Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

A magyarok szerint mindenki lop?

2013. július 22. - Szarvas Norbert

1339100841.1732-Nvtelen1-f.jpgBizonyára te is találkoztál már életed során (naponta 5 x) az olyan beszólásokkal (esetleg te magad is gyártod), amelyek mások fizetésére irányulnak. Ezt hívják a nagy „magyar kereseti antipoly”-nak. Szabályai rendkívül egyszerűek: mindenki köcsög, aki többet keres nálam; akinek jobb kocsija van, az biztosan lop; aki pedig nem fizikai munkát végez, annak fogalma sincs az igazi munkáról.

Alaptételek:

Több sikeres embertől hallottam már egy nagyon találó idézetet: „az irigységért keményen meg kell dolgozni”. És ez VALÓBAN így van. Fizetések terén a társadalom nagyon egyszerű mezsgyén halad, hiszen aki ugyanolyan szarban van, mint ő, az a sorstárs aka BRO, akinek pedig picivel is jobb, az bizony tisztességtelen/csaló/csókos/majom.

Első nekifutásra három embertípust tudunk megkülönböztetni: akinek van munkája, akinek nincs munkája, és az egyetemistát. Az első alapvető konfrontációs pontunkat megtaláltuk, hiszen akinek nincs munkája, az erőteljesen azt okolja emiatt, akinek van (és értelemszerűen többet keres). Az egyetemista a képletben nem tényező, hiszen mindig ott van, ahol több piát sejt. Ráadásul az egyetemista a köztes területen lébecol: benne van a lehetőség, hogy diplomás munkanélkülivé váljon, illetve egy jól fizető diplomás állást megcsípjen. Ez még nincs eldöntve. A lényeg, hogy előbb-utóbb választania kell a két oldal között (fény vagy sötétség).

A munkanélküliek csoportját jobban megfigyelve érdemes megkülönböztetni azt a munkanélkülit, akinek legalább egy ismerőse van, aki jól keres, illetve azt, akinek környezete kivétel nélkül az anyagiak birtoklása szempontjából a rossz oldalon áll. Aki már látott valaha jól kereső embert, és ismeri a sztoriját, azt ki is vehetjük a képletből, hiszen kevésbé utálkozó és negatív, mint az a társa, aki pénzes embert csak a BMW-ben vagy a Kék fényben látott.

A munkával rendelkezők csoportjában a legnagyobb ellentét a fizikai munkát végzők és a szellemi tevékenységből élők csoportja között feszül. A fizikai munkát végzők általában gyűlölik a szellemieket, hiszen azok átlagban jóval többet keresnek, miközben látszólag sokkal kevesebbet dolgoznak. Az senkit nem érdekel, hogy a szellemi munka is ugyanolyan megerőltető, mint a fizikai (itt fejben fárad el az ember, nem testben). Gyakran felsejlik a kérés, hogy le kéne küldeni a bányába a szellemi munkásokat, hogy megtudják, mi az a munka (mondja ezt az az ember, aki életében ugyanúgy nem járt még bányában, csak sokkal kevesebbért napi 8 órában kell padlót söpörnie vagy értékekre vigyáznia). A szellemi munkások képesek vérre menő vitába keveredni, hogy megvédjék saját álláspontjukat, miszerint sokkal keményebben dolgoznak, mint a bányában. Szegény bányászok pedig folyamatosan csuklanak, hiszen mindenki rájuk hivatkozik.

Aztán érdemes kereset, illetve végzettség alapján szétbontani a dolgokat. A diploma az pluszszorzó, hiszen aki diplomásként keres jól, az becsületes; aki megfelelő végzettség nélkül saját vállalkozásból él jól, az pedig tolvaj (pont úgy, mint Zuckerberg, Gates vagy Job?). Magyarországon ők is szerencsés tolvajok, adócsalók. Aki az átlagbér alatt keres, az korrekt, aki pedig felette, az beképzelt. Ha a kocsmában az azonos keresettel rendelkező hív meg egy pofa sörre, akkor milyen rendes, ha pedig a gazdag, akkor biztosan nagyzol.

Ebben a játékban természetesen nagyon komoly szerepe van a szerencsefaktornak, hiszen mindenki, aki nem lopott, annak piszkosul nagy szerencséje volt abban, hogy kialakítsa az életét. Az nem számít, hogy többet tanult, jobb ötlete volt, vagy tehetségesebb valamiben, esetleg 3 x többet tett le az elmúlt 5-10 évben az asztalra, mint a másik. Csak és kizárólag a szerencse az eredmény mozgatója.

 

A játék élesben

A postán áll sorba az 54 éves Feri (ácsként dolgozik), mögötte a 34 éves Jolán (takarítónő). Mindketten csekkeket mentek befizetni (12.345 és 24.100 forint értékben). Nagyon meleg van ebben a fiókban, és látszólag a sor sem halad, hiszen egy öltönyös manus tartja fel a dolgos embereket, miközben egy nagy halom csekket fizet be és vagy 30 levelet ad fel (természetesen ajánlva, tételesen könyvelve). Emberünket Ádámnak (26 éves) hívják, és nagyjából 135.000 forint értékben akar csekket fizetni. Már vagy 10 perce áll miatta a sor, amikor Feri dühöngve elkezd halk megjegyzéseket tenni Ádámra, amelyeket természetesen csak a szorosan mögötte álló Jolán hall meg.

– Jaj de jó. E miatt a gazdag ficsúr miatt nem érek oda a programomra. Mi a francért nem akkor jön, amikor senki nincs? Hiszen megteheti, tele van pénzzel.

Természetesen Jolánnak is felforr az agyvize, és kontráz: – Teljesen felháborító, hogy ez a huszonéves gyerek többet fizet csekkre, mint amennyiből otthon élünk. Biztosan életében nem dolgozott még egy percet sem, csak valakinek a valakije, és a segge alá kapott egy jól fizető munkát.

És el is kezdődött a „magyar kereseti antipoly”, amelynek eredményeképpen jó 5 perces romantikus egymásra hangolódás közben Feri és Jolán megalkotta Ádám komplett önéletrajzát.

Ezek szerint Ádám életében nem dolgozott, szülei gazdagok, mindent a segge alá tettek, miközben többet keres, mint Feri és Jolán együttvéve. Az öltönye biztosan több százezer forintba került, miközben itt mosolyog, mint a tejbetök (biztosan nagypofájú beképzelt köcsög). Ádám direkt nagyzol itt ekkora csekkmennyiséggel, hogy szívassa a jó munkásembereket. Viszont ha egyszer leküldenék a bányába dolgozni, akkor megtudná, milyen a magyarok istene (gondolja ezt Jolán és Feri, aki hétfőtől péntekig 8-tól 4-ig dolgozik).

Amikor kilépnek a postáról, rögvest megpillantják, hogy Ádám egy BMW-be ül be. A játék folytatódik, aminek az eredménye, hogy apuci kicsi hülyegyereke a ballagására kaphatta ezt a stricimobilt.

Aztán egyszer csak vége a játéknak, amelyet Feri és Jolán egy félig mogorva, negyedrészben csalódott és negyedrészben dicsőséges (hiszen ők nyerték ezt a játékot, amelynek eredményeképpen kiderült, hogy ők nem olyan szerencsések, mint Ádám, sokkal többet dolgoznak, ráadásul nem lopnak, mint „az”) mosollyal nyugtáznak, majd elköszönnek, mint akik már évek óta ismerik egymást.

 

Az érem másik oldala

Ennek a játéknak van egy másik oldala is. Mégpedig Ádám szemszöge. Amíg a többiek a postán rövidnadrágban és trikóban sültek meg, addig Ádám kénytelen volt teljes menetfelszerelésben (öltöny, nyakkendő) szabályszerűen megfőni, miközben azon gondolkodott, hogyan juthat be az irodába tárgyalni úgy, hogy ne látszódjon meg az ingjén az 5 liter izzadság. Azért mosolygott, mert megtanulta, hogy a mosoly és az őszinte kedvesség az egyik leginkább motiváló erő a postán, ha gyorsan akar végezni.

Igaz, hogy Ádám többet keres (nettó 300.000), mint Feri és Jolán együttvéve (160.000 + 80.000 = 240.000), de valójában megérdemli ezt az összeget. Ádám 18 évesen a főiskola mellett már elkezdett irodákban dolgozni, kisegíteni. Fizetése évekig 100.000 körül mozgott, miközben reggel 10-re kellett bejárnia, de este 10 előtt soha nem végzett. Az elmúlt 3 évben kezdett a pályája felfelé ívelni, amikor napi 12 óra munka mellett a fizetése növekedett, miközben nem napi 5 napot dolgozott, hanem minden hétvégén is legalább 8-8 órát.

Ez az elmúlt három évben:

156 (hét) x 76 = 11.856 óra. (Feri és Jolán ezalatt dolgozott: 6240 x 2 = 12.480 órát.) Ha csak a számokat nézem, akkor Ádám közel annyit dolgozott az elmúlt három évben, mint Feri és Jolán együttvéve, mégsem keres kétszer többet náluk.

Ennyi munka mellett Ádámnak nem igazán jut ideje a hobbijaira vagy a haverokra. Szabad idejében is folyamatosan képzi magát, hiszen van egy célja, amiért hajlandó küzdeni. Soha nem csalt adót, mindig mindent korrektül intézett. Ellenben Jolánról köztudott, hogy takarítószert otthonra életében nem vásárolt még bizonyos, a munkájára vezethető) okok miatt, míg Feri ácsként nem 160 E után adózik (ellenben Ádám 300 E után adózik), hanem a minimálbér után (a többi a zsebébe megy).

Mivel Ádám szülei nem gazdagok, ezért semmilyen anyagi támogatást nem kapott otthonról. A BMW-je, amit Feriék stricimobilnak tituláltak, igazából egy 6 éves használt járgány, melyre Ádám az elmúlt 3 évben spórolt (+ hitel). Tehette ezt, hiszen sok munkája mellett nem igazán tudott családot alapítani. A kocsi pedig elengedhetetlen a munkájához, aminek révén annyira megnőtt ügyfelei szemében az ázsiója, hogy már visszahozta az árát (tehát befektetés volt saját maga számára, nem pedig fényűzés).

Természetesen ebben a játékban Ádám nem nyerhetett volna semmiféleképpen, hiszen az ő győzelme egyben azt jelentené, hogy nem minden úgy van, ahogy a társadalom elképzeli: nem az lop, akiről gondolják, és pláne nem minden hullik az ember ölébe. Ráadásul Ferinek és Jolánnak be kellene ismernie, hogy Ádám is rengeteget dolgozik a pénzéért. Mégis azt gondolom, hogy a játék lényege a hamis önigazolás, amellyel mindenki (aki akarja) meg tudja a saját lelkét nyugtatni, hogy az élete nem a saját hibájából tart ott, ahol. Ádám egy tipikus ellenségkép, akire rá lehet fogni mindent, akin le lehet vezetni a csalódottságot és a dühöt. Az igazság, a mögöttes információ pedig érdektelen, hiszen a legkönnyebb a felszín és a külcsín alapján ítélni.

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr635417363

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2013.07.22. 14:27:37

Én erre azt szoktam mondani, hogy a takaritónőnek be kell fizetnie 20e Ft-ot havonta, nekem meg 200e-t.
Lehet tizszer annyit keresek, de ha mondjuk lebetegszem, akkor kurva nagy problémáim lesznek, mert vállalkozóként nincs táppénz és egyebek...

De ez kb olyan örök ellentét, mint a biciklis-autós.

Mindfield 2013.07.22. 21:28:15

Az a baj, hogy a mai magyar társadalomban nagyon kevés az "Ádám". Úgy értem, "Ádám" karakterében a tipikus öltönyös városlakó yuppie-t írtad le. Még városunk sincs sok, nemhogy önerőből feltörekedett yuppie-nk! "Ádám" karaktere szép mítosz, de ritka mint a fehér holló. Annál viszont több az "Antonio", "Giorgio" és egyéb szép napbarnított "vállalkozónk", akiknél nem érdemes egyszerű emberként kérdezni, hogy honnan a pénz, még néha szerintem a NAV sem meri. Ők azok akik nem alszanak nyugodtan, mert a "konkurencia" bármikor rájuk törheti az ajtót! Sose felejtsük el, hogy keleten élünk ám!

buday008 2013.07.22. 21:30:24

Nem mintha sok esetben egy józan gondolkodású takarítónőnek sokkel kevesebb lenne a gógyija mint egy öltönyös ficsúrnak. Lehet kevesebbet ért mondjuk az adócsalás, áfacsalás témaköréhez...Persze igen elismerem biztosan vannak oylan 26 éves cég vezetők is akik pl önerőből a ranglétrát végig járva kaptak el egy jó ötletet. Mondjuk a jó ötlet kivitelezééséhez a mai világban becsületesen tőkét találni már nem annyira egyszerű.Persze lehet emberünk csak sima alkalmazott..

Igazából egy dolog zavar baromira ez egészben..Miért nem lehet értelmesen megfizetni egy takarítónőt, postást , taárt stb. Úgy mint németbe. Azt minjárt leszarná mindenki hogy a másik az öltönyben 3 szorosát keresi.

Tyreo 2013.07.22. 21:35:07

Azért azt is lássuk be, hogy ez most erősen a másik oldalra ferdítés...

Oregon (TM) 2013.07.22. 21:35:30

Az olyan ország amelyikben nem szeretik a gazdagokat, szegény. Hazánk ilyen.

Kivancsi 2013.07.22. 21:51:56

pedig igy igaz....

mindenki köcsög, aki többet keres nálam; akinek jobb kocsija van, az biztosan lop; aki pedig nem fizikai munkát végez, annak fogalma sincs az igazi munkáról

nem kell ezt megmagyarazni kerem szepen! :):)

fda 2013.07.22. 22:15:04

@buday008: Te mennyi pénzt fizetsz ki az alkalmazottadnak a takarításért? Azt könnyű mondani, hogy MÁS fizessen többet, de érdemes végiggondolni, TE mennyit fizetnél ha a helyzet úgy adná.

Ha szerelőt kell hívnod, akkor is direkt sokat fizetsz, hogy annyival is jobban éljen szegény szerencsétlen melós.

2013.07.22. 22:23:02

azt hiszem ez nagyon ide illik, arról, hogy kísérletileg mutatták meg, hogy a gazdagok etikátlanabban viselkednek):
www.youtube.com/watch?v=IuqGrz-Y_Lc

Szarvas Norbert 2013.07.22. 22:27:32

@mizant21:

mondjuk rám a zebrán gyakrabban gyorsítanak a suzukisok, mint a BMW-sek...

De amúgy azt gondolom, hogy nem feltétlenül etikátlanabbak, hanem sokkal inkább cselekvés orientáltabbak... bizonyos "etikátlan" dolgot ott vannak minden emberben, csak van aki nem mer cselekedni és van aki mer (most nem arra bíztatok mindenkit, hogy üssön el zebrán embereket:D mozgó célpont plus 50 pontot ér:D

Hohenzollern 2013.07.22. 22:36:58

A story-nak Magyarországon azért még nem szokott vége lenni.

Kimaradt az a rész, hogy a "gazdagoktól" el kell venni a pénzüket, elvégre úgy igazságos...

Dr_Minimum (törölt) 2013.07.22. 22:46:25

@buday008:
"Miért nem lehet értelmesen megfizetni egy takarítónőt, postást , taárt stb. Úgy mint németbe."
Nyomtassunk pénzt? Vagy hogy?

kanálwarrior 2013.07.22. 22:50:13

Így van. Aki nálam többet keres az szemét tolvaj, aki kevesebbet az lusta disznó. És így épül (le) az ország.

Ne érdekeljen! 2013.07.22. 23:13:54

@buday008: ügyesen hozod azt a mentalitást, amiről a poszt is szól.

fermion 2013.07.22. 23:17:08

@Kőmíves Kelemen: 10x többet fogyasztasz vagy 10 jobban pazarolsz mint egy takarítónő?szánalmas vagy ,mert lenézed az embereket ......a takarítónők is vállalkozók ha nem tudnád de nélkülük megfulladnál a mocskodba egy nap alatt !

Ne érdekeljen! 2013.07.22. 23:18:05

Azt a jellemvonásunkat kihagyta a posztoló, hogy a magyar azt is lenézi, leköpdösi aki nála lentebb van.

Az emberek nemcsak felfelé irigyek hanem lefelé beképzeltek is.

fermion 2013.07.22. 23:21:00

@Oregon (TM): Itt is szeretik a tisztességes ,értelmes és tehetséges gazdagokat!Tőlük senki se irigyelné a gazdagságuk,sőt büszkék lehetnénk rájuk ha lennének ilyenek......

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.07.22. 23:34:18

@Ne érdekeljen!: ez szerintem általános emberi tulajdonság. Aki nem primitív, az felülemelkedik rajta.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2013.07.22. 23:34:54

@fermion:
Már vártam mikor jelenik meg az első idióta...

Ki mondta, hogy lenézem őket?!
Számtalan szakmunkás BARÁTOM van, és kölcsönösen tiszteljük egymást, és mindkét oldal véleménye megegyezik abban, hogy nem csinálnánk azt, amit a másik.

Az én oldalamról:
- naponta 2 órát utazik, hogy bejusson a munkahelyére
- napi 8-10 óra munkájáért kap 120-150e Ft-ot
- kénytelen sokat fűteni fával, emrt az feleárból kijön, mint a gázos fűtés
+ a hétvégéi szabadok
+ keveset kell túlóráznia, illetve azok tervezhetők
+ nincs a munkáján kivül felelőssége amint kilép annak ajtaján

Az ő oldaláról:
- nincsen se hétvégém, se ünnepnapom
- éjjel fél 12 van, de még dolgozok, mert határidős munkám van
- a telefonom állandóan csörög, és nem tehetem meg, hogy nem veszem fel a "nincs szám", meg hasonlókat, mert akkor nincs munka
- nincs fizetés. Ha nem dolgozok, és kifogok olyan ügyfeleket akik nem fizetnek, akkor baszhatom (elárulom neked, bőven vannak nem fizetők)
- nincs hónap elején fixen ott egy tervezhető összeg. Van amikor kurva sok bejön, mert egyszerre fizetnek, de van mikor hónapokig kopp van
- ha van alkalmazottam, és a könyvelőt, áfát, egyéb lófaszokat elő kell teremtenem akkor is, ha tüdőgyulladással fekszem az ágyban
- ahhoz hogy piacképes legyek, folyamatosan képzem magam, napi szinten szaklapokat és cikkeket olvasok
+ nem kell bejárnom, mivel vállalkozóként itthon (vagy legalábbis helyben) dolgozom
+ a munkám miatt (sokat vagyok úton) van egy viszonylag új autóm (nekem speciel középkategóriás "csak"), mivel nem rohadhatok le félúton
+ elvileg sok pénzt keresek
+ "a seggemre nőtt az autó", nagyon ritkán tömegközlekedem
+ gázzal fűtöm végig a telet, mivel nincs időm bajlódni más tüzeléssel (és kedvem sem, de ez más tészta)
+ nem kell munkaidő után sorban állnom postán/orvosnál/tescoban, mert el tudom intézni napközben

A barátom 5 évvel idősebb, de szerintem 10 évvel tovább fog élni nálam, mivel "kicsit" stresszmentesebb az élete.

Szóval kicsit visszább lehet venni az arcból, mert nem mindenki X5-ös vállalkozó...

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.07.22. 23:35:23

@fermion: asszem te is demonstrálod a postban leírt problémát. "aki gazdag, az lopta hrr hrr"

fermion 2013.07.22. 23:45:49

@Zka: érintett vagy?szégyenkezni valód neked lehet!
Persze nem tehetsz róla ha tehetségtelen .lusta ember vagy.....a világ a hibás!

Józsi bá' · http://jozan-parasztok.blog.hu/ 2013.07.22. 23:45:49

Kár, hogy Ádám figurája egyáltalán nem tipikus.

A sztereotípiák mögött gyakran a valósághoz közel álló általánosítások vannak. Péládul: "minden svéd szőke" - tudjuk, hogy nem minden svéd szőke, de sokkal nagyobb arányban szőkék, mint mi, magyarok.

Ádám azért nem tipikus figura, mert amiről a postán beszélgetnek, az a következő:
- felnyírthajú, magasfokú butaságot az arcán hordozó
- agresszív arckifejezéssel vezető
- fuxos, kigyúrt
- 20-30 millió kocsikban furikázó
- egyáltalán nem barátságos, és minden valószínűség szerint nem legális úton meggazdagodott fiatal srácok.

Ha utazok a villamoson, legalább 25 ilyen kocsi húz el pár megálló alatt a vili mellett csúcsforgalomban.

Alvilág még mindig van...

A többi meg politika, EU-s pénzek, áfacsalás, apuci tárcája, és van kb 1%, aki ténylegesen saját erőből ért el oda 26 évesen, amiről a blogger ír:)

De azért jó sztori...

fermion 2013.07.22. 23:46:36

@Kőmíves Kelemen: anyád jól van?tegyél jót vele ha már apád csak beleszemetelt!

Bal 2013.07.22. 23:51:29

Aranyos, hogy a sztori csekkbe van ágyazva, ami egy klasszikus eltörlendő magyar csökevény. Ezért sem keres egyik sem annyit, mint Németországban: egyszer ki kéne számolni, hány % GDP megy a tipikus időpazarló ügyintézésre nálunk. (Elfogult vagyok, nemrég töltöttem két órát a főgáznál teljesen feleslegesen.)

Amúgy a csekkek neten sorbanállás nélkül feladhatók.

komplikato 2013.07.23. 00:07:56

Azért van még a "más munkája soha nem lehet olyan macerás, mint enyém" mentalitás. Itt nem arról van szó, hogy ki végez fizikai vagy szellemi munkát, bár elégszer hallottam én is emberkéktől, hogy a szellemi az nem is munka ... aki próbálta tudja miért hülyeség, hanem amikor más munkája van fikázva.
Konkrétan arra gondolok, hogy nálunk pl. szolgáltatásért nem akar és szeret senki sem fizetni. És ez nem olyasmi, ami a "csóró ország vagyunk" mentalitásból fakad, mert ilyenkor sokszor csóróbb pl. ukrán is simán fizet. De egyszeri emberke szerint az nem járja, hogy X órát elszöszölnek valami berendezésével és azért ezreseket akasztanak le róla ... meg is látszik az egész on-block a teljes szolgáltató ipar minőségén. És ahhoz a kínos kérdéshez is eljutunk, hogy a "miért nincs értelmesebb fizetés" kérdésnél mindenki magára gondol, a többi emberre nem. Pedig ez magában hordozza a választ.

komplikato 2013.07.23. 00:13:52

@fermion: Neki nem kellett volna idiótáznia, neked meg kellett volna tanulni szöveget értelmeznie, mert amire válaszolt az se volt éppen értelmes hozzászólás, de ennyire rondán biztos nem kéne megnyilvánulni.

bunkó · http://bunko.blog.hu 2013.07.23. 01:43:26

Van, aki már azt is gazdagnak nevezi, aki képes volt készpénzben kifizetni egy új Suzukit, az ilyen emberek véleményét inkább ne vegyük komolyan, őket leginkább a rosszindulat vezérli.
Viszont az igazi komoly vagyonok kb 99 százalékát a mai Magyarországon csak valamilyen törvénytelenség vagy aljasság segítségével lehetett felhalmozni (a külföldön megszokott becsületes vagyonszerzési módokat a hazai rendszer nem támogatja, sőt), tehát amikor valaki azt mondja egy gazdag embere, hogy lopott, már csak statisztikailag is valószínű, hogy igaza van :)

Áá Éé Óó Öö Őő Úú Üü Űű Íí 2013.07.23. 01:48:53

Sikerult a fejszet ezzel a poszttal akkora faba belevagni, hogy azon nyomban kicsorbult tole.

Kicsit olyan, mintha a modorosra irtak volna, aztan valahogy vegul itt kotott ki.

gombosg 2013.07.23. 01:53:32

@Oregon (TM): Ez a nap idézete számomra!

@buday008:
"Miért nem lehet értelmesen megfizetni egy takarítónőt, postást , taárt stb. Úgy mint németbe."
(Tanulj meg gépelni...)
Én most pár hónapig Amerikában vagyok, elvileg azért, hogy hazatérvén csupa jó dolgot vigyek haza magammal. Nem, nem lehet kint maradni. Én is azt nézem, hogy mi a fene az, ami itt működik?

Három dolgot tudok megjelölni:
- Kevesebb adó és adminisztráció, kevesebb szabály és bürokrácia a mindennapokban. Élni és élni hagyni.
(Komolyan, XXI. században még nem találták fel a csekkbefizető automatát, ha már minden áron ez kell az embereknek?)
- Pozitívabb, sokkal pozitívabb emberek
- Más árszínvonal. Ami gyári dolog, az olcsó, de minden, amiben csak kicsit is emberi munka van, az relatíve drága. A jól megfizetett embereknek ez a "hátránya", hogy elő kell teremteni azt a bért valahogy.

mirx 2013.07.23. 02:02:10

@Bal: nem annyira "tipikusan", svájcban is minden szarhoz csekket nyomtatnak, még a neten rendelt cuccokhoz is képesek csekket küldeni. nem a csekkezéstől lesz egy ország üzemképtelen.

Bal 2013.07.23. 02:49:06

@mirx: és ott is be kell vele ballagni a postára, sorszámot húzni, várni, várni, és bemutatni mindenféle hivatalnak kötelező jelleggel?

bretman 2013.07.23. 03:09:15

A mondanivaló rendben volna, kár, hogy a példa rossz és az érvrendszer is megbicsaklik egy ponton.

Először is kiváncsi lennék, melyik az a csekk, amit nem lehet e-bankkal feladni, és mennyire sikeres és életképes üzletember Ádám, ha a csekkjeivel postán áll sorban.

Másodszor: "Ha csak a számokat nézem, akkor Ádám közel annyit dolgozott az elmúlt három évben, mint Feri és Jolán együttvéve, mégsem keres kétszer többet náluk."

Ennek fuss neki még egyszer. Azt számoltad ki, hogy Ádám majdnem annyit dolgozott, mint Feri és Jolán együttvéve. Akkor miért kéne kétszer annyit keresnie, "ha csak a számokat nézed", miért nem majdnem annyit? Ehhez képest a példádban (miközben kevesebbet dolgozott), 25 százalékkal többet keres, mint ők együttvéve.

Azért ez egygazdasági blogban kínos számítási hiba.

(ismétlem: az alapgondolattal egyetértek)

hát, ez gáz 2013.07.23. 03:59:07

Nekem a kedvencem a "szerencséje volt" rész...
Az vajon miért nem merül fel senkiben, hogy kőkemény munkával, tanulással, céltudatosan, lépésről-lépésre jut el az ember oda, ahol van?
A legtöbb ember hajlamos elfelejteni, hogy amíg ő kocsmákban meg strandokon múlatta a fiatalságát a haverokkal, addig én meló után még napi 4-5 órát tanultam, hogy most ne legyenek gondjaim...
De biztosan a szerencsének köszönhetem, hiszen ha belátná, hogy én mennyit melózzam ezért, akkor abból autómatikusan következne a kérdés, hogy ő miért is nem mozdult, amikor lehetősége lett volna rá.
A tücsök és a hangya tipikus esete.
Sajnos 10-ből 8 ismerősöm tücsök.

csavari 2013.07.23. 05:41:57

Szarvas Norbert

Vagy szándékosan hazudsz vagy fogalmad sincs az országban lévő eseményekről történésekről! Akik milliárdokat raboltak össze biztos, hogy nem munkából és főleg nem tisztességesen szerezték! Lehet csűrni-csavarni a dolgokat de ha a törvényt betű szerint betartanák nem csak a kisemberek esetén akiktől egy forint miatt elzabrálják a tulajdonukat akkor nem lennének milliárdosok ebben az országban és főleg nem a bűnözők lennének azok akik kirabolták az országot élükön a politikusokkal és nagymenő vállalkozókkal mint csányi, demján, széles, libajnai, gyúrcsótány, orsós likud vitya és a többi gazember! Itt egyáltalán nem az irigységről van szó hanem a tényekről! A kisemberek nem vágynak milliárdokra, nem akarnak a Bahamákon nyaralni csupán azt akarják, hogy legyen fedél a fejük felett és a gyerekeiknek az alapvető dolgokat meg tudják venni! Te és a fajtád ezt agyilag nem képes felfogni illetve nem akarjátok és fikázzátok a tisztességes embereket akik az életükért küzdenek naponta, hogy egyáltalán enni tudjanak!

nu pagagyí 2013.07.23. 06:14:26

Azokkal van az embereknek gondja, akik nem látható módon gazdagodnak. Semmiféle teljesítmény nincs mögöttük, nem tudni mivel foglalkoznak. Ezek közül is csak azokkal, akik még fitogtatják is mijük van.

szabadság elvtársak! 2013.07.23. 06:47:19

Igenis, itt mindenki lop!:) Én például most itt lopom a napot.:). Viccet félretéve. Nem véletlen ez a hozzáállás az emberek részéről. És az is igaz, hogy nem mindenkit visz rá a lelki ismeret, hogy erkölcstelen tettet hajtson végre. Csak olyan rendszerben éltünk, amiben a "szerzés" sportnak számított. És még dicsekedtek is vele.

Tomasz_a_gozmozdony 2013.07.23. 07:23:33

@Dr_Minimum: van egy tökmindegy milyen, legyen mondjuk asztalos vállalkozás Sopronban. Meg van egy ugyanilyen, odaát. Mindkettő ugyanazt csinálja, a németeknek. Itt nincs, csak 300euróra pénz,odaát meg van 1200ra? Hol a többi? Nem pénznyomtatás kérdése.

nu pagagyí 2013.07.23. 07:32:29

@Tomasz_a_gozmozdony: Az árakat a kereslet befolyásolja, bérköltségre meg csak a bevételből futja. Mivel a vevők szegényebbek, mint Ausztriában, ezért az asztalos és dolgozói is azok lesznek.

gipsz.jakab 2013.07.23. 07:55:34

én hiányolok egy nagyon fontos további fontos tételt alapigasságot...

aki nem működő hivatal(ok)ban sokat keres az MUNKANÉLKÜL, közpénzt herdálva ÉLŐSKÖDIK...

gipsz.jakab 2013.07.23. 07:57:49

amugy itthon kb 100 milla felett már tényleg ritka aki tisztességesen gazdaxik meg... szinte lehetetlen...

vagy nagy közpénzes fizetésen/megbízásokon élősködik+ korrupció,

gyakorlatilag tisztességes versenyben lehetetlen...
ritka mint a fehér olló...

gipsz.jakab 2013.07.23. 07:59:51

szóval igen... szinte MINDENKI LOP...

de a politikusok és a közszférában MIND !

AlbaZen 2013.07.23. 08:04:04

Évek óta szívok a postán a csekkekkel sorban állók miatt. Lehetne külön ablak levél feladására. A papírlevél is őskövületi dolog, de még sajnos szükséges a munkámhoz. A csekkjeimet neten csoportos beszedéssel fizetem.

Leszarom, ki mennyit keres, ez az egyik legszemélyesebb magánügy. Teszem a dolgom és kész.

Jóléti Dán Kekszesdoboz 2013.07.23. 08:08:20

@hát, ez gáz: én kurvakeményen tanultam fiatalkoromban, igaz hogy végül nem csináltam diplomát de kitanultam egy olyan szakmát, amellyel könnyen keresek pénzt (látszólag), viszont nem kell egész évben irodában rohadnom, szűkkeblű kollégák között és elviselni egy nem túl okos főnököt.
És dolgozni is önállóan, noszogatás nélkül dolgozok, nem kell fogni a kezem, irányítgatni. Ez egy csomó embernek szinte elképzelhetetlen. Utálják a felelősséget, a döntéshozatalt.

kifordított nagyanyó 2013.07.23. 08:09:43

Én senkitől sem sajnálom,ha megérdemelten ,becsületesen kereste meg.
Vagy ha nem úgy kereste meg,de normálisan adja elő magát,akkor sem.

Szarvas Norbert 2013.07.23. 08:20:06

@kifordított nagyanyó:

Az a nagy probléma hogy senkire nincsen ráírva hogyan kereste a pénzét... Innentől kezdve pedig mindenki tolvaj aki öltönyben járkál... Ez a mentalitás....

Tomasz_a_gozmozdony 2013.07.23. 09:16:44

@nu pagagyí: jó, két konkrét példát mondok. Szerinted az USA-beli GE gyárakban 3 dolláros órabérben dolgoznak? Vagy maradjunk a példánál: van egy soproni cég,amelyik az ikeának gyárt bútorokat. Ilyen van a sógoroknál is, a németeknél is, meg még sorolhatnám. Azt azért ne mondja nekem senki, hogy kint is 2,5-3 eurós órabért keresnek. Ezekben az esetekben már nagyon nem áll meg a példád.

gipsz.jakab 2013.07.23. 09:45:17

mindenki lop...

sanyi lop, jani lop... anti lop...

Joaquin 2013.07.23. 10:47:11

Rendszerváltás hagyatéka, mert a privatizáció során sok ember meggazdagodott, aki nem értett semmihez csak jól tudott helyezkedni, a társadalom meg főleg őket látja meg a bűnözőket, mert ők szeretnek hivalkodni a pénzükkel, Ádámék meg nem (szerintem köze van ahhoz, hogy Ádámot legalább a környezete elismeri, amíg a többieknek ilyen nem jut).
Más posztszocialista országban is hasonló a mentalitás, kisebb nagyobb mértékben.

Zka77 2013.07.23. 14:23:26

@fermion: hosszas gondolkodás után úgy döntöttem, hogy te most trollkodsz. Mindkettőnknek jobb lesz így :D

hát, ez gáz 2013.07.23. 15:58:53

@Tomasz_a_gozmozdony: ez a kapitalizmus. Megcsinálod ennyiért is? Meg. Akkor az IKEA miért fizetne többet?
Persze beszélhetünk tisztességről és emberségről, meg korrektségről, de aki nyereségesen akar üzeltetni egy vállalkozást, az csak a puszta számokat nézi. Főleg ilyen adók, járulékok és üzemanyagárak mellett. A 27%-os áfáról már ne is beszéljünk.
Sajnos túl sok lett már ellopva a közpénzből ahhoz, hogy ezen varázsütésre lehessen változtatni...

gombosg 2013.07.23. 16:02:59

@Tomasz_a_gozmozdony:
Csinálj egy kicsi, vagy közepes vállalkozást, vegyél fel alkalmazottakat. Rá fogsz jönni, kinek mennyit tudsz (nem pedig kinek mennyit lehet) fizetni.

A képzetlen gyári munkásnak, aki tényleg csak pl. gépet kezel, rakosgat, nem biztos, hogy tudsz 2,5-3€-nál nagyobb órabért fizetni, mert más dolgozók (esetleg jogosan magasabb) munkabérét csökkentenéd ezzel.

Ez meghatároz egy bérszínvonalat.

Namost a multi nyilván úgy termel, hogy magas hatékonysággal, gépesítve, ráadásul exportra, tehát jó áron el tudja adni a termékét - magyarul egy rakat profitot képes termelni. De ettől a munkabér még nem fog az általános szakmabeli bérszínvonal fölé menni. Miért tenné, mint gazdasági entitás?

Szóval ha általában véve egy helyi vállalkozás is többet volna képes termelni, akkor nőhetne a bérszínvonal.

Illetve nem tudom nem hozzá tenni, hogy a minimálbér 126.000 Ft, amiből a munkavállaló 64.000 Ft-ot kap meg.

buday008 2013.07.24. 00:05:51

Most lehet itt síránkozni meg nekem ugrani, de fenntartom a véleményemet amit érdekes módon elég azért néhány (nagy) vállalkozó, beruházó is oszt. Egy egyszerű takarítónőt, vízszerelőt, postást, biztonsági őrt is igen meg kell fizetni normálisan. Azt elfogadom,hogy állambácsi is vehetné a lapot hogy e terhelje agyon a szegény munkaadókat a klf adókkal. Bár ahogy én láttam látom ( voltam középvezető, alkalmazott,ügyvezető) az sem fizeti neg az embereit aki megtehetné. Inkább elmegy pl Ibizára,5 szerető stb. Pedig a megfizetnin nem azt értem hogy 3-4 ezret.. de azt a szegény embernek már elég 140-160 ezret sem képesek odaadni.Pedig vallom egy cégnél mindenki munkája fontos. Fontos hogy azt normálosan lássa el, mert szerintem még egy takarítónőnek sem mindegy ki megy el. Nem is olyan könnyű akár egy normális takarítót találni. Főleg ha még meg sem fizetem.2: Sose értettem miért jó ha átjáróház a cég? Folyamatosan új emberekkel dolgozni, betanítani stb a munka rovására megy. Ja hogy lelehet húzni anyagilag meg nem kell bejelentened...Hosszú távon megbosszulja magát a feszült munkahelyi álszent nemtörődöm légkör mint asok ellenség..Leget itt lehülyézni nyugodran de amég nincs forgó pénzmennyiség a ggazdaságban addig csak lassú kínlódás lest. A beruházásokat elüldözte kormányunk, hitel nincs, a belső fogyasztást megölik a nulla bérekkel...Nem vezet sehova. Hány meg ány céget látni aki elvegerál, 1-2-3 alkalmazottat tart szaré húgyé, hogy majd kiuzza a válság végéig---de az esetek nagy részében nem fogja...Mivel 10-15 év minimum ha ez a fajta kormány mentalitás marad.Azért az érdekes hogy nyugaton 30-40-50 éve alapból jobban megvolt fizetve amunka ára.. a melósnak. Mst ne jöjjünk a kínai szubtrópuson élő vidéki paraszt munkabérével-akinek az a színvonal hogy egy dikó, egy bivaly , egy bicigli egy putri azt csók..Mert ez itt európa..

buday008 2013.07.24. 00:07:21

3-4 azáz ezret akartam irni a 3-4 ezer helyett:_)

buday008 2013.07.24. 00:14:58

@gombosg: ez baromi jól hangzik.. de miért nálunk lassan a legalacsonyabb a bérezés-ugyanakkor legmagasabb a százalékos adóterhelés, iletve az árszínvonal. Szlovákia Románia ver már.. Megmagyarázod hogya multi 2-3 eurót termel nálunk ki egy óra alatt? annak idején az Audiban melóztam a német melós munkájának dupláját toltam le..szted 2-euronyit?xd tesco, aldi stb szted ennyit tesznek nekik be az alkalmazottak,?? xd úgyhogy adókedvezmény van...vagyonőrzésban 2500 ftér vállalnak melókat, volt cégem tudom mennyi a bejelentés ktg-e, és akkor is 350 ért szopatják az embert...

buday008 2013.07.24. 00:16:48

Máv akár 3000t-is fizet amelósra -óránként..---tudom a bajuszos bácsi elhintette a hülye dunáját...

Reactor 2021.09.02. 22:40:11

Lehet, hogy sztereotíp és elnagyolt közhelynek hangzik, de minimum 70 százalékban igaz: aki ma fizetésből meg tud élni, az vagy lop, vagy adót csal, vagy kormányközeli nyalonc. A felső tízezret és a politikusokat nem számolnám ide; a médiaprostiskodás, adószedés, bűnözés stb. az nem becsületes munka.
Becsületes munkának az számít, ami fizikális értéket, GDP-t állít elő, ill. a megtartását segíti. A kenyeret sütő pékmesternek, vagy a szántóvető parasztnak jóval több köze van az igazi munkához, mint a billentyűket pöntyörgető programozónak, az irodakukac jogászoknak, vagy éppen a scamcoinos Ponzi-sémát építgető hülyegyereknek.

@KömKel: Stimm. Csak épp vállalkozóként bőven akad annyi tartalékod, amivel kibekkelheted, amíg meggyógyulsz & még a kezelésedet is tudod fizetni. A takarítónő ezzel szemben...?

@Oregon (TM): A gazdagok minden nappal tesznek róla, hogy ne szeressék őket. Ha valaki rendre az ablakod alá szarna éjfélkor, és utána bekopogna hozzád vécépapírért, te se örülnél neki, gondolom. Na, ez ugyanaz.

@fda: A minőségi munkáért többet fizetne mindenki. A csip-csup összecsapott gányolmányért meg 5 forint is sok.
De próbáld majd ki egyszer, hogy az éves karbantartásnál feleannyiért dolgozó szerelőt hívsz a kazánodhoz! Aztán egy szép reggel a Szaturnuszon ébredsz majd fel, több darabban.

@Hohenzollern: A gazdagoknak tán nem a szegényektől van pénze áttételesen?
De bizony, onnan.
Miről is beszélünk tehát?

@Dr_Minimum (törölt): Például nem stadionra, kisvasútra, Paks II-re, meg Soros-ellenes kampányra kell elpisálni a nemzeti vagyont, és tessék, máris jut másra is!
Őrület, bmag, zseni vagyok!!!!4!4!4444NÉGYNÉGYNÉGYNEGYVENNÉGY!!!!!

@Ne érdekeljen!: Ettől függetlenül igaza van neki. A cikknek pedig nincs.

@Zka: És? Ettől vagy úgy odáig? Fáj az igazság, vagy mi?

@fermion: Hagyd...az ilyen mélyhülye söpredékek nem fogják fel, hiába magyaráznád el neki lassan, folyamatában. Egyenesen eltökélte, hogy nem is akarja felfogni.
A világ annyiban hibás - annyiban viszont nagyon - hogy lehetőséget se ad a kitörésre. Kishazánkban legalábbis, ahol se a szaktudás, se a szorgalom nem számít, sokkal inkább az, hogy kiket ismersz.

@bunkó: Ma, amikor a medián éppen elég ahhoz, hogy ne dögölj éhen, gazdagnak számít az, aki zsebbű' meg tud venni egy Suzukit.

@hát, ez gáz: Azért nem merül fel, mert Magyarországon ez kevesebb mint 1 százalékra igaz. A maradék 99 százalék pedig vagy protekcióval, vagy kenőpénzzel, vagy befolyással jutott az aktuális pozícióba. Vagy mások agyontaposása árán.
Majd akkor tücsközzél, kérlek, ha az állásinterjún nem vágják az önéletrajzodat a kukába csak azért, mert az utánad jövő apukája együtt bratyizott az ügyvezető-igazgatóval óvoda-kiscsoportban, okés? Lehet ilyet kérni?

@nu pagagyí: Aha, biztos bazinagy a kereslet az 57 millióba kerülő lepukkant lakóparki putrikra, igaz? Ja, nem...
Care to reconsider?

@gombosg: Jaj perszepersze, szegény multinak nincs miből fizetnie normális bért a dolgozóinak, mert azt máshonnét kéne elszednie...hagyjuk már ezt a demagóg szardumát, egy német árufeltöltő mireföl is keres akkor háromszor annyit, mint egy magyar?
süti beállítások módosítása