Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Patkányok lepték el a Facebook-ot!

2015. április 18. - Szarvas Norbert

140630093424-facebook-lab-rats-620xa.jpgTeljes bizonyossággal állítom, hogy a Facebook és a Google napjaink legfontosabb életviteli eszközeinek az egyike. Persze sokan tagadják, de alapvetően a közösségi háló és keresési motor nélkül az életünkben sokkal kevesebb információval kellene megküzdenünk, és ezáltal sok mindenből kis is maradnánk. Az élettani hatásokról most ne beszéljünk, hogy melyik a jobb: a nyugodt tudatlanság vagy a stresszes információtúltengés... Amikor két éve Magyarországra beköszöntött március 15.-én a tél, (és a kormányt felkészületlenül érte, miközben azt nyilatkozgatta, hogy előre lehetett erre számítani) akkor gyakorlatilag a Facebook önszerveződő társadalma mentette meg az országot. Erről írtam is egy komoly sikert befutott cikket . Azt pedig ne is tagadd, hogy a "mindenki üljön át a másik autójába" féle válságkezelés nem volt éppen tuti biznisz... Szóval adott a Facebook, mint mindennapjaink legfontosabb információs scatornája, ahol pillanatok alatt tudnak önkéntes csapatok szerveződni. És ahol segítség van, ott a patkányos is megjelennek...

life-is-like-facebook_1.JPGTudod mi az a slacktivism?

Ha egy mondattal akarnám neked megfejteni a slacktivism jelentését, akkor azt mondanám, hogy:

Lájk az életemért!

A slacktivism egy jelenség, aminek gyakorlói a Facbook kamu aktivistái. Vagyis azok az emberek, akik sikeresen nyugtatják meg saját lelkiismeretüket az álságos segítségnyújtással. Ezek az emberek a valódi segítségnyújtás (pénz, tényleges tettek), helyett úgy gondolják, hogy a like illetve a share gombokat megnyomkodva (2s) máris ugyanolyan nagyságrendben segítettek, mintha adományt küldtek volna vagy más kézzel fogható dolgot tettek volna. Ez ugye a legkényelmesebb segítségnyújtási attitüd a világon. A karosszékedben ülve kényelmesen, pár másodperc időt rászánva szeretnél segíteni. Ráadásul ezzel jófejként tűnteted fel magad a Facebook öribarik előtt, divatossá válsz (divat a jótékonykodás és a Facebook aktivitás- Slacktivism). Kutatások szerint mára a Facebook társadalom közösségi tudata olyan mértékben deformálódott, hogy a legtöbben ténylegesen elhiszik:

Elég egy lelkileg megérintő videót vagy képet elolvasni, megnézni és megosztani. Máris segítettél. 

Itt egy megnyugtató videó nektek, slacktivism szakosoknak:

 

 

Tudod mi az értelme a Social House Buidingnek?

A közösségi háló társadalma egy negatív esemény hatására elkezd szerveződni, és a maga módján segíteni. 1000 emberből 990 ember csak slacktivista lesz a folyamatban, akik által eljut az üzenet ahhoz a 10 emberhez (1%-hoz), akik ténylegesen tudnak és akarnak segíteni. Azt el kell fogadni és megérteni, hogy a slacktivism nem az a fajta segítség, amit szeretsz magadnak bemagyarázni. Viszont valóban segítség, hiszen a folyamat szerves része. Az megosztó, like-oló emberek nélkül a valódi segítséget nem lehetne megszerezni.

Pontosan kell érteni a közösségi folyamatot és azt, hogy a like nem étkezési utalvány a szegény gyerekeknek. A lájk egy esély, hogy az üzenet eljusson a megfelelő emberhez.

 

És itt vannak a közösségi háló patkányai

A patkányok nem aranyos kis rágcsálók, hanem igazi kártevők. Vannak igazi közösségi patkány oldalak ( pl.: mindenegybenblog.hu, vattacukor.net...stb), akik magukat lájkgyűjtő reklámoldalnak tekintik. A cél szentesíti az eszközt felfogás hatására pedig gusztustalanabbnál gusztustalanabb közösségi lépéseket követnek el a lájk és megosztás érdekében. Gyakorlatilag ők a slacktivism magyarországi hírvivői. Ezek azok az oldalak, akik a te lelkiismeretedből és segítségnyújtási természetedből táplálkoznak. Folyamatosan kapom a képembe (és te is) a megosztást, egy eltűnt kislányról, anyukáról...stb. 

Oszd meg, hogy minél több emberhez eljusson!

"Segítségeteket szeretném kérni! Eltűnt a kislányom Miskolczy Liza március 11-én Budapesten a 13. kerületben."

Szerintem te is találkoztál már a kislánnyal. A valóságban ő egy amerikai kislány volt (Sandra Renee Cantu, 2001.már.8-2009.márc.27), akit a szomszádai raboltak el és gyilkoltak meg!!!!!!!

Ezeknek a képeknek, történeteknek a jelentős része egy hatalmas kamu, egy igazi genyóság. Az oldal készítői a lájk miatt ellopják más földrész megkínzott, meggyilkolt, megnyomorított embereknek a fotóit, új személyazonosságot gyártanak hozzá és téged belehajszolnak a like-megosztás kombóba. Mindezt kizárólag a profitért! Ezt önmagában bűntetni kéne...

De!

Talán azt még túlélnéd szerintem, ha ilyen patkányok kamu fotókat közölnek. Az igazi probléma, hogy ezzel nagyon komolyan rombolják a közösségi média segíteni akaró mívoltát. Ugyanis olyan mennyiségű hazugság árasztja el a Facebookot a patkányoknak köszönhetően, hogy egyre érdektelenebbé válsz, mivel megszokod az egész jelenséget. Ha pedig kiderül, hogy átverés az egész, akkor meg pláne elfordulsz a közösségi segítség (Social House Building) lehetőségétől, ugyanis mindenben az átverést fogod látni. Tulajdonképpen a patkányok miatt a valódi segítségkérők, bajban levők üzenetei sosem fognak célt érni egy idő után, mivel a kutya nem hiszi el, hogy valódi problémáról beszélünk. 

A zombi hatás

Megcsinálták kísérletképpen, hogy moziban vetítés közben beküldtek egy dúrván elmaszkírozott statisztát, akinek feladata a mészárlás volt. Az ijesztő az egészben, hogy amikor belekezdett a melóba az ember és látszólag beledöfködte a kést a másik beépített emberben, akkor igazából senki nem reagált ösztöönszerűen. Az életösztönt mára elnyomta Hoolywood és a tömegével gyártott zombis, gyilkolós film. Tulajdonképpen az emberek azt hitték, hogy biztosan valami poénról van szó. Valójában igazuk is volt, de ezt biztosan nem a külsőségekből szűrték le. Egyszerűen az emberekben dekódolva van a "hollywood" jelenség. Ezek az emberek akkor sem mozdulnának meg, ha valódi gyilkos valóban gyilkolna mellettük. MAximum a telefont vennék elő és posztolnának Facebook-ra... Ez a társadalmi elérdektelenődés jelensége. Egyre kevesebb dolog van ránk hatással, és még annál is kevesebb dolog késztet minket cselekvésre.

A www.csaladinet.hu oldalán megjelenő patkányokkal kapcsolatos cikkében nagyon hasznos információt olvastam a csalók kiszúrásával kapcsolatban. Nekem új infó volt, de lehet, hogy nektek nem az!

Menjetek fel a www.images.google.com oldalra, ahol képet feltöltve tudtok keresni. Magyarul ez egy kép alapú kereső motor. Egyből kiderül, ha egy áldozat képével akar egy patkány visszaélni...

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr47377848

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Shlomo a halott zsidó terrorista 2015.04.18. 20:23:51

"Teljes bizonyossággal állítom, hogy a Facebook és a Google napjaink legfontosabb életviteli eszközeinek az egyike."

Teljes joggal feltételezem, hogy az amerikai zsidó tulajdonú Facebook és a szintén amerikai zsidó tulajdonú Google napjaink KÉT legfontosabb adatgyűjtési és tömegmanipulációs eszköze, az USA és azon belül az NSA 21. századi szuperfegyvere a negyedik generációs hadviselésben.

Gerilgfx 2015.04.18. 20:45:16

beszabadultam az internetbe és megszakértem a közösségi hálókat.html

phaszfej 2015.04.18. 20:59:45

önfaszszopásból jeles. vajon az ágyban is ilyen sikeres?

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2015.04.18. 21:06:45

Én a "zombi hatást" inkább a "suspension of disbelief" nevű jelenségnek tulajdonítanám. Amikor a moziban ülsz, akkor nem a normál üzemmódodban vagy, mert akkor 2 perc után felállnák és azt mondanád, hogy "ezt a baromságot!".

@Shlomo a halott zsidó terrorista:
Köszönjük, Emese.

Gringo 2015.04.18. 22:14:44

@Shlomo a halott zsidó terrorista: Pont olyan vagy, mint akinek bármilyen képet megmutatnak, és megkérdik mit ábrázol, rögtön a pi.na jut eszébe róla! :D
süti beállítások módosítása