Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

A Fidesz karácsonyi ajándéka mindenkinek

2014. december 24. - Szarvas Norbert

20141223_0004_rev.jpgSzerencsére minden napra szolgáltat a magyar politika valami "Barátok Köztös" fordulatot, amin tök jókat lehet beigli helyett csámcsogni. Kedd reggel a kormánypárt úgy gondolom, hogy elvesztette legitimtását a kormányzást illetően, amikor testületileg úgy határozott, hogy nem jelenik meg az ellenzék által kezdeményezett parlamenti ülésen az országot mostanában leginkább foglalkoztató és érintő témák egyikével kapcsolatban. Ebben a percben ütött meg a dejavu, hiszen mélyen emlékeimben él az MSZP birodalomban elkövetett ellenzéki (akkor a Fidesz-KDNP) mészárlás, amik az amúgy faszkodó kormánypárt működését ellehetetlenítették a parlamenti ülésekről való kivonulásokkal. Már akkor is a hataloméhségtől megrészegedett politikai erővel szemben érzett unszimpátimat növelték, hiszen nem azért fizetjük ezeket az embereket, hogy elkerüljék a döntéshozatalt, a konfrontációt és csakis a saját kicsinyes érdekeikkel foglalkozzanak.

Mint magyar állampolgár, baromira felháborít ez a fajta viselkedés, amit normális esetben már bölcsödében sem tolerál a bölcsödés néni a gyerektől, aki kényes helyzetben feláll és kivonul vagy meg sem jelenik. Hiszem, hogy a politikai elitnek, mint az ország első embereinek (párttól függetlenül) példát kell mutatni a lakosságnak. Aztán az újkori Orbán dinasztia idejéről felsejleik bennem az emlékkép, amit a legfanatikusabb Fidesz rajongó sem tagadhat. Orbán adófizetők milliárdjait költötte el mindenféle hülye levelezgetésre, amit Nemzeti Konzultáció kódnéven vezetett be. Már akkor látható volt, hogy ez egy család, valójában nem konzultálni akar az emberekkel, hanem állami pénzen burkoltan saját marketinghadjáratát akarja futtatni. Mert ha én rosszul látom, akkor az útdíj mindenkit érintő brutális kérdésében miért nem hajlandó a kormány nemzeti konzultálni vagy egyszerűen a munkáját végezve a parlamentben az ellenzékekkel kommunikálni?

Mert azt nem nevezném kommunikációnak, ahol az ellenzéken kívül egy szem kormánypártiképviselő, a KDNP-s Rubovszky György és három államtitkár jelenik meg. De ha már ennyire semmibe veszi saját munkáját a kormánypárt és nem hajlandó a nép általi többi megbízottal tárgyalni, akkor is hiánycikk az Orbán féle nemzeti kommunikáció látszatintézkedése még a törvénykezés előtt. Úgy érzem megint szarbanhagytak minket. Ami pedig az ülésen történt, annak a következő moziban futó címet tudnám adni: Kettyó

Az ellenzék persze puffogott, mint a négyütemű. Nincs is ezen mit boncolgatni, mert ez a dolguk, pláne ha a komplett társadalom ellenzi a dolgot. Na de kieresztették Fónagy János, Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkárát, aki valami olyan brutális stand up showt nyomott le, hogy a párommal mai napig keressük az államat, ami leesett. Kezeket a karosszékre, hátradőlni, pupilla tág és indulunk!

A kormány tulajdonképpen megint rezsit csökkent a bevezetett és bővített útdíjjal

Hát igen. Nehéz azon vitatkozni, hogy akinek évi 43 ezer forint volt az autópálya matrica,annak a jövőben normális esetben olcsóbb lesz (megyénként 5000 forint). De azt is nehéz nem felfogni, hogy aki az agglomerációban lakik, akiknek eddig a stratégialiag fontos bevezető szakaszok ingyenesek voltak (ők vannak többen), azoknak a nullához képest jelentősen nőni fognak a terhei. Persze a tökéletes fideszi kommunikáció potensebb, mint valaha. Talál két, egymástól teljesen független pontot az éterben és összefűzi egy mondatba.

Lényeg a Fidesz szerint: A kormány megyei matricákat vezet be évi 5000 forintért, amivel lényegesen lehet spórolni mindenkinek a 43 ezer forintos éves autópályadíjjal szemben. 

Lényeg szerintem: A Fidesz át akar baszni téged, de nagyon. Az ország lakosságához képest elenyésző kisebbségben vannak azok, akik munkájuk miatt napi szinten két megyénél többet utaznak. Számukra komoly spórolást jelenthet a 43e forint helyett az évi 10 e forint. De ide kell számolni a 10 npos matricákat is, amit akkor kénytelen az ember venni, ha kirándulni akar. Ha havonta 1x úgy dönt valaki, hogy elmegy kirándulni (és mindig az ország más pontjára), akkor az havonta + 2.975 forint. 12x 2.975= 35.700 + a két megyei matrica= 45.700 forint a jelenlegi 43 ezer forinttal szemben. Akkor már mégsincs rezsicsökkentés ezeknek az embereknek sem.

Másrészről a fizetős bevezető szakaszok azokat fogja megterhelni, akik az agglomerációból járnának be GDP-t termelni. A bevezető szakaszoknak stratégiai fontossága kikerülhetetlen és nem véletlen, hogy eddig ingyenesek voltak. A környező települések forgalmi és környezetvédelmi tehermentesítésére is szolgálnak ezek az utak, amiről a kormány a nem megyei tutazokat el akarja üldözni, hiszen nem kell sok tanulmány ahhoz, hogy lássuk: a legtöbben már csak dacból sem fogják kifizetni az összeget, inkább kerülnek a településeken keresztül. Nőni fog a környezetvédelmi szennyezettség, a balesetek száma, az útidő és a forgalom terheltsége.

Összességében ez egy nagyon szemét karácsonyi ajándék, amit megpróbálnak faszán eladni nekünk. Ha jobban belegondolunk, akkor azok, akik eddig is megvették szükség miatt a 43 ezer forintos matricát, azoknak továbbra is jobban meg fogja érni, míg akik eddig leginkább dolgozni jártak be az agglomerációból, azoknak többletet fog okozni kiadásban. 

  • Az útdíj több százezer családon segít, mert csupán havi 400 forintért használhatják az úthálózatot.- Fónagy János

Aztán Fónagy humorkodott egyet és a megélhetésért szükséges utazás burkolt megadóztatását két gombóc fagyi árához hasonlította, amit mindenki kibír. Hát igen. Két gombóc fagyit mindenki kibír, de a kormány regnálása óta (és előtte az MSZP) már mindenkitől egy fagyigyárat akar elvenni két gombóc fagyinként. Szerintem sokkal egyszerűbb lenne, ha a komplett fizetésünket átadhatnánk a kormánynak és cserébe kaphatnánk száraz kenyeret és vizet (demagóg riadó!). Dilettánsok bölcsődéje ez, ahol egy gimnazista értelmi szintjén mozognak közigazgatás címszóval havi millákért. A legkényelmesebb megoldás, hogy mindenfajta fejlődés, gazdaságfejlesztés és termelésösztönzés helyett ha pénz kell, akkor vagy hitelt vesznek fel a paicról (prémium államkötvény) vagy pedig újabb adót (direkt vagy burkolt módon) rónak ki. Én ott vagyok, hogy már a nyalókámat sem bíznám rájuk, nem hogy két gombóc fagyit! Szóval Kedves János, nem, nem bírok ki két gombóc fagyit. De ahogyan látom Önök sem bírnak ki, hiszen másnap már megszavazták saját maguk költségmentességét.

A show press nem állhat le, és a Fidesz-KDNP álláspontja szerint az emberek az útdíj bevezetése után is minimum ugyanolyan mértékben használnák az utakat, "de lehet, hogy azért nem mennek rá az autópályákra, mert visszatartja őket az ellenzék aggresszivitása" (by Fónagy). És képzeljétek el, hogy a hiba nem a ti készüléketekben van!

 

 

Tetszik a performance? Ez Like:

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr927008499

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mi a bajom az új autópályadíjrendszerrel? 2014.12.28. 07:45:30

Mindjárt elmondom, de előljáróban az alapok: Az új autópályadíjrendszer alapjai Az új autópályadíjrendszer két pillérből áll: Mostantól minden szakasz fizetős (kivéve az M0 azon szakaszait, ahol ezt az EU támogatási szerződések kizárják, illetve a...

Trackback: Kimaxolták a szeméremsértést a TV2-nél advent utolsó vasárnap estéjén 2014.12.24. 16:53:27

Nem várom el, hogy csadorban olvassák a híreket a kereskedelmi csatornákon a nők, de a 30 centis pina a hírolvasó blúzán Szenteste előtt három nappal azért talán egy kicsit erős. A világszerte a női szeméremtestre utaló szimbólum a TV2 december 21...

Trackback: Cionista szórólap gúnyolódik Jézus születésén 2014.12.24. 16:51:28

A muszlimok elvágnák a torkát annak, aki vallásalapító prófétájuk, és annak édesanyja kárára eresztene meg egy hasonló poént. A zsidók meg két hétig hörögnének kártérítésért, ha velük szórakozna hasonló stílusban egy magyar valamelyik vallási ünnepük e...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szigetfórum 2014.12.24. 13:23:17

Ha valaki nem megy be a munkahelyére/ ülésterembe / nem végzi a munkáját, akkor ki kell rúgni !

toportyánzsóti 2014.12.24. 13:35:53

Szorakoztatóak ezek a sutyerkák a több évszázados lemaradásukkal az okostelefonok világában,lesnek majd pár évtizedig a csatornából ahová a szabadságszerető magyarok fogják zavarni őket,miután átmegy nekik hogy ezek hazaáruló puccsista putinpincsikutyák saját bevallásuk szerint.

István Tamasi 2014.12.24. 15:07:10

Na pontosan ez az unortodox gazdaságpolitika: az jó a'zembereknek ha egyre másra újabb és újabb sracokat vet ki rájuk a maffiakormány.

lavór 2014.12.24. 17:02:30

@szigetfórum:
Törvény felett állnak, hogy képzeled a megvalósítást?

DocBulywood 2014.12.24. 17:57:08

Jó a 'zembereknek, mert csökken a rezsijük:

- a családok egymás nézik otthon majd vasárnaponként és ez így jó, mert esetleg anyut, v aput elbocsátják és otthon lehet veled

- a bankadóval a csúnya gonosz tolvaj bankokat megadóztatjuk - sebaj, ha eddig ingyenes volt a számlavezetésed és az utalásod, most majd fizeted a tranzakciós illetéket és ez neked jó

- telekomadó: fizessenek a telefóniás cégek, mert kifosztják a magyarokat - igen, mivel eltörölték a kapcsolási díjat, a Fidesz neked visszahozta: hívásonként 2Ft, sms-enként is +2Ft és ez így neked jó

- 2015-től környezetterhelési adót vezet be a kormány a tisztító- és tisztálkodó szerekre és ez így neked jó, hogy többet fizethetsz

- 9 hónapról 3 hónapra vágták vissza a munkanélküli segélyt és ez neked jó, mert átlagosan 18 hónap, míg találsz munkát

Tovább is van, nyomjam még?
(Nem kell gorombáskodni, csak a tényeket írom le, azok meg makacs dolgok.)

lófüle elemér 2014.12.24. 19:33:55

Nem értem a problémát. A csüngőhasú cigány fagyizót nyitott. Havi 1-2 alkalommal használtam az M0-át, az ha jól értem januártól két gombóc fagyit számolva 2500 ruppós gombóconkénti ár.

Finoman fogalmazva:

A RETKES TOLVAJ KURVA ANYÁDBA BUJJ VISSZA TE MOCSKOS CIGÁNY-

vénkujon 2014.12.24. 19:38:01

@DocBulywood: gondolom az amcsik dólárban fizetnek, hogy így karácsony szentestéjén baszakodsz a fidesztálibokkal. nem kicsit aljas dolog ez, mert ilyenkor erősen hányják magukba a teszkósbejglit.:D

se batyu, se birka...nincsenek szolgálatban ilyenkor

Untermensch4 2014.12.24. 22:40:04

@lófüle elemér: havi két gombóc fagyi. mondjuk eléggé el vannak tájolva narancsék mert azon kívül hogy az autósokat hergelik így sok szegény embernek is eszébe juttatják hogy tőlük is bármikor elvehetnek havi két gombóc fagyit és lehet hogy már rég nincs pénzük egyre sem pedig a gyerek szeretné...

fabatka2 2014.12.25. 01:15:33

Havi két gombóc fagyi... Kb annyi, mint anno a vizitdíj. Csak úgy eszembe jutott... De hát az emberek összességében jobban járnak, mondja az államtitkár a kormány nevében - vagyis a büdzsé rosszabbul jár. Vagyis csoda történt: a kormány azért sózott emberek százezreinek a nyakába egy kis plusz fizetnivalót, hogy az ország rosszabbul járjon.
Orbán pedig mivel indokolta a rádióban, hogy ragaszkodik az útdíjhoz? Na mivel? Kapaszkodjatok meg: azzal, hogy a büdzsében minden fillérre szükség van.
Vagy hülyék, vagy hazudnak - de inkább mindkettő.

A lófa szára 2014.12.25. 04:54:02

Gusztustalan, gátlástalanul hazudozó tolvaj banda. Hányingerem van tőlük.

mennyémá 2014.12.25. 06:18:51

erről ez jutott eszembe:
"A háború, béke..."

Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény] 2014.12.25. 07:43:28

Nem értem a problémátokat. Nem a megfelelő matekszakot jártátok ki.
Ha ti is a Korlátozott Pontosságú Algebra szakot végeztétek volna, akkor tudnátok hogy 0>5000 . Az államadósság lecsökkent 19300 milliárdról 24700 milliárdra, pont annyival amennyi manyupot felkarmolt az állam.
19300-2700=24700. Mit nem értetek ezen Gyurcsány ivadék libsik?

eszim 2014.12.25. 09:01:46

@lófüle elemér: az éves díj 5000, nem a havi.
Persze szerintem mindenfajta útdíj eleve lehúzás és az emberek hülyének nézése, hiszen az üzemanyag árának több mint fele adó.

♔bаtyu♔ 2014.12.25. 09:17:37

Az útdíj szerintem is baromság, elsősorban azért, mert az M0 éppen azért épült, hogy a várost elkerüljék.

Akiket pedig legjobban érint, azok a város környékén és peremén élők, akik használják az elkerülőket, de az autópályákat nem.

A többinek lényegtelen, mert ha vidékről jön úgyis vett matricát.

Ezt sajnos szerintem rendszeresen emelni fogják, a ballibsi kormányok is.

Azzal együtt jól látszik, hogy mennyire nem bírja a nép a ballibsiket, még ezt is lenyelik.

Aki itt esetleg engem anyázna, sajnos elég sok a gyökér, üzenem, a z ő jó édes anyját:))))

citrix 2014.12.25. 09:39:14

"AZ ÚTDÍJ TÖBB SZÁZEZER CSALÁDON SEGÍT, MERT CSUPÁN HAVI 400 FORINTÉRT HASZNÁLHATJÁK AZ ÚTHÁLÓZATOT.- FÓNAGY JÁNOS" Kedves Fülkeforradalmárok Bandája, vissza tudtok emlékezni a vizitdíj ellen szervezett népszavazásotokra? Sikerül nap mint nap szembeköpni a kapzsi és óriási pofátokat. Nem fizetek ezen túl sem útdíjat, kikerülöm a fizetős szakaszokat. A városból kivezetőket az M0-ig használom majd ha kell de arra nem fizetek mert nem. Hol van ilyenkor Rezsiszilárd elvtárs?

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2014.12.25. 10:58:26

Szeretem a magadfajta kérlelhetetlen demokratákat.
Jut eszembe ostoba MSZP csicska.. Ezekről is írtál cikket ?
Vagy az MSZP kivonulgatása az smafu ?

nol.hu/belfold/az_mszp_kivonult_az_alkotmany-vitarol-980571

Az MSZP-frakció tagjai kivonultak az ülésteremből, amikor a parlamentben kedd délelőtt megkezdődött az új alkotmány szabályozási elveiről szóló határozati javaslat tárgyalása.

frissvideok.hu/hirek/529462-video-stop-23-az-mszp-kivonult-a-parlamentbol
Az MSZP kivonult a Parlamentből

www.civishir.hu/belfold/felszolalt-a-jobbik-kivonult-az-mszp/1006172434
Felszólalt a Jobbik, kivonult az MSZP

sanyix 2014.12.25. 11:35:23

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !: baze ennyit sikerült összehozni? Több éves kivonulásról cikkeket? Mi baj van egy kivonulgatással(úgy se tényezők ott a maszoposok, kb a 2/3-on kívül mindenki csak dísznek van a parlamentben), ha jól elmékszem a pártod évekig csinálta ugyanezt. Ennyire kifogyott a munició?

maxwall a Putyin csicska birca 2014.12.25. 11:37:15

@♔bаtyu♔: "Azzal együtt jól látszik, hogy mennyire nem bírja a nép a ballibsiket, még ezt is lenyelik. - See more at: http://iflgazdasag.blog.hu/2014/12/24/a_fidesz_karacsonyi_ajandeka_mindenkinek#sthash.X0P7BWUZ.dpuf"
Hát te komplett hülye vagy. Egyébként nem nyelik le.

randomuser1 2014.12.25. 11:41:02

csaxólok, az éves 43ezres matrica a múlté már, jövőre az is rezsicsökken úgy kb ötvenszázaklékkal...

Netuddki. 2014.12.25. 11:53:38

"Az útdíj több százezer családon segít, mert csupán havi 400 forintért használhatják az úthálózatot.- Fónagy János"

Szimpla hazugság. Azért találták ki, hogy több adót szedjenek be. Namost ha több adót szednek be akkor ki fog jól járni? Aki több adót fizet? Ugyan már! Balfasz fideszesek, fideszes balfaszok.

Ezzel a távolmaradással meg, egyszerűen azt üzenik, hogy magasról leszarják azokat akik nem rájuk szavaztak. Mert megtehetik. Mert MÉG ott a 2/3-uk.
Nem kell hagyni! Bele kell a saját piszkukba nyomni az orrukat, ha máshogy nem megy...

Netuddki. 2014.12.25. 11:56:37

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !: Csökkent értelmű fidesztroll! Nem az a lényeg kivonult-é, a lényeg a MIÉRT VONULT KI? De ezt te úgysem érted...

Szűtté mamá? Szűjjé! 2014.12.25. 12:23:43

@♔bаtyu♔: "Ezt sajnos szerintem rendszeresen emelni fogják, a ballibsi kormányok is. "

Miért, szerinted lesz itt még ballibsi kormány? Szerintem nem.

Apropó, mi is az a ballibsi pontosan? Aki nem fideszes?

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2014.12.25. 12:48:59

@nicktolvajmentesítő_kovi1970:

Röhejes vagy MSZP csicska..

Az MSZP kivonulása az JÓ kivonulás, a Fideszé, meg ROSSZ.

Egyszerű vagy, mint a lófasz az MSZP-s főnökeid seggében.

sanyix 2014.12.25. 12:49:19

@♔bаtyu♔: persze hogy emelni fogják, ellenzékben csak a pofázás megy, ha hatalomra kerülnek, megbarátkoznak az eddig ellenzett adókkal, ahogy a fütyisz is tette. Mindig így volt ez, nincs különbség a fütyisz és a ballib között...

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2014.12.25. 12:50:21

@nicktolvajmentesítő_kovi1970:

Aki 10-nél többször használja 1 év alatt az autópályát, az jobban jár.
Ez egyszerű matek, bár számodra ez ugyanúgy atomfizika.

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2014.12.25. 12:52:25

@sanyix:

Emelni lehet a mostani matrica árát is.
Mint ahogy te is írod, emelni mindent lehet.

Én még emlékszem mikor Bokros Laja a 2000Ft-os tandíj mellett azzal érvelt, hogy többet költ 1 hét alatt az egyszeri egyetemista piára, cigire.
Mennyi is most a tandíj ?

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2014.12.25. 13:00:12

Nagyon ügyesen csinálják. Kihasználják azt a sok bunkó birkát, akik mindent bevesznek. Ezeknek, ha azt mondják, hogy jó dolog éhen halni, azt is elhiszik.

sanyix 2014.12.25. 13:14:19

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !: csakhogy ilyenből jóval kevesebb van. pl kb az összes budapesti használja az elkerülőket, de az autópályát pár alakalommal évente (pl nyaralás).
Mondjuk én leszarom, egy fillért se fogok fizetni. Télen járok autóval, nyáron meg motorral, amivel nem gond a dugó :) szóval egy fillért sem fogok fizetni az elkerülőért.

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2014.12.25. 13:26:56

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !: ...és az is egyszerű matek, hogy az autósok kb. 2-4 % az, aki 10-nél többször használja az autópályákat egy évben!

Anti Social (törölt) 2014.12.25. 18:50:15

a szimpátia egy görög kifejezés. az UN latin tagadószó. olyan nincs, hogy unszimpatikus, antipatikus van, te újságírók gyöngye!

randomuser1 2014.12.25. 22:29:48

@Anti Social: hogyne lenne, mindenki használja..
süti beállítások módosítása