Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

[Kata 2017] Lépésről lépésre

2017. május 11. - Szarvas Norbert

kata_2017_www_iflgroup_hu.jpg

 

1. Hogyan kezdjünk neki?

 

A legelső lépés, hogy pontosan körbejárunk a témát, megismerjük az adózási feltételeket, fizetendő adókat. hiába nagyon egyszerű vállalkozási forma a KATA, érdemes lenne egy könyvelővel konzultáni a témával kapcsolatban, aki ismertetheti számunkra azokat a kisbetűs részeket, feltételeket, amik nélkül nem is lenne szabad elindulni. Ezen nem javaslom, hogy spóroljunk, mivel ma már egy könyvelő 5-10-15 ezer forintért segít elindulni nekünk, de legalább elmondja az alap dolgokat.

A KATA létrehozásának első lépése a szükséges ismeretanyag elsajátítása után, hogy belépünk a www.magyarorszag.hu címre, amihez szükséges rendelkeznünk ügyfélkapus regisztrációval. Ezt a regisztrációt bármelyik okmányirodában létrehozhatjuk. Ráadásul teljesen ingyen. Az ügyfélkapu nem csak a vállalkozáshoz kezd egyre inkább elengedhetetlenné válni, hanem olyan hétköznapi ügyintézéseinkben, ami kapcsolódik a közigazgatáshoz. Például erkölcsi bizonyítványt rendelhetünk ezen keresztül, a diákhitel befizetésnél ügyfélkapuval azonosíthatjuk magunkat...stb. Érdemes megcsinálni vállalkozástól függetlenül.

Mielőtt belevetjük magunkat az adminisztrációba, remélhetőleg már előre felírtuk magunknak azokat a tevékenységi köröket, amiket bele szeretnénk venni a vállalkozásunkba. (Tevékenységi köröket itt nézhetsz: Klikk) Mivel az ügyfélkapun keresztül bármikor saját magunk felvehetünk (könyvelő nélkül is) új tevékenységi kört, ezért nem érdemes előre "betárazni" mindennel olyan 90-es évek mintájára. Kizárólag olyan tev. kört vegyünk fel, amivel foglalkozni fogunk. Ha menet közben új tev. körrel szeretnénk bővíteni a szolgáltatásunkat, akkor azt könnyen megtehetjük. Az átfutás ebben az esetben hihetetlenül gyors, tehát nem kell heteket várni erre sem.

A KATA 2017-ben már 12M forint nettó árbevételig jelent teljes lefedést a havi 50.000 forintos befizetéssel (ez a minimum összeg) illetve 8M forint árbevételig lehetünk alanyi áfamentesek (kizárólag belföldön).

2. Ügyfélkapu

 

Amint sikerült eldönteni a tevékenységi köröket, az ÁFA hatályát és a többi kérdést, irány az ügyfélkapu. 

  1. www.magyarorszag.hu
  2. Felső menüsorban: ügyintézésre kattintunk
  3. Az ügyintézés menü alatt megjelenik egy lilla sáv, ahol a szolgáltatásokat kell kiválasztani
  4. A szolgáltatások oldalon kiválasztjuk az "E" betüjelet, majd ráklikkelünk az egyéni vállalkozás-online ügyintézés


    kepernyofoto_2017-05-11_13_50_45.png


  5. Következő oldalon a képernyő közepén elhelyezkedő szürke sávban levő szövegre kattintunk: "használom a szolgáltatást"
  6. Majd a bal oldalt levő "egyéni vállalkozás" zöld téglalapra kattintunk.
  7. "bejelentkezés a Központi Azonosítási Ügynök segítségével"

Eljutottunk arra az oldalra, ahol találni fogsz egy olyan opciót a zöld téglalapok között, hogy

"vállalkozói tevékenység elindítása"

 

3. KATA tevékenység bejelentése

 

Nagyon fontos, hogy ez a cikk egy általános leírást ad számodra! Nem alkalmas ez az írás arra, hogy előzetes egyeztetések nélkül belevágj és a cikkben bemutatott minták alapján töltsd ki a KATA bejelentést. 

Töltsd ki a személyes adatokat és navigálj végig az oldalakon.

Székhely: A KATA egyéni vállalkozásnak is meg kell adnod egy székhelyet. Általában a saját lakcímüket szokták az emberek megadni első lépésként. Fontos, hogy minden tulajdonosnak írásban bele kell egyeznie a székhely megadásába, hogy ebből később ne legyen probléma! Tehát nem kötelező tulajdonnal rendelkeznünk az adott ingatlanban. Ha erre nincsen lehetőségünk, akkor találhatunk az interneten székhely szolgáltatással foglalkozó vállalkozásokat!

Főtevékenység megadása: A KATA egyéni vállalkozásnak meg kell adnunk egy fő tevékenységet, ami a leginkább jellemző a vállalkozói tevékenységünkre, ami a legjobban lefedi azt. Ahogyan elkezdjük írni a tevékenység, a rendszer automatikusan feldob lehetőségeket, amik közül választhatunk.

Fontos! A kereső nem kifejezetten hozzánk rendeli a választható opciókat, hanem a teljes listából válogat az alapján, amit beírunk és amivel egyezőség van.

Tevékenységek: Több tevékenységet megadhatunk korlátozás nélkül. Arra kell figyelnünk, hogy vannak engedély köteles tevékenységek, ahol szakképesítés vagy engedély nélkül nem tevékenykedhetünk. Ennek érdemes előre utána járni, de a rendszer itt is jelezni fog számunkra. Ha rendelkezel a szükséges engedéllyel, akkor hagyd figyelmen kívül a jelzést és haladj tovább.

kepernyofoto_2017-05-11_14_10_01.png

 

Adózási adatok

Lehet, hogy te három "x"-nek fogod érezni a kitöltést, viszont nem biztos, hogy ismered a három "x" mögötti tartalmat. Nagyon fontos, hogy helyesen töltsd ki az űrlapot, amihez segítséget kérhetsz a hivataltól is, de lehetőség szerint egy könyvelő bevonásával nem nyúlsz mellé.

Nem lehet azt mondani, hogy létezik általános érvényű megfejtése ennek az oldalnak! Viszont az emberek 80%-ára igaz lehet első körben, hogy:

ÁFA-mentesség/2. pont - alanyi adómentességet választok - igen

Közösségi adószám igénylése/ 1 pont- igen

Bejelentés az ART. 22. § (5), illetve (6) bekezdése alapján / 3. pont- igen

A kisadózói vállalkozások tételes adójával kapcsolatos nyilatkozatok/ 1. pont- igen

A kisadózói vállalkozások tételes adójával kapcsolatos nyilatkozatok/ 2. pont- igen ( ezt abban az esetben, ha nincsen nappali tagozatos tanulóviszony, főállás vagy egyéb olyan "körülmény", ami miatt mellékállású vállalkozónak minősülnél)

A kisadózói vállalkozások tételes adójával kapcsolatos nyilatkozatok/ 3. pont- igen (abban az esetben, ha nem havi 50.000 forintot szeretnél fizetni, hanem a magasabb 75.000 forintot és ezzel növeled például a nyugdíjalapodat)

A kisadózói vállalkozások tételes adójával kapcsolatos nyilatkozatok/ 5. pont- igen

A munkavégzés jellege- Főfoglalkozásként (itt lehet bejelölni, hogyan szeretnéd a vállalkozást végezni. értelemszerűen mindenkinek azt kell jelölnie, amelyik rá illik).

Ezután mehet a tovább, adatellenőrzés, nyilatkozat és az ellenőrzés. Ha mindenen végigmentél, akkor a vállalkozásodat bejelentetted.

Egyéni vállalkozás indítása díjmentes. Ha szeretnénk vállalkozói igazolványt kiváltani, az 10.000 ft-ba kerül, de ez nem kötelező.

4. Utómunkálatok

 

Helyi Iparűzési adó: Be kell jelentkezned a székhelyed szerinti illetékes Önkorményzathoz, amit egy egyszerűsített nyilatkozat formájában teheted meg. Én azt javaslom, hogy menjél be az adóirodába vagy hívd fel őket és kérj segítséget a bejelentkezéshez illetve kérdezd meg, hogy az első évben kaphatsz e kedvezményt vagy teljes felmentést az adó alól. Ezen felül pedig már érdemes most letisztázni, hogy következő évtől mennyit, mikor és hova kell befizetni illetve az Önkormányzat milyen nyilatkozatokat ír elő.

Kamarai tagság: Évente 5.000 forint, amit tövényileg be kell fizetned. Erről kapsz érteítést. 

Vállalkozói folyószámla: Jövőre a tervezet szerint már valóban kötelező lesz a KATA vállalkozók számára is céges számlát nyitni. Én eddig is mindenkinek javasoltam, mivel nem szerencsés a magánszámlánkat összevonni a vállalkozói számlánkkal. Amikor megnyitjuk a vállalkozói számlát, akkor érdemes ráhelyezni legalább 50.000 forintot +kezelési ktg), hogy át lehessen utalni az első 50.000 forintot. Illetve egy rendszeres átutalási megbízással biztosak lehetünk benne, hogy minden hónapban befizetésre kerül az 50.000 forint.

Nagyon fontos, hogy az évet nem zárhatjuk le minimum kéthavi "tartozással" vagy elmaradással, mert például egy két havi elmaradás a KATA-ban automatikus tiltást jelent, és a következő évet már tételes adózóként kell kezdenünk. KATA-t pedig nem létesíthetünk újra abban az évben.

Adóbevallás: Jegyezd meg: A KATA bevallása mindig február vége! Ez egy egyszerűsített nyilatkozat alapvetően a bevételeidről, bár nem árt, ha könyvelő intézi ezeket. Fontos, hogy attól a partnertől, aki az adott naptári évben 1M forint felett fizetett neked, azt külön be kell majd jelenteni.

Számlatömb: Ha szeretnél "körmölni", akkor az ügyfélkapun keresztül a levelezési helyedre megkapott KATA igazolással  a kezedben besétálsz egy papír-írószer boltba és megvásárolod. Viszont nem kötelező lépés. Helyette érdemes lehet online számlázó programra előfizetni (vannak ingyenes szolgáltatások, illetve havi 1.000-1.5000 apróba kerülők is). 

A számlákra rá kell írnunk: "KISADÓZÓ"- ezt ne felejtsd le

Fontos: az elektronikus számlázást neked kell külön bejelenteni a NAV felé, a program nem fogja megtenni helyetted!

Bélyegző: Véleményem szerint felesleges pénzkidobás, de aki sok számlát fog kiállítani és nem elektronikusan, annak hasznos eszköz lehet.

 

 

 ►►►►

Gyerekmegtakarításról szeretnél többet megtudni? Klikk

✰ ingyenesen letölthetsz egy hasznos pénzügyi eszközt:  Klikk

Segítsek neked vagy kérdésed van pénzügyekben? Akkor írj:

✰✰ szarvas.norbert@iflgroup.hu vagy

✰✰ www.iflgroup.hu 

Itt találsz meg minket, ahol további "csak itt megjelenő" egyedi tartalmakat is olvashatsz

 

Jelen weboldal teljes tartalma és az innen elérhető valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű és nem teljeskörű, szövege a közzététel napján hatályos jogszabályokon és egyéb tájékoztatásokon alapul, nem minősül biztosítási termék vagy pénzügyi szolgáltatás kiválasztására irányuló, illetve jogi- vagy adótanácsadásnak, sem egyoldalú kötelezettségvállalásnak (ajánlattételnek). Kérjük, hogy a termékek vagy szolgáltatások összehasonlítása és kiválasztása során, továbbá a szerződéskötésre irányuló dokumentumok aláírását megelőzően körültekintően tájékozódjon a választott termék vagy szolgáltatás aktuális, részletes feltételeit illetően. A fentiek figyelmen kívül hagyásából eredő, illetve az esetleges jövőbeli jogszabályi- illetve üzleti környezetben bekövetkező változásokért való felelősséget a jogszabályok által lehetővé tett legteljesebb mértékben kizárjuk.  

 

Ez a cikk 2017. május 11. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr9212498221

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zsuzsi1976 2017.05.13. 11:58:18

A KATA nyilatkozat kitöltéséhez és beküldéséhez annyit kell tenni, hogy összeadja a bevételeit (számláinak összegeit) + ha volt valakitől 1 millió feletti bevétel, arról adatot szolgáltat. Aki ezt könyvelő nélkül nem tudja elvégezni, annak vállalkozást sem nagyon kell indítani....

khell 2017.05.13. 12:52:24

Arról hol lehet olvasni, hogy pontosan mit kell csinálni, ha valaki nem alanyi adómentes katában, hanem áfás? Mindenhol csak megemlitik, hogy ilyen is van, de úgyis mindenki AAM...

Gondolom áfa bevallást kell beadni, de pontosan hogyan, mikor, milyen időközönként, milyen tartalommal stb-stb?

Szarvas Norbert 2017.05.13. 12:56:03

@khell: Az igazság az, hogy ÁFA-s tartalommal én mindenféleképpen könyvelővel konzultálnék

fénycsepp 2017.05.13. 16:41:14

Ha tagja vagyok egy szervezetnek, a tagsági díjért jár valami, nem? Kiváncsi vagyok, hogy a kamara mire költi a kisadózók otezer forintját.

Szarvas Norbert 2017.05.13. 17:09:58

@fénycsepp: nálunk az első évben kaptunk egy ifzetési felszólítást, de már "köszönjük, megjött a pénz" féle levél nem jött, második évben már kaptunk kb 2-3 emailt egész évben, viszont az elmúlt két évben már beálltak rendszeres havi levelekre kb és részt lehet venni ingyen a kamara által szervezett üzleti reggeliken, előadásokon- egyszer sem használtuk ki, számunkra kényszírett ez a tagság, mert magunktól nem igényelnénk...

Bambano 2017.05.13. 17:18:58

a kata a poszter véleményével szemben egyáltalán nem bonyolult.

@khell: semmi nagy varázslat sincs az áfában, összegyűjtöd az általad kiadott áfás számlákat, abból ki tudod számolni az össz-nettó bevételedet, meg az össz-áfát.
letöldöt az abevjávát, felrakod, letöltöd hozzá az áfabevallás nyomtatványt. ennek a neve, mint minden adóizének, évszámmal kezdődik és (ha jól emlékszem) 65-re végződik, tehát idén 1765-ös nyomtatvány.

A frissen indult egyéni vállalkozás (szerintem adózási módtól függetlenül) rendszerint havi áfabevalló lesz, tehát ebből tudod, hogy havonta egyszer tárgyhót követő hónap huszadika előtt kell beküldeni. kizárólag ügyfélkapun keresztül lehet. kivéve év vége, amikor dec. 20 előtt fel kell tölteni az összes adószámládat (gondolom mind az egyet) az éves adó összegével, lehetőleg minél pontosabban, mert a tévedést büntetik.

Kérdés még, hogy milyen adófizetési módot választasz: pénzforgalmi szemléletűt vagy hagyományosat. a hagyományosnál az a lényeg, hogy az adóelvonás időpontja a számla kiállításának időpontja attól függetlenül, hogy kifizettek-e. a pénzforgalmi szemléletűnél az adóelvonás időpontja a pénz megérkezése *MINDKÉT OLDALON*. tehát neked akkor kell bevallani a bevételt, ha megkaptad a zsetont és az, akinek kiállítottad a számlát, akkor vonhatja le az áfáját, ha kifizette.

a kerekítésre is figyelni kell, nem nagy dolog, a bevallást ezer forintra kerekítve kell megtenni.

tehát annyi az egész, hogy megvannak a számláid, összeadod a nettót és a bruttót, a bruttóösszegből kivonod a nettóösszeget, annyi az áfád. minden hónapban nyitsz egy új 1765-ös nyomtatványt, kitöltöd a fedőlapot, beírod a nettót meg az áfát a megfelelő kockába, beküldöd, átutalod a nav áfa számlájára az áfa összegét oszt jónapot.

Bambano 2017.05.13. 17:21:16

még arra kell vigyázni, hogy az alanyi áfamentesség összesítve vonatkozik egy adóalanyra. tehát ha egyéni vállalkozóként számlázol + magánemberként kiadod a lakásod albérletbe, akkor a két tevékenységből származó bevétel összege alapján dől el, hogy áfamentes vagy-e vagy sem.

az esetek többségében, amikor olyan tevékenységeket végzel, amik mind a 27%-os áfakulcs alá tartoznak, akkor az áfabevallás egy darab rubrika kitöltése a nyomtatványban.

Bambano 2017.05.13. 17:31:27

szövegbeni pontatlanságok:
helyi iparűzési adó: szerintem nem sok tárgyalnivaló van a kérdésben, letöltöd az önkormányzat webjéről a megfelelő űrlapod, kitöltöd, és beviszed a helyi okmányirodába/kormányablakhoz. ott elveszik, nem sok semmit csinálnak vele, csak "érkeztetik". majd kisvártatva kapsz egy határozatot, amiben leírják, hogy abban az évben, amikor kezded, időarányosan mennyi adót kell fizetned, milyen részletekben és határidőkkel, majd ugyanezt utána a teljes évekre.

Adóbevallás: ezt ki kell egészíteni azzal, hogy az adóbevallás határideje valóban február 20, viszont nem csak bevallani, befizetni is kell az adót, annak a határideje pedig december 20. évközben tárgyhó elején érdemes befizetni a kata-t, és tárgyhót követő hónap 20-ig az áfát, ha áfás vagy, év végén viszond dec. 20-ig be kell fizetned minden arra az évre vonatkozó adódat lehetőleg minél pontosabban. tehát a decemberben kiállított számláid után az áfát.

számlatömb: a számlára nem csak azt kell ráírni, hogy kisadózó, hanem ha pénzforgalmi szemléletet választottál, akkor azt is.

bélyegző: a számlának nem kötelező formai eleme a pecsét és az aláírás. tehát csak azért bélyegzőt venni, hogy lepecsételd a számlákat, felesleges. arra viszont figyelni kell, hogy a cégjegyzésnek viszont része a pecsét, tehát el kell döntened, hogy veszel bélyegzőt és akkor *MINDIG* használni kell, vagy nem veszel és akkor soha. például a bankban leadott, a számlához köthető aláírásmintában vagy van pecsét és akkor mindig kell majd, vagy nincs, és akkor soha nem szabad használni.

khell 2017.05.13. 17:55:51

@Bambano: köszi, igy már sokkal világosabb.

Bambano 2017.05.13. 18:33:31

@fénycsepp: arra, hogy olvashatatlan formátumban elküldött ócska reklámokkal bombázzanak.

HanG99 2017.05.13. 19:46:12

Papíralapú számlázásról akarok átállni egy egyéni vállalkozó és egy kiscég esetében (két számlakiállító).
Mindkettőben minimális a bevétel és nincs áfa. melyik számlázó program lenne a megfelelő?

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2017.05.13. 21:43:27

"Ha szeretnénk vállalkozói igazolványt kiváltani, az 10.000 ft-ba kerül, de ez nem kötelező."
Nem igaz, 2017. március 1. óta ingyenes (mint több más, korábban pénzért kapható igazolás).

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2017.05.13. 21:45:18

@bestpixel: Az igaz, hogy a vállalkozói igazolvány nem kötelező. Még mielőtt valaki félreértené.
De, sok helyen kérik: bankszámla nyitás, telefonos cégek előfizetéshez stb.

Bambano 2017.05.13. 22:42:26

@bestpixel: lehet mikrovállalkozói számlát nyitni vállalkozói igazolvány nélkül. lekérik az adataidat a központi nyilvántartóból és kész.

Szarvas Norbert 2017.05.14. 00:03:49

@HanG99: sztem a szamlazz.hu teljesen jo lehet !

2017.05.17. 23:25:22

@bestpixel:

Elég az IGAZOLÁS amit kaptál!

A lőtéri kutya sem kéri a "Vállalkozói igazolvány"-t... nem kell semmire.

Amúgy is on-line!!!! lehet ellenőrizni, hogy létezel-e vállalkozóként és mi az adószámod.
Ha valakinek gyanús vagy...

2017.05.17. 23:26:24

@Bambano:

Az ÁFA-ra szerintem nincs dec. 20.-ig feltőltés...

Kussoló Szarvas 2018.03.10. 21:44:35

Úristeeen! Annyira köszi ezt a posztot!

Nillla 2018.03.26. 12:28:16

Hogyan tudok tevékenységi kört leadni a webes ügysegéden? Nem a főtevékenységet adnám le.
Köszi!

Nillla 2018.03.26. 14:16:45

Tárgytalan, megoldottam, köszönöm.
süti beállítások módosítása