Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

A Fidesztől csak egy dolgot kell megkérdezni

2015. április 06. - Szarvas Norbert

question.pngEgyértelmű, hogy Magyarország létező összes pártja, balekja, laikusa, iszákosa, haverja, pajti és mindenki más is próbál a saját szintjén "politikai" előnyt kovácsolni a brókerbotrányból. A jobb szerint a bal, a bal szerint a jobb. Sokan viszont elfeledkeznek a lényegről, miszerint nem mindegy, hogy ki és mit mond. Nem mindegy, hogy kinek a felelősségét akarjuk vizsgálni. Csak nagyon kevés embertől hallottam a legfontosabb motívumot a brókerbotrányokkal kapcsolatban, ami mellett minden más igazából lényegtelen. Kit érdekel, hogy 150 vagy 300 milliárd? Kit érdekel, hogy szoci vagy fidesz botrányról beszélünk? Kit érdekel, hogy Tarsoly a Szijjártó vagy a Gyurcsány haverja? Kit érdekel bármi is, amikor...

... A modern Magyarország történelmében példátlan végrehajtói és alkotói hatalommal ruházta fel a társadalom az elmúlt 5 évben a Fidesz kormányt!

Ha nálad van a fegyver, akkor teljesen mindegy, hogy a szemközti veréb mit akar neked beadni. Ha te vagy a hatalom, amiért harcoltál, akkor nem foghatod másra a dolgokat (emútnyócév), nem terelhetsz, nem kereshetsz bűnbakot és nem segítheted a tolvajt. NEM NEM NEM. Meg sem szabadna próbálod nem tudomást venni a valódi történésekről. Ha ártatlan vagy, akkor pontosan azért kellene olyan keményen beleállnod, mint a vasárnapi boltbezárásba. Ha pedig bűnös vagy, akkor ilyen hatalom birtokában sosem szabadott volna kiborulnia a bilinek. Senki nem vállal felelősséget (talán nem is tisztje senkinek), senki nem cibál senkit az Európai Bíróság elé ezzel az üggyel kapcsolatban. A legfontosabb, hogy a keményen dolgozó kisemberek jól lakjanak. Na nem hasügyileg, hanem a sok demagóg baromságot akarják az emberek torkán lenyomni, hogy a végén azt se tudják, hogy mi volt. Ha meg nem volt, akkor kit érdekel 150 vagy 300 milliárd forint elpárolgása az éterben? 

Vádaskodni akarok? Megakarom ragadni az alkalmat, hogy jól bemossak egyet a Fidesznek? 

Miért is akarnék ilyesmit tenni? Nem gondolom magamat az átlagnál hülyébbnek. Miért akarnék széllel szembe hugyozni? Bele akarok futni egy politikai pofonba? Hát baromira nem, mivel pont annyira szimpatikus nekem a narancs, mint a vörös, a zöld meg a hupilila... Viszont már megint elérkeztünk egy olyan mérföldkőhöz, amikor nem megoldás vihar esetén átszállni a szomszéd autójába (by belügyminiszter). A családom és szeretteim jövője szempontjából elengedhetetlen, hogy végre pontot tegyük az ügy végére.A Fideszt nem azért kell felelősségre vonni, mert lopott, hiszen ezt élő ember nem tudja bebizonyítani, így én sem mondom.

A Fidesztől azt kell nap 24 órában megkérdezni, hogy ekkora hatalommal felruházva hogyan lehetségesek ilyen történések a keményen dolgozó kisemberek kárára? Nem kell belefutni a magyarázkodásba, a tématerelésbe. Csak ezt az igazán lényeges mondatot kellene jól megrágcsálni, hátha a keményen dolgozó kisember is felfogja végre, hogy  a bizalmukat eljátszották. A jogosítvány, amit a kormánynak adtak az ország védelmének érdekében, már semmit sem ér. Ha pedig nem ér semmit, akkor... 

Ha a rendőrfőkapitányság épületében elkezd lövöldözni egy rab, akkor ki a hibás? Az előző rendőrfőkapitány, aki nem megfelelő protokolokat telepített a rendszerben? Az újságíró, aki hazugságokat ír le? A mezei fogdaőr és rendőr, aki a protokolt teljesíti? Kire lehet a bulit ráhúzni? Szijjártó Péter 2006-os ellenzéki változata mit mondana erre?

"Mondjon le a rendőrfőkapitány, mivel alkalmatlan a pozíciójára"- 2006. szeptember, budapesti tűntetések idején

Ha kiderülne, hogy a komplett kormányzat valamilyen szinten érintett a botrányban kezdve a keményen dolgozó kisemberek adóforintjainak brókercéges kockáztatásánál egészen a főügyészség visszafogottságáig, akkor mit mondana Szijjártó?

"Mondjon le!Mondjon le! Mondjon le!"

Másban a gerendát, magában a szálkát se! És ez nem azt jelenti kedves habzó szájú fidesz bértrollok, hogy akkor az MSZP fel van mentve a dolgai alól. Ez pontosan azt jelenti, hogy az MSZP semmilyen szinten nem lehet hivatkozási és önigazolási alap 2015-ben egy végtelen hatalommal felruházott kormányzat esetében. Igazság szerint ugyanazt a habitust várnám a jelenlegi kormányunktól az ügyben, amivel anno megbuktatták az MSZP-t a keményen dolgozó kisemberek érdekében. Szétrobbant az ország Gyurcsány öszödi beszéde kapcsán. Nem rég ORbán Viktor öszödi beszéde is elhangzott, amikor beismerte, hogy belső információk alapján bennfenntes kereskedősdit játszott, majd a pofánkba tagadta a dolgot. 

Szijjártón nagyon látszik

Most a videón nézd meg Szijjártó arcát hang nélkül. Komolyan nézd végig, és vesd papírra, hogy mit gondolsz erról. Szerinted mire gondolhat, mit érezhet, mit kérdezhettek tőle? Utána hallgasd végig kép nélkül és ugyanezt a játékot csináld meg. Harmadikra pedig képpel és hanggal szenved végig ezt az 5 percet és írd le a tapasztalataidat. Végül vesd össze a három papírra vetett véleményedet és keresd a hibát. Elárulom, hogy nem a te készülékedben lesz. 

Video

"Semmi olyan információ nem merült fel, ami a Quaestor működésének a veszélyességéről szólt volna..."

Szijjártó Péter az az ember, akit pénzügyi tanácsadóként én is fel szeretnék fogadni pénzügyi tanácsadónak. Ő az a zseni, aki a bevallott jövedelménél lényegesen nagyobb összeget tudott megtakarítani minden évben, miközben a piac párszor összeomlott, így a befektetések hozamai sem indokolták az ilyen mértékű növekedést, mint ami a vagyonbevallásában szerepel. Szóval adott egy zseni, aki az egyik legfontosabb döntési pozícióban nem találja aggályosnak a piramis rendszerben működő cégnek a dolgait. 

"személyes felelősséget nem érez az ügyben?"

Miért? Miért kéne a főnöknek vállalnia a tettei után a felelősséget? Ebből a gondolatmenetből kiindulva Gyurcsánynak az öszödi beszéden kívül miért kellett volna lemondania? Bárkinek miért kéne ebben az országban lemondania bármiről?

" politikai hasznot kell szereznie valakinek"

Az emútnyócévvel mi a helyzet? Most azzal mi van, hogy a Fidesz legelső nyilatkozatától kezdve csak az MSZP-t tették felelőssé?

" aki nézte az Önök hiradóit, az tisztában lehetett a Quaestor problémájával, mint Orbán Viktor is"

Tehát akkor ez azt jelenti, hogy a Magyar Kormány a híradóból szerzi meg az információit? Mondjuk alapvetően ez sok mindent megmagyarázna, kezdve a zseniálisan gyors végrehajtással, ami a brókerbotrányt jellemzi. Gyakorlatilag az újságírók hamarabb tudnak dolgokról (papíron), mint a rend ébe őrei...

" Én voltam Győrben a sportbizottság elnöke. Természetesen örültünk mindenféle sportfejlesztésnek Győrben. Örültünk ha a városba beérkezett bármiféle sporttámogatás..."

Ez eddig korrekt. 

"Nem tudom mikor adta az MNB a 17 milliárd forintot (MSZP támogatás), de eszem ágában nem volt érte lobbizni."

Na akkor álljon meg a bicikli! Fél mondattal ezelőtt teli vigyorral és mellkidüllesztéssel repkedett kicsi Mcfly, hogy győriként a győri sportbizottság elnökeként minden létező sportfejlesztésért lobbiztak és örültek neki. KIVÉVE persze, ha azt az MSZP és az mszp uralta MNB adta, mert azért ő politikailag korrekten az újját nem mozdítota, sőt ellenezte. 

Csak hogy jól rágjuk meg ennek az üzenetét. A pénz akkor jó, ha politikailag korrekt. Ha a politikai ellenfelem adja a pénzt (és nem az MSZP adja saját zsebből, pártkasszából, hanem az adófizetők pénzét osztja el), akkor az már nem kell, hiszen így nehezebben támadható a dolog. 

Ez hihetetlen. Tényleg úgy érzed, hogy Szijjártó érdeke a te érdeked? Tényleg a keményen dolgozó kisembert nézik?  De ne aggódj, mert a többi oldal sem jobb ennél...

"Azt gondolom, hogy annak az időszaknak véget kell venni.... amikor mindenkiről mindenféle hazugságot le lehet írni következmények nélkül. Ha a hazugságot tízszer leírja, akkor is hazugság..."

Most már tényleg nem bírok objetív lenni és kibújt belőlem a csibész. Esküszöm, hogy ennél a Monthy Python-t megszégyenítő jelenetnél a Fidesz emútnyócéves kommunikációjának az alapja jutott eszembe. Nem tehetek róa, de valamiért ez ugrott be egyből. 

Minél többször elmondani ugyanazt ("keményen dolgozó kisember, Magyarország jobban teljesít...stb), annál jobban elhiszik. Évek óta mondom, hogy ez egy zseniális kommunikációs taktika, amit évekkel később egyetemeken fognak tanítani... 

De tényleg igazad van Szijjártó Péter úr!

A hazugság az hazugság. Akkor is hazugság, ha egyszer mondod el és akkor is ha egymilliószor. 

Talán ez volt a legigazabb mondatod, mióta ismerlek...

 

 

Tetszik a performance? Ez Like:

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr877344030

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gerilgfx 2015.04.06. 17:05:06

a questor az iskolapéldája annak, hogy a magyarok mennyire dilettánsak a kapitalizmushoz, és mennyire szeretik olyan dolgokba beleütni az orrukat, amikhez fingjuk sincs. mindenféle kemény munka, sőt, hozzáértés, utánanézés, realitás érzék nélkül pénzt akarnak alanyi jogon pusztán attól, mert nekik az jár.

aztán amikor becsődöl, nem tudomásul veszik, és bazdmegelnek egy jót, hanem állami garancia kell, meg kártérítés, meg faszom, mert nekik ez is jár, mert ha valaki felrakja egy lóversenyre az összes pénzét, és megdöglik a lova a versenypályán, neki akkor is pénz jár, de akkoris, ha nem ő fut be elsőnek, mert ő pénzt tett fel, ami az övé, az ő tulajdona.

nemcsak, hogy nem értik azokat az általuk önként, szabadon felkeresett és kiválasztott pénzügyi konstrukciókat, hanem ez nem is érdekli őket. nekik pénz JÁR.

öreg_répatorta 2015.04.06. 20:17:25

Ez egy orbitális baromság haver.Itt nem fogadásról volt szó, hanem egyfajta befektetésről. Azt meg lehet kérdőjelezni, hogy mennyire van annak az embernek realitásérzéke, aki ma 6 %-os kamatot vár, de ők inkább egy ÁLLAMPAPÍRBA (és ezen van a hangsúly) fektették a pénzüket, mint a mínuszos bankbetét lekötésekbe. És igenis jár az a pénz minimum, amit betettek, mert azt nem szerencsejátékra tették fel, hanem szerződésben leírt kamatra. Csak sajnos senki nem tudta, hogy azok akik ezt az egészet kitalálták és csinálták egy mocskos piramisjátékot szerveztek a fidesz vezérkar teljes mellszélességűsegítségével.

sakkosfx 2015.04.06. 20:50:50

Minden rosszban van valami cionista zsidó! Nekik semmit sem szabad elhinni! És ha a becsapott butább mint ők akkor az azt jelenti, hogy a bűnük is nagyobb! És ugye egy gyerek félrevezetését is bűnteti a törvény! És nem etikus!

Gerilgfx 2015.04.06. 23:48:41

@öreg_répatorta:

nemtom, amikor beomlott a rubel, én pl azt vettem, amikor rá pár héttel később visszaállt az árfolyam, akkor meg eladtam, és nyertem rajta kb 15%-ot.

de ha vesztettem volna rajta 15%-ot, vagy akár 100%-ot, mert becsődölt volna a rub, akkor sem a seggemet verném a betonba. akinek semmi fogalma arról, hogy ezek a dolgok hogy működnek, hanem azt hiszi, hogy neki alanyi jogon hozam jár, az ne kockáztasson, hanem menjen haza, és kussoljon.

Arthur Bloch 2015.04.07. 05:54:30

@Gerilgfx: ad 1/Cuiusvis hominis est errare,nulliusnisi insi insipientis in errare perseverare...magyarul:Bárki tévedhet,csak az ostoba tart ki a tévedésében, - ergo: go hang !

werecke 2015.04.07. 08:27:41

@öreg_répatorta: Nekem sem befektetni való pénzem se érzékem nincs a pénzügyekhez. De szerintem ilyen szerződés sehol nincs hogyha elbukja a pénzét akkor kárpótolják. Ja a Horn kormány alatt volt hasonló hogy ha a külföldi ( nyugati?, Izraeli? ) beruházó bukja a befektetést akkor az állam még ki is egészíti hogy 8% profitja legyen. Akkor ezt felháborodottan vették tudomásul akik nem voltak érintettek.
Akkor most miért kellene megértőnek lenni? Arról van szó hogy a spekulánsok elspekulálták magukat.

Kivlov 2015.04.07. 08:42:03

@Gerilgfx:
Ennyi. Ilyen alapon a veszteséges vállalkozásokat is "kárpótolhatná" az állam. Hogy legalább a befektetett pénzét visszakapja a muksó. Ez egy marhaság...

gmihaly 2015.04.07. 08:48:41

Az Erő legyen Teveled !!!

Pan Modry 2015.04.07. 09:20:36

@Gerilgfx:

Az csak a problema egy resze hogy a Q. bebukott es sokan penzt vesztettek vele. A problema nagyobb resze hogy ehhez asszisztalt az MNB, az ugyeszseg es a politikai elit. Az MNB engedelyezte kamukotvenyek kibocsatasat is. Es ezert senki nem vallal felelosseget. Egy ilyen ugy miatt fejeknek kellene repkednie.

Ezek utan ertelmes ember magyar cegre nem biz penzt (meg becsuletesre sem), en hajlando vagyok penzugyi kockazatot vallalni, de nem akarok emelle politikai kockazatot vallalni is.

Az emberek rabasztak, viszont nehogyma a politikai elitbol. MNB, Poltpetya, Miniszteriumok ne repuljenek fejek.

István Tamasi 2015.04.07. 09:56:37

@öreg_répatorta:
1. ampapírt lehet vásárolni az Államkincstárnál is /méghozzá mindern jutalék nélkül/ és nem kötelező brókercégnél venni.
2. A befektetés is jár kozkázattal nem csak a szerencsejátékÍ/fogadás.
3. sz második felével egyetértek.

kvadrillio 2015.04.07. 10:00:22

KÉRDÉS: JELENLEG MAGYARORSZÁGON...HÁNY A QAESTORHOZ HASONLÓ BRÓKER CÉG FOLYTAT TÖRVÉNYELLENES "BETÉTGYŰJTÉSES-PILÓTAJÁTÉKOT" ???

Egy Hun Hunniából 2015.04.07. 10:00:57

@Gerilgfx: A kvesztor simát átbaszott mindenkit, mert azt állította, a befektetésekre vonatkoznak a pénzügyi védőhálók(beva, oba), pedig nem! Te meg mehetsz ennyi tárgyi tudással máshova okádni, hőbörögni! (Megfigyelted, mindíg az akar észt osztani akinek nem jutott elég!)

kvadrillio 2015.04.07. 10:03:25

Szörnyű rossz befektetések 1.: A pilótajáték ezer formában éled újjá
Eidenpenz József, 2012. augusztus 27., 06:15
Privátbankár

Cimkék
árupiac
, pilótajáték
, csalás
, megtakarítások
, kisbefektetők
, bűncselekmény

Időről időre hatalmas, befektetők ezreit, tízezreit megkárosító befektetési botrányokról hallunk, máskor esetleg annyi kerül a hírekbe, hogy „K. A.-t elítélték különösen nagy értékre elkövetett csalásért”. Mik a leggyakoribb esetei a csődöknek, csalásoknak, vajon hogyan lehet ezeket elkerülni, erről szól induló sorozatunk. Az ezerarcú pilótajáték-szisztéma valamely változata sok más csalásnál visszaköszön, érdemes ezzel kezdeni.

Pilótajáték, piramisjáték, hógolyó- (vagy inkább lavina-) rendszer, Ponzi-séma – különböző nyelveken különféleképpen hívják, de a lényeg ugyanaz. Pilótajátéknak pedig azért nevezik, mert egy változatában a 70-es, 80-as években a piramis csúcsán álló vezető felmarkolta a lóvét, és „elrepült”, kiszállt a játékból. Az a rendszer volt talán a legtisztább, legegyszerűbb változata a piramisjátéknak, ahol nem volt semmilyen sallang, álca, látszólagos befektetési tevékenység, kereskedelem, szolgáltatás, csak a gyors meggazdagodáson volt a lényeg.

Csak addig megy a szekér, amíg van új belépő

Abban a rendszerben hierarchikus formában rendeződtek egymás alá az emberek, a csúcson álló szervező alatt minden szinten egyre többen, így szélesedett az építmény piramissá. Az új belépőknek megmondták, kinek fizessen egy bizonyos összeget, majd az volt a feladata, hogy új belépőket toborozzon, akik szintén fizetnek a felettük állóknak. Ha kellő számú játékos gyűlt össze az illető alatt, akkor ő megkapta az eredeti befizetése többszörösét (általában nyolcszorosát vagy tizenhatszorosát), és kiszállhatott, „elrepülhetett”.

Az ilyen típusú játékokkal az a nagy baj, hogy rendkívül kockázatosak. Az emberek száma ugyanis exponenciálisan növekszik, ha például egy új belépőnek négy másikat kell maga alá beszerveznie, akkor négy szinttel lejjebb már 256, újabb négy szinttel lejjebb pedig 65 536 főre lenne szükség. Mivel egyre több és több részvevő kell a működtetéséhez, ezek egy idő után törvényszerűen elfogynak, és mivel új befizetők nem lesznek, elfogy a pénz, az új belépők elveszítik a teljes befektetett tőkéjüket. A kilencvenes években Albániában sajtóhírek szerint a lakosság több mint fele részt vett hasonló játékban, de természetesen az is összeomlott egy idő után, mint a kártyavár, számos károsultat hagyva maga után.

Csak egymástól tudnak pénzt elnyerni a balekok

kvadrillio 2015.04.07. 10:05:50

@kvadrillio: Ilyenkor nincs láncolat, a cég maga begyűjti a pénzeket, ebből kifizeti a régi befektetőknek ígért, esedékes hozamokat. A dolog itt is addig megy, amíg van elég új jelentkező, és ki lehet belőle fizetni a régieket. Amikor a dolog befuccsol, akkor általában kiderül, hogy a szervezők a befolyt pénzek egy részét lenyúlták, ismeretlen helyre menekítették vagy felélték, és valóságos termelő, szolgáltató vagy pénzügyi befektetői tevékenységet valójában egyáltalán nem is végeztek.

A hasonló cégeket sokszor már annak alapján ki lehet szúrni, hogy túl sokat ígérnek. Ki a fene fizetne például évi húsz százalékos, vagy még annál is jóval nagyobb euróhozamot egy egyébként biztonságos befektetésre? Ha tényleg biztonságos és nagy üzlet, akkor maga csinálná meg saját pénzén, és sűrűn hallgatna a lehetőségről mások előtt. Vagy feltehetően kapna rá évi 6-10 százalékos kamattal bankhitelt, és ebből maga is nyugodtan meg tudná valósítani az ötletét, nem kellene a kisbefektetőkkel vesződnie.

Higgy a fejedben szóló vészcsengőnek

A másik verzió persze, hogy az üzlet nagyon is kockázatos, a harmadik, hogy kamu és átverés az egész. (Azok a nyakatekert magyarázatok pedig, amelyek időnként a szervezők segítőkészségével és szívjóságával vagy egyéb maszlagokkal érvelnek, azonnal meg kell hogy szólaltassák a vészcsengőt bármely, józan paraszti ésszel rendelkező polgár fejében.)

Más jellemzők alapján is lehet gyanút fogni, ilyenek a különböző ködösítések, amelyek alapján mindent meg lehet érteni, csak azt nem, hogy mi is voltaképpen az ilyen cégek valódi üzlete. A lényeg általában nem látszik, és olyan messze van (kongói gyémánt vagy ausztrál arany), hogy utánanézni aligha lehet. Sokszor agyonbonyolított, soksávos, sokszintes hierarchiával, komplikált matematikával, bónuszrendszerekkel igyekeznek elkendőzni a lényeget.

Rossz hír: Mindig lesznek csalók

Piramisjáték szervezése

„412. § Aki mások pénzének előre meghatározott formában történő, és kockázati tényezőt is tartalmazó módon való összegyűjtésén és szétosztásán alapuló olyan játékot szervez, amelyben a láncszerűen bekapcsolódó résztvevők a láncban előttük álló résztvevők számára közvetlenül, vagy a szervező útján pénzfizetést vagy más szolgáltatást teljesítenek, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.”

(A 2012. évi C. törvény a Büntető Törvénykönyvről.)

Száz százalékig valószínűleg soha sem lehet kiszűrni a csalókat, mint ahogy az idők során lehetetlennek bizonyult hosszabb időn keresztül mindennek ellenálló páncélt vagy minden páncélt átütő fegyvert készíteni, a módszerek ugyanis folyamatosan változnak. A híres amerikai Madoff-ügyben például egy évtizedeken keresztül teljesen normálisnak és köztiszteletben állónak bizonyult befektetési cégről derült, ki, hogy új belépők pénzével tömködte be a lyukakat.

Néha helyi szinten is kiderül, hogy némelyik köztiszteletben álló polgár nagy pénzeket fogadott el befektetési céllal, majd ezek nagy része eltűnt. A pilótajáték-szervezés egyébként már régóta büntetendő cselekmény Magyarországon is (lásd a keretes idézetet).

Az MLM-mel való bármely hasonlóság csak a véletlen műve?

A pilótajátékok világának neuralgikus pontja a multi level marketinggel (MLM) való hasonlóság. Sok cégnél van ugyan valós gazdasági teljesítmény – általában árukat értékesítenek ügynöki rendszerben -, de a piramisszerűen felépített jutalékrendszer miatt nem elsősorban az árucikkek eladásán lehet meggazdagodni, hanem azon, ha sok új ügynököt toborzunk. (Akik esetleg jelentős egyszeri belépési díjat fizetnek, például árukészletért cserébe.) Pénzügyi szakértők, fogyasztóvédők, kisbefektetők időnként pilótajátékot kiáltanak, az MLM-cégek pedig jó ügyvédeket foglalkoztatnak és cáfolnak, így megy ez már évtizedek óta.

oszt jónapot 2015.04.07. 10:06:12

@öreg_répatorta: Persze bazmeg, ha te valakivel kötsz egy szerződést és az átbasz, akkor kárpótol az állam, ugye?

oszt jónapot 2015.04.07. 10:07:38

@Egy Hun Hunniából: Ez így van, de ha engem átbasz egy üzleti partnerem, nem fog az állam kárpótolni. Beperelhetem, aztán vagy ki tudom hajtani belőle a lóvét, vagy nem.

kvadrillio 2015.04.07. 10:08:27

A ScienNet tündöklése és bukása - Dehogy piramisjáték!

szerző
Becker András
publikálva
2010/1. (01. 07.)

Betűméret csökkentése
Betűméret növelése
Nyomtatás

Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A vámparancsnokság tavaly ősszel csapott le a ScienNet nevű cégre, amely "törzsvásárlói klubot" működtetett. Felettébb aggasztó, hogy bár korábban a PSZÁF is vizsgálódott ott, nem tűnt neki gyanúsnak a "Gazdagodjon meg költekezéseiből!" szlogennel kampányoló társaság szisztémája, amely számos elemében igen hasonlít a piramisjátékra. A magyar ScienNet-hálózatnak novemberben 420 ezer magyar tagja volt.
A vámparancsnokság tavaly ősszel csapott le a ScienNet nevű cégre, amely "törzsvásárlói klubot" működtetett. Felettébb aggasztó, hogy bár korábban a PSZÁF is vizsgálódott ott, nem tűnt neki gyanúsnak a "Gazdagodjon meg költekezéseiből!" szlogennel kampányoló társaság szisztémája, amely számos elemében igen hasonlít a piramisjátékra. A magyar ScienNet-hálózatnak novemberben 420 ezer magyar tagja volt.

A magyarországi pilótajátékok eredete a rendszerváltás előtti idők homályába vész: a nyolcvanas évek közepe táján vált népszerűvé a klasszikus, mondhatni 1.0-ás változat: 15 000 forinttal lehetett beszállni "utasként" a "repülőbe". A piramis legalján a nyolc utas, fölöttük a négy steward, aztán két másodpilóta és legfelül a pilóta állt. Mikor teljessé vált a létszám (belépett a nyolcadik utas is), a pilóta "elszállt" a 120 000 forinttal. Mindenki eggyel feljebb lépett, és így létrejött két új "repülő", jöhettek az új utasok, most már 16-an. A jogi szabályozatlanság meg a korlátozott sajtónyilvánosság miatt e hálózatok addig működtek, míg volt elég beszálló, aztán különösebb hírverés nélkül megszűntek.

A szakág legnagyobb spílere kétségkívül a komlói Tribuszerné és az ő Tribu Bt.-je volt: 1994-es bukásakor 14 000 ügyfélnek tartozott mintegy 3,5 milliárd forinttal. A Tribu Bt.-vel lejárt a nyílt piramisjátékok aranykora Magyarországon: még feltűnt néhány kisebb kaliberű vállalkozó, mint például a hódmezővásárhelyi Mikroker Kft.: Magad Uram nevű játékának "befektetői" közel egymilliárdot buktak. Nota bene: a büntető törvénykönyv (Btk.) csak 1994 óta fenyegeti szankcióval a piramisjátékok szervezőit.

A módszerek azóta finomodtak, a piac és a szolgáltatások differenciálódtak. Az óvatosabb játékosoknak maradt a hálózatépítés valamelyik nagy MLM-cég (elsőként az AmWay) disztribútoraként, a merészebbek később a Globex-, Baumag- vagy épp a DT Diamond-ügy károsultjaiként tűntek föl a híradásokban. (Az MLM és a pilótajáték közötti különbségről lásd keretes írásunkat.)

Ez utóbbi cég történetében játszott fontos szerepet a ScienNet nemrég őrizetbe vett vezetője, a kettes számú törzsvásárlói igazolvány tulajdonosa, Leinemann Zsolt.

Üzletből üzletbe

A DT Diamond ügyében a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) 2004-ben indult vizsgálata alapján kezdett nyomozni a BRFK.

kvadrillio 2015.04.07. 10:09:41

@kvadrillio: A DT Diamond csökkent értékű (szennyezett, hibás) gyémántokat "adott el" teljes értékűként azzal az ígérettel, hogy egy év után huszonegy százalékos felárral visszavásárolja azokat. A garancia a vevő számára maga a gyémánt volt, amit fizetés után a "certifikátokkal" együtt haza is lehetett vinni. A vádirat alapján minimum 600 ember hitte el Leinemannéknak, hogy az általa vásárolt drágakő a dél-afrikai De Beers által finanszírozott "értékfelzárkóztató program" keretében produkálja e csinos profitot. A krach másfél év múlva ütött be: a DT nem tudott fizetni, mire néhányan megpróbálták maguk értékesíteni a náluk lévő köveket. Ekkor derült ki, hogy a "fedezet" a befizetett összeg mindössze 20-30 százalékát éri. (A gyémántügyről lásd: Szakíts, De Beers!, Magyar Narancs, 2003. április 3.) A DT Diamond tulajdonosai a kihelyezett gyémántokat értékbecslési revízióra "visszahívták", felajánlva a tulajdonosoknak, hogy értékesítik azokat - a "befektetők" nagy része vissza is juttatta a még nála lévő briliánsokat a cég rózsadombi irodájába. Ezután azonban nem csak az rt. tulajdonosai tűntek el, hanem a gyémántok is. A nyomozást 2009 szeptemberében vádemelési javaslattal zárta le a BRFK, a cég két meggyanúsított vezetője szabadlábon védekezik. Leinemann ellen nem emeltek vádat.

Leinemann Zsolt 2006 őszén bukkant föl a ScienNet Hungary Kft. ügyvezetőjeként, mint a hasonló nevű törzsvásárlói rendszer gründolója. A cégadatok szerint a kft. franchise-jogosultként használhatta a ScienNet nevet - a "know how" és a magyar kft. tulajdonosa a ScienNet Holding LTD ciprusi bejegyzésű cég. Ahogyan a cégismertető sajátosan fogalmaz: "A franchise-jog tulajdonosa a ScienNet Holding LTD. Cipruson bejegyzett, Úniós cég, hiszen Ciprus Úniós ország, mely mára már nem offshore cég helyszín." (Sic!) A magyar cég a jogokat nem közvetlenül, hanem a ScienNet International LLC. nevű, Washington, D.C.-ben (postafiók székhellyel) bejegyzett, de szintén a ciprusi cég tulajdonában lévő vállalkozáson keresztül birtokolja. A franchise tárgya maga a módszer, a zseniális új szisztéma: minél többet költünk, annál gazdagabbak leszünk. Ahogyan az óriásplakátokon látott szlogen is hirdette: "Gazdagodjon meg költekezéseiből!"

A cég eredetmítosza szerint a szisztémát egy rejtélyes tulajdonosi kör és néhány zseniális szakelem (matematikus, statisztikus és közgazdász) építette föl. Az agytröszt a nyugodt munka érdekében kerüli a nyilvánosságot. A cél a világkereskedelem forradalmasítása a "járjon mindenki jobban" elv jegyében - és a mi szerencsés hazánk a nagy nemzetközi expanzió előkészületeiben a "tesztország" szerepét tölti be, illetve innen indul majd a világ törzsvásárlóit egyesítő "nemzetközi mátrix".

A bonyolult tulajdonosi szerkezetnek van (volt) azonban egy lényeges gyakorlati következménye: mivel a magyar kft. csak adminisztratív feladatokat lát el, minden felmerülő jogvitában a washingtoni céget kell perbe hívni. (Így járt a Lyonnes nevű konkurens törzsvásárlói klub is, mely azt állította, hogy az egész "forradalmian új rendszer" plágium, mégpedig - kisebb módosításokkal - épp az ő ötletének a koppintása. Amikor kiderült, hogy egy ciprusi offshore tulajdonú washingtoni céget kellene perelni, a Lyonnes inkább elállt a pertől.) A PSZÁF november 25-i közleménye is e jogi helyzetre hívja föl a törzsvásárlók figyelmét: "(...) a ScienNet International LLC-vel állnak szerződéses jogviszonyban, minden esetleges jogvitájukat ezzel a társasággal szemben kell megindítani (...)." Igaz, a figyelmeztetés ekkor már kissé elkésettnek tűnhetett: Leinemannt két nappal később őrizetbe vették, és a ScienNet minden fronton - könnyen lehet, hogy végleg - beszüntette működését.

Nem segítette az eligazodást az sem, hogy a cég a közleményeit ugyan a ScienNet nevében hozta nyilvánosságra, de az sosem volt világos, hogy valójában ki beszél: a magyar kft., az LLC vagy maga a ciprusi anyacég. Mindenesetre feltűnő e közlemények sajátságos nyelvezete, melyet az üzleti-jogi nyelv imitációja mellett a nyelvi normák oly mértékű ignorálása jellemez, hogy az egyszeri olvasónak a Török Szultán örökbecsű levelei jutnak az eszébe. Például a ScienNet 2008. október 22-i "hivatalos" közleményében ez áll: "A ScienNet határozottan visszautasítja a piramisjáték szervezésére utaló megjegyzéseket, feltételezéseket, hiszen az egy illegális tevékenység és távol tartja magát bármilyen gyémántkereskedelemtől, továbbá maximálisan távol tartja magát a nevében hasonló szervezetektől (pl.: Szcientológia)."

"Jog"-uralom

kvadrillio 2015.04.07. 10:10:57

@kvadrillio: A törzsvásárlói klubtagság alapesetben szimpla árkedvezményt jelent: visszatérítést a megvásárolt termék árából, esetleg valamilyen bónusszal megfejelve. A ScienNet ennek egy nagyon bonyolult változatát ötvözte a hagyományos MLM-es hálózatépítéssel, vásárlásaik után átlagosan 10 százalék kedvezményt ígérve a tagoknak. Adott tehát egyrészt a klasszikus visszatérítés - a vásárlás értékének 1 százaléka -, a beszervezőnek járó bónusz (ez további 0,5-1,5 százalék, mint a normál MLM-szisztémákban), szerény 1 százalék a cég működési költségeire, valamint 6,5 százalék további kedvezmény, amit jóváírnak a tag "árkedvezmény-számláján". Amikor a 6,5 százalékok összege a "számlán" eléri a 10 000 forintot, a tag kap egy bónuszt - amit a sajátos ScienNet-nyelv így nevez: "Jog".

A megszerzett "Jog"-okat a rendszer egy ún. bináris mátrixban gyűjti: minden egyes "Jog"-hoz két másik csatlakozhat, azokhoz megint kettő-kettő, és így tovább. A tag személyre szóló nyilvántartása a "Jogfa" (az egyszerűség kedvéért elég egy klasszikus piramisjáték sémáját elképzelni). Amikor a nyilvántartásban az első "Jog" és a hozzá kapcsolódó többi "Jog"-ok száma eléri a hatvanat, a ScienNet "beváltja" az első "Jogot": kifizet 131 600 forintot. Ennek a nagyobb része (92 000) csak vásárlásra költhető utalvány, a többi készpénz. Kevés számolással kideríthető, hogy e nagyszerű pillanat 9 millió forint, a ScienNet szerződött partnereinél eszközölt vásárlás eredményeként jöhet el. (Hagyományos törzsvásárlói klubtól sokkal többet ne is várjunk.)

A ScienNetnél ezt a folyamatot azonban föl lehet gyorsítani. A legegyszerűbben úgy, hogy 10 000 forint befizetésével egyből vásárolunk egy "Jog"-ot (a sajátos belső nyelv szerint "foglalózunk"; hiszen nem pilótajátékba fektetünk, hanem pro forma egy majdan megvásárlandó árucikkbe), vagy ha nagyon türelmetlenek vagyunk, 600 000 forintért mindjárt hatvanat. És persze annál jobb, minél több embert igyekszünk beszervezni magunk alá, őket is minél nagyobb összegű "foglalózásra" ösztönözve, mivel a rendszer a mi mátrixunkban, a mi "Jog"-unkhoz csatlakoztatva helyezi el az általuk megszerzett "Jog"-okat is - vagyis az alattunk állók mintegy "tolnak" bennünket maguk előtt az áhított végcél, a kifizetés felé. A belépő előtt tehát két út áll: vagy gyűjtögeti a számláján a 6,5 százalékos visszatérítéseket, és így próbál meggazdagodni a költekezéseiből, vagy befektet és nekiáll hálózatot építeni. A többség, úgy tűnik, a kettő kombinációját választotta: néhány tíz- vagy százezer forintot invesztált, aztán elővette a noteszét, és elkezdte hívogatni a rokonait, ismerőseit, hogy a tréningen megtanult módszerek szerint beavassa őket a vásárlások révén való meggazdagodás titkába. Az egyszerű halandó számára elmagyarázhatatlanul bonyolult szabályok mögött megbújó lényeg az, hogy a 10 000 forintért megszerzett "Jog"-od alá kerüljön még 59 másik, és akkor kapsz 131 600 forintot. De ezzel még nincs vége. Az így kifutott "Jog", ahogyan terebélyesedik a hálózat alatta, folytatja karrierjét az ún. "második Scien osztályban" újabb készpénzt és utalványt termelve, és így tovább, egészen a "hatodik Scien osztályig". Mire itt végleg célba ér, összesen több mint 9 millió forint jövedelmet hozott számunkra a 10 000 forintért megszerzett "Jog"-unk. Ez nyilván nem holnap lesz, de ahogy a ScienNetnél mondják, nem gyorsan kell meggazdagodni, hanem nagyon.

A PSZÁF engedély nélküli betétgyűjtés gyanújával indított vizsgálata megállapította: a ScienNet nem folytat illegális pénzügyi tevékenységet, de felhívta a figyelmet arra is, hogy a foglaló összege semmilyen körülmények között nem igényelhető vissza, azt a teljes vételárra kiegészítve csak levásárolni lehet. A foglaló érvényességi ideje három év, annak letelte után azt "minden külön jogcselekmény nélkül" elveszíti a delikvens. Valóban, ez a játék egyik lehetséges kimenetele: elköltöttünk kicsit több mint 9 millió forintot a ScienNet szerződött termékpartnereinél - ezek között véletlenül sincs multi, mivel a ScienNet a magyar vásárlókon keresztül a magyar vállalkozásokat támogatja -, esetleg összeszedtük a pénzt a 60 "Jog"-ra, és most itt állunk a célba ért "Jog"-gal - megkapjuk a 39 600 forint készpénzt, csakhogy még vennünk is kell valamit minimum 100 000 forintért, ha el akarjuk használni a megkapott "utalványt". Kellemetlen helyzet - sokan akkor jöttek erre rá, amikor már a nagymama pénze is bent volt azon a bizonyos "árkedvezményszámlán". Aki viszont jól használta a rendszer adta lehetőségeket, annak csak két dolgot kellett immár eldöntenie: mit kezdjen a vásárlási utalvánnyal, illetve, hogy a kifizetett 39 600 forintot befekteti-e újra.

Mennyi az annyi?

kvadrillio 2015.04.07. 10:12:05

@kvadrillio: Úgy tűnik, elég nagy volt a kísértés a további gazdagodásra: a többség nemcsak az eredetileg befektetett tőkéjét, hanem a keletkezett jövedelmét is visszaforgatta a rendszerbe. Hogy pontosan menynyi pénzről van szó, azt talán még a VPOP sem tudja; mindenesetre a ScienNet hivatalos rangsora szerinti egyes számú törzsvásárló, Lukács Zsolt ("owner director") legutóbbi, a hívekhez intézett levelében azt írja, hogy a lefagyás pillanatában 18-19 milliárd forint volt a rendszerben. Lukács állítását alátámasztani látszik a rangsorban a 4. helyen álló Latinovits Beatrix, aki szerint az alá belép(tet)ett mintegy 80 000 törzsvásárló 2009 júliusáig 4 milliárd forint értékben "forgalmazott" a ScienNetnél - ez vélhetőleg leginkább "foglalózást" jelent.

A ScienNet vezetői mindent megtettek, hogy a rendszert ne érje utol idejekorán a végzete: hivatalos megnyilatkozásaikban rendre cáfolták, hogy a ScienNet piramisjáték volna ("hiszen az egy illegá-lis tevékenység"), és mintegy a PSZÁF-ra kacsintva deklarálták, hogy a ScienNet nem befektetés, amely kalkulálható hozamot biztosít etc. De persze minden "meetingen" a foglalózásra ösztökélték a jelenlévőket. Máig fellelhető az interneten egy felvétel, amelyen a cég két prominense tolmács segítségével győzködi Belgrádban a szájtátva hallgató szerbeket, hogy foglalózzanak, mert aki elöl lesz a hamarosan induló "nemzeti mátrix"-ban, az gyorsan fog nagyon sokat keresni.

A ScienNet szerint az esedékes kifizetéseket bőven fedezte a szerződött partnerektől (a boltokból) befolyó jutalék, akik az árengedmény összegét a ScienNet számlájára utalták át). Az adócsalás gyanúja miatt nyomozást indító VPOP ezt másképp látja: szerintük a ScienNet bevételeinek túlnyomó része a piramis aljára belépő új tagok közvetlen befizetéseiből (vagyis a "Jog"-ok vásárlásából) származott. A témával foglalkozó szakirodalom szerint egyébként éppen ez az egyik ismérve az ún. termék alapú piramisjátéknak (product-based pyramid scheme): ha a cég a magasabb jövedelem lehetőségével inkább az új tagok beléptetését ösztönzi, mintsem a forgalom bővítését, akkor nyilvánvaló, hogy az új belépők induló befizetéseiből számít nagyobb profitra, és a növekedést - mint minden Ponzi-sémánál - csak ezek az "új pénzek" képesek fenntartani. (A Ponzi-trükkről lásd keretes anyagunkat.)

Az ilyen hálózatokban a pénz szükségszerűen felfelé, a rendszer élén állók felé áramlik - legfeljebb nem elég gyorsan: a ScienNet irányítói a VPOP szerint a befolyt pénzből több százmillió forintot "tisztázatlan jogcímeken" az LLC-hez közvetlenül köthető személyi kör offshore cégeinek bankszámláira utaltak át. Ennek fényében kínosan mulatságos, hogy a mezei "törzsvásárlók" között még nyáron is indulatos vita folyt arról, hogy a júliusban megváltoztatott szabályok alapján még piramisjáték-e a ScienNet, vagy más idők járnak, és most már tényleg csak egy a törzsvásárlói klubok közül.

Pontosan ma sem tudható, hogy végül is miért lendült mozgásba az államgépezet. Mindenesetre tavaly november 25-én egy 200 vámnyomozót megmozgató nagyszabású akció részeként őrizetbe vették Leinemannt, aki azóta is előzetes letartóztatásban ül, a ScienNet működése pedig szünetel.

Visszatekintve

Három éven keresztül működött itt egy több tízmilliárd forintnyi pénzt kezelő cégszerű valami ("törzsvásárlói klub"), amelynek budapesti irodája Bíró Ica (a "Metal Lady") magánlakása volt, székhelye pedig egy washingtoni postafiók.

kvadrillio 2015.04.07. 10:14:16

@kvadrillio: A rendszerről folyó diskurzusban megjelent az az erős vélelem, hogy a cég piramisjáték jelleggel (is) működik: az ismerősök nemcsak személyes "prezentációkon", de sokszor internetes fórumokon is ezzel, mintegy "befektetésként" ajánlották egymásnak a dolgot. Erről egyébként bárki meggyőződhetett, ha vette a fáradságot, hogy alaposabban tanulmányozza a zseniális törzsvásárlói rendszert. De talán nem is kellett volna okvetlenül napokat görnyedni táblázatok, ábrák és grafikonok fölött annak, aki meg akarta tudni, hogyan gazdagodhatunk meg pénzköltésből: a Google a "ScienNet piramisjáték" szókapcsolatra 12 000 találatot ad ki.

A Narancs megkeresésére az ORFK mindenesetre cáfolta azt az információt, miszerint a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) már 2008-ban vizsgálódott volna a ScienNet ügyében. Az NNI-hez 2009 márciusában érkezett több bejelentés, de ezek egyike sem vonatkozott konkrét bűncselekményre, így a rendőrök a rendelkezésükre álló információk alapján a PSZÁF-hoz fordultak. Mondhatnánk, a legjobb helyre, hiszen a PSZÁF ekkor már majdnem egy éve folytatott felügyeleti eljárást a ScienNetnél. E hoszszas vizsgálódás eredménye lett végül az idézett tavaly novemberi halk szavú közlemény, melyben a felügyelet megállapította, hogy a ScienNet semmilyen formában nem folytat a PSZÁF illetékességi körébe tartozó, azaz pénzügyi szolgáltatási tevékenységet. Ezt közölte az NNI-vel is, és az ügy e fronton végleg nyugvópontra jutott. Hogy piramisjátékról a kommüniké nem ejt szót, annak nyilván az a magyarázata, hogy a vizsgálat nem erre irányult. Ezzel együtt is szerfölött nyugtalanító, hogy a PSZÁF-vizsgálat egy éve alatt - mondhatni, a felügyelet orra előtt - háborítatlanul és minden következmény nélkül működött a ScienNet "törzsvásárlói klubja": százmilliós nagyságrendű reklámkampánnyal zajlott a tagtoborzás, a belépő új tagok "foglalóztak", a szerencsés kevesek pedig a "prezentációkon" esetenként több ezer fős hallgatóság előtt büszkélkedhettek el havi sokmilliós jövedelmükkel.

Egyébiránt pedig a fenti eredménnyel zárult vizsgálat hosszadalmasságának a felügyelet szerint az a magyarázata, hogy a PSZÁF nem rendelkezik nyomozati jogkörrel, így sokkal nehezebben jut információkhoz, mint bármelyik nyomozó hatóság. Ez nyilván így van - arra viszont nincs magyarázat, miért nem merült föl az az egyszerű kérdés, hogy ugyan miből fedezi a ScienNet az üzemszerű működésből adódó bevételek sokszorosát meghaladó juttatásokat - vagyis honnan kerül a rendszerbe pénz.

Nyilván a körülmények szerencsétlen összjátéka okozta, hogy a Gazdasági Versenyhivatal is csak 2009 novemberében látta elérkezettnek az időt néhány kérdés tisztázására a ScienNetnél - például azt, megalapozott-e a "Gazdagodjon meg költekezéseiből!" szlogen. Némileg csökkenti a vizsgálat eredményével kapcsolatos várakozás izgalmát, hogy közben az állam ökle a VPOP formájában lesújtott az immár 420 000 taggal büszkélkedő ScienNetre. Az eljárás alapvetően adózással kapcsolatos bűncselekmények gyanúja miatt indult. A ScienNet, úgy tűnik, elkerülhette volna a végzetét, ha a tulajdonosok nem követnek el ormótlan hibákat: a szervezet magyar kft.-je egy forint adót nem fizetett, miközben anyacégeinek még adószáma sincs, ráadásul nyakló nélkül utalgatták a pénzt az "azonos tulajdonosi körhöz tartozó" offshore cégek bankszámláira. Bár a VPOP a nyomozás érdekeire hivatkozva nem nyilatkozik, közleménye azt sejteti, hogy ez a tény, és nem a más társhatóságoktól származó információ volt a nyomozást megelőző adatgyűjtés kiindulópontja; a lista csak később bővült a csalás, sikkasztás és piramisjáték-szervezés tételekkel.

Tanulság nincs

A "törzsvásárlók" egy része vadul vívja harcait a szkeptikusokkal a kibertérben, születnek az új összeesküvés-elméletek (a multik nyírják Leinemannt, mert megijedtek a ScienNet sikerétől, elvesztették ugyanis a forgalmuk 30 százalékát etc.), az ijedősebbek pedig azon morfondíroznak, hogy mit mondjanak a nagyinak; és akadnak, akik csak most kezdenek számolni.

A bukás pillanata erősen hasonlít az összes korábbi hasonló szituációra: a cégvezetés előzetesben, némi pénz a lefoglalt bankszámlákon, egy-két értékesíthető ingatlan, egy piros Ferrari valahol egy rendőrségi garázsban - és mindeközben növekvő számú kétségbeesett ember keres valami biztatást a többi szerencsétlennél. Jogerős ítélet az évtized közepére várható - már ha egyáltalán lesz vádemelés. Kérdés ugyanis, hogy ki lesz vádlott, és ki lesz károsult, a jogi megítélés ugyanis nem egyértelmű - hiszen ha az ügyészség piramisjáték-szervezés miatt emel vádat, könnyen vádlott lehet a károsultak többsége is.

Tanulság helyett a hazai pilótajátékok emlékére álljon itt egy örökbecsű vallomás a Tribu Bt. egyik "befektetőjétől": "Megérdemeltem a sorsom, mert éreztem, hogy valami nem stimmel az egészben, de a lépcsőházban már mindenki a Tribu Bt. ügyfele volt, a feleségem meg az anyósom is azt szajkózta, hogy tegyünk be valamennyi pénzt. Hát betettem százezret. Egy hét múlva Tribuszerné lebukot

kvadrillio 2015.04.07. 10:16:34

@kvadrillio: A névadó

Charles Ponzi (1882-1949) volt a kiötlője az egyik első, nagy tömegeket behálózó piramisjátéknak 1918-20-ban; nevét a hasonló jellegű befektetési csalások névadójaként őrizte meg a hálás utókor ("Ponzi scheme"). Ponzi a korban népszerű postai válaszkuponokkal (IRC) trükközött. A postai válaszkuponnal a címzett ingyen válaszolhatott a levélre, a kupon azonban bárhol visszaváltható is volt pénzért. Ponzi az első világháborúban összeomlott nemzetközi értékpapírpiac zavarait használta ki ügyesen: egy Olaszországban vásárolt kupont (Ponzi ott született) ugyanis csaknem 400 százalékos hozammal váltották vissza az Egyesült Államokban (az ilyen jellegű tranzakciót nevezik arbitrázsügyletnek). Ponzi először közvetlen ismerőseinek ígérte megduplázni befektetett pénzüket, s miután állta a szavát, a mesés biznisz lehetősége és Ponzi neve futótűzként terjedt; a "befektetési láz" tetőpontján a napi forgalom elérte a 250 ezer dollárt. Néhány hónap alatt az ötletgazda szédületes magasságba jutott: bankok igazgatóságába választották be, a "befektetők" hosszú, tömött sorokban várakoztak irodái előtt. A befektetési csalásra a US Post Office közleménye mérte az első csapást, amikor közölte, összesen nincs annyi IRC-kuponja, mint amennyit Ponzi állítólag forgat, majd jöttek azok a cikkek, amelyek rámutattak: a kifizetések fedezete az új tagok befizetéseiből származik. Az 1920 végén bekövetkezett szükségszerű összeomlásban "befektetők" ezrei veszítették el minden vagyonukat. Ponzi kései tehetséges utóda, Bernard Madoff harminc éven keresztül kupon nélkül űzte háborítatlanul ugyanezt a játékot, csaknem 60 milliárd dollárral könnyítve kuncsaftjain.
MLM, piramisjáték, pilóta

Az MLM (multi level marketing) vagy hálózatos értékesítés a modern kereskedelem legvitatottabb formája nemcsak morális, de sokszor jogi szempontból is. A szisztéma lényege, hogy az értékesítő az eladáson kívül új értékesítők toborzásában is érdekelt. Minden MLM egyfajta direkt marketing is, amelyben az értékesítő a szociális tőkéjével vesz részt: a network általa üzemeltetett része nyilván az ő személyes kapcsolati hálójából épül föl. (Lassan nincs olyan nagycsalád, ahol ne kellene időnként legalább egy revitalizáló tusfürdőt venni valamelyik másodfokú rokontól.) A hálózat felsőbb szintjein állók jövedelmének túlnyomó része a közvetlen értékesítéshez már nem kötődő passzív jövedelem, amely a hálózat épít(tet)éséből és működtetéséből származik.

Egészen hasonló vonások jellemzik a piramisjáték nevű büntetőjogi alakzatot is, melyet a Btk. 299/C § három évig terjedő börtönnel fenyeget. Mivel nincs definitív jogi elhatárolás a kettő között, "ökölszabályként" a termék jelenlétét szokták felhozni: ha a rendszerben nincs konkrét termék, csak belépési díj és a beléptetésért járó valamiféle juttatás, akkor egyértelmű, hogy piramisjátékról van szó. Probléma akkor van, ha a termék például maga a network marketing. Erre hivatkoztak a HírTv-s Szentpéteri Eszter vádlott-társai is a Győri Ítélőtábla előtt a Humán Club Egyesület büntető ügyében, mondván, ők nem piramisjátékot szerveztek, hanem személyiségfejlesztő tréninget értékesítettek MLM-rendszerben. A bíróság nem fogadta el ezt az érvelést, de a több tízmilliós jövedelemre szert tett vádlottak lényegében pénzbüntetéssel megúszták. Hasonlóan enyhe ítéletek születtek az országos piramisjátékot szervező Hungaro Energen Rt. ügyében is. Egy német MLM-cég teljes vezérkarát a magyarországi bemutatkozó rendezvényén vette őrizetbe a rendőrség, majd az eljárást néhány hónap múlva különösebb indoklás nélkül megszüntették. Mindenesetre egy ScienNet-méretű hálózatnál az is nehezíti a hatóság dolgát, hogy amennyiben piramisjátékról van szó, eljárást kell indítani minden egyes tag ellen, aki akár csak egyetlen új tagot is beléptetett - márpedig ez minimum 20-30 ezer gyanúsítottat jelentene.

szerző
Becker András
publikálva
2010/1. (01. 07.)

.......ÉS EZEK FOLYTATNI FOGJÁK, AMÍG LE NEM VADÁSSZÁK ŐKET ! :o)

kvadrillio 2015.04.07. 10:20:02

Megtévesztett emberek, és az MLM-nek álcázott pilotajátékok

Magyarországon megszaporodtak a webárházra épülő MLM pilotajátékok. Ezek többek közt a YessPlusz, Pentamax, Amway, Forever,...stb. Itt most alegfőbb igazságokkal találkozhat.
2009. november 22., vasárnap
Sokan elvesztették munkájukat az utóbbi időben, ezzel párhuzamosan sok olyan álláshirdetés is megjelent, ami azt ajánlja, hogy otthonról, kötetlen munkaidőben dolgozva is milliomosok lehetünk. A hirdetések feladói általában olyan jelentkezőket keresnek, akik egy értékesítési rendszerbe szerveznének be újabb tagokat. Egyesek szerint ez piramisjáték, mások azt mondják, ha kiszűrjük a komolytalan hirdetéseket, valóban jó lehetőségekre akadhatunk. Egy kicsit mi is körbenéztünk a témában.
Válság van, sajnos könnyen elképzelhető az a helyzet, hogy elveszítjük addig biztosnak gondolt állásunkat, vagy éppen pályakezdőként ütközünk falakba és nem találunk munkát. A munkanélküliség első napjai optimistán, lelkes keresgéléssel telnek, majd ahogy telik az idő, úgy fogy a remény is. Addig vállalhatatlannak tűnő állások kezdenek valódi lehetőségként derengeni képzeletünkben, majd azon kapjuk magunkat, hogy végigolvassuk azokat a hirdetéseket is, amik milliókat ígérnek otthoni munkával.
A rendőrségen is végződhet
Az elvégzendő feladat látszatra egyszerűnek tűnik: nincs más dolgunk, mint Multi Level Marketing (MLM) tevékenységben részt venni, azaz valamilyen terméket megvásárolni, és ilyen vásárlásokra biztatni ismerőseinket, barátainkat is. Az is elképzelhető, hogy nem a termék a lényeg, hanem a bolt, ahol vesszük: a hozzánk közel állókat arra kell rávenni, hogy ők is ott vásároljanak.
Vagy mondjuk gyémántot kell venni... Nos, a rendőrség már vizsgált ilyen esetet: a DT Diamond Zrt. vezetői ellen csalás és sikkasztás miatt indult eljárás, amely a végéhez közeledik. A cég piramisjáték elven gyémántot kínált befektetési célra, és évi húsz százalékos hozamot ígért. A vállalkozás 659 embert károsított meg, összesen félmilliárd forinttal. Amíg a befektetők száma nőtt, ki tudták fizetni a vállalt hozamot, később azonban a rendszer összeomlott, senkinek sem tudták kifizetni az ígért pénzeket.
Bármilyen nehéz helyzetbe kerülünk tehát állásunk elvesztésével, érdemes mérlegelni, hogy mibe vágunk bele. Ha túl kecsegtető álláshirdetést találunk, annak például nem szabad elsőre hinni.
Ime egy példa:
Apro-hirdeto.NET - Apró hirdető, nagy eredmény!
Tégy egy lépést a jövődért!

Kitartó, céltudatos munkatársakat keresek otthon végezhető számítógépes reklámterjesztői munkára. Számítógép és internet-hozzáférés, alapfokú számítógépes ismeretek szükségesek. Komoly szaktudást nem igényel, ami a munkavégzéshez szükséges azt nálunk megtanulhatod. Csak olyanok jelentkezzenek, akik hajlandóak szabadidejükből napi 2-3 órát erre a munkára fordítani. Ingyenes, kötelezettség nélküli információ: xy honlapon
Kecsegtető szöveg tartalom nélkül, mert ha mögé nézünk, valójában piramisjátékot reklámoz.

NE...LÉPJ...BELE ! :)...A SZARKUPACBA !!!!!

kvadrillio 2015.04.07. 10:25:44

2015. április 7.
Félmilliárd forintot csaltak Széchenyi Kártyával

Egy képzett szakemberekből álló bűnszervezet mintegy félmilliárd forintot csalt a kis- és középvállalkozásoknak állami garanciával és kamattámogatással nyújtható Széchenyi Kártya programmal; a nyomozás 43 gyanúsított elleni vádemeléssel zárult – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal kedden az MTI-vel.

A közlemény szerint a könyvvizsgálói és adószakértői ismeretekkel bíró szakemberek által irányított bűnszervezet hamis iratok, banki igazolások felhasználásával, egy céghálózaton keresztül, stróman ügyvezetők segítségével nagy összegű vállalati hiteleket vett fel több ismert pénzintézettől.
A cégeket prosperáló társaságoknak tüntették fel hamis számlák, manipulált banki igazolások, fiktív mérleg adatok, eredmény kimutatások, főkönyvi adatok segítségével, majd – a kölcsön folyósítását követően – elérhetetlenné tették azokat a hitelező banknak.

A banki ügyintézésre büntetlen előéletű embereket alkalmaztak, akik a hitelösszeg jóváírása napján a pénzt kisebb tételekben, készpénzben felvették vagy továbbutalták. A kiutalt hitelösszegeket újabb vállalkozások tőkéjének növelésére fordították, ezáltal hitelképessé téve őket újabb kölcsönök felvételére.

Annak érdekében, hogy az illegális jövedelmeket elválasszák a forrástól, a bevételeket úgy rejtették el, hogy a jövedelem végállomása, valamint a bűncselekményből származó pénz közötti kapcsolatot ne lehessen felderíteni. A pénz útjának álcázására keresztező és fedő műveleteket, téves, hibás utalásokat, illetve többszöri, több cég közötti követhetetlen, látszólag rendszertelen, azonban az elkövetők által előre megtervezett átutalásokat hajtottak végre.

A bűncselekményből származó vagyont beillesztették egy legálisan alapított vállalkozásba, ott bevételként tüntették fel, és mind a bevételi, mind a kiadási könyvelési adatokat meghamisították.

A bűnszervezet feje, egy 48 éves debreceni nő jelenleg is előzetes letartóztatásban van. Ellene több büntetőeljárást is indítottak. A három irányító közül az egyik szökésben van, ellene nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki.

A szövevényes ügy bizonyítására a nyomozók négy szekrényt megtöltő könyvelési anyagot foglaltak le, és 40 terabájtnyi adatot dolgoztak fel – írták a közleményben.

Az adóhatóság pénzügyi nyomozói üzletszerűen, különösen nagy értékre elkövetett pénzmosás és különösen nagy kárt okozó, üzletszerűen, folytatólagosan, bűnszervezetben elkövetett csalás miatt javasolnak vádemelést a Hajdú-Bihar megyei Főügyészségnek. 168ORA...
LEGÚJABBAK A ROVATBAN
Magyar mocsár: Orbán és a Quaestor
Magyar mocsár: Orbán és a Quaestor

...HMMM....TEHÁT.....A KAPITALIZMUS CSALÁSRA ÉPÜL !!!!!!!!!:o)

Netuddki. 2015.04.07. 10:34:28

"A Fideszt nem azért kell felelősségre vonni, mert lopott, hiszen ezt élő ember nem tudja bebizonyítani, így én sem mondom."

Mit nem lehet bebizonyítani?
Naponta derülnek ki a disznóságok. Az, hogy akiknek az lenne a munkaköri kötelességük, hogy nyomozzanak nem teszik, csak egy dolog. Ez egy kis ország, mindenki tud mindenről. Még most is elő lehetne venni azokat akik elkótyavetyélték a '90-es évek elején a magyar ipart. Név szerint. Csak igény kéne rá...

kvadrillio 2015.04.07. 10:37:25

@nicktolvajmentesítő_kovi1970: ...igény..., az lenne rá, csak KORMÁNYAKARAT NINCS ! :o)

Mészáros Laci 2015.04.07. 10:56:08

Kicsit szét van esve ez a poszt.

megkérdezném, MIRŐL VAN SZÓ?

Mészáros Laci 2015.04.07. 11:07:25

@Szarvas Norbert:

Komoly, én másnaposan szoktam ilyen lenni.

Szarvas Norbert 2015.04.07. 11:12:03

@Mészáros Laci: cim+ bevezeto utani elso kiemelt mondat kombot ajanlom főételnek, desszertnek meg egy jó szijjartot

Mészáros Laci 2015.04.07. 11:20:15

@Szarvas Norbert:

Brókerbotrány? Ez volt az egyik tippem, de aztán példátlan hatalom, meg keményen dolgozó kisember, visszamutogatás, részegen lövöldöző rendőrkapitny, bértrollnokok és hasonlók közöt eltévedtem.

Nehéz dolog erről beszélni, mert a nagyon erős érzelmek eltorzítják a gondolkodást (most is, ha jól értem az elző mondatodat, fideszfannak szeretnél besorolni).

Szerencsére a mai portfolión pont van egy cikk, sajnos nincs benne fidesz.

profilo 2015.04.07. 11:31:55

@Mészáros Laci:

Semmi különös...
Norbi kiírta a bánatát.

Szarvas Norbert 2015.04.07. 11:35:03

@Mészáros Laci:

nem akartalak besorolni sehova... csak nem értettem

Mészáros Laci 2015.04.07. 11:42:57

@Szarvas Norbert:

Jól értem, hogy voltak quaestor kötvényeid?

Szarvas Norbert 2015.04.07. 11:55:07

@Mészáros Laci: nem voltak... nekem tul kockazatos volt a fedezet nelkuli kotvenykibocsatas amibol finansziroztak a csoportot...

Mészáros Laci 2015.04.07. 11:58:09

@Szarvas Norbert:

De akkor meg mire fel ez az érzelemdús poszt?

Szarvas Norbert 2015.04.07. 12:15:23

@Mészáros Laci: altalaban a velemenyemet kinyilvanitom es nem fogom vissza magam h politikailag korrekt legyek

amugy itt a cikkben nem csak a quaestorrol van szo hanem az elmult ot evrol...

attol mert kozvetlenul bem erintett neg kozvetetten en is a reszese vagyok ennek hiszek a kovetkezmenyek engem is erinteni fognak (elfolyo adoforintok, korrupcio, allamilag megtamogatott piramisjatekok... stb)

nem gondolom hogy van olyan ember akit tenyleg nem erintenek ezek a dolgok... hiszen legkesobb amikor a boltban fizetsz, talalkozol a kovetkezmenyekkel

inebhedj - szerintem 2015.04.07. 12:40:17

@Gerilgfx:

Na most akkor a Quaestor "bukása" az "természetes" és legális folyamat, vagy csalás eredménye volt?

Mészáros Laci 2015.04.07. 12:47:15

a Quaestor@inebhedj - szerintem:

A bukása természetes folyamat, a ponzi-sémának nincs más megoldása, csak a bukás, lásd wikipédia:

en.wikipedia.org/wiki/Ponzi_scheme

Különösen ajánlom a Characteristics fejezet második bekezdését:

"A pilótajátékok gyakran normális befektetésként kezdik működésüket és később alakulnak át pilótajátékká Péáldául egy fedezeti alapból úgy lesz pilótajáték, hogy váratlanul nagy veszteség éri, vagy egyszerűen csak nem tudja kitermelni az ígért hozamot -- és az alap kezelői, ahelyett, hogy beismernék a csődöt és lemondanának, hamis hozamokat fizetnek, szükség esetén hamis eredménybeszámokókat és könyvelést vezetnek."

A legálisságról: a Quaestor bukása KÖZBEN nyilván folytatódnak a csalások, amelyek a bukáshoz is vezettek (egy ízig-vérig csaló miért pont a pokolban legyen úr).

Mészáros Laci 2015.04.07. 12:48:45

@Szarvas Norbert:

Persze, ilyen értelemben érintett vagyok, sőt: bizonyos mértékben még felelős is vagyok érte (akárcsak te és még pár millióan).

inebhedj - szerintem 2015.04.07. 13:07:34

@Mészáros Laci:

Na de akkor még se (csak) az ügyfelek tehetnek róla.

Meg akkor azért nem csak a Fidesztől lehetne kérdezősködni, hanem úgy az egész szaksajtótól, az összes párttól, szakértőtől, közgazdásztól, stb.

Mer' ugye laikus számára ez a Quaestor is az a Quaestor:

index.hu/24ora/?s=quaestor&tol=1999-01-01&ig=2010-02-01&profil&rovat&cimke&word=1&pepe=1

inebhedj - szerintem 2015.04.07. 13:09:47

@Mészáros Laci:

De akkor még se (csak) az ügyfelek a hibásak, nem?

Meg akkor nem is csak a Fidesztől kéne kérdezősködni, ellenben az összes párttól, szakértőtől, szakújságírótól, közgazdásztól, stb.

Mert laikus számára ez a Quaestor ugyanannak a Quaestornak tűnik:

index.hu/24ora/?s=quaestor&tol=1999-01-01&ig=2010-02-01&profil&rovat&cimke&word=1&pepe=1

inebhedj - szerintem 2015.04.07. 13:10:58

@inebhedj - szerintem:

Bocsi az ismétlésért, bedőltem a semminek én is.

Mészáros Laci 2015.04.07. 13:13:11

@inebhedj - szerintem:

Az összes Quaestor ugyanannak a T. Csabának a kezében van/volt/van.

A Quaestor *bukásáról* nem az ügyfelek tehetnek (ők inkább azért felelősek, hogy ilyen nagyra tudott nőni a lufi).

Viszont a saját pénzük elvesztéséről az ügyfelek tehetnek - lásd a ma 11.21-kor hivatkozott portfolio cikket. Bizony, ez egy nagyon kockázatos kötvény volt. A kötvénybefektető abban különbözik a megtakarításait bankban gyűjtő, keményen dolgozó kisembertől (c) Szarvas Norbert), hogy a bankbetétnél magasabb hozamért cserébe kockázatot vállal. A kockázat meg olyan, hogy néha bejön (különben nem hínák kockázatnak).

inebhedj - szerintem 2015.04.07. 13:31:22

@Mészáros Laci:

Akkor viszont ennek nem igazán van köze a Fideszhez, inkább bizalmi válságról beszélhetünk.

Az ugye nyilvánvaló, hogy az emberek nem értenek ilyen mélységig a pénzügyekhez (sehol a világon!), és ez így van rendjén.

Ugyanakkor gyakorlatilag rákényszeríttetnek arra, hogy igénybe vegyenek olyan szolgáltatásokat, melyeknek egyébiránt nem szakértői (ez is így van a világon mindenütt, és így is van rendjén).

Ilyen esetben tehát szakértő tanácsát kérik. Az, hogy ki a szakértő, azt a kútfőktől, véleményformálóktól, ismerősöktől, sajtóból (lásd fentebbi linket az indexről) ítélkezve állapítják meg (hiszen ők maguk nem tudják meghatározni).

A szakértő tanácsát pedig megfogadják.

Tömegével, mint a Quaestor esetében is.

Na most akkor vagy az van, hogy nincsenek szakértőink, amiből az következik, hogy a mostani eső után köpönyeg magyarázata az álszakértőknek (lásd portfolio-s cikk) épp annyira hiteltelen, mint a korábbi befektetési tanácsuk - hiszen nem is értenek hozzá...

Vagy az van, hogy a szakértőink ugyan szakértők, de csalnak, és hazudnak nekünk (ez esetben persze megint ott vagyunk, hogy sem a korábbi tanácsuk, sem a jelenlegi visszamutogatásuk nem tekinthető megbízhatónak, hitelesnek)...

Persze szert tehetnénk mindnyájan legalábbis főiskolai szintű közgazdasági és pénzügyi ismeretre, de akkor ez a bizalmatlansági hozzáállás minden pragmatikus vizsgálat alapján kiterjesztendő az élet más területeire is, szóval érdemes lesz onkológusnak is tanulnunk, matematikusnak/informatikusnak, angol nyelvtanárnak, építészmérnöknek (de kőművesnek, burkolónak, vezetékszerelőnek is), autószerelőnek és atomfizikusnak, hogy csak az életben maradáshoz legszükségesebbeket említsen, különben a mi hibánk és felelősségünk lesz.

Ja meg a mindenkor regnáló kormánypárté.

Nem tudom, jól értem-e a dolgot...

Mészáros Laci 2015.04.07. 13:40:41

@inebhedj - szerintem:

"Akkor viszont ennek nem igazán van köze a Fideszhez, inkább bizalmi válságról beszélhetünk."

Társadalmi válság, aminek tünete az, hogy húsz éve ilyen pártokat választunk... amilyeneket.

"Az ugye nyilvánvaló, hogy az emberek nem értenek ilyen mélységig a pénzügyekhez (sehol a világon!), és ez így van rendjén."
-- Az EMBEREK nem is - ők bankba teszik a pénzüket. A kötvénybefektetőktől viszont elvárható, hogy értsenek a pénzügyekhez legalább olyan szinten, hogy a hozam és a kockázat kéz a kézben járnak, és a kockázat a bukás valós esélyét jelenti. Több nem is kell, csak ez a két mondat.

"Ugyanakkor gyakorlatilag rákényszeríttetnek arra"
-- Neeeem. Senki nem kényszerít arra, hogy vállalati kötvényt vegyél.

"szert tehetnénk mindnyájan legalábbis főiskolai szintű közgazdasági és pénzügyi ismeretre,"
-- Főiskola nem kell. Csak az a két mondat, amit írtam.

"Ja meg a mindenkor regnáló kormánypárté."
-- A mindenkor regnáló kormánypártot a nép választja "saját képére és hasonlatosságára" - csak nem esik jól tükörbe néznünk.

inebhedj - szerintem 2015.04.07. 13:56:56

@Mészáros Laci:

Ő...

Az ismeretségi körömben lévő Q kötvénybefektetők annyira hasonlítanak az emberekhez, hogy egyenesen nyugdíjasoknak, nagymamáknak, dédnagymamáknak tűnnek a felületes szemlélő számára. És konkrétan mondhatom, szinte bandába verődtek a nagy spekulálás közepette...

Másfelől, de igen, rá vagy kényszeríttetve, hogy olyan szolgáltatásokat végy igénybe, amiről gőzöd sincs amúgy (ezt írtam ti.), legyen az pénzügy, informatika, egészségügy, közlekedés, energetika, stb). A pénz bankban tartása valami szólás lehet, igazából semmivel sem egyszerűbb (hacsak nem a folyószámlára gondolsz, de annál azért még a szilvalekváros köcsög is fejlettebb, magasabb határhaszonnal kecsegtető megtakarítási forma), mint a "kötvénybefektetés".

A pártjaink, politikusaink (valamint szakértőink, és vállalkozóink) megítélésében amúgy egyetértünk.

zobod 2015.04.07. 14:04:01

kiszamolo blogján lehetett - időnként - arról olvasni, hogy a quaestor alapvetően picsafüst, úgy ahogy van. Ha te is írtál róla a botrány előtt, akkor elnézést, akkor a kivételek egyike vagy, aki nem utólag igyekszik nagyon okosnak tűnni.

sas70 2015.04.07. 14:13:49

A fidesztől egy dolgot kell megkérdezni: Hol a pénz öcsém!?

Mészáros Laci 2015.04.07. 14:45:16

@inebhedj - szerintem:

A bankbetét egyszerű. Főleg mostanában, amikor alacsony az infláció - a legrosszabb, ami történhet, hogy valami apróbetűs rész miatt elesel az 1% körüli betéti kamattól. A pénzecskédet visszakapod.

A kötvénybefektetés azoknak szól, szeretnék megforgatni a pénzüket a reálgazdaság bugyraiban, a bankbetétnél jobb hozamot remélve. Aki összetévesztette a kötvényt és a bankbetétet, így kevéske megtakarításait helyezte el (azt hitte) magasabb kamatra, anélkül, hogy tisztában lett volna ennek kockázataival... Ez nagyon szomorú baleset. Mint az angol turista, aki rossz irányba nézett, mielőtt lelépett a járdáról.

Nekik azt tanácsolnám, ami a GPS szokott mondani: újratervezés.

A dédnagymamák esetével külön kellene foglalkozni. Gyomorszorító érzés azzal szembesülni, amikor pár hetente hazalátogatok és látom, hogy szüleim megint vettek valami mindenre jó háztartási gépet, szuper víztisztítót, csódamágnest, varázsedényt, masszázsfotelt, gőzborotvát, csodavitamint, akármit. Meghívták őket ebédre, vagy buszkirándulásra és csőbe húzták őket.

Szóval a dédnagymamák így járnak.
Sajnos a haszonelvúséget követve azt gondolom, hogy az ilyen típusú szélhámosok a rendelkezésünkre álló eszközökkel nevelhetetlenek, viszont a társadalmat minden rendelkezésre álló eszközzel és végleg meg kell védeni tőlük, pl. be kell őket rakni 90 napra előzetesbe, egy cellába két hosszúítéletessel.

Mészáros Laci 2015.04.07. 14:47:04

@sas70:

Szerintem annak a pénznek egy része pont nálad van.

Bobby Newmark 2015.04.07. 14:58:15

@Mészáros Laci: Azért na már. Ha kockázatos egy befektetés, akkor tisztában vagyok vele, hogy
1. lehet, hogy nem fogja hozni a beígért kamatot.
2. még az is lehet, hogy nulla hozama lesz
3. sőt, még az is elképzelhető, hogy kevesebb lesz a végén, mint a betett tőke.

Amire a befektetési. szerződésben is részletezett kockázat NEM jelent, az
1. csalók a szerződésben kötött kereteken KÍVÜL, saját pénzként tőzsdéznek vele, és ez az ügylet bukik úgy, hogy viszi az ÉN összes pénzemet is
2. hogy az egész kóceráj csődöl be, felelős nélkül, a vagyon meg felszívódik.

Ezekre alapvetően egy nagyobb pénzintézetnél NEM lehet sem számítani, sem felkészülni rá, sem kockázatként kezelni.

Ennyi erővel arra is fel kéne készülnöm, hogy holnap összeomlik a nyugati civilizáció, és embert kell majd ölnöm hogy kutyahúst ehessek. Ez nem reális kockázat, ez katasztrofális összeomlás, amire akkor se tudsz felkészülni, ha megtanulod a szerződésed szövegét kívülről.
Meg egyébként is, ki a faszom számít egy olyan országos szintű brókercég bedőlésére, ahol MÉG AZ ÁLLAM IS OTT TARTJA A PÉNZÉT?!

És nem, nem érint az ügy személyesen, csak már megint ott tartunk, hogy csaló bűnöző geciket mentegetünk, és a szerencsétlen hülyékre mutogatunk, hogy az ő hibájuk. Nem, nem az.
És azért kéne felelőst találni, mert ha lincselés lesz, nem biztos, hogy az igazi felelősök lesznek megtalálva, és hogy csak azok...

Mészáros Laci 2015.04.07. 15:04:40

@Bobby Newmark:

Amikor autót veszek, hogyan kezelem azt a köckázatot, hogy bűnöző életmódot folytató elemek ellopják, és egyszer arra ébredek, hogy nincs autóm? Az is kockázat. És bizony, az állam nem fizeti ki a káromat, pedig az én adómból fenntartott rendőrségnek az lenne a dolga, hogy ne lopják el az autómat bűnöző életmódot folytató elemek.

Mészáros Laci 2015.04.07. 15:09:04

@Bobby Newmark:

"ki a faszom számít egy olyan országos szintű brókercég bedőlésére, ahol MÉG AZ ÁLLAM IS OTT TARTJA A PÉNZÉT?!"
-- Én nem tudtam, róla, hogy állami vállalatok (tehát nem az állam) a Quaestor Értékpapír Zrt-t bízták meg államkötvények vásárlásával. Utólag persze igen, de csak a bukta után.

"csaló bűnöző geciket mentegetünk"
-- Csak a magad nevében beszélj. Én nem mentegetem.

"a szerencsétlen hülyékre mutogatunk, hogy az ő hibájuk"
-- A saját pénzének allokációjáért mindenki maga felel. Aki magas hozamú, tehát magas kockázatú befektetést választ, annak szembe kell sülnie a kockázatos esemény bekövetkezésével. Ez fájdalmas -- magas a tandíj, de hát az élet a legjobb iskola.

Akinek odaveszett a pénze, a LEHETŐ LEGKOMOLYABBAN azt tudom tanácsolni, hogy: újratervezés.

fay rodisz 2015.04.07. 15:16:59

Csak egy kérdés lehet:

viktor, szereted a bablevest, vagy inkább túrós csuszát vigyünk neked a sittre?

Bobby Newmark 2015.04.07. 15:32:33

@Mészáros Laci: Mondom, személyesen nem érint.

De azt is mondtam, ami mellett szintén elsiklottál, hogy a kockázatos befektetés nem azt jelenti, hogy borul az egész cég, ahol a pénzed tartod. A hozam lehet negatív, de nem -100%, mert az már nem kockázat, az rablás.
Teljes tőkét akkor kockáztatok, ha én magam kereskedem a tőzsdén. Ha már brókerhez viszem, azt azért elvárom, hogy az ígért hozamnál nagyobb bukta ne legyen belőle, ha a lejárat végén 90%-ot kapok vissza, akkor rendben, kockáztattam, nem jött be. Ha viszont semmit, akkor rájuk gyújtom az irodaházukat. Ez ilyen.

Gondolom senki nem olyan szerződést írt alá, hogy +10 és -100% közt változhat a lejáratkor kifizetés összege... (De persze ez csak tipp)

Gerilgfx 2015.04.07. 15:34:43

@inebhedj - szerintem: @Pan Modry: szerintem annak, hogy a quaestor részben illegálisan működött, annak, hogy csődbe ment, annak, hogy az emberek a pénzüket követelnik, és annak, hogy fejeknek kell hullania, az 4 totálisan különböző, egymással nem kohézív állítás, amik nincsenek közvetlen kapcsolatban.

@Egy Hun Hunniából: gondolom életedben nem próbáltál még részvényeken, valutaárfolyamokon, vagy akármi máson nyerészkedni, akkor viszont nem értem, hogy minek osztod azt a bizonyos észt?

♔bаtyu♔ 2015.04.07. 15:47:21

@Gerilgfx: Nem kellene magyaroznod, mert inkább te vagy tudatlan.

A Questor fiktív állampapírokat árult.

B+, milyen dilettánsok írnak ide:))))

♔bаtyu♔ 2015.04.07. 15:48:30

@Gerilgfx: Neked különösen nem kellene. Ugyanis ahogy látom képtelen vagy különbséget tenni a pénzügyi kockázat és a pénzügyi család között.

Gerilgfx 2015.04.07. 15:51:28

@♔bаtyu♔: jó, hát most erre mit mondhatnék. az állampapírok eleve fiktívek, a forint is fiktív, meg a dollár is... végülis, én a quastor csődön is kerestem kb 5 ezer forintot, de biztos én vagyok a dilettáns.

♔bаtyu♔ 2015.04.07. 16:01:32

@Gerilgfx: Erre azt mondhatod, hogy tévedésből neveztem ostobának a magyarokat, mert én nem értettem hozzá.

Tévedésben vagy, mert ha én elveszek tőled 500.000 Ft-ot, hogy állampapirokba fektetem, akkor valódi állampapirokat veszek. Még akkor is, ha azt elektronikusan teszem.
Valódi=az állam kezességet vállal a névértékre és a megszabott kamatra. A dollár hasonló.
Fiktív=Nincs kibocsátó, senki nem vállal érte felelősséget.
Most már gondolom, vágod mi a különbség a fiktív és a valódi között.
Hiába tűnik számodra hasonlónak (végül is mindkettő lényegében elektronikus bit) a törvény nagyon is különbséget tesz közöttük, hiszen a fiktív állampapír mögött nincs fedezet, az nem állampapír.

Mészáros Laci 2015.04.07. 16:06:16

@Bobby Newmark:

A kockázatban a teljes bukás lehetősége is benne van. A kibocsátási tájékoztatóban konkrétan szerepelt, hogy ez egy olyan kötvény, amivel MINDENT el lehet veszíteni. És lőn.

A tőzsdei kereskedésnél fogalmi zavar tényállása forog fenn. TE MAGAD nem kereskedsz a tőzsdén, csak a brókercég.

A részvény nagy kockázatú befektetés.
A vállalalti kötvény közepes kockázatú befektetés.
Az államkötvény alacsony kockázatú befektetés.

Bobby Newmark 2015.04.07. 16:19:37

@Mészáros Laci: Oké, hát ha benne volt a szerződésben, akkor az szar ügy. Akkor sincs rendben a csalás, de ezek szerint tényleg aláírták a +10/-100%ról szóló papírt?

Jó, persze, én csak klikkelek bután a csártot bambulva, aztán az üzletet valóban a bróker köti be, de az azért nem ugyanaz, mint amikor odállok egy zsák pénzzel a bróker elé, hogy "na itt van ez a kess, barátom, csinálj belőle jövőre 1.1-szer ennyit", aztán azt sem tudom, mi történik közben.
Annál közelebb nem leszek soha a "saját kezűleg" történő kereskedéshez...

♔bаtyu♔ 2015.04.07. 16:27:02

@Bobby Newmark: A szerződés a valódi kockázatvállalásra vonatkozik, ezt is írták alá.

Arra nem vonatkozik, ha a brókercég fedezet nélküli kötvényeket árul, hiszen ezt az infót eltitkolja. Persze ettől a pénzt még el lehet bukni, ha nem biztosított. (BEVA, egyéb).

empoftla 2015.04.07. 16:28:53

@maxval bircaman szerkesztő: Így van, a politikában a pénznek semmi jelentősége nincs.

Gerilgfx 2015.04.07. 17:04:47

@♔bаtyu♔: azt senki sem vitatta, hogy a törvény betűje mit állít, csak az a baj, hogy hibás a gondolatmenet, mert nem a fiktív állampapírjaik miatt csődöltek be.

eleve, aki állampapírokba fektetett tavaly, az a megtakarításainak 10-15%-át elbukta devizában számolva. az állampapír egy rohadt rossz üzlet, és a questor nagyon ügyesen csinálta, hogy valójában nem ilyeeneket vett, különben már réges rég csődbe mentek volna..

Gerilgfx 2015.04.07. 17:06:18

@♔bаtyu♔: ,,mert ha én elveszek tőled 500.000 Ft-ot''

dehogy veszel! én önként odaadom, ha eléggé hülye vagyok. ha meg nem vagyok hülye, akkor nem adom oda, hanem arra veszek fel pozíciót, hogy te, meg a gittegyleted becsődöl a faszba.

Mészáros Laci 2015.04.07. 17:54:47

@Bobby Newmark:

a portfolio írja:

...a legfrissebb kibocsátási tájékoztató első oldalán ott szerepel feketén-fehéren, hogy "mivel a kibocsátó hiteltartozásának összege várhatóan meg fogja haladni a saját tőke összegét, ezért a kötvények forgalomba hozatala a befektetők szempontjából a szokásostól eltérő kockázatú"

igen, a dédnagymamákat most nem masszázsfotelre palizták be, hanem egy +10 .. -100% közötti hozamű kötvényre.

Tudományos Iibsizmus 2015.04.07. 17:58:43

@♔bаtyu♔: "A Questor fiktív állampapírokat árult. "
Te hülye vagy geciputtony. A questor olyan kötvényeket árult, amelyek mögött nem volt befektetés, mert a pénzt a pilótajáték finanszírozására fordították. Te tényleg ennyire debil vagy?

dunántúli gyerek 2015.04.07. 18:04:12

A fidesz a brókerbotrányt is megnyerte, az MSZP már nem a Jobbikhoz hasonló középpárt.

2018ban a maszop a parlamentbe jutásért fog izzaadni.

Tudományos Iibsizmus 2015.04.07. 18:26:50

@dunántúli gyerek: És kit érdekel az emeszpé te agyilag kevéssé ellátott?

brumeszkosz 2015.04.07. 18:58:15

@Gerilgfx:

Csak akkor a büdös fidess vezérkar ne vegye ki a lopott pénzét, a nép meg szívjon!!!!

midnight coder 2015.04.07. 19:16:58

@Bobby Newmark: Simán elképzelhető, hogy a befektetés nem csak 0 hozamot hoz, hanem elbukod a pénzedet. Erről szól a tőzsde. Veszel egy részvényt, aztán az vagy bejön vagy nem. Kb. ugyanaz, mint ha saját céget indítasz: az is vagy jövedelmez, vagy rámegy a gatyád is.

Az viszont valóban nincs benne a pakliban, hogy a brókercég mást vesz mint amiről a szerződés szól, vagy hogy lenyúlja a pénzed. Ez sima bűncselekmény, de ez sem példa nélkül álló dolog.

Amúgy pedig a jelenlegi pénzügyi rendszer, és általában véve az euroatlanti civilizáció pont akkora lufi mint a Questor. És centire ugyanúgy be fog dőlni idővel, csak szerencsére az kicsit később lesz. Legalábbis remélem, hogy még vagy 20-30 évig kihúzza valahogy a rendszer, ha egyre szarabbul is. De a vége menthetetlenül összeomlás lesz.

midnight coder 2015.04.07. 19:18:24

@brumeszkosz: Állam bácsi vette ki a pénzét (legalábbis egy részét). Ha nem teszi, akkor meg azért sírtok, mert hogy eltőzsdézték a közvagyont.

WilburSmith 2015.04.07. 20:50:45

felugyelet.mnb.hu/hirek_ujdonsagok/10_04_08-Questor.html

Mikor kezdődött ez is? Mióta tart? Többpártrendszeren keresztülnyúló mutyi.

Tudományos Iibsizmus 2015.04.07. 20:56:01

@WilburSmith: Mikor bocsátották ki a fiktív kötvényeket? Mikor engedélyezték?

aleb19 2015.04.07. 22:05:52

kedves buta/hazug bloggolgato
"Ha nálad van a fegyver, akkor teljesen mindegy, hogy a szemközti veréb mit akar neked beadni. Ha te vagy a hatalom, amiért harcoltál, akkor nem foghatod másra a dolgokat (emútnyócév), nem terelhetsz, nem kereshetsz bűnbakot és nem segítheted a tolvajt"

igy van de csak akkor van igazad ha tudod, hogy buncselekmeny van folyamatban de ha nem tudod akkor nem lehet minden pofon melle rendort allitani... ezt csak a buta/hazug emberek kepzelik/szajkozzak

Mészáros Laci 2015.04.07. 22:48:26

@Tudományos Iibsizmus:

Pontosabban arról van szó, hogy a Hrurira engedélyt kapott kb 60 mrd kötvény kibocsátására. Ezt az Értékpapír Zrt-n keresztül el is adták, meg még további 150 milliárdnyit, amire már nem volt engedély.

És mivel utóbbiakra nem volt engedély, ezért azokat az Értékpapír Zrt nem is tudta bejegyezni a központi elszámolónál vezetett számlára. Csak az ügyfélnek küldte ki a hamis értesítőt, hogy megkapta a kötvényét. Sőt, a kamatokat is jóváírta, és amikor az ügyfél jött a pénzéért, meg is kapta.

Tehát az ügyfél azt hitte, neki kötvénye van. Szigorúan jogilag azonban neki csak az Értékpapír zrt-nél vezetett folyószámlája volt.

Mészáros Laci 2015.04.07. 22:50:38

@aleb19:

se nem buta, sem nem hazug, csak indulatos. a fidesz úgy összekente magát szarral ebben a brókerbuliban, hogy jobban se kellett.

Blogger Géza 2015.04.07. 22:50:42

@Pan Modry: Tévedés. Az MNB nem "kamukötvények" kibocsátását engedélyezte, hanem az átlagosnál magasabb kockázatú kötvényekét. Nyugaton ennél sokkal kockázatosabb kötvényeket is bocsátanak ki, a "junk bond" nem egy új kategória. Kamukötvények azáltal keletkeztek, hogy a Q. az MNB által engedélyezettnél TÖBBET bocsátott ki, de erről nem az MNB tehet.

Azt kell megnézni, hogy a Q tájékoztatója megfelelő volt-e, Elmagyarázták-e, ki a kibocsátó, és van-e OBA, BEVA garancia. Elmagyaráztak, és azt is, hogy nincs OBA vagy BEVA garancia. Legalábbis eddig ezzel ellentétes állítást nem hallottam. Nem lehet utólag minden kockázatos befektetés mögé állami garanciát betenni.

Mészáros Laci 2015.04.07. 22:53:16

@WilburSmith:

De hát ez nem mutyi és nincs sok köze a "pártrendszerhez" sem.

T. Csaba okos szociopata csaló, aki a hasonló jellemű Princz Gábor példáján megtanulta, hogy az elvtelen hízelgést nagyban kell folytatni, így sérthetetlenséget lehet vásárolni. Princznek sikerült Horn Gyuláig eljutnia, T. Csabának csak a külügyminiszterig és a legfőbb ügyészíg, de talán ez is elég lesz

Mészáros Laci 2015.04.07. 22:55:14

@Blogger Géza:

" a Q tájékoztatója megfelelő volt-e"

a portfolió utánajárt, a tájékoztató korrekt volt: az első oldalon lszerepelt, hogy a kötvények összege több, mint az ingatlanos cég tőkéje, leírta, hogy nem aaz ingatlanbefektetési cég lesz a kibocsátó, hanem egy vagyon nélküli kft, ezért a kötvény "a szokottól eltérő kockázatú."

tisztapista 2015.04.07. 22:59:23

Most konkrétan: mi az az 1 kérdés, amit érdemes volna feltenni?

Erre nem kaptam választ. Talán nem figyeltem? Pedig ha itt van az a kérdés, akkor írok Kálmánolgának, hogy tegye má' fel, mert ezzel egyből leváltja a Fideszt 20 évre.

Mészáros Laci 2015.04.07. 22:59:47

@Pan Modry:

"ehhez asszisztalt az MNB, az ugyeszseg es a politikai elit."

sem az MNB, sem az ügyészség, sem az elit nem asszisztált.
a kötvénykibocsátás teljesen asszisztencia nélküli folyamat.
- vállalatnak forrás kell (ami a bankhitelnél olcsóbb)
- üzleti tervet készít
- engedélyt kér a pénzügyi felügyelettől
- a felügyelet elllenőrzi kibocsátási tájékoztatót
- ha a kibocsátás meghaladja a cég tőkéjét, a felügyelet könyvvizsgálói hitelképsségi jelentést kér be (és megköveteli, hogy ezt fel is tüntessék a kibocsátási tájékoztatóban
- a cég megbíz egy forgalmazót a kibocsátás szervezésével
- befektetők lejegyzik a kötvényeket

ennyi.

Netuddki. 2015.04.07. 23:00:04

"A Fidesztől csak egy dolgot kell megkérdezni"

- Utolsó kívánság?

Blogger Géza 2015.04.07. 23:00:31

@Szarvas Norbert: Ha az elmúlt öt évről van szó, akkor hiányolom az önkritikát. Ugyanis ha az elmúlt 5 évben a kormányzat bármiben növelte szerepvállalását, szigorúbban szabályozott egy szektort, előnyben próbálta részesíteni a közösségi tulajdont a magántulajdonnal szemben, menetrendszerűen beindult az óbégatás. "Kitört a kommunizmus, diktatúra van, itt a küszöbön a fasizmus, vége a demokráciának, oda a kapitalizmus stb-stb." Most pedig pont az bizonyosodott be, hogy a piaci mechanizmusok semmiben nem segítettek ebben a botrányban, és az állam erősebb kontrollfunkciója lett volna kívánatosabb. Illetve ha állami tulajdonban lett volna a közpénzekből vásárolt állampapírszámláinak a kezelése, akkor sok pénz nem tűnt volna el, ami így viszont eltűnt. De valahogy a liberális megmondóemberek önkritika helyett továbbra is a kormányzatot szidják (ez amúgy a legkönnyebb), ez minden, ami eszükbe jut.

Mészáros Laci 2015.04.07. 23:01:11

@tisztapista:

ezen én is merengtem, és megkaptam a választ:

"ekkora hatalommal felruházva hogyan lehetségesek ilyen történések a keményen dolgozó kisemberek kárára?"

Mészáros Laci 2015.04.07. 23:03:26

@Blogger Géza:

Inkább a kormány részéről lenne szükség önkritikára.

Kb az ötvenes évekre nyilvánvalóvá vált, hogy a központi irányítás NEM MŰKÖDIK. A fidesz ennek ellenére azt gondolka, hogy lehet mindent centralizálni, állami kézbe venni, irányítani, a nép fölött pedig atyáskodni. Ez a rettentően kártékony szemlélet nem csak a célközönség, a Nép Egyszerű Gyermeke fejébe rágja bele magát, de nagyon sok értelmiségi fejébe is: "oldja meg a kormány"

de hát a kormány tizedannyit sem tud megoldani, mint amennyit (már eddig is) magára vállalt...

Netuddki. 2015.04.07. 23:03:58

@Blogger Géza: Ó bazmeg gejza! Ekkora böszmeséget se hallottam még századvéges pénzmosodástól! Akkor most a szíjgyártó vágta a szallagot a tarsollyal, vagy nem-e vágta-e?
Balfasz fideszesek, fideszes balfaszok!

Blogger Géza 2015.04.07. 23:06:21

@tisztapista: Szerintem az, hogy "mikor mond le?". Aztán már mindegy, hogy ki vagy miről, csak "valakimonnyonle" Egyeseknek még akkor is csak a "monnyonle" jut eszükbe, ha rossz az időjárás. Arról elmélkedni, hogy hol volt a hiba a rendszerben, és hogy a kéne csinálni a jövőben, már nehezebb ügy, ahhoz gondolkodni is kéne. A "monnyonle" egyszerűbb.

Mészáros Laci 2015.04.07. 23:07:22

@nicktolvajmentesítő_kovi1970:

nem kéne annyi összeesküvéselméletet olvasnod :)

Blogger Géza 2015.04.07. 23:08:48

@nicktolvajmentesítő_kovi1970: És? Amikor átvágta a szalagot, szerinted tudta, hogy csal a Q? Kuncze lemondott, amikor egy maffiózóval fényképezték?

Netuddki. 2015.04.07. 23:09:04

@Mészáros Laci: Olvasni? Biztos valaki összemontírozta őket a fényképen. :P

Blogger Géza 2015.04.07. 23:10:24

@Mészáros Laci: Hát itt eltér az álláspontunk, és nem nevezném "központi irányításnak" sem azt, ha közpénzeket csak állami pénzintézetnél lehet tartani, sem azt, ha erősebb a kontroll a brókercégek és az egész pénzügyi szféra felett.

Netuddki. 2015.04.07. 23:10:57

@Blogger Géza: Kijafszom az a kunce? Ha bűnözött a fidesz mér' nem csukta le? Akkor meg mijatökömet hordasz itt össze-vissza?

Mészáros Laci 2015.04.07. 23:16:57

@nicktolvajmentesítő_kovi1970:

Mi sem álljon tőlem távolabb, mint Sz. Péter mosdatása, de az a fénykép speciel T. Csabának volt fontos. Pint ugyanúgy, ahogy Princz annak idején meghívta a postabank közgyűlésre Horn Gyulát, aki azt sem tudrta, mi az az alárendelt kölcsöntőke, de azért adott Princznek pár tízmilliárdot. 1996-ban.

Mészáros Laci 2015.04.07. 23:18:15

@Blogger Géza:

"ha közpénzeket csak állami pénzintézetnél lehet tartani, sem azt, ha erősebb a kontroll a brókercégek és az egész pénzügyi szféra felett. "

Közpénzeket jelenleg CSAK a kincstári egységes számlán lehet tartani. Vállalatok (magán és állami vállalatok) azonban oda teszik a pénzüket, ahová akarják.

dunántúli gyerek 2015.04.07. 23:19:45

'Kb az ötvenes évekre nyilvánvalóvá vált, hogy a központi irányítás NEM MŰKÖDIK'

Az 50es években Kína GDPje az amerikainak pár %-a volt, nemsokára megelőzi. Ők nem hallottak róla hogy ez így nem müxik.

Mészáros Laci 2015.04.07. 23:19:45

@Blogger Géza:

Nem hiszem, hogy az erősebb kontrol egy centivel is javítaná a helyzetet. Egy törvény csak annyit ér, amennyit be lehet tartani belőle. A fidesz-kormány működése pedig azt mutatja, hogy vannak, akire nem vonatkoznak a törvények. Vannak egyenlőbbek.

Mészáros Laci 2015.04.07. 23:21:06

@dunántúli gyerek:

Bizony, hetvenes évekre a kínaiak is rájöttek, hogy a központi irányítás nem működik, és fokozatosan áttértek a kommunista párt által irányított kapitalizmusra. Azóta pörög a gazdaságuk.

Mészáros Laci 2015.04.07. 23:23:19

@nicktolvajmentesítő_kovi1970:

Megállapítthatjuk akkor, hogy egy bűnözővel közös fényképért még szerinted sem lehet lecsukni (vagy akár lemondatni) egy minisztert?

dunántúli gyerek 2015.04.07. 23:26:44

@Mészáros Laci: A kapitalizmus központilag irányított Kínában, ahogyan a náci Németországban is az volt.

Finomabb eszközökkel az USA-ban is központilag irányított kapitalizmus van a magántulajdonú, monopol Jegybank gyakorol meghatározó befolyást a folyamatokra.

dunántúli gyerek 2015.04.07. 23:28:00

@Mészáros Laci: 'Nem hiszem, hogy az erősebb kontrol egy centivel is javítaná a helyzetet.'

Mo. 2010es és mostani gazdasági állapota közötti különbség ezt nemigen támasztja alá.

Mészáros Laci 2015.04.07. 23:32:57

@dunántúli gyerek:

kínában egypártrendszer és piacgazdaság van, annyira durva piacgazdaság, ami még a száz évvel ezelőtti USA-ban sem volt.

központi szabályozásra azért van szükség (minden piacgazdaságban), mert az úgynevezett piaci egyensúly a gyakorlatban nem stabil.

sumes67 2015.04.07. 23:33:02

@Mészáros Laci: A kérdés: ha minisztérium közpénzt az államháztartási törvény alapján csak az államkincstárnál lehet tartani (ez így van), akkor kinek volt az érdeke ezt kijátszani közbeiktatott külügyes céggel. (T.Csaban kívül?)

Mészáros Laci 2015.04.07. 23:34:46

@dunántúli gyerek:

a gazdasági állapotunk leginkább annak köszönhető, hogy a gazdag németek több Audi TT-t vásárolnak, továbbá annak, hogy a kozéptávon rossz kilátásaink miatt elég gyenge a forint, így kevesebbet importálunk.

Mészáros Laci 2015.04.07. 23:37:01

@sumes67:

"kinek volt az érdeke ezt kijátszani közbeiktatott külügyes céggel"

Ez félreértés: a kereskedőházak hálózatát évekkel ezelőtt kezdték létrehozni, a Magyar Nemzeti Kereskedőház nevű cég ezeket fogta össze, még a miniszterelnökség irányítása alatt. Akkor kerültek át a KüM alá, amikor Sz. Pétert kinevezték miniszternek.

dunántúli gyerek 2015.04.07. 23:37:29

@Mészáros Laci: 'központi szabályozásra azért van szükség (minden piacgazdaságban), mert az úgynevezett piaci egyensúly a gyakorlatban nem stabil.'

Erre lenne szükség Európában (Mo-n) is, és be is vezetik majd ha már muszáj lesz. A sok puhos európainak nehéz lesz lenyomni a torkán, amíg kilátszanak a szarból, egyetlen liberálisdemokrata politikus sem fogja bevállalni.

De lesz még 130 év a nyugdíjkorhatár ohne minimálbér.

dunántúli gyerek 2015.04.07. 23:38:11

@Mészáros Laci: Szerencsére a sikert nem kell magyarázni.

Mészáros Laci 2015.04.07. 23:40:13

@sumes67:

Hogy a kereskedőház pénze a Quaestorhoz került, az elsősorban T. Csaba érdeke volt, mert ennyi pénzt (3.8 milliárdot) lakossági kötvényeken keresztül sokkal nehezebben és költségesebben tudott volna összeszedni. Így meg "egyben" megkapta.

Sz. Péter itt a fiatal karrierista, aki azt hiszi, hogy erős gazdasági hátteret tud építeni. Két szociopata nem fér meg egy csárdában, vagyis az okosabbik át fogja verni a másikat, és most T. Csaba tapasztalata győzött.

Mészáros Laci 2015.04.07. 23:41:15

@dunántúli gyerek:

A fociban nem, de a gazdaságban bizony meg kell nézni a siker hátterét is. Lásd Quaestor -- nagyon sikeres cég volt, egészen idén márciusig.

dunántúli gyerek 2015.04.07. 23:42:44

@Mészáros Laci: 'gazdasági állapotunk leginkább annak köszönhető, hogy a gazdag németek több Audi TT-t vásárolnak'

helyett

www.tozsdeforum.hu/extra/auto-2/tovabb-hasit-az-audi/

'A német autógyár legnagyobb piaca változatlanul Kína, ahol 15 százalékkal emelkedtek az eladások, és meghaladták az 50 ezer darabot. A második helyen az Egyesült Államok áll, itt 14 százalékkal több Audit vásároltak.'

Mészáros Laci 2015.04.07. 23:43:10

@dunántúli gyerek:

európának pont az a baja, ami orbánnak is, sőt orbánnak még fokozottabban: nem tudnak hosszú távra tervezni, mert a választók rövid távon akarják jól érezni magukat.

Mészáros Laci 2015.04.07. 23:45:22

@dunántúli gyerek:

nekem aztán tök mindegy, hogy németek vagy kinézerek, de a lényeg az, hogy a magyar gazdaság sikere jelenleg a győri audi gyár robogó exportjából meg a mekméti merdzsógyár exportjából áll.

ha a kinézerek más autótípust kezdenek preferálni, a németek meg kicsit lelassulnak, a magyar gazdaság úgy fog zuhanni, mint a kő, lásd 2009.

sumes67 2015.04.07. 23:45:32

@Mészáros Laci: nem értem. Ott egy valag pénz, ami CSAK az àllamkincstárban lehetne,vagy valamire felhasználva a nemzeti faszomnál. Erre nemzeti kihelyezi parkolni csabihoz. Erről van szó.
Kinek az érdeke?

dunántúli gyerek 2015.04.07. 23:48:17

@Mészáros Laci: 'a magyar gazdaság sikere jelenleg a győri audi gyár robogó exportjából meg a mekméti merdzsógyár exportjából áll.'

Ez azért érdekes, mert 2007-2008ban mind2 autógyár többet adott el mint most, a magyar gazdaság mégis rossz pályán mozgott.

Igaz, a Merci még nem termelt, de nehogy már baj legyen hogy most meg de. Jöhetne a BMW is.

dunántúli gyerek 2015.04.07. 23:50:13

@Mészáros Laci: Ez amerikára is igaz lehetne, csak ott nincs demokrácia, hanem van helyette központi gazdaságirányítás.

Ez kell itt is. Orbánhoz fogható hosszú életü csúcspolitikus pedig sehol nincs Európában, ami pont a hosszabb távú terveket segíti elő.

Blogger Géza 2015.04.07. 23:50:25

@Mészáros Laci: Ez nem igaz, a MÁK nincs is arra felkészülve, hogy minden közpénzt kezelő szervezet minden számlavetetési igényét kielégítse. Talán előbb tájékozódni kéne, és nem azon siránkozni előre, hogy úgyse vonatkoznak majd egyesekre a törvények.

"A kormányzati elképzelés végrehajtása viszont egyáltalán nem egyszerű, a MÁK ugyanis több szempontból sincs felkészülve arra, hogy közel 3200 település és több megyei önkormányzat folyószámláit vezesse."

www.napi.hu/magyar_gazdasag/ujabb_funkciot_nyel_be_az_allam.595659.html

@sumes67: Ez neked is szól.

Mészáros Laci 2015.04.07. 23:51:57

@sumes67:

NEM. Az a valag pénz a magyar nemzeti kereskedőház pénze, amit a kereskedőházak kiépítésére és üzemeltetésére használjatnak. Induláskor megkaptak pár milliárd forintot azzal, hogy ebből kell élniük amíg önfenntartóvá válnak. A még fel nem használt pénzeket államkötvénybe fektethetik. Ezt az államkötvényt BÁRMELY brókerházon keresztül megvehetik T. Csaba volt a haveri bróker, nyilván hozzá rakták be.

Most persze kínos helyzet van, mert T. Csaba sok szálon kötődik már Sz. Péterhez. rengeteg szívességet tett (biztos vagyok benne, hogy sok fideszes kötvénytulajdonos március közepe táján megkapta még a pénzét a Quaestortól, kamattal együtt). Így jár, aki maffiózókkal barátkozik.

Blogger Géza 2015.04.07. 23:52:04

@Mészáros Laci: Ennek ellentmond az, hogy bevállalta az eladósodás csökkentését, ami rövid távon komoly politikai áldozatokkal jár, ellenben hosszú távon kívánatos.

Blogger Géza 2015.04.07. 23:53:34

@Mészáros Laci: És persze annak is, hogy a 2010-es kormányváltás UTÁN elhatározta az Audi, hogy bővít Magyarországon.

Mészáros Laci 2015.04.07. 23:54:37

@dunántúli gyerek:

nagyon messze vagyunk egymástól, nehéz ezt így folytatni, egészen alapvető összefüggéseknél kéne kezdeni, amiket nyilván nem fogsz elhinni, mert nem egyezik a meggyőződéseddel... szóval inkább hagyjuk, te megmaradsz a hitedben, én meg megyek aludni.

sumes67 2015.04.07. 23:55:29

@Mészáros Laci: az a pénz nem a kereskedőházé volt, hanem a külügyminisztérium még fel nem használt pénze,előirányzata, költségvetése, nevezzük bárminek. Csak nekem furcsa, hogy állami pénz a jó törvény ellenére (hol kell tárolni)kikerül csabi privát cégéhez? Nem kellene megszorongatni valaki tökeit?

dunántúli gyerek 2015.04.07. 23:55:48

@Mészáros Laci: Jobb is, hátha megálmodod az elméleteidet alátámasztó tényanyagot.

Mészáros Laci 2015.04.07. 23:56:12

@Blogger Géza:

A csökkenés bevállalása semekkora áldozatokkal nem jár, sőt, lehet vele kampányolni.

A telnyleges adósságcsökkentés, na az komoly áldozattal járna. Azt nem is csinálja.

Mészáros Laci 2015.04.08. 00:00:35

@Blogger Géza:

Én nagyon örülök, hogy az audi bővít magyarországon. Semmi bajom ezzel. A merdzsőval sincs bajöm.

Azzal van bajom, hogy kurva nagy az államadósság, és hogy a manyup visszaállamosításából beszedett 3000 milliárdot nem adósságcsökkentésre fordította, az a pénz valahogy "elfagylaltozódott" 2011 folyamán. És azóta sem képes féken tartani a haverok szapora kezét.

A magas államadósság pedig életveszélyes kiszolgáltatottságot jelent. Most éppen szerencsénk van, mert alacsony kamatok mellett finanszírozni lehet az adósságot, de ha picit emelkedik a nemzetközi kamatkörnyezet (és ennek vannak már előjelei), az nagyon megszívatja az országot.

Mészáros Laci 2015.04.08. 00:04:30

@sumes67:

"az a pénz nem a kereskedőházé volt"

dehogynem. még kb másfél évig ebből kell működniük.

"állami pénz a jó törvény ellenére (hol kell tárolni)kikerül csabi privát cégéhez"

nem tudom többféleképpen elmondani. államkötvényt vettek rajta (legalábbis ezt mondják). bármely brókercégen keresztül vehettek volna. T. Csaba benyalta magát a Sz. Péterhez, ezért rajta keresztül vették.

Hogy volt-e ott valóban államkötvény, vagy csak hamis kimutatás, azt nem tudom.

Mészáros Laci 2015.04.08. 00:07:21

@Blogger Géza:

az önkormányzatok eddig nem az államkincstárnál tartották a pénzüket. de a költségvetési intézmények már 20+ éve csak ott tarthatják a pénzüket. az álllamkincstárt a lupis botrány után hozták létre (néhány nagy minisztérium sok pénze ragadt benn a bedőlt brókerháznál).

Blogger Géza 2015.04.08. 01:05:12

@Mészáros Laci: Hogyne járna, nem lehet azt az osztogató-eladósítópolitikát folytatni, ami 2002 és 2008 között volt, és amely az MSZP 2006-os újraválasztásához vezetett. Igaz, utána jött az államcsőd.

Blogger Géza 2015.04.08. 01:09:04

@Mészáros Laci: Ez is téves, a többsége direkt államadósság-csökkentésre ment. Enélkül nem lehetett volna a 2010 közepi 85%-os eladósodást mára 77% körülire visszaszorítani.

„a 2945 milliárd forintos, 2011-ben államosított magánnyugdíjvagyonból eddig 2020 milliárdot fordítottak közvetlenül adósságcsökkentésre, 233 milliárd forintot utaltak vissza a lakosságnak reálhozamként, mintegy 500 milliárdot fordítottak a nyugdíjkassza hiányának csökkentésére, 200 milliárd forintnyi értékpapírt pedig a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőnél helyeztek el.”
www.hirhatar.hu/hir/tessek-mondani-hova-lett-a-magannyugdijam

Mészáros Laci 2015.04.08. 01:09:59

@Blogger Géza:

Mondom, a BEVÁLLALÁS, amit a szájával csinál, ingyen van. A tényleges adósságcsökkentéshez már nincsen ereje. 1998-ban még volt.

Mészáros Laci 2015.04.08. 01:11:17

@Blogger Géza:

Ne csapjuk be magunkat a számokkal, almát körtével...

Mészáros Laci 2015.04.08. 09:57:46

***

kicsit visszaolvasva az előző hozzászólásokat, látványos a süketek párbeszéde: a kormánnyal szimpatizálók és a kormányt támadók már csak azért sem érthetik meg egymást, mert a néhány információmorzsát egészen más képbe illesztik bele.

Akik annak idején a szocikat démonizálták, most elfogadóbbak a fidesszel szemben, és fordítva.

Az erős érzelmek megdöbbentő mértékben eltorzítják a gondolkodást.

Bobby Newmark 2015.04.10. 11:44:02

@Blogger Géza: Szóval az, hogy a kormányzat az elmúlt öt évben azzal foglalkoztatta a hivatalait, hogy lehetőleg minél több mindent lenyúljon a haveroknak, plusz hogy minden létező eszközzel üldözze az "ellenséget", és közben a puszipajtások csalásaihoz asszisztált, az NEM az ő hibájuk.

Értem én, persze. Csak nyilván az agyamat kell messzire dobnom, meg kinyújtanom a nyelvemet a megfelelő narancsos ánuszrózsa felé, és rögtön a helyére ugrik minden ebben az érvelésben...

Bobby Newmark 2015.04.10. 11:50:24

@Blogger Géza: Igen kurvára egyszerű a megoldás: a jóelvtársakat is ellenőrizni kell, akkor is ha haver, akkor is, ha családtag.

Ez lenne az alap egyébként egy jogállamban, de úgy látszik már nemcsak elnézett, de kifejezetten elvárt dolog is az elképesztő mértékű korrupció ebben az országban.

ELVÁRÁS lett, hogy az épp aktuális kormányon lévő párt minden eszközzel megvédje a bűnöző haverjait. Fel sem merül már gondolat szinten sem, hogy az állam felderítse a bűnözést, csalást, ha haverról van szó.

Fasza, tényleg. Éljen a Fidesz, meg az ország, amit épít! [vastaps]

Én már komolyan csak azt nem értem, hogy nincs olyan elkeseredett ember, aki magával vinne egy-két vezető Fideszest az öngyilkossága során?

Bobby Newmark 2015.04.10. 11:52:22

@dunántúli gyerek: Na, akkor szaladj melósnak Kínába, az valóban kibaszott jó dolog. Ha esetleg magadtól nem jöttél volna rá, miből is van a kínai gazdasági növekedés, akkor kipróbálhatod magad is.

Bobby Newmark 2015.04.10. 12:37:14

@Blogger Géza: És mi a faszért nincs rá felkészülve, ha EZ A FELADATA?

Ja, tudom, nem volt idő rá még megjavítani, és nyilván ez is az elmú'tötév előtti elmú'tnyó'cév hibája. Nyilvánvaló.

Blogger Géza 2015.04.10. 18:30:14

@Bobby Newmark: Mondjuk most hogy mondod, tényleg jó kérdés, hogy ha a baloldaliak ennyire okosok, 8 év alatt miért nem tették alkalmassá arra, hogy az ÖSSZES közpénzt kezelje.

Blogger Géza 2015.04.10. 18:31:24

@Bobby Newmark: Ki az a "bűnöző haver", akit megmentettek?

Bobby Newmark 2015.04.10. 18:39:49

@Blogger Géza: De ha ők nem, akkor a "rakják rendbe az országot kétharmaddal" felhatalmazást kapott banda őt év alatt miért nem?

Tudod, lelkes Fidesz szavazó maradtam volna 2010 után is, ha legalább a szikráját láttam volna az akaratnak, hogy rendbe akarják rakni ezt az országot.
De az ilyen ügyeken látszik tisztán, hogy az mekkora egy ordas kamu volt, ismét csak a zsebeiket akarják degeszre tömni, meg uralkodni.
Látszik gyönyörűen, hogy mi a fontos nekik, és mi a cél.

Hát tudod az ilyenekért a kurva annyát a bandának.

Blogger Géza 2015.04.10. 18:42:26

@Bobby Newmark: Ere nem számított senki. Másrészt minden egyes alkalommal, ahogy erősítették az államon, beindult a visongás, hogy itt a kommunizmsu/fasizmus/vége a demokráciának stb-stb. Ilyen ellenszélben nehéz azért dolgozni.

Bobby Newmark 2015.04.11. 12:40:06

@Blogger Géza: Hát ja, ez azért lehet, mert ez nem a rendberakása az országnak, hanem az ELLOPÁSA. Nézz utána annak a kifejezésnek, hogy "state capture", aztán hasonlítsd össze a helyzettel.
Csak mondom, hogy ez az uralkodó eliten kívül MINDENKI megszopja, akár tapsol nekik hozzá, akár nem.

Hihetetlen, hogy bazdmeg te még képes vagy a szocikat köpködni, mikor körülbelül tizedannyit loptak, feleannyit balfaszkodtak, és mindezt ezredannyira pofátlanul.

Blogger Géza 2015.04.11. 14:44:10

@Bobby Newmark: A state capture a baloldal legújabb frusztrált lózungja arra, hogy a Fidesz él a ráruházott hatalommal. :) Ezt sokkal inkább lehetett volna használni a Tocsik-botránynál és számtalan hasonló esetben. Nem igazán látok minőségi különbséget azt leszámítva, hogy most még semmiféle "lopást" nem sikerült bizonyítani, szemben az MSZP-SZDSZ hosszú listájával.

Bobby Newmark 2015.04.11. 16:11:42

@Blogger Géza: Jó, hát oké, legyél egy vak fasz, nekem mindegy.

Érdekes módon egyetlen MSZP vagy SZDSZ vezető sincs még börtönben a hosszú lopólista alapján, pedig rendőrségtől közigazgatáson át ügyészségig mindenki a Fidesz zsebében van.
Ennyit a korábbi bűnökről.

A state capture-ről meg annyit, hogy nincs már állami apparátus, ami ne Fidesz kézivezérlésű lenne, az alkotmány egy kupac fos, az alkotmánybíróság és a köztársasági elnök kirakat, és nem lehet őket leváltani.

Mondom, nézz utána, hogy mit jelent ez a kifejezés. Biztosíthatlak róla, hogy nem a magyar baloldal találta ki. Csak vesd össze a tényeket a feltételekkel.

Persze, tudom, hogy nem fogod megtenni, mert meg vagy véve kilóra, és nyalod a segget amiért fizetnek, nem dolgod gondolkodni, valószínűleg képtelen is vagy rá.
Őszintén nem tudok elképzelni ennél szánalmasabb féreg viselkedést...

Blogger Géza 2015.04.11. 16:16:28

@Bobby Newmark: A parlament és kormány azért van választva, hogy meghozza törvényeket és kormányozzon, az apparátusnak ezt végre kell hajtania, és nem öncélúan kell működnie, ez így természetes. Miért akarnád leváltani a köztársasági elnököt? Vagy az AB-t? Eddig sem váltották le, mert épp valakinek nem tetszett. Inkább te nézz utána az alapvető alkotmányos dolgoknak, mert nagyon tájékozatlan vagy.
süti beállítások módosítása