Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Peti levele a magyar rögvalóságról

2018. március 12. - Szarvas Norbert
www_iflgroup_hu_3.png

Egy olvasóm írta az alábbi üzenetet. Mivel nagyon érdekes dolgokról, mindenkit foglalkoztató kérdéseket érint, ezért megkértem, adja áldását a változatlan közléshez. Érdekesek ezek a személyes történetek, hiszen ilyenkor jönnek rá sokan, hogy nem kizárólag őket foglalkoztatják bizonyos kérdések. A végén én is megírom ezzel kapcsolatban a véleményemet!

A levél

 

Szervusz Norbi,

Rég írtam, de nem is nagyon volt miről. Remélem jól vagytok! Követem a blogot, a videókat hallgatni sajnos nincs lehetőségem egyelőre. Majd februártól mikor mobiltelefon-csomagot válthatok.

Az utóbbi időben nagyon kerestem az utam, valami nem klappolt, munkahelyet akartam váltani. Amit viszont a munkapiacon találtam, kicsit meglepett, ezért kicsit magamba is néztem. Letöltöttem a bankszámlakivonataim az elmúlt 12 évből hogy kicsit kielemezzem az adatokat, ne csak érzések alapján tájékozódjak. Íme a tapasztalataim az elmúlt időből.

1. Fizetésemelés: évek óta úgy éreztem, hogy nem emelkedik a jövedelmem. Mikor megkérdeztek, szemrebbenés nélkül állítottam hogy 5 éve nem kaptam fizetésemelést. Hát a bankszámlám nem ezt mondja. Igaz hogy az utóbbi két évben nagyon lelassult az emelkedés, de egészen 2015-ig dinamikusan emelkedett a bérem, még 16 és 17-ben is csurrant-cseppent 1-2 plusz %. Túl könnyen átvettem az uralkodó hangulatot, miszerint "kevés a pénz, fukar a cég".

2. Munkaerőpiac: Lehet hogy munkaerőhiány van sok területen, de pénzügyi vonalon ez nem annyira igaz. Illetve, sok junior pozíciót hirdet a mindenféle új center, de szenior állás kevés van, azt is sokszor inkább belső, jólismert emberekkel töltik fel.

3. Angol: visszanézve 2006-ra, a felsőfokú angol nyelvtudásnak köszönhetően egy jó váltás után azonnal másfélszeresre emelkedett a nettó fizetésem. Olyan helyről mentem ahol nem kellett a nyelv, olyan helyre ahol kell. Tanulság, azért kell fejlődni hogy legyen mit kapitalizálni a piacon, és oda kell váltani ahol az adott tudást értékelik. Csak érzésből váltani elég nagy kockázat és kevés a valószínnűsége, hogy jobban fognak fizetni. (Bár láttam már ilyet... "Itt nem értékelik a tehetségemet!")

4. Második nyelv: Juniorként is sokat érhet egy második nyelvtudás, de szeniorként lehet igazán hasznos. Sajnos, nem annyira mindegy hogy mi is az a második nyelv. Mostanában sok CEE nyelvet beszélőt keresnek, de más főleg európai nyelv is jól jöhet. Az exotikusabb nyelvek nem lesznek értékesebbek, csak azért mert ritkák. A kereslet ezekre gyakorlatilag nulla.

5. Diploma: Egy főiskolai diplomával gyorsan el lehet helyezkedni és el lehet kezdeni pénzt keresni. Viszont szenior pozíciókban bizony sokszor már érték az egyetemi diploma. Felnőttként, családosként megszerezni ezt piszok nehéz. Kétmillió forint plusz két évig alig látod a családot. És még akkor sincs garancia.

6. Belső mozgások: Sok cég azt értékeli, ha sokféle területről van tapasztalatod, de mindenhol eltöltöttél legalább két évet. A világ az extrovertáltaknak áll, folyamatosan ismerkedni kell, kapcsolatokat építeni, mozogni. Szenior pozíciókhoz már sokszor kérnek változatos tapasztalatot, menedzsment tapasztalatot, specifikus rendszerismeretet.

7. Rendszerismeret: meglepődtem, de az SQL és VBA tudás nagyon keresett pénzügyes vonalon is.

8. Összkereset: én megdöbbentem, és nem lepődnék meg ha a legtöbb ember szintén döbbenten nézne, hogy 12 év alatt mennyi pénzt keresett és költött el, miközben panaszkodik hogy semmire sem telik. Én ennyi idő alatt nettó 50 millió forintot kerestem. Ha egy hónapja mondja ezt nekem valaki, kinevetem.

9. Tervezés: mikor leültünk a feleségemmel, hogy megbeszéljük mire is ment el ennyi pénz, megint meglepődtünk. Nagyon sok ment el arra hogy terv nélkül sodródtunk. Például öt évig laktunk albérletben, csak bérleti díjra 4 milliót költöttünk úgy, hogy abból négy évig ismerősnél laktunk olcsón. Ha korábban észbe kapunk, simán beruházhattunk volna egy pici, egy-másfél szobás lakásba, amit mostmár kiadhatnánk mi. (Igen, kiszámoltuk, meg lehetett volna csinálni.)

10. Autó: az autó nevetségesen sokba került. Vételár, hitel, biztosítás, adó, benzin, casco, szervíz. Tíz éve van meg és csak egy kisautó, de összesen csak erre 10 millió ment el!!! o_O Max 4 évre visszamenőleg tudnám azt mondani hogy több hasznot hoz mint költséget termel, tehát ez minimum 6 millió bukta.

11. Megtakarítás: Kb az összkeresetem 20-22%-át sikerült megtartani mint vagyont, a többi "költség" volt. Nem túl jó eredmény. Sokat vitatkoztunk anno ismerősökkel, hogy albérlet vagy saját lakás. Miközben elismerem hogy az albérletnek van értelme, de sokszor annyi a mögöttes indoklás hogy "egy x milliós házban/lakásban lakunk, amit soha nem tudnánk magunknak megvenni, tehát megéri". Csakhogy ezek a barátaim, (csakúgy mint sajnos mi is) egyszerűen nem gondoltak bele hogy egyszer gyerekeik lesznek, és a vagyonfelhalmozásnak hosszútávú (évtizedes) indokai is lehetnek.

Sokat fizetünk a kényelmünkért (albérlet, kocsi), majd mikor családunk van, rájövünk hogy sem időnk, sem energiánk, sem lehetőségünk sem bátorságunk nem maradt bepótolni azokat a dolgokat, amiket nagyvonalúan elengedtünk. Diploma, nyelvtanulás, spórolás... gyerekekkel ezekre már sokkal kevésbé jut. Hiába akarunk jót a gyerekünknek, ha közben szinte mindent magunkra áldozunk. Aztán nem foglalkozunk a gyerekkel, mondván "túl fáradt vagyok, sokat kell dolgozni hogy jusson neki egyetemre, lakásra". Lehet nem kellett volna elkölteni az elején...

Ennyit akartam kiírni magamból.

 

A vélemény

Peti nagyon jól leírta a rögvalóságot, azaz ahogyan kénytelenek vagyunk idővel szembesülni saját hibáinkkal. Mert a fiatalok nem hiszik el, hogy megöregednek, addig a középkorúak már sejtik, amit az idősek tudnak. ÉS a közben eltelt időt senki nem fogja tudni számunkra visszaadni. 

Mindig ezt próbálom mindenkinek elmagyarázni, hogy nincsen olyan, hogy valaki "túl fiatal legyen" a pénzügyeihez. Nincsen olyan, hogy "most még 20 éves vagyok és van időm". Pusztán évek vannak mindenféle önigazolás és indoklás nélkül. Ha a huszas éveidben nem tervezel tudatosan, akkor szimplán elbuktál 10 évet ezen a fronton.

A legjobb, amit tehetsz, ha fogod magad, egy kockás füzetet és ceruzát és összeírod a saját felismeréseidet. Szembenézel a valósággal és megtalálod, hogy neked mik azok a felesleges kiadásaid, amik meggátolnak majd abban, hogy ténylegesen előbbre jussál!

Ez nem egy leb@szós poszt, hanem egy ébresztős poszt! Ha érted a különbséget, akkor van remény!

 

►►►►

Ha tetszett a cikk, akkor meg tudsz hívni egy “kávéra”: Támogatom a blogot 1-3 dollárral

IFL prémium blog: Klikk

ingyenesen letölthetsz egy hasznos pénzügyi eszközt: Klikk

Segítsek neked vagy kérdésed van pénzügyekben? Akkor írj:

✰✰ szarvas.norbert@iflgroup.hu vagy

✰✰ www.iflgroup.hu

Itt találsz meg minket, ahol további "csak itt megjelenő" egyedi tartalmakat is olvashatsz

Jelen weboldal teljes tartalma és az innen elérhető valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű és nem teljeskörű, szövege a közzététel napján hatályos jogszabályokon és egyéb tájékoztatásokon alapul, nem minősül biztosítási termék vagy pénzügyi szolgáltatás kiválasztására irányuló, illetve jogi- vagy adótanácsadásnak, sem egyoldalú kötelezettségvállalásnak (ajánlattételnek). Kérjük, hogy a termékek vagy szolgáltatások összehasonlítása és kiválasztása során, továbbá a szerződéskötésre irányuló dokumentumok aláírását megelőzően körültekintően tájékozódjon a választott termék vagy szolgáltatás aktuális, részletes feltételeit illetően. A fentiek figyelmen kívül hagyásából eredő, illetve az esetleges jövőbeli jogszabályi- illetve üzleti környezetben bekövetkező változásokért való felelősséget a jogszabályok által lehetővé tett legteljesebb mértékben kizárjuk.

Ez a cikk 2018. március. 12. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr2613733588

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bp150 · budapest150.blog.hu 2018.03.13. 11:52:10

Tök jó poszt, épp most küzdök a havi költésem leszorításával, szerencsére autóm nincsen (jogsim se, így könnyű :D ).

Fizetésnövekedést elérni sajnos munkahelyváltással jóval könnyebb, mint házon belül.

szepipiktor 2018.03.13. 12:36:05

Gyakorlatilag egy rétegprobléma lett itt ismertetve.
Egy kiválasztott szakterület résztvevőjének a valós élettől eltérő problémáit olvashatjuk.
A pénzügyi vonal egy szolgáltatás, nem termel, nem hoz értéket létre, kizárólag más eredményeit csapolja meg. És ezért eleve magasabb a szint itt, mint azoknál, akikből élnek.
Nekem ez most olyan, mint a magyar focista, aki nem hoz létre semmit (néző, bevétel stb.), de az igényeit a nyugatiakhoz méri.
Fiatalon döntéseket lehet hozni: hasznos, de nehezebb vonal vagy trendi, ma menő és túlértékelt világ.
Ma a többség oda tart, így telített a piac, lehet válogatni.
A pénzügyes vonal hasonlóan látja a világot, mint a szervezett aktivista-feministák, elveik, igényeik vannak, de valójában a kondérhoz férés a lényeg.
Igen, sok szakmában hiány van, lehet odamenni.
Ja ott nincsenek meg azok, amikről itt szó van? Hát ez az élet...

marczy 2018.03.13. 12:51:30

A fizetésnövekedés legjobb módja az országváltás, csak sajnos nem mindenki teheti ezt meg. Az meg, hogy nálunk kvázi nincs olyan, hogy bérlakás, elég nagy probléma. Németországban mindenki bérel (vagy legalábbis nagyon sokan). Ez azért van, mert ha Berlinben nem kapsz munkát, odébbállsz és mész Frankfurtba. A saját lakás röghöz köt, jön egy komolyabb válság, itthon, ha vidéken ragadsz, neked satu, a bank hamar árverez. A bérléssel meg az a probléma most, hogy akinek nincs pénze, kiszorul a piacról. A bérleti piac alulszabályozott, Németországgal ellentétben. Ezen a téren az államnak, önkormányzatnak komolyan lépnie kell, hogy tudj tenni abban az esetben, ha nincs munka mondjuk Miskolcon, ahol laksz. Elköltözöl Szombathelyre, és kapsz munkát. De most nem tudsz lépni, mert drága az albérlet. A miskolci lakásoddal meg kitörölheted, mert eladhatatlan. Én is hosszú évekig vonatoztam fel-le, mert nem lehetett épeszű áron fenntartani egy albérletet. Ha nincs Pesten lakásod, megszívtad. Ez van.

marczy 2018.03.13. 12:54:26

Szóval Németországban van egy jól szabályozott bérleti rendszer, ami évtizedek óta működött. Most azért csikorog, mert beütött a 2008-as válság, és az építőipar még mindig nem tért magához. Lakáshiány van ma is Németország-szerte, Münchenben az albérlet megfizethetetlenül drága, de Wolfsburgban is lakáshiány van. Ezért az állami, önkormányzati szabályozás sem teheti meg azt, hogy lehetetlen helyzetben hozza a lakást kiadni szándékozókat. Münchenben volna munka, de épeszű áron lehetetlen lakáshoz jutni.

Berelhetoreklamfelulet 2018.03.13. 12:59:43

@marczy: Jah... Meg azért, mert annyira irtó drágák a lakások a német nagyvárosokban, hogy még a németek nagy része sem engedheti meg magának.
De ez nem lokális probléma. A gazdagabb országokban a ingatlanok ára jobban felértékelődik, mint a fizetés, így egyre kevesebb ember engedheti meg a saját lakást.

Kicknick 2018.03.13. 13:01:54

Peti 10 év alatt albérletben félre rakott 10misit, közben autója van és valszeg ezek szerint nyaralt is rendszeresen, mert valamire elment a maradék 36 millió. Emellett bevállalta a gyerkőcöket mert belefér. És most sír, hogy mennyi pénzt elbaszott.
Bezzeg ha maradt volna a vidéki putriban ahonnan indult akkor most...na mi is lenne?

para_noir 2018.03.13. 13:02:25

@marczy: a német példák nálunk érvénytelenek, mert a lakosság bő egynegyede a fővárosban és annak agglomerációjában él, szóval olyan nem nagyon van, hogy munka utáni mozgás, max egyszer, ha feljössz vidékről Pestre. Meg a vidéki lakást is ki lehet adni ám, annyiért egész biztos, ami az alap kiadásait fedezi (gyk. rezsi), és annyiért is jó eséllyel, amennyi a hitel költsége rajta (ha van). Onnantól meg rohadtul mindegy, hogy úgy fizetsz albit, hogy van máshol egy semmibe nem kerülő lakásod, vagy hogy nincs máshol egy semmibe nem kerülő lakásod. Legfeljebb még valami haszon is marad a kiadottból, ami besegít a béreltbe. Meg ugye a vagyontárgyad megmarad.

para_noir 2018.03.13. 13:05:40

A posztot meg nem igazán értem, ha az ember a visszatekintett időben kényelmesen, jól élt, akkor mi a lófax értelme van azt elemezni, hogy a tíz év alatt megkeresett pénzéből mennyit vert el azokra a kaidásokra, amikre mindenképp el kellett verni X pénzt? Aki meg autóra sokat költ, az egy jó nagy hülye, és ne legyen tanuláság senki előtt, mert aki új autót vesz részletre, és klotyóra is azzal közlekedik, az nagyobb pazarló, mint aki naponta bedob pár ezrest a Dunába heccből. De tényleg, mi a poszt értelme, üzenete?

para_noir 2018.03.13. 13:08:38

@Kicknick: van a The Simpsonsban egy epizód, amikor a gyerekek átveszik a hatalmat az iskolában, megkötözik az igazgatót, és megnézik a személyi kartonját, hogy mennyi a fizetése, majd felszorozzák a havi fizuját 24 év hónapjaival, és ledöbbennek, hogy ezek szerint az igazgató milliomos :) Na ilyesmi a poszt is.

Kicknick 2018.03.13. 13:13:17

@para_noir: igen, valami viccben ez úgy végződött, hogy "akkor most te panaszkodsz vagy dicsekszel?" :)

s 2018.03.13. 14:02:35

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: "viszont a saját lakásban élőktől a lakást a legtöbb esetben nem vette el a rendszer"
Aha. Te hol a beteg faszban éltél ez idő alatt? Ugyanis MINDENKITŐL MINDENT ELVETTEK. Ez képezte a rendszer alapját.

"Majd a rendszer vége felé lehetővé vált a tanácsi lakások megvétele a főbérlők által."
Pontosítanék. A rendszer vége felé nem vált már lehetővé, hogy az állam a szétrohadó ingatlanjait rendben tartsa, ezért rábaszták ezt a romhalmazt a lakosság nyakára.

"az ilyen ember veszélyesen önálló"
Tégedet ez a veszély nem fenyeget, ne fossál.

Vesd össze:
"Ezzel szemben Németországban pl. az emberek kevesebb mint fele él saját lakásban."
"a liberális nyugatnak könnyen manipulálható, gyökértelen bérlőkre van szükség, nem büszke lakástulajdonosokra"
Tehát a német állampolgár nagyrészt könnyen manipulálható, gyökértelen bérlő.

Te, birka, ezt már mondtad nekik is? Arra azért ügyelj, nehogy úgy basszanak fejbe egy üres sörös korsóval, hogy még annál is hülyébb legyél, mint amilyen már eredetileg is vagy.

Berelhetoreklamfelulet 2018.03.13. 14:29:09

@s:
Nem tudom honnan szoptad ezt, de nagy faszság.
Max a német multik függnek az ocsó munkaerőtől. A random paraszt Kelet-Magyarországon azt se tudná megmondani hol van Németország, nem hogy függne tőle...

accountant050915 2018.03.13. 14:34:06

Harmincas évei közepén járó ember, keresett 50 milliót, megtakarította a 20%-át - van kb. 10 millió forintja úgy, hogy közben azért élte is az életet. Ekkora megtakarításra felvehet 20-25 millió hitelt, amiből vehet Pesten egy lakást, vagy agglomerációban házat. Kifizeti 50-55 éves korára, mellette még továbbra is éli az életet, és ha két kereső van, akkor félre is tesz mondjuk valamilyen nyugdíjmegtakarításba. 55 éves korára ott van egy fővárosi lakással / agglomerációs házzal tehermentesen, volt egy csomó helyen, jó élete volt, nem csirkefarhátat zabált, és ha ügyesen tett félre, akkor talán abba is hagyhatja / visszafoghatja a munkát, előtte van még 20-25 szép nyugdíjas év jó eséllyel. Az ingatlant ráhagyja a gyerekeire (ha lesznek), ezzel is segítve indulásukat az életben.

Most komolyan, ez rögvalóság? :)

VT Man 2018.03.13. 14:38:12

Vannak itt erdekes dolgok:

1.) Nem tudja, hogy mennyi a fizetese, mennyit valtozott? Ezt fel nem tudom fogni, hogyan.

2.) "Tíz éve van meg és csak egy kisautó, de összesen csak erre 10 millió ment el!"

Kicsit sci-fi kategoria. Ha csak a benzint nem szamolja bele?

Nekem 7 evig volt ugyanaz a kocsi, igaz, hasznaltan vettem.
Az eves allando koltsegek kb igy neztek ki:
- ertekcsokkenes: 150-180 ezer Ft/ev
- casco, kotelezo: 140 ezer/ev
- szervizek, karbantartas: 150-250 ezer/ev

Azaz kb. 500 ezer/ev.
Es ez nem kisauto volt, hanem rendes kombi!

s 2018.03.13. 14:39:13

@Berelhetoreklamfelulet: A random paraszt Kelet-Magyarországon nem sokat tesz hozzá a magyar gazdasághoz. Nem bántásiból mondom, de ha nincsen azt sem veszi észre a faszom sem.

Roan 2018.03.13. 14:40:58

"Max 4 évre visszamenőleg tudnám azt mondani hogy több hasznot hoz mint költséget termel, tehát ez minimum 6 millió bukta." - az autó hogy hoz több hasznot, mint költséget? Bérbeadással?

s 2018.03.13. 14:41:08

@VT Man: Üzemanyag nélkül ment? Akkor elég jó kocsi lehetett. :-)

s 2018.03.13. 14:44:28

@Roan: A gyerek a betonkeverőt viszi vele, meg a négy malteros teknőt, a talicskákat, és állványnak valót, plusz a szerszámokat. Ha ezek szállítására nem költ, az haszon.
De nem biztos. :-)

Berelhetoreklamfelulet 2018.03.13. 14:45:41

@s: "Csak" kaját az asztalodra, vagy fényevőnek teccik lenni?

s 2018.03.13. 14:57:42

@Berelhetoreklamfelulet: Nézd már meg egy tetszőlegesen választott élelmiszer kereskedés kínálatát. Egy kisebb része magyar csak. Aztán ha a random paraszt Kelet-Magyarországon nem hozza a kaját, akkor hozza egy másik random paraszt Kelet-Magyarországról. Vagy nem. Akkor hozza valaki más máshonnan. Olyan verseny van ezen a vonalon, hogy amint kidől egy beszállító, tíz másik ugrik a helyére.

csakférfi 2018.03.13. 15:19:36

@s:
Egy ország sem engedheti meg magának hogy a földet amin az élelmiszert a saját parasztjai megtermelik eladja.
Sem azr hogy ne legyen parasztja aki az élelmet az asztalra rakja.
Gazdasági és politkai öngyilkosság amit írsz.

s 2018.03.13. 15:37:16

@csakférfi: Ja. Csak hát nem ezt írtam.

Ki az öregapám kankós fasza mondta, hogy add el földet, amin a te drágalátos parasztjaid bármit is termelnek? Termeljenek csak nyugodtan, legfeljebb rájuk rohad, mert drága és szar.
Azt, hogy melyik paraszt fogja az ételedet az asztalodra rakni azt nem te döntöd el, nem én döntöm el, hanem a gazdaság dönti el. Azt fogjuk zabálni, ami jó és elfogadható ára van, mert senkinek sem ment el a maradék józan esze teljesen. Nem hazaszeretetből zabálunk, hanem a pénzünkből.
A gazdasági és politikai öngyilkosságot itt már elkövették mások helyettünk, mi legfeljebb csak átesünk rajta. Aki az oktatást, egészségügyet, versenyképességet széjjelbaszta, az lesz a hunyó. Nem az, aki nem autózik le Hajdúhadháztéglásra cékláért.

csakférfi 2018.03.13. 15:49:24

@s:
Majdha öregem a 2008 as válsághoz hasonló krach jön.
Akkor is így verd a nyálad. Mit fogsz enni ? Az autódat? A részvényeidet? A diplomádat? Az észereidet? A házat amelyben laksz? Vagy a tujáidat meg a nyírt füvdet legeled?
Térj már észhez ....mert az messzire elkerül téged.
Nem minden a piac.
Amúgy meg az eu is támogatja a saját parasztjait mert nincs kedve kiszolgáltatottá válni.
Ekkora egy tuskó embert.
Képezted magad vagy saját jogon lettél ilyen vak?

csakférfi 2018.03.13. 15:58:57

@s:
Még egy kis ízelítő arról hogy micsoda baromságokat hordasy itt össze.
Képzetlenül.

" is. Büszkék lehetünk rá továbbá, hogy az értekezés
elméleti keretrendszerében és számításai szerint hazánk a világ 21. leginkább
versenyképes mezőgazdasággal bíró országa volt a nemzetközi kereskedelemben az elmúlt
25 év átlagában.
Ugyanakkor az elemzésekből világos az is, hogy hazánk mezőgazdaságának
versenyképessége folyamatosan romlik, hiszen míg 1991-1998 között a számítási
eredmények szerint hazánk mezőgazdasági a világon a 4. leginkább versenyképes volt, addig
1999-2006 között már a 38., míg 2007-2014 között már csak az 54. pozíciót sikerült elérnünk.
A jelenséggel az elmúlt években számos cikk, tanulmány és tudományos munka foglalkozott.
Az értekezés hetedik fejezete ezeket a tanulmányokat és azok következtetéseit felhasználva
igyekszik az értekezés elméleti keretrendszerének megfelelően csoportosítani a problémákat és
a lehetséges válaszokat.
Összességében látható, hogy a magyar mezőgazdaság kereskedelem alapú
versenyképessége folyamatosan romlik a rendszerváltás óta, amelyben komoly szerepet
játszott a mindenkori kormányzat agrárgazdaságot érintő rövid távú szemléletmódja. A
negyedik kutatási kérdéshez kapcsolódóan világos, hogy csak a következő tényezők együttes,
hosszú távú és stratégiai kezelése javíthatja a magyar mezőgazdaság kereskedelem alapú
versenyképességét hosszú távon:
1. hatékony intézményrendszerek működtetése
2. a fizikai infrastruktúrába történő beruházás
3. a kedvező makrogazdasági környezet
4. az egészségügyi és oktatási beruházások
5. a piacra jutás elősegítése
6. a hatékony földpiacok
7. a hatékony mezőgazdasági kockázatkezelés
8. az innovációs és technológia átvételi kapacitások fejlesztése
9. a fenntartható természeti erőforrás használat
A fenti eredmények ellenére tisztában vagyok az értekezés korlátaival is. Először is a
felhasznált kereskedelmi adatok nem minden esetben megbízhatóak (jelentések hiánya,
aggregálás problémái, export-import egyezőségének hiánya, besorolási rendszerek problémái,
stb.). Másodszor az alkalmazott módszereknek és modelleknek is megvannak a maguk korlátai,
harmadszor pedig több index és/vagy változó számítása még pontosabb eredményekre
vezethetett volna. Negyedszer további értekezések, cikkek, konferencia anyagok olvasása és
szakirodalmi feldolgozása esetleg tovább árnyalhatta volna a bemutatott képet. Ötödször,
tisztában vagyok azzal is, hogy egy globális elemzés eredményeit a helyi vonatkozások
árnyalják, a leírt hatásokat pedig a helyi viszonyok erősítik vagy éppen tompítják."

www.google.hu/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://real-d.mtak.hu/998/1/dc_1354_16_tezisek.pdf&ved=2ahUKEwiKnv2HxunZAhVOMewKHShNCnMQFjAIegQIARAB&usg=AOvVaw0DcETc7hOvc-GpMbk4Iwy1

Szóval halgass.....akkor nem nézlek sík hülyének.

s 2018.03.13. 16:02:59

@csakférfi: "Mit fogsz enni ?"
2008-ban is ettem valamit. Szerintem megoldom.

"Nem minden a piac."
De. Csak nagyon nehezen fogadják ezt el egyesek.

Ide figyelj te szerencsétlen! Ha nagyon nagy a balhé, akkor a kaja fog a legjobban hiányozni, tehát mindenki földműves lesz. Én is kibaszom a fikuszt és krumplit ültetek a helyére. Mivel elég sokan kezdenek kaját termelni, ezért végül a kaja ára megfizethetőre csökken. Viszont most NEM EZ A HELYZET. Tehát kár úgy élni, mintha ez volna a helyzet, mert egy normális városban sem élnek úgy, mintha ostromállapot lenne, amikor pedig nincsen az. Jelenleg sokkal inkább hiányoznak más képességek, mintsem az, hogy valaki tud kukoricát termelni a fasz se tudja hány hektáron. Sokan tudnak és nem is kell annyi. Más jobban kellene, az meg nincs. Ez a baj.

csakférfi 2018.03.13. 16:06:41

@s:
Elolvastad amit belinkeltem?

csakférfi 2018.03.13. 16:11:36

@s:

"Ki az öregapám kankós fasza mondta, hogy add el földet, amin a te drágalátos parasztjaid bármit is termelnek? Termeljenek csak nyugodtan, legfeljebb rájuk rohad, mert drága és szar.
Azt, hogy melyik paraszt fogja az ételedet az asztalodra rakni azt nem te döntöd el, nem én döntöm el, hanem a gazdaság dönti el. "

Ezt merted ideokádni.
Egy olyan ágazatről ami speciális helyzetben van.
Ugyanis központilag az eu támogatja.
Normatív földalapu támogatás.
Azért hogy az általad seggnyalt "piac" hatásai torzuljanak.
Vágod?

Szarvas Norbert 2018.03.13. 16:12:56

[ utolsó figyelmeztetés]

Kommentelő kollégáknak üzenem, hogy ki lesznek innen végleg moderálva, amennyiben ezen a blogon tovább folytatják a politikai acsarkodást.

Nagyon gáz, amit egyesek művelnek, ami ráadásul köszönő viszonyban nincs a cikkel.

Olliék 2018.03.13. 16:14:39

Miről is szól a poszt? Emberünk a munkába állás után élt 10 évig? Nyaralgatott, szórakozni járt stb... Volt élete? Mosmeg.... Gyerekek,nő és többet kell költeni? Ez van. Ezt hívják életnek, amit sokan nem engedhettünk meg.

s 2018.03.13. 16:17:58

@csakférfi: "akkor nem nézlek sík hülyének"
Leszarom, hogy minek nézel, bazdmeg.

Azt vakartam ki, hogy te egy mezőgazdaság iránt elkötelezett emberke lehetsz, valami agronómus vagy ilyesmi (tsz elnök ma már nincsen szerintem). A felsorolt pontok közül majdnem mindegyik (a kifejezetten a fölművelésre vonatkozóak leszámításával) érvényes lenne más területekre is, szeretném, ha ezt is észrevennéd. Nem minősítésként mondom, de nem hagyhatom szó nélkül, hogy más területek hozzáadott értéke a termeléshez jóval nagyobb, mint a mezőgazdaságé. Sajnos az orbán vezette kormányzat egy mezőgazdasági és alacsony színvonalú ipari összeszerelő üzemmé kívánja változtatni Magyarországot, amivel én teljes mértékben szemben állok. Tudom, hogy jelenleg ezek adják a GDP legnagyobb részét (mezőgazdaság és a többnyire német összeszerelő üzemek), de nem értek vele egyet. Ezen az oktatás szétbaszása sem segített, mert az egyszer használatos szakikkal nem lehet nagyot ugrani. A történelmi bűn tehát el lett követve és egyáltalán nem arról van szó, hogy van marokkói paprika is a szegedi mellett a polcokon.

s 2018.03.13. 16:18:54

@Szarvas Norbert: Bocs Norbi, vettem az adást, lelépek.

csakférfi 2018.03.13. 16:22:18

@Szarvas Norbert:
Megértettem.
:)
51 vagyok és "petiként" kezdtem az életem.
Na jó.....apám vett egy telket.
Mikor gyerek voltam. Haszonélvezete rajta maradt. Ugyanis azon is gazdálkodott.
Másodállásként.
Gyerekként megtanultam hogy a munkahely mellett.....ha haladni akarok anyagilag.....másodállást kell vállalnom.
Nem mondta senki.....rájöttem a magam eszétől.
Csak a fizuból itt Mo.on nehéz tartalékot felhalmozni.
Sajna ebbe lép most a nagyobbik fiam aki 19 és "gyári melósnak" áll.
Legalábbis ezt tervezi.

csakférfi 2018.03.13. 16:25:52

@s:
Annak nézlek.....aminek te engem.
A hangnem is ua.
@Szarvas Norbert:
Csak magyarázattal tartoztam .
Nem szeretek sem banknak sem másnak tartozni.
Bocs.

Olliék 2018.03.13. 16:34:26

@csakférfi: Ne is mond.... Hétfőn vonták le az utolsó. Lakástörlesztőt. Egy életre megtanultam, hogy Magyarországon veszélyes üzem a bankrendszer, és a pénzügyi oktatás egy büfészakos diplomával egyenértékű. Ha megtudom,hogy a gyerekeim hitelt vesznek fel banktól, nem is tudom mit csinálok.
.

Akármiértis 2018.03.13. 18:29:55

@Olliék: nem csak magyarországon az. Igazad van, a tájékozottság a hiba. Nem a higitó és gyártó a hibás ha megiszod. :)

Levente Zsoltai 2018.03.13. 18:37:27

Utólag mindenki okos én azt mondom. Ki látta, hogy ma milyen lesz az ingatlanpiac? Egyedül az autó az, ami szerintem butaság volt és bánhatja. És nem azt, hogy autóval járt, hanem azt, hogy egy olyan autót vett, amelyet nem engedhet meg magának, viszont ez maga a rögvalóság: kivagyiságból, vágyálomból vagy másik egyéb felszínes okból az emberek vesznek maguknak egy luxuscikket, amit nem tudnak semmilyen racionális érvvel alátámasztani és mégis erejükön felül költenek rá. Én 5 éven keresztül jártam egy Skoda Felicia-val, viszont van saját lakásom, mely fel van újítva :) És adott esetben inkább döntöttem egy német nyelviskola kifizetése mellett, mint hogy vegyek magamnak egy jobb autót. Nehéz így dönteni, engem is vonzott az új autó, kit ne vonzana, viszont ha ott vagyok, hogy racionálisan kiszámolom, hogy egy 7 milliós autót megkapok 12ért hitelre, cserébe a 6 éves futamidő lejárta után el tudom adni majd 1.5millióért, akkor máris látom, hogy hogyan érdemes dönteni.
---
Saját esetemben ha 30 éves koromig járok öregebb, nem prémium autókkal, viszont lesz két lakásom, melyből egyet alapból kiadok, akkor megvan az anyagi biztonságom, és esetleg elkezdhetek gondolkodni egy ÚJABB autóban, melyet önerőből, vagy minimális hitellel meg tudok vásárolni.

csakférfi 2018.03.13. 18:39:26

@Olliék:
Még van két évünk a feleségemnek a banki "huncutságból".
Az előző férjét kifizette a házból.
Arra hitelt vett fel. Meg a saját felére is fizet még. Persze én is.
:)
Egyébként lakástörlesztőt jobb fizetni .....véleményem szerint....mint albérletet.
Kb. Az olyan mintha "kútba dobálnád".
Az igaz hogy "röghöz köt".
Viszont ha több szakmád van akkor a lakás biztos pont. Egy hely ahonnan mindig indulhatsz. Vagy el is adhatod ha elmész onnan. Vagy kiadod bérbe.
Az ingatlan tulajdonlása így előnyösebb.
:)

csakférfi 2018.03.13. 18:46:37

@Levente Zsoltai:
Okos.
Nem cinizmusból mondom.
Ehhez önuralom "kelletik". Másrészt anno a hitelt azért találták ki hogy olyanba fektesd ami megtérül és a kamatait is kiforogja.
A fogyasztási hitel......illúzió. Hiú ábránd.
"Ha hitelt veszel fel akkor olyan mintha valakit az asztalodhoz ültetsz nap mint nap"
Paraszti mondás
:)

midnightcoder2 2018.03.13. 18:58:32

@csakférfi: "Sajna ebbe lép most a nagyobbik fiam aki 19 és "gyári melósnak" áll."

Elég hülye. Ha legalább valami normális szakmát tanul, Pl. vízvezetékszerelő, burkoló, kőműves. De biorobotnak beállni egy gyárba max. annak perspektíva, akinek a másik alternatíva az otthon ülés és segílykére várás. Más kérdés, hogy ha csak 19 akkor még lehet ideje arra, hogy megjöjjön az esze.

midnightcoder2 2018.03.13. 19:02:12

@csakférfi: "Majdha öregem a 2008 as válsághoz hasonló krach jön."
Lesz ott még nagyobb is. De ezen a mezőgazdaság sem fog segíteni, hacsak nem a saját magad által termelt kis krumplidat akarod enni a kert végéből. Ami tökjó, csak gyógyszert Pl. nem tudsz ugyanott termeszteni. Nagyapáinknak ilyen szempontból mázlijuk volt: ők még olyan géneket örököltek, hogy simán leélték az életüket anélkül, hogy orvost láttak volna. Te már - hála a generációk óta nulla gyermekhalandóságnak - jó eséllyel nem ilyen géneket örököltél.

csakférfi 2018.03.13. 19:05:07

@midnightcoder2:
Audihoz cnc .....megmunkáló központok felügyelete.
Ezt tanulta.
Amit mesélt.....fejet hajtok a mérnökök és a programozók előtt.
A gyereknem meg karrier lehetőség ha felveszik.
Csak korrigálni kell esetleg a folyamatba bele sem nyúlhat.
Darabolástól az edzésen keresztül a vezérműtengely vagy főtengelyköszörülésig szalag van. Lézer ellenőrzi a méreteket.
Hozzásem nyúlhat.
:)
Profi az audi.

csakférfi 2018.03.13. 19:07:39

@midnightcoder2:
A génjeiddel semmi gond.
Sem az enyémmel.
Ne menjünk bele...kérlek.
Tegnap "másztam " bele egy ilyen vitába.
Semmi kedvem hozzá.
:)

csakférfi 2018.03.13. 19:18:11

@midnightcoder2:
Ja amugy én is cnc esztergán melózom 3 műszakban.
Most déletőttös voltam....03.45 óta ébren vagyok.
Megyek alszom.
Jó éjt mindenkinek!

eßemfaßom még áll 2018.03.13. 19:31:55

@midnightcoder2: "ők még olyan géneket örököltek, hogy simán leélték az életüket anélkül, hogy orvost láttak volna."

vagyis egész életükben folyamatosan mindenféle nyavajákkal küzdöttek ami vagy elvitte őket fiatalon vagy hályogosszemű fogatlan öregként vegetáltak

Olliék 2018.03.13. 19:52:12

@csakférfi: Még csak 35 vagyok, de ha az életemre gondolok vissza, ép lakáshitelezés még nem volt Magyarországon. 40 éve vették anyuék a lakást. Önerő,szocpol, és munkáltatói kölcsön. A 90-es években felment a kamat 50%-ra, majd beledöglöttek,mire 4 munkából kifizették. Aztán jött az orbán féle mindenkineksajátlakás mizéria,amit adtak 15%-ra extra feltételekkel, majd a deviza,amibe belerokkant a lakosság 60%-a,plusz az önkormányzatok. Most itt a csok, fix kamattal amit majd nyelnek a népek a futamidő után. Mert a kamatváltozást ki KELL fizetni egyszer...
Devizás voltam,mert közalkalmazotti alamizsnára nem adtak forintot.
Régen azt terveztük,ha kifizetjük végre elmegyünk nyaralni. Először.
Most eladtuk a lakást, várjuk a banki maszatolást,és ha megérkezik a pénz beletoljuk a német nyugdíjmegtakarításunkba. Mi most tudtunk elkezdeni élni és nagyon élvezzük.

smartdrive 2018.03.13. 21:39:53

azért a 20-22 százalékos megtakarítás az nem mondható rossznak

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2018.03.13. 21:47:22

@marczy: Azért van tőlünk nyugatabbra több bérlakás, mert ott nem egyetlen valamire való város van, ahol lehet a munkalehetőségek közül válogatni. Itthon nem fogsz Budapestről vidékre költözni egy munkahelyért, a vidéki ingatlanok meg semmit se érnek, mert onnan menekülnek az emberek...

@accountant050915: Valószínűleg a közgázon tanulva nem arról ábrándozott, hogy 50-55 éves korára összekuporgat egy pesti lakásra valót, miközben az egyetemi évfolyamtársainak a fele kapott a szüleitől vagy örökölt valakitől egy lakást már huszonéves korára...

@VT Man: A benzin beletartozik az autó költségeibe, viszont 2 felnőtt BKV bérlet is 2 millió felett van 10 év alatt. A fizetését nem ismerő pénzügyes vagy hazudik vagy érettségit se érdemlő idióta...

@csakférfi: A 2008-as válság alatt te hirtelen kiiratkoztál a világgazdaságból és önellátó lettél, magadnak termeltél gabonát, zöldséget, hízlaltad a disznót és termelted az áramot a nethez? Vagy miről beszélsz?

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2018.03.13. 22:07:15

@Olliék: A szocialista munkáltatói kölcsönnel sokan pórul jártak, miközben az OTP-nél akkoriban felvett hitelek fix kamatozásúak voltak és a 90-es években is ugyanannyi volt a törlesztőrészlet, mint a 80-as években. Van olyan családtagom, aki még a 2000-es években is fizette a háza fix 1200 forintos törlesztőjét.

@s: Azt azért érdemes figyelembe venni, hogy mezőgazdasági termelésből hónapokig nem lesz se kajád, se pénzed...

@midnightcoder2: A gyári biorobotoknak tényleg nem nagy jövője van a gépesítés fénykorában.
A "nagyapáink" mikor született korosztályt jelent? Nekem például mindkét nagyapám 60 éves kora előtt meghalt az akkoriban elterjedt dohányzás miatt...

Zsuzsi25 2018.03.13. 22:56:35

@Bp150: Pesten....mert vidéken eláshatod magad kocsi nélkül

Roadster68 2018.03.14. 06:31:58

@Olliék: és valami terv -akár-így visszamenőleg is, hogy hogyan lett volna lakásod, ha nem bankitelből?
Nem hülyeség a bankhitel, csak nagyon körbe kell nézni, hogy megéri-e?
Mivel bankihitel nélkül csak albérlet lehetett volna ezért valószínűleg megérte.

Roadster68 2018.03.14. 06:34:01

@Levente Zsoltai: Spórolásból még senki nem lett "gazdag". Magasabb jövedelem kell.

Olliék 2018.03.14. 08:08:03

@Roadster68: A terv az maradt volna,hogy még 4 évig a szülőknél maradunk. A lakás felét úgy szedtük össze,hogy ott éltünk. Gyereket szerettünk volna. Ezért költöztünk. ÍGy utólag belegondolva maradni kellett volna,és akár oda szülni.

Toxic Waste 2018.03.14. 12:35:04

Mi is kell ahhoz, hogy most pénzügyileg (-gazdálkodásilag) kulturáltnak mondhasd magad, és a téma önjelölt "szakértői" virtuálisan megveregessék a hátad (persze megteszik ezt sokan saját maguknak is...)?
- Spórolj, ahogy csak tudsz
- Lehetőleg költözz a fővárosba, esetleg egy nagyvárosba
- De ne albérletbe, hanem vegyél lakást hitelből
- Köss négyéves LTP-t, ahányat csak tudsz, aztán újra és újra.
- Vegyél a megtakarításaidból lakást, és add ki albérletbe

Nyilván nem várom a fent említett "szakértőktől", hogy rájöjjenek, ez mennyire rövidlátó, szűklátókörű gondolkodásmód, de legalább azt észrevehetnék, hogy önellentmondásos.

Lady Scarlett 2018.05.03. 05:20:44

@Olliék: Inkabb vegyenek fel uzsorástól? Vagy tőled? XDXD Mióta adnak hitelt a trollok?
süti beállítások módosítása