Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Megsírattak, tökéletes reklám, érzelmek és egy póló!

2015. április 30. - Szarvas Norbert

gyar.JPGBerlinben, a brutal közösségi Alexanderplatzra kihelyeztek a BKK jegyautómatának a nagytestvérét, ami bérlet helyett érintőképernyősített minőségi pólót ad 2 euróért (600 forint). Ez már szinte ingyen póló. Olyan, mintha a budapesti bérletet felnőttként 1.500 forintért vehetnéd meg! Megvennéd? Megvették? Megpróbálom nem lelőni a poént, inkább nézd meg a videót, aztán kiokfejtem magam. Láss csodát:

Hát bevallom jól megkönnyeztem a videót. Nagyon mélyen betalált az egész életérzés, amit közvetíteni kíván. Amikor múltkori cikkemben picsogtam egy tartalmasat a kreatív marketingesekért, akkor ehhez hasonló ötletes marketing akciókra gondoltam a sablon helyett. Azt gondolom, hogy tökéletesen ötvözi ez a "kísérlet" a gerilla marketinget, a komoly mondanivalót és a szociológiai kísérletet. Ráadásul elképesztő hatékonysággal "kényszeríti" az embert az adakozásra. Megnézed a videót és már nincsen pofád nem adakozni vagy visszakérni a pénzed. Zseniális. A cél pedig szentesít...?

A szeretlekmagyarorszag.hu oldalán találkoztam először a videóval és a cikkre érkező kommentekből szemezgetnék egy ínycsiklandónyit:

kepernyofoto_2015-04-30_12_18_17.png

Ebben a kommentben a magyar életérzés megjelenik. A szegény magyar, akit kizsigerelnek, de nem akarnak róla tudomást sem venni. Nem gondolom, hogy létezik olyan helyzet vagy szituáció a világban, amivel több magyar nem tudna mély nyomorában azonosulni. A magyarnak legalább annyira bonyolult és nyomorúságos a kizsigerelt élete az ázsiai óránként 10 centért napi 16 órát dolgozóéval szemben, mint a magánstranddal rendelkező fehér zsebgengszternek, akit beeresztünk a legszegényebb gettóba...

 

kepernyofoto_2015-04-30_12_22_25.png

Ez már egy okosabb gondolat. Egy picit hasonló a KDNP családmegmentő vasárnapi boltbezárásához, ahol annyira megakarták menteni a kizsigerelt dolgozókat, hogy tömegesen kirúgatták őket, jövedelmüket a vasárnapi pótlékkal csökkentették. Hát köszi az ilyen segítséget. El kell fogadni, hogy Ázsia nem Európa. Európa és Amerika nem tudja és nem is akarja megoldani egy másik kultúra társadalmilag kialakult mechanizmusait. Nem helyeslem a kizsigerlés ezen szintjeit, de innen Európából nehéz beavatkozni. Ha bojkottálunk, akkor még ennyit sem fognak keresni. Az jobb? 

 

kepernyofoto_2015-04-30_12_26_06.png

Ez egy nagyon felületes általánosítás, amivel nem tudok egyet érteni. Biztosan olcsóbb munkaerőt foglalkoztat mondjuk a Tommy Hilfiger Ázsiában, mintha amerikaiakkal dolgoztatna, de vélhetően még így sok jobb körülményekkel, mint a gagyit gyártó nagyipari telepek. Az igaz, hogy a drágát megvesszük, de ne felejtsük el, hogy nem csak a nevet veszed meg, hanem a minőséget is. Vegyél egy pólót 1.000 forintért a tescóban és vegyél 20 ezerért a Van Graaf-ban. Érezni fogod a különbséget! De ettől függetlenül tény, hogy hatalmas árréssel dolgoznak ezek a nagy márkák, tény hogy az árrés minimálisan csapódik le a dolgozónál és tény az, hogy szívesen megveszi mindenki, akinek van rá lehetősége.

kepernyofoto_2015-04-30_12_30_10.png

Én is ezt gondolom. Zseniális, de nagyon szemét. 

Összességében tipikus életpályát fut be ez a videó az interneten. Vannak, akik azonosulnak, vannak, akik az ártó szándékot keresik, vannak, akik megcáfolnak és vannak, akiknek csak simán bejön. Az utóbbiak a slacktivism címeres képviselői! Nyomnak egy megosztást, és készen is vannak. 

Azon lehet vitatkozni, hogy mennyire játszik az érzelmekkel és a pénztárcáddal ez a "reklám", de nem szabad elfelejteni, hogy a közösségi társadalmak kialakulása után az emberek egyre érzéktelenebbé váltak, válnak a számtalan bekapott impulzus miatt. Amíg 20 évvel ezelőtt hasonlóan szörnyű hír hetente egyszer jutott egy embernek, addig ma már percenként kaphatja mindenki a válogatott szörnyűséget. Minél nagyobb a mennyiség, annál érdektelenebbé válunk, annál inkább megszokássá és elfogadássá fajul a dolog. Innentől kezdve már negyre kevésbé fognak működni a hagyományos dologok. Az működik, ami ki tud zökkenteni a komfortzónádból! Ennek a kezdeményezésnek szerintem sikerült. 

Te mit gondolsz erről? Rád milyen hatással volt?

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr577415328

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.01. 11:36:53

Az antiglobalizmus egy fasiszta, liberális szerveződés. Nézzünk a dolgok mögé! Ha hirtelen mindenki abbahagyná a termelést a szegény országokban, az ottani helyzet drasztikusan rosszabb lenne. Az antiglobalizmus a jól ismert gyarmatosítás új köntésben. Valójában éppen a globalizmus hozhatna az alacsony bérekre megoldást! De ez együtt járna leggazdagabb országok indokolatlanul magas életszínvonalának csökkenésével!

Az pedig a másik része: a drága ruhát áruló cég sem fizet többet a munkásainak. Azaz valójában JÓT TESZÜNK az olcsó portéka megvásárlásával, ezzel ugyanis csökkentjük a kereskedő hasznát, de a munkás szempontjából ez tök mindegy. Neki a Nike és az Adidas sem fizet többet, mint a noname márka.

gabborka 2015.05.01. 12:04:55

Komolyan, az emberek elfelejtették, hogy létezik a "megríkat" szó? Úton-útfélen találkozni mostanában ezzel a hülyeséggel, hogy "megsírat". A halottakat szokás megsiratni, ráadásul rövid i-vel, és ehhez előbb illik elhalálozni. Ha valami könnyekre sarkall, az megríkat, ilyen egyszerű.

Szarvas Norbert 2015.05.01. 13:04:26

@gabborka: szvsz a nyelv folyamatosan fejlődik és átalakul

keményen drogozó kisember 2015.05.01. 13:10:36

@Szarvas Norbert:
Nem, koma, te vagy a magyarul nem tudó fasz.
Az bizony megríkat.

Meg van a megsirat, rövid i-vel, amikor egy halottért sír valaki.
Tanuld meg az anyanyelvedet, hülye gyerek, és ne ilyen faszságokkal próbáld meg a hiányosságaidat palástolni, hogy "folyamatosan fejlődik a nyelv".

A helyesírás is változik időnként, de a tiéd nem azért pocsék, hanem mert túl hülye vagy ahhoz, hogy megtanuld.

Szarvas Norbert 2015.05.01. 13:15:41

@keményen drogozó kisember:

vágom... vagyis nem vágom, hiszen a vágni szó jelentése 10 évvel ezelőtt még nem azonosult az "értem"-el... mert ugye a nyelv nem fejlődik... a megsiratnak pedig jelentése nem változhat, nem azonosulhat, nem idomulhat...

A másik része pedig vállalom, hogy túl hülye vagyok ahhoz hogy megtanuljam. Én próbálok gonodlatokat közölni és nem helyesen írni (noha törekszem rá, de mivel egy fillért nem kapok ezért, így az időm eléggé limitált)

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.05.01. 13:20:57

@Szarvas Norbert: ez nem nyert. Szerintem van vagy harminc éve, hogy először hallottam a "vágom" szót ilyen értelemben használni. :D

Szarvas Norbert 2015.05.01. 13:21:01

@keményen drogozó kisember:

u.i.: lehet hogy én tól hülye vagyok irodalmi szinten helyesen írni, de az nem magyarázat arra a ketyóra, ami bizonyos embereket jellemez, akik egy blog gondolatközlésénél fontosabbnak tartják a helyesírást vagy egy szó jelentését... Mi lenne ha a cikk mondanivalójával foglalkoznál?

Pontosan ugyanazt csinálod, mint a magyar rendőrség... Valamelyik nap olvastam cikket arról, hogy szervkereskedők gyerekeket rabolnak el és szedik ki a szerveiket vagy szexre kényszerítik őket...

Ezzel kapcsolatban fogalmazódott meg bennem, hogy mi lenne ha a rendőrség nem a biztonsági öveket vadászná és azt lesné, hogyan bűntethet meg engem vagy téged, hanem ezeket a gengsztereket akarná levadászni?

Ha tetszik, ha nem, te most a bloggal ugyanezt csinálod... a kis szarságokba belemész, de a fontosabb lényeget magasról leszarod...

Szarvas Norbert 2015.05.01. 13:21:34

@pythonozok:

sorry, akkor 40 évvel ezelőtt:D:D:D:D

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.05.01. 13:22:38

@Szarvas Norbert: a mondandód végéhez meg... firefox+magyar helyesírás ellenőrző?
Nem figyelmeztet mindenre, de sok hibát kiszűr.

Szarvas Norbert 2015.05.01. 13:25:32

@pythonozok:

sokszor elmondtam, de nyílván nem tudom mindenkinek tudtára adni- a legnagyobb probléma, hogy angol nyelvű MAC-et használok vagy iPad-ot és ott nem tudom beállítani a magyar ellenőrzést... ha van tipp, akkor szívesen fogadom

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.05.01. 14:08:01

@Szarvas Norbert: Mac-re nincs firefox? Vagy ez a plugin nem érhető el hozzá? Sajnos az apple világa számomra ismeretlen. Már az is meglepett, hogy az OSX valójában egy BSD(?) unix egy spéci GUI-val.
Tényleg irritáló látni, hogy viszonylag nafy forgalmú blogok szerzői mennyire nem törődnek a nyelvvel.

keményen drogozó kisember 2015.05.01. 16:16:25

@Szarvas Norbert:
A vágni szó már vagy 50 éve is jelentette azt, hogy érteni.
Ahhoz meg, hogy gondolatokat tudj közölni, első lépésben lenni kellene gondolataidnak, de nincsenek.
Amellett le kellene tudni írni őket, mert most olyan vagy, mint aki szakácskodni akar, csak halvány fingja sincs a főzésről.

Macre van Firefox, és ahhoz is van magyar helyesírás-ellenőrző. Angol nyelvű rendszeren is futtatható, csak be kell kapcsolni (első alkalommal letölt pár megabájtnyi adatbázist).
Tools - Content - Languages - Choose - Select a language to add - Hungarian
Ennyire egyszerű. Én is angol nyelvű rendszeren dolgozom, szóval minimális hozzáértéssel meg lehet csinálni.

Csokáv 2015.05.01. 16:41:07

Vagiatok feleim szümtükkel mik vogymuk...

sebi77 2015.05.01. 18:20:41

Ez kb. olyan, mintha nem akarnád megvenni a hajléktalantól a "Fedél nélkül" újságot, mondván hogy milyen szánalmasan keveset keres rajta, milyen borzasztó körülmények között stb.. Igen, bakker, és pont ezért kell tőle megvenni, mert számára ez a jobbik lehetőség a semmihez képest. Nettó hülyeség az egész, nem akarok belemenni, érdemesebb elolvasni amit a videó alatt "PonzooonTheGreat" kommentel.

keményen drogozó kisember 2015.05.02. 16:33:24

@sebi77:
Nem kell megvenni, és a koldusoknak sem kell pénzt adni, ezzel ugyanis csak fenntartod ezt a létformát: azt látja, hogy megél belőle, ezért csinálja.
Ha nem adna nekik senki, nagyon hamar eltűnnének.

sebi77 2015.05.02. 16:55:30

@keményen drogozó kisember: Ez egy hasonlat volt. De igazad van, nem kell megvenni a bangladesi pólót sem, és nagyon hamar éhendöglene az összes, probléma megoldva.

Untermensch4 2015.05.04. 09:15:22

@Szarvas Norbert: Gondolatokkal egyetértek de a nyelv nem fejlődik hanem változik. A fejlődés ugyanúgy szubjektív egy nyelv esetében mint a helyesíráshoz való hozzáállás egyének esetében.
A potenciális támadásoknak elejét vehetnéd ha az "őszinte gazdaság" mellé/alá odaírnád hogy "rossz helyesírás". Akkor mindenki könnyebben koncentrálna a tartalomra a forma helyett. :)
süti beállítások módosítása