Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Ezért ne dolgozz Berlinben! Hahó, magyar fiatal!

2016. március 31. - Szarvas Norbert

11588300-written-deutschland-and-german-cities-with-heart-shaped-german-flag-colors-stock-photo.jpgNagysikerű multikulti sorozatunkat folytatjuk. Ezúttal Berlinbe tesszük át a metaforikus székhelyünket. De itt inkább a "németbe megyek" jelenségről fogunk beszélni és nem egy konkrét deutsche városról. Elterjedt a népvélekedés, hogy tényleg mindenhol jobb, mint itthon/idehaza/orbánisztánban. Nem vitatkozom, hogy egyre nagyobb az állami szerepvállalás az átlagos emberek életében, és ez bizony rohadt nyomasztó tud lenni. De csak emiatt nem szabad elszaladni a bőrnadrágosokhoz mindenféle "előélet" nélkül a kerítéseskolbász miatt. hiába keresed, nem fogod megtalálni. Hol bukod az álmod Berlinben?

Tegyük helyre a fejekben: a szar itt is büdös és ott is büdös. Ebben nincsen nagy különbség. Viszont a társadalmi önbecsülés hihetetlenül különböző. Ha egy német némettel beszélsz, akkor rájössz, hogy ő az univerzum középpontja, és a bevándorló csak a cserepadra érkezik. Ha egy magyarral beszélsz, akkor általában a külföldit (értsd: bárhonnan, határon túl) maga elé helyezi, mint felsőbbrendű istenség. Nem hiszed? 

Akkor nézd meg a magyar focit vagy keresd meg a legközelebbi "egzotikus" ismerősödet és figyeld meg a társadalmi kapcsolatait. Nem egy olyan embert ismerek, aki szimplán ázsiai vagy afrikai származása miatt került Magyarországon előnybe másokkal szemben. A vicc, hogy ráadásul többen többgenerációs magyarok (mint te vagy én), de mégis valamiért kell, hogy a seggét nyalják. Nem ő kérte, de köszöni. Na ilyen Németországban nem lesz veled. Kimész és magadra vagy utalva. Senki nem fog azért pacsit adni, mert "egzotikus" vagy. 

Irány a mosdó! Eljött a menetrendszerinti 10 órai takarítás...

Kimész szegényen, aztán hazajössz arcoskodni

Sokan szeretik etetni a jónépet. Biztosan te is találkoztál már néhány haverral, akire a nyalókádat nem bíztad volna, de németből/külföldről arcoskodva kiskirályként érkezett meg. Na ez a maszlag, a mese. Aki kint király, az általában itt is király. Azért király, mert benne van az a valami, amiből képes pénzt csinálni. Ez ösztön és mentalitás. Ezt a kettőt nem tudod a határon átvenni, és a határon leadni...

A kávéfőző állvány legjobb esetben is kávéfőző állvány lesz, csak mindezt euro-ért teszi. Nyílván vannak átmenetek, de most a nagyon szürke átlagról beszélünk, akik egy idő után farkukat behúzva settenkednek haza. De amíg ez véglegesedik, addig általában bevan iktatva egy arcoskodó hazaút, amikor lóbálod az euro kötegeket, minden öribarit meghívsz minden királyságra, aztán könnyes búcsút veszel. 

"Vissza kell mennem a kánaánba! (hamarosan hazaköltözöm)"

Mert előbb utóbb az átlag haza fog költözni. Ha tényleg ekkora királyság odakint, akkor ennek mi az oka? Miért jön haza kilátástalankodni, amikor odakint ő a Jani? Mert a honvággyal nekem senki ne jöjjön. Hatalmas bullshit. Egy Jani Airbussal hamarabb itt van Ferihegyen, mint én az irodámból az agglomerációban csúcsidőben. Akkor miről beszélünk? Ma már nem valami misztikus utazás kimenni Európába, Berlinbe, a sarokra (sicc). Mégis sokan kajálják még ezt a dolgot és csodálattal nézik a mi oroszlánszívű Richárdjainkat, akik megmerik kezdeni az utat Narniába. Ne vicceljünk már. Érdemes lenne mindenkinek végigolvasni az Európai Unió alapelveit (szabad ez, szabad az. mintha otthon lennél). 

Itt inkább egy hatalmas koppanásról van szó. Persze az önmarketing itt is felcsavarva és morális válság helyett erkölcsi magaslatokat akarja nyaldosni a berlinbe hűdesikeres (a valóságra ráeszmélt) "ki itt a Jani". Általában deficittel érkeznek a galambok, de van, amikor legalább egy pénztárcát megtudnak tölteni euróval. Mondjuk azt senki nem ismerné be, hogy azért tudott félretenni, mert lemondott minden földi jóról és a deutsche kánaánt maximum a busz után sétálva élvezte, mert ezen is spórolnia kellett. 

Itthon meg verik a mellüket, hogy megkeresték kinn az 1000, meg 1500 eurót tisztán. Az itt mekkora pénz atyaúristen! Nettó 3-500 ezer pengőt csak a királyok keresnek idehaza. Ott meg a mi "ki itt a Janink" megkeresett fitymacsattogtatás nélkül. Mindjárt könnybe lábad a szemem, ha lesz időm az ámulattól! Ez az ember mekkora überKönig. Apropó König! Beszélsz te külföldiül vagy imprózni fogsz? Szerinted milyen helyre vesznek fel téged, ha még külföldiül sem beszélsz? Nyílván megkapod a bármilyen marketingmenedzser pozíciót... Nyílván. Szerencsédre a tányérok sem beszélik a külföldit. Meglesz a közös nevező.

Szóval hazajön a "ki itt a Jani" euró csattogtatva, te meg lábon kihordtál két agyvérzést, hogy megdöglesz a magyar valóságban és harmadannyit nem keresl, mint a König. König persz esküdözik, hogy 1500 euróból megtud takarítani adózottan, lakbérezetten 2000 eurót. Te meg már veszed elő a matekot, hogy két év alatt mekkora vagyon halmozódik fel Narniából. Hoppácska, igazolódni látszik a magyar tévhit!

"Ki itt a JAni" mire hazaér 2 év kiküldetés után, már zsebében lesz 48.000 euro, leánykori nevén 15 millió pengő. Ez már egy villa ára, és nem az IKEA fajtából! ÁÁÁÁ menni kéne, de nem lehet itthagyni ezt a fost-hangzik az életerős mentalitás. Aztán a két megmondóember ("ki itt a Jani" és "hűdeKönig Béla") egymásnak feszül, ki tudja a csillagokat jobban lekomázni az égről. 

Én meg ütöm a Google-t eközben:

Deutsche átlagkeresetek:

Lakatos: bruttó 1534 euro / 1110 euro

fodrász: bruttó 1223 euro / netto 941 euro

raktári dolgozó (38 óra/hét): bruttó 1689 euro/ netto 1201 euro

És még egy kis keresés:

Berlin albérlet árak:

átlag lakás: 1000 euro

átlag lakás 3 együttköltözővel: 3-400 euro

És beszélsz külföldiül? Még mindig nem? A jó hírem, hogy a zsíros melókat megint csak a busz után sétálva az utcáról fogod látni,mert a kutya nem áll veled szoba. Ha kapsz is melót (mosogató, szennyvíztisztító kisiparos és a többi lux job), akkor vagy elmegy a fizetésed a lakhatásra, vagy összeköltözöl idegenekkel/bevándorlókkal/haverokkal. De még itt is elmegy a 0-nál több euro. Esélyed nincsen megtakarítani 1500 euro nettó pénz mellett 2000 eurót, amivel hencegsz a haveroknak. Amit megtakarítasz az nem más, mint a saját lemondásaid ára. Lemondani meg itthon is lehet. 

De valamiért itthon ritkán akarnak lemondani a fiatalok bármiről is. Megint ez a Narnia imádat. Kinn bármit, amit megkövetel a haza, de itthon elvárásaink vannak. Csak mert.

Aztán most itt van ez a terrorveszély, amivel céltáblát ragasztasz a hátsódra. Remélem, hogy ez baromság, de mostanában nem úgy állnak a dolgok, hogy...

Kimész munkanélküli diákként/fiatalként, ott "németbe voltam kiküldetésen felmosó" húdemagasan kvalifikáltként hazajösz és koppansz, mert megint nincsen semmi lehetőség. Szar az egész. És még mindig nem jöttél rá, hogy azért nincsen lehetőség, mert nem karrierben gondolkodsz, hanem pénzben és külföldben? Külföldnek akkor van értelme, ha illeszkedik a karrier elképzeléseidhez. 

Nap mint nap hallgatom német  német  ismerősöktől, hogy milyen szar az ottani rendszer és omladozik az egész. Ők is keresik a kánaánt. Mondjuk Magyarországgal nem lőnek mellé. Az euro-pengő átváltás nagyon elnök, az éghajlat kellemes, a terrorveszély kimerül a bohóckodó TEK izomembereivel és az emberek istenségként tisztelik a németet. 

Nagyon kevesen tudják az igazságot, hogy ugyanabban a tál levesben vagyunk mindannyian. És ebben a tál levesben már teljesen mindegy, hogy ki a répa és ki a brokkoli...

:

Mielőtt megtaláltok az utcán és fejbevágtok! Ez a cikk a lézengőknek szól, akik még hisznek a mítoszokban. Teljesen más, amikor szakmával és karrierrel a zsebedben tudatosan mész kifele. Más, amikor hívnak téged, mert felfedeztek téged. Ezt tudatos lépésnek hívják. És valószínűleg nem wc tisztító domestosnak hívnak ebben az esetben és valószínűleg nem 1-2000 euróért. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr708548960

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Útmutató Berlinhez 2016.04.01. 15:43:26

Zsák Kata Talán eltelt már annyi idő a Berlinben tartózkodásom kezdete óta és van annyi tapasztalom, hogy hasznos infókkal szolgálhatok az ide látogatóknak. A legfontosabb, hogy ez a város nagy! Nagyon nagy! Majdnem kétszer annyian laknak itt, m...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Janossz 2016.04.01. 16:13:21

@panelburzsuj: Igen, pont ez volt a kiindulás, csak van aki úgy is tud kommentelni, hogy azt se tudja mihez szól.
Tehát a poszt eredeti felvetése az alacsonyan képzett, úgymond mosogató-szennyvízvonalon tevékenykedő betanítottakról papolt, erre egyesek már a félmillió nukleáris szakértő országában járnak.
Krumplit kézzel már csak kiskertben szednek, de ettől független a mezőgazdaság képes lenne komoly foglalkoztatásra, ha nem a búza-kukorica-napraforgó szentháromságra alapulna. Csak hát az kevésbé macerás ugyebár.
Így aztán sokaknak marad Skócia, ha ki nem tilt minket onnan is jövő héten a blog.:-)

2016.04.01. 16:14:51

@Bobby Newmark:
De én nem mondtam, hogy a Nobel díjasokra kell verni a mellett. Csak a turbómagyaroknak ez szokásuk.

Thunder_th 2016.04.01. 16:15:23

@panelburzsuj:
Igazad van, egy fokkal ügyesebb, mint a többi troll általában, de azért csak összezuhant a végére.

2016.04.01. 16:16:56

@Janossz:
Szerintem az a lényeg, hogy mindent ceteris paribus vessünk össze. A skóciai krumpliszedőt a magyarországival (más termény is lehet, de nem energetikai mérnök).

panelburzsuj 2016.04.01. 16:19:35

@Janossz:
Nem akartam nagyon "szakmázni" - a földművelés eltartóképességének korlátairól azért vannak tanulmányaim és tapasztalataim is.

Napi hír:

hatvanezer családot tart el a szőlő-bor gazdaság!

hatvanezer családot érint a szőlő-bor gazdaság!

Nagggyon nem mindegy...

2016.04.01. 16:21:52

valaki azt magyarazza el, hogy
Aki mar minimum 35 eve el nyugaton es leirja egy magyar Forumon a velemenyet BARMIRÖL; azt miert tamadjak ?
1/ Nagyarcunak tartjak
2/ Belekötnek egy elirt evszam miatt
3/ belekötnek, mert jobban ismeri a nyugati törvenyeket, es azt leirja
4/ A mai Totalcaron leirt Probarendszamos cikkiro is hülyeseget irt, valaszolni nem mernek ...
5/ Ez irigyseg ?--Butasag? --Gonoszsag ? Ilyenek a magyarok ? Lehet ök a nagyarcuak ?
6/ lassan egy undor valahova velemenyt leirni, valamit közzetenni --jön a tamadas

Az idö eltavolit a szülöföldtöl--ezek miatt ! Valami megvaltozozz Magyarban ?? De mi???

2016.04.01. 16:28:19

poszter asszed h csak a penz az egyetlen motivacio? A te vilagodban lehet!

Beszelgess hus ver kikoltozokkel, de elobb olvasgasd a HAs posztokat, hogy legyen eljepzelesed arrol amit most fikazol janis stilusban. A frusztraciod irigyseg alapu egyebkent? Nincs keso neked se az elrontott eleted kiegyenesiteni.

Rengeteg elheto otszag van, nem kotelezo a depressziv magyar fosban kuzdve megprobalni tulelni :D

panelburzsuj 2016.04.01. 16:29:06

@xoyox:
Én úgy tapasztalom, hogy a kommenterek között rengeteg az unatkozó szerepjátékos.

Nem a tárgy érdekli, nem a saját "épülése" érdekli, még kevésbé a "többieké": egyszerűen lézeng, zajong egy többé-kevésbe kitalált, de jellemzően jócskán lötyögős bőrben.

Bobby Newmark 2016.04.01. 16:30:56

@nagybalfasz: Ja, tudom. Meg arra szeretnek büszkék lenni, hogy magyarok, amiben nekik személy szerint egészen konkrétan zéró érdemük van.

De egyébként ez nagyon jó jellemmérő, ha valaki a születésére büszke, akkor nagyjából biztos lehetsz benne, hogy az az ember az egész életében egyetlen sikert, eredményt nem ért el. Elég szánalmas azért, ha valakinek az egyetlen eredménye, hogy megszületett, és ugye az is inkább az anyjáé...

dhrbikes 2016.04.01. 16:41:11

@Janossz: Ez így van, ameddig be nem borul a Takata a 200 millió hibás légzsák cseréje miatt.

ati27 2016.04.01. 17:36:54

@Könnyen elkaptuk, uram!:

És akkor azt bele sem veszed, hogy van aki egy petákot sem utal haza mint én. :)

Bambano 2016.04.01. 18:01:03

egy apróság: írod: beszélsz külföldiül? amikor kint van, csak külföldiül beszél, helyiül nem, ezért nézi a busz hátulját :)

gregaba 2016.04.01. 18:01:18

@panelburzsuj: nincs még gyerekem, bár igény már lenne rá.

Én se vagyok "ártatlan" az expat kérdésben, 17 éves korom óta mászkálok a világban. De libsi létemre mára kialakult bennem a meggyőződés, hogy ha tehetem, itthon alapítok családot. Persze lehetne sorolni a pro és kontra érveket estig.

Bambano 2016.04.01. 18:07:21

@zseketto: "Beszelgess hus ver kikoltozokkel, de elobb olvasgasd a HAs posztokat, hogy legyen eljepzelesed arrol amit most fikazol janis stilusban." esetleg olvasd el újra a posztot, hogy miről szól. az egyik legfőbb üzenete, hogyha nem beszéled a nyelvet, nem lesz kint jó dolgod, hazajövés után meg ne verd rá magad, mert lebuksz.

a ha-s posztokban azok, akiknek bejött az élet, mind beszélték a helyi nyelvet.

odamondó 2016.04.01. 18:09:57

Egy takarítónak ugyanúgy megéri kimenni 1000 euróért, mert otthon is lehet lemondani csak mondjuk 100 nettóból sokkal nehezebben jön össze bármi lemondással (ha egyáltalán lehet még lemondani bármiről)

Tehát sikerült egy idióta bejegyzést írni.

FeroxX 2016.04.01. 18:28:45

Ez most a modoros blog vagy mi?:)))

Buchhalter 2016.04.01. 18:33:56

@gregorik: ennyi hülyeséget és személyeskedést már rég olvastam a egy komentben. Persze,mindenki hülye és te vagy a propeller!Rengetegen jó szakmával jobb lakásban és jobb keresettel élnek mint itthon!De ne csak a pénzre kattanjá rá már betegesen te fotel huszár!Én fél évet voltam kint és tapasztaltam jót és rosszat is.Volt magyar akinek bejött volt akinek nem.Ha jól leszervezed akkor akár kint is befuthatsz.Itthon élni vállalkozni?Te normális vagy?!Miről hadoválsz?Látom fogalmad sincs a hazai adórendszerről!Nekem nap mint nap van és belekóstolhattam német ,osztrák és szlovák adórendszerbe.A Szlovák a leg vállalkozóbb barát utána Ausztria.Ott inkább azzal van gond,hogy a helyiek nm szívesen adnak ki külföldieknek műhelyt,irodát valszeg rossz tapasztalatok.A Németekké kemény ,de hagynak élni,de ha csaláson kapnak és lebuktál akár évekre is rács mögé kerülhetsz,de cserébe normálisan kiszolgálnak.Míg itthon átláthatatlan adókkal vállalkozóként hamar tönkre mész ha mindent becsületesen befizettél.

panelburzsuj 2016.04.01. 18:42:51

@gregorik:
Körülbelül így "gyanítottam". Amíg egyedül vagy - addig kötődhetsz ugyan szülőkhöz, barátokhoz, szülőföldhöz, milliom kisebb-nagyobb "lokalitáshoz" - de hozzád nem kötődik senki. Már olyan értelemben, akinek a léte-jövője döntően és alapvetően rajtad múlna. Lehet sokmindent óbégatni hazáról, nemzetről - de igazán kemény, személyes kötelmed-felelősséged nincs, csak magadért.

A gyerekkel minden gyökeresen megváltozik. (Föltéve persze, hogy nem vagy alapból olyan érzéketlen tuskó, akinek önmagán kívül mindenki más mindegy. Magyarán: aki a kölkét is könnyedén lerúgja magáról. Mert ilyen is akad, nem is kevés.)

Szóval: egészen más "egzisztenciát fenntartani" - pl. szingliként kóborogni a világban - és egészen más "egzisztenciát teremteni". Teremtés alatt olyasmit értve, hogy a gyereket nem csak belepottyantod a világba, és "életben tartod" - hanem a "helyét" is igyekszel megcsinálni. Neveléssel, képzéssel, és anyagilag is.

Mindhármat biztosítani a mai - és a belátható - Magyarországon vagy komoly "örökséget" feltételez - vagy hatalmas erőfeszítést jelent.

gregaba 2016.04.01. 18:44:29

@Buchhalter: semmi baj, egy picit ekéztem a reálértelmiségi réteget másik oldalról, és közgázosként(?) találva érezted magad, úgyhogy most kapok a nyakamba. Ha úgy kényelmesebb, akkor vedd április 1-i tréfának és görgess tovább.
De ahogy eggyel fentebb írtam, messze nem vagyok fotelhuszár, ahogy ezek szerint te se. Az nem bűn, ha máshogy látjuk a dolgokat.

Irbisz 2016.04.01. 18:47:20

@panelburzsuj:
@'it's cool to know nothing':
""Aki pénzért csinál bármit, az soha, semmit nem fog elérni (ezt most nem fejteném ki bővebben)."

pedig kifejthetned, mert igy kategorikusan ritka nagy hülyeseg. Kiegeszitesekkel (es/vagy/ha/illetve) reszben meg lehet indokolni es vedeni, igy ex catedra kinyilatkozatataskent nem.

A megvalósult amerikai ólom.. 2016.04.01. 18:48:16

@Könnyen elkaptuk, uram!: A pincérkedéshez nem kell szakképzettség, ahogy te az sugalltad. Hujber Feri is évekig dolgozott pincérként Londonban mindenféle vendélátós előképzettség nélkül.
Nekem pl. van olyan ismerősöm, aki Kertészeti Egyetemi diplomával kint cseléd egy szállodában. A vendélátásban rengeteg benvándorló dolgozik nyugaton, nem ritkán úgy hogy van valamilyen egész más szakképzettsége..

Chayenne 2016.04.01. 19:06:51

@Szarvas Norbert: A kinti haverokkal az a helyzet, hogy - ismerünk vagy 20 családot - senki sem akar hazajönni, mert durván jobban élnek mint Magyarországon!

Buchhalter 2016.04.01. 20:00:18

@gregorik: hát megleptél.Kemény voltam veled,mégse tüzeltél vissza.Meghajlok előtted képletesen.Én akit tudok lebeszélek a magyarországi vállalkozásról.Vagy van haverod az éppen aktuális brancsban és kapsz zsíros munkákat,vagy leszednek mindennel.Egy rövid példa:kamionnal üzemanyagot szállítasz van cirka 10 kamion.Ktg-ek a béreken kívül.ÁFA (27%,ha szerencséd van egy részét vissza tudod igényelni,de rettentően macerás,ha havi szinten eléri az 1 millát már górcső alá vesznek célzott ellenőrzéssel)Iparűzési adó a nettó bevétel 2%-a,építményadó,büdös kamion miatt levegőterhelési díj.Veszélyes árut viszel fél évente ADR vizsga min 50 ezer Ft egy kamion.EKEÁR díj ha tele van a kocsi km/19 Ft +áfa.Baleseti adó,környezetvédelmi adó.Ha 25 főnél több embered van REHAB hozzájárulás.Minden 25 fő után 1 milla évente.Szakképzési hozzájárulás ,Társasági adó,kamarai tagdíj és még biztos van pár apróság.Ha meg vendéglátásban vagy ott is van pár speckó adó élelmiszer biztonsági hozzájárulás ha van vendégszoba idegenforgalmi adó.Így első szuszra ennyi.Soroljam még?Szlovákiában pár adó fajta nem is létezik!

HK417 · http://dokkmunkas.blog.hu/ 2016.04.01. 20:45:57

Azért sok igaza van a poszt írójának! Régebben rengeteg ilyen emberrel találkoztam itt is--se nyelvtudás, se egy szakma, aztán ment nyomorgás, de azért a hazautazáskor ment "rongyrázás". Innen ezek már elfogytak.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.04.01. 22:15:03

@VT Man: az i9rasnak az a lenyege, hogy "odakint" / most ne beszeljunk orvosokrol IT sztarokrol/ sokan barmit elvallalnak, munkaban is meg azt is hogy lakotarsai legyenek
majdnem ugyanezet megcsinalna otthon, ha hatan laknanak "albiben" es ugy meloznanak mint odakint
de teny otthon elfolyna a penz, odakint meg meg mindenki sporol, ha majd hazamegy legyen lakas kocsi, fogahoz very a fontot es elviseli a fonoket a 12 oras melot, akar ejszaka az 5 lakotarsat stb.
ez teny
es felre is tud tenni ilyen alapallassal
/nem sokkal tobbet mintha 5 magyarral berelne egy hazat dunantulon es atjampizan ausztriaba, de akar otthon is/

2016.04.01. 22:31:55

@hagyma:
De pont az a lényeg, hogy ugyanolyan szar melóval, ugyanolyan szar körülmények mellett, ugyanolyan spórolással 0-t vagy töredékét tenné félre Magyarországon.

HussarX 2016.04.01. 22:43:54

@Thunder_th: Alapjában igazad is van, de nem akarlak elkeseríteni most azzal, hogy 15 év után kicsit másként fogod látni a dolgokat (én 8 év után láttam másként, pedig én is évi 50-60ezret megkerestem kint, igaz nem ójrót csak dollárt, de az árak ott kedvezőbbek voltak). Szóval nem szeretnék papolni, mert én sem fogadtam volna el senkitől, de óvatosan megjegyzem, nézz körül, a "sz@r" Magyarországon (állatkertben) megszerzett tudásod és hozzászállásolod vajon miért ad előnyt neked a kinti átlaggal szemben? Talán teher alatt nő a pálma? Ezt komolyan kérdem, mert én sem tudom miért tűnik sok nyugati fiatal elkényeztetett nyápicnak. Vajon milyen gyereket szeretnék nevelni, olyat, amilyen én vagyok, vagy olyat, amilyeneket kint látok? Nem akarom azt állítani, hogy nálam van a bölcsek köve, és, hogy mindenkinek ugyanaz a fontos az életben, de kérlek jól tedd el ezt a hozzászólásod szülőhazád leállatkertezéséről és 10 év múlva olvasd el újra. Tudom, most kinevetsz, én is ezt tettem anno :)

2016.04.01. 22:49:02

@HussarX:
Én például nem olyanokat akarok nevelni, amilyen én vagyok. Nagyon nem értek azzal egyet, hogy teher alatt nő a pálma, sőt...

Kint valószínűleg azért van előnyben az ottaniakkal szemben, mert ő itthon is átlag feletti. Nem azért, mert jó lenne az oktatásunk.

HussarX 2016.04.01. 23:03:44

Sok boldogságot hozzá! És nem szarkasztikusan mondom "magyar módra" hanem őszintén, nyugati módra. Én is azt mondom mind az 5 gyermekemnek, hogy menjenek világot látni, lássák, hogy nem csak az irigység kultúrája létezik, de nekem mégis jobban bejön ez az elcseszett odamondogatós ország, mint a kinti csili-vili szuper PC felületes boldogság. Nem vagyunk egyformák, nekem ez a hazám, olyan amilyen, itt szeretek boldognak lenni, még ha töredékét is keresem a kinti keresetemnek. Igaz ebből is megélünk ennyien, jövőre talán még egy fővel többen leszünk :) Amúgy ezzel, hogy ennyi jól képzett ember is lement, kicsit elkezdtek javulni a bérek. Egy egyszerű példa, a feleségem az Aldiban dolgozik, nem főnök, csak egyszerű szakképzett eladó, és 2000 ft már az órabére, amit a gyerekek miatt szinte mind meg is kap nettóban. Így is alig találnak embert, szépen emelik is a béreket. A túlóra is sok, mert heti 20 óra az alapja, azt pedig duplán fizetik, ez a mai Magyarországon szerintem már ér annyit, mint a kinti Aldis dolgozók alapbért átszámolva 3szoros bére, hiszen nálunk még fél szocializmus van, az óvoda, bölcsi ingyenes a kaja az iskolában ingyenes a könyv is, az utazás is elég olcsó, szóval én nem panaszkodom, igaz nagycsaládos vagyok, így most könnyebb itthon, mint külföldön, de nekem ez a fontos jelenleg. A család.

panelburzsuj 2016.04.01. 23:17:50

@HussarX:
A gyerekeid hol fognak lakni 10-15 év múlva?

Nálad?

gregaba 2016.04.01. 23:55:42

@HussarX: minden szavaddal egyetértek. Én a csillivilli (válság előtti) Írországban és Szingapúrban is azt éreztem, h nem rossz, nem rossz, de azért nem a magyar ugar... :))

tobas94 2016.04.02. 00:44:06

Látszik valakinek azért mégis csak bejött, bár nem Berlin
www.youtube.com/watch?v=iHO54W4urUI

Viszont köszönet a cikknek így már tudom, hogy nem Berlinnek kell neki vágnom, szerencse, hogy Németország elég nagy és van még más terület is, ahol kicsit jobban tudok majd élni.

fotengelyszimering 2016.04.02. 00:49:47

Érdekes, sokan honvágyat emlegetnek, nekem nem honvágyam van, hanem a számomra fontos emberek (család), élőlények (értsd imádott ebjeim) hiányoznak, az ország maga nem.

Mi a jobb? Otthon karriert építeni vagy külföldön több pénzt keresni? A nyelvtudás erősen korlátozó tényező. Hiába beszélsz valamilyen szinten angolul/németül, az annak születettel, akinek az az anyanyelve, nem fogod felvenni a versenyt. A nyelvtudás területén biztosan nem.

Aki nem tud fejlődni a külföldi élete alatt és azért ment külföldre, mert nem tudott megélni otthon, az szerintem tutira kint ragad...mert ha hazamenne, akkor megint ugyanabba a helyzetbe kerülne, amiből korábban menekült.

Nagy a világ...sokan vagyunk, sok véleménnyel, mégis elférnénk, ha nem azzal foglalkoznánk, hogy a másikat hogyan tudjuk überelni, mert ugye valakit le kell "győzni", ha már minket is legyőzött valaki. Ha találsz magadnál gyengébbet, akkor nem lehetsz te a leggyengébb...

Apropó, miért fizetnek a fővárosban ugyanazon (vagy gyengébb szintű) munkáért többet mint vidéken?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.04.02. 01:56:58

@nagybalfasz: ez lehet igy van, de be sem vallalna
mondjuk aruhazat es klotyot takaritson es 5 masik pasival eljen egyutt
mert az eges
kint nem az
amugy majdnem annyit osszerakna
ha nem bulizna pacsalkodna cigizne, de otthon kotelezo, kint meg rafogjak gyujtom a penzt

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.04.02. 02:00:12

@fotengelyszimering: a nyelv, -akcentus- pl amerikaban teljesen nem problema
en azt kerdezem mitol keres kevesebbet egy europai hiper penztarosa otthon, mint angliaban
az arak kb egalban vannak
es meg tobb mas szakma

tralalala 2016.04.02. 03:56:01

Hülyeség ez a cikk. Magyarország egyáltalán nem olcsó - most voltunk haverokkal a Symbolba (persze koktélok, taxi), hát egy százas volt legalább. Designer ruhák is baromi drágák, az albik meg (egy száz négyzetméteres kertvárosi pecót bérlek) szintén brutális összegekbe kerülnek. Napi négy óra munkával egyáltalán nem jött ki a pénz, anyuék adtak :D

Na most ezzel szemben a külföld az egész más. Ott négy pakisztánival laktam együtt, nagyon jófejek, igazi multikulty társaság voltunk :) 12 órát dolgoztam egy nap, és a Lidl-ből meg a Tesco-ból vásároltam (nemtom, magyarba van Tesco?). Sokkal olcsóbb volt minden, meg a munkámat is jobban megfizették.

Szóval ezért jobb külföldön. Olcsóbb is, meg többet is keresel. És érzed, hogy MEGBECSÜLNEK.

:D

A Manci, akiben nincs szilikon, se hyaluron 2016.04.02. 08:47:16

A terror vonalhoz annyit tennek hozza, hogy a heten kozzetett IÁ video alapjan a magyarok seggen is ott a celtabla...

A szakmai reszevel kb egyetertek.

Cegen belul jottem ki,hatarozott ideju kikuldetesre. A ceg biztosit mindent. Otthon is megteremtettem amire szuksegem volt, igy foleg a szakmai fejlodes motivalt a kijovetelnel. Erosen ugy vélem most, hogy visszamegyek majd, ha letelik az egy ev.

De persze addig valtozhatnak a dolgok. Most nagyon forrong a vilag, Europa. Lehet, h nem is lesz mas lehetoseg, mint meg messzebb, ha odaig fajulnak a dolgok...

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.04.02. 08:49:04

Pontosan így van.

Nyugat-Európában az életszínvonal a magyarnak kb. a duplája. Nem a tízszerese, ahogy ezt sokan komolyan hiszik.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.04.02. 08:54:10

@Amorphis:

A Kivándorló Tíz Pontja

egy – Bár otthon le se szartad a politikát, sőt szavazni sem mentél el, mondd azt, hogy kivándorlásod fő oka politikai.

kettő – Bár otthon szörnyű nyomorként élted meg, hogy egyszobás bérlakásban élsz egyedül, külföldön tekintsd teljesen normális állapotnak, hogy tizedmagaddal, köztük öt szomáliai menekülttel, laksz együtt egy szükséglakásban.

három – Amikor sikerült minimálbérest állást találnod, ezt úgy meséld, hogy „itt megbecsülik a munkát”.

négy – Az otthoni szokásokat tartsd nevetségesnek, új hazád szokásait viszont tekints a civilizáció csúcsának.

öt – Érts egyet a helyi idegenelles pártokkal és hibáztass minden bevándorlót, saját magadat leszámítva.

hat – Otthon panaszkodtál, hogy iszonyú messze, 15 km-re laksz munkahelyedtől, de külföldön nem okoz semmilyen gondot, ha 80 km-t utazol munkahelyedig.

hét – Igyekezz magyarul enyhe idegen akcentussal beszélni, hogy mindenki lássa, mennyire integrálódtál új hazádban.

nyolc – Dolgozz szabadság nélkül minden évben 50 hetet, túlórázz, spórolj mindenen, majd a maradék 2 hétre látogass haza, ott költekezz, hagy lássa mindenki milyen gazdag vagy.

kilenc – Vess meg mindenkit, aki hazatelepült, az ilyeneket nevezd élhetetlen, maradi, lusta alakoknak.

tíz – Nevezd hazugságnak a kivándoroltak számát közlő statisztikát, állapítsd meg, hogy a valós szám ennek a 4-5-szöröse.

Sexual Harassment Panda 2016.04.02. 08:56:13

@A megvalósult amerikai ólom..: a "pincèrkedèshez" kell végzettsèg.
Amikir a "hujberferi " a szaros poharakjal teli tàlcàt hordozgatja a mosogatò ès a rerasz között, az nem az.
Pròbàlj meg chef de rrang-kènt elhelyezkedni pl a fourseasonsban.
Sok sikert.

nincs1itt 2016.04.02. 09:27:17

@'it's cool to know nothing': látom, jól megy... örülök ennek, hiszen egyel kevesebb panaszkodó magyar.

de nézzük bajorországot, ahol jó ideje vagyok bátor elterülni.
berlin 1000 eurós lakás, valóság, ahogy münchenben is 1000 a lakás, igaz a belvárosban, vagy frekventált helyen.

viszont a valóság kisebb városokban, falvakban igaz 10-20-30 km-re a munkahelyedtől, 400-600 eur között találsz jó minőségű lakást, 80-150 euró rezsivel. kell az autó, ugyanis a kis számú német nagyváros kivételével a tömegközlekedés nem létezik. viszont autót jelentősen olcsóbban tartasz fenn, mint mo.-on, pl az éves adóelszámolásban majdnem a teljes költséget visszaigényleheted.

nézzük a fizetéseket, nagy a szórás, viszont van minimálbér ami 8,8 eur/óra. az adórendszer "bünteti" a nem házasokat. a házasok egyik tagja, aki "jobb" adókategóriában van, mert ő keresi a magasabb összeget, kb. 300 eur/hó előnyt élvez a nem házassal szemben, havonta. a mo.-i árakról nem tudok pontos adatokat, értem ez alatt a hétköznapi élelmiszer és egyéb mindennapi szükségleti cikkek árát, ezért nem tudom összehasonlítani a helybeliekkel.

de amit biztosan látok, nagyon sok magyar érkezik úgy, hogy legendákkal tömték a fejét a hazatérő "királyok". egyik leggyakoribb, hogy itt a bérek 3-4-5 ezer eurónál kezdődnek, bárkinek. aztán szembesül a ténnyel, hogy bizony ágazati szakszervezeti és egyéb megállapodások határozzák meg a bérek nagyságát, szaktudásra és gyakorlati időre lebontott egységekben.

fogalmuk sincs az adó rendszerről, a költségekről. a nyelvtudás sajnos igen alacsony szintű, igen kevesen élnek az ingyenes kurzusok adta lehetőséggel.mert nem tud németül ezért nem is érti, hogy mit hirdetnek a VHS-ben.

nézzük alulról a kérdést, jó szakmával, megfelelő nyelvtudással, házasként - tehát a legkedvezőbb helyzetben, ami egyáltalán nem irreális - az egyik fél 2500 euro nettot simán megkeres, a másik fél is hasonló helyzetben van, 1200 netto ott is megvan. adva van 3700 eur havonta, netto, a lakás legyen 700, marad 3000, a heti bevásárlások 400 eur/ho, 2600, van két autó, ezek részlettel, biztosítással tankolással együtt, 600 eur/hó, marad 2000, nyugdíj előtakarékosság, egyéb izék, 200, marad 1800. nagy vonalakban, de húzzuk le 1500-ra.
ezt csak azért vezettem le, mert kb annyi a megtakarítás, mint a technikus bére mo.-on...

2016.04.02. 09:27:59

@hagyma:
Nem tudhatod, hogy vállalná-e, ha ittjon is ugyanannyit félre tudna tenni vele. Te pusztán azt próbálpd belelátni, hogy ott nem látják az ittjoniak, ezért szarabb körülményeket bevállal, azt viszont nem akarod látni, hogy itthon nincs is miért ilyet bevállalnia, ott meg ezek az emberek mindezt átmeneti állapotnak fogják fel (más kérdés, az marad-e).

2016.04.02. 09:31:26

@hagyma:
A másik, hogy azok az ismerőseim, akik Angliában mosogatnak, ha nem is külön lakást, de mind külön szobát bérelnek. Na, ugyanúgy külön szobát bérel jópár egyedülálló fiatal pesti munkatársam, akik itthon keresnek annyit, mint a mosogatók Angliában. Akkor most ki, mit vállal be?

2016.04.02. 09:41:36

@nincs_itt:
Szerinted Münchenben mennyire lehet gyenge némettel, de erős angollal IT szektorban elhelyezkedni?

Lehet hülyén hangzik a kérdés, de van 1 németül alig tudó IT-s ismerősöm, csak ő cégen belül költözött Londonból. Viszont Pesten ismerek olyan embereket, akik simán utcáról pályázva találtak pár hét alatt fejlesztői állást, magyar nyelvtudás nélkül
Ugyanez mennyire reális Münchenben?

2016.04.02. 09:43:45

@nincs_itt:
A másik, hogy hogyan van ez a házasokkal? A gyerek nélküli házasok is kevesebbet adóznak? Ha így van, akkor ezt nagyon beteg rendszernek tartom, ez gyakorlatilag agglegény/vénlány adó.

nincs1itt 2016.04.02. 09:48:28

@nagybalfasz: elképzelhető, nem ismerem az IT szektort, viszont keresik, gondolom az angol elegendő egy darabig, de közben "illik" megtanulni a németet is!

a második gondolatodhoz, csak annyit, hogy gondolkozz el, mivel nem csak huszonharminc éves leszel, viszont singliként legalább további munkaerővel sem gazdagítod a társadalmat...
igen a gyerek nélküli házasok _egyik_ tagja adózik kevesebbet, de lehet "variálni"...

gregaba 2016.04.02. 09:48:52

@nincs_itt: ez egy elég korrekt összefoglalása a bajor szitunak, nincs benne irreális bezzegbajorozás. Hisz tudjuk, h hatalmasat koppanhat ott a magyar, ha hiányszakma és felsőfokú nyelvtudás nélkül ruccan ki.
Gyakran mondják, h Berlinhez képest München a kánaán, mert tisztább és gazdagabb. Testközelből persze más a helyzet, van ott is nyomorgás, még sok született német részéről is.

nincs1itt 2016.04.02. 09:49:42

@nagybalfasz: ja, és még valami münchennel kapcsolatban, durva drága nagyfalu!
megéri! akár 40-50 km-rel távolabb lakni!

gregaba 2016.04.02. 09:51:39

@nagybalfasz: "Szerinted Münchenben mennyire lehet gyenge némettel, de erős angollal IT szektorban elhelyezkedni?"

Tudtommal a bajorok, ahogy pl. a zürichi svájciak is, allergiásak arra, ha perfekt angollal bár, de némettudás nélkül próbálkozol náluk.
Erős angollal IT-ben én Skóciát vagy Írországot ajánlanám manapság.

nincs1itt 2016.04.02. 10:22:52

@gregorik: a bajorok elég allergiásak a német nyelvtudás hiányára, de egy B1-es szinttel már nem kekeckednek, de C2-vel sem fogod megérteni a boarisch dialektust, csak hosszú évek gyakorlatával!

de egy IT esetén, aki tényleg jó, elnézőbbek, de bizgerálják, hogy menjen németet tanulni! meg is adnak minden feltételt hozzá!

HussarX 2016.04.02. 10:26:14

@panelburzsuj: Nem láthatom a jövőt barátom, de nálam nem valószínű :) Nálunk a faluban 4-6 milla között igen szép házat vehetsz mostanában, még rádob 2 millát és még szebb. A bűnözés ismeretlen, az iskola jó, kórház is van 20 km-re, nem panaszkodhatunk. A legnagyobb gyerek 17 éves, remélem megfogadja a tanácsom, és elmegy 1-2 évre külföldre is dolgozni, nem a pénzért elsősorban, de az is jól fog jönni neki a házhoz. A legnagyobb lányom évfolyamelső a gimiben, nem hiszem, hogy olyan nehéz lesz elhelyezkedniük jó munkahelyen. A cikk is és a legtöbb kinti múlttal vagy jelennel rendelkező hozzászóló is azt írja, hogy a krémnek nincs, és várhatóan nem is lesz problémája a kinti munkavállalással (én is így tapasztaltam). Az én véleményem abban különbözik, hogy a gyerekeimet és magamat az itteni családalapításra biztatom, ha már kint tanultak/dolgoztak/játszottak egy kicsit. A magam részéről anyagilag kedvező is nekem, hogy a faluból sok fiatal elvándorol, a kisebb földek, amik nem kellenek az agrár oligarchiának, most tömegével maradnak rám, minden évben tudok 10-20 Milotai 10-es diófát ültetni. Egy 15-20 éves nemes diófámról évente 20-25 kg első osztályú pucolt dió jön le, a barackosaimmal és a meggyeseimmel ellentétben nem kell őket sem metszenem, sem permeteznem, sem 15-25 év után újratelepítenem. Tavaly a faluban elvitték a diót 2000/kg áron, nem is kellett Pestre vagy külföldre vinnem. A pesti ár 2400 körül volt a nyugati árat jóval többre mondják. Szóval nem hiszem, hogy a gyerekeknek lakhatási gondjaik lesznek, a közelmúltban tízmilliókért épült házak sem érnek sokat egy faluban, mert a fiatalok jelentős része elmegy. Aki viszont komolyan elkezd földdel és/vagy állattartással foglalkozni, az nagyon jó életszínvonalat képes elérni, 5-10 év kemény munkával. Ami még nagyon tetszik ebben az életformában, hogy itthon vagyok, jó levegőn vagyok, és azért télen a földek is pihennek. Persze tudom nagyon jól, hogy van olyan falu, ahol akkor sem laknék, ha fizetnének érte, ez egy valós probléma Kelet-Európában (is), 1986-1988 között éltem Augsburgban, szép volt nyugis volt, de azzal ijesztgetnek az ismerőseim, hogy már Németország sem a régi. Ki kellene mennem megnézni, de 13 év külföld után, már nem igazán szeretek az Adriánál messzebb menni. Én már letudtam a külföldi melómat, állampolgár is lettem kint, de mégis itthon érzem jól magam, amiért sok magyartól olyan "támadást", hogy "ha nekem lenne USA állampolgárságom, bezzeg én nem maradnék ebben katyvaszban"-- ilyenkor jót kuncogok magamban, hiszen nekem még rázósabb volt kimennem, ma már mindenki mehet oda-vissza, tessék szerencsét próbálni, addig én ültetem a diófáim, nem a nyugdíjalapokat gazdagítom. Szóval a konkrét kérdésre válaszolva, remélem lesz gyermekem, aki a közelben marad, gondolom olyan is lesz, aki városba megy vagy külföldön ragad. Ez az ő életük, nekem az a feladatom, hogy megtanítsam őket pénzt keresni, nem az, hogy eltartsam őket felnőtt korukban. Persze a szülő ahol tud segít, gondolom máshol is így van.

HussarX 2016.04.02. 10:34:33

@gregorik: Én soha nem gondoltam volna, hogy honvágyam lesz! Nekünk még "disszidálnunk" kellett 86-ban, én annyira utáltam a rendszert és az akkori megszállóinka, hogy jelentkeztem Afganisztánba önkéntesnek. Aztán részben ezért is, de kikerültem Kaliforniába, és ott 4-5 év alatt "elfelejtettem" magyarul, mert egy magyar ismerősöm/barátom/munkatársam sem volt az első év után. Amikor először hazajöttem, azt hitték felvágok, mert 2 hétig nem jöttek nyelvemre a magyar szavak. Aztán kb 9-10 év kinti élet után hazajöttem egy nyáron, magukkal ragadott a magyar csajok szépsége és mentalitása, és a jó keresetem feladva, igaz 3 év alatt, de hazajöttem. Nem bántam meg, hogy kint éltem, ahogy azt sem, hogy hazajöttem családot alapítani. Ahogy kint mondják: "Timing is everything."

HussarX 2016.04.02. 10:35:21

@gregorik: Én soha nem gondoltam volna, hogy honvágyam lesz! Nekünk még "disszidálnunk" kellett 86-ban, én annyira utáltam a rendszert és az akkori megszállóinka, hogy jelentkeztem Afganisztánba önkéntesnek. Aztán részben ezért is, de kikerültem Kaliforniába, és ott 4-5 év alatt "elfelejtettem" magyarul, mert egy magyar ismerősöm/barátom/munkatársam sem volt az első év után. Amikor először hazajöttem, azt hitték felvágok, mert 2 hétig nem jöttek nyelvemre a magyar szavak. Aztán kb 9-10 év kinti élet után hazajöttem egy nyáron, magukkal ragadott a magyar csajok szépsége és mentalitása, és a jó keresetem feladva, igaz 3 év alatt, de hazajöttem. Nem bántam meg, hogy kint éltem, ahogy azt sem, hogy hazajöttem családot alapítani. Ahogy kint mondják: "Timing is everything."

húzzad neki shakespeare 2016.04.02. 10:50:28

@HussarX:
Asszony eladó az ALDI-ban 2.000,- HUF órabérért?? Plusz sok tulóra dupla ennyiért??
Jövőhéten megyek, megkérdezem.

gregaba 2016.04.02. 11:07:31

@HussarX: "a krémnek nincs, és várhatóan nem is lesz problémája a kinti munkavállalással"

De pontosítsuk, h mit nevezünk krémnek: az olyan fiatalokat, akik legalább 2 nyelvet beszélnek folyékonyan (pl angol-spanyol), kiváló a kommunikációs készségük és életképesek. A magyar egyetemi végzettség mint olyan szerintem nem hatja meg a nyugati munkáltatókat. Én a mai eszemmel érettségi után már gyakornoknak állnék egy multihoz, ami készségeket fejleszt és munkatapasztalatot ad.
Ezt a részét hogyan látod?

ati27 2016.04.02. 11:14:30

@BircaHang Média:

1- hülyeség. Ki nem álltam gyurcsányt.. Voltam pár "orbán" koncerten is.. Vidékről felutaztam az ominozus "3 milliós" tüntetésre.. Na most szégyenlem is.. Amit művelnek ahhoz képes ferkó-veres-szanyi..... banda kiscsoportos kezdő.

2. Sierült kiizadnom egy ezeréves parasztházat falun. Felújításra CHF hitel.. duplán fizettem vissza. Nem volt módom beszállni a fityisz féle árfolyamgátba. 2,5 Mnyp forintom eltünt. Hol is van azóta az állami, követhető nyugdíjszámla? Meló, túlóra mellett fősuli távoktatáson. Van egy divatos nézet.. hogy a CNC-embereket agyonfizetik.. No akkor vidéken ez közel sem volt igaz.. 5 évig bérlakás, jó környéken. 1,5 évig nem annyira de nem is vészes környéken. 2 éve saját kertes ház, azaz bérleti jog ami közel saját lakást jelent. 4 szoba 100+ nm kertel, kis kerti tóval. Most gondolkodunk hogy 3 gyerek után nagyobb saját házba költözünk 170+nm 7 szoba. Miért mert ugyanannyiba kerül, mint most később pedig ahogy a fenmaradó hitelt törlesztem olcsóbb lesz, és saját névre is kerül.

3. Jelenleg annyit keresek mint az itteni bennszülött "szakik" mérnöki állásban KF szektorban.

4. Na jó. Minden kultúrának vannak vidám dolgai. Itt pl a midsommar egész vicces. :) mag a valborg.. Ja, locsolkodás nincs, de húsvéti feldíszitett fa van.

5. Van probléma rendesen, de közel sem olyan szélsőséges mint ahogy gondolod. Melóhely: Francia főnök, svéd csopivezető, román és magyar munkatársak akikkel még jópár szabadidős programot csinálunk. Pakisztáni és india srác csinálta a projektemhez az FEA analízist. Most Amerikai csajjal csinálunk együtt egy rész projektet. (akik kínai származású). Ja, francia projektet nyomok főképp.(beszerző német, szlovákiában és svédbe lesz a gyártás, tehát velük is kell dolgozni. A szerszámok németből és portugálból jönnek, tehát azokkal is kontaktolni kell. A VW projektben pedig egy török srác volt a projekt manager.. És még közel sem érintettem minden nemzetiséget, amivel napi szinten dolgozok..

6. Mázlim van 5km-re lakok a melóhelytől. És kocsival járok! :)

7. Helyiekkel helyi nyelven, amit nem könnyű megtanulni, főleg azért mert az emberek 80% nagyon jól beszél angolul. (megkockáztatom sokan még nálam is jobban) És ezt viszont roppantul becsülik.

8. Igaz. Amikor átvettem a projektet és úgy 3 hónap késésben volt no akkor 5 hétig minden nap, szombat-vasárnap bent nyomtam 80+ túlórával. Azóta szigoruan csak nagyon ritkán, nagy vész esetén 1 max 2 túlóra. 1 hét múlva 2 hét szabi, irány Magyarország. (van 40+ nap papaszabim, amit a gyerek 7 éves koráig ki kell venni. és jövőre tölti) Nyárra már kikérve egyben 6 hét szabi. és még marad bőven karácsonyra is..) JA és a szabi az szabi. Akkor nem zargatnak. Ellentétben..

9. Semmikép. Mindenkinek saját döntése. Tegnap beszéltem haverral, aki szintén nem volt oda fecóékért, de ami most van azt tragikusnak ítéli meg. Arra a kérdésemre, hogy akkor nem pattan? azt mondta politikán kívül magyarország az egyik legjobb hely a bolygón. Megértem.

9. Rohadt sokan jöttek ki. És ez annyira nem célország mint ausztria, német, anglia. 5000 fős falu, csak a helyi telefonkönyvben 30-40 magyar nevet számoltunk meg. Ráadásul már nagyon kevés embernek van már vezetékes száma. 9 éve jöttünk ki asszonyal. Mi még mindig nem vagyunk kijelentkezve. Pedig már megvan az állampolgárság. Ugye van még függőbe egy két dolog, amit az amúgy sem egyszerű bürokrácia miatt hatványozottan nehéz lenne intézni.. 3 gyerekből még 2 lejelentettünk, az utolsót még nem, mert már alapból itteni állampolgárnak számít. Azaz nem kellett szopódni a követségen keresztüli ügyintézéssel, ami 500 kilóméterre van innen..

Szóval elég sokszor találkozom a neveddel, és eléggé tolod a mostani "naplopó" politikusok "mantráit" és ugye előszerettetel általánosítasz.

Természetes létezik az a csoport akire a pontjaid egy része igaz. De annak az esélye hogy minden pont egyszerre, kb annyi mintha egy majmot leültetnél egy billentyűzet elé, aki veletlenszerüen leüti a billentyűket, és eredményként a háború és béke jön ki..

A megvalósult amerikai ólom.. 2016.04.02. 11:28:38

@Sexual Harassment Panda: Nyilván nem a legelitebb helyekre gondoltam. Biztos meg fogsz lepődni, de az éttermek többsége átlagos vendéglő. Egyszerűen nem tanulnak annyian pincérnek, amennyire szükség lenne..

tralalala 2016.04.02. 12:24:19

@BircaHang Média: Megérte visszanézni a topikba, jó pontok :D

panelburzsuj 2016.04.02. 12:27:58

@HussarX:
A modelled messziről nézve talán működne is - de az évszámok, jövedelmek nem igazán jönnek össze. (Ha 2000 táján jöttél haza, és rögtön ültetni kezdtél, az általad jelzett évi 10-20 diófa tempóban, akkor a legkorábbi, már jól beállt területekről "ültetvényenként" (ami 10-20 fával számolva egy-egy házhely) néhány százezer forintnyi bevételed van - ebből él meg a hét ember, meg ebből veszed az újabb földeket, telkeket? Vagy a párod aldis órabéréből? .... )

Persze van egy nagy ismeretlen az egyenletben: mekkora tőkével kerültél vissza Magyarországra? Az ugyanis kétségtelen, hogy külhoni tőkéből fölvásárolni az itthon ragadtak önmagukban, egyenként "életképtelen" méretű birtokait - reális "hazaszeretet" és "honvágy".

Benettonék is ezt csinálják - csak nagyban és nyárfával.

tralalala 2016.04.02. 12:35:04

@ati27: "9 éve jöttünk ki asszonyal. Mi még mindig nem vagyunk kijelentkezve."

Megnyugtatlak, hogy itt nem arról van szó, hogy milyen bután számolnak,és szemben velük te milyen okos vagy, hanem arról, hogy nem ismered a módszertant. Nem azt nézi a KSH pl., hogy hányan "jelentkeztek ki" Magyarországról, hanem hogy hányan dolgoznak külföldön ("tükörstatisztikák"). Képzeld, ők is rájöttek, hogy nem kapnak valós számot, ha az önbejelentést nézik, nem csak te vagy ilyen bámulatosan okos! :D

Egyébként csudálom, hogy 9 éve nem itt élsz, de sziklaszilárd nézeteid vannak arról, hogy melyik politikus mennyire jó. Persze nem egyedi, a legtöbb magyarnak is megvan a véleménye Cameronról, Obamáról vagy Merkelről, és valószínűleg pont olyan megalapozott is, mint a tiéd :D

Bocs de tényleg, ha az index/444/stb-ről tájékozódsz, akkor meggyőződésed lehet, hogy itt kb. már csak a NATO csapatok bevonulását várja mindenki hogy fellázadhasson a diktatúra ellen, és mindjárt összedől az ország. És tökre nem gyanús hogy már a 6. éve dől éppen össze, oszt még mindig nem dőlt össze, és ha most vasárnap lennének a választások, megint Orbán 2/3-ad lenne.

Na jó ne vedd a szívedre, csak trollkodok kicsit :)

tralalala 2016.04.02. 12:42:57

@panelburzsuj: "Ha 2000 táján jöttél haza, és rögtön ültetni kezdtél, az általad jelzett évi 10-20 diófa tempóban"

Hát én nem értek hozzá, de kötve hiszem, hogy 15-30 napba kerül elültetni egy diófát. Nyilván ez valami szabadidős tevékenység, az egyéb teljesidős állás mellett.

panelburzsuj 2016.04.02. 12:44:17

@HussarX:
Gugli ezt mondja Aldiról:

"Jellemzően, aki keményen dolgozik, adott esetben nem csak heti 40 órát, az a pótlékokkal együtt havi nettó 110.000 Ft felett is haza vihet."

panelburzsuj 2016.04.02. 12:58:57

@tralalala:
Igen, de itt nem a hobbiról beszélgettünk, hanem a megélhetés, a gyereknevelés, sőt a "családi felhalmozás" forrásairól.

Hogy hogyan fog összejönni a gyerekenként 4-8 milla a pöpec kis rusztikus kéglire. Diózgatásból - vagy ők is mennek majd 10-15 évre Ámerikába?

Mert utóbbi abszolút reális modell: aki a külföldi munkavállalásból se tud évente mondjuk félmillió forintnyit kispórolni, az tényleg csak arra számíthat, hogy ő maga valami nyugdíjféléig elevickél, meg a gyerekei is képesek lesznek majd valahogy eltengetni a saját életüket.

tralalala 2016.04.02. 13:20:28

@panelburzsuj: Ajánlom figyelmedbe a "diós" hsz-ben a következő félmondatot:

"a barackosaimmal és a meggyeseimmel ellentétben nem kell őket sem metszenem, sem permeteznem, "

Tehát nyilván nem csak diófái vannak, hanem mindenféle. Na most én nem nagyon értek a földműveléshez/faápoláshoz/állattartáshoz, de azt tudom, hogy aki szorgalmas, az szépen meg tud élni belőle. Tény, hogy anakronisztikusnak tűnik így a légkondis irodából, de sok embernél van ez, hogy "bekattan", és egy idő múlva valami "igazibb" munkára vágyik az excel táblázatok meg weblapok szerkesztése helyett.

gregaba 2016.04.02. 13:31:50

@tralalala: minden szava hihető HussarX-nek, sőt szinte az egyetlen itteni hozzászóló volt, akiből hiányzott mindenfajta rosszindulat, frusztráció és magyarország-köpködés. Nem véletlen, h a hazatérők közé tartozik.

Egyébként én is vettem egy kis földet házzal Vas megyében, és nem csak nyaralónak, pedig tősgyökeres pesti vagyok. Már látom, hogy rengeteg melóval meg lehetne élni

panelburzsuj 2016.04.02. 13:39:31

@tralalala:
Kár, hogy magam viszont konyítok valamennyit a földműveléshez, kertészethez.

És tisztában vagyok azzal, hogy az egyik leginkább tőkeigényes vállalkozási terület - mindamellett az egyik leginkább kiszámíthatatlan, és megtérülés is elég lassú. Szóval a szorgalom (méginkább: gürizés) alapfeltétel - de messze nem elegendő.

Ültetvény (gyümölcs-szőlő) esetén az évente elvárt jövedelem öt-tízszeresét be kell tolni ahhoz induláskor, hogy az a jövedelem aztán jöjjön is. Nem túl bonyolult: ha 1 milliót akarsz keresni, 5-10 milliót kell betenni.

panelburzsuj 2016.04.02. 13:55:25

@gregorik:
Számokat, kedves - számokat.

Persze ingyen lelkendezni, az valóban könnyebb műfaj.

tralalala 2016.04.02. 13:59:31

@panelburzsuj: "Kár, hogy magam viszont konyítok valamennyit a földműveléshez, kertészethez."

Egyáltalán nem kár szerintem, én szívesen olvasok saját tapasztalatokat :D

Évi 10-20% megtérülés nem olyan rossz szerintem, pl. egy atomerőmű sokkal lassabban térül meg :D De oké, értem. 20-30 milla tőke kell hozzá. Én ezt nem gondolom egy elérhetetlen összegnek, ha valaki erre tesz fel sokmindent.

A kockázat, hát, nem tudom. Mi nem kockázatos szerinted? Őszintén kérdem.

Szerintem kajára mindig lesz szükség. Viszont egy tech céget egy trendváltás vagy egy nagyobb cég ugyanarra a piacra belépése teljesen kicsinálhat. Itt egész konkrét példákat is tudnék mondani, csak nem akarok túl sokat elárulni ám magamról, mert paranoid vagyok :D

panelburzsuj 2016.04.02. 14:25:26

@tralalala:
A "megtérülés" úgy értendő, hogy tőkehozadék plusz saját munka bére.

Ha a "munkabér" részt levonod, máris ott vagy, mint ha mondjuk lakáskiadásba fektetsz: 20-25 év - és már pénzednél is vagy, onnantól már a nyereség jön... :)

A kockázatot itt nem a "hosszútáv" jelenti (elavulás, stb.), hanem a természeti kitettség. Évről-évre. Összevissza események - összevissza árak.

Az meg tényleg érdekes kérdés, hogy a magyar népesség mekkora hányadának van viszonylag szabadon mozgatható 20-30 milliós tőkéje.

"kajára mindig lesz szükség": az angolszász tengerentúli országokban (USA, Kanada, Ausztrália, Új-Zéland) a népesség 1-2 százaléka megtermeli az alapanyagot - és ebből jellemzően még ki is visznek. (Sok száztól 2-3 ezer hektárig terjed egy-egy "családi gazdaság". Legeltetéssel akár többszörese is lehet. Magyarra lefordítva: egy "átlagfalunyi" határ - egy-két család.).

Nyugat-Európában - óriási közösségi és államonkénti támogatásokkal - 2-4 százalék a "földművelésből élő".

HussarX 2016.04.02. 14:33:31

@húzzad neki shakespeare: Olyan, mintha nem hinnéd el, amit írok. Ilyenkor tényleg jobban szeretem az amcsi bloggokat, azok legalább előbb gugliznak, utána fölényeskednek, ha van mire :) Nem tudom beveszi-e ez a linkeket, de a Google-ban nem bonyolult megtalálni "aldi karrier" szavakra. Jelenleg 75 bolti eladói hirdetésük van fenn, a Kecskeméten nyíló új boltjukba alig találnak embert még 2000-ért is. Ahogy írtam, elmentek a legjobbak, harcolni kell azokért, akik maradtak. Szóval a link a végén, ha nem fogadná el, itt a szöveg az Aldi oldaláról kimásolva:

Az ideális jelölt:

megbízható, felelősségteljes, elkötelezett és képes csapatban dolgozni;
szívesen dolgozik emberekkel;
ápolt megjelenésű.

Feladatai:

a vevők kiszolgálása modern, vonalkód-olvasóval ellátott pénztárgéprendszerünk segítségével,
árufeltöltés,
különböző takarítási és tisztítási feladatok ellátása.

Amit kínálunk:

átfogó betanulási program,
változatos és érdekes munkakör
a pozícióban elérhető legmagasabb havi bruttó fizetés: 148.150 Ft (heti 20 órában), ill. 185.188 Ft (heti 25 órában).

---------------
Tudom hogy matematikai osztással 1851 Ft jön ki (mert a heti 20 az valójában 4 havi 320 órát jelent náluk, mert keretben dolgoznak), de a feleségem már egy éve ott van és neki 153ezer valamennyi a heti 20 óra, plusz 4ezer valamennyi Erzsébetutalvány, így jön ki a majdnem 2000 nála, de valójában jóval több, mert 37 nap szabi így is jár neki, ami havi 3 nap! Tehát ha egy nap átlag 8-8,5 órát dolgozik, akkor az havi 9-10 nap lenne átlagban a 80 órához, de mivel van havi 3 nap szabija is, a közel 160ezerért átlag 7 napot van bent, és soha nem dolgozik 9 óránál többet egy nap. Két műszak van, hajtani kell, mint állat, nem való akárkinek, sokan lemorzsolódnak. Ja, és ahogy említettem, nála a bruttó és a nettó szinte megegyezik a 3 gyerekre járó adókedvezmény miatt. Ha legalább helyettesig viszed, akkor óránként plusz 650 forintot kapsz, böngészd az Aldi hirdetést a linken. Az üzletvezető nagyon bő fél milla, a területis 1 milla plusz kocsi, tablet, teló, meg egy szívinfarktus ha nem rátermett. karrier.aldi.hu/nc/allashirdetesek/bolti-elado-87/detail/activities/bolti-elado/channel/recruitingaldihu/

panelburzsuj 2016.04.02. 14:33:55

@panelburzsuj:
A teljes "agrobiznisz" a jobbmódú országokban is sokkal magasabb arány persze - egészen pontosan a háztartások összfogyasztásából az élelmiszer-ital aránya. De ebben az "agrobizniszben" a döntő hányad már nem a paraszt, gazda, farmer jövedelme, hanem a gép-, energia-, vegyszer-bevitel - meg a feldolgozás, forgalmazás, tálalás. A "kiszolgáló" és a "feldolgozó" ágazatok.

És Magyarország e tekintetben elég silányul áll: az inputok-outputok terén sokkal nagyobb az import, mint az exporthányad.

tralalala 2016.04.02. 14:35:58

@panelburzsuj: "2-4 százalék a "földművelésből élő". "

Jó, de mennyi a "programozásból élő"? Vagy a "tanárkodásból élő"? Nem hinném, hogy több. Ez nem érv ellene, maximum érdekesség.

"A "megtérülés" úgy értendő, hogy tőkehozadék plusz saját munka bére."
Igen, ez jogos. Bár nem értem, nyilván nem ugyanannyi a munka, ha 5 milliót fektetsz bele, mint ha 50-et.

"A kockázatot itt nem a "hosszútáv" jelenti (elavulás, stb.), hanem a természeti kitettség. Évről-évre. Összevissza események - összevissza árak. "
Ezt értem, de pl. abban az iparban, ahol én dolgozom, ott is eléggé változatosak az árak. Értem, hogy ha valaminek az ára X, akkor az néha X/2 meg néha 2X, de ez nincs máshogy szerintem a programozással sem pl.

Na mindegy, ha egyszer nekem lesz 20-30 millám, én nyilván nem ebbe fogom fektetni, mert nincs hozzá affinitásom, de így azért nem tűnik olyan vészesnek. Te mibe raknád inkább a pénzedet?

panelburzsuj 2016.04.02. 14:45:18

@HussarX:

Rákattintottam - valóban ez áll ott:

"a pozícióban elérhető legmagasabb havi bruttó fizetés: 148.150 Ft (heti 20 órában), ill. 185.188 Ft (heti 25 órában)."

A "4 havi 320 órát jelent náluk, mert keretben dolgoznak" viszont azt jelenti, hogy bár magas órabérrel - de valójában félállás. És - féljövedelem. Vagy még annyi se.

Havi 80-100 óra - szemben a "szokásos" 180-220-szal.

Vagy valaki valamit rosszul ír, rosszul olvas, rosszul számol... :)

panelburzsuj 2016.04.02. 14:56:35

@tralalala:
Az arányokat azért mutogattam, hogy világos legyen: a magyarországi népesség "lakóingatlan-vagyonának" egy jelentős része valójában inkább teher, mint előny. Csak "lakhatás" céljára alkalmas - (ameddig alkalmas) - a munkáért egyre messzebbre kell(ene) utazni, egyre többért.

Tőkének meg smafu: egy-két milliós házakról beszélek.

A mondókám veleje: agrárvállalkozást "alulról" nem lehet építeni.

HussarX 2016.04.02. 15:02:59

@gregorik: Én Németországban 1986-1987-ben nem dolgozhattam még hivatalosan, ezért az első melóm 10 DM/óra küchenhelfer volt, de hamarosan asztalos disszidens társammal szakmunkát is kaptunk, ahol nekem 20 DM/óra jutott. Később sikerült limitált munkavállalásit kapnom (csak az Arbeitsamt-on keresztül dolgozhattam), így Augsburg mellett az Andreas Schmid speditőrnél dolgoztam havi 3400 DM-ért a raktárban, gyenge német tudással, az angolomra senki nem volt ott kíváncsi, az A,B,C,D,E kategóriás jogsimra viszont annál inkább, de mire kocsira raktak volna, addigra megjött az USA vízumom. Egy csütörtöki napon szálltam le a JFK-n, a következő hétfőn már amcsisított (Rhode Island) jogsim, bérleményem egy magyarral, és munkám volt egy kalapácsos helyen (40 cent/db-ért raktam össze egy-egy összetört raklapot), ekkor az angol tudásom már erős közepes volt, amit szinte teljesen autodidakta módon sajátítottam el. Hamarosan (2 héten belül), kaptam egy US $13,5/óra melót, "full benefit-el", ami ott nagy szó. Egy komputeres középvállalkozásnál csomagolást és szállítást csináltam, Milford MA-ben, de Kaliforniába vágytam a filmesekhez (itthon is dolgoztam korábban a MAFIL-nál, mint "bühnés". Az már nehezebb dió volt, de 2-3 hónap után sikerült. További egy év után saját vállalkozásom lett, eddigre már annyira jó volt a nyelvtudásom, hogy egyszerű reklámszövegeket meg tudtam írni a megrendelőimnek, és a helyi újságban is megjelentek cikkeim. Szóval szerintem a nyelvtudás nagy előny, de "entry level" munkát talál, aki szorgos és van esze, még nyelvtudás nélkül is. Csak nem szabad ott megragadni, tanulni kell mindhalálig, és akkor előrébb lehet lépni. Az USA-ban nem érdekelte őket, hogy milyen bizonyítványaim vannak, azt nézték, milyen képeket készítek, milyen videókat vágtam össze, és már benn is voltam a vérkeringésben. A filmiparban főleg ajánlásos módon kaptuk a munkákat, olyanokkal, akit nem ajánlott be senki, vagy nem volt megfelelő munka, amit be tudott mutatni, nem dolgoztunk. És nem is ajánlottam be senkit ha béna volt, hiába volt magyar és volt papírja, mert nem járathattam le magam. A kérdésre a felelet: a szorgalom és az akarás a legfontosabbak, ha nincs meg a megfelelő tudás, azt közben is el lehet sajátítani, szeretik a tanulni vágyó embereket. Jelenleg a falunk jelentős része Németországban dolgozik, mert ez egy sváb falu, ahol óvódás kortól van német oktatás. A nagynéném, és vagy másik 200 asszony szervezett keretek között jár ki német idősekre felügyelni bentlakással, egy hó ott, egy hó itthon alapon, amikor kint van 1500-1600 ójrót kap azért a hónapért, és teljes ellátást. Óriási rájuk a kereslet, a német társadalom is elöregedett, ha egy öreg nem tetszik nekik, nem muszáj elvállalniuk. Viszont a legtöbben itthon boldogok, de itt leginkább az tud ekkora összegeket keresni, akinek volt esze, és nem adta el a földjét amit a TSZ-ek felbomlása után kapott, aki pedig vásárolni tudott hozzá, az nagyon jól él manapság, jobban, mint a legtöbb nyugaton dolgozó honfitársunk, mert "timing is everything".

HussarX 2016.04.02. 15:20:43

@panelburzsuj: Valóban nem írtam meg minden adatot 1 bekezdésben :) Nem ebből élek, ez kiegészítő csak, és mint írtam, egy saját nyugdíjalap. A meggy és a kajszi fák már hoznak valamit, azokat sűrítésre telepítettem. Ez azt jelenti, hogy amíg nőnek a diófák, addig is van bevételem a földből, mert a diókat én 12 méteres térállásra ültetem, de közéjük beférnek kisebb, rövidebb életű gyümölcsfák. Nálunk ezek a kisebb földek jellemzően öreg szőlők és gyümölcsösök, ezekből kell több egymás mellett lévőt megvennem, hogy ültethessem a diókat. Egy parcella jellemzően 190 méter hosszú, ide 15 fát teszek, mert középen kihagyok egy helyet ha nincs a közelben kutam, ide később napelemes öntözőberendezést szeretnék telepíteni majd, ezért hagyok neki helyet. A földeken néha vannak termő fák, így jutottam már több évtizedes diófákhoz is, de jellemzően ezek nem nemes diók, és inkább meggyfásokat tudtam így venni elég olcsón, mert az eléggé munkaigényes, a fiatalok pedig vagy elmentek, vagy nem bírják ezt a munkát. A fiammal ketten csináljuk másodállásba, ha a feleségem ráér ő is kijön. Nagyon szeretek kint lenni a földeken felüdülés nekem. Van egy egyre hanyatló webáruházam, amivel naponta 2-ig dolgozom, akkor jön hozzánk a futár és viszi el a csomagokat, a postára 3-ig mehetek feladni. A webáruház angol magyar/nyelvű a legtöbb megrendelés külföldről jön. Valójában véglegesen 1999 július 26-án költöztem haza, még 5 évig kaptam egyre csökkenő jogdíjakat, de éppen elég volt arra, hogy régi álmom megvalósítsam, és az nappalin járhattam egyetemre, úgy, hogy közben sorban születtek a gyerekek és jól is éltünk. Később, ahogy a jogdíjak eljelentéktelenedtek, 2008-ig, a válságig, nagyon jól kerestünk internetes melóval, gateway oldalakat csináltunk amerikai bankkártya reklámokkal, de a válság és az egyre ravaszabb Google ennek betett 2009-re. Lehet, hogy itt-ott kihagytam valamit, de bocsi. Nem diókból élek, ezt nem írtam, diókból szeretném kiegészíteni nyugdíjamat, ezt próbálom elmondani :)

panelburzsuj 2016.04.02. 15:22:01

@tralalala:
Ja: sose volt, és már nem is lesz 20-30 millám.

HussarX 2016.04.02. 15:33:09

@panelburzsuj: Gyerekek, ott a link, mindenki azt ír egy blogba, amit akar, ahogy az amerikai mondja hallgasd meg "straight from the horse's mouth" - tehát ne egy kitudja hány éves, ki tudja ki írta dolgot olvass, hanem a hivatalos hirdetésüket nézd, és jelentkezz, ha ennyire bizalmatlan vagy. Amit itt írnak, az lehet hogy 5 éves információ. Pont ezt mondom, nagyot változik a világ körülöttünk, csak észre kell venni, mert "timing is everything". A 110 netto különben teljesen lehetséges egy heti 25 órás kb 180ezres fizetésnél, ha nincs adókedvezmény. Én csak azt tudom tanúsítani, ami most az utóbbi egy évben van, amióta ott van a feleségem. A szülés előtt a Lidl-ben dolgozott, kb 4 éve, ott is jól keresett, az akkori bérekhez képest, az összes többi rosszabbul fizet, a Penny-nél jelenleg egy heti 40 órás helyettesi állásra is csak 235 bruttót kínálnak némi Erzsébet utalvánnyal megspékelve és a bérletet, valamint 3 havi 8ezer munkaruhát fizetnek még ez mellé. Az Aldi a benzin felét állja csak.

panelburzsuj 2016.04.02. 15:33:17

@HussarX:
Kösz, így már egyre korrektebb és kerekebb.

Bevállaltál 15 év hontalanságot, az összespórolt (az olvasó előtt máig ismeretlen nagyságú...) tőkédet hazahoztad, azt az amerikás tapasztalataidra építve fialtattad - és még időben kapcsoltál, hogy mivel a még nagyobb halak úgyis megesznek, még azelőtt kiszállsz az iszapbirkózásból, mielőtt az utolsó inged-gatyád is rámenne.

HussarX 2016.04.02. 15:40:35

@panelburzsuj: Neki ez a havi 200ezres félállás most megfelel, havi 10 nap munkáért, mert kicsik a gyerkők, de szeretne előbbre lépni, a helyettes jellemzően 310-320-at vihet haza, ez még pont az a határ, ahol a nettója és a bruttója majdnem megegyezik az adókedvezménnyel. Ha elkezdesz osztani szorozni, vedd figyelembe a havi 3 nap fizetett szabit és a 4 havi 320 órás keret feletti órákért járó dupla pénzt is! Ezt különben 4 havonta fizetik egy összegben.

panelburzsuj 2016.04.02. 15:45:00

@HussarX:
A bizalamatlanságom addig állt fönn, amíg csempéről-csempére ki a nem alakult a mozaik, hogy nem a hobbidiózás, meg a bolti félállás a hétfős család létalapja.

Persze hogy valójában mi - azt még mindig nem kötötted az orrunkra! .. :)

(Jól emlékszem, hogy öt gyerek, és legnagyobb (lány) 17 éves? Mert azzal nem egészen áll össze, hogy a "fiammal ketten csináljuk másodállásba"... Mekkora az a "fi", hogy már állása van?)

panelburzsuj 2016.04.02. 15:47:46

@HussarX:
Nem is fért a fejembe, hogy öt gyerek mellett hogy lehet bejáróként, teljes munkaidőben távol az anyuka... :)

HussarX 2016.04.02. 15:51:25

@panelburzsuj: Hát 1986-1999-ig az 13 év, de nem éreztem magam hontalannak, jó buli volt, és az 1990 előtti rendszerben én nem kaptam levegőt, disszidálnom kellett. Nem tudom miért érdekes, mennyit hoztam haza, de nem titok. A kinti házam eladtam, kifizettem a bankot, a maradékból és a közben még jól csepegő jogdíjakból építettem egy házat Pest mellett, de utána vidékre költöztünk egy kis faluba, most itt élünk. Az igazi pénz nem az volt, amit hazahoztam, hanem amit 1999-2009-ig jogdíjban kaptam, majd itthonról kerestem a neten. Ebből futotta nappalira, és a gyerekkel is eljárhattunk rendszeresen külföldre. A válság óta nem megy olyan jól, sőt, volt egy nehéz időszakunk is, de ettől csak megerősödtünk, nem panaszkodhatok már, a nehezén túlestünk, főleg egymásra támaszkodva. Szóval minden jó nálam, mindenki egészséges, a gyerekek felébredtek, megyünk a Duna-partra, mert szépen süt a nap és ott vannak a haverok, talán meccs is lesz ma :) Mindenkinek szép napot!

nincs1itt 2016.04.02. 15:53:39

@HussarX: nem szeretnék kötekedni, de nyugat németo.-ban az átlag hivatalos jövedelem, 1986-ban ca. bruttó 3000,- DM. volt a 10-20 DM-os fekete majd félhivatalos órabér az 3000,-DM-hoz nem stimmel...

HussarX 2016.04.02. 15:56:15

@panelburzsuj: Ezekre már válaszoltam, olvasd vissza: webáruház külföldre és a fiam a legnagyobb gyerek, a 17 évesen, a legnagyobb lány 16 lesz, róla írtam, hogy évfolyamelső a gimiben. A legkisebb 3 éves, mivel én itthonról dolgozom van bölcsi és a nagynéném a pótmami, így tud dolgozni a feleségem is. Na, tényleg zaklatnak már, hogy menjünk a Dunára, a feleségem ma sajnos délutános, szerencse, hogy vasárnaponta nem kell dolgozniuk.

panelburzsuj 2016.04.02. 15:59:05

@HussarX:
Nem, nem az összeg érdekelt, hanem az "elv".

Hogy a "szikzacskódat" nem Magyarországon töltötted fel, hanem Amerikában.

Mondhatnám: megelőlegezted a ma egyre tömegesebbé váló gyakorlatot... :)

panelburzsuj 2016.04.02. 16:00:14

@HussarX:
Köszi a részletességet - nagyjából összeállt a fejemben kép.

nincs1itt 2016.04.02. 16:02:41

@HussarX: emlékeim szerint nem is volt 3000 DM, olyan 1000 körüli összeg rémlett, és lám:

www.was-war-wann.de/historische_werte/monatslohn.html

HussarX 2016.04.02. 16:04:11

@nincs_itt: Ezt nem értem, miért volt sok a 10 márka/óra a swarz munkáért az étteremben? A török étterem tényleg 5 márkát kínált, de mi az egyik legjobb helyen dolgoztunk, mert pont abban a bérházban laktunk, ahol az étterem volt alul. A mai napig vágom a hely címét, a tulaj Herr Zimmermann volt, de már eladta, az étterem még megvan: www.maximilians-klause.de/
Miért ez a bizalmatlanság azok részéról, akik nem dolgoztak kint? Volt aki azt sem hitte el, hogy a MAFILM-nál 1986-nam havi 40 ezret lehetett keresni (feketén) a külföldi filmek forgatásán. A BKV-nál 1985-ben pedig havi 11ezret havi 260-280 órában. Ma már nem is szabadna annyit vezetni.

nincs1itt 2016.04.02. 16:08:57

@HussarX: én hosszú évek óta élek, éppen németo.-ban.
éppen ezért, kicsit ismerem a viszonyokat, viszont tettem be neked linket.

a 10 dm schwarz, igen szép összeg lehetne, ha a hivatalos órabér elérte volna a bruttó 10 dm-et! de nem érte el...

mivel manapság a kötelező minimálbér 8,8 eur, ezt számold ki 151,67 órára, ez a havi átlagos munkaidő...

én nem kételkedem, a mafilm-ről fogalmam sincs, a bkv-s bérekről sem sok... tehát azt mondasz amit akarsz.

gregaba 2016.04.02. 19:41:03

@HussarX: nagyon jókat írsz, tanulok belőle. Én sacc/kb egy huszassal lehetek fiatalabb (abból kiindulva, hogy mikor disszidáltál), ezek a körök nekem még csak most jönnek. :)

Tehát összefoglalva az a véleményed, h a mai magyar fiatal menjen ki megtapasztalni az életet, aztán lehetőleg térjen haza, mert ultimately itt a legjobb?

ati27 2016.04.02. 20:57:55

@HussarX:
Nagyjából elolvastam amit írtál. Ügyes vagy, így tovább. De azért picit féltelek.. Mert ha beindítasz valami jó kis bizniszt nehogy valaki figyelme rádirányuljon. Ugye volt már kulák korszak. És ahogy alakulnak a dolgok, még lehet is. Meg ugye volt már pár példa a közelmúltból, hogyan túrnak ki embereket a felépítet biznicből.. Még egyszer ne legyen igazam..

2016.04.02. 23:16:08

@nincs_itt:
Én házas vagyok, de ha Magyarországon egy ilyen törvényt hoznának, én háborodnék fel legjobban. Remélem érted miért...

hussarX · http://www.szabo-online.us/ 2016.05.06. 09:59:55

@gregorik: Jól foglaltad össze :) Jelenleg 5 gyermekem van, talán lesz még egy hatodik is jövőre, aztán mire ő is megnő, jönnek az unokák... És igen, azt mondom a gyermekeimnek is, hogy menjenek ki elsősorban tanulni, másodsorban látni, és ha van rá lehetőség, harmad sorban pénzt is gyűjteni, de azt itthon is lehet, csak sajnos még kevesebbeknek, mint a legtöbb nyugati országban (de többet, mint a világ legtöbb országában). Sokan szeretnek Németországgal vagy Svédországgal példálódzni, de elfelejtik, hogy a világ embertömegének 90%-a rosszabbul és/vagy rosszabb helyeken él mint mi. Nem mondom, hogy ez a hozzáállás eredendően rossz, de nem kellene ennyire pesszimistának sem lennünk, mert ez már az egészségnek is árt, többek között ezt is menjenek el megnézni egy optimistább beállítottságú országban, habár szerintem a túlzott optimizmus sem mindig "út a boldogsághoz". Mert ha nagyon mélyre ásunk, életünk értelme, a boldogság keresése, és a fiatalkori tapasztalatokra alapozva, az ember idősebb korában eljuthat a feltétlen boldogságba, amikor már helyén tudja kezelni saját létezését :) Nos, ettől messze vannak még a most kiköltözők, mint az a bizonyos Mako vitéz, de jó úton járnak. Az én általam megfigyelt külföldi emigránsok közül főleg a férfiak, egy idő után igazán hazavágytak, bármennyi földi javat is sikerült összeszedniük kint, de sokan elkéstek a hazaköltözéssel, lekésték az utolsó vonatot, és ezért hiába jómódúak, nem igazán boldogok. Az utolsó vonat akkor megy el, amikor meghalnak a szülők, elkopnak a barátok, és az új család már nem magyarnak érzi magát, esze ágában sincs Magyarországon élni, hiszen neki már az új hazához húz a szíve. És amikor hazajön szegény kivándorló, gyakran al kell játszania a sikerember hálátlan szerepét, még ha hitelkártyával utazott is haza, amit 20% kamattal törlesztget majd. Persze vannak ténylegesen sikeres emberek is, akik anyagilag nagyot alkottak kint, de azok pedig azon gondolkodnak el, hogy vajon itthon is meg tudták volna csinálni a szerencséjüket? Főleg ha találkoznak olyan egykori magyar barátjukkal, aki itthon lett jómódú, ne adj Isten "oligarcha". Akinél a pénz az első szempont az lehet, hogy boldog kint is, főleg ha hazalátogat, és azt látja, hogy az itthoni ismerősei kvázi nyomorognak.

De kint 6 gyereket normálisan felnevelni csak a nagyon sikeresek tudnak (persze egzisztencia szinten bárki, bárhol). Ha esetleg hazafias érzelműek, akkor pedig lehetetlen, vagy megmosolyogtató feladat kint "igaz magyar" gyereket nevelni. Érdekes megfigyelés még, hogy akik itthon szidják az országot és úgy mennek el, azok néhány év után kint büszkék lesznek magyarságukra, és persze többnyire hazajárnak ingyenes vagy hálapénzes orvoshoz is :)

hussarX · http://www.szabo-online.us/ 2016.05.06. 10:30:24

@nincs_itt: Ha ott élsz, kérdezz meg egy 60 év körüli embert, hogyan fizették az éttermekben a konyhasegédeket 87 körül. Én tudom, másfél évig fizettek, de igaz az is, hogy a török étteremben csak 5 dm-et ajánlottak óránként (adómentes, nem bejelentve). Mi Augsburg talán legjobb éttermében dolgoztunk, még a címre is emlékszem, 8900 Augsburg, Jesuitengasse 18, Herr Zimmermann volt a konyhafőnök, annyira szerette a magyarokat, hogy minden évben 2 hétig magyar vendégszakácsa is volt, és magyar napokat tartott. Mi az épület mögötti udvaron az átalakított melléképületben laktunk (ott volt 2 lakás, a szomszédunk egyetemista volt). A nekünk címzett levelekre a fenti címen kívül azt kellett írni ""Rückgebaude Links" :) Az Andreas Schmid speditőrnél hivatalosan dolgoztam, ott volt bruttó és nettó bér, de a padláson még van még a végelszámolásom velük, mert amikor elmentem vigyáztak rá, hogy ne legyen majd nyugdíjjogosultságom ott, sok papírt aláírattak velem, mikor végre (majd 2 év után) megjött az USA bevándorló vízumom (ha jól emlékszem akkoriban I-94 volt a neve). Szóval a tiszta (schwarz) 10 márka biztos, a szállítmányozó cégeknél is jól kerestem, de ne feledd el, hogy 1 US dollár akkoriban 2 DM-et ért ma egy euró több, mint 1 dollárt.
www.history.ucsb.edu/faculty/marcuse/projects/currency.htm

Tehát akkori dollárban számolva kb 5 dolláros volt az órabérem az étteremben, és amikor 1988-ban Kaliforniába érkeztem, ott ennél már a hivatalos minimálbér is több volt. Így már egy 2200 DM-es nettó fizetés is elég kevésnek tűnik, ha akkori dollárra számoljuk, 1100 dolcsi, nem volt nagy fizetés Los Angelesben, tudom, mert eleinte annyit kerestem, és 460 dolcsi volt havonta a szerény albérletem Burbank-ban (ami a legnagyobb havi költségem volt egy összegben). Nem haltam éhen belőle, de nem is dőzsölhettem...

hussarX · http://www.szabo-online.us/ 2016.05.06. 10:33:21

@nincs_itt: Nem tudom milyen átváltással számolják a DM/Eurót. Mondom kérdezz meg egy idősebb embert ha nem hiszed, amit írok, vagy csak egyszerűen ne hidd el ha nem akarod, végül is ha úgy boldogabb vagy, akkor nem bánom :)

nincs1itt 2016.05.06. 14:36:05

@hussarX: mivel akkoriban éppen(is) itt dolgoztam, pontosan tudom, hogy a hivatalos órabér - szakmunkásnak - 10-12 dm volt, a feketén dolgozók jó esetben a felét kapták! tehát a török ajánlatát veszem hihetőnek!

Reactor 2021.03.22. 20:44:30

@gregaba: Ettől függetlenül a "domestos" kategória is jobban él ott kint, mint mi idehaza. És nem azért nem jön haza, mert szégyelli, hogy (szerinted) rosszabbul él, hanem pont azért, mert sokkal jobban él, és esze ágában sincs visszatérni ebbe a lepusztult, korrupt szarfészekbe, ahol a Viktátor és a sleppje Észak-Korea 2-t építgetnek.
A hazai bűnözés meg kb. négyszerese a kintinek, tekintve hogy a zsernyákok szarnak egy nagyot a bűnözőkre, helyette trafiznak meg maszkhiány miatt bírságolnak.

@'it's cool to know nothing': Nem, barátom, nem hülyeség. Nagyon szeretnéd, hogy az legyen, de sajna a vágyaid nem befolyásolják a tényeket.
Alapból ott kezdődik, hogy az országban kb. mindenhol uram-bátyám rendszer van, kezdve az oktatástól. A tudásod nem ér lófaszt se, az számít, kiket ismersz.
Aztán, rengeteg jól fizető álláshelyet meg se hirdetnek - ezek belsősöknek vannak fenntartva.
Haszontalan képesítés pedig nincs, csak kevés munkahely. Ezt pedig számon lehet kérni a Viktátoron, ha jól tudom, ő ígért 1 millió munkahelyet.
Az a "rakás szakma", ahol vadászni kell az embereket, az jellemzően vagy 2-3 sztárszakma, vagy olyan jellegű hiányszakma, ahonnét minden épeszű ember lelépett külföldre, és az itthoni rabszolgahajcsárok most bajban vannak, mert nincs rabszolga aki termelje a profitot. Fizetést emelni persze egyik se óhajt, inkább kórusban nyígnak, hogy gyere haza Mikkamakka.

@orient: Az itthoni nagy büdös semmihez képest igenis jobb dolguk van, akárhogy is toporzékolsz itt. A kivándoroltak száma már bőven másfél millió fölött van, és valamiért egyik se akar hazajönni ide az orbánista terrorba. Hogy neked a rabszolgalét az álmod, vagy savanyú a szőlő és ezért köpködöd a külföldi munkavállalókat...egyéni szoc. probléma. A tény az, hogy még kulimunkával is jobban meg lehet élni odakint, mint idehaza. A tények pedig a hozzájárulásod nélkül is tények maradnak.

@: Ja, tehát a saját példád alapján generalizálva kijelented, hogy olyan nincs, hogy csak a csókosok juthatnak előre.
Hozod ugyanazt a színvonalat, mint amikor a rózsadombi Pistike megeszi a luxusvillában háromfogásos reggelijét, fitnesszezik egyet az alagsori wellness-központban, kimegy az utcára, szétnéz, látja a sok márkás sportkocsit és elcsodálkozik: "szegénység? há' hogy lenne má' itt szegénység?" Szerintem ennyit a hülyeségeidről.
Azt meg leszarom, hogy a cégek miért települnek ide. Fizessenek itt is úgy, mint otthon. Ha nem, akkor meg takarodhatnak a halál faszára elfele, csináljanak más országból rabszolgatelepet.
Nyugodtan nevezheted összeesküvés-elméletnek a tényeket amúgy, idiótáktól ez megszokott, akik nem látnak tovább az orruknál, az előző két fogyatékos mellé simán odaférsz harmadiknak. Igazatok ugyan így se lesz, deeeeeeeee legalább az akolmeleg az megvan.

@Usenka: Idehaza meg egy ócska adósrabszolgája vagy az Orbán-rezsimnek, és ugyanúgy szarba se vagy nézve. Külföldön ugyanezért legalább pénzügyileg kompenzálva vagy, idehaza meg csak éhendöglesz. Ez nem érv.

@DR. Smit Pal: Aha, hasonlítsd össze egy német munkás fizetését egy magyaréval. Valamint az adók, levonások összegét. Aztán pampogjál, hogy rosszabb odakint az élet, fidesznyik.
Elég átlátszó trollkodás volt, te magad is tudod jól, mi az igazság, de kifelé ugye felsőbbrendűséget kell mutatni. Dolgozik a lelkiismeret.

@histar007: Azért, kis barátom, mert ott kint még az aljamunka is többet fizet, mint idehaza a magas profilú. Mert odakint kérés nélkül adják a fizetett szabadságot, orvosi ellátást, míg idehaza ha odamész gazsulálni a főnöködhöz, másnap már nézhetsz új munka után. A 400 óra ingyen robotról nem is beszélve, amit idehaza ki se fizetnek, odakinn meg nincs.
Hát, barátocskám, ez a különbség a német és a magyar munkavállalás között. És ezért dolgoznak egyre többen odakint, mert a német munkáltató már rájött arra, amire a magyar munkáltató kilencvenmilliárd év múlva se fog.

@tralalala: Ehhez nem kell Zsindex meg 444 meg a többi hazugsággyár....akinek van szeme, az látja, hogy az ország gyakorlatilag folyamatosan dől be. Akinek meg nincs, az majd tapasztalni fogja a saját bőrén, amikor nem lesz értékteremtő, nem lesz akiadózzon, és a karhatalom nem tudja majd fizetni a pribékjeit...

'it's cool to know nothing' 2021.03.22. 21:40:53

Soha senkit nem vettem fel, aki valakinek a valakije volt. Idén is már felvettem két fiatal kollégát és keresek most is jól képzett embereket.
Talán pont én vagyok, akit azért vettek fel eddig mindenhova, mert ismertek. De nem úgy, ahogy gondolod. Hanem úgy, hogy jó volt a hírem, és felkértek a pozícióra. Ez nagyon nem magyar sajátosság, a fejvadászok is ebből élnek, azzal veszik fel a kapcsolatot, akit valaki ajánl nekik. Egyébként gratulálok, hogy egy öt éves kommentre sikerült reagálnod. A vicc az, hogy minden amit írtam aktuálisabb, mint valaha. Az öt évvel említett kolléga, aki Németországba ment ki tőlem, azóta vissza is jött hozzám. Jól keresett, vezető beosztásban volt, és visszajött és boldog (és jól boldogul) itthon. Na ehhez mit szólsz?

Reactor 2021.03.22. 22:29:32

@'it's cool to know nothing': Öt éves a komment, a helyzet viszont semmit nem javult - sőt, konkrétan rosszabbodott. Tehát a válaszom releváns.
Rendben, tehát te nem vettél fel csókosként senkit se. Ez stimm. A munkahelyek többsége - főleg az állami szféra - pedig napi szinten igen. De még a versenyszférában is erősen jellemző a dolog. A tudás másodlagos: az illető bérigénye, politikai nézetei, magánélete, lojalitási preferenciái a mérvadóak. Segghülye az adott feladathoz? Hát aztán, majd beletanul, legrosszabb esetben három hónap után kivágjuk, és felveszünk mást, ahogy a napi gyakorlat szokott lenni.
Említesz egy kollégát is, aki visszajött. Ez oké, ez nagyjából a 2 százalék; a döntő többség majd a lábát töri, hogy elhúzzon innen, és vissza se néz. Akár mosogató, akár fül-orr-gégész szakorvos az illető.
És persze vedd számításba azt az uszkve 1 millió friss munkanélkülit, akik a kormány idióta víruscirkusza miatt kerültek az utcára! Sejtheted, hogy ők se itthon képzelik el a folytatást.
süti beállítások módosítása