Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Elvették az utolsó magyar nyugdíját!

2014. november 23. - Szarvas Norbert

101123.jpgDe most komolyan elhittétek, hogy a kormány tolerálni fogja hosszú távon a magyar középosztály jelentős részének lázadását? Vagy abban reménykedett bárki, hogy jobban hírdethet szabadságharcot a szabadságharcos pöndörbajuszos bránermájszterekkel szemben? És ha még igazad is lett volna, de nem lett. Az elmúlt 2 évben bebizonyosodott magánnyugdíjpénztári mutyi miatt önmaguknak hihetetlenül örülő pénztárban maradtaknak is befellegzett, hiszen valamelyik kormánypárti pénztermelő kisiparos megtalált a rendszerben még közel 200 milliárd forintot, amit azon nyomban lehet államosítani, szétosztani, majd ellenértékét megígérni. Amikor meghallottam, hogy 2015.01.01-től vége a rendszernek az ilyenkor szokásos visszamenő törvénykezéssel, bizony elmosolyodtam, hiszen nagy képzavar van a fejekben. Ezt a pénzt a kormány 2011-ben már elvette, csak mostanáig elhitted... (kép: http://nyugdijkarosultak.blog.hu)

A Fidesz és a szocik az előző évezredben a nyugdíjrendszer következő pillérjét akarta létrehozni az önkéntes és magánnyugdíjpénztári rendszer kialakításával. Az adott pénztárakban párhuzamosan működött az önkéntes és a kötelező rész. Az igazi della viszont a kötelező részből érkezett, míg a kistestvér szerepét töltötte meg maga gyermeki bájával (és bevételi korlátozottságával) az önkéntes rész. A pénztárak kialakítása is a két láb észrevételezésével történt, amit 2011-ben az állam eltőrt. Kivette a képletből a működéshez szükséges kötelező részt, és ott hagyta megdögleni az önkéntest. Nem véletlen, hogy a mai napig szűkül a rendszer és egyre több az önkéntes pénztári összeolvadás. A vége már 2012 óta látható. Hosszú távon az önkéntes pénztárak nem fogják magukat ebben a formában és azonos likviditási tartalék elvonásával fenntartani.

A kormány már 2011-ben is úgy viselkedett mint valami megveszett Zs kategóriás maffiafőnök tanonc, aki csak saját magától akar megvédeni megfelelő anyagi támogatásért cserébe. Kellett a költségvetésnek és a szabadságharcuknak a pénz, ezért elvettek 3000 milliárd forintot, amit azóta is csak keres a rendszer. A pénzért cserébe a kormány egy ígérvényt tett, aminek jórészét nem neki kell majd megtartania, hiszen 30 év múlva az Orbán garnitúra elméletben már sehol nem lesz. Márpedig a 20-30 év múlva hatalmat gyakoroló gittegyletnek kell(ene) elméletben visszafizetnie azokat a milliárdokat, amiket 2011-ben (és most) vettek el a jövő nyugdíjasaitól. A pénzből már nincsen semmi, nagy kérdés a jövő finanszírozhatatlansága! Na ez a kormány ígérvénye.

Ráadásul előbb a média segítségével a válság által buzerált hozamokba kapaszkodott a kormány, hogy meggyőzze saját baromságáról a lakosság kevésbé pénzügyileg tudatos részét. Beállították a pénztári hozamok pillanatnyi sebezhetőségét, mint valami következetesen alulteljesítő, vagyont eljátszó mini kartellt. Holott semmi más nem történt, mit egy történelmi világválság, aminek következtében minden zuhanásba kezdett (szigorúan időlegesen!). Ráadásul a pénztárak saját befektetési stratégiájukat nem politikailag korrekt módon a következő 4 évre határozták meg, hanem 10-20-30-40 évre előre. Ez logikus is, hiszen a pénz sem ma kell, hanem nyugdíjas éveidben! Nem az a lényeg, hogy ma maximalizáld a hasznod, hanem a fenntartható fejlődés, aminek a végére 20-30-40 év múlva a lehető legjobb startégiával fogsz rendelkezni a pénztár által.

(Ha megnézed a 10 éves hozamokat, akkor nem értelmezhető a kormány kijelentése, miszerint eljátszották a vagyont. Kép forrás: MNB)

Képernyőfotó 2014-11-23 - 11.19.38.png

Ezt persze senki nem akarta elmagyarázni, és inkább pánikoltatták az embereket. Aki ennek még ellenállt, azt hátulról jól megtoszták egy hatalomvisszaélő fenyegetéssel, miszert a vissza nem lépő állampolgár megbélyegzett lesz egész életére és kilökődik a nyugdíjrendszerből. Hirtel a több százezer ellenkező lefogyott 60 ezer szabadságharcosra, akik az átlaghoz képest annyira magas jövedelemmel rendelkeztek (több tízmillió forint összegyűjtött pénztári vagyon egyénenként), amit már öngyilkosság lett volna átjátszani egy olyan ígérvényért cserébe, amit senki nem fog tudni behajtani. De a főnök nem ereszt!

Egyértelmű volt ennek a parasztlázadásnak a tiszavirág életereje és hossza. Várható volt az ilyenkor kötelező színjátékidő letelte utáni ügyeskedés, aminek a vége a még megmaradt milliárdok okosba vétele. Kivéreztették a rendszert és legyilkolták. Bevitték az utolsó ütést a tagonak, pénztáraknak, miközben hiú ábrándban éltek 2 éve. A rendszer már összeomlott és csak szponzorok segítségével tudott minimális szinten működni. Most komolyan elhitte bárki, hogy egy adományokból fenntartott befektetői rendszer képes 20-30-40 éven keresztül szolgáltatni, működni? Egyértelmű volt ennek a bulinak a vége már 2011-től. 

A kormány viszont elbaszta, de nem kicsit. Stratégiai analfabétáknak mutatkoznak, hiszen egy visszamenőlegesen megalkotott, egyértelműen geci és támadó törvény helyett egyszerűen le kellett volna kommunikálni a rendszer összeomlását és lehetőséget adni a visszalépésnek azz ígérvényért cserébe. Ilyenkor látszik igazán miért veszélyes bárki kezébe 2/3-ot adni. Ilyenkor már megszűnik a minimális kommunikáció és érvelés. Helyét pedig az okosba indoklás nélkül megalkotott törvények veszik át, amik már látszatukban sem alkalmasak a társadalom bevonására, egyenjogú félként kezelésére. Persze ennyi pénzt nem szabadon otthagyni és megkockáztatni a bedőléseket.

Az elmúlt két évben nem hallottam panaszkodó önkéntesben maradt embert hiszen az alapok magukra találtak és az átlagos banki kamatok többszörösét hozták ügyfeleiknek. Ezek az emberek látták pontosan a számlájukon, hogy mennyi vagyonuk van, látták ahogyan növekszik évi 8-10%-ot és tudták mire számíthatnak. Ők nem panaszkodtak, de irigykedtek az államosítottak rájuk. Irigykedtek, mivel sokan utólag jöttek rá arra, amit feljebb leírtam: eltorzított hozamadatok, befektetési srtatégiák, kötelezőelvűség, fenyegetések és egy hamis ígérvény, amit senki nem tud garantálni. Most ennek vége és mindenki egyenjogú lesz. Mindenkitől elvették a nyugdíjas éveinek kötelező érvényű megtakarításait és nem tudni mi lesz.

Most kéne jönnöm a "talpra magyar, eljött az idő öngondoskodni" szlogenre. De már nem akarok erről beszélni, mert unalmas és többször is leírtam erről a véleményem nektek. Emiatt kéne öngondoskodni? Hát nem. Semmi nem változott 2011-hez képest (mint kiindulópont). Már akkor lehetett tudni, hogy mi lesz, már akkor (is) mondtam mindenkinek az államtól független nyugdíjcélú megtakarítások fontosságát. Az államosítás miatt kellene félretenni magadnak? Baromira nem! A nyugdíjprobléma sokkal régebben jelen van az életedben, mint hinnéd, csak eddig nem vettél róla tudomást. Most őszintén! Mit vártunk? Az Mnyp-be összegyűjtök (havi 20-30e-res befizetésekkel) átlag keresőként 30 év alatt jelenértéken 10-15 millió forintot és akkor mi lesz? Ráadásul a fizetések nem infláció követőek, tehát évről évre a legtöbben kevesebb értékben tudtak volna befizetni a kötelezőbe, mint az előző években. Összejön mai értéken mondjuk 15M forintod és átlagosan még élni fogsz 10 évet (és a nyugdíjas évek száma egyre jobban növekszik). 15M/10= 1,5M/év. Havi 100.000 forintra ítélted magadat a magánban, mint átlagember. Ha többet fizettél be, akkor többre. Ha balszerencséd van és nem 10 hanem 15 évig élsz nyugdíjasként, akkor kevesebbre. Ez még mindig több, mint amit a jövő Magyarországa képes lesz neked adni, de közel sem biztos, hogy elég. Már 1998-ban is öngondoskodni kellett volna. Ez nem új dolog, csak most lett észrevéve.

 

Tetszik a performance? Ez Like:

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr846925409

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: "Támadj, támadj, támadj minden irányból!" - tanítja a magyar baloldalnak Barack és Hillary példaképe 2014.11.24. 12:31:03

Saul David Alinsky radikális aktivistáknak szánt kommunista felforgató nézetei azok között találtak kései követőkre hazánkban, akik egy éven belül három választást is elbuktak. A "Rules for Radicals" című könyv kötelező olvasmány a baloldalon. Alinsky ...

Trackback: Hé, öreg, dobj a főnöködnek egy miatyánkot a csóringerekért! 2014.11.24. 11:39:49

Szanyi kapitány ráírt Twitteren a római pápára. Letegezte a Szentatyát, és rendelt egy imát az éhező magyar gyermekekért - úgy, ahogy lecsúszott alkeszek szoktak egy kört kérni szutykos külvárosi késdobálókban. Ő maga nemrég a Gój motorosokat lakatta ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

imres 2014.11.23. 12:51:29

Ne hazudj, elvtárs!
"...az 1997-es LXXXI. törvénnyel 1998. január 1-jétől bevezetett kötelező Magánnyugdíjpénztár..."
A kötelező Magánnyugdíjpénztárat a szocik vezették be.

kissiú 2014.11.23. 14:36:16

@imres: Gratulálok, sikerült a poszt lényegét megragadnod. Hisz ha a szocik hozták létre, akkor nyugodtan lehet azt hazudni, hogy csak 14 hónapra kölcsönvesszük, majd egy másik aljas hazugsággal kizsarolni a 97%-át, végül egy tollvonással államosítani a maradékot. Mellesleg mennyi pénz van az állami egyéni számládon? Ja, az is hazugság volt? Nem baj, szorgos népünk győzni fog!

kissiú 2014.11.23. 14:39:50

A poszthoz: ha reálértéken összejön 15 MFt, és évi 6%-os nominál hozamot ki tudsz venni, az havi 75eFt nyugdíjkiegészítést jelentett volna az állami nyögdíj 75%-a mellé. Úgy, hogy a tőkéhez nem nyúlsz, azt halálodkor az utódod kapja.

Szarvas Norbert 2014.11.23. 14:48:35

@kissiú:

1. ma milyen kötvény vagy pénzügyi alapot tudsz mutatni, ami netto 6%-os hozamot képes hozni (és te egyébként bruttóról beszélsz, ami netto 3% körül megáll, ha mindent levonunk!), és alapvetően likvid? Mivel a nyugdíjasnak nincsen 1 éve arra, hogy emgvárja, amíg a termék termelni kezd. Ráadásul nem vonod le a 15M-ból a kezdeti költségeket sem, ami már csökkenti a sztorit.

2. Miből gondolod, hogy a nyugdíj normális mértéket fog megütni 2034-ben mondjuk és nem a lisszaboni szerződésben aláírt kötelező 100euro/hó mindenkinek nyugdíjhozzájárulást fogják kiosztani?

kissiú 2014.11.23. 15:30:21

@Szarvas Norbert:
1. Nézd meg a MANYUP-ok 10 éves átlag hozamát. 7-8% nominális (2-3% reálhozam Ft-ban). Ez az ÖNYUP-okra is igaz, sőt, némelyik jobb. Az ÖNYUP-okból a korhatár betöltése után után akkor veszel fel adómentesen, amikor akarsz (persze jogalkotói szándék kellene a MANYUP-okkal kapcsolatos hasonló szabályozásra, ami nincs).

2. Nem tudom, mit fog megütni az álami nyögdíj 2034-ben. De azt erősen gyanítom, hogy igaz lesz ez: (állami*0,75)+MANYUP hozam > állami. Ha 100 EUR lesz az állami, ez hatványozottan igaz lesz. Ez lett volna a lényege, ha nem einstandolják.

István Tamasi 2014.11.23. 16:51:17

A történet nagyon egyszerű: A hűbéreseket, vazallusokat folyamatosan pénzelni kel. Mivel gyakorlatilag /az idei rendkívüli és leginkább külső hatásoknak köszönhető évet kivéve/ nincs új érték előállítás, ezért a korábban előállítottvagyonokat kell aztok tulajdonosaitól elvenni, hogy legyen mit a vazallusoknak juttatni.

2014.11.23. 17:35:23

Varrtátok volna a párnacihába a megtakarításitokat!
Tudjátok nagyon jól, hogy mindent ellopnak ezek is meg a többi enyveskezű is!

mikimackó 2014.11.23. 22:41:40

hallgass a szivedre, szavazz a fideszre......., muhaha......

quintuplet 2014.11.24. 08:36:17

A postból az egyik állítás "tévedés", rád bízom, melyiket választod
1)
"60 ezer szabadságharcosra, akik az átlaghoz képest annyira magas jövedelemmel rendelkeztek (több tízmillió forint összegyűjtött pénztári vagyon egyénenként)"
2)
"valamelyik kormánypárti pénztermelő kisiparos megtalált a rendszerben még közel 200 milliárd forintot"

200 milliárd / 60 000 fő az = pontosan 3 333 333 forint egyénenként. Ez bizony nem több tízmillió egyénenként....

Aztán itt van ez:
"Összejön mai értéken mondjuk 15M forintod és átlagosan még élni fogsz 10 évet (és a nyugdíjas évek száma egyre jobban növekszik). 15M/10= 1,5M/év. Havi 100.000 forintra ítélted magadat a magánban, mint átlagember."

A posttoló megfeledkezett arról, hogy a manyup tag részére az állami rendszer fizeti a nyugdíjjogosultságának a 75%-át. Tehát a fenti példában a teljes nyugdíj úgy néz ki, hogy 100 eFt + a fekiből járó rész 75 százaléka. Persze ez már túl jól néz ki.

A post többi részével egyetértek.

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.11.24. 11:32:36

Kedves Poszter, verd szájba azokat, akik bactak a KÖTELEZŐEN befizetendő nyugdíj járulékot maguk után befizetni - és akik miatt most bezár a bazár a lelkiismeretesen befizetőknek is.

Mégis ki fogja ezeket a SAJÁT nyugdíjukat elsunnyogó felelőtlen hülyéket öreg korukban eltartani, ha felélték a pénzüket, amit idős korukra kellett volna félrerakni és kamatoztatni?

Te fogod őket eltartani? Vagy a gyerekeid? Vagy ki?

OkoskaTo:rp 2014.11.24. 11:43:17

Külföldi bankszámlán öngondoskodni. Azt nem tudják lenyúlni.

Szelid sunmalac 2014.11.24. 11:49:01

@polyvinyl: Akiknek a MANYUP-ban penzuk volt, azok bizony fizettek a kotelezo nyugdijat is. Masreszt az ervelesed regenybe illo! Ha a szomszed belerugott egy kutyaba, akkor en nyugodtan kirabolhatom a lakasat. Megis mi a fasz koze van annak,hogy vannak csalok, ahhoz, hogy az allam lenyulja a becsuletesek penzet?

MACISAJT 2014.11.24. 12:00:09

Te Szarvas....
Sok hablaty semmiért...

A "kötelező magánnyugdíjpénztár"' c. posztkommunista balkanikum már Csehországban 2016 január elsejével is megszűnik ...
(Lengyelországban meg követték a magyar modellt...)

Magyarországon meg maradhat ez a forma, de csak akkor, ha a tagok legalább hetven százaléka fizeti a tagdíjat.
Kíváncsi leszek, hogy a megmaradt nyugdíjpénztárak közül ez majd hánynál fog működni?"
Vagy szerinted ha a tagok legalább hetven százaléka nem fizet tagdíjat...a többieknek miből lesz majd nyugdíja????????

Szamiz67 2014.11.24. 12:26:35

@imres: Igen, ez volt az egyik utolsó strukturális reform Mo.-on, azóta nem nyúlt egyik kormány sem az Államhoz, ezért van stabilan 50% körül az újraelosztás mértéke és ezért vagyunk 1,5 évtizedes versenyhátrányban a 40%-ot közelítő szlovák, cseh, lengyel hármassal.

Szamiz67 2014.11.24. 12:30:50

@MACISAJT: Ez nem közös alap, azért hívják magánnyugdíjpénztárnak, ha úgy gondolod fizetsz, ha meg úgy, hogy elég a megtakarított vagyon, akkor nem. A vagyonkezelésnek is van díja, illetve egy 3-4 milliós vagyon éves kezelésén is keletkezhet valami hozam.

hümhüm 2014.11.24. 12:31:54

A posztoló igen tájékozatlan, fölöslegesen tépi a száját...
Láthatóan fogalma sincs, hogy 2011.december 1 óta nincs lényeges különbség a "kötelező" és az önkéntes magánnyugdíj pénztár között.
Ugyanis a bruttó bérből a munkáltató által levont és kötelezően befizetett 10%-os nyugdíjjárulékot nem a manyupba, hanem a TB nyugdíjbiztosítási alapba kell befizetni. A manyup-ba bármilyen befizetés (tagdíj, felhalmozás-növelés) teljesen önkéntes, emiatt párologott el a tagok befizetési kedve, így lehet az, hogy csak alig néhány százalékuk teljesíti a tagdíjának befizetését.
Akkor mi a francot akar elvenni az állam? Semmit, kiskomám...
Ha megszüntetik a manyupokat, még mindig át lehet tenni a látező önkéntes nyugdíjpénztárakba a pénzt, és ugyanott vagy. Legfeljebb a manyupos időszakot nem 100%-on számítják be az állami nyugdíjmegállapításkor (mint ahogy most sem...). Lehet fröcsögni, fetrengeni, átkozódni, de azt azért józan ésszel be kell látni a manyup tagoknak, hogy ha nincs rendszeresen havonta tagdíj befizetés, akkor előbb-utóbb elolvad az eddig felhalmozott nyugdíjalap, a pénztár meg jól elvan belőle...
Ha a pénztár a saját szabályzatában szankcionálná a be nem fizető tagokat (majd bolond lesz...), akkor vagy magától megszűnne a pénztár, vagy rákényszerülnének a tagok, hogy fizessenek.

eszim 2014.11.24. 12:33:29

@polyvinyl: verd szájba magad te barom, azért nem történik befizetés a magánba mert az államiba folyik a maradék tagok befizetése:
2011. december 30-án kihirdetésre kerül a Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény, amely módosítja a magánnyugdíjról és a magán-nyugdíjpénztárakról szóló 1997. évi LXXXII. törvény (a továbbiakban: Mpt.) egyes rendelkezéseit. Ennek értelmében 2012. január 1-től megszünteti a kötelező magán-nyugdíjpénztári tagdíjfizetést azok esetében, akik fenntartották magánpénztári tagságukat. A tőlük levont munkavállalói nyugdíjjárulék ezután az állami nyugdíjkasszába kerül, megteremtve jogalapját a magán-nyugdíjpénztári tagok állami nyugdíjjogosultságának.

Steve123 2014.11.24. 12:34:07

kerdezzbatran.blog.hu/2014/11/22/akarom_az_egyeni_nyugdijszamlamat

Nem csak a maradék magánnyugdíj pénzt akarják felhasználni, hanem a sokat igért állami egyéni számlákból sem lesz semmi egyelőre.

MACISAJT 2014.11.24. 12:44:04

@Szamiz67: ("Ez nem közös alap, azért hívják magánnyugdíjpénztárnak, ha úgy gondolod fizetsz, ha meg úgy, hogy elég a megtakarított vagyon, akkor nem. "

Ne tessék engem röhögtetni, mert cserepes a szám..:)

Vagyis az aranykorszakban a kötelező magánnyugdíjpénztárak úgy könyvelhettek(és könyveltek is rendesen) milliárdokat üzemi költségeikre, hogy ekőzben még a pénzbehajtást is(ami tudvalevőleg a legköltségesebb rész) az APEH-el végeztették...

Most meg azt akarják elhitetni (valakik) , hogy már tagdíjat sem kell szedniük, anélkül is vígan megélnek...
Muhaha.

U.I. És csak úgy kajánul, a 60 ezer megmaradt pénztártag közül KÉTHARMADNAK miért nem éri meg hogy tisztességesen tagdíjat fizessenek? Így megmaradna a pénztáruk...
Vagy annyira már nem szeretik?

eszim 2014.11.24. 12:49:13

@hümhüm: tájékozatlan te vagy, nem viheti át önkéntes magán pénztárba a vagyont, hanem benyeli és feléli az állam hogy észre sem veszed hogy mire ment el.
A szerinted olvadó vagyon gyarapodásának infláció feletti részét (ahogy a korábban visszalépők) megkapják.

szepi79 2014.11.24. 12:55:45

@polyvinyl: "Kedves Poszter, verd szájba azokat, akik bactak a KÖTELEZŐEN befizetendő nyugdíj járulékot maguk után befizetni - és akik miatt most bezár a bazár a lelkiismeretesen befizetőknek is."

Nem azért zár be. Azért zár be, mert a hatalom most éppen erre fogja. Ha fizették volna, akkor más lenne a rendelet megfogalmazása, de a lényeg ugyanez lenne, a 200mrd lenyúlása.

ex-dr. vuk 2014.11.24. 13:31:35

@imres: ha a fidesz ilyen kurvaokos volt, akkor miert nem torolte el azonnal fel evvel kesobb?
Akkor nem volt benne uzlet, csak most, amikor mar enyi osszegyult.

rezícökkentész 2014.11.24. 13:35:08

polyvinyl-el és a töbi hozzá hasólló hazafival értek egyet, kusoljatok rohatt komcsi libsibolsik. Ti értetetek is teszi ezt az állam, a ti nyugdíjatokat menti meg mert a bolsi atlantista bankok elherdálnák a pénzt amúgy is rohatt adócsalók vgytok igy legalább fizettek valami nem csak az államon élösködtök, ami önzetlenül csak ad nektek alig vesz el (adócsökentések, rezícökkentész, meg a gdp is emelkedik)
hajrá magyarország hajrá FIDESZ!

2014.11.24. 13:36:41

@Szarvas Norbert: ne ezt mondd!

arrol lenne jo vegre latni egy cikket valahol, hogy megis mit lehet tenni. ha magyarkent mar nem is, de unios allampolgarkent az embernek joga van a magantulajdonhoz. szoval ha valamirol irasban is nyilatkoztam, hogy nem vagyok hajlando a rohadek allamnak odaadni, akkor nehogymar ne lehessen semmit se tenni ellene amikor dafke elveszik.

2011 kornyeken strassbourgban vagy hol pont azon kaszaltak el a penztarrablas bejelenteset, hogy dehat volt lehetoseg nyilatkozni, valasztani. na most nincs.

ne csak sirjunk, tegyunk valamit, irjon valaki valami ertelmeset aki tud barmit is errol es kepbenvan jogilag. ugyved, pertarsasag, stb?

ex-dr. vuk 2014.11.24. 14:11:33

@rezícökkentész: lol

megmenthetem a penztarcadat legyszi? vigyazok ra igerem. megjegyezzuk hogy mennyi volt benne, aztan 30 ev mulva keress meg es visszaadom. igerem. sokkal nagyobb biztonsagban van igy, mintha a bankba tenned!

ex-dr. vuk 2014.11.24. 14:13:47

@Whave: most az a mondas, hogy a gazdasagtalanul mukodo penztarakat be kell zarni, hogy megmentsek a penzt :) Arrol mar nem szol a fama, hogy OK TETTEK gazdasagtalanna (azzal, hogy a kotelezo befizeteseket betiltottak - illetve atutaltattak maguknak). Szoval a cikk teljesen beletalalt: ezt a penzt mar 2011-ben elvettek.

hümhüm 2014.11.24. 14:17:03

@mjz: Az NGM rendelet tervezete szerint a befizetéshiányos manyupoknak végelszámolással kell megszűnnie. Végelszámolás csak a pénztár és a tagok közt jöhet létre jogilag, ahhoz az államnak semmi köze. Azaz, ha a tag a felhalmozódott részt meg kell, hogy kapja. Azt, hogy ezzel mit csinál, az nyilván egyéb jogszabályokkkal összhangban lehetséges. Olyan jogszabályt úgysem hozhatnak, hogy ha ezt nem viszi be a TB nyugdíjalapba, akkor egyáltalán nem kaphat majd nyugdíjat erre az időszakra, hiszen pont ezt kaszálta el annak idején az Alkotmánybíróság, még az áttéréssel kapcsolatban. Jogszerű csak az lehet, hogy ha nem viszi be az illető a közös nyugdíjalapba, akkor a manyupos időszakra csak az állami nyugdíj 75%-át kapja, ahogy eredetileg is volt.

2014.11.24. 14:17:43

@ex-dr. vuk: en ezt ugyan ertem, de marhara nem erdekel, hogy ki meg mikor meg huha meg mar 2011. igen, lehetett sejteni, es akkor mi van, segit ez rajtunk egy szikranyit?

azzal senki sem foglalkozik, hogy mit lehetne tenni, nekem meg sajna fingom nincs a joghoz.

17. cikk ebben:

eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:C:2010:083:0389:0403:HU:PDF

paráznabillegető 2014.11.24. 14:19:52

ÁLNYUGDÍJPÉNZTÁRAK!!!
de a suska bennük valódi...
:D :D :D

konrada 2014.11.24. 14:22:19

@Whave:
Jaja! Nyilatkozz a többi adóról meg járulékról is, aztán ha bejön, jelezd!

Leszünk pár millióan, akik - ha meguszható az adó és járulékfizetés ilyen formában - követni fogunk.
...az utolsó meg lekapcsolja a villanyt..

ex-dr. vuk 2014.11.24. 14:44:35

@Whave: mivel a csurhe ujravalasztotta a rablokat (ugy latszik erre van igeny), igy nem sokat. En megtettem evekkel ezelott, amit lehetett: elhuztam az orszagbol a vagyonommal egyutt. Mert ez csak a kezdet, aztan jon az onkentes nyugdijak "biztonsagba helyezese", aztan az egeszsegpenztare, majd johetnek az egyeb alapok, aztan a bankbetetek, stb. Igy csinaltak mar a cuclizmusban is.

2014.11.24. 14:47:11

@ex-dr. vuk: en is megtettem ugyanezt, pontosan ez a lepesuk lokott at a menjek-maradjak kerdesen. ettol meg mentenem a manyup penzem, ha tudnam.

szoval igen, tudjuk, lopnak, hiaba sorolod fel ujra meg ujra, a KERDES AZ, hogy miert is nem utkozik az EU-s magantulajdonhoz valo jogomba, hogy parmilliomat egy mozdulattal besoprik a zsebukbe.

Zebrateve 2014.11.24. 14:53:12

@Whave: és @ex-dr. vuk: és @post: Nem, nem dőlt el 2011-ben a dolog. Az 2014 áprilisában dőlt el, amikor újraválasztották a Fideszt. És én is mindent megtettem, amit lehetett: ellenük szavaztam, és igyekeztem mindenkit meggyőzni ugyanerről. Nem sikerült.
Most is mindent meg fogok tenni, ami csak emberileg lehetséges.

2014.11.24. 14:56:12

@Zebrateve: ismet mondom: engem ez egyaltalan nem erdekel. szerinted mi valtozott volna, ha nem ok nyernek 2014-ben? mindenhol (alkotmanybirok, mediatanacs, polgik, oktatas, akarmilyen eros embert mondhatnek) ott ulnek a 7-8-9 evre bebetonozott matolcsi-szintu embereik. ne legyunk naivak.

kizarolag az erdekel, hogy jogilag mit lehet lepni jelen esetben..

szigetipotyautas · http://kommentanemkommentalhatora.blog.hu 2014.11.24. 14:59:50

@kissiú: közértesnéni a minap azzal a hírrel fogadott, hogy a fizu 20%-át fogják kapni nyugdíj címén a tervek szerint. És ha ez igaz, akkor ő is megy tüntetni, ami tőle elég szokatlan.

szigetipotyautas · http://kommentanemkommentalhatora.blog.hu 2014.11.24. 15:01:43

@Whave: azért azt a betont egy 2/3 birtokában fel lehet törni. És én abban reménykedek, hogy lesz egy nem-fideszes kormány, kétharmados többséggel úgy, hogy az a kétharmad nem egyetlen párt kezében lesz, de mind a fidesz ellen...

KUHULIN 2014.11.24. 15:14:12

@ex-dr. vuk: "megmenthetem a penztarcadat legyszi? vigyazok ra igerem. megjegyezzuk hogy mennyi volt benne, aztan 30 ev mulva keress meg es visszaadom. igerem. sokkal nagyobb biztonsagban van igy, mintha a bankba tenned! - See more at: http://iflgazdasag.blog.hu/2014/11/23/elvettek_az_utolso_magyar_nyugdijat#comments"
Én is tudok egy jót! Kötelezően fizess a magáncégemnek adót, majd harminc-negyven év múlva adok belőle járulékot. Ha meg nem (mert nem sikerült jó forgatni a kis pénzedet), akkor majd fizet helyettem a kezes (az állam)! Jó, mi? :D

konrada 2014.11.24. 15:14:41

@Whave:
Tán mert munkajövedelemre rakodó kötelezően fizetendő járulék az EU-ban nem számít magántulajdonnak?

ex-dr. vuk 2014.11.24. 15:15:34

@Whave: ez jo kerdes, az EU nem ertem miert toketlenkedik .. az ukranokkal sem kezdtek tulzottan semmit. Az EUnak ennel sokkal erosebb alapokon kene nyugodnia, de sajnos az idiota nacionalistak (mint orbanc) ezt meggatoljak. A felvetelkor kellett volna ezeket rogziteni. ESA (Eu United States) meg nagyon messzi van ilyen nyamnyila hozzallassal.

kissiú 2014.11.24. 15:17:06

@MACISAJT: "És csak úgy kajánul, a 60 ezer megmaradt pénztártag közül KÉTHARMADNAK miért nem éri meg hogy tisztességesen tagdíjat fizessenek? Így megmaradna a pénztáruk..."

Így is lesz, ha felmenőleg lesz érvényes a törvény. De légy nyugodt, nem működőképes pénztárakra van szükségük, hanem a 200MrdFt-ra, úgyhogy visszamenőleg lesz érvényes. (Mellesleg tőlem miért kellene elvenni a pénzt, ha más nem fizet? Léptessék vissza a nem fizetőket!)

2014.11.24. 15:20:39

@konrada: link?

az en sajat fizetesem egy jelentos levont resze MAGANszamlamrol valo leemelese megis minek szamit? oszinten kivancsi vagyok.

konrada 2014.11.24. 15:23:05

@Whave:
Levont??? Hogy hogy levonták??? Nem te fizetted be, hanem csak úgy levonták járulékként?? Hogy is van ez???

Szelid sunmalac 2014.11.24. 15:24:10

@Whave: Hogyhogy minek? Penzforrasnak az kormany szamara!

2014.11.24. 15:25:05

@konrada: ott tartottam, hogy link? vagy csak ugatni tudsz? :)

2014.11.24. 15:42:59

@quintuplet: Vedd azonban figyelembe, hogy az állami 75% kifizetésére tett igéret a demográfiai és államháztartási problémák miat egyre értékteleneb. Letet, hogy mire odaérünk, a magánnyugdíjpénztári 25% már 50 vagy 70% lesz.

2014.11.24. 15:44:58

@MACISAJT: Jü nagy hülyeséget írtál. Tudhatnád, hogy a mnyp nem felosztó-kiróvó rendszer. Mindenki magának gyűjt, és abból kap majd nyigdíjat, amit összehozott.

2014.11.24. 15:46:40

@hümhüm: Ugyan mitől olvadna el egy olyan vagyon, ami hozamot termelő eszközökben fekszik?

konrada 2014.11.24. 15:49:12

@Whave:
Kedves Whave!
Már a kérdésed sem értettem, mert te azt vetetted fel, miért nem küld be az EU csapatokat azért, mert a manyup-ot nem tartotta fent tovább a kormány.
Erre válaszoltam, így nem is értettem, milyen linket akarsz.
De mivel ezek szerint te tényleg csak ugatni tudsz, nem is tetted fel a kérdést rendesen, mire akarsz linket.
Írd le, aztán megbeszéljük!;)

2014.11.24. 15:49:44

@MACISAJT: Igyál egy kis vizet. Ha olyan sokat költöttek magukra, akkor hogy a fenébe tudtak komoly reálhozamot elérni? Mindeközben milyen raálhozamot tudott felmutatni az állami nyugdíjalap? Ja, hogy azt egyből elpallták?

konrada 2014.11.24. 15:50:48

@fagyospityóka:
Petrsze, persze. A kötelező-t meg csak úgy ráírták, mert egyébként kevés szótagból állt volna.;))

2014.11.24. 15:52:42

@Whave: Valamilyen fórumon (valszeg Strassburg) meg lehet majd nyerni egy pert.

2014.11.24. 15:54:40

@konrada: engem nem erdekel, mit tart fenn a kormany, es mit nem, egy szoval sem mondtam ilyet, nemtom mivel vitatkozol.

engem az erdekel, hogy a maganszamlamon levo sajat penzem, amit a sajat fizetesembol LEVONTAK es oda BEFIZETTEK, miert lehet minden tovabbi nelkul az allame, ha ugy dontenek.

felolem hintsek be soval a manyupok helyet, de arra a parmilliomra igenis igenyt tartanek, tudod, az az en penzem, es nem hiszek a kommunizmusban meg a kozjoban.

2014.11.24. 15:57:25

@KUHULIN: A korrektség kedvéért tedd hozzá, hogy a magáncéged csak az én parlamentem által megszabott módok kezelheti a befizetett pénzt. Ezt a parlament által kinevezett szakértő szervezet (PSZÁF, ma MNB) rendszeresen ellenőrzi.

2014.11.24. 15:59:23

@konrada: Ez a jellegén (t.i. azon, hogy megtakarítás alapú, és nem kiróvó-felosztó) nem változtat.

konrada 2014.11.24. 16:00:31

@Whave:
Ja az más!
Én azt hittem, hogy a kötelező manyup-ról írsz (ami pont olyan járaulékként, adóként vontak le, mint az SZJA-t,egészségbiztosításit...), nem pedig az önkéntesől. Így persze igazad van.
Kicsit megzavart az, hogy a blog a kötelezőkről írt...

2014.11.24. 16:04:15

@konrada: a kotelezorol irtam, az onkentes szoba sem jott. meg mindig nem latom a linket, hogy miert ne lenne egy maganszamlan levo penzem magantulajdon. azt hittem, hogy a magan meg az allami kozott pont az a kulonbseg, tudod, hogy az egyik... magan?

ex-dr. vuk 2014.11.24. 16:06:08

@KUHULIN: olyan rosszul kezeltek a penzt, hogy azzal csabitottak, hogy cash kifizetik a realhozamot :)

Csak ugy kerdem, hogy az allami nyugdij mennyivel biztosabb? Meg egy darab papirra sincs felirva, hogy mennyid van, vagy mennyit kapsz. Annyit kapsz, amennyit eppen az aktualis kormany hajlando meg fizetni ahhoz, hogy ne lazadj fel. Ha meg mar ugyse lazadhatsz fel akkor el is zarhatja a csapot. Ez sokkal kecsegtetobb, nem?
Koszi de akkor mar maradok az "eltozsdezett" penznel.

konrada 2014.11.24. 16:10:05

@fagyospityóka:
Ha nem kirovó alapú, úgy miért rótták ki? Nem érzed az ellentmondást?

...nézd, én nem vagyok a magánnyugdíj rendszer ellen. Mindenki arra spórol a saját pénzáéből, amire akar. De mivel Magyarországon a nyugdíj biztosítási rendszerű, akkor nem lehet menet közben változtatni a szabályt, mert arra csak ráfizet(ett) az ország.
Hiszen a biztosításos rendszer lényege, hogy a teherviselő a már nyugdíjasok díját fizeti - ahogyan tették ők is nemzedékek óta - és az övét meg a következő biztosítást fizető nemzedék, ha arra kerül sor.

...hogy analógiával éljek, és értsed: a többi biztosításnál sem gyüjtögetsz, hanem kockázatközösséget vállalsz, így qrvára nem értékelnéd, ha egy beléd hajtó másik autós azzal jönne, hogy a kötelező az ő megtakarítása kára fedezéséhez, te meg oldjad meg, ahogyan tudod...

konrada 2014.11.24. 16:13:42

@Whave:
Tán mert rosszul értelmezed. Pont azért, amiért nem kerülhetted el a befizetését, és amiért nem veheted fel most.
...s tán pont ezért nem tudott belekötni az EU sem, pedig komoly lobbizás folyt náluk is az így milliárdos hasznot bezsebelő társaságoktól...

...s te most arra akarsz linket, miért nem csinált az EU semmit... tőlem.
Ügyeeesss!;))

2014.11.24. 16:18:04

@konrada: nem, arra akarok linket, hogy miert is nem magantulajdon a maganszamlan levo penzem, ki mondta ezt ki es hol, honnan szarmazik az informaciod. eleg egyertelmuen leirtam eleg sokszor, kezd kicsit mesterkelt lenni ez a trollos ertetlenseged :)

Zebrateve 2014.11.24. 16:18:38

@Whave: Ebből a szempontból minden megváltozott volna. Például nem hozhatott volna ilyen törvényt a Fideszes többség, mert nem lett volna. Esetleg egy új kormány csomó mindent visszacsinálhatott volna (a nem kétharmados jogszabályokat). Ez ennyire bonyi?

konrada 2014.11.24. 16:19:21

@ex-dr. vuk:
No most a következő a kérdésem erre: hány olyan európai államot ismersz, amely úgy csődbe ment, hogy a tartozásai kezelésére nem maradt még jogutód sem?
Mert hogy magyar bankot, és egyéb pénzügyi társaságot tucatjával lehet ilyent sorolni (volt amelyik a libához, volt amelyik a kukachoz nem értett...), és európait még többet...

...mert pl. az orosz állampapír 1915-ből még mindig érték, de egy eximbankos alig pár évvel ezelőttről csak wc-papír...

konrada 2014.11.24. 16:23:53

@Whave:
Oksi!
Hozz egy linket arról, hogy neked paírod van arról, hogy ez a te magánszámládon levő magánpénzed, és én máris hozom a másikat.
Mert nem feltétlen a trollkodás, ha valaki meg akarja magyarázni, inkább az, aki nem érti, de úgy akar olyan magyarázatot, amilyet nem kaphat, mert nincs rá!;))

2014.11.24. 16:29:39

@konrada: kie az a penz? ezek szerint amikor penztarakat valtogattam, akkor valaki mas penzet utalgattam penzintezetek kozott a sajat nevesitett szamlamrol a sajat nevesitett szamlamra, olyat nekem szabad? ok, nem tudtam.

nezd, nem ketelkedem abban, hogy tudod, hogy mirol beszelsz. de egyelore tenyleg sehol nem lattam tenyszeruen leirva, hogy az a penz a sajat szamlamon marpedig valaki mase, nem az en tulajdonom.

ex-dr. vuk 2014.11.24. 16:29:45

@konrada: egy allamnak meddig tart egy uj torvennyel lenullazni a nyugdijadat? A fidesznek kb. ez 1 nap. Reggel kitalaljak este megszavazzak.
Mielott elkezded mondani, hogy "de hat jarulekalapu emiatt kotelesseguk nyugdijat folyositani", ez mar nem igy van, a nyugdij mar 2-3 eve NEM jarulek, es akarmikor donthetnek ugy, hogy nem fizetnek nyugdijat (arra az idoszakra, amikortol nem az).

ex-dr. vuk 2014.11.24. 16:31:19

@konrada: mikortol fog jonni az, hogy a bankszamlamon levo penz nem is az enyem, hanem az egy olyan ado osszege, amit az allam nagy kegyesen ideiglenesen nalam hagyott, es most visszaveszi?
Nem sok lepes kell ehhez.

rezícökkentész 2014.11.24. 17:00:16

@ex-dr. vuk: ez igy is van az nem a tepénzed örüj hopgfy még rendelkezhec fölöte de úgy is elkap a NAV adócsaló ballib hazaárulló!!!!!!

ex-dr. vuk 2014.11.24. 17:04:14

@rezícökkentész: jaja eleg lesz ramfogni, hogy "kulak", es mar lehet is vinni a vagyont :) (aztan persze szetosztani haveroknak - ez a resz mar most is megy)

rezícökkentész 2014.11.24. 17:12:04

@ex-dr. vuk: kulákot csak a komcsik hasznájják a MINISZTERELNÖKÚR és szakértögárdálya nem komcsi hanem jobboldali polgári párt ő kergette el a komcsikat szeméjesen akik visszajötek és most akarják aláásni a demokrációt itt az utcán randalírozó csöcselékkel az atlantista ballib kommunisták.
VIKTOR VIKTOR VIKTOR VIKTOR!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ÉLJEN ORBÁN VIKTOR MINISZTERELNÖ KÚR MAGYARORSZÁG MEGMENTÖLLYE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ÉN MINDIGK A FIDESZT VÁLASZTOM SZAVAZOK RÁ MERT SZERETEM A HAZÁMAT AMI JOBBAN TELJESÍT ÉS MÉGJOBBABB LENNE A BALLIB ATLANTISTA HAZAÁRULÓ KOMCSIK NÉLKÜL!!!!!

Untermensch4 2014.11.24. 17:27:51

@hümhüm: "Az NGM rendelet tervezete szerint a befizetéshiányos manyupoknak végelszámolással kell megszűnnie. Végelszámolás csak a pénztár és a tagok közt jöhet létre jogilag, ahhoz az államnak semmi köze. Azaz, ha a tag a felhalmozódott részt meg kell, hogy kapja. Azt, hogy ezzel mit csinál, az nyilván egyéb jogszabályokkkal összhangban lehetséges. Olyan jogszabályt úgysem hozhatnak, hogy ha ezt nem viszi be a TB nyugdíjalapba, akkor egyáltalán nem kaphat majd nyugdíjat erre az időszakra, hiszen pont ezt kaszálta el annak idején az Alkotmánybíróság, még az áttéréssel kapcsolatban. Jogszerű csak az lehet, hogy ha nem viszi be az illető a közös nyugdíjalapba, akkor a manyupos időszakra csak az állami nyugdíj 75%-át kapja, ahogy eredetileg is volt."
azt szerinted meg lehet csinálni hogy a végelszámolásos eredetű "extrajövedelmekre" különadót vetnek ki, mondjuk a 2mft feletti rész 98%-át? vagy vmi hasonló...

ex-dr. vuk 2014.11.24. 17:44:18

@Untermensch4: hallottam mar ilyenrol :) Bar nem ertettem akkor sem hogy miert pont 98%, miert nem 97, 99 vagy 100...

2014.11.24. 20:27:08

@OkoskaTo:rp: Baromi " okos" gondolat.Nem zavar, hogy az euro is bizonytalan mint a kutya vacsorája?

2014.11.24. 20:28:54

@ex-dr. vuk: Nekem ilyentől nem kell félnem, mert nincs rajta pénz soha.
De a folyószámla hitelkeretet lenyúlhatják.PPP

2014.11.24. 20:32:41

Még nem döntöttem el teljesen, hogy ebben a halál bizonytalan világban melyik a jobb?
Ha én tartozom másnak, vagy ha nekem tartoznak?
Elvégre bármi történhet.SS

2014.11.25. 21:31:41

@konrada: Tegnap írtam egy kimarító választ, de megdöglött a net (nyet lett belőle), most megpróbálom újra. Az, hogy kiróják (kötelezővé teszik) a tagdíjfizetést, még nem teszi a nyugdíjpénztárat kiróvó-felosztó rendszerré. A két rendszer között a különbség az, hogy a kir-fel a mostani aktívak befizetéseiből fedezi a mostani nyugdíjasok juttatásait, nincs (jelentős és szándékolt) megtakarítás és (jó esetben) nincs deficit. A befizetések "ellenszolgáltatása" eg igérvény arra, hogy a befizető juttatást fog kapni a jövőben, mely arányban lesz a befizetéseivel. A tényleges majdani juttatásai viszont sokkal erősebben függnek a majdani (me még nem ismert) befizetésektől. Ez a rendszer sokkal inkább egy jövedelemtranszfer az aktívaktól a nyugdíjasok felé. Ezzel ellentétben a megtakarításos rendszer a befizetéseket felhalmozza, majd a felhalmozott vagyon alapján életjáradékot fizt a nyugdíjasnak. Mindkét rendszernek vannak biztosítás jellegű tulajdonságai, a legfőbb az, hogy a nyugdíjasnak az élete végéig jár a juttatás, de egyik sem igazi biztosítás (ami egy előre nem látható esemény által okozott kár/költség elleni pénzügyi védelem).
A fel-kir rendszer remekül működött, amií a lakosság novekedett, és az emberek várható életkora viszonylag alacsony volt. A jelenlegi demográfiai folyamatok oda vezettek, hogy egyre kevesebb aktív jut egy nyugdíjasra, és ez komolyan megkérdőjelezi a rendszer fenntarthatóságát. Ezért szorgalmazzák egyre több országban a megtakarításon alapuló nyugdíjrendszerre való áttérést. A mi generációnk problémája az, hogy egyszerre kell finanszírozzuk a korábbi generáció (egyébként megszolgált) nyugdíját, és félretegyünk a magunk számára az új rendszerben. Az elcseszett szebályozás, a következetesség hiánya, a visszatáncolás és a könnyű pénz csábítása (államosítás) már csak hab a tortán.
süti beállítások módosítása