Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Az ember, aki elutasít minden forintot!

2016. október 06. - Szarvas Norbert

3r1ktkpturbxy84n2eynzq1mddlmjazmjm0zjy3ztrmnjzlzde5n2nhny5qcgerkwxnaxtnabw.jpeg

Írtam több cikket spórolás, pénzügyi kultúra illetve a pénzügyeink felosztása témakörökben. Legutóbb bemutattam az 50-30-20-as szabályt (itt) , amire meglepő kommentek érkeztek. Olyan, mintha az emberek egy jelentős része be lenne oltva mindenféle racionális pénzügyi kezelés vagy megtakarítás ellen. Bármit írsz, nem az elvet akarják megérteni, hanem kötözködnek a számokkal:

  • ez a cikk hülyeség
  • rosszak benne a számok
  • ilyen átlagfizetések nincsenek
  • mond meg, hogy 120 ezerből hogyan lehet megélni?
  • ...

Aztán egy kommentelő nagyon jól fogalmazta meg a helyzetet: 

A cikkre főleg azok kattintanak, akik valamiféle megváltást remélnek, de hát pont rajtuk nem segít, mert sokkal kevesebb pénzből kellene ezt megoldani, mint a példában szerepel."

Nagyon nehéz igazságot tenni és lehetetlen mindenkire érvényes példát felhozni. Mi marad nekünk ezek után? Ha éppen nem a példa életszínvonalába esünk, akkor meg kellene próbálni a saját életünkre lefordítani az olvasottakat és legalább odáig eljutni, hogy picit racionálisabban gondolkodjunk és panaszkodás helyett megoldást keressünk!

"Na, akkor kérek tippeket az én esetemre is: 
- bevétel 140 e
- lakhatási kiadás 70 e"- írja egy másik kommenetelő

Ez egy nagyon jellegzetes helyzet, hiszen a vak is láthatja, hogy biztosan nem marad semmi a hónap végére. a kérdés, hogy mikör jön rá az illető, hogy túl drága lakásban lakik és egyszerűen ilyen jövedelem mellett nem engedheti meg magának? Akkor mit tehet? 1. összeköltözik valakivel, 2. elköltözik egy olcsóbb, kisebb lakásba. Persze ez biztosan nagyon lélektelen tanácsnak tűnhet sokak számára, de ez a valóság. Lehet azon morfondírozni, hogy milyen igazságtalan az élet, vagy a mocskos gazdagok mennyit lopnak, de nincsen értelme. 

Azért lenne egy kérdésem

Azok az emberek, akik 80-100 ezer forintokat keresnek (és kiesnek a cikkben említett példában),

  • mikor vizsgálták meg legutóbb a folyószámlájukat, hogy van e olcsóbb?
  • mikor kötötték újra a lakásbiztosításukat, hogy van e olcsóbb?
  • rendelkeznek egészségpénztárral, ahova akár havi minimális 2.000 forinttal is be lehet szállni és cserébe következő évben kapnak 4.000 forint állami támogatást?
  • rendelkeznek önsegélyező pénztárral, ahova befizetve +20% állami támogatást kapunk olyan dolgokra, amikre amúgy költeni kell (pl.: gyerek)?

És a válasz jellemzően NEM. Ugyanis az elkeseredettség közben nem jut idő arra, hogy abból a kicsiből pénzügyi értelemben is kihozzuk a legtöbbet. Biztosan van összefüggés a jövedelem és a pénzügyekhez való hozzáállásban. Be kell látni, hogy spórolni nem csak a boltban lehet 1-1 akciós termékkel, hanem a pénzügyekben is. Az pedig nem válasz, hogy évi 4.000 forint túl kevés azért, hogy foglalkozzunk a dologgal 2 órát. Nem létezik túl kevés pénz azok számára, akiknek nincs.

Persze azt gondolhatja ez az ember, hogy neki nincsen plusz pénze ilyen dolgokra!

A vicc, hogy nem is kell, csak picit át kell szervezni az életet!

Egészségpénztár, önsegélyező pénztár- olyan termékek, amikben a befizetett összeg azonnal felhasználható, következő évben pedig érkezik a befizetések után a +20% támogatás. És mire tudod költeni? Nem hülyeségekre, hanem olyan dolgokra, amikre amúgy majdnem minden hónapban költ egy gyermekes család. Akkor pedig miért ne vennéd igénybe a támogatást, ha cserébe annyit kell tenned, hogy nem kp fizetsz a boltban, hanem pénztári kártyával?

Info önsegélyező pénztárról: itt és egészségpénztár: itt

Abban is biztos vagyok, hogy a lakásbiztosításon és a folyószámlán a legtöbb ember esetében havi 1-2.000 forintot is meg lehetne fogni, ha idafigyelnének ezekre a dolgokra. 

Helyette mi történik a valóságban? Jellemzően az átlag alatt élők "urizálnak" pénzügyi értelemben, hiszen megengedik maguknak azt a felelőtlenséget, hogy ne vegyenek igénybe állami támogatásokat, ne optimalizálják a pénzügyi termékeiket! Mert ez mind időt venne el a munka utáni tevékenységből. Ehhez pedig senkinek nincsen kedvem, hiszen panaszkodni egyszerűbb.

Nincsenek illúzióim. Ez a cikk sem fogja megváltoztatni a mentalitást, maximum egy-két ember gondolja át és rendezi újra pénzügyeit. Mert mindig könnyebb panaszkodni, mint cselekedni. És emiatt végső soron nem leszel más, mint az ember, aki elutasít minden forintot!

 

►►►►

Ha szeretnéd a kiskapukat és a legjobb ötleteket a pénzügyekben, akkor írj:

✰✰ szarvas.norbert@iflgroup.hu vagy

✰✰ www.iflgroup.hu

� Ajándék ingyenes családi vagyontervező

Letölthető itt: Klikk

� Ajándék lakástakarék választó 

Klikk

Itt találsz meg minket:

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr7611774531

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

s 2016.10.07. 00:11:08

"Akkor mit tehet? 1. összeköltözik valakivel, 2. elköltözik egy olcsóbb, kisebb lakásba."

A legjobb megoldást nem írod. Akkor majd leírom én.

3. Több pénzt szerez.

Ugyanis a keresetünk nem a Planck-állandó. Simán lehet rajta változtatni. Persze kurva nehéz, mert hitelt kell felvenni adott esetben a megfelelő képzettség megszerzéséhez, de ez nem olyan hitel, amit általában fel szoktak venni és aztán soha az életben nem tudják majd visszafizetni. Ez olyan hitel, amit ki tudsz fizetni a később magasabb jövedelmedből. A második legjobb befektetés a tanulás. Az első pedig az egészség, mert később nem kell dokira annyit költeni.
süti beállítások módosítása