Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Miért pesszimista a magyar?

2014. január 27. - Szarvas Norbert

vampir3.jpg Magyarnak lenni egyet jelent az örökölt pesszimizmussal, ami  egyfajta társadalmi elvárásként funkcionáló valóságelegyet feltételez a kívülálló számára. Miért ne lenne a magyar pesszimista? Mire fel? Gyerekkorunkban nem tanítottak meg arra, hogy ne mások elvárásai szerint éljünk. Mások pedig az elvárásaikat évről évre egyre csak növelték motivációs célból, miközben soha egyetlen percet sem kaptunk a társadalomtól arra, hogy megálljunk és fújjunk picit. Mert aki megáll, az már nem hasznos a társadalomnak, nem sikeres, és példakép.

A társadalom legelemibb működési programja a rendszerbe ágyazott kollektív pesszimizmus, ami perverz módon próbálja motiválni a tagokat, annak ellenére, hogy bizonyítottan működésképtelen. A bölcsödében, az óvodában a gyerekeket nem az élet szeretetére neveli a rendszer (amit egyébként mi alkotunk), hanem felkészíti őket egy hosszú és garantáltan sikertelen időszakra, amit egyesek túlélésnek hívnak, mások iskolának. A rendszer és a pesszimizmus melegágya a lexikalitás és az arra való tudatos nevelés.

A verseny az emberek, családok között már ezen a szinten elkezdődik, miközben a későbbi vélt siker (diploma) miatt egyre többen áldozzák be gyermekeik valódi gyermekkorát, programozzák át beléjük ivódott elemi ösztöneiket ösztönlényből robottá. A kudarc az első pillanattól kezdve garantált, hiszen nem az a sikeres gyerek, aki meg tanul jól játszani, meg tanulja élvezni, amit csinál, hanem az, aki nyelveket beszél és megfelel a rendszer követelményeinek. A végcél pedig a diploma, ami miatt nem mondható egyetlen gyermek sem sikeresnek, hiszen még sok év telik el, mire eléri a szintet.

Mára a sport és egyéb hobbinak induló rendszeren kívüli aktivitás sem a pihenést szolgálja, hanem egy újabb színterét a tökéletes gyermek robottípus felépítésének. Ha megnézem az amúgy színvonaltalan magyar foci legalsóbb korcsoportjait, akkor látható az a fajtavérengzés, amit a jó szülők habzó szájjal szurkolás címszóval leművelnek, de valójában gyűlöletet, kirekesztést és teljesítményt tanítanak meg szeretet csemetéjüknek. Mivel a gyermek nem tud akkorát rúgni a másikba, hogy annak eltörjön a sípcsontja, ezért máris sikertelen lesz. Magára vessen.

Általános iskola magasabb szintre emeli a pesszimista magyarok gyártását, hiszen értékeket, megfelelési kényszer objektív/szubjektív mérési eszközét társítja a megfelelési kényszerben szenvedő, önmegvalósításbeli akadályokba küzdő, a rendszerbe kénytelenül beolvadó gyerekek számára. Aztán máris elkezdődik a nevelés következő fázisa, amiben már a gyerekek is felveszik a gyeplőt és elkezdődik a kirekesztés 8 éve.

Az a hülye, aki egyes-kettes tanuló, az okos pedig 4-es, 5-ös. Ilyen egyszerű a végtelenségig lebutított magyar oktatási rendszer, ami tökéletes akadémisták, elméletvitézek kinevelésére, de ugyanakkor kirekeszti és pesszimistává teszi a társadalom 80%-át, akik esetleg másban lennének tehetségesek, ugyanakkor mániákusan akarnak a lexikalitás csapatához tartozni képességbeli hátrányaik ellenére is, hiszen a társadalom, a környezet erre ösztönözte őket egész életükben. Persze már most tudatában vannak azzal a legtöbben, hogy az életben nem viszik semmire, mert sokkal gyakorlatiasabbak, az elméletet pedig kénytelenek szó szerint érteni.

Amikor a fiatalokat betámadod kedvenc kérdésükkel, "Mi leszel, ha nagy leszel", akkor az elején még álmodoznak, valódi vágyaikat mondják el. Van, aki rendőr akar lenni, van aki űrhajós, vannak akik pedig egészen más. Az okos pesszimista felnőtt persze mit csinál azonnal? Jól fejen vágja a gyereket a valóság kalapácsával és azonnal materializálja a lehetőségeket, fogadóirodákat megszégyenítő statisztikai valószínűséggel állapítja meg a megvalósulási rátát, és ha ez a ráta nem éri el a 100%-ot, akkor első nekifutásra kirántja a talajt a gyermek lábai alól. A gyerek természetes reakciója általában az elfogadás, beletörődés. Emiatt pedig tudat alatt máris depressziós, pesszimista lesz, hiszen számára érdektelen dolgokkal kell a továbbiakban foglalkoznia. Így születnek az iskolában az ötösnél rosszabb érdemjegyek.

De ez így van jól, gondolja a legtöbb rendszerben szocializálódott ember, hiszen mindenkinek mindent tudnia kell az élethez. Hiába akar a gyerek focista lenni, bizony nem lesz okos ember, ha nem tudja ABC sorrendben a virágok spóráinak a nevét Európától Latin-Amerikáig. A gyereket hamar megtanítják a szabályokra. Például a Petike nem lehet író, költő, ha nem tud helyesen írni. Nagyon perverz ez a magyar nép. A költészet valóban a helyesírásról szól és nem a tartalomról, a gondolatokról. Petike meg még el is hiszi, hogy ez így van jól, fontos gondolatait, pedig elzárja mélyre, hiszen tudja, itt soha nem lehet költő. A lázadóbb Petike erre azt mondaná, hogy majd ő megújítja a magyar nyelvet, hiszen egész életében tanult Széchenyiről meg a többi híres arcról, akikre a tanár istenként néz, akik bátrak voltak és egyediek. De a tanár gyorsan elmeszeli az ötletet, hiszen most nem olyan időszakot élünk szerinte, és Petike és senki más nem olyan képességű, mint a régiek. Nyílván Széchenyi is előbb lett híres, aztán újító, mint fordítva. Ilyen furfangos a magyar gondolkodás. Előbb legyél híres nyelvújító és csak aztán lesz jogod nyelvet újítani.

Ugorjunk az életben egy nagyot. Elérkeztünk a diplomáig, ami az életünk végcélja volt. Állítólag ez a kulcs mindenhez. Megkapjuk, aztán a legtöbbeknek csak telnek az órák, hetek, hónapok és még mindig nem érkezett meg a tuti. Még mindig minden szar. Ők pedig nem értik, hiszen megszerezték az elméleti tudásra építő diplomát egy gyakorlatias világban. De legalább a szülők büszkék, és a társadalomban-általánosságban elfogadott érvként okosnak tekinthető. Okos munkanélküliség vagy pedig hülyén (diploma nélkül) jól megélni? Mennyi ilyen példát tudsz mondani?

Lezártunk a felnőtt lét előtti korszakot, ami állítólag a legvidámabb, legpozitívabb az ember életében. Még csak most következik a csalódások, elutasítások és gondok időszaka. Most kezdenek el az emberek éjjel nappal dolgozik éhbérért, amiből alig tudnak megélni, miközben a politika hülyét csinál mindenkiből, eljátssza a nyugdíjas éveket, a biztos jövőt. A többit már te is ismered az életedből.

Miért pesszimista a magyar? Szerintem azért, mert ebben az országban nem a tehetségesek diktálnak, hanem akiknek papírjuk van róla. Itt még véletlenül sem csinálja senki azt, amit szeretne, mert már gyerekkorában megmagyarázták neki a pesszimizmus gyakorlati jelentését. Mi ez? "Ne vágj bele, úgyse fog sikerülni, miért pont te lennél az, akinek összejön?".

Adott egy oktatási rendszer, ami kirekeszti a máshogyan gondolkodókat (szerintem mindenkit, aki gondolkodik), adott egy társadalom, amit a csorda szellemében neveltek és törtek be, elfogadtatva, hogy aki nem jó elméletben, az hülye és csak egyfajta okosság létezik, aminek a mérőeszköze a diploma. Adott gyerekek halmaza (környezet), akik tartozni akarnak valahova, ezért elfogadják a kirekesztés szabályait és büntetik azokat, akik másban tehetségesek. Adott egy ország, ahol mindig azzal traktáltak minket, hogy itt mi vagyunk a legokosabbak, legtehetségesebbek, mégsem ismerni olyat, aki látott volna már valakit, aki halotta valakitől, hogy találkozott legalább egy ilyen szuper európaival (magyarral). Ez pedig pesszimizmusra ad okot.

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr835785124

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BitPork 2014.01.28. 12:05:17

Kár volt leírni, így még sokkal szomorúbb.

Szociknak vége 2014.01.28. 12:12:21

Én meg azt mondom hogy mindig is optimista voltam, és csak erről vagyok hajlandó beszélni.

Aki posztol a pesszimizmusról, megnöveli, így kerülendő. 3 sor után nem olvasom tovább.

nnnnnnnn 2014.01.28. 12:19:03

én optimista vagyok, áprilisban újra kétharmad :)

Atrox 2014.01.28. 12:26:41

" Persze már most tudatában vannak azzal a legtöbben, hogy az életben nem viszik semmire, mert sokkal gyakorlatiasabbak, az elméletet pedig kénytelenek szó szerint érteni.
"

Az írás jó, de a fenti rész szerintem nem igaz. Ha valaki tényleg gyakorlatias - nem pedig csak magyarázza a sikertelenségét - akkor az felnőtt korban jól fog teljesíteni az esetlegesen megszerezhető papírok nélkül is. Ha tényleg gyakorlatias vagy, akkor meglátod és kihasználod az adódó lehetőségeket, és nem törődsz a sodródó tömeggel. Persze az igaz lehet, hogy egy megfelelőbb környezetben a gyakorlatias is könnyebben boldogulna és nagyobb esélye lenne megvalósítani az ötleteit, elképzeléseit.

Skunkworks 2014.01.28. 12:27:20

Sok igazság vagyon az írásban.

no_successful2 2014.01.28. 12:30:09

Már megint egy probléma, amit speciálisan magyarnak állítanak be, holott ez a 20. 21. század általános társadalmi problémája.
Bár nyugaton már egyáltalán nem általános a poroszos iskolarendszer, de a teljesítmény kényszer bizony rendesen ott van.

Más kérdés hogy miért pesszimista a magyar ?
Szerintem ez egy sokkal bonyolultabb probléma, ami a kollektív tudatunkba van mélyen beágyazva. És nem az iskolában sulykolják belénk, de még csak nem is otthon. És ennek a kisebbrendűségi komplexusnak semmi köze, vagy csak közvetetten van köze az iskolához. Éppen az bizonyítja ezt, hogy sok olyan vállalkozó van, akinek legfeljebb középfokú végzettsége van, mégis ott van a táplálkozási lánc csúcsán.
Már egyszer leírtam, valahol, egy nagyon érdekes esetet, ami szerintem mint vaku villant rá a tünetre, ami szinte a vérünkbe van itatva, a kollektív tudaton keresztül.

A Reál-Fradi meccs 95-ben. Zorán Kuntics, a szerb idegenlégiós lecseszte a csapattársakat, hogy mit fényképezkednek a Bernabeu-ben, mint az amerikai kiscserkész a Lincoln szobor alatt? Miért nem a meccsre koncentrálnak? Nem istenek panteonjába érkeztek, csak egy ellenfél futballpályájára.
Nos, tökéletesen értem Zoran mire gondolt. A kisebbrendűségi attitűd, ami ebben a fényképezkedésben csúcsosodott ki, már már megalázó pozícióba helyezve a csapatot (el tudom képzelni, hogy egy pályamunkás, ha látta, még meg is mosolyogta őket).
Egy szerb szemében ez így jött le. És az észrevétele a lényeget érintette.
Ennek az attitűdnek semmi köze az iskolákhoz, vagy ha mégis, csak amennyiben a kollektív tudat közvetítője.

Szelid sunmalac 2014.01.28. 12:30:25

En nem hiszem, hogy mar kozepiskolaban pesszimistak lennenek. Mi legalabbis nem voltunk azok. De meg foiskola meg egyetem alatt sem. Kesobb aztan persze beletanul az ember. Amikor azt latja, hogy hiaba kuzd, hiaba hajt, csak vergodik egyik naprol a masikra. Amikor radobben, hogy nemhogy felretenni az almaira nem tud, de meg azzal sem tud szamolni, hogy egy ev mulva mi lesz. Vagy akar a kovetkezo honapban. Amikor mar huszonevesen tudja, hogy oregkoraban majd orul ha eppen ehen nem hal.
A gyerekek? A gyerekek mit latnak otthon? Hogy a szulok hajtanak es csak abban tudnak remenykedni, hogy a gyereknek majd jobb lesz. Eddig a gyerek meg optimista, de azert mar erzi, hogy labilis a dolog. Aztan a huszas evei kozepere rajon, hogy neki sem lesz jobb.
Hogy ez magyar mentalitas-e? A lofaszt! Eleg ha a magyar egy kiszamithato kornyezetbe kerul. Ahol hagyjak dolgozni, elni. Ahol nem hoznak uj torvenyeket es jogszabalyokat naponta, amik gyokerestol valtoztatjak meg a teljes addigi eletet. Eleg, ha hagynak neki levegot, es maris tud tervezni, tud jovokepet felfesteni, a jovonek orulni, es bizony mer optimistanak lenni.

sírjatok 2014.01.28. 12:30:35

Van igazság benne, de azért nem kell átesni a ló túloldalára sem. Van olyan kultúra, ahol a nulla teljesítményt is szarrá dicsérik, a gyerek meg mikor kikerül az életbe, nem érti, hogy ha ő a létező legtökéletesebb, akkor miért nem sikerül semmi elsőre.

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2014.01.28. 12:33:29

A rohatt tanárok akik hejesírásra akartak nevelni!!!!

no_successful2 2014.01.28. 12:37:28

@Hoppácska:

"A rohatt tanárok akik hejesírásra akartak nevelni!!!!"

Ponpásan irtad :)))

no_successful2 2014.01.28. 12:45:19

@$$$=$$$:
"én optimista vagyok, áprilisban újra kétharmad :)"

Én is optimista vagyok :)))

Goose-T · http://blacksabbath.blog.hu/ 2014.01.28. 12:45:39

@Szelid sunmalac: Pontosan ezért pesszimista a magyar, mert a körülményekre fogja a saját lúzerségét, és beletörődik.

Szelid sunmalac 2014.01.28. 12:50:18

@Goose-T: Hat nem is tudom. Soha nem torodtem bele semmibe es nem is tartom magam luzernek. Persze ettol meg lehet az vagyok. De legalabb parezer ember nem meri megmondani.

porthosz 2014.01.28. 12:55:51

"Szerintem azért, mert ebben az országban nem a tehetségesek diktálnak, hanem akiknek papírjuk van róla"

Hja, ha még csak azok diktálnának... De a valóság az, hogy azok akik valakinek a csókosai az meg mindegy hogy érettségijük sincs...

Amúgy spec magyarországon szerintem a fő ok az államrendszer ami abban érdekelt hogy ott szivassa az embert ahol lehet. Aztán meg megy a nagy csodálkozás hogy mennyi magyar nobeldijas meg feltaláló van csak épp mind külföldön érvényesült...

Goose-T · http://blacksabbath.blog.hu/ 2014.01.28. 13:06:35

@Szelid sunmalac: Nem konkrétan rólad írtam, hiszen te sem magadról beszéltel, vagy igen? :D Na mindegy, erre csak azt lehet mondani, hogy az evolúció nyertesei nem a legerősebbek/legokosabbak/legnagyobbak, hanem a legjobban alkalmazkodó egyedek. Aki nem akar alkalmazkodni a megváltozott (megromlott) körülményekhez, csak várja, hogy minden újra a régi legyen, az egyszerűen nem méltó az evolúcióhoz, és megérdemli, hogy a társadalom szemeteskukájában végezze. Utódokat is fölösleges létrehoznia.

]{udarauszkasz 2014.01.28. 13:09:10

A baj az, hogy nekem hiaba hagyta Anyu, hogy kibontakozzak, ha az iskolaban nem hagytak. Amikor a foiskolan is a sok szemet kozott elveszett a szakmai tudas, otthagytam a fenebe. Nem kozgazt, meg politikai ismereteket mentem oda tanulni, hanem infot, vaze. Aztan letettem a CE jogsit, es elmentem kamionozni. Aztan ez a lehetoseg is egyre bizonytalanabb lett mar, mert az unio bovul, a berek csokkennek, mar ez sem eri meg, mert a rezsit se lehet kigazdalkodni, a Waberers mindent bekebelezett, felere nyomtak a bereket nemcsak Magyarorszagon, hanem a kornyezo regioban is.

Brix 2014.01.28. 13:10:07

A magyarok nem pesszimisták, csak realisták!
Ha magyar történelem elmúlt 500 évét nézzük, folyamatosan vesztésre álltunk és a jövőre nézve is ezt prognosztizálják nekünk...

öreg zsidó blogger 2014.01.28. 13:10:46

Pesszimista a fene! Csak realista vagyok...
Dehogy szenvedtem én az általános- és középiskolában.
Sőt, inkább élveztem az ismeretek elsajátítását.
A gyerekeimen, unokáimon ugyanezt tapasztalom.
Más kissé a helyzet az egyetemen: ott olyan irtózatos mennyiségű tananyagot zúdítottak ránk, hogy azt már tényleg csak útálni lehetett...
De amikor kikerültem az életbe, akkor megint szívesen foglalkoztam a szakmámmal, de nem csak én, hanem a munkatársaim többsége is.
A BAJOK ITT KEZDŐDTEK: NEM HAGYTAK DOLGOZNI.
Mérnök vagyok. Az első elfogadott újításom a legszebb várakozásomnak is megfelelően sikerült: 5-ből egy embernek a munkáját mentettem meg...
És mit tetszenek gondolni, mi következett ezután? Na mi? - A további életemben már egyetlenegy újításomat sem fogadtak el. (ha nagyon meg akartam valósítani valamit, akkor egyik munkatársnőm nevében kellett beadnom. Persze mindenki tudta, hogy én csináltam, de úgy látszik ez nem volt baj.)
Na, ezért vagyok én realista. (AMÍG A HÜLYÉK URALLJÁK A VILÁGUNKAT, ADDIG NEM LESZ JOBB.)

Nyilas Mise 2014.01.28. 13:10:56

én pl optimista vagyok

szerintem nem fog javulni a hejzet... a magyarság eltűnik...

egyáltalán nem való Európába...
a XXI. században egy FEUDÁLIS komcsi náci diktatúrát futtatni...

hát finoman szólva minimum CIKI

mafiarencerektől szinte lehetetlen megszabadulni...
csak a gazdatest pusztulása hozza el az élősködő pusztulását...

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2014.01.28. 13:12:08

Oké, pesszimista leszek,
Kit az Élet folyton elejt,
S sugdossák halk kudarc neszek,
Hogy nem vagyok más, csak selejt.
:)

Nyilas Mise 2014.01.28. 13:13:54

szerintem legyünk optimisták !
megnyertük az összes világháborút
nagyon kiváló elitünk vezeti a népet
a gazdaság szárnyal és jobban tejjesít !
stb

Szarvas Norbert 2014.01.28. 13:14:10

@öreg zsidó blogger:

te ezek szerint ahhoz a típushoz tartozol, akik élvezik az elmélteti tudás legszélesebb körű elsajátítását! Neked való az akadémista rendszer és ezzel semmi baj nincs.

A cikkben is van arra hivatkozás, hogy a baj ott kezdődik, amikor a rendszer elutasítja a másképpen gondokodókat, kizárja azokat, akik nem élvezik ezt a rendszert, mert más érdekli őket vagy éppen mert gyakorlatiasak!

♔bаtyu♔ 2014.01.28. 13:15:46

A faszomat örökölt. A balliberális média leszólja, szélsőségesként jellemzi ami értékes. Családi, nemzeti összetartozás, (keresztény) vallás.

Az nem is lenne baj, hogy a balliberális média, a baj az, hogy ez a balliberális média volt 60 évig az uralkodó.

"Szerintem azért, mert ebben az országban nem a tehetségesek diktálnak, hanem akiknek papírjuk van róla."

Ez viszont szerencsére kezd megváltozni, hiszen az elsősorban a kádár rendszer hagyatéka. Ahol pld. egy Aczél Endre lehet az újságírók doyenje, vagy ahol egy Lendvai Ildikó, vagy egy Gyurcsány Ferenc együtt a múltjával demokráciára oktathatja az embereket.

Ezek szépen kihalnak. Egy átlagos újságnál ma már egészen más típusú újságírók vannak, mint akár 15 éve. Több nyelven beszélnek, jól írnak és nem gondolják azt, hogy egy médiamunkásnak szélsőséges liberálisnak kell lenni.

Szociknak vége 2014.01.28. 13:23:30

@♔bаtyu♔: A média mindenhol a pesszimista emberekre épít.

Sokkal boldogabb ember aki minimális médiafogyasztó. Hogy azért nem fogyaszt mert optimisa v. azért optimista mert nem fogyaszt az lehet kérdés.

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2014.01.28. 13:38:42

És még azt hiszi a kedves szerző, hogy a magyar iskolarendszer kompetitív és lexikális tudásra épül? India, Kína, Dél-korea, csak így példának. Olyan szorongást nem él át egyetlen Magyar kisdiák sem.

Aztán... értemén, hogy kell Pistike írói kreativitását kibontakozni hagyni, de azt is értem, hogy ez az ország nagyjából 4-10 kortárs költőt tud eltartani. Pistikéből nem 60% eséllyel lesz költő(tehát ebből él), hanem 0.0000001%

Ugyanez érvényes a színész, festő, énekes, és hasonló kreatív művészi ágakra. Magyarországon kevés kell belőlük. Ha minden osztályból csak egy Pistike lenne, már az is Pistikék tömegeit fogja nyomorba taszítani, mivel nem tud megélni.

Aztán az osztályzatok... Nos, én a szöveges visszajelzéstől vagyok kiakadva, nehogy méletlenül elmondjuk, hogy hát Petike nem jó matekból. Koncentráljunk arra, hogy ügyesen ugrókötelezik.
Pedig, ha kiderül, hogy Petike rossz matekból, akkor a)szülő úgy érzi meg kéne tanulni, mégiscsak úrhajós(programozó, cégvezető, tervezőmérnök, pilóta, excelbuherátor, statisztikus) akar lenni Peti, az meg matek nélkül nem megy. Vagy legyint a kedves szülő, hogy jólvan, úgyis Magyartanár lesz a gyerekből, nem fontos. De legalább TUDJA!

Az osztályzat nagyon jó visszajelzés, hogy hol állsz a többiekhez képest, jó vagy-e az adott tárgyból, vagy nem. Aztán te (meg az apád) eldöntik, hogy mégiscsak át kéne menni bioszból, vagy lehet-e élni nélküle.

Ettől lenne pesszimista mindenki? Max pici szorongás, de azt nem a karó okozza, hanem hogy nem tudod feldolgozni.

randomuser1 2014.01.28. 13:40:04

sírva vígad a magyar

sírjatok 2014.01.28. 13:45:55

@Eltévelyedés: "Ugyanez érvényes a színész, festő, énekes, és hasonló kreatív művészi ágakra. Magyarországon kevés kell belőlük."

Részben igaz, de reklámipar, játékipar, stb, folyamatosan szívja fel a kreatív (és most jön a fontos) technikailag is képzett, dolgozni akaró és tudó embereket, akiknek nem derogál kekszborítót terveznie vagy reklámszöveget írnia.

Sokan úgy képzelik, hogy aki művész, az egész nap lila ködben csendéleteket fest. Ha valakinek ez a célja, oké. De elég sok helyen ki tudod élni úgy a kreatív igényeidet (kompromisszumokkal persze), hogy nem halsz közben éhen.

Szarvas Norbert 2014.01.28. 13:48:58

@Eltévelyedés:

Szerintem a gyerekek eltérően fejlődnek függően elethelyzettol,környezettől, hozott kepessegol. Így viszont rossz szemlélet gyerekkorban meg versenyeztetni es egymáshoz hasonlítani a gyerekeket hiszen nem mindenki tart ugyanott. Tegyük fel a kérdést! Valóban az az okos aki jó jegyet kap mert érti az anyagot es az a hülye aki nem érti mert mondjuk nem tart ott fejben (későn ero)?

Lali73 2014.01.28. 13:49:15

"Elérkeztünk a diplomáig, ami az életünk végcélja volt."

Szomorú, ha ez a végcél. Talán éppen itt a hiba, és nem feltétlen a rendszerben. Ez csak egy papír, amivel el lehet kezdeni a diplomás életet, de nem ez a lényeg. Ma sokan vannak, akik diploma nélkül is sokkal többet keresnek (ha úgy tetszik, sikeresebbek), mint egy átlag diplomás. A diploma pedig nem garancia arra, hogy utána el is tud helyezkedni valaki a szakmájában, vagy utána sikeres is lesz benne (erre te is célzol). Az oktatás egyébként fontos, de nem azt - vagy általában a körülményeket - kell mindenért felelőssé tenni. A diákoknak - egyéneknek, mindenkinek - megvan a maga felelőssége, hogy hogyan él a megszerzett tudással. Sőt, azért is mindenki felelős (nem csak a tanár), hogy milyen tudást szerez meg, túl a bebiflázott anyagon, jegyeken és a megkapott papíron.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2014.01.28. 13:50:56

KARRIER

Dolgos hétfõk, dolgos keddek,
Szamárlétrán fellépkedek...
Dolgos szerdák, csütörtökök,
Könyökkel mást arrébb lökök...
Péntekszombatvasárnapok,
Prémiumot sokat kapok...

Dolgos hétfõk, dolgos keddek,
Ranglétrákon emelkedek...
Dolgos szerdák, csütörtökök,
Szeretnek a Nagyfõnökök...
Péntekszombatvasárnapok,
Családomtól képeslapok...

Dolgos hétfõk, dolgos keddek,
Sorban munkaérdemrendek...
Dolgos szerdák, csütörtökök,
Felnéznek rám nagyfõnökök...
Dolgos péntekek és … szomba... ?!?!?!?!
……..?!?!?!?!?!?!
Életem itt hever romba'...

illusztrálva:
fradyendre.blogspot.hu/2011/11/karrier.html

nem_vagyok_dj 2014.01.28. 13:57:05

En nagyon sok mindenben egyetértek a cikk írójával, én is végigéltem, hogy csak az az okos aki kitűnő tanuló, csak az viszi valamire akinek diplomája van. Nem még nincs diplomám, mert szivat a rendszer. Én is gyakorlatias vagyok, sok matekot tanulok informatikusként, de igencsak problémám van amikor szó szerint le kell tudnom írni egy tétel bizonyítását amit amúgy használni tudok, és értem hogy mire való. Nem tudom magolni, ha valamit nem értek akkor nem tudom visszamondani, már gondolkozom rajta, hogy otthagyom az egészet a francba, mert a való életben, a munkámban nem erre van szükségem. És amire van azt nem tanították meg, még a szakmai tárgyakból se. És így legyen valaki nem pesszimista. Én is sokszor érzem hogy nem vagyok jó semmire mert nem tudok levizsgázni a matek tárgyaimból, csak sokadszorra.

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2014.01.28. 14:01:12

@Szarvas Norbert: A későn érőt egyel lejebbi osztályba kell tenni. Esetleg az osztály koncepcióját kellene újragondolni, lehet, hogy matekból félzseni, és unja magát a többi lassú mellett, Töriből meg nem annyira gyors, egyel lejjebbi osztály anyaga kéne neki. NNa, nem vagyok szakember, de láttunk már ilyet. Mintahogy a mi osztályunkban is voltak "matematika iránt fogékonyabbak", akik fizika-biosz-matek-kémia tágyakból picit mást, picit többet tanultak. Vagy az Angol csoport is évfolyam szinten volt leosztva, mert nagyon máshogy haladtak az emberek, és nyilván érdemes hasonló szinten levő gyerekeket egy órára terelni, hogy lehessen haladni, vagy épp, újra elmagyarázni, ha szükséges.

Szelid sunmalac 2014.01.28. 14:09:35

Azert azt tegyuk mar hozza, hogy a gyerek almodozhat. Azert gyerek. Ha pedig a szulo tamogatni akarja az almia megvalositasaban, akkor bizony meg kell mutatni az utat, hogy hogyan erheti el a celjat, akkor is, ha szulokent tudod, hogy evente mas lesz a vagya. Mert a szulonek meg van a kello tudasa es tapasztalata. Ezert o a felnott.
Tehat ha a gyerek tuzolto akar lenni, akkor nem art, ha sportol valamit (egyebkent sem), ha videojatekokat akar tervezni, akkor nem art a matekra koncentralni stb. DE mivel a tervek es celok akar diplomaig vagy meg kesobb is valtoznak, ezert nem art, ha ugy nagyjabol mindent megtanul, ahonnan azt tovabb lehet lepni.

Bobby Newmark 2014.01.28. 14:22:03

"a virágok spóráinak"

A virágnak nincs spórája.

Látom a poszt személyes tapasztalatokból táplálkozik...

netnepper 2014.01.28. 14:22:16

@Eltévelyedés: "nehogy méletlenül elmondjuk, hogy hát Petike nem jó matekból"

Mindenki jó matekos, csak a hazai iskolarendszer ezt nem képes kihozni a diákokból.
Én is rossz matekos voltam még a középiskolában is, később viszont a jelesig jutottam.
Elkedvetlenítik és megutáltatják a gyerekkel a matekot.
Hogy a matek mekkora tudomány, meg aki nem rendelkezik érzékkel hozzá, az már nem is ember...stb.
Egy fenét, a matek is csak egy eszköz ha éppen szükségünk van rá.

Macskond 2014.01.28. 14:38:30

Az elméletet kiválóan megtanulni tudó (a cikk szerint 20%) és a nem számosított természetes inteligenciával megáldott "nem vagyok hülye azért mert nem tudom az elméletet" tipusú emberek között (akik amúgy 5-10% lehetnek) van a többi ~70% aki az elméleti nem tudását csupán magyarázni szeretné ezzel az elmélettel.
Tény hogy nem minden az elmélet, tapasztalatot is kell szerezni. De elmélet nélkül hogyan fogja megérteni hogy amit tapasztal az _miért_ van?
Szerintem a magyar szakmunkások elismertsége még mindig onnan fakad hogy az őket oktatüók megpróbálták felruházni őket legalább valami ki elméleti ismerettel ami által értik is azt amit csinálnak.

Az elméleti alapok nélküli oktatás csak az "egyszer használató, eldobható" bio-robot munkaerő kitermelésére jó.

Valóban nem várható hogy mindenkiből "gondolkodó emberfő" váljon, de legalább próbálja meg!

Pesszimista attól lesz az ember hogy jönnek az ilyen "Megmagyarázó Pistikék", adott esetben jókor vannak jó helyen, jó embereket ismertnek, és ezzel kerülenk olyan poziciókba ahova értelmes emberrel többre jutnánk.
Atrox és Szelid sünmalac hozzászólok hozzászólásával is egyetértek.

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2014.01.28. 14:42:40

én optimista vagyok, többre is viszem mint az ország :)

"komolyra" fordítva: a pesszimizmus nem a teljesítménykényszer miatt van.
az "ellen-meritokrácia" viszont jó meglátás, kontraszelekció megy szinte minden vonalon. nem a rátermett kerül pozícióba, hanem a csókos. azaz a rendszer arra nevel, hogy nem jónak kell lenni, hanem "ügyesnek". és ez már az iskola legelejétől a puskahegyekkel kezdődően így van.
még ennél is nagyobb baj, hogy a magyar társadalomban nincs bizalom. nem bízunk a politikában, az államban, a szembe jövő autósban, a bolti eladóban, mindenki mindenütt csak ellenség. nem számíthatsz másra.
további probléma az önreflexió totális hiánya. nem tudjuk, milyen a világ (nem beszélünk nyelveket, és nem is tanítják meg, hogy kellene megértenünk a körülöttünk lévő világot), ezért vagy felsőbbrendűségi, vagy kisebbségi komplexussal küzdünk minden helyzetben, elvétve látni helyes helyzetértékelést. (és ennek folyományaként bármi apró siker esetén az univerzum urai vagyunk, bármely jelentéktelen vereség viszont minimum mohácsként van eladva.)
mindezen rossz viselkedésminták éltetik a pesszimizmusunkat, mert az ország nem működik, a másik ember tuti geci (és persze a gecizést szigorúan mindig a másik kezdi), nincs aki segítsen. a magyar a túlélésre van berendezkedve.
ebből kifolyólag földhözragadt, nincs vízió, nagyvonalúság, semmi, csak a napi problémák halmaza.

Bobby Newmark 2014.01.28. 14:42:47

@nem_vagyok_dj: Mondjuk gyakorlatiasnak pont nem neveznélek, ha programozni egyetemen akarsz megtanulni...

Programozás tipikusan az a dolog, amire belső indíttatásból folyamatosan képzed magad, és emellett, ha van időd, szerzel róla egy papírt. Ha sok időd van, akkor egyetemen, mert ott sok felesleges elméletet és matekot tanítanak, a gyakorlat meg jó ha csak 20 évvel van elmaradva...

nem_vagyok_dj 2014.01.28. 15:02:23

@Bobby Newmark: nem mintha amugy nem programozokent dolgoznek mellette, es nem abbol amit az egyetemen tanultam, de miert ne lehetne egy szebb vilagban olyan, hogy ha mar programozo szakra jar az ember akkor valami ertelme is legyen? nem mondanam hogy 20 evvel le van maradva, inkabb azt hogy rossz helyre helyezik a hangsulyt. Egy csomo dolog van amit kicsit maskepp tanitananak akkor sokkal tobb ertelme lenne.

levento 2014.01.28. 15:28:33

A magyar emberek negatív hozzáállása az élethez nem biztos hogy a sulik és a szülök hibája,hanem ez a dolog egyén függő.Én örök 2-3-as voltam általánosban meg közép iskolában is.Nincs is több papírom egy 3-éves szakmunkásnál.És akkor mi van?A lényeg hogy ha irigy vagy a szomszédra vagy a munkatársadra vagy akinek jobban megy a szekér mint a tiéd,akkor véged.Soha nem fogsz előrébb jutni.A másik fontos dolog szerintem a CÉL kitűzés,és itt nem a diplomát értem,hanem minden más anyagi,családi javakra gondolok.Mindig apránként feljebb-feljebb!Próbálkozni kell minden szarral,és soha ne add fel az elveidet,még akkor se ha az egész család meg a baráti kör azt kántálja,hogy te hülye vagy mit akarsz úgy sem sikerül!!A feleségem is meg én is örök optimisták vagyunk,pedig a szüleink meg a barátok meg mindenki körülöttünk realisták,pesszimisták,tehát nem öröklődő,és nem is tanítható a pesszicízmus!!
Amúgy 30-éves korunkra elértük azt hogy,baszott nagy családi házunk,egy BMW-k és ez mind hitel nélkül a kétkezi munkánkból jött össze,ja és már két éve nem dolgozzunk sehol csak élünk mint Marci Hevesen!Manapság minden az AKARAT,KITARTÁS,és a POZITÍV ÉLETSZEMLÉLET kérdése az egész!!!

Bobby Newmark 2014.01.28. 15:29:22

@nem_vagyok_dj: Nem fölösleges az. Annak tűnik minden gyakorlati szempontból, de nem az. Ad egy szemléletet, amit nem lehet direktben oktatni, viszont nagyon fontos a későbbiekben.

Már legalábbis ha kiindulhatok magamból, mert én mérnök vagyok, nem programozó.

De én is így gondoltam, hogy felesleges dolgokat is tanítanak. Aztán amikor mondjuk hivatalnoknak kell elmagyarázni, hogy amit kitalált, az lehetetlen, akkor is, ha az ő hatalmi szava jogilag felülírja az én mérnöki és megvalósíthatósági érveimet, akkor azért nagyon látszik, mire jó a mérnöki gondolkodásmód és szemlélet...

Na, szal majd ha jön a buta júzer megrendelő, és lehetetlen dolgokat kér, akkor fogod látni, hogy mekkora baj az elméleti alapok hiánya...

contractor 2014.01.28. 15:36:35

Ezért volt sokkal jobb a Kádár rendszerben iskolába járni. Aki gépészmérnök akart lenni annak nem kellett történelemböl éretségiznie. A magyar tanának készülö meg nagy ívben tett a matekra meg a fizikára. Lehetett passzolni a tantárgyakat és csak azt tanulni ami a továbbtanuláshoz fontos volt. Ma ezt nem lehet megcsinálni. El is esik egy csomó fiatal így a lehetöségektöl. Valószínüleg ez is a cél.

Nzoltan 2014.01.28. 15:37:49

@Szarvas Norbert: Nem értek egyet. Az egész élet egy globális versenyhelyzet. Ha a gyereket nem készítjük fel, akkor a többiek állvahagyják. Aztán mehet szalagmunkásnak.

Narancskommunista (törölt) 2014.01.28. 15:44:08

@$$$=$$$:
Csak nem Simicska Úrhoz van szerencsénk? :-)

gmihaly 2014.01.28. 15:45:08

Mindenkinek igaza van, és mégsincs igaza. A realizmushoz le kéne számolni az illúziókkal, mert hát: "aki le van szarva, ne nagyon ugráljon", "nem mindig az a jó barát, aki kihúz a szarból" és "téved,fiam, mi vagyunk a legjobban letojva", ahogy a tizedest alakító Sinkovitsnak mondja a felettesét játszó Kovács Károly az emlékezetes filmben. De idézhetem John Lukacsot is nemrégről:"A nyugati országok sokszor semmit vagy keveset tettek értünk". Ezt még érzékletesebben írja le Kertész Imre "Az angol lobogó" című művében. A probléma a Balkánra, az egykori török szultán egykor meghódított területein létrejött utódállamokra is érvényes. Petőfi "A székelyekhez" című versében írja: "Dehogy testvér a magyarnak a világ,/Ellensége minden ember akit lát". Arra is rá lehetett fázni, ha ezzel kapcsolatban bármikor ábrándokat kergettünk. De búsongás helyett a problémát tudomásul venni nem akaró brüsszeliánusokat kellene felhomályosítani, és Törökországot felvenni az Unióba. Akkor ők még motiváltabbak lesznek a vad iszlamisták elleni fellépésre, amikor az mégis szükségessé válik, és nemporlad el Atatürk európai szellemisége. Ne maradjon a Balkán Európa "lágy alteste".

kvadrillio 2014.01.28. 15:52:05

"Kétségkívül igaz, hogy szerettük volna már ebben a ciklusban bevezetni az életpályamodellt, a közigazgatásban, a hadseregben és a rendőrségben is, de a gazdaság nem termelt annyi pénzt, hogy képesek lettünk volna a pedagógusok mellett ezt az önök világára is kiterjeszteni. Ezért ezt a két folyamatot egymástól el kellett választani. És nem sikerült megteremteni a forrásokat ahhoz a lakásprogramhoz sem, amit a kormány már több alkalommal tárgyalt, és amely lehetővé tenné, hogy aki állami szolgálatba lép, különösen, ha egyenruhát visel, akkor a lehető legkedvezőbb, ma még nehezen elgondolható – a be nem vontak számára nehezen elgondolható – kedvező föltételek mellett tegye lehetővé a több mint emberhez méltó otthon körülményeinek megteremtését. '

...jahhhh.....de sikerült nyélbeütni A FÖLDMUTYIT, A KÖZGÉP-MUTYIT, A DEVIZAHITETLENES LAKÁSÁRVEREZÉSI-MITYIT..., FŐLEG SIKERÜLT NYÉLBE ÜTNI A STADION-MUTYIT... ugye percemberke-Viktorka ????????..nem sorolom tovább

kvadrillio 2014.01.28. 15:54:56

@kvadrillio: MENNYMÁÁÁÁ VIKTORKA A SUNYIBA ! HA TUNNÁD MENNYIEN UTÁLNAK, MENNYIEN AKARJÁK, HOGY LE. ÉS ELTÜNNÉ, SZÉGYENEDBEN ELBUJDOKOLNÁL VALAMELYIK KÜLHONI ÖSSZEHARÁCSOLT INGATLANODBA VÉGLEG !!!!!!!!

Narancskommunista (törölt) 2014.01.28. 15:54:58

@Bobby Newmark:
Én pl. programozgattam egyetem előtt is, de ettől még élt az a hamis kép benne, hogy majd ott alaposan megtanítják nekem, és ezért reménykedve vártam a középiskola után, mert addig ugye mindenfélét tanul az ember, és végül nagyot kellett csalódnom, mert az egyetemen is mindenfélét tanítanak, csak azt nem, ami kéne. Átmenetileg le is törte az érdeklődésemet ez a csalódás, ma biztosan jobb programozó lennék, ha nem mentem volna egyetemre.

alte trottel 2014.01.28. 15:55:17

@♔bаtyu♔:
Lovaßpityu, Bayer-Benncsikk, meg az a Torkos Matild ugye? Mind napjaink mixátba oltott adybandija!

Narancskommunista (törölt) 2014.01.28. 15:57:44

@Bobby Newmark:
Mérnöki képzést nem ismerem, de infós képzésnél amit tanítanak, az nem az elméleti alapja a szoftverfejlesztésnek, mert egyébként nagyon komoly elméleti alapjai vannak, amikben ma is érzem a hiányosságaimat, habár igyekszek néha bővíteni ez irányú ismereteimet, amikor futja rá az időmből.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2014.01.28. 16:02:38

Hivatalos jelmondatok a Pesszimista Párt választási kampányára:

Már látszik az alagút vége. Mindjárt beérünk.

Az élet nehéz és azután meghalunk.

Közepes évünk van. Rosszabb, mint az előző volt, de jobb, mint a következő lesz.

Nincs olyan reménytelen helyzet, ami ne tudna még tovább romolni.

Az elkerülhetetlen vereség is lehet súlyos.

Mindig választhatunk a reménytelenség és a kilátástalanság között.

Az előttünk álló kiút teljesen járhatatlan.

Bobby Newmark 2014.01.28. 16:19:14

@Narancskommunista: Oké, ha infón így megy, elhiszem. Közvetlen tapasztalataim infóról nincsenek, csak van egy rakás infós haverom...

Csak arra akartam felhívni a figyelmet, hogy a sok "fölösleges" egyetemen tanított dolog hosszú távon nem mindig annyira fölösleges, még akkor sem, ha _közvetlen_ hasznát sosem látod.

Ezen felül elfogadom, hogy nálatok taníthatnak minden szempontból fölösleges dolgokat is, nálunk is volt rá példa. De nem jellemző, és mint elrettentés, végeredményében _az is hasznos volt_. :D

vajdasagi 2014.01.28. 16:23:30

@Nyilas Mise: Nemcsak az összes világháborút nyertük meg. Én az egyik királyi tévén a múltkor egy a mohácsi vészről szóló műsort néztem. És képzeld: azok szerint majdnem megnyertük azt a csatát is. Vagy legalábbis döntetlenre hoztuk. Én nem akartam hinni a fülemnek.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2014.01.28. 16:33:34

@vajdasagi: Ha minden igaz, akkor Szulejmán szultánnak a csata után leadott vizeletében a WADA tiltott ajzószereket talált és így a Mohácsi vészt utólag 3:0-ás eredménnyel a magyarok nyerték meg. :)

élhetetlen 2014.01.28. 16:38:08

@contractor: Ez nem sikerült.
„Aki gépészmérnök akart lenni annak nem kellett történelemböl éretségiznie”, így egy t-vel, de kellett. Felvételiznie nem kellett belőle.

vajdasagi 2014.01.28. 16:41:52

@Bobby Newmark: Egy fiatal gyakran tévedhet annak a megjtélésében, hogy az egyetemi tanulmányok mennyire voltak hasznosak. Várj vagy 30 évet, és majd akkor itélkezz.

Másrészt meg ahány egyetem, sőt tanszék, sőt tanár, annyi külön eset van ám. Szerintem az elit egyetemeken lehet hasznos dolgot tanulni. Ezt azért tudom, mert én vagyok ezek későbbi munkáltatója :-)
Látszik a különbség azok javára, akik befejezik az egyetemi tanulmányaikat, de elismerem: lehet kivétel is.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2014.01.28. 16:46:35

@contractor: Én építőmérnök lettem, de nekem kellett történelemből is érettségiznem. Meg magyarból és oroszból is. A matek és a fizika érettségit pedig a műegyetemi felvételivel tudtam le. Mindezt 1984-ben. Utána pedig jött a legjobb képzés, a kiképzés a Néphadsereg kötelékében. Ott aztán tettek a pesszimizmus ellen:
A katona nem éhes, csak úgy érzi!
A katona nem fázik, csak úgy érzi!
A katona nem álmos, csak úgy érzi!
Ezek után én olyan optimistán szereltem le, hogy ihaj! Még a vonatunk alatt tomboló berhidai földrengést is békés szívvel aludtam át. :)

élhetetlen 2014.01.28. 16:53:10

@]{udarauszkasz: Majd nézd meg magad, mikor az 1500 kamionból álló orosz flotta is betelepül (pár hete volt hír), akkor már moszkvai fuvar sem lesz neked. (Bocs, nem bántani akarlak, az öcsém is kamionos). Azért utólag gondold végig, mi lett volna, ha a főiskolán a sok szemét közül kiválogattad volna a szakmai tudást, és nem csak egy jogsi lenne a létalapod. Én is tanultam az általad feleslegesnek ítélt dolgokat, de azt is ott tanultam meg, amivel anno hardware fejlesztőként kezdhettem.

Dekatlon 2014.01.28. 16:57:41

Ne bukj meg abból amit utálsz, legyél 4-es abból amit szeretsz, és legyél 5-ös abból, amiből sikerül. Nekem eddig bejött. A fiamnak is ezt fogom tanácsolni.

chepunk 2014.01.28. 17:01:42

A fentiekhez még annyit, hogy a végén a diploma megkapása után nemcsak azzal szembesül, hogy nem jött ela tuti, hanem azzal is, hogy az a hülye rossz gyerek aki tán még sitten is volt, míg ő egyetemen de vannak rokonyai a minizstériumban, hivatalban, multinál stb. bejegyeztet egy kájeftét és őt a diplomást megalázó éhbérért alkalmazza, amit amikor épp egzotikus helyekre megy nyaralni vagy kocsit cserél ki se fizet...

A "magyar siker" még mindig kontraszelektált. Itt kell a protekció ahhoz, hogy menjen a korrupció!

élhetetlen 2014.01.28. 17:15:51

@Szelid sunmalac: „ezert nem art, ha ugy nagyjabol mindent megtanul, ahonnan azt tovabb lehet lepni”. Nálad a pont. (A saját életemből. Általánosban helyesírási versenyeket nyertem, mint utólag kiderült, azért, mert a matekTANÁRom, és a magyarTANÁRNŐm megvívtak, és a nő nyert. A középsulit ki is húztam közepes, jó matekkal. Utána számítástechnika szakra jelentkeztem, meg is kérdezte az osztályfőnököm (ő volt a matektanár), hogy miért is, ha nem szeretem a matekot. Aztán egy év munkaviszony után brahiból beiratkoztam az ELTE-re matek szakra. El is végeztem, semmi szükségem nem volt rá, de élveztem. Valamelyik osztálytalálkozón valamelyik őrült ezt el is mesélte az ofőnek (én nem mertem volna). Ezért kell az átlagos tudást lenyomni a gyerekek torkán.

élhetetlen 2014.01.28. 17:24:48

@Dekatlon: Mondták már, hogy zseniális vagy? Biztosan.

]{udarauszkasz 2014.01.28. 18:01:39

@élhetetlen: A szakmai tudas nem volt problema (akkor) de a sok szemet miatt nem mentem at joforman semmibol sem. A szakmai targyak mentek, megse tudtam lediplomazni, mert a szemetet szigorubban vettek, mint a szakmait. (Gabor Denes ismeros, ugye?) Na, ezert mentem kamionozni. Persze ennek sincs jovoje, mert par ev mulva robotpilota hajtja a vasak 80%at. Esetleg annyi eselyem van, hogy mivel valamennyire ertem ezeknek a kutyuknek a lelki vilagat, talan felvesznek flottavezeto sofornek, aztan mehetek egyszerre 5 kamionnal a palyan.

sterimar 2014.01.28. 18:58:04

Papa, tanuljál meg helyesen írni mielőtt nagy nyilvánosság előtt próbálkozol vele, ebben jópár olyan durva hiba is van, amivel még az érettségiről is kivágnának.

Szarvas Norbert 2014.01.28. 22:05:25

@sterimar:

Köszönöm hogy bizonyítod az igazamat:):):)

öreg zsidó blogger 2014.01.29. 15:38:06

@Szarvas Norbert:
Istenigazából azt élvezném, ha hagynának dolgozni, más szóval az elsajátított ismereteimet HASZNOSÍTANI!
aZ ELMÉLETBEN (elméleti tudásban) sehol sem vagyok a Világ élvonalához képest. De a "réseket" szívesen keresgélem, egyet-kettőt találok is. Ha hagynának dolgozni, megelégednék a helyzettel, akkor nem döglenénk éhen.

oazis 2014.02.08. 22:17:44

Kedves Szarvas Norbert! Valószínűleg azért ilyen pesszimista és iskolaellenes, mert az alap helyesírást sem sikerült ott elsajátítani. 17 súlyos hibával talán nem kellene cikkeket gyártani. Amúgy meg én sem gondolom, hogy a követelmény-rendszer gyártja a pesszimistákat. A környezetemben - velem együtt - nagyon sok optimista ember él, és a médiából értesülök csak, hogy pesszimista a magyar. Így hát nem tudok Önnel egyetérteni.

Szarvas Norbert 2014.02.08. 22:30:01

@oazis:

Nyugodtan és bátran írja le az összes ön által megszámolt hibát és javítását! Ez úgy gondolom előre visz, ellenben az üres számok bedobalasaval! Amennyiben leírja örömmel veszem, ha meg igaza is van akkor javítom az ön neve feltuntetesevel.

Az érdemi reakcióra annyit hogy nagyon örülök az optimizmusanak, kommentje mikentjebol viszont számomra az derül ki hogy Ön pont ahhoz a csoporthoz tartozik aki ebben a rendszerben tud élvezettel élni, elméleti tudásra és a körülményekre helyezi a hangsúlyt.

Ellenben azt gondolom h egy cikk legfontosabb miértje annak a tartalma és nem a helyesírása. Rossz helyesirassal megáldott ember tud értékes gondolatokat közvetíteni. Ellenben nem törvényszerű h a jo helyesirassal jobb gondolatok születnek.

Reactor 2021.07.17. 03:29:17

Ilyen elbaszott történelemmel, ilyen kormányokkal, ilyen lepusztult romhalmazban miért kellene optimistának lennünk egyáltalán?
Amelyik magyar optimistán nyilatkozik, az vagy külföldi, vagy a hatalom kedvezményezettje, vagy olyan sötét idióta, mint a clgányasszony seggén a májfolt.

@Goose-T: Szerinted a körülményekre fogni hülyeség. Aha. És az a sok-sok millió ember mint azért tart ott, ahol, mert lúzer.
Te melyikbe is tartozol az előbb említett három csoport közül? A harmadikba, igaz? Ugye ráéreztem?
A szociáldárwinista maszlagodat meg dugd fel magadnak. Keresztbe, ha befér.

@Eltévelyedés: Mert a sok millió futószalagos robotzombi tán meg tud élni? A kismillió adóteher alatt roskadozó vállalkozó meg tud élni?
Legyen mindenki programátor meg politikus, csak mert arra van igény? Oszt a gyereknek majd algoritmust adunk reggelire enni, mert az utolsó pékmester is átképezte magát vagy elhúzott?

@milliliteratura: Ez teljesen igaz: nem lehet megbízni senkiben, és mindenki ellenség. És ezt nap mint nap átélheted kicsiny magyar valóságunkban. Mert előbb-utóbb minden seggbe belerúgnak egyszer.

@levento: Igen. Aztán jön egy ilyen derült égből villámcsapás, mint a Budacash-Questor-balhé vagy a koronavírus, és a komplett szép életedet lehúzhatod a vécén, a pozitív motivációs közhelyekkel együtt...

@gmihaly: Tehát ha Törökország EU-tag lesz, itt minden probléma megoldódik?
Te mit szedsz? És kitől szerzed be?
süti beállítások módosítása