Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Rémes hitelkonstrukciók

2015. október 20. - Szarvas Norbert

Bekövetkezett, amitől sokan tartottak. Kezd beindulni a hitelezés. Egyrészt ez szerintem egy vállalható jó dolog, hiszen a jelzáloghitelezés konkrétan azt jelenti, hogy előre elköltheted (a gazdaságba juttathatod) a jövőben megkeresendő pénzedet. Te ingatlanhoz, a gazdaság és szereplői pénzhez, az Állam adóbevételhez jut. Másrészről egy kizárólag hitelezésből növekvő gazdaság hamis képet fest az  országról az átlag emberek számára. A politikának tökéletes fegyver lehet, hiszen a hitelezés beindítja az építőipart, és a lakásvásárláshoz köthető iparágakat (pl.: mész Ikeába bútort venni). A számok emelkednek és látszólag az ország fejlődni kezd. Ha viszont a hitelezés mellett nincsen megfelelő fedezet, nincsen megfelelő és stabil termelés, akkor nem történik más, mint egy hatalmas buborék felfújása, ami 5-6-10 éven belül ki fog pukkadni (megint). Amíg ez nem következik be, addig nézzük meg a rémes hitelkonstrukciókat!

A legrémesebb konstrukció egy jelzáloghitel esetében egyértelműen az a fajta (rém)agyszülemény, amikor valaki nem tudja egy szintre hozni a lehetőségeit és elvárásait. Ilyenkor születnek azok az elvárások, amiknek vagy ma vagy pár év mólva, de lehetetlen lesz megfelelni. Mire gondolok?

Ha hitelt akarsz felvenni, de nem tudod reálisan értékelni az anyagi helyzetedet és kilátásaidat.

Senki nem szereti bevallani magának a gyengeségeit. Amikor hitelt vesznek fel az emberek, akkor a legtöbben a jelenből indulnak ki, a jelenlegi jövedelmükből. Nagy hiba, hiszen a hitelt holnap kell majd fizetned és nem ma. A kérdés tulajdonképpen nem az, hogy ma tudnád e fizetni, hanem az hogy holnap fogod e tudni. Ilyenkor érdemes mérlegelni az egészségügyi állapotunkat, a szakmánk létjogosultságát (milyen irányba halad a világ?), a tudásunk értékét (hamar találnék új munkát?), a családunk stabilitását (vannak problémák az asszonnyal?)  vagy a jövőben még milyen céljaink vannak? (Akarunk egy új autót hitelből venni,? Ha igen, akkor a kettő hogyan fog beleférni a büdzsébe?).

A plusz és a mínusz, avagy a matek egy hazudós dolog

Szerencsére ahogyan fejlődik a pénzügyi kultúra Magyarországon, úgy változnak az emberek. Sokkal óvatosabbak, sokkal megfontoltabban vágnak bele ezekbe a pénzügyi projektekbe. De még rossz a matek. Az átlagos ember megnézi a saját költségvetését és megnézi, hogy a hitelkonnstrukcióba szerinte mennyit fog visszafizetni.Ez alapján dönt.

költségvetésről

A családi költségvetést önmagában nagyon nehéz összeállítani, hiszen általában komoly összegek "úsznak" el indokolhatatlan dolgokra (apróságok). Mielőtt hitelt akar felvenni az ember, azért megpróbálja rendszerezni ezeket a kiadásokat. Azt vettem észre, hogy 20-30%-al alul lövik magukat az emberek, mert nem merik bevallani saját maguknak a költekezésüket. Úgy gondolkodnak, hogy a jelzáloghitel ideje alatt (kb az életed 1/3-a) majd jól összehúzzák magukat és nem fognak felesleges kiadásokat gyártani. Holott ezek a felesleges kiadások pontosan olyan fontosak, mint a rendszeres kötelezettségek. Ezek a rendszertelen feleslegességek adják azokat a pozitív visszajelzéseket és élményeket, amiért dolgozunk, robotolunk. Máskülönben miért bírnánk ki a melós hétköznapokat, ha egy üveg üdítőt nem engedhetünk meg magunknak?

hitelkonstrukcióról

Az emberek megnézik a kamatot, ami mára kevésbé lett releváns, mint mondjuk a THM (teljes hiteldíj mutató). Két fontos dolgot néznek meg: ma mennyit kell fizetnem és összesen mennyit kell visszafizetni, Ez alapján döntenek. Ritkán teszik fel az emberek azt a kérdést, hogy a kezdet és a vég között tulajdonképpen milyen módon fog változni a hitelem? A bankok sem feltétlenül hangoztatják ezt a köztes állapotot, mivel előre változó kamatperiódusnál lehetetlen megmondani az aktuális kamatkörnyezetet. És akkor elérkeztünk egy újabb fontos kérdéshez. Mit jelent a havi törlesztésemben, ha a következő kamatperiódusomban (1 év-5év vagy, amit választasz) 1%-al magasabb kamatot határoznak meg?

Az OTP honlapjának hitelkalkulátorában számolgatva ezt a különbséget:

Hitelösszeg 10M forint, használt lakás vásárlás a cél és 20 év a futamidő. Példának okáért minden elérhető kedvezményt elhelyeztem a konstrukcióban. Így a kamat 3,3% (THM: 3,58%) jött ki. Ez azt jelenti, hogy 56.974,- forint kezdő törlesztőrészletet kapunk.

Amennyiben 1%-al magasabb lenne a kamatunk (4,3,%), akkor már 62.191,- forintot kellene fizetni.

Amennyiben 2%-al lenne magasabb a kamatunk (5,3%), akkor már 70.495,- forint a havi törlesztés.

A következő kérdést kell feltettni magunkban:

Ki tudnám fizetni 3 év múlva a kamatemelkedés miatt bekövetkezett közel 15.000 forintos (a példa szerint) törlesztőemelkedést? Hagytam magamnak ekkora "játékteret" a rendelkezésre és hitelre fordítható jövedelmemben vagy már most csontra kiszámoltam, hogy mennyit tudok és akarok a hitelre fordítani? A 2%-os kamatváltozás pedig nem akkora fantazmagória, hiszen amennyiben 1/1-ben nettó felár nélkül a kereskedelmi bankok lekövetik az MNB kamatemelését, akkor a következő ijesztő helyzet történne:

Mai jegybanki alapkamat: 1,35%

Megemelt jegybanki alapkamat: 3,35%

jegybanki_alapkamat_alakulasa.jpg

 

 Kép: http://mno.hu/gazdasag_archiv/ismet-vagott-a-monetaris-tanacs-simorek-kisebbsegben-maradtak-1134421

A képen jól láthatod, hogy a 3,35%-os jegybanki alapkamat még mindig 40-50%-al kevesebb, mint ami 2003-2013 között esett meg Magyarországgal. Tehát még ez az alapkamat is jónak mondható. Akkor mi a biztosíték, hogy a kormányzat nem lesz rákényszerítve arra, hogy 3-4-5 év múlva megemelje? 

Csak a hitelbe akarunk törleszteni

Noha számos előnyt lehet az annuitásos hitel mellett felvonultatni (és indokolt esetben én is ezt szoktam ajánlani), de intenék mindenkit az egy lábon állás veszélyeitől. Az egy örökzöld szlogen, hogy amit a banknak fizetünk, az a bank pénze. Ha a jövőben váratlan esemény történik életünkben, akkor a banki törlesztést nem tudjuk tolni, nem tudjuk szüneteltetni és általában nehézkes lehet módosítani. Amikor kizárólag a banknak akarunk fizetni, akkor ezeket a saját létbiztonságunkat kockáztatjuk. A biztosításról kicsit később, mert az egy külön téma, amivel a kockázatot tudjuk csökkenteni. Lehetőség szerint szoktam javasolni a hitel mellé megtakarítási programokat vagy lakástakarépénztárakat. A legjobb, amikor mindkettőre van lehetőség párhuzamosan. A leegyszerűsített funkciója ezeknek a programoknak, hogy idő előtt elő illetve végtörleszteni tudjuk a hitelünket. Viszont szerintem ennél sokkal komolyabb gyakorlati hasznunk is van. Ugyanis a hitelre szánt pénz szétosztása esetén (a bank kisebb törlesztőt vár el bizonyos konstrukciókban, ha mellé kötünk lakástakarékot) több lábon próbálunk megmaradni. Probléma esetén elsőként nem a hitelt kell borítani, hanem szépen sorjában. Először a megtakarítást szüneteltetjük, majd a lakáskasszát csúsztatjuk, és csak ezután jön a hitel nem fizetése. Ez komoly fegyvertény lehetet azoknak, akik ilyen hitellel rendelkeztek a válság ideje alatt és nem tudtak az egészet fizetni. Másrészről egyáltalán nem mindegy a tőketartozás nagysága, amit az előtörlesztések fognak igazán csökkenteni. Ez akkor fontos, amikor az ember tovább szeretne költözni, de a hitelét nem vinné tovább. Szerintem minden kosntrukciónak van előnye és hátránya. Nem lehet elintézni azzal, hogy ez szar, meg az szar és csak egyetlen jó opció van. Érdemes körüljárni az ötleteket.

Nem kötök biztosítást! Pedig a biztosítás a hitel része!

Még ma is nagyon sok hitelügyintézőtől, kollégától, bankostól hallom, hogy a hitelfelvevő annyira olcsón akarja megúszni a hitelt, hogy nem hajlandó biztosítást kötni. Ha rajtam múlna, akkor törvényileg kötelezném a hitelfelvevőt, hogy a folyósítás törvényi feltétele legalább egy életbiztosítás megkötése. Hihetetlen komoly problémákat tudnak okozni nemzetgazdasági szinten és családi szinten azok a hitelfelvevők, akik menet közben elvesztik a munkájukat, komoly baleset éri őket vagy akár az életüket vesztik, de nem rendelkeztek megfelelő védelemmel. 

Természetesen értem a mögöttes gondoltatot. A legtöbb hitelfelvevő férfi (nők általában kevésbé) szereti magát a hitelezés Bear Grylls-ének képzelni, aki bármin túljut és még a legnehezebb helyzetben is kitart. A probléma, hogy ilyen esetben a biztosítást nem magad miatt kötöd, hanem a gyerekeid, családod élete miatt. Bármi történik veled, amit te már nem tudsz megoldani (baleset, halál), akkor a problémát (hitel) ki fogja örökölni? Az örökösöd/gondviselőd is ugyanolyan keménylegény, mint te?

A bankok fel szokták ajánlani a munkanélküliség elleni biztosítást. Nem kérdés, hogy fontos biztosítás, viszont nem mindenkinek. Ebben az esetben lehet mérlegelni, hogy alkalmazott vagy vállalkozó vagyok, mennyire "nyugdíjas" az állásom. Ha egy pici esély megvan arra, hogy munkanélkülivé válhatsz és abban az esetben nincsen megfelelő megtakarításod a törlesztsére (amíg rendezed a soraidat), akkor csak így vegyél fel hitelt.

Másik felajánlott dolog a klasszikus életbiztosítás. Ez a termék akkor fizet, ha meghalsz. Általában a hitelfelvevő (ha köt életbiztosítást), akkor a hitel összegében gondolkozik. Én ilyenkor megkérdezem, hogy ez tök jó, de miből fizetik a temetést, miből finanszírozzák az átmeneti gyászidőszakot és miből építenek új életet? Biztos jó ötlet csak a "bankot biztosítani", de a családod életét nem?

Általában mindenki végletes dolgokban gondolkodik, ha biztoításról van szó. Munkanélküliség és halál. Azért lássuk be, hogy ritkán halunk meg és a munkanélküliség is megérne egy misét. Sokkal gyakoribb, hogy baleset ér minket (kieső jövedelem a gyógyulás ideje alatt) vagy egészségügyi probléma miatt ideiglenesen munkaképtelenné válunk, vagy ezeknek a halmozott eshetősége a tartós rokkantság. Ez mind olyan valós lehetőség, ami komoly érintené a családot és az anyagi helyzetét. Fel vagy ezekre készülve? 

Mi a terved arra az esetre, ha rosszul lépsz és keresztszallagszakadásod lesz? Tudod mi történik ezután? 

Hadd meséljem el nektek, mivel nekem júniusban sport közben keresztszallagszakadásom lett.

Két hétig nem tudtam menni dolgozni, annyira be volt dagadva a térdem és fájt. Mivel irodai munkát végzek csak két hetet feküdtem ki. Ha fizikai melós lennék, akkor egyrészt 3-4-5 hét, amíg a duzzanat lelóhadt és lehetne műteni (de térdspecialista szerint ezt a sérülést sérülés után leghamarabb 8 héttel lehet műteni), másrészt ezen idő alatt nem tudnék dolgozni, mivel a térd folyamatosan kicsusszan a rotációs terheléstől (oldalirányú mozgatása a térdnek- például a sérült lábra támaszkodva próbálod kihúzni a beragadt erkélyajtót- true story...kiugrott a térdem ennyitől). 

Fel vagy készülve arra, hogy 2 hónapig nem dolgozol? 

Vannak járulékos költségek, mint például a sok ezer forintos térdszorító (speciális) vagy a 20-30 ezer forintos magán MRI (ha nem akarsz két hónapot várni a várólistán, hogy megtudd: egyáltalán szakadásról van e szó). Ezeket zsebből ki tudod azonnal fizetni? 

És a buli csak most kezdődik. Én hónapokat vártam (most decemberben műtenek), de nekem belefért, mert teljes értékű munkát tudtam végezni. Ha nem tudtam volna, akkor 8 hét után műtét. Ugyanis hiába állami ingyenesség, azért egy 40-50 ezer forintot tuti adok az orvosnak, mivel a rehablitációs alatt (amikor eldől, hogy újra tudok e sportolni vagy sem) számítok az aktív odafigyelésére. A műtét (3 napos befekvés ) után 2 hétig az ágyból nem kellhetek ki, további 2-4 hét mire partiképes leszek mankóval és elkezdhetek irodába járni. Ha fizikai melós lennék, akkor ez alsó hangon 3-4 hónap kihagyás lenne (csak mondom...).  Majd folyamatosan járni kell gyógytornára (alkalmanként sok ezer forintért), meg kell vásárolni mindenféle gyógyszert, és még ki tudja, hogy mit. 

Te fel vagy erre készülve? Nekem volt balesetbiztosításom (évente 14 ezerért) és most kapni fogok tőlük közel 300.000 forintot. Ez a pénz arra lesz elég, hogy abban a hónapban, amikor nem tudok dolgozni (vállalkozóként nekem nincsen ekkor aktív bevételem), éppenhogy a számlákat ki tudjam fizetni. És ebben a percben esett le, hogy a prémium csomagot kellett volna megkötnöm. Abban az esetben, most 1 millió forintot kapnék... 

Érted mit akarok kihozni? Nem lehet felelőtlenül beleugrani mindenbe. Kellenek mentőmellények, amikbe időnként kapaszkodhatunk. Ha végigkérdeznénk az összes bedőlt hiteles embert, akkor a 90%-uk a következő történéseket mondaná a szemét bank mellett:

- kirúgtak a munkahelyről

-meghalt valaki

- baleset ért

-lerokkantam

Rémes hitelkonstrukciók

Ezzel a cikkel az volt a szándékom, hogy gondolkozásra késztesselek. Keményen be akartam szóln és odavágni. Fel akarom hívni a figyelmedet, hogy a hitel mellé ajánlott termékek nem csak azért vannak, hogy az üzletkötőnek legyen jutaléka. Alapvetően az ügyfél érdekében vannak (noha ezt előre senki nem látja), amiből kötés esetén a másik jutalékot fog kapni. A rémes hitelkonstrukció az én olvasatomban nem a legdrágább induló törlesztőjü hitel, hanem az a hitel, amit felelőtlenül vesznek fel. Ilyenkor semmibe nem gondolnak bele, semmit nem matekoznak ki, kizárólag az induló törlesztés a lényeg és talán a visszafizetés. A rémes hitelkonstrukciók az a hitel, amelyiket a mai napra veszed fel és nem a holnapra. 

:::

Kérdésed van? Tanácsot szeretnél? Írj nyugodtan: szarvas.norbert@iflgroup.hu vagy klikk

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr427990797

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

CyberPunK 2015.10.21. 10:21:27

Ööö, itt hol vannak rémes hitelkonstrukciók? Nem arról kellett volna írnod, hogy a jelenlegi alapkamatnál csak olyan konstrukciót veszünk figyelembe, ami fixált, mert magasabbra mehet fel a kamat a jövőben, mint lefelé? Illetve a bankos biztosítás egy ordas nagy kamu. Munkanélküliségre biztosítás? Hogyne, rendszerint 2-3 hónap türelmi idővel, ha annyi idő alatt nem szerzel munkát, akkor úgyis mész a lecsóba az esetek nagy részében. Az meg, hogy beteg leszel megint más kérdés, van erre is biztosítás, de nem a bankoknál. Egy baromság lett ez a cikk.

2015.10.21. 10:49:17

10 év múlva a devizahitelkárosultak (lol) forintkamatkárosultak lesznek.

Amúgy durva, hogy 300ezer kell a számláidra, albérletben élsz?

Nbl 2015.10.21. 11:11:30

A 300 ezres rezsid engem is meglepett (az enyém töredéke, pedig jobban keresek az átlagnál + több lábon állok + tartalékom is van ), azzal viszont maximálisan egyet értek, hogy nem kell mindenbe beleugrani ... sajnos az emberek jó része nem tudja, hányas a kabát.

Peetee 2015.10.21. 11:50:52

A biztosítással nem értek egyet. Nekem van biztosítás a lakáshitelemen, évekig nem volt rá szükség; aztán mikor 7hónapig igazoltan-hivatalosan munkanélküli voltam, továbbítottak valami jóistensetudja' milyen biztosítóhoz, akikkel még akkor is arról leveleztem ,hogy jogos-e a biztosítási igényem, amikor az új munkahelyemen már lejárt a próbaidőm. Pénzt azóta sem láttam, a biztosító azóta megszűnt, másik társasághoz rakott át a bank (E-betűs), magasabb havi költséggel (a törlesztőrészlet ~5,5%-a). Kb. 1,5évvel később megbetegedtem, kórházban kezeltek 3hétig, amit hosszas (3hónap) otthoni lábadozás követett. Ezidő alatt állásomat elveszítettem, a betegségem életem végig el fog kísérni. Új biztosító, ismét mindenről van papír, minden hivatalos, igazolható és tisztán átlátható. Ismét elutasították a biztosítási eseményt, különféle okokra hivatkozva. Bevetettem a DAS-t is, mint jogi képviselőt, de velük együtt sem tudtunk ezeddig pénzt kicsikarni a biztosítóból, a bank széttárja a kezét, mert ők csak közvetítik a szolgáltatást, fizessek, különben jujajjj. Családi osszefogással sikerült folyamatosan rendezni a tartozást, 1-2hónap elmaradás volt fél évig, mára ezt is kinulláztam. Biztosítóktól egyetlen fillért sem láttam soha, ellenben az elmúlt 8évben kifizettem összesen picit több, mint 400.000 foritntot hitelfedezeti biztosításra. Ez hozzávetőlegesen fél évnyi (6 havi) törlesztőrészlet. Tehát egy komoly betegség és egy munkanélküli időszak "csúszott be" a 8év alatt és összességében ~200.000 forinttal bentebb lennék, ha nem kérem és nem fizetem ezeket az értelmetlen szarokat. A belefektetett időt és energiát már ne is említsük...

Szarvas Norbert 2015.10.21. 12:04:19

@Peetee:

az nagyon fontos, hogy attól mert biztosítás, még nem mindegy, hogy milyen, kinél és milyen feltételekkel.

Attól mert kenyér, gondolom neked se mindegy, hogy egy pékségben vagy a Tescoban veszed meg... van különbség.

Etniez 2015.10.21. 12:24:15

@Szarvas Norbert: Honnan tudnád, hogy melyik biztosító milyen, amíg nem kerültél velük üzleti kapcsolatba?

Szarvas Norbert 2015.10.21. 12:33:42

@Etniez:

na pont ezért kellenek a szakemberek, független pénzügyi tanácsadók. Én lassan 8 éve vagyok a szakmában és csípőből mondom neked, hogy melyik biztosítótól mit lehet várni. Ez egy tapasztalati tudás, ami számokkal nem bizonyítható.

Másrészről ha túljutsz a biztosító kiválasztásán, akkor még ott van az ajánlata és annak a kisbetűs része, amit megint nehéz szaktudás nélkül értelmezni, mert túl "jól" van megfogalmazva minden.

Etniez 2015.10.21. 12:34:37

@Szarvas Norbert: Akkor felteszem a következő kérdést: Honnan tudnád, hogy melyik szakember milyen, amíg nem kerültél velük üzleti kapcsolatba?

Szarvas Norbert 2015.10.21. 12:39:58

@Etniez:

mondhatnék mindenféle nagyon okos választ, de a véleményemet mondom inkább:

Szerintem sehonnan. Semmit nem számít a szkmában eltelt év vagy a képzettség, esetleg az eredmény. Semmit hiszen láttam már 1 éve a pályán levő korrekt és jó tanácsadó és 10 éve itt levő sokdiplomás szarzsákot aki ott verte át az embert, ahol lehetett.

Ha találsz valakit, akkor adjál neki esélyt. Ez nem azt jelenti, hogy egyből szerződj. Szerencsére itt van lehetőség személyesen beszélgetni, átbeszélni az ügyeket. Ott általában kialakul egy vélemény az emberben, hogy megbízható, lelkiismeretes a tanácsadó, vagy sem.

a tudás pótolható, az erkölcs az nem.

és igazából a megérzésed sem biztosíték, hiszen az "éles pályán" derül ki minden. Ez egy bizalmi szakma. Én így látom.

Reszelő Aladár 2015.10.22. 09:49:35

A biztosítás mint találmány alapvetően nem hülyeség. Az más kérdés, hogy hogyan viselkedik egy biztosító. Nyilván abból élnek, hogy semmire pénzt szednek be, és utána igyekeznek azt megőrizni. Hisz ez a részvényesek érdeke.
El kell olvasni az apró betűt, és nem rossz kikérni valaki jártasnak/szakembernek a véleményét sem. Az viszont biztos, hogy a te aláírásod szerepel majd a papíron.
A 300k-s rezsi pedig nem sok, ha egy hónap minden kiadását rezsinek hívod, és ennek a dupláját keresed.
süti beállítások módosítása