Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Mitől rossz az álláskeresők mentalitása?

2013. november 13. - Szarvas Norbert

2_2.jpgMunkám során folyamatosan szembesülök a magyar álláskereső univerzummal, annak szereplőivel, előnyeivel-hátrányaival. Aktív résztvevőként most a saját tapasztalataimat fogom elmesélni. Véleményem szerint miért tűnhetek bunkónak, érdektelennek, unszimpatikusnak? Mi motoszkál bennem, amikor leülök egy felvételizővel beszélgetni? Mitől indulnak hátrányból az emberek és miért nagyon ritka, amikor valóban egymást keressük?


Cégvezetőként fontos feladatom a fejlődés biztosítása, amihez a legjobb embereket kell felkutatnom. Szükségességét érzem a személyes kiválasztásnak, személyes jelenlétemnek. Az elmúlt 6 évben bátran merem állítani, hogy több csalódás ért az álláskeresők miatt, mint az ügyfelektől érkező negatív impulzusok együttvéve. Gyakran használom az álláshirdetés-es verziót más egyéb technikák mellett. Az álláshirdetéses játékra jelentkezők meglepő módon 90%-ban nők. Ha csak ezt a módszert használnám, akkor biztosan felmerülne bennem a gyanú, hogy ebben az országban csak és kizárólag a nők akarnak dolgozni.

Már a jelentkezéseknél elkezdődik egy igazi türelemjáték. Általában több százan jelentkeznek egy meghirdetett munkára. A legkülönfélébb megoldásokkal szoktak operálni a jelentkezők. Van aki odadob egy "csá-t" és csatolja a CV-jét, van aki komplett vallatást rendez jelentkezésében (Mit kell csinálni, mikor, hol mennyiért), de vannak az IQ fighterek, akik annyira képtelenek, hogy a hirdetés szövegében kiemelt "kérem küldje el az önéletrajzát" szöveg ellenére sem képesek ilyen bonyolult tevékenységre. Be kell vallanom, hogy az első pár száz jelentkezés még igen szórakoztatónak bizonyult, amikor unalmas perceimben elkezdtem a különféle jelentkezési módokat átvizsgálni és reagálni rá. Mára azonban inkább idegesítő, mint unalmas, amikor a jelentkező, aki állítólag állást keres, nem a megfelelő alázattal jelentkezik, nem a megfelelő (és kért dolgokat) csinálja.

Tipp:

 A jelentkező e-mail-ben szigorúan magázódunk, törekszünk a rövidségre és a lényegre. Megszólításként kifejezetten az adott céget/HR-est szólítjuk meg, kerüljük az általánosítást. Még véletlenül sem teszünk fel olyan kérdéseket, amik megválaszolására egyébként az interjú való.

pl.: 

Tisztelt Szarvas Norbert/ IFL !

A mellékelt önéletrajzommal szeretnék jelentkezni az Önök által meghirdetett pénzügyi elemzői pozícióra. 

Bízom a pozitív elbírálásban és a személyes találkozó lehetőségében!

Budapest, 2013.11.11

Üdvözlettel:

XY

Az agyzsibbasztás azonban még csak most kezdődik minden esetben. Amikor személyesen felhívom a jelentkezőket, akkor az esetek 90%-ában (ez a 20-25 éves korosztály esetében igaz) beletegeznek a telefonba ismeretlenül. Persze ez nem a világvége, de azért elvárható lenne, hogy az álláskereső tudatában legyen annak, hogy állást keres. Ehhez pedig tartsa magát, és amikor számára ismeretlen számról hívják, akkor illedelmesen, magázódva vegye fel a telefont (lehetőleg pozitív kisugárzással), és ne úgy mintha egy egyetemi bulira hívnák. A kisugárzásról annyit, hogy meglepően sokszor hallani a vonal másik végéről a "halott menyasszony effektust". Így neveztem el azokat, akik halál unottan, depressziósan veszik fel a telefont és érezni, hogy nekik teljesen mindegy a minden vagy a semmi (ez a hangulat nem az első mondatnál a legrosszabb, hanem miután bemutatkoztam, elmondtam miért hívom, és még azután sem áll be semmilyen életre utaló jel). A valóság sajnos az, hogy minimum 60%-ban inkább negatív benyomásom születik a telefonbeszélgetés után, mint sem pozitív és lelkesítő. Tudom sokan tagadják, de higgyétek el, hogy a felvételiztető is ember, őt is motiválni kell, neki is szüksége van a pozitív impulzusokra. 

Tipp:

Ha állást keresel, akkor ne lepődj meg azon, ha valaki vissza fog hívni. Sőt kifejezetten javaslom, hogy várd a hívását, ne fáraszd felesleges kérdésekkel. A te feladatod ebben a telefonbeszélgetésben az aktív hallgatás, a pozitív kisugárzás és a lehető legszimpatikusabb éned elővétele. Minden más, amit pluszban ehhez hozzácsatolsz, az már fárasztó tud lenni. Gondolj bele abba, hogy mindenki csak 1 kérdést tesz fel, ami nem odavaló. Felhív a HR-es egy héten mondjuk 300 embert. 300x1 perc= 300 perc vagyis 5 óra az életéből, amit ti raboltatok el. Ráadásul a kérdések általában mindig ugyanaz a 5-6 verzió közül választódnak ki. Rohadt unalmas, időigényes és negatív érzéseket szül. 

pl.:

(várd a telefont, legyen kész szöveged, legyél kellően komoly, legyél kellően vidám)

-Tessék, XY vagyok.

- Jó napot! A nevem Szarvas Norbert, az IFL Group-tól. Megkaptam az önéletrajzát, nagyon szimpatikusnak találtam és szeretnék Önnel egy időpontot egyeztetni.

- Nagyon örülök ennek a hírnek. Mikorra mehetek Önökhöz?

- Délután 4 óra, xyz helyszínen.

- Rendben, felírtam, ott leszek! Köszönöm szépen a lehetőséget!

- Viszont hallásra.

A továbbiakban logikus módon azzal kéne folytatnom a dolgot, hogy az emberünk megjelenik az interjún és ülünk. A valóság viszont az, hogy mostanában már az is nehézkes, hogy mindenki megjelenjen a felvételi beszélgetésen. Amit képtelen vagyok megérteni, az a álláskeresők egy csoportjának mentalitása. Ők állítólag munkát keresnek, megbeszélnek egy időpontot az adott céggel, és mégsem jelennek (és előre nem jeleznek), aztán mindenki csodálkozik, miért nincsen munka. Nagyon nyomasztó érzés úgy felkelni, hogy adott napon felvételiztetned kell, a múlt tapasztalatai alapján viszont reggel egy hang azt mondja a fejedben, hogy ne siess, úgy sem jön el a meghívottak 40%-a. Úgy nehéz agyban felkészülni egy pozitív, jó hangulatú felvételi beszélgetésre, ha abban sem lehetsz biztos, hogy eljön, akit meghívtál. Ezzel a "nem jelenek meg" mentalitással viszont leginkább azokkal szúrnak ki, akik megjelennek, hiszen 1-1 ilyen eset még a legharcedzettebb HR-es életkedvét is el tudja venni, ha éppen olyan lábbal kelt fel. Márpedig ha a felvételiztetőnek nincsen jó hangulata, akkor a beszélgetés sem fog jól telni és sokkal nehezebb lesz abból bármit is kihozni (itt megjegyzem, hogy az álláskeresők részéről nem profi tárgyalástechnikai szakemberekről beszélek, hanem átlagosokról). 

Tipp:

JELENJ MEG AZ INTERJÚN, HA A TELEFONBAN IGENT MONDTÁL!

Mire eljutunk odáig, hogy személyesen beszélgessek az emberekkel, addigra számtalan buktatón, rossz pillanaton és negatív érzésen-előítéleten kellett saját magamnak is átesnie. Ezek után kellene elméletben felfrissülnöm és minden felvételissel ugyanúgy bánni, ugyanannyira érdeklődőnek lenni és ugyanúgy törekedni arra, hogy a lehető legtöbbet hozzam ki a beszélgetésből. Hivatalosan ez tökéletesen megvalósul. Ha megkérdeztek egy HR-est, akkor biztosan ezt fogja mondani, hogy egy profi az így működik. Aki pedig azt mondja, amit én fogok , az nem profi. Én magamról annyit tudok mondani, hogy őszinte. Egyszerűen nincsen szükségem arra, hogy magamat fényezzem és előadjam, mekkora istenkirály profi vagyok, akit nem tud befolyásolni a másik oldal hozzáállása. A valóság az, hogy profin elvégzem a felvételiztetéseket, viszont emberi oldalról sokszor képtelen vagyok úgy hozzáállni, ahogyan azt elvárnám magamtól és elvárnák tőlem. Egy felvételi nem rajtam múlik sosem, hanem az álláskeresőn, de mégis komoly szerepem van abban, hogy milyen hangulatban telik a beszélgetés, mennyire tudom kihozni a másikból a maximumot. Ha negatív érzéseket szül bennem a másik fél jelentkezése, a másik féllel való telefonos egyeztetés, akkor mindenki biztos lehet benne, hogy az interjú is ebben a hangulatban fog elkezdődni.

Tipp: 

Hozzál mindig egy tábla bontatlan csokit a felvételire. Miért? Mert szeretem a csokit, szeretek ajándékot kapni és ez a kombináció felvidít:) (nah jó, ez csak vicc:)

Az életben van egy általános szabály, ami igaz minden emberi találkozásra. Az első pár másodpercben dől el a szimpátia faktor. Ez az időintervallum az álláskereső legnagyobb lehetősége. Amennyiben képes olyan benyomást kelteni, akkor a felvételi beszélgetés valóban egy beszélgetéssé fog válni, pozitív hangulatban. Ha viszont a megjelenésével, kisugárzásával kompromittálja magát az ember, akkor biztos lehet abban, hogy hátrányból fog indulni. A leggyakoribb hiba véleményem szerint az, hogy az álláskeresők valójában nem készülnek fel fejben az interjúra, nem realizálják magukban a lehetőséget. Az egészet csak egy szokványos valaminek tartják és ennek megfelelően állnak hozzá. Az dressz kód számomra elég demagóg dolog, nem is nagyon szoktam ezen befeszülni, de mégis el kell ismernem, hogy szimpátiát kelt bennem, ha valaki az alkalomhoz illően elegánsan öltözik és ezzel jelzi felém a találkozó fontosságát. Ha az öltözettel párosul egy pozitív, dinamikus, tettre kész hozzáállás, akkor ez a kombináció képes feltölteni a felvételiztetőt is és képes bárki előnyre szert tenni másokkal szemben.

Ellenpélda, amikor a jelentkező alapból késik, öltözete nem megfelelő, hangulata pedig melankólikus-depressziós-lagymatag. Biztos vagyok benne, hogy ez a mondat sokaknál kiüti a biztosítékot és kapok a fejemre a kommentekben, de bátran állítom minden empatikus képességemmel együtt, hogy ezekkel a dolgokkal az ember saját magát helyezi hátrányosabb helyzetben egy kiválasztásnál. Bár elismerem, hogy ez nem feltétlenül az emberek hibája, inkább az oktatási rendszeré. Azt mindenki megtanulta, hogy mi a karbonsav kémiai összetétele (de minek?), viszont azt már szinte senkinek nem tanították, hogyan kell egy állásinterjún megjelenni. 

Tipp:

Lehetőségedhez mérten próbálj meg a lehető leginkább alkalomhoz illően felöltözni (direkt nem üzletiest mondok, mert az informatikusok kapkodnák a levegőt, ugyanis ott előnyösebb a lezser, mint az üzleties). Ez pedig egy felkészülést jelent a meghirdetett pozícióból, a hirdető cég profiljából. Ennek megfelelően lődd be az öltözeted. Mentális minden interjúra készülj fel előre, és ne úgy állj hozzá, hogy elég egy sablon, amit mindenhol bemutatsz, mert akkor sosem leszel több az átlagnál. A magánéleted pedig teljesen próbáld meg kizárni arra az 1-2 órára. Általában az emberek azért jönnek negatív hangulatban, mert éppen összevesztek a párjukkal, vagy anyagi nehézségeik vannak vagy éppen esik az eső. Minél jobban elfogadod és megérted, hogy ezek az 1 órák az interjúkon csak rólad szólnak, csak a te életedről, annál sikeresebben fogod tudni megmutatni saját magad legjobb oldalát.

Még csak el sem kezdődött a felvételi érdemi része, de mégis az imént taglalt okoknál fogva számos olyan ütközőpontot láthattunk, ami mind lehetőséget biztosít a hibázásra és mindkét fél negatív viszonyulásának az előkészítéséhez. Semmi kétségem, hogy ezek a dolgok hatással vannak rám, a hozzáállásomra, a hangulatomra. De azt is tudom, hogy emiatt a másik oldal időnként flegmának, nemtörődömnek, unszimpatikusnak találhat, hiszen joggal várnák el, hogy pozitívan álljak oda, érdeklődő legyek, akarjam őket megismerni. Ez egy olyan játék, amihez mindkét résztvevő szükséges, ahol mindenki függ valamilyen szinten a másiktól, és ha valaki nem megfelelően csinálja a dolgát, akkor bizony a dolgok hamar negatív fordulatot vehetnek. Én nem találom meg a legjobb munkaerőt, a jelentkezőknek meg nem lesz állása. 

Olyan ez, mint az orvosi rendelőben. Ha a beteg tolakodó, unszimpatikus, értetlenkedő, akkor a nővér is érdektelenné, bunkóvá fog válni. A beteg meg nem kapja meg azt, amit akar. Ha a nővér bunkó, érdektelen a betegek irányába, akkor a betegek akaratlanul is negatívvá fognak válni. Így a nővér nem fogja érteni nap végén, hogy miért tiszta ideg, miért van rossz érzése, mit rontott el. Ha azonban mindkét fél a lehetőségekhez mérten türelmes, megértő, pozitív, akkor a dolgok sokkal gördülékenyebben fognak menni.

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr775627048

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Don Quixote de la Ferko 2013.11.13. 13:13:41

Húbazdmeg.

Van egy rossz hírem.

"nem a megfelelő alázattal jelentkezik, "

Aki munkát keres, az nem szolgának jelentkezik, hanem munkatársnak.
Alázatoskodjon veled a jó anyád, az.

Egyre szánalmasabbak ezek a hetente megjelenő "majd én megmondom a tutit" jellegű állástanácsok.
Nem keresek rá, az alázatosságba ez nem fér bele, nem tudom milyen céget vezetsz, de ha "cégvezetőként" több száz embert interjúztatsz évente, akkor valami nem gömbölű, és nem az álláskeresőkkel, hanem veled.

Szarvas Norbert 2013.11.13. 13:18:07

@Don Quixote de la Ferko:

az alázat nem egyenlő a megalázkodással. a probléma ott kezdődik hogy sokan nem tudják ennek a szónak a jelentését.

Nem szolgákat keresek, mint ahogyan általában nem ez a jellemző, de ez nem jelenti azt, hogy nem fontos az alázatosság.

Nem tartom magam rabszolgának, mégis alázatosan állok hozzá a munkámhoz minden nap, mint ahogy az ügyfeleimhez is, partnereimhez is. De ugyanilyen alázatosan állok például a takarítónőhöz is.- Attól mert fizetek neki, hogy takarítson, az nem azt jelenti, hogy nem fogom magam és ha tudok akkor segítek be neki, teszem könnyebbé a munkáját.

A Jóskagyerek 2013.11.13. 13:19:54

@Don Quixote de la Ferko:

Az alázat szó jelentését nem ismered, az a baj.

Az adott szituáció és élethelyzet iránti alázatról beszélt a posztoló szerintem, és igaza is van, mert ez egy olyan dolog, ami iránt alázattal kell viselkedni.

Szarvas Norbert 2013.11.13. 13:20:36

@Don Quixote de la Ferko:

pont a magyar fociról írok cikket egy sportoldalra, és jutott eszembe az alázatosság egy jó példája.

A magyar fociedzők nem alázatosak. Itt volt Sir Alex Ferguson, a MU volt edzője egy konferencián, mint a világ legsikeresebb edzője és az előadás végén senki nem kérdezett tőle semmit. Ez az alázat teljes hiánya szerintem. Ebből következik az én "mindent jól csinálok, és senki ne mondja meg nekem hogy lehetne jobban" mentalitás...

KevinMulder 2013.11.13. 13:22:07

@Szarvas Norbert: Általában nem értek veled egyet bizonyos dolgokban, de ez a poszt most tűrhetően érthetőre sikeredett.

Majd találkozzunk valamikor ;)

♔batyu♔ 2013.11.13. 13:23:07

Nekem mázlim van, nem kell állásokra vadásznom.

De valamikor kellett. Elvem, hogy nem hazudok az önéletrajzban, nincs is semmi taktikám, stratégiám az önéletrajzban.

Talán éppen ezért 2 jónak tűnő helyre is behívtak. Nekem nem probléma az interjú, nem izzadok, nem izgulok, nem bekerülni nehéz valahová, hanem megmaradni. Ha egy jó helyre behívnak, számíthatsz arra, hogy más jó helyre is be fognak hívni, szóval olyan ez mint a csajozás, ha egyszer jó csajod volt, a következő is az lesz, sőt lehet akár válogatni is.

Az egyik helyen a szabim felét akarták csak fizetni és látszott rajtuk, hogy még ők rendesek, a másik helyen (külföldi tulajdonú biztosító) pedig ingyen várták volna el a pluszmunkát, akár éjjel is. Ezen, főleg az utóbbin nagyon ledöbbentem, hiszen nem láttam semmi értelmét. Ez olyan mintha valaki úgy akarna egy nővel együtt élni, hogy előre közli, a nőnek néha éjjel is dolgoznia kell és arra apellál, a nő van olyan csúnya, hogy elfogadja.
Látszott rajtuk, hogy nem nekem szól, ők olyan munkatársat akarnak, aki fél fizetésért dolgozik, pedig a munka teljesen egyedi, komoly és nagyon felelősségteljes. Nem volt a felől kétségem, hogy gyakori lehet a rendkívüli éjjeli műszak.

Szerencsére megtehettem, hogy nem vállaltam el, de ezen elgondolkodtam, miért éri ez meg nekik.

Ginlia 2013.11.13. 13:23:31

Nekem teljesen átjött a poszt lényege és csak egyetérteni tudok. A csomagolás az, amivel az ember először találkozik és ha ez szerencsétlenre sikerül, akkor már nem biztos, hogy a tartalomra kíváncsi vagyok. A felsorolt bakik és tippek korrektek, aki meg úgy gondolja, hogy neki nem jelent újdonságot a poszt, az megveregetheti a vállát, hogy őrá ez mind nem igaz. Én is veregetem a vállam. :)

Ginlia 2013.11.13. 13:27:16

@Szarvas Norbert: "az előadás végén senki nem kérdezett tőle semmit"

Ha nincs kérdés, akkor az azt jelenti, hogy vagy tökéletesen tud mindent a másik fél, vagy annyira nincs köze a dologhoz, hogy kérdezni sem tud.

♔batyu♔ 2013.11.13. 13:27:47

"Tipp:

Hozzál mindig egy tábla bontatlan csokit a felvételire. Miért? Mert szeretem a csokit, szeretek ajándékot kapni és ez a kombináció felvidít:) (nah jó, ez csak vicc:)"

Elég rossz vicc, ő ugyanis már áldozott a cégedre pld. 4 db. villamosjegyet, te viszont még semmit rá, így inkább te kínáld meg kávéval, üdítővel, mert lényegesebb, hogy ő legyen vidám. A hasznot ugyanis ő fogja neked hozni, ha jól választasz.

Arilian 2013.11.13. 13:28:34

Igen, ez egy két oldalú dolog.

Véleményem szerint a cikk írója, nem érti, hogy nem csak az embereknek van szüksége munkára (igazából nincsen, csak pénzre) a cégek és cégvezetők azok akiknek munkásokra van szükségük.

Nekem interjúztatóként egyébként pozitív tapasztalataim vannak, idén kb 50 behívottból, kb. 5 volt a 'vicc' kategória, a maradékokat már a szakmai tudás szerint tudtam szűrni.

Azért volt aki azzal próbált levenni a lábáról, hogy tornatrikós befeszített felsőtest 'arcképpel' jelentkezett IT munkakörre :)

encir 2013.11.13. 13:30:34

"Gondolj bele abba, hogy mindenki csak 1 kérdést tesz fel, ami nem odavaló. Felhív a HR-es egy héten mondjuk 300 embert. 300x1 perc= 300 perc vagyis 5 óra az életéből, amit ti raboltatok el."

Szerintem a heti 40 órába belefér.

Azért sokszor fontos a kérdés, mert pl. vidékről felmenni Pestre (vagy máshová) egy interjúra nem kevés költségbe kerül és bosszantó, ha az első percekben kiderül, hogy valami miatt teljesen reménytelen az ügy.

KevinMulder 2013.11.13. 13:30:43

@Arilian: "Azért volt aki azzal próbált levenni a lábáról, hogy tornatrikós befeszített felsőtest 'arcképpel' jelentkezett IT munkakörre :)"

Most miért probléma ez? Vannak egészen nehéz szerverek is ... azokat is pakolnia kell valakinek ;)

♔batyu♔ 2013.11.13. 13:31:25

@Ginlia: Persze az is lehet, hogy van már további három interjú ajánlata és egyenlőre ez most elég. Sőt az is lehet, hogy maga az interjú alanyban dereng, lehet, hogy mégsem kell neki ez az állás.

Sikeres pályázó a munkaadó szempontjából is az, aki 3 hónap múlva is nála dolgozik és elégedett. Az összes többire inkább ráfizet.

KevinMulder 2013.11.13. 13:32:31

@encir: Erre találták fel a telefonos interjút. Manapság már van skype is, videóval. Ezeket a külföldi cégek manapság már előszeretettel használják, mert így időben ki lehet szűrni a nem odaillő jelölteket.

Szarvas Norbert 2013.11.13. 13:36:31

@encir:

azt fogadjátok el, hogy a témát egy rövid cikkben lehetetlen 100%-osan körbejárni. Nyílván van egy lokalizációs kiválasztási folyamat is. Ha BP-re keresek embert, akkor alapból nem hívok be Győrből senkit, ha mindennap feltétel az irodában való jelenlét. De ez kiderül az önéletrajzból.

@Arilian:

az régen rossz ha nem akarsz dolgozni, csak pénzt keresni. Sajnos sokan így vannak. Mindenkinek azt tudom javasolni, hogy azt csinálja, amit szeret. A munkát nem kényszernek fogja fel, hanem hobbynak. Én így élek legalábbis és működik.

Másrészről ezért mondom azt, hogy én mint felvételiztető alázattal állok a felvételizőhöz, mert szükségem van egy jó munkaerőre. De ha ő nem áll így hozzám illetve önmagához, akkor nem tudok segíteni.
Viszont elterjedt egy rossz mentalitás, miszerint azért "szarok bele sok dologba" mert nekik van rád szüksége. A baj ezzel az, hogy a cégnek van pénze (általában), az álláskeresőnek nincsen. Azért még mindig nem a farok csóválja a kutyát, még ha ez most ellenszenvesen és bunkón is hangzik. De tényleg így van. Viszont ez nem azt jelenti, hogy a cég vagy a képviselője bármit megengedhet magának. NEki is kötelessége alázattal és nem fölényeskedve hozzáállni a másikhoz. (de ez az én véleményem)

És alap, hogy megkínálok mindenkit üdítővel:)

Ginlia 2013.11.13. 13:38:32

@♔batyu♔: Ha mégsem kell neki az állás, akkor köszönje meg a lehetőséget és közölje a telefonálóval, hogy már nem aktuális / kapott egy jó ajánlatot / úgy érzi nem ő a megfelelő ember a posztra, stb. Nem kell rabolni a hirdető idejét (a magáét sem), nem lesz harag, ha közli a telefonban, hogy ne várják az interjúra. Sőt, ezt még az interjú napjának reggelén is lehet közölni, ha pedig útban az interjúra derül ki, hogy egy visszautasíthatatlan ajánlatot kapott, akkor már böcsületből is csinálja végig a beszélgetést. Sosem lehet tudni milyen tapasztalattal gazdagodik.
Azt hiszem a tisztelet a kulcsszó.

kutato525 2013.11.13. 13:39:09

Csak két dolog, barátom: én nem vagyok álláskereső, de közvetlen jóbarátom évek óta az. Mit vár a munkaadó (általánosságban) ha több száz levélre, e-mail-re rendszeresen semmi válasz nem érkezik!!!? Mire ez a nagy felháborodás, ha az álláskereső nem jelenik meg? Ez egy ilyen nép: bunkó, neveletlen. Ti nem válaszoltok, a másik fél meg nem megy el. Megérdemlitek. Ez egy ilyen dolog. A másik: éppen a telefonon való letegezés negítívumait ecseteli, és a következpő bekezdésben meg maga kezd tegezni. Kivel beszél maga?
Éppen az olvasóközönséggel!
Szóval, bort iszunk és vizet prédikálunk!?

Bambano 2013.11.13. 13:39:31

hú, ennyi tévedést csak jobangel rovatában olvastam mostanában.

van egy javaslatom: ha nem tudod profi módon csinálni a munkádat, akkor NE CSINÁLD!

Te lehetsz melankólikus meg fáradt meg negatív, de a jelölt ne legyen az? Ki vagy te, a jóisten, vagy Zeusz, aki odacsap egy villámot, ha az alattvaló nem térdel le elég gyorsan?

Bambano 2013.11.13. 13:41:04

@Bambano: ja, és az illemtan szerint a hívó mutatkozik be. tehát a telefonos szkripted nem úgy hangzik, hogy "Tessék, XY vagyok.", hanem úgy, hogy a hívó mutatkozik be először.

Ginlia 2013.11.13. 13:43:11

@kutato525: Máshol a feladott hirdetés utolsó sorában van egy olyan mondat, hogy "Ha nem hall felőlünk november 20-ig, akkor a pályázata sikertelen volt." Ez lenne a korrekt itthon is, sajnos nem gyakorlat.

ggaborx 2013.11.13. 13:44:27

Az alázat szót én inkább kölcsönös tiszteletre cserélném, talán helyénvalóbb. Lehet, hogy alaptalanul de én például álláskeresőként is elvárom ugyanazt a tiszteletet, amit én megadok a leendő munkáltatómnak. Mondjuk nem is vagyok túl sikeres - egyelőre -, de fontosabbnak tartom a partneri hozzáállást a fizetés miatt önként vállalt "behódolásnál".

Ha a cégnek szüksége van a tudásomra, akkor azzal én partnerré válok egy közös cél érdekében, ahol mindenkinek megvan a maga szerepe, de egyik sem elegendő önnmagában a sikerhez.

Pont 2 hete voltam egy állásinterjún egy kis kft-nél, IT pozícióra. Személyesen az ügyvezető úr fogadott, aki a két bőrkanapé közül az egyiken szabályosan elfeküdt, közben nyomkodta az iphone-ját és néha lapos pillantásokkal unottan kérdezgetett, miközben én csak csodálkoztam, hogy ezt mégis hogy gondolja? 3 perc után közöltem, hogy nincs értelme folytatni, mert egy ilyen embernek akkor sem dolgoznék, ha milliókat ajánlana - naponta. Ezen olyannyira felháborodott, hogy szinte ordítva közölte, nem muszály itt dolgozni, minek rabolom a drága idejét?!

Azt hiszem jól döntöttem :)

buday008 2013.11.13. 13:45:18

Sok igaz megállapítás van a cikkben amivel egyet értek,bár én talán másban látom az okát.nagyvonalakban "rendben" van. Az első amin hirtelen elgondolkodtam :

"Amikor személyesen felhívom a jelentkezőket, akkor az esetek 90%-ában (ez a 20-25 éves korosztály esetében igaz) beletegeznek a telefonba ismeretlenül."

Ez valóban egyre terjedő tendencia hogy fiatalok úgy beszélnek akár 60 évesekkel is mintha a iskolai haverjuk lenne. Olyan hogy tisztelet kezd ismeretlen fogalommá válni. Azonban itt inkább az jutott eszembe hogyez nem teljesen vagy nemcsak az ő hibájuk. Eltöltenek x évet az iskolapadbanés arra nem képesek őket megtanítani hogyha egyszer munkát keresnek hogy kellene felöltözni megszólalni stb. Akkor minek járnak oda 3-4-5 évig?? Mert szakmailag amit tanulnak az nulla tudja mindneki, de legalább iylen alap dolgokat hogy megszólitani, levelet feladni, telefont felvenni megtaníthatnák őket. Akkor még a szülőkről nem is írtam... Jellemző a magyar oktatásra hogy Ady életét 4 oldalon keresztül be kellett magolni, de pl egycsekket befizetni, egy embert megszólítani, s hasonló az életben alapvető dolgokat nem tanítanak meg....de van számtech ahol lehet facézni xd de már hogy a neten megtaláljanak egy angol nyelvű cvt az nehéz..xd

retinax 2013.11.13. 13:46:03

Ó, de szerencse, hogy még megszülethetett ez a post, ennyi életuntságot, munkaundort már rég láttam egy helyen. A jelentkező meg legyen rendkívül motivált, és viselkedjen hibátlanul, különben csak szegény posztoló rendkívül drága idején rabolja (aki gondolom, nem kevés pénzt visz haza a munkájáért.). Szerintem ott is elférne némi alázat, együttérzés, vagy más emberi érzelem.

Ildiko Juhasz 2013.11.13. 13:48:01

Végre egy olyan írás, ami már egy picit megvilágítja mindkét oldalt egyszerre, de még mindig nem megfelelő arányban a viselkedési problémákat.
Abban teljesen egyet értek, hogy a Pályázónak igen is tudnia kell, hol a helye a megfelelő szituációban. De sajnos egyre több helyen találkozom olyan Hirdetővel, akik nem tudják a helyüket. Mert még annyira friss, hogy alkalmatlan, vagy már az ő öltözete is az otthoni takarítós együttest sugallja, vagy mert fiatalosságából fakadóan túl lazára veszi a formát és felkészületlen egyúttal. Magam is zokon veszem, ha már én veszem a fáradtságot és (ha egyértelmű a Hirdető cég kiléte) utána nézek mivel foglalkozik, milyen nyitva tartásuk van, milyen korosztályú alkalmazottai vannak, milyen kimondottan a profilja. Minden "belevaló" cég reklámozza magát, saját honlapot készít, netán Facebook lapja is van, akkor a Felvételiztető is nézzen utána (!), mégis kivel beszélget, de legalább alaposabban átnézze a beküldött CV-t és kérdésekkel készüljön!
Manapság a hirdetések sem egyértelműek. Rengeteg olyan hirdetés van, ami csak az állás típusát (értékesítő/fizikai munkás stb.)jelöli meg és az elérhetőséget. Ezek után ne csodálkozzanak, ha a telefonban fura kérdéseket tesz fel az Álláskereső, mert már maga a meghirdetett pozíciót is titok veszi körül. Nincs őszinteség, nincs pontosítás és így nem várhatják el, hogy jó hangulatban és készséggel álljon hozzá az Álláskereső, ha már eleve kétes a pályázandó állás.
Fiatalság bolondság, tudom jól, és egyre több helyen látom, hogy az interjúkon szellősen, kirívóan avagy épp ellenkezően öltözködnek. Én is csak azt tudom tanácsolni, hogy ha az állás nem indokolja, nem kell elsőre tudnia az Interjúvoltatónak, hogy deszkás vagy, vagy más stílus kedvelője. Viszont magam sem vagyok híve a blúz, kosztüm összeállításnak, még egyszer mondom, ha azt az állás pozíciója nem indokolja! Ízlésesen, alkalmian, de nem kell túlzásokba esni. Jah! És ne menjetek el közvetlen előtte dohányozni, mert nem csak a szádból árad a dohány szaga (ha be is vettél utána egy rágógumit), hanem a ruhádból is. Egy nem dohányzó ezt egyből megérzi már méterekkel előtte.

stoppos76 2013.11.13. 13:49:30

Teljesen korrekt poszt.

Az öltözködéshez még annyit, hogy a cégről nem árt tájékozódni előtte, hogy mi az elfogadott és ahoz, vagy afelé öltözködni.

Mindenesetre bankba ne menjünk interjúra pizsamában.

PomberMaci 2013.11.13. 13:49:38

Az egyik gondolatom az volt, hogy a magyar HR-esnek (úgy általában) akkora arca van, hogy szárnyasajtó kell ahhoz, hogy közlekedjen a nappali és a háló közt.

Aztán gondoltam egyet, hogy hátha nem is a saját fejüknél fogva ilyenek, úgyhogy felteszem a kulcskérdést:

Ugyan már mi a fenéért nem adnak fizetési ajánlatot az álláshirdetéshez? Esetleg a munka konkrétabb leírását. Az álatlános hablattyal senki nem megy semmire, valószínű ezért van ennyi idegesítően unott pofa az interjúkon, mert valójában __lövése__sincs__ arról, hogy milyen munkahelyre van igény a munkavállalóra!!!

Érted?
Nem írjátok le, hogy:
- Mit kell csinálni
- Konkrétan milyen munkakör
- Mennyiért

Nézz meg egy angol álláshirdetést, ott tiszta ügy minden.

Mondok konkrét példát.
Mérnök vagyok, kémiai műszerekhez értek.

Álláshirdetés.
Külföldi cég magyarországi képviselete mérnök-üzletkötő munkakörbe keres szakembert, cégautó, telefon, laptop, fizetés megegyezés szerint.

Csutkára hülyének nézitek az embert.
1. Nincs magyar műszergyártó cég, a "külföldi" szóból látszik, hogy lövésetek nicns az egészről, csak megkaptátok a melót, hogy szűrjétek ki a ~60 jelentkezőből a hülyéket.
2. Van saját telefonom, saját laptopom, saját autóm is. Nekem nem csábító a céges telefon meg a céges laptop. Csak a baj van vele. Épeszű ember nem használja privát célra. Az autó munkaeszköz, nem juttatás. A takarítónőnek sem juttatás a felmosófa. Évi 40-60.000 km mellett legyen jó autó (hogy ne mosott szarként szálljak ki az ügyfélnél), mert munkaeszköz.
3. Szűk szakma, mindenki ismer midnenkit, ráadásul specializált területek. Ha nem mondod meg, hogy konkrétan mit kell csinálni, adott esetben nem találod meg a valóban alkalmas embert ugyanis __senki__ nem kockáztatja a jelenlegi állását egy interjúval, mert úgyis kiderül, hogy ott volt. Főleg úgy, hogy azt sem tudja, hogy alkalmas-e az adott állásra.
4. A fizetési ajánlatot miért nem lehet kiírni? Irreálisan alacsony? Csak beppróbálkozik a tulaj, hogy hátha szaré-hugyé is jön valaki? nem, nem fog jönni... akit meg megkap "minimálbér+cégautó+jutalék" alapon, azzal csak mélyebbre süllyed a problémáiba, hiszen eleve ott van, mert különben nem keresne alkalmas embert. Ennyiért csak a szakma bohócai, szélhámosai mennek el kvalifikált munkára. És még gyakran az interjún sem lehet kihúzni az okoskatörp HR-esből, hogy mennyi az annyi, mert még ott sem árulja el az úristennek sem, tegyek én ajánlatot. Megteszem, akkor meg elájulnak... pedig levontam az anglia munkabérből (ugyanerre a pozícióra) az ottani megélhetést (ami ugye elég magas) és elfeleztem az összeget ami maradt.

Miről beszélünk?
Milyen __alázatot__ vársz el a munkavállalótól amikor a fenti 4 ponttal már eleve földesúri pozívcióból tárgyaltok?
De ha teszkós árufeltöltőket interjúvoltatsz, akkor meg ne legyenek über-elvárásaid, öltöny, meg életvidámság és ne írj ilyen kesergő posztokat, mert nincs rá alapod.
Ha viszont komolyabb szakembereket toborzol, akkor egyszer egy picit nézd meg az asztal másik oldaláról a történéseket is és egy oldalt pl. a jobsite.co.uk oldalról:

ELECTRICAL MAINTENANCE ENGINEER (FOOD SECTOR)

£29k to £30k pa

Lichfield, Tamworth, Burton, Stafford

View job
és már nézheted is meg részletesen a melót a "view job" linken.
Ez HR, ez álláshirdetés, ez korrekt.
Ami itthon megy, az nem. És a ti saratok is, mert hiába az ügyfél titkolózik, nektek is van befolyásotok rá. megmondjátok neki, hogy ez így nem jó. És hiába megy akármelyik HR céghez, mind ezt modnja neki. Nem kell lemenni kutyába és két forintért bevállalni azt, hogy az 5 eleve alkalmas ember helyett 115-tel szívatjátok magatokat.

phaidros 2013.11.13. 13:53:36

@Don Quixote de la Ferko: alázatosnak lenni, és alázattal állni valamihez, azaz ego hátrébb, nem ugyanaz.

porthosz 2013.11.13. 13:54:01

"Még véletlenül sem teszünk fel olyan kérdéseket, amik megválaszolására egyébként az interjú való"

De jól hangzik. Ehhez már csak az kéne hogy akkor a jelentkezőnek ne kelljen már fizetésmegjelölést küldenie, mert az az interjúra való.

Ebből a szempontból a német példa a legjobb, ott a munkát kináló bejelöl egy határt hogy mettől meddig hajlandó fizetni, ezt publikálja és, a jelentkező meg ez alapján dönt. És máris nincs vallatás.

Meg az is segít amikor nem azt irjátok hogy a munkavégzés helye Budapest, mert ugye nagyon nem mindegy hogy nagytétény vagy rákoskeresztúr...

dr. Kóser Malac™ (a legnagyobb demokrata civil)! 2013.11.13. 13:55:15

"Cégvezetőként fontos feladatom a fejlődés biztosítása, amihez a legjobb embereket kell felkutatnom. Szükségességét érzem a személyes kiválasztásnak, személyes jelenlétemnek."

@Szarvas Norbert: "pont a magyar fociról írok cikket egy sportoldalra, és jutott eszembe az alázatosság egy jó példája."

Végre valaki aki nem csak, hogy remek vezető, még a focihoz is ért!
Miniszterelnök nem akarsz lenni? xD

Ildiko Juhasz 2013.11.13. 13:55:18

Mellesleg meggyőződésem, hogy a legnagyobb hiba, hogy csak a főiskolákon/egyetemeken veszik elő, hogyan kell egy önéletrajzot megírni, megjelenni egy állásinterjún stb. Személy szerint bevezetném a középiskolákba, szakiskolákba kötelezően ennek oktatását. Mert a munkaügyi nem készíti fel a pályakezdőket ezekre a malőrökre, szituációkra.

Mária 2013.11.13. 13:56:38

"Hozzál mindig egy tábla bontatlan csokit a felvételire. Miért? Mert szeretem a csokit, szeretek ajándékot kapni és ez a kombináció felvidít:) "

Tehát megvesztegethető vagy, és el is várod, hogy aki akar tőled valamit, az előtte csúsztasson is valamit a zsebedbe.

smartdrive 2013.11.13. 13:59:51

@Szarvas Norbert: "A baj ezzel az, hogy a cégnek van pénze (általában), az álláskeresőnek nincsen."

akkor minek keres embert? egyáltalán minek az a munkakör? szüntesse meg

dr. Kóser Malac™ (a legnagyobb demokrata civil)! 2013.11.13. 14:00:35

@Ildiko Juhasz: Nem. Nem az a legnagyobb hiba. Az a hiba, hogy otthonról nem hozza az ember az olyanokat, hogy: bemutatkozunk a telefonba, nem tegezünk le ismeretleneket, nem megyünk stradpapucsban interjúra, nem késünk, tartjuk a szavunkat stb...

smartdrive 2013.11.13. 14:01:49

@Mária: te szerencsétlen hülye

smartdrive 2013.11.13. 14:02:27

@dr. Kóser Malac (a legnagyobb demokrata)!: strandpapucsban sehova nem megyünk, csak strandon vesszük fel

Mária 2013.11.13. 14:05:26

@kutato525:

"Mire ez a nagy felháborodás, ha az álláskereső nem jelenik meg? Ez egy ilyen nép: bunkó, neveletlen. Ti nem válaszoltok, a másik fél meg nem megy el. Megérdemlitek."

Így igaz.

Maga a poszt, sőt a blog stílusa is rendkívül irritáló. Látszólag segítő szándékú, ám a célja valójában az, hogy rúgjon egyet azokba, akiknek éppen nem jól megy.

A posztoló valószínűleg egy szakmai munkájában nem különösebben sikeres, középszerű ember, aki azáltal próbálja fontosnak érezni magát, hogy rendszeresen ír egy-egy mocskosul ellenszenves stílusú posztot - lásd a múltkori nyuggerhordázását is - majd az elképedt kommenteket olvasva igazolja maga előtt a saját felsőbbrendűségét.

encir 2013.11.13. 14:09:03

Ebben az országban csak öltönyös-nyakkendős-kosztümös bankár-bróker-menedzser- IT állások vannak?? Csak multiknál??
Egy takarítónő vagy bizt. őr vagy szakmunkás skypos állásinterjún vegyen részt?
Egyébként rengeteg önéletrajzot küldünk el, amire sose jön válasz. Ezekben az önéletrajzokban sok érzékeny személyes adat van. Mi történik velük? Ja tudjuk, darálás nélkül megy szemétbe (és még jó, ha nem élnek vissza velük). Ez is megérne egy kis vizsgálódást.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2013.11.13. 14:09:44

Ez a poszt vicc, ugye? Pl. egy állásinterjúra hívásnál az álláskereső ne ugorjon azonnal, először tisztázzátok, hogy milyen költségkeretről beszéltek, mindkettőtök érdekében, hogy ne raboljátok egymás idejét, ha más nagyságrendekben gondolkodtok. Az időpont sem diktátum normális esetben, hanem egyeztetés.

"amikor a jelentkező, aki állítólag állást keres, nem a megfelelő alázattal jelentkezik, nem a megfelelő (és kért dolgokat) csinálja."

Alázat, mi? Mert az ügyvezető úr előtt hasra kell esni, alázkodni?

"hangulata pedig melankólikus-depressziós-lagymatag"

Két év munkanélküliség után pl. mitől is lenne 5 centivel föld fölött boldogságtól repdeső. Empátia lenne a megfejtés erre a problémádra...

Ha a poszt nem vicc vagy provokáció, akkor azt javaslom, hogy sürgősen fordulj kiválasztásban jártas tanácsadóhoz, mert láthatólag gőzöd sincs arról, hogyan kell bánni a jelentkezőkkel.

Ildiko Juhasz 2013.11.13. 14:09:47

@dr. Kóser Malac (a legnagyobb demokrata)!:
Sajnos nem értek veled egyet. Manapság nem egyformák a családok és ez nem is várható el. Mindenkinek magának kell felküzdeni, ha el akar érni valamit. Nagyon is jók az esélyei egy pályakezdőnek, ha van mit hoznia otthonról. De nem indok, hogy ha nem "ilyen családból származik" akkor erre ne kapjon megfelelő oktatást. És meggyőződésem, hogy még az is kibírna egy ilyen 1-2 órás foglalkozást, aki rendelkezik e tudás 80%-val. De persze van, amivel amúgy sem lehet mit kezdeni, nem lehet rájuk hatni.

GabikA 2013.11.13. 14:09:48

@PomberMaci: Ugyan már mi a fenéért nem adnak fizetési ajánlatot az álláshirdetéshez?

No igen, az ember idot, energiat, jelentos mennyisegu penzt aldoz ra, hogy elmenjen egy ceghez, es a VEGEN derul ki, hogy ertelmetlen volt.

Mindket oldalnak jelentos elonye szarmazna, ha ki lenne rakva az emberkere szanhato penz.

GabikA 2013.11.13. 14:10:56

@GabikA: Altalaban en mar telefonon/emailes egyeztetesben kozlom az oradijamat, hogy ne legyen felreertes.

Patreides · patreides.blog.hu 2013.11.13. 14:11:19

@Szarvas Norbert: Nem alázattal kell a dolgokhoz hozzáállni, hanem a megfelelő tisztelettel.
Piszok nagy különbség!

B3NZiN 2013.11.13. 14:11:19

Sajnos nagyon hasonlóak a tapasztalataim. A hozzászólásokon is látszik mekkora baj van a fejekben.

Sombokor 2013.11.13. 14:14:11

Avval értek egyet, nem alázat, metiszteltés érzése kell, hogy belengje az interjút. A kölcsönös megtiszteltetés. Én, mint munkavállaló legyek megtisztelve, hogy az a cég szán rám időt - éppen a HR-ese formájában, de elvárom hogy a cég is megtiszt5előnek érezze, hogy az ő hirdetésüket választottam, az ő szekerüket szeretném tolni.........
Igen, ez egy színtiszta üzlet. Nekem van valamim, amit áruba bocsátok, van egy vevő, aki bizonyos áron és feltételekkel megvenné. Mindkét félnek meg kell vizsgálnia, hogy az üzlet számára megköthető-e. Ezt a vizsgálatot, ezt a tárgyalást a HR területen interjúnak szokás hívni. Viszont ha egy kézzel fogható terméket szeretnél eladni, eladhatod a zsibvásárban is az autó csomagtartójára könyökölve, de eladhatod egy luxus tárgyaló teremben is profi tréningeken képzett kollégák közreműködésével is.
Nos, ugyanígy gondolom, elég nagy a szórás a HR interjúk terén is. Persze, törekedni kell rá.
Amit konkrétan szeretnék elmondani a blogbejegyzéssel kapcsolatban, én olyan HR-es kollégával nem szeretnék találkozni, aki képes így gondolkodni a kiválasztandó munkaerőről. Rossz érzés volt olvasni, rossz hangulatom lett a "HR-es is ember" monológtól. Igen, azt érzem a háttérben, hogy mer az álláskereső depressziós lenni, még a végén szegény HR-es is az lesz. Pedig ugye az álláskeresőnek több mindene nincsen, ami van a HR-esnek, például ÁLLÁSA, de akkor már szóba se hozzam a havi bér különbséget. Zárásul visszatérnék az első gondolatomra, nekem a cikkből pont a megtiszteltetés hiányzik - vagy ahogyan - szerintem tévesen - az író megfogalmazta: az alázat. Igen, hiányzik, de leginkább a HR-es részéről. Márpedig amilyen a "fogadjisten", olyan az "adjonisten"! Vagy ha így jobb: amilyen a paraszt, olyan a krumplija...........

Bambano 2013.11.13. 14:16:28

@dr. Kóser Malac (a legnagyobb demokrata)!: hiába is hoznád, mikor ilyen cégek, mint a mekk, kötelezővé tették a tegeződést...

@jobangel: te most beszóltál a poszternek azért, mert pont ugyanúgy gondolkodik, mint te, csak egy kicsivel továbbment? :PPPPP made my day.

Ginlia 2013.11.13. 14:17:28

@jobangel: "először tisztázzátok, hogy milyen költségkeretről beszéltek"

Ez életszerű, hogy az első telefonos kontakt alkalmával az tisztázzuk, hogy kb milyen fizetésért hajlandó a pályázó dolgozni, illetve, hogy mennyit szán a munkaadó erre a pozícióra? Vagy félreértettem?

csakhalkanszólok 2013.11.13. 14:20:15

Az HR-os oldalról született blogokhoz képest elég jól sikerült, tényleg csak pár megjegyzést tartanék érdemesnek.

Ha szétnézel a net-en szinte demarkációs vonal húzódik a felvételitető HR-os és a munkavállaló között. Miért is?

Úgy érzem erről legtöbbet az HR-oso tehetnek. Aktívan keresek állást, tapasztalt is vagyok, a fentebb leírtakat nem szoktam elhibázni (nagyon), mondjuk 90-95% a teljesítményem benne.

Hazudhatnék, de baromira kell az állás. Vagy naponta elküldöm 2-3 helyre, és ezzel amortizálom a jelentkezésem értékét, vagy csak a lényegre koncentrálok, és a valóban megfelelő helyre küldöm el.
Mi a reakció általában az elküldött önéletrajzra? Semmi. Az első hiba itt van. Mennyi jelentkezés történik egy szakmailag behatárolt, tapasztalt pozícióra, lekorlátozott térségben (értsd, nem Bp.)? Mondjuk 100-150. Nem hiszem hogy több. És tényleg nincs idő, csak egy per minden önéletrajzra? Akkor annál a cégnél, személyzeti tanácsadónál baj van.
A jelentkező minden állásra állítson elő egy profi, testre szabott önéletrajzot, de a cégnek nincs egy 20-25 szabványos válaszból álló gyűjteménye? Mondjuk amibe minden esetbe beletesz egy kicsit személyeset (Pl. tiszteljük 10 év tapasztalatát a XX területen, de számunkra fontos lenne YY területen lévő tapasztalat is..." Ekkor még elutasítva is úgy érezné a munkavállaló, hogy ember.
Talán ha ezt megkapná az emberek hada, jelentősen kevesebb lenne a késés, a meg nem jelenés, stb.

Nem tetszenek az önéletrajzok? Tegyetek ki egy kérdőívet, töltessétek ki velünk. Szabványos lesz, könnyen értékelhető, könnyen szelektálható.
Nem tetszik a fénykép? Ne kérjétek. Egyszerűen néha baromira nehéz a fénykép kérdés. Mi van ha valaki egyszerűen nem fotogén? Vagy nem szép de zseni? Vagy hasonlít az HR-os régi barátnőjére, és emiatt kuka? Én momentán nem küldök, aki emiatt nem hív, meg sem érdemel :-)

Összefoglalva: ha embernek tekinted a jelentkezőt, ha nem csak az egyik oldalon érvényesek az elvárások, ha megbecsülöd a válasszal, ha nem kényszeríted bele hogy sablonokat mutasson, akkor végre arról szólna az egész, amiről kellene: két egyenlő fél ismerkedésére, tárgyalására.

Amúgy cikked nem ez ellen megy, csak nem igazán áll ennek az oldalán.

U.I: Nekem nincs valami jó állásod? :D

GabikA 2013.11.13. 14:22:03

@Ginlia: Meg elotte lenne logikus, hogy akinek nem felel meg, az mar ne is jelentkezzen...

Levinho 2013.11.13. 14:23:10

@PomberMaci: Abszolút egyet értek! Jogszabályban kellene szabályozni, hogy minden álláshirdetésnél kötelező legyen feltüntetni a várható munkabért. És igen, valóban Anglia jó példa erre. Itt viszont az van, hogy ez is egy szűrési szempont - ha túl sokat kérsz, elkwrtad, mehetsz isten hírével

gnme 2013.11.13. 14:24:13

@Mária: jjjja

:-)

Szükségességét érzem a személyes kiválasztásnak, személyes jelenlétemnek.

vesd össze

törekszünk a rövidségre és a lényegre. Megszólításként kifejezetten az adott céget/HR-est szólítjuk meg

...úgy nem jó ez, mint

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2013.11.13. 14:25:09

@Bambano: Nem, én totál másképp gondolkodom, de te ezt sosem fogod megérteni, mert nem akarod.

Levinho 2013.11.13. 14:26:51

Egyébként meg persze hogy rossz az álláskeresők mentalitása, mert semmiféle partnerségről szó nincs. Jól dolgozom, jó neked, jó nekem, mindketten nyerünk - ilyen Mo-n nincs. Ami itt folyik az a legdurvább vadkapitalista időket idéző kizsákmányolás, és még elvárjátok, hogy jó pofát vágjunk hozzá.

Lova 2013.11.13. 14:26:56

Aki képes a saját érdekeit szem előtt tartva alkalmazkodni az igényekhez és tanulni valamit arról, hogyan gondolkoznak az asztal másik oldalán és mi dönt egy állásinterjú során, az tud tanulni ebből a cikkből.
A többi fafejűnek meg marad a kommentben fröcsögés...

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2013.11.13. 14:28:42

@Ginlia: ez teljesen normális dolog. Ha nem vagytok egy nagyságrendben, és csak a 3. interjú után derül ki, akkor az mindenkinek kínos. Nem kell ajtóstul rontani a házba, de udvariasan lehet érdeklődni erről, ha a jelentkezésedben nem volt fizetési igény.
(Pl. "tudom, hogy korainak tűnhet a kérdés, de megkérdezhetem, mi a költségkeretük/milyen nagyságrendű juttatásra gondoltak, annak érdekében, hogy biztosan ne csalódjon egyikünk sem később?")

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2013.11.13. 14:29:28

1. Alázat - Tisztelet. Ez utóbbi szerencsésebb fogalmazás.
2. Értem és értékelem, hogy segíteni akarsz. Magadon is, mert ha már 100-ból 2 pályázóval tartalmasabb beszélgetést tudsz majd folytatni, már megérte.
3. Jó lenne látni egy olyan posztot, ami túllép a "helyesírás-pontosság-dress code-első benyomás" bűvös négyszögén.
4. Apropo, helyesírás. Főleg a poszt első fele tele van ordító helyesírási hibákkal. Mivel blogketreces lett a poszt, átnézném még egyszer, és kitenném még egyszer - főleg mert névvel, céggel publikáltad. Vagy átnézetném a titkárnővel. (Te is segíteni akarsz, én is.)
5. A facebook oldalad messze nem hozza az Ideas-t (legfeljebb trendi termékeket és jól sikerült reklámokat osztasz), és a Finance-t sem nagyon (bár itt legalább van saját tartalom). A Life pedig nem (egyébként alkalmasint baromijó) mémek posztolásából áll. (Ne feledd, még mindig segítek...)

Nem vagy te rossz gyerek, nem miattad utálják az interjúztatókat; nyilván értékelni fogod a fenti kritikát is.

elevenstar 2013.11.13. 14:29:41

Azért ne csodálkozzunk már, hogy az álláskereső az állásról kérdez, mikor manapság a hirdetések nagy része elég flegmán két sorba elintézi, milyen munkáról van szó - és ebből általában nem is derül ki semmi konkrét. Pl. "irodai munkára keresünk embert" - ez tipikusan gyakoris és takarhat úgy kb. ezer féle munkát.
A felvételiztetőt meg had ne sajnáljam már, hogy válaszolnia kell a kérdésekre. Nem ez a munkája véletlenül? Munkaidőben nincs olyan, hogy "5 órát rabolnak el" ha egyszer ez a munkád!

Ginlia 2013.11.13. 14:30:19

@GabikA: Egyetértek, de Magyarországon pont az ellentéte dívik. Te közöld a bérigényed. Na ja. Ez kb olyan, mintha bemennél egy autószalonba és megkérdeznéd, hogy mennyibe kerül egy kocsi. Melyik?

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.11.13. 14:35:40

van olyan aki NEM megy el egy interjúra azután, hogy jelentkezett???

miért??

Ginlia 2013.11.13. 14:35:47

@jobangel: Mint szakember bizonyára olvasol álláshirdetéseket. Sok helyen egyáltalán nem közölnek semmilyen támpontot a fizetéssel kapcsolatban, sőt még ők kérnek bérigényt. Nálam ez a komolytalan kategória, aki csak abban érdekelt, hogy minél alacsonyabb bérért dolgoztasson.
Nem hiszem, hogy az első telefonos beszélgetést ezzel a béregyeztetéssel kellene kezdeni. Ez a ló másik oldala lenne.

Szarvas Norbert 2013.11.13. 14:37:09

@csakhalkanszólok:

Mivel minden eset egyedi, ezért ha tényleg érdekel a véleményem, akkor javaslom írj e-mailt es priviben megbeszéljük

csakhalkanszólok 2013.11.13. 14:38:07

@Lova: Alapvetően igazad van, csak szerintem - elég el nem ítélhető módon - a keserűbb tapasztalat és érzelem az állást mindenféle hülye okok miatt nem kapó embereknél van. Én azt látom, az emberek az egyensúlytalanságot tartják felháborítónak. Egyszerűen pár próbálkozás után azt érzik, nincs esélyük, kiszolgáltatottak, reménytelen a helyzetük, stb. Na ilyenkor kezdődik egy ilyen blog alján a névtelen fröcsögés.

GabikA 2013.11.13. 14:40:50

Nekem kicsit omlesztett es hosszu a poszt, ha oneletrajz lenne, el sem olvasnam :)

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2013.11.13. 14:41:50

@Ginlia: Annyiban nem komolytalan, hogy a bérigény az így tényleg a te igényed lesz, és nem az ő diktátumuk. Fontos, hogy te tudd meghatározni, mennyi pénzre van szükséged, mennyit ér a munkád, ne más árazza be helyetted, mert az neked nem jó.

Szarvas Norbert 2013.11.13. 14:42:22

@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél:

Bírom a kritikát, mert ettől fejlodhetek! Ezért köszönöm!

Utánna nézek a helyesírásnak mégegyszer:)

Elgondolkodtató, amit mondasz a Facebook oldalról! Bevallom nem gondoltam volna, hogy igény van arra, hogy jobban kibontsam a Life témát:) jövőben megnézem mit tehetek ennek érdekében!

A finance a blog olvasatában alapvetően a pénzügyi tartalmú cikkekrol szól! A cég életében pedig a személyes pénzügyi tanacsadasrol!

Szelid sunmalac 2013.11.13. 14:42:24

"Felhív a HR-es egy héten mondjuk 300 embert. 300x1 perc= 300 perc vagyis 5 óra az életéből, amit ti raboltatok el. Ráadásul a kérdések általában mindig ugyanaz a 5-6 verzió közül választódnak ki. Rohadt unalmas, időigényes és negatív érzéseket szül. "

Eddig olvastam. Innentol, mint vezeto beosztasu, azt mondom neked, hogy a kurva anyadat!

Olyan vagy mint a Jobangel.
Mi az, hogy idot raboltak egy HR-esnel aki epp megfelelo alkalmazottat probal talalni? Talan epp ez a munkaja es ezert fizetik!

Akkor talan az en megbizoim az idomet raboljak, hogy nincs minden odakeszitve a projektre, hogy csak egy nagy piros gombot kelljen megnyomnom, hogy mukodjon egy komplett nemzetkozi rendszer?

Pedig mennyivel egyszerubb lenne mereszteni a segged es azert varni a fizetest, nem?

@helianthus983: Mindketto helyes, es mindkettot hasznaljak. Az egyik angolszasz teruletrol, a masik german teruletrol van. Magyarban pedig mindkettot atvettuk.

Ginlia 2013.11.13. 14:43:43

@jobangel: De csak akkor tudok bérigényt mondani, ha mindent tudok a pozival kapcsolatban. Erre egy hirdetés sem alkalmas, hogy mindent részletesen közöljenek. Ezért komolytalan a kérjük közölje bérigényét mondat.

Karipapa01 2013.11.13. 14:43:48

Az "alázattal" szó nem megalázkodást jelent! A munkavállaló kérni megy és nem követelni, kérni pedig csak alázattal lehet, követelni pedig agresszivitással. Van némi különbség. A kommentek alapján némely emberek azt hiszik, hogy ha jelentkeznek egy álláshirdetésre, az olyan, mintha a hirdető már megnyerte volna velük a három hetest. "ha szükség van a szaktudásomra...". Csak azt mindenki elfelejti, hogy a munkaadó (hirdető)lát egy vadidegen embert, akit csak a külseje, viselkedése és kommunikációs készsége alapján tud megítélni és rá kell majd bíznia egy a cég számára fontos feladatot.
@Mária: "Tehát megvesztegethető vagy..."
Kedves Mariska! Szokásod szerint már megint abba a hibába estél, hogy egy kijelentés megváltoztatásával (kihagytad a "nah jó, ez csak vicc:") mondatvéget, műfelháborodást tudsz produkálni gondolom ezzel igazolva a nagyságodat, virtuális igazságérzetedet. De próbáld meg: egyszer vigyél egy tábla csokoládét a cégvezetőnek az interjúra! Hiába vagy angyalka, akasztanak neked még egy pár szárnyat és szuperszonikus Mach-3 sebességgel fogsz onnan repülni még mielőtt anyád nevét be tudnád diktálni.

Szelid sunmalac 2013.11.13. 14:43:51

Nemet allaskozvetitoknel neked mondjak meg, hogy milyen bersavban gondolkozz az adott pozicioval kapcsolatban. Az infot pedig nem a kisujjukbol szopjak ki, hanem a megbizo adja meg.

Szelid sunmalac 2013.11.13. 14:46:11

@Karipapa01: Alazattal? Mirol beszelunk ember? Nem hiszem el, hogy ennyire el vannak tevedve az emberek! Sem a munkaltato, sem a munkavallalo nem kell alazattal legyen a masikkal szemben! A munkaltatonak a munkavallalora van szuksege, hogy valaki elvegezze a munkat, a munkavallalonak pedig a munkaltatora, hogy elvegezhesse a munkat.
Ez egy partneri kapcsolat, ami kozos erdekeken es kozos megegyezesen alapul. Nem alat kerdese egyik felto sem. Ha barki igy gondolkodik, ott eleve rossz alapokra epul az egesz.

Pszt! 2013.11.13. 14:52:32

Jó kis írás, szerintem teljesen igaza van a cikkironak, de akik ezt a szöveget vegigolvassak, maguk is tisztában vannak a dolgokkal.

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2013.11.13. 14:52:36

@Szelid sunmalac: Legalábbis mifelénk, de kérdezz meg egy japánt erről!

Egyébként tényleg, az egész (egyébként valamelyest jobb sorsra érdemes) poszt, és alatta a kommentfolyam is jobban járt volna, ha alázat helyett a tisztelet szerepel a szövegben.

Ez itt Európa, Magyarország. Alázkodni senki nem szeret (és általában nem is értik az alázkodás és az alázat közötti különbséget), a tiszteletet meg mindenki alapból és nagyon elvárja, de sokszor önmaga megadni képtelen. (nem neked szól, csak áltolánosságban)

Szelid sunmalac 2013.11.13. 14:53:40

Annyit azert meg hozzafuznek, hogy aki majd harom oldalon at taglalja mennyi minden rontja el a hangulatat, mennyi mindentol lesz depresszios, rosszkedvu, mennyi buktaton kell atmennie (meg felsorolni is unom), az lehetoleg ne toltse meg a poszt masodik felet azzal, hogy bezzeg a masik fel mindig legyen pozitiv, energiatol kicsattano, foleg ne pedig probalja megmagyarazni mi az a profizmus.

Lova 2013.11.13. 14:54:07

@csakhalkanszólok:
Igen, sok emberből a rossz tapasztalat és sikertelenség szülte keserűség beszél, ezt megértem.

Viszont a tisztelet és az állhatatosság körülményektől függetlenül gyakorolandó erények! És hosszú távon csak ezek szülnek sikert.

A kudarcok oka viszont gyakran pont az a hozzáállás ami sok ide írt hozzászólásból is kiviláglik: az "én mindent jobban tudok" és "a másik a hülye, nem én" világkép.
Kicsit többet kellene ezeknek az embereknek az önreflexióval foglalkozni és kevesebbet másokkal. Bár ezzel kapcsolatban illúzióim már régen nincsenek :)

Szelid sunmalac 2013.11.13. 14:54:59

@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél: Nem kerdzem meg a japanokat, mert megdobalnak mangakkal, aztan bevagnak egy bukkakepartiba.
Minden tiszteletem a japanoke, de oket peldanak szinte semmiben nem hoznam fel.

Szelid sunmalac 2013.11.13. 14:55:40

@Lova: Tokeletesen igazad van, csakhogy ez a psoztirorol is sut!

Gabócz 2013.11.13. 14:56:25

PomberMacival és csakhalkanszólokkal értek egyet. Nekem is a hócipőm van tele az olyan álláshirdetésekkel, amikből nem derül ki, hogy mit és hol kell csinálni, pláne, hogy mennyiért. És azzal is egyetértek, hogy ha én veszem a fáradságot és utánanézek a cégnek, személyre szabom az önéletrajzomat és kiizzadok magamból egy motivációs levelet is, akkor legalább annyi tisztelettel legyen már irántam a kedves hirdető, hogy küld egy pár soros értesítőt a pályázatom sorsáról.

Karipapa01 2013.11.13. 14:56:45

@Szelid sunmalac: "Alazattal? Mirol beszelunk ember?"
Hát arról, hogy:
1. Megkérek minden kollégát, sürgősen vizsgálja meg, hogy miért léptük túl az elmúlt negyedéves karbantartási költségkeretet és egyben kérem, hogy ha valakinek értelmes javaslatai vannak, soron kívül kérjen időpontot a megtárgyalására.
2. Már megint elbasztunk egy csomó pénzt potyára és ha ez a továbbiakban is így megy picsán lesztek rúgva!
Szerinted melyik melyik?

Szelid sunmalac 2013.11.13. 14:59:09

@Karipapa01: Nono! Ne keverjuk a fogalmakat! A normalis, udvarias kommunikacio nem azonos az alazattal!

Bambano 2013.11.13. 14:59:38

@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél: a japóknál éppen összedől a komplett társadalmi rendszerük, ezt nem feltétlen jó ötlet példaként emlegetni.

hekhekhekhekkinen 2013.11.13. 15:00:01

Nem vártam sokat a kommentektől, de még azt is sikerült alulmúlni.
És ez a krém bazmeg, elképesztő.

Mindennel egyetértek, ami le van írva.
Életemben egyetlen állásinterjún voltam a fentiek szellemében, meg is kaptam.
Egyetem után 2 évvel már milliomos voltam, a nulláról.

Mivel a tanulságot leszűrni képtelenek vagytok, részemről az összes proligeci mélyen benyalhat.

Bloodscalp 2013.11.13. 15:00:16

Lesz cicaharc jobangie-vel?:) Amúgy az írás 2/3 után kezdett lejönni hogy ez nem az álláskeresésről szól, hanem Rólad Norbika. Mennyire tele van a tőköd a melóval, és hogyan tudná az aljanép megkönnyíteni a "munkád". Persze fő a pozitív kisugárzás!

Esetleg a jelentkezők egymást megszűrve-dobó kocka,kártyajátékok, monopoly, egyekutya-legyen egy iq teszt is a végén -kerülnének eléd. A krém persze, így neked sokkal könnyebb lenne az életed:) Hát nem?

csakhalkanszólok 2013.11.13. 15:03:01

@Lova: Persze, csak szerintem más név nélkül kommentelni, és más ezt névvel tenni. Bár a pofakönyvben ennek ellenkezőjéről is tudnék példát mondani :-) Amúgy lényegében egyetértünk, és ez sem semmi :D

csakhalkanszólok 2013.11.13. 15:08:16

@hekhekhekhekkinen: Hát ez erősre sikeredett...

Ha milliomos lettél két év után gratulálok!
Ha ezt tényleg tudásoddal, munkáddal érted el, még jobban gratulálok!
Ha ezt a szintet meg is tudod tartani, extrán gratulálok!

Ha viszont rájössz, hogy azok a milliók nagy valószínűséggel igen sok más ember izzadságával együtt teremtődött, akkor el is ismerlek. Bár nem hiszem hogy erre neked szükséged van :D

Karipapa01 2013.11.13. 15:10:35

@Szelid sunmalac: " Nono! Ne keverjuk a fogalmakat! A normalis, udvarias kommunikacio nem azonos az alazattal!"

De majdnem azonos, bizony! Mert a különben elég agresszív főnököm is pontosan tudja, hogy a segge és a leszorított rüszt között én állok, vagy a munkatársam, vagy mindannyian együtt. És nem megalázkodik, nem letérdel, csak alázattal kér. Szemben azzal az esettel, amikor egy laza extrém pornóvideo nézés miatt leállt a fél cég, amikor is a "na menjetek a picsába" kezdetű nem túl alázatos monológot kellett végighallgatni. Értelmezés kérdése.

2013.11.13. 15:12:23

meglepő, hogy rajtam kívül csak egy embernek tűnt fel, hogy az írás tele van elütéssel és hibával. Az írója biztos igényes cégvezető, mondjuk egyébként is általában kapásból a bóvli kategóriába teszem az olyan embereket, akik cégvezetőnek hívják magukat. Meg érdemes megnézni a céget is, egy középhányadék weboldal tele divatos általánosságokkal, nekem valami wannabe szakértő garázscégének tűnik, meg ha marketinggel is foglalkozik, akkor elég szánalmas a nyolcszázvalahány fb-követő, még egyszer komolytalan (barátnőm egy jelentéktelen kis cégecske fb-oldalát/tartalmát menedzseli, 24 ezernél járnak...). A tanácsok többsége ezerszer elsütött blöff és közhely, az író meg jól láthatóan egy öntelt valaki, hatalmas arccal, de hát ugye "cégvezető". Gyanítom azért ül be az interjúra, mert se titkárnő, se háeres, se senki, aztán kábítja a szerencsétleneket a hatalmas üzleti dumájával.

Szelid sunmalac 2013.11.13. 15:15:48

@Karipapa01: Most felsoroltal ket szelsoseget. Azert hivjuk oket szelsosegnek, mert nem altalanos. Illetve nem kellene az legyen. Velem se a fonokom, se a beosztottam ne legyen se alazatos, se nekem ne kelljen annak lenni. Pont azert, ami leirtal, mert egymas nelkul nem megy. Sem neki, sem nekem. Senki nem jobb, vagy rosszabb a masiknal, csak a munkakore mas. Mas a feladata, ennyi.

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2013.11.13. 15:19:02

@Szelid sunmalac: Na, az a bukkakeparty nem hangzik jól, oda én sem mennék elkapónak...

@Bambano: Lehet, hogy náluk épp összedől a társadalmi rendszer, de... azért a miénk sem a "Stabilitás" köztéri gránit-emlékműve.

Japánt csak azért hoztam, hogy kontextusba helyezzem, miért rossz választás az alázatról beszélni itt nálunk. Az, hogy ki min húzza fel magát, erősen kultúrafüggő, és ha nekünk nem is fekszik a japánok hajlongó alázatával közelítenünk semmi felé (főleg nem a munka irányába!), attól még lehet ez egy teljesen elfogadott és érvényes attitűd.

Legfeljebb egy kicsit furcsán nézünk arra, aki így csinál, vagy ezt várja el...

Don Quixote de la Ferko 2013.11.13. 15:21:07

@Szarvas Norbert:

"Nem szolgákat keresek, mint ahogyan általában nem ez a jellemző, de ez nem jelenti azt, hogy nem fontos az alázatosság."

Segítek, amire te gondoltál, az a tisztelet. Megadom a tiszteletet annak, akivel először találkozok, először beszélek, pasz, lehet folytatni.
Ott cseszted el, hogy az alázat szó használatával már eleve olyan viszonyt vársz el, amiben a jelentkező eleve elfogadja az alsóbbrendűségét, veled az uralkodóval szemben.
"Kiirtottuk" a feudalizmust, feleslegesen kapálódzol valamiért ami neked nem jár (nekik sem járt, csak az erőszakszervezetük lehetővé tette, hogy megkapják) és amit nem elvárni kell, hanem kiérdemelni. És akkor sem alázatnak, hanem tiszteletnek hívják.
A tiszteletet pedig ki kell érdemelni, tettekkel, viselkedéssel, és nem azzal, hogy te vagy a munkaadó. Az kevés, mint láthatod nálam nem jönne be, én biztos hogy pofánvernélek, vagy otthagynálak szó nélkül, ha alázatoskodást várnál el.
Legjobb esetben is csak egy mocskos fideszes gyökér vagy, nem az atyaúristen, szóval vedd vissza magad, és próbálj meg emberként viselkedni azzal, akit behívsz.

Karipapa01 2013.11.13. 15:23:04

@shitgun: "Gyanítom azért ül be az interjúra, mert se titkárnő, se háeres, se senki, aztán kábítja a szerencsétleneket a hatalmas üzleti dumájával."

Ejnye-ejnye! Most mondtál látatlanban egy véleményt. Honnan tudhatnád, hogy ezt az embert szeretik-e a beosztottjai és esetleg nem tesznek-e minden tőlük telhetőt azért, hogy minden simán menjen? Az pedig, hogy elütési hibák vannak, csak annyit jelent, hogy az illető nem kiválóra végzett gépírásból a számtech tanszéken. Nem kell ezen meglepődni. Nem a te arcod lesz a minta a jóindulatú hozzáállás szobrához.

EzVan:) 2013.11.13. 15:23:34

@jobangel: hajaj, nekem is ez jutott eszembe.

Az illető nem jó munkaerőt keres, hanem önmagához hasonlóakat. Gyakori hiba a vezetőknél, ha nem a leggyakoribb.

Azt meg eleve sem értem, miért szór ki egy csomó jelentkezőt... majd a konkurencia felveszi a strandpapucsost, aki aztán kiderül, hogy nagy koponya.

GabikA 2013.11.13. 15:24:32

@shitgun: nekem a tok ertelmetlen szlogenjuk is tetszik :P

Szelid sunmalac 2013.11.13. 15:25:43

Kedves posztolo! Megneztelek. Mondd csak, hany eves is vagy a hatalmas tapasztalatoddal? Ugye, ennel a cegnel 2011 ota dolgozol. Elotte mit is csinaltal?

EzVan:) 2013.11.13. 15:31:00

@Ginlia: mondj tartományt, és tedd hozzá, hogy nagyban függ a feladatoktól. DE akkor meg is kell tudnod indokolni, hogy miért annyit kérsz :)

Karipapa01 2013.11.13. 15:33:07

@Szelid sunmalac: " Velem se a fonokom, se a beosztottam ne legyen se alazatos..."

Igazad van, ne legyen! Talán nem olvastad az előző kommentemet, ahol ezt írtam: Az "alázattal" szó nem megalázkodást jelent, amit én egyébként undorítónak tartok. Példaképpen: egy elefánt és egy mérges kígyó találkozik az erdei ösvényen. Mindegyikük kellő alázattal viselkedik egymás iránt, gondolom te is tudod miért. Nincs konfrontáció, erőfitogtatás, ijesztgetés, mindegyik inkább megfordul és megy a dolgára.

Bicikliző medve 2013.11.13. 15:34:25

@kutato525: van különbség egy blogbejegyzés és egy állásinterjúra való jelentkezés között. Máshogy szólítod meg az olvasóközönséget, és máshogy veszed fel a kapcsolatot a jövendőbeli munkaadóddal.

Szelid sunmalac 2013.11.13. 15:37:45

@Karipapa01: A pelda rossz (nincs olyan kigyo, ami at tudna harapni az elefant boret), amit mondani akarsz ertem. Viszont tovabbra sem ertek vele egyet. Nekem meg mindig jelentos kulonbseg van a tisztelettudo partneri kapcsolat es az alazatteljes viselkedes kozott.

stoppos76 2013.11.13. 15:38:38

@PomberMaci: Amikkel én találkoztam eddig a szakmámban, ott rendesen le volt mindig írva, hogy mit is kellene csinálni. A fizetést viszont tényleg ki kellene írni, különben marha nagy lutri. Elmegyek, beszélgtünk egy órát, aztán ráadásul nem mondanak egy összeget, hanem tőlem várják. Aztán meg hüledeznek. Ha kiírnák a hirdetésbe, rögtön tudnám, hogy nem egymásnak vagyunk teremtve és el sem küldeném az önéletrajzomat.

EzVan:) 2013.11.13. 15:39:21

@shitgun: meg egyezéssel, amitől falra lehet mászni.

Playthegame 2013.11.13. 15:40:11

Megdöbbentő,miket kap az ember önéletrajz címén. A top eddig egy mamamelltartóba öltözött hölgy fotója volt.Jó írás, ideje komolyan vennie annak, aki azt állítja, nem talál munkát!

2013.11.13. 15:46:28

@Don Quixote de la Ferko: Maximálisan igazad van.
A tisztelet az magának az EMBER-nek kell hogy szóljon. Ám ezt ha megadom, akkor elvárom hogy viszont is működjön.Ha nem működik, akkor ott valaki bunkó.
Az alázat az a munkavégzésben, a szakmában, a mindennapokban kell hogy látassék. Ember előtt megalázkodni, már bocs kedves cégvezető vagy ki a fene--nem fog senki, csak ha kilátástalan a helyzete.

Egy értelmes cégvezető nem dolgozókat keres, hanem munkatársakat, akikre bátran számithat, éjjel-nappal, bármikor.
Egy jó"kolléga"nem alázkodó, kezetcsókoló, nyalizó, főnök ide hamuzzon tipusú--hanem értelmes,gondolkozó, rugalmas, problémamegoldó és szakmáját értő, szerető, intelligens kolléga legyen.
Ha ezt megteszed, akkor tisztelni, szeretni fognak és baromi jó céged lesz. Ha nem, akkor közútálatnak fogsz örvendeni, és hogy mi mindennek fognak elmondani, azt majd visszahallod, tuti.
HR-ből amúgy nulla vagy.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2013.11.13. 15:46:32

@doggfather: van bizony. pl. mert már elhelyezkedett közben, csak valamiért nem szólt róla. Mert cikinek érzi lemondani az interjút, vagy mert simán bunkó... Bizony van úgy, hogy az interjúztató vár rá, és a jelölt nem jön, nem telefonál, nem ír SMS-t, e-mailt, és többé a telefont sem veszi fel.

Macropus Rufus 2013.11.13. 15:52:25

" nem a megfelelő alázattal jelentkezik, "
alázkodjon meg egy HR előtt az aki neked a legfontosabb az életben.

Basszus, a cég rabszolgát keres, csicskát vagy MUNKATÁRSAT?
Szerinted egy becsicskuló alkalmazottal megnnyire lesz kisegítve a cég?

V

2013.11.13. 15:53:48

A csávó honlapja egyébként fenomenális. A képe önmagában zseniálisan prosztó, kültelki biztosításnepper narancs lebernyeg ing narancs nyakkendővel, amiről már csak Snoopy hiányzik, a főmunkatárs meg egy fürdőszobai selfie-vel szerepel. Van még kezetlen-lábatlan szerb fickó, ezotériás beütésű lelkesítő cikkek, Schwarzi,füves blogbejegyzés, szép idézetek, mint a búcsúban tényleg. A fő profil meg úgy látom a biztosítás tukmálása. Bizalomgerjesztő:)

Lángharcos 2013.11.13. 15:54:24

Kedves posztoló,

Kérdések akkor merülnek fel, ha információhiányos állapotban vagyunk.
Ha nincs pontosan leírva minden a hirdetésben, akkor bizony rákérdezünk. Ha valami nekünk fontos, ami mondjuk nem gyakori igény, rákérdezünk. Mindkettőnknek időt spórolunk meg. Pl. ha én nem mennék egy olyan irodába, ahol 2-3 láncdohányos ülne velem együtt, akkor rákérdeznék erre. Mert oké, hogy nem az irodában dohányoznak, de méterekről büdösek, én meg méterekről finnyás lennék a szemükben.
A másik része: Tudod, hogy hány valós álláshirdetésből mennyi ügynöki megkeresést kapunk? Telefonban, természetesen elhangzik a cégnév (sose hallottam róla, sose jelentkeztem rá), és elhangzik a pozíciónév, de van hogy az se, de jöjjek be interjúra ekkorésekkor. A helyszínen pedig kiderül, hogy biztosítási csalónak kéne mennem, mert ez milyen jól fizet, ha először a rokonaimat, aztán a barátaimat, majd mindenki mást beszervezek.. Az első ilyen pofára esés után bizony az álláskereső alaposan rákérdez az interjú előtt a dolgokra.

Gondolom te megadod a cég nevét a hirdetésben, de általában az sincs megadva. Én megadom nevem, címem, telefonszámomat, bizalmas adataimat, de a másik fél arra se vegye a fáradtságot, hogy "nagy múltú kereskedelmi cégként" megnevezze magát. Talán mert nem nagy és nem kereskedelmi és nem cég.

A ruházattal, pontosságot hiányoló részekkel teljesen egyet tudok érteni.
Sajnos ez is kétoldalú: ezer és egy visszahívást, értesítést ígértek már hr-sek, amik nem történtek meg. Ez valahogy generálja azt, hogyha mégsem érdekli őket az állás, akkor nem szólnak. A másik oldal se szokott, tehát gyorsan ránevelik a munkáltatók a munkavállalót, hogy ez a "kultúra része".
Talán egy egyéb ok, hogy mivel úgyis annyi a jelentkező, és beesik egy késés (mert ha leáll a bkv akkor az tényleg leáll és a ráhagyott idő is kevésnek bizonyul akkor), simán kiszórnak miatta, tehát már kár bemennem, mert már meg lettem ítélve, és innentől hiába próbálok javítani, van kétszáz másik.

Kísérőlevél. Te azt mondod, hat sor elég, ennek a fele a köszönés. Nos, más hr-esek meg azt mondják, hogy írjunk ide egy ütős, fél oldalas motivációs levelet, ahol elmondjuk, hogy ismeretlenül is mennyire kívánjuk testünket a cégen belül tudni, és lelkünk üdvösségéhez szükségünk van erre az állásra, mert így-meg-úgy-meg-amúgy fogunk karrierfejkődni, és ti mennyire de mennyire jól fogtok járni velem.
Azzal is szokták ezt indokolni, hogy ezzel demonstráljuk, hogy tudunk magyarul fogalmazni, mert a most divatos önéletrajz kissé vázlatos.

Tl,dr: A te álláspontod hasznos. De sok munkáltató nem eszerint keres alkalmazottat, és teljesen mások az elvárásai a jelentkezés során (több/kevesebb kommunikációt várnak el) és mivel a rossz munkából (ügynöki, embereket zaklató kereskedelmi) sok van, ezért nekünk a munkavállalóknak is igencsak meg kell szűrnünk a megkereséseket. Legyen az akármilyen sok vagy akármilyen kevés.

Karipapa01 2013.11.13. 15:55:30

@Szelid sunmalac: "...(nincs olyan kigyo,..."
Nyugi, van olyan, de mindegy, most ne keveredjünk ezirányú vitába!!! :) A tisztelet és az alázat között van némi különbség. Én pl. 62 éves létemre tisztelettel beszélgetek mondjuk egy 10 éves gyerekkel, ha ő is tisztel engem. Ő nem tud nekem ártani, én meg neki. Ez egy társadalmi kapcsolat. Alázattal azokkal, akik kárt is tudnak nekem okozni és ezt is elismerem. De nem megalázkodni, nem a jóindulatát elnyerni. Csupán elismerem, hogy ő is erős. És ha ő is úgy érzi, akkor ő is alázattal viselkedik velem, hiszen én is lehetek erős és én is tudok kellemetlenkedni neki. Az alázat csak azt fejezi ki, hogy nem akarok neki (vagy kölcsönösen nem akarunk egymásnak) ártani.

dogbakszi 2013.11.13. 15:57:36

Szarvas Norbert posztjához 3 dolog, amit hozzáfűznék, abból az egyikről nagyon sokan már írtak, s ez az alázat, amit szerintem úgy kellene fogalmazni, hogy kölcsönös tisztelet.
A másodikról is sokan írtak, s mint jelenlegi álláskereső, én is szembesültem vele, az pedig az, hogy a jelenlegi kb 20 bentlévő pályázatomra eddig nagyon kevesen írtak vissza legalább annyit, hogy köszönjük, de a CV-je áttanulmányozása során arra a következtetésre jutottunk, hogy önt nem fogjuk behívni. Igaz ez is besorolható lenne az első csoportba, a kölcsönös tiszteletbe, mert ha valaki jelentkezik egy állásra, akkor el is várhatná ebből adódóan, hogy valamit válaszoljanak rá, hisz a visszajelzésekből tanul.
A harmadik észrevételem pedig az, hogyha valaki olyan munkakörben dolgozott kb 10-20 éven keresztül, ami speciális, annak az új munkahely követelményeit 100%-osan teljesítenie eleve reménytelen. Olyan munkavállaló, akire pontosan illik az összes elvárás, az olyan, mint a fehér holló. S nem látom azt a lehetőséget, hogy ha valaki pl. úgy szeretné az állást megkapni, hogy az elvárások egyik-másik (esetleg nem is olyan fontos) részét már mint állásban lévő tanulhassa meg. Az állást kiírók mindig a tökéletes profit keresik, aki teljesíti az összes kiírt elvárást, és nem foglalkoznak azokkal, akik lehet, hogy mondjuk szakmailag ott vannak a toppon, de mondjuk az előző munkahelyükön nem volt szükséges, hogy nyelvet beszéljenek napi rendszerességgel. Igaz ebben a kérdésben nem a HR dönt, hanem mindig a hirdető cég, aki az elvárásait megfogalmazza. Én csak remélem, hogy ez a gyakorlat változni fog a részükről.

Lángharcos 2013.11.13. 16:08:40

@Szarvas Norbert: Ha valaki Győrből beadta, és te kiírtad, hogy Bp a helyszín, ettől még bőséggel lehet, hogy épp odaköltözni szeretne. De az albérlet árak mellett csak akkor költözik az ember, ha megvan a munka (albérletet általában gyorsan lehet találni).
Viszont pont azért, mert rövid és lényegtelen kommunikációt vársz el "itt vagyon az önéletrajzom csatolva-e", ezért fel se merül benned ez a lehetőség. És így elesel potenciális jó emberektől, pusztán azért, mert a jelenlegi lakcíme négy betűben tér el a Pesttől.

KopaszMercis 2013.11.13. 16:14:31

Jó a cikk…

Mondjuk aki úgy veszi fel a telefont, hogy

-Tessék XY vagyok
A mai világban, az akkora balek, hogy ihaj. Te hívtad őt, te kezdeményezted a beszélgetést, te mutatkozol be, hogy ki vagy, mi vagy, miért telefonálsz és kit keresel, és a hívott fél majd eldönti, hogy méltó vagy-e válaszra.

Ez a valóság. Imádom, amikor hívnak ismeretlen számról és kérdezik, hogy én ki vagyok (bankok rendszeresen csinálják ezt… illetve kiszervezett call centereik) alig lehet kiszedni, hogy melyik bank melyik cég, de én azonosítsam magam. Másik meg (ez már inkább határ eset), de hogy hívnak nem veszem fel, visszahívom őket, és hogy én ki vagyok. Ekkor általában elmondom, hogy az akinek erről a számról volt egy nem fogadott hívása, úgy hogy vagy próbáljuk meg belőni, hogy miről van szó (adott esetben, ugye az lenne a válasz, hogy "HR-es hívásokat inétznek erről telefonról jellemzően" és akkor már is diktálnánam a nevem és az összes adatom, hogyha jelentkeztem melóra), vagy vegyünk érzékeny búcsút egymástól.

Velem is volt olyan régen amúgy, és nem is értem hogy ez a "nem jövök el" ez mi… egyszer behívtam valakit, és nem jött el, fél év múlva ugyanolyan pozit hírdettem, ismét behívtam, ismét igent mondott (az igazat megvallva rászerveztem egy másik jelöltet, és ha megjelent volna, elküldöm a faszba, hogy az interjú fél évvel ezelőtt volt), de ismét nem jött el. Ez már tényleg a full idiotizmus...

Szelid sunmalac 2013.11.13. 16:15:08

@Karipapa01: Mivel tovabbra sem tudunk megegyezni abban, hogy miert is kene egy allaskeresonek alazattal viseltetnie a munkaltato irant (miert lenne alapfelteves barmelyik reszrol, hogy tud artani a masiknak?), ezert jobban erdekelne a kigyos dolog. Melyik az? Oleg jol ismerem a kigyokat, de olyanrol meg nem hallottam, hogy atharapjak az elefant boret. Meg a feketemamba sem.

Karachar Nevian (törölt) 2013.11.13. 16:16:40

Nagyon köszönöm a cikket. Megerősítette bennem azt a régóta formálódó véleményt, hogy minden egyes HR-est árokba kéne lőni Magyarországon.

De persze mit várhatunk, hisz a HR-eket is HR-esek veszik fel...

tavolirokon 2013.11.13. 16:18:33

Posztolonak 2 fo problemaja vilaglik ki az irasabol:

1, soher felvenni egy titkarnot (aka HR asszisztenst), akire rabizhatna az eszt nem igenylo feladatokat, amik az ideje es a turelme 90%-at elviszik. Az kiszorna neki a CV nelkuli jelentkezoket, a burkolo allasra jelentkezo acsokat, behivna telefonon akit kell, es kozben akar szolhat is, hogy a meltosagos urat nem szabad am letegezni, milyen oltozeket tart megfelelonek, es hogy azt szereti, ha az alkalmazottak aktivan kussolnak, de kozben repesnek erte.

2, XIX. szazadi cseledeket akar felvenni.

Azt irja, csak nok jelentkeznek: Valoszinuleg mar a hirdetesebol kivilaglik a mentalitasa, ami amugy onmagaban kifejezetten dicseretes, es ezert csak a legelkeseretedettebbek jelentkeznek, foleg 40 feletti gyerekes nok.

csakhalkanszólok 2013.11.13. 16:20:12

@dogbakszi: +1 Szerintem igen sok ember érzését összefoglaltad.

KopaszMercis 2013.11.13. 16:21:38

@dogbakszi:
Van egy nagyon érdekes történet most az életemben… óriási véletlenek egybeesése, de szakmailag összesodort egy teljesen másik cégnél egy olyan pozicijóú emberrel a sors ilyen együttműködés szintjén, ami pozíciót megpályázott anno a párom. (mielőtt bárki irigykedésre stb gondolna, bár egy jó pozi egy jó cégnél, sokkal testhezállóbb és jobb melót talált a párom, szóval über hepiend a vége, és nem is ebből az aspektusból izgalmas).

beszélgettem azzal az emberrel akit felvettek, hogy ő mégis hogyan mint került oda stb… kiderült, hogy 3-4 hónappal a párom pályázata után került oda egy gigászi IT cégtől (ez ilyen média, TV, tartalom stb cég amiról beszélünk, ahova felvették emberünket a párom helyére). Mondta, hogy azért tartott annyi ideig, mert a kiiíró cég nem engedett az alapfeltételekből nagyon sokáig és kellett 2 év TVs marketing tapasztalat, ami neki ugye nem volt meg. A többi igen. A páromnak az is megvolt, nyelvet is többet és jobban beszélt, végzettsége is jobb, több diplomája is van, ugyanúgy nő és kb ugyanannyi idősek. És a párom be sem hívták az önéletrajza alapján, pedig azért nem egy összegányolt szar, ráadásul az ország legnagyobb cégei egyikének egy olyan emberével nézettem át, aki 5 évig volt HRes nagymufti, és több milliós fizetéssel rendelkező vezetők felvételére mondhatta rá a HR részéről az áment.

Szóval azért vannak fura anomáliák ilyen szempontból is, az alapelvárásokkal kapcsolatban.

Mondjuk az über kedvenc az egy 2009-es ITs álláshírdetés, amit sikerült úgy feladni a HResnek, hogy 5 éves iOS tapasztalattal keresnek programozót… Okos...

KopaszMercis 2013.11.13. 16:22:56

@KopaszMercis:
a lényeg kimaradt… azt mondta a csajszinak aki elvitte a pozit végül a HRs, hogy nem volt egy jelentkező sem aki minden feltételnek megfelelt volna…
izgalmas.

Ginlia 2013.11.13. 16:30:11

@EzVan:): Korábbi hozzászólásaimból kiderül, hogy abban az esetben tartom komolytalannak a bérigényt, amikor nem jól körülhatárolt a feladat és a körülmények. Csak, hogy plasztikus legyek: egy prostituált simán bemondja, hogy bizonyos szolgáltatásokért mit kér. Egy kreatív pozícióban pedig olyan széles a tevékenységi spektrum, hogy vicc azt kérdezni, mennyiért. :)

csakhalkanszólok 2013.11.13. 16:30:58

@KopaszMercis: Csak megerősíteni tudom amit leírtál. A barátom fiát elsőre elutasították (értsd nem kapott semmi visszajelzést), majd 5 hónappal később ugyanazon céghez, ugyanazon meghirdetett (kicsit csökkentett feltételrendszerű) pozícióra, ugyanazt az Önéletrajzot beküldve behívták, két hét alatt felvették, majd elpanaszolták a kollégák, hogy egy éve hiába kerestek bárkit, nem volt még megközelítőleg sem alkalmas jelentkező. No Comment.

2013.11.13. 16:32:54

@jobangel:

Érdemes megnézni a bannerről a honlapjukat, elég sok dologra magyarázatot ad. :)

Különösen érdekes a karrier rovatuk. Kíváncsi vagyok, hogy mi olyan jellemzője lehet az általuk hirdetett pénzügyi közvetítő, marketing menedzser állásoknak, ami jogilag indokolttá teszi az életkor alapú megkülönböztetést a pályázat során (A honlap általam látott állapota szerint 18-26, illetve 20-25 éves jelentkezőket várnak csak).

Mi lehet az a pénzügyi közvetítés vagy marketing, amit egy 32 éves vagy egy 59 éves ne tudna elvégezni?

2013.11.13. 16:41:10

@tff: Azért mert a csávó is annyi, és nyilván nem akarja, hogy odamenjen valami tapasztalt róka, aki lealázza, vagy egy év után viszi a céget mindenestül (bár elég gagyinak tűnik a "cég"). A másik meg, hogy ez valszeg tök egyszerű biztiügynök, meg tukmálós fél-MLM állás, erre csak a másodosztályú egyetemekről kiszédelgett, meg friss OKJ-végzettséggel rendelkező középhülye huszoneleji wannabe-k pályáznak, mert szeretnének pénzügyi/marketing (höhö) területen dolgozni.

KopaszMercis 2013.11.13. 16:42:06

@csakhalkanszólok:
De nem értem, mert ez mégis hogy van… szal tényleg nem értem, mert ez egy őszinte panasz volt a HRs cégnél, hogy hát nem volt olyan jelölt, és a megrendelő cég nem engedett hónapokig a feltételekből. Szóval jelentkezett beküldte, és interjúra sem hívták be.

Közben meg ugye megfelelt… mert az, hogy nem veszik fel, mert a személyes interjú alatt olyan benyomást tett, hogy nem lesz jó.. na bumm, lehet, hogy faszság, de legalább logika van benne. De AZ, hogy megfelel a feltételeknek és még fél év múlva is elkámpicsorodott pofával panaszkodnak, hogy nem volt jó jelölt.

Ha ilyen ezoterikus majom lennék, akkor aszondanám hogy sorsszerűség, mert a csajszi aki megkapta nagyon imádja, és nagyon vágyott rá és jól csinálja és ügyes és szimpi és és és… és a párom is kb a lehető legjobb helyen kötött ki, így ez nagyon pengén alakult, csak fejjel nem birom felfogni ezt.

Szelid sunmalac 2013.11.13. 16:42:15

@wmiki: Meg mindig nincs melod Miki?

2013.11.13. 16:48:40

@KopaszMercis: nyilván azért fordul elő ilyen, mert a jólképzett háer kisasszony maga elé veszi a 80 CV-t, aztán a negyvenediknél már fél négy van, úgyhogy a többit csak átpörgeti, ezsejó, ezsejó, eztúljócsaj, ezkövér, hopp, öt van, kalap-kabát. Másnap meg jelent, hogy határidőre átnéztem mindet, és sajjjnos egy se felelt meg. Más magyarázat nemigen lehet.

Rebelde 2013.11.13. 16:49:19

@Szelid sunmalac:

felvehetnéd süni, szerintem jól kijönnétek :))

vundergraf (törölt) 2013.11.13. 16:49:46

Ritka-nagy bunkó-barom a poszt író HR-es...

Elvan szállva az agya önmagától.
Mintah minimum Döbrögi lenne.

Remélem Lúdas Mátyás helyre rakja egyszer majd az agyát.

Olyan náci céghez ahol ilyen HR-st megtűrnek nem mennék melózni!

Más kérdés, hogy az álláskeresők zöme valójában tényleg nem akar (és tud) melózni és ennek megfelelően áll a dologhoz. Csak egy kis bejárási díjat akar kapni...

A jó HR-es dolga az, hogy dolgozni nem akaró (tudó) birka tömegből kiszúrja a kevéske JÓ alanyt.

Ezért azon siránkozni, hogy sokszáz koszos birka közül kell kikersnie az aranygapjast....

Pont ugyanolyan munkaundort, nihilt és siránkozást mutat, mint amilyet ő ír a jelentkezőkről.

Talán nem kéne azt a HR melót csinálnia,
ami ennyire nem fexik neki...

A zemberek nem fognak kedvéért megváltozni :-)
Pláne nem néznek fel alázatos tisztelettel a magasságos munkadó előmínősítő rabszolgájára.

Ki a pöcsöm egy HR-es ?!
JA, pont olyan senki alklmazott, mint a jelentkezők lesznek.

Akkor meg mire a nagy arc, he ?

Silent Bob 2013.11.13. 16:50:32

@KopaszMercis: Aztán mit veszítesz vele, ha megtudják a neved?

csakhalkanszólok 2013.11.13. 16:53:30

@KopaszMercis: ... és még jó páran nem tudják ezt felfogni, és csak azt igazolja, amit shitgun-írt.

@shitgun: vagy mint régen egy egyetemi oktató ismerősöm, akinek ZH-nál kedvenc kiválasztási megoldása volt, hogy feldobta, amelyik az asztalon maradt az kettes, ami a földre került az egyes.

Szelid sunmalac 2013.11.13. 16:55:08

@Rebelde: Az tuti! Na de mit vallalna el?

KopaszMercis 2013.11.13. 16:55:19

@Silent Bob:
Nyilván nem az ismerőseimtől kérem akik számkijelezve hívnak, hogy jelszóval azonosítsák magukat. Az illem meg a privacy para követeli meg, hogy az azonosítsa magát, aki kezdeményezi az egész hacacárét. Azok az idők, amikor valaki egy vezetékes telefont felvett és bemondta hogy milyen lakás már azért elmúltak.

KopaszMercis 2013.11.13. 16:58:08

@shitgun:

Az a baj, hogy a csajszi akit végül felvettek állítja hogy kurva profi HRes cég, és ő sem értette az egészet. Nyilván valami ilyesmi vezethetett ide, de elvileg ez is ki van zárva. Meg az is fura, hogy ok átfutották, kihagyták, de miért nem nézték át még egyszer, amikor eltelt ismét 2 hónap… szóval magukat szopatták.

Mindegy, ő dolguk.

Silent Bob 2013.11.13. 16:59:28

@KopaszMercis: Nem tudom, én a mobilt meg a céges is úgy veszem fel, hogy tessék xy.
Az ismerősöknek meg úgy köszönök, hogy érezze, hogy tudom ki az. Igazából nem érzem, hogy mit veszíthetek. Ha olyan hív, akivel nem akarok beszélni, akkor elköszönök és leteszem. Mondjuk azt tényleg csípem, mikor felhívnak számkijelzés nélkül a saját bankomtól, hogy "Micike vagyok, kérem azonosítsa magát".

Szelid sunmalac 2013.11.13. 16:59:50

@KopaszMercis: Az elozo cegemhez egy konkret poziciora jelentkeztem. Az elso koron tul voltam, aztan hirtelen abbamaradt a folyamat (belso vitak/penzugy stb.). Majd par honap mulva megkerestek, hogy menjek AC-re. Elmentem. A HR-es kiscsaj jott, hogy akkor lenne egy managmenet trainee pozicio, ami ket ev, aztan manager lennek. Mondtam neki, hogy en nem erre jelentkeztem, hanem az adott poziciora. O arrol nem tud, de ez milyen jo lenne nekem. En ezt ertem, de nem erre jelentkeztem, es ezen en mar kicsit tulleptem.
Harom hetbe telt, mire kibogozta ki vagyok, aztan behivott a leendo fonokom, es egy het mulva munkaba alltam.
Masik tortenet: Jelentkeztem egy adott poziciora egy multi magyarorszagi cegehez. Termeszetesen nem voltam jo, bar hogy miert, az nem derult ki. Kijottem Nemetorszagba, es hogyhogy nem mar Nemetorszagban is keresett a magyar ceg munkaerot, akinek van kello tapasztalata. Persze az en cegem tudta, hogy nekem van, ezert kikozvetitett a magyar cegnek, akik orommel fogadtak, hogy vegre talaltak valakit. Nemet berert, plusz utazasi, lakhatasi es egyeb koltsegekert.

Szelid sunmalac 2013.11.13. 17:01:57

@Rebelde: Reb! Miki meg az alazat! Kulonben is, Tapolcarol o nem mozdul ki! En meg Tapolcan a kis folyon a koipontyokkal es a kornyeken kivul mast nem nagyon kedvelek.

Kinai cuccok blog · http://kinaicuccok.blog.hu 2013.11.13. 17:02:30

Az öltözködésen kár megakadni, senki nem fogja magát lebuktatni azzal a melóhelyén hogy inget vesz fel amikor sosem szokott. Evidens lenne hogy interjúzni megy. Másrészt aki ingbe megy, egyértelmű hogy volt ideje lehetősége felvenni, vagyis munkanélküli.
Erre rá még ingbe is kell feszengenie. Inkább rosszat tesz mint jót saját magának. Természetesen ez az általánosítás is csak annyira igaz mint a fentiek közül bármi.
Másik hogy irtózatosan irritál amikor nem ajánlják fel a tegezést, főleg ha olyan szakmáról van szó ahol senki nem magázza a másikat. Eleve az interjúztatónak a második mondata kell legyen hogy akkor tegezzük egymást. Ezzel már is fel van oldva a konfliktus. A harmadik észrevétel hogy bizony az interjúztatón is szokott látszani hogy már az x-dik interjún van túl, szóval onnét sem mindig adott a lelkesedés.
Az hogy valaki nem meg el az állásinterjúra és nem szól azt eleve bukta de fel kell rá készülni.

Rebelde 2013.11.13. 17:07:58

@Szelid sunmalac:

te tudod, mindenesetre ha szükségetek lesz okj-s piócásemberre, akkor dobj neki egy mailt alázat vs tisztelet jeligével :)

Szelid sunmalac 2013.11.13. 17:11:40

@Kínai cuccok tesztje: Egyreszt sokan vesznek ki szabadsagot ha interjura mennek, pont az altalad is emlitett oltozkodes, illetve a kello felkeszultseg miatt. Masreszt miert lenne baj, ha valaki epp munka nelkul van? Allast keres, tehat eleg nagy esely van ra, hogy azert, mert epp nincs.

röhögő 2013.11.13. 17:12:02

@Don Quixote de la Ferko: Már buktad is az állásinterjút, mert egy szót nem használsz helyesen.
A munkakeresés egy feladat amihez alázattal kell hozzáállni.

Bambano 2013.11.13. 17:12:39

@shitgun: nem, nekem is feltűnt, csak már belefáradtam, hogy én vagyok az ország meg a blog.hu legnagyobb trollja, hogy ilyenekért néha szólok.

röhögő 2013.11.13. 17:13:49

@♔batyu♔: Világos, megmondtad hogy szektás fideszes vagy, nem mertek nem felvenni.

Rebelde 2013.11.13. 17:15:53

@Kínai cuccok tesztje:

"Másrészt aki ingbe megy, egyértelmű hogy volt ideje lehetősége felvenni, vagyis munkanélküli."

ez még általánosításnak is béna, már ne is haragudj, meg mit is szólna az inget viselők/kedvelők szakmai szervezete? :)

ez a ruha téma túl van lihegve állásinterjú kapcsán, aki nem egy barlangban nőtt fel, az fel tud öltözni egy interjúra

Don Quixote de la Ferko 2013.11.13. 17:17:13

@röhögő:

Fentebb sokan leírták, miért csináltál most hülyét magadból.
Mivel nem nézem ki belőled, hogy megtaláld, a megértést meg pláne nem, segítek.
A munkakeresés nem az alázatról szól. Ha neked igen, akkor sajnállak, viszont jó csicska lesz belőled, szóval neked örülni fog valaki.

röhögő 2013.11.13. 17:18:46

@Mária: @smartdrive: Én már csak egy kólát és pattogatott kukoricát kérek! :-))

buday008 2013.11.13. 17:20:05

Eszembe jutott pár gondolat erről a mennyi lesz a fizetés témáról..Most akkor egyik oldalról nézve:Ha az ember jelentkezik egy állásra, valamilyen oknál fogva - mit tudom én ezt tanulta, ez érdekelné, ebben már dolgozott - akkor ne játsza már el a nagy naívat hogy huh de érdekelne ugyan mennyi is lesz, lövésem sincs róla. Hiszen pontosan lehet tudni bizonyos területeken,bizonyos cégeknél milyen értéken mozognak a bérek. főleg az internet világába.Meg aztán lehet én látom rosszul de lassan odajutunk hogy mindenholegyre kevesebb és kb nagyságrendileg ugyanaz. hiszen körülbelül ugyanazt lehet kigazdálkodni az érvényes adószabályok miatt, vagy anyit éri meg adni. Jó,vannak üdítő kivételek ahol jóval többet is adnak pl multik vagy divatszakmák.

Másik oldalról nézve azt is rühellem mikor neki szegezik valakinek a kérdést mennyiért vállalná el..Ebbőla kérdésből szerintem igazán jól kijönni nem lehet... valahol kicsit megalázónak is tartom.A kiszolgáltatott ember agya járjon hogy a másik mennyit mondott, annak kellene alámenni stb stb. Közben meg egy nagy lópikulát kap a cégtől cserébe. nem is ismeri még, vagy bejelentik vagy nem-mer ugye mondani mindent lehet. Nemértem miért kell sokszor az értelmetlen színjáték máraz interjú során is.magam részéről szerencsésebbnek tartom ha a jelöltet olyan veszi fel a hr-essel együtt vagy nélküle aki valóban az adott területen és/vagy vele dolgozna és kerekperec őszintén megmondaná ezt tudjuk ajánlani ezekkel a feltételekkel. mert az iylen álláskereső búlyocska aholmár az elején nem őszinték egymással hamar vissza fog ütni.Mit lehet várni oylantólaki már eleve bizalmatlanul álla céghez de eljátszotta érdekbőa faszagyereket.. Jó amit írtam értelemszerűhogy egy multi műszakjának összeválogatásakor nehezebb kivitelezni, de ott is leet már a területen dolgozot tenni a hr-es mellé. szerintem.

Még valami ha valahol ténylegesen minimálbérért keresnek pl embert vagy annál kevesebbért, vagy annyira keményeka munkafeltételek hogy senki em marad meg csak akis zinte márigénytelen vagy annyira szerencsétlen hogy kell neki az éhenhalás elkerülésére a meló -akkor tudomásul kell venni hogy annyi pénzért "olyan" emberek fognak eleve jelentkezni. Tőlük meg hiába várunkép fogazatot, tiszta szakadás mentes kabátot, normális kézírást adott esetben.s igen őket is kell interjúztatni nemcsak öltönyös i-pades faszagyerekeket xd

MarbleC 2013.11.13. 17:20:50

A sok hülyének, aki még mindig azon van kiakadva, hogy nem válaszolnak a jelentkezésére.

1. Van amikor egy helyre több száz önéletrajz érkezik, szerinted mennyi idő mindenkinek emailt írni vagy ne is mondjam visszahívni? Munkaerőt keresünk nem munkát.

2. Nem lehet, hogy az önéletrajzoddal van a gond? Ha egy csodálatod munkaerő lennél, akkor nem győznéd kapkodni a telefont. Gondolkozz.

Kinai cuccok blog · http://kinaicuccok.blog.hu 2013.11.13. 17:22:24

@Szelid sunmalac: egy interjú kedvéért kivenni egy szabadságot? Vagy esetleg minden cég hozzád alkalmazkodjon? Csak nekem tűnik irreálisnak?

Kinai cuccok blog · http://kinaicuccok.blog.hu 2013.11.13. 17:23:10

@Rebelde: Azért a munkakörök nagy része nem inghez kötött.

KopaszMercis 2013.11.13. 17:23:55

@Silent Bob:
Várj várj… ha te úgy szereted felvenni a telefont attól te nem vagy hülye. Ez a te stílusod, lelked rajta. Én azt mondom, hogy az a hülye aki azt várja el, hogy neki bemutatkozzanak azonnal amikor idegenként telefonál.

Ez azért marhára nem ugyanaz.

Én nem szeretek idegeneknek bemutatkozni, mert senkinek akiről én nem tudom hogy kicsoda vagy miért telefonál nincsen alanyi jogon köze ahhoz, hogy mit akar. Én amikor telefonálok, azzal kezdem, hogy bemutatkozom, és elmondom, hogy miért telefonáltam, (esetleg kinek a megbízásából) és kit keresek, és ha nem kibaszás azzal akit keresek, akkor azt is, hogy miért őt keresem. Nyilván, ha valakinek megtalálnám, a "Gyűlölöm a feleségemet, válni akarok mit tegyek?" című könyvét és felhívnám az otthoni telefonján, hogy visszaadjam neki, akkor nem mondanám el az asszonynak, hogy milyen ügyben telefonálok.

Karipapa01 2013.11.13. 17:27:15

@Szelid sunmalac: pl. a gaboni vipera. A kb. 4-5 cm.-es méregfoga hosszabb, mint az elefánt kb. 2,5 cm.-es bőrvastagsága. De a rövidebb fogú kígyók sem veszélytelenek, mert gondolom te is tudod, hogy nem kell a 2,5 cm-t átharapni, mivel már az irha rétegben is találhatók vérerek. Az elefánt meg nem fog elszaladni a segélyhelyre ellenszérumért. De ha nem is pusztul el tőle (bár a gaboni vipera mérge nem fél konyak), súlyos kellemetlenségeket okozhat, amit az elefánt nem szeret. Mindenesetre jó veled beszélgetni :)Tisztellek!

röhögő 2013.11.13. 17:29:05

@Don Quixote de la Ferko: Fentebb sokan leírták, miért csináltál most hülyét magadból.
Mivel nem nézem ki belőled, hogy megtaláld, a megértést meg pláne nem, segítek.
A munkakeresés az alázatról szól. Ha neked igen, akkor sajnállak, viszont jó munkanélküli lesz belőled, szóval majd éhezel.
Én egész életemben eddig az átlagfizetés többszörösét kerestem, mindig kötetlen munkaidőben és soha nem voltam még munka nélkül. Mindig az a szakértő voltam, akit megkerestek a munkával.

Don Quixote de la Ferko 2013.11.13. 17:29:59

@MarbleC:

1. A körlevelek és adatbázisok korában? Mennyi lehet, úgy 10 másodperc?
Igaz, ez azt feltételezi, hogy a HR-es észlény tudja kezelni az alapvető adatbázis-kezelőket, szövegszerkesztőket, és a beérkező leveleknél szán mindegyiknél kb. 4-5 másodpercet a rendszerezésre.

Don Quixote de la Ferko 2013.11.13. 17:32:58

@röhögő:
Leszarom a fizetésedet veled együtt. Nagy baj? Nem venném a szívemre, ha rosszul aludnál és telesírnád a párnádat, mert valaki tojik rád és a függetlenségedre.

Don Quixote de la Ferko 2013.11.13. 17:34:22

@röhögő:

"A munkakeresés az alázatról szól. Ha neked igen, akkor sajnállak, viszont jó munkanélküli lesz belőled, szóval majd éhezel."

Ez tetszett. Ismét hülyét csináltál magadból. Nem segítek, rád hagyom, hogyan.

Szelid sunmalac 2013.11.13. 17:36:43

@Bambano: Tehat oteves munkatapasztalata van, es ket befejezetlen felsooktatasa. Es osztja az eszt...

@buday008: Pedig meglepodnel hany cegnel vannak eltevedve a kulonbozo munkak arat illetoen! Ugyanis ok sem neznek korul a piacon, hanem azt mondjak, nekem ennyim van ra, ennyiert kell talani embert. Az tok mindegy, hogy egybkent egy olyan pozicioba mondjuk otszorannyiert mennek el.

@wmіkі: oooo....koszonom az update-et, de ez mar eleg regi bejegyzes.

@Karipapa01: Kozben en is utanajartam. A vipera stimmel, illetve jol sejtettem a mambat is. De alapvetoen ket helyen tudja megsebezni, a labujjak kozt, ahol a korom a borrel talalkozik, illetve az ormanyan, ahol vekonyabb a bor.
Ha ezt a ket pontot sikerul eltalalni, akkor is kell, hogy legyen eleg merge, hogy egy elefant belepusztuljon. De ezeknek az eseteknek akkora az eselye, mint hogy a fejedre esik egy meteor hazafele menet. Inkabb a kigyok szoktak porul jarni.
A tisztelet kolcsonos!

@röhögő: Szerintem meg mindig felreertes van a tsiztelet es az alazat jelentese kozt.

nyelv-ész 2013.11.13. 17:40:14

Egyre inkább az a benyomásom, hogy a HR-es szakma egy olyan áltudományos ködfejlesztés, ami fényévekre van a magyar rögvalóságtól. (Bizonyára vannak kivételek, ők is csak azért, hogy erősítsék a szabályt.)

Az általuk felállított szabályrendszer azért szükséges, mert így egy csomó fontoskodással el tudják leplezni azt, hogy:

1. - fingjuk nincs arról, milyen munkakörben mit kell csinálni a saját cégüknél

2. - fingjuk nincs arról, hogy adott munkakör mennyire értékes, vagy mennyire kulcspozíció a saját cégüknél (esetleg Hay besorolást vagy egyéb ostobaságot bevetnek, de ez is csak néhány multinál van)

3.- fingjuk nincs arról, hogy az adott munkakörre pályázóktól milyen képzettséget, szakmai előéletet kell elvárniuk

4. - fingjuk nincs arról, hogy a jelentkezők CV-jében és az interjún állított szakmai kvalitások megfelelnek-e az elvárásoknak

Emiatt mindenféle "személyzetkiválasztási módszereket" vetnek be, ami maximum arra alkalmas, hogy tényleg ne pszichopaták legyenek a Tesco árufeltöltők, akik üvegcserepet nyomnak a zsemlébe.
Ugyanakkor fenti negatívumok teljes tudatában úgy viselkednek, mint Döbrögi, és a jelentkezőket alázatos jobbágyként kezelik. Aki nem csatlakozik gyermeteg játékukhoz, azt már első körben kihajítják, hogy az illetőnek ne is legyen esélye szakmai rátermettségét bizonyítani.

Petyat 2013.11.13. 17:41:30

"A jelentkező e-mail-ben szigorúan magázódunk, törekszünk a rövidségre és a lényegre. Megszólításként kifejezetten az adott céget/HR-est szólítjuk meg, kerüljük az általánosítást."

Az álláshirdetések többségében nincs feltüntetve sem cégnév sem kapcsolattartó. A legtöbb pályázatot úgy kell elküldeni, hogy "Tisztelt címzett!", ami állítólag ciki duma, de mit csináljon az ember, ha csak annyit tud, hogy a szakmájában keres alkalmazottat egy titokzatos idegen.

A többit már el sem olvasom.

Zöldövezeti 2013.11.13. 17:45:28

@Szelid sunmalac: Így van. Aki 300 -ból nem tud választani azzal szintén baj van !!

Twisk 2013.11.13. 17:47:21

Nem olvastam végig az összes kommentet, lehet ismételni fogok, előre elnézést. Személyes kedvenceim:
1. "Küldök ide is egy önéletrajzot." Magyarul: arra nem veszi a jelentkező a fáradtságot, hogy feltüntesse az általa megpályázott munkakört, jelezze, hogy hol találta a hirdetést, stb.
2. "Ide ez is jó lesz." Azaz, az sem baj, ha a dátum az önéletrajz végén fél évvel ezelőtti. (nálam bukta, ez figyelmetlenség, nemtörődömség)
3. "Alkalmazkodj hozzám, ha akarsz engem." Erre több eset is létezik, a soha fel nem vett telefon, vagy a véletlenül sem hív vissza. Vagy. Felveszi, elmondom ki vagyok, mit akarok, szeretnék vele személyesen találkozni. Válasz: Holnap? Az nem jó.... esetleg holnapután, de csak kettő után, és ugye hamar végzünk?
4. "Jobb ha tudod, kelendő vagyok." Rögtön a második percben a tudtomra adja, ma már volt több interjún, holnap is megy, majd hív, ha minket választott. (Na, neeee.....)
5. "Nem bízom meg benned." Ebből a fajtából az utolsó bele akart nézni a gépembe, hogy biztos azt a csatolmányt néztem-e meg, amit ő küldött.
6. "Két éve nincs munkám, dolgoznék bármi áron." De nem két műszakban, nem kezd reggel 7-kor, nem dolgozik hétvégén és az ünnepek alatt, és hány nap szabadság jár egy hónap ledolgozott munka után?
7. "Az összes végzettséggel rendelkezem." Csak még nem kaptam meg nyelvvizsga híján a diplomámat, de majd a következő félévben megyek nyelvvizsgára, mert drága, meg eddig az álláskeresés miatt nem volt időm tanulni rá. (Miért munka mellett lesz időd??????)
És folytathatnám reggelig. Minden alkalommal feljegyzek magamnak kb. 50 tanulságot, hogy ha egyszer én fogok állást keresni, mit NE tegyek.

Bambano 2013.11.13. 17:52:09

@nyelv-ész: nem, a hr egy nagyon komoly szakma, és nagyon komolyan is lehetne csinálni, csak ez itthon nem divat. Minimum rendes mateket kellene hozzá tanulni, kis pszichológiát, szociológiát, ilyesmit, meg utána beleásni magad a cégbe, amelyiknél hr-es vagy.

A hr nálunk sok ok miatt van ekkora katyvaszban, az egyik, hogy a módszerváltás előtt minden "hr"-es (akkori nevén. személyzetis) pártember volt. A módszerváltáskor ezeket mindenhonnan kivágták a fenébe, így hirtelen komplett szakma szűnt meg átmenetileg. Utána jött a vadkapitalizmus, egyrészt azt vettek fel, akit sikerült, másrészt az lett a hr-es, aki rosszkor volt rossz helyen.

Csak mostanában, lassan 25 évvel a módszerváltás után jutunk el oda, hogy már van jó hr-es képzés is, ahol meg lehetne tanítani az elméletet és van néhány jó hr-es, aki mentorálhatná ezeket a tanulókat, hogy a gyakorlatból is ragadjon rájuk valami.

Szóval arra számítok, hogy még 10-15 évig kupleráj lesz itt, nem hr.

Szelid sunmalac 2013.11.13. 17:58:33

@Twisk:
1. Igen, Magyarorszagon kenytelen vagy elkuldeni tobbszaz helyre, mert mint latod, a HR-esek majd mindenhol olyanok, mint Jobangel, meg a Szarvas. Igen, tobbszazbol jo, ha partizre egyaltalan valaszolnak.
2. Mert fel ev ota gyokeresen megvaltozott a tapasztalata, illetve harom uj munkahelyen is dolgozott
3. Ha meg van allasa, akkor azt szeretne megtartani amig nem talal masikat. Nem fog felmondani egy bizonytalan interju remenyeben, a szabadsagait pedig mar lehet kivette.
4. Ha specialis tudasrol beszelunk, teljesen jogos. Miert csak a munkahely lehet kelendo? Csak a HR-es lehet fontos?
5. Lasd korabbi peldamat, ahol a HR-esnek fogalma sem volt mire jelentkeztem, mindenaron egy masik, alacsonyabb poziciot akart ramtukmalni
6. Dolgozni szeretne, nem rabszolganak menni. Menj be egy munkanelkuli hivatalba ket diplomaval es harom aktiv idegennyelvtudassal, majd jol elkuldenek arkot asni heti het napon, de a pofad befogod rabszolga!
7. A kedves posztolo a mai napig nem vegzett el egyetlen egyetemet vagy foiskolat, itt meg osztja az eszt, hogy mekkora kiraly es o a cegvezeto.
De sorolhatnam reggelig.

csakhalkanszólok 2013.11.13. 18:00:31

@MarbleC: "Nem lehet, hogy az önéletrajzoddal van a gond? Ha egy csodálatod munkaerő lennél, akkor nem győznéd kapkodni a telefont."

Azért van itt jó pár ember, aki korábban leírta, hogy nem feltétlenül.
Én is kipróbáltam jó pár módszert, önéletrajzot, profi segítséget, multis HR vezető segítségét (sajna ők messze voltak, nem költöztem volna), stb, stb és nyugodtan mondhatom: a tuti önéletrajz - hasra ütök - 30%, az HR-os felkészültsége: 20%, az HR-os hangulata: 50%.

Másrészt egy sor álláshirdetést - a fene tudja megérteni mi a francért - külsős HR cégeken keresztül futtatnak, így gondolom azért mindenki "jól jár", csak a lényeget, a későbbi potenciális profittermelőt nézik parizer alapanyagnak.

És igen, ha azt akarom hogy a tehén tejet adjon, kedvesen kell vele bánnom, ha azt akarom hogy legyen munkavállalói adatbázisom, akkor mindenféle szépet kell ígérnem, ha azt akarom hogy mindig legyen elég merítés egy hirdetésre - na akkor nem kell sok mindent csinálnom: van elég álláskereső.

Az igazamat csak az tudná valójában igazolni, ha mondjuk 5% lenne a munkanélküliség, és 5% a gazdasági növekedés, és a cégek fulladoznának a munkáshiányban. Egy pillatan alatt megváltozna az az önéletrajzzal, az HR-os teljesítménnyel, az öltözködéssel kapcsolatos elvárás.

Nem téged akartalak bántani, csak bánt bármelyik oldalról az általánosítás.

nyelv-ész 2013.11.13. 18:04:48

@Bambano: pontosan, a "beleásni magát a cégbe" az, amit a HR-esek valahogy nem tartanak fontosnak. Szerencsémre anno engem is egy szakmai vezető interjúztatott, és később, mikor nekem kellett embereket felvennem, szintén HR-es közreműködése nélkül interjúztattam. Egy fél óra beszélgetés a szakmáról, plusz egy szakmai teszt kitöltése tökéletesen kiadta a megfelelő embereket.

Nem volt szerepjáték, pszichoteszt meg profil alkotás, ezek az emberek mégis beváltak a cégnél. És nem azért, mert akkora nagy tálentum vagyok, hanem mert elhagytuk a felesleges köröket, és a szakmai rátermettséget vizsgáltuk, nem pedig azt, hogy mit olvas ki a pályázó egy tintapacából.

MarbleC 2013.11.13. 18:12:17

@Don Quixote de la Ferko:
Egy apróságot elfelejtettél, az adatbázis fel is kell vinni.

csakhalkanszólok 2013.11.13. 18:12:37

@Twisk: Hát nem csökkentetted a szakadékot :-)

Könyörgöm, arra adjatok már választ, hogy amikor a LEÍRT elvárásoknak valaki 100%-ban megfelel, akkor mi a bánatos fűzfán fütyülő rézangyaláért nem kap még annyit sem hogy "Dögölj meg, rád éppen 17:01-kor jutott volna időm, így egyből a kukába dobtalak!" ?

Ne menjen HR-os nak aki nem tud emberekkel bánni, annak pont jó a TESCO-s árufeltöltő pozíció, persze ha nem pszichopata hogy patkánymérget tegyen az áruba.

Nehéz HR-osnak lenni? Nyugi az általatok baromi nehezen felvett soron dolgozónak is nehéz folyamatosan 200%-ot teljesítenie nyugati kollégájának 20%-os béréért. De gondolom neki ezt alázattal kell tennie előttetek.

Silent Bob 2013.11.13. 18:13:43

@KopaszMercis: Nyilván úgy csinálom, ahogy nekem kényelmes, csak szeretem megérteni a másik oldalt is, ezért kérdeztem. :)

neoteny · http://word.blog.hu 2013.11.13. 18:14:58

A Wikiszótár.hu szerint:

alázat:

1. A tetteiért elismerést, kitüntetést nem igénylő szerénység.

2. Saját akaratának másokétól függővé tétele.

tisztelet:

1. csodálat érzése valaki iránt a tulajdonságai, tudása vagy hozzáértése miatt.

2. Valaki iránt tanúsított nagyrabecsülés.

3. Külső jel, mely által valaki iránt nagyrabecsülésünket nyilatkoztatjuk ki.

udvariasság:

1. valakinek az a tulajdonsága, hogy eleget tesz a társadalomban elfogadott szokásoknak, amelyekkel az emberek a tiszteletüket fejezik ki.

----

Ha valaki 'alázatosan' viselkedik, akkor önmagát helyezi a csicska pozícióba.

A 'tisztelet' feltételezi hogy a nagyrabecsülésnek van alapja; ez nehezen képzelhető el első találkozás esetén (mondjuk ha valaki egy elért eredményei okán közismert emberrel találkozik először, akkor indokolt lehet a tisztelet, de ez viszonylag ritkán fordul elő álláskeresés és -interjúk során).

Ezért lényeges (szerintem) az 'udvariasság': megadni a tisztelet _formáit_ anélkül, hogy a tisztelet szükségszerűen fennállna. Ha interjúra megyek, előfordulhat hogy egy gyenge interperszonális képességekkel rendelkező, szakmailag sem túl kompetens személy fog interjúztatni: nincs igazán mit tisztelnem benne. De "az élet nem olyan rövid hogy ne érjünk rá udvariasnak lenni": teljesen szükségtelen hogy kimutassam a negatív véleményemet (a tiszteletem hiányát) egy interjúztatónak, különösen ha nem vele vagy az ő beosztottjaként dolgoznék majd az esetleges állásban. Nem kell sem alázattal viselkednem, sem tisztelettel: elég udvariasnak lennem, és közben gondolhatom magamban: "mekkora felfújt hólyag a szentem!"

Nem szükséges hogy feszültség legyen az alázat-tisztelet (vagy ezek hiánya) kérdéskörben: az udvariasság hatékonyan működik anélkül, hogy bárkinek "inautentikusan" kellene viselkednie.

MarbleC 2013.11.13. 18:18:26

@csakhalkanszólok: Mellesleg én jelenleg irodavezetőt és kereskedelmi asszisztenst keresek angol nyelvtudással, némi lojalitással fűszerezve.

Nem igazán látom a végét még a jelentkezőknek, ezért nem nyilatkozom, de nem vagyok feldobva.

A csúcs eddig egy a fényképes önéletrajz értelmezése egy csatolt nyaralási fotó formájában.

Egyébként mi a fenéért akar mindenki nagy céghez menni, ahol tényleg a HR-sel kell megküzdeni első körben?

Én két évig dolgoztam multinál, elég is volt.

Nem lenne jobb egy magyar cég, ahol tudják a nevét az összes kollégának és valódi feladatokat kell megoldani nem meetingről meetingre járkálni.

Zöldövezeti 2013.11.13. 18:25:56

@Don Quixote de la Ferko: te meg egy mocskos kummunista , mondanám !

Zöldövezeti 2013.11.13. 18:30:19

@csakhalkanszólok: jó tipp elmegyek teskósnak !
habár én már 55 éve kacérkodtan a fagyállós gondolattal, de eddig még nem tettem meg.
tehát az atescós akkor terrorista lenne, ha viszont van konkrét célszemély akkor meg bosszúálló !

csakhalkanszólok 2013.11.13. 18:30:36

@MarbleC: Én momentán nem ragaszkodom a multihoz - sőt - de egy kisvárosban élek, és nem írom le a lehetőségeket. Költözni? Tudom hogy ez lenne az elvárás, de a végén a cégek kedvéért úgy leszünk mint a batyus cigányok.

Sok sikert, és jó humorérzéket a kereséshez. Lehet hogy a fényképpel karriercélt akart megmutatni: "Olyan helyen szeretnék dolgozni, ahol évente 3 hetet gondtalan nyaralással is eltölthetek!".

Zöldövezeti 2013.11.13. 18:31:07

A tescósokat milyen piáros veszi fel ?

csakhalkanszólok 2013.11.13. 18:32:01

@Zöldövezeti: Utolsó mondatot megfejtésén még dolgozom, humorérzéked piros ponttal értékelem :D

Bambano 2013.11.13. 18:32:43

@csakhalkanszólok: ha nincs a hr mögött rendes it támogatás, akkor két dologért nem adnak választ:
- pihenteti a második-harmadik jelöltet annak érdekében, hogyha a kiválasztott nem válna be, legyen újabb. hogy ezt a tényt miért nem lehet megírni, azt nem tudom.
- túl sok munka elküldeni a levelet, még akkor is, ha formalevél, személyeset meg pláne.

Erre mondhatnád, hogy egy levél megírása nem nagy durranás, ez tény, viszont a címlista összeállítása, ahova el kellene küldeni úgy, hogy utána ne diszkózzanak a vírusok, ahhoz már idő és ész is kell.

Legrosszabb esetben kapsz egy köteg önéletrajzot papíron, ahonnan kézzel kellene beírni egy listába a pályázó email címét. Erre egy nagyobb jelentkezésnél akár fél napja is rámehet és ezt senki sem fizeti meg.

Még rosszabb esetben a cégnél levő hr-es nem is tudja az elérhetőségedet, mert a fejvadász kivakarta a cv-dből, nehogy az ő megkerülésével találjon meg a cég, mert akkor ugrik a megbízási díja.

Ha meg szerencséd van, és elektronikusan kaptad a cv-ket, akkor is nagy meló sorban megnyitni többszáz cv-t, kimásolni belőle az email címet és összeállítani a listát.

Erre van a nagy cégeknél, ahol már megéri bevezetni a sap-ot, karrierportál. (vagy oracle karrierportál).

A teszkót pont nem kéne szidni, kimagaslóan az egyik legjobb hr munkát végző, Magyarországon tevékenykedő vállalat. Tegyük hozzá, mivel a náluk kínált állások zöme elég szemét állás, sokkal több kihívással küzdenek, mint más, nem hasonló cégek.

Bambano 2013.11.13. 18:34:02

@MarbleC: a lojalitással meg az a baj, hogy kirúgnak, mert a céghez vagy lojális...

Augustin 2013.11.13. 18:36:48

tényleg vannak gáz dolgok, amiket a munkavállalókról ír, de elfelejti, hogy nemcsak a mv. felvételizik a cégnél, hanem a cég is a leendő munkavállalónál, mivel nem mindenki kétségbeesett munkavállaló, ezért van, aki válogat, és ha nem jön be a modora a posztolónak, akkor továbblép.

Don Quixote de la Ferko 2013.11.13. 18:41:00

@MarbleC:

Egyszer.
Utána tölteni, mint írtam, levelenként 4-5 másodperc. Ha nem tévedek, a HR-es valaminek ez a dolga, ha a saját munkáját nem tudja egy "diplomás" valami megkönnyíteni, akkor ne sírjon.

csakhalkanszólok 2013.11.13. 18:54:15

@Bambano: "ha nincs a hr mögött rendes it támogatás" - Értem én, de én legyek tuti, mindenre tökéletes munkavállaló egy olyan cégnél, ahol rendes IT támogatásra sem tellik?

"ahhoz már idő és ész is kell." - A hangsúly az "ész is kell"-en van számomra. De akkor miért ők döntenek a sorsomról?

"Legrosszabb esetben kapsz egy köteg önéletrajzot papíron" - Lásd első bekezdés. Én digitálisan küldtem el, ez tényleg az én problémám? Személyesen sajnálom, de nem jobban mint az HR-os engem, amikor infó nélkül hagy, vagy kukáz indokolatlanul.

"mert a fejvadász kivakarta a cv-dből" - Egyet értünk. Ki az összes közvetítő ingyenélő, szakmailag alkalmatlan céggel. :-) Miért nem adjátok meg a cég nevét, és akkor közvetlenül neked küldöm!

"nagy meló sorban megnyitni több száz cv-t, kimásolni belőle az email címet és összeállítani a listát." - korábban javasoltam - küldjetek minden jelentkezőnek egy xls-filet, amit ki kell tölteni, nektek meg egy kis egyszerű alkalmazással összefésülni? Nem megy? Nehéz dolog, de akkor nem vagytok alkalmasak a feladatra. Kb. ugyanúgy mint egy magyar környezetben, magyar kollégákkal dolgozó diplomás, aki nem beszél anyanyelvi szinten három európai nyelvet. Aki érti érti..

"ahol már megéri bevezetni" - ahol meg nem éri meg, ott el kellene kezdeni emberként kezelni a munkavállalókat, hátha egyszer megéri költeni ezekre :-)

"A teszkót pont nem kéne szidni" nem volt szándékomban, én mint alulfizetett és nem túl nagy felkészültségű munka szinonimájaként említettem az árufeltöltő pozíciót. Kövezz meg, nálunk így hívják :-).

Nem kötekedni akartam, csak kiemelni, innen nézve ugyanúgy van mindenre válasz. Ettől még a szakadék egyre tágul, és nem a munkakeresők miatt szerintem.

Bambano 2013.11.13. 19:23:17

@csakhalkanszólok: én sem vagyok elégedett a hr-rel, en-bloc, de ettől még van egy-két kivétel. persze az, hogy egy országban, ahol többtízezer kisebb-nagyobb cég van, tudok mondani összesen 1-2 kivételt, az eléggé tragédia.

röhögő 2013.11.13. 19:26:15

@Don Quixote de la Ferko: Hülyét te csináltál magadból, a poszt első beszólásaként. Önérzetes munkát kereső éhezzen otthon. Huh, de szívesen kibasználak, amikor programozókat veszek fel! :-))

Don Quixote de la Ferko 2013.11.13. 20:20:13

@röhögő:

Esélytelen. Előbb vágnálak pofán és hagynálak ott.
Arról nem is beszélve, mindenki programozónak születik, de van aki nem reked meg azon a szinten, hanem továbbtanul. Mint én is. Szóval ne reménykedj, én nem fogok neked gazsulálni egy állásért, csicskáztasd a kutyád, vagy azt aki hagyja.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2013.11.13. 20:32:03

**
azért nagy szerencse, hogy az ilyen index címlapos bérblogok, egész nap ráérő kommentelői mennyire tele vannak alázattal ^^

ez jól látszik a visszafogott, személyeskedéstől mentes hsz.-eiken **

PomberMaci 2013.11.13. 22:08:40

Olvasom itt a síró-rívó HR-eseket, hogy"jákkistenem, azok a cúúúna munkakeresők annyi papírt küldenek meg effélék..."

Fehérember lakta országban már rég minden ilyen helyen ott van a gomb, hogy "LinkedIn", azaz a LinkedIn profilommal jelentkezhetek be az állásra.

Ez azért is jó, mert tudom, hogy megkapták. S ha megkapták, akkor nem azért nem válaszolnak mert nem kapták meg, meg nem is azért mert tahók, hanem mert nem én kellek.

Úgyhogy LinkedIn-re fel, HR-es urak és hölgyek!

P.S.: Ja, ott angolul vannak fenn a dolgaim, úgyhogy tessenek megtanulni a nyelvet is hozzá.:-)))

PomberMaci 2013.11.13. 23:07:34

@Tommy V.: Tusé, möszijő lö kandúr! :-)))

Késapati Tamás 2013.11.14. 01:58:39

@wmiki: ugye miki?!? szerintem is...

2013.11.14. 03:23:54

Egyetértek azzal hogy jó benyomást kell kelteni az álláskeresőnek de az sztem hülyeség (és egy régi klisé) hogy az első pár másodpercben dől el a "szimpátia faktor". Szóval külső tényezők alapján itéled meg a jelenkezőt, az interjú maga már nem is számit? Én a vállalat helyében nem alkalmaznék HR szakembert akinek ilyen előitéletei vannak.

PomberMaci 2013.11.14. 09:49:00

@Frőczy Sanyi: Nézd... már Petőfi Sándor is megmondta, hogy az interneten leírt dolgokat nem kell mindig készpénznek venni...

Frőczy Sanyi 2013.11.14. 11:21:36

Segítség, eltûnnek a kommentek! Miért?

Szarvas Norbert 2013.11.14. 11:25:55

@Frőczy Sanyi:

megsérteni a másik magánszféráját,ide nem illő adatokat közölni lejáratáshoz aminek egyébként semmi köze a cikkhez tilos! A továbbiakban automatikus kizárás jár érte a blog-ból

mekkamakka 2013.11.14. 14:02:46

Kedves Norbert! Nagyon érdekes amit írtál, elgondolkodtató. Sajnos - ahogy a hozzászólásokból is kiderül - nem közelednek egymáshoz az álláspontok. Pedig rá kellene jönnie mindkét oldalnak (álláskereső és HR-es oldal), hogy nem ellenfelet kell látnunk a másikban, hanem partnerséget, a megfelelő tisztelet megadásával.

Voszi 2013.11.14. 16:07:44

Tisztelt Szarvas Norbert!

Több mint 30 éves szakmai múlttal rendelkező szoftverfejlestő vagyok.

Elolvastam a blogját és szeretnék néhány megjegyzést fűzni hozzá.

Nos, szerintem lehetne írni arról is egy szép blogot, hogy miért rossz a magyar fejvadászok/recruiterek (ne adj Isten cégvezetők) mentalitása. Néhány szempont, mindegyik saját tapasztalatom:

1. A beküldött pályázatokra jó, ha 5%-ban érkezik egy általában szoftveresen generált levél, hogy a pályázók nagy száma miatt türelmemet kérik, majd értesítenek, bla-bla-bla.

2. Számos álláskereső portál úgy működik, hogy a pályázónak ki kell töltenie egy nyomtatványt, hogy milyen szakmai ismeretekkel rendelkezik: ezek általában listából választható elemek. Sok kérdőívről az a benyomásom, hogy aki összeállította, az szakmailag nem túl tájékozott vagy pedig a lista min. tíz évvel ezelőtt készült. Az utóbbi időben napi rendszerességgel kaptam egy egyébként nagyon jó nevű ügynökségtől állásajánlatokat, mindegyikben C# tudással rendelkező programozót kerestek. Mindennek az volt oka, hogy az ismert programnyelvek legördülő listájában egy sorban szerepelt a C, C++, C#. Nem lepett meg különösebben a dolog, mert tudom, hogy a kiküldött állásajánlatot egy szoftver állította elő. (Ebből persze az is kiderül, hogy a kérdőív mellé feltöltött saját CV-met még soha senki nem olvasta el.)
Minden esetre vettem a bátorságot, és írtam az ügynökség egyik alkalmazottjának egy nagyon udvarias levelet, hogy talán módosítani kellene a kérdőíven, mert ugyan igaz, hogy a C, C++ és a C# egy tőről fakad, de ebből nem következik, hogy aki gyakorlott C++ programozó, az egyben C# profi is. Már csak azért sem, mert a C# szorosan kötődik a Microsofthoz, míg a C++ platform független.
Levemre semmilyen választ nem kaptam és továbbra is jöttek a jobbnál-jobb C#-os állásajánlatok. Ezek után kicsit ideges lettem és a korábban megírt levelemet forwardoltam az ügynökség másik alkalmazottjának. Vele szerencsém volt, ő ugyanis válaszolt. Udvariasan közölte, hogy ha valami nem tetszik, akkor töröljem a regisztrációmat! És ez Magyarország egyik legprofibb állásközvetítője az IT területén!

3. Hasonló tapasztalataim voltak adatbázis kezelők területén is. Számtalan állásközvetítő van, amelyik még az életben nem hallott a szabadon felhasználható (GNU licenc) Firebird adatbázis kezelőről.Nem egy játékszerről van szó, a legutolsó munkahelyemen több GB-os adatbázisokat használnak, nagyon kiélezett üzemi körülmények mellet (gépármű flottakövetés).

4. Mi az oka annak, hogy miközben hat állásközvetítőnél vagyok regisztrálva és naponta kapom a hírleveleket, ugyanazokat a pozíciókat hirdetik már hetek, néha hónapok óta? Ha kíváncsi rá, tudok konkrét példát említeni, csak nem szeretnék jogi bonyodalmakat magamnak. Arra is tudok példát, hogy lejárt a meghirdetett jelentkezési határidő, ezután újból megjelenik a hirdetés, új határidővel. Ráadásul egy nagyon jó nevű cégnél. Hogy lehet, hogy egy mindenféle jóval kecsegtető cég, különösebb speciális ismeretek követelménye nélkül, hónapok óta nem talál embert egy pozícióra?

Voszkovenkó István

Voszi 2013.11.14. 16:09:18

Most pedig néhány szót az átlagos recruiter viselkedéséről.

5. Mi az oka és értelme annak, hogy ha netalán- tán felhívnak telefonon, hogy érdekel-e egy pozíció egy nagy múltú cégnél és rákérdezek a cég nevére, akkor titokzatosan közlik, hogy azt nem árulhatják el. Miért? Szégyelli a cég, hogy fejlődik és új munkatársakra van szüksége? Netán attól tart, hogy magam helyett rájuk szabadítok száz botcsinálta hobbyprogramozót? Mi érdekem fűződne hozzá?
Mellesleg tőlünk nyugatabbra nagyon gyakori, hogy a cégek úgy jelentetnek meg egy álláshirdetést, hogy rögtön odaírják a várható jövedelmet is.

6. És egyáltalán: mi ez a magyar gyakorlat, hogy az állásközvetítő ill. a munkáltató mindent tudni akar rólam, én viszont semmit sem tudhatok a majdani munkaadómról? Mi van akkor, ha jártam már a munkaadónál interjún, és nem nyertük el egymás tetszését? Csak ezért öltözzek ki és menjek el az állásközvetítőhöz beszélgetni, hogy azután kiderüljön, hogy már jártam ott?
Hasonlóképp: hogy jön egy cégvezető ahhoz, hogy az interjún többször hangsúlyosan elejtse azt a megjegyzést, hogy ől nagyon szeretnek benn lenni a munkahelyen, még hétvégéken is.

7. Biztos vagyok benne, hogy az állásközvetítésnek nagyon jól kidolgozott "elmélete" van, létjogosultságát valószínűleg számtalan, részlehajlás nélküli "független" tanulmány és statisztika bizonyítja. Leveszik az előválogatás terhét a majdani főnökről, igyekeznek a legalkalmasabb jelölteket megtalálni, stb. Ráadásul a jelenlegi nagyvállalati hierarchiák is olyanok, hogy szinte elijesztik a vezetőket attól, hogy saját maguk szervezzék meg a munkacsoportjukat. Tapasztalatom szerint minél nagyobb egy cég (én kétszemélyes Bt.-től kezdve többszázezres multinacinonális konszernig mindenütt megfordultam), annál kisebb egy középvezető önállósága abban, hogy saját maga válassza ki a beosztottjait. Ez vezetett oda, hogy ma már egy "fekete seggű" beosztott programozó felvételéhez is 4-5 körös interjú kell (szintén saját tapasztalat).

Csak az a probléma, hogy én - talán mert nagyon régi vágású ember vagyok - elvárom a leendő főnökömtől, hogy képes legyen saját maga eldönteni, hogy akar-e velem dolgozni vagy sem. És persze én is dönthessem el, hogy akarok-e vele együttműködni. És normális esetben ez működik is, csak sikerült elhitetni a cégekkel, hogy az ügynökségek majd megkönnyítik a megfelelő ember kiválasztását. Némi baksisért, persze.

Ezzel szemben az a tapasztalatom, hogy az állásközvetítőknél az esetek 99%-ában fiatal, csinos hölgyek (esetleg trendi öltözetű ifjak) interjúztatnak, akikről lerí, hogy az adott szakmához lövésük sincs. Persze tudom, a recruitment egy szakma, ahol adott szempontok alapján végeznek előszűrést. Például megnézik, hogy nekem is a két fülem között van-e a fejem, esetleg nem büdös-e a szám? Meg hogy szépen fel vagyok-e öltözve? (Btw, még nem láttam valamire való programozót, aki öltönyben kódolt volna. Nyakkendővel csak a hülye menedzserek szorítják el a nyaki ütőerüket, nehogy már eszükbe jusson valami értelmes is!)

De mi van akkor, ha én egy hipster/rocker/punk/etc. vagyok és mondjuk évek óta nem került le rólam az a bőrgatya, amiben megjelenek és ziherájctűk lógnak ki az ajkamból? Lehetek ettől még zseniális programozó, vagy kizárt dolog? Vajon Steven Hawking átmenne az első interjún, vagy tolószékestől löknék le a lépcsőházban, aztán majd csak landol valahol?

Voszi 2013.11.14. 16:10:12

8. Ma már minden komolyabb mérnöki álláshoz nyelvtudás szükséges és ezzel teljesen egyetértek. Ám nagyon jól szoktam mulatni, amikor az ügynökségnél interjúztató hölgy/úr próbára akarja tenni a nyelvismeretemet. Ez legtöbbször kimerül abban, hogy meséljek magamról valamit angolul, németül, stb. A kérdés csak az, hogy mi van akkor, hogy ha én szeretnék kitérni közben olyan témákra, mint a soros porti kommunikáció, vagy a template osztályok jellemzői? Nem vagyok benne biztos, hogy az interjúztató nem jönne-e zavarba. Márpedig a leendő munkahelyemen a kollégákkal nem arról kell majd beszélgetnem, hogy hol jártam iskolába és milyen volt az első tanítónéni, hanem inkább arról, hogy template osztály tagfüggvénye hívható-e pointeren keresztül.

9. Ön a blogjában többször is elítélően ejt szót a tegeződésről, a megbeszélt interjúk időpontjának a be nem tartásáról, stb. Ezzel teljesen egyetértek. Ahhoz, hogy elnyerjünk egy pozíciót, be kell tartani a megbeszélt tárgyalási időpontokat.
Nos, alig néhány hónapja, hogy egy Budapesten nem rég alakult, amerikai tulajdonban lévő, nagyon prosperáló cég HR-ese megtalálta az önéletrajzomat és interjúra hívott. Az illető hölgy, akivel személyesen soha nem találkoztam, csak a fényképét láttam a LinkedIn-en, nem lehet idősebb, mint 25 éves. Én a magam részéről hölgyeket kapásból soha nem szoktam letegezni, sőt velem egykorú férfiakat sem addig, amíg nem alakult ki egy olyan szituáció, hogy ezt már nyugodtan megtehetem.
Ehhez képest az említett hölgy már az első levelében úgy indított, Hogy "Helló, érdekelne-e nálunk ez a pozíció?" Tartva magamat az öreges szokásaimhoz, magázódva feleltem, hogy igen. Egyben rögtön hozzáfűztem, hogy a pozíciókiírásban C++ és Objectiv-C szerepel, az utóbbinak pedig csak a nevét hallottam. Közben egy kicsit elgondolkodtam azon, vajon hogyan reagálna, ha csak úgy ismeretlenül megszólítanám az utcán, hogy "Szia! Láttalak a LinkedIn-en, én profi programozó vagyok, igaz, hogy már 61 éves, de kurvára vágom még C+11-et is, ráadásul nagyon bejössz nekem, nem iszunk meg valamit és közben megbeszélnénk a részleteket?"

Végül is telefonon megbeszéltük, hogy mikor lesz az interjú a tényleg nagyon elegáns Andrássy-úti székházukban. Időben érkeztem és a recepciós hölgynek közöltem, hogy ki vagyok, kit keresek és milyen ügyben. A HR-es hölgy nem volt benn és a recepciós sem mondta, hogy "Elnézést, de most épp halaszthatatlan tárgyalása van!". Nem vártam, hogy a HR-es virágcsokorral fogadjon, de azért ilyenkor illik valami kifogást előadni. Végül is több éve vagyok a szakmában, középfokon beszélek három idegen nyelvet és nem takarítónőnek jelentkeztem, hogy egy adminisztrátor vezessen be egy üres irodába, ahol bekapcsolt egy laptopot és közölte, hogy 60 percem van, majd otthagyott. A gépen két teszt várt: egy Objectiv-C (mint említettem, korábban tisztáztuk telefonon, hogy ehhez nem értek), majd egy agyonszofisztikált C++ teszt olyan kérdésekkel, melyek a gyakorlati életben soha nem merülnek fel és csak olyan perverz tanárok szokták basztatni velük a vizsgákon az egyetemistákat, akik csak előadják a nyelvet, de gyakorlatban működő alkalmazást még életükben nem írtak (de ezt már megszoktam). És nem a saját tudatlanságomat akarom kimagyarázni, pontosan tisztában vagyok vele, hogy egy tesztkérdés alkalmazható tudásra vonatkozik-e, vagy pedig olyan jellegű, ami a gyakorlatban a büdös életben nem fordul elő.
A végén volt még egy egyszerű logikai feladvány, hogy ha John és James a folyó egyik partján van, tőlük 100 méterre pedig egy csónak, és John halálosan szerelmes a folyó túlpartján lévő Maryba és feleségül akarja venni, James viszont enyves kezű, akkor hogyan juttassa át egy ládikában a nála lévő jegygyűrűt szerelmének? Nem emlékszem már a többi feltételre, de arra igen, hogy arról egy büdös szó nem esett, hogy hány személyes a csónak.
A kérdésre talán nem túl finom, de gyakorlatban mindenféleképpen alkalmazható megoldást javasoltam.John húzza az ujjára (esetleg máshová)a gyűrűt, ússzon át a folyón és tegye magáévá Maryt.

Persze, nem vettek fel, de mivel a teszt kitöltése után vizelnem kellett és ez csak úgy volt lehetséges, hogy az adminisztrátor hölgy a saját beléptető kártyájával engedett be a férfi WC-be és megvárta, amíg végzek, annyira nem is bánom, hogy nem lehettem tagja ennek az "elkötelezett, lelkes, dinamikus és kreatív csapatnak" abban a falanszterben, ahol még budira is csak kártyával lehet menni.

10. Nincs kedvem leírni a többi rossz tapasztalatomat, ám akad még bőven.

Voszi 2013.11.14. 16:10:46

11. Ellenpélda: múltkor behívott interjúra egy középkorú cégtulajdonos (nem volt előtte semmilyen állásközvetítő cég). Szakmai kérdésekről alig esett szó, inkább arról, hogy ki mit vár el a másiktól. Az egész nagyon jó hangulatban zajlott. Mondta, hogy én vagyok az első pályázó, akivel beszélnek, de két héten belül értesíteni fognak. Így is törtét. Nem vettek fel, de végig úgy érezte, hogy egyenrangú félként tárgyalunk és ez nagyon jól esett.

Lehet, hogy sokan nem értenek egyet velem. Biztos vagyok benne, hogy vannak kedves, udvarias és a pályázókat emberszerszámba vevő recruiterek is.

Ennek ellenére az az a véleményem, hogy Magyarországon (különösen most, hogy szar a gazdasági helyzet), a HR-esekkel egy kicsit elszaladt a ló. Nem állítom, hogy semmi szükség rájuk, de Parkinson törvénye itt is érvényesül (fiatalabbak kedvéért: nem arra a Parkinsonra gondolok, akiről az ismert kórt nevezték el, hanem arra, aki a nagyvállalatok működésének néhány sajátosságára világított rá elég szarkasztikus stílusban.)

Ami a poszt címében feltett kérdést illeti: durva, nagyképű általánosítás. Ilyen alapon indíthatnánk (vagy már rég indítani kellet volna) egy posztot arról, hogy mitől van olyan nagy arcuk a HR-eseknek és mire is jók úgy egyáltalán? Vagy arról, hogy aki céget vezet, az biztos, hogy jól csinálja-e, vagy a régi mondás érvényesül, hogy "akinek az Isten hivatalt adott, annak észt is adott hozzá"?

2013.11.15. 00:50:12

@Frőczy Sanyi: Nem találom a nekem irt válaszod...

Igazad van, ha az "HR"-es egyben a cégvezető, akkor lényegében azt csinál amit akar, de még itt se vezet jóra ha felszinesen itéli meg a jelentkezőt, hiszen végül is jó szakembert akar. Ha meg még azt sem akar akkor meg olyan mindegy.... :)

röhögő 2013.11.18. 20:19:04

@Don Quixote de la Ferko: Na mesélj! Azt meséld hogy hova tanulsz tovább a programozóból? Atomfizikusnak?
Különben meg megnézném hogyan vágnál pofán! :-))
Állásinterjú vale tudo szabályokkal. :-))

röhögő 2013.11.18. 20:33:37

@Don Quixote de la Ferko: Tényleg? És akkor az ELTE programozói diplomámmal hova tanuljak tovább?

röhögő 2013.11.18. 20:35:08

Na, leléptem, majd szólj ha az Akadémia tagja vagy!

Don Quixote de la Ferko 2013.11.18. 20:41:50

@röhögő:

Értelmes embernek. Eddig láthatóan nem sikerült.

Chamea 2013.12.30. 13:40:57

Nem kell itt feszíteni, szokásos jutalékos ügynöki munkaadó feszít itt 20 ezerrel a kínlódó hacacáréra, mert nem jelentkezik a normális emberek közül senki sem a $zarjára! Mint tudhatjuk tapasztalatból, ezek azok a munkák, amikkel át kell verni az ismerősöket, barátokat is a rájuk tukmált dolgokkal és 24 "vendég" után is kegyesen adnak kb 20-40 ezer forintot a hónap végén. Erre tényleg csak tapasztalattal és/vagy végzettséggel(inkább) nem rendelkező emberek mennek tucatjával, mivel őket nem igazán veszik fel máshová, maximum közmunkára, ha szerencséjük van. Ezeknek az ismérvei:
- Ingyenesen, pontos adatok nélkül is regisztrálható email cím: pl. gmail, freemail, stb.
- Általában "Adminisztrációs munka", "Adatrögzítő munka", valamilyen "Irodai munka" etc. van megadva konkrétumok nélkül és nem kérnek végzettséget, tapasztalatot: Ez olyan, mintha az lenne a hirdetésben, hogy "orvost keresek. Feladatok: betegek kivizsgálása, ápolása, kezelése. Elvárt szakképzettség: érettségi." -> ugye, milyen abszurd? Így van ez az irodai munkáknál is.
- Felvételi beszélgetés abból áll, hogy összeterelnek egy csomó embert egy helységben és elkezdenek termékeket bemutatni illetve lyukat beszélnek az ember hasába.
- Valamilyen olcsó áron(20-40 ezer forint) adnak általában 3 napos képzést, ami ahhoz a munkához szükséges és ehhez már első nap nyilatkozatot kell aláírni: Ezt általában iskolákkal kötött szerződéssel szokták csinálni, drágábbak és nem 3 naposak.
Tömören ennyi az MLM-es toborzó munkákról. A posztoló írása tökéletesen beleillik ebbe a képbe!

Reactor 2021.08.21. 02:33:01

Több nyílt sebből is vérzik a cikk.
Addig rendben van, hogy az álláskereső ne úgy kommunikáljon a munkaadóval vagy annak a beosztottjával, mintha országos nagy haverok lennének, de nem tudom, mi a gond a "halál unott, depressziós" hangú emberekkel. Pláne, ha aznap te vagy a hatszázezredik, akit felhív, és lényegében ennyi elutasítás után már tényleg mindegy neki? Vagy esetleg gyárilag ilyen a hangja? Az első pont nekem nagyon "van sapka-nincs sapka" látszatát kelti.
Az interjún való megjelenés korrekt. Aki nem jelenik meg, az vélhetően azért nem teszi, mert kapott egy jobb ajánlatot.
A munkaerő pofára való osztályozása legalja hitvány surmó dolog. Remekül illeszkedik a hitvány, surmó magyar munkáltatók profiljához, mondhatni névjegyük: akinek nem tetszik a képe, az mehet Isten hírével. Csak utána meg valamiért szól a cirmogás, ha a jelölt megy is, minél messzebb kishazánktól.

@Szarvas Norbert: Newsflash - az emberek nagyrésze nem akar dolgozni. Azért csinálja, hogy ne dögöljön éhen. A munkának, ha megfigyeled, mindenütt kifejezetten pejoratív, negatív jelentései vannak, akár a közbeszédet, akár szakszöveget nézünk. Valószínűleg nem véletlenül. Az ember megélni szeretne, és talán urambocsá' kicsit élvezni is az életet ebben a romhalmazban. Ehhez pedig pénz kell. A munka a háta közepére se. Ha a pénzt megkapja munka nélkül is, nem dolgozna. See how it workz?
Persze, vannak még - egyre kevesebben - késői sztahanovisták, munkamániások, akiknek a sivár életükben ez az egyetlen öröm, hogy a főnök zsebét tömögethetik. Ők az elenyésző kisebbség, és a stroke, infarktus, hirtelen szívhalál gondoskodik is róla, hogy a számuk rohamosan csökkenjen.
Az lenne az ideális tényleg, hogy mindenki azt dolgozná, amit szeret, és nem kínszenvedésnek fogná fel, de ez még a fővárosban is maximum a munkavállalók 1 százalékának adatik meg legfeljebb. Vidéken meg valahol 0 és mínusz végtelen közti ez az érték.

@ggaborx: Tipik magyar munkáltató volt a muksó. Az ilyen elvárja, hogy lemenjél előtte kutyába, és még neked kéne fizetned azért hogy nála dolgozhass. Na az ilyet jó messzire kerülni kell, és szólni mindenkinek, hogy kerüljék el. Másból úgyse ért.

@PomberMaci: Egyszerű. Mert ha leírnák a valós összeget, amit hónap végén a kezedbe foghatsz, a lőtéri kutya nem menne hozzájuk dolgozni, inkább sörösdobozt szedne az autósztráda mentén, mert még azzal is jobban kijön.

@Mária: Ez még a jobbik eset. Sok helyen vastag borítékot várnak el, hogy a HR-es ne hajítsa helyből az életrajzodat a kukába, amint csukódott mögötted az ajtó.

@Levinho: Hát igen, kezdenek rájövögetni szép lassan az emberek, hogy a gengszterváltással ismét sikerült döglött lóra fogadnunk.

@Lova: Mi van, hülyegyerek, telibe találtak a kritikák? Há' szar má' neked. Pondró.

@csakhalkanszólok: Elég szégyen, ha neki adsz igazat. Madarat tolláról pretty much, ye?

@Karipapa01: Nemcsak egy "vadidegen embert" lát, hanem mondjuk a végzettségeit igazoló dokumentumokat is. Ami talán kicsit nagyobb súllyal esik majd latba, mint egy végletekig megalázkodó, szaréhugyé' dolgozó, de totálisan tanulatlan, iskolakerülő illető.

@MarbleC: Ez a "mennyi idő" az automatizált e-mailek, üzenetek korában már nem érv. Bocs. Tényleg, mennyi is legyártani egy sablon üzenetet, és beállítani, hogy erre, meg erre, meg arra a címre küldje? Öt perc. Egy egészségeset szarni se lehet ennyi idő alatt.
Az adatbázist fel is kell vinni, tudom. Ez nagyjából 1 munkanap. Marad nagyjából még másik 259 neki.
Ha nem boldogulsz a kapott CV-kkel, akkor alkalmazz valakit, aki ezt megteszi helyetted. Mindazonáltal a pöpecül megírt tűpontos CV nem biztosíték rá, hogy a munkavállaló is ilyen lesz (értsd: a nyaraláson készült felvétel semmivel se bizonyít többet, mintha valami rabosításra emlékeztető fúdekomoly fotó lenne a helyén).
A magyar cég összesen annyiból jobb a multinál, hogy ha ott gecizik veled a főnök, felnyomhatod őket. Egyébként semmivel nem fizetnek jobban, ugyanúgy nem adják ki a szabidat, ugyanúgy elvárják hogy 24/7 húzd az igát, és amint látod, ha lebetegszel, vagy bejön valami pandémiás vesztegzár, úgy kirúgnak hogy a lábad nem éri a földet.

@Bambano: Ja, hát meló van az e-mail címek szortírozásával. Jaj de rettenetes! Minek megy HR-esnek az ilyen? Húzzon valami uránbányába prospektornak, fél év múlva sírva fog könyörögni azért, hogy ismét e-mail címeket szortírozhasson.

@röhögő: Még szerencse, hogy a magadfajta lowlife sohase lesz olyan pozícióban, hogy te ezt meg tudja tenni.
Úgy vagy te ELTÉ-s programozó, ahogy én az Egyesült Államok elnöke...

@mekkamakka: A munkavállaló és a munkáltató érdekei homlokegyenest ellentétesek. Ebből te sehogy, semmilyen módon nem fogsz konszenzust kihozni. Ha mégis sikerül, garantálom neked a Nobel-békedíjat, és egy valagnyi pénzt.
süti beállítások módosítása