Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Ezért ne dolgozz diákmunkásként!

2015. június 16. - Szarvas Norbert

171277_galeria_27_diakmunka.jpgKezdődik a nyár, kezdődik a diákmunkások szezonja. Lassan izzanak az esti fények az ezüstparton, előkészületben azok a nyári történetek, amikkel majd jót lehet "házalni" a "azok a nyári napok" megemlékezésekben. Ha diák vagy akkor még csak sejted, ha már túlmentél ezen, akkor pontosan tudod, hogy miről beszélek. A cikknek van egy becsapós címe, amire százféleképpen lehet asszociálni. Most akkor tényleg le akarlak beszélni téged arról, hogy dolgozz a nyáron buli helyett/mellett? Azért ne dolgozz, mert vannak becsapós helyek? Egyáltalán mit jelent diákmunkásnak lenni? Mit fog jelenteni a TE életedben az, ha elolvasod ezt a cikket? Hát remélem, hogy meghatározó lesz, elgondolkodtat és előre mutat a saját életedben!

Dolgozz, de legyél több

Gyakran találkozok és beszélek olyan fiatalokkal, akik éppen a felsőoktatásba menekültek a felnőtté válás elől. Baromi kényelmes a "Mama-Hotel" vendégszeretetét élvezni mindenféle felelősség nélkül. Ha nincs pénz, akkor is van buli, mivel sokan az ingyen szállás-koszt mellé még zsebpénzt is kapnak (tanulmányi fizetés). A jellemző mentalitás szerint élnek a legtöbben: "most (költekezz) élj, hiszen ma vagy fiatal. Később már nem lesz erre lehetőséged".

Ijesztő szemléletmódot próbálnak a "felnőttek" a "gyerekre" tukmálni. Megpróbálják elhitetni velük, hogy ők még "babák", akik önállóan képtelenek bármire is. Erről jutott eszembe egy felvételi beszélgetés, amikor gyakornokot kerestünk aktív egyetemi jogviszonnyal. Bejött a srác az anyukájával (szinte kézenfogva). Nagyon meglepődtem a helyzeten, hogy egy 21 éves egyetemista srácot még az anyukája kísérget és befolyásol ilyen szinten. Máskor pedig szem és fültanúja voltam annak, amikor egy huszon éves lány helyett a mama intézkedett a bankban, amikor első folyószámláját szerette volna megnyitni. Szörnyű volt látni, ahogyan elnyomják a szülők a saját gyerekeiket és semmilyen szinten nem az önálló életre nevelik őket, hanem meghagyják a "baba" állapotban. 

Aztán csodálkozunk, hogy tonnaszámra kerülnek ki a friss diplomás "mamlaszok", akik önállóan még a cipőjüket sem tudják bekötni, de papírjuk van arról, hogy ők mondják meg a másiknak a feladatot...

Én azt szoktam mondani, hogy "ma vagy fiatal, ma még többször annyit tudsz dolgozni, hiszen gyorsabban regenerálódsz. Rugalmasabb vagy és tanulékonyabb. Ma több esélyed van az életedet megalapozni, mintha harminc évesen kezdenél neki".

Valószínűleg azért nem mondják el a fiataloknak az idő értékét, mivel a felnőttek sem értik igazán. Így pedig nagyvonalúan csalják el egy egyetemistától az idejét. Tényleg van időd gazdasági szakosként a mekiben hambit készíteni? Egészségügyesként tényleg a Metropol újság osztása a legfontosabb számodra? A Tesco polcszervíz a te nyári munkád, ha növényekkel akarsz "felnőttként" foglalkozni?

Rengeteg megválaszolatlan kérdés merül fel bennem minden alkalommal, amikor látom, hogy a legtöbb diákmunkás egyszerűen rossz helyen van, és még csak nem is tud róla. A saját gyerekemet lebeszélném arról, hogy a nyári munkát egy eszköznek tekintse, amivel a pillanatnyi megélhetését és jó órabért szerezhet meg. Sokkal többről kellene, hogy szóljon a nyári munka, mint egy kipiplandó és túlélendő feladat. És most ne értsél félre! Semmi bajom a mekis melóval. Inkább azzal van a bajom, hogy azért mész oda, mert ott "jó" az órabér vagy....

Egy ismerősöm vendéglátósnak tanult a főiskolán (és most lediplomázott: Ezúttal is gratula!). De az iskola alatt is folyamatosan kereste a lehetőségeket. Simán megtehette volna, hogy több pénzért elmegy valamilyen tipikus diákmunkás területre, ahol kevesebb a felelősség és a szívás. Helyette azt mondta, hogy ő mindenáron vendéglátósként akar dolgozni egy menő szállodában. Őt ez érdekli. Emiatt addig küzdött, amíg felvették az egyik pösti szálloda legallantasabb munkájára. Többet dolgozott, lényegesen kevesebb pénzért. Hogy miért?

Most röhöghetsz rajta egy jót, hogy mekkora balek. Én tisztelem, mert feltudta mérni a lehetőségeit és vágyait. Nem elégedett meg egy alibi munkával. Az ő célja egyértelműen a szakmai kapcsolatok kialakítása és a szakmai tapasztalatgyűjtés volt. Igaz, hogy évekig szívott, de ma már diploma után pontosan emiatt a tapasztalat miatt megkapta azt a munkát, amiben kiteljesedhet, fejlődhet és amivel feljebb kerülhet. Na erre mondom azt, hogy végre valaki, aki komolyan vette a saját idejét.

Valamiért két részre bontották az életünket. Azt elmondta már valaki neked, vagy te a saját gyerekednek, hogy az élet nem ér véget 20-25 éves korban? Szóltak már neked, hogy 27 évesként ugyanúgy elfogsz járni a haverokkal, mint most? A kérdés inkább csak az, hogy 27 évesként milyen lehetőséget teremtettél meg magadnak! Képzeled el, hogy 30 év felett az emberek még nem a halálra készülnek! Van egy kedves ismerősöm, aki 65 múlt és együtt járunk focizni. Nagyon pörög az öreg. Mellette jár minden héten squasholni, vitorlázni és még ki tudja mi mindent csinálni! 65 éves múlt és teljesebb!!!! életet él, mint a legtöbb huszonéves, akinek abból áll a "buli", hogy 8 előtt a következő hétbe issza magát és lefőtt a kávé.

El tudod képzelni azt, hogy amikor megszerezted a gépészmérnök diplomádat, akkor az első két-három évben gépészmérnöki diplomával a zsebedben semmi közöd nem lesz a területhez, és helyette a Tesco-ban pakolod az árut? Előfordulhat, de reális célja az életednek? Egy ilyen helyzetben mit néznél? Az órabért vagy a szakmaiságot? Azért tanultál ennyit, hogy azt csináld amit állítólag szeretsz, nem? Képzeld el, hogy semilyen valódi törés nincsen az életedben. Tehát amikor számodra közegidegen diákmunkára mész, akkor tulajdonképpen nem az életedet éled és készíted elő a jövődet, hanem elpazarolsz heteket, hónapokat, éveket a nagy semmire. 

Ritkán hallani, hogy azért vettek fel valakit a Samsunghoz, mert az önéletrajzában meglátták a Burger Kinget!

A tudatosság a legnagyobb fegyvered. Minél tudatosabban méred fel saját lehetőségeidet és éled életed, annál könnyebben fognak az eredmények jönni. De még ez sem jelenti azt, hogy sikeres leszel. Azt viszont biztosan jelenti, hogy a tudatosságod határozza meg a jövődet, az életutadat és az irányt, amerre elindulsz.

Hányszor hallani a friss diplomások panaszát a munkaerőpiacról, amelyik diplomát, és minimum 2-3 év szakmai tapasztalatot vár el a jelentkezőtől? Értetlenül állnak a fiatalok a dolog előtt, hiszen nekik senki nem mondta,hogy a diploma egy dolog, de a diploma alatti "inasévek a szakmában" egy másik elengedhetetlen kompetense az építkezésnek. 

Ne érts félre

Nem azt akarom mondani, hogy akkor kerüld el a diákszövetségeket és ne vállalj "terveidbe" bele nem illő munkát. Ugyanis a lehetőségek egy másik fontos halmaz. Könnyű leírnom ezeket a dolgokat, de közben sokaknak nincsen lehetősége akár még "szakmai lótifutinak" sem elmenni. Viszont, ha a lehetőséged és/vagy a család anyagi háttere megvan, akkor válasz tudatosan és ne menj a csorda után. Ne fogadd el a Burger King-et, mert minden haverod is ott helyezkedik el. Viszont mindenféleképpen próbálj meg legalább a nyáron dolgozni (bár szerintem legalább részmunkaidőben illene a tanévben is), hiszen kevesebb nem leszel tőle. Ami viszont lesz: tapasztalat és egy kis pénz. 

Én így tettem

Érdekelt mindig is a gazdaság és a pénzügy. Első éves gazdasági szakosként kaptam lehetőséget, hogy elhelyezkedjek pénzügyi területen. Hangosan azért nem hangoztattam, de akár ingyen is dolgoztam volna az első hónapokban, hiszen megláttam a lehetőséget. Számomra felbecsülhetetlen lehetőség volt az a munkahely, hiszen nagyon komoly tapasztalatokat és ismertségeket szerezhettem meg, amik később "jól jöttek". Itt a kulcsmomentum az volt, hogy már a legelején így áltam hozzá a dolgozhoz, és nem a markom tartottam, nem a pillanatnyi életemet próbáltam kimaxolni. Tudtam, hogy ez a terület érdekel, ezt tanulom, ebben akarok sikeres lenni. Így viszont egy kérdés meg kellett válaszolnom:

" Tanulni jöttem ide diákként vagy pénzt keresni?"

Te melyiket választanád?

 

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr937548894

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2015.06.17. 10:59:31

Rózsaszín ködös bejegyzés a javából...

Köldök_szösz 2015.06.17. 11:03:52

el kellene azon is gondolkozni hogy kinek a hibája az ha ő elvégez egy egyetemet de mégis mamlaszként kerül ki onnan

Ártatlan leányka 2015.06.17. 11:09:05

A gazdasági, kommunikáció és nyelvszakosokon kívül nem igazán van gyakornoki munka. Biomérnöknek tanulok. Az egyetemen jól helyezkedve be lehet kerülni laborba lótifutinak, későbbi diplomamunka reményében, esetleg demonstrátorrá is válik az ember és akkor arra kap valamennyi pénzt, de konkrét fizetést nem. Külső helyen pedig általában csak teljes állásban foglalkoztatnak, gyakornokként nem. A legalján kezdeni pedig nincs lehetőség, arra a technikusokat veszik fel, nem az egyetemistákat, mivel sokszor a gyógyszeripar a célterület elhelyezkedést tekintve és ott komoly pénzeket jelent egy-egy hiba, ami egyetemistánál gyakori lenne, technikusnál nem. Az annál nagyobb szinthez pedig elméleti tudásunk nincs még elég.

Tehát ha nem szeretnék éhen halni marad a szokásos diákmunka, mint árufeltöltés, pénztár, stb. Nem azért csinálom ezt, mert jobb az óradíj, persze, a minimálbéres óradíj olyan marha jó, hanem, mert itt lehet azt megcsinálni, hogy szorgalmi időszakban egyik héten 5 napot, másikon csak 2-t megyek, aztán lehet két hétig egyet se. De utána megint mehetek nem pedig azt mondják viszlát. Ilyen szempontból rugalmasabb, mint egy rendes munkahely.

Már gondolkodtam rendes álláson is, mivel láttam már olyan álláshirdetést, ahová a BSc oklevelem elég lett volna (MSc-n vagyok jelenleg), viszont heti 40 órás munka, vajon mennyire tolerálták volna ha néha 1 hétre szabadságra megyek, mert éppen tömbösített gyakorlatom van? Vagy zh időszakban és vizsgaidőszakban napközben 2 órára elszaladok? Lehet tippelni.

Viszont nem egy állásbörzén és előadáson voltam, ahol HR-esek segítették a pályakezdők, illetve még egyetemistákat és ott ránk fókuszálva nem egy szájából hallottam, hogy igenis pozitív visszajelzés, hogy ilyen gánymunkákat is megcsinál az ember, mert a semmihez képest azt mutatja, hogy nem büdös a munka és nem teljesen ismeretlen a munkahelyi környezet, szabályok. Valószínűleg előnnyel, sőt biztosan azzal indul az, akinek szakmai tapasztalata van, de egyetemről kikerült két pályakezdő közül ha egyébként hasonlóan szimpatikusak és kompetensek a munkára valószínűleg a diákmunkás fogja megkapni az állást. Így nem szégyellem, hogy tipikus diákmunkát csinálok. Nem sorolok cégeket, egy kalap alatt írom bele, hogy diákmunkák és felsorolás szintjén, hogy ez kb mit jelent (árufeltöltés, pénztár, utalványszámlálás, asszisztensi munka pl nálam). Következő félévben záróvizsgázok, valószínűleg ősztől ráfekszek a munkahely keresésre és kiderül mennyire leszek sikeres.

2015.06.17. 11:09:49

@molnibalage: Nem értek egyet. A cikkírónak teljesen igaza van.

Éppen ma jelentkezett nálunk egy mérnökhallgató önkéntes nyári gyakorlatra, és azt mondta, akár ingyen is jön csak tanulhasson a napi gyakorlatból. Ez a helyes hozzáállás, nem féltem, hogy végzés után nem tud elhelyezkedni. Persze azért fogunk fizetni neki, ha nem csak akadályozni fogja a munkánkat.

Aztán persze hosszú még a nyár, elmehet 1 hónapra még a Mekibe is.

2015.06.17. 11:20:41

@Ártatlan leányka: Javaslom már most feküdj rá az álláskeresésre, ez a nyár alkalmas lehet szakmai referencia szerzésére. Keress meg profilba vágó cégeket direkt. A nagyvállalatokat nem javaslom, kis közepes vállalkozások rugalmasabbak általában. És általában örülnek a nyári szabadságok idején a kissé is képzett segéderőnek. Nyilván nem fogsz 300 ezret kapni, de egy minimálbér is valami.

pottompanna 2015.06.17. 11:24:21

Faszagyerek vagy. Egyetemistaként nincs is jobb, mint pléhpofával nyallerkodni, ingyen dolgozni egy nyarat, hogy megváltsd a világot és leosszad róla az észt egy blogon. Jelzem egy egyetemistának is szüksége van a pihenésre, ugyanis hathónapos alkoholizálás mellett teljesíteni kell a vizsgaidőszakban. A fontoskodós ingyenmunkával - ami nem más, mint fénymásolás, kávéfőzés, ostoba témákban e-mailezés, irodaszer megrendelés stb. - pedig nem teszi lehetővé azt, hogy elmenj egy hétre a haverokkal a balatonra, vagy befizesd magad három napra egy fesztiválra. Amúgy pedig igen, huszonévesen vagy fiatal, kiégett negyvenesként már röhögni fognak rajtad, ha a szigeten keccsölöd a a huszonéves csajokat. Mindenkinek a saját élete, a magam részéről az ilyen nyomulós, mindenhez értő fontoskodókat jobban rühellem, mint a link huszonéveseket.

Köldök_szösz 2015.06.17. 11:25:18

@belepo: egyetemi végzettséggel minimálbér... tényleg megéri évekig szopni ...

2015.06.17. 11:27:59

@Ártatlan leányka: Elvitte a blogmotor a válaszomat.

Kb ez volt. Már most kezdj állást keresni, ez a nyár alkalmas szakmai referencia szerzésére. Jelentkezz direktben cégeknél. Kis közepes cégek rugalmasabbak mint a multik, nagyok. Ne várj 300 ezres fizetést, elégedj meg egy minimálbérrel, ha azt kínálják, esetleg vesd fel, hogy ha elégedettek a végén a munkáddal akkor adjanak prémiumot. Ha ügyes vagy és be tudsz segíteni valóban, akkor többet is hajlandók adni.

Ártatlan leányka 2015.06.17. 11:31:12

@belepo: Sajna nem megy, már tavaly próbálkoztam ilyennel. A kötelező nyári gyakorlat BSc-n 6 hét, MSc-n 4 hét. Közepes méretű cégnél voltam (az adott munkahelyen 20-an dolgoztak, országos szintén 25 alatti telephelyük van) és próbáltam egyezkedni, hogy alapból nem kell fizetniük a munkámért (az egyetem se fizetett semmit, csak elvárja a diplomához), hadd maradjak egész nyárra. Nem mentek bele, mert rajtam kívül még fogadtak vagy 10 hallgatót, köztük sok BSc-st és egyetemen nem kapunk gyakorlati képzést, nincs eszköz, idő és pénz rá, így az ilyen szakmai gyakorlatokon tanuljuk meg vagy szakdolgozati, diplomamunka helyeken, mert ott szintén érdekünk és szinte kötelező a gyakorlati téma. Tehát az első 1-2 hét az ilyen szakmai gyakorlatokon azzal telik, hogy a dolgozók betanítanak. Az egyetemmel ők szerződésben vannak, így ők kapnak azért pénzt, hogy x hallgatót fogadjanak, de ha valaki ott téblábol pluszban senkinek nem jó. Mert tény, nem tudom megtanulni 4 hét alatt azt, amit egy technikus 2-3 év tanulással szerzett meg. Tipikusan úgy néz ki, hogy ő tudja, hogy ennek így kell viselkednie én pedig el tudom magyarázni, hogy miért. De a munkahelynek az ő tudására van szüksége. (most konkrétan egy mikrobiológia laborról beszélek, rengeteget tanulunk róla, elméletben. Gyakorlatban sok fajt, akkor láttam először, pedig ötösre vizsgáztam a leírásaikból.)

Valamint a minimálbér is csak álom. :) Nem rég jött egyetemi körlevélre egy álláshirdetés. Tapasztalattal 120-130 bruttó egyetemi diplomára. Nem gépész vagy villamosmérnökök vagyunk akiknek a kezdő fizetése 200-nál kezdődik.

Szekfű Gyula 2015.06.17. 11:33:13

Az én szakmámban (mérnök) esélyed sincs az egyetem után elhelyezkedni, ha az egyetem alatt már nem szereztél gyakorlatot - a szakmádban. Én is így kezdtem (nyári, sőt évközbeni munka) irodákban., és most a szakmámban dolgozom. És most, munkadóként eszemben sincs olyan pályakezdőt felvenni, akinek nincs már munkatapasztalata - diákként. És nálunk a diákmunkavállalók (pl. van nálunk egyetemileg elismert szakmai gyakorlat is) nem kávét főznek. Szakmai munkát csinálnak, amennyire már alkalmasak. Lassan megtanulják, jó esetben nem az egyetem után, nagyhanggal, ilyen-olyan fizetési igénnyel, úgy, hogy frissdiplomásként semmire sem alkalmasak önállóan, hanem még egyetemistként.

2015.06.17. 11:34:57

Értem amit a posztban mondasz Norbert, de azért azt tudni kell, hogy a legtöbb fiatal nem azért megy diákmunkára, mert nincs jobb dolga, hanem mert a pénz kell. Az igaz, hogy lehetne tudatosan választani, releváns munkakört, de az ingyenmunka, a gyakornokoskodás sokaknak nem opció, ráadásul azt látom, hogy sok cég rákapott a gyakornoki pozícióra, mert így ingyencsicskát szerezhetnek, lesz egy mindenes lótifutijuk, aki szakmailag nem fog fejlődni, mert nem engedik a dolgok közelébe, azt fogja csinálni, ami az alkalmazottaknak már büdös. A másik, szerintem erősebb érv a diákmunkával szemben, hogy maffiaszerű az egész, a szövetkezetek egyszerűen lesápolják a diákokat, én megtiltanám a működésüket, és egyetlen állami, nonprofit diákmunka-közvetítőt csinálnék helyettük. Egy rövid történet: a 90'-es években diákmunkában szórólapoztunk az akkor új Pennynek, laponként egy forintot kaptunk, ami marha jó pénz volt, aztán fél év múlva átvette egy diákmunkacég a melót, aki átvett minket is, innentől 20 fillért kaptunk egy lapért, a különbség pedig annyi volt, hogy nem a Pennybe kellett menni a lapokért, hanem a "vállalkozó" családi házába, az ő része a munkában annyi volt, hogy hazavitte a szórólapokat, ezért 80%-ot lenyúlt, gyanítom ma sem működik ez másként, én kötelezném a cégeket, hogy saját hatáskörben alkalmazzanak diákokat.

Szarvas Norbert 2015.06.17. 11:37:36

@pottompanna:

lehet, hogy senki nem szól neked, de:

szórakozás nem egyenlő 100%-ban a fesztivállal
van átmenet aközött, hogy beköltözöl a nyáron minden létező fesztiválra és időnként lenézel egyre-egyre (a második verzíót még munka mellett is lazán tolhatod)
senki nem mondta, hogy könnyű dolog egyetemistának, főiskolásnak lenni- de valahol az lenne a logikus, ha jóval többet kellene teljesíteni, mint a csak érettségivel rendelkezőnek, hiszen elvégre te jóval jobban akarsz élni később... szóval itt vért kéne izzadni és szakmai gyakorlatot szerezni a tanulás mellett

senki nem kötelez, hogy 6 hónapig alkoholizálj a folyamatos tanulás és munka melett/helyett, ez szerintem nem indok

azért megmutatkozik az ego és a munkához való alázat teljes hiánya... ne várd, hogy nulla tapasztalattal a kávéfőzésnél komolyabb munkát nyomnak a kezedbe... viszont kávéfőzés mellett jó kapcsolatot tudsz kialakítani az ott dolgozókkal és ha figyelsz, akkor bizonyos fogások is rád ragadnak...

miért kell negyven évesként kiégettnek lenned? A vicc az egészben, hogy azok lesznek kiégett negyven évesek, akik pontosan a "ma vagyok fiatal.." elmélet mentén haladnak, hiszen ők átlagosan 5-10 évvel később kezdenek el karriert és életet építeni... Akik pedig az elejétől fogva, azok ritkábban kiégettek hiszen negyven éves korukra megvan a szükséges egzisztencia, ami kiteszi az életüket...

aegithalos 2015.06.17. 11:41:48

@Ártatlan leányka: "A gazdasági, kommunikáció és nyelvszakosokon kívül nem igazán van gyakornoki munka."

Wrong. Telkom fejleszto cegnel dolgozok. Lasszoval fogjuk az egyetemista diakokat.

aegithalos 2015.06.17. 11:43:56

@shitgun: "sok cég rákapott a gyakornoki pozícióra, mert így ingyencsicskát szerezhetnek, lesz egy mindenes lótifutijuk, aki szakmailag nem fog fejlődni, mert nem engedik a dolgok közelébe, azt fogja csinálni, ami az alkalmazottaknak már büdös"

Van ellenpelda is, nalunk az evek mulva bejovo cuccok prototipusat fejlesztik a diakok. Es nem csicskaztatjuk oket, hanem remenykedunk benne, hogy a diploma kezhezvetele utan ide jonnek vissza. Mar nem mind, hanem az arra erdemesek.

♔batyu♔ 2015.06.17. 11:45:42

Minden munkának van pozitív hatása, még a mekinek is, így a nyári munkás nem veszt ezzel semmit.

Dream_walker 2015.06.17. 12:02:30

A célközönségnek ez a poszt túl hosszú, a lényeget harmadában össze lehetett volna foglalni.
Mert a lényeg nem az, amit itt a kommentelők fele nem fog fel, hanem az, hogy akár már középsulisként el lehet kezdeni a tudatos építkezést a jövőt illetően.

Ez egyfajta előtakarékosság, előre kell beletenni a cuccot (időt, munkaerőt, egyéb áldozatot), és előbb-utóbb eljön a "reálhozam" kivét.

Én sem tudtam még huszonévesen, hogy mit is akarok kezdeni, de utána rekordgyorsasággal sikerült a kárenyhítés, és ha teljesen kijavítani nem is sikerült a dolgokat, utólag visszagondolva a leggányabb munka sem volt időpocsékolás, mert valamilyen szinten élettapasztalatot adott.

Az oktatásban kellene nagyon hangsúlyos szerepet kapnia annak, hogy jövőkép, célok, stratégia és előre gondolkodás.
Persze az oktatásnak vajmi kevés szerepe van abban, hogy emberek legyünk, az a hű alattvalók, és a "képzett" munkavállalók előállítására lett kitalálva.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2015.06.17. 12:36:10

@belepo: Aha. És mi van azzalk aki nem tud bevétel nélkül megélni...? Ki mondata hogy mindig van ilyen lehetőség? A cég ahol dolgozom néha felvesz gyakornokit ingyen, de volt olyan időszak, amikor ingyen sem...

Rohadtul irritáló ez a fajta általánosítás. 16 éves koromtól kezdve dolgoztam nyáron suli mellett, de egyetem alatt sem tudtam műszaki/mérnöki munkát csinálni. Ellenben igenis respektálták mindenhol, hogy dolgoztam. Diákklént 2 évig jártam vissza határozott idejű szerződéssel dolgozni, tehát nem diákmunkaként. Első évben még úgy kerültem oda, aztán ők ajánlották, hogy hagyjuk a túróba diákszövetkezetet... Suli mellett is dolgoztam heti 1-2 napot 3 évig.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2015.06.17. 12:39:21

@Szekfű Gyula: Szuper nagy arc vagy. Akkor sorold, hogy hol lehet megszerezni a gyakorlatot. Én 2008-ban friss diplomásként kezdtem a mérnök léltet és előtte sem tudtam semmilyen szakmai gyakorlatba bekerülni még ingyen sem. Pedig akkor állítólag dübörgött az a kibaszott gazdaság...

Serrin 2015.06.17. 13:00:08

Főiskolára csak heti 2-3 napot kellett bemennem, de még ingyen sem kellettem így sehova. Még a kötelező gyakorlatot is a főiskola segítő irodája segített szerezni.
Lehet, hogy vannak helyek, ahol lasszóval kell fogni, de ez kb. ismerősi szinten lehet, mert amit tanultam, az ma is keresett (IT), de mint írtam, esélyem sem volt találni helyet.

Másik: Ha valakinek kell a pénz (nem bulira, hanem pl.: szobabérlésre), akkor el fog menni a mekibe, de itt ki is merült az időkerete, mert előadások + tanulás + diákmunka még a hétvégéjét is kitölti.
Szerintem eléggé irreális, hogy valaki csavarhúzó adogatónak elmenjen ingyen, miközben pl.: az ételre keres pénzt.

Még valamit: Minden munka tapasztalattal jár, a meki is. Aki már a tanulás alatt megtanulja, hogy időben menjen munkába, ott teljesítsen, stb., annak már csak a szakmai fogásokat kell később megtanulnia. Ezért szerintem bármilyen tartós idejű diákmunka is értékes.

Más kérdés, hogy a diákmunka szervezetek iszonyatos pénzeket nyúlnak le az órabérekből, ha egyáltalán kifizetik a pénzt és ez még a nevesebbekre is igaz. Meg érdemes lenne arról egy komplett cikket írni, hogy milyen munkát adnak az utcáról betérőnek és a havernak.
Megtörtént eset: Benn ülök az irodában, várok az ügyintézőre. Bejön "Józsi", odamegy hozzá valaki és mondja, hogy van Windows telepítés óránként 1000-ért. Aztán jön az ügyintéző hozzám és polcfeltöltést mond 300-ért. Megkérdezem a telepítést, de az nincs. Ott is hagytam rögtön...

Ártatlan leányka 2015.06.17. 13:00:11

@belepo: Egyre jobban mentegetőzésnek érzem, de úgy tűnik bele kell ebbe esnem, mert nem Ön az első akitől ezeket a helyeket kapom úgymond tippnek. A legszörnyűbb, hogy már ott is próbálkoztam, de szintén elutasítás volt a vége, mert biomérnök vagyok és nem környezetmérnök (akiknek konkrétan kb ez a legjobb elhelyezkedési helyük - mármint a szennyvíztisztító) és még csak a szakirányom se vág bele (egészségvédelmis vagyok nem környezetes), így az elméleti tudásom is minimális ebben a témában. Konkrétan tudom hogy milyen folyamatok játszódnak le, de fogalmam sincs a szennyvíz kezelésről vagy a kármentesítéses munkákról. Csak az alapok vannak meg, amik mindenkinek kötelezőek voltak. Plusz negatív tényező, hogy lány vagyok, így fizikai munkában se tudok segíteni. A nyári szakmai gyakorlatok nagy részében pedig teljesen lótifuti munkát végzünk csak olyankor mivel ezzel 2-3 órát spórolunk az ott dolgozóknak, ezért cserébe bevonnak a munkájukba figyelőnek és magyaráznak. Konkrét érdemi munkát nem végzünk, mivel semmi gyakorlatunk. Mondjuk ha egyszerűbb a betanulás akkor lehet. Pl BSc-n élelmiszer üzemben voltam, ott a 4. héttől egyedül csinálhattam a kémiai vizsgálatokat és jegyeztem fel a naplóba. De a mért értékek utáni módosításra az utasítást már az ott dolgozók adták ki illetve ott nem engedtek minket a mikrobiológiai rész közelébe csak távolról figyelve, mivel súlyos milliókat jelentett 1-1 hiba.

Ráadásul ezen a nyáron már nem tehetem meg, hogy ingyen dolgozzak. Vagyis de, megtehetem csak akkor enni nem fogok, mert a szüleim nem tudnak támogatni és mivel az egyetem meg az állandó lakhelyem az ország két pontja, így a "mama-hotel" se játszik. A tanulmányaim kezdetén megtehették, ma már nem. A tanulmányi szerződés miatt pedig diploma nélkül nem hagyhatom ott az egyetemet vagy anyagilag teljesen ellehetetlenítem magam. Még azzal is jobban járok ha diploma után érettségis állást keresek, mint ha most abbahagynám. Ráadásul diplomamunka mellett még a "sima" diákmunka se könnyű, amiért pénzt kap az ember, mert a diplomamunkához szükséges mérések heti 20-30 órát elvesznek az ember idejéből, ingyen. A vasárnapi zárvatartás miatt pedig a hétvégi munka is 2-ről 1 napra csökkent, ahol a helyekért a középiskolásokkal kell küzdeni. Ez a szomorú valóság.

Nem minden szakon lehet megtenni, hogy gyakornokoskodik az ember, illetve nem minden élethelyzetben, hogy ingyen. Még ha bulira meg fesztiválra kellene a pénz... sose voltam fesztiválon, bulizni pedig utoljára talán 5 hónapja, a saját szülinapomat ünnepelve.

_Neville 2015.06.17. 13:18:24

Oké, és fizeted is a pénzt, amit ott keresnek? Mert hidd el, de szórakozásból mennek el a Tescoba, se máshova.

anyaika 2015.06.17. 13:22:13

Mélyen egyetértek a diákszövetkezetek lenyúló tevékenységére vonatkozó megállapításokkal. Sajnos ez 20-25 éve is így ment, most a saját gyerekemen látom, hogy képtelenség megkerülni őket (ha valaki tudja a módját, szóljon), legalábbis középiskolásként. (Mert hogy diákmunka nem csak a felsőoktatásban töltött idő alatt van, sajnos, az anyagi valóság a középiskolásokat is rászorítja. Ami persze nem biztos, hogy baj. Legalább látja a gyerek, hogy komoly iskola nélkül csak tré munka és annak megfelelő színvonalú fizetés jár.) Az viszont, hogy szakmai karrieredet diákmunkával alapozd meg, enyhén szólva röhejes. A multinál kávéfőzés és a mekiben hambipakolás között tényleg csak a smúzolás a különbség. Vagy anyuci-apuci kapcsolatai, akik a lehetőséget kapcsolataik révén felhajtották a gyerkőc számára... Nehogy azt gondoljuk már, hogy emlékezni fog bárki x év múlva, hogy "ja, ő volt az a kis jóseggű, aki olyan ügyesen fénymásolt. Vegyük már fel, végre lediplomázott..."

TGabi 2015.06.17. 13:25:30

@Szekfű Gyula:

Ja. Csak az az a szektor, ahol 1000 álláshelyre jut kb. 15 pályázó. Így aztán még jó, hogy bőven van mind gyakornoki, mind normál állás.

És nem kérem a "tanult volna mérnöknek" trollkodást. Nem mindenkinek ahhoz van adottsága, tetszik- e vagy sem...

pottompanna 2015.06.17. 13:26:23

@Szarvas Norbert: A fesztivált példának hoztam, írhatok neked múzeumot, görög körutazást, vitorlázást, vagy bármit, amit hajlandó vagy befogadni. Ha pedig tovább látnál a tudálékos ködödön túl, senki sem írt minden létező fesztiválról, csupán három napról volt szó. (Ha minden létező fesztiválra beköltözne az általad úgy lenézett embertípus, akkor nem tudom mikor lenne ideje pénzt keresni...) Amúgy igen, tolhatod a fesztivált munka mellett, de csak olyan munka mellett, ami pénzt ad, nem vállonveregetést. Lehet, hogy számodra elképzelhetetlen, de egyetemista korban van az embernek a legtöbb lehetősége bulizni és tombolni és bátmilyen hihetetlen, de voltunk így jópáran, akik emellett is tudtak teljesíteni. Nyilván egy fórumon az ember azt hord össze, amit akar, de hidd el vizsgaidőszakban mindenki vért izzadt nálunk az egyetemen, aki nem, az ment a lecsóba. A szakmai gyakorlat szerzése pedig mint írtam (próbálkoztam vele) egyenlő volt a kávéfőzéssel, nemhogy kapcsolati tőkét nem jelentett, de kifejezetten ellenszenves és lenéző embereket ismerhettem meg. Első munkahelyet szerezni nagyon nehéz, de kapcsolati tőkét ott kezdhetsz építeni, nem pedig ott ahol kiküldenek a boltba egy doboz cigiért.

Mit jelent a kiégett negyvenes? Ha ilyen nagyokos vagy, akkor könnyen el tudod képzelni, hogy két-három gyerek mellett már nem fogsz olyan dolgokba belekóstolni, amit huszonévesként megtehetsz. Azokhoz a dolgokhoz pedig amúgy sem kell nagy egzisztencia. A véleményem továbbra is az, hogy ez mindenkinek a saját élete, a saját döntése. A hozzád hasonló fontoskodókat pedig, akármekkora a szakmai tapasztalata, elég gyorsan kiismerik...

Serrin 2015.06.17. 13:40:35

Ahol most dolgozom, ott egy másik részlegben voltak gyakornokok, de ha egyáltalán kaptak szakmai munkát, az is a legalja volt. Persze jól mutat a cv-ben a cég neve, de hogy nem tudtak valódi tapasztalatot szerezni, az biztos. Ráadásul mindez pár hónapig tartott. Ennél még az 1 éves meki is töb tapasztalat, mert az valóban ránevel a "munkába járásra".

igazi hős 2015.06.17. 13:57:00

Nem igazán értem a posztot, a saját tapasztalatom azt mutatja, hogy nem ártott az informatikusi fejlődésemnek, hogy kőműves meg ács mellett kerestem meg a nyaralásokra valót.
Sógorom, amikor a fia kimaradt az egyetemről, berakatta a srácot a legszarabb raktári munkára, koszos, olajos alkatrészek pakolására, hogy megbecsülje, hogy (majd, remélhetőleg) diplomásként nem ilyen munkát kell csinálnia. Én egyetértettem vele.

_B_ 2015.06.17. 15:55:45

Pedig nem árt az, ha mekiben dolgozik kicsit, szokja kicsit az átlag magyar mulkaadó és főnök mentalitást, lássa kicsit hogy mennek a dolgok a való világban.
A szakmájában ráér az utolsó évben keresgélni, és majd tökre tud értékelni egy olyan munkahelyet ahol emberszámba veszik.
Szerintem a mekire-tescora, egyéb segédmunkára úgy kell tekinteni, hogy azt nem fogod később csinálni, de azért tapasztalatnak (nem szakmai, hanem élet....) nem utolsó. Egyszerűen szélesíti a látókört, kicsit kimozdít a buborékbannevelthipszter környezetből. Együtt dolgozol vagy kiszolgálod az átlag választópolgárt, naponta látod a cigányt lopni, csupa olyasmi dolog amit próbálnak elrejteni előled az interneten és az "értelmiségi" körökben

Krisztiantara 2015.06.17. 16:58:40

Hogy ez mekkora baromság! Mintha a munkahelyi előrejutást a tudás, a képességek vagy a tapasztalat határozná meg a mai Magyarországon! Ha nincs rokon, ismerős, sógor, koma, akkor minden munkahelyen csak a kihasználás meg a lehúzás megy szinte ingyen. Jó hülye, aki karrierben gondolkozik külföld, vagy egyéni vállalkozás helyett. Csicska kell a bűnözőknek itt, ennyi. Ez a cikk is csak ezt szolgálja.

Krisztiantara 2015.06.17. 17:00:11

@_B_: Aha, a Mekiből aztán csak az jut tovább, aki nő, fiatal, szép, és van gusztusa széttenni a lábát egy öreg, pénzes szivarnak. Aki meg "jó családba" születik, az hírből sem ismeri a Mekit.

Krisztiantara 2015.06.17. 17:01:48

@molnibalage: Reméljük, egy fiatal sem hisz abban, hogy ebben az országban családi, rokoni kapcsolatok vagy szereposztó dívány nélkül létezik karrier. Remélem, nem használja ki szegényeket egy gusztustalan alak az ingyenmunkával előrejutási lehetőség helyett.

Krisztiantara 2015.06.17. 17:03:08

@Ártatlan leányka: Ingyen csak akkor dolgozz, ha fiatal, szép nő vagy, és nem vagy túl válogatós. Ez utóbbi esetben van esélyed az előrejutásra. Ha nem így van, akkor csak kihasználnak.

Kerek négyszög 2015.06.17. 18:16:33

Az ingyenmunka szakmai tapasztalat szerzésért cserében szerintem rendben van, egyébként a nyugati világban ez bejáratott dolog. Persze az más kérdés, hogy ott ha valakit diplomásként alkalmazni kezdenek, annak egyenesbe jön az élete szinte azonnal. Ehhez bizony korrektség kell.

Patkááány 2015.06.17. 18:40:34

Álmodj, királyfi! A diák oda megy dolgozni, ahova tud. Főleg, ha esténként nem a békés családi fészekben tér nyugovóra, esetleg anyu-apu otthon nem tömi meg hétvégente pénzzel és kajával. Van olyan diák, aki nem engedheti meg magának, hogy ne azt a munkahelyet válassza, ahol megfizetik. Ha a teszkó az, akkor a teszkó. A poszt első felével még egyet is értek, mikor a velem egykorúak (értsd: húszas évek második fele) néz a csekkre, hogy most ezzel mit kell csinálni, vagy nem tud elintézni egy banki átutalást. De a második fele...! Igazi "kihaénnem"-rejszolás. Nyilván ha mehetnék olyan helyre dolgozni, ahol szakmailag is tudnék fejlődni, oda mennék. Egy fizikushallgató ismerősöm hónapokig, talán évekig dolgozott a KFKI-ben... csak kávét főzettek vele, postára szalajtották, még egy rohadt erőmérőt se mutattak neki. A legtöbb helyen ez van. Ha az egyetemen nem tudsz becsókolni valakinek aki majd egyengeti a kis utad és esetleg ottmaradhatsz mester-, doktor-, atyaúristenképzésen, akkor megsütheted az egészet. Vendéglátóipar, könyörgöm, ne röhögtess. A világ soha nem változik, egy cég se fogja kitermelni a maga konkurenciáját, ahhoz protekció kell, nem is kevés. És amíg magadra keresel és nem a hétvégi partikiegészítőkre, hanem hogy legyen kajád, addig marad a Teszkó.

Patkááány 2015.06.17. 18:44:36

@_B_: Igaz is, ezt kifelejtettem, pedig eszemben volt. Majdani munkaadóknak sokat számít az is hogy az egyetemi évek alatt nem csak henyéltél suli mellett, hanem hogy esetleg tudod milyen reggel hatra járni dolgozni, beosztani az idődet, önállóan megoldani mindenféle problémát... csupa olyan dolog, amit nem tanítanak egyetemen, és csak keveseknek adatik meg akkora önfegyelem, hogy maguktól ráálljanak.

Reszelő Aladár 2015.06.18. 11:27:21

Nincs jobb érzés, mint amikor az ember a saját pénzét költi, abból nyaral, abból bulizik. Egyetértek a posztolóval. Fel kell tenni a kérdést, hogy ez a munka előresegít-e a karrieremben (ez nem szitokszó), vagy csak egy elhallgatandó rész lesz a szakmai pályafutásban. Inkább fénymásolj ingyé egy nagy cégnél, ahol még a dohányzóban is lehet ismeretséget kötni, mint süss lángost, ahol jó csajokkal-pasikkal lehet egész nap flörtölni, este partizni, csak mérnökként irreleváns az olajsütő kezelés ismerete.

A lényeg a tudatosság és az ambíció. Ebből van hiány. Ne azért legyen valaki tanár, mert csak oda vették fel, pedig mindig színész akart lenni. Bármi is a cél, azt kell akarni, és azért kell 110%-ot kiadni. Elég megnézni egy startup céget: ott az éjjel-nappal a cégé. Viszont ha bejön, akkor hamar lehet váltani: golfra, vitorláshajóra, sportautóra, utazásra.
Nem vagyok gazdag egyátalán, viszont 30 felett 2 gyerek mellett is belefér 3-4 buli egy évben. Azok viszont olyanok!
süti beállítások módosítása