegben). Nem haltam éhen belőle, de nem is dőzsölhettem...

hussarX · http://www.szabo-online.us/ 2016.05.06. 10:33:21

@nincs_itt: Nem tudom milyen átváltással számolják a DM/Eurót. Mondom kérdezz meg egy idősebb embert ha nem hiszed, amit írok, vagy csak egyszerűen ne hidd el ha nem akarod, végül is ha úgy boldogabb vagy, akkor nem bánom :)

nincs1itt 2016.05.06. 14:36:05

@hussarX: mivel akkoriban éppen(is) itt dolgoztam, pontosan tudom, hogy a hivatalos órabér - szakmunkásnak - 10-12 dm volt, a feketén dolgozók jó esetben a felét kapták! tehát a török ajánlatát veszem hihetőnek!

Reactor 2021.03.22. 20:44:30

@gregaba: Ettől függetlenül a "domestos" kategória is jobban él ott kint, mint mi idehaza. És nem azért nem jön haza, mert szégyelli, hogy (szerinted) rosszabbul él, hanem pont azért, mert sokkal jobban él, és esze ágában sincs visszatérni ebbe a lepusztult, korrupt szarfészekbe, ahol a Viktátor és a sleppje Észak-Korea 2-t építgetnek.
A hazai bűnözés meg kb. négyszerese a kintinek, tekintve hogy a zsernyákok szarnak egy nagyot a bűnözőkre, helyette trafiznak meg maszkhiány miatt bírságolnak.

@'it's cool to know nothing': Nem, barátom, nem hülyeség. Nagyon szeretnéd, hogy az legyen, de sajna a vágyaid nem befolyásolják a tényeket.
Alapból ott kezdődik, hogy az országban kb. mindenhol uram-bátyám rendszer van, kezdve az oktatástól. A tudásod nem ér lófaszt se, az számít, kiket ismersz.
Aztán, rengeteg jól fizető álláshelyet meg se hirdetnek - ezek belsősöknek vannak fenntartva.
Haszontalan képesítés pedig nincs, csak kevés munkahely. Ezt pedig számon lehet kérni a Viktátoron, ha jól tudom, ő ígért 1 millió munkahelyet.
Az a "rakás szakma", ahol vadászni kell az embereket, az jellemzően vagy 2-3 sztárszakma, vagy olyan jellegű hiányszakma, ahonnét minden épeszű ember lelépett külföldre, és az itthoni rabszolgahajcsárok most bajban vannak, mert nincs rabszolga aki termelje a profitot. Fizetést emelni persze egyik se óhajt, inkább kórusban nyígnak, hogy gyere haza Mikkamakka.

@orient: Az itthoni nagy büdös semmihez képest igenis jobb dolguk van, akárhogy is toporzékolsz itt. A kivándoroltak száma már bőven másfél millió fölött van, és valamiért egyik se akar hazajönni ide az orbánista terrorba. Hogy neked a rabszolgalét az álmod, vagy savanyú a szőlő és ezért köpködöd a külföldi munkavállalókat...egyéni szoc. probléma. A tény az, hogy még kulimunkával is jobban meg lehet élni odakint, mint idehaza. A tények pedig a hozzájárulásod nélkül is tények maradnak.

@: Ja, tehát a saját példád alapján generalizálva kijelented, hogy olyan nincs, hogy csak a csókosok juthatnak előre.
Hozod ugyanazt a színvonalat, mint amikor a rózsadombi Pistike megeszi a luxusvillában háromfogásos reggelijét, fitnesszezik egyet az alagsori wellness-központban, kimegy az utcára, szétnéz, látja a sok márkás sportkocsit és elcsodálkozik: "szegénység? há' hogy lenne má' itt szegénység?" Szerintem ennyit a hülyeségeidről.
Azt meg leszarom, hogy a cégek miért települnek ide. Fizessenek itt is úgy, mint otthon. Ha nem, akkor meg takarodhatnak a halál faszára elfele, csináljanak más országból rabszolgatelepet.
Nyugodtan nevezheted összeesküvés-elméletnek a tényeket amúgy, idiótáktól ez megszokott, akik nem látnak tovább az orruknál, az előző két fogyatékos mellé simán odaférsz harmadiknak. Igazatok ugyan így se lesz, deeeeeeeee legalább az akolmeleg az megvan.

@Usenka: Idehaza meg egy ócska adósrabszolgája vagy az Orbán-rezsimnek, és ugyanúgy szarba se vagy nézve. Külföldön ugyanezért legalább pénzügyileg kompenzálva vagy, idehaza meg csak éhendöglesz. Ez nem érv.

@DR. Smit Pal: Aha, hasonlítsd össze egy német munkás fizetését egy magyaréval. Valamint az adók, levonások összegét. Aztán pampogjál, hogy rosszabb odakint az élet, fidesznyik.
Elég átlátszó trollkodás volt, te magad is tudod jól, mi az igazság, de kifelé ugye felsőbbrendűséget kell mutatni. Dolgozik a lelkiismeret.

@histar007: Azért, kis barátom, mert ott kint még az aljamunka is többet fizet, mint idehaza a magas profilú. Mert odakint kérés nélkül adják a fizetett szabadságot, orvosi ellátást, míg idehaza ha odamész gazsulálni a főnöködhöz, másnap már nézhetsz új munka után. A 400 óra ingyen robotról nem is beszélve, amit idehaza ki se fizetnek, odakinn meg nincs.
Hát, barátocskám, ez a különbség a német és a magyar munkavállalás között. És ezért dolgoznak egyre többen odakint, mert a német munkáltató már rájött arra, amire a magyar munkáltató kilencvenmilliárd év múlva se fog.

@tralalala: Ehhez nem kell Zsindex meg 444 meg a többi hazugsággyár....akinek van szeme, az látja, hogy az ország gyakorlatilag folyamatosan dől be. Akinek meg nincs, az majd tapasztalni fogja a saját bőrén, amikor nem lesz értékteremtő, nem lesz akiadózzon, és a karhatalom nem tudja majd fizetni a pribékjeit...

'it's cool to know nothing' 2021.03.22. 21:40:53

Soha senkit nem vettem fel, aki valakinek a valakije volt. Idén is már felvettem két fiatal kollégát és keresek most is jól képzett embereket.
Talán pont én vagyok, akit azért vettek fel eddig mindenhova, mert ismertek. De nem úgy, ahogy gondolod. Hanem úgy, hogy jó volt a hírem, és felkértek a pozícióra. Ez nagyon nem magyar sajátosság, a fejvadászok is ebből élnek, azzal veszik fel a kapcsolatot, akit valaki ajánl nekik. Egyébként gratulálok, hogy egy öt éves kommentre sikerült reagálnod. A vicc az, hogy minden amit írtam aktuálisabb, mint valaha. Az öt évvel említett kolléga, aki Németországba ment ki tőlem, azóta vissza is jött hozzám. Jól keresett, vezető beosztásban volt, és visszajött és boldog (és jól boldogul) itthon. Na ehhez mit szólsz?

Reactor 2021.03.22. 22:29:32

@'it's cool to know nothing': Öt éves a komment, a helyzet viszont semmit nem javult - sőt, konkrétan rosszabbodott. Tehát a válaszom releváns.
Rendben, tehát te nem vettél fel csókosként senkit se. Ez stimm. A munkahelyek többsége - főleg az állami szféra - pedig napi szinten igen. De még a versenyszférában is erősen jellemző a dolog. A tudás másodlagos: az illető bérigénye, politikai nézetei, magánélete, lojalitási preferenciái a mérvadóak. Segghülye az adott feladathoz? Hát aztán, majd beletanul, legrosszabb esetben három hónap után kivágjuk, és felveszünk mást, ahogy a napi gyakorlat szokott lenni.
Említesz egy kollégát is, aki visszajött. Ez oké, ez nagyjából a 2 százalék; a döntő többség majd a lábát töri, hogy elhúzzon innen, és vissza se néz. Akár mosogató, akár fül-orr-gégész szakorvos az illető.
És persze vedd számításba azt az uszkve 1 millió friss munkanélkülit, akik a kormány idióta víruscirkusza miatt kerültek az utcára! Sejtheted, hogy ők se itthon képzelik el a folytatást.
süti beállítások módosítása