Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Ezért ne menj tőzsdére!

2015. szeptember 30. - Szarvas Norbert

Ha nagyon ésszerű akarnék lenni, akkor az lenne a mindenki számára egyértelmű válaszom: mert nem érted a tőzsdét! Jó, nyílván nem lesz vége ebben a pillanatban ennek a cikknek, de akár lehetne is. Most kifejezetten a magyar piacra fogok szakosodni és a magyar átlagember szemüvegén keresztül fogok indokolni. Tehát a self-made panelfreak tőzsdecápák lehet unatkozni fognak a cikk olvasása során. Sorry, de ez most nem arról szól, hogy kereskedj. Miért ne kereskedj? Alapvető problémaként lehet megnevezni magát a tőzsde értelmezését is. Az amerikai brókerfilmeknek köszönhetően az átlagos emberben egy torzult elképzelés él a befektetésekkel kapcsolatban. Íme a matek: befektetés=minden pénz, amit elraknék kamatozni=tőzsde=tőzsdecápák=hatalmas kockázat=szegénység/gazdagság. Pedig korántsem így van. 

Részben a Market express írásából fogok szemezgetni, amit a portfolio.hu szabadfordításban kiragadott és matematikailag cenzúrázta (11 pontból 10 lett valamiért). De ez csak a keret lesz, a többit én melózom bele, hogy teljesebb képet és érvet  kapjál néhány "oraveczi Coelho bácsizástól".

600_1.jpeg


1. Túlságosan hallgatunk egy olyan blogra, könyvre, vagy cikkre, ahol leírják a "tuti" befektetési módszert

 

 Van pénzed? Akkor most kell aranyba rakd! De nehogy aranyba rakd! Csak egy pici aranyat vegyél! Nincsen értelme kevés aranyat venni! Az arany időtálló befektetés! Az arany nem fogja túlélni a jövő felhőbe költöztetett világgazdaságát! Az arany tökéletes rövid távú befektetés! Az arany ára pont most esik át a korrekción (árzuhanás)!

img_55f5e0ed3d28e.jpeg

Jézusom! Micsoda követhetetlen tanácsáradat, amivel szembesülnöd kell, ha belevágsz egy befektetésbe! 21.-ik századi google doktor révén szent meggyőződésem, hogy általában az emberek az interneten próbálnak meg tudakozódni és utána nézni az őket érdeklő dolgoknak. Ahány oldal, annyiféle tanáccsal szembesülsz. Ha pedig elmegy a kedved attól, hogy kockázatass, akkor jelennek meg a Steve-ek és Egri Viktorok, akik az okos meggazdagodás reményével kecsegtetnek, miközben nem kell összezavarodnod a mindenféle befektetések és ezekről szóló híradások össze-vissza tanácsaitól. Aztán pislogsz, ha elvették a pénzedet, mert nem vagy hajlandó elfogadni:

"Ingyen pénz igenis létezik! Te adod oda a másiknak önszántadból és reményteljesen"-Szarvas Norbert

 Gyakori hiba, hogy olvasol egy félszakmai könyvet, amivel egyet értesz. Olvasás közben igazat adsz a könyvnek, örülsz, hogy megérted és mivel megérted, ezért logikusnak gondolod. Elolvastad és már indulsz befektetősdit játszani, hiszen tökéletesen érted a piac és a tőzsde működését. Talán ez a legnagyobb hiba, amit elkövethetsz. Nem állítom, hogy könyvekből nem lehet megtanulni jól befektetni, de azt biztosan tudom, hogy egy-két könyvtől mg nem leszek szakértő. Vagy te történelem doktorrá váltál, amikor elolvastad az első, második, harmadik történelemkönyvedet? Orvos lettél attól, mert minden nap követed a Nők lapja Café online tanácsait? Szerinted miért működne ez másképpen a befektetések világában? 

Jegyezd meg nagyon: Nem létezik tuti módzser, tuti tipp. Legalábbis azon a szinten, amin mozogsz, ott nem. Más a kérdés, ha vannak bennfenntes információid, de most nem erről van szó. Több ismerősöm "esett áldozatul" olyan befektetési guruk pénzes akadmiáinak, oktatásainak, akik elhitették a szerencsétlenekkel, hogy a tanfolyam sikeres végeztével megfelelően fognak tudni kereskedni. 

Nem győzöm hangsúlyozni, hogy ezeknek a pár hetes, hónapos oktatásokon átesett ifjoncoknak a 80-90%-a az első évében elveszíti minden befektetni való pénzét! Te is ezt akarod? 

Van egy elméletem: Ha valaki rendkívüli módon érti a tőzsde működését, akkor miért nem nyerészkedik belőle? Ha nyerészkedik belőle, akkor miért bohóckodik zugtermekben néhány srác előtt pár tízezer forintért?  

ej.gif

2. Túlanalizáljuk a befektetést: azt szeretnénk, hogy befektetésünk minden elvárásunknak tökéletesen megfeleljen .

 Iskolában nem igazán ment a matek, statisztika, analízis? Szerinted az integrálás és deriválás növényerjesztési folyamatok? Sebaj! Itt a helyed a befektetői analizátorok világában! Hagyd a megérzéseket és a piaci információkat, hiszen a statisztika, a matek és a vlaószínűségszámítási modellek mind egy irányba fognak állítólag mutatni: a te gazdagságodba! Mennyi a valószínűsége annak, hogy becsukod a szemed és megpróbálod lenyomni a H billentyűt? Ha nem tudod kiszámítani, akkor hogyan érthetnél meg egy olyan valószínűségszámítási és statisztikai algoritmust, amivel pontosan meg tudod mondani, hogy az árfolyam holnap hol lesz?

Imádom, amikor ülök a kávézóban és látom, ahogyan a bróker megpróbálja eladni a saját termékét és beszél a megtérülési rátáról. A vérmesebb ügyfél (aki tegyük fel, hogy "veszélyesen tudálékos" foglalkozásból jött, mint például matematika tanár, informatikus vagy könyvelő) fogja a kis számológépét és megpróbálja kiszámolni a különböző vélt és valós tényezők, költségelemek és egyéb indikátorok alapján a nettó zsetont, amit kézhezkap. A bróker meg izzad, mivel a számításba percenként csúszik hiba, de ezt nem hajlandó elfogadni az ügyfél. Sőt! Elvárja, hogy amit évekig tanult a másik, mint szakma, azt neki fél óra alatt tanítsa meg. Eszméletlen az emberi ego! Ha megkérnéd, hogy fél óra alatt tanítsa meg a matek tanári szakmát vagy a könyvelőit, akkor ő lenne a legjobban felháborodva ezen.

tozsde_iskola_gain7_35_1.png

 

 

Ha analitikus tőzsdézésre adod a fejed laikusként, akkor természetesen az informatika fog neked ebben segíteni. Tonna számra érik egymást az interneten azok az automatizált analitikus kereskedőfelületek, amik a megoldást nyújtják neked! Újfent nem kell semmit csinálnod, csak a zsetont betolni, megnyomni a gombot és elmenni az asszonnyal moziba! A pénz pedig dolgozik helyett! Szerinted, ha olyan elképesztő és egyértelmű sikereket tud mindenki elérni ezeken a platformokon, akkor mi szükségük van rád? Miért nem titkolják ezek a programokat, miért nem a saját pénzüket forgatják meg és lesznek a kitalálói csitrilliárdosok? Mi szükség van huszadrangú olcsó honlapokon hírdetni ezeket az eszközöket? Szerinted miért?

"Ha mindenki gazdag, akkor ki a szegény?"- Szarvas Norbert

396463_244902205582237_257187181_n_1.jpg

 

3. Akkor veszünk, ha emelkedés van és akkor adunk el, ha zuhan az árfolyam

A nehezen megszerzett pénzedet nem akarod kockáztatni. Ez teljesen érthető. Csak akkor ha kenyeret akarsz enni, akkor ne fogjál egy kaszát és menj el a földre búzát termelni. Menj be a legközelebbi pékségbe és vásárold meg a szakértelmét!  Hihetetlen, hogy a nyereség mennyire manipulája a józan eszét az embernek. Mindenkitől csak azt hallod, aki ezzel foglalkozik, hogy mennyire jó dolog és milyen sok pénzt kaszált? 

Olcsón vegyél és drágán adj! Még a popcorn tőzsdei mozikban is elhangzik ez a kitétel. Mégis nagy ívben tojsz erre a tanácsra, hiszen józan ésszel úgy gondolkozol, hogy az árfolyam akor jó ha felfele megy. Hibás felvetés, hiszen akkor már késő beszállni az üzletbe! Ha nagyot akarsz nyerni, akkor kockáztatni kell.  A legutóbbi gazdasági világválság tökéletesen bebizonyította, hogy strukturális szinten lehet komplett társadalmakat megkopasztani. Jó, most nem a hitelezésről beszélek. Magyarországon a hitelkárosultak megemelkedett tőketartozása köszönőviszonyban nem volt azzal a soha nem hangoztatott számadattal, amit a mesterségesen kialakított pánikhangulatban értékesített részvények és egyéb papírok lekönyvelt vesztesége okozott. Évekig azt hallottad a médiában a nagy okosoktól, hogy azonnal el kell adni mindent, különben bukta lesz. Az átlagos embert befosatták és kivett minden pénzt. (Nyílván nem mindegy, hogy befektetési alapban van a pénzed vagy egy konkrét cégben. Minden helyzet egyedi). Én azt javasoltam 2008-2009-ben az ügyfeleimnek, hogy most kell minden pénzt betolni. Aki halllgatott rám, annak dupláztuk a pénzét egy év alatt viszonylag kockázatmentes befektetési alapokban... Az elmélet egyszerű volt: tudtuk, hogy idő kérdése a piac eszmélése. Mivel mindenki elad, ezért lement a vételár. Most kell venni, hátradőlni és nézni, amint az árfolyam megemelkedik. A játék pontosan erről szól. De ez csak azért működhetett, mert az amatőrök (akik a piac 80%-át adják ki) befolyásoltság alatt elkezdtek eladni mindent és a veszteséget realizálni.

"A tőzsde nem pénzteremtő, hanem újraosztó rendszer. A te pénzed az én zsebembe kerül, mert én elég őrült vagyok ahhoz, hogy vásároljak, amikor mindenki elad."

A jó befektetési és pénzügyi tanácsadók igazából őrültek, adrenalifüggőek és hazárdjátékosok. Általában azok bukják el a pénzt, akik túl megfontoltak, akik mindennek sokszor utána néznek és amíg gondolkodnak, addig a világ elhalad mellettük. Amikor befektetsz, akkor nem a múltat vásárolod meg, hanem a jövőt. A jövőt pedig senki nem tudja. Következtetni lehet bizonyos információkból, de sosem fogsz kapni garanciát a történésekre. Ráadásul a saját pénzével az ember sokkal idegesebben bánik egy befektetésnél, mint egy idegenével. Bizonyított tény, hogy ha az ember ideges, akkor rossz döntéseket fog hozni, kapkodni fog. Minél nyugodtabban reagálunk egy helyzetre (pl.: árzuhanás), annál tisztábban látunk és tudjuk meghozni a döntést. Képes vagy 100 ember előtt beszélni vagy ideges leszel és izgulsz? Az elején a legtöbb ember izgulna és izzadna a tenyere. Viszont ha ezt a műveletet sokszor csinálnád meg egymás után, már rutinná vállna és lenyugodnál. Pontosan így működik a befektetők világa is. Minél gyakrabban van a frontvonalon az ember, annál jobban hozzászokik a terheléshez. Ezért nem mindegy, hogy te magadtól csinálod, vagy egy profit kérsz meg.

20130527112015_befektetesialapok1_621x274.jpg

4.túl magas hozamokat várunk, túl rövid távon

Volt egy ismerősöm évekkel ezelőtt, aki bejött az irodámba és megkérdezte, hogy én milyen hozamot tudok neki elérni. Alapvetően megtakarításokról beszéltünk (havonta 10-20 ezer forintot tesz félre), én pedig befektetési alapokról. Elmondtam neki világosan, hogy általában az ügyfeleim számára fontos a biztonságfaktor és a kiszállási lehetőség. Szerintem a befektetési alapok remek lehetőségek, amiknek az ára a hagyományos tőzsdei részvényekével szemben az alacsonyab hozamkilátás. Elmondtam, hogy az elkövetkező években (2009-ben volt ez) 10% körüli hozamot fogunk tudni évente elérni. A srác kiröhögött. Éppen akkor végzett valami tőzsdeguru tanfolyamot. Elmondta, hogy náluk, aki havi 30% hozamot nem ér el, az nem ember. Én megkérdeztem, hogy mi a kockázat, amire annyit mondott, hogy ez tuti dolog. Ráhagytam. Két évre rá találkoztunk, akkoriban postásként dolgozott (nem bántás a postásoknak). Ezek szerint nem jött be a havi 30%-os hozam, különben ebből élt volna. Tanulságos volt.

Az emberek elvesztették a realitásérzéküket. Az én szakmámban (főleg a biztosítói területen) évekig az volt a divat, hogy ki mond nagyobb számokat az ügyfélnek hasraütésszerűen. Volt két éve egy ügyfelem, aki nyugdíjbiztosításra jelentkezett be. Orvosként belátta, hogy nem ért a témához, viszont a költségeket átszámolná. Megmutattam neki az összes biztosító közül a számomra elfogadható legjobb ajánlatot (ár-érték-minőség-bónusz-költésg-hozamkilátások). Elmondtam neki minden költséget (belátta, hogy a piacon az egyik legjobb költségszerkezettel bír a termék) és vittem kalkulációt 3 illetve 7%-ról. Elmondtam neki, hogy az excelbe beírhatnék 20%-ot is, de az nem reális a következő 30 évben (ennyi volt neki még hátra nyugdíjig). 7%-ot akkor feltételezhetünk, ha vegyes portfoliót alakítunk ki részvény túlsúllyal, a 3% pedig kötvény és granatált alapok portfóliója esetén reális szám. Elvitte az ajánlatomat, majd egy hétre rá beszéltünk telefonon. Megkötötte egy 54.000 havi díjú nyugdíjbiztosítást egy másik biztosításónál. Amikor megkérdeztem, hogy miért döntött így, azt mondta, hogy mert a kalkulációjukban nagyobb összegek jöttek ki a végén. Kábé 25%-al nagyobb végösszeg. Aki ismeri a nyugdíjbiztosításokat az tudja, hogy ekkora különbségek azért nincsenek. A végére kiderült, hogy az értékesítő nem 7 hanem 15%-os hozamot írt be és ez győzte meg. Itt elgondolkoztam, hogyha felelőtlenül beírok 20%-os hozamot, akkor velem köti meg? Persze ilyet soha nem fogok tenni, mivel csalódás lenne a vége. 

Megfigyeltem, hogy az emberek kizárólag az abszolút nyereségben tudnak gondolkodni. Nem tudják értelmezni a nyereséget. Befektet valaki 100.000 forintot. Elmondjuk neki, hogy 1 év múlva az ő kockázatviselési hajlandóságával lehet 7.000 forint nyeresége- kamatadó és EHO. Ő erre azt mondja, hogy nem fekteti be, mivel ez aprópénz a fizetséhez és életéhez képest, holott nominálisan 7%-os kiemelkedő hozamról beszélünk, amit egyik bank sem tud jelenleg biztosítani betétlekötés esetében. Ilyenkor vagy elviszi oda a pénzét, ahol többet ígérnek (például 20.000 forintot) vagy pedig úgy dönt, hogy elkölti a pénzét ("eltudom jobb dologra is költeni). Az első esetben azt nem akarja elfogadni, hogy hazudni fognak neki vagy a pénzét kockáztatni, míg a második esetben azt nem érti meg, hogy így 100.000 forint lesz a vesztesége, ha értelmetlen dolgokra elveri a pénzét. 1 év múlva nem 107.000 forintja lesz, hanem 0! 

"Kevés idő kevesebb pénzt jelent, mintha sok időnk lenne. Biztosan számodra sem rövid ideig tartott a lakásodat megszerezni"

end-key-394275-m.jpg

Helyesen akkor jársz el, ha azt csinálod, amit tudsz. Ha nem tudod, akkor keresel valakit. Ha találsz valakit, akkor megbízol benne. Ha megbízol benne, akkor tudnod kell felügyelni. Ha felügyelni akarod, akkor tanulnod kell. Akkor jársz el helyesen, ha megtanulsz figyelni.

Kérdésed van? szarvas.norbert@iflgroup.hu

 

Képek forrásai:

http://www.napi.hu/tozsdek-piacok/itt_az_utolso_tuti_tipp_2015-re.591556.html

http://kiszamolo.reblog.hu/amit-az-aranybefektetesrol-tudnod-erdemes

http://penzgondoskodas.blogspot.hu/2013/01/elemzes-2013-01-14.html

http://www.tozsdeiskola.hu/referenciak/automatizalt-eredmenyek.html

http://iflgazdasag.blog.hu/2014/01/31/az_emberek_sajat_magukat_fosztottak_ki

http://www.tozsdeforum.hu/szemelyes-penzugyek/megtakaritas/csaloka-alom-a-visszatekinto-hozam-52616.html

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr677870030

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pan Modry 2015.09.30. 22:43:26

Azert a te tudasod is hagy kivanni valot maga utan.
Ha 2008-9 ben azt javasoltad hogy most kell minden penzt betolni az bizony felelotlenseg volt.
Falling knife piacba hulyeseg a teljes risk capitallal beszallni, egy ilyen helyzetben en inkabb egy linear dripping-et javasoltam volna, gyakorlatilag nem sokkal kisebb upside potential mellett nagyban csokkenti a downside risk-et.

Pan Modry 2015.09.30. 22:55:48

Illetve en nem ertem milyen kalkulaciorol beszelsz, hasrautesszeruen hulyiteni az ugyfeleket szerintem buncselekmeny.
Olyan pedig hogy 15%-os hozam marpedig nincs, max olyan 15%-os hozam van amihez egy 12%-os downside risk is tartozik. Nem tudom hogy milyen risk meg ugyfelmenedzsment van az ilyen cegeknel, de ha az van mo-on amit leirtal az a penzugyi szabalyozas totalis szegyene.

Pan Modry 2015.09.30. 23:01:32

Ha meg vki aszondja 30% hozam alatt nem ember, akkor egy nagy fasz hogy a sajat penzevel baszakszik ahelyett hogy elmenne egy hedge fundhoz ahol lehet nem szarral is gurigalni. Ja, aki hoz tuti 30%-ot azt bmelyik hedge fund azonnal felveszi, csak epp total komolytalan ilyet mondani.
Mondjuk ha en olyat hallok hogy "tuti biznisz" akkor cssk az a tuti hogy en abba egy fillert sem tolok bele.

Szarvas Norbert 2015.10.01. 00:08:04

@Pan Modry:

első kommentedhez:

nagyon fntos, hogy egyáltalán nem mindegy hova fektetünk be. ezt írtam a cikkben is. akkoriban úgy gondoltam, gondoltuk többen, hogy a nagy eladási hype-ot kell meglovagolnunk mégpedig ma már öngilkosságnak számító BRICH bef. alapokban. Kb 1-másfél évig volt trendforduló, majd minden pénzt azonnal ki kellett vonni, mivel látható jelei voltak a BRICH alapok árzuhanásának. de ez már befektetési stratégia és nyílván a "mindent beletolni" nem a kosztpénzt jelentette, hanem a felesleges zsetont. ez olyan trend volt, mint például az ingatlanválság miatti árzuhanás. 2011-2014 között volt érdemes például pesten lakást vásárolni, idén drasztikusan emelkedtek az árak.
Vannak ilyen kilengések, amit egyetlen könyv sem tud megjósolni...

pupumpa 2015.10.01. 00:19:11

"azt nem érti meg, hogy így 100.000 forint lesz a vesztesége, ha értelmetlen dolgokra elveri a pénzét. 1 év múlva nem 107.000 forintja lesz, hanem 0! "
Miért gondolod hogy pont értelmetlen dolgokra veri el a pénzét? Pl. díszburkolatra az ingatlanán. Ezzel növeli a ház értékét, ráadásul minden nap élvezi a látványt. Vagy hőszigetelésre, esetleg egy korszerű kazánra, amikkel sokkal nagyobb haszna lesz mint a röhejes 7ezer forint. De ha csak egy szuper tévét vesz, azzal is jobban jár,az egész család élvezi tíz évig minden nap.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2015.10.01. 00:22:16

A tőzsdézésnél a legfontosabb dolog, hogy csak olyan pénzt szabad kockáztatni, amire tuti nem lesz szükség a következő évben...

Egyszer egy ismerős tőzsdézni akart, de mondtam neki, hogy várjon, olvasson utána a témának és várjon fél évet. Aztán beütött a válság és ő csak nézte, hogy az ingyenes szimulációban hogyan feleződik a játékpénze, majd a mélyponton vásárolt be valódi részvényekből. Persze azóta se köszönte meg...

Pop40 2015.10.01. 03:28:52

Igen, az átlagemberek zöme így áll hozzá: soha nem engednének a közelükbe olyan orvost, akinek a tudása mellett nincs x év gyakorlata. Ő azonban meg van győződve, hogy attól, hogy elolvasott 2 könyvet, meg 3 alkalommal meghallgatott 1-1 tőzsdei előadást, egyből tőzsdeguru lett.:-)

Holott ez épp olyan szakma, mint minden más: sem megfelelő elméleti tudás, sem hosszú ideig tartó gyakorlat nélkül nem fog menni, maximum ideig-óráig nem jönnek elő a gondok, ha épp szerencséje van.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.10.01. 08:57:49

az az 1 nap a tőzsdén kép nagyon jó. :D

Pan Modry 2015.10.01. 09:43:46

@Szarvas Norbert:
Itt nem arrol van szo hogy felesleges vagy nem felesleges zseton.
Olyan nincs hogy felesleges, tfh van nekem x szazezer eurom amit a kovetkezo 30 evben nem tervezek elkolteni, az nem azt jelenti hogy felesleges, ezzel a penzzel is szupertudatosan kell banni es esszeruen befektetni, marpedig egy falling knife piacon egy adott momentunban ezt betolni nem esszeru.
A lehetoseg megragadasanak is vannak jo es rossz technikai, amit te javasoltal szerintem az adottt pillanatban nem a legjobb technikai megoldas volt. ( nagyon rossz sem volt persze, de en nem szoktam igy ozit nyitni)

s 2015.10.01. 11:51:19

@Pan Modry: Trombitaréz. Ilyen szabályozás van Magyarországon.

s 2015.10.01. 11:57:51

@Online Távmunkás: "A tőzsdézésnél a legfontosabb dolog, hogy csak olyan pénzt szabad kockáztatni, amire tuti nem lesz szükség a következő évben..."

Javítva: A tőzsdézésnél a legfontosabb dolog, hogy csak olyan pénzt szabad kockáztatni, amire tuti nem lesz szükség soha többet. Minden nyereség, de maga tőke is ajándék onnantól kezdve.

Ugyanitt:
- Hogyan lehet a tőzsdén egy kisebb vagyonra szert tenni?
- Egy nagyobb vagyonnal kell kezdeni . . .

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2015.10.01. 16:10:07

@s: Azért kell rövid távon felesleges pénzzel tőzsdézni, mert akkor ki tudod várni a hosszabb távú emelkedő trendeket, nem kell a pár hetes gyengülés közepén realizálni a veszteséget, mert azonnal kell a pénz...

s 2015.10.01. 16:58:30

@Online Távmunkás: Ki nem mondva feltételezed, hogy létezik a hosszabb távú emelkedő trend. Továbbá ki nem mondva azt is feltételezed, hogy amennyiben létezik, akkor el is tudod kapni. Ez már rögtön két feltételezés, pedig van még. Ha mindez sikerülhet is, az akcióknak költségei vannak. Tehát a harmadik ki nem mondott feltételezés az, hogy úgy tudod mindezt csinálni, hogy a költségek és adók nem emésztik fel a nagy szerencsével összehozott csekély nyereséget.
Nem akartam kedved csinálni a tőzsdézéshez, gondolom nem is csináltam. A budapesti tőzsde ráadásul egy kalap szar. Kevés papír, politikai befolyástól szenvedő környezet. Ha a gazdasági mozgásokat nehéz kiszámítani, akkor az ötletszerű politikai hatásra történő változásokat egyenesen lehetetlen.

PannonBoy 2015.10.02. 21:50:38

Én egy kicsit más szemszögből közelíteném meg a dolgot, nevezetesen személyiségtípusokkal. Az olyan személy, aki nem tudja elviselni a veszteség lehetőségét, jobb, ha nem kezd a tőzsdézésbe, mert nem lesz sikeres. Nem ér meg 1 Ft-ot sem beletenni, hiszen számára ezer más lehetőség van.
Amúgy meg a legjobb más pénzét menedzselni. Azért kapni fizetést, hogy más cég / személy pénzét kezeled. Kockázat kicsi, nyereség nagy. :)
süti beállítások módosítása