Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Mi lesz, ha az SZJA-ból vissza lehet igényelni a házak önerejét? Kiszámoltuk!

2016. december 05. - Szarvas Norbert

 7492959_4afe8dec78191b066548e6c83813959e_wm_1.gif

 A bankmonitor.hu írja, hogy a Miniszterelnök KAbinetiroda a jövő év elején két javaslatot tesz a kormánynak:

1. a teljes CSOK támogatást önrészként figyelembe lehessen venni

2. a lakásvásárlás önrészét vissza lehessen igényelni az SZJA-ból

Az első pontról itt beszéltünk már: Klikk

Most nézzük meg a második pontot. Fontos, hogy ez még egy javaslat, aminek a részleteit nem ismerjük teljesen. Jelenleg csak filozofálhatunk, hogy miért lenne jó vagy rossz egy ilyen lépés...

Vélhetően arról van szó, hogy a kormány létrehozná a Cafeteria-ból jól ismert hiteltámogatás magánszemélyesített változatát. Azaz a CSOK igénylő , aki hitelt is felvett, az SZJA-ból visszaigényelhetné minden évben az hitel összegének x hányadát. 

IFL számítás

Volt példa a bankmonitoron is, de nekem nem tetszett, mert nem életszerű. Egy kicsit átírom nektek magyarra:

25M forint az új lakás, két meglévő gyerekre kapnak 2,6M forintot, míg van a zsebükben 10,4M forint önerő. Szükség van még 12M forint jelzáloghitelre. Ketten együtt keresnek havonta nettó 429.000 forintot, aminek a befizetett SZJA tartalma 720.000 forint/év (SZJA kedvezménnyel csökkentett a 2 gyerek után).

Mivel két kisgyerek van, ezért viszonlyag sok pénz megy el babaszerre és egészségügyi dolgokra. Ha okosan csinálja a család, akkor van egészségpénztára, amire ját 20% adójóváírás. Mondjuk havonta befizetnek ide 30.000 forintot, azaz egy évben SZJA-ból visszakapnak 72.000 forintot. 

Ha gondolkodnak a nyugdíjjal kapcsolatban, akkor kötöttek nyugdíjbiztosítást, NYESZ-t vagy ÖNYP-t, amibe havonta 15-15e forintot fizetnek be. Így innen adójóváírásként visszaérkezik tövábbi 72.000 forint.

A "szabadon" maradt SZJA alap máris csak 576.000 forint. 

Itt merül fel a kérdés, hogy az SZJA támogatást mihez kötnék?

1. a havi törlesztés összegéhez?

2. a mindenkori minimálbér x %-ához?

3. az aktuális tőketartozás x %-ához?

A leglogikusabb szerintem, ha a minimálbérhez kötik a mértékét és a mindenkori minimálbér maximum 33%-a igényelhető vissza egy összegben.

Ez 2017-ben 127.500 forintnak a 33%-a= 42.075, ami 504.900 forint/ év.

2018-ban 138.000 forintnak a 33%-a= 45.540, ami 546.480 forint/ év.

Ennyivel csökkenhetne az aktuális tőketartozás összege. Ez azt jelentené, hogy 10 év alatt közel 5,5-6M forintot kapnának azok, akik jogosultak, a hitelük kifizetésére.

Ezt a fajta támogatást az önrész összegéhez kötnék, tehát a példában maximum 10,4M önerőt lehetne visszakapni jelen állás szerint. Ez a fenti számítás szerint azt jelentené, hogy 100%-ban nem lehetne az SZJA-ból letudni a hitelt, ugyanis...

kepernyofoto_2016-12-05_16_36_29.png

 

A diagramból kiderül, hogy a példában vett számok alapján az SZJA-ból visszaigényelt pénzösszeg nem fedi le az önerő 100%-át, ami a költségvetés szempontjából egyáltalán nem lényeges! Tehát továbbra sem lesz "ingyen ebéd" és matematikailag lehetetlen annuitásos hitel esetén, hogy a teljes tőketartozást az SZJA-ból fizessük!

Eljön a végtelenségig "csak kamat" konstrukciók időszaka?

Maximálisan akkor lehetne kihasználni az SZJA visszaigénylést az önerő 100%-ra, ha a "végtelenségig" csak kamat konstrukciót alkalmaznánk. Ebben az esetben a tőkatartozásunk csak akkor csökken, ha betörlesztünk (például az SZJA-ból). Mivel csak kamatot fizetünk, ezért lényegesen alacsonyabb a törlesztés. Így a különbözetet be lehet fektetni például LTP-be, ahonnan 20e/hó/szerződésenként megkapjuk az évi 72.000 forintot támogatást. Ilyen megfontolásból érdekes lehet a "minél hosszabb időre kötöm"  koncepció, hiszen így akár évekkel el lehet húzni azt a pontot, amikor a tőketartozás és az SZJA találkozik. Talán így lehetne maximálisan kihasználni ezt a helyzetet.

Ahhoz viszont konkrétumok kellenek, hogy pontosan kimatekozzuk ezt.

 

Mi a kockázat?

- Ki tudja garantálni, hogy a következő x évben folyamatosan lesz bejelentett munkája az adott családnak? Mi van, ha kényszerből KATA vállalkozóvá kell vállniuk vagy pedig minimálbérre jelentik be őket (és zsebbe megy a többi?). Ilyen esetekben borul a matek. 

Év elején megmondtam a blogon és az RTL kklub-Magyarul Balóval adásában is, hogy a CSOK felveri az ingatlanárakat, a vállalkozók beépítik a teljes támogatást az áraikba

Attól félek, hogy ezt a támogatást az építőipar megint 1 az 1-ben beépítené az áraikba, ráadásul banki oldalról is egy "sunyi" kamatemelésnek lehetnénk tanúi, hiszen ez az opció garantálná minden érintettnek a mégfokozottabb érdeklődést...

Banki oldalról a családok bátrabban vennének fel nagyobb összegeket, hiszen abban reménykednének, hogy az SZJA adójóváírás miatt kompenzálni tudják a nagyobb összeget.

Építőipari oldalról ugyanazt eljátszanák véleményem szerint, mint amit a CSOK-kal kapcsolatban tettek. Egyszerűen tovább emelik az áraikat, hiszen pontosan tudják, hogy az ügyfelek nagyobb hiteleket tudnak emiatt felvenni. 

Megoldás lehet erre, ha sietünk és még a javaslat kidolgozása elött leszerződünk fix árra a kivitelezővel, mert ebben az esetben minket nem érint az áremelkedés. Ehhez nyújt nagyon hasznos segítéget az Új Média- Klikk

 

 ►►►►

✰ ingyenesen letöltheted a családi költségvetés tervezőt illetve az LTP könyvet  Klikk

Ha kérdésed , akkor írj:

✰✰ szarvas.norbert@iflgroup.hu vagy

✰✰ www.iflgroup.hu 

Itt találsz meg minket:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr6212025297

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kicknick 2016.12.06. 14:12:40

A megoldás az lehet hogy onnantól nem szerződünk annyiért. Senkisem. Oszt a vállalkozó meg a bank nyaljon sót az emelt áraival.

élhetetlen 2016.12.06. 16:40:42

Nem vagyok érintett, és lehet, hogy felületesen futottam csak át a dolgokat. Az egyik konstrukció. Nincs egy fitying megtakarításom sem, ígérek három gyereket, a 10 milla önerőként beépített CSOK-ra még felvehetek még 50 milla kölcsönt. Ja, nem, mert, ha olyan lenne a jövedelmem, akkor lenne megtakarított pénzem. Kevesebbet, de vehetek fel. Ahogy a deviza alapúnál csak azt látták az emberek, hogy fele annyi a törlesztő, mint a forint alapúnál, itt is azt fogják látni, hogy kapok tíz millát, és még tízet az SZJA kedvezménnyel, nem fogják végiggondolni, hogy fizetnek-e annyi SZJA-t, hogy ezt érvényesíteni tudják, és, ha összehozzák a kis fizetésre (mert önerőre sem tellett a saját jövedelemből) a három gyereket, akkor miből tartják el őket, és miből törlesztenek. Lesz ebből mentsük meg, mert nekik nem mondták meg. Őket becsapták, és persze, majd megint a bankok. A másik, ahol jól keresnek, ott ajándék pénz a húsz milla akár, csak éppen nem szorulnak rá. Persze, jól jön, de nem ezen múlik a népesség szaporulat, mert ők eddig is vállaltak két, három gyereket, legalábbis az én ismerőseim igen.

s 2016.12.06. 17:40:39

Minden intézkedés szar, ami az eleve meglévő vagyoni különbségeket növeli. Támogatást nem a pénzeseknek kell adni, hanem az éppen valahogy élőknek. Aztán mindenki pénzén mentik a hülye gazdagokat, mint a devizahitel esetében. Azt sem a csórók vették fel, de rajtuk is csattant az ostor.

Danubius 2016.12.06. 17:48:19

Egyedül az állami bérlakásépítés reális megoldás. Nem generál lakásárnövekedést, és ha az állam támogatásként csökkenti a bérleti díjat (mert van 3-5-10 gyerek), azt a pénzt úgy adja hogy semmelyik vállalkozó, vagy akárki nem tudja beépíteni az áraiba. Ilyen egyszerű, nem kell ehez doktornak lenni.

s 2016.12.06. 17:56:37

@Danubius: "Nem generál lakásárnövekedést" Sőt. A kínálat növelésével egyenesen csökkenti a lakásárakat. Tehát annak is jó, akit nem is akartak eredetileg támogatni.

mikober 2016.12.06. 17:59:24

Na ez megint nem a kétkezi 3-4-xxx műszakban dolgozóknak kitalált lehetőség! Amennyiben odafent gondolkodnának akkor nem az szja kedvezményeket szajkóznák mindenhol.
Veszem a saját példám:
2 kereső fejenként nettó 140 ezer.
2 gyerek.
Megyeszékhelyi 53 nm lakás. Értéke kb 10-11 M között.
Megtakarítás az amit az előző 2 munkahelyem ellopott (azaz nincs)
Az ugyan itt kapható 1 szobával nagyobb új ingatlanok értéke 26-30 M között

Melyik bank is adna nekem kölcsön kb 14 M forintot? Ja a költözés, ügyvéd, stb... költsége hol is van?
És ki az a hülye aki az előző válság tapasztalatai alapján ezt meg meri tenni!

nitro1 2016.12.14. 10:34:43

@Danubius: Nem rossz ötlet LENNE. De az állam vajon kivel építteti ezeket? Nem V. Orbán császár fog saját kézzel odamenni, és felhúzni azokat. Itt meg akkor a mutyiszerződésekre megy el a pénz. De javíts ki, ha nem jól látom...
süti beállítások módosítása