Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Elkezdődött a nyugdíj háború

2014. március 26. - Szarvas Norbert

Pixmac000066186451.jpg2014-ben nagyon fontos lépést tett a kormány az öngondoskodásra való bátorítás irányába, amikor ugyan korlátozottan, de visszahozta az adójóváírásokat Magyarország egyik legkedveltebb megtakarítási formájához. Az öngondoskodás nagyon fontos dolog, pláne ha a nyugdíjunkról van szó, főleg ha azt a pénzt kellene pótolni, amit a mindenkori kormány eljátszott. Lehet hőbörögni, elégedetlenkedni, de mégis azt gondolom, hogy a nyugdíjbiztosítás a maga 20%-os állami támogatásával és (akár) garantált hozamaival annyira áll vitán felül, mint a lakáskassza. Elkezdődött a háború a biztosítási piacon.

Az elmúlt hetekben több tucat emberrel tárgyaltam személy szerint a nyugdíj biztosításról, annak előnyeiről, hátrányairól. Felfigyeltem egy tendenciára, ami felütötte fejét és amivel elég nehéz versenyezni. Ez a tendencia pedig a félinformációkon, mellébeszéléseken, konkrét hazugságokon alapul. Annak ellenére, hogy az állami támogatással felvértezett megtakarításoknak a piac tisztánlátásáról kellene szólnia (hiszen a legtöbb ügyfél pontosan tudja, hogy félre kell tennie), egyre nagyobb mértékben nyomja rá az értékesítésekre a bélyegét az indokolatlan megtévesztés.

::

Megtévesztés

Egy nagyon kedves ügyfelemmel beszélgettem a nyugdíjról, erről a lehetőségről. Elmesélte, hogy az egyik zöld biztosítónál a feleségének már van egy havi negyven ezer forintos megtakarítása, ami eléggé kacifántos történet. Először pár évvel ezelőtt kötötték meg ott ezt a megtakarítást, majd három év befizetés után megjelent a biztosító másik ügynöke, aki elmagyarázta nekik, hogy ez a termék rossz és helyezzék át a pénzt egy másik megtakarításba. Ezt megtették. Majd eltelt azóta újabb 3-4 év és megjelent egy másik ügynök, aki szerint rossz ez a termék is, át kéne helyezni a pénzt egy jobb (és támogatott) termékbe. 

Ezen a ponton szóltam az ügyfélnek, hogy a zöld biztosító termékénél tudok neki jobbat mutatni, ami mind költségszerkezetileg, mind befektetés politikailag sokkal előnyösebb ugyanolyan állami támogatás mellett. Megállapodtunk abban, hogy megbeszéli a feleségével illetve az ügynöknek is elmondja a döntést. Az ügynök viszont olyan mocskos eszközhöz nyúlt, ami ellen nagyon nehéz védekezni. Sikerült a jóhiszemű ügyféllel megint díjmentesíttetni a második szerződést, beadagolni neki, hogy az eddig befizetett pénzeket csak akkor nem bukják ha megint náluk köt szerződést ( az első szerződésben volt 1,2 M a másodikban 1,8 M) és természetesen az ügyfél aláírta a fantasztikus megtakarítási "csomagot".

Szándékosan "csomagot" írtam, hiszen az ügyfél a mai napig abban a hiszemben van, hogy neki a három egymástól teljesen független unit linked helyett egy megtakarítási csomagja van, miközben a termékek egymástól függetlenek, pénzét a kezelési költségek háromszorosan zabálják és egyéb finomságok. Ez így nagyon sokba fog kerülni.

::

Elkezdődött a piac kannibalizmusa, amikor az érintettek nem kizárólag az új szerződésekre mennek rá, hanem "felzabálják/ felmondatják" a régi szerződéseket, amik az esetek nagy részében teljesen más céllal köttettek meg. Nem az a baj, ha az ügyfél nyugdíj célra kötött 1 éve egy megtakarítást és most megkötné az államilag támogatott terméket, aminek a garantált része x éven belül visszahozza a veszteséget, utána pedig netto nyereséget termel. A probléma az, hogy az állami támogatás lehetősége megrészegít, a célok felcserélődnek, a részletek elhalványulnak. Mindenkit óva intek attól, hogy meggondolatlanul döntsön. Meg kell érteni, hogy a nyugdíj biztosítás kifejezetten nyugdíjra szól, 20-30-40 évre!. Ez a program nem pótolhatja a rövidebb távú megtakarítási terveket egy lakásra, autóra, utazásra vagy bármi másra, még ha vannak olyanok akik ezt is próbálják közölni.

Kicsit érthetetlenül állok az események előtt, hiszen ennél egyértelműbb és tisztább lehetőséget ritkán kapni a piactól és államtól. Adott bármilyen biztosító terméke, amire az állam garantáltan rápakol 20%-ot + hozamok + bónuszok- költségek. Egyre többen látják be, hogy öngondoskodni kell, mert nem lesz elegendő az állami nyugdíj. Aki csak teheti az különösebb könyörgés nélkül félre is akar tenni, a kérdés már csak a termék és a biztosító kiléte. Akkor meg mire fel a félre beszélés? Mire fel a biztosítók részéről a költségszerkezetileg átalakított és rejtetten drágább termékek létrehozása? Mire fel a régi termékek felmondatása sokszor félrevezető információk által? 

Amire érdemes figyelni:

- valóban nyugdíj biztosítás legyen, amire jár a támogatás. Ezt onnan lehet tudni, hogy a nyugdíj biztosítás elemet a szerződés magában foglalja és tárgyalja a feltételeit.

- az állami támogatás minden ilyen termékre jár, viszont egyáltalán nem mindegy a biztosító és a termék kiléte.

- olyan biztosítót érdemes választani, akiben megbízunk, aki képvisel egy színvonalat. 

- olyan terméket kell választani, amit értünk, amiben minden rejtett költséget megtudtunk és megértettünk.

- ne a biztosító bónuszai legyenek a döntőek, hiszen a legtöbb bónusz olyan feltételhez van kötve, amit statisztikailag 10-ből 7 ember ne fog teljesíteni 10 éves távlatban. Pl.: megkapod a bónusz, ha 10 évig mindig mindent időben fizetsz, egyszer sem csúszol meg 1 percet sem. Gyakorlatilag viszont előfordulhat, hogy a bank vagy a biztosító hibájából történik a csúszás, ami a bónusz bukását eredményezi.

- Fontos, hogy jó eszközalapot válasszunk. A legjobb ha olyan tanácsadóval szerződünk, akinek szakmai felkészültségét megfelelőnek tartjuk. Nem szabad bedőlni az elénk dugott 1-2 éves tartamot felölelő +30%-os hozamnak! Mindig a lehető leghosszabb időtávban nézzük meg az eszközalap teljesítményét, hiszen a nyugdíj biztosítás sem 1-2 éves lesz, hosszú távú stratégia szükségeltetik hozzá!

- Érdemes olyan terméket választani, ahol az indexálás (értékkövetés) választható és nem kötelező! A tapasztalat az, hogy a 4-5%-os indexálás nem a következő évben fog gondot okozni, hanem amikor emiatt 5-7 éven belül másfélszeresére nő a havidíj.

- Csak olyan összeggel indítsuk el a programot, amit szerintünk gond nélkül tudnánk évekig fizetni. Az nem baj, ha menet közben változik az élethelyzet, mert ezeknél a termékeknél lehetőség van  a díjcsökkentésre egy adott időszak után. De csak az állami támogatás miatt ne vállaljunk be lényegesen magasabb havi díjat.

Amennyiben tanácsot szeretnél kérni vagy bővebb információt, akkor nyugodtan keress fel és ingyen segítek!

Részletekért:

Klikk

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr395879770

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

room_101 2014.03.27. 09:02:00

Önkéntes pénztárnál a legjobb, ha a havi vállalt megtakarítás alacsony, azután év vége felé eldöntheted, hogy egyszeri befizetéssel ki bírod-e pótolni akkora összeggel, hogy a max. szja kedvezményt kihasználd.

béla a görög (törölt) 2014.03.27. 09:21:20

"Lehet hőbörögni, elégedetlenkedni, de mégis azt gondolom, hogy a nyugdíjbiztosítás a maga 20%-os állami támogatásával és (akár) garantált hozamaival annyira áll vitán felül, mint a lakáskassza."

Én meg azt gondolom, hogy azzal a kormánnyal amelyik államosította a MANYUP-om nem kötök üzletet - máshoz viszem a pénzem.

Szarvas Norbert 2014.03.27. 09:27:58

@béla a görög:

pont azért szerettem ezt a támogatást, mert a támogatás a termékekhez jött és nem a termékek íródtak a támogatáshoz! Nagy különbség.

Ezek a termékek önállóan is életképesek, így az állami 20% az mondhatni talált pénz, ajándék. Viszont a termék biztonságát garantálja a biztosítói háttér és jogi védelem, ami miatt semelyik kormány sem tud hozznyúlni ehhez a programhoz akkor sem, ha akarna, mint az MNYP esetén.

béla a görög (törölt) 2014.03.27. 09:52:47

@Szarvas Norbert: tedd azt ha jónak látod én nem teszem.
Mivel pénzzel foglalkozol, gondolom tudod mit jelent az a fogalom, hogy bizalom.
Akkor azt is tudod mit jelent annak a hiánya. Mivel nem bízom a kormányban, nem bízom a törvényeiben sem. Van amit csak egyszer lehet eljátszani.

elwood 2014.03.27. 10:22:29

@Szarvas Norbert: "jogi védelem, ami miatt semelyik kormány sem tud hozznyúlni"

erről négy év tapasztalata nem győzött még meg ?

Szarvas Norbert 2014.03.27. 10:29:42

@elwood:

én ezt most konkrét taőasztalatból gondolom így (bár az alkotmányt mint tudjuk könnyebb felülírni, mint a matek házit :).

Ügyfél peres vitában vesztett, volt ilyen terméke ahova sok milliót gyűjtött, zárolták a vagyonát, viszont a bírósági végzés is kevés volt ahhoz hogy ehhez a megtakarításhoz nyúljon a bíroság, mivel a biztosító csak az ügyfél beleegyezésével von ki pénzt!

elwood 2014.03.27. 11:15:51

@Szarvas Norbert: viszonlag könnyű olyan jogi környezetet teremteni, hogy a biztosítónak ne érje meg foglalkozni a termékkel, és érdekében álljon az államnak önként átadni a vagyonát. ez megy most a maradék manyupokkal.

pneumónia 2014.03.27. 12:00:48

Most biztosan le fogtok osztani, de matekozom magamnak kicsit:

MOST 65 évesen lehet elmenni, 10-15 éven belül, vagy hamarabb EUs nyomásra is 70 legalább lesz!!

Férfi átlagéletkor mennyi is 64? Meg sem érem :)
Ki a búbánatot érdekel, akkor meg?
Aki 40 év körül nem tud egy korrekt egzisztenciát felvillantani az büdös lábú rabszolga (mint én)

Sok ember túlértékeli a tyúkszaros kis életét.
Viszont fogom a hasam a nevetéstől mikor húszon, vagy éppen 30 éves kölkök aggódnak a nyugdíjért :)

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2014.03.27. 12:15:51

"a nyugdíjbiztosítás a maga 20%-os állami támogatásával és (akár) garantált hozamaival annyira áll vitán felül, mint a lakáskassza"

A lakáskasszánál a 30%-os állami támogatás a 4-8 éves futamidőre elég komoly összeg, viszont a nyugdíjbiztosításnál a 20%-os támogatásból nem sok marad, ha évtizedekre számoljuk a hozamot.

Persze a nyugdíjbiztosításnál van hozam, míg a lakáskasszánál még fizetned is kell, hogy ott tartod a pénzed és megkaphatod az állami támogatást...

talpi 2014.03.27. 12:16:12

@Szarvas Norbert: ha akarják ezt is elveszik, majd alkotnak "törvény"

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2014.03.27. 12:21:30

@pneumónia: A 65-re emelés még folyamatban van, idén még 63 évesen is nyugdíjba lehet menni. Férfiaknál 70, nőknél 78 év a várható élettartam Magyarországon. A nők várhatóan sokáig lesznek özvegy nyugdíjasok :(

Szelid sunmalac 2014.03.27. 12:32:04

@Szarvas Norbert: "ami miatt semelyik kormány sem tud hozznyúlni ehhez a programhoz akkor sem, ha akarna"

HAAAHAHAHAAAHAHAHHHAAAAAA!

Jajj, koszonom! Ez igazan fergeteges volt! Reg nevettem ilyen jot! Ezt te TENYLEG komolyan gondolod? Visszamenoleges torvenyekkel, lex-ekkel, meg minden szarral a hatad mogott, te tenyleg komolyan gondolod? Mint azt, hogy a termekek akkor is megmaradnanak olyannak, mint most, ha nem lenne allami tamogatas? Komolyan? Nem hallottal a brutal buntetesekrol, mert a bankokra es egyeb penzugyi szolgaltatokra ravert extra terheket szepen atharitottak a kedves ugyfelekre? Nem hallottal a manyupokrol, hogy sorban zarnak be, mert megvaltoztak a feltetelek? Ott is olyan csomagok voltak, amik onmagukban is eletkepesek!

Baratom! Harom lehetoseget latok:
1. Te barlangban eltel az elmult evekben.
2. Nem eltel barlangban is ismered a torteneseket es egyszeruen hazudsz
3. Nem eltel barlangban es ismered a torteneseket, elhiszed, amit mondasz, de komplett hulye vagy

Barmelyik lehetoseg is all fenn, kizart dolgo, hogy komolyanveheto lennel penzugyi temakban.

Szelid sunmalac 2014.03.27. 12:46:59

@pneumónia: Pedig nem kene. Egyelore a korulottem levok megertek a nyugdijas kort. Es nem tul jo helyzetben vannak. Finoman fogalmaztam.

Narancskommunista (törölt) 2014.03.27. 14:25:29

@pneumónia:
A születéskor várható élettartam és az adott életkorban a várható élettartam nem ugyanaz. Van aki 5 évesen hal meg, van aki 20 évesen, aki mondjuk 40 vagy 50 éves, annak már magasabb a várható élettartama. A nyugdíjba vonuláskor meg még 15 év.

Kerek négyszög 2014.03.27. 14:40:46

Nagy probléma hogy nem tanítják már az iskolákban a pénzügyi alapismereteket legalább annyira, hogy megértse a jónép felnőtt korára, hogy mi is az az öngondoskodás. Legalább tanuljon meg mindenki kamatos kamat számítást, mert abból megértheti, hogy hosszú távon átlagos hozamú befektetésekkel is lehet tisztes vagyont felhalmozni. Bár a post azt írja, hogy "egyre többen látják be, hogy öngondoskodni kell", de én azt látom, hogy még az is hónapról hónapra él, akinek semmi dondot nem jelentene a befektetés célú megtakarítás.
De ha valaki tudtában is van a dolgoknak, és van megfelelő pénzügyi ismerete, akkor is nehéz helyzetben van, ha már negyvenes éveit tapossa. Elvileg az a generáció találkozik először a sokkszerű nyugdíjcsökkenéssel, és a megtakarításra sincs sok ideje. A mostani húzévesek meg ugye örülnek ha normális jövedelmük van. Sajnos igaz a mondás, itt mindenki Kádár árnyékában él, azt hiszik, hogy a mindenható államnak végtelen anyagi lehetőségei vannak, és kutya kötelessége a jónépet jól tartani.

Szelid sunmalac 2014.03.27. 14:53:23

@Kerek négyszög: Nem azt HISZIK. Amig fizetnek adojarulekot, addig az allamnak kutya kotelessege. Ha nem is jol, de eltartani. Amig milliardok vannak stadionokra, addig hadd ne mar a mostani befizetok dogoljenek majd ehen.

pöcsköszörű · http://sunt.blog.hu 2014.03.27. 14:55:03

Eddig azt hittem, ez egy korrekt blog, voltak itt fasza írások is. De ez kemény. Ecsém, kihagytad a lényeget: ezek a nyugdíjbiztosítások olyan drágák, hogy állami támogatással is rábaszol, 4-5 %-os TKM, vágod? Ráadásul a támogatás csak az szja-ból jön vissza, pont az nem tudja igénybe venni, akinek szüksége lenne rá. Ezek miért nincsenek benne a posztban?

pöcsköszörű · http://sunt.blog.hu 2014.03.27. 14:57:00

ráadásul címben ordas helyesírási hiba - ott kellett volna abbahagynom az olvasást.

Szarvas Norbert 2014.03.27. 18:11:53

@pöcsköszörű:

amit hiányolsz költségszerkezetet, azt megemlítettem, hogy a legtöbb nagyon drága termék!

Viszont ez a poszt most nem a termékek bemutatásáról szól!

Viszont speciel én találtam a piacon olyan terméket, aminek a költségszerkezete fele annyi, mint amiről te is beszélsz. Viszont a legtöbb állami támogatásra kitalált nyugdíj program valóban sokkal drágább, mint a normális termék, ezért is kell nagyon megválasztani a terméket. Van jó elérhető nyugdíjbiztosítás, de az jól el van dugva a piacon:)
süti beállítások módosítása