Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Most akkor szoptatni bárhol lehet?

2015. május 22. - Szarvas Norbert

8492375_c326e87103e5f08e1ddd3c04cbc239c5_wm.jpgSzokták mondani, hogy baromi nagy az isten állatkertje, és minden állat benne a rivaldafényre vágyik. Gyakorlatilag a Jól-Lét Alapítvány gyorsan felépített egy passzív-agresszív marketing hadjáratot a látszólag ártalmatlan, ámde "tahó"? szituációra. Devizahitelek ide, alaptörvény oda, Orbán kisvasútja Felcsútra, de ott szoptatunk, ahol akarunk! Ezt nem adjuk semmi áron. Ha szükséges, akkor a tarsolyban van a különleges azonnali reagálású special force alakulat, amelyik 1 órán belül a város bármelyik pontján képes összehangolt szoptatásba kezdeni. Ma a párom megkérdezte, hogy mit gondolok a helyzetről, zavar e a public szoptatás? Engem spec. annyira zavar az ízléstelen szoptatás, mint Pride parádén a kakadúnak öltözött díszbuzi. Vagyis társadalmi normákról beszéljünk és ne kategóriákról. 

A meleg párhuzam

De akár hozhatnám a "cigány" komplexust is. Az embereket én személy szerint nem ezen ismérvek szerint sorolom. Egyszerűen próbálom őket viselkedésük alapján az általam ismert társadalmi normákban azonosítani. Engem nem zavarnak a melegek. Sőt ismerek több olyan értékes embert, akinek szexualitása valami ilyesmi. Sokkal jobban iritál a deviencia és feltűnési viszketegség, ami bizonyos alibi melegeket jellemez. Azért teszik ki a cerkát a tripla-mini szoknya aljára és öltöznek szívárványnak, hogy akkor jól megmutassák a világnak, hogy ők a buzik. Közben a valódi melegek meg általában a fejüket fogják, hiszen sajnos őket is ezekkel az emberekkel azonosítják. Ez a fajta feltűnési viszketegség és arrogancia a visszataszító számomra és nem a szexualitás beli nézetkülönbségek. 

De hozhatnám a napokból Dzsudzsák "moneyball" Balázst is, aki milliárdos jódolgában állítólag nem volt képes felismerni az üzemanyaghiányt a kocsiban. Emiatt pedig egy kis időre megbénította az egyik budapesti hídat. Valóban életszerű a dolog, csak én nem hiszem el. Most Balázs vagy ennyire leszarom suttyó, vagy pedig egy gerilla marketing áldozatai lettek azok a munkába(ból) igyekvő budapesti hangyácskák, akik véletlenül azonos útvonalon próbáltak haladni. Na ez tényleg irritál. 

Mi történt a szoptatós anyukával?

Sokszor olvastad, tehát gyorsan végigfutunk rajta. Nem voltam ott, ezért csak idézek a szaksajtóból. A McDonald's Nyugati téri éttermében a biztonsági őr nem mérte fel jól, hogy kivel faszfejkedik. Kivezényelte az éppen szoptatni készülő kismamát az étteremből. Vagyis nem pontosan ez történt, hiába így próbálják sokan beállítani. Reálisabb, hogy egy igen kellemetlen és felesleges párbeszéd alakult ki a szülő és a Captain Truth között, aminek végén az anyuka inkább visszavonulót fújt.

Amúgy imádom ezeket az embereket, akik látszólag képtelenek három percig rugalmasnak lenni és saját programukat átkódfejteni. Inkább beleállnak felesleges dolgokba, minthogy szemet hunyjanak a dolog felett. Budaörs buszjáratának a réme egy másik Captain Truth leszármazott, aki minden ember kezéből a bérletet az utolsó pixelig képes bescannelni kánikulában, hóviharban. Tegnap például úgy jártam, ahogyan nem hittem, hogy járhatok. Felszállok a buszra, mutatom a három napja kiváltott aktuál bérletemet és leülök a busz legvégébe. A sofőr 1 azaz 1 megálló után leállítja a buszt és komótosan hátrasétál. Mindenki nézett, hogy most itt mi történik, aztán meglepetésemre megszólított engem: "Kérem a bérletet, mert nem láttam jól a hónapot". Persze most jöhet a sok bólogató Jani, hogy milyen helyesen tette a sofőr, de azt gondolom, hogy nincsen értelme. Ha nem tudja jól elolvasni, akkor szóljon, de másfél megállóval később már ne tartsa fel emiatt az embereket és alázzon meg engem vagy bárki mást (ugyanis elég megalázva éreztem magam, mint az ember, aki bliccelni akart és elkapták...).

Most akkor szoptatni bárhol lehet?

Valószínűleg ez a témakör az alaptörvénynél is dúrvább indulatokat képes kiváltani az érintettekből. Én azt gondolom, hogy lehet normálisan és ízléstelenül is szoptatni. A második verzíó engem is baromira irritál, amikor valaki azért tolja a cicit a képembe, mert ő egy ANYUKA! Nem azt mondom, hogy most akkor minden szoptatós anyukának a wc-be kellene elbújnia, de azt állítom, hogy ez a dolog ugyanúgy nem tartozik másra, mint ahogyan pisilni sem a wC közepén pisilünk. Nem tudom, hogy ott konkrétan mi történt, emiatt inkább egy általános típuspéldáról beszélek. 

Amúgy komoly fenntartásaim vannak bizonyos anyukákkal szemben. És most betolom neked a babakocsit is. Nem tudom hogy vagy vele, de engem irritál, amikor a babakocsis "mert én gyerekkel vagyok" hölgy fonaljárásba kezd és tankernek használja a babakocsit a gyerekkel együtt. Ez általában úgy nyílvánul meg, hogy gondolkodás nélkül a legnagyobb tömegbe, lábakba, akár autó elé tolják egyesek a babakocsit, mert nekik ez jár. Ezzel az a baj, hogy együtt élünk, egy társadalomban. Egyértelmű, hogy én gyalogosan könnyeben ki tudok térni, és nekem kell kitérni. De ha lehet, akkor nem vetődve szeretném ezt megtenni, hanem normális emberi tempóban. Autóban ülve más a helyzet, hiszen egy erősebben nyomuló fonaljáró anyuka esetében fennáll a veszélye a balesetnek. Az pedig senkit nem érdekel, hogy kiv olt a hibás, ha közben a gyerekkel valami történik. Lehet én látom rosszul, de sok babakocsis anyuka nem tud normálisan és emberien közlekedni. Holott általában a legtöbb ember pozitívan áll a dologhoz és minden létező elsőbbséget megad lehetőség szerint a gyerekeseknek. Szóval pls ne toljátok már ránk a babakocsit, mert az nem adamantiummal átitatott mini tanker, hanem a gyereked sebezhető szállító eszköze!!!!!

Alap esetben a helyzetet olvasva úgy éreztem volna, hogy ez egy felesleges incidens volt, amin szerencsére gyorsan túl lehet magunkat tenni. Ha ezt mindenki annyiban hagyja (max. egy napot magában bosszankodik), akkor sem változik semmi. Ugyanúgy elfogadott lesz az ízléses "köztéri" szoptatás és ugyanúgy elfogunk pirulni azokon az "én anyuka vagyok"-on, akik kiteszik, amilyük van, bele a pofádba. 

Helyette viszont a gyors reagálású csoport megszállta a mekit és random groupen szoptatásba kezdett. Hogy miért? Mert nekik ehhez joguk van. Na itt élnék a Pride féle meleg párhuzammal. Egyszerűen nem feltétlenül ízléses a dolog. Bennem pedig egyértelműen ellenszenvett vált ki a dolog, hiszen nem érzem, hogy itt valami olyan brutális jogsértés történt volna, ami indokolja ezt a felhajtást. Inkább érzem a háttérben a túlbuzgó alapítvány és az unatkozó kismamák egymásra találását. Amúgy megnézve a demonstráció videóját, azért lenne egy észrevételem. Az oké, hogy ott szoptatunk, ahol akarunk, de azért étterembe betérve illik fogyasztani is, ha már helyet foglalok és demonstrálok...

És hogyan élték át ezt a kismamák?

Az erő sötét oldala Mordor felől támadást intézett ellenük. Előre megfontolt tudatossággal próbálták meg elvenni a szoptatástól való köztéri jogot. Ezt pedig nem lehet hagyni, hiszen ma még csak a mekiből küldenek ki, holnap már az alaptörvénybe fog kerülni. Azután pedig az intergalaktikus kapcsolatokra lesz komoly hatása. Egyértelmű, hogy ezért demonstrálni kell rossz dolgukban. Ki emlékszik már arra, hogy a meki az ország egyik legcsaládbarátabb étteremhálózata, amelyik számos éttermében komoly ingyenesen használható játszóparkokat alakított ki a gyerekek számára? 

Hogy lehet e szoptatni bárhol az országban? Ha ezt kulturáltan teszik és nem a közönségnek pózolva, akkor okés. Másrészről pedig nem kell bújkálni és szégyenkezni emiatt, de a páromat idézve: " jól kéne beosztani az időt, hogy a gyereket ne az utcán vagy egy "koszos" étteremben kelljen megetetni, hanem az otthon melegében. Ugyanis a gyerek szoptatása egy előre tervezhető dolog..." De persze, van hogy nem jön össze. Egyezzünk ki annyiban, hogy türelmesek maradunk egymással, előzékenyek és segítjük egymás életét, nem pedig felesleges akadályokat gördítünk mások elé. És lehetőleg ne kiáltsuk farkast ott, ahol nincsen semmi...

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr147483394

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

a nagy hohoohooo 2015.05.22. 21:21:31

A nememtől függetlenül is úgy gondolom, hogy kulturáltan végrehajtva teljesen rendben van a nyilvános szoptatás. Ha a gyerek meg fél órát ordít éhesen, az a baj.
És ne ítéljen az aki nem volt gyerek és nem volt éhes.

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.05.22. 21:27:02

És nem érzed magad szociopata elmebetegnek.
Hm...

a nagy hohoohooo 2015.05.22. 21:28:51

A prüdéria és a kápók teszik ilyen szarrá ezt a világot, mert csak fikázni tudjuk egymást és véletlenül sem támogatni. Mindenki ott szoptatja a gyerekét, ahol a csöpp ember éhes lesz. Mitől is társadalmilag elfogadottabb egy darab gumit a szájába dugni, hogy csendben legyen?
Igény szerinti szoptatásnál egyszerűen megoldhatatlan, h néha ne kelljen az utcán szoptatni. bármennyire is gondosan tervez az ember. nyilván akinek nincs gyereke, az ezt nem fogja megérteni.
Tudomásul kell venni,normálisoknak,hogy egy kisgyerek bármilyen alapos előkészületet ,tervezést ,azaz programot felboríthat,olyankor ott szopik ahol gyorsan megoldható.

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.05.22. 21:31:50

Ja... a "deviáns" viselkedés az esetek többségében arról szól, hogy az ilyen álszent alakokat bosszantsák. És amikor ilyen posztokat látok, ahogy ez indult (bocs, az első bekezdés környékén feladtam) úgy érzem, az általad deviánsként említetteknek van igazuk.

Mellesleg a "kulturált" még neked is rövid ú!

hanta boy 2015.05.22. 21:48:53

Ha Szomáliában, Burundiban, stb, stb bárhol szoptathat az anya, akkor nehogy má" Magyarországon ne szoptathasson bárhol, ahol eszébe jut...

Ennyi erővel a liberós anyuka szoptathat az Operában (a síró baba nehogy tönkre tegye a Bánk Bán-t) vagy a metróban, esetleg az ATV-ben adás közben...

Antalbaba 2015.05.22. 21:53:47

Könyörgöm... akkora feladat a helyesírás ellenőrzőt rászabadítani a kész szövegre? Fájdogált az olvasás:-(

vajdazs 2015.05.22. 22:17:58

Az iromány vége felé azért felbukkant az eszmei mondanivaló: az ország leginkább családbarát (a szertő nem így írta, de az nyelvtanilag nem korrekt) étteremlánca, ahol külön játszósarkokat rendeztek be a gyerekeknek! Ó, milyen jó, hogy ilyen remek bajnokai vannak az igazságnak és lelkes védelmezői a MacDonalds család- és gyermekbarát marketingjének! Bízzunk benne, hogy a jutalom se fog elmaradni pl. egy évig eheti ingyen a fűrészpor-húspogácsát fáradt olajos krumplival és etetheti vele a gyerekét, hogy a hasuk a földet söpörje. Hát akkor már inkább az anyatej. Jó étvágyat.

Szarvas Norbert 2015.05.23. 00:05:59

@vajdazs:

most mindentől függetlenül kérlek mondj nekem olyan éttermeket, ahol ilyen szinten be van rendezve játszóház?

Azért kérdezem, mert a most 9 éves unokahugomat az elmúlt 6 évben vittem mindenfele és kerestük a lehetőségeket... étteremlánc szinten nem sok hasonlót találtunk...

Szóval megköszönöm ha mondasz példákat, akiknél van ilyen lehetőség

estónia 2015.05.23. 07:26:38

Nagyon egyetértek a cikk írójával és szinte semmit sem tennék hozzá mert akkor aztán felbolydulna az anyukák társadalma/ a papagájokról nem is beszélve/.Talán csak annyit ,hogy mostanság ha egy nő szül akkor azt az egekbe emelik és elfelejtődik,hogy ez egy természetes dolog.
A konkrét esetről meg annyit,hogy menet közben megéhező gyerek mindig van erre mondjuk kitalálták a cumisüveget és akkor amikor épp nem alkalmas a hely vagy az idő a szoptatásra akkor egy kis tea és a kisember elhallgat.
Nekem két gyerekem van és én is mint sokan férfiak közülünk a feleségemet megkérdeztem mi a véleménye ....Ő is csak csóválta a fejét ezen a nagy rohadt öntudaton.

Gyimesi Zsolt 2015.05.23. 07:42:39

@pythonozok: Igen, pontosan az: a poszter szociopata. És mégsem fogja felkeresni sem pszichológusát, sem nyelvtantanárát, mert az effajta nőgyülölő, látens homoxeszuális, önmagával eltelt, kívülről finanszírozott kis díszgeci "asztat nem szokik".

megamedve 2015.05.23. 10:35:52

Ën sem támogatom a látványszoptatást, tehát akkor én is egy díszgeci vagyok
A modern gyereknevelés nélküĺözhetetlen eszköze, bárhol, bármikor. Mindentől és mindenkitől fúggetlenül, lehetőleg 1000%-os átszellemültséggel, harcos daccal.
Az ártatlanság mindenek előtt.

Szarvas Norbert 2015.05.23. 10:51:55

@Gyimesi Zsolt: ha nem ugyanaz a velemenyunj akkor szociopata vagyok? Tudod hogyan nevezi ezt a vilaglatasmodot a pszichologia?

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.05.23. 11:16:37

@Szarvas Norbert: nem hinném, hogy egyetértés kérdése...
"A szociopaták legnagyobb gyengesége, hogy nem tudják magukat különféle érzelmi helyzetekbe beleélni, mások helyébe képzelni"
Ahogy a piszt indul, ez tökéletesen illik rád. (Wiki idézet egyébként)

Andráska8 2015.05.23. 14:47:46

Igen, bárhol. Nagyon helyesen.

1bitang 2015.05.23. 16:23:39

@hanta boy 2015.05.22. 21:48:53:
Én nem hogy nem láttam, de elképzelni sem tudok olyan (barom) "anyukát", aki magával viszi az Operába szopós babáját.
Így a "példád" csak ostobaság.

1bitang 2015.05.23. 16:29:33

estónia 2015.05.23. 07:26:38
Elég baj, hogy az éhes porontyot teával "eteti" a zannya.
Ő valószínüleg otthon is ezt teszi, nehogy a csodálatot cicjét tönkretegye a gyerek. Mit fog akkor mutogatni?

Kékcsillag 2015.05.23. 16:40:19

Nő vagyok, egy gyerekem van, egy gramm anyatejet nem ivott (elcseszték a kórházban a dolgot, de ez most nem számít).
Én ettől függetlenül nem értem, hogy mi a gond azzal, hogy ha egy anya diszkréten, pl széles sállal vagy takaróval eltakarva a mellét és a gyerek fejét is, megszoptatja a babát. Engem ilyen szinten a "tudat", hogy szoptatás zajlik, abszolut nem zavar.

vajdazs 2015.05.25. 17:40:28

@Szarvas Norbert: hát szerintem van elég játszótér, ugyan miért kell éppen a Mekiben játszani? Hogy rászokjon az egészségtelen, zsíros kajára?

Untermensch4 2015.05.26. 10:29:11

Aki nem tud örülni annak hogy jót eszik egy gyerek vagy nem bírja egy (még csak nem is kettő, de akár) női mell látványát, szerintem az a "deviáns".
süti beállítások módosítása