Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Orbán a modern kor legnagyobb szónoka!

2013. július 30. - Szarvas Norbert

Orban-viktor.jpgAz ókori Róma óta tisztában vagyunk a szónokok hatalmával és jelentőségével. Szinte kivétel nélkül minden modern kori társadalom a szónoki képességekre épült. Ahogy teltek-múltak az évszázadok, egyre inkább vált jelentőssé, miként képes az egyén megszólítani a tömegeket.  Ezek az emberek igazi multitaskok voltak, akiknél a továbbiakban semmit nem nyomott a latban a szakmai kompetencia, a hadsereg vezetőjének nem volt szüksége harcászati tapasztalatra (gondoljunk itt az USA-ra, ahol a hadsereget végső soron az amerikai elnök „vezeti”). A lényeg egyértelműen a széles tömegek megszólításának a képessége, befolyásoló ereje és az, hogy minden területhez hozzá tudjon szólni az illető. És elérkeztünk Orbánhoz.

A politika gyakorlatilag kifejezhető az MLM-cégektől jól ismert ügynöki értékesítés elvével. Tökéletesen kirajzolódik a magyar társadalomban és a politikai színtéren, hogy mindenki a saját termékét (ez rengeteg minden lehet, de idetartozik a szakmai tudás és a kompetencia hiánya egy ország vezetéséhez) csomagolja be szépen (eszme), miközben tökéletesen tisztában van a saját maga gyengeségeivel és azzal a ténnyel, hogy egyáltalán nem ő (lesz) a megfelelő az adott pozícióra. De mégis menni kell, hiszen mindenki pénzből él, emellett a hatalomra vágyik. Ha megnézek egy MSZP- vagy éppen Fidesz-nyilatkozatot/vitát, bizony hamar rá kell ébrednem, hogy itt már régen nem az igazságról van szó – tökéletes példázata ennek, hogy egyetlenegy politikus sem képes ferdítés és terelés nélkül egyszerű mondatban válaszolni a neki feltett kérdésekre –, hanem saját gyengeségeinek elhomályosításáról úgy, hogy a másik „hibáit” emeli ki.

Az ilyen dolgokhoz pedig azok a szónoki képességgel megáldott „kirakatemberek” szükségesek, akik képesek megcsinálni a műsort. Ezek azok az emberek, akik kellően képesek hatni a tömegekre, és karizmatikusságukkal, meggyőződésükkel akár még a valóságot is képesek átírni. Azt gondolom, hogy Orbán Viktor korunk egyik legnagyobb és legjobb képességekkel megáldott szónoka, aki ebbéli tehetségét Magyarország „bevételénél”, de az Európai Bizottság előtt is bizonyította. Nézzük meg konkrét példán keresztül, mitől annyira jó! 

Tusnádfürdő, 2013.07.27.

Orbán azt mondta a tömegeknek, hogy az országnak több olyan nemzeti vállalkozásra van szüksége, mint amilyen a Közgép

Ez egy zseniális kijelentés, mely Orbán Viktor sajátos kisugárzásával vegyítve képes elmélyíteni a nemzeti-hazafias érzéseket, miközben a saját pártját és kormányát mossa tisztára (Mutyi van a levesben? Na ne simicskázzunk már!), a külföldöt elidegeníti, valamint szimpátiát épít ki. Önmagában ez a mondat egy arra jelentéktelen ember szájából semmit nem érne. De Orbán szájából ez valóban hihető, elhihető, meggyőző, sőt követendő és támogatandó. Szinte senki nem teszi fel a kijelentés hallatán a kérdést, hogy arra van szüksége az országnak, hogy még több „haver” cégét tartsa el az állam milliárdjain... És vajon arra van-e szükség, hogy mindenhol a „csókosoknak” írjanak ki tendereket, és az összes riválist kizárják? Ha meg nemzeti a vállalkozás, akkor miért nem az állam nyerészkedik belőle, miért nem az állam a tulajdonos, és miért megy magánkézbe a nyereség?

Persze egy kiváló szónok tökéletesen tudja, hogy a mai viszonyok között elég valamire rásütni a „nemzeti” szót, és máris széles tömegek között válik elfogadottá annak analógiájára építve, miszerint a nemzeti = hazai = magyar = miénk. Ennél tovább pedig a legtöbben nem is akarnak gondolkodni. És ez összességében nem más, mint egy tökéletes tömegmanipuláció, melynek végtermékeit tapasztalhatjuk a szavazásokon, a tévében, a fórumokon. Az embereket tömegpszichózisnak vetették alá, és ennek manifesztálódása a logikus gondolkodás és összefüggéseket kereső látásmód teljes hiánya. Ezért lehetséges, hogy az emberek képesek hinni olyan emberekben, akik ország-világ előtt ormótlan baromságokat, ferdített részigazságokat adnak el.

Tulajdonképpen az egész politika – pártfüggetlenül és minden pártra értve is – erről szól. Az nyer, aki a legnagyobb hülyeséget a legvalószerűbb módon képes a legérthetőbben átadni a legszélesebb tömegeknek. A tömegek pedig már jó ideje nem arra szavaznak, aki a legjobb választás (lenne), hanem aki a legkevésbé rossz. A legkevésbé rossz választás 2010-ben pedig egyértelműen a Fidesz volt élén az egyik legnagyobb szónokkal, akinél csak abban lehetett bízni, hogy képességét és tudását nem a magyarok ellen használja fel, hanem mordor szemeit picit messzebbre irányítja, és tehetségével képes lesz összefogni a teljesen széthullott társadalmat. 

Önmagában káros és piti dolog lenne azt állítani, hogy aki jó szónok, az egyben rossz ember. Az is hülyeség, hogy aki nem mond el mindent vagy ferdít, és ezáltal tömegeket ver át, az egyben gonosz, sőt bűnöző. Nem lehet azt mondani, hogy Orbán valamilyen csak azért, mert (a fenti példából kiindulva) nem feltétlenül a valóságot mutatja be, ezáltal átmossa az emberek agyát. Hiszen időnként bizony a tömeg, a társadalom nem készült (még) fel a teljes igazságra. A legtöbbeket nem érdekeli a hogyan és a miért, ellenben az eredmény és az életszínvonal már annál jobban. Ahhoz, hogy ezek a dolgok a lehető legmagasabb minőségben teremtődjenek meg, szükség van a társadalom támogatására és néhány stratégiailag fontos füllentésre. Ezzel még nem is lenne nagy baj, hiszen egy nyilvános beszéddel nemcsak a hallgatóságot manipulálja a szónok, hanem a jelenlegi és a leendő (országba) befektetőket, döntéshozókat, minősítőket is. A probléma pedig ott kezdődik, ha az ígérgetések mögött nem áll valódi eszme és cselekvés, illetve sosem fog sehol megvalósulni az a Kánaán, amelyiket a szónok elénk vizionálta.

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr655432292

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.07.30. 10:52:03

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

elwood 2013.07.31. 11:04:58

@ursus artos: nekem is vett fel kollégám második lakásra állami támogatott hitelt befektetési céllal.

2llkedő 2013.07.31. 11:11:22

@Blogger Géza: "A nép akkor először választott úgy, hogy tudta, hogy ő lesz a min. elnök."

A nép pártokra szavaz, ill. egyéni képviselőkre.

politikailagnemkorrekt 2013.07.31. 11:11:33

@félázsiai 2llkedő: Nagy hülyeséget írtál, barátom. Ez kb. uolyan, mint az ÁAK propagandája, amit majd az IMF kölcsön visszafizetésekor fognak nyomni, hogy "csökkent az államadósság szintje". És persze u.úgy igaz lesz, mint a te téves extrapolációd, mivel néhány hónap változása egyszeri kibocsátások esetleges sikeréből/túljegyzéséből, illetve kifutó tételek "végtörlesztésétől" függ. Ha ezt nem érted, akkor baj van a felfogásoddal. Ha érted, csak hazudsz, az egy kicsit rosszabb.

A MANYUP- osoknak pedig egy cikk és egy link: "Nyugdíj: már Nyugaton is úgy látják, hogy Orbánnak van igaza?" hvg.hu/gazdasag/20130623_Nyugdijpenztar_veszteseg_Orban. És nem, ezt nem Simicska írta, hanem a HVG. Ja, persze, már az is biztos fideszbérenc lett, ugye? Fiúk, lányok, olvassatok, és néha gondolkodnotok sem ártana.

bulista 2013.07.31. 11:11:44

@ursus artos: Ja értem, hogy te kérdésre kérdésre felelsz... Mondjuk nem rossz taktika, előbb-utóbb mindenki megunja, és akkor te nyertél - ügyes!

ursus artos 2013.07.31. 11:13:45

@elwood: az első példából vedd ki e jelzőket és akkor hiteles is lehet.
Valóban. Ha 1989 előtt lett volna tandíj sokan nem tanulhattak volna tovább.
Valóban eltörölték a tandíjat.
"4900-ról 250-re csökkent az állami finanszírozással felvehető hallgatók száma gazdasági szakon. 100 hely jogász szakon. "
Ez azt jelenti, hogy továbbra is van állami finanszírozott hely az említett szakokon, de oda csak a legjobb tanulmányi eredményű diákokat veszik fel. A többieknek fizetni kell. Ha nem tudnak zsebből, ott a diákhitel.
(apropó diákhitel. Ez is Orbán-kormány találmány és nagyon sokan örülhettek neki 2002-től, hogy volt ilyen és nagyon sokan már vissza is fizették. És nem rokkantak bele, és nem lettek adósrabszolgák... de ez egy más téma)
Tehát visszatérve. Nem látom az ellentmondást abban amit írtam. Én inkább azt olvasom ki, amit végre már Orbán is kimondott, hogy a minőségi felsőoktatáshoz minőségi tudású diák kell, tehát a nagy hármasokkal érettségiző, a középiskolában bukdácsolókat ne vegyük fel azekbe az intézményekbe. (2002 óta felvesszük és az eredmény látszik...)

politikailagnemkorrekt 2013.07.31. 11:16:18

@elwood: A nyolc év alatt 38%-hoz képest? Számolj és szorozz, légyszi! Tudod, ott van a zokostelefonodon, nem olyan bonyolult ám megtalálni! Ráadásul úgy, hogy a szocik áldásos tevékenységének következtében lényegesen nehezebb finanszírozni az államháztartást. (tudod: 80 ezer forintot veszel fel a bankból, akkor több kamatot fizetsz, mint 52 ezer után, tehát sz@rabbul jössz ki hó végén. Ehhez sem kell Einsteinnek lenned, hogy belássad, még ha ez a veszély téged nem is fenyeget :) )

ursus artos 2013.07.31. 11:18:24

@bulista: "Ja értem, hogy te kérdésre kérdésre felelsz... Mondjuk nem rossz taktika, előbb-utóbb mindenki megunja, és akkor te nyertél - ügyes!"
Kérdezél, válaszoltam, kérdeztem, terelsz.

elwood 2013.07.31. 11:18:57

@ursus artos: szóval az, hogy az ingyenes jogászképzés helyett a hallgatók 95%-a tandíjat fizet, az egyenlő a tandíj eltörlésével.

orbán akármit mond, aztán az ellenkezőjét, és ugyanúgy teljes lelkesedéssel támogatod mindkettőt.

elwood 2013.07.31. 11:22:16

@politikailagnemkorrekt: 55%-ról 80%-ra nőtt az adósság 8 év alatt. ( 25% )
ebből nagyvonalúan csak 5% tettem a világválságra, és 10-10 százalékot a két szoci ciklusra.

orbán 3 év alatt tapsolt el 10%-nyi manyup pénzt.
ebben nincs különbség.

Blogger Géza 2013.07.31. 11:24:33

@félázsiai 2llkedő: És a pártnak van egy országos listája, és egy miniszterelnök-jelöltje, aki azt hagyományosan vezeti.

ursus artos 2013.07.31. 11:24:44

@elwood: más a rendszer. Az állam azt mondja, ennyi jogászra van szüksége, annyit finanszíroz.
A többiek kifizetik a költségeket, ha úgy tetszik a tandíjat.

2llkedő 2013.07.31. 11:25:15

@politikailagnemkorrekt: "illetve kifutó tételek "végtörlesztésétől" függ."

A "végtörlesztést magasabb kamatú hitelből valósítjuk meg, vagy a devizatartalékok rovására, amit az a gaz Gyurcsánybajnai duzzasztott fel.

Blogger Géza 2013.07.31. 11:28:50

@elwood: Csakhogy az a pénz nincs "eltapsolva" Részben az adósság kb 6%pontos (85% -> 79%) csökkentése, részben állami tulajdon növelése (MOL. Rába) lett belőle finanszírozva, részben még mindig megvan elkülönített alapban.

Ezzel szemben az MSZP idején ennél sokkal nagyobb értékű állami vagyon lett "eltapsolva". Úgy zajlott az ország eladósítása, hogy közben még ment a vagyonfelélés is.

2llkedő 2013.07.31. 11:29:46

@politikailagnemkorrekt: "A MANYUP- osoknak pedig egy cikk és egy link: "

A belinkelt cikkben a címen kívül semmi nem utal arra, hogy Orbánnak igaza lenne.

moophlander 2013.07.31. 11:52:17

@elwood: Öregem.... sziporkázol! ...és még azt hittem szar napom lesz! :D

2llkedő 2013.07.31. 12:02:49

@Blogger Géza: Ettől még pártokra és nem miniszterelnökre szavaz az Isten adta nép.

Ha a listán mondjuk börtönviseltek szerepelnek, akkor tök mindegy, hogy ki a miniszterelnök jelölt.

tcom 2013.07.31. 12:30:43

@Blogger Géza:
Annak idejèn Bajnai koràban is meg akarta vàsàrolni az àllam a MOL-t, de Orbànèk ezt megakadàlyoztàk. Majd megvettèk 100 milliàrddal dràgàbbèrt.

Maga az àllamosítàs kommunista fogàs. A hatalom erősítèsère való. A mobil tender soràn az àllam 100 milliàrdokat veszt, ha maga próbàl ilyenbe fogni. Nincs a vilàgon versenykèpes telekom tàrsasàg az àllam kezèben. Ugyan lett volna fèl millió előfizető a közszolgàk megzsarolàsàval, de màr vicces maga a brand is: "Vegyen MVMPOSTANAV..."telefont!"

Az àlladóssàg nominàlisan növekedett. Azt sem javaslom, hogy most 300 ft/euro-nàl nèzd meg a %-àt! Nem 79.

Maga a gazdasàgi növekedès a GDP csökkenèse (!) a legrosszabb a környező orszàgokhoz kèpest. A bankrendszer rogyadozik, a külföldi tőke elvonul, a fiatalok soha sem làtott mèrtèkben menekülnek. Ha tönkretesszük a bankokat, nincs az a Csànyi, Simicska, aki a helyükte lèp a hitelezèsben.

Ha ma van 1 millió forintod nem èri meg betenni a bankba kamatozni, mert az adók miatt az inflàciót nem hozza vissza. Elkèpesztő àllapot.

Egyètelműen csődhöz vezet a kommunizmus èpítèse, a nyugat ellenessèg. A "keleti nyitàs" óts csökkent onnan is az ide àramló tőke. Magyarorszàg kiszàmíthatatlan. Ha a Mercedes ma döntene nem èpítene gyàrat itt.

Ha màr Szèchenyi a rezsim pèldakèpe, akkor èrdemes lenne figyelmeztetni a fiukat, mit mondott a bankokkal kapcsolatban! Vagy esetleg mit tett a sajàt vagyonàval! Nem arra gondolok, hogy az àllami vagyon kiosztàsa a haverok között.

Blogger Géza 2013.07.31. 12:40:49

@tcom: "Orbànèk ezt megakadàlyoztàk." Micsoda kreténség ez már megint, hogyan akadályozhatta volna meg Orbán, hogy Bajnai azt csináljon, amit akar? Bajnai kormányfő volt vagy egy impotens bohóc? Nagyon olyan képet kezdenek festeni róla, hogy ez utóbbi, és lassan el kell hinnünk...

" Nincs a vilàgon versenykèpes telekom tàrsasàg az àllam kezèben. " Hogyne, csak pl a Duetsche Telekom, amelyben meghatározó állami tulajdonarány van.

"a GDP csökkenèse (!) a legrosszabb " Még szerencse, hogy 2013-ban eddig nálunk a 3. legmagasabb az EU-n belül...

"Az àlladóssàg nominàlisan növekedett" Mint ahogy kenyér ára sem 3,60 már. És? Számít ez bármit is? Nem.

"a külföldi tőke elvonul" 2012-ben rekord szintű működő tőke áramlott Magyarországra.

2llkedő 2013.07.31. 12:49:18

@Blogger Géza: "Bajnai kormányfő volt vagy egy impotens bohóc? Nagyon olyan képet kezdenek festeni róla, hogy ez utóbbi, és lassan el kell hinnünk.."

Nem mindegy, hogy valaki 2/3-os többséggel rendelkezik, vagy 50% + 1-2 szavazattal. És nem mindegy hogy kivel áll szembe. Egy gátlástalan, gerinctelen, hazug ellenzékkel, akit csak és kizárólag a hatalom megszerzése érdekli bármi áron, vagy pedig egy jelentéktelen, erőtlen ellenzékkel.

elwood 2013.07.31. 13:00:41

@Blogger Géza: "Részben az adósság kb 6%pontos (85% -> 79%) csökkentése,"

kezd elharapózni ez a 85%, ha sokat ismételgeted el fogod hinni.
2010 végén 80% volt az államadósság, most is annyi.

" részben állami tulajdon növelése (MOL. Rába) lett belőle finanszírozva, részben még mindig megvan elkülönített alapban."
a tizede van meg.

tcom 2013.07.31. 13:12:01

@Blogger Géza:

Mindegy volt mit, mindent megakadâlyoztak, amit Bajnai-Gyurcsàny próbàlt. Csak olyan elvakult fideszhívő hiheti, hogy minden rossz volt. pl. az egèszsègbiztosítàs àtalakitàsa. Ma az egèszsègügy soha nem làtott mèlyben van.

A MOL àllamositâsàt azèrt akadàlyoztàk, mert Orbàn akarta volna a dicsősèget. Mekkora kommunista orszàg ez!!! Kàdàr forog a sírjàban.

A Takarèkpènztàrakat mèg Ràkosi sem merte megszüntetni. A dolgozók azt mondjàk ez màr a vèg. A szövetkezetek 50 milliârd vagyonal rendelkeznek, nem kèrnek az àllami segítsègből. De bassza Orbàn csőrèt hogy nem függenek a kormànytól.

Jó lenne a vèlemènyed a trafik, föld ügyről. Vagy a fiatalok mièrz menekülnek, olyan arànyban mint 56-ban, ha itt mindent jól csinàlnak?

Ami a legrosszabb, hogy a sok hatalommàniàs mellett a hozzà nem èrtő vezetői slepp olyan döntèseket hoz, ami a mindennapjainkat keseríti meg. 2 gyerekem van. Rózsika egyszet unatkozott, ès kitalàlta, hogy az àllt. iskolàkba mèg egy főàllàsú könyvtàros kell. Ezèrz a 2.-os lànyomnak elvette az iskola az osztàlyfőnökèt ès megy könyvtàrosnak. A gyerekek annyira szetettèk, hogy sírva fakadtak.

nnnnnnnn 2013.07.31. 13:24:16

@tcom: "Mindegy volt mit, mindent megakadâlyoztak, amit Bajnai-Gyurcsàny próbàlt."

jóltették. látod volt néhány dolog amit nem tudtak megakadályozni aszt csődbe ment az ország meg gigahitel lett belőle. mi lett volna ha mindent meg tudtak volna csinálni a patkány gyurcsányék? katasztrófa.

2llkedő 2013.07.31. 13:26:47

@$$$=$$$: "jóltették." Helyette bevezették ők, csak szarabbul.

nnnnnnnn 2013.07.31. 13:29:29

@félázsiai 2llkedő: mit vezettek be? felvettek 20ezer milliárdnyi imf hitelt? nem. csődbe vitték az országot? nem.

nnnnnnnn 2013.07.31. 13:30:45

@félázsiai 2llkedő: orbán helyében első dolgom lett volna listázni és megadóztatni mindenkit aki 2006ban az mszp-szdsz-re szavazott és csak velük fizettetni vissza az imf hitelt. ehelyett énis fizetem a te primitív átgondolatlan szavazási mizériád következményét.

tcom 2013.07.31. 13:32:21

@$$$=$$$:

Ja, annak a mocskosnak szàradjon le a keze, akinek rèsze volt a devizahitelezès elindítàsàban! Gyurcsàny volt 2001-ben ès nem ugye Varga Mihàly az Orbànkormànyban.

2llkedő 2013.07.31. 13:34:02

@$$$=$$$: Ha fidesz került volna hatalomra 2006-ban, akkor most a fidesz által felvett imf hitelt nyögnéd.

politikailagnemkorrekt 2013.07.31. 13:38:04

@félázsiai 2llkedő: aha. Akkor tedd meg, hogy az első mondatot értelmezed nekem, lécci: "Ha a nyugdíjtakarékosság után nem lehet pozitív hozamra számítani, akkor az egésznek semmi értelme nincsen" - mondta Guillaume Prache, a EuroFinuse igazgatója.

Tehát akkor mitől is olyan f@sza a MANYUP?

Illetve egy hónapos hír, hogy Lengyelországban a (z inkább) liberális Tusk most ugyanarra készül MANYUP ügyben, mint Orbán 2010-ben.

De azért persze folytassátok csak nyugodtan az utóvédharcaitokat ebben az ügyben, csak hajrá!

Pop40 2013.07.31. 13:38:06

@Blogger Géza:

Teljesen igazad van. Fene se tudja, miért teszi valaki egyáltalán szóvá azt, hogy a miniszterelnök koleszos haverja 99%-ban minden közbeszerzést megnyer, amin elindul. (ez persze nem lehet nehéz, ha eleve rá írják ki.) Csak olyan furcsa valahogy ez a sikeres cégvezető Simicska, valahogy csak akkor sikeres cégvezető, mikor a haverja van hatalmon. A külföldi versenyképessége meg kimerül abban, mikor az EU csalás elleni hivatala szétszedi az irodáját.
Érthetetlen, hogy Vitya miért a Gyurcsány idehozta Mercitől, és miért nem a rendkívül sikeres Közgéptől várja, hogy lendüljön már fel végre az a kókadt GDP .:DDD

Ezek meg semmi mást nem jeleznek, csak egy versenyképes cégvezető ügyességét:

index.hu/belfold/2013/05/07/tobb_mint_3_milliardot_kerestek_a_kozgep_tulajdonosai/

www.napi.hu/magyar_vallalatok/milliardokat_vettek_ki_a_fidesz-kozeli_cegekbol_itt_a_lista.555445.html

hvg.hu/gazdasag/20130717_simicska_agrar

Annyira ügyes ez a Lajos, mindenben otthon van. :D

Ezerből egy pályázatot elveszít, de ezzel legalább megnyugtatja a narancsbolsi pártfunkcikat, hogy "ááá, nincs itt semmi korrupció, hisz vesztett a Lajos, közben meg a mocskos ballibsik szerint minden pályázatot megnyer, közben meg nem is, minden ezrediket más nyeri."
Én mondjuk ha ilyen ipari méretekben lopnám a közpénzt, legalább a pályázatok 10-20%-át elveszteném, nem ezerből egyet, ugye adjunk már a látszatra is, na de a narancsbolsik igényes híveinek láthatóan elég az az 1 is. :D

tcom 2013.07.31. 13:41:45

@$$$=$$$:
Igen, az emberek nem is tehetnekróla, hogy èsz nèlkül vettèk fel a szüksègesnèl nagyobb lakàsokra, ès új autókra a hiteleket. Biztos vagy benne, hogy 2002-ben Orbàn tesz valamit, miközben 2001-ben törvènyben tettèk lehetővè a devizahitelezèst. Vagy tesz egyàltalàn valamit Orbàn 2002- ben kormànyon, ha az àllamilag tàmogatott lakàshitelek, maga volt a panama. Van ismerősöm, aki 2 lakàst vett àllami hitelre. A 2.-t eladta kèsőbb. Az àllam meg fizette a kamat különbsèget.
Ezeket a milliàrdokat ki fizeti vissza, melyik szavazók?

Óvatosan az ötleteddel, mert előbb-utóbb a vagyonod ràmehet, ha a mai àllapotokat nèzzük.

Blogger Géza 2013.07.31. 13:41:58

@elwood: Ez nem hit kérdése, 2010 II. negyedév végén tényleg annyi volt, egészen pontosan 85,3%.

2llkedő 2013.07.31. 13:43:54

@politikailagnemkorrekt: "Tehát akkor mitől is olyan f@sza a MANYUP?"

Attól, hogy az államot nem érinti a hozam alakulása.

Pop40 2013.07.31. 13:44:33

@$pi$:

"Elvtárs az anyád."

Ne a saját felmenőidből indulj ki, drága narancsbolsi.

"Olyat nem mondott, hogy "az országnak több olyan nemzeti vállalkozásra van szüksége, mint amilyen a Közgép". Nem tudom mit nem értesz ezen."

Na akkor te ezt hogy értelmezed?

"Építőiparban a Trigránit, a Közgép, (....) Tehát nyugodtan mondhatom, hogy a nemzetközi versenyképességhez szükséges ágazatokban versenyképességet mutatni tudó nagy magyar cégek hálózata is lassan megépül."

Esküszöm, nekem az jön le, hogy Vitya a közgépet egy, a "a nemzetközi versenyképességhez szükséges ágazatokban versenyképességet mutatni tudó" cégnek látja. Ez nem ekvivalens szerinted azzal, hogy az országnak sok ilyen sikeres cégre van szüksége?
Értelmezd már légyszi nekem ezt az idézetsort, ha már magadnak eddig nem nagyon sikerült.

"Akinek két anyja volt. Mocskolódni már tudsz, most már csak olvasd el miről van szó."

Aha. Ja, ha már kommunista sajtó: Az MN-t olvasod, ahol az mtv-től egy hírhamisításért kirúgott fószer a hírigazgató, és roskadozik a tárhelye a helyreigazításoktól, vagy az ex-nébszabis Bencsik elvtárs Demokratáját?

Blogger Géza 2013.07.31. 13:45:21

@tcom: :D "mindent megakadâlyoztak," Oszt mégis hogy? Orbán csúnyán nézett rá a parlamentben, erre Bajnai beszaladt a férfi mosdóba, és fél napig kis sem mert jönni? :) Mondjuk lassan ezt is elhiszem, ha a közröhejbe fulladt felcsúti sajtótájékoztatójára gondolok...

2llkedő 2013.07.31. 13:46:07

@Blogger Géza: 2010 II. negyedév végén tényleg annyi volt, egészen pontosan 85,3%.

2010 II. negyedév végén kik voltak kormányon?

2llkedő 2013.07.31. 13:48:08

@Blogger Géza: "Oszt mégis hogy?"

Hallottál népszavaztatásról? Hallottál nagygyűlésekről, ahol uszítás folyt? Hallottál vekkerezésről? Hallottál kordonbontásról?

Blogger Géza 2013.07.31. 13:49:54

@Pop40: Van-e valami adatod erre a 99%-ra? Merthogy épp a héten vesztett egyet a Közgép (gondolom, erről a cégről beszélsz), tehát akkor neked most 99 idei győzelmet kéne felsorolnod, hogy kijöjjön a 99%. Lássuk! :)

És persze a Közgép már 2010 előtt is ugyanúgy komoly szereplője volt a piacnak, csak ez nem illik bele a képbe, ezért próbálod elhallgatni.

Pop40 2013.07.31. 13:50:25

@$pi$:

"Majdnem 20 milliárd eurót vettek fel te nagyon képzett. Kábé 6000 milliár forintot egy pillanat alatt. Csak a végén!"

Nem mondod. Ebből csak 2 dolog maradt ki, amit narancsbolsiék szeretnek elfelejteni.

1, akkor (a mai helyzettel ellentétben) volt némi válság világszerte. A tőzsdék napi 2 számjegyű százalékokkal szakadtak, a német 2009-es GDP -5% körül volt. Ilyen helyzetben talán nem árt kicsit megnyugtatni a piacokat. (Én egyébként személy szerint nagyon sajnálom, hogy nem a zseniális Eltolcsy meg Vitya kezelte a válságot, már nem lenne gond rájuk, csak sajna valszeg az országra sem. Na akkor álltak volna neki szabadságharcolni. :DDDDDDDDDD)
2, Az a pénz (a manyuppal ellentétben) nem tűnt el nyomtalanul.

Csak kis, jelentéktelen különbségek, említésre sem méltók.

politikailagnemkorrekt 2013.07.31. 13:50:30

@tcom: Bocs, de amit az egészségügyről írsz, az nettó hazugság. A rezidenseknek a kormányváltáskor már kb. borítékban volt a felmondásuk és a tömeges, szervezett lelépésük, ill. olyan sztrájkfenyegetés, amit pl. a szlovák orvosok be is váltottak. Gondolom emlékszel, hogy a rezidensek bérét nem az általatok visszasírt Bajnai rendezte, mint ahogy azóta idén tavasszal harmadik körben történt 2010 óta EÜ-i bérrendezés. Ettől persze még a béka s@gge alatt vannak a béreik, főleg ha No.-gal hasonlítod (miért is, milyen alapon?) össze, de ugye azt te sem gondolod, hogy 3 év alatt meg lehetett volna évtizedes lemaradásokat szüntetni egy olyan országban, ahol ezerkétszáz milliárd évente CSAK az adósságszolgálat. Arról pedig kérdezd csak a Tóbiás Józsefet, hogy hány lélegeztetőgépet vehetnénk évente abból a kb. 400 milliárdos többletteherből, amit a zemúttnyócév hitelfelvételének leveként iszunk azóta is. Szóval nem tetszik az egészségügy? Tetszett volna 2006-ban nem Gyurcsányra szavazni, akkor lehet h. nem lenne ennyire kivéreztetve az ágazat...

ursus artos 2013.07.31. 13:51:08

@Blogger Géza: ha egy "elmebeteg", "asszonyverő", "komcsi" etc. meg tudja akadályozni Bajnai vagy éppen Gyurcsány vagy bárki politikáját, vagy az ország vezetését, akkor azok teljesen alkalmatlanok ezekre a feladatokra.

Blogger Géza 2013.07.31. 13:51:32

@félázsiai 2llkedő: Hol volt "uszítás" a MOL miatt? Vagy népszavazás?

Ha egy kormányfő nem meri meglépni, amit helyesnek tart, mert majd emiatt rászól az ellenzék, az nem alkalmas kormányfőnek.

2llkedő 2013.07.31. 13:52:54

@Blogger Géza: "És persze a Közgép már 2010 előtt is ugyanúgy komoly szereplője volt a piacnak, csak ez nem illik bele a képbe, ezért próbálod elhallgatni."

Akkor még se a Strabag volt az egyeduralkodó, mint ahogyan azt reklámoztátok?

Blogger Géza 2013.07.31. 13:54:59

@félázsiai 2llkedő: Az volt az utolsó negyedév, amikor az MSZP kormányzott, az épp felálló Fidesz-kormánynak akkor még nemigen volt hatása az államadósság alakulására. De ha az első negyedév végi 82%-ot nézed, ahhoz képest is jelentős a csökkenés.

politikailagnemkorrekt 2013.07.31. 13:56:14

@félázsiai 2llkedő: Ez elég kevés érvnek. Ugyanis, mivel felosztó-kirovó a nyugdíjrendszerünk, ezért a nagymamád nyugdíját a te befizetésedből fizetik. Meg az enyémből. És ha mi máshová fizetjük, akkor bizony az államnak a hiányzó összeget hitelként kell fölvenni. Mondjuk egy befektetési alaptól. Mondjuk attól a befektetési alaptól, amelyik a te és az én MANYUP befizetésünket kezeli, és ad rá neked és nekem 0, jó esetben 1% hozamot (lásd HVG cikk). Az államnak viszont ugyanő mondjuk 5,5%-ra adja oda a pénzt a nagyi nyugdíjára. Tehát ebben a sztoriban valaki hülyének néz minket. És ennek lett vége 2010-ben. Akkor most kit is ért kár? (Az ugye megvan, hogy a nagyi nyugdíjára előzőek szerint felvett hitel 5,5%-os kamatát te és én fizetjük?) Akkor most ebben az ügyben pontosan miért is a k@rva anyját a zorbáncigánynak? Ja, hogy csak megszokásból? Azért ez így elég sovány...

Pop40 2013.07.31. 13:57:28

@politikailagnemkorrekt:

"Ez a MANYUP eltűnt egy szimpla hazugság. Hiszen pl közel 600 MRD forintot költöttek belőle MOL 21%-os pakettjének visszavásárlására, a Rábára, meg az EON gáz üzletágára."

A Molt az IMf-es pénzből vették. (Zseniális módon, többéves csúcson, hol máshol, ehhez kell ám a hozzáértés.:DD)
De még ha igaz is lenne, amit írsz, hol is van a maradék?

"Lehet vitatni hogy a MOL valójában mennyit is ér, de az mindenesetre biztos, hogy a részvény, értékpapír stb. a mai gazdaságban legalábbis egyenértékű a pénzzel."

Az utolsó félmondat valóban igaz, csak az a kár, hogy ettől még a manyupos pénz nincs meg.

"Ha ezt összeveted a MANYUP 3000 milliárdjával, amelyből kb. az 1/3-a megvan részvényekben, illetve a közel duplázódó államadósságot a stagnálóval, akkor rájössz, miért csinálja jobban az Orbán, ha tetszik neked, ha nem. Nem jól, de jobban. "

Eggen, Mo jobban teljesít.
1, Vess meg, nekem a hitel (bár igencsak szar dolog) de még mindig jobb, mint ha valaki a szükséges pénzt egyszerűen magánszemélyektől ellopja. És akkor a hetente esedékes "nemmegszorításokat" meg sem említem. Hát így nem nehéz bármit szinten tartani. Csau is csökkentette Románia adósságát, az ország meg nyomorgott, sikeres modell volt.
2, Jelenleg is veszünk fel hitelt (a papírjainkat mit gondolsz, miért viszik a külföldiek, Eltolcsy szép szeméért??)

Blogger Géza 2013.07.31. 13:59:21

@félázsiai 2llkedő: Ki reklámozta? Nem volt egyeduralkodó, bár a legnagyobb volt. Ami nyilván teljesen független volt az SZDSZ-nek juttatott támogatásoktól. :) Mert akkor itt virágzó, tiszta közélet uralkodott, amely neveket a fenti eseten kívül, Zuschlag, Hunvald, Hagyó és társaik neve fémjelzett. No meg a későbbi rekord GVH-s bírság, amelyben a STRABAG részesült.

tcom 2013.07.31. 14:01:05

@politikailagnemkorrekt:
A magànnyugdíjat zsarolàssal erőszakkal vettèk el. Hànyan jöttek volna önszàntukból az àllamhoz ezek közül, ha maga Matolcsy prof. is önkènt belèpett annak idejèn (hahaha)?

Ha a kedvenc pàrtom lenne 30 èvig kormànyon akkor sem lèpnèk vissza az àllamhoz. Mert az öregedèsi trendet nèzve, nem lesz aki kifizesse 30 èv múlva a nyugdíjakat. De màr Orbàn is szigorított az új nyugdíjba vonulókon.

Èn nem vèdem az MSZP-t, mert nàluk csak egy rosszabb galeri van, amelyik kihasznàlja a rugalmatlan, lusta,felelőtlen, avitt magyar nèpet.

Mekkora szègyen, hogy ma az emberek nagy rèsze visszavàgyik a szocializmusba? Àllamosítàs, vezèrkultusz, nyugatellenessèg, rasszizmus a menő. Mint Àzsia közepèn.

Pop40 2013.07.31. 14:01:39

@Blogger Géza:

Nem, lehet hogy csak 98%. Ez valóban nagyszerű.
azt azért halkan megsúgom , h normálisabb helyeken (nem Orbanisztánban) ha a miniszterelnök haverja egy (1) közbeszerzést úgy nyer meg, hogy rá írták ki, az a miniszterelnök repül.
Nem ám arról vitatkoznak a párthívei fórumokon, hogy ezer pályázatból csak 99, vagy 98%-ot nyert e meg ilyen feltételek szerint, vagy mindet.

"És persze a Közgép már 2010 előtt is ugyanúgy komoly szereplője volt a piacnak"

Most elő nem keresem neked Lajoska nyereségességének felfutását, de légy erős, nem volt ilyen nyereséges anno.
Az más tészta, hogy a csúnya gonosz szocik nem zárták ki mindenből, mint ahogy nálatok működik ez reflexből mindenkivel, aki nem hűséges fideszes elvtárs.

elwood 2013.07.31. 14:03:27

@Blogger Géza: van erről adatod ?

március végén 80% volt

" Az államháztartás bruttó, konszolidált, névértéken számított adóssága a GDP 79,6 százaléka volt 2010 első negyedévének végén – tette közzé a Magyar Nemzeti Bank (MNB)."

ezután bajnaiék aigha vettek bármilyen hitelt ezen túl. a kósa-szíjártó performanszot a forint bedöntésére meg ne ide számoljuk.

Pop40 2013.07.31. 14:04:02

@Blogger Géza:

Ja és ha ilyen veszett ügyes ez a Lajos, meséld már el nekem, miben is merül ki a Vitya által nagyon emlegetett nemzetközi versenyképessége?
Fenemód érdekelne. Estig nem leszek, de esz a fene addig is. (én csak annyit hallottam, hogy az eu csalás elleni hivatala megszállta ennek a nagyon versenyképes cégnek az irodáját, bizonyára véletlenül, ott ez a bevett szokás a nagyon versenyképes cégekkel.:D)

elwood 2013.07.31. 14:06:25

@politikailagnemkorrekt: "Az államnak viszont ugyanő mondjuk 5,5%-ra adja oda a pénzt a nagyi nyugdíjára."

az államnak nem kötelező minden évben infláció fölött emelni a nyugdíjakat ( ahogy most történik ) és végképp nem kötelező hitelből emelnie. takarékoskodhat is.

2llkedő 2013.07.31. 14:08:12

@Blogger Géza: "Az volt az utolsó negyedév, amikor az MSZP kormányzot"

A II. negyedév vége június vége. Május végén alakult az Orbán kormány. Az utolsó hónapban Bajnaiék már nem költekezhettek. Ha azt tették volna, akkor telekürtöli a világot a fidesz ezzel.

Államadósság:
2010 jan. 19,393.7
2010 feb. 19,515.4
2010 már. 19,411.2
2010 ápr. 19,323.1
2010 máj. 19,933.4
2010 jún. 20,470.5

2llkedő 2013.07.31. 14:09:19

@Blogger Géza:

Gejza!

Fogd rá a nyuszira!

elwood 2013.07.31. 14:11:15

@félázsiai 2llkedő: mostanában hintik el ezt a 85%-ot, korábban az összes bértroll is 80%-ról beszélt csak az hülyén jön ki hogy egy fillérel sem csökkent.
szerintem azt adták ki nekik, hogy 85%-ot kell emlegetni sokat, aztán tény lesz belőle.

2llkedő 2013.07.31. 14:14:05

@elwood:

"""Kikhez kell a propagandának szólnia?

A művelt intelligenciához, vagy a kevésbé képzett tömegekhez?
Mindig csak a tömegek felé kell irányulnia!

A propaganda feladata nem az egyesek tudományos kiképzése, hanem a tömegnek bizonyos tényekre, eseményekre, szükségszerűségekre stb. való figyelmessé tétele úgy, hogy azok jelentősége a tömeg érdeklődésének középpontjába kerüljön.
Minden propagandának népszerűnek kell lennie és szellemi színvonalát a felvilágosítandók legkevésbé képzett rétegének befogadóképességéhez kell szabni.
Minél nagyobb az a tömeg, amelyre hatást kell gyakorolni, annál kevésbé legyen magas a propaganda szellemi színvonala. Ha tehát a propaganda a háborúban való kitartás fokozását célozza, és éppen ezért az egész népre irányul, a túlságosan magas szellemi előfeltételek kerülésére a legnagyobb gondot kell fordítani.
Minél kisebb a tudományos tehertétel és minél inkább a tömeg érzelméhez szól a propaganda, annál átütőbb az eredmény. Ez a propaganda helyességének és helytelenségének legkitűnőbb fokmérője, és semmi szín alatt sem egynéhány tudósnak vagy esztétikai ifjoncnak a kielégítése.
A tömeg befogadóképessége nagyon korlátolt, értelme kicsiny és éppen ezért nagyon feledékeny. Ezekből a tényekből kifolyólag tehát minden hathatós propaganda csak néhány pontra kell, hogy szorítkozzék. Ezt a néhány pontot és néhány tételt addig kell vezérszavakban ismételni, amíg az utolsó is megérti ebből a szóból azt, amit akarunk. Mihelyt az ember ezt az alaptételt feláldozza és sokoldalú akar lenni, akkor a hatás elaprózódik, mert a tömeg a nyújtott anyagot sem megérteni, sem megemészteni nem tudja. Ezáltal azonban az eredmény is tovább gyengül mígnem végleg elmarad."""

Blogger Géza 2013.07.31. 14:20:00

@Pop40: Akkor ezt rosszul hallottad, semmiféle irodát nem szálltak meg. Vagy szerinted ha bármely céghez elmegy vizsgálódni mondjuk az adóhatóság, akkor az "meg van szállva", és ez már bizonyíték bármire is?

elwood 2013.07.31. 14:21:09

@félázsiai 2llkedő:

nekem ez jut eszember mindig, IMF, multik, bankok, nemzetközi pénzügyi körök, spekulánsok

"Az embereket mindig könnyű a vezérek uralma alá hajtani ... Csak annyit kell tenned, hogy elhiteted velük, hogy támadás alatt állnak, el kell ítélned a pacifistákat, amiért hiányzik belőlük a hazafiság és mert veszélyeztetik az országot. Ez minden országban éppúgy működik.

Hermann Göring"

el kell ismerni profik a propagandában. kár, hogy ilyen közelről kell nézni, és hogy az ország rámegy.

Blogger Géza 2013.07.31. 14:24:31

@elwood: Ez nem mostani, ez egy 3 éves adat, amit mindenki ismer, aki ért egy picit is a pénzügyekhez. Az, hogy ti szeretnétek elfelejteni, magánügy. :)

Tessék, egy több, mint egy éves cikk, de szerintem legalább 100 találatot bárki talál:

Az elmúlt évek csúcsértékét 2010. második negyedévében érte el, akkor 85,3 százalék volt az államadósság.

"http://www.origo.hu/gazdasag/20120517-sullyedni-kezdett-az-allamadossag.html"

Blogger Géza 2013.07.31. 14:27:37

@félázsiai 2llkedő: Hogyne, 2010. ápr 1-jén hirtelen bezárt az összes iskola, kórház, közintézmény, onnantól nem fizetünk kamatot az állampapírokra stb. nehogy a Fidesz "telekürtöljön". :D Te valami elképesztően buta ember vagy.

tcom 2013.07.31. 14:32:21

Itt legtöbben nem az MSZP- t vèdjük, csak elkèpesztő mennyire vèditek az Orbân-galerit.
Hogy a kènyes kèrdèsere nem vàlaszoltok. Hogy nem hàborodtok fel a Közgèpen, trafikügy, földosztàs, takszöv...
Lehet rabolni, osztogatni a haveroknak, csak mert nem Gyurcsànyèk?

De a legdurvâbba lâbàval szavazó 200ezer, aki elhagyta az orszàgot 2010-óta. A 200 ezren ne lovagoljatok, maga Kuszaszem àrulta el. Szerinte olyan vonzó lett MO, hogy ezek visszajönnek.

Mi van a tavalyi GDP "növekedèssel"? 2014-től az lesz a szèp, hogy nem lehet elmúltkormànyozni.

Holnap reggelig lehetne folytatni a kormàny balfaszsàgait. Addig óbègattak annak idejèn, hogy Gyurcsànyèk nem mertek 500 milliót Baumgàrtnerèrt az F1-ben. Mondjuk nem làttam sok èrtelmèt, de mèg is 100-szor hatèkonyabb lett volna, mint a Fradinak kiosztott 9 milliàrd.

A kb. 60 milliàrd, ami focira ment 3 èv alatt. Csak azèrz, mert a Kedves Vezető imàdja a focit.

De meddig folytassam? Alkotmànybírósàg, tandíj?

Valaki írta, hogy az egèszsèhügyben jobb a helyzet. Volt manapsàg kórhàzban? Èn voltam. Regènyt írhatnèk. Kàosz ès kő kemèny kommunizmus, korrupció, vàrólistàk, csődben lèvő kórhàzak, nem működő lift, nincs gyógyszer, wc papir, emberiessêg. Úgy menekültem el a kórhàzból.

A problèmàk nagy rèsze 60 èves. De kevès jó tendencia van az elmúlt èvekben. Jó hogy nem lehet kocsmàban bagózni, de most a kocsma előtt ordibàlnak, emberek ezreinek erontva a pihenèsèt. Mert arra nem gondoltak, mi lesz az ajtóban èjjel ordibàlókkal. A rendőrsèg szarik a bejelentèsekre.

A 6 èveseknek kötelező lett az iskola. De arra nem gondoltak hova kerül a több ezer plusz gyerek? A kisfiam osztàlyàban 34 lesznek. Kurva hatèkony lesz az oktatàsa.

Meddig folytassam?

2llkedő 2013.07.31. 14:35:05

@Blogger Géza: Ha megnézed a folyamatot akkor nem mondasz hülyeségeket. Nem egy adatot vettem ki, mint ahogyan te szoktad.

elwood 2013.07.31. 14:36:53

@Blogger Géza: a június végi adatban már bőven benne van az orbánék ámokfutása miatti eurógyengülés.
a március végi 80% a reális, hacsak nem mutatod ki, hogy március vége után bajnaiék még nagy összegű hiteleket vettek fel.

korábban 80% volt a hívószó

www.kormany.hu/hu/hirek/elfogadta-magyarorszag-uj-alkotmanyat-az-orszaggyules

"az utóbbi nyolc évben az ország rendkívüli adósságokat halmozott fel, az államadósság 2002 és 2010 között a GDP 53 százalékáról 80 százaléka fölé emelkedett"

most kiderült, hogy ez kevés akkor legyen 85%. ki tudja még mit hoz a múlt.

2llkedő 2013.07.31. 14:40:05

@elwood: 85 először, 85 másodszor.... Kérem a licitet!

Blogger Géza 2013.07.31. 14:56:21

@elwood: "80 százaléka fölé " És nem 80%-ra. Nagy különbség. 2010-ben végig 80% felett volt, attól függ mennyire, hogy melyik időszakot nézzük, de az utolsó oylan negyedév végén, amelyben az MSZP még kormányzott (ezt ált. negyedévente szokták kiértékelni), akkor még 85% fölé is. Nyilván lehetetlen egy konkrét napot megjelölni, hogy "mennyivel vette át", mivel a kormányváltás egy hosszabb folyamat, és még hosszabb, míg azok intézkedései beérnek, de a "80% felett" megfogalmazás az támadhatatlan.

elwood 2013.07.31. 14:59:40

@Blogger Géza: egy olyan negyedévben amikor szijjártó és kósa elkezdtek bohóckodni és bedöntötték a forintot.
ezt ne ródd fel bajnainak, hacsak nincs adatod arról, hogy áprilisban még hitelfelvétel történt.

2llkedő 2013.07.31. 15:01:08

@Blogger Géza: "amelyben az MSZP még kormányzott (ezt ált. negyedévente szokták kiértékelni), akkor még 85% fölé is."

85% fölé a negyedév végén ment, amikor már Piktorod jeleskedett. A Nestlé már megmondta, hogy fogd rá a nyuszira!

2llkedő 2013.07.31. 15:02:17

@Blogger Géza:

Gejza!

Kérd el Piktortól a Csontvázbrigád jelentését, oszt abból kiderül.

politikailagnemkorrekt 2013.07.31. 15:25:21

@elwood: Nem beszéltem emelésről. Csak arról, hogy ha x Ft befizetésből egyik évben x Ft. nyugdíjat fizet ki, majd következő évben egyszer csak az x-nek egy része más csatornába megy (marad tehát y), akkor az x és az y különbözetét ki kell onnantól pótolni valahonnan. Szerintem nem olyan bonyolult!

politikailagnemkorrekt 2013.07.31. 15:28:33

@tcom: Bocs, de milyen plusz gyerek? Orbán maga is elismerte, hogy sajnos csak rövid ideig tartott a születések számának növekedése. Ráadásul a most 6 évesek 2007-ben születtek, amikor is csökkent az élve születések száma. Az MSZP és SZDSZ vezette Főváros 2007 márciusban 19 (!) db. középiskolát szüntetett meg. Szerinted arról is Orbán tehet?

tcom 2013.07.31. 15:40:35

@Blogger Géza:

Akkor most hogy is van? 2010 április 80%, 2013 79%?
Ez lenne az eredmény? Mindezt a MNYUGP 3000 milliárdjával?

Géza!

Írtad, hogy a beruházások nem csökkentek 2010-óta. Írd meg a forrásod.

www.vg.hu/gazdasag/makrogazdasag/siralmas-adat-erkezett-hanyatlanak-a-beruhazasok-magyarorszagon-404759

Ez a KSH adataira támaszkodik. Ez nem aggasztó szerinted?

szandé 2013.07.31. 15:48:40

Ez van, de mielott elloknenk odebb a hatalombol, csinalj egy programot es ird be az osszes rendelkezesre allo politikus adatait, ki mit iger mit tett mik a kehetosegei elfogadotsaga mennyi a politikai ero mogotte es a becsutet indexe hogy adot dolgot megtehet, ugy hogy nem dobvissza 100evre. ES KEPZELD AKIT KIDOBA GEP AZ ORBAN VIKTOR ! lehet hogy nem tetszik de az eletben mindenert fizetni kell! ha ingyent akarunk a jovonkkel fizetunk.

tcom 2013.07.31. 15:50:23

@politikailagnemkorrekt:

Jó lenne tisztába lenned a tényekkel.
Kormányunk húzott egy pipát és eldöntötte, hogy 2013 szept. 1-ig 6 életévüket betöltötteknek muszály iskolába menniük. Ehhez azt is tudnod kellene, hogy eddig nem volt az.
Evvel az átgondolt döntéssel több ezerrel több gyerek kezdi meg az iskolát összel, mint amennyi hely van.
A balfasz Hoffmannék nem számoltak evvel. Korábban 2 ezer gyermeknek még nem volt egyáltalán helye sem, mert az iskolák beteltek.

Ők több tiz km-re távolabb kell majd iskolába menniük.

A legtöbb osztály így is 30-34 fővel indul majd, miközben az ideális ennél 10-el kevesebb.

Majd ha a te gyerekeddel járod ezt végig akkor dumálj! Mindennek van határa!!!

Igen az MSZP iskolákat szüntetett meg, de ki a faszt érdekel ez?

Azt is ajánlom neked, hogy vegyél részt egy sorsoláson, mint ahogy ez volt az országban, amikor is a szülők részvételével sorsolták ki az iskolákba kerülő gyerekeket. Milyen frankó volt azokak a szülöknek, akiket nem sorsoltak ki. Mehet ahova akar, próbálkozzon máshol.

Egyszerűen dühtő volt a hozzánemértés, a következményekkel nem számolás.

Blogger Géza 2013.07.31. 16:07:34

@tcom: Soha nem mondtam olyat, hogy a beruházások nem csökkentek 2010 óta. Ez természetes folyamat, hiszen megszűnt a egyre növekvő eladósodás, amely a beruházásokat korábban finanszírozta.

tcom 2013.07.31. 16:21:51

@Blogger Géza:
Szerintem meg ez a válemény helyes:

"Összességében az látszik, hogy a beruházások meredek visszaesésében fontos szerepet játszottak az elmúlt időszak kormányzati intézkedései. Az ágazati különadók visszafogták egyes szektorok beruházásait, miközben a kiszámíthatatlan kormányzati intézkedések hatására vélhetően a többi szektor is újragondolta beruházási szándékát."

Nem tudom, hogy van e összefüggés, de az energiszektor felére vette idén a beruházásait. Ugyen nem kell megkeresnem!?
Persze, hogy nem fejlesztenek, hiszen ki tudja garantálni, hogy megéri-e? Mi a biztosték, hogy kormány hogy nem folytatódnak ez egyoldalú intézkedések?

Én is egy multinál dolgozom, akit halálra szivat a kormány. És vagyok olyan tályékozott, hogy tudom, visszafogták a fejlesztéseket. Azt az összeget, amit műszaki fejlesztése fordítanánk megy a focipályákra, meg az extra nyugdíjemelésre.

Macropus Rufus 2013.07.31. 16:36:15

@Larry Silverstein:
"Ehhez több kell mint üres duma."
pl. az, hogy ne legyen ellenfele a párton belűl, országosan meg csak át kell írni a körzeteket és a választást. Már is nyert a Fidesz és Orbán ismét a szolgák lenöke lesz. De ehhez kell egy olyan ország aki zsigerből gyűlől mindent ami bal és szívből szeret minden ami jobboldali (megjegyzem: a szélső jobbot is nagyon komálja a nép...)
Szóval a Viktorunknak lesz vagy még 5-6 ciklusa.

Megjegyzem: a Hazafias népfront minden egyes választáson nyert 89 elött. Több kellett oda, mint üres duma ;) nemártott némi presszió kifejtése a beosztottakra + némi csalás sem ártott.
Lásd: 2010-ben amikor a hivatalos urnazárás után még vagy 4 órán át nyitva voltak bizonyos helyeken a szavazó fülkék. Én véleményem szerint minden 19:00 után érkezett szavazatt a Viktort segítette.
Csalás volt az keményen.
Szóval igazad van, több kell ide mint dumba...

balage_81 reloaded (törölt) 2013.07.31. 16:42:52

@Larry Silverstein: na mi van már, várnám a választ, hogy akkor demszky ugye mindenkinél jobb vezető volt-e vagy sem? larry pajtás, itt az idő, hogy következetesen méltasd a fővárosi vezetés 20 évét, rajta!

@Blogger Géza: tán ismétlem magam, de tényleg arra szeretnélek buzdítani, hogy folytasd a kormányoldal lejáratását, mert nálad és a többi elvtelen trollnál jobban senki sem tudja kimutatni ennek a gerinctelen és dilettáns hatalomnak a természetét.

tehát úgy állunk közel ugyanazon a szinten az államadóssággal, hogy közben elköltöttek 3 ezer milliárd forintot, felvették az utolsó, 500 milliárdos imf-hitelt, elkezdték elosztani a pénzt, amit bajnai az mnb-nél hagyott ÉS még voltak megszorítások is, amik a bokrosi szinteken jóval túlmutatnak.

ehhez képest:

- csökkentek a beruházások
- elment +200,000 ember külföldre
- tartósan 300 környékén a forint/eur árfolyam

van egy laza sejtésem, hogy a több ezermilliárdot ennél még egy bazári majom is hasznosabban tudta volna elkölteni.

köszönjük géza, kérlek folytasd!

Blogger Géza 2013.07.31. 16:46:43

@balage_81 reloaded: " felvették az utolsó, 500 milliárdos imf-hitelt," He? Miféle hitelt? Amúgy te nagyon buta vagy, ha egy hitelfelvétellel azt akarod bizonygatni, hogy attól csökkennie kellett volna az államdósságnak, a hitelfelvételtől NŐ az államadósság, te oktondi. Ez a szellemi sötétség jellemzi a sötétbalt, ezért nincs sok esély a hatalomba visszatérésükre - hála istennek.

2llkedő 2013.07.31. 17:02:53

@Blogger Géza: "hiszen megszűnt a egyre növekvő eladósodás, amely a beruházásokat korábban finanszírozta."

De jött Magyarország, amelyik jobban teljesít!

2llkedő 2013.07.31. 17:04:12

@Blogger Géza: Saját hülyeségedet ne reklámozd!

balage_81 reloaded (törölt) 2013.07.31. 17:19:42

@Blogger Géza: ez a vitastílus már akkor sem volt eredményes, amikor elkezdted a szánalmas kampányodat te fasz. mindenki látta a "thank you for smoking" című filmet, legkésőbb ott mindenki számára kiderült, hogyan "vitatkozik" egy aljas, cinikus szemétláda - mint amilyen pl. te is vagy

tehát nem válaszoltál eleve a többire, amit írtam (jellemző: kiragadunk egy részletet és már visszük is félre a témát), illetve összességében állapítottam meg, hogy az országban zajló folyamatok mit sem javultak, miközben imf-hitel is rendelkezésre állt, és használták is. tehát: kitágították a pénzügyi kereteiket már a kormányzás elején, és mégsem mentek semmire

na ezzel kezdjél valamit te kis hernyó pártkatona

tcom 2013.07.31. 17:20:23

@Blogger Géza:

"Soha nem mondtam olyat, hogy a beruházások nem csökkentek 2010 óta. Ez természetes folyamat, hiszen megszűnt a egyre növekvő eladósodás, amely a beruházásokat korábban finanszírozta.

Micsoda? Megszűnt az eladósodás, amely a beruházásokat finanszírozta. Atyaúristen. Ilyen hülyeséget még nem mondtál!

Beruházás? Beruházni a tulajdonosok szoktak egy vállakozásba. Építőipar, technológiai cégek, gyógyszeripar, járműgyártás... Nos, ez csökken. Annak, hogy egy cég fejleszt, vagy csak lecseréli a régi trafóállomásait, mint az EON mi köze van az eladósodottsághoz? Ennek ahhoz van köze, hogy megtérül-e, megéri-e? Mostanában a cégek arra szavaznak, hogy nem.

Megszűnt az eladósodás? Nem pont ennek az ellenkezőjét prédikálja a kormányod? A vállalatok is fuldokolnak az adósságaikban. Annyi változott, hogy a bankok kormányzati baszogatás következményeként már nem szívesen hiteleznek. A vállakozások terhei viszont nőnek. Pont holnaptól is egynéhány. Igaz, hopgy volt rezsicsökkentés választási célból, de a magánszemélyeknek, a cégeknek viszont növekedett az áramszámla. A pék drágábban gyárt kenyeret, amit te szépen előbb utóbb drágábban veszel meg. A Traqnzakciós adó is növekszik jövő hónaptól. Így szépen kifizetjük a rezsicsökknetést más módon.

Viszont, mivel ettől kezdve spórolnak az energiacégek a hálózatuk karbantartásánál, az elavult áramhálózat hibáit 10-szeresen lesz kénytelen valaki kifizetni a jövőben.

Ez egy felelőtlen kormány és ország, amely szépen fokozatosan elmarad a régiótól Szlovákiától, Lengyelországtól, de még Romániától is. Szép hely az a Balkán, csak sajna nekünk nincs tengerünk.

balage_81 reloaded (törölt) 2013.07.31. 17:29:03

@tcom: szegény géza annyira védi a szart, hogy már az ő száján is az folyik ki. gyakorlatilag jó látni, hogy pontosan ennyire magabiztos ez a rezsim: semennyire.

amíg gézák vannak, addig lehet tudni, hogy a hívők és fizetett pártkatonák bármire képesek, hogy védjék a legrosszabb döntéseket is.

bevitted a gyomrost, már lehet, hogy föl sem áll belőle:)))))

2llkedő 2013.07.31. 17:47:53

@tcom: "Szép hely az a Balkán, csak sajna nekünk nincs tengerünk."

De ha így haladunk, akkor Piktor lesz az EU vezére, és máris lesz óceánunk.

politikailagnemkorrekt 2013.07.31. 18:07:09

1. A muszáj szó pontos "j". (Még akkor is, ha nagyon tele vannak az osztálytermek.)
2. Amikor én jártam iskolába, a 80-as, 90-es években, akkor is sokan voltunk, általánosban 32-en, gimiben 42-en. Túléltük.
3. A szocik bezártak iskolákat, de ez "ki a f@szt érdekel" (idézet tőled) kijelentés a mai helyzet fikázásának tükrében az oksági gondolkodás ismeretének hiányát feltételezi. Az elfogultság, tudod, nem helyettesíti a gondolkodást.

Blogger Géza 2013.07.31. 18:39:40

@tcom: " Beruházni a tulajdonosok szoktak egy vállakozásba" A te kis egyszerű agyadban csak ez van, miközben a korábbi magas általános beruházási szintet az eladósodásból finanszírozott lakásépítések, állami autópályaépítések és hasonlók tartották magasan.

Sokat kell még tanulnod a gazdaságról, mert így csak égeted magad. Pl nézd meg, mi történt 2010-2012-ben a kulcsfontosságú feldolgozóiparban:

www.kormany.hu/hu/nemzetgazdasagi-miniszterium/hirek/dinamikusan-emelkedtek-a-feldolgozoipari-beruhazasok

Blogger Géza 2013.07.31. 18:42:54

@balage_81 reloaded: Nem tudok mit kezdeni ezzel, mert azóta is azon röhögök, hogy azt próbáltad levezetni, hogy egy IMF hitelfelvételtől csökkenni kellett volna az eladósodásnak. :D Ez a hónap vicce. :D De lehet, hogy az év vicce is lesz, eddig favorit!

(És ne haragudj, annyi hülyeséget írsz, nem tudok mindre reagálni, csak a legnagyobbakra, sorry.)

balage_81 reloaded (törölt) 2013.07.31. 18:54:56

@Blogger Géza: legközelebb majd nem hadoválsz butaságokat, és akkor nem kell a szavakon lovagolnod, sőt, talán azt is el tudod magyarázni, hogy a kormányod miért nem tudott élni a plusz források adta óriási lehetőségekkel és miért nem látszanak a gazdasági eredmények 3 év után. ezzel a válaszoddal most tehát kénytelen vagyok úgy tekinteni, hogy érdemi értelmezés és vita helyett az olcsó megfutamodást választod.

2llkedő 2013.07.31. 19:21:09

@Blogger Géza: Nekem nem fáj. Tudom, a negatív növekedés is növekedés. Tanulok.

Blogger Géza 2013.07.31. 19:31:57

@balage_81 reloaded: Nézd, ha neked nem eredmény a túlzott deficiteljárás 9 év utáni megszüntetése, az EU ellen is sikeresen megvédett ágazati adók (telekomadó, csipszadó), a 2012-es rekord összegben beáramlott működőtőke, a lakossági fogyasztás 2013-ban megindult növekedése, a 3% alá vitt infláció, a tartósan magas, korábban soha nem látott mértékű (kb 7 MRD EUR/év) külker mérleg többlet, a kétszámjegyű ipari növekedés a kormányváltás óta, a 2013-ra történelmi mélypontot elért kamatlábak, amelyekkel az állampapírokat el lehet adni (külföldön és belföldön egyaránt), a tartósan 3% alatti költségvetési hiány, csökkenő pályára állított GDP-arányos államadósság, a négy éve nem látott alacsony munkanélküliség, a 12 éve nem látott magas foglalkoztatottsági ráta, továbbá a 2013-as első negyedévi EU-dobogós növekedési pálya, akkor nincs miről beszélnünk. :)

tcom 2013.07.31. 21:30:00

@félázsiai 2llkedő:

Hagyd! Gèzàèk nem beszèlnek a 200ezer eltàvozottról pl. Legalàbb annyit, hogy az mind mszp-s komcsi.

De nem bírja a billentyüzetük a GDP (2012)-t, trafikmutyi, földosztàs, közgèp, tandíj, magnyugdíj...

Igaz, Gèza mèg a -GDP-t is megmagyaràznà. De mondjuk nehèz, főleg ha a lenèzett Szlovàkokhoz viszonyítjuk.

Gèzàt a KSH sem zavarja. Ha a KSH azt mondja 8%-al csökken a beruhàzàs, akkor erre nem reagàl.

tcom 2013.07.31. 21:32:34

@Blogger Géza:

Ja hogy dimanikusan rmelkedett a feldolgozó ipar. A többi 8 kazeória meg csökkent. Ez igazàn elhanyagolható.

tcom 2013.07.31. 21:37:20

@politikailagnemkorrekt:
Igen, tènyleg szemèt dolog iskolàkat bezàrni. Ezt is elitèlem. Nem nem èrdekel, hanem nem relevàns. Visszahozhatjuk az elmúlt 50 èv oktatàsi hibàit, de ha evvel vègeztünk...

De azèrt amit leírtam èrtetted? Mivel nem reagàltàl biztos rendben csinàlta a zemberek kormànya.

tcom 2013.07.31. 21:43:45

@politikailagnemkorrekt:

Illetve szerintem inkàbb ne beszèljünk az oktatàsról, mert a kormàny a koràbbi harcos tandíj-ellenessège màra kissè megvàltozott. Màra kb fel annyi a tàmogatott helyek szàma, mint amikor tüntettek Gyurcsàny hssonló szàndèka ellen.

Erről se beszèljünk? De mielőtt vàlaszolsz keresd visszs, mit kommentèl annak idejèn. Mert kínos lehet Gyurcsàny tetveit vèdeni.

tcom 2013.07.31. 21:48:35

Gèza sem vàlaszolt arra, mi a vèlemènye arról, hogy Varga Mihàly alkotta meg a devizahitelezès törvènyi lehetősègèt 2001- ben. Gyakorlatilag ez a törvèny szabàlyozza ma is a hitrlezès menetèt.
Kurvàra valószínű hogy ezen vàltoztatattak volna, ès nem örültek volna a devizahitelezès kedvező hatàsainak.

balage_81 reloaded (törölt) 2013.07.31. 21:48:47

@Blogger Géza: nocsak, mégis próbálkozol valamivel? jó, akkor nézzük miért van mégis beszélnivalónk

a külker többlet és egyáltalán az ipari termelés felfutása nem a kormány miatt, hanem annak ellenére sikerülhetett jól. ugyanis semmit nem tett, amivel ezt segítette volna ugyebár. plusz ezek főleg azok az autóipari beruházások és termelés, amikről bizony még bajnaiék alatt döntöttek a befektetők. az itthoni fogyasztás visszaesését ezért sem nevezném eredménynek, mert nyilván köze van ahhoz, hogy kevesebb terméket importálunk. itt tehát semmit nem bizonyítottál

deficit-témában ismét felhívom a figyelmed, hogy a 3 ezer mrd-os einstandot és a megszorításokat bárki meg tudta volna csinálni, ez nem teljesítmény, arról meg nem szólsz, hogy ez 20 év múlva mennyire fog hiányozni. tehát nem a növekedésből vagy a sikeres reformokból jött be a pénz, hanem a manyup-lóvéból meg a különadókból, amiket meg kell tartani, ami = kis hitelezés, bizonytalan növekedés

a cds-felárak és a finanszírozás nem a kormány, hanem az usa bankóprés eredménye. nemrég még imf-tárgyalásokat kezdtünk, tán emlékszel. ehhez ennek a kormánynak a világon semmi köze.

a cds-felárunk magasabb a csehekhez képest, mint 2010-ben, és az állampapírokat még így is drágábban adjuk el, mint a hasonlóan megítélt országok. ezen százmilliárdokat bukunk mellesleg, ha akarod, linket annyit adok kalkulációval, hogy megeszed a billentyűzeted.

az egyetemek eközben szénszüneteket tartanak, ezt valahogy kifelejtetted. a reálbérek csökkentek tavaly, a gdp visszaesett, miközben németország és szlovákia pl vígan nőtt (előbbi a felvevőpiacunk, utóbbi ugyanúgy export-vezérelte gazdaság, mint mi).

az előbb linket is kaptál arról, hogyan zuhantak és zuhannak a beruházások idehaza, erre sem reagáltál valahogy...

a bejövő pénzek pedig ki is utaztak azonnal az országból, illetve az anyabankok veszteségpótlásai a leányok felé. ez is egyes, már le is ülhetsz.

végül pedig munkanélküliség: mivel 200 ezer ember kénytelen volt elmenni, hogy van pofád neked még bármilyen statisztikákkal jönni?

Pop40 2013.08.01. 00:34:31

@Blogger Géza:

Adóhatóság? Az EU csalás elleni hivatala neked ugyanaz, mint a magyar adóhatóság?:DDDD
Végül is, teljesen igazad van, múlt héten is itt járt az Olaf szemben, a sarki péknél. :) Jövő hétre pedig Kovács Jakab lakatoshoz jelentkeztek be. :DDD

Valahogy elfelejtetted kifejteni, miben is merül ki Simicskáék Vitya által nagyon emlegetett nemzetközi versenyképessége?

2llkedő 2013.08.01. 06:50:50

@tcom: "A költségvetésnek nincs elég pénze a devizahitelesek megmentésére. Ha meg tudunk állapodni a Bankszövetséggel, akkor kompromisszumos javaslat lehet erről ősszel a parlamentben, de ha nem, akkor a kormány önálló javaslatot tesz majd" - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a TV2-nek.

Más farkával verik a csalánt.

Nem ismerik azt a mondást, hogy addig nyújtózkodj, ameddig a takaród ér.

Reactor 2021.09.02. 01:00:53

Nem attól gonosz, és elvetemült bűnözö a Viktátor, mert nem mond el mindent, ferdít, vagy hazudozik. Ez igazából már csak a hab a tortán. A szónoklatait elnézve meg valamiért kapásból Göbbels ugrik be nekem, bár sz'tem ez még őrá nézve is komoly sértés lenne.
No de semmi gond, láttuk, Göbbels milyen véget ért anno...kis szerencsével a felcsúti törpe is erre a sorsra jut.

@Larry Silverstein: Persze, hogy több kell. Csalás, például.

@tisztapista: Nem kell? Akkor igazából hót fölösleges bármiféle kormány. Hasznosat egyik se csinál, kárhoz pedig a tizedük is sok.

@visszakettopadlogaz (törölt): Az is egy választás, hogy "egyik se". Nem a kommunista időkben élünk, hogy kötelező voltál szavazni.

@svega: Ez így van, nem véletlenül tart már hosszú ideje az oktatás lezüllesztése és a mélyhülyék tenyésztése. Az agyatlan, ostoba butabirkák felett könnyű uralkodni, könnyű nekik bármit tényként beadni, gondolkodni egy se fog, mennek bégetve maguktól, ha előrenéznek is, csak egy segget látnak: az előttük haladóét. A gondolkodni tudó és akaró kisebbség meg elmenekül ebből a romhalmazból. Így múlik el a világ dicsősége...

@: Remek, remélem te voltál az első, akit kipenderítettek a munkahelyéről, amikor a felcsúti csüngőhasúd komplett vesztegzár alá rakta az országot. Segond, sörösdobozt még mehetsz szedni nettó 47 ezerért az autósztráda mellé, Matolcsidióta haverod amúgyis megmondta, hogy annyi pénz mindenre elég...

@♔batyu♔: Ezt tényleg nem, csak épp négyszer annyi hitelt vett föl a ruszkíj haverkáitól, mint anno Kádár. De sebaj, mutogass csak tovább ujjal a Kurcsányra meg a Libajnaira, meg a Sorosra, meg az EU-ra, ilyenkor többnyire ez szokott következni.

@Blogger Géza: Nem az a baj, hogy vannak ilyen cégek. Az viszont már igen, hogy semmivel se jobbak a multiknál.

@almatermelő: Átfogó és teljes körű politikusirtás. Nézettől, párttól függetlenül.
Ha már mindegyiket a lámpavason himbálja majd a jegeces januári szél, na AKKOR végre neki lehet állni a szarhegy elhordásának, és lehet építeni a helyére, amit akarunk.

@elwood: Ennek mondjuk az is az oka, hogy mindkettő büfészak, és töméntelen mennyiségű munkanélkülin kívül mást nem ad az országnak. A jogász-közgazdász lufi már réges-rég kidurrant, de az egyetemek csak ontják-ontják magukból a frissen végzetteket.

@tcom: Azt speciel nem bánom, ha a bankrendszer omladozik. Okoztak már épp elég kárt az adófizetőknek, közvetlenül is és áttételesen is. Most szívjanak ők is.
A külföldi tőkét meg egyáltalán be se kellett volna engedni. Az első, amit tettek, az az volt, hogy felvásárolták/szétverték a hazai konkurenciát, az így munkájukat vesztett embereket meg nagy kegyesen éhbérért güriztetik. Ahhhhh, ezé' oszt megérte ám!
süti beállítások módosítása