Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Levél Magyarországnak, feladó Béla, van devizahiteles ismerőse

2013. július 24. - Szarvas Norbert

levc3a9l.jpgTisztelt Miniszterelnök Úr, Fideszesek, Politikusok, Polgártársak!

A nevem tök mindegy, legyen Béla. Problémám viszont annál fontosabb, hiszen több ezer embert érint Magyarországon. Olyan elképzelhetetlen igazságtalanságot követtek el ellenem, amit nem tolerálhatok, hiszen az éhhalál küszöbére sodortak engem és a családomat egyaránt. Az alábbiakban nevesített történetben a másik fél egyoldalúan az én (és társaim) kárára módosítgatott, ígérgetett és tukmált.


2007-ben a nagy nehezen megszerzett (megörökölt) közel 20 millió forintommal szerettem volna valamit kezdeni. Mivel egyszerű munkásember vagyok, aki nem rendelkezett semmilyen pénzügyi képzettséggel, ezért bementem egy befektető vállalathoz egy brókerházba, ahol segítséget kértem. A célom nem a nyerészkedés volt, bár bevallom, örültem volna a pénzem gyarapításának. Ott egy jól fésült elegáns bróker srác vett kezelésbe, és jól rám tukmált valami papírokat. Nem értettem én ehhez, de kénytelen voltam elhinni, hogy 300%-ot gyarapodik a pénzem minden évben. Bevallom, nagy büszkén írtam alá a különféle papírhalmazokat (közülük emlékszem valami olyanra, aminek a neve: Veszélyek és Kockázatok), miközben annyira siettem, hogy nem igazán maradt agyi kapacitásom mindet elolvasni. Otthon nagy boldogan meséltem, hogy mennyivel jobban fogunk járni, mint amennyit a bankban kapnánk, 8-10% körül. Nem is sejthettem, hogy itt valami nem stimmel, nem lehetséges magas kockázat nélkül ilyen magas hozamra szert tenni.

Ahogy teltek az évek, a befektetésem értéke folyamatosan csökkent, miközben azt vettem észre, hogy a bróker srác egyre jobb kocsival áll be a házam felhajtójára. Ha jól emlékszem, valami gazdasági világválság maszlagról magyarázott nekem évekig, és intett nyugalomra, miközben 2010-től Orbán úr és Matolcsy úr folyamatosan megnyugtatott, hogy Magyarországon nincsen válság és megszorítás. Így biztos vagyok abban, hogy ezek a brókerek lopták el és tartották meg maguknak a pénzemet. Mára a 20 millióból már csak 10 millióm van.

Azt gondolom, hogy több ezer becsületes magyar embert vezettek félre az elmúlt években, és csalták ki zsebükből a millióikat. Egyoldalúan változtatták az árfolyamokat, amikről minket egyáltalán nem kérdeztek meg. Ráadásul, ahogyan a tévéből hallani lehetett, minden ésszerű magyar bejelentést (Kósa, Matolcsy és a többiek) a külföld aljas támadása követett el a forint ellen (mivel dollárban van a pénzem, ezért engem érzékenyen érint, hiszen erre is rábeszéltek, én egyáltalán nem akarom most már, bár lehet, hogy akkor akartam, de nem, mégsem akarom).

Kérem Önöket, hogy amint a devizahitelesek sorsát a szívükön viselik és felhasználják az adófizetők pénzét a megmentésükre, próbáljanak meg azonosulni a mi problémánkkal, szegény befektetési károsultakkal is, akiket sorra tévesztettek meg, és hiányosan informáltak minket (például senki nem mondta, hogy az árfolyam változhat, illetve zuhanhat; mi pedig nem gondoltuk, hiszen nem vagyunk szakemberek). Mi nem kérünk többet az igazságnál. Az elmúlt években olyan megpróbáltatásokon kellett átesnünk, amit nem kívánunk senkinek. Mivel nem fértünk hozzá a millióinkhoz, ezért Mallorca helyett csak a Balatonra tudtunk lemenni nyaralni (évente 3 hetet), és az aspeni síelésünket kénytelenek voltunk Donovalyra korlátozni. De nehézségeink a mindennapokban is megmutatkoznak, hiszen az 1200 forintos 1 literes O2 ízesített ásványvíz helyett csak Szentkirályiba tudunk invesztálni.

Én büszke magyarnak tartom magam, aki büszkén áll a nemzeti kollektíva mögé, és aki nem hagyja magát a külföldi karvalytőkével és érdekekkel szemben. A jogainkat súlyosan károsították, és bár nem értek a pénzügyekhez, de azt számoltam ki, hogy a brókerek évenkénti 300%-os hozammal számolva jönnek nekem kamatos kamatban több mint 200 millió forinttal. Ez nem kis pénz, és ezért mára egységes egésszé szerveződve elkezdjük a pereskedéseket, ahogyan a hitelkárosultak is. Mert mivelünk, magyarokkal bármit meg lehet tenni?

Az államtól nem várunk mást, kedves elvtársak, csak annyit, hogy segítsenek meg minket, és vállalják át a veszteségünk 50%-át állami támogatás formájában, a többit pedig hárítsák a brókerekre. Mi semmiben sem vagyunk felelősek. Minket teljes mértékben megvezettek. Segítsenek a befektetési károsultaknak! Segítsenek Magyarországnak!

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr325419378

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.07.24. 12:26:03

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jancsopanza 2013.07.26. 12:11:24

@makkospacal: Igen, ez valóban sokkal "kerekebb" így, de én magamnak nem generáltam adósságot, illetve csak annyit, amennyit ketten elbírtunk. Szerencsénk volt, mert viszonylag jó áron jutottunk használt lakáshoz, nem kellett hozzá túl sok hitel és az is elég régen történt (90-es évek eleje-közepe).

Sipi [CH] · http://www.youtube.com/user/HungaryFreedom 2013.07.26. 12:18:15

@makkospacal: "Semmi luxus, 4 fal, föld, plafon, 54nm 2 szoba, régi ház egy gettóban."

kedves baratom.
ha te lakast vettel ugy,hogy nem votl ra meg a penzed, akkor minek hivod azt, ha nem luxusnak?:-))))

vegyetek mar tudomasul, hogy a lakas nem jar. egyszeruen nem juttatas. az vegyen lakast, akinek van penze ra. ha nincs ne vegyen, mert ha ki is tudja fizetni a hitelt, akkro is racseszik, mert also hangon bukja a lakas ertekenek 30 szazalekat a kamat miatt, azaz egy 10 millios lakas legjkobb esetben is 13 millioba fog kerulni..

hart mi a luxus, ha nem szorni a penzt arra,hogy dragabban vegyel valamit a valos ertekenel?:-)

"Valahol lakni kellett, mert bérelni gyerekkel nem lehetett akkor."

ez meg ugy kamu, ahogy van:-)
legfeljebb nem neztel utana rendesen, vagy nem biztal meg egy szakembert, hogy ha mar te nem tudod hogyan kell, akkor o nezzen utana neked.

a legrosszabb, legdragabb megoldast valasztottad, pazarolva a magad es csaladod penzet, a gyerekeid orokseget.

es akkor nem luxus..:-)

aranyos ez a felelotlen mentalitas:-)
ahol en elek az atlagkereset jatekpenzre - ertsd: HUF - atszamitva netto 1.2-1.5 millio korul mozog. es nem vesznek lakast. mert luxusnak tartjak. te megis, a havi 1-200e jatekpenzre mit gondoltal?:-DDD

es ne kezd el, hogy ezert nem lehetet, meeg azert. azert nem lehetet, mert nem megoldast keresel sem te, sem a tobbi hasonszoru, hanem mindig csak a kifogasokat es az alkalmat, hogy telesirhasd a parnadat. lehetoleg masok elott. keservesen, hangosan bombolve. esetleg a foldon tekeregve hisztizve:-)

ideje lenne vegre felnott, felelos emberekkent viselkedni. vagy kurvara meg fog buntetni benneteket az elet. a devizahitel az elso(?) figyelmeztetes. lesz meg rosszabb is, ha igy folytatjatok.

makkospacal 2013.07.26. 12:20:16

@jancsopanza:
Így még kerekebb.
De most a kétezres éveket írjuk, túl vagyunk a 90-es évek ingatlanár boom-ján.
És nekem a kétezres években kellett ezt megoldanom. Hát nem sikerült, mert becsaptak. Nem csak engem. 1,5 millió "hülyét" csaptak be.

Szüleim is nagyon okosak most, de 94-ben vettek házat 3M-ért, ami most 35M-t ér. És nyomják nekem a "bezzeg"-et. Szerencsések. Én akkor még csak 19 voltam.

Örülj te is a szerencsédnek. Rosszindulat nélkül mondom.

makkospacal 2013.07.26. 12:22:24

@Csa gyikok, en leleptem (Sipi):
Te hogyan oldottad meg mesélj?
Vetted, vagy kaptad?

Egy újabb okostojás kibic vagy csak?

KopaszMercis 2013.07.26. 12:36:28

@Puskát kellett volna hozni:
Osszeeskusznek es a zsidok felgyujtjak a reichstagot!!!!

Sipi [CH] · http://www.youtube.com/user/HungaryFreedom 2013.07.26. 12:37:56

@makkospacal: en bereltem. mar amig meg nem untam azt, hogy a prolik szavazatat orbanek az en adombol veszik meg es hogy az unokaim is azt torlesszek, hogy viktor kiraly hatalmon van:-)

szoval csak annyira kibic, hogy velem fizetettetek egy darabig a felelotlensegeteket:-)

amig hagytam, ugye:-)

KopaszMercis 2013.07.26. 12:41:00

@Csa gyikok, en leleptem (Sipi):
Havi 1.2-1.5... Ird mar le hol van az, nehogy veletlen oda koltozzek.. Ennyit meg madzsarisztanban is ossze lehet kalapalni..

Sipi [CH] · http://www.youtube.com/user/HungaryFreedom 2013.07.26. 12:46:05

@KopaszMercis: nem mondod...
mikor lett ennyi az ATLAG, LEGALIS, LEADOZOTT jovedelem madzsarisztanban?:-)

mert en az ATLAGROL beszeltem. nem azt, hogy ossze lehet kalapalni, hanem mondjuk ennyit keres egy konyvelo. egy hetkoznapi. bejelentve, adozva, biztositva.

egyebkent svajc:-)

de norvegia meg ennel is jobb, csak utalom a hideget:-D

Ad Dio 2013.07.26. 12:49:46

@Csa gyikok, en leleptem (Sipi):

"hart mi a luxus, ha nem szorni a penzt arra,hogy dragabban vegyel valamit a valos ertekenel?:-)"

Aki 2008 előtt vett fel hitelt, annak a választási lehetősége az volt, hogy hitelből vesz sajátot, vagy kb ugyanennek az összegnek a 70-80%-áért bérel valamit. Szerinted melyik a luxus? Apránként tulajdonba jutni, vagy szolgáltatásért kifizetni? Ha erre még ráteszed azt is, hogy sokan önerővel építkeztek, tovább javítva a gazdasági mérlegükön, akkor meg végkép kitűnik hogy a gondolkodásod nem túl racionális.

Sokkal inkább agitprop egybites szöveg.

Könnyű ma okosnak lenni, de ez csak történelmi tapasztalatból megy ilyen jól.

Nekem nincs deviza hitelem, de az akkori helyzetben (2006 előtt főleg), a saját ingatlan tűnt gazdaságosabbnak megoldásnak. Egyébként ma is így van, csak a hitel dolgában túl vagyunk egy fontos történelmi tapasztalaton.

KopaszMercis 2013.07.26. 12:51:23

@Csa gyikok, en leleptem (Sipi):
Svajcban senki nem vesz lakast mert adot kell utana fizetni. Az alberleti dij pedig adoalap csokkento. Svajc amugy azert szar mert csunyan beszelnek, es tulsagosan kocka hely. Amugy nem rossz. Norvegia persze mindet visz. Igaz annyira hideg ott nincsen mint madzsarisztanban vagy svajcban (nyilvan ertem oslot nem a spitzbergakat). Osloban napkozben ritkan fagy en ugy hallom.

Mindegy hat Europan belul jol dontottel barmennyire is relativ szar lehet ott elni.. Mondjuk oda mar talan lehet gyereket vallalni. Mivel foglalkozol? IT?

$pi$ 2013.07.26. 12:53:44

@Csa gyikok, en leleptem (Sipi): "vegyetek mar tudomasul, hogy a lakas nem jar. egyszeruen nem juttatas. az vegyen lakast, akinek van penze ra. "

Te meg egy nagy köcsög vagy. Remélem, hogy hamarosan szézcsattansz az úton és a tűzoltók nem vágnak ki, mert az "nem jár". Vagy esetleg a kórházba döglesz meg, mert a gyógyszer az nem jár, az vegyen gyógyszert, akinek van pénze.

Ad Dio 2013.07.26. 12:55:10

@makkospacal:

Sipi egy igazi tőről metszett baltroll. Csak módjával érdemes etetni :-).

Úri muri 2013.07.26. 12:57:00

@makkospacal:
Nem cseszegetni akarlak, mert van elég bajod. Azt is elismerem, hogy minden élethelyzet más és nehéz beleélnie magát bárkinek egy másik ember életébe. DE! 3 millió önrészre felvenni 9-et, szerintem iszonyú felelőtlenség. Elhiszem, hogy nem luxuslakást vettél, de azért a lakásárak nem 12 millánál kezdődtek. Egyébként meg volt, amikor én is béreltem, de olyat ám, ahol cserépkályha volt, meg fával fűthető bojler a melegvízhez. Aztán a sajátom egy 100 éves belsőudvaros bérházban, olyan sötét volt, hogy nappal is égetni kellett a villanyt. Ja, és senki nem tolt semmit a fenekem alá és soha senkinek a pénzén nem éltem (kivéve, amikor iskolába jártam + utána fél évet, aztán leléptem otthonról). Egyszer az egyik kollégám, akinek még a cipőjét is az anyja vette, a lakását meg örökölte, csodálkozva megkérdezte tőlem, te hogy csinálod. Elmeséltem neki.

Szelid sunmalac 2013.07.26. 12:57:58

@Ad Dio: Ruhellem, hogy minden idiota most azzal jon, hogy utolag konnyu okosnak lenni, kozben meg rinyalnak mindenfele! Felejtsetek mar el ezt baszki!
Felnott emberek vettek fel hitelt. Szavzhatnak, autot vezethetnek, fegyvert vehetnek. De ha bazmeg elcsesz valamit, akkor azonnal "nme lehetett tudni", meg "becsaptak", meg "nem tudhattam". A picsaba! A sajat penzevel kufarkodott. Mindnekinek nagy volta pofaja az aruhitelbol vett siktevere, az uj autora, a nagyobb hazra. Aztan amikor a valutajatek nem jott be, akkor mindenki rinyal. Kurvara elegem van ebbol! CHF-ben kapta a fizeteset? Nem? Akkor tozsdezett. Arfolyamokra tippelt. Nem jott be. Vallalja a felelosseget minden felnott ember a donteseiert! Nem utolag konnyu okosnak lenni ugy latom, hanem gondolkodni, meg embernek lenni!

$pi$ 2013.07.26. 13:04:21

@Szelid sunmalac-Elmeny designer: "Kurvara elegem van ebbol! CHF-ben kapta a fizeteset? Nem? Akkor tozsdezett."

Miben is tőzsdézett? Forintban volt a fizetése, forintot kapott és forintot törleszt. Nem lehet b+, hogy a bank tőzsdézett te elmebajnok?

Ad Dio 2013.07.26. 13:04:29

@KopaszMercis:

Szerinted. Remélem nem kötelező egyetérteni.

Az én verzióm szerint ez a Sipi néha mond egy-két igaz dolgot is. De a szövegének a 99% szimpla egybites agitprop. Épp annyira nem szimpatikus az agyonegyszerűsítő, erősen politorz véleménye, mint a többi bal vagy jobb trollé.

Szelid sunmalac 2013.07.26. 13:18:16

@$pi$: Forintban kapta a fizeteset, CHF alapu hitelt vett fel. Ki az elmebajnok? Na ezert kretenek, amiert te is, mert megprobalnak mindent felremagyarazni. mindenki mas hibas, csak ok nem.

Ad Dio 2013.07.26. 13:20:05

@Szelid sunmalac-Elmeny designer:

Kár összemosni a hitelből nyaraló vagy plazmatévéző szerencsejátékost azzal, aki lakást vett a hitelmanin.

Akkor, amikor a hitel törlesztője 15 éves (vagyis még belátható) futamra alig 25-30%-kal magasabb mint a bérleti díj, a gazdaságilag racionális lépés a saját hitelre.

Ha már előkerült Svájc. Dolgoztam ott egy darabig, meg még fogok is minden bizonnyal, így ismerem az árakat. Ott egy ingatlan ára kb az arányos magyar ár alsó hangon 15-20x-osa. Vagyis egy 100nm-es családi viskó a tág agglomerációban simán beleáll az 1,5 millió frankba (ami ugye 360 millió forint). Ennyi pénz (nem is kapod meg, de ha megkapnád) havi törlesztője egy 15 éves futamra a baromi alacsony svájci kamattal is min. 10-13 ezer frank (2.5-3 millió forint) lenne. Ehhez képest egy ilyen házat 3-4000 frankért lehet bérelni. Itt a különbség nem 25-30%, hanem 2-300%.

Egyébként a választás amúgy is virtuális: nem kapsz ennyi pénzt hitelre.

Sipi [CH] · http://www.youtube.com/user/HungaryFreedom 2013.07.26. 13:24:08

@Ad Dio: en kurvara jobboldali es kapitalista vagyok:-)

arrol nem tehetek, hogy madzsarisztanban a marxista-leninistat hiszik jobnak:-)

Sipi [CH] · http://www.youtube.com/user/HungaryFreedom 2013.07.26. 13:25:33

@KopaszMercis: igen, it, mar 13 eve tolom.

az kifejezetten jol fizet:-)
egy ilyen kockanak meg kifejezetten jo egy kockaorszag:-)

$pi$ 2013.07.26. 13:27:34

@Szelid sunmalac-Elmeny designer: "Forintban kapta a fizeteset, CHF alapu hitelt vett fel. Ki az elmebajnok?"

Azert vette fel a frank alapú hitelt, mert a forint hitel majdnem 40%-al volt drágább és a bank, meg a pénzügyi szakemberek meg a kormány is megesküdött, hogy minden rohadt jól fog menni.

Ha a forint kamata úszott volna meg, akkor meg azt modnaná mindenki, hogy milyen hülye volt aki forint hitelt cett fel. Megjegyzem hogy ha a komenisták jutnak a hatalomra megint, akkor elmegy a forint kamat megint az egekig, aztán lehet szidni azokat, akik forint kamatot vettek fel annak ellenére, hogy az sokkal drágább volt.

Merthogy a "forintban keresek, tehát forint hitelt jó felvenni" egy nyilvánvaló baromság.

Ad Dio 2013.07.26. 13:29:31

@Csa gyikok, en leleptem (Sipi):

:-)

A netes tevékenységed alapján se jobboldali nem vagy, se kapitalista, se liberális. Bal oldali is csak azért, mert egy "balos" pártot tolsz nagyon alacsony szinvonalú agitproppal. A való életben lehet hogy van valami közöd mindehhez, de itt nem derül ez ki.

Szelid sunmalac 2013.07.26. 13:34:42

@$pi$: Nyilvanvalo baromsag. Ertem. Dragabb volt, de tudtad mennyit kell fizetned.
Mert MINDNEKI azt mondta? Na errol beszelek papa! Mindenki a hibas, de TE, meg a kedves barataid nem. Miert is lennenek? Ha azt mondjak nekik, hogy marpedig a kutba jo dolog beugrani, es ehhez egy politikus meg vigyort is villant, te ugrasz is. De tudod mit? Ha ennyire kreten vagy, inkabb kutba ugorj, annak a mentesi koltsegei meg mindig alacsonyabbak, mint a faszom hiteledet mentegetni, mert nem vagy kepes az alapok megertesere sem!

Sipi [CH] · http://www.youtube.com/user/HungaryFreedom 2013.07.26. 13:38:58

@Ad Dio: elmondjam lassabban?
a hitel nem arra van,hogy rongyrazzon az ember. ha hitelt verszek fel azert teszem, mert ugy tudom megforgatni a penzem, hogy az kitermelje a hitel futamideje alatt a hitelt, a kamatokat es valamennyi pluszt. aki sajat tulajdonu lakasra hitelt vesz fel, az akkora penzugyi baromsagot kovet el, mint ide nagykata - ez most kb 1100 km;-)).

a hitel nem lakasvasarlasra van, mert az kifejezetten rossz penzugyi manover. a bank persze ad, mert a bank leszarja, hogy valaki mire cseszi el a penzet. nem apukaja az adosnak, ahogy a kocsmaros sem apukaja a szeszkazannak, hogy megmondja, mit igyon es mennyit es jajj, mi lesz a majaval. de ha mar valaki bevallalta, hogy minimum 30 szazalekkal dragabban vesz meg valamit azert, mert nincs penze - ez micsoda egy oxymoron, mi?:-DDD - akkor ne nyigjon es ne masoktol kovetelje a sajat maga alatal elbaszott financialis hattere rendbehozatalat.

Ad Dio 2013.07.26. 13:42:48

@Szelid sunmalac-Elmeny designer:

Mint mondtam nincs devizahitelem, de azt gondolom hogy a helyzetben levő hitelesek zöme nem hitelelengedést akar, csak tisztességes játékszabályokat. Hibásak? Persze. De gondold végig mit vernek le rajtuk:

1. árfolyamveszteség - váratlan, senki által előre nem látott és megadurva mértékű
2. gazdasági válság, munahelyek megszűnnek
3. forinthitelek alapkamathoz kötöttek (tudom: szépen csökken a törlesztőm hónapról hónapra)

4. 1+2 eredményeképpen lértejön egy sereg nem fizető rossz hitelszerződés, ami miatt keletkező bevételkiesést a 3. pont miatt egyedül a még fizető devizások nyakába lehet csak varrni.

Az első 3 pontot még én is azt mondom hogy be kellene tudni valahogy nyelni. De azt már nagyon meg tudom érteni, hogy a 4. kiveri a biztosítékot.

Ráadásul hogy a magam szempontját is hozzátegyem: nem szeretnék olyan országban élni, ahol kb egymillió embert kilakoltatnak és életreszóló szegénységre kárhoztatnak - még ha részben a maguk hibájából is történik a dolog. Nem szeretnék brazíliát itthon.

Sipi [CH] · http://www.youtube.com/user/HungaryFreedom 2013.07.26. 13:44:33

@Ad Dio: hat igen
a te feladatod engem meghatarozni, igaz?:-)

apa, nem gondolod, hogy egyszerubb es szebb lenne az eleted, ha magaddal foglalkoznal es azt kalapalnad helyre a magad kis kertjeben, ami boldogtalanna es elegedetlenne tesz?;-)))

Úri muri 2013.07.26. 13:46:15

@$pi$:
Ha jól tudom, a CHF kamata az elmúlt években pont csökkent, tehát nem azért ugrottak meg a törlesztőrészletek, mert emelkedett a frank kamata, más okai voltak.

Forintban meg például azért jobb hitelt felvenni, mert ha 5 év múlva úgy döntök, hogy visszafizetem az egészet (például mert elszállt a forint kamata), akkor a felvett 3 millió helyett nem 5-öt kell visszafizetnem, hanem annyit, amennyit felvettem.

CyberPunK 2013.07.26. 13:52:59

@Úri muri: "Ha jól tudom, a CHF kamata az elmúlt években pont csökkent, tehát nem azért ugrottak meg a törlesztőrészletek, mert emelkedett a frank kamata, más okai voltak."

Nem jól tudod.

Úri muri 2013.07.26. 13:59:14

@CyberPunK:
index.hu/gazdasag/penzbeszel/2013/07/23/igy_lehetne_megnyugtatoan_rendezni_a_devizahiteles_mizeriat/
"Pedig a zloty nagyon hasonló pályát járt be a svájci frankkal szemben, mint a forint. A különbség, hogy Lengyelországban a frankhitelek kamata lekövette a CHF-alapkamat 2008 utáni csökkenését, nálunk viszont még nőttek is a kamatok."

Ad Dio 2013.07.26. 14:07:45

@Csa gyikok, en leleptem (Sipi):

Elmondtad lassabban, de sajnos nem lett racionálisabb.

Én is igyekszem kibontani a magam dolgát, hátha átért.

Induljunk ki mondjuk egy 2+2-es vidéki családból, havi 250e forint nettó bevétellel 2006-ban.

Opció 1:
- bélrelni egy 80nm-es lakást havi kb 50-60e forintért (a mi vidékünkön ennyiért kaptál egy 80nm-es panelt, vagy tégla tömblakást).

Opció 2:
- megvenni egy hasonló ingatlant. Az árak alapján akkoriban 80nm lakást kaphattál 10-12M forintért. Lehetőséged volt félszocpolra (5-600e), lakáskasszára. A maradék 15 éves futamra deviza alapon akkoriban 70-80e forint/ hónap.

Opció 3:
- építeni egy 80nm-es házat. A helyzet még jobb: teljes szocpolt lehet felvenni, alacsonyabb a kamat és van támogatás is új lakásra. Épp akkoriban építkeztünk, így tudom az árakat fejből. 11M forintból építettünk egy 110nm hasznos alapterületű hagyományos falazatú házat (könnyűszerkezetesen 60e/nm futottak a szerezetkész épületek). Ráadásul ellentétben az első 2 opcióval, a modern technológiának hála, a későbbi rezsiköltségek sokkal alacsonyabbak lettek (4 m3 fával kifűtöm a telet - ami jelen áron fuvarral/felvágatással együtt 70e forint).

Szumma:

250e nettóból mindhárom vállalható

Opció 1. 15 év alatt kifizet 15x12x50-60=9-10.8M forintot, cserébe nem lesz semmije a végén. egyenleg: -9 - -10.8M

Opció 2. 15 év alatt kifizet 15x12x70-80=12.6-14.4M forintot, a végén lesz egy lakása, aminek az értéke 2006-ban a tendenciákat figyelve több lesz mint a vásárláskori. Egyenleg: jó esetben 0, rosszabb esetben -1 - -2M.

Opció 3. Hasonló a másodikhoz, viszont a kezdti jobb feltételek, illetve a rezsi megtakarítás miatt az egyenleg szinte tutti pozitívra volt várható 2006-ban.

Senki nem látta előre a jövőt. Továbbra is azt tartom, hogy most könnyű okosnak lenni utólag. Aki 2000-2008 közt adósodott el, azok közt inkább szerencsén múlott ha nem devizában tette ezt, hanem forintban.

Ad Dio 2013.07.26. 14:10:18

@Csa gyikok, en leleptem (Sipi):

Te sem nagyon kérsz engedélyt amikor rólam írsz. Nem is kell. Szabadon vélelmezhetsz rólam bármit. Remélem nekem sem kell folyamodvány amikor Rólad írok véleményt...

Sipi [CH] · http://www.youtube.com/user/HungaryFreedom 2013.07.26. 14:31:00

@Ad Dio: persze, hogy vallalhato.
nem azt mondtam, hogy nem vallalhato. azt mondtam, hogy rossz uzlet es mindenkeppen buko.

azt az axiomat nem tudod megcafolni, hogy valamihez minimum 30 szazalekkal tobbert jutsz hozza, mint a valodi erteke:-)

Ad Dio 2013.07.26. 14:41:35

@Csa gyikok, en leleptem (Sipi):

"azt az axiomat nem tudod megcafolni, hogy valamihez minimum 30 szazalekkal tobbert jutsz hozza, mint a valodi erteke:-)"

Látod, ezért mondom hogy alacsony szinvonalú agitprop amit nyomsz. El ugyan nem olvastad amit írtam, de már van is kész eszed, amit osztogatsz is. Ezért tartalak trollnak :-/.

Azt ugyanis nagyvonalúan "kifelejted" hogy 1. a lakhatást meg KELL oldani valahogy. 2. az ingatlanok ára nem válságos években biztosan emelkedik.

Ergo ha 1, 2 igaz (cáfold kérlek ha nem), akkor az egyenleg bérlakásban 15 éves távlatban -10M, vásárolt használtban max -2M, építettben 0, jobb esetben pozitív mérlegű.

Cáfolj meg.

KopaszMercis 2013.07.26. 14:43:39

@Ad Dio:
"1. árfolyamveszteség - váratlan, senki által előre nem látott és megadurva mértékű"

Ezzel vitatkoznÁk... En ugy vettem fel a deviza hitelem, hogy vegig csokkent a torlesztom... De figyeltem hogy olyan rovidlejaratu legyen, hogy Orbannak es a szoci osztogatasnak az eloszelet is elkerulje. 2005-2007 kozott vhog igy. En amugy direkt luxus cikkekre vettem fel. Asszem az USAba mentem belole meg talan vettem vmi epol gepet. Vmi 3 evre 33 ezerrol indult a torlesztom es 32-31 kore ment le talan.. Ha jol emlexem. Nemtom. Nem nagyon viselt meg se igy se ugy. Itt mar az oszodi beszed ota lehet tudni hog nagyon nagy baj van a fejekben, mind ket oldalon. Es aki ezt latta az tudta hogy csak ido kerdese higy ez a higfos balkan cigany nep megassa a sajat sirjat... Aki enyire hulye az ideig oraig uszhatja meg komolyabb kovetkezmenyek nelkul...

Ad Dio 2013.07.26. 14:50:24

@KopaszMercis:

EKKORA léptékűre senki nem számított. Mint említettem 2006-ban építkeztünk. Akkoriban kikértem egy csomó ember véleményét a dolgokról. Ezek részben barátok, részben fizetett pénzügyi tanácsadók voltak. EGYBEHANGZÓAN állították hogy a chf hitel a megfelelő választás közép vagy hosszú futamra. Még egyszer: nem a BANK mondta! A többség 2012-15 krönyékére várta akkoriban a valuta úniót.

A végén a szerencsének meg a kemény fejemnek köszönhető csak, hogy forintban adósodtam el.

Sipi [CH] · http://www.youtube.com/user/HungaryFreedom 2013.07.26. 14:53:18

@Ad Dio: latom, nem erted..:-)

nem baj. elobb-utobb menni fog:-)

Sipi [CH] · http://www.youtube.com/user/HungaryFreedom 2013.07.26. 14:55:14

@Ad Dio: nem kell megoldani valahogy?
erted? ez egy elbaszott, kadarista propaganda, ami mellett harcolsz. nem kell. az van, aminek megtermeled az ellenerteket es kifizited. ha csak berlakasra telik, az van, ha sajatra, vehetsz. meg hitelre is vehetsz, csak akkor kicseszel magaddal. vag yspekulalhatsz valutaarfolyamnra, ahogy a devizahitelesek, akkor kicseszel magaddal + magas kockazattal cseszel ki magaddal.

nem kell mindenkinek lakast venni. ezt felejtsd el, ahogy van.

Ad Dio 2013.07.26. 14:59:59

@Csa gyikok, en leleptem (Sipi):

Nem drága, a zavar a Te fejedben van. Ezt Te is tudod, hiszen meg sem kiséréeled érdemben cáfolni amit írtam, csak jön a zsigeri politroll duma.

De trollkodj csak tovább bátran, nem kötelező mindenkinek gondolkodnia. Úgyis csak az a lényeg hogy Orbán Viktor meg a Fidesz takarodjon...

Ad Dio 2013.07.26. 15:01:55

@Csa gyikok, en leleptem (Sipi):

:-)

Azt írtam, hogy a lakHATást kell megoldani... kezdesz karikatúrává válni.

KopaszMercis 2013.07.26. 15:03:00

@Ad Dio:
En kicsit szelsosegesebb ember vagyok mint te. En tudtam hogy itt baromi nagy szar kerul a palacsintaba... A termeszetet meg nem tudtam volna mondani de a svajci frank alapu hitelt tudtam h nem jo otlet hosszutavra.

Mondjuk az az ismerosom aki 315-os euro mellett vett fel hitelt biztos nem ert velem egyet ;)

De mire szamithatunk, hogy kadarorban gyurcsany kover stb. Nevu fasszopoi majd itt normalis a kornyezetunkbe hatekonyan integralhato gazdasagot fognak krealni?

Ad Dio 2013.07.26. 15:09:49

@KopaszMercis:

"De mire szamithatunk, hogy kadarorban gyurcsany kover stb. Nevu fasszopoi majd itt normalis a kornyezetunkbe hatekonyan integralhato gazdasagot fognak krealni?"

Én nem várok "fentről" semmit. A vállalkozásom nem egy rakéta, de stabil növekedésben van 10 éve. A nagyobb visszalépéseket nem az aktuális kormány lépései, hanem a saját hibáim okozták (olyanokban bíztam meg, ekikben nem szabadott volna).

Pont lesarom a politikusokat. Az államadósság és a hiány az ami engem érdekel ebből a körből. Még az infláció vagy GDP növekedés sem - megygőződésem hogy csalnak vele.

2013.07.26. 15:17:35

@KopaszMercis: Szóval Austráliában azt vizsgálják, hogy négy bank hogyan lett szert Extra profit-ra, aminek a magítélése erősen kétséges. De te azt állítod, hogy ez a fogalom ismeretlen. Hiába, a tények makacs dolgok. Szerintem nem csak a koponyád sima.

Sipi [CH] · http://www.youtube.com/user/HungaryFreedom 2013.07.26. 15:33:15

@Ad Dio: nincs mit cafolni.
az alapvetesed rossz, nem tudsz olyan ervet felhozni, ami alatamasztana. ott, nalatok madzsarisztanban, orban viktor kicsi szemetdobjan lehet, hogy egy darabig elkapirgaltok a koszos, kadartol orokolt kis illuziotok kozott, de aztan jon az allamcsod, es lesz nemulass:-)

erted..

lehet, hogy tok igazsagtalan, hogy elut a vonat, mert te vagy a gyengebb es nem szep a gyegebbet bantani, de ha ott dekkolsz a sinen, meg fog tortenni. es baszottul nem fogja erdekelni a fizika torvenyeit, hogy te mit tartasz igazsagosnak es mit nem, a molzgasi energie peppe zuzza a csontjaidat es a szerveidet, zsakban fognak temetni.

karikaturazhatsz, szemelyeskedhetsz, de te leszel az, akinek par even belul 1 kilo parizerre es 2 kilo kenyerre lesz eleg a havi fizetese a rezsi kifizetese utan a hiperinflacio miatt ha igy folytatjatok. mert a vilaggazdasag szempontjabol olyan jelentektelen kis semmi az az orszag, hogy siman hagynak benneteket megdogleni a sajat hulyesegetekben. nem vagytok tenyezo.

es a kormanyotok nagyon meg lesz csinalva, mert elmondom a titkot: nem parancsolnak senkinek. a bankok, a banki alkalmazottak, a bankok altal uzemeltetett gazdasag szereploi es azok alkalmazottai fizetik az adot, amibol azok a beszelo majmok jatszak az eszuket. nem fognak ok dirigalni. meg egy par hulye huzas, meg egy par agyhalott-mentes, meg egy par haracsado es nincs love. nincs munkahely. nincs fizetes. nincs ado.

Úri muri 2013.07.26. 15:34:28

A legnagyobb probléma szerintem nem is azzal van, hogy sokan devizában adósodtak el, mert nem gondolták, hogy ilyen mértékben meg fog változni/ megváltozhat a környezet, sokkal inkább azzal, hogy a teljesítőképességüket jóval meghaladó mértékű hitelt vettek fel, akkorát, hogy már a felvételkor szinte elmentek a falig. Aki ma bajban van, annak jó része ezért van bajban és nem önmagában a devizahitel miatt. Egyébként talán 2006 és 2007-ben felvett hitelek kivételével, a devizahitelesek kb ott vannak törlesztőrészletben, mintha ft hitelt vettek volna fel, tehát ha csak ezt a körülményt vesszük, akkor még jobban is járt.

Ad Dio 2013.07.26. 16:00:40

@Csa gyikok, en leleptem (Sipi):

Na. Csak megtalálod a hangod. Ez már igazi eszetlen politroll halandzsa. Benne a hívószavak, a vezérgondolatok, nyakon öntve megfelelő mennyiségű indulattal. Brávó.

Ész az nincs sajna benne, de nem is kell. Az már szétfeszíti a műfaj határait ;-).

Derék gyerek vagy Sipi.

:-)))))

Sipi [CH] · http://www.youtube.com/user/HungaryFreedom 2013.07.26. 16:08:58

@Ad Dio: jol van haver:-)

csak arra figyelj majd par ev mulva, hogy a patkanynak negy laba van. meg fog elozni a kukaert futasban. barmennyire is igazsagtalan lesz:-)

Ad Dio 2013.07.26. 16:10:09

@Úri muri:

Ez egy közkeletű tévedés.

Amikor 2006-ban hitelt készültem felvenni, a deviza és a Ft hitel ajánlatok (havi) közt kb 30% különbség volt. Ekkor az Euro 245 körül volt, Svájci frank 160 körül.

Csak az árfolyam-változás 50%, ráadásul a svájci frank hitelek kamata emelkedett azóta nem is kicsit. Szóval az akkori 30% előny mára 60-70% hátránnyá változott.

Az én forinthitel törlesztőm meg stabilan csökken, nemhogy nőne.

Ad Dio 2013.07.26. 16:13:27

@Csa gyikok, en leleptem (Sipi):

"IT" hm... feltéteezne az ember némi intelligenciát... aztán meg téved... remélem a munkád során nem kell sokat kommunikálnod... mert ezekkel a képességekkel... nos...

:-/

Sipi [CH] · http://www.youtube.com/user/HungaryFreedom 2013.07.26. 16:34:02

@Ad Dio: miattam ne aggodj:-)

nekem mar jo:-)

egy olyan helyen elek, ami ugy mukodik, ahogy en szeretem

"A svájci félig-közvetlen demokrácia alapelve, hogy a hatalom a néptől származik. Ez azt is jelenti, hogy a nép fenntartja magának a két alapvető jogot, a szavazatit és a választásit. A kormányok, és a törvényhozók feladatát nem a hatalom gyakorlójakén határozza meg, hanem a közügyek működtetőjeként. Ők a közösséget a nép alkalmazottjaiként szolgálják, hogy ezzel is könnyítsék azok minden napi munkáját."

hu.wikipedia.org/wiki/Sv%C3%A1jc

FYKI;-)

Ad Dio 2013.07.26. 16:45:26

@Csa gyikok, en leleptem (Sipi):

Nem aggódom. Élj jól. Főleg ha elfogadod a Svájci világot. Nekem annyira nem jött be. Néha a munkám kapcsán megyek oda is, de nekem az nem demokráci ami ott van. Ilyennek képzelem a falansztert. Szabály-szabály-szabály. Tíltás-kötelesség-tíltás. És összevissza hazudozás egymás közt természetesen (mert senki nem tud ennyi szabályt betartani ha élni akar).

De ha Neked tetszik, lelked rája.

Sipi [CH] · http://www.youtube.com/user/HungaryFreedom 2013.07.26. 17:18:34

@Ad Dio: az valoban meg van tiltva, hogy MASOKAT veszelyeztess, akar a jogaikat, akar a testi epseguket.

es mukodik. remekul mukodik.

erdekes egyebkent, amikor egy, a kommunista es a nemzeti szocialista diktaturakbol otvozott, korrupt, koztorvenyes bunozok altal vezenyelt feldiktaturaban ulo alak fikazza svajcot:-)

Ad Dio 2013.07.26. 17:42:56

@Úri muri:

:-/

Nem.

Te azt állítottad: "a devizahitelesek kb ott vannak törlesztőrészletben, mintha ft hitelt vettek volna fel".

A portfóliós cikk ellenben NEM azt állítja hogy a frankhitelesek havija alacsonyabb (pont az ellenkezőjét mondja) ma is mint a forintosoké. Azt állítja, hogy a mai napig még mindig jobban jönnek ki mint a forint hitelesek, mert a számukra káros árfolyamváltozás és kamatnövekedés folyamatszerűen ment végbe, nem pedig átmenet nélkül. Így eleinte kevesebbet fizettek, aztán ugyanannyit, végül többet mint a forintosok. Viszont a tendencia nem nagyon látszik megfordulni, így lassan biztosan rosszabbul fognak járni....

Ráadásul itt nem is ez a lényeg. Itt nem arról van szó, hogy "ki jár jobban". A lényeg az, hogy a devizások személyesen nem tehetnek a világválságról és a felvett hiteleket az akkori törlesztőre méretezték, nem pedig akár 80-100%-kal többre. A bankok mindent áthárítanak rájuk és ez nem megy. Nem haragszom a bankokra sem, mert ők is présben vannak - versenyeznek egymással, meg kell felelniük a részvényeseiknek, a kormány éppen nem teremt számukra ideális körülményeket stb. De ettől még azt gondolom, hogy a még fizető devizásokra terhelni mindent elfogadhatatlan. És ha a bankok maguktól nem változtatnak, "segíteni" kell nekik.

$pi$ 2013.07.26. 17:50:00

@Szelid sunmalac-Elmeny designer: "Nyilvanvalo baromsag. Ertem. Dragabb volt, de tudtad mennyit kell fizetned."

Marhaság barátom. A forint alapú hitel is éppen annyira bizonytalan (ha nem bizonytalanabb) mint a frank. Csak éppen szerencséjük volt azoknak, akik azt vették fel.

Ha pl. öt év múlva 18% lesz a forint alapkamata, az otp meg felemeli a forint hitel kamatát 30%-ra, akkor meg majd azt mondják, hogy "hú, de okosak voltak a forint hitelesek".

Persze most az index blogokon minden komenista forintot vett fel, meg mértéktartó életet élt és nem keveredett adósságba, tudom. Azt is, hogy kivétel nélkl mind azért, mert pontosan látta hogyan fog változni a pénzvilág, dehát a komenista proletárok már csak ilyenek: hazudnak.

Ad Dio 2013.07.26. 17:53:32

@Csa gyikok, en leleptem (Sipi):

Már megint jött fel pici troll-sleim... remélem legalább ez ilyenkor jólesik. Látványnak nem túl épületes.

Svájcnak megvannak a maga előnyei, de ennek nagyon komoly ára van. Azon a környéken ahol laktam minden második lakó perben állt valakivel a környéken. Közben mindenki mosolygott, jópofizott - majd a legapróbb bakira egymásnak rontott. Kedvencem sztorim az, hogy jött a cégünhöz egy ügyfél. Nyitott Jaguarral (volt neki kettő, mert nem tudott dönteni két szín közt). Valamiért a szomszéd felhajtója előtt állt meg az autójával. Bejött, ügyezett, indulna. De nncs meg a kulcs. Úgy emlékezett, hogy a kocsiban hagyta, e nincs ott. Keressük egy órán át. Végül bekopogtunk a szomszédhoz, hátha látott valamit. Ki sem jött, csak kinyújtotta a kulcsot, mondván: még egyszer ne állja na a háza elé. Na erre csúnyán ráfaragott: a kocsi tulaja beperelte magánterület-sértésért. Engem is szeretett volna tanunak.

:-D

Úri muri 2013.07.26. 18:09:31

@Ad Dio:
De.
A kb azt jelenti, hogy körülbelül. A különbség mindenesetre csökkent , kiegyenlítődött, sőt a devizahitel törlesztője nagyobb is lett valamennyivel a ft hitelénél, de semmiesetre sem 70%-kal, mint ahogy te írtad. Vagyis a kezdeti előnyt elveszítette a devizahitel, de mivel eleinte kevesebbet fizettek, ezért eddig összességében jobban jártak, még akkor is, ha a részletük megemelkedett. Persze csak ezt az egy szempontot figyelembe véve jártak jobban. Hogy 10-20 év múlva mi lesz a helyzet összességében, azt nem tudom.

Ad Dio 2013.07.26. 18:23:39

@Úri muri:

A kezdeti előny: 30%
A 2006-os CHF árfolyamhoz képest az elmozdulás 50%.
A forint alapkamat 2006 nyarán 7-8% volt, ma 4%. Ennek megfelelően csökkent a forint hitel kamata is
Ellentétben a frank hitelével, ami drasztikusan megnőtt.

Ha ezeket összeadod, simán kijön a 60-70%.

Igaz ez a legdurvább idősza adatai alapján jön ki, ezt elismerem.

Úri muri 2013.07.26. 18:46:14

Hát, a Portfolio cikke nem támasztja alá a számításodat, pedig ők elég jól hozzáférhetnek a szükséges adatokhoz. Nézd meg az "Egy példa" részben szereplő grafikont.

Ad Dio 2013.07.26. 20:11:51

@Úri muri:

Mivel ennek a képletnek a számai nem túl bonyolultak, ráadásul mivel a "számításaim" egybevágnak azzal amit hallok hitelesektől, azt gondolom a Portfolio-nál a hiba (vagy terelés ha úgy tetszik, nekik nem igazán érdekük a devizahitelek ellen beszélni). Nem ez lenne az első eset. Néha írnak akkora ökörségeket, hogy csak zeng. Máskor persze normális cikeik is vannak.

KopaszMercis 2013.07.26. 21:22:10

@Könnyen elkaptuk, uram!:
Nem ausztraliaban holt teher veszteseget vizsgalnak. Vegyel elo egy kozepiskolas kozgazdasagtan konyvet. Mikrookonomia. Meg az is lehet hogy megerted ami benne szerepel.

2013.07.26. 22:22:00

@KopaszMercis:" The extra profit contribution comes about because banks have increased the interest rates they charge customers more than their own costs have increased as a result of the financial crisis."

Ez nem holt teher veszteség. Kevered az elmaradt haszont és a tisztességtelen piaci magatartás erőfölénnyel való visszaélését.

2013.07.26. 22:30:42

@KopaszMercis: Egyébként meg a holtteherveszteség a be nem fizetett adótartalom miatti kiesés társadalmi szinten. A monopóliumoknál tárgyaljuk. Itt szó sem volt monopóliumokról! minek keversz bele oda nem illő fogalmakat?
A holt teher veszteség abból keletkezik, hogy a monopólium tetszőlegesen magas árral dolgozhat. Ennek következtében a kereslet visszaesik. Akeresleti és kínálati függvény metszéspontja így eltéra fogyasztói többlet és a termelői többlet által meghatározott adósávban. Az így kialakult differencia a holtteher veszteség.

2013.07.26. 22:34:41

@KopaszMercis: Az extra profit hozzáadódása abból jön, hogy a bank az ügyfelek felé jobban megemelte a kamatot, mint ahogyan a saját költségei nőttek a pénzügyi válság miatt.

Hol látsz itt holtteher veszteséget???
Gyenge próbálkozás volt!

2013.07.26. 22:40:29

@KopaszMercis: Adott esetben a contributon onna jön, hogy a bank a piaci körülmények megváltozása miatt a terheket áthárította az ügyfelekre kamatemelés formájában.
Segítsek angolból?

repecs 2013.07.27. 06:23:18

Sok olyan ember létezik aki kitalálja a véleményét majd csak azokat az érveket veszi figyelembe amik ezt erősítik. Mer hát az úgy van ahogy gondolom. Az ilyenekkel nem érdemes vitatkozni nem fontolják meg a másik fél véleményét.
Amúgy hogy lehet az hogy a föld majd minden országában pénzügyi probléma van akkor most mindenki hülye? Amerika, Olaszország, Portugália, Ciprus, Magyarország mindenki? Valami itt nagyon el van aszva.

repecs 2013.07.27. 06:23:18

Sok olyan ember létezik aki kitalálja a véleményét majd csak azokat az érveket veszi figyelembe amik ezt erősítik. Mer hát az úgy van ahogy gondolom. Az ilyenekkel nem érdemes vitatkozni nem fontolják meg a másik fél véleményét.
Amúgy hogy lehet az hogy a föld majd minden országában pénzügyi probléma van akkor most mindenki hülye? Amerika, Olaszország, Portugália, Ciprus, Magyarország mindenki? Valami itt nagyon el van aszva.

Don Quixote de la Ferko 2013.07.27. 09:32:37

@Ad Dio:

Végigolvastam újra. Ennek köszönhetően ez a véleményem róla:

Lopod a fát a közeli erdőből?

Gázzal fűtök. Október elején bekapcsolom, nyár elején kikapcsolom.
Fél éves fűtési szezon (beleköthető, várom az idióta trollt) alatt durván 250,000.- helyi egységet fizetek érte. Ez havi 41,666.666666666666666 Forint (buzeráns matektroll úgyis átszámolja).

Ugyanez fával:
Kémény nincs. Építése engedélyezéssel cirka (matektroll, barátod, oktatód és segítőd az értelmező kéziszótár) 500,000.-

Cserépkályha, az legalább reggelig tárolja a hőt, cirka(matektroll, barátod, oktatód és segítőd az értelmező kéziszótár) 500,000.-
Szoba visszaállítása, festés cirka (matektroll, barátod, oktatód és segítőd az értelmező kéziszótár) 200,000.-

Tehát durván 1,200,000.- helyi egység, és Alleluja, lehet fával fűteni.

Egy köbméter fa kiszállítással 25,000. - 30,000.- Forint. Havi szükséglet 1 -1,5 köbméter.

Összefoglalva:

Laza 1 - 1.5 millás befektetéssel elérhetem, hogy az éves két kapcsolómozdulattal szemben fát vághatok napi rendszerességgel, hamuzhatok napi rendszerességgel, cipelhetem a fát napi rendszerességgel, rakhatom a tüzet napi rendszerességgel, és Alleluja, megtakarítok szinte semmit.

Gazdaságos, értelmes.

Ha nem gond, maradok a gáznál. ha nincs gáz, akkor úgyis gáz van, nem a meleg hiánya lesz a probléma.

******************

Igen, komplett hülyét csináltál magadból.

Ad Dio 2013.07.27. 10:27:28

@Don Quixote de la Ferko:

Kedves Ferenc! Még mindig nem értem miért cseszegetsz. Mutads be kérlek a hsz-omban azt a pontot ahol bárkit rá akarnék venni a fázásra. A párhuzam a devizahitelesekkel kapcsolatos eljárás miatt került kifejtésre. És épp az olyanok miatt tartottam indokoltnak anno gázár támogatást (bár én NEM gázzal fűtök), mint Te, mivel az átépítés irreálisan nagy beruházás. Remélem Te megengedhetnéd magadnak ezt is ha az élet úgy hozná, de akadnak akik ha nem gázzal fűtenek, akkor megfagynak :-/.

Ennyit állítottam, nem többet. Olvass kérlek figyelmesen, mert tényleg hülyét csinálsz magadból.

NB: természetesen nem lopom a fát. Egy helyi cigány vállalkozó hozza, erdőtisztításból származó ágfa. Az éves fűtésköltségem - ha érdekes ez bármilyen szmpontból - kb 70e forint (60e forintnyi fa és -10 alatt egy minimális villanyos rásegítés).

Don Quixote de la Ferko 2013.07.27. 11:08:23

@Ad Dio:

Kedves Béla!
Nem értem, mit érzékeltél cseszegetésnek.

"Mindemellett fával fűtök, szintén gazdasági okokból."

Leírtam, hogy miért fűtök gázzal, szintén gazdasági okokból. Az, hogy ez neked nem tetszett, a legkevésbé sem érdekel.
Örülök, hogy kiborultál azon, hogy más vélemény is van a tiéden kívül, ha ez is elég volt a hisztidre, készülj fel, az élettől még ennél keményebb pofonokat is kapsz majd.
De ha neked jobban tetszik az, hogy hülyét csinálsz magadból, mert más nem a te véleményedet preferálja, akkor tedd nyugodtan, engem nem zavar.

Ad Dio 2013.07.27. 11:19:10

@Don Quixote de la Ferko:

:-)

Félreértettél. Nem "hisztiztem", csupán értetlenül figyeltem a teljesen indokolatlan idegbeteg kirohanásodat. Lassan értésre jutok: azt hiszem egy újabb trollal állok szemben, úgyhogy be is fejezem az etetésedet.

Jó virtuális hadakozást kívánva, maradok tisztelettel :-D...

NB. abszolutte nem érdekel mivel fűtesz, az egész eredeti hsz-ban egyetlen szó sem volt aminek okkal ugrottál volna

marosy 2013.07.27. 14:39:43

@babo_: Devizahiteles 'teccik lenni? Igen? Az cumi... Kellemes cumizást. Muahahahaha.

Don Quixote de la Ferko 2013.07.27. 14:58:58

@Ad Dio:

Az jó. De ugye nem sírod könnyesre éjjel a párnádat, mert volt valaki, aki ellent mert mondani zseniális ömlengésednek?
Nem venném a szívemre, ha nem maradhatnál az önmagadnak emelt szellemi magasságban. ha megnyugtat, majd időnként lenézek rád.

Mindentől függetlenül relaxálj, akkor talán elfogadod, hogy van olyan ember a világban, aki nem a te sekélyes életed módszerei szerint éli világát.

KopaszMercis 2013.07.27. 18:43:29

@Könnyen elkaptuk, uram!:
A piaci erofolenybolfakado termeloi tobblet ami a tokeletes verseny eseten kialakulo arnal magasabb arbolfakad, az holt teher veszteseg.

Segithetsz nekem angolbol ha szeretnel, de az olyan lenne, mintha en a homoszexualitasrol akarnalak teged kioktatni. En nem ertek hozza, te pedig buzi vagy. Te nem tudsz angolul en pedig igen.

In economics, a deadweight loss (also known as excess burden or allocative inefficiency) is a loss of economic efficiency that can occur when equilibrium for a good or service is not Pareto optimal. In other words, either people who would have more marginal benefit than marginal cost are not buying the product, or people who have more marginal cost than marginal benefit are buying the product.
Causes of deadweight loss can include monopoly pricing (in the case of artificial scarcity), externalities, taxes or subsidies, and binding price ceilings or floors (including minimum wages). The term deadweight loss may also be referred to as the "excess burden" of monopoly or taxation.

Ott van buzie vagy.. Magasabb ar mert monopolium. Magyarorszagon ez szoba sem johet mert verseny van a bankok kozott. Ezert nem haritjak at rank a tranzakcios adot.

Te mond te csodalkozol a nap vegen hogy szegeny vagy? Vagy tudod hogy azert van mert buta vagy?

Ad Dio 2013.07.27. 18:45:55

@Don Quixote de la Ferko:

Hamika troll, hamika :-).

Nagy a meleg, mi?...

Don Quixote de la Ferko 2013.07.27. 21:38:47

@Ad Dio:

Nagy. Láthatóan megfőtt az az üres massza, amit az agyad helyén hordasz.

Ad Dio 2013.07.27. 23:32:12

@Don Quixote de la Ferko:

A "massza" szó a gör.-lat. "massa", tömeg szóból származik. Az "üres massza" szerencsétlen képzavar. Ha jól értettem sután előadott szándékodat, akkor legközelebb javaslom az "üres lé" kifejezés használatát, mely ebben a szövegkörnyezetben konnotációs lehetőség is ld "salátalé", "leveslé", "híg a leve" stb.

Örülök ha segíthettem.

Fizetni a kasszánál lehet. Üdv.

2013.07.28. 00:34:05

@KopaszMercis: Te, nagyonhülye! épp azt írod le, ami engem igazol!
Társadalmi szinten jelentkezik a holtteher veszteség, nem cég szinten. Hú, mekkora öngól!

Tudod, ki hisz neked? Akkor jártál te külföldön, mikor cigit csempésztél Ukrajnából.
Anyáddal laksz, és Babettával jársz. Azért vagy ilyen kemény!
A homoszexuális kitérődet pedig nem tudom mire vélni. Gondolom, ez a belső vágyaid kivetítése lehet, mert én nem buziztalak. Szeretnéd, ha valaki jól megbaszna. Nem én leszek.

2013.07.28. 00:44:48

@Könnyen elkaptuk, uram!: " Egyébként meg a holtteherveszteség a be nem fizetett adótartalom miatti kiesés társadalmi szinten. A monopóliumoknál tárgyaljuk. Itt szó sem volt monopóliumokról! minek keversz bele oda nem illő fogalmakat?
A holt teher veszteség abból keletkezik, hogy a monopólium tetszőlegesen magas árral dolgozhat. Ennek következtében a kereslet visszaesik."
Ezt írtam.
Erre te ezt:
In economics, a deadweight loss (also known as excess burden or allocative inefficiency) is a loss of economic efficiency
Magasabb ar mert monopolium. Magyarorszagon ez szoba sem johet mert verseny van a bankok kozott. Ezert nem haritjak at rank a tranzakcios adot.
is a loss of economic efficiency that can occur when equilibrium for a good or service is not Pareto optimal.

Mondjuk hogy a bankok között vereny van, és nem hárítják át az adót... ez a hét vicce! Te tényleg Ukrajnában élsz?
"A fentiek következményeként már az év elején tapasztalható, hogy a bankok emelték a szolgáltatásaik díját, és várhatóan februártól ez még folytatódni fog, mert akkor jár le a kormány által 60-ban megállapított határidő, amely a tranzakciós listát közzétételére kötelezi a bankokat, illetve az egyéb érintet szolgáltatót. Várhatóan ezzel befejeződött az un. „nullás” számlák karrierje, mert ott is megjelennek az áthárított költségek. Az áthárítás mértéke bankonként eltérő, mert van olyan bank, amely az egész illetéket beépítette a szolgáltatások díjában, de van olyan is, amelyik csak részben. "

Köszönöm a figyelmet, ennyi elég volt belőled, akinek ennyi frusztrációja van, jobb lenne ha orvoshoz fordulna.Mielőtt még kárt tesz magában.
" cégtulajdonos" angolprofesszor"
inkább seggfejnek látszol. Innen , a UK-ből.

2013.07.28. 00:45:39

@KopaszMercis: Hogy mindenképp megkapd:
" Egyébként meg a holtteherveszteség a be nem fizetett adótartalom miatti kiesés társadalmi szinten. A monopóliumoknál tárgyaljuk. Itt szó sem volt monopóliumokról! minek keversz bele oda nem illő fogalmakat?
A holt teher veszteség abból keletkezik, hogy a monopólium tetszőlegesen magas árral dolgozhat. Ennek következtében a kereslet visszaesik."
Ezt írtam.
Erre te ezt:
In economics, a deadweight loss (also known as excess burden or allocative inefficiency) is a loss of economic efficiency
Magasabb ar mert monopolium. Magyarorszagon ez szoba sem johet mert verseny van a bankok kozott. Ezert nem haritjak at rank a tranzakcios adot.
is a loss of economic efficiency that can occur when equilibrium for a good or service is not Pareto optimal.

Mondjuk hogy a bankok között vereny van, és nem hárítják át az adót... ez a hét vicce! Te tényleg Ukrajnában élsz?
"A fentiek következményeként már az év elején tapasztalható, hogy a bankok emelték a szolgáltatásaik díját, és várhatóan februártól ez még folytatódni fog, mert akkor jár le a kormány által 60-ban megállapított határidő, amely a tranzakciós listát közzétételére kötelezi a bankokat, illetve az egyéb érintet szolgáltatót. Várhatóan ezzel befejeződött az un. „nullás” számlák karrierje, mert ott is megjelennek az áthárított költségek. Az áthárítás mértéke bankonként eltérő, mert van olyan bank, amely az egész illetéket beépítette a szolgáltatások díjában, de van olyan is, amelyik csak részben. "

Köszönöm a figyelmet, ennyi elég volt belőled, akinek ennyi frusztrációja van, jobb lenne ha orvoshoz fordulna.Mielőtt még kárt tesz magában.
" cégtulajdonos" angolprofesszor"
inkább seggfejnek látszol. Innen , a UK-ből.

2013.07.28. 00:47:57

@KopaszMercis: Ha nem éred be a Wikipédiával, mindjárt nem írkálnál hülyeséget. Csak eggyel kellett volna lejjebb kattintanod:
www.econmodel.com/classic/terms/deadweight_loss.htm

2013.07.28. 00:51:22

@KopaszMercis: " By causing a difference between the pre-tax price received by producers and the after-tax price paid by consumers, the government secures the area labeled Government Revenue. "

Na, ezért nincs semmi köze a holtteher veszteségnek a tisztességtelen árhoz. És ezért nem erről van szó Ausztráliában.

2013.07.28. 00:53:19

@KopaszMercis: Deadweight loss occurs when there is a difference in price between the buyer and the seller; this is often induced by taxes. Deadweight loss is based on the difference between the quantity demanded when the market is operating efficiently and when the market is operating with taxes.

Read more: www.ehow.com/how_5101116_calculate-deadweight-loss.html#ixzz2aHziCTPO

Vazze, lefordítsam, vagy tudsz egyedül is keresni a neten?

Don Quixote de la Ferko 2013.07.28. 09:26:12

@Ad Dio:

Ha neked jobban esik, hogy mosogatólé lötyög a fejedben, legyen. Nekem mindegy, buta vagy mint a segg, és még bizonygatod is.

Ad Dio 2013.07.28. 09:44:05

@Don Quixote de la Ferko:

Látod, nem vagy Te fejlődésképtelen :-). Ügyes troll! Ne' kockacukor.

Don Quixote de la Ferko 2013.07.28. 10:44:23

@Ad Dio:

Muszáj elérnem a szintedet.
Igaz, az visszafejlődés részemről, de ha ez kell a nyugalmadhoz, akkor no problem.

Sipi [CH] · http://www.youtube.com/user/HungaryFreedom 2013.07.28. 11:46:44

@Ad Dio: be voltal baszva valahol pesten es azt hitted, svajcban vagy:-)

azert kivancsi lennek hogy mit nyersz azon, hogy konstans hazudozol:-)

mint hithu kuminista*, az a feladatod a forumokon, hogy megprobald megmagyarazni, hogy mashol sem jobb, mint nalatok, megallitando a nyelveklet beszleo, jol kepzett szakemberek kimenekuleset eloletek?:-)

tudod, azek a nyilvanvalo es egyertelmu loditasok csak az egysegsugaru fideszprolik tarsasagaban el meg. mi, akik leleptunk es azok, akik eppen keszulnek elelpeni es elvinni a vagyonukat es adojukat eloletek pontosan tudjak, hogy mit hagynak ott es miert teszik azt:-)

de persze. probald csak bemeselni, hogy megeri ottmaradni nyakig szarosan a turorudiert**

*hu.wikipedia.org/wiki/Kumin_Ferenc
**gyerehaza.org/

Ad Dio 2013.07.28. 13:53:47

@Don Quixote de la Ferko:

Most hogy leértün a gödör aljára, nem fejezhetnénk ezt be? Ezzel az "eszköztárral" nem jutunk sehova. Kommunikáljunk inkább. Nem kell egyetértenünk mindenben, de én sokkal szívesebben tisztenélek mint beszélgetőpartnert, minthogy osszalak mint nagyonhülyét aki trollkodik.

Szerintem Benned is lakik egy gondolkodó ember, akivel lehet értelmesen is eszmét cserélni.

:-)

Ad Dio 2013.07.28. 14:04:36

@Csa gyikok, en leleptem (Sipi)

Tele vagyok sztorikkal a svájci munkaidőszakommal kapcsolatban. Rengeteget derültem és csk rtikán bosszankodtam a kicsinyességükön, sóherságukon, filléres hozzáállásukon vagy a jogi csűrécsavarásukon, amiből mindig az jön ki hogy nekik van igazuk. Nem mesélek több konkrét sztorit, mert úgyis csak "hazudozok". Majd ha elmúli a rózsaszín köd, magad is megtapasztalod mindezt.

De mint mondtam nem egysíkú ott sem a valóság: vannak nagyon szép és jó dolgok. Nagyon kultúrált ügyintézés, nagyon kis "humán" mozgástér, átlátható (jogi) viszonyok. Egy közúti rendőri intézkedés szuperkultúrált (a határőrséggel kapcsolatban ugyanezt nem lehene már elmondani).

A fenti hsz-om Don Quijote Úrnak, Neked is mehetett volna: mi lenne ha leállnál ezzel az alja stílussal? Legalább irányomba... ígérem ha normálisan állsz hozzám, rám sem lehet majd panaszod. Talán még az is kiderülhet hogy sem én nem vagyon "egységsugarú", sem Te...

Don Quixote de la Ferko 2013.07.28. 18:31:20

@Ad Dio:

Van némi igazad, már elgondolkodtam azon, vajon mi váltotta ki belőled ezt az őrületet, amit itt elővezettél. Próbáld már meg megfogalmazni a saját szavaiddal, lehetőleg gyűlölet nélkül azt, hogy miért nem vagy képes elviselni azt, hogy nekem nem éri meg átállni a gázról fafűtésre. Tűzifát árulsz? Másra nem lehet gondolni, én legalábbis nem akadok ki azon, hogy te fával fűtöd a kecót, de te láthatóan kiborultál a gázfűtésemtől.

No, menni fog, vagy folytatod az ámokfutást?

Don Quixote de la Ferko 2013.07.28. 18:32:54

@Ad Dio:

Azon még nem gondolkodtál el, te a nagy gondolkodó, ha más is abban a stílusban beszél veled, ahogy megszólítod, akkor nem velünk van a baj, hanem veled?

Ad Dio 2013.07.28. 21:54:45

@Don Quixote de la Ferko:

Alakul :-)...

És akkor most hogy ilyen szépen lehigadtunk, olvasd el kérlek a legelső hozzászólásomat, ahonnan elindultunk.

Egyetlen, ismétlem, egyetlen olyan gondolat sincs benne, ami leszólná a gázosokat, vagy arra engedne következtetni, hogy én azt tartom követendőnek.

Az intenció éppen ellenkező volt: nevezetesen bemutatni, hogy egy fafűtéssel élő simán beláthatja azt, hogy a gázártámogatás elfogadható dolog úgy is, hogy az ő adópénzéből (is) ment. Ma egyébként már fűtéstámogatás van, ami igényelhető fára is.

Nincs benne egy fia negatív gondolat/elvárás/követelés stb sem. Abszolut semmi. Erre jöttél egy ágyúszerű durbelebummal, ami úgy indult, hogy kedvesen megkérdezted hogy lopom-e a fát... háthát... nem tudom... ez szerinted normális?

kifordított nagyanyó 2013.07.29. 06:56:10

@marosy: Mint lézerjani haverod?
Akkurvaanyádat te köcsög!

Don Quixote de la Ferko 2013.07.29. 08:19:26

@Ad Dio:

1. Te voltál ideges, neked kellett lehiggadni. Többes szám itt nem áll. De annak örülök, hogy lehiggadtál.

2. "Olvasd végig még 1x a hozzászólásomat mielőtt komplett hülyét csinálnál magadból. "
Ez után mi a faxra vártál?

Buta egyszerű troll vagy, ezt többször bizonyítottad is, egészségedre, a lényeg az, hogy neked jó így, mással meg ne törődj.

KopaszMercis 2013.07.29. 20:53:09

@Könnyen elkaptuk, uram!:
Meg egyszer tibi:
Nem erted: ma magyarorszagin a vezired szerint a bankok kozott verseny van (nem háricsák át a tranzakcios adotat aztat! Talan igy erted), tehat nem lehet holtteher veszteseg. Ausztraliaban amit te tevesen idezel extra profitkent az bizony le van irva feketen feheren az eredeti cikkben, hogy piaci erofolennyel valo visszaeles. Tehat holtteher veszteseg.

Extra profit = Marx = te egy angolul nem tudo budos kommunista cigany vagy.

Talan igy megerted vegre te faszparaszt.

2013.07.29. 22:08:16

@KopaszMercis: a The extra profit contribution comes about because banks have increased the interest rates they charge customers more than their own costs have increased as a result of the financial crisis."
Ezt írja az ausztráliai bankokról. Ott van feketén, fehéren: extra profit contribution

Mi faszt őrjöngsz? Szedd be a bogyóidat, aztán gondolkozz el, minek égeted magad tovább.

Amit te az Ausztrál hírnek néztél, az egy magyarázat egy szakkönyvből , amely azt magyarázná el neked, hogy a holtteher veszteség, bár a cégeknél keletkezik, az államot károsítja, a be nem fizetett adók révén. Kibővíti azzal, hogy ennek olyan messzemenő következménye lehet, mint a kereslet visszaesése, ami további negatív hatással van az állam bevételeire. Az extraprofit pedig, azt hiszem, ezt még te is belátod, többletbevételt generál, ami után több adót fizet be a cég.
Tehát nem, a holtteher veszteség az állam bevételeinek oldaláról közelít, az extraprofit pedig a cég oldaláról.

Hú, vazze, te aztán jól összekeverted a dolgokat.
Még annyit: Orbán nekem nem vezírem, egyyrészt, mert nem értek egyet az országvezetésével, másrészt mert kártékonynak látom az érzelmi alapon való politizálását. Tényle golyan, mint egy pszichopata.
Ráadásul úgy gondolom, a gazdaság fejlődése egy csökkenő spirálba ment át, hogy nem zuhanunk, annak pusztán az USA kamatpolitikája az oka.

kisQtya 2013.08.06. 01:26:38

Én bankba csak a fizetésemért megyek, azt is csak azóta teszem, mióta kötelezővé tették, mert oda kell utalni a lovettát.
Igaz,csóró vagyok, de lakásom sincs, autóm sincs, viszont a végrehajtó is kinyalhatja. :))))
Soha nem akartam tulajdonjogot, fütyülök a világra...

Reactor 2021.09.02. 20:36:01

Vicces a levél :) Bélácska eleve ott kúrta el, hogy hitelt vett fel. Konkrétan bepucsított a banknak, államhatalomnak, hogy "itt a seggem, basszatok". Azok pedig mind végig is mentek rajta becsületesen. Hibás a bank is, hibás az állam is, és ugyanúgy a hitelkárosult is, nem kell egyiket se mosdatni. A károsultak megmentésével meg összvissz annyit érnénk el, hogy utána megint bődületes adósságba vernék magukat, elvégre azt látják, elég csak hisztizni egy kicsit, hogy mocsokbankokfúj, és úgyis ki lesznek húzva a szarból.

@Pepibubó: Ne csúsztass. Az árvízkárosultak nem tehetnek arról, ha egy folyó áttöri a gátat. A fogyatékos nem azért született annak, mert így akarta. Az oktatást, közbiztonságot stb. pedig ígyis-úgyis mi fizetjük, akár van hitelválság, akár nincs. A hitelt felvevők ellenben - elméletileg - felnőtt, felelősségteljes, szavazati joggal rendelkező emberek volnának, akiktől azért elvárható lenne, hogy ne kezdjenek el hat golyóval a tárban oroszrulettezni. És ez nagy különbség ám. Az általad hörögve gyűlölt bolsevista Kádárnak például sikerült az átlagembert megvédenie a saját hülyeségétől.

@♔batyu♔: Nem, barátom, semmit nem "kell". A klónozás óta meghalni se. A devizahiteleseket sem kell megmenteni. Kockáztattak, és belebuktak, ez is benne van a pakliban, mint ahogy ha kaszinóba mész, és a komplett vagyonodat felteszed a piros 18-ra, pörgetésnél esetleg nem az jön ki. Aki a megélhetésével hazárdírozik, saját magán kívül senkit ne vádoljon. Ja, mellesleg ha az ország fele bebukott hitelesekből állna, és a másik felének kellene megmentenie őket, azt mégannyira se bírná ki az ország. Nagy ügyesen kiválasztottad a lehető legrosszabb megoldást.

@babo_: Hát pajti, az embereknek kezd elszakadni az összes cérnája, hogy a keresete szebbik felét léhűtőknek osztogatja szét az állam. Örülök neki, ha neked ez smafu. Bizonyára pénzfa nő a kertedben, nincsen aki leszakassza, csak úgy hervad rajta?
- Felsőoktatás: egyre több a költségtérítéses szak és egyre kevesebb az állami. Hogy miért? Azért, pajti, mert mióta az egyetemek ontani kezdték magukból a diplomásokat, elinflálódott a diploma értéke. A kilencvenes évek jogász-közgazdász lufija már réges-rég kidurrant például, de bőven akad még ezeken kívül is büfészak. Mivel munkahelyet basznak teremteni nekik, a másik lehetőség maradt csak, hogy csökkentik a számukat, vagyis az jusson diplomához, aki meg is tudja fizetni. És ezzel a sima érettségivel rendelkezők is jól járnak, mert ha minden második ember diplomához juthatna, ők pár hónapon belül éhenhalnának mind.
- Fészekrakó/szocpol: miután mindenki csak visszaélni tudott vele, nem is bánom, ha nem finanszírozzák ezt tovább közpénzből.
- Nyugdíjasok: itt konkrétan fején találtad a szöget, a mostani aktív korúaknak semmiféle nyugdíja nem lesz. Ami mégis lenne, a kormány két kézzel szedi majd el, lásd MANYUP.
- Munkanélküliek: a rájuk költött pénzt simán lehetne munkahelyteremtésre is fordítani. Aki meg nem akar dolgozni, azt miért is kéne eltartania bárkinek?

@bzsoa: Még szerencse hogy stadionra, kisvasútra, zsidás olimpiára, határzárra, plakátkampányra van pénz. Munkahelyteremtésre, na ARRA véletlenül pont nincs!
Jó néhány kapóra jött véletlenről tudunk.

@Melampo: Így van, semmiféle segítséget ne adjunk nekik. A döntő többség önhibájából került ebbe a helyzetbe. Ha te jótékonykodni akarsz, akkor mentsd meg őket a saját pénzedből, apafej, másnak egy családot kell jóllakatnia.
Eladhatatlan lakások? Az ingatlanlufi azt mondja: "Na, fogd csak meg a sörömet..."
Addig ugyan már nem jutottál el, hogyha nekiállunk minden hitelkárosultat megmenteni a keresőképes, értékteremtő lakosság pénzéből, akkor azzal csak annyit érnénk el, hogy mindenki egyformán csóró lenne, és szépen földbeállna a komplett ország, mert a gazdaságba befolyt pénzt ezekre az elmebetegekre kéne költeni, de sebaj, lényeg az empátia, nemde? És ezek után te nevezel másokat butának.
Vicc vagy, apafej - abból is igen gyenge.

@citrix: Ez stimmel. Viszont ez nem jelenti azt, hogy szabadfolyást kéne engedni a lustaságnak, irigységnek, kapzsiságnak. Vagy éppen a hülyeségnek. Senki nem lesz attól "komunista" [sic], hogy ezeknek megálljt akar parancsolni.

@politikailagnemkorrekt: Azóta remélem már rájöttél, mekkora hamubansült faszság, amit írtál.

@Pan Modry: A hitelminősítésnek kb. semmi köze nincs a munkahelyek számához, hiába próbálod összeerőltetni a kettőt.
Bankokat perelni? LOL, sok sikert! Az ügyvédjük keresztbe lenyel reggelire, és még örülhetsz, ha nem te kerülsz börtönbe a végén.

Reactor 2021.09.02. 20:48:21

@unconnected™: Hülyeséget beszélsz, illetőleg hazudsz. A devizahitelesek döntő többsége vagy nem látta át a következményeket, vagy magasról szart azokra, így most egyenesen elvárják, hogy megmentsék őket. A kormány pedig egy tálból cseresznyézik a bankokkal, amíg megkapják a sápot tőlük, dehogy fognak itt kamatokat szabályozni, meg igazságot szolgáltatni. Ezért nem lépett semmit a PSZÁF, a GVH és a többi hatóság se - ők is benne vannak a játszmában.
Aki pedig úgy vesz fel hitelt, hogy ő maga is pontosan tudja, hogy nem fogja tudni (vagy echte nem is akarja) visszafizetni, az nemcsakhogy alacsony IQ-jú parazita, hanem egy legalja hitvány surmó is. És az ilyen megérdemli, hogy az utcára pakolják és ott csöveljen amíg el nem viszi az éhhalál. Akármennyire is toporzékolsz.

@jeriko: Nem kell megmenteni senkit, ugyanis ha megtennénk, egy éven belül ugyanakkora adósságba vernék magukat. És megint. És megint. Szerinted meddig bírnák ezt az adófizetők?
Hogy Magyarország ennyire rottyon van, köszönd a Viktátornak, elintézte. Ha őrá pakoltad az X-et, akkor meg szerintem hallgass.
Az pedig nyílt titok, hogy Európában már mindenki megelőzött minket, Ukrajnát kivéve, de ők is csak az orosz háború miatt vannak még mögöttünk. Orbánisztán jobban teljesít! Mélyszegénységben, bűnözésben dobogósok vagyunk, ez má' igen!
Ha nem akarsz adózni, van millió meg egy módszer a kikerülésére. Ha itt mindenki mindig minden forintot becsületesen leadózna, barátom, akkor nem 5 millió hanem 9 millió koldusunk lenne.

@Bolsi Buster: Aha. És ezeket, amiket állítasz, honnan szeded? Kitől? Jaaa, kormánymédia! Oké, akkor tekintsük annak, ami: nagy büdös kamunak.

@makkospacal: Hihetetlen, de lehet lakástakarékkal, részletfizetéssel, sőt, spórolással is lakást venni. Csoda, mi? Nyet. Csak nem kell hetente fekvehányós bulit tartani az egyetemi évek alatt. De örökölni is lehet, úgy van. Bőven akad alternatívája a hitelfelvételnek.

@CyberPunK: Te figyuka, az is megoldás, hogy NEM költözik el, hanem otthon marad. Ja tudom, azok mamahoteles lúzerek mind, az ám az igazi életrevaló, tökös csávó, aki huszonöt éves korára már elköltözik! Oké, nagyon faja elköltözni, aztán majd örülhet, ha hónap végére szárazkenyérre futja esetleg a pénzéből, miután kifizette a főbérlőt vagy a bankot. A mamahoteles lúzerek meg röhögnek rajtuk egymás markába.

@Ad Dio: Neked is, pajtikám: az is megoldás, hogy otthon maradsz a seggeden, és nem veszel túlárazott kérót se hitelből, se máshogy. Érdekesmód ez sose jut eszébe egyik idiótának se, csak amikor már ott tart, hogy az egyik hiteléből fizeti a másikat, és lóg a feje felett Damoklész kardja, akkor dereng fel benne, hogy basszameg, ha nem akarok elköltözni mindenáron, ebből semmi nem történt volna meg...

@$pi$:Az általad felsorolt dolgokat az állam állja az adóból (már amit...bőven akad gyógyszer, aminek a teljes költségét te fizeted), a lakást meg nem. Két totálisan össze nem illő dolgot akarsz összepároztatni. Persze, anno volt olyan, hogy kiutaltak tanácsi lakásokat a rászorulóknak - a "komunista" időben, amire úgy hányod az epét kifordult szemekkel, mily ironikus - de momentán államilag űzött ingatlanos piramisjáték zajlik, a legutolsó koszos patkánylyukat se kapod meg húszmillió alatt.

Reactor 2021.09.02. 21:11:48

@Ad Dio: Hülye adós és hülye adós között mégis mi a különbség? Az, hogy az egyik elnyaralta a hitelt, a másik meg úgy vett belőle kérót, hogy pontosan tudta, nem fogja tudni meg is tartani, az minimális, elhanyagolható eltérés. A pőre lényeg: akart valamit, amire nem futotta, tehát jól eladósította magát, hogy mégiscsak fussa. Most meg bömbikézik. Ha kilakoltatják őket - így jártak, úgy kell nekik. Ez van, ha valaki olyan pénzzel zsonglőrködik, ami nincs a birtokában.
Mélyszegényből pedig uszkve 5 millió van kishazánkban, köszi, hogy kérdezed. Ha a Fideszre tetted az X-et, akkor pedig ebben a te kezed is benne volt vastagon.
És mégegyszer: az is egy opció, hogy NEM költözöl el, hanem otthon maradsz, és akkor esetleg nem fognak még az ükunokáid is adósságban úszni halálukig.

@repecs: Igen, a Föld minden országában akadnak mélyhülye idióták. Ez újság, vagy mi? Azokat lehet eladósítani, anyagilag tönkretenni, akik hagyják magukat. Akinek meg a fejében káposztalén kívül más is volt, az viszonylag hamar rájött, hogy ingyenebéd nincs, és nem érdemes ráharapni a mézesmadzagokra amiket a bank elhúzkod az orra előtt, mert nagyon, NAGYON rá fog fizetni a végén. És ezek az emberek jogosan vannak felháborodva, hogy a kormány velük fizetteti ki mások pénzügyi balfaszkodásait.
süti beállítások módosítása