Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Miért a sárga csekk a király?

2014. október 14. - Szarvas Norbert

sarga_csekk.jpgBizonyára a szürke hétköznapokban sokatokban megfogalmazódott már kismilliószor a döbbenet, hogy a 21-ik században, amikor a technológia forradalomnak hála már mindenki zsebében egy fejlett komputer motoszkál, hogyan lehetséges az, hogy bizonyos milliárdos forgalmú szolgáltatót képtelenek megfelelni az alap elvárásainknak, mint például kártyás fizetés. A Magyar Posta a leggyönyörűbb ebből a szempontból, hiszen nálunk megvan az informatikai háttere a kártyás leolvasásnak. Viszont a kártyás vásárlás nálunk nem játszik, helyette viszont a lényegesen drágább kártyás kp felvétel mappába és árfolyamába kerül minden, amit postán kártyával próbálsz intézni. A sárga csekk a menő, van még kérdés?

Hidd el, hogy a magyar gazdaság egésze szempontjából stratégiai kérdés lenne a pénzforgalom online térbe terelése, amivel komoly kötelezettségeket lehetne levenni az MNB válláról a készpénzforgalommal kapcsolatban, illetve a pénzügyi folyamatok lényegesen átláthatóbbak lennének (akár a NAV számára is). Sokáig az állami törekvés ebbe az irányba tartott, amíg nem adott a teljes felfogásnak egy jobbost a folyószámla reformjaival, aminek hála a bankszámlák 2014-ben már nem olyan jó üzletek az ügyfelek számára (költségesebbek lettek), mint akár 3 évvel ezelőtt. 

Nyílván titokban belátták ezt Rogán és gazdasági tanácsadói titkos egylete is. Nyomban érkezett a rezsicsökkentés nevében egy brutálisan túlértékelt, mégis zseniálisan kampányolható módosító intézkedés, amit ingyenes kp felvételként ismer a közvélemény. Azért vannak megkötések (amiről a legtöbb ember a mai napig nem tud, bár ez nem a kormány hibája), de a kommunikációs célt elérték. Az emberek pedig 150 ezer forintig maximum két felvétel alkalmával ingyenesen vehetnek fel pénzt bárhonnan. Igaz, a gazdaság nem kezdett el fehéredni, az MNB-nek nem lett könnyebb, de legalább az emberek nem szívtak akkorát, mint amekkorának először tünt a buli.

Az adott társadalomra jellemző sztereotípiákat, idegi berögződéseket, szokásokat baromi nehéz megváltoztatni. Pláne ha az aktuális generációváltásokban olyan brutális torzulások keletkeznek, mint ami mostanában jellemzi az országot. A fiatalok különböző kimutatások szerint több információval rendelkeznek az életről, de mégis sokkal életképtelenebbek, mint a szüleik, nagyszüleik. KSH kimutatások szerint a a legtöbb családban a kisfelnőttek pénzügyi döntéseit, pénzügyi szokásait a szüleik hozzák meg helyettük. Ha a szülő azt tanulta a szülőjétől, hogy sárga csekk, akkor ugyanezt fogja nagy általánosságban leoktatni gyermekének is. 

A szokás lendületét lehetetlen úgy megtörni, hogy közben várunk egy "elmúlt" rendszer "gyermekeinek" a hirtelen megvilágosodására. A változást országos szinten az államnak kell erőteljesebben erőltetni. Fontos pont volt, amikor a  fizetéseket évekkel ezelőtt folyószámlákra terelték. Ma már más szelek fújnak a gazdaságban, nem látni ennek a prioritását. Bár a kormányzattól még nem kaptunk választ arra a kérdéskörre, hogyan tervezik a gazdaság fehérítését, átláthatóságát. 

Most még órákig tudnék beszélni nektek a sárga csekk társadalmi hátteréről, de valószínűleg halálra unnád magad, sok ponton konfrontálódnánk és még like gombot is megnyomnád (se). Nagyon leegyszerűsítve a témát az egyetlen valódi igazi oka a sárga csekk folyamatos létjogosultságának az ember biztonságra való törekvése.

Abban a világban, ahol bárki egy pillanat alatt (legyen az biztosító, NAV, vagy egy hülye ügyintéző) le tudja akár nullázni a folyószámládat különösebb következmények nélkül, bizony nagyon nehéz hinni a rendszerben. A cégemnek a NAV két évvel ezelőtt az összes pénzt levette a folyószámlájáról egy elírás miatt, amit azonnal be is bizonyítottunk hivatalos papírokkal, hogy hiba volt. A vicc az egészben az volt, hogy szerdán levették minden pénzünket, csütörtökön már minden papírt benyújtottam, amit az egyik vezető el is fogadott, el is ismerte igazamat. Viszont nem voltak hajlandóak azonnal visszautalni a pénzt, mivel 90 nap az 90 nap és utána is papírok sokaságát kell újra benyújtani. Magyarul kuncsorogni kellett volna a pénzünkért. Ha nem lett volna a házi pénztárban pénzünk, akkor csődöt jelentettünk volna, mivel a rendszer teljesen mást támogat, mint a termelő vállalatokat, mint az embereket.

Egy másik esetben nagyon kedves ismerősömtől vont le a biztosító "véletlenül" két havi megtakarítási díjat (esetében 2x30e forint) egy hónap alatt indokolatlanul. Ilyenkor persze jön a "félreértés történt" sztorizás, de ez nem biztos, hogy segítség. Itt két hét volt, mire a pénzt visszakapta. A törvényi háttér a mai napig nem adott, nem védi az embert az utalásokkal, inkasszálással szemben. Én szakemberként napi szinten teszem fel magamban a kérdést, hogyan lehetséges, hogy a pénzt azonnal le tudja a rendszer vonni, de semmilyen mechanizmus nincsen ennek fordítottjára. Persze elhiszem, hogy nem lehet azonnal visszautalni a különféle könyvelési dolgok miatt. De azért a szükséges papírok bemutatása után elvárnám rögtön a cselekményt is. 

A sárga csekk ezzel szemben egy örökzöld téma, maga a megbízhatóság, amire lehet építeni. Az ember látja a kp-t, mennyit költhet (virtuális számláról könnyebben költekezünk, mert nem látjuk), kézzel fogja a csekket (ami sokat számít) és ő maga intézi a dolgokat. Nincsen probléma, minden tiszta. 

Én személy szerint teljesen megértem a csekkezőket, bár nem szeretek postára járni, sorban állni a világ legelcseszettebb, legértetlenebb logisztikai rendszerében (ami a hívószámok elosztását jelenti tevékenységre bontva) egy valag pénzzel. Persze nincsen más megoldás, hiszen így biztosan megvéded a pénzed, a legolcsóbb tevékenységet (hála az ingyenes felvételnek) választva csekkezéshez. Bár ha tehetem, akkor szerencsejátékos vagyok és megkockáztatom a folyószámlázást. Jobban szeretek utalni, gyorsabb is a történet, de jelenleg még veszélyesebb, mivel egy kóbor emberi hülyeség miatt bármikor bármennyi lekerülhet a számládról, ami után futhatsz, mint állat. 

Nem sokára azért sok minden megváltozhat! Kérdés, hogy az önkéntesség, mennyire lesz húzóerő ebben az esetben?

 "Magyar Posta végre bevezetheti a kártyás fizetést a fiókjaiban. A válallat szerint az óriási technikai újítást a POS-terminálok cseréje teszi lehetővé, de köze lehet hozzá annak is, hogy az FHB-val való összefonódás eredményeként megalakult egy közös vállalat, amely képes átvenni az OTP-től és az Erstétől a kártyaelszámolást. A közös tulajdonú Díjbeszedő Kártyaközpontnak 2,6 milliárdot fizet a Posta, hogy ellássa ezt a feladatot, és további 1 milliárdot az eszközökért. Évekkel ezelőtt még 510 millióért sem vállalta hasonló rendszer kiépítését. " origo

Te csekkezel vagy utalsz? Miért? Fogsz kártyával fizetni, ha lehet?

 

Tetszik a performance? Ez Like:

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr86789399

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.10.14. 15:14:07

és az a legszebb, hogy 10ből 2x nem működik a postán + 3x a postásnő olyan lassú, hogy a sorban mögöttem állók engem akarnak meglincselni, és nem őt aki nem tudja a munkáját gyorsan, jól végezni.

vitalis06 2014.10.14. 15:17:27

Nem értem mi a gond. Megkapom a sárga csekket és szépen átutalom az interneten a folyószámlámról...kb 10 éve
(az automatikus leemelést én sem szeretem egyszer az elmű nullázta le a számlámat majd fél év volt mire visszakaptam a pénzem)

antyg (törölt) 2014.10.14. 15:27:06

Csekkel (pontosabban azzal sem) már évek óta nem járok postára. Bankom internetes szolgáltatásán keresztül fizetem be a sárgya csekkeket is, mintha utalnék... ennyi. Kényelmesebb, gyorsabb, olcsóbb is, nem kell sorban állni sem, stb-stb. Ez van csomag szállításnál, egy futár harmad áron (Ez nem becslés, hanem tapasztalat!) viszi el országon belül a csomagokat, mint a posta futár szolgáltatása (MPL).

tomwar 2014.10.14. 15:35:33

e-szamla, atutalas, oszt jonapot.
A boltban pedig paypass lehetoleg.

A keszpenz a feketegazdasag melegagya. Tudja am ezt Gyuri is, nem veletlenul erolteti.

randomuser1 2014.10.14. 16:17:19

@antyg: kicsit lassú és drága az MPL, viszont egy csomó vebsop valamiért csak velük szarződik...

kulup 2014.10.14. 16:23:42

A sárga csekk az nem csekk, hanem átutalási megbízás. A pénzt nem a postának fizeted, hanem pl. az áramszolgáltatónak. Csak odaadod a postának, hogy utalja át. Így teljesen érthető, hogy készpénzfelvételnek számít, ha kártyával akarod fizetni.

Szerencsére évek óta nincs sárga csekkem, rég be kellett volna szüntetni, vagy legalább jelentősen megdrágítani.

kukasmacska 2014.10.14. 16:25:03

Közüzemi számláknál Díjnet, Távszámla, Befizetés.hu, illetve a szolgáltatók saját weboldala. Elektronikus számla, amit fizethetsz utalással vagy kártyával a neten. Semmi papír, semmi sorban állás, semmi kockázat. (te fizeted be, nem vonnak le semmit)

Móg 2014.10.14. 16:54:47

Nincsen olyan átutalás amelynek ne lenne díja.A sárga csekk az egyetlen,ahol a díj nem az átutalót terheli.Sokaknak{4 millió ember}ez a pénz nagyon számít.

Netuddki. 2014.10.14. 17:13:12

Kártya????
B+! Ha E-Mail-ben kapnám a számlát, utána határidőre simán át tudnám utalni netbankon keresztül. De olyat még véletlenül se tennék, hogy rajtam kívül más hozzáférjen a számlámhoz. Saját jószántamból semmiképp!

Szóval addig marad a sárga csekk, a posta meg házhoz jön, úgyhogy sorban állni se kell. De addig jó a postának amíg nem elektronikusan küldik a számlát, ezért jöjjön is csak házhoz!
Mondjuk így is borravalónak többet elfizetek mint amennyibe az utalás kerülne. A posta meg földughatja magának a kártyás fizetését!

Netuddki. 2014.10.14. 17:15:13

@nicktolvajmentesítő_kovi1970: Ja, és idáig lássuk csak hány szolgáltató ajánlotta fel az elektronikus számlát? Hmm! Egy se.
Szóval nehogymá nekem kelljen elkezdeni!

Netuddki. 2014.10.14. 17:17:20

@kulup: A sárga csekkért a posta megkapja a nem kevés jutalékát. De ha egyszer 2-szer megtehette, hogy lehúzzon akkor miért ne tette volna? Azt hitték mindenki hülye, oszt rájöttek mégse...

Szelid sunmalac 2014.10.14. 17:21:18

@nicktolvajmentesítő_kovi1970: Az osszes letezo szamlam elektronikusan kapom evek ota. A legtobb szolgaltato is kerte/felajanlotta, bar nalam kicsit elkestek vele. Minden szamlam tiz evre visszakeresheto es egy pen drive-on elfer. A te csekkjeid?

efi 2014.10.14. 19:42:53

Úgy látszik senki nem hallott még arról, hogy csop.beszedésinél lehet felső limitet megadni. Na akkor hogyan is nullázzák le? Sehogy.
A csop.beszedési meg sok számlacsomagban ingyenes, de ahol nem, ott is 20-30-50 Ft-okról beszélünk. Ennyiért képes egy csomó ember 30 percet elcseszni az életéből - havonta többször. Persze ha én azt mondanám neki, hogy uram, adok egy húszast, elvinné ezt nekem a postára feladni, kikérné magának,még hogy egy húszasért. Persze más lenne a leányzó fekvése ha a sárga csekk előállításának és kezelésének árát rájuk vernék (jó 100 Ft körül), sajna ezt én fizetem helyettük, aki sose használja.
Dupla levonásról: persze időre be nem fizetni (sakkozva a számlákkal, hogy mégse kelljen ám annyit sorban állni, lusta népség), meg egyáltalán nem fizetni (zseni devizahitelesek) azt szabad, sőt üdvözlendő. Ott felháborodás tárgyát képezné egyből az azonnali reakció, mikor másnap villany leo, ház meg elárverez.

kukasmacska 2014.10.14. 20:01:37

@Móg: A sárga csekk az egyetlen,ahol a díj nem az átutalót terheli

Dehogynem. Csak az a baj, hogy az összes ügyfélnek kiszámlázzák a sárga csekk díjat, azoknak is, akik nem kapnak. És nem látja senki, mert bele van építve a villany-, gáz-, víz-, és egyéb számlákba. De amit nem látunk, az ugye nem fáj.

Szarvas Norbert 2014.10.14. 20:33:14

@efi:

elmondom hogyan szedik le a pénzt

tegyük fel hogy van a biztosítónál megtakarításod havi 30.000,-

(egyik ügyfelemmel ez történt)

a biztosító két hónapig "elfelejti " levenni a pénzt, majd a harmadik hónappal leveszi 3x az összeget felsőhatárostúl! Hogx hogyan?

Egyszerűen háromszor indítja meg az inkasszót és háromszor szedi le a felső határba beleférő összeget. Erre a bank csak felemeli a kezét és azt mondja, ez ellen nem tud tenni...

efi 2014.10.14. 21:27:59

@Szarvas Norbert: Mivaaan ? Milyen megtakarítás? Mit vesz le 3x? (A 3 hónap meg amúgy is gyanús, nem csodálkoznék, ha az okos ügyfelednél eleve negyedéves díjról lett volna szó)
Nem felejt el senki semmit.
A díjak jó része havonta állandó (előfizetések, hiteltörlesztések) ezek gyakorlatilag fillérre pontosan belőhetőek. A többire ráhagyok +10-20%-ot. Még soha senki nem emelt tévesen így se és nem is "felejtette" el. (Majd pont pénztbeszedni felejtenek el, persze).
És képzeld nekem képzeld nem 1, hanem legalább egy tucat olyan ismerősöm van, akik meg jól elfelejtették (legalább időben) befizetni a csekket. Időnként meg is fejelték nekik pár száz Ft késedelmi díjjal, minősített esetben egy kis ki- meg visszakapcsolás 8000-ért, aztán akkor dicsekedhetnek nekem a sorbanállásukkal megtakarított 20 Ft/számla tétellel.

Szarvas Norbert 2014.10.14. 21:31:00

@efi:

jó látni, hogy van aki még hisz a biztosítók profizmusában:) mivel szakmabeli vagyok elárulhatom, hogy bizony van a rendszerben kaki és időnként előfordul ilyen baki...
azért tudom hogy havi, mert én magam x-eltem be neki a szerződésén a havi fizetést:)

DFK 2014.10.15. 09:56:38

Az a jó a sárga csekkben, hogy tudsz védekezni a szolgáltató trükközése ellen (pl kicsit magasabb téves számla, havi 2x számlázás). Csoportos beszedés estén a pénzed levonják, s hónapokig csatázol a pénzedért. Nekem már jött fizetési felszólításom, befizetett csekk ellenére is. Amikor hívtam a szolgáltatót, akkor mondta, hogy melyik hónap nincs fizetve (állítólag 2 évvel ezelőtti). Másnapra előkaptam a csekkszelvényt, újabb telefon a szolgáltatónak, s mikor mondom, itt a szelvény a kezemben, rögtön nem láttak hátralékot a rendszerben. Próbálkoztak a drágáim. Csoportos beszedés esetén símán leemeltek volna plusz egy havi díjat.

randomuser1 2014.10.15. 10:19:30

@DFK: a csoportos beszedési egy értelmetlen szolgáltatásforma mióta létezik netbank.
van onlány fizetőfelület, portálok, eseti utalás, mind jó alternatívája a postai sárgacsekknek, kivéve, ha szocializálódni jársz oda...

vitalis06 2014.10.15. 10:28:10

@efi: több időt csesznék el a limitek módosítgatásával, mint amennyit az átutalással töltök. A gázt legalább évente kétszer, de inkább háromszor kéne módosítani (nyáron 9 ezer, késő összel, 60, hideg télen 130 havonta, itt nem lehet 10-20 százalékkal többet megadni. az áramba bejátszik a napelem, ami visszatáplál, de azt nem havonta számolják el, de a havi díjat havonta szedik le. a víz simán a háromszorosára ugrik, ha pár hétre hazajönnek a gyerekek...stb.) Megtehetném, hogy átalányt fizetek, de a pénzem a saját számlámon szeretem tartani, ezért havonta még egy fél órát elcseszek azzal, hogy minden mérőórát bediktálok. Igen a hitel az állandó lenne, de az nincs.

efi 2014.10.15. 18:09:03

@DFK:
Ebben mi a kunszt? Azt hiszed, hogy én nem tudom 2 évre visszamenőleg igazolni a befizetésemet, ha az csop.beszedésivel ment? Könnyebben is, mint te. És nem fogok 3500 csekket őrizgetni 10 évre visszamenőleg.
Figyelmeztetést, fizetési felszólítást meg 99%-ban olyanok szoktak kapni, akik szeretik otimalizálgatni, összevárni a csekkeket és ezért kicsúsznak a határidőből, meg a még nem kaptam fizetést a hónapban miből fizessek matematikai abszurddal jönnek és ezért nem fizetnek.
@vitalis06: gyengébbek kedvéért, ha a havi egyenlően fizetett gázszámlák januárban kezdődnek, akkor először te kerülsz "előnybe" és csak nyáron fordul a kocka.
süti beállítások módosítása