Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Megszűnik az Önkéntes Nyugdíjpénztári rendszer?

2016. március 10. - Szarvas Norbert

20160310orban-viktor1.jpgItt a blogom az elmúlt hónapokban több ízben is megemlítettem, hogy az Önkéntes Nyugdíjpénztári rendszer haldoklik és már csak idő kérdése, hogy megszűnjön az identitása. Mióta felröppentek a hírek, hogy a Cafeteria rendszerünket vizsgálja az EU, azóta már tényleg csak a végítéletre vártunk. Hogy mi a közös nevezeő ebben a látszólag két eltérő dologban? A cikkben erre próbálok meg közérthető választ adni, aminek nem célja a pánikkeltés. Csak közös szeretnék veletek gondolkodni. Az elején leszögezem, hogy ez a cikk jelenleg egy alternatíva, egy kitaláció, egy fikció. Jelenleg még semmit nem jelentettek be ezekből (kivéve a 2017-es Cafeteria rendszer átalakítását). Számoljunk egy szerintem logikusnak látott várható jövőképpel!

Újra kell gondolni a cafeteria-rendszert - mondta Orbán Viktor. 2016 júniusáig át kell gondolnunk a cafeteria-rendszert, mivel az unió ezt úgysem engedi. Jelentős változásra kell számítani, sok egyeztetés lesz erről, hogy hogyan tudjuk majd ezt a fizetésekbe beépíteni.

Az önkéntes nyugdíjpénztári rendszer eredetileg a magánnyugdíj pénztári rendszerrel együtt lett kiépítve. Ennek az óriásnak több, mint a fél lábát vették vissza, amikor az MNYP-t beolvasztották a közösbe. Maradt egy féllábú óriás, aminek a teljes működési költségeit az ÖNYP tagoknak kellett és kell azóta is finanszíroznia. A hírekkel ellentétben a rendszer alapjaiban rezeg és hosszú távon nem fenntartható. Főleg, ha figyelembe vesszük a tagi hozzájárulások "minőségét". Brutális számadat, hogy a tagi befizetések több, mint 2/3-ad része a Cafeteria keretein belül érkezik munkáltatói hozzájárulás jogcímen. 

És itt ér össze a két pont...

Ugyanis onnantól kezdve, hogy a Cafeteria elemei közül kiveszik az ÖNYP adókedvezményét maga a rendszer összeomlik. Ehhez nem kell különösebb képzelőerő, hiszen az amúgy is "szűkös" befizetések jelentős része nem fog többé megérkezni ezekre a számlákra, mivel a munkáltatónak nem éri meg, a munkavállalók pedig maguktól ezidáig sem rohantak önként az önkéntes pénztárakba. Hiába maradnak meg a tagok és vállalják a díjfizetést, a munkáltató hozzájárulása nagyon fájni fog. A gyakorlat általában az 50-50%-os befizetés volt. Nehezen elképzelhető, hogy a tagok többsége átvállalja/át tudja vállalni a munkáltató részét és megduplázza az önköltséges befizetéseket. 

A rendszer ezen a ponton összeomlik.

De természetesen nem kell megijedni, hiszen az Állam/magyar kormány lehetőséget fog biztosítani a vagyon megmentésére és valamilyen formában/jogcímen a kincsátárba való áthelyezésére. 

Ezt érdemes perspektívába állítanunk egyébként:

Az önkéntes nyugdíjpénztárban felhalmozott vagyon ugyanolyan magánrésznek minősül, mint a folyószámládon levő pénz. Ebből a szempontból a magánnyugdíjpénztári vagyon soha nem volt a mi pénzünk. Egyszerűen játék volt a szavakkal és a köteles részt az állami nyugdíj helyett átirányították a magánnyugdíj pénztárakba. De ettől ezek felett még mindig az Állam rendelkezhetett, hszen a köteles nyugdíjrendszer részét képezték. Jogi mambojambo, de attól még így van. Az önkéntes részt viszont nem olvaszthatja magába az Állam. Helyette maximum lehetőséget biztosíthat arra, hogy a csalódott és menekülő pénztári tagok ahelyett, hogy kivennék a pénzt (SZJA és EHO megfizetése mellett), adómentesen átveszi a kezelését a kincstár.

Érted ennek a lehetséges jövőképnek a trükkjét?


3a3c06_36dc26d1985d497f9de0a58cd053b5af_png_srz_559_380_85_22_0_50_1_20_0_00_png_srz.pngforrás:http://www.penztar-szovetseg.hu

A kezelt vagyon a pénztárszövetség adatai alapján 1200 milliárd forintra tehető. Ez már jelentős pénzmennyiség, amit érdemes kincstári kezelés alá helyezni.

Persze ez csak egy lehetséges opció, amit jelenleg még nem látunk. Annyit tudhatunk, hogy a jelenleg ismert Cafeteria rendszer megszűnik létezni, helyét pedig valami egészen más veszi át. Az egyértelműnek tűnik, hogy a kormányzat egy erőteljes kincstári vagyonkezelési rendszert akar kiépíteni. Másik "izgalmas" ágazat a rendkívül jól működő lakástakarékpénztári rendszer, aminek alternatívájaként a kormány még idén tervezi bevezetni a kincstár által kezelt Otthonteremtési Közösség rendszerét. Itt sem volt nehéz megjósolnom, hogy ebben a programban szintén lesz 30% állami támogatás, amivel alapvetően nem tudnának versenyezni a lakástakarékok népszerűségével (bizalom hiánya az állami dolgok iránt). Ezért valószínűleg ebben a szegmensben egy erőteljes állami támogatás csökkentés várható (30-ról mondjuk 15-re), amivel a lakáscélú megtakarítokat "önként" irányíthatják át a lakástakarékokból a kincstári vagyonkezelés alá.

4.png

3a3c06_c9a979dbe5e64943a59e8ed7f20471de.png

forrás: http://www.penztar-szovetseg.hu/#!Önkéntes%20nyugdjpénztári%20taglétszám/zoom/mainPage/dataItem-ikebcfku

 Számoljunk!

Önkéntes nyugdíjpénztárak és egészségpénztárak kezelt vagyona: 1200 milliárd forint

Lakástakarékpénztárak kezelt vagyona: 600 milliárd forint

Összesen 1800 milliárd forint magánvagyont kezelnek ezek az intézmények!

A magánynyugdíjpénztári vagyon közel 3200 mrd forint volt (forrás)

56,25%-a a múltkori beolvasztásnak a most megcélzott vagyon

 

Ez természetesen fikció, és "semmilyen jel" nem mutat arra, hogy a közeljövőben érkezne a nemzeti önkéntes és egységesített nyugdíjpénztári, egészségpénztári és lakástakarékpénztári (otthonteremtési közösség)  rendszer, amit a Kincstár kezel, és aminek vagyonkezeléséről mostanában írnak olyasmit, hogy törvényileg ellenőrizhetetlenné akarják tenni a pénzmozgást (MNB törvény)...

első kép forrása: http://www.origo.hu/itthon/percrolpercre/20160310-reggeli-hirek.html

 

 

kepernyofoto_2016-02-02_1_33_01.png Ha kérdésed van, akkor írj emailt:

szarvas.norbert@iflgroup.hu

 

kepernyofoto_2016-02-02_1_33_08.png

Ha segítségre van szükséged, akkor jelentkezz:

www.iflgroup.hu

 

facebook_icon_256.png Ha követnél minket Facebookon, akkor nyomj egy:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr678460582

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hasse 2016.03.10. 20:51:21

Egyelőre csak a jogellenes cafeteria elemekről van szó (Erzsébet utalvány és SZÉP kártya), persze ezzel a munkáltatói befizetések is értelmetlenek (mindenki cash-ben fogja kérni és adókedvezménnyel fizeti be). A kormány korábbi terveit ismerve valóban felmerülhet a vonatkozó adókedvezmények eltörlése, ez utóbbi valóban az ÖNYP/NYESZ/Nyugdíjbiztosítás/Egészségpénztár/Önsegélyező pénztár típusú konstrukciók végét jelentené.

fbal02 2016.03.10. 21:38:06

Érdekes felvetés. Mondjuk ha teljesen ki akarják nyírni a pénztárakat akkor ennél jobb lehetőség nem lesz.

Zetor75 2016.03.10. 21:41:53

Én ÖNYP. tag vagyok, de a cafetériából semmi nem megy oda, mert jelenleg van egy választható eleme, ami 0% adótartalommal van jelen a választható komponensek közt, ez pedig a lakáscélú támogatás. Ez 2 részletben jön, félévente. Komoly igazolások kellenek, de megoldható, tiszta, "talált pénz". Persze kell egy lakás, amin van jókora hiteled, amit fizetsz.
Emiatt (is) ~10ropit félre kell tennem a fizuból, a nyugdíjra, ez megy az ÖNYPbe. Ha valami hasonló lesz az új rendszer, nevezzük akárminek, akkor is így tennék, mert adómentes a lakáscélú támogatás.
Ha valami bzmeg okán tényleg az a szindróma lenne, hogy az ÖNYP rendszer leáldozik, igen csúnya dolog lenne mindenki lovettáját átmenteni a "közösbe", mert ott semmi se biztos. (Egyéni számlák, elszámolások...) EHO+adóterhek kifizetése mellett meg nagyon merész dolog idő előtt felvenni, azt, ami amúgy a tied.
Valami biztosítós dolognak, vagy nyesznek, vagy akárminek lennie kell, ha jót akarsz magadnak...

dthoreau (törölt) 2016.03.10. 22:02:41

"át kell gondolnunk a cafeteria-rendszert, mivel az unió ezt úgysem engedi. "

Szóval, HASSE-hez csatlakozva, azért lássunk tisztán:
Az Európai Bíróság utóbbi ítélete és a kötelezettségszegési eljárás nem en bloc a cafetaria-rendszer felszámolását célozza. Amíg a belső piaci szabályoknak megfelelt a rendszer a csatlakozást követő időszakban, addig ezzel nem volt gond. A probléma azután keletkezett, miután a utalványrendszer államosítva lett, illetve a SZEP Kártya tkp. csak a Magyarországon honos (és meglehetősen "baráti") bankok által vált kibocsáthatóvá.
Magyarul a fent idézett állítás tipikus félrebeszélés.
Az én forgatókönyvem inkább az, hogy az egész cafeteria rendszer itt lehet majd kidobni az ablakon úgy, ahogy van, mutogatva a gonosz EU-ra, hogy ő nem engedi fenntartani a szegény magyaroknak. Nem tudom hány mld. HUF lehet a rendszerben, de ha abból indulnak ki, hogy annak nagy részét a munkaadók végül mégis bérként kifizetik majd, az nettó plusz bevételt generál majd az államnak.
De ettől függetlenül elgondolkodtató a fenti forgatókönyv. Viszont ha bejön, és borul az önkéntes nyugdíjpénztári rendszer, NYESZ stb., azt hiszem az lesz az a pont, amikor már nem hagyom magam újra lebeszélni, hogy külföldi állásajánlatot fogadjak el.

ingyenebed 2016.03.10. 22:03:30

az önyp-ben adózott nettó fizetés is van.

persze mivel itt már nincs jogállam, akár el is vehetik.

a manyup mint magántulajdon em bűvészkedés volt a szavakkal, ez hülyeség bocs. benne volt a trvben, hogy magántulajdon. mivel magát a tulajdont az állam garantálja, ilyen alapon maga a tulajdon fogalma is csak bűvészkedés a szavakkal. pl akkor a földhivatali széljegy is csak egy bűvészkedés.

ingyenebed 2016.03.10. 22:05:04

@dthoreau:

"azt hiszem az lesz az a pont, amikor már nem hagyom magam újra lebeszélni, hogy külföldi állásajánlatot fogadjak el. "

húha! kemény vagy csoki.
most fosta össze magát orbán.

dthoreau (törölt) 2016.03.10. 22:29:26

@ingyenebed: :-) Nem áll szándékomban "befosatni senkit" (pontosabban nagyon távol is áll tőlem), ebben a tekintetben - bocsánat a szélsőséges individualizmusért - de kizárólag a saját és családom jövőjét mérlegelem.

MNYP-i megtakarítás, mint magántulajdon: a magántulajdonhoz fűződő joghoz hasonló jog illeti/illette meg a pénztártagokat, csak a rendelkezési jog volt korlátozottabb a klasszikus tulajdonhoz képest. Viszont ez nem sérült az átmenettel, mert aki átment/feladta az MNYP-t, annak a nyugdíját az állam garantálja. Ez most nem irónia, jogilag tényleg ez a helyzet, de persze, hogy mi fog történni, az már más kérdés. A tulajdonjog sérelmére hivatkozással strasbourgi bírósági kezdeményezés is volt három-négy éve, de éppen az előzőek miatt nem volt sikeres.

A megvalósult amerikai ólom.. 2016.03.10. 22:51:55

@dthoreau: Egyébként is, aki akart , maradhatott a Manyupoknál..

A megvalósult amerikai ólom.. 2016.03.10. 22:57:29

A teljes valóság a manyupokkal kapcsolatban 2009-ből:

www.es.hu/?view=doc;22366

Idézet innen:" Az önkéntes nyugdíjpénztári tag azonban teljesen kiszolgáltatott. Az Aegonnál minden erőfeszítésem az egyéni számlám portfólió-összetéte­lé­nek megismerésére zátonyra futott. Fél éve nem sikerült elérni, hogy egy pénzügyi szakértő személyes magyarázatot adjon. Minden ebbeli próbálkozásom visszakerült az ügyfélszolgálthoz, ahol a „papírmunkát" végzik. (Érdeminek tekinthető választ a PSZÁF panaszkezelési osztálya adott, bár nem teljes értékű információt.)

Az egyik legnagyobb pénztárnál, az Aegonnál tapasztaltak alapján azt állítom, hogy baj van a nyugdíjpénztárak elszámolási kötelességének intézményes rendszerével. Nem abban az értelemben, hogy valószínűsíthető-e, hogy az érintett nyugdíjpénztár megsértette-e a működésére és tevékenységére vonatkozó különböző szintű jogszabályokat, belső rendelkezéseket. Arról van szó, hogy az önkéntes nyugdíjpénztárak naprakész elszámolási gyakorlata tartalmilag nem átlátható. A nem tudni, milyen befektetési teljesítményekről el kell hinnünk, hogy az valóban akkora és úgy alakult. Arról van szó, hogy nem tudni, milyen garanciarendszer védi, s védi-e a megtakarításokat. S arról, hogy nincs jogszabályi háttere annak, hogy a pénztártag az általa megkívánt információkat megkapja az egyéni számláján nyilvántartott befektetések összetételéről. "

gtri 2016.03.11. 00:03:01

"Arról van szó, hogy az önkéntes nyugdíjpénztárak naprakész elszámolási gyakorlata tartalmilag nem átlátható. A nem tudni, milyen befektetési teljesítményekről el kell hinnünk, hogy az valóban akkora és úgy alakult. Arról van szó, hogy nem tudni, milyen garanciarendszer védi, s védi-e a megtakarításokat. S arról, hogy nincs jogszabályi háttere annak, hogy a pénztártag az általa megkívánt információkat megkapja az egyéni számláján nyilvántartott befektetések összetételéről. "

A jogszabályi helyzet rendezése véletlenül nem állami feladat?
Most is fennáll a jogszabályi rendezetlenség? Ha igen, akkor számíthatunk arra, hogy "megmentik" az önkéntes nyugdíjpénztári pénzeket? (A bemásolt szövegben nem a MANYUP-okról, hanem az önkéntes pénnztárakról van szó.)

Ha már nem áll fenn a jogszabályi rendezetlenség, akkor mi az oka, hogy ezt bekopizta? Egyébként elég szépen hoztak a MANYUP-ok a bent maradóknak:

index.hu/gazdasag/2016/01/15/jol_jartak_akik_maradtak_a_magannyugdijpenztarnal/

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.03.11. 00:09:41

@A megvalósult amerikai ólom..: igaz, hogy az elvtársaid gondosan megzsaroltak mindenkit azzal, hogy aki manyup tag marad, az nem kaphat állami nyugdíjat akkor sem, ha csődbe megy a pénztára, majd finoman célozgattak rá, hogy tképp akár erővel is tönkreteszik őket, ergo aki marad annak nem lesz nyugdíja.
És miután így "megmentették", pillanatok alatt el is sikkasztották az egészet.
Már csak ezért is megérdemelné ez a mára nácivá vedlet, nemzetiszocialista fideSS maffia, hogy visszaállítsák a halálbüntetést és fellógassák a bűnszövetkezetük összes tagját. Pedig ez csak egyetlen bűne ennek a söpredéknek és nem is a legnagyobb.

gtri 2016.03.11. 00:19:16

@A megvalósult amerikai ólom..:

Azért az önkéntes visszalépést az állami rendszerbe megtámogatták egy kőkemény zsarolással:

forrás: www.napi.hu/redirectedbyprint/titleunknown.468016.html

2010. december 13. hétfő, 20:07

"Aki január végéig, bizonyos esetekben február végéig személyesen nyilatkozik pénztártagsága fenntartásáról, 2011 decemberétől nem gyűjtheti az állami nyugdíjra jogosító munkaéveket, miközben tb-járulékot továbbra is fizetnie kell."
----------------------------------------
A nagyapám az 50-es években is hasonlóan "önként lépett be" a TSZ-be. Remélem, hogy egyszer Matolcsy Györgynek és körének felkínálhatunk hasonló "önkéntességet", mint amivel ő kínált meg minket.

dthoreau (törölt) 2016.03.11. 00:51:47

@A megvalósult amerikai ólom..:
Ez azért erősen pénztárfüggő, az én önkéntesemben nem ez és korábban sem ez volt tapasztalatom, de tudom, hogy más pénztárakban lehetnek gondok, viszont mindenki válthat, ha akar. Ráadásul a cikk 2009-es, amikor az emberek rácsodálkoztak, hogy a válság produkálhat negatív hozamokat is. Az pedig már a hazai pénzügyi kultúráról árulkodik, hogy emiatt hőzöngtek és szidták a pénztárakat, ahelyett, hogy a 20-30-40 stb éves távból nézték volna az eseményeket, amibe simán belefér egy válság ( mellesleg ha később a MNYP kapcsan is így gondolkodott volna mindenki, akkor végül a többség maradt volna pénztártag és nem megy át az államiba)

A megvalósult amerikai ólom.. 2016.03.11. 00:53:26

@gtri: Sajnos ezt az "állami feladatot" a 2009-ben már 7 éve regnáló Mszp-Szdsz kormány nem teljesítette, nyilván nem véletlenül.
Csak arra akartam rávilágítani, hogy a Manyupokkal nagyon sok minden nem volt rendben. Hatalmas működési költséggel dolgoztak, átláthatatlan volt a gazdálkodásuk, és működésük következtében rengeteg pénz hiányzott a nyugdíjkasszából., ami az államadósság folyamatos és nagymértékű növekedéséhez vezetett..

A megvalósult amerikai ólom.. 2016.03.11. 00:57:23

@Hóhér az utolsó barátod: Szükség volt erre a vagyonra, hogy az államadósság brutális növekedését meg lehessen állítani, és szocik által lehívott 9 milliárd eurónyi IMF hitelt vissza lehessen fizetni.

gtri 2016.03.11. 01:57:19

@A megvalósult amerikai ólom..:
"Hatalmas működési költséggel dolgoztak, átláthatatlan volt a gazdálkodásuk, és működésük következtében rengeteg pénz hiányzott a nyugdíjkasszából., ami az államadósság folyamatos és nagymértékű növekedéséhez vezetett.."
--------------
Működési költségek: Egy 2/3-os kormány számára probléma egy törvény elfogadása, ami korlátozza a működési költségeket? A mostani MNB 250 milliárdos "elveszíti közvagyon jellegét" törvényt mennyi idő alatt nyomták át? 1nap, 2 nap? Ennyi idő kellett volna ott is egy "működési költségek korlátozása" törvény megalkotásához.

"átláthatatlan volt a gazdálkodásuk": Amikor megtörtént a 3200 milliárd átadása az államnak, amikor a reálhozamokat kifiztték ezt hogyan tudták megtenni egyénre lebontva, ha "átláthatatlan volt a gazdálkodásuk"? Az állam mindmáig adós az egyéni nyugdíjszámlákkal. Az állam, a maga 15000 milliárdos költségvetésével nem tudja már évek óta a töredékét sem megtenni adminisztratív szempontból, amit a magánkasszák akkor meg tudtak tenni és el tudtak számolni egyénre lebontva az összegekkel.
Ha átláthatatlan volt a gazdálkodásuk, akkor kit és miben vntak felelősségre? Tud jogerős bírósági ítéletekről? Kérem közölje, ha tud ilyenekről. én nem tudok. Szerintem senki nem tud, ert nem voltak ilyenek. Nem volt átláthatatlan a gazdálkodásuk.

"államadósság folyamatos és nagymértékű növekedéséhez vezetett.": Szerintem Paks2 12 milliárd eurója (3600 milliárd forint) vagy a tervezett olimpia 774 milliárd közvetlen ill. 4500 milliárd forint tágabb értelemben vett költsége alaposan meg fogja dobni az adósságot. A kettő együtt alsó hangon 8100 milliárd forint. Ez több mint kétszerese a manyupok 3200 milliárdjának. Ha mondjuk 8 év múlva ellenzéki kormány lesz, akkor beszánthatók pl. az MNB alapítványai, mert "magas az államadósság"?
Nem tudok róla, hogy pl. elhalasztanák a miniszterelnök Várba költözését (tudtommal 100 milliárdba kerül) mert "magas az államadósság". Vagy a TAO pénzeket visszairánytanák a sportkluboktól az államháztartásba, mert "magas az államadósság". Ez egy olyan érv, ami mindig csak akkor kerül elő, amikor el kell venni valakitől a vagyonát/jövedelmét, de nem kerül elő akkor, amikor a "kedvenceknek" osztogatnak.

Az önkéntes pénztárak is számíthatnak erre az érvre? "Kell az az 1200 milliárd forint, mert magas az államadósság. Az állam majd kezeli, de ne nyugtalankodj kedves állampolgár, most ugyan elköltjük, de 15-20 év múlva kamatostul visszakapod, csak bízz bennünk." Hogy aztán elveszíti-e a "magánemberek tulajdona jellegét" az a pénz, azt ki tudja? :)

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.03.11. 01:58:14

@A megvalósult amerikai ólom..: ja. Persze. A szocik miatt. Néha nem tudom eldönteni, hogy a fideSSes söpredék ennyire buta vagy szimplán lámpavasra való gazember...

agyamputáltak 2016.03.11. 02:29:57

@A megvalósult amerikai ólom..: na te aztán teljesen fogalmatlan vagy ebben a témában, csak akkor miért írkálsz baromságokat? ha tudatosan csúsztatsz az mondjuk rosszabb, mert akkor a jelenleg regnáló férgek csatlósa vagy. :-\

vernarancs 2016.03.11. 02:50:15

Az a lenyeg, hogy aki focimeccsre akar jarni az 0% adoval valaszthat ilyen opciot. Lenyeg a foci. Szerencsere ez is korrupt mint a szar, ugyhogy ki lehet venni a kafeteriat 0%-os adoval, netto osszegben ha ugyes az ember :D Focit meg nezzen az orbanviktor. Faszkalap.
Aki meg hulye volt es berezelt a manyup lopastol az most sirhat. A bent maradt tagoknak most is 15% felett jovedelmez a manyup penztar. Na, ettol kellett megvedeni a nyugdijjat. Orban jol megvedte a bajtarsaknak a lovet.

Fodor Balázs 2016.03.11. 05:10:47

@vernarancs: A cafeteriában tényleg az a jó, hogy arra még véletlenül sincs nagyobb kedvezmény, hogy te magad sportolj, hanem inkább arra, hogy nézd, ahogy mások sportolnak. :)

Gyulimali 2016.03.11. 05:41:39

Szerintem rendes adóredszerrre lenne szükség és magasabb bérekre, és nem erre az alternativ pénzrendszerre.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.03.11. 05:45:10

Azaz a gyakorlatban az önkéntes rész is a nép pénzén élősködött. Ez azt bizonytíja: a kaszinó-típusú nyugdíjrendszer eleve fenntarthatatlan.

whale 2016.03.11. 06:35:10

@BircaHang Média: A kaszinó típusú rendszer pont a felosztó-kirovó jelenlegi állami rendszere, ahol az aktív korosztályok aktuális befizetéseiből kellene finanszírozni az inaktívakat. Ez az igazi szerencsejáték, illetve annál rosszabb, ez színtiszta pilótajáték...
A tőkefedezeti rendszerben -ez a manyup, ugye- erről nincs szó. Mindenki azt a pénzt költi, amit előzőleg felhalmozott.

whale 2016.03.11. 06:45:36

@A megvalósult amerikai ólom..: Ó, te fasz fideszbirka!!! Le vagy maradva egy brosúrával! Nézd csak mit nyilatkozott a Führered!

"Orbán: Magunk között elmondhatjuk, hogy az államadósság igazából nő
Mármint a GDP arányában csökken, de a summa maga nő. Ezt ki kell mondani."

index.hu/gazdasag/2016/03/10/mkik/

hu.wikipedia.org/wiki/Magyarorsz%C3%A1g_%C3%A1llamad%C3%B3ss%C3%A1ga#/media/File:Hungarian_government_debt-1990-2014.png

A zöld vonalat nézd, b+!

whale 2016.03.11. 06:54:17

@Hasse: Sajnos nem. A tervek úgy szólnak, hogy a cafetériát kifizetnék kp-ban, a munkáltatónak kedvezőbb adózással. Onnantól kezdve tudod mit csinálna a magyar proli a kp-val...
Pont ezért kellett annak idején a kötelező manyup, mert 100 emberből 95 a pénznek egyedül az elbaszás funkcióját ismeri...

whale 2016.03.11. 06:57:06

@ingyenebed: Pontosan. Ez nekem is szemet szúrt. Pont azért kellett zsarolni, mert nyíltan rekvirálni nem mertek a fiúk.

whale 2016.03.11. 07:01:38

@dthoreau: Már nem garantál semmit, ugyanis a nyugdíj járulékot átnevezték, adóvá, adóért meg lófaszt kapsz, nem nyugdíjat...

whale 2016.03.11. 07:04:09

@A megvalósult amerikai ólom..: Igen, annak idején pont a manyup befizetés mértékével kellett volna csökkenteni a nyugdíjkassza kiadásait és máris egyensúlyban maradt volna a rendszer. Csak persze a nyuggerek a magyar politika szent tehenei, akikhez nem lehet nyúlni, mert sokan vannak és szavazhatnak...

2016.03.11. 07:20:38

Az ÖNYP rendszer az MNYP mellett is vígan megélt, pedig akkor volt "ingyenes" alternatívája. Most pedig sokkal fontosabb, hiszen az állam nem garantálja a nyugdíjat. Tehát, aki teheti és esze is van hozzá, az ÖNYP tag.

@whale: A manyup miatt az államra rótt terheket a manyupok által elkezdett kifizetések csökkentették volna. Tehát ez egy több évtizedes terv volt, aminek a terheit az átmeneti időszakra az állam magára vállalta, hogy ne később kelljen a vállát vonogatnia, amikor az emberek az üres állami nyugdíjkassza előtt állva követelik a jussukat. És elég lett volna az állami korrupciót és a feketegazdaságot csökkenteni ahhoz, hogy az állam terhei minimálisak legyenek. Ehelyett a fidesz is inkább a mynupokat szántotta be és növelte a korrupciót.

whale 2016.03.11. 07:32:33

@Ylim: Nyilván. Volt egy tele perselymalac és az éhes disznók azzal álmodtak. Mertek nagyot álmodni. A birka magyarok meg tapsikoltak hozzá. Akkortájt minden agysebésznek mondtam a neten, ha még van megtakarítása, nagyon szívesen átveszem 10%-on, "reálhozamért". Csak néztek üveges szemekkel, nem is értették miről beszélek...
KAPITALIZMUSBAN a tőkéről (capital) ÖNKÉNT LEMONDANI üveggyöngyért, a minősített elmebaj esete....

valasz a KE-nek 2016.03.11. 07:57:06

Az egész gondolatmenet arra a téves felvetésre épít, hogy a magánnyugdíjpénztárak kiesésével az önkéntes pénztárak féllábúakká váltak és megnövekedtek a finanszírozási igényeik.

Ez egyszerűen nem igaz! Az önkéntes és magánynyugdíjpénztárak két teljesen különböző dolog, az egyik nem függött a másiktól! Valójában csak az önkéntes pénztár a valódi magánnyugdíj-pénztár és finanszírozhatósága csak és kizárólag a tagi befizetésektől függ.

Az EU döntése pedig szintén semmilyen mértékben nem érinti az önkéntes pénztárak ügyét.

Semmi realitását nem látom a szerző fikciójának!

whale 2016.03.11. 08:02:25

@valasz a KE-nek: Sajnos a legkevésbé sem fikció! A hírek tegnap óta arról szólnak, hogy a cafetéria rendszert át akarják alakítani kp fizető rendszerré, megtartva a cafetéria adózását. Ha ez megvalósul és a magyar proli kp-t kap a kezébe, szerinted mekkorát zuhan majd az önyp-finanszírozása, tekintve, hogy jelenleg önszántából, KP-ból gyakorlatilag elenyészó a befizetés, amire a szerző nagyon helyesen felhívja a figyelmet?

valasz a KE-nek 2016.03.11. 08:10:28

@whale: Totálisan fikció, mert a cafetéria rendszert akarják átalakítani, nem az ÖNYP rendszert. A ÖNYP-be eleve csak a legtudatosabb megtakarítók léptek be, saját minimum tagi befizetés is elő van írva, legalábbis az enyémnél igen, ráadásul az ÖNYP nem is feltétlenül része egy céges cafetéria csomagnak.
Az ÖNYP-k finanszírozhatósága szerintem nincs veszélyben akkor sem, ha (figyelem ez fikció!, mert szó sem esett eddig erről sehol) a munkáltatói hozzájárulás utáni adókedvezmény átalakul.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.03.11. 08:12:58

@whale:

A magánalapok rendszere kaszinózás és abszurdum, sőt sérti az emberi jogokat.

whale 2016.03.11. 08:27:07

@valasz a KE-nek: Nem érted. Onnan indulunk, hogy az ÖNYP befizetések TÚLNYOMÓ része cafetériából jön. Adózott nettó kp-ból NEM fizetnek az emberek. Ezen lehet lamentálni, hogy miért van így, de tény. Ha a cafetériát is az adózott nettó kp jövedelem részévé teszik -a.k.a "fizetés"- az eddigiek alapján jó eséllyel számítani lehet arra, hogy Átlag Áron magyar proli iPhone-t vesz a "talált pénzből" és nem a nyugdíjára költi. Eddig arra költötte -jobb híján. Bérlet nem kellett neki, Erzsébet utalvány sem, nyaralni vagy nem jár, vagy külföldre jár, vagy a családi nyaralóba a Balcsira, szóval a SZÉP kártya sem érdekelte. Mi maradt? Az ÖNYP. Mert annyira azért nem volt hülye, hogy bennhagyja a cégben ezt a pénzt, meg különben is azt mondta a HR-es Hedvig, hogy nyilatkozni kell.
Na, ez mostantól -a qrmány tervei szerint- megszűnik. Átlag Áron megkapja KP a zsét. Szerinted mi lesz? ÖNYP-be rakja, vagy elbassza fasságokra?
Onnantól kezdve pedig, hogy megrogy az ÖNYP-k finanszírozása, színre lép Kiflicsücsök szenátorasszony a.k.a Nyugdíj Gabika és máris mehet az ÖNYP vagyon megmentése is....
Nem bonyolult, csak össze kell tudni adni kettőt meg kettőt és ismerni kell a tolvaj narancskomcsik eddigi ténykedését....

whale 2016.03.11. 08:31:43

@BircaHang Média: Te egy ostoba, komcsi proli vagy. A feki rendszer kaszinó, annyira, hogy fenntarthatatlan. A tőkefedezeti nem az, mivel magadnak gyűjtögetsz és a saját pénzedből élsz, nem más pénzéből, komcsi...

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.03.11. 08:40:41

@whale:

Gyűjtse a magánpénztár annak a pénzét, aki oda akarja neki adni. De ha ez államilag kötelező, akkor az már jogsértés. Orbán egyik pozitív intézkedése a magánnyugdíjrablók szarvának letörése volt. Lehet óbégatni, de kit érdekel ez: az EU is Orbánnak adott igazat. Mi a fontosabb: az, hogy a pénztártulajok új palotát építhessenek maguknak Monte Carlóban horgonyzó jachtjukra vagy a nép nyugdíja?

valasz a KE-nek 2016.03.11. 08:53:39

Pontosan értem mit akarsz mondani, csak nem látom reálisnak, mert számtalan téves felvetésre, illetve puszta spekulációra épít.
Ugye onnan indultunk, hogy a cikk szerzője szerint a Manyup-ok megszüntetése eleve megrogyasztotta az ÖNYP-k finanszírozását. Nem igaz!
Aztán jött, hogy az EU döntése miatt a cafetéria egyes elemeit meg kell változtatni, mire te már tényként kezeled, hogy a kormány tervei szerint megszűnik a munkáltatói ÖNYP hozzájárulások utáni adókedvezmény. Ez spekuláció, amit egyelőre semmilyen hír nem támaszt alá! Az ÖNYP hozzájárulás utáni adókedvezmény adható cafetéria elemként, de ettől függetlenül is, semmi nem indikálja, hogy ebben változás várható. Az ÖNYP feltételeihez a mostani kormány sem nyúlt hozzá semmilyen formában.
Ráadásul az ÖNYP tagok mind tudatos döntéssel léptek be és eddig is kellett személyes hozzájárulást is fizetniük, szemben a valahai manyup-al. Minden ÖNYP előír havi 2-5e Ft-os személyes hozzájárulást! Itt nem arról van szó, hogy ha elapad a munkáltatói befizetés, akkor nem lesz semmi, mert Átlag Áron a nettójából nem fog befizetni. Eddig is fizetett! A saját nettójából! Legfeljebb innentől kezdve nem min 2-5e lesz a kötelező, hanem 4-10e.

Egy szónak is száz a vége: semmi nem indokolja, hogy az ÖNYP-k megszűnéséről spekuláljon valaki.

valasz a KE-nek 2016.03.11. 08:54:53

@whale: a fentit neked válaszoltam, csak rosszul küldtem el

whale 2016.03.11. 08:59:10

@BircaHang Média: Te egy demagóg, ostoba, irigy, komcsi fasz vagy. A nép nyugdíját az aktuális hatalom kénye-kedve szerint fizeti- most már ugye nem is járulék a neve, amiért ellátás jár, hanem adó, amiért viszont lófasz- ha viszont saját számlán saját megtakarításod van, akkor az a tied. Mármint normálisan működő jogállamban. Arra a TŐKÉRE -tudod KAPITALIZMUS van, vagyis TŐKE alapú gazdaság- lehet nyugdíjrendszert alapozni.
Államadósságra, meg orbánviktor ígéretére meg nem. Hol lesz orbánviktor az ígéreteivel 25 év múlva, amikor nyugdíjkorú leszek?

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.03.11. 09:03:45

@whale:

A tiéd a pénz, ha:
- a cég nem lopja el,
- az egyébként tisztességes cég nem hoz rossz döntést és nem értéktelendik el a befektetés,
- a cég nem megy csődbe.

Ez mivel jobb az állami nyugdíjnál? Az államnak legalább mindig van pénze az adókból, s sokkal ritkábban megy csődbe, mint a magáncégek.

whale 2016.03.11. 09:08:55

@valasz a KE-nek: "Aztán jött, hogy az EU döntése miatt a cafetéria egyes elemeit meg kell változtatni, mire te már tényként kezeled, hogy a kormány tervei szerint megszűnik a munkáltatói ÖNYP hozzájárulások utáni adókedvezmény. Ez spekuláció, amit egyelőre semmilyen hír nem támaszt alá! Az ÖNYP hozzájárulás utáni adókedvezmény adható cafetéria elemként, de ettől függetlenül is, semmi nem indikálja, hogy ebben változás várható. Az ÖNYP feltételeihez a mostani kormány sem nyúlt hozzá semmilyen formában."

Még mindig nem érted. Nem az ÖNYP adókedvezményéről van szó, hanem a CAFETÉRIA egész rendszeréről. Nézd csak.

index.hu/gazdasag/2016/03/11/cafeteria/

"Egészen pontosan Orbán úgy gondolkozott, hogy a cafetéria másképp adózik, mint az alapbér, az unió is tulajdonképpen elismeri, hogy ez egy "rejtett kettős bérrendszer". Most szerinte az a kérdés, hogy van-e bátorságunk ahhoz, hogy ezt egy "nyílt, kettős bérrendszerré" tegyük. És ha már úgyis át kell alakítani a cafetéria-rendszert, akkor már készpénzben kéne odaadni ezt dolgot, csak épp a cafetéria kedvezőbb adóbesorolásával. Illetve, hogy ez már 2017-től jöhet."

Teccikérteni miről van szó? Átlag Áron magyar proli KP-t kap KÉZBE! Szerinted mi történik majd? Eddig mi történt? Rohant kiegészíteni a munkáltatói ÖNYP befizetést a.k.a "cafetéria" vagy inkább i Phone-t vett? HA eddig inkább iPhone-t vett, most miért változtatna a viselkedésén? Mi lesz az ÖNYP-kkel cafetéria híján -ami jelenleg a finanszírozásul gerincét adja??? Csak nem "megmentendő" státuszba kerülnek? Mi történt eddig azzal a pénzzel, amit a narancsos komcsik "megmentettek"...?

whale 2016.03.11. 09:14:32

@BircaHang Média: Ez az igazi komcsi elképzelés az államról.:) Rossz hírem van, az államnak egy árva buznyákja sincs, csak az a pénz, amit erőszakkal elvesz a polgáraitól. Egyébként minél többet, annál élhetetlenebb egy ország. Szóval minél több "pénze" van egy államnak, annál szegényebbek a polgárai. Ezt jó lenne végre megérteni, úgy 25 évvel a rendszerváltás után és nem még mindig arról álmodozni, hogy "majd az állam kifizeti". Az állam nem fizet lófaxot sem, mindent MI fizetünk. Én pedig szívesebb kaparok magamnak, mint hogy egy tolvaj, korrupt politikusbűnöző bandát etessek a pénzemből. Szóval a magam részéről szarok az -egyébként finanszírozhatatlan- állami nyugdíjrendszerre...

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.03.11. 09:22:24

@whale:

Azaz ha az állam elveszi az emberek pénzét, az rossz?
Azaz ha az állam elveszi az emberek pénzét és odaadja azt egy magáncégnek, az meg jó?

Ugye csak viccelsz?

A klasszikus kapitalizmusban kiröhögtek volna, ha elmondtad volna: az a jó, ha az állam kötelezi az embereket, hogy odaadjék a pénzüket egy profitcégnek.

whale 2016.03.11. 09:28:10

@valasz a KE-nek: "Minden ÖNYP előír havi 2-5e Ft-os személyes hozzájárulást!"

Ez nem igaz. Nem feltétel most sem, hogy honnan jöjjön a pénz, a lényeg, hogy van minimum tagdíj, de hogy ezt miből fedezi a tag, az lényegtelen! Különbség az adókedvezményben van, azt cafetériából érkező zsé esetén valóban nem lehet igénybe venni, de a tagdíjfizetési kötelezettséget teljesíti a cafetéria is.

Szóval ha a cafetéria kiesik, mint finanszírozás, az ÖNYP finanszírozása forráshiányos lesz erősen.... Nem lennék meglepve, ha ez lenne a végső cél...

valasz a KE-nek 2016.03.11. 09:31:05

@whale: Azt tessék már megérteni, hogy az ÖNYP-kbe nem Átlag Áron magyar proli teszi be a pénzét, hanem Átlagfölötti Károly, aki eddig is fizetett be a kézhez kapott KP-jából havi 2-5e Ft-ig minimum! Namármost, feltéve, de nem megengedve, hogy a jövőben megszűnik a munkáltatói befizetés és azt megkapja KP-ban, mi történhet?
1, Átlagfölötti Károly magyar proli nem növeli az eddig fizetett havi 2-5e Ft hozzájárulást.
1a, az ÖNYP-nek ez nem okoz gondot vagy kigazdálodja másképpen, továbbra is elműködik a havi minimum 2-5e Ft-os befizetésekből
1b, az ÖNYP-nek gondot okoz a kieső munkáltatói hozzájárulás ezért a kötelező havi minimum befizetés emeléséről dönt, minek okán Átlagfölötti Károly kénytelen lesz havi 4-10e Ft-ot befizetni ezentúl.
2, Átlagfölötti Károly, mint tudatos nyugdíjmegtakarító megnövekedett nettó béréből növeli saját befizetéseit, hogy optimalizálja a 20%-os állami adóvisszatérítést. Az ÖNYP meg gazdálkodik tovább, ahogy eddig.

juless 2016.03.11. 09:39:24

Azért rakom a cafeterián át a pénzt, mert kényelmes. A munkáltatóm és én is úgy tekintünk erre, mint a jövedelmem egyik összetevőjére.
Ha megszűnik a cafeteria, akkor ezt az összeget a munkáltató más címen adja nekem és az önkéntesbe, utána is befizetem.

whale 2016.03.11. 09:47:39

@BircaHang Média: 1. Igen, ha az állam elveszi az emberek pénzét, és aztán ellopja, elherdálja, az rossz.

2. Nem, az állam nem veszi el az emberek pénzét, hanem az emberek az állam közreműködésével befizetik a SAJÁT pénzüket a SAJÁT számlájukra. Egyébként pont ez a felesleges bürokratikus momentum tette lehetővé a tolvajoknak, hogy "átirányítsák" az emberek pénzét a manyupból a saját zsebükbe. Az államot a kezdetektől ki kellett volna hagyni a manyup pénzek forgalmából, mint ahogy a fizetésemet sem az állam közreműködésével utalják a bankszámlámra....

A "PROFITCÉG" te szerencsétlen, egyrészt az kapitalizmus alapköve, másrészt ebben az esetben (IS!) a manyup a tulajdonosainak, azaz a tagoknak termelte a profitot. Ez onnan is látszik, hogy amikor a narancsos komcsik beszántották zsarolással, kb. 10% REÁL hozamot -tehát az inflációt MEGHALADÓ hozamot- fizetett a tagjainak...

Szárnyathy Géza · http://mentalisdeficit.blog.hu 2016.03.11. 09:51:21

A nyugdíjpénztári befizetések kétharmada éppenhogy az egyéni utalásokból jön, nézz már utána, te ügynökök gyöngye. 2013 óta ez a trend. Ezt követően további érveid sem vehetők komolyan.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.03.11. 09:52:40

@whale:

Azaz a Fidesz jól tette, amikor megszüntette a szabad dohányárusítást és a dohányosok pénzét átirányította egy pár kedvezményezett dohányboltjába? Hiszen ez a kapitalizmus, nem?

whale 2016.03.11. 09:54:24

@valasz a KE-nek: Ez mind szép és jó, csak sajnos a rendszert nem Átlagfölötti Károly tartja életben, hanem Átlag Áron. Ha Átlag Áron pénze kiesik, Átlagfeletti Károly nem tud annyi annyit fizetni, hogy a pénztár működése biztosított legyen...

whale 2016.03.11. 10:03:02

@BircaHang Média: Nem. Neked ugye kiműtötték az agyadat? Ami itt most történik, az a cucilizmus reboot. Kapitalizmusban az állam nem osztogat üzletrészeket és piaci részesedést a klientúrának...

whale 2016.03.11. 10:04:26

@Szárnyathy Géza: Egyrészt forrás jó lenne ehhez az adathoz, másrészt ha így is van -amit nem hiszek- melyik biznisz visel el 30% bevételkiesést?

vernarancs 2016.03.11. 10:23:11

@BircaHang Média: Te tenyleg ilyen ostoba fasz vagy, vagy ezert fizetnek neked? Fingod sincs a manyup rendszerrol te birka. Nekem az elmult 1 evben 400.000 forintot hozott a manyup. Neked a kedves vezer mennyit? Van kovetheto szamlad a nyugdijrol, tuodod hova kerult amit elloptak toled? Mert ezt igertek amikor a sok hozzad hasonlo birka odaadta a penzet ennek a focibuzinak. Most epitenek belole wellnessbunkert a var ala, csak szolok. Te kreten. Sszegyen, hogy az ilyen seggeknek van szavazati joga. Miattad tartunk itt....

valasz a KE-nek 2016.03.11. 10:28:45

@whale: Mivel csak kb. minden negyedik munkavállaló tagja valamilyen ÖNYP-nak, ezért bátran kijelenthetjük, hogy az ÖNYP-ket ma is az Átlagfölötti Károlyok tartják fenn. Nincs tehát semmi ok azon izgulni, hogy mi lenne, ha az Átlag Áronok kiesnének a rendszerből.

A megvalósult amerikai ólom.. 2016.03.11. 10:30:32

@Hóhér az utolsó barátod: @agyamputáltak: Csak a jól ismert ballib trükk: vitaképtelenek vagytok így a vitapartnert kezditek ócsárolni.
A belinkelt ÉS cikket sikerült elolvasni idióták? Próbálkozzatok vele, megéri..

whale 2016.03.11. 10:31:27

@valasz a KE-nek: Nagyon jó lenne, ha minden negyedik munkavállaló Átlagfeletti Károly lenne, attól tartok a valóságban talán ha minden HUSZADIK az...

A megvalósult amerikai ólom.. 2016.03.11. 10:32:37

@whale: Figyelj te barom! Tisztában vagy vele, hogy milyen ütemben nőtt az államadósság 2004-2010 között? Biztosan hallottál már arról hogy a változás mértéke is lényeges nem csak annak ténye..

valasz a KE-nek 2016.03.11. 10:34:34

@vernarancs: a mai manyup, amiről te beszélsz, az már gyakorlatilag egy önkéntes nyugdíjpénztár. A manyup egyébként valóban faszság volt, nem véletlen, hogy egyetlen nyugati országban sem lett bevezetve, csak a közép-kelet európai országokat szívatta meg a Világbank ezzel, de már ők is beismerték, hogy rossz volt a konstrukció.

whale 2016.03.11. 10:34:37

@whale: Lassan mondom, hogy te is megértsd. Nem_csökkent_az_államadósság!!! A_führered_szerint_sem!!!
Megvan, felfogtad, átment?

whale 2016.03.11. 10:36:08

@A megvalósult amerikai ólom..: Na mégegyszer, agyhalott fideszbirka!

Lassan mondom, hogy te is megértsd. Nem_csökkent_az_államadósság!!! A_führered_szerint_sem!!!

Megvan, felfogtad, átment?

A megvalósult amerikai ólom.. 2016.03.11. 10:38:31

@gtri: "Ha átláthatatlan volt a gazdálkodásuk, akkor kit és miben vntak felelősségre? Tud jogerős bírósági ítéletekről? Kérem közölje, ha tud ilyenekről. én nem tudok. Szerintem senki nem tud, ert nem voltak ilyenek. Nem volt átláthatatlan a gazdálkodásuk."
Talán az MTA tudományos főmunkatársának ÉS-ben megjelent véleménye önt is meggyőzi.(Bár ebben nem vagyok biztos) Bokros sem volt elájulva a manyupoktól, ezt is olvashatta a cikkben.
Az államot hasonlítgani egy manyuphoz pedig finoman fogalmazva nincs sok értelme. előbbi egy felosztó-kirovó rendszert működtet, utóbbi pedig egy biztosítótársaság. Almát a körtével..

Folyt köv..

whale 2016.03.11. 10:39:09

@valasz a KE-nek: Nagyon jó rendszer volt, csak a politika gyáva volt egyensúlyban tartani a nyugdíjkasszát. A manyup befizetések mértékével csökkenteni kellett volna a nyugdíjkiadásokat és nem lett volna hiány. Ez persze a három millió szavazó nyugger országában elképzelhetetlen volt...

valasz a KE-nek 2016.03.11. 10:46:32

@whale: Dobálózol itt a nagy szavakkal, de te is csak a más faszával vernéd a csalánt. A nyugdíjkasszát nemcsak a nyugdíjak csökkentésével lehetett volna ám egyensúlyba hozni, hanem pl az aktív keresők nyugdíjjárulékának emelésével. Az már nem tetszett volna neked annyira, ugye?
Mellesleg saját magadnak mondasz ellent. Szerinted a manyup egy jó rendszer volt, de még te is beismered, hogy csak durva lépésekkel lehetett volna egyensúlyban tartani. Egy valóban jó rendszer nem ilyen!
Maradjunk annyiban a manyup egy rossz konstrukció volt.

whale 2016.03.11. 10:55:37

@valasz a KE-nek: Semmiféle durva lépésről nincs szó, pusztán realitásról. Ha kiveszek a rendszerből pénzt azért, hogy később ne boruljon fel az egész kóceráj, akkor az egyensúlyhoz bizony a kiadási oldalt is meg kell vágni. De mivel az állami nyugdíjrendszernek soha semmi köze nem volt semmilyen valós gazdasági teljesítményhez, az mindig a politika játszótere volt, ezért ez nem történt meg. Pusztán ez a tény bizonyítja, hogy az állami nyugdíjrendszer hosszútávon fenntarthatatlan, olyan rendszer ugyanis nem létezik, amelyik a bevételeitől függetlenül képes kezelni a kiadásait. Mármint a valóságban...

whale 2016.03.11. 11:05:14

@valasz a KE-nek: Egyébként meg ajánlom figyelmedbe a svéd nyugdíjrendszert, ahol a kifizetéseket ÉVENTE újraszámolják a befizetések függvényében. És bizony ha abban az évben szarabbul ment a gazdaság és kevesebb járulék folyt be, akkor bizony a tisztelt nyugger társadalom is kiveszi a részét a córeszból és abban az évben CSÖKKENNEK az állami nyugdíjak, tecciktudni?
Az hogy van, hogy miközben én idén nem kaptam fizetésemelést -mert a magyar reformok működnek, ugye :)) - nyugdíjas rokonaim kaptak nyugdíjemelést, amit ugye én fizetek a feki rendszeren keresztül? Hogy is van ez? Mi a fedezete a nyugdíjemelésnek? Csak nem adósság? Egy adósságra alapuló rendszer mennyire fenntartható, tessék mondani?

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.03.11. 11:11:33

@whale:

"Kapitalizmusban az állam nem osztogat üzletrészeket és piaci részesedést a klientúrának..."

Magdandk mondasz ellent. Eddig azt mondtad: nagyszerű, ha az állam osztogat a magánnyugdíjpénztároknak.

Trafik nem, nyugdíjpénztár igen? Négy láb jó, két láb rossz?

whale 2016.03.11. 11:18:12

@BircaHang Média: A manyup pénz nem "állami pénz"! Az az én pénzem, én keresem meg, ha nem dolgozom, nincs, nem létezik, fogd már fel! Az állam ebben a konstrukcióban csak KÖZVETÍTŐ szerepet játszott, mintha én a fizetésemet állami közvetítéssel kaptam volna meg a bankszámlámra. De ahhoz a pénzhez az államnak semmi köze nem volt!

A megvalósult amerikai ólom.. 2016.03.11. 11:27:36

@whale: Látom nem érted a lényeget te balfasz. Ha nincs manyup államosítás , akkor ugyanabban a rohamos ütemben nőtt volna tovább az államadósság, valamint nem vált volna lehetővé a szocik álatal lehívott 9 milliád eurónyi IMF hitel visszafizetése.
Ezt próbáld beleverni abba a buta tulok fejedbe!

whale 2016.03.11. 11:40:17

@A megvalósult amerikai ólom..: Látom nem érted a lényeget te balfasz. Manyup államosítással együtt is ugyanabban a rohamos ütemben nő tovább az államadósság, csak közben még a generációm nyugdíjmegtakarítását is elpacsálták a narancsos komcsik. Szóval a 25000 MILLIÁRDHOZ bátran add hozzá a 3000 MILLIÁRD manyup pénzt, hogy tisztában legyél az adósság mértékével, te fasz!

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.03.11. 11:41:31

@whale:

A MANYUP pénz ADÓ, nem a te pénzed. Az államnak vagy köteles odaadni. Az állam meg felelőtlenül odaadta a pénztárhiénáknak. Érted? A te adódat odaadta profitéhes magáncégeknek. Ez sokkal rosszabb, mint a trafikosítás, mert arra még nincs törvény, hogy kötelező dohányozni.

whale 2016.03.11. 11:56:21

@BircaHang Média: Lófaszt! Először is nem adó volt, hanem járulék. Másrészt kifejezetten az én pénzem, mivel én keresem meg. Ha nem keresem meg, nincs, nem létezik, ezt próbáld felfogni.
Harmadrészt a járuléknak erről a részéről az állam kifejezetten lemondott, azért, hogy a nyugdíjrendszer hosszú távon fenntartható legyen... Tehát jog szerint is magántulajdon volt.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.03.11. 11:58:28

@whale:

A járulák adó, annak egy alváltozata.

NEM a te pénzed, mert nem rendelkezhetsz vele szabadon, azaz ADÓ.

Az állam legyen szíves és NE mondjon le az én adómról egy profitcég javára.

A nyugdíjrendszer nem lesz fenntartható azzal, hogy profitvadász cégeket teszünk bele a rendszerbe.

whale 2016.03.11. 12:05:43

@BircaHang Média: A profitvadász cég, a manyup a tagjainak vadászta a profitot, te szerencsétlen. Ebből fizetett 10% REÁLHOZAMOT a tőkére vetítve a felszámolásnál.
És de, szabadon rendelkezhettem vele, amíg el nem lopták. Pont annyira szabadon, mint bármelyik befektetésemmel, amit hosszútávra szánok.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.03.11. 12:39:27

@whale:

Nem rendelkezhettél vele, kötelező volt. Szóval nézz kevesebb hollywoodi mesét,

whale 2016.03.11. 12:41:05

@BircaHang Média: Pont annyira rendelkezhettem vele, mint az ÖNYP befizetésemmel, térj már magadhoz!

glinolid 2016.03.11. 12:49:42

A mai nyugdij rendszer vegre, kezd hasonlitani a US-ben mar regota mukodo nyugdij rendszerhez. Mimimalis szovettsegi ado mellett minimalis juttatas, ha vki normalis nyugdijat akar az mnyp-ben vagy mas megtakaritasban gondolkozik.

whale 2016.03.11. 12:52:04

@BircaHang Média: Ó, te sötét segg! Áruld már el, hogy miben különbözik RENDELKEZÉS szempontjából az önyp és a manyup befizetésem!

whale 2016.03.11. 12:55:03

@glinolid: Apró kis különbség, hogy az USA-ban 100 dollárból 70 a zsebedben marad, itthon 100 FORINTBÓL 51...

juless 2016.03.11. 13:09:16

@BircaHang Média: Kötelező belépés az újonnan munkába állóknak volt, az idősebbek választhattak, hogy belépnek vagy sem.
Manyup tag vagyok. Mikor állambá rátette (volna) a kezét 4,5 milló volt benn, most közel 6,5 millió. Ha többit ellopták, lexarom.

glinolid 2016.03.11. 13:20:42

@whale: igen. Itt meg tul sokat vonnak el a nyugdijra es az egeszsegugyi ellatasra. Ez az oka a kulonbozetnek. Felmeno rendszerben lehetne csokkenteni mindket elvonas merteket. Ha ezeket a US szintre csokkentenek itt is 70% korul lenni ez ax ertek. Persze emelett az adozo donthetne el, hogy kitol vadarolja meg az eu es nyugdij ellatast. Akar az allamtol is lehrtne vassrolno, kulonbozo szintu es minosegu ellatast. Nix ado, nix ellatas, de ha akarsz vasarolsz magadnak.

valasz a KE-nek 2016.03.11. 13:24:10

@whale: "Pont annyira rendelkezhettem vele, mint az ÖNYP befizetésemmel"

Lófaszt! Aki ezt állítja az bizonyítványt állít ki arról, hogy fogalma sincs mi volt a különbség a manyup és az ÖNYP között.

whale 2016.03.11. 13:27:25

@glinolid: Persze, csak ahhoz a politikusbűnözőknek le kellene mondaniuk 1000 millárdos nagyságrendű koncról. Mert ugye nem gondolod, hogy ezt a temérdek adót, amit befizetünk, azt mind közcélokra költik?:)) Annyit költenek közcélokra, amennyi látszik az oktatáson, egészségügyön, úthálózaton, bármin. A többi ellopódik, sajnos...

glinolid 2016.03.11. 13:32:45

@whale: csak poenbol osszehasonlitottam a 2009-es es az idei nyugdij befizeteseket, figyelembe veve az adozas merteket. Konkreten most 30% pluszban lennek, meg ugy is, ha az omnyp-be ugyanannyit fizetnek be, mint amennyi az mnyp-be ment 2009-ben. Csak most meg nincs ertelme, mert tul fiatal vagyok ahhoz, hogy el kezdjem fizetni. Igy a 2009-es es 2016 kozotti adonyereseget inkabb masba fektetm be.

glinolid 2016.03.11. 13:37:59

@whale: ja, hat ez van. Mindenki lop. A libsibolsik sem fogtsk vissza magukat csak melle pluszban meg kurva magas szja kulcsokkal dolgoztak.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.03.11. 13:43:53

@whale:

Az egyiket csak akkor kaphatod meg, amikor lejárt a törvényes határidő - nem mondhattad azt, hogy nem akarsz befektetni.

A másikat bármikor felmondhatod a szerződés feltételei szerint.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.03.11. 13:44:48

@juless:

Ez a te szabad döntésed. De miért kellene mindenkinek utánoznia téged?

valasz a KE-nek 2016.03.11. 14:03:23

@whale: Azért, mert a manyup pénzeddel nem rendelkezhettél szabadon. Igencsak korlátok közé volt szorítva, hogy mit kezdhetsz vele. Nyugdíjba vonuláskor kérhettél belőle fix időre havi járulékot, vagy életjáradékot, de nem vehetetted fel egy összegben pl. Miután nyugdíjba mentél, nem volt örökölhető sem. Hiába haltál meg mondjuk két hónap nyugdíj után és volt még bent felhasználatlan milliós összeg, az szépen bement a manyup közös kasszájába. Ez volt az egyik nagy átverés benne. Mivel magánnyugdíjpénztárnak hívták az emberek azt hitték, hogy ugyanúgy az övék, hiszen magán, mint az önkéntes magánnyugdíjpénz. Úgy látszik te is bedőltél ennek.

Hasse 2016.03.11. 14:06:49

@whale: Természetesen elköltik azonnal (a régi "magyar modell" - fogyasztás pörgeti a gazdaságot) + idős korukra kiszolgáltatottak lesznek az államnak. Ilyenről álmodik az összes gyenge politikus.

whale 2016.03.11. 14:27:08

@valasz a KE-nek: Hülyeséget beszélsz, fogalmatlanul. Így szólt az eredeti tv.

V. Fejezet
A PÉNZTÁRI SZOLGÁLTATÁS

Járadékszolgáltatás

27. §

(1) A pénztár a pénztártag részére a nyugdíjszolgáltatást a pénztártag által választott típusú járadékszolgáltatásként nyújtja, vagy a 28. §-ban
foglaltak szerint egyösszegű kifizetésként teljesíti. A pénztár szolgáltatásainak jogcímét és mértékét, valamint időpontját e törvény alapján a pénztár szolgáltatási szabályzata határozza meg.

(2) A járadékszolgáltatás (szolgáltatási típus) lehet:

a) a tag számára élete végéig havonta előre folyósított járadék (életjáradék),

b) olyan életjáradék, amelyet a pénztár a nyugdíjszolgáltatás megkezdésének időpontjától számított, előre meghatározott időtartam (határozott időtartam) lejártáig a pénztártagnak, illetve kedvezményezettjének (örökösének), a meghatározott időtartam lejárata után a pénztártag élete végéig folyósít (elején határozott időtartamos életjáradék),

c) olyan életjáradék, amelyet a pénztár a pénztártag részére élethosszig folyósít, majd annak halála után kedvezményezettje részére a pénztár szolgáltatási szabályzatában előre meghatározott időtartam (határozott időtartam) lejártáig folyósít (végén határozott időtartamos életjáradék),

d) kettő vagy több életre szóló életjáradék: a pénztártag és kedvezményezettje(i) részére járó nyugdíjszolgáltatás, amelyet addig folyósítanak, ameddig legalább egyikük életben van.

És ha a megtakarítási időszak nem érte el a 180 hónapot, akkor egyösszegű kifizetés is lehetséges lett volna...
Fogalmatlanul ne másítsd már meg utólag a valóságot, légy szíves...

Hasse 2016.03.11. 14:54:02

@A megvalósult amerikai ólom..: 16,5 Mrd EUR volt a lehívott EU-IMF hitel a végén, ennek nagy része vissza lett fizetve, csak szintén hitelből (át lett forgatva hosszú papírba). Az összeg nagy része a jegybank devizatartalékaként (bár erről mostanában hallani dolgokat), kisebb része állami tulajdonú MOL részvények formájában jelen van még mindig a rendszerben.

valasz a KE-nek 2016.03.11. 15:09:38

@whale: Ez melyik tv. mely időpontváltozata, mert hogy nem a manyup 2010-ben hatályos szabályozása az biztos.

whale 2016.03.11. 15:13:36

@Hasse: Pontosan. Az olcsó IMF hitelt lecseréltük drága piacira, csak azért, mert az alcsuti Ramszesz nem viselte el, hogy korlátozzák a cezaromániáját...

Az egyszeri adósságcsökkentés meg úgy nézett ki, hogy a manyup portfolió nagy részét kötelezően kitevő magyar államkötvényeket az einstand után egyszerűen bevonták és megsemmisítették. Volt adósság, nincs adósság.
Így adj kölcsön a magyar államnak...

whale 2016.03.11. 15:16:31

@valasz a KE-nek: Az eredeti 97-es manyup törvény.

valasz a KE-nek 2016.03.11. 15:19:16

@whale: Azaz, melyik tv melyik időállapota? Mert, az biztos, hogy nem a 2010-ben hatályos változatot idézted be.

whale 2016.03.11. 15:28:27

@valasz a KE-nek: Ne fárassz már b+! A 1997. évi LXXXII. tv. A 27 §-t 2014-ben baszták szét a narancsos komcsik, addig hatályban volt. De most nem az elmebetegek ámokfutásáról vitatkozunk, hanem azon, hogy EREDETILEG mi volt a manyup tv.-ben. Nem igaz amit írsz, mert EREDETILEG szó nem volt arról, amit állítottál. Erre írtam, hogy utólag ne írd át a valóságot, mert szánalmas...

valasz a KE-nek 2016.03.11. 16:56:47

@whale: Még mindig nem tudom melyik időpontváltozatot idézted be, de a manyupot 2011-ben szüntették meg, ezért az a lényeg, hogy 2010-ben milyen szabályok vonatkoztak a manyupra.

whale 2016.03.11. 17:03:09

@valasz a KE-nek: Akkor még egyszer. A manyup tv. még mindig hatályos. A 27. §-t 2014-ben módosították a narancsos komcsik, addig az EREDETI 1997-es szöveg volt hatályos. Mit nem értesz ezen? Eredetileg NEM volt olyan szabályozás, amit állítottál, ezzel szemben a valóság az volt, amit bemásoltam. Elmehetsz a mea culpába...

A megvalósult amerikai ólom.. 2016.03.11. 21:04:19

@whale:

GDP arányosan jelentősen csökkentette az Orbán kormány:

www.portfolio.hu/img/upload/2015/03/untitled_1-20150313.png

Korábban a szocialisták alatt 30 százalékponttal nőtt meg ez a mutató. Ezenkívül jelentősen sikerült lecsökkenteni az állampapírkamatokat. Így sokkal olcsóbban finanszírozhatóvá válta hiány. Bezony, Gyurcsányék alatt 9-10 % közé is benézett a kamat, ma pedig ennek töredéke. A szocik által lehívott és az utolsó fillérig a Fidesz kormány által visszafizetett 9 milliárd eurónyi IMF hitelről pedig most is mélyen kussolsz te egyhalott ballib mutáns..De titeket a tények nem igen szoktak befolyásolni.:)

gtri 2016.03.11. 23:56:02

@A megvalósult amerikai ólom..:
"Talán az MTA tudományos főmunkatársának ÉS-ben megjelent véleménye önt is meggyőzi.(Bár ebben nem vagyok biztos) Bokros sem volt elájulva a manyupoktól, ezt is olvashatta a cikkben."

Engem ez (index.hu/gazdasag/2016/01/15/jol_jartak_akik_maradtak_a_magannyugdijpenztarnal/) inkább meggyőz arról, hogy érdemes volt maradni a MANYUP-okban azoknak, akik így döntöttek az állami zsarolás ellenére. Az állam esetükben csak két dologgal törődik:
1. A 70%-os tagdíjfizetési szabállyal próbálja őket "megszűnésre bírni".
2. Nem rendezte törvényileg a járadékfizetést, így lehetetleníti el, hogy aki nyugdíjba megy az hozzájusson a manyup-ban lévő pénzéhez.

A NER-ben szokásos "szolid meggyőzési módszerek". Mint ahogy nagyapámat is meggyőzték az 50-es években, hogy nem jó neki a TSZ-tagság felvétele nélkül.

"Az államot hasonlítgani egy manyuphoz pedig finoman fogalmazva nincs sok értelme. Előbbi egy felosztó-kirovó rendszert működtet, utóbbi pedig egy biztosítótársaság. Almát a körtével.."

Az, hogy a felosztó-kiróvó rendszert működtető állam kezeljen egy listát, amiben az öszes nyugdíjalap-befizető magyar állampolgár befizetései szerepelnek ez függ attól, hoggy felosztó-kirovó a rendszer vagy sem? Na ne vicceljen! Nem a pénzről van szó, hanem a nyilvántartásról. Képzelje, én akkor is tudok egy listát kezelni, ha joghurtfajták nyilvántartásáról van szó és akkor is, ha acéláruk listájáról. Pedig mennyire más az élelmiszeripar és az acélipar. :) A cégek pénzügyesei tudnának regélni, hogy mennyi adatot jelentenek le. Rengeteget dolgoznak, küldik a rengeteg adatot, az állam pedig képtelen egy listát a befizetésekkel összeállítani? Egy biztosítótársaság meg képes? A tények azt mutatják, hogy így van. A biztosítók több millió ember esetében pontosan megmondták a vagyont, a reálhozamot. Egyénre lebontva. A tény ez. A magyar állam meg tett egy ígéretet és évek múlva sem tudja teljesíteni. Ez is tény.

whale 2016.03.12. 05:13:44

@A megvalósult amerikai ólom..: Milyen fidesz kormány által, te szerencsétlen nyomorék? :DD Azt az utolsó fillérig MI fizettük vissza a führered által az egekbe emelt adókból, te fasz!
A GDP arányt meg LESZAROM, ugyanis NEM GDP ARÁNYT kell visszafizetni, hanem nominális értéket, tehát hiába "csökken" -mennyivel? , 1%-kal? baromka- az lófaszt nem jelent, csak annyit, hogy MOST éppen a válság közbeni mikrokonjunktúrában van némi GDP bővülés -jó részben EU-s pénzből egyébként, balfasz. JA és a GDP növekményünk is LÓFASZ a régióban, nyomorék. Ehhez képest a SZÁMSZERŰ, VISSZAFIZETENDŐ államadósság 19000 milliárd dollárról 25000-re nőtt, úgy, hogy a manyup 3000 milliárdja nincs is benne! Tényleg húzzál már anyádba, narancsbirka! Én a szememnek hiszek, nem a MŰKÖDNEK!

macskajancsika (törölt) 2016.03.18. 14:52:35

HA az ÖNYP adókedvezménye megmarad ÉS a fizetésem egy részét kézbe kapom mostani cafeteria (ca 35%-os) adóterhelés mellett akkor jobban járok

Ugyanis ha ezt fizetem be az ÖNYP-be, arra jár az adókedvezmény, így emelik meg a cafeteriámat :D és végre nem csak SZÉP kártyára használhatom el a 200e fölötti részt.
süti beállítások módosítása