Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

A Buda-Cash botrány háttere?

2015. február 24. - Szarvas Norbert

budacash.GIFMa reggel robbant a bomba, amikor az MNB hatóságilag felfüggesztette Magyarország legnagyobb brókerházának a tevékenységét. Kivonultak a biztosok, akik mostantól tüzetesen átvizsgálják a cég ügyeit, intézik a folyó ügyeket. A felfüggesztés nem jelent automatikus bezárást, viszont a Buda-Cash a vizsgálat alatt nem fogadhat be új ügyleteket, nem teljesíthet az ügyfelei számára kifizetéseket. Az már most látszik, hogy komoly pofont kapott a magyar pénzügyi kultúra, hiszen a legstabilabbnak gondolt brókerháznál derültek ki csibészkedésre utaló dolgok. De akkor mihez fognak kezdeni az ügyfelek? Mit mondott nekem az MNB? Miért nem dolgozom a Buda-Cash-el évek óta? Mi lesz a NYESZ számlákkal és a befektetésekkel, TBSZ számlákkal? Merre fog tovább haladni a pénzpiac? Sok kérdés... El is kezdem a megválaszolását.

Az MNB a befektetőket védi

A befektetők védelmében azonnali hatállyal felfügesztették a tevékenységi engedélyét a Buda-Cash-nek, aminek köszönhetően a további jogsértések elkerülése végett az ügyfelek nem nyúlhatnak a pénzükhöz. Kizárólag a nyitot pozícióikat zárhatják le. Hibás feltételezés belefutni a CHF árfolyam robbanásából eredő problémába. Gyakorlatilag az elszenvedett 10 milliárd forintos veszteségen felül az igazi problémát az jelenti, hogy a Buda-Cash nem tud elszámolni megfelelően az ügyfeleivel. Nem tud bizonyos értékpapírszámlákat és mutatott árfolyamokkal megfelelően elszámolni. Az intézkedések visszavonásig, de legfeljebb a vizsgálat lezárásáig maradnak érvényben. Alapvetően ez nem a Buda-Cash halálát jelenti. Az MNB feltételez valamit, amit ki akar vizsgálni. Ehhez statikus álapotot termetett meg a Buda-Cash-nél, illetve megelőzés céljából felfügesztett. Még nem bizonyosodott be semmi, ezért nem is szabad pánikolni.

Mihez kezdenek az ügyfelek?

Három alapvető termék típusa volt/van a Buda-Cashnek. Az egyik a Nyesz, a másik a TBSZ számla illetve a sima befektetési alapokhoz használt Top player és egyéb befektetési számla. A legfontosabb ebben a helyzetben a nyugodtság. Nem szabad kapkodni, de el kell fogadni, hogy az MNB mindent megtesz az ügyfelek védelmének érdekében. Amennyiben a legrosszabb következik be és a Buda-Cash fizetésképtelenné vált, onnantól kezdve a BEVA (Befektetői-védelmi Alap) nyújt 20 ezer euróig (6M forint) kártalanítási garanciát. Ez természetesen nem védi meg azokat a befektetőket, akik ezen összeghatár feletti opciókkal rendelkeznek. A BEVÁnak jelenleg 12 milliárd forint vagyona van. Amennyiben ez nem elegendő, akkor rendkívüli befizetést rendel el a tagok között, amivel kipótolja a hiányzó összeget. A Buda-Cashnél feltételezett 100 milliárd forintos nagyságrendű hiány a brókercég mellett négy érintett pénzintézettel kapcsolatban jön össze. Így jelenleg nem tudni, hogy mekkora rész esik a BEVA-ra, és mekkora hányadot tesz ki az OBA érintettsége.

TBSZ- Tartós Befektetési Számlát 3/5 évre kötötték az ügyfelek. A Buda-cash által kezelt TBSZ számlák jelentős részének még messze van a kifutása. Innentől kezdve nem javaslom jelen pilanatban a szerződések bontását, opciók lezárását. A TBSZ számlák esetében értelmetlen lenne a pénzt megpróbálni visszaszerezni, mivel alapvetően egy hosszútávú stratégiát követnek a portfóliók. Abban lehetünk biztosak, hogy az MNB nem fogja magukra hagyni a TBSZ-eseket. Elképzelhető az a jogi állapot, amiben lehetőséget teremtenek arra, hogy a Buda-cash által kezelt TBSZ számlákat a Buda-cash összeomlása esetén más pénzügyi szolgáltatók átvegyék és azonos feltételekkel tovább működtessék azt. 

Nyesz- A nyugdíj-előtakarékossági számlák sosem tartóztak a kedvenceim közé, pontosan sebezhetőségük és befektetési lehetőségeik miatt. Szinte mindig más alternatívát kerestem az ügyfeleimnek az öngondoskodásra, ami stabilabb, önműködőbb és biztonságosabb. Felkerestem az MNB forrásomat, akivel egyeztettem. Az MNB nem hivatalos álláspontja szerint, abban az esetben HA a Buda-Cash-t végleg bezárják, lehetőséget fognak biztosítani arra, hogy a meglévő Nyesz számlákat más szolgáltatók vegyék át. Jelen pillanatban az még nem tisztázott, hogy lehetőség van e a Nyesz számla felmondására és oly módú kifizetésre, hogy a kifizetett tőke (állami támogatás off) ne számítson adóköteles mádoslagos jövedelemnek. Vélhetően ez egy rendkívüli eshetőség lenne, amit külön NAV állaspont szerint kellene kezelni. De még itt nem tartunk, mivel csak feltételezés van és nem tény.

A Buda-Cash telefonos ügyfélszolgálata nem elérhető jelen pillanatban. Az MNB azt tanácsolta, hogy bármilyen ügyintézést (pl.: Nyesz adóigazolás) esetén könyvelt postai levélben kell lebonyolítani. A levelet egyidejűleg az MNB-nek és a Buda-Cash-nek is el kell küldeni (amit a biztosok fognak kezelni). 

Miért nem dolgozom velük? Nem hivatalos sztori!

Mivel hivatalosan partnerek vagyunk (még...), ezért titoktartásra vagyok kárhoztatva. Viszont annyira markáns kepernyofoto_2015-02-24_15_40_28.pngtörténetem van az indokról, amit szeretnék veletek látatlanba megosztani. Pár évvel ezelőtt történt az eset, amikor az egyik akkoriban nagyon felfújt forint dinamikus eszközalapjukba javasoltak befektetni. Az alap jellegzetessége volt, hogy befektetés után az árfolyam zuhant, amikor minden más is zuhant. Mjad amikor minden más emelkedett, ez az alap tovább zuhant. Aztán amikor mindenki zuhant, akkor itt is zuhanás volt. De amikor a piac végre helyrejött, itt akkor is mélyrepülésben voltunk. Amikor felelősségre vontam az alapkezelőt, az mosolyogva rámnézett, valami viccel elütötte a dolgot, majd közölte, hogy semmi gond nincsen, mert átnevezik az alapot és minden király lesz. Ez volt az a pont, amikor én befejeztem a sztorimat azzal a brókerházzal, akiknek köszönhetően az azt megelőző években az ügyfeleimnek 50-100%-os hozamot tudtunk elérni 1 év alatt egy rendkívüli helyzetben (válság utáni fellendülés).

Szerintem egy befektető vállalatnak egyetlen kincse a megbízhatóság. Ha ezt a vagyonát elveszti, akkor lefőtt a kávé. Akármi lesz a vizsgálat eredménye, már a maga a gyanú is elég ahhoz ezen a területen, hogy a befektetők bizalmát elveszítsék. Elveszítsék, ahogyan egyetlen ember rossz, nemtörődöm válasza miatt az enyémet is elvesztették.

Hova tovább?

Kicsit tovább szeretnék látni a Buda-Cash sztorin. A napokban gyermekprogrammal kapcsolatban beszélgettem ügyfelemmel biztosítói termék kontra brókerházon keresztül intézett befektetői alappal kapcsolatban. Megkérdezte konkrétan, hogy miért éri meg neki drágább biztosítón keresztül intézni a dolgokat, mint máshogy? A válaszom meglepő, de megfontolt lehet szerintem. Azét jobb, mert biztonságosabb. Ha ma kérdezné meg tőlem, akkor tuti azt válaszolnám, hogy azért biztosító, mert nem Buda-Cash. Tőkeerősebb és rendszerszinten stabilabb. 

Ma Magyarországon a piac elindult egy jó irányba, ahol felmérték a befektetett tőke pozitív hatásait és lehetőségeit. Ma már nem elégszünk meg annyival, hogy ha van pénzed, tedd be a bankba. Abba a bankba, ami ezentúl már negatív kamatot is adhat.  Új irányt kellett szabni a hétköznapi emberek befektetéseinek. Itt fedezte fel magának a piac a befektetési alapokat. Nyugaton ugyan már évtizedes története van ezeknek a befektetéseknek, Magyarországon csak a sokszor agyonsajnált és lenézett pénzügyi tanácsadócskák eröltették az elmúlt évtizedben a sztorit. Mára azonban egyértelművé váltak ezen alapok banki kamaton felüli potenciálja. Ugye ezekre a termékekre reagált a törvény a TBSZ számlával, adókedvezményekkel. Nagyon sokan válaszottak, választanak a mai napig brókerházakat ezen befektetéseik intézéséhez. 

Sajnos a világgazdaság még mindig eléggé képlékeny, így a pénzünket nem csak a befektetési alapok (kockázati szintjéhez mért) kiszámíthatatlansága veszélyezteti, hanem az adott brókercég stabilitása, törvényessége, fizetőképessége. Az út számomra ott fog folytatódni, ahol eredetileg is elképzeltem. A biztosítók által kínált befektetési alapok lesznek azok a stabil termékek, amik a megfelelő intézményi háttérrel rendelkezve megfelelő lehetőséget kínálhatnak. Nyílván itt most nem a milliárdos emberekről beszélek, hanem azokról az átlag magyarokról, akik akár egy életen keresztül kuporgatták a pénzüket, akiknek a legfontosabb a biztonság és nem akarják a pénzüket egy sebezhető brókercégnek adni, ha van jobb lehetőség.

Szóval nyugalom, és várjuk ki a végét. Mást úgysem tudunk csinálni. Viszont már a jövőt kell elkezdeni tervezni, levonni a tanulságot és tovább lépni lehetőség szerint. Ha szeretnél kérdezni, akkor elérhetsz a szarvas.norbert@iflgroup.hu címen.

Pici kiegészítés a félreértések elkerülése végett:

A befektetési alapokkal nincsen bajom, sőt én is bátran ajánlom az ügyfeleimnek! Fontos, hogy a Buda-Cash nem alapkezelője, hanem  forgalmazója. Nagyon lényeges különbség. A Buda-Cash portfólió kezelést végzett az ügyfelei körében, ami nem egyezik meg az alapkezeléssel. Pontosan emiatt a tény és különbség miatt is gondolom a cikk utolsó részének mondandóját helyesnek, miszerint a piac "felfedezte" magának a befektetési alapokat, ami egy megfelelő út lesz a jövőben. A kérdés az, hogy az alapokat ki hogyan akarja elérni! Biztosítón, bankon keresztül vagy brókercég által?

Tetszik a performance? Ez Like:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr717211939

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szumi 2015.02.24. 17:35:45

Én még nem hallottam olyan brigádról, akik ilyen-olyan hangzatos cégnevek mögé bújva beszedték az emberek pénzét és megállták volna, hogy ellopják azt.

Csibefogó · http://www.isitchristmas.com/ 2015.02.24. 17:38:10

Most nagyon troll leszek, de a Buda Cash Ménesi úti székháza mellett alakult a Fidesz, A Bibó kollégiumban, és vannak szálak, amik összekötik őket.
Én kérek elnézést.

lobaszopiatej 2015.02.24. 17:51:09

Brókernet, OVB, Budacash... mi ebből a tanulság ?!

toportyánzsóti 2015.02.24. 17:59:38

Kínában kivégzés várná a bandát,lehet hogy ez a kínai csoda titka?

tükörfúró 2015.02.24. 18:09:11

Azé sztem nem kicsi az esélye, hogy egy kvázi-ökotárs-receptre felépített egyszerű einstand.

Soha senki egy fillért nem fog viszontlátni, hiszen ezek loptak és óriási a kár.

A még meglévő (nem kicsike!) tőke pedig, szépen a megfelelő számlákra fog legalábbis nagyrészében vándorolni, ennyike.

Soha az életben senki semmit be nem bizonyít

ambbay 2015.02.24. 18:20:43

Tanulság? Engem speciel megerôsít abban a hitben, hogy jobb bizalmatlannak maradni minden olyasmivel szemben, amihez nem értek. Nincs az a bombázó banki ügyintézô hölgy, vagy mr. szuperöltönyös szupermeggyôzô pénzügyi szakember, aki rávenne, hogy az egyébként igen vacakul kamatozó bankbetétembôl plusz 1-2%-kal több hozam kedvéért befektetést csináljak. Sôt, most, hogy az OBA is ilyen szépen csapolódik, komolyan fontolgatom, nem biztosabb -e inkább aranyrudakat venni, és a kert végében elkaparni...

Tudományos libsizmus 2015.02.24. 18:33:36

Nekem az a véleményem, hogy aki tőzsdespekulánsokra bízza a pénzét, az meg is érdemli.

Tudományos libsizmus 2015.02.24. 18:35:02

@Csibefogó:
Halál komolyan, úgy nyitottam meg ezt a cikket, hogy fogadjunk, a Fidesz tehet erről is. Hát, a lottó ötösöm jönne így össze:D

Brix 2015.02.24. 18:38:39

A nagy probléma ott van, hogy a kisbefektetőknek semmi lehetősége nincs normális hozamot elérni, csak ha extrém kockázatokat vállalnak fel. Addig, amíg létezett normális mértékű "kockázatmentes" hozam, el lehetett kerülni a tőzsdét, de 2009-óta az egész fejlett világban a nulla közelébe szorították a kamatlábakat, így a kockázatmentesnek gondolt hozamok is lecsökkentek. A bankrendszer megmenekült az államok által , a társadalom rovására nyomtatott dollár/ euró ezer milliárdokkal, és az embereket újra a tőzsdére kényszerítették, hogy a nagytőke, a bankok és a brókercégek tovább gazdagodjanak.
Az emberek a hozamkényszer miatt újra a tőzsdére kényszerültek , hogy felesleges kockázatokat vállaljanak egy kis hozam elérése érekében, ehhez segítették hozzá a hazai kisbefektetőket a bankoknál rugalmasabban kiszolgáló brókercégek mint a Budacash- ahol igazán lehetett tőkeáttételes ügyleteket kötni, pl opciókat vagy akár alapok százaiból választani a német tőzsdén. ( ha megvette nekik a cég egyáltalán a német tőzsdén és nem saját számlán "papíron" volt csak befektetése...)
Eddig alapjában véve jól menedzselték a disznóságokat , de a svájci jegybank betette nekik is a kiskaput, ahogy a többi brókercégnek Európában. A SAXO BANK, ahol a magyar devizások 90%-a köti a devizaügyleteit, a magyar brókercégeken keresztül, csak a CHF-n 107 millió dollár veszteséget szenvedett el, ami még ott is nagy problémát okozhat....
Itt lenne az idő, hogy EU-s szinten szabályozzák a brókercégek és a befektetési bankok tevékenységét , mert nem csak a Budacash, hanem az összes brókercég és befektetési bank csaló, valamilyen szinten. Késlekedve adják/veszik a termékeket, skalpolják az árfolyamot, jogosulatlan költségeket számolnak fel stb...
Valójában a kisbefektetők 99%-a - főleg ha tőkeáttételben játszik- néhány hét alatt elveszti az ÖSSZES pénzét, még sem tesznek semmit ez ellen a döntéshozók.

rozsdamentes arcél 2015.02.24. 18:40:24

Szerintem érdemes lenne kivárni a végét. Egy 20 éves cég nem hiszem, hogy bűnbanda lenne. Simán lehet, hogy egyszerűen arról van szó, hogy a DRB Bankot (csoportot) is le akarja nyúlni az állam. Több mint 100 fiók, 150 ezer ügyfél, biztos kinézte ezt is Garancsi.

röf 2015.02.24. 19:00:16

Ezzel az egész kificamodott, mocskos pénzvilágról írtak lébenszlaufot.
Úgy kell nekünk...
Mert Rózsi néni nem ért a pénzhez...
(Mondjuk én szarok a tőzsdére.)

Lazarbibi 2015.02.24. 19:01:51

Most már csak egyet nem értek, ha mindenki bukott a svájci frank erősödésén, akkor hová lett a pénz? Úgy tudom a tőzsde nullszaldós játék, amit valaki elveszít, azt más valaki megnyeri.

Csibefogó · http://www.isitchristmas.com/ 2015.02.24. 19:08:43

@Tudományos libsizmus:
Mikor a 90-es években kirobbant a Globex botrány, akkor az egyik soproni kollégám, aki amúgy önkormányzati képviselő is volt Fidesz színekben, azt mondta, hogy felülről „ajánlották”, hogy Globex kötvényt kell venni, mer az a tuti. Most is hasonló a helyzet, csak pepitában.

Csibefogó · http://www.isitchristmas.com/ 2015.02.24. 19:14:47

@Tudományos libsizmus:
Amúgy tényleg nem a Fidesz tehet róla, semmi kétség, hanem a pártok és elitek fölötti érdekek közötti háború egyik üde színfoltja kapott nyilvánosságot. 1997. február 28-án kirobbant Postabankos história megvan? Na, ugyanez van most is, más lapokkal játszva.

Ez a nap se múlt el Rogán botrány nélkül 2015.02.24. 19:15:58

@Tudományos libsizmus: "Nekem az a véleményem, hogy aki tőzsdespekulánsokra bízza a pénzét, az meg is érdemli."

Bruhaha, amikor te a megtakarításodat berakod a bankba, akkor mit gondolsz észlénytóni, hogy a bank miből tud rá fizetni kamatot? Csak talán nem abból, hogy ő is forgatja a te pénzed, nagyobb hozamra spekulál a betéti kamatnál?

Persze ti fideszbolsik mindig is tagadtátok a pénzt, most legalább van egy jó kommuinista napotok. Akár az Internacionálét is elénekelheted a nap zárásaként.

Tudományos libsizmus 2015.02.24. 19:21:38

@Ez a nap se múlt el Rogán botrány nélkül:
Felteszem, nálad a permanens fröcsögés valamiféle belterjes szaporodásra visszavezethető mutáció.

Most jut eszembe, legutóbb úgy felszívódtál, már azt hittük, hazahúzol.

Ez a nap se múlt el Rogán botrány nélkül 2015.02.24. 19:25:15

@Tudományos libsizmus:

Jaj Putyin faszszopóka, nem a Lenin mauzóleum előtt kellet volna rám várnod azzal az AVH-s leszármazott batyufasz elvtársaddal! Onnan nézve tényleg hazahúztam, igaz ti is otthon maradtatatok , ti köcsög fideszbolsi hazaárulók.
Ahogy Veszprém után kinéz, jobb ha többet vissza se jöttök Magyarországra, mert a nép már megkezdte a fideszkomcsik akasztását.

Tudományos libsizmus 2015.02.24. 19:34:26

@Ez a nap se múlt el Rogán botrány nélkül:
@batyu barátunk történetesen nem volt ott. Úgy látszik, akkor már ő is elhajtott téged az anyádba:)

fay rodisz 2015.02.24. 19:54:34

Az MNB részvétele eléggé jól behatárolja, hogy ki és mi van a háttérben.
fideSS kommerek ezt is maguk alá gyűrik.

Ez a nap se múlt el Rogán botrány nélkül 2015.02.24. 19:54:48

@Tudományos libsizmus:

Nem, nem, az a te kurva anyád volt, te AVH-bolsi hibrid fideszbirka

Darth_Vader 2015.02.24. 20:03:54

Zsidók voltak. Nem lesz semmi bántódásuk.

steery 2015.02.24. 20:05:59

@Lazarbibi: Ez nem ilyen egyszerű. A pénz önmagában nem ér semmit. Csak akkor van értéke, ha van mögötte fedezet. Csakhogy a világban jelenleg hatalmas mennyiségű fedezetlen (értsd: kamu) pénz forog jelenleg, ami csak papíron vagy számítógépben létezik (virtuális). Amikor egy pénzügyi manőver (értsd: ügyeskedés) bedől, akkor a virtuális pénz elvész, megsemmisül. Fizikailag a semmi semmivé válik. Az már az ügyfelek egyéni problémája, ha voltak olyan lükék, hogy a valós pénzüket virtuális pénzre váltották át a különféle befektetések (értsd: lenyúlások) segítségével.
Érdemes megnézni a Wall Street farkasa című kis opuszt, ha még nem láttad volna. Abban minden lényeges benne van erről az egész cirkuszról. Most már büszkék lehetünk: nekünk is van saját farkasfalkánk!

Darth_Vader 2015.02.24. 20:36:25

@Ez a nap se múlt el Rogán botrány nélkül:

Mit őrjöngesz itt faszfej? Beragadt az életed során összespórolt 50ezer forintod a brókereknél?

különvélemény2 2015.02.24. 21:02:57

Szerintem, ha minden rendben lenne, már rég nyilatkoztak volna a tulajok, hogy márpedig minden szabályos.
Az hogy teljes kussolás van, azt a gyanút erősíti, hogy tényleg kamuztak, mint az már annyiszor megtörtént a budánál 1000x nagyobb cégeknél is.

kuki123 2015.02.24. 21:49:54

Pénz nem vész el, csak átalakul.
Ennyi

Buda-Cash nekem egyébként alapból nem tetszett...nem most, már 6-8 éve.

Akinek brókercégben benn maradt a cége az ugrott.

A jó eset az ha csak 1-2 súlyos szabálytalánságot találnak, és megbüntetik 100-200 millióra.
De ez roló lehúzás lesz.

Egyébként az egész részvénypiacot fel kellene függeszteni...valós teljesítés nem történik, árú mozgás nem történik.
Mint ahogy írták:pénzügyi manőver (értsd: ügyeskedés)

De ám legyen ...csak akkor ne bróker cégeken keresztül, hanem egyénibe lehessen a dolgot űzni.(persze le kellene tenni valamilyen komolyabb vizsgát ellenőrzött számlával és pénzel -bizonyíthatóan saját- nem hitel stb
A brókercégek azonnal csődbe mennek, és a pénzügyi tröszt mahinációk csökkennek.

kuki123 2015.02.24. 21:52:08

jah és az arany (amit éppen fogsz) az isten
Az még soha nem bukott be...

2015.02.24. 23:27:14

Bukta-Cash.

Eleve ilyen névvel csak csaló cégek futhatnak be.

bkkzol 2015.02.25. 03:14:23

"magyar pénzügyi kultúra" szerintem sehol semmilyen pénzügyi kultúra nincs. Totális szabadrablás , törvényekkel visszaélés, a"adó optimalizálás. Gyakorlatilag soha senkit el nem ítéltek komolyan. Nálunk pl. Princz röhögött az egészen, de a volt német pézügyminiszter is megúszta egy lemondással, Bank os Scotland vezér is lemondott... Junkerből meg EU vezért csináltak. Akkor most kitől mit várhatunk.
Egy számla nélküli lángosért meghurcolnak akik meg milliárdokat sikkasztanak, információkkal visszaélnek, belső kereskedelem, manipulaciók... azok "na jó akkor lemondok" a büntetés.

Dr. Sör Kálmán · http://www.itallexikon.hu 2015.02.25. 03:49:26

Mi a picsa?! De hisz nekem is náluk van a pénzem!

hugsz 2015.02.25. 07:00:54

Cikket már nem is olvasok. Elég a kommenteket. Parádé!!! :-)

Russel Coutts 2015.02.25. 08:29:00

Egy barátom írta, de elgondolkodtató, ezért szó szerint idézem:

Budacash de csodás,... ők voltak a BYC és Balatonfüred büszkeségei: (a hajó közös fő támogatói: Budacash és Balatonfüred, lásd hajó oldalán található BYC és Balatonfüred hirdetési matricákat)
www.youtube.com/watch?v=f-jHeGFuFxs

A bűncselekményeket a leg hatékonyabban élsporttal lehet ratifikálni: Budacash név, milyen jól cseng a vitorlázásban? Vajon hol vannak, a BYC-es Budacash fiúk mostanság? Rozsda-nak, ki is a főszponzora!!!!!
Vajon miért nem lepődöm meg? Marha egyszerű a nyomozók feladata: megnézik az elmúlt 10 év Kékszalagon induló "csúcshajók" reklám feliratait..... A vitorlázást támogató szponzorok legnagyobb része sáros valamiben, a bűncselekményeket a leg hatékonyabban élsporttal lehet ratifikálni. A Balaton tökéletes kifizetőhely.

Vajon mennyit loptak el? ahhh, csupán: 100 milliárd? Vajon hány bűnöző vitorlázott és vitorlázik most is a Balatonon?

Vajon folytatódik az ártatlanok kora? Rauschenberger Miklós, a Budacash hajójának kormányosa, bizonyára semmit sem tudott az egészből, ő csupán kormányozta a Budacash főszponzorált hajóját. Rozsda sem tudott semmiről, csupán vitte a vitorlázós szponzor boltot. Már akkoriban is vicces volt, hogy a tizenkét majom (BYC csúcsvitorlázók) simán és vigyázzállásban megjelentek a kellő időben, a megfelelő kikötőben, ugrabugrálni a Budacash szuper tuningolt-pénzzel vastagon kitömött hajóján. (az egy másik dolog, hogy a tömérdek pénz ellenére soha nem tudtak nagy versenyt nyerni)

Tehát vegyük sorjában: kik voltak a "haszonélvező sportolók" akik a Budacash hajókon ugráltak fel alá vezényszóra mint a "12 majom". Ezen a ponton megjegyezném azt is, hogy évente tízmilliós költségekkel járó technikai sportágról beszélünk, tehát esetünkben egyértelműen az élsport fejlődésével kőkemény relációban áll egy bűnözői csoport, mely Balatonfüredhez köthető, és azon belül is, a Budacash hajóin jobbára BYC vitorlázók szerepelnek, de a képlet ennél sokkal egyszerűbb, beírod a google-ba: "Budacash hajó" és meglátod, kik a Budacash szabadidejének "főszereplői" (BYC vitorlásclub vitorlázói köszönnek vissza a képeken)
www.google.hu/search?tbm=isch&q=Budacash+haj%C3%B3&cad=h
<< ezeket e képeket, egy jó darabig, igen nehéz lesz kiírtani a Google-ból, természetesen senkinek sem tűnik fel, hogy csak BYC-es vitorlázóknak volt köze a Budacash -hez. Simon Károly is csupán egy jelentéktelen lebukott ügynök volt, aki a mai napig a BYC büszkesége.

Tehát, ő a legszebb Budacash hajó pénzügyeit intéző "szakember": principessa.hu/hirek/kekszalag-kihivok-nagy-rozsda-attila/

Tehát, ő a legszebb Budacash hajó kormányosa: www.facebook.com/miklos.rauschenberger?fref=ts

A NACRA érdekcsoport sem tud kimaradni a klassz "buliból"....a lehúzás gépezete tökéletes összeért: F18, Ventillo, Libera őőőő Kihagytam volna valakit?

www.brokerblog.hu/2011/06/23/meglovagolja-a-szeleket-a-buda-cash/

Van kérdés?

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2015.02.25. 09:00:34

párnaciha....
na tudod ki adna a penzet kokoszippantgato brokerkocsogoknek kezelésre...

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2015.02.25. 09:03:44

@bkkzol: a kötelező bróker az ugyanaz mint a kötelező nyuggerpenztar...
minek is kellenek a brókerek?

2015.02.25. 10:05:08

@Lion K: Bizony. Most akkor vedd elő az angol-magyar szótárt, és keresd ki, a Budapest nevében a pest mit jelent angolul....

lobaszopiatej 2015.02.25. 10:44:12

Azért gondoljuk ezt kicsit tovább...
Ha a brókerek ilyenek, mit művelhetnek a politikusok a pénzünkkel?
Pl. muszáj-e imádni egy kormányt?

daito 2015.02.25. 10:54:00

Ilyenkor van az az érzésem, hogy jól döntöttem.
Éveken át keresgettek telefonon, e-mailben, hogy fektessem be náluk a (létező/nemlétező) pénzemet, megtakarításomat; és sosem vitt rá a lélek. Részben azért, mert nem szeretem a tőzsdét - direktben, részben azért, mert nem volt pénzügyileg szimpatikus az üzletkötő úr hangja. (Lehet, hogy más témáról teljesen jól elbeszélgettünk volna, de az a tipikus sikeres és meggyőző üzletkötő hangja és stílusa volt.)
Együtt érzek azokkal, akik 10-20-50 milliókat buktak most; vagy közel állnak hozzá. Akik 100m fölött állnak a dologhoz, azokat sajnos esélyem sincs megérteni és együtt érezni velük. :-(

meiname (törölt) 2015.02.25. 11:21:33

Nem lehet, hogy Simicska érdekeltség?

2015.02.25. 12:43:16

Engem is megerősített azon tudatomban, hogy nem kötök semmiféle nyugdíj, élet stb. előtakarékosságot. Csak a párnába bevarrva van biztos helyen a vagyon! Vagy a kormány, vagy valaki lenyúlja, ha kiadom a kezemből! Csak idő kérdése...

G. Wolf 2015.02.25. 13:06:43

@abcd1234: szerintem ez egy végtelenül buta hozzáállás...

"párnába" bevarrt összeget az emberek jelentős része nem tudja "megtartani" mert úgyis van valami fontos hírtelen kiadás ami miatt elkölti - és "majd" a jövő hónapban pótolja; persze aztán soha. De tételezzük fel hogy van aki megtartja: lakástűz, soha nem bizonyítod hogy volt ott X millió ft... Vagy valaki ellopja, pénzt a legegyszerűbb eltüntetni utánna. Vagy soha nem is kerül elő.

De még ha ezek se, akkor is ott az infláció. Erre sajnos van egy személyes példám, mikor 2005 körül nagypapám meghalt, találtunk a szekrény mélyén kb 10e ft-ot, persze mindegyik szocialista időszakbeli forint volt. Valószínű, hogy amikor félretette ez sok havi (ha nem egy évi?) jövedelme volt... 2005-ben meg nem sokat ért már... Sőt lehet hogy már ő se tudta hogy oda tette, egyszerűen megfeledkezett róla.

Persze ezzel nem azt mondom hogy felelőtlenül minden cégre rá kell bízni a teljes családi megtakarítást. Csak azt mondom hogy az "otthon párnában" meg a "fizikai aranyat veszek" típusú megoldások, hihetetlen populistán hangzanak és rettentő baromságok.

Ha meg több pénzről beszélünk érdemes megbízhatónak ítélt cégek között szétosztani, ha annyira sok és/vagy nem bízol a cégben akkor az OBA és a BEVA garanciális értékek alatt.

KUHULIN 2015.02.25. 13:37:19

@Darth_Vader: "Zsidók voltak. Nem lesz semmi bántódásuk."
Hülye vagy? Milyen összefüggés van egy brókerház és a zsidók között?

raz sierpem raz mlotem czerwona holote · http://redisbad.pl 2015.02.25. 13:47:08

@Russel Coutts:
A magyar újgazdagok életmódjánál kevés modorosabb van a világon.
A vitorlázás a kár szempontjából kb. jéghegy csúcsa lehet.

turista a saját országában 2015.02.25. 14:13:21

Hát már bocsánat, de a Buda Cash főként nem a NYESZ-ről meg a TBSZ-ről, szól. Hanem az aktív bel-és külföldi spot részvénykereskedésről, a határidős részvénypiacról, deviza - és CFD-kereskedésről.

2009-ben vacilláltam a Buda-Cash és a Quaestor között. Mindkettő ugyanazt a Saxo Bank által kifejlesztett kereskedési felületet kínálta a külföldi piacok eléréséhez. Demo-ban letöltöttem mindkettőt, felvettem a kapcsolatot mindkét céggel, aztán némi hezitálás után a Quaestor mellett döntöttem.

A tegnapi történések fejleményében ennyi év távlatából igazolva látom döntésem helyességét.

U.i.: Ma már a Quaestor-nál sem kereskedem, mert közben Metatrader-es brokira váltottam. Jobb a felület, kisebbek a költségek.

raz sierpem raz mlotem czerwona holote · http://redisbad.pl 2015.02.25. 14:28:24

@turista a saját országában: Nem derül ki, hogy miért döntöttél a 'másik' mellett, de a mostani helyzetre te sem számíthattál, vagy ha igen, akkor súghatnál:)

Leone_510 2015.02.25. 15:18:35

azt a büdös kurva, pár hónapja hívtak, hogy a céges befektetéseket vinném-e...mivel nem voltak így nem , de most már jó, hogy nincsenek is...mert már nem lennének, ha lettek volna és akkor azért lennék szomorú mert nincs ami volt :D

KissGecihuszár 2015.02.25. 17:01:56

Lassan eljutunk odáig, hogy a BRÓKER = fehérgalléros BŰNÖZŐ szópár 100%-ban helytálló lesz, ami sokat elmond ennek a szakmának az "újkori" értelmezéséről itthon és külföldön egyaránt. Egyfajta misztikum lengi be a bróker létet és ezt a brókerek -tisztelet a sajnos kevéske kivételnek- maximálisan ki is használják! Mivel jómagam is a banki világban szocializálódtam vagy 10 éven keresztül, ezért közeli autentikus tapasztalataim vannak egynémely "sztárbankár" hozzáállásával, felfogásával kapcsolatban, épp ezért sajnos 1 percig nem tudtam kiborulni azon, hogy a buda-cashnál !10 éven át az ÖSSZES könyvelést, eredmény kimutatást! megbuherálták, kozmetikázták. S mert a hazai bróker szféra egyik nagyágyúja vált porrá és hamuvá, ezért most a többiek számára is mocskos-kurva időszak fog következni, ugyanis ezután az a kevés ember, ill cég, önkormányzat, aki olyan jól áll, hogy van mit "megpörgetnie", nos ők 100-szor is meg fogják gondolni, hogy kopogtassanak bármelyik "legendás" brókercég ajtaján. Ami engem illet; ha lenne pár milla megtakarításom, tutira az arany-CHF-NOK-USD-állampapír 5-ös fogatba pakolnám, gondolom, nem kell kifejtenem, miért?!?

KószaFeri 2015.02.25. 23:17:03

Azért az otthoni pénzt sem fontos forintban tartani, lehet EUR vagy USD is. Így akkor az infláció máris jóval kevésbé problémás lesz. Esetleg kivinni osztrákba, én most pl. havi párszáz forintot fizetek azért, hogy Bécsben parkoljon a "menekülő tőkém", mivel a kamata lényegében láthatatlanul kicsi.

igazi Ténytár 2015.02.26. 06:10:30

@Tudományos libsizmus: A végén még kiderül, hogy az igazgatósági tag tulaj Tölgyesi Péter az valóban Tölgyessy Péter fideszes képviselő

;-))

toth vagyok, de nem doktor 2015.02.26. 16:26:47

Ez a post akkor lenne igazan hiteles, ha a nagy összeomlas elött irodik, mert igy inkabb tunik targyilagossak es szakertelem latszatat kelteni akaro önreklamnak. Erintettkent kicsit tele a tököm az utobbi napokban az ilyen es hasonlo okoskodasokkal, meg a "penzugyes berkekben mar regota tudni lehetett" tipusu bejegyesekkel. Ha valoban tudni lehetett, akkor tetszettek volna bejelentest tenni, ha meg nem tetszettek, akkor most nem kell ez a kamu hiszti az emberek bizalmarol! A masik dolog, ahogyan a felugyelet karcsu elefant modjara probal rendet vagni egy tizenöt eves lenyulasban, es közben dobalozik a szamokkal. Ertem en, hogy az erdekeimet vedik, de nem lehetne azt egy kicsit profibban vegezni, ha mar idoben biztosan nem? Mellesleg kurvara nem ugyanaz a kategoria, ha azert uszik el a penzem, mert egy penzintezetben rosszul merik fel egy befektetes kockazatat, esetleg kiderul hogy nem megsem ertenek a penzhez, vagy pedig lenyuljak (a felugyelet szeme elött), meg ha a következmenyeket tekintve majdnem mindegy is a ketto. Kivancsi volnek, hogy nekem, mint a publikus informaciokbol tajekozodo, vegyes portfoliot epiteni szandekozo kisbefektetonek - akinek a befektni szant penz összelapatolasa minden idejet elviszi - milyen lehetosegeim lettek volna ennek a helyzetnek a kivedesere? Jellemzo modon a magat penzugyi barometerkent pozicionalo reggeli radiomusorban ma a fo tema a boraszkodas volt.. Elkepesztoen csalodott vagyok, hogy ez elofordulhatott Mo-on, es mindenki huzzon a busba, aki ennek reszese volt, felelos lett volna megakadalyozni az elofordulasat, vagy utolagosan probal toket kovacsolni belole!
süti beállítások módosítása