Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

KDNP bezáratná a boltokat vasárnap! Már megint elgurult a gyógyszer?

2014. november 01. - Szarvas Norbert

135188_zarva.jpgKezdem azt hinni, hogy törvénymódosító javaslatot csak olyan kisiparos tehet, aki azon a héten elfelejtette bevenni a gyógyszerét rögeszme és abszurditás ellen. Naponta legalább egyszer sikerül meglepni a Fidesz-KDNP csoportnak agyament ötleteikkel. Mikor az ember azt hinné, hogy nem lehet tovább fokozni az abszurditást, akkor valaki mindig betol egy akkora gazdasági irracionalitás, hogy csak zeng. Most komolyan! Mit akar az állam beleszólni abba, hogy én mikor hol és kivel akarom a pénzem költeni? Ha a KDNP-t a fedősztorin túl is érdekli a vasárnapi családi idill, akkor ne szabályozzon, hanem teremtsen megfelelő feltételeket ahhoz, hogy a családnak maradjon ereje vasárnap lenyomni egy laza brainstormingot. Feltétel= jövedelem. Mert azt nem feltételezem, hogy általában az ember szívesen töltene időt a gyermekeikvel.

Leszakadt a pofám

A keresztény és vasárnap kapcsolatáról akaratlanul is a vidám vasárnapok intézménye jut eszembe. Van egy véleményem erről az intézményről, de hiszem, hogy mindenki magánügye. Nem is akarok ebbe belePapolni, hehe. Régi rossz magyar beidegződés, hogy a munka hétfőtől péntekig tart, más országokkal ellentétben a szombat már kizárja a munkát, a vasárnap pedig egyenesen szent. Ha törik, ha szakad, ezt az intézményt fenn kell tartani!

Aztán megérkezett a vad kapitalizmus és a sok kis buzi, aki bizony nem hajlandó letenni a lantot péntek 3-kor és bizony 1000%-on pörögnek hétvégén is annak érdekében, hogy előbbre jussanak, többek érjenek el, mint mások. Én az a fajta állat vagyok, aki szerint minőségben és nem mennyiségben kellene dolgozni (itt leginkább a szellemi munkákat értem, mivel a fizikai, betanított melóban fizikai jelenlét az idő és mennyiség függvénye). Vállalkozó vagyok, ne is mondja meg nekem senki, hogy mikor pihenhetek. Pihenek, ha már fáj.

Gazdaságilag racionális?

Azért fontos tisztázni, hogy a javaslat gyakorlatilag a multikat (400nm-nél nagyobb kereskedelmi területeket) akarja bezáratni vasárnap. Ezzel hozná helyzetbe a helyi kisboltokat, pékségeket és természetesen a traffikokat (őket nem lehet kihagyni a buliból). Gazdasági szempontból egy nagyon izgalmas kérdést vet fel, hogyan lehetne a multiktól elvenni és a kkv szektornak odaadni a potenciális vevőket. Innen megközelítve teljesen okos ötlet, ha nem lehet multizni a hét legfontosabb bevásárló napján.

Másrészről viszont a legsuttyóbb dolog a világon, amit kitalálhatna a törvényhozó. A kisboltok az esetek 100%-ában lényegesen drágább árakkal operálnak, mivel csak így tudnak életben maradni (ráadásul multikra jellemző volumenkedvezményt sem tudnak összehozni). Baromira nem racionális gazdasági szempontból, ahogyan el akarják torzítani a kereskedelmi gyakorlatot, rákényszeríteni a fogyasztókat a drágább boltokra. Én nem akarok a gyümiléért 500-600 forintot fizetni az eddig 400 helyett, sajnálom.

images_8.jpgBENEVEZTEM A WWW.GOLDENBLOG.HU VERSENYÉBE! ERŐSÍTS MEG SZAVAZATODDAL ABBAN, HOGY VAN ÉRTELME NYÍLTAN, KRITIKUSAN ÉS KONFLIKTUST FELVÁLLALVA ÍRNOM! ITT TUDSZ SZAVAZNI:

GOLDENBLOG SZAVAZÁS

Elbocsátásokhoz vezethet

Az ördög a részletekben rejlik. Persze ha tömeges elbocsájtások követnék a törvény megszavazását a multik részéről, akkor lehetne megint "szemét multizni". Pedig ha belegondolsz, akkor teljesen logikus lépés lenne részükről, mivel 1 teljes nap kiesne. A legegyszerűbb lebutított példával számolva:

Van a zöldség osztályra 20 embere a Tesco-nak. Ezek az emberek váltott műszakokban tolják az igát. Egy héten ezek az emberek összesen ledolgoznak 40 óra x 20 ember= 800 órát. Egy hónapban 4x 800= 3.200 óra. Mivel kiesik a vasárnap és a példának okáért 20 óra (Tesco 0-24-ben működik, de a példa kedvéért 2 órán át nem kell foglalkozni a zöldségekkel/ kávé szünetek egész nap), 1 hónapban 80 óra veszteséggel, így el kell gondolkozni! Gyakorlatilag 1 ember fél havi munkájára nincsen szükség. Ilyenkor átveszik 6 órás munkaviszonyba vagy elbocsájtják. A vége minden esetben, hogy valaki kevesebb pénzt fog hazavinni.

A család az első

A család a legfontosabb intézmény normális esetben az ember életében! Ezt nem kell ragozni, a politikának nem kéne rá emlékeztetnie. Nem tudom felfogni, hogy a szabad világban miért akarnak rám eröltetni egy bizonyos értékrendet, amit jónak gondolnak? Vagy itt arról van szó, hogy a politikus a saját családját csak így tudná összetartani (gyerek, asszony nem mehet shoppingolni)? Akkor ez elég öncélú törvény lenne.

A KDNP célja az, hogy a vasárnap olyan pihenőnap legyen, amelyen a család együtt töltött idejét nem szakítja meg a vásárlással töltött idő.

 

Szeretem hinni, hogy a felnőtt emberek, akiket elég intelligensnek tart a politika a szavazáshoz, ország jövőjének döntéséhez, ugyanúgy képesek kizárni a "zavaró" tényezőket az életükből, ha a családdal akarnak lenni. Viszont nem véletlenül vannak tele a bevásárló központok hétvégén. Nyílván ennek egyik oka, a "hétvégi bevásárlás" intézménye, amit így a KDNP nagyon okosan szombatra száműzne. Az már kit érdekel, hogy a kétnapos rendszerben is tömve vannak a boltok? Nyugodtan lehet szivatni a birka hülyéjét, aki a hétköznapi robot után éppen nem vágyik arra, hogy mamatankerral letarolják a lábát fél óra alatt 5x. 

Ha valakit zavar a vasárnapi bolt, akkor ne menjen boltba. Ha valaki a családjával akar lenni, akkor legyen a családjával. Ha valaki nem akar vasárnaponként dolgozni, akkor ne menjen váltott műszakos eladónak/egyéb melósnak a Tesco-hoz. Szabad emberek vagyunk. Ehhez nem kell törvényi túlkapás.

 

Tetszik a performance? Ez Like:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr666854811

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Vasárnapi semmi se 2014.11.04. 06:43:27

Én nem dolgozom vasárnap. De ha valaki elő akarná nekem írni, hogy melyik napon, hány órakor foghatok kezembe a kormánykereket, úgy húznám azt a fejére nyomban, hogy az orra ütné ki a küllőt középről. Nem dolgozom vasárnap. Illetve mégis, kábé reggel ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Untermensch4 2014.11.01. 21:58:32

legegyszerűbb megoldás: a vasárnapii munka pótlékát nagyon-nagyon megemelni. a vállalkozó vidáman árulhatja a kis boltjában személyesen a dolgokat, akit meg a "gonoszmulti" dolgoztat vasárnap az legalább több pénzt kap. win-win (kivéve a "gonoszmultikat de egyébként ha cél a kkv-szektor tuningolása akkor ennyi még beleférhet)

Neked ugatok nem a házat őrzöm 2014.11.02. 11:40:30

Én egy olyan országban élek, ahol vasárnap nem hogy a bolt nincs nyitva, de még a füvet sem nyírhatod le, nem veheted elő a flexet, se a rotakapát, nem költözködhetsz, a saját műhelyedben sem dolgozhatsz, ha nem nyitsz ki akkor sem.
Németország valószínű a tönk szélére jut.
Otthon egy kis faluban van házam. Az egyetlen bolt szombaton bezár, és még hétfőn sem nyit ki, egyébként is csak kettőig van nyitva. Kenyér reggel fél hét után már kenyér nincs, meg hétközna sem.
Örülök hogy ennyire szíveteken viselitek a nagy aruház láncok profitját.

kaloz_a 2014.11.02. 11:49:27

@Neked ugatok nem a házat őrzöm:Erről van szó, maximálisan egyetértek. A sok vasárnap vásárolgatásnál jobb szórakozást nem találó ember pedig nem tudom hány vasárnapot dolgozott végig bagóért.
Ez nem vallási kérdés, és ki sem kell találni a spanyolviaszt, csak lemásolni azt ami pl. Ausztriában jól működik.

fesztiválozó · http://legyenrend.blog.hu 2014.11.02. 11:52:46

Mondjuk rossz a kérdés felvetés. Szerintem eleve a kereskedőkre kellene bízni, hogy nyitva tartanak.e vasárnap, vagy sem, nem pedig a törvényhozóknak kitalálnia ezt. És ugyanez igaz a dohányzó-nem dohányzó vendéglátó helyekre is.

spinat 2014.11.02. 11:54:35

csupán szervezés kérdése, ogy az elfgolalt vállakozó szombaton munka mellett be tudjon vásárolni. szóval ez nem érv.

TGabi 2014.11.02. 12:04:39

"elfoglalt vállalkozó, cszzzz..." ezek általában másokat éhbéren tartó, arrogáns bunkók. és nem , nem a kereszténységhez van a vasárnapi nyitva nem tartásnak köze. hanem annak, hogy fullra kizsigerelt embereknek ne kelljen még akkor is igát húzniuk, akárhogy is nézzük. csomó boltban dolgozó emberrel beszéltem. mind azt mondta, vasárnap csak muszájból kell bejárni. merthogy a legtöbb vásárló unatkozásbólőgyeleg, nézelődik. aztán nem vásárol semmit...

nick papagiorgo 2014.11.02. 12:14:28

Marhaságnak tartom a dolgot. Vasárnap egy csomó ember dolgozik, az ügyeletes orvostól kezdve a buszvezetőn át, a multiknál folyamatos műszakban dolgozókig. Akit ez zavar, ne menjen ilyen munkahelyre. Vallásilag nem indokolható, egyfelől a nép nagy része nem is vallásos, másrészt mi van a zsidókkal, meg mohamedánokkal, akik nem vasárnap járnak templomba? Ami a vállakozót/tulajdonost illeti, bízzák rá, hogy a vasárnapi nyitvatartás profitjáért cserébe hajlandó-e kifizetni az extra fizetést a dolgozóinak (mert bizonyám, a vasránapi munkavégzésért extra pénz jár, ezért is hajlandóak sokan így dolgozni).
És igen, engem pl. sokkal boldogabbá tesz, nem is a vasárnapi shoppingolás (fogyasztói társadalom ünnepe, mi spec. nem üljük) miatt, hanem azért, mert pl. számtalanszor előfordult, hogy hétvégén barkácsoltam, és el tudtam ugrani a teszkóba meg a barkács-multiba csavarért, gipszért, efféléért, ha az épp elfogyott.
Én pont az ellenkező irányba mennék el, tehát legyen pl. nonstop autójavító, akihez elmehetek akár hétvégén meg éjjel is, ha elhalákolt a kocsi, és kifizetem a pluszpénzt, ha nekem sürgős, és nem kell kivenni pl. 2-3 nap szabit, mert a "szakik" meg a márkaszervizek csak 9-től 4-ig vannak nyitva. Ilyen is volt, a norauto, csak az bezárt, pedig tök jó volt, amíg volt.

Szarvas Norbert 2014.11.02. 12:17:40

de miert nem dontheti el mindenki kaga h vasarnap mit akar csinalni?

nem kel szemelyeskedni de spec en hetkoznap hajnalban megyek nagybevasarolni a tomeg elkerulese vegett... vasarnap viszont ha van idom pihenni akkor neha szeretem aktivan eltolteni... ez lehet kirandulas vagy eppen egy plazazasos nezegetos tortenet. engem ez ki tud kapcsolni, mast meg mas ... de ennek semmi koze a torvenyhez

EGYIKRESEM 2014.11.02. 12:19:36

@Neked ugatok nem a házat őrzöm: @kaloz_a:

Orbánnak 2011-ben volt erre egy nagyon jó válasza (pontatlanul idézek):
"Majd amikor heti 5 nap munkával meg lehet élni, akkor visszatérünk rá"

Kivételesen igaza van a törpe Nérónak.
Olyan országokat hoztok fel ellenpéldának, ahol hétközben nincs (sok) túlóra, és tényleg meg lehet élni a hétköznapi munkából.
Itthon a kereskedelemben dolgozók fizetésének ~30%-a a hétvégi pótlék, ha ez megszűnik, akkor még kevesebbet visznek haza a mostani éhbérnél is.

HardTuri (törölt) 2014.11.02. 12:21:15

Magam részéről teljesen egyetértek a cikk írójával.
Már megint az a probléma hogy az embereket nem tekintik önálló személyiségnek,és ők már megint úgy gondolják majd mi irányt mutatunk nektek birkák.
Hát nem!!!! Saját magam szeretném eldönteni mikor akarok vásárolni és mikor nem. Az élet nem egy bonyolult dolog csak akkor ha idióták bonyolítják mások számára.

$pi$ 2014.11.02. 12:22:13

A vallásos emberek mindig ezt csinálják: megpróbálják erőszakkal révenni a többieket, hogy ők is ugyanazt a marhaságot csinálják mint ők, merthogy elképzelni sem tudják, hogy ne lenne igazuk. Én nem megyek vasárnap boltba, akkor senki se menjen, mert én megtiltom.

Gusztustalan, erkölcstelen, elmebeteg banda.

nick papagiorgo 2014.11.02. 12:24:41

tljesen őszinte vélményem, hogy ez megint egy olyan ötlet, mint az internetedó, bedobjuk a köztudatba tesztelésre, rágjátok max nem lesz belőle semmi. De nem értem, hogy erre miért van szükség.

Gwahyr 2014.11.02. 12:25:37

@Hard Turi:
Naná! Neked jogod van akkor vásárolni, amikor csak akarsz. Csak vedd már figyelembe, hogy a másik oldalon meg ott áll a szar bérért güriző eladó, aki csak a te kényelmed kiszolgálása miatt kell ott lennie. Az ő joga hol van? Vagy olyan csak neked jár?

magnificat 2014.11.02. 12:25:42

Egyszerű, ez átkozottul nem az ő dolguk. Ne pofázzanak bele, hogy én hogy akarom tölteni a hétvégémet. Jóhogy elő nem írják hogy mindenkinek kereszténynek kell lennie és törvényileg kötelező a vasárnapi szentmise.

Itt amúgy eleve a nagyobb (400 nm) boltokat akarják bezáratni, tehát szó sincs róla hogy "jajj, a vasárnap szent, senki se vásároljon", hanem hogy ne a multikba menjetek, hanem vasárnap szedjétek össze 4-5-6 helyen azt, amit esetleg pont megkapnátok egyben. Ugyanúgy lennének vasárnap dolgozó eladók. Szóval már megint a csúnya gonosz extraultiprofitot termelő multikra akarnak egy újabb dolgot rálőcsölni (amiknek akárki akármit is mond, megvannak az előnyei, hogy pl mivel nagyok így megkockáztathatják hogy kevésbé általános dolgokat is áruljanak. Egy kisbolt hol tartana pl egy adott fajta svájci csokiból, amit valószínűleg szinte senki sem vinne, de én speciel szeretem)

Szóval ne szóljanak bele abba, amihez semmi közük. Nincs szükségem arra, hogy még több dologról törvényt hozzanak hogy nekem minek kellene jónak lennie és minek nem.

Gwahyr 2014.11.02. 12:27:22

Ki az a marha, aki azt gondolja, hogy ezzel a vásárlók vasárnapi otthon maradása lenne a cél? Barmok. A cél az lenne, hogy senki ne kényszerüljön dolgozni vasárnap, ha nem muszáj.

magnificat 2014.11.02. 12:28:33

@Gwahyr: Két dolog. Egyik, hogy ha nem tetszik, ne dolgozzon ott. A másik, ha rákényszerül, mert nincs más munka amit el tudna vállalni, akkor az a munka márpedig a csúnya gonosz multi miatt jött létre. Tehát nélküle nem lenne munkája. Ez van, a munkák egy része azért születik, mert mások azt már nem akarják megcsinálni, vagy nekik kényelmet hoz.

nyelv-ész 2014.11.02. 12:29:39

@TGabi: "...fullra kizsigerelt embereknek ne kelljen még akkor is igát húzniuk..."

Milyen igaz! Rúgassuk ki őket, aztán pihenjenek csak otthon segélyen.

magnificat 2014.11.02. 12:29:46

@Gwahyr: Ha az lenne a cél, akkor minden boltot bezáratnának, nem csak a 400 nm felettieket :) De mivel azt nem akadályozzák hogy a kisboltok, kis zöldségesek nyitva legyenek, így szerinted hol az a cél hogy ne dolgozzanak az emberek vasárnap? :)

BGy · http://babosi.blog.hu 2014.11.02. 12:32:04

A gyümölcsleves részt pontosítanám.
Kisbolt: 600.- ft + 5 perc az életedből
Multi: 400.- ft + 60 perc az életedből + benzin + kocsikopás

$pi$ 2014.11.02. 12:32:39

@Gwahyr: "A cél az lenne, hogy senki ne kényszerüljön dolgozni vasárnap, ha nem muszáj."

Akkor miért nem azt mondják, hogy "senki sem kényszeríthető arra, hogy vasárnap dolgozzon" és miért azt mondják, hogy "senki sem dolgozhat vasárnap az áruházban"?

Lehet jogot adni a választásra és lehet a választási jogot elvenni. Miért van az, hogy a választási jogot el akarják venni és közben úgy csinálnak mintha valamilyen jogot adnának?

magnificat 2014.11.02. 12:35:37

@magnificat: Pár tehetősebb ismerősöm takarítónőt fizet. Nem azért mert lusták lennének, hanem mert annyira limitált az az idő, amit otthon tudnak tölteni a családjukkal, hogy azt nem akarják takarításra pazarolni. Többet keresnek, mint amennyi szabad órájuk így marad (és itt nem valami egetverően sok, milliós fizetésekre kell gondolni). Ehelyett ismerős nénivel megállapodtak, aki nyugdíjas és nem akar amúgysem végig otthon ülni, hogy hetente-kéthetente ugorjon már át és némileg takarítson össze, vízkövesítsen le, stb. Ez egy olyan munka, ami azért teremtődött, mert volt A személy, akinek volt pénze hogy a kis extra kényelmét (hogy hullafáradtan hazaérve ne kelljen még nekiállni csempét mosni) megvehesse, míg volt B személy, aki egy kis kiegészítésnek (1-2 hetente 3-4 óra munka) teljesen jól jött.
Tehát igen, ami az egyik oldalon kényelemigény, az a másik oldalon munkát teremthet.

Gwahyr 2014.11.02. 12:37:00

@magnificat: A melósokat törvények védik. Ezeknek köszönhető pl. a 40 órás munkahét, vagy hogy nincs gyerekmunka. Amíg ezek nem voltak, Biztosan jobb volt a munkáltatóknak és Pistikével együtt biztos több jutott a családi kasszába is.

Mégis szükség van ezekre, mert bizony a pult túloldalán álló embereknek is vannak emberi szükségleteik, nem csak anyagiak. Arra hivatkozni, hogy aki a munkát biztosítja, annak korlátok nélkül joga van megszabni a munkafeltételeket és abba senki nem szólhat bele, elég sötét képet fest a világról alkotott elképzeléseidről.

Az, hogy leépítés lesz, baromság. Akkor is fennállnak a vasárnapi szükségleteid, ha aznap nincs nyitva a bolt. Legfeljebb megnő a szombati forgalom, így aznapra több melóst kell behívni.

Palladrin 2014.11.02. 12:37:01

@BGy: Ja, csak a kisboltban van 3 féle gyümölcsléből 6 db, a multiban meg 60 féléből többezer ...

Az meg mit érdekel, hogy én mire (kocsikopás) szórom a pénzt?

$pi$ 2014.11.02. 12:38:33

Éjjel kettőkor szerintem rosszabb dolgozni mint vasárnap, tehát éjszakára is zárjuk be a tecsót. Aztán máris kirúghatjuk a dolgozók egyharmadát és elérttük, hogy pénteken és hétfőn kétszer annyi időt kell tölteni a szent családnak a bevásárlással, mert akkor tömeg van mint ma volt.

sunabajnok 2014.11.02. 12:38:43

Elvált vagyok két gyerekkel, szóval az agyonkeresztény kádéenpés semmirekellők alaptörvényében én nem vagyok család. Akkor most nekem majd dolgoznom kell vasárnap?

Orbán a magyar nép ópiuma! 2014.11.02. 12:39:17

A legnagyobb marhaság, ami létezik!

Vasárnap pont, hogy nem a multiknál, hanem a közeli kisboltban szoktam vásárolni, akármennyire is drágább valamivel. Közel van, kényelmes, s a tulajdonosnak is jó bevétel!

TaliNaim 2014.11.02. 12:40:33

@nick papagiorgo: Teljesen igazad van. Plusz, nem kötelező vasárnap tescóba menni. Aki akarja, intézze hétköznap, munka után, lehetóleg a gyerekkel, aki az oviból, suliból jön és se kedve se türelme hozzá.. Good luck

Roy 2014.11.02. 12:41:25

@maxval birca hozzászóló:
Értelmes terv? Így legaláb újabb emberek kerülhetnek utcára. Egyébként ezen kívül hány olyan munkahely van ahol vasárnap, de még ünnepnap is dolgoznak? Ezeknek az embereknek nincs családjuk? Persze van egy kivétel amik nyitva lehetnek. Ezek a katolikus templomok. A katolikus papoknak nincs családjuk, csak főnökük Isten.

Gwahyr 2014.11.02. 12:41:55

@magnificat:
Ezzel nincs is semmi gond. Itt inkább az a kérdés, hogy jól van-e az úgy, hogy egy család heti egyetlen alkalommal sem tud összeülni akár egy családi ebédre.
Az idős házvezetőnő saját maga döntött úgy, hogy elmegy és takarít, ezzel kiegészítve a nyugdíját plusz elfoglalva önmagát. A kereskedelemben legtöbbször kényszerűségből dolgoznak az életben maradásért. Rájuk kényszeríteni a vasárnapi melót csak azért, mert neked kényelmesebb akkor belibbenni a tescoba, mint szombat délután, minimum önzőség.

$pi$ 2014.11.02. 12:45:13

@Gwahyr: "Arra hivatkozni, hogy aki a munkát biztosítja, annak korlátok nélkül joga van megszabni a munkafeltételeket"

MInt ahogyan arra hivatkozni, hogy egy vallásos kisebbségnek joga van megszabni, hogy mikor legyenek nyitva a boltok szintén baromság.

Mert mi van, ha a munkáltató és a munkavállaló tényleg megegyeznek egy kölcsönösen előnyös egyezségben? Tudod, az egyik pénzt ad, a másik meg dolgozik? Nem lehet, hogy ez így működhet? Tudod, kapitalizmus?

TaliNaim 2014.11.02. 12:46:18

@nyelv-ész: jaja, nyilván az sokkal jobb, mint vasárnap extra pénzért melòzni a goni multinál... aztán majd lesünk, miért fizetünk megint több adòt. Ja, kérem, eddig abbòl kapta a bérét, amit megvettem vasárnap, mostantòl viszont az adómból fizetem. Tuti üzlet

pangea 2014.11.02. 12:47:09

F@szság. Ausztria meg egy provinciális hely, ebben ne hasonlítsunk már rá! Másban lehet.

Gwahyr 2014.11.02. 12:47:13

@$pi$
Magyarázd már meg, hogy ha a vasárnapi forgalom áthelyeződik péntekre és szombatra, abból hogyan következik az, hogy ki kell rúgni az embereket? Vagy ha vasárnap nincs bolt, akkor aznapra nem vásárolsz be mondjuk egy nappal előbb? A jelentős pénteki/szombati forgalomnövekedésnek nem az lesz az eredménye, hogy a kiszolgáláshoz aznap több ember kell? Csak kérdezem.

Amúgy a posztoló durván fölé lőtt egy tescos osztály létszámigényével. Az jelenleg nagyjából létszámminimumon működik, még egy betegszabadságot sem tudnak kibekkelni. Akkor sem tudnának leépíteni, ha vasárnap zárva kellene tartaniuk.

cenzuratroll bosszanto 2014.11.02. 12:47:17

A sok seggarcú barom amelyik itt helyesel és multizik próbáljon meg egy picit is gondolkodni, nem birkacsürheként helyeselni egy megélhetési baromnak.
Zárjunk be minden hétvégi munkahelyet. Anyád megdöglik, mert mentő nincs, nem netezel, mert nincs áram, a tévét felejtsd el, nincs személyzet hozzá, múzeumba ne menj, mert oda sem jutsz be. A vasárnapi közlekedésben többen dolgoznak, mint az áruházakban, szóval felejtsd el az utazást, ha lekésted a péntek esti vonatot, akkor vagy mész autóval, ha van hol megtankolnod mert ugye a benzinkutasnak is legalább annyi joga van a családdal lenni, mint a közértesnek, vagy mész hétfőn reggel.
Idióták, agyatok van?
A sok butaagyú birka elsőként gondolkodjon, és ne bólogasson egy seggfej politikusnak, egyből jobb lenne az élet.

Apropó, a rühes álkeresztény KDNP-s tolvaj arra gondolt, hogy a vasárnapi mise is ugrott, hiszen az is munka a papnak, hücski, tipli haza a családhoz, nehogy már a népet etesd hamis igékkel.

magnificat 2014.11.02. 12:47:28

@Gwahyr: Nem azt mondtam hogy ne legyenek bizonyos törvények, pl gyerekmunka ellen. A 40 órás munkahétről azért ne beszéljünk, az valójában sehol sincs így :D
Arról van szó, hogy miért kötik meg országszinten, törvényileg azt, hogy melyik dolgozó maximum milyen távolságról jöhet be dolgozni, milyen színű nadrágot kell hogy hordjon, hogy mikor kell hazaindulnia, hogy milyen útvonalon kell haladnia, és otthon mit kell csinálnia.

A pult túloldalán is igen, vannak szükségleteik. Pl hogy legyen munkájuk. Azt gondolom te is belátod, hogy 6x16 órára kevesebb embert kell beosztani mint 7x16 órára, arról nem is beszélve hogy sok cég esetén pl az egy nap leállás majd újraindulás drágább, mintha "fölösbe" gyártanának aznap (és erre a nagyboltoknál is azért vannak példák a lejárati idők kapcsán). Tehát megint ott tartunk, hogy a multik azzal hogy vasárnap is nyitva vannak, egyrészt több munkahelyet biztosítanak mintha nem lennének nyitva, másrészt pedig NAGYON sokaknak kényelmes is. A szolgáltatás jellegű munkák mind ilyenek, van egy személy aki igénybe veszi, van egy másik, aki nyújtja. Biztos nagyon sok vendéglátós is szívesen töltené a családjával a hétvégét, de nagyon sok család megy pont hétvégén el valahova, ahol meg jó ha tudnak hol enni, vagy épp rendel otthonra egy pizzát egy vasárnapi haveri összejövetelre, amit jó ha van valaki, aki leszállítsa.

Szóval ilyen a munka és főként a szolgáltatói munka. Ezen felesleges pörögni, pláne nem szabad törvénybe iktatni csak személyes nézetek alapján. Nagyon szeretném ha senkinek sem kellene dolgoznia és mindenki mégis remekül megélne, de ez nem így megy.

nick papagiorgo 2014.11.02. 12:48:16

@Gwahyr: aki nem tud arabusul. ne beszéljen arabusul. A folyamatos dolgozók úgy dolgoznak, hogy három nap 12 óra, aztán három nap pihi, tökmindegy melyik napra jut éppen. De a vasárnapért (ugyanúgy ahogy az éjszakért) túlórapótlékot kapnak, tehát nem mindegy nekik, hogy mikor dolgoznak. Az én munkahelyemen is van pl. ez, és most épp fölös kapacitás van, ezért nem kellene nekik bejönni pl. vasárnap, de nekik ez nem tetszik (!) mert nem kapják meg a pótlékukat.
Az meg ugye teljesen nyolvánvaló, hogy ha a folyamatos műszak ellátásához 4 műszak kell (ld fent, 12 órát dolgozik 3 napig aztán 3 napot pihen), akkor ha nincs vasárnap, akkor elég 3 műszak is + némi túlóra. Ez azzal jár, hogy a 3 műszakosok kapnak némi több pénzt (túlórapénz), de a 4. műszakot kirúgják.

cenzuratroll bosszanto 2014.11.02. 12:48:32

A baj az, hogy az egybites agyú fidesznyik fel sem tudja fogni, mennyi vasárnapi munkahely van az ő kis kényelméért, és ebből a legkevesebb a gonosz multi.

Neked ugatok nem a házat őrzöm 2014.11.02. 12:49:28

@Gwahyr: megygyőződésem, hogy ha vasárnap a boltok zárva tartánának az emberek sokkal többet vásárolnának, az éhen halástól való félelmükben.
Európa boldogobbik felén sehol nincsenek nyitva a boltok vasárnap, és valahogy mégis sikerült életben tartani a népeket.
szerintem ez nem vallási kérdés, sokkal inkább gazdasági vagy környetzvédelmi.

$pi$ 2014.11.02. 12:51:05

@Gwahyr: "Magyarázd már meg, hogy ha a vasárnapi forgalom áthelyeződik péntekre és szombatra, abból hogyan következik az, hogy ki kell rúgni az embereket?"

Nagyon egyszerű. Csökken a nyitvatartási idő, kevesebb munkaórára van szükség, valakit ki lehet rúgni. A pénteken és szombaton meg majd jobban hajtanak a kartársak.

"A jelentős pénteki/szombati forgalomnövekedésnek nem az lesz az eredménye, hogy a kiszolgáláshoz aznap több ember kell?"

Nem. Majd hosszabbak lesznek a sorok.

Roy 2014.11.02. 12:52:59

@Gwahyr:
Ma Magyarországon kinek nem szar a bére, Sorolhatnán ennek ellenére mennyien dolgoznak vasárnap, sőt még ünnepnap is. Egy-két példa. közlekedési dolgozók, tűzoltók, rendőrök, mentősök, oevosok, korházi dolgozók, energia szolgáltatók stb. Akkor ezek az emberek se dolgozzanak, hiszen nekik is van családjuk. Szerintem meg többen is vannak, mint a plázákban, szupermarkettekben dolgozók.

Gwahyr 2014.11.02. 12:53:27

$pi$:
"Mert mi van, ha a munkáltató és a munkavállaló tényleg megegyeznek egy kölcsönösen előnyös egyezségben? Tudod, az egyik pénzt ad, a másik meg dolgozik? Nem lehet, hogy ez így működhet? Tudod, kapitalizmus?"

Ja. Csak mivel munkaerőtöbblet van a piacon, ezért a munkavállaló alárendelt pozícióban van a munkáltatóhoz képest, azaz az alkut nem egyenlő felek kötik. A kérdés az lenne, hogy ha a keresk. dolgozók bére a tv. bevezetésének hatására nem változna, akkor is akarnának-e vasárnap dolgozni. Szerintem kevesen bólintanának rá.

Ez a szerződés csak attól előnyös a munkavállalónak, mert az alapfeltételek is szarok. Pl. milyen diszkriminatív az, hogy a ker-ben alapból nem jár szombati pótlék, de mondjuk a gyári munkásnak igen? Egyenlő feltételeket kellene biztosítani és akkor már rögtön nem lenne olyan vonzó a vasárnapi munka.

2014.11.02. 12:55:56

@$pi$: Ez szerintem nem annyira tekinthető vallási kérdésnek, inkább társadalminak. Mindenesetre egészségesebb lenne, amennyiben ezt társadalmi és gazdasági szempontból kezelnénk és nem vallási köntösbe öltöztetve jelenne meg.

Amennyiben kitekintek a szomszédos Ausztriába, ahol minden zárva van vasárnap, és ez működik, akkor nem mondom, hogy ördögtől való a gondolat. De. Miután tudjuk, hogy említett szomszédunknál minden fényévekkel jobban működik, mint nálunk - ezzel ma példával mégsem hozakodnék elő. Különösen úgy nem, hogy egy olyan párt javasolja, akikről jól tudjuk, hogy vizet prédikálnak és bort isznak.

Amennyiben pedig ez gazdasági kérdés - nos akkor az az érzésem, hogy egyelőre nem vagyunk képesek követni ebben a kérdésben az említett szomszédunkat, ahogy megközelíteni sem tudtuk őket az elmúlt huszonöt évben - semmilyen szempontból, sőt talán még a hátrányunkat is sikerült növelni.

♔bаtyu♔ 2014.11.02. 12:57:22

Tartsanak. Munkahelytől függetlenül, a vasárnap járjon mindenkinek.

Egyébként akik itt sajnálják a multikat, a tescóban elég sok helyen automata pénztár van, a multiknál nyilván ez lesz a jövőm viszont kis üzletekben értelemszerűen ez nem lehetséges.

♔bаtyu♔ 2014.11.02. 12:58:11

@...elmúlik...: Ez itt is működik. Sőt, jobban fog működni, hiszen a kis üzletek nyitva tarthatnak.

$pi$ 2014.11.02. 12:58:49

@Gwahyr: "dolgozók bére a tv. bevezetésének hatására nem változna, akkor is akarnának-e vasárnap dolgozni."

Ezt mégis hogyan képzeled? Te mondod meg a kapitalistának, hogy mennyit fizessen a dolgozónak?

"Pl. milyen diszkriminatív az, hogy a ker-ben alapból nem jár szombati pótlék, de mondjuk a gyári munkásnak igen?"

Ha ez így van, akkor ezt kell megváltoztatni. De szerintem nem más a kereskedelem és a gyár, egyszerűen csak összekevered a folyamatos munkarendet a túlórával.

magnificat 2014.11.02. 12:58:54

@$pi$: nekem a hétfőkkel van bajom :D limitálhatnánk csak 4 napra a munkahetet (változatlan fizetéssel persze :D) :) Igaz akkor még több embert el kellene küldeni :) A francba, így akkor is dolgoznom kell, amikor annyira nincs kedvem és szeretném a családommal tölteni a napot, pl egy szép napos szerdát :)

@Gwahyr: "hogy jól van-e az úgy, hogy egy család heti egyetlen alkalommal sem tud összeülni akár egy családi ebédre"
Az élet ilyen, pláne ha ilyen helyen dolgozik az ember. Tiltsuk be azt is, akinek a munkája gyakran utazásra kényszeríti hogy vasárnap utazni se lehessen? Mert biztos szegény vasutas is szívesebben lenne otthon vasárnap családi ebédnél, de mivel épp én is haza akartam utazni, így valamikor haza is kell jönnöm, és el kell hoznia a vonatnak. De ahogy persze jó összeülni a családdal, úgy jó ha az ember tud dolgozni is. Márpedig mint mondtam, kevesebb munkaóra kevesebb ember által kihozható.
És később kérdezted, és pont hogy magyarázzuk.
Egy ember 40 órát dolgozhat hivatalosan egy héten. Ha egy bolt 7x16 órát van nyitva, az 112 óra, erre kell annyi személyzet, hogy ebbe a 40 órákba beférjen. Ha csak 6x16 órát vannak nyitva, akkor az csak 96 óra, 15%-al kevesebb munkaóra, amire simán kevesebb ember elég (kevesebb embert kell rotálni műszakonként). Nem hinném hogy bonyolult belátni.
És nem, nem kell több ember nagyobb tömeg kiszolgálásához, mert így is hullámokban megy a vásárlás, egyik pillanatban pár pénztárnál vannak csak, másikban meg 80%-ában. Globálisan kell látni egy ilyen működést, nem lehet azt mondani, hogy simán csak annyi ember kell amiből bármikor 100%-ra lehet nyomatni a kasszákat, de máskor meg ülnek és malmoznak. Sokkal összetettebb ez, mint amennyire gondolod.

Szarvas Norbert 2014.11.02. 12:59:09

@Gwahyr:

úgy látom teljes a képzavar.

aki vasárnap dolgozik, az egyrészt kap pótlékot, másrészről pedig a váltott műszak nem azt jelenti hogy 7-ből 7 napot dolgozik a szerencsétlen. Ő is ugyanúgy kap szabadnapot, csak mondjuk adott héten nem vasárnap. Ugyanannyit dolgozik, mint basszus.

És arról ne beszéljünk, hog ypont a multik nem hajtják törvényen túl az embereiket. Ez a történet a kisboltokra jellemző inkább, ahol kizsigerelik az embert...

de a lényegen nem változtat.

nem hittem volna, hogy sajnálni kell azt akinek van munkája és jövedelme. Nem hittem volna, hogy beleakarnak pofázni abba, hogy mikor vásároljak

TaliNaim 2014.11.02. 12:59:12

@Gwahyr: én anno burger kingben voltam diákmunkán. Ja, ott álltam vasárnap is 12 òrát, mert el akartam menni nyaralni. Ergo volt cél, ezért melòztam, amennyit bìrtam. A tecsóban is van célha az embernek a vasárnapi melòval. Plusz pontosan tudják, mielőtt elkezdenek dolgozni, hogy milyen az a folyamatos munkarend. Cserébe ő pl hétfőn ül otthon és pihen. Ja, és cserébe szabi nélkül tud ügyintézni, mert a sok szerencsés, aki hétfőtől péntekig melòzik, csak úgy tud hivatalos ügyet intézni, ha szabit vesz ki. Ergo a kölkömmel való nyaralás helyett pl az apehban ülök, vagy egyéb, a bürokráciának hála, többnapos kört futok. Ott vannak a vasárnapok, ha kiszámolod. Szabadnap, amit ügyintézéssel, nem pedig családdal töltök-vasárnap, amit melóval, nem családdal töltök.

♔bаtyu♔ 2014.11.02. 12:59:44

@$pi$: Ez biztosan nem igaz, ugyanis az emberek csak akkor mennek a multihoz, ha viszonylag rövid az idő a pénztárnál. Én is így vagyok ezzel.

magnificat 2014.11.02. 13:01:28

@Roy: mindig kifelejtitek a vendéglátósokat :) Az éttermi dolgozókat, akik pizzériákban főznek, a pincérnőket, a hotelben dolgozókat, stb :) Ők is emberek, ők is igénylik a családjukkal való közös vasárnapi ebédet :)

Gwahyr 2014.11.02. 13:01:55

@Roy:
"közlekedési dolgozók, tűzoltók, rendőrök, mentősök, orvosok, korházi dolgozók, energia szolgáltatók"

Vasárnapra be tudsz vásárolni szombaton, téged ezzel kár nem ér. Tűzoltó, rendőr, eü témához: szép, de demagóg példa. Vannak munkák, amik 24/7 ügyeletet igényelnek, szüneteltetésük megoldhatatlan, máskülönben sok ember kerülne akár közvetlen életveszélybe. Fennáll-e ez akkor, ha nincs tesco vasárnap? Nem.
Ezzel együtt ritka az, hogy valaki kényszerből lesz orvos, vagy rendőr, kereskedelmi dolgozó meg általában jobb híján odakeveredett betanított munkás.

közlekedés, energia: Nos ez keményebb dió. Az előbbi nem létszükséglet, az utóbbi mondjuk fűtési szezonon kívül szintén nem az, viszont ott is össztársadalmi érdek a folyamatos és zavartalan működés. Nem tudsz előre gázt, vagy áramot tárolni, hogy holnap is legyen.
A közlekedést a vendéglátáshoz tudnám hasonlítani. Ők pontosan abból élnek, hogy mások szabadidejét töltik ki valamilyen módon. Van aki a kereskedelmet is ilyennek akarja látni/láttatni, de szerintem ez alapvető tévedés.

cenzuratroll bosszanto 2014.11.02. 13:02:09

@Szarvas Norbert:

Biza. Képzavar. Elárulom, amikor vasárnap dolgoztam, lószar sem járt, nem vasárnapi pótlék. Ügyesen kitörvényezték, nehogy fizetni kelljen a melósnak. Ki van ez találva.

$pi$ 2014.11.02. 13:02:30

@...elmúlik...: "Ez szerintem nem annyira tekinthető vallási kérdésnek, inkább társadalminak."

Ez egy nagyon fontos vallási kérdés. Neked esetleg nem tűnik fel, mert nem vagy vallásos, de ezt nem véletlenül a kdnp hozta fel már többedszerre.

♔bаtyu♔ 2014.11.02. 13:02:53

Amúgy annyit nem kell ezen rugózni, nyilván azért van ez, mert a multi már így is elég radikálisan lecsökkentette a létszámot, tehát a vasárnapi zárvatartás már nem fog járni jelentősebb kirúgásokkal, viszont a kiskereskedelemnek lesz egy "bónusz" napja. Többen nyitnak közértet, barkácsboltot, stb.

cenzuratroll bosszanto 2014.11.02. 13:03:50

@Gwahyr:

Mi alapján döntöd el, hogy melyik vasárnapi munka demagóg? Vagy senki ne dolgozzon vasárnap, vagy kuss minden hülyének, a világ ilyen, ha nem tetszik lehet elköltözni.

♔bаtyu♔ 2014.11.02. 13:03:54

@$pi$: Ennek nem sok értelme van, akkor amit egy vérliberális párt hoz fel, az zsidókérdés?

$pi$ 2014.11.02. 13:05:08

@♔bаtyu♔: "Ez biztosan nem igaz, ugyanis az emberek csak akkor mennek a multihoz, ha viszonylag rövid az idő a pénztárnál."

Marhaság. Az emberek tecsó mániások, ha szíjat hasítanak a hátukból, akkor is odamennek.

cenzuratroll bosszanto 2014.11.02. 13:05:37

@Gwahyr:

Azt azért elárulhatnád, miért hiszed, hogy a társasalomnak jobb az, ha a vasárnapi munkák durván 10 %-át erőszakkal megszüntetik, oszt a hozzád hasonló hülyéknek magyarázzák a család szentségét?

cenzuratroll bosszanto 2014.11.02. 13:06:09

@♔bаtyu♔:

Te inkább tanulj meg legalább 3 mondatot értelmezni.

2014.11.02. 13:07:39

@♔bаtyu♔: Persze, csak addig ne álljunk féllábon :)

Gwahyr 2014.11.02. 13:08:09

@Szarvas Norbert
"És arról ne beszéljünk, hog ypont a multik nem hajtják törvényen túl az embereiket. Ez a történet a kisboltokra jellemző inkább, ahol kizsigerelik az embert.."

Ki a fene mondta az ellenkezőjét? Mondtam én olyat, hogy csak a multikkal van a baj? Nem kell mondatokat adni a számba, odatalálnak azok maguktól is, köszönöm :)
Én személy szerint a CBA-t meg sarki vegyesboltot ugyanúgy bezáratnám vasárnap, mint a hipert. Ott is pont ugyanúgy emberek dolgoznak.

$pi$ 2014.11.02. 13:10:47

@Gwahyr: "Én személy szerint a CBA-t meg sarki vegyesboltot ugyanúgy bezáratnám vasárnap, mint a hipert. Ott is pont ugyanúgy emberek dolgoznak. "

Ha "emberek", akkor talán meg kellene kérdezni őket, hogy akarnak -e ilyen törvényt nem? Gusztustalannak tartom, amikor embereket akarnak "megvédeni" a megkérdezésük nélkül.

2014.11.02. 13:12:21

@$pi$: Még jó, hogy a valláshoz való viszonyomat nem egy politikai párt fogja meghatározni. Különösen nem ezek.
De lehet igazad van. Itt már minden előfordulhat - valamint mindennek az ellenkezője is.

$pi$ 2014.11.02. 13:13:23

@...elmúlik...: Nem vagyok benne biztos, hogy értelek.

Gwahyr 2014.11.02. 13:14:47

@cenzuratroll bosszanto
"ha nem tetszik lehet elköltözni"

Hmmmm... szeretem ezt az építő jellegű, személyeskedéstől mentes, érett és abszolút eredeti stílust. Ilyen emberekkel kell gazdaságilag megtérülő közösséget építeni, mert még azelőtt megpusztulnak agyérgörcsben, mielőtt egy fillér nyugdíjat ki kellene nekik perkálni a közösből. :)

Amúgy meg egyszerű ezt eldönteni.
Vasárnap nincs kórház -> Marinéni meghal -> az ügyelet létszükséglet
Vasárnap nincs tesco -> Marinéni szombaton vesz csirkefarhátat -> a vasárnapi tesco nem létszükséglet

kéklevél 2014.11.02. 13:14:47

Én is azt hittem, hogy vasárnap a vásárlásé, aka sokkal több bevételt termelnek a gonosz multik aznap. De a hvg.hu-n volt egy hosszabb cikk, amit azóta nem tudom miért, de töröltek. Aszerint vasárnap a multik a bevételük 11-15%-át termelik meg, talán a Lidl meg hasonlók 18%-ig felmennek. Ez alapján a vasárnap a vártnál kevesebben vásárolnak (100/7 = 14,3).

Gwahyr 2014.11.02. 13:17:20

@$pi$
Egyetértek, meg kellene kérdezni az érintetteket. De hogyan kiviteleznéd (nemzeti konzultáció nem ér :) )

$pi$ 2014.11.02. 13:20:19

@Gwahyr: "Egyetértek, meg kellene kérdezni az érintetteket. De hogyan kiviteleznéd (nemzeti konzultáció nem ér :) ) "

Fogalmam sincs. Csak van valaki, aki jobban ért hozzá, nem? Reprezentáns minta kiválasztása és megkérdezése? Pár száz ember megkérdezése nem kerül túl sokba és máris végtelenül többet tudnánk arról, hogy mit is akarnak, nem?

Gwahyr 2014.11.02. 13:20:40

@kéklevél:
Érdekes, erről még nem hallottam. Ami biztos, hogy a tescoban sokan lődörögnek vasárnap. Jó lenne valami linkféle az infóhoz, érdekelne a dolog.

turulpina 2014.11.02. 13:20:45

Legyen az, hogy vasárnap csak a tulajdonos dolgozhat.

Felőlem nyitva lehet a hazaáruló CBA is, de csak ha a Lázár braderok rohannak hátra marhapárizsiért.

Nemere16 2014.11.02. 13:21:25

Kikért is vannak nyitva hétvégén a boltok?
Boltkórosok és plázacicák.
Nem csak vásárlók és vállalkozók vannak a világon. A munkavállalók nem fakultatív döntik el, hogy vasárnap dolgozni akarnak vagy nem. A KDNP egyetlen értelmes javaslata az elmúlt 5 év alatt. Persze a szépséghibája, hogy a 400nm alatti üzletekre nem vonatkozik. A nyugati országokban sem maradnak éhen az emberek a vasárnapi zárva tartás miatt. Gondoljunk azoknak az alkalmazottaknak a gyermekeire, akik az apjukat és az anyjukat nem látják együtt. Nincs rokoni látogatás, nincs kirándulás, nincsenek közös programok.

turulpina 2014.11.02. 13:21:50

@kéklevél: Tehát el lehet venni tőlük azt a 11-15%-ot.

kéklevél 2014.11.02. 13:22:40

@Gwahyr:
Az egyetlen forrásom a hvg.hu, de sajnos törölték. Ha beütöd google-be, hogy "hvg.hu bolt zárva", első helyen hozza a cikket találatként, de a linken már nincs semmi.

turulpina 2014.11.02. 13:22:52

@Nemere16: Te is csak egy büdös kommunista házmester van.

A boltok nem lennének nyitva vasárnap, ha nem lenne annyi bevételük, ami megérni a nyitvatartást.

Ilyen kibaszott egyszerű, csak egy talajbuta álkeresztény hazaáruló paraszt gondolhatja ezt másképp.

$pi$ 2014.11.02. 13:23:09

@Gwahyr: "Vasárnap nincs tesco -> Marinéni szombaton vesz csirkefarhátat -> a vasárnapi tesco nem létszükséglet "

Okés, de akkor vasárnap ne legyen tv műsor sem. A családok ne csak a tévé előtt üljenek, nem létszükséglet, foglalkozzanak egymással, nem?

Gwahyr 2014.11.02. 13:23:12

@$pi$:
Igazából ha lehetne abban bízni, hogy a szakszervezetek képesek befolyásolástól mentesen elérni a tagságukat, akkor egy rajtuk keresztül intézett kérdőívezés nagyobb létszámot is lehetővé tenne párszáz véletlenszerűen kiválasztott embernél.

anyád egy szőke nő 2014.11.02. 13:23:50

Itt, Bajorországban még senki sem halt bele, hogy zárva vannak vasárnap a boltok. De Ausztriából sem hallottam ilyen esetről.

magnificat 2014.11.02. 13:24:48

@Gwahyr: Senki sem mondta, hogy a tesco létszükséglet. De azt sem, hogy a létszükségleteken kívül mindent be akarnának záratni vasárnap. Ha minden, nem létszükségletű céget bezárnának vasárnap, na akkor lenne még tömeges kirúgás. Mert miben más az hogy ha Mari néni vasárnap nem kap fárhátat, és hogy nem tudok elmenni hétvégére pl egy hotelbe kikapcsolódni, vagy túrázni ismerősökkel és bemenni szombat és vasárnap is egy-egy ebédre valamelyik étterembe.

Meg kellene már szokni, hogy vannak munkahelyek és munkafélék ahol igen, hétfőtől péntekig dolgozik az ember, szombat vásrnap szabad, míg vannak olyan munkák és munkahelyek, ahol ez nem így megy. Hol 3-4 műszakos a váltás, hol lehet hogy 3 hétig külföldre kell menni, hol épp lehet hogy 3 napig semmit sem kell csinálni, aztán meg nyolcat átdolgozni. A bolti munka nem szokásos hétfőtől péntekig, napi 8 órás munka. Ez van.

anyád egy szőke nő 2014.11.02. 13:25:32

@$pi$: Jó ötlet. Aztán a TV-szünetet lehetne bővíteni heti hét napra.

kéklevél 2014.11.02. 13:25:52

@turulpona:
Nem, úgy vagyok vele, hogyha nekem vasárnap van kedvem/időm vásárolni, akkor ne zárják be előttem a boltokat, és más előtt se. A statisztikát azért hoztam példának, mert látható, hogy nem tengnek-lengnek többen a boltban vasárnap sem.

$pi$ 2014.11.02. 13:26:38

@anyád egy szőke nő: "Itt, Bajorországban még senki sem halt bele, hogy zárva vannak vasárnap a boltok. De Ausztriából sem hallottam ilyen esetről. "

Az egy másik ország, mások a szokások, mások a fizetések, mások az emberek. Ez egy.

Amerikában meg mindenki akkor van nyitva, amikor akar és nem szoktak belehalni. Ez meg a másik.

turulpina 2014.11.02. 13:27:02

@$pi$: de templom se legyen vasárnap, nekem az bassza a csőröm, hogy a családok ahelyett, hogy minőségi közös programokon vennének részt, primitív bigott fideszpropagandát hallgatnak a templomban.

$pi$ 2014.11.02. 13:27:09

@anyád egy szőke nő: "Aztán a TV-szünetet lehetne bővíteni heti hét napra. "

Támogatom. :)

Gwahyr 2014.11.02. 13:27:15

$pi$:
Ezt ugye nem komoly analógiának szántad?

Visszatérhetünk a hány ember dolgozik kényszerből vasárnap a kereskedelemben VS hány ember dolgozik kényszerből műsorvezetőként, vagy operatőrként kérdéskörhöz, de érdemes?
Nyilván olyasmibe kell belenyúlni törvényileg, aminek társadalmi szinten hatása van. A vasárnap délután kettőkor dolgozó hordókészítő kisiparosok társadalmilag szűk keresztmetszete nem ilyen.

anyád egy szőke nő 2014.11.02. 13:27:21

@magnificat: Szerintem nem kellene megszokni. Miért kéne megszokni? Mert megmondtad?

$pi$ 2014.11.02. 13:28:17

@turulpina: "de templom se legyen vasárnap"

Ó, de látod a zsenialitásukat? A papoknak nincs családjuk. :D

anyád egy szőke nő 2014.11.02. 13:28:59

@$pi$: A bajorok hasonlítanak ránk a leginkább az egész világon.

turulpina 2014.11.02. 13:29:11

@$pi$: mert a megrontott kóristák nem számítanak annak...

Stock 2014.11.02. 13:29:59

Rendőr, tűzoltó, mentő, vagyonőr, benzinkutas, vendéglátós, karbantartó, orvos, ápoló, agrár dolgozó... mind dolgoznak.
akkor zárjunk be mindent! ha vásárolni nem lehet, akkor ne legyen mozi, trafik, benzinkút.... SŐT A MISÉRE IGYEKVŐ DEBIL IS FŐZZE MEG A KAJÁT, NE MENJEN ÉTTEREMBE!
amúgy is szabad vasárnapot a papoknak is!!!!!!!!!!!
szinte csak olyan helyeken dolgoztam, ahol hétvégén, néha éjjel is csinálni kellett.. és igen egy ledolgozott szombat után lehet hogy bevásárolnék!!

TALÁN INKÁBB ARRA KÉNE FIGYELNI, HOGY NE LEHESSEN MINIMÁL ALATT FOGLALKOZTATNI, KIFIZESSÉG A PÓTLÉKOT, AMIT MÉG NEM TÖRÖLTEK EL ÉS LEGYEN A DOLGOZÓNAK SZABADSÁGA..... TALÁN.

$pi$ 2014.11.02. 13:30:09

@Gwahyr: "Visszatérhetünk a hány ember dolgozik kényszerből vasárnap a kereskedelemben VS hány ember dolgozik kényszerből műsorvezetőként, vagy operatőrként kérdéskörhöz, de érdemes?
Nyilván olyasmibe kell belenyúlni törvényileg, aminek társadalmi szinten hatása van."

Nem azért kellene betiltani a vasárnapi tévét, hogy a tévé dolgozók a családjukkal tudjanak foglalkozni, hanem azért, hogy a tévénézők a családjukkal tudjanak foglalkozni. Sokkal többen vannak mint a tecsópénztárosok.

kéklevél 2014.11.02. 13:30:21

@turulpina:
Nincs bigott Fidesz propaganda, van helyette a jócselekedre, a mások szeretetére, az elfogadásra, az alázatra, a szerénységre buzdító példabeszédek és prédikációk. Társadalmi szinten ez nem egy rossz irány, sose volt, azért létezik az Egyház olyan régóta.

magnificat 2014.11.02. 13:31:09

@anyád egy szőke nő: Nem, hanem mert pl ha feltűnt hogy egy orvos sem hétfőtől péntekig dolgozik, úgy feltűnhetett hogy számtalan más ilyen munkahely is van, vendéglátástól a benzinkúton át az ügyfélszolgálatokig sokszor. Tetszik vagy sem, a bolt sem különb ettől. Sok bolt kevesebb ideig van hétvégén nyitva, hogy azok akiknek kell valami azért le tudjanak ugorni érte, de totálisan eltörölni a vasárnapi boltot, azaz akarom mondani multikat (mert ugye kisebb boltokra nem vonatkozik) nem csak szerintem baromság. Pl én most jöttem haza otthonról, egész hétvégén utaztam, és marha jó volt, hogy be tudtam menni egy spar-ba venni olyan dolgokat magamnak, amiket egyrészt nem vettem volna meg 3-4 nappal azelőtt, másrészt nem hurcoltam volna végig a fél országon, mert csak szombaton van bolt.

$pi$ 2014.11.02. 13:31:53

@anyád egy szőke nő: "A bajorok hasonlítanak ránk a leginkább az egész világon. "

Fenéket.

@turulpina: "mert a megrontott kóristák nem számítanak annak... "

Nekem is ez motoszkált a fejemben. :D

Gwahyr 2014.11.02. 13:34:34

@magnificat:
"Mert miben más az hogy ha Mari néni vasárnap nem kap fárhátat, és hogy nem tudok elmenni hétvégére pl egy hotelbe kikapcsolódni, vagy túrázni ismerősökkel és bemenni szombat és vasárnap is egy-egy ebédre valamelyik étterembe."

Abban, hogy az előbbiek csak úgy képesek létezni, hogy akkor tartanak nyitva, amikor az emberek ráérnek. Boltba be tudsz ugrani meló után, hazafelé menet és ebből az vígan megél. Az étterem tönkremegy, ha vasárnaponként nem náluk kajálsz, hanem otthon főzöl. A hotelba nem tudsz beugrani félórára, pont a szabadidőd eltöltésére épül.
Nem mondom, hogy mindent kukázzunk, ami nem létszükséglet, a példát azért hoztam, mert valaki fentebb az eü-vel meg tűzoltósággal példálozott.
De tudomásul kell venni, hogy a kereskedelem nem szabadidős tevékenység, tehát létezhet vasárnapi nyitvatartás nélkül és nem létfontosságú, hogy 24/7 nyitva legyen, tehát nem okoz társadalmi kárt, ha bezár vasárnap.
Ha a bolt Hétfő hajnaltól Szombat éjfélig nyitva, az untig elég kell, hogy legyen mindenki számára

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2014.11.02. 13:35:18

@kaloz_a: @Neked ugatok nem a házat őrzöm: Az ilyen országokat ellátogatva mindenkit halálra idegesít, hogy vasárnap egy üveg vizet se lehet venni sehol...

@Untermensch4: A legutóbbi törvényi módosításokkal pont csökkentették a műszakpótlékokat, ha jól emlékszem.

Egyébként a vasárnap zárva tartó boltoknál várható egy 10-20%-os létszámleépítés, hiszen rövidebb munkaidőt kell lefedni az eladóknak...

$pi$ 2014.11.02. 13:35:37

@kéklevél: "Nincs bigott Fidesz propaganda, van helyette a jócselekedre, a mások szeretetére, az elfogadásra, az alázatra, a szerénységre buzdító példabeszédek és prédikációk. "

És ezek közül a "tiltsuk meg a boltok nyitvatartását vasárnap" melyik? Elfogadás? Alázat? Szerénység?

Berosálok neked. :)

kéklevél 2014.11.02. 13:37:22

@$pi$:
ajánlom olvasd vissza a korábbi hozzászólásaimat, és azt is, amire az általad citáltat írtam. ennyi

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2014.11.02. 13:37:35

@anyád egy szőke nő: Ez jó vicc volt :) Ha komolyan gondoltad, akkor nézz szét a Balkánon, arrafelé több a hasonló mentalitású nemzet...

magnificat 2014.11.02. 13:38:36

@Gwahyr: írtam a mai esetemet, amikor NEM tudtam munka után bemenni. Akkor most szar alak vagyok, mert nem vásároltam még be csütörtökön vasárnapra? A kereskedelem van akinek szabadidős tevékenység. Vagy hányszor volt olyan, hogy valamit anyum kifelejtett a vasárnapi főzéskor, vagy betoppantak ismerősök, és meg akartuk őket vendégelni. Miért kell legyszerűsíteni annyira a helyzetet, hogy vasárnap senki sem vásárol, mert mindenki mindig meg tudja venni a dolgokat szombaton vagy pénteken? Nem kell túl kreatívnak lenni hogy eszünkbe jusson, milyen hasznos is, ha nyitva van egy bolt vasárnap :)

egysmás 2014.11.02. 13:38:45

Szerintem a templomokat is be kéne zárni, hogy ne oda menjenek az emberek egy félhülye faszkalapot hallgatni, hanem legyen együtt a család.
El lehet intézni a templomos dolgot hét közben is.

$pi$ 2014.11.02. 13:39:33

@kéklevél: Okés, elolvasom. Akkor most a vasárnapi nyitvatartás tiltása melyik? Elfogadás? Alázat? Szerénység?

Vagy esetleg erőszakos, pökhendi, beképzelt basáskodás?

Lángharcos 2014.11.02. 13:40:04

@Nemere16: Nyugaton talán kevesebb a túlóra és leteszed a lantot 8 óra munka után. Idehaza ez kevéssé jellemző.

Gwahyr 2014.11.02. 13:40:51

"Nem azért kellene betiltani a vasárnapi tévét, hogy a tévé dolgozók a családjukkal tudjanak foglalkozni, hanem azért, hogy a tévénézők a családjukkal tudjanak foglalkozni. Sokkal többen vannak mint a tecsópénztárosok"

Nem értek egyet. Szerintem a fenti tv-nyel sem a vásárlókat akarják rábírni az otthon ülésre, főleg, hogy a vasárnapi családi bevásárlás pont nem ütközik az "együtt legyen a család" elképzeléssel. Itt a kényszerből ott dolgozók érdekeit kellene figyelembe venni szerintem. Aki meg szarik a kölyök fejére és helyette tv-t néz, azt az adásszünet sem fogja meghatni.

@magnificat
"feltűnt hogy egy orvos sem hétfőtől péntekig dolgozik"

Bocs, de ez csúsztatás. Az orvos munkaideje általában H-P 8-16h. Minden más ügyelet, amit bizony nem kevés pénzért tolnak. Ne értsd félre, szerintem megérdemelten, de ez abból adódik, hogy az eü jellegénél fogva nem állhat le, mert az társadalmi katasztrófához vezetne. A vasárnapi botbezárás meg nem.

2014.11.02. 13:40:59

@$pi$: Akkor egyetértünk, rendben :)

voszkreszenje 2014.11.02. 13:44:03

Az üzletek nyitva tartásának szabályozásának Németo-ban, Ausztriában, Svájcban hosszú múltja van. Már 1900. október 1-jétől csak munkanapokon, 5-23 óra között lehetett nyitva tartani Németo-ban, 1957-től munkanapokon reggel 7 és este fél 7 között, szombaton 2-ig. 2003. márc. 1-től tilos a nyitva tartás vasár- és ünnepnapokon, és hátköznap este 8-tól reggel 6-ig, kivételek vannak.

Lullababe 2014.11.02. 13:44:24

Nem rossz ötlet, sok másik országban is működik ez, de a mienk még nincs felkészülve rá.
"A család az első" - ez mind szép és jó, de talán akkor lehetne igazán egyben tartani a családot ha nem kéne anyunak és apunak 3 műszakban robotolnia, hogy tudjanak venni egy kiló kenyeret és tejet. Sőt, van akinek az a hétvégi pénz sokat számít, és nagy kiesést jelentene ha nem dolgozna aznap.
Persze könnyű azoknak pofázni, akiknek ezekről fogalmuk sincs, hanem henyélnek a 150 millás villájukban és isszák a pezsgőt vasárnap reggel.

kéklevél 2014.11.02. 13:45:21

@$pi$:
mondom, előbb olvass vissza, aztán írj. De segítek, a citált hozzászólásom nem a vasárnapi nyitvatartáshoz kapcsolódott. Továbbá én is ellene vagyok a tiltásnak.

magnificat 2014.11.02. 13:46:06

@Gwahyr: mivel az ügyeletet is tudtommal orvosok látják el, és nem passzióból, fizetést is kapnak érte, tehát mindegy hogy nem rendelésnek hanem ügyeletnek hívják, és hogy extra pénzt kapnak érte, de ettől még munka. Tehát nem hétfőtől péntekig napi 8 órát dolgoznak, mert az ügyelet is munka.

nick papagiorgo 2014.11.02. 13:46:50

no, pár gondolat:
1. a "tőkésnek" az a jó, ha a munka folyamatos, a gépek stb. folyton mennek. Nem véletlenül találták ki ezt az iparban. Aki Ausztriával, Németországgal stb. példálózik, az vegye figyelembe, hogy a fentiek miatt ezek az országok komoly versenyhátrányban vannak (ezért is alapítanak pl. vállalatokat nálunk, és nem odahaza) mert törvényi tilalom miatt nem dolgozhatnak vasárnap. Magam is dolgoztam olyan cégnél, ahol egy gépsor a fentiek miatt Magyarországra került Németország helyett (el lehet képzelni, milyen boldogok voltak a németek).
2. mint említettem, van gy csomó munkakör, ahol dolgozni KELL vasárnap. Pl. buszvezető, ügyeletes orvos stb. Plusz, dolgozhat (vagy dolgozhathat) mindenki, aki akar. Ezt államilag befolyásolni, gumitörvények alapján (pl. hány munkavállalója van, milyen szektorban dolgozik stb). hülyeség Az állam a saját mukavállalóinak (állami alkalmazottak) szabhatja meg, hogy mikor dolgozzanak, sok helyen meg is teszi, milyen jó ez, hogy pl. az okányiroda pénteken csak délig van nyitva. Más állami alkalmazottak (pl. orvosok) ügyelnek hétvégén is. Miről beszélünk akkor?
3. a munkavállalókat nem kellene megvédeni saját maguktól. Aki hajlandó vasárnap dolgozni a töpp pénz reményében, ám tegye. Aki meg nem, ne vállajon ilyen munkát.

Ilyen egyszerű ez.

zobod 2014.11.02. 13:48:39

A kisboltoknak akarják adminisztratív eszközökkel átadni a kiskereskedelemben vasárnapi keresletét. Nem először merült ez fel, gondolom, nem is utoljára. Tragédia nem történne, gondolom, a legtöbb bevásárlóközpont nyitva lenne szombaton éjfélig. A nagy forgalmat egyébként is szombaton látni, nem vasárnap.

$pi$ 2014.11.02. 13:49:15

@kéklevél: "hozzászólásom nem a vasárnapi nyitvatartáshoz kapcsolódott. "

Azt állítottad, hogy a vallás alázatosságról szól, megértésről, szerénységről szól. Én jeleztem, hogy a mostani példa is mutatja, hogy a vallás képviselői pökhendiek, beképzeltek, basáskodók, erőszakosak.

A mostani példa is mutat a vallás nem az alázatosságról és a megértésről szól, hanem arról, hogy beleugassunk mások életébe.

Fogod?

Gwahyr 2014.11.02. 13:49:39

@magnificat:
Erre volt régen is egy félmegoldás, amit úgy neveztek: non stop bolt. Volt pár a városban, és méregdrágán megvehetted, ha kellett valami. Nyilván nem a legjobb megoldás, de az általad vázolt problémára gyógyír.

Az, hogy évi 1-2 alkalommal van olyan egyedi extrém eset, hogy nem tudsz beugrani korábban valamiért és tényleg csak a vasárnap áll rendelkezésedre, nem tudom miért jó jogalap arra, hogy az egész országban több ezer/több tízezer négyzetméteres boltokban több ezer ember szopjon vasárnaponként.

A hívatlanul beeső vendég ne akarjon húslevest, az ember meg úgy általában lásson már el másnapig, hogy mire lesz szüksége.
Itt pattogunk, hogy az embernek joga van az utolsó pillanatban kitalálni a vasárnapi ebédet és vakon impulzusvásárolni, a másik oldalon meg fikázzuk a lakosságot, hogy annyi eszük sincs, hogy 1-2-10 évre előre gondolkodjanak pénzügyi kérdésekben. Most akkor tudatos a fogyasztást erősítsük, vagy a hülyeség és mások szopatása emberi alapjog?

egysmás 2014.11.02. 13:51:34

@Gwahyr: Azok az emberek akik szerinted ott szopnak hétvégente, azok az emberek éppen a pénzt keresik meg az albérletükre, kajájukra, gyerekük cipőjére.

Ezt akarod tőlük elvenni.

ördöngös pepecselés 2014.11.02. 13:53:42

Aki hétvégén dolgozik az meg lehet, hogy hétfőn meg kedden nem dolgozik, amikor a legtöbb ember viszont igen. Ilyen az élet.

A kdnp meg menjen a picsába.

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.11.02. 13:53:47

@Roy:

A katolikus papok egy részének van családjuk.

Gwahyr 2014.11.02. 13:54:13

@magnificat:
"mivel az ügyeletet is tudtommal orvosok látják el, és nem passzióból, fizetést is kapnak érte, tehát mindegy hogy nem rendelésnek hanem ügyeletnek hívják, és hogy extra pénzt kapnak érte, de ettől még munka. Tehát nem hétfőtől péntekig napi 8 órát dolgoznak, mert az ügyelet is munka."

Nem mondtam, hogy nem dolgoznak, hanem azt, hogy az eü másképp nem tartható fenn, tehát kényszer. Miért kellene analógiásan a kereskedelemmel párhuzamba állítani? Almát hasonlítasz össze a körtével.

magnificat 2014.11.02. 13:58:25

@Gwahyr: jah értem, akkor tovább szűkítjük a kört, hogy lehetnek boltok nyitva, csak fizessem meg az extra felárat. Nem tudom hogy vagy vele, de nálam nem évente 1-2 ilyen eset van :) És akkor még mennyi egyéb embernél nem is beszéltünk erről. Szóval ott tartunk, hogy NEKED nem probléma hogy bevásárolj rendben mindent szombaton, ergo senkinek sem lehet ebből problémája.
Nem az én igényeim miatt vannak nyitva ezek a boltok vasárnap is, hanem a rajtam kívül élő x millió más ember igényei miatt is. Ne haragudj ha azt mondom, csak az itteni szavazás 76-24%-os eredményét nézve, NEM osztja mindenki a nézetet, hogy évi 1-2 alkalommal lenne csak szükség vasárnapi boltokra (illetve eleinte onnan indultunk hogy egyáltalán ne legyenek nyitva boltok, most meg már ott tartunk, hogy csak non stop boltok lehessenek nyitva, holott az ott dolgozó emberek családjaival mi lesz?).

"A hívatlanul beeső vendég ne akarjon húslevest"
Nem azt mondtam hogy hivatlan, hanem hogy váratlan. Ég és föld a különbség hogy xy ismerősöm, aki amúgy külföldön lakik, kiderült hogy épp be tud engem is szuszakolni a napirendjébe vasárnap, vagy sem. És örömmel látom, akkor is, ha előtte nem tudok arról hogy jön.

Az hogy évekre valaki előre tud gondolkodni, totálisan, teljesen, elképesztően, maximálisan, irdatlanul más, mint amikor én vasárnap reggel arra ébredek, hogy most mégsincs kedvem húst enni, ennék mást, azért meg le kell mennem a boltba. Bocsánat, én is végigdolgoztam a hetet, ennyi "luxust" had engedhessek már meg magamnak.

porthosz 2014.11.02. 14:00:31

Szerintem meg ez nem egy rossz ötlet és elég sok országban müködik. Mondjuk vicces hogy ide szerintem kb. 99%-ban olyanok irogatnak akik még sosem dolgoztak kereskedelemben.

Másfelől megértem a tiltakozást vevői oldalról, ez az az ország ahol ha akár csak egynapos ünnep is van, akkor a tescobol az emberek 8-10 üveg ásványvizzel meg 5 kiló kenyérrel fullra pakolt bevásárlókocsival jönnek ki és tiszta világvége hangulat van, hogy _egy_ napig nem lesz nyitva a tesco...

A külföldiek meg nem értik hogy miért viselkednek úgy az emberek mintha minimum háborús állapot lenne jegyrendszerrel és fél év óta először nyitott volna ki egy bolt...

nick papagiorgo 2014.11.02. 14:02:09

Egyébként meg (most egy titkot árulok ám el) egy hiper-komplexumban nem csak a Tesco van ám, hanem Józsi látszerész, Ildikó bizsu, Marika fordászat meg Sanyiék házi péksége, akik a forgalom miatt költöztek oda. Ezek mind nyitva tarthatnának, de most majd nem fognak, mert ugye az a helyzet, hogy ha vasárnap a Tesco zárva, akkor minden zárva. Most ezekkel mi lesz? Így jártak és kész? Ezen is el kellene gondolkodni valakinek, ugye :)

Gwahyr 2014.11.02. 14:02:25

@egysmás:
Te meg a családjukat és a szabadidejüket akarod tőlük elvenni. Ami nyilván nem igaz, de legalább a tiédhez hasonló alaptalan vádaskodás.

Amúgy meg utálom magam ismételni, de legyen. El ne fáradj a korábbi hozzászólások elolvasásában!

1. Jelenleg kell a vasárnapi munka, mert azzal jár pótlék.
2. A vasárnapi munka tehát anyagilag jó, de társadalmilag rossz, mert:
3. A legtöbb munkahelyen a vasárnap szünnap, így akkor együtt lehetne a család
4. A munkáltató baszik rá, a kiszolgáltatott munkavállaló nem tud érdeket érvényesíteni, mert fél, hogy kirúgják
5. Állambácsi akkor cselekszik jól, ha
a) vasárnap bezáratja a boltokat ÉS
b) megoldja, hogy ezzel együtt a ker. dolgozók bére ne csökkenjen, mondjuk a munka tv-könyvének módosításával, a szombati pótlékok megemelésével

Ha jól csinálják (és ez az, amiben kételkedem), a kecske is jóllakik és a káposzta is megmarad.

magnificat 2014.11.02. 14:04:45

@magnificat: és megintcsak. Aki nem bírja elviselni azt, hogy vasárnap esetleg dolgoznia kellhet, ne válasszon olyan munkát, ahol vasárnap is dolgoznia kellhet. Ha pedig ennyire rá van kényszerülve arra hogy elvállalja, akkor szerintem örül hogy van egy olyan munkahely, ahol, még akár vasárnap is, de tud dolgozni. De az hogy fentebb azt mondják, hogy a család érdekében pont vasárnap biztoosítani kell a boltok zárását, olyan szintű belepofázás az életünkbe, ami totálisan kizárja mindazokat, akiknek nincs családjuk, van családjuk de igényelnék a boltokat, stb. Pláne úgy, hogy ha tényleg a nagy családi szentség lenne a cél, akkor nagyon sok egyéb céget és boltot is be kellene záratni, mert nem hinném hogy csak a vasárnapi tesco az, ami földig rombolja a családi életet.

egysmás 2014.11.02. 14:06:44

@Gwahyr:

Hétfő-Szombat: 6 nap
Hétfő-Vasárnap: 7 nap.

6/7~0,85

Ez azt jelenti, hogy a dolgozók ~15%-ra nincs szükség.

Ez a 15% együtt lehet a családjával majd a hét minden napján, hála a nagyszerű, családbarát ötletnek.

magnificat 2014.11.02. 14:10:38

@Gwahyr: de ez már megint majdnem olyan, mintha vasárnapra zárjuk el az internetet is a családoknak, mert se nem szükséges, se nem fontos, le lehet szedni a filmeket előző nap, a hsz-ek ráérnek másnap is, és amúgyis csak rombolja a családi összhangot.

Légyszi légyszi légyszi hadd mi döntsük már el, hogy akarunk-e vasárnap boltba járni, és a munkavállaló hogy akar-e olyan helyen dolgozni, ahol vasárnap is kellhet dolgozni :) Ne vegyünk már olyan dolgot törvénybe, ami valójában megint csak arról szól, hogy csökkentsék a Tesco és hasonló nagy multik profitját mindenféle oknál fogva, ugyanakkor úgy alakítjuk hogy a saját pajtásainknak mindez ne legyen probléma. Mindenki más meg oldja meg ahogy akarja. Mert az egész nem szól másról.

Spacecake 2014.11.02. 14:12:01

Akinek nem tetszik,mondja el a véleményét:menjen tüntetni.
(Kiváncsi vagyok hányan lesznek...)

Amúgy nem 1 nagy ügy,tapasztalatból mondom:kb 2 hét alatt megszokja az ember,es úgy szervezi az életét,fél év után meg olyan lesz,mintha mindig is így lett volna.

Viszont az pozitív hozadékai megmaradnak.

etruszk 2014.11.02. 14:12:09

@Gwahyr: "Abban, hogy az előbbiek csak úgy képesek létezni, hogy akkor tartanak nyitva, amikor az emberek ráérnek. Boltba be tudsz ugrani meló után, hazafelé menet és ebből az vígan megél."
A 9-17-ben dolgozó emberekből indulsz ki.
A boltok is csak úgy képesek létezni, hogy akkor tartanak nyitva mikor az emberek ráérnek. Van akinek csak hétvégén van arra ideje, hogy bevásároljon. Nem csak tejet-kenyeret kell venni, hanem időnként cipőt, ruhát, könyvet is. Egyik sincs a sarki kisboltban. Ráadásul a kereskedelemben dolgozók csak a töredékét teszik ki azoknak akik a hétvégén dolgoznak,
Mindenki aki elszegődik alkalmazottnak valahova, tudja, hogy mennyit és mikor kell dolgoznia és ezért mennyi pénzt kap.
Mérlegel és dönt, hogy akarja-e. Rajtuk kívül senkinek sincs joga az emberek életébe ilyen szinten beleszólni.

Gwahyr 2014.11.02. 14:13:03

@magnificat: "az itteni szavazás 76-24%-os eredményét nézve"

Ugye nem baj, ha ezt nem tekintem reprezentatívnak csak azért, mert Index-címlapos :)

És nekem ne mondd légyszíves, hogy mondjuk hétfő 5:30-tól szombat 23:59-ig te egyáltalán nem tudsz bevásárolni, mert neked olyan elképesztően sajátos munkarended van, de legyen.

Írod, hogy de jó, hogy nem kellett a fél országon keresztülcipelni a vásárfiát. Ha ilyen sűrűn utazol, gondolom kocsival teszed. Olyan rohadt megerőltető lenne útközben bevásárolni, otthon meg kipakolni?
Ha rendszeresen erre kényszerülsz, úgy tervezz, hogy meg tudd oldani. Vagy szerinted az a fair, ha minden mindig 24/7 rendelkezésedre áll, hogy neked kényelmes legyen, a többi ember meg le van szarva?

magnificat 2014.11.02. 14:13:20

btw mi van azokkal, akiknek nincs családjuk, és gond nélkül tudnának dolgozni vasárnap is? Ki lesznek zárva, mert keressenek maguknak családot, milyen dolog már ez hogy nem férnek bele az uniformizált, 2 szülő 2 gyerek 3 kutya 4 kerék, minden nap az m1-et néző és az rtlklub féle szörnyűségeket elkerülő szép kis fantázia világba.

lavór 2014.11.02. 14:13:26

A kereszténységet kihagynám a kérdésből, de nyugodtan tartsanak zárva a boltok vasárnap. Sőt, dec. 24-én is. Semmi olyan nincs ezekben az áruházakban, amit a hét más napjain ne tudnék megvenni. Hűtő meg szerintem a magyar háztartások 99,99%-ban van.

zobod 2014.11.02. 14:14:53

Akit nagyon megérintett, hogy nem tud vasárnap elmenni a tescoba, annak bevasarlas.tesco.hu és majd átveszi a <400nm átvevőhelyiségben amit így nem fog érinteni a tilalom, vagy kiviszik neki némi díjért cserében. A szavazás nem mérvadó, ez egy ellenzéki blog, persze hogy a látogatók zöme a kormány akarata ellenében szavazna, bármi is a téma.

atoszp 2014.11.02. 14:16:04

Olvasom itt a hozzászólásokat, egyesek ki vannak akadva, hogy vasárnap is dolgozni kell. Én is dolgoztam kereskedelemben vasárnap is: kibírható, és ha vasárnap dolgoztam megkaptam más napot szabadban. A vasárnap lassan ugyanolyan munkanap mint a többi, és miért is: orvos, tűzoltó, és még sorolhatnám mint minden munkavállaló heti 5 nap dolgozik csak nekik pont vasárnapra esik a munkanapjuk. A törvények alapján minden munkavállalót úgy osztanak be ilyen munkarend esetén, hogy 2 vasárnap szabad legyen. Ne feledkezzünk meg a mezőgazdaságban dolgozókról: nem lehet a megmondani a növényeknek h mikor érjenek be és akkor jó idő legyen - vagy írjunk a törvényalkotóknak legyenek olyan jók és írják elő a növényeknek. Ezt folytathatnám így tovább de lusta vagyok leírni mert minden éppeszű ember fel bírja fogni ezeket a dolgokat.

magnificat 2014.11.02. 14:16:24

@Gwahyr: nem, nem teszem kocsival. Nincs kocsim. Ha kocsival tettem volna, akkor be tudok előtte vásárolni. De én bizony (ahogy a tesóm is) a jó öreg tömegközlekedést választjuk a hét minden napján, és nincs is vele nagyobb problémám (mármint az alapokat, miszerint elvisz A-ból B-be, tudja) Szóval tudsz még esetleg valamit az életmódomról? Vagy vegyek kocsit, hogy tudjak vásárolni szombaton, hogy szegény Terikének ne kelljen nélkülöznie a családját vasárnap. Meg Bélának sem, aki egyedül él.

etruszk 2014.11.02. 14:18:39

@Gwahyr: "A legtöbb munkahelyen a vasárnap szünnap, így akkor együtt lehetne a család"
Szinte a két kezemen meg tudom számolni, hogy melyik területeken szünnap a vasárnap.
- Államigazgatás
- Oktatás
- Általános irodai munkák (bármely iparág irodai dolgozói)
- szervizszolgáltatások
- bankszektor
- nagykereskedelem

Biztos van még, de hirtelen ennyi jut eszembe.
Bármily hihetetlen, ez nem a többség, ez a kisebbség.

etruszk 2014.11.02. 14:19:37

@magnificat: például a papok. Ők így szereznek munkát maguknak vasárnapra

Gwahyr 2014.11.02. 14:22:15

@etruszk

A kereskedelemben dolgozók töredéke rendelkezik kereskedelmi végzettséggel. A munkanélküliség magas, a dolgozók többségének nincs választása, de ez még nem jogosítja fel a munkáltatót (és a vásárlót) arra, hogy szopassa a munkavállalót.

Az élelmiszerboltok többsége nem 9-17 van nyitva, legtöbbjük hétköznap 6 előtt nyit és 19-20-ig nyitva van. A tesco meg történetesen non stop és majdnem mindenhol van. Tőled is megkérdezem. Nem elég bevásárlásra egy hétfő hajnal és szombat éjfél közötti nyitvatartás?
A szombat hétvége és majdnem mindenhol szünnap. Az egész hétvégi bevásárlásra igencsak elegendő.

Könyv-cipő-stb bolt forgalma mitől csökkenne? Ha nincs nyitva vasárnap, akkor nem rohad le a cipő a lábadról, akkor nem fogsz olvasni? Itt nem áll meg, hogy majd megveszi máshol, mert a konkurencia is zárva van.

egysmás 2014.11.02. 14:24:00

@Gwahyr:
A dolgozók 15%-nak elbocsájtása ellen nincs kifogásod?

Az a járulékos veszteség?

_Ne feledd 2014.11.02. 14:24:58

Lehet sok mindent mondani erről a javaslatról, de azért ha körülnézünk Nyugat-Európában, számos országban teljesen vagy részben tiltják a vasárnapi nyitvatartást. Szóval ez az ötlet egyáltalán nem ördögtől való. Sőt, még az sem, hogy a kisebb boltokat kihagynák a tiltásból, ilyen szabályok Finnországban is voltak még a kétezres évek elején (hogy ez azóta változott-e, nem tudom). Szóval kár rögtön abszurdnak meg rögeszmésnek nevezni egy olyan javaslatot, ami régen teljesen általános volt Nyugaton (meg talán nálunk is), és most is számos országban működik. Szóval ha ott meg tudják oldani, valószínűleg itt se omolna össze a világ, még ha nyilván a szokások átrendeződésével járna.

Ez az ötlet egyébként már többször felvetődött, de a törekvések eddig elakadtak. Szerintem lehetne erről a kérdésről értelmesen is beszélni, de például abból az alapállásból, ahonnan a blogger indul (abszurd, rögeszmés), nehéz normális vitát kezdeni.

magnificat 2014.11.02. 14:25:07

@etruszk: annyit tennék hozzá, hogy irodai munkákban is van variáció. Pl fejlesztőcégeknél vagy pl filmeknél grafikusoknál, ha közeledik a határidő, nyúlik a munkahét. Nemzetközi cégeknél is gyakran van ez, elvégre Ausztrálina vagy +10-11 óra, Los Angeles meg -10-11... A munka maga is egyre inkább összemosódik sok cégnél az otthoni élettel, és fordítva. Nekem sincs vége a munkaidőmnek onnantól hogy felálltam a székemből, bármikor előjöhet hogy le kell tenni kést-villát és meg kell oldani egy helyzetet, ugyanakkor a munkaidőmet sem teljesen 100%-osan foglalja le csak munkaügy.

NAGYON sok mai munkahely már nem a régi, "bemegyek x-re, eljövök x+8kor, aztán otthon meg családi élet van" féle munka.

tryclops 2014.11.02. 14:30:58

A sok KDMP-s okoskának felhívnám arra az érdekes tényre a figyelmét, hogy vasárnap = vÁsárnap.
- Ez - a történelmi hagyomány. Oszt lehet nyervákolni tovább.

De ha már ennyire meg akarjátok mondani a tutit, akkor javaslom, hogy a boltok - pont mint a hivatalok - csakis H-P 9:00-17:00 között lehessenek nyitva. Nehogymár csak egy útlevél igényléshez kelljen szabadnapot kérni, szivassuk még a népet, hogy nagybeváslást is csak munkaidőben intézhesd el.
Ha kell tutok még ilyen jókat, csak kérni kell.

Epokit Drive 2014.11.02. 14:31:18

A Goldenblog-nevezésedhez, kedves posztíró: a "tolják az igát" hagyományosan és az eszköz funkciójából következően is "húzzák az igát". Felteszem, a "tolják a cuccot" analógiájára képzelted el a kifejezést.
Nos, én visszavonnám a jelentkezésemet legalább jövő ilyenkorig. És vasárnaponként helyesírást tanulnék, igen. :)

A tartalommal azonban jórészt egyetértek. És a KDNP-t javasolnám a jövőben nem pártként emlegetni, szigorúan véve aligha ütik meg a törvény elvárta mércét, csak senki nem ellenőrzi őket. :)

Roy 2014.11.02. 14:32:53

@Gwahyr: Az mondjuk nem aki naponta 10-12 órát dolgozik.
Egyébként meg ne egy álszent KDNP határozza meg, hogy kinek mikor kell nyitva tartani. Az nem hatja meg ezt pártnak nem nevezhető féregnyiulványt, hogy hányan vannak létminimum alatt, éheznek. Még vasárnap sincs mit az asztalra tenni. Ezek nevezik magukat kereszténydemokratáknak?

Gwahyr 2014.11.02. 14:33:13

@magnificat:
Az ugye nem baj, ha az állam azokat támogatja, akik a közösség fennmaradását inkább biztosítják. Az egyedülálló harmincas nem ilyen, bocs. Nyilván ne különböztessük meg hátrányosan, meg ne sújtsuk különadóval, de könyörgöm! Nehogy már azért háborogjunk, mert esetleg az állam inkább a családosokkal foglalkozik, mint az egyedülállókkal.

Igazad van. Elnézést, hogy személyeskedtem, hiba volt.

Ellenben akkor is zavaró, hogy a ker. dolgozóktól elvárod az alkalmazkodást, mondván, ezzel a munkával ez jár, de magad részéről a legkisebb alkalmazkodást is kizárod. Akkor megfordítanám: A boltok vasárnap zárva vannak, te meg nem tudsz szombat zárásig bevásárolni? Ez van, ezzel a munkával/életmóddal amit választottál ez jár. Ha nem teszik, lehet másikat választani.

Ugye hogy így már nem is hangzik olyan jól?

Epokit Drive 2014.11.02. 14:33:36

@Epokit Drive: Javítom magamat: a fenti példám nem helyesírási baki volt, ám abból is találtam párat, szóval, elnézést a pontatlanságomért. A javaslatomat fenntartom. :)

Roy 2014.11.02. 14:35:39

@maxval birca hozzászóló:
Ja zabigyerekük, Én a család fogalma alatt a feleséget, és közös gyermekeiket értwem. Persze anyjuk, apjuk nekik is van, na meg szeretőjük.

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.11.02. 14:35:53

"Mert azt nem feltételezem, hogy általában az ember szívesen töltene időt a gyermekeikvel."

Mi van?

Ugye ez csak egy buta elírás?

Vagy nálatok tényleg az határozza meg az együtt töltött idő minőségét, hogy mennyi pénzt tudtatok elkölteni alatta vagy miatta?

Nincs igazi karácsony 100 ezer alatt? Meggyűlöl a gyereked, ha a szülinapi babazsúr nem volt benne legalább 30 kilóba? Vagy hogy?

lavór 2014.11.02. 14:36:13

@egysmás:

A multik eleve minimális alkalmazott létszámmal dolgoznak itthon. Nem kell elbocsátás, a szabadnap kiosztás változik, a vasárnap szabad lesz mindenkinek. Ennyi.

Gwahyr 2014.11.02. 14:36:30

@egysmás
Egyszerűen alaptalannak tartom. A vasárnapi forgalom nem szűnik meg, csak áthelyeződik. Ha az üzletek nem minimumlétszámmal mennének, akár igazad is lehetne, így viszont nem valószínű az általad felvázolt munkaerő igény csökkenés.

Gwahyr 2014.11.02. 14:38:07

@Roy
KDNP-vel kapcsolatban igazad van. Én azt mondanám, vak tyúk is talál szemet. Attól még lehet(ne) jó, hogy a kitalálója hülye.
Én inkább attól tartok, hogy elszarnák a megvalósítást.

etruszk 2014.11.02. 14:38:11

@Gwahyr: Értsd már meg! A munka nem szopatás. Piaci viszonyok között a munkaerő kereslet-kínálat alakítja a béreket. Sok a munkanélküli? Akkor kevesebbet fizetnek a munkavállalóknak, hiszen öt másik lépne azonnal a helyébe. Kevés a munkavállaló, akkor vagy többet fizetnek nekik, vagy bezárnak. Ennyi.

Nem! Nem elég. Vezető beosztásban dolgozom. Pénteken bent kellett maradnom, szombat hajnalig dolgoztam, mert a beosztottak elqrtak valamit. Például tegnap ugye munkaszüneti nap volt. Most tudok elmenni vásárolni.

Cipővásárlás: körülbelül 8 boltot kell végigjárni (5 különböző pláza) hogy kapjak egy olyan fekete félcipőt amit legalább két öltönyhömhöz fel tudok venni, nem szar a minősége, elég kényelmes ahhozm hogy kibírjak benne egy napot 8-tól este 10-ig, és nem kerül többe 35ezer Ft-nál. Ez vagy vasárnap fér bele, vagy ki kell vennem egy nap szabit. De a munka megvár, ezért előtte és utána egy-egy nap nettó szopás. Vagyis három napomat cseszné el 1 pár cipő megvétele.

Németország: Aki itt a német viszonyokkal jön, az nem teszi hozzá, hogy a határ mellett lakó németek tömegesen járnak át hétvégén vásárolni, ahol csak a szomszédos országban van hétvégi nyitvatartás. Igény tehát volna rá, pedig nekik a vasárnap szent.

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.11.02. 14:38:22

"A keresztény és vasárnap kapcsolatáról akaratlanul is a vidám vasárnapok intézménye jut eszembe."

Mert egy ostoba, tudatlan proli vagy.

turulpina 2014.11.02. 14:40:14

A helyes magatartás az lenne, ha az ájtatos álkeresztény faszparasztok nem járnának sehova vasárnap, és így - lábbal - szavaznának a bezárásra.

Aztán ha a boltoknak (kicsiknek és nagyoknak) mégis megéri nyitvatartani, akkor az összes pribék álkeresztény egyből meg is baszódhatna azzal a lendülettel, de kibaszottul ne ugasson bele, hogy más mit csinál vasárnap.

Én se járok ki tüntetni, hogy vasárnap ne legyen istentisztelet, hanem kötelezően menjen helyette mindenki mondjuk tankolni.

etruszk 2014.11.02. 14:40:34

@Gwahyr: én nem fogom a CBA.-ba áthelyezni.
ÉS annyival nem kell több ember pénteken a TESCO-ba, mint amennyit a vasárnapi 2-3 műszak miatt ki kell rúgni.

turulpina 2014.11.02. 14:41:21

@polyvinyl: a primitív szarházi kommunista proli az, aki meg akarja határozni, hogy más mit csinálhat és mit nem csinálhat vasárnap.

Na az egy utolsó patkány proli.

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.11.02. 14:41:28

"Vállalkozó vagyok, ne is mondja meg nekem senki, hogy mikor pihenhetek. Pihenek, ha már fáj."

Majd pihensz, ha egy végigstresszelt kurta élet végén 50 évesen elkaparnak.

Gwahyr 2014.11.02. 14:41:55

@Roy:
"Az mondjuk nem aki naponta 10-12 órát dolgozik."

Mert? A nonstop tesco (ez esetben) hétfőtől-szombatig 0-24-es nyitvatartása kevesebb, mint 12 óra? Vagy az átlagbolté, ami hat előtt nyit és 19-20 körül zár?
Azonkívül aki 12 órázik, az nem dolgozik heti hat napot, dehát kell hogy legyen ideje bevásárolni.
Van a "nem kényelmes", meg a lehetetlen. Az általad felvázolt csak az előbbi.

etruszk 2014.11.02. 14:42:29

@lavór: a cél az, hogy a multik forgalmát csökkentsék. HA ez sikerül, igenis _lesznek_ elbocsájtások.

egysmás 2014.11.02. 14:42:54

@lavór: Ha átszervezéssel lehet ezt megoldani, akkor nem a minimális létszámmal dolgoztak.
Ha minimális létszámmal dolgoznak, akkor a dolgozók 15%-ára nem lesz szükség, ha a munkaidő csökken a 15%-val.

@Gwahyr: Ha a munkaórák száma csökken 15%-kal, akkor szerinted ugyanannyi ember kell a 85%-hoz, mint a 100-hoz?

Egész érdekes unortodoxia.

magnificat 2014.11.02. 14:43:40

@Gwahyr: Szóval már ott tartunk, hogy a vasárnapi vásárlás a közösség fennmaradását kockáztatja? Ejha! Ha nem szolgálom a közösség fennmaradását mint egyedülálló harmincas, akkor kéretik meghagyni a TELJES fizetésemet. Jah, hogy az adóm mégiscsak jó a közösség fenntartására. Érdekes :)

Nem elvárom az alkalmazkodást. Azt várom, hogy nekem is legyen lehetőségem választani. Hogy ha vasárnap vásárolni akarok magamnak friss élelmiszert, megtehessem, extra bűntetés nélkül. Ha ezzel még munkahelyet is fenntartok, akkor pláne jó. Aki pedig örül ha munkához jut (és a vasárnapi munka bizony extra állásokat generál) az pedig annak örül. Ahogy írták, három hetente egy vasárnapról kell lemondania. Ezt nevezik úgy, hogy megmarad a káposzta is, és a kecske is jól lakik. Én is ugyanúgy ledolgozom a magam 40+ akarom mondani 40 órámat, de a véleményed szerint pont hogy kevésbé kellene az igényeimet figyelembe venni. Mert a családosok kapnak adó és extra engedményeket itt-ott, most már egyenesen millió forintot első házasságra. De én, aki ugyanúgy húzom az igát, mivel még nem vettem el senkit és nem babáztam le, a te véleményed szerint másodrendű vagyok.

Na várjunk...
"Ez van, ezzel a munkával/életmóddal amit választottál ez jár. Ha nem teszik, lehet másikat választani. Ugye hogy így már nem is hangzik olyan jól?"
Pontosan ezt mondom én is, a boltosoktól. Tudom hogy mi jár a munkámmal, ezt választottam, kész. Ha bajom lenne vele, másikat választanák. Akkor most a boltos. Tudja hogy ez jár vele, de törvénybe iktatnák hogy neki mi a jó. Hol marad a "ha nem tetszik lehet mást választani"? Megint abból indulsz ki, hogy minden egyes vasárnap is dolgozó ember családos, és 10 gyerek várja otthon sírva mindkét szülőjét hogy a gonosz Tesco elengedje a lelkét. Azt meg nem veszed észre, hogy a társadalmat nem csak ilyen emberek alkotják, és amellett hogy azokat egyrészt másodrendűnek bélyegzed, még magasról teszel is rá hogy ők mit akarnak.

etruszk 2014.11.02. 14:46:02

@polyvinyl: tudod mit? Ne szexelj többet. Ha nem gyermeknemzés céljából űzöd, akkor az paráználkodás. Jogosan kérdezed, hogy miért ugatok bele az életedbe. Pont annyi jogom van rá, mint neked más életébe beleszólni.

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.11.02. 14:46:05

"A kisboltok az esetek 100%-ában lényegesen drágább árakkal operálnak, mivel csak így tudnak életben maradni"

Butaság.

A kisboltok azért drágábbak, mert KÉNYELMI szolgáltatást nyújtanak. Nem neked kell kimenni a prérire, a saját idődből, a saját pénzeden, hanem behozzák neked a központba.

Természetesen nem kell náluk vásárolni drágán, a felárat kiválthatod azzal, hogy a saját - értelmesebb célokra is fordítható - idődben, a saját pénzeden autózol, buszozol.

lavór 2014.11.02. 14:46:51

@etruszk:
A multik forgalmát nehéz lesz csökkenteni. Az akciók nagy része náluk összpontosul, így a szombati nagy bevásárláskor ott veszik meg a vasárnapi rántott húsnak valót.

@egysmás:

Minimális létszámmal működnek.
A munkaidő nem csökken. 40 órás munkahét marad. A szabadnapok kiadása változik egyedül.

turulpina 2014.11.02. 14:48:08

@polyvinyl: de Te akkor se ugass bele, hogy más mikor pihen, te szaros kommunista patkány, nem érted?

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.11.02. 14:49:09

"Én nem akarok a gy"ümiléért 500-600 forintot fizetni az eddig 400 helyett, sajnálom."

1. Ki mondta, hogy a "gyümilevedet" a kisboltban kellene megvenned?

2. Normális ember gyümölcsöt vesz, nem agyoncukrozott, aromával és ételfestékkel tuningolt szarokat.

etruszk 2014.11.02. 14:49:10

@polyvinyl: B+!
A kisbolt azért drágább, mert ugyanott (tesco, Metro) veszi az árukat mint én! Egyedül a pékárut rendeli közvetlenül.
Sőt, régebben a kisbolt tulaja, amely mellett laktam, felajánlotta, hogy hoz nekem a tescobol mustárt, mert nála éppen elfogyott. Mondtam, hogy kösz, nem kell, el tudok menni érte én is...

Gwahyr 2014.11.02. 14:49:19

@etruszk:
Nézd, nem irigylem tőled a pénztáros nettó bérének felébe kerülő cipődet és megértem azt is, hogy egy vezető beosztással rendkívül sok munka jár, de gondolom ennek megfelelően korrekt bér is.

Ha a munkád miatt nem érsz rá bevásárolni, vegyél fel valakit, aki megteszi helyetted. Miért mindenki más alkalmazkodjon hozzád? Alkalmazkodj te.

Amit vázolsz, az ebben a formában itt rohadtul nem működne. Szarrá dolgoztatnák az embereket ennél is kevesebb pénzért. Erre van a munka törvénykönyve elvileg.

Azt, hogy mennyi ember kell, vagy nem kell, te se tudod, meg én se. Nyilván a törvényalkotónak kellene erről felmutatni egy rendes tanulmányt. Viszont a te számaid teljesen hasraütésszerűek, ne vegyük már úgy, mintha hivatalos statisztika lenne.

magnificat 2014.11.02. 14:49:23

@magnificat: jézusom, szándékosan szivat a blogmotor vagy tényleg ennyi vétlen helyesírási hibát vétettem (választanék, büntetés, stb). Utóbbi esetben sorry :)

turulpina 2014.11.02. 14:49:36

@etruszk: persze hogy ez a cél. a magyar álkeresztény áljobboldali természetétől fogva tehetségtelen irigy szarember, ezért csak lopásból és a más vagyonának, üzletének elrablásából tud megélni.

turulpina 2014.11.02. 14:51:03

@polyvinyl: továbbra se ugass bele, hogy más - szerinted - normális ember mit mikor hogyan csinál.

Mikor szoknak le végre a magyarországi állkeresztény áljobboldali rongyemberek erről a kommunista házmestertempóról?

egysmás 2014.11.02. 14:52:07

@lavór: 40 órás munkahét marad.

Eddig egy héten volt 168 óra.
Most lesz 144 óra, hiszen nem lesz vasárnap nyitva.
Ha hétfő hatkor nyithat csak ki, akkor 138 óra lesz egy héten.

Az első esetben 4,2 ember kell a hét kitöltéséhez, a másik esetben 3,6 ember kell hozzá.
Ha hétfő hat a nyitás ideje, akkor 3,45.

Szóval, nem tudom, érted-e, hogy mi a stájsz.

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.11.02. 14:52:21

"Viszont nem véletlenül vannak tele a bevásárló központok hétvégén."

Persze hogy nem.

Van egy igen komoly létszámú nagyvárosi konzumidióta réteg, amelyiknek az úgynevezett "élményvásárlás" az egyetlen hétvégi családi programja, szórakozása.

etruszk 2014.11.02. 14:52:26

@lavór: nálam az a szombati nagybevásárlás pont a tömeg miatt péntek esti, vagy vasárnapi.

Minimális létszám: Olcsóbb valakinek szükség esetén túlórát fizetni, mint felvenni még egy embert, hátha szükség lesz rá. Józan paraszti ész.

etruszk 2014.11.02. 14:54:00

@polyvinyl: Próbálj meg bútort vásárolni hétköznap.

lavór 2014.11.02. 14:54:29

@egysmás:
Szóval: 2 szabadnap jár egy dolgozónak egy héten (a mai törvények szerint egy hónapban kötelező úgy kiadni, hogy az szombat, vasárnap legyen.). Most az egyik vasárnap lesz. Mi is változott?
Nem fizetnek túlórát elég régen.

etruszk 2014.11.02. 14:55:39

@Gwahyr: most azt mondod, hogy _miattam_ vezették be a vasárnapi nyitvatartást? hát ez kedves.

etruszk 2014.11.02. 14:58:19

@Gwahyr: egyébként nem a fenét, nem irigyled. Különben nem tetted volna szóvá, és nem tennél úgy, mintha bármelyik cipőboltban nem lenne legalább 15-20ezer egy normálisabb utcai cipő. Pedig, ha jársz cipőboltokban valamikor látnod kell az árakat.

egysmás 2014.11.02. 14:58:31

@lavór: szerinted heti hét nap három műszakhoz ugyanannyi ember kell, mint heti hat nap, három műszakhoz...

azta...

etruszk 2014.11.02. 15:00:38

@lavór: de fizetnek. Egyedül a műszakpótlékokkal lehet játszani, ha a munkarendet "ügyesen" alakítja a munkaszerződésben a munkáltató.

eszim 2014.11.02. 15:00:51

@polyvinyl: Van egy igen komoly létszámú élősködő réteg, amelyiknek az úgynevezett "belepofázás más életébe" az egyetlen hétvégi családi programja, szórakozása.

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.11.02. 15:01:52

@magnificat:

"Nem elvárom az alkalmazkodást. Azt várom, hogy nekem is legyen lehetőségem választani. Hogy ha vasárnap vásárolni akarok magamnak friss élelmiszert, megtehessem, extra bűntetés nélkül. "

Nyiss magadnak egy kisboltot :D

lavór 2014.11.02. 15:01:56

@egysmás:

Azt nem érted, hogy csak a szabadnapok kiosztása változik.
3 műszakban csak pár Tesco üzemel

Ahol én melóztam, sose volt túlórafizetés. Csúsztasd le, ha tudod.

ginkgo 2014.11.02. 15:02:47

Szerintem 1.sorban a multialkalmazottakat illene megkérdezni, hogy sztük melyik lenne a jobb. Másrészt a munka nagyrésze 7 köznap van az auchanban pl. Vasárnap eleve később nyit és koràbban zár tehát anyitvatartás kb 10 %-a amiről szó van. Harmadrészt a beszállítók sem dolgoznak tehát áruátvétel sincs. Negyedrészt létszámminimum révén biztos nem lenne leépítés. Ötödrészt mivel a konkurencia is zárva van a szakáruházak esetén igazán nem lenne komoly átrendeződés valószínűleg. Hatodrészt igen vásárlói szempontból az a legkényelmesebb, ha minden non-stop nyitva van.

lavór 2014.11.02. 15:02:57

@polyvinyl:

Friss élelmiszer.... Aham, nagyon frissen jön ki a fagyasztóból meg a raktárakból.

egysmás 2014.11.02. 15:05:13

@lavór: Ehhez te hülye vagy. Ennyi.

etruszk 2014.11.02. 15:06:24

@ginkgo: már más is írta: ha átszervezéssel meg lehet oldani, akkor eddig nem a minimummal üzemeltek.
Ez olyan, mint amikor egyesek abban reménykedtek, hogy a bankok majd nem terhelik át a költségeik növekedését.

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.11.02. 15:06:29

@etruszk:

"A kisbolt azért drágább, mert ugyanott (tesco, Metro) veszi az árukat mint én!"

És beviszi neked a központba, hogy ne neked kelljen kiutaznia prérire miatta. Én is ezt mondtam.

A kisboltban nem olcsón vásárolsz + az időd + a benzined bánja, hanem felárral vásárolsz, és időd + benzined marad.

lavór 2014.11.02. 15:06:34

@egysmás:

És ha te vagy hülye hozzá?

etruszk 2014.11.02. 15:07:05

@lavór: rossz helyen dolgoztál. El kellett volna onna jönni. Ennyi.

lavór 2014.11.02. 15:07:36

@etruszk:
Már rég eljöttem. :)

etruszk 2014.11.02. 15:09:14

@polyvinyl: Bukta. nem a központban lakom.
És ha egy üveg üdítőnél több kell, akkor már megéri elmenni a multiba. Mindenki számol. Én is. Idővel, pénzzel, üzemanyaggal.
Vagy gondolod, hogy az emberek nagy része irracionálisan cselekszik, és saját maga ellensége?

egysmás 2014.11.02. 15:09:27

@lavór: Ez abban az esetben van így, ha 144=168-cal.

Ha nem egyenlő ez a két szám, akkor te nem látod át a helyzetet.

etruszk 2014.11.02. 15:10:08

@lavór: tudom, albániába. És most onnan osztod az észt, más farkával vered a csalánt.

Gwahyr 2014.11.02. 15:10:53

@egysmás:
"Ha a munkaórák száma csökken 15%-kal, akkor szerinted ugyanannyi ember kell a 85%-hoz, mint a 100-hoz? Egész érdekes unortodoxia."

Viszont ezzel párhuzamosan a forgalom meg jó eséllyel 0%-ot csökken. A többi napon jelentősen megnövekvő forgalom kiszolgálásához ugyanannyi ember kell? Szerintem inkább ez az unortodox gondolat.
Ez nem egy gyár, ahol adott idő alatt adott mennyiségű terméket állít elő a munkás. Ha ugyanúgy egy eladó áll a pultban, mint feleakkora forgalomnál, akkor a sor kétszer akkora lesz. Az ember akkor is megveszi a vasárnapi kaját, ha azt szombaton kell megtennie.

Az meg hasraütés, hogy szerinted a nagyobb forgalomhoz nem kell több ember. Szerintem meg igen. És akkor? Ott tartunk ahol a part szakad. Meg kell vizsgálni.

Nemzeti Dohányos 2014.11.02. 15:16:50

Mennyire szürreális már az az ország, ahol a nulla százalékos vallási tökfejek akarják megmondani, hogy márpedig VÁSÁRnap nem lehet VÁSÁRolni?

Gwahyr 2014.11.02. 15:16:57

@etruszk
Ne legyen üldözési mániád, tojok én a cipődre. Csak azért citálom ide őfelsővezetőségét, mert jól mutatja azt a magatartást, hogy rinyálsz, hogy mennyire megnehezíti az életedet a boltok vasárnapi zárva tartása, miközben simán meg tudnád oldani, hogy ne adj isten fizetsz valakinek azért, hogy "vegyél már hétvégére egy kiló kenyeret, meg egy liter tejet, mert nem fog beleférni az időmbe".
Munkahelyet is teremtenél, meg a klaviatúrát sem kellene elkoptatnod.

csakésmert 2014.11.02. 15:17:17

@magnificat: A párom jelenleg egy multinál dolgozik, szinte minden vasárnap. Ha dolgozik akkor a legvalószínűbb megoldás, hogy 12 órázik. Valóban kap, heti két pihenőnapot, de olyankor a gyerekek iskolában vannak, csak néhány órát találkoznak.
Valóban nem így kellene megoldani ezt a kérdést, hogy kategorikusan bezárjuk a multikat, hanem a munka törvénykönyvét kellene módosítani, hogy mindenkinek járjon havonta legalább két teljes hétvége.
De ugye az igazi indok, nem a dolgozók védelme, hanem a multik kiszorítása, valamint a CBA és COOP helyzetbe hozása.
Egyébként senki nem akadályoz meg a jogodban, hogy vasárnap vásárolj, lesznek nyitva kis családi boltok.
Ne csak a saját jogaiddal gyere, hanem gondold végig a családosok helyzetét.

nick papagiorgo 2014.11.02. 15:19:20

@Gwahyr: elnézést, de szerintem Te ezt rosszul látod. Magad mondtad, hogy ez nem egy gyár. Ha nm dolgoznak vasárnap, és ezért hétközben nő a forgalom a húspultban mondjuk 20 %-al, akkor a tulaj nem tud 20 %-al (1/5 ember) többet odatenni, csak vagy egyet alkalmaz (mint eddig is), vagy kettőt. Egy kevés, kettő sok, vélhetőleg csak egyet fog odatenni, tehát egyfelől kevesebb ember lesz a vevőket kiszolgálni, (a vevők elégedetlenek), másfelől az eddig vasárnap dolgozókat kirúgják (munkanélküliség), harmadrészt, aki marad, az majd lehajtja magáról a menetet ugyanannyi pénzért, mert hogy a vevőket mégis ki kell szolgálni.
Tehát ez senkinek se lesz jó.

Gwahyr 2014.11.02. 15:19:29

@magnificat
"Nem elvárom az alkalmazkodást. Azt várom, hogy nekem is legyen lehetőségem választani. Hogy ha vasárnap vásárolni akarok magamnak friss élelmiszert, megtehessem, extra bűntetés nélkül. "

Ez a te érdeked, a ker. dolgozóé meg az, hogy ne kelljen vasárnap dolgoznia. A tiéd miért előbbre való?

egysmás 2014.11.02. 15:21:37

@csakésmert: Ha és amennyiben Gwahyr-nak és lavórnak nincs igaza, és 144 mégsem egyenlő 168-cal, és kibasszák a picsába azt, akit eddig vasárnap dolgoztattak, akkor jobb lesz majd neki, mert a gyerekeivel lehet?

eszim 2014.11.02. 15:22:23

@Gwahyr: ha szerinted független a dolgozók száma a nyitvatartási napoktól, akkor az államigazgatás is lehetne 6 napos, a te logikáddal pont ugyanannyi ember kell, mint a mostani 5 naposhoz.

magnificat 2014.11.02. 15:23:52

@csakésmert: Köszi, ismerem a családosok helyzetét, mindenki az ő helyzetükkel foglalkozik, a többiekével meg senki. Ahogy fent is írták, a vasárnapi munka esetén hivatalosan csak minden harmadik héten lehetne vasárnapra tenni a munkanapot, tehát 3 vasárnaponként kellene egy során dolgozni. Ha nem így van (és tényleg van ilyen sor a jogban hogy kellene), akkor ott a cég követ el jogsértést. Szóval nekem azzal semmilyen problémám nem lenne, hogy tényleg csak minden x-edik vasárnap dolgozhasson az illető, meg azt is el lehessen csúsztatni ha van valaki aki helyette beugorjon, ez nem befolyásolja ugyanis azt, hogy legyen bolt vasárnap. De azt, hogy kiadni törvénybe hogy NAGY boltok ne lehessenek nyitva, az ugyan nem a család szentségét védi. Az csak basáskodás és nagy cégek visszahúzása és sajátok előresegítése, állami törvényhozás szinten.

Gwahyr 2014.11.02. 15:23:52

@nick papagiorgo:
Hacsak nem feltételezzük, hogy vasárnap az emberek csak tartós fogy. cikkeket vesznek, akkor valószínűleg a forgalom nem egyenlően fog eloszlani a maradék 6 napon (így sem egyenletes a megoszlása). Ergo a pénteki és szombati forgalom fog megugrani, hiszen a vasárnapi ebédre valót nem hétfőn veszed meg.
Arra viszont nem lesz elég az eddig megszokott műszak mérete.

És nem mondom, hogy nem eredményezhet valamekkora leépítést, csak azt, hogy:
1. Biztos, hogy nem annyi, amennyit időarányosan feltételeztek,
2. Tanulmányt kellene folytatni erről, mert addig csak vaktában dobálózunk a számokkal.

nick papagiorgo 2014.11.02. 15:24:47

@csakésmert: ha valaki 12 órában dolgozik (folymatos műszak), annak 3 napot kell dolgozonia és utána 3-at nem. Ezért elvileg nem lehetne az, hogy minden vasárnap dolgozik 12 órában... vélhetőleg ha ez igaz, akkor megsértik a munka törvénykönyvét.

Gwahyr 2014.11.02. 15:26:36

@eszim:
Nem mondtam, hogy független. Azt mondtam, hogy egyértelműen nem lehet kimondani, hogy ha mínusz egy nap, akkor a munkavállalók 1/7-e ki lesz rúgva. A képlet nem ilyen egyszerű, hiszen a forgalom elvileg nem változik, csak áthelyeződik.

Gwahyr 2014.11.02. 15:29:16

@magnificat
"tehát 3 vasárnaponként kellene egy során dolgozni"

Ha ez így van, akkor minden általam ismert multi és nem multi ker. cég tv-t sért, ami valószínűtlen.
Viszont ez egy elfogadható alternatíva lenne. Én támogatom.

egysmás 2014.11.02. 15:29:29

@Gwahyr: Jah, lehet, hogy csak a tizedét kell kirúgni.

De.

NINCS tanulmány, nincs hatásvizsgálat, nincs semmi, csak egy faszkalap KDNP-s javaslat, amit te itt és most foggal-körömmel védesz és magyarázod, hogy az majd milyen jó lesz a családoknak...

Evvan

Altaïr 2014.11.02. 15:29:58

@lavór: Kereskedelemben a vasárnapi pótlék 100% (pl. termelésben 50%).

nick papagiorgo 2014.11.02. 15:30:49

@Gwahyr: az teljesen igaz, hogy egyenlőtlen lesz a forgalom eloszlása. Vélhetőleg egyébként a pénteki és szombati napok terhlése fog növekedni (tehát nem fognak vasárnap helyett csütörtök reggel bevásárolni, ugye), amik amúgy már elég magasak most is, ezt kb mindenki látja, aki volt már csütörtök reggel, péntek délután meg szombaton bármikor bevásárolni egy hiperben. Tehát erre tényleg nem lesz elég az eddigi műszak mérete, ahogy Te is mondod.
De ezért a Tesco meg ezek nem fognak plusz munkaerőt felvenni (nincs olyan, hogy csak pénteken meg szombaton dolgoznak). Tehát ez szerintem azzal jár majd, hogy a péntek du és szombat túlzsúfolt lesz, annak minden problémájával.

Altaïr 2014.11.02. 15:31:14

@Gwahyr: "a ker. dolgozóé meg az, hogy ne kelljen vasárnap dolgoznia." Miért is? Dupla pénzt visz vele haza.

etruszk 2014.11.02. 15:31:37

@Gwahyr: Ugye nem akarod megmondani, hogy mit tegyek?
Ez egészből csak a hétvégén dolgozókat felejtetted ki. Tudnak a hétvégi munka ellen tenni. Nem mennek oda, ahol hétvégén is kell dolgozni.

lavór 2014.11.02. 15:32:02

@etruszk:
Szerinted.@Altaïr:
És? Ha nem éhbérért dolgoztatnák a kereskedelemben az embereket, azt mondanák neked a vasárnapi pótlékodra, hogy "Költsd gyógyszerre!".

Gwahyr 2014.11.02. 15:32:32

@egysmás

Nincs tanulmány, nincs hatásvizsgálat, nincs semmi, csak egy faszkalap KDNP-s javaslat, amit te itt és most foggal-körömmel támadsz és magyarázod, hogy az majd milyen szar lesz mindenkinek, csak mert KDNP-s javaslat...
Az a baj, hogy csak szekértáborlogikával tudsz gondolkozni.

Evvan

Gwahyr 2014.11.02. 15:33:28

@Altaïr
Dupla pénz? Szép lenne, de nincs így.

Altaïr 2014.11.02. 15:33:58

@Gwahyr: Alkalmazzon valakit, aki megveszi neki a cipőjét?

Kérlek szépen, ezt úgy oldja most meg "őfelsővezetősége", hogy annyi pénzt ad a multinak, amennyiből az ki tudja fizetni a vasárnapi pótlékot az eladóknak, így tehát "ősznobsága" el tud menni vásárolni, amikor csak akar.

etruszk 2014.11.02. 15:34:31

@lavór: ennek így nem sok értelme van. Ezzel mit is akartál mondani?

Van az egyszeri ember. Elmehet dolgozni a kereskedelembe vagy máshová. Mindenhol megmondják előre, hogy mikor és mit kell csinálni, és ezért mennyi pénzt kap. Ha nem tetszik, nem vállalja.
Ha pedig nincs más lehetőség, akkor valószínűleg el fogja vállalni. Arról nem a munkáltató tehet, hogy a környéken nincs más munka.

Gwahyr 2014.11.02. 15:34:44

@etruszk
Ja, szerintem is éljenek inkább segélyből. Azzal mind jobban járunk. Hol élsz te? Szerinted az ott dolgozók dúskálnak az állásajánlatokban?

Lxxxx 2014.11.02. 15:35:06

Németországban tanultam többször, ottani újságban olvastam pár éve: "akinek elfogy a sója vagy cukorja vasárnap, ideje megismerkednie a szomszédjaival, ha erre eddig nem volt ideje". A pékek, benzinkutak, stb. múkhödhetnek, Ez terv volt, csak részben vaéósult meg. A bér meg oszoljon el - magasabb összegben - a hétköznapokra, mert az emberek idővel ugyanazt a mennyiséget fogják megvásárolni 6 napban, mint amire eddig szükségük volt.

etruszk 2014.11.02. 15:35:47

@Gwahyr: Ezt mire alapozod? K. sokba kerül a cégemnek is a hétvégi pótlék. De megéri, mert van munka és bevétel is.

Gwahyr 2014.11.02. 15:35:56

@Altaïr
Esetleg vegyen pár rabszolgát is, akkor a körme is tiszta lesz.

ginkgo 2014.11.02. 15:36:35

@Gwahyr: de ezt hiába magyarázod én is leírtam nem értik meg csak azt hajtogatják, hogy de xar lesz nem lehet vasárnap multizni! Persze meg leépítés lesz mindenképp.

lavór 2014.11.02. 15:36:35

@etruszk:

Ha nem akarod érteni, nem is fogod.

Gwahyr 2014.11.02. 15:36:40

@etruszk
Ha nem túl indiszkrét a kérdés, milyen területen dolgozik a céged?

Altaïr 2014.11.02. 15:37:29

@Gwahyr: Hát lehet, hogy benéztem, és CSAK másfélszeres...

egysmás 2014.11.02. 15:37:48

@Gwahyr: _nekem_ szar lenne, ha bevezetnék. Azoknak, akik vasárnap dolgoznak, szar lenne, ha bevezetnék, hiszen, ha nem akarnának vasárnap dolgozni, akkor nem dolgoznának vasárnap.

Aki eddig sem ment vasárnap boltba, mert szerinte az egy szent nap, annak mindegy, hogy én mehetek-e oda, vagy sem (kivéve, ha egy gonosz fasz).

Tehát, van két rész, akinek rossz a javaslat, meg egy rész, akinek semleges, hacsak nem egy gonosz kis pöcs, aki annak örül, hogy a másiknak rossz.

Tehát, ez egy rossz javaslat.

A KDNP-s javaslatok mellesleg eddig mindig arról szóltak, hogy hogyan lehet kibaszni azokkal, akiket nem érdekel az ő agymenésük.

Gwahyr 2014.11.02. 15:38:01

@Gwahyr
Csak mert tudtommal a kereskedelemre és vendéglátásra más szabályozás vonatkozik a pótlékok ügyében, mint máshol.

eszim 2014.11.02. 15:38:30

@Gwahyr: lehet, hogy a többi napon nagyobb lesz a terheltség, de ezt elsősorban kihasználtságnövekedést jelent és csak akkor emelnek létszámot, ha muszáj. Ellenben az általános bértömeg többel csökken a vasárnapi pótlék miatt.

etruszk 2014.11.02. 15:39:00

@Lxxxx: Csak éppen Németországban több sót tudsz venni a fizetésedből mint itthon. És nem kell a német KSH-nak a külföldön dolgozókat beleszámolnia a foglalkoztatottakba, hogy ne derüljön ki, hogy az eget veri a munkanélküliség.
És a németek is átjárnak a szomszédos országokba hétvégén vásárolni.

HgGina 2014.11.02. 15:39:36

"Én az a fajta állat vagyok, aki szerint minőségben és nem mennyiségben kellene dolgozni (itt leginkább a szellemi munkákat értem, mivel a fizikai, betanított melóban fizikai jelenlét az idő és mennyiség függvénye)."
Szerintem először abban a nagy fene szellemi munkában tanulj meg magyarul írni, ragozni, központozni! Aztán utána esetleg publikálhatsz is.

csakésmert 2014.11.02. 15:40:08

@nick papagiorgo: Nem 12 órás munkarendben van. A havi munkaidő keretben dolgoznak. Az egyik nap 12 órát, másnap 6 órát, esetleg 8-at. Sok olyan hónap van amikor 4 hétvégéből 4-et dolgozik. De hétfőn otthon van. :) Egyedül! :(
Altair: 50 %-os a vasárnapi bérpótlék.

Gwahyr 2014.11.02. 15:40:18

@egysmás
Te honnan veszed azt, hogy aki vasárnap dolgozik, az azért teszi, mert akar? Ez egy kényszer, amit az anyagi szükség kényszerít rá, a másik lehetőség a munkanélküliség. Lehet, hogy szerinted ez így fasza, de szerintem meg az a gonosz kis pöcs, aki arra kényszeríti a másikat a saját kényelme érdekében, amit az nem akar.

etruszk 2014.11.02. 15:41:06

@Gwahyr: egyfajta szolgáltatóipar. Magánszemélyeknek és cégeknek egyaránt. A céges megrendelések egy része péntek délután érkezik, és a teljesítés hétfőre kell.

Altaïr 2014.11.02. 15:41:08

@lavór: Kötelező vasárnap dolgozni? Nem hinném. Akkor meg mit zavar az, ami téged nem érint?

Altaïr 2014.11.02. 15:42:14

@Gwahyr: "Ez egy kényszer, amit az anyagi szükség kényszerít rá"
És ha még ez a munkalehetőség sem lenne, mert betiltanák a vasárnapi nyitva tartást, akkor az hogyan segítene ezeken az embereken?

nick papagiorgo 2014.11.02. 15:42:15

@Lxxxx: ""akinek elfogy a sója vagy cukorja vasárnap, ideje megismerkednie a szomszédjaival, ha erre eddig nem volt ideje". -

Akinek meg kiég a villanykörtéje, az vagy csavarja ki a szomszédét, vagy üljön sötétben hétfőig, mi? :)

egysmás 2014.11.02. 15:42:40

@Gwahyr: Ha nem akarna vasárnap dolgozni, nem dolgozna.
Vannak emberek, akik szívesen elvállalják helyette azt a munkát, amit éppen végez.

etruszk 2014.11.02. 15:42:55

@csakésmert: az qrta el, aki a havi munkaidőkeretet bevezette. Mármint a fogalmat. Szerinted ki volt?

Gwahyr 2014.11.02. 15:44:21

@eszim
Lehet. Meg kell vizsgálni. Ha többet árt, mint használ, nem kell bevezetni.
Viszont ez a proli "vége a világnak, ha nem tudok vasárnap teszkózni", meg "aki ker. dolgozó, így járt" mentalitás, amit a legtöbben tolnak kibassza nálam a biztosítékot.
A többiek meg olyan számokról vitatkoznak, amik még nincsenek is, de ők már tudják, hogy hányan kerülnek utcára.

lavór 2014.11.02. 15:44:22

@Altaïr:

Elég sok minden zavar, ami közvetlenül nem érint. De ez az én bajom.
Te meg maradj önző, hidd el, sokkal jobb.

cenzuratroll bosszanto 2014.11.02. 15:44:35

Az ortodox szektás orbáncsicskák képtelenek felfogni, hogy a világ megváltozott, és már régen vége a hétfő-péntek/8-fél5 típusú munkahelyeknek. Ezt használják ki a megélhetési álkeresztények újabb feszültségek szítására, és a birkák bégetésben tartására.
Hétfői tévé adás még belefér? Vagy az is legyen törölve, mert a párt szerint az jó a családi életnek?

etruszk 2014.11.02. 15:46:08

@Gwahyr: jól mondod, a másik lehetőség a munkanélküliség. Tehát azt szeretnéd, hogy legyenek ezek az emberek munkanélküliek?
Mert ha nincs rájuk szükség, el fogják küldeni őket.
Te azt hajtogatod, hogy akkor is szükség lenne rájuk. Hát nincs igazad.

A másik. Megtennéd a kedvemért, hogy erről megkérdezel egy hétvégi munkában érintettet?

nick papagiorgo 2014.11.02. 15:46:18

@csakésmert: hát igen, ez kellemetlen. Ezzel nem lehet sokat tenni, max elmenni máshová, ha lehet. Az öszevissza munka rosszabb, mint az állandó éjszakás

Altaïr 2014.11.02. 15:46:53

@lavór: Ha nem akarom másokra ráerőltetni a saját akaratomat, és a szabad választás lehetőségét támogatom, akkor arra az önző nem a megfelelő jelző. Mindezek ellentétére viszont ráillik.

cenzuratroll bosszanto 2014.11.02. 15:47:06

@Gwahyr:

" de szerintem meg az a gonosz kis pöcs, aki arra kényszeríti a másikat a saját kényelme érdekében, amit az nem akar."

És az mekkora pöcs, aki nem kérdezi meg a másikat, hogy akar vasárnap dolgozni vagy nem, hanem erőszakkal betiltja, és az mekkora pöcs, aki ennek tapsikol?

Gwahyr 2014.11.02. 15:47:16

@etruszk
Utána kellene nézni, de szerintem más szabályozás vonatkozik a ker. vendégl. szektorra, mint a tiédre. Ahol anno én dolgoztam, a vasárnapi pótlék 100% volt (nem ker.). Ismerősöm a tescoban, kap valamit vasárnapra, szombatra meg semmit.

Gwahyr 2014.11.02. 15:48:52

:cenzuratroll bosszanto

Kis fáziskéséssel befutsz egy két órája megbeszélt kérdéssel.
De, egyetértek. Fel kellene mérni valahogy azt, hogy van-e rá igény a ker. dolgozók között.

feketeesfeher 2014.11.02. 15:49:35

@Gwahyr:

Talán ha megvárnánk, hogy a kereskedelmi dolgozók szakszervezete erőltesse a vasárnapi zárvatartást.
Az mondjuk hihető lenne.

De hogy egy unatkozó fácánvadász nulla gondolatiságú ötletei miatt kelljen tök fölöslegesen szokásokat borogatni, az nonszensz.

Mi a bánatos szent szarért érzi úgy a magyar kormány minden ostoba barom tagja, hogy neki kell megszabnia, hogy ki mit mikor csinál?

egysmás 2014.11.02. 15:50:00

@Gwahyr: A KDNP hozta ezt a törvényt. Mert fájt neki, ha fizetnek a dolgozónak, úgyhogy gyorsan megváltoztatta a Munka Törvénykönyvét.
Kb. az első ténykedése volt a kormánynak.

lavór 2014.11.02. 15:50:05

@Altaïr:
Szerintem kötelezővé kell tenni a vasárnapi munkát mindenkinek. Ne legyen hétvége egyáltalán. A főnököd kénye-kedve szerint majd megkapod a szabadnapjaidat. Ha már a kereskedelemben kötelező, ne legyen máshol se jobb.

etruszk 2014.11.02. 15:50:50

@Lxxxx: Azt se felejtsd el, hogy Németország legtöbb tartományában havonta egyszer, szombaton tarthatsz kerti sütögetést. Ez a német időjárást figyelembe véve évi 4 sütögetés.
Mi egyszerűen nem úgy élünk, úgyhogy nem érdemes állandóan rájuk hivatkozni. Akkor már miért nem inkább London?

csakésmert 2014.11.02. 15:51:05

@etruszk: Nem a kormány álszentségén vitatkozunk, hanem azon, hogy kinek a joga a fontosabb. Annak aki csak és kizárólag a saját érdekét nézi és nem érdekli, hogy éhbérért kényszerből dolgozik valaki a kereskedelemben.
Van néhány ismerősöm aki a kereskedelemben dolgozik, megkérdeztem őket és rajtuk keresztül a kollégáikat is a törvény javaslatról, az eredmény 100%-ban. Zárjon be a bolt!
Persze ettől még nem értünk egyet a kormány politikájával.
De ők is szeretnének pihenni a családjukkal, ha így lehet akkor így.

cenzuratroll bosszanto 2014.11.02. 15:51:56

@Gwahyr:

Nem igazán szokott érdekelni, hogy két órája mit beszéltél meg. A véleményem nem a te korábbi véleményedhez igazodik, ha nem gond.

etruszk 2014.11.02. 15:52:37

@lavór: Ember, ez a munkától függ. Ha valaki orvosnak készül, fel sem merül benne, hogy majd hétfő-péntek 9-17-ben fog dolgozni.

monddazigazatmar 2014.11.02. 15:52:38

Tyű, de leszakadt a pofád, hogy is képzelik, hogy bezárják a tescot vasárnap.
Kezdjük ott, hogy a kibaszott gyümileveded megveheted egy nappal előbb is. Aztán az sem igaz, hogy kevesebb munkaerő kellene a boltban, ugyanis a dolgozóknak eddig is járt a heti 2 szabadnap, most az egyik szabadnap vasárnapra fog esni, mindenkinek. A forgalom sem fog lényegesen csökkenni, majd szombaton vásárol be a magyar.
Van néhány hely a világon, ahol vasárnap zárva van majdnem minden, aztán csak túlélik. Az ő pofájuk biztos leszakadt már rég

eszim 2014.11.02. 15:53:21

@Gwahyr: már bocs de kinek használ?
A vevőnek nem, ha nem akar valaki vásárolni, nem kötelező.
Eladónak nem, mert esetleg kirúgják vagy kevesebbet keres és egyébként is pofánköpése az egyéb munkakörben vasárnap dolgozónak. Meg egy újabb hazugság az emberek felé.
Az államnak nem jó, több lesz a munkanélküli kevesebb adó.
Tescó és tárasinak szinte mindegy, a vevő amúgy is oda fog menni.
Ha kisebb-nagyobb boltos plázákra is vonatkozik, ők szopják be leginkább.

csakésmert 2014.11.02. 15:53:50

@nick papagiorgo: Olyan vidéken élünk, ahol nincs más lehetősége.

egysmás 2014.11.02. 15:54:33

@monddazigazatmar: Szerinted is egyenlő a 168 a 144-gyel. :D

cenzuratroll bosszanto 2014.11.02. 15:55:06

@etruszk:

Havernak az tetszett a sváboknál, hogy buli négytől hétig. Hét óra nulla-nullánál a házgazda kiált a nyitott ajtóba, és hangosan jelezte, hogy lehet elhúzni.
Nem tudom a sok orbáncsicska mit szólna egy hasonló rendszerhez, lenne nagy ajvékolás.

cenzuratroll bosszanto 2014.11.02. 15:56:57

@monddazigazatmar:

Ezt a rendszert 30 éve is túléltük. De miért kellett akkor lecserélni? Igaz, már megyünk szép lassan visszafelé.

Karipapa01 2014.11.02. 15:57:45

Érdekes, hogy mindenkinek csak a TESCO szúrja a szemét! Pedig rengeteg olyan termelő multi munkahely van, ahol 6+2 - ben dolgoznak! Vagy a kórházak, erőművek, éttermek, tömegközlekedés, stb. dolgozói.Sokkal több ember, mint az összes kereskedő multi összes létszáma. Velük mi lesz? Nekik nem kell vasárnap a családjukkal lenni? Még a paraszt is dolgozik vasárnap. Úgy érzem, másról van itt szó...

eszim 2014.11.02. 15:59:48

@monddazigazatmar: ó te is kezded, hogy melyik országban hogy van!? Az rohadtul nem indok, hogy körbemutogattok a világban, amikor mások szopatásáról van szó, hogy máshol is bezzeg úgy van, amikor kapni kellene valamit, akkor bezzeg máshol sincs.

etruszk 2014.11.02. 16:01:32

@csakésmert: fordítva ülsz a lovon. Akinek nincs más munkalehetősége, az boldog, hogy dolgozhat.

Nálunk is volt ilyen annak idején pár éve, amikor a havi munkaidőkeretet bevezették. A hétvégi nyitvatartás megváltoztatása nélkül. Havi egy szombati munkanap mindenkire jutott volna. Olyanokra, akik addig hétfő-péntek két műszakban dolgoztak. Leült a vezetőség és a dolgozók tárgyalni. Azokon kívül, akik eleve hétvégére kérték magukat, a többiek közül sokan ki voltak akadva. Úgy ahogy meséled.
Nem akartak havi egy szombaton dolgozni. Ott helyben kiszámolták nekik, hogy ha nem nyitunk ki hétvégén, hány embert fog a cég kirúgni. A legviccesebb reakció erre egy női dolgozótól jött: Az nem baj ha nincs munka hétköznap, de ő szeretné érte a fizetést megkapni. Ennyit a hozzáállásról. Mi nem vagyunk szociális foglalkoztató.

Alick 2014.11.02. 16:03:01

A MAZSIHISZ tiltakozni fog, nekik a szombat kell. :)

etruszk 2014.11.02. 16:04:21

@csakésmert: a munkáltatóknak joga van hétvégén dolgoztatni. A munkavállalóknak pedig joguk van eldönteni, hogy akarnak-e ilyen munkáltatónak dolgozni.

ILYEN EGYSZERŰ.

etruszk 2014.11.02. 16:05:16

Igen én is ismerek. Ezek a jogvédők viszont nem...

Gwahyr 2014.11.02. 16:05:45

h@cenzuratroll bosszanto
Ha nem érdekel a véleményem, akkor minek kérdezed? Ha érdekel, akkor meg olvasd el. Nem lesz más attól, hogy ötpercenként megkérdezi valaki.
A lustaságot nem kell személyeskedéssel leplezni.

etruszk 2014.11.02. 16:07:27

@lavór: persze.

Én meg most elmegyek vásárolni.
Megyek a sparba, a pékhez, az obiba, és lemosatom a kocsit.
btw, a németeknél nincs hétvégi kocsimosás. Se otthon - mert ott tilos és a szomszéd feljelent -se máshol.

lavór 2014.11.02. 16:08:17

@etruszk:

Még megteheted. Sajnos.

Gwahyr 2014.11.02. 16:09:32

@Karipapa01:
Légyszíves vedd a fáradtságot és olvasd el a korábbi kommenteket. Baromi fárasztó ugyanazt újra meg újra megvitatni, csak másokkal.

feketeesfeher 2014.11.02. 16:10:29

@monddazigazatmar:

Oké, bezárnak a boltok meg minden vasárnap.
Megvalósul Semjén Zsolt egész életének egyetlen ötlete.

És akkor mi lesz?
Mit segít az bárkin is?

Mert azt ne gondolja senki, hogy ha eljő ez az idő, akkor majd a kdnp képzeletében lévő magyar plakátcsaládok ellepik a kirándulóhelyeket meg a múzeumokat meg a mozikat. Természetesen szigorúan mise után.

Mert nem ez lesz.
Leginkább azért, mert a magyarok jelentős többségének nincs erre pénze.
Nincs arra pénze, hogy kimozduljon otthonról, és mondjuk egy kicsinyke összeget a saját szórakozására költse.

Hagyjuk már ezt a süketelést.

Ha Semjén pusztán csak elmondaná az igazat, hogy az egész csak a nagyon baráti CBA kedvéért van, annak talán nagyobb lenne a támogatottsága.

csakésmert 2014.11.02. 16:11:13

@etruszk: Neked miért jó, hogy más szív? Itt nem havi egy szombatról van szó! Havi négy teljes hétvégét dolgozik a párom. Munkaerő szervezésről beszélünk.
Egyébként meg nem dől össze a világ, ha vasárnap csak a kisboltok vannak nyitva. A vallási szempontok meg egyáltalán nem érdekelnek, csak az, hogy a gyerekeim és az anyukájuk és én együtt lehessünk, legalább két hétvégén.
Aki szerint ez túlzó elvárás na az ül fordítva a lovon.

Gwahyr 2014.11.02. 16:12:05

@etruszk
Mindenkinek ahhoz van joga, amit a vonatkozó tv biztosít neki. A tv-t a tv-alkotó hozza. Ez sincs kőbe vésve, az nem hivatkozási alap, hogy tizenpár éve így van. Hosszú ideig nem így volt és van, ahol most sincs így.

Gwahyr 2014.11.02. 16:14:14

@feketeesfeher
Az lesz, hogy a család legalább hetente egyszer le tud ülni közösen a családi asztalhoz, nem az, hogy szombaton az egyik, vasárnap a másik szülő melózik, hétköznap meg a kölkök vannak suliban.

eszim 2014.11.02. 16:18:09

@csakésmert: hát furcsa ez a havi 4 vasárnap munka törvényileg, de akkor miért nem keres másik munkát?

emzperx 2014.11.02. 16:21:04

Az egész bohóckodás a CBA és a COOP helyzetbe hozásáról szól.
A balcsin lényegében ez utóbbi üzletláncon kívül csak a nagyobb városokban van alternatíva és ami döbbenet, hogy ezekben a haveri üzletekben a pesti árak fölött van minden.

Gwahyr 2014.11.02. 16:21:06

@eszim
Az elmúlt nyolc évben merre jártál? Munkanélküliségi mutatók megvannak? És az, hogy az átlag munkanélküli másfél évig keres munkát?

lavór 2014.11.02. 16:22:55

@emzperx:

Budapest tele van Tesco-expressel. Szóval nem csak a CBA, Coop lehetne nyitva.

eszim 2014.11.02. 16:23:25

@Gwahyr: baszki ezt a hazug szöveget!!! Gondolom a taxisnak, pincérnek, buszsofőrnek, mozigépésznek, péknek, strandpénztárosnak, fagylaltosnak, stb nem jár, azoknak a családja nem számít. DEMAGÓG HAZUGSÁG AZ EGÉSZ

Gwahyr 2014.11.02. 16:23:47

@emzperx
Tény. Én azokat is bezárnám vasárnapra.

eszim 2014.11.02. 16:25:25

@Gwahyr: he? most pofázod, hogy rúgjanak ki pár embert még a kereskedelemből.

Altaïr 2014.11.02. 16:25:58

@lavór: Szerintem meg nem kellene belepofázni kívülállóknak.

feketeesfeher 2014.11.02. 16:26:34

@Gwahyr: "Az lesz, hogy a család legalább hetente egyszer le tud ülni közösen a családi asztalhoz"

Ne röhögtess már.

Jó, talán a semjén képzeletében lévő plakátcsaládok.

lavór 2014.11.02. 16:26:43

@Altaïr:
Pedig most is azt teszitek.

Gwahyr 2014.11.02. 16:26:51

@eszim
Ja, igaz. Akkor dögöljön meg a szomszéd tehene is. Ha van, ahol megoldhatatlan, akkor sehol ne legyen. Sőt! Úgy lenne igazságos, ha kötelezővé tennénk mindenkinek a vasárnapi munkát.
Demagóg az te vagy barátom. Kamuegyenlőségpárti. Ha egyvalakinek szar, mindenki szívjon.

Gwahyr 2014.11.02. 16:28:54

@feketeesfeher
Nézd, jó lenne, ha nem vetítenéd ki a rossz tapasztalataidat. Adjuk meg a lehetőséget arra, hogy aki akar, az leülhessen a családjával egyszer egy héten. A többieknek ott a tv, meg az internet.

Altaïr 2014.11.02. 16:29:32

@lavór: Valóban azt teszitek.

lavór 2014.11.02. 16:30:07

@Gwahyr:

De miért? Eszembe jutna szombat éjjel 11-kor, hogy lejár hamarosan a személyim, beugranék az ügyfélszolgálatra és elintézném. Mi a baj ezzel?

Gwahyr 2014.11.02. 16:30:14

@eszim
Kezdesz lemenni abba a mocsárba, ahová nem fogok veled tartani.

Gwahyr 2014.11.02. 16:32:05

@lavór
Remélem nem romlott még el az iróniaszenzorom :)
Hajrá, egalité!

csakésmert 2014.11.02. 16:33:47

@eszim: Mert nincs más munka. Ez egy kisváros.

eszim 2014.11.02. 16:38:26

@Gwahyr: a kamuk ti vagytok, ha az lenne a szempont amit mondasz, akkor MINDEN olyan zárva lenne, ami nem létfontosságú, de élén a dohánybolttal tele van kivétellel. Komolyan nem érzed, hogy a minta családodnak jár a szabad vasárnap, de nem hogy csak jár még igénybe is vesz szolgáltatást, amit olyan szolgál ki akinek nem jár, sőt nyalja ki a seggét a másiknak.

eszim 2014.11.02. 16:44:28

@csakésmert: Oké, de ha a kevés munkából még kevesebbet csinálnak egy nap elvételével, akkor mitől lesz jobb. Ha balszerencséd lesz, akkor otthon lehet a párod egész héten :(
Szóval a helyett, hogy az állam olyan gazdasági környezetet teremtene, ahol munkahelyek teremtődnek, valamint a meglévő munkahelyeken meg betartatnák a meglévő szabályokat (pótlékok, szabadságok kiadása, munkaidő beosztása), még szarabbat csinál és ehhez egyesek tapsikolnak.

feketeesfeher 2014.11.02. 16:48:22

@Gwahyr:

Akkor miért érez kényszert állandóan a kormányzat, hogy minden szaros részletkérdésbe beleszóljon?

Akkor adjuk meg a lehetőséget, hogy ki-ki eldönthesse a saját keretein belül, hogy mégis mi a szent szart akar csinálni vasárnap. Vagy szombaton.

Semmi de semmi nem indokolja ezt a törvényi szabályozást.
Ami amúgy nem is az, hisz lennének kivételek, meg lenne állami bizottság, amelyik dönt arról, hogy akkor ki tarthat nyitva és ki nem.

Ez az igazán bosszantó ebben az egészben, nem az, hogy mi lesz vasárnap.
Én eddig is dolgoztam vasárnap, ezután is fogok.

De az, hogy az életem legkisebb tevékenységébe is bele akarnak szól niezek az önjelölt senkik olyanokra hivatkozva, amikhez amúgy a világon semmi közük, azzal most már tényleg tele a tököm.

Gwahyr 2014.11.02. 16:49:31

@eszim
Olyan szívesen minősítenélek, de kihagyom a ziccert. Inkább leírom még egyszer (vagy negyedszer).
Ha rajtam múlna MINDEN bolt zárva lenne vasárnap. Igen, a trafik is. A nagyon-nagyon végszükségre esetleg annyit lehetne lazítani, hogy meghatározott lakosságra esnie kell egy 24/7 kisboltnak, mondjuk azzal a kikötéssel, hogy vasárnap csak a tulaj viheti.

Nem mondtam, hogy a tv ebben a formában ok, de az alapelvvel egyetértek. De fel kellene mérni előre egy csomó dolgot: van-e rá igény a ker. dolgozóknál, járna-e elbocsátásokkal, ha igen mekkorával, járna-e fizetéscsökkenéssel, ha igen mennyivel, hogyan lehetne ezt kompenzálni, stb.

Én azt mondom, megfelelő előkészítéssel jó lehet. Ti azt mondjátok, eleve ördögtől való, átgondolásra sem érdemes, mert ha kormánypárttól jön, csak szar lehet. Hülye szekértábor logika.

Zsit (nyau és rémizé) · http://ittanyugatihatarszelen.blog.hu 2014.11.02. 16:50:26

Ha Németo-ban és Svájcban népszavazásra bocsátanák a vasárnapi nyitvatartás kérdését, már régen nem lennének ott sem vasárnap zárva tartó boltok.
Nem tudom, látott-e valaki szombati vásárlási morált fent említett két országban. Egyébiránt az ottani vasárnapi vásár-zárlat is KDNP-analóg pártoknak köszönhetők, akik boldogok attól, hogy mekkora politikai súlyuk van, hogy ezt is elérték ...
És én sem tudok hétköznap bevásárolni, pedig van két kiskorúm, igaz, klasszik család sem vagyunk. A kereskedelemben dolgozókat pedig nem a vásárlók zsigerlik ki :), másrészt pedig a bevásárlás, mint szabadidő-eltöltés nem igazán tölti ki az egész vasárnapot, így szeretném megnyugtatni a családbarátokat, hogy a vasárnap javát igazán klasszik és erkölcsös módon, majdnem KDNP által elvárt színvonalon töltjük - az emberek zöméhez hasonlóan - így felesleges ez a nagy aggodalom.
Cserébe én aggódom a leendő kirúgott munkavállalókért és családjaikért, így javaslom, hogy minden eme javaslatot pártoló egyed fogadjon be egy családot, ahol aput/anyut kirúgták a vasárnap miatt a teszkóból!

Egy polgár aki kővé dermed a hülyeségtől 2014.11.02. 16:50:55

Szerintem meg kell kérdezni az ott dolgozókat, de úgy érzem mondenkinek jobb lenne, ha a plázák,, hiperek csukva lennének vasárnap. Emberibb lenne. Valamiért ez például Ausztriában így van és jól van így. Még pár kisebb bolt megmaradását is segítené.

Gwahyr 2014.11.02. 16:51:41

@feketeesfeher
Nézd én kivenném a kivételeket, de nem én vagyok a tv hozó. A többit fentebb leírtam.

etruszk 2014.11.02. 16:53:52

@lavór: remélem, neked pedig kötelező lesz áttérni a muzulmán hitre, napi négyszer szőnyegen imádkoznod, nem enni többé disznóhúst, nem inni alkoholt.
Mert az a gyanúm, hogy most most ezeket még megteheted. Sajnos.

etruszk 2014.11.02. 16:54:28

@lavór: most voltam nála. Jól

lavór 2014.11.02. 16:55:57

@etruszk:
Na, megen idekeverted a vallást. A vegák se esznek húst. Nem mindenki iszik alkoholt. És lehet, egyikük se muzulmán.

Gwahyr 2014.11.02. 16:56:14

@Zsit (nyau és rémizé)
Figyelj. Ha bármilyen fronton javítani akarod a munkavállalók helyzetét, az valakinek sérelmet fog okozni. Minimálbért emelnél, korlátoznád a túlmunkát, ellenőrzöd, hogy betartják-e a munka tv-könyvét? Erre mindig bedobják az "elbocsátások lesznek" meg a "kivonulunk az országból" kártyát. Aztán vagy bejön és betojik a kormány, vagy nem.

etruszk 2014.11.02. 16:57:05

@csakésmert: Milyen rohadt kommunista attitűd már elvárni, hogy valaki más oldja meg a problémádat?
MIért nem jön el onnan?
Ja, mert más munka nincs?
Akkor miért gondolod, hogy ha kötelező lesz hétvégén bezárni, akkor nem az elsők között rúgják ki a feleséged? Hiszen ezek szerint sokat dolgozik hétvégénn, és így elsősorban az ő munkája lesz felesleges. Aztán majd otthon lesz 0-24 a két gyerekkel, míg te két munkát vállalsz hogy meg tudjatok élni.

eszim 2014.11.02. 16:59:55

@Egy polgár aki kővé dermed a hülyeségtől: lehetne csak úgy példálóznál más országgal, esetünkben a vasárnapi nyitvatartás, hogy a mellé kérhetjük az életszínvonalat, adórendszert, oktatást, jogrendet, stb., ha nem akkor húz a picsába a máshol hogyvannal.

Gwahyr 2014.11.02. 17:00:16

No mindegy, léptem.
Próbáljátok továbbra is elkerülni az iszapbirkózást.
Cső!

etruszk 2014.11.02. 17:00:21

@lavór: Az egész tervet VALLÁSI alapon vette elő a KDNP.
Amit írtam arról szólt, hogy milyen az, amikor a vallás beleszól a napi életedbe. JA. És bal kézzel ne egyél...

csakésmert 2014.11.02. 17:01:24

@eszim: Nos nem arról beszélünk, hogy jó vagy rossz ez a törvény tervezet, hanem arról, hogy mennyire tele van a t...m azzal, hogy a gyerekek csak fényképről látják az anyjukat.
Valamint arról, hogy egyesek szerint sokkal fontosabb jog, hogy ők vasárnap tudjanak venni 15 dkg parizert, mint az, hogy az anyuka a családjával lehessen.
Be sem szálltam volna a vitába, ha nem a "Vasárnap jogom van Tesco-ba menni" csapat hallatná legjobban a hangját!
Egyetértünk benne, hogy ez a tv. terv. így nem jó, sőt a munka törvénykönyve még szánalmasabb, és a KDNP pedig senkik gyülekezete, de aki szerint az ő kényelméért a páromnak és a kollégáinak havi 4 hétvégét kell dolgozni az bek...hatja.
Demagógia lenne azt mondanom, hogy én is felnőttem úgy, hogy szombaton 13:00-kor bezártak a boltok és csak hétfőn nyitottak ki.
Egyébként én jobban aggódom az miatt, amit a pénzügyi elemző cég állapított meg a a Tesco által megrendelt tanulmányban: a Tesco vonuljon ki Kelet Európából.
Miután megjelent a hír, hogy a KDNP benyújtotta a tv. tervezetet, már néhány jobboldali kommentelő, már meg is jegyezte, hogy jön a következő tüntetés a baloldal részéről, hogy nekik joguk van vasárnap vásárolni.
Azért mert nem szeretjük a kormányt ne akarjunk másoknak rosszat.

Zsit (nyau és rémizé) · http://ittanyugatihatarszelen.blog.hu 2014.11.02. 17:01:35

@Gwahyr:
jó érvet hoztál ezzel a MTv-vel :) -- látod, hogy mennyi szart benyel a munkavállaló, hogy legyen melója és enni tudjon adni a családjának. Ha már így nekidurálódtunk a javításnak, lenne itt fontosabb/életbevágóbb családfronton, mint a hétvégi munkarend központosított meghatározása. Btw. azért tán eszedbe jut valami arról is, hogy miért is nincs annyira betartva az MTv (az extraprofitot nem ér!) ... Amúgy meg nettó reakció kormányzati okosságokra az elbocsátás. Én már szeretnék olyat látni, ahol kormányzati közlések hatására lett mondjuk 30 főnél nagyobb létszámbővítés (a közmunka sem ér!).
Legalább a saját zsebével gondolkodna az a nyomorult kormány ... (vagy épp azt teszi, csak mi még nem tudjuk :))

feketeesfeher 2014.11.02. 17:01:39

@Gwahyr: Te kivennéd a kivételeket, én meg rábíznám a társadalom csoportjaira, hogy döntsék el mit akarnak.

Nagyon eltérő megközelítés.

lavór 2014.11.02. 17:01:42

@etruszk:

Már az első kommentemben jeleztem, letojom a vallási oldalát a kérdésnek.

etruszk 2014.11.02. 17:02:40

@Egy polgár aki kővé dermed a hülyeségtől: egy lóf@szt van jól. Akik tudnak, vasárnap hozzánk járnak vásárolni.
Szombaton meg lépni nem lehet a SCS-ben bécsben, az emberek egymás sarkát tapossák, hogy kétségbeesetten megvegyék ami hétvégére és a jövő hétre kell.

etruszk 2014.11.02. 17:03:41

@lavór: én is. De a munka és a szabadidő az emberek magánügye. Senki sem szólhat bele. Különben nem lesz vége.

DezInf 2014.11.02. 17:04:57

Van egy találós kérdésem!

Melyik kormány módosította a " Munka Törvénykönyvét" ?

Hogyan is változtatta a munkajogi szabályokat?

Különös tekintettel a túlmunkára, a hétvégi munkavégzésre ...stb

Ez a kdnp az a kdnp aki ezt a törvényt megszavazta és jó nagyot belerúgott a munkavállalókba?

Van ennek a kdnp-nek gerince?????????

Van olyan kdnp tag - akár egyetlen is - akinek van gerince?

etruszk 2014.11.02. 17:05:05

@csakésmert: Még egyszer kérdezem:
1. miért nem hagyja ott ezt a munkát?
2. miért mástól várod, hogy a feleséged hétvégéjét megoldja?
3. mire alapozod, hogy ha meghozzák ezt az intézkedést, nektek attól jobb lesz?

etruszk 2014.11.02. 17:07:11

@eszim: a számból vetted ki a szót

Zsit (nyau és rémizé) · http://ittanyugatihatarszelen.blog.hu 2014.11.02. 17:07:41

@csakésmert:
tele volt az én tököm is ám azzal, hogy 3 állásom volt azért, hogy a sárgacsekekket fel tudjam adni egy hónapban és ha itthon voltam a gyerekeimmel, abban se volt köszönet. Kerestem másik munkát...
NEM a kereskedelem miatt dolgozik a párod olyan sokat, hanem azért, mert meg akartok élni.
Most akkor majd az jön - a teljes foglalkoztatottság remek ötlete mellet -, hogy egy embernek egy munkahelye lehet csak, mert a család szent! hátba*meg ... tudod, az éhség azért rohadt nagy úr!

eszim 2014.11.02. 17:10:13

@csakésmert: ne dolgozzon 4 hétvégét, el kell menni onnan, ha nem tudja csinálni. Ha nincs más munka, arról nem a jelenlegi munkaadó tehet (hanem az előző és mostani dilettáns kormányok) De amennyiben a mostani munkáltató nem jár el törvénytelenül, akkor örüljön, hogy van munkája és ne tapsikoljon olyan változásnak, aminek az lehet a vége, hogy kirúgják és még rosszabb lesz.

etruszk 2014.11.02. 17:10:30

@lavór: btw. A vegák maguk döntötték el, hogy nem esznek húst és az absztinensek maguk döntöttek úgy, hogy nem isznak alkoholt.
És még egyszer: A munkaválallók meguk döntöttek úgy, hogy elmennek az adott bérért egy olyan helyre ahol hétvégén is dolgozni kell.

csakésmert 2014.11.02. 17:11:27

@etruszk: Hát most már komcsi vagyok. :) Nem várom el, hogy más oldja meg. Csak a másik oldalról is próbálom megvilágítani számodra is, hogy a dolgozok és a családjaik nagy része miért érten egyet a törvény ilyetén megváltoztatásával.
Lehet, hogy te jobb esélyekkel indultál az életben, de nekünk itt vidéken ez jut. De ettől se komcsi nem vagyok, sem kevesebb nálad.

etruszk 2014.11.02. 17:13:52

@feketeesfeher: majd jön az, hogy apa dolgozik, anya otthon főz.

egysmás 2014.11.02. 17:14:49

@csakésmert: El sem tudod képzelni azt, hogy leépítéseket indukál a munkaidő-csökkenés?

Praktikusan 30 órával kevesebbet lesz nyitva a bolt ennek a törvénynek a hatására.

Ezt a harminc órát szerinted odaadják a dolgozóknak ajándékba?

monddazigazatmar 2014.11.02. 17:21:39

@egysmás: "Szerinted is egyenlő a 168 a 144-gyel. :D"
Nem értem a problémádat. Az emberek azért mennek vasárnaponként tescoba, mert nyitva van. Kaja ugyanannyi kell. Ha kiveszel egy napot - akármelyiket- akkor az arra a napra eső vásárlást megoldják egy másik napon. Akkor lenne forgalomcsökkenés, ha másik bolt nyitva lenne, és a nép ott vásárolna-

csakésmert 2014.11.02. 17:22:30

@eszim: A beosztásért a jelenlegi munkaadó tehet, hiszen megoldható lenne, hogy mindenki két hétvégét otthon lehessen. De a vezetők tojnak a munkavállalók fejére. Valóban a munka törvénykönyvében meghatározott szabályok miatt.
Csak azt nem értem, miért lenne olyan nagy baj, ha ezek az emberek többet lehetnének a családjukkal?
Ha visszaolvasol, már írtam, hogy szerintem is rossz ez a tv. terv. inkább a munka törvénykönyvét kell megváltoztatni.

etruszk 2014.11.02. 17:22:33

@csakésmert: Sajnálom, nem akartam a lelkedbe gázolni. Azonban azt várni, hogy egy munkaadónak-munkavállalónak-vásárlónak megfelelő, keresleti/kínálati, vagyis piaci alapon beállt egyensúlyt az állam törvényekkel borítson fel és szabályozzon, az sajnos a kommunizmus iránti igény. Erről az egy konkrét esetről beszélve.

Manapság senkinek sem könnyű. Azonnal lenne három ember a helyemre, úgyhogy olyan feladatokat kell bevállalnom, amiket 20 évvel ezelőtt el sem tudtam volna képzelni. Mindannyian a megélhetésünkért hajtunk.

10 éve nem voltam 5 napnál többet egybefüggően szabin. Év végén - szabálytalanul! - ki kell írnom a megmaradt szabadságomat, mert nem tudom kivenni, és nem fizetik ki. Volt egy év amikor a teljes év, amikor egy napot sem voltam szabin, ugrott az egész. Ez van, ezt vállaltam Ha nem bírom, vagy lesz jobb, lépek. Addig meg éljjel-nappal dolgozom.
De azt nem tudom elfogadni, hogy ha nincs más munkalehetőség a környéken, akkor miért nem becsülitek meg azt az egyet.

etruszk 2014.11.02. 17:24:14

@monddazigazatmar: pont ez a terv. A CBA-k és a trafikok nyitva lehetnek

etruszk 2014.11.02. 17:25:09

@egysmás: nálunk a dolgozók azt hitték. főleg a kisgyerekes anyukák. :/

csakésmert 2014.11.02. 17:28:09

@egysmás: De igen, tisztában vagyok vele, hogy lehetséges forgatókönyv a munkaerő csökkentés.
De te eltudod képzelni, hogy hiányzik a gyerekeknek az anyjuk?
Eddig nem esett róla szó: van családod? Találkozik a család legalább vasárnaponként?
A mások iránti szociális érzékenység?

monddazigazatmar 2014.11.02. 17:28:41

@feketeesfeher: Na, te meg ki a bánat vagy, hogy megmondjad, hogy mi lesz ha...
Mit segít az bárkin, hogy van a héten egy fix szabadnapja? Talán kérdezd meg tőlük.
A magyar családok meg azért nem kirándulnak mert nincs pénzük? Aham. Hát erre a bölcsességre hogy jutottál? Rengeteg sok pénzbe kerül sétálni egyet, mi?

Egyébként.
Az miért is rossz, hogy a magyar kormány segít egy magyar vállalkozást? Lehet az CBA, vagy sarki kisbolt is. Ez miért ördögtől való dolog?
Tudod, az a különbség, hogy a tesco elviszi a hasznát a francba, addig egy itthoni vállalkozás itthon költi el.

lavór 2014.11.02. 17:28:43

@etruszk:

Álmunkban döntenek maguk. A mai magyar munkaerő nem dönt másról, csak arról, hogy ne haljon éhen. Nincsenek munkahelyek.
Ezt végletekig kihasználják a munkaadók.... És a kereskedelemben a vevők.

Egyébként meg marhaság, hogy a Tesco.t akarja a KDNP megnyomorgatni. Pont a Tesco-nak van kis alapterületű üzlethálózata a Tesco-express. Senki nem akadályozza a többi kereskedőláncot abban, hogy ők is nyissanak 400 nm alatti boltokat. Pont ezért kell elfelejteni a nm alapú megkötést. Vasárnap zárva vannak az üzletek és kész. Pont mint az iskolák, óvodák, ügyfélszolgálatok, minisztériumok... stb.

egysmás 2014.11.02. 17:31:20

@monddazigazatmar: Mit nem értesz?

Hétfőtől hétfőig van 168 óra. 168 órára kell a biztonsági őr, meg a pénztáros, meg a karbantartó, meg hétszer a polcfeltöltő, meg takarító, egyebek.

Hétfő reggel hattól szombatig van 138 óra.
Erre az időre kell a pénztáros, karbantartó, biztonsági őr, takarító meg hatszor a polcfeltöltés.

Ehhez hozzá jön, hogy nem kell világítás, fűtés, nem nyílik az ajtó, nem húzza le senki a vécét.
Ez további adókiesés az államnak.

Magyarán marad a teszkó forgalma, csal áthelyeződik péntek szombatra, de legalább nem kell neki annyi pénzt kifizetnie olyan dőreségekre, mint munkabér meg energia.

Mert attól, hogy vasárnap nem lesz nyitva a teszkósán, attól nem fognak az emberek nagybevásárolni a coop-ban meg a cba-ban.

Sőt, ha kell egy tábla gipszkarton, azt sem pénteken fogják megvenni a kistüzépen, hanem majd jövő héten a baumaxban.

zobod 2014.11.02. 17:31:42

@egysmás: milyen leépítést? Miből gondolod, hogy a kereslet csökkenni fog? Most nem arról beszélünk, hogy az értékesítés volumene és árbevétele csökkenjen, hanem hogy az értékesítés időbeni megoszlása milyen lesz, és hogy ez térben (boltok közt) milyen átrendeződéshez vezethet. De: amit eddig vasárnap vettek meg az emberek, a jövőben is meg fogják venni, legfeljebb nem vasárnap, vagy nem abban az üzletben mint eddig. Hacsak nem történik valami jelentős hatékonyságjavulás a kiskereskedelem értékesítési módszereiben, akkor az adott értékesítési volumenhez továbbra is ugyanannyi élőmunkára lesz szükség, mint eddig. Sőt, talán többre, mert a kisboltok hatékonysága elmarad a láncokétól.

Személy szerint én kedvelem a bevásárlóközpontokat, egy helyen meg tudok venni mindent, nagy a választék, ki lehet fogni jó árakat, és jól lehet parkolni. Ha bevezetik a vasárnapi nyitvatartási tilalmat, azt követően sem fogok kevesebbet költeni ilyen helyeken mint eddig, legfeljebb időben másképpen szervezem a bevásárlást.

monddazigazatmar 2014.11.02. 17:32:26

@etruszk: Mert ha nincs vasárnap tescó akkor a nép kénytelen a nagybevásárlását a sarki trafikban megcsinálni, ugye?
Szóval az valahol le van írva, hogy mosóportól a savanyúságig mindent csak vasárnap lehet megvenni. Ha nincs tescó akkor a benzinkúton.

egysmás 2014.11.02. 17:33:37

@csakésmert: Aztán, ha otthon ülhet, mert pont neki nem jutott munka a leépítések során (mondván, neki gyereke van, aki beteg lesz), akkor meg majd jó lesz neki.
Egész nap otthon ülhet.

monddazigazatmar 2014.11.02. 17:35:36

@egysmás: Jézusom, ilyen hülyén nem lehet számolni baszod.
A karbantartó meg biztonsági őrnek jelenleg is van 2 szabadnapja. Hetente. Most abból az egyik fixen vasátnap lenne.
A félmillió köbméter hűtését-fűtését ugyanugy kell biztosítani vasárnap is, max a villanyt nyomhatják le.

egysmás 2014.11.02. 17:35:47

@zobod: Hétfőtől hétfőig van 168 óra. 168 órára kell a biztonsági őr, meg a pénztáros, meg a karbantartó, meg hétszer a polcfeltöltő, meg takarító, egyebek.

Hétfő reggel hattól szombatig van 138 óra.
Erre az időre kell a pénztáros, karbantartó, biztonsági őr, takarító meg hatszor a polcfeltöltés.

Ehhez hozzá jön, hogy nem kell világítás, fűtés, nem nyílik az ajtó, nem húzza le senki a vécét.
Ez további adókiesés az államnak.

Magyarán marad a teszkó forgalma, csal áthelyeződik péntek szombatra, de legalább nem kell neki annyi pénzt kifizetnie olyan dőreségekre, mint munkabér meg energia.

Ezt hívják hatékonyság-javulásnak.

etruszk 2014.11.02. 17:37:45

@lavór: meg a gyorséttermek, kórházak, a benzinkutak, szállodák, éttermek, kávéházak, mozik, múzeumok, az állatkert, a virágárus, a vonatok, a buszok, határátkelők, repterek,

csakésmert 2014.11.02. 17:38:49

Nincs vasárnapi pótlék kifizetés, már is olcsóbb a bolt a bevétel meg marad.

egysmás 2014.11.02. 17:38:53

@monddazigazatmar: jah, és ha csak heti öt nap lenne nyitva, akkor is ugyanennyi ember kéne, csak a szabadnapok lennének szombaton és vasárnap...

etruszk 2014.11.02. 17:39:54

@monddazigazatmar: van aki csak akkor tudja megvenni.
Megnézném, ha a bútoraidat csütörtökön munka után, de legfeljebb hatig kellene megvásárolnod.

lavór 2014.11.02. 17:40:05

@etruszk:
Tőlem aztán nyugodtan bezárhat az összes.
Mondjuk a kórházak megoldása érdekes lesz.
De mondjuk a kórház és a tesco-s zsemle közt párhuzamot vonni...

etruszk 2014.11.02. 17:40:39

@egysmás: de ezt miért gondolod? hiába mondjuk, hogy nem így van?

lavór 2014.11.02. 17:40:42

@etruszk:

Miért? '90 előtt bútort se vettek az emberek? :O

eszim 2014.11.02. 17:41:01

@zobod: te is kezded a baromságot, hogy senkit nem rúgnak ki, akkor tőled is megkérdem: Ha az okmányirodák 5 nap helyett 6 napig vannak nyitva, akkor ugyanannyi ember kell az 5 és 6 napra is?(nyilván a heti ügyszám változatlan)

etruszk 2014.11.02. 17:41:51

@lavór: miért az EÜ dolgozónak nincs családja? NIncs joga a vasárnapi családi ebédre?

etruszk 2014.11.02. 17:42:44

@lavór: de vettek, pl a DOMUSBAN, hétvégén. Szombat-vasárnap.

lavór 2014.11.02. 17:43:10

@etruszk:
De, de nekik is van joguk a hétvégi pihenéshez. Majd a család gondozza hétvégén a beteget.

monddazigazatmar 2014.11.02. 17:43:21

@etruszk: Ott a szombat igaz?
Egyébként az oszrák valahogy meg tudja oldani.

lavór 2014.11.02. 17:44:13

@lavór: @etruszk:

Vasárnap nem volt nyitva semmi (üzlet), kérlek. A Domus se.

monddazigazatmar 2014.11.02. 17:47:29

@eszim: igen. és akkor az okmányirodás ugyintézőnek a vasárnap meg a kedd a szabadnapja.

csak bandi 2014.11.02. 17:48:23

egy pár gondolat,ha szabad.

(4 év auchan senior manageri háttérrel.)

a vasárnapi "nagybevásárlás" már rég csak urban legend.az áruház bevételének 8-9%a keletkezik ezen a napon.a nagy tömeg a "buta-proli" mentalitásnak köszönhető,ugyanis az emberek túlnyomó része nem a vásárlás miatt jár a multiba hanem "mert program".lehet végigzabálni a hostessek által kínált maradékokat,bübüke és vivcsyke a játékosztályon tör-zúz,fogy a "kinderpingi" és a pékáru jókedvvel-bőséggel aztán kora délután lehet menni a megdobálszba ebédelni.

amiért a multi nyitva van az egész egyszerűen "csak azért" fordulhat elő,mert a dolgozókkal ilyenkor rendeztetik a raktárat a hétfő-keddi nagy beérkeztetés előtt.illetve egy 400+os boltban a folyamatos hűtőkapacitás és egyéb,állandóan működő gépek miatt keletkezett költség mellett a nyitvatartás talán hoz be egy kicsit,de még csak nullszaldóra sem jön ki a dolog (már a bronzvasárnap sem.)
ez van.

a dolgozók utálják amúgy,lévén nem a munkájukkal kell foglalkozniuk hanem az eladóteret játszótérnek néző csimoták és gyökér szüleik rendszabályozásával,az okozott károk "felderítésével" és a többi nyalánkság.
amúgy-érdekes módon-mindig a hét végére esik valahogy a legtöbb "váratlan megbetegedés".
az auchan ilyen téren korrekt,kifizetik a pótlékot és nem engedi többet dolgozni az állandó dolgozókat a hét végén,mint amennyit a mtk enged(ami most egy hónapban egy fixen szabad hétvége,egy szabad hétköznap és szombat kombó,egy szabad hétköznap és vasárnap kombó,egy munkás hétvége két hétközbeni szabadnappal,aminek egymás után kell meglennie)mégsem szereti senki.

lehet itt politikát belevinni az egészbe,csak mert egy "ellenzéki" blogon ez kötelező,de felesleges.nyugaton jóformán sehol nincs vasárnapi nyitvatartás a 400asnál nagyobb boltokban.
(az auchannál "büntetőtábor" a francia vezetőknek a magyarországi kiküldetés,többek között pont a hétvégézés miatt,mert biza nekik is kell vállalniuk a szombat-vasárnapi ügyeletet.utálják is,ahogy az meg van írva.)
de persze ebből is hiszit kell csinálni,mint a dohányboltokból,amik érdekes módon szintén működnek nyugaton itthon pedig mecsoda ballibbant hiszti lett belőle.
abszurdisztán kishazánk,sajnos.

további jó köpködést elvtársak.

etruszk 2014.11.02. 17:49:41

@monddazigazatmar: ne mondd hogy nem érted. Egy biztonsági ór max max 40 órát dolgozhat egy héten. tegyük fel, hogy két ember kell egy műszakba.
Akkor 168/40=vagyis egy hét 4,2 emberrel fedhető le. De egyszerre ketten kell hogy legyenek, tehát van összesen 8,4 embert kell alkalmazni. a szabadságok- betegségek miatt ez valószínűleg 10 ember lesz.
ha 168 óra helyett csak 138-at kell biztonsági őrrel lefedni, akkor műszakonként két fővel kijön 6,9 ember. vagyis szabadságolással/betegséggel 8.
Két biztonsági őr azonnal szedheti a cókmókját.

Kende Pálinkás 2014.11.02. 17:51:44

58 éves vagyok most , így jól emlékszem arra hogy a rendszerváltás előtt - a 80-as években- történt az első kísérlet a vasárnapi bolt bezárásokra-- nem sikerült !Mit tesz isten / nem tudom A KDNP-sek istene-e / az"emberek" nem voltak hajlandók az úgynevezett bevásárló csütörtökön vásárolni . A rendszerváltás utáni első "polgári" kormányzat ugyan ilyen kísérlete hasonló véget ért... Ja.. azért volt egy kis különbség , az "emberek" immáron világútlevél birtokában , ha a határ közelében laktak hétvégén oda-átra mentek vásárolni. A hazai kereskedelem kb 10%-os veszteséget könyvelhetett el.És ahogy egy előttem hozzászóló írta hosszú a sora azoknak a foglalkozásoknak akik hétvégén is dolgoznak.Ez egy modern kor ... és nem a középkor.

zobod 2014.11.02. 17:51:47

@egysmás: a vasárnapi forgalom a szombatinak lehet olyan fele. Ez nem tudományos eredmény, csak így személyes megtapasztalás az én lakóhelyemen (nem főváros). Nem gondolhatod komolyan, hogy a mostani műszakokban akkora tartalékok vannak, hogy simán kiszolgálják egy nap alatt, amit korábban két nap alatt végeztek? Valószínűleg az lesz, hogy szombatra nem lesz elég a a tíz szombatos pénztáros, hanem a vasárnapos háromnak is be kell jönnie, meg nem lesz elég két biztonsági ember adott tömegre, hanem kell a harmadik is. Az olyan cégek mint a tesco, eddig is eléggé optimalizálták a létszámot, folyamatokat, nem nagyon van ott felesleges kapacitás amire ráterhelhető egy műszaknyi vevő. Azt kellene megérteni - a politikai döntéshozóknak is -, hogy a forgalom attól nem fog csökkenni, ha vasárnap nem lehet vásárolni, az időbeni megoszlás lesz más, és a bevásárlóközpontokkal sem fognak nagyon kitolni, mert a Zemberek ott szeretnek vásárolni, még nyomorult két kifli + egy joghurtért is képesek bemenni a tescoba.

Ha már a dolgozókért aggódsz, inkább az ilyen bevasarlas.tesco.hu meg hasonló fejleményeken aggódjál, mert lehet, 10 év múlva kb. annyian fognak személyesen vásárolni kaját, italt, vegyiárut a boltokban, mint ahányan most vásárolnak könyvet fizikai könyvesboltban internet + futárszolgálat helyett. Akkor viszont valóban nem lesz szükség annyi, és olyan nagy kapacitású értékesítési helyre mint most.

etruszk 2014.11.02. 17:52:58

@csak bandi: Kikelhetnél a sorok mellett dolgozó gyári melósok beosztása miatt is. Meg az összes többi, hétvégén is dolgozó nem kereskedelni cégnél alkalmazottak érdekeiért is.

Untermensch4 2014.11.02. 17:54:44

@etruszk: "2014.11.02. 17:22:33" tehát a megélhetés kényszere menti a törvények megsértését és ehhez jó képet is kell vágjunk...
@csakésmert: munka törvénykönyvében elég lenne a vasárnapi munka pótlékát növelni. a piac majd szabályozza és a kisboltos vállalkozó maga áll a pult mögött. a nagy boltokban meg versenyben stresszelik a főnököt hogy mindenkinek jusson vasárnap
@monddazigazatmar: " Ha kiveszel egy napot - akármelyiket- akkor az arra a napra eső vásárlást megoldják egy másik napon" ja, de akkor a főnök kiszámolja hogy az hat nap és ugyanannyii ember el tudja látni a feladatokat mint eddig is hétköznaponként... már most is van olyan koncepció hogy miközben a pénztárban pénztároskodik vki még töltsön fel polcsort is áruval, a vevők úgyis vele kiabálnak miért megy el a pénztárból nem a főnökével...

eszim 2014.11.02. 17:57:00

@monddazigazatmar: aha :), akkor miért nincs szombaton is vagy legalább hétköznap 8-20 óra között okmányiroda, hiszen mindegy ugyanannyi ember kell szerinted. Ha nekik mindegy hogy hány órát vannak nyitva, akkor hogyhogy nem bezárnak péntek 1-kor, érdekes.

etruszk 2014.11.02. 17:57:03

@monddazigazatmar: és kedden ki dolgozik helyette?

lavór 2014.11.02. 17:58:56

@Untermensch4:

"már most is van olyan koncepció hogy miközben a pénztárban pénztároskodik vki még töltsön fel polcsort is áruval,"

Ez a multiknál forgalomarányosan van megoldva. Kisebb forgalmú üzletekben halálra unná magát a pénztáros... Szóval, minél nagyobb a forgalom, annál nagyobb létszámot kapsz a folyamatos árufeltöltés és kasszázás miatt.

egysmás 2014.11.02. 17:59:26

@zobod: oké!

Nem indukál leépítést az, ha a nyitvatartást csökkentjük heti harminc órával, mert abban a haz órában, amiben a vasárnapi forgalom rárakódik a szombati tetejére, több embert kell foglalkoztatni.
Ez főleg azért van így, mert nemsokára úgyis a neten fogumk vásárolni.

türelmesebb 2014.11.02. 18:00:15

@Gwahyr: Először talán el kellene olvasnia a törvénytervezetet:Szombaton legkésöbb 14-tól hétfő 06-ig zárva, munknapokon 06-tól max 22 óráig tarhatnak nyítva.

lavór 2014.11.02. 18:00:22

@etruszk:
Éjjel-nappalik is vótak, ugyi? :D
Szombaton vásároltunk be a boltokban és a piacon.

etruszk 2014.11.02. 18:00:35

@lavór: a 70-es és 80-as években az újpalotai lakótelepen laktam.
A közért valóban nem volt nyitva vasárnap, de a vásárcsarnok igen. És a lengyel piac is, ahol jó kis törölközőket árultak a polski csomagtartójából.

etruszk 2014.11.02. 18:01:32

@etruszk: persze a vásárcsarnok is csak délutánig. Szó sem volt éjjel-nappaliról, az igaz.

lavór 2014.11.02. 18:01:58

@etruszk:

Ott valóban működött a "lengyel piac". De nem nevezhetnénk állami nyitva tartásnak. :)

zobod 2014.11.02. 18:07:50

@eszim: nem értem mit akarsz ezzel, a vasárnapi nyitvatartási tilalom nem kiterjeszti, hanem szűkíti a nyitvatartási időt. Ugyanazt az árutömeget kell eladni kevesebb idő alatt, nem pedig ugyanazt több idő alatt. Legalábbis én nem számítok rá, hogy a vasárnapi nyitvatartási tilalom miatt érdemben csökkenne a bevásárlóközpontok forgalma, inkább a zsúfoltság lesz nagyobb a szombatokon.

2014.11.02. 18:08:25

Tobb európai országban van vasárnapi bezárás de itthon sajnos luxus lenne. Komoly leépítésekkel és munkahelyek megszűnésével járna.

Egyszóval: hülyeség.

fifibá55 2014.11.02. 18:12:26

@egysmás: Tényleg, a netadón túl még egy online vásárlási adót vagy illetéket is be kell majd gyorsan vezetni.

etruszk 2014.11.02. 18:12:34

@lavór: hát erről van szó. megoldotta a piac magától, ahol igény volt rá ott kinyitottak. Volt ismerősöm aki a 90-es években rendszeresen járt vásározni. Szombat-vasárnap, hajnaltól estig. ruhát, kütyüt, bármit. És az emberek tódultak a piacra. Ennek a hétvégén is nyitva tartó boltokkal lett vége

tobias2 2014.11.02. 18:13:02

Magyarországon hatóságilag elismert három fő világvallás szerint szent a péntek, szombat és vasárnap. Aki ezeken a napokon dolgozik, azt egyszerűen ki kell utasítani az országból. Minden hétvégén három napra jegelni kell az országot. Világos voltam a mai szép vasánapon?

lavór 2014.11.02. 18:13:45

@etruszk:

Elég baj az. Az ingyen sörért is özönlenének, még sincs ingyen a sör.

etruszk 2014.11.02. 18:14:12

@zobod: de a munkaerőt ember/órában mérik, és az embereket órabérben fizetik. Nem fognak csak azért több embert futkároztatni a pultok küzt a folyosón, hogy meglegyen az óraszámuk. Elküldik őket.

monddazigazatmar 2014.11.02. 18:16:17

@eszim: Most az a kérdés, hogy miért nincs szombaton okmányiroda?
A franc tudja.
Egy helyen dolgozik 10 ember jelenleg, és mindegyik ugyanazt a munkát végzi. Szombat vasárnap szabad.
Ha keddtől csak 8an mennek be, akkor simán ugyanannyi emberrel nyitva lehetnek szombaton is. Mindnenkinek megvan a szabadnapja, és kész. Az ügyszám meg nem változik.
Visszafele is igaz. A forgalom vasárnapról áttevődik szombatra, tehát szombaton több pénztáros meg árufeltöltő fog kelleni.
Van még amit nem értesz?

etruszk 2014.11.02. 18:17:19

@zobod: de a munkaerőt ember/órában mérik, és az embereket órabérben fizetik. Nem fognak csak azért több embert futkároztatni a pultok küzt a folyosón, hogy meglegyen az óraszámuk. Elküldik őket.
Ez nem szénlapátolás, amit most rövidebb idő alatt kell elvégezni, tehát egyszerre több lapátos ember kell.

etruszk 2014.11.02. 18:17:58

@lavór: tessék. Ott a piaci rés. Már csak meg kell oldani, hogy az ingyen sörből "extraprofitod" legyen.

eszim 2014.11.02. 18:19:34

@zobod: arra próbáltam példát hozni, hogy marhaság, hogy nem függ a nyitvatartási időtől a dolgozók száma. Növekedne a mostani szombati dolgozók kihasználtsága és utána ha indokolt, akkor lehet hogy beállítanak embereket, de mindenképpen kevesebb lesz a plusz igény mint a vasárnap feleslegessé vált dolgozók száma, mindeközben bukják a vasárnapi pótlékot.
Egyébként nem a Tecsót-Auchan-t érinti hátrányosan, hanem a plázákat, ott a sok kis-közepes bolt, mozik, éttermek együttesen beszopják ha elfogadnák.

lavór 2014.11.02. 18:20:04

@etruszk:

Majd megoldja ugyanaz, aki lehetővé tette a kereskedelmi boltoknak a vasárnapi nyitva tartást (meg munkavállaló "baráttá" tette a munka törvénykönyvét. Egyszerűen kötelezni kel a sörgyárakat, ingyen adják a sört.

monddazigazatmar 2014.11.02. 18:20:18

@etruszk: A lengyelpiacoknak a vasárnapi tesco vettt véget? Az igen!

Kezdjük ott, hogy rohadt sok helyen piacoznak még ma is, csak nem lengyelek, hanem kínaiak.
És nem a nyitvatartás a lényeg, hanem az, hogy az embereknek nem annyira kell a sok gagyi szar, mint piaci cédélejátszó meg hasonlók.

etruszk 2014.11.02. 18:20:29

@monddazigazatmar: A krumplit pakolgathatod ide-oda kedved szerint. Az ügyfeleket nem. Azoknak saját akaratuk van.

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.11.02. 18:21:03

@Roy:

Szóval nem hallottál a nem latin rítusú katolikusokróül, ahol a papok nősek?

etruszk 2014.11.02. 18:21:11

@lavór: Az a KDNP volt, elárulom.

lavór 2014.11.02. 18:22:19

@etruszk:
Akkor tudod a választ. Vess latba mindent, hogy ingyen legyen a sör!

monddazigazatmar 2014.11.02. 18:23:18

@etruszk: "Nem fognak csak azért több embert futkároztatni a pultok küzt a folyosón, hogy meglegyen az óraszámuk"
Nem azért, hanem mert a forgalom megnövekszik. Tényleg ennyire korlátolt vagy? Ha ugyanaz a mennyiségű ember akit eddig 2 nap alatt szolgáltak ki most rázúdul a szombatra, akkor a szombati műszak már nem lesz elég. Se árufeltöltőből, se kasszásból, se biztonsági őrből

etruszk 2014.11.02. 18:23:59

@monddazigazatmar: nem a lengyel piacoknak, hanem a "magyar" piacoknak. Rendes hétvégi piacok voltak, ahol síruhát, gyümölcsöt, autórádiót, cipőt, mobiltelefont, lángost, kolbászt, kabátot, sapkát, fehérneműt, stb lehetett kapni. mint most a plázákban.
Talán csak optikus nem települt ki.
A mai kínai piacok is hasonlóak, de a termékek finoman szólva rossz minőségűek.

monddazigazatmar 2014.11.02. 18:24:18

@etruszk: "A krumplit pakolgathatod ide-oda kedved szerint. Az ügyfeleket nem. Azoknak saját akaratuk van. "
Ezzel most mit akarsz?

etruszk 2014.11.02. 18:24:39

@lavór: nekem nincs szükségem rá.

lavór 2014.11.02. 18:25:51

@etruszk:
Nekem meg a vasárnapi nyitva tartásra nincs szükségem. 1:1

etruszk 2014.11.02. 18:26:02

@monddazigazatmar: Tényleg ennyire korlátolt vagy?
Miféle kiszolgálás?
Odatolja a kocsit és leveszi a pultról, kiveszi a mélyhűtőből és megy a pénztárhoz.
Ehhez miért kellene plusz ember? Főleg, ha szerinted a forgalom csak kis része történik hétvégén?

lavór 2014.11.02. 18:27:22

@etruszk:
A szalámi meg magától szeletelődik fel, igen. Ki is mászik a raktárból. Kis létrák vannak a polcoknál, hogy a helyükre menjenek.

monddazigazatmar 2014.11.02. 18:27:33

@etruszk: Na, meséd már el, hogy milyen volt egy lengyelpiac, légyszi.
Mobiltelefont nem lehetett kapni, mert még nem is volt akkoriban. Arra meg rájött a nép, hogy nem szabad a sok szart megvenni, hanem bemegy a MM-ba, és garanciálisan megveszi a tévét meg a rádiót. Esetleg hitelre is.
A minőség ugyanolyan szar volt, mint most a kínai piacokon. És ugyanúgy vannak, piacoznak a kínaiak, csak most már 90% a ruha-

Baromira semmi köze a hétvégi tescóhoz.

etruszk 2014.11.02. 18:27:47

@lavór: Ott albániánban nincs is. De szerintem ott nagyon nagy szükség lenne kommunista szombatra. ÉS ha egyszer lesz egy blog amin erről vitáznak, én nagyon erősen pártolni fogom.
1:1

monddazigazatmar 2014.11.02. 18:28:47

@etruszk: A szalámi meg felugrik oda magától? A kasszás meg kétszer olyan gyorsan tud kasszázni? A kétszer akkora forgalom mellett nem kell plusz biztonsági őr, hogy ne lopják el a házat is?

lavór 2014.11.02. 18:29:22

@etruszk:

Szerintem is nagy szükséged van a kommunista szombatra, egy hónapban 4x.

etruszk 2014.11.02. 18:30:10

@monddazigazatmar: te leakadtál a lengyelpiacnál. Amivel kapcsolatban megjegyeztem, hogy jó törölközőket árultak.
Ennyi.
Ha nem write only módban lennél, és elolvasnád amit a vásározásról írtam ami a 90-ES ÉVEKBEN volt az ismerőseim körében népszerű fizetéskiegészítés, akkor nem beszélnél hülyeségeket.
Olvass vissza.

etruszk 2014.11.02. 18:30:45

@lavór: nekem nincs. De ahol te élsz, ott szükség van rá.

lavór 2014.11.02. 18:32:00

@etruszk:

Nem értem, miről hadoválsz. Te imádod. ha vasárnap nyitva vannak a boltok, más nem.

monddazigazatmar 2014.11.02. 18:33:26

@etruszk: Olvastam. Azt írtad, hogy a piacozásnak véget vetett a hétvégi nyitvatartás. Baromság.
1. Vannak piacok
2. Egy fokkal tudatosabbak a fogyasztók, minthogy walkmant vegyenek a piacon

etruszk 2014.11.02. 18:33:51

@monddazigazatmar: ki rakja fel a szalámit hétközben?
Na az fogja most is.
Aki eddig hétvégén rakta, az meg megy munkanélkülire. Milyen kétszer akkora forgalom?

Te írtad:
"a vasárnapi forgalom a szombatinak lehet olyan fele. Ez nem tudományos eredmény, csak így személyes megtapasztalás az én lakóhelyemen (nem főváros)."

Namármost, ha ezt a fél szombatnyi forgalmat elosztjuk a hét 5 vagy 6 napjára, akkor miért és melyik nap is kellene a hétvégi személyzetet alkalmazni?

zobod 2014.11.02. 18:34:14

@egysmás: ez komoly? Mert ha igen, akkor talán túlértékeltem a kognitív képességeidet...

Szerinted a bevásárlóközpontok vasárnapi nyitvatartási tilalma miatt csökkenni fog a teljes kiskereskedelmi forgalom? 1/7-ével csökkenni fog a lakosság fogyasztása a tesco és társaiban beszerezhető árucikkekből, mert vasárnap nem fogják tudni megvenni őket? Vagy esetleg nem fog csökkenni, mert a jövőben is megveszik őket, ráadásul ugyanott, csak nem vasárnap?

Ha magad is úgy véled, hogy a lakosság keresletét nem fogja befolyásolni a tilalom, illetve hogy nem fognak elpártolni a tesco és társaitól, akkor jön az, hogy kell-e vajon a 6 napra koncentrálódó forgalom kielégítésére annyi élőmunka, mint korábban hét nap alatt bonyolított ugyanakkora forgalomra?

Ha eljutottunk oda, hogy belátod, hogy alighanem kb. ugyanakkora előmunka kell a tevékenység jellegének változatlansága miatt (ugyanúgy fognak értékesíteni mint eddig, csak egységnyi idő alatt több embert kell kiszolgálni mint eddig tehát a műszakeloszlás és a műszakok létszáma fog változni), akkor jön a következő kérdésem. Szociálisan ilyen hiperérzékenyként miért aggódsz a KDNP miatt, miért nem a netadó visszavonása, és az internet terjedése miatt aggódsz? Ugyanis, ha a kiskereskedelemben hasonló folyamatok fognak lejátszódni a netes forgalmazás + házhoz szállítás hatására, mint a könyvkereskedelemben, utazásszervezésben, vagy akár műszaki cikkek árusításában, akkor viszont valóban nem fog kelleni annyi dolgozó az üzletekben, mint eddig. Sőt, az automatizálással feleslegessé váló élőmunka szaktudása sehová nem fog kelleni.

Nem jobb lenne beismerned, hogy ez az egész aggódás a munkahelyekért nem több, mint egy álszent ürügy egy kormánypárti terv támadására? Pont annyira álszent és demagóg, mint az országot elözönlő 23 millió román munkavállalóval riogatni a KÁP kapcsán.

etruszk 2014.11.02. 18:36:01

@monddazigazatmar: igen, mert van most már megbízhatóbb forrás, pl a tecsó auchan, ahol ugyanazt a gagyi szart megveheti.

etruszk 2014.11.02. 18:36:59

@lavór: De te nem itt élsz. Se nem dolgozol itt hétvégén, se nem vásárolsz. Ezért ebbe ne ugass bele.

lavór 2014.11.02. 18:39:01

@etruszk:

Nincs vasárnapi alkalmazott. Ugyanaz rakja ki hétköznap is.
Plusz kisegítőket karácsony előtt szoktak alkalmazni, bár a csökkenő vevőszám miatt már nem sok értelme van a legtöbb helyen.

Itt élek és kibírom, ha nem veszek semmit vasárnap. Felnőttem valahogy így.

etruszk 2014.11.02. 18:41:08

@monddazigazatmar: szóval a vásárlók számától függ a biztonsági őrök száma, nem pedig az őrzendő terület nagyságátől? Ezt eddig nem is tudtam.
Elképzelem milyen stresszes lehet, amikor valahol egyik nap a vártnál nagyobb a forgalom, és tartalékos biztonsági őröket rendelnek be.
Te mindenáron be akatrod bizonyítani, hogy a munkaadők a hétvégén ezentúl már nem dolgoztatható állományt egy az egyben megtartják. Pedig biztosan nem.

monddazigazatmar 2014.11.02. 18:42:08

@etruszk: Azt más irta, olvass utána.
Megpróbálom lassan, hátha megérted. Jelenleg rotációs rendszer van, nincs hétvégi munkás.
Ha egy tescó vasárnap bezár, akkor a nép, a bevásárlást szombaton fogja intézni. De eddig is volt aki szombaton intézte. Most az lesz, hogy szombaton ott lesz az is, aki eddig is szombaton járt, meg aki vasárnap.
Szóval kétszer akkora a forgalom. De legyen másfélszeres csak. Az megnövekedett forgalmat a sima szombati műszak nem fogja bírni, nem lesz elég 8 árufeltöltő, hanem 12 kell.

De ha egyenlő arányokban oszlik le minden hétköznapra (amit kétlek) akkor is nő a forgalom, és több melós kell.
Ha még mindig nem fogod fel, akkor tényleg hülye vagy.

monddazigazatmar 2014.11.02. 18:43:46

@etruszk: Így van, megveheted a tescoban ugyanazt a gagyit. Garanciával, melegben. De nem azért, mert vasárnap is nyitva van.

Vili Doli 2014.11.02. 18:43:59

Igen, mert VASÁRNAP TEMPLOMBA KELL MENNI és nem a plázába!

etruszk 2014.11.02. 18:44:42

@lavór: az az ember nem tudja majd ledolgozni a heti 40 óráját, mert hétvégén nem jön be. Vagy átteszik 6 órába, vagy valakit kirúgnak.
Hiába magyarázzuk már órák óta. A multik ember/órában számolnak. És pontosan tudják, hogy ebben az esetben hány embert fognak majd kirúgni.
Játszhatjuk még, hogy de igen-de nem., de szerintem felesleges.

eszim 2014.11.02. 18:47:01

@monddazigazatmar: Amit írtok, hogy az eladott áruval arányos a dolgozók száma, ezért majd a vasárnapi dolgozók majd más napokon dolgoznak, mert akkor adják el, az nagyon nem igaz. Ha szerinted így lenne akkor 2-3 napos bezárás előtt 2-3x annyi eladó szokott lenni a boltokban, szerintem nem. Több de nem annyival, nincs is annyi pénztár, pult ami lehetővé tenné.

monddazigazatmar 2014.11.02. 18:47:48

@etruszk: szóval a vásárlók számától függ a biztonsági őrök száma, nem pedig az őrzendő terület nagyságátől? Ezt eddig nem is tudtam. -
Na, akkor legalább tanultál valamit. Nem a terület lop, hanem az emberek. Egy üres fatelepet őrizhetsz egy emberrel egy hektárt is, egy karácsonyi vásáron 3 méterenként kell őr.
És képzeld, igen, ha kétszeres forgalomra lehet számítani (mondjuk hosszu hétvége előtt), akkor több őrt hoznak be

egysmás 2014.11.02. 18:49:32

@zobod: oké!

Tehát az alatt a kb 6 (hat) óra alatt a harminc órányi munkaerőnek lesz mit csinálnia!

Sőt, ha hozzávesszük, hogy a tervezet szerint további 48 munkaóra kiesik, hiszen este tíztől reggel hatig nem lejet nyitva a bolt, azoknak is lesz munkájuk, hiszen azok az emberek is az éjszakai műszakban kiesetteket fogják kiszolgálni.

De, ha mégsem, úgyis mindegy, mert a weben fog vásárolni a parasztja.

lavór 2014.11.02. 18:50:36

@etruszk:
Heti 5 munkanap van. Magyarázhatod, ahogy akarod.
Ember/óra. Igen. 4, 6 vagy 8 órásban? Mert akár mindhárom megoldással dolgoztatnak. Egy embert sem rúgnak ki, így is alig tudják működtetni, tölteni az áruházakat.

Az M5-ös Auchan még polcszámot is csökkentett a kisebb forgalom miatt. Csak hogy lásd, nem akkor a forgalom, mint hiszed.

etruszk 2014.11.02. 18:51:17

@monddazigazatmar: Leírom lassan. Havi munkaóra-keret van. A rotációval adott számú embernek tudnak így munkát adni. De attól, hogy hétvégén nem nyithatnak ki, még egy műszakban nem akarnak több embert - átfedőben sem.
Ezért vagy csökkentik az egyes emberek munkaidő keretét, átrakják 6 vagy 4 órásba vagy kirúgják.

Mert te valamiért feltételezed, hogy vasárnap helyett mindenki mindenképp szombaton fogja a vásárlást megejteni.
Erre mondtam, hogy az emberek nem krumplik, egyéni érdekeik szerint cselekednek majd. Sokan lesznek akik pénteken, csütörtökön, vagy éppen szerda délelőtt oldják meg.
.

monddazigazatmar 2014.11.02. 18:52:18

@etruszk: Jó, kész. Tényleg ilyen nehéz felfogni, hogy jelenleg is többen vannak szolgálatban péntek délután, mint kedd reggel?
Forgalomtól függ, hogy hány ember dolgozik abban a műszakban.
Ha a vasárnap kiesik, és az emberek esetleg ugyanannyit esznek, akkor az a forgalom áttevődik egy másik napra.

monddazigazatmar 2014.11.02. 18:54:26

@etruszk: "Havi munkaóra-keret van."
NINCS. Baszod, nincs leírva az, hogy havonta ennyi munkaóra kell. Ha nő a forgalom, akkor többet állítanak be dolgozni.

egysmás 2014.11.02. 18:55:16

@lavór: én meg úgy nőttem fel, hogy nem volt internet, meg csak egy tv adó volt, kivéve hétfőn, meg nem volt gyerekülés, meg nem volt kötelező hittan/erkölcstan.
Úgy sikerült felnőnöm, hogy nem volt betiltva az azbeszt és olajkályhával fűtöttek az iskolában.

2014.11.02. 18:56:05

@eszim: + Obi féle barkácsáruházak, Ikeák-Kikák, Aldi-Lidl-k etc.

Szóval elég sokakat büntetne egy ilyen szigorítás.

lavór 2014.11.02. 18:56:45

@egysmás:
Ne is mesélj ilyeneket. El sem hiszik neked. :)

etruszk 2014.11.02. 18:57:18

@lavór: A bolban heti 7 munkanap van. A munkavállaló heti 5 napot dolgozik. Ha valaki pl naponta 7,5 órát dolgozik (van ilyen!) akkor annak 15 munkanap, vagyis 3 hét alatt összejön 7,5 óra munkaidő hátralék a havi munkaidő keteréhez képest. A munkaadó pedig köteles a szerződésben megadott munkaidő-keretben foglalkoztatni.
Ezért a negyedik héten 6 napot kell dolgoznia.

Látom, nem érted te ezt a havi munkaidő-keret dolgot. Ez a heti 5 munkanap meg 2 pihenőnap, amit hajtogatsz, már régen volt. Köszönjétek a KDNP-nek

monddazigazatmar 2014.11.02. 18:57:27

@etruszk: Szerinted aki eddig vasárnap nagybevásárolt, az jövö héttől szerda reggel fogja csinálni? Szépen egyenletesen eloszlik a héten?

És jelenleg a tesco szerda reggeli műszakja rommá unatkozza magát, hogy meg se kottyan nekik 15% többletforgalom?

batyu könnyen elüldözhető ha megkérded mi a ballib 2014.11.02. 18:58:16

@egysmás: meg is látszik. Bár így elsőre azt mondanám rólad, hogy még tűz sem volt a barlangodban, te szánalmas barlangrajz.

etruszk 2014.11.02. 18:58:25

@monddazigazatmar: A munkaszerződésben. Az van benne, hogy naponta mennyi a munkaidő és hogy havonta mennyi a munkaidő keret.

etruszk 2014.11.02. 18:59:29

@monddazigazatmar: lehet, hogy pénteken. máskor szombaton. Ha hétfőn délutános, akkor hétfő délelőtt.
Szakadj már el a 9-17 időbeosztástól, az emberek 60-65 százaléka nem így dolgozik.

csakésmert 2014.11.02. 18:59:55

@monddazigazatmar: @etruszk:
Valószínűleg lesznek elbocsátások, de nem olyan nagy mértékűek mint amire gondoltok.
Mindkettőtöknek igaza van, sok embert alkalmazni fognak a kereskedelmi multik néhány % elbocsátásra kerül, de közel sem az 1/7-ük.

lavór 2014.11.02. 19:01:10

@etruszk:

Most is heti 2 pihenőnapod van. kivéve a biztonsági őröket. Őket kicsavarja a cég általában, Se szabadnap, se szabadság. Ha nem lesz vasárnap nyitva a pláza, legalább 1 szabadnapjuk lesz.

batyu könnyen elüldözhető ha megkérded mi a ballib 2014.11.02. 19:01:10

@Kende Pálinkás: Sokat ittál, a 80-as években vasárnap zárva voltak a boltok.

monddazigazatmar 2014.11.02. 19:01:51

@etruszk: Egy embernek igen. De hogy az áruháznak hány munkás kell, az sehol nincs leírva. Ha nő a forgalom, nő a munkások száma. TÉnyleg nehéz felfogni?

etruszk 2014.11.02. 19:02:56

@monddazigazatmar: mondd, kellett már neked valaha is munkabeosztást készítened? Úgy, hogy figyelembe vedd a nyitvatartást, az egyes dolgozók _munkaidő-keretét_, az egyéni igényeket, a szükséges műszak-létszámokat, a váratlan megbetegedéseket és minden mást? Néhány kollégámnak ez feladata. Látom közelről. PErsze nem tesco, de sok különbség nem lehet.

etruszk 2014.11.02. 19:04:18

@lavór: ezt honnan veszed?
Simán be lehet hívni bárkit szombatra legfeljebb műszakpótlék és túlórapénzt kell neki fizetni.
És hogy ha órabéres, akkor adott esetben lófaszt heti 2 pihenőnap.

csakésmert 2014.11.02. 19:05:07

@etruszk: A napi munka idő nincs megszabva, csak a havi munkaidőkeret.

eszim 2014.11.02. 19:06:22

@monddazigazatmar: "És jelenleg a tesco szerda reggeli műszakja rommá unatkozza magát, hogy meg se kottyan nekik 15% többletforgalom? " Szerintem meg se kottyan. Ha igen, szerinted a karácsonyi 200-300%-os forgalmat, hogy kezelik, felvesznek még 2x annyi eladót pluszba???

lavór 2014.11.02. 19:06:34

@etruszk:

Ugyan, ugyan! hogy hívsz be valakit, akit nem érsz utol vagy azt mondja, nincs is az adott településen? Ez nem kórházi telefonügyelet.
Ha órabéres, akkor is a munkaszerződésben leírt óraszámot dolgozza le.

etruszk 2014.11.02. 19:06:50

@monddazigazatmar: már ha a vezetőség úgy dönt. Nehéz ezt felfogni? A multi egy önálló gazdálkodó szervezet. Opttimalizálni fog. Még az is lehet - bár kicsi az esélye- hogy valóban nem lesz leépítés. De mivel a cél az, hogy a multikból a kisboltokba (CBA) tereljék a vevőket, valószínűleg lesz valamilyen forgalomcsökkenés. Ezt pedig a cég leépítéssel kompenzálja. És pont. Erről értelmetlen vitatkozni.

monddazigazatmar 2014.11.02. 19:07:02

@etruszk: És ez most hogy jön ide?
Elmondom megint érthetően, bár mintha a falnak beszélnék.
A vasárnapi forgalom átkerül egy másik napra. Vagy eloszlik.
Ha feltételezed azt, hogy minden műszak jelenleg optimálisan működik (senki nem a faszát veri nagy unalmában) akkor a megnövekedett számú vásárlók miatt több emberre lesz szükség. Ha eddig 10en voltak, akkor most 11 lesz. Vagy 15. Majd látja a tesco, hogy mennyi kell.

etruszk 2014.11.02. 19:08:39

@csakésmert:erről beszélek lavórnak. de egyébként szerződése válogatja, mert az MT-ben az is benne van, hogy valakit meddig lehet egyhuzamban dolgoztatni, és utána mennyi idővel később lehet csak behívni. a műszak befejezése és a következő elkezdése között 12 őrának el kell telnie. de nem többnek.

csakésmert 2014.11.02. 19:10:34

@eszim: A karácsonyi időszakban nincs senki szabin, és mindenkinek kötelező a túlóra

etruszk 2014.11.02. 19:11:39

@lavór: Meg kell hogy adja az elérhetőségét. ÉS nem kötelező bejönne, van, hogy csak a 3-4. felhívott ember tud bejönni.
És neked lehet, hogy új, de a meghatározott óraszám feletti munkát hívjuk túlórának. ha többet dolgozik abban a hónapban akkor többet is visz haza. De kevesebbet nem dolgozhat.
Különben állásidőt kell neki fizetni. MErt megtehetnék a cégek, hogy velvesznek valakit, de csak havi 2 órában dolgoztatják, Az meg éhenhal.

lavór 2014.11.02. 19:11:43

@etruszk:

Adva van egy 4 órás munkaerő. Két 10 órás műszak után letelt. Pápá, mondhatod neki.

monddazigazatmar 2014.11.02. 19:11:43

@etruszk: Ha átterelődik a forgalom a kisboltba, akkor meg oda fog kelleni munkaerő. A karácsonyi kétszeres forgalmat pedig általában max kapacitáson szokták hozni, gyanítom, hogy nem kevés túlórával, sőt szoktak kisegítőket is alkalmazni.
Ja, és a vásárlóközönség szentségel is rendesen, de mondjuk elviseli a tömeget és sort, mert karácsony van. Ha minden nap ugyanaz lenne az év minden napján, akkor elszoknának a vevők nagyon hamar.

etruszk 2014.11.02. 19:12:16

@etruszk: *mert különben megtehetnék a cégek

lavór 2014.11.02. 19:14:00

@etruszk:

Ahol fizetik a túlórát így van. ahol nem, ott meg csúsztatnak, ha tudnak.

etruszk 2014.11.02. 19:14:22

@monddazigazatmar: nem érted? a forgalommal nem egyenesen arányos a műszak létszáma.
Legegyszerűbb példa: Ha csak egy targonca van, akkor két targoncás nem kell egy műszakba.
Persze, te valószínűleg naívan azt hiszed, hogy majd vesznek még egy targoncát a megnövekedett forgalom miatt.
Hát nem.

csakésmert 2014.11.02. 19:14:33

Számoljátok bele, hogy a vasárnapi 50% műszakpótlék miatt kevesebbet kell fizetni és valószínűleg a havi forgalom megmarad a mostani szinten így bőven megtartható a dolgozó létszám, mert a nyereség nem csökken. Csak kevésbé lesznek leterheltek a dolgozók.

Gringo 2014.11.02. 19:15:03

Ezzel a boltbezárás támával próbálja a Viktor összeugrasztani a népet!
Miért pont a boltok? Mára már szinte az összes munkahelyen folyamatos műszak, vagy munkaidőkeret van. Az ember soxor azt sem tudja milyen nap van.

csakésmert 2014.11.02. 19:16:37

@etruszk: Ha így rendelik be túlórára akkor 100% pótlék jár

etruszk 2014.11.02. 19:16:51

@lavór: a 4 órás munkaerő az heti 20 órát jelent. Lehet az 4X5 óra, 2x8+1X4 óra, bármi.
És behívhatod még akármikor. Az meg a túlóra. PErsze nem köteles bejönni, de akire rendszeresen nem lehet számítani, az hamarosan mehet állást keresni.
Ennyi.

eszim 2014.11.02. 19:18:05

@csakésmert: baromság, nem lehet 3x annyi embert kiállítani, mert nincs, és nincs 3x annyi pénztár és pult. Nem arányos az eladott áruval a dolgozók száma, ez nem igaz!

etruszk 2014.11.02. 19:18:19

@csakésmert: megtartható.
De minek? Ha valakit el lehet küldeni és minden megy úgy is, akkor el fogják küldeni.
Miért tartsák meg?

csakésmert 2014.11.02. 19:18:24

@etruszk: A két targoncásnak tegyük fel az adott hónapban 168 óra a munka idő kerete. mind kettő így is lefogja dolgozni.

lavór 2014.11.02. 19:18:25

@etruszk:

Látom, szeretsz alul kalkulált létszámmal dolgoztatni.
Iszod is a levét. Meg a melósaid is.

Gringo 2014.11.02. 19:18:33

Egyébként miért akarja megmondani bárki is, hogy mikor menjek vásárolni, és egy bolttulajdonosnak, hogy mikor lehet nyitva.
Ha nem volna rá szükség, akkor nem nyitnák ki.

etruszk 2014.11.02. 19:20:04

@csakésmert: igen. és éppen ezért csak akkor teszik meg, ha sziükséges.
Például ha valaki nem kell 8, hanem csak 4 órában, de lehet, hogy egy hónapban 2 napot bent kell lennie 8 órában, akkor 4órásban fogják alkalmazni. ÉS csak akkor hívják be ha tényleg szükséges. Ha nem szükséges, akkor pedig minden a legnagyobb rendben.

etruszk 2014.11.02. 19:21:19

@lavór: a felülkelkulált munkaerő az előre borítékolt veszteség, ablakon kidobott pénz. főleg a kereskedelemben.
Más a gyártás és a termelés.

lavór 2014.11.02. 19:22:10

@etruszk:
Ez a te véleményed, ugye? Még nem tanítják, remélem.

etruszk 2014.11.02. 19:22:54

@csakésmert: A kötelező foglalkoztatás a kommunizmusban volt. Most majd az egyiket kivágják mint a macskát szarni. Vagy kidobnak egy árufeltöltőt és a targoncás, az ideje felében árufeltölt.

etruszk 2014.11.02. 19:25:17

@lavór: nem, persze. A marxista-leninista egyetemen még mindig máshogy oktatják.
Egyébként az egyszeri vállakozó rég felismerte, hogy amire öt ember elég, arra nem szabad hatot alkalmazni.

csakésmert 2014.11.02. 19:25:24

@eszim: a nagy 24/7 áruházaknál valóban magasabb lesz az elbocsátás, mert azok is csak 06:00-22:00 lesznek nyitva. de ahol eddig is ez volt ott nem igazán számít az a 16 óra, főleg, ha a hét többi napján nagyobb lesz a forgalom.

monddazigazatmar 2014.11.02. 19:25:39

@Gringo: Azt miért akarja megmondani, hogy mennyi legyen a minimálbér, vagy hogy mennyit dolgozhasson egy héten? Vagy miért van olyan törvény, hogy nem lehet a munkást korbáccsal verni

lavór 2014.11.02. 19:28:13

@etruszk:

Aha, csak te és a hozzád hasonlók 4-el (de jó lenne 3-al) akarják megoldani az 5 emberes feladatot.

Csak xólok: nem volt kommunizmus.

monddazigazatmar 2014.11.02. 19:28:22

@etruszk: Tipikus ballib idióta vagy. Baromira el sem olvasod az érveket, ragaszkodsz a saját hülye elképzelésedhez. Nem baj, eddig is sokszor csalódtál az életben, ebben sem lesz igazad.

csakésmert 2014.11.02. 19:28:32

@etruszk: Nem tudom hol írtam kötelező foglakoztatásról, felidéznéd?

monddazigazatmar 2014.11.02. 19:30:53

@etruszk: "hogy amire öt ember elég, arra nem szabad hatot alkalmazni."
"a felülkelkulált munkaerő az előre borítékolt veszteség, ablakon kidobott pénz. "
Ezt nem érzed pont ellentétesnek azzal, amit 2 sorral feljebb írtál arról, hogy adott műszak simán elvihet plusz 15-20% forgalomnövekedést?

zobod 2014.11.02. 19:32:24

@etruszk: pedig de. Járjál kicsit nyitottabb szemmel. Nézzél szét egy tescoban/lidllben stb egy átlagos mondjuk kedd este, aztán szombat délelőtt, szombat délután, majd egy négynapos előtti délelőtt és délután, aztán mondjuk egy aranyvasárnap. Figyeld meg a pult mögött állók, a kasszában ülők, a polcok közt "lézengő" dolgozók, az őrök, ügyfélszolgálatosok stb létszámát. Lássad be a saját tapasztalatod alapján, hogy ugyanabban az egységben, ugyanakkora területen eltérő létszámokat fogsz találni, attól függően mekkora a forgalom.

eszim 2014.11.02. 19:33:58

@csakésmert: Szóval lesznek, különösen a plázás boltoknál, ahol méginkább számít a vasárnapi nap és kevésbé pótol a többi nap. (pl. ha nem megy el vasárnap moziba-étterembe-esetleg vesz még valami ruhát, azt nem fogja pótolni máskor kötelezően, mint a hipermarketes vásárlást)

csakésmert 2014.11.02. 19:34:24

@monddazigazatmar: te jó ég ballib idióta? Miért személyeskedsz?
Én nagyon nem szeretem ezt a kormányt, igaz a balfasz baloldalt és az "emberbarát" Jobbik sem kell.
Én inkább demokratának tartom magam.

monddazigazatmar 2014.11.02. 19:36:37

@csakésmert: elnézést. Akkor nem vagy ballib, csak idióta.

lavór 2014.11.02. 19:37:18

@eszim:
Senki nem tiltakozott, hogy az utcai üzletek szinte tönkre mentek a plázák miatt. Most miért kéne aggóni a plázás boltok miatt?
Egyébként a kis alapterületű boltok nyitva lehetnének. A korzózás meg népszokássá vált, így még lehet forgalomnövekedésük is, mert nem a Tesco-ban veszik meg az ákcijós ruhát.

eszim 2014.11.02. 19:37:22

@lavór: hülye vagy, NEM arányos a dolgozó létszámmal az eladás volumene. Jéé egy lidl dolgozó kétszer annyit ad el, mint egy spar dolgozó, 2x annyit dolgozik vagy mit képzelsz?

csakésmert 2014.11.02. 19:37:26

Gyanítom, hogy a szórakoztató helyek mozik egyebek nyitva lesznek, és a 400 nm alatti plázás butikok boltok is.

lavór 2014.11.02. 19:39:12

@eszim:

Nem, nem. Te vagy a hülye. Fingod nincs, miről írtam.

eszim 2014.11.02. 19:40:51

@csakésmert: hát azt csak gyanítani lehet, a családnak jár a vasárnapi ebéd logikából következően nem.

csakésmert 2014.11.02. 19:41:16

@monddazigazatmar: Ja már én is? Miért mert nem esek hasra Ő ORRBÁNSÁGÁTÓL? Mert szerintem a demokrácia a legfontosabb és az utóbbi 4,5 év nem a magyar demokrácia erősödéséről szólt?

eszim 2014.11.02. 19:43:52

@lavór: Azt hajtogatjátok, hogy azért nem lesznek kirúgva dolgozók mert azt máskor adják el, tehát máskor kell majd a dolgozó. NEM, mert nem igaz az a feltevés, hogy arányosan változik az aktuális eladáshoz szükséges dolgozói létszám.

csakésmert 2014.11.02. 19:45:56

@eszim: Igen igazad van, de optimisták vagyunk!24/7 áruházakból jelentős elküldés lesz.

lavór 2014.11.02. 19:46:17

@eszim:

Szóval lényegesen kevesebb sört fogsz venni a mostanihoz képest?
Az, hogy itt forgalomkiesés van, az máshol forgalomnövekedéssel jár. Ha bezár egy étterem, több vendég tér be a másikba.Senki nem fog emiatt egy zsemlével kevesebbet enni.

monddazigazatmar 2014.11.02. 19:46:21

@csakésmert: Jaj, félreírtam. etruszkot tartom idiótának

etruszk 2014.11.02. 19:49:03

@monddazigazatmar: nem. lavór arra céloz, hogy amikor pillanatnyilag 5 helyett 5,5 emberre van szükség, szerinte hatot kell alkalmazni, szerintem meg ötöt.
Ha tartóssá válik az igény, akkor el kell kezdeni új emberen gondolkozni. De egy hatodik ember felvétele egy öt fős cégnél biztosan átszervezéssel is együtt jár.

lavór 2014.11.02. 19:50:22

@etruszk:

Na ja, mert egy 400 nm feletti áruház 5 fős. Igen.

etruszk 2014.11.02. 19:53:09

@monddazigazatmar: kevesebbszer csalódtam mint te, az biztos.
Elolvasom az érveket, de te nem tudsz abból a körből kitörni, hogy pl 100 kifli eladásához a körülményektől függetlenül mindig 2 ember kell majd.
Elfogytak az érveid és jössz a személyeskedéssel.
Nem baj úgyis untalak már, mert fafejű vagy.
Nem érted ezt a világot.

eszim 2014.11.02. 19:53:33

@lavór: baszki direkt vagy értetlen, nem mondtam, hogy csökkenni fog az eladás!
"Azt hajtogatjátok, hogy azért nem lesznek kirúgva dolgozók mert azt máskor adják el, tehát máskor kell majd a dolgozó. NEM, mert nem igaz az a feltevés, hogy arányosan változik az aktuális eladáshoz szükséges dolgozói létszám. "

etruszk 2014.11.02. 19:54:04

@lavór: @monddazigazatmar: kevesebbszer csalódtam mint te, az biztos.
Elolvasom az érveket, de te nem tudsz abból a körből kitörni, hogy pl 100 kifli eladásához a körülményektől függetlenül mindig 2 ember kell majd.
Elfogytak az érveid és jössz a személyeskedéssel.
Nem baj úgyis untalak már, mert fafejű vagy.
Nem érted ezt a világot.

monddazigazatmar 2014.11.02. 19:54:48

@etruszk: ne köszönd. megdolgoztál érte.

etruszk 2014.11.02. 19:55:34

@lavór: a körúti boltok költöztek be a plázákba. Kivéve a cipészeket, a képkeretezőket a varrógépszerelőket és a lámpaernyőst. Ezek kihaltak.

lavór 2014.11.02. 19:56:03

@eszim:

Erre majd az élet megadja a választ, túráztathatjuk itt egymást, semmi értelme.

etruszk 2014.11.02. 19:56:30

@lavór: példénak mondtam te segg. Egyébként minél többen vannak, annál könyebb egy embert elküldeni. Amúgy is van természetes fluktuáció.

lavór 2014.11.02. 19:56:52

@etruszk:
Nem csak Budapest van az országban.

etruszk 2014.11.02. 19:57:23

@csakésmert: pedig be kéne őket zárni, mert a mozigépésznek is van családja. Meg gyerekei, akik sohasem látják és hiáyzik nekik.

eszim 2014.11.02. 19:57:36

@lavór: naja, ha a tények nem zavarnak téged

etruszk 2014.11.02. 19:58:13

@lavór: általánosan igaz, hogy a korábbi meglévő kis üzletek költöztek egy helyre a plázákba. Némi profiltisztulás után.

monddazigazatmar 2014.11.02. 20:00:29

@etruszk: Na, ezért vagy idióta. Senki nem érti a világot, csak te. Mert szerinted az úgy van, hogy van 15 pénztáros a müszakban, és ha megnő a forgalom akkor is annyi marad. Mert te ezt így gondolod, és kész. Szerinted egy adott terület felügyeletére ugyanannyi biztonsági kell, kedd hajnalban mint aranyvasárnap.
Két sorral lejjebb leírod ugyan, hogy alultervezett létszám van - ergo ha több munka jön be, akkor kénytelen több munkást beállítani a cég, de nem veszed észre, hogy saját magadat cáfolod meg.

kéklevél 2014.11.02. 20:04:29

@$pi$:
A vallás képviselője az egyház, nem a fidesz, se nem a kdnp. A keresztény egyházaknak az említett pártokat érdemes támogatnia, mert ezek a pártok, amik osztoznak valamennyire az értékrendjében, és támogatják a létezését, a többi pártnak nem számítanak. Ettől még nem lehet egy az egyben megfeleltetni a kettőt, pláne nem rajtuk számonkérni bármelyik politikus aktuális programját.

monddazigazatmar 2014.11.02. 20:04:35

@etruszk: "általánosan igaz, hogy a korábbi meglévő kis üzletek költöztek egy helyre a plázákba "

Hahaha. Te tényleg melyik országban élsz? Tök lényegtelen, hogy melyik plázába mész, gyakorlatilag ugyanazoknak a láncoknak a boltjait találod. A kis üzletek nem láncok voltak.

csakésmert 2014.11.02. 20:06:45

Az a baj, hogy itt világnézeti vitát folytattok!
Ez a politika hibája, hogy már a magánemberek sem tudnak kompromisszumra jutni. Amit a te oldalad mond az úgy hülyeség ahogy van - elv alapján gondolkoztok.
A helyetekben inkább az állami szférában dolgozókat félteném akár 100.000 embert is érinthet.

etruszk 2014.11.02. 20:08:24

@monddazigazatmar:
Miért ne maradna? Kivárja mindenki a sorát, nem? Éppen te mondtad, hogy a szerencsétlenek úgyis kénytelenek odamenni, csak ezentúl éppen nem vasárnap.
csúsztatsz. Ne hasonlíítsd már az aranyvasárnapot egy átlagos szombat délutánhoz!
btw: a lib még talán rendben is van. del bal? Alapvetően vérkapitalista a felfogásom. Talán pont ez okoz nektek problémát, mert Magyarországon a jelenlegi jobboldal ugyanaz mint tőlünk nyugatra a baloldal. Egyszerűen tetszett a név, hogy "jobboldal", és onantól azt mondják magukra. Pl. ez a "ne az emberk fizessék" kádárkorszakba való lózung. Ugyanígy az a remény is, hogy a multik majd nem az emberekkel fizettetnek meg mindent.

csakésmert 2014.11.02. 20:08:48

A vallásról: Ha valóban van egy mindenható aki az ősrobbanást és az evolúciót is elindította, szerintetek kell neki egy közvetítő szervezet akin keresztül kapcsolatot tart az emberekkel?

egysmás 2014.11.02. 20:09:08

A kurva anyába annak a gifnek ott a lapszélén, hogy verje bele a redvás faszát az anyja ótvaros picsájába az, aki kitalálta.

csakésmert 2014.11.02. 20:11:58

@etruszk: Ebben igazad van fiatal felnőtt voltam az elmúlt rendszer végnapjaiban, jobboldal pontosan olyan fordulatokat alkalmaz mint amilyeneket akkor hallottunk a tv-ből, rádióból, és tanultunk történelemből és politika tanból.

etruszk 2014.11.02. 20:12:14

@csakésmert: Magyarosztáűgon jelenleg ~400 ezer ember dolgozik az állami szférában. rettenetesen sok. Főleg a ~3millió munkavállalóhoz képest. (Van aki szerint 4, de az beleszámolja a 400ezer nagy-britanniában, és a ~300ezer ausztriában és németországban dolgozó meg az összes többi külföldön dolgozó magyart is).

egysmás 2014.11.02. 20:12:16

@csakésmert: az állami alkalmazottakat én fizetem, azokat nem féltem!

A picsameresztgetős anyjukba küldeném el az összeset, ha rajtam múlna a hivatalok délután kettőtől lennének nyitva este tízig, hogy a polgároknak ne kelljen kivenni szabadnapot, ha valami olyat akarnak intézni, amire az államnak van szüksége, nem a polgárnak.

etruszk 2014.11.02. 20:13:28

@egysmás: engem a fehér alapon világoszszürke betűk zavarnak a kommentboxban. de kurvára.

etruszk 2014.11.02. 20:14:20

@egysmás: meg tarkabarka kommentek, amik változtatják a színüket. nehéz egy kommentet visszakeresni.

csakésmert 2014.11.02. 20:14:47

Akkor lelkesedtem Viktorért, gondoltam ő kell egy fiatal energikus nem a sok vén szaros akik addig vezették az országot, 1999-ben már láttam, hogy ő nem demokrata.

etruszk 2014.11.02. 20:15:30

@egysmás: egyetértek.
Van okmányiroda ami reggel 8kor nyit, de 8:05-kor már betelt a nap, nincs aznapra biléta.

roka 2014.11.02. 20:15:48

Sokan keverik a szatócsboltokat a nagy boltokkal! A nagy boltoknál a létszám főleg logisztikai probléma, mint forgalomfüggő. Ha vasárnaponként zárva kell tartaniuk a agyboltoknak akkor kb. a dolgozok 1/6-át kirúgják, mert a többivel megtudják oldani a kiszolgálást. Nem tévedés nem az 1/7 ét. Azért mert a maradéknak már nem kel vasérnapi pótlék + kötelező szabadnap + szabadság + az alkalmazottal járó összes probléma tb, gyed, +2nap a gyerek miatt, stb.
A foglalkoztatás nem szociális intézmény! A munkavállalás nem jótékonyság! Ha valaki nem akar dolgozni hétvégén, dolgozzon máshol, és ne a kdnp-t és baromságát ünnepelje. Vagy majd nem egy szabad vasárnapja lesz, hanem szabad hetei!

etruszk 2014.11.02. 20:16:14

@csakésmert: pedig a "térdre csuhások"-nál még volt benne tenni akarás.

etruszk 2014.11.02. 20:17:19

@roka: hiába próbálod ezeket meggyőzni. Órák óta mondjuk, de van aki szerint 2 raklap tartós tej eladásáshoz mindenképpen ugyanannyi ember kell...

etruszk 2014.11.02. 20:19:33

@monddazigazatmar: amikor a plázák nyitottak akkor még igen.
PL a Jeans Club-nak, (ami azóta csúnyán bedőlt) voltak üzletei városszerte. Például a Bartók Béla úton. aztán beköltöztek a plázákba, mentek a vevők után.

monddazigazatmar 2014.11.02. 20:20:06

@etruszk: "Kivárja mindenki a sorát, nem?"
Vajon miért nem 1 db pénztárossal meg egy árufeltöltővel mennek a tescók? Ki érti ezt? Várna a nép mint a birka, ugye?
Olyasmiről hallottál már, hogy minőségbiztosítás? Igen szar lenne a tesconak, ha elterjedne, hogy 3 órát kell várni a sorban.
Mondom, biztos sokat fogsz csalódni még, nagyon nem vagy hajlandó felfogni más érveit.
A vérkapitalista felfogásod szerint megengedhető az, hogy felültervezett legyen a létszám? Nem. Nyilván most is így vannak vele. Az megengedhető, hogy ha a kihegyezett létszámra rászakad a többletmunka, akkor ne növeld a létszámot? Az megengedhető, hogy a vevők elmenjenek máshova?

roka 2014.11.02. 20:22:13

@etruszk: Nem láttak még kereskedelmet. Kevesebb munka beönteni 100 kiflit egy kiszolgáló dobozba majd a vevő elveszi, mint darabonként kézbe adni. És 100 kiflit beönteni ugyan annyi munka mint 150-et!!

kéklevél 2014.11.02. 20:22:36

@polyvinyl:
Valóban sokan képtelenek megérteni, hogy nem csak a váráslás kerül pénzbe, hanem a ráfordított idő és a benzin is.
De budapestiként nekem a City Spar a szomszéd házban van, van egy kisbolt is nem messze, az éjjel-nappali, ennek megfelelően jóval drágább. A City Spar egy kicsit drágább, mint az Interspar vagy a Tesco, de mivel itt van mellettünk sokkal inkább megyek ide. Egyébként tönkre is ment egy közeli Reál kisbolt, miután ideköltözött. Ez többek között a szebb eladótérnek és a választéknak köszönhető. A környék döntése volt indirekte, nem kell direkt törvényeket hozni, hogy az ellenkezője történjen.

monddazigazatmar 2014.11.02. 20:23:41

@roka: na, te se nagyon olvasgattál felfele, ugye?

etruszk 2014.11.02. 20:24:42

@monddazigazatmar: nézd már meg, hogy hány pénztár van nyitva. Régen az volt a szolgen, hogy ha több, mint öten állnak sorba egy pénztárnál, nyitják a következőt. De mivel a pénztáros az egyik legdrágább munkaerő, ezért jó soktól megszabadultak. A pénztárak fele üres még csúcsidőben is. Van tesco, ahol már le is szerelték a pénztárak felét. köszönhetően az online pénztárgépeknek. Túl nagy állandó költséget jelentettek.

egysmás 2014.11.02. 20:25:28

@etruszk: Ezért járok kb 25 kilométerrel messzebb, ha ilyen dolgom van.

Egyszerűen jobban megéri autózni bő hatvan kilométert, mint fizetni a parkolásért + sorban állni órákat mire kivárja az ember, a sorát.

@monddazigazatmar: Voltál már lidlibe, penibe?

Bazeg, sorban állnak az emberek a hat zárt és egy nyitott pénztárnál, ahelyett, hogy otthagynák a gecibe a bevásárlókocsit és visszamennének, ha már nincs sor.

monddazigazatmar 2014.11.02. 20:25:52

@roka: És 100 kiflit beönteni ugyan annyi munka mint 150-et!!
Ha belefér. Mert ha csak 140 vér bele, akkor kell még egyet fordulni.
És minden mással is így van.

roka 2014.11.02. 20:26:11

@monddazigazatmar: Mind az 500-at nem olvastam, de beleolvastam.

monddazigazatmar 2014.11.02. 20:28:10

@etruszk: Annyit üzemeltetnek amennyi szükséges, akármit nyekeregsz itt. Többletmunka - több ember kell hozzá. Pont. Mondhatsz akármit.
Persze, megteheti, hogy marad a létszám, aztán szépen elterjed, hogy a tescóban mindig kurva nagy a sor, mennek máshova

etruszk 2014.11.02. 20:29:01

@monddazigazatmar: Ha rászakad. Egyébként eloszló forgalomnál 15%-20% -os túlterhelést jelent.
De ugye a kis üzletek majd átveszik a forgalmat - a tervek szerint.
Valamennyi, még nem tudni mennyi mindenképp kiesik.
Na pont a kiseésnek megfelelő létszámot fogják leépíteni.
De ne haragudj, ez már csak kötekedés, és unom.
Összefoglalom, jó?
Szerinted nem lesz leépítés. Szerintem lesz.
De nem, de igen, de nem, de igen.
Maradjunk ennyiben.

etruszk 2014.11.02. 20:30:02

@monddazigazatmar: kérdezz meg egy pénztárost, mennyivel jobban megszakad most, mint az online pénztárgépek előtt.

monddazigazatmar 2014.11.02. 20:30:26

@egysmás: Igen, ha már ott van nyilván nem megy haza, és jön vissza újra. Viszont van olyan hely, ahova nem megyek, mert tudom, hogy szar. Speciel pont CBA. Mindig rohadt hosszu a sor, nem megyek oda.

eszim 2014.11.02. 20:30:55

@monddazigazatmar: te nyekerged órák óta, hogy 2x annyi eladáshoz 2x annyi ember kell, NEMIGAZ

etruszk 2014.11.02. 20:32:26

@kéklevél: pont ezért. kapok ásványvizet egyszerre akár két kartonnal is, 2 karton tejet, zoknit, újságot, tusfürdőt, lego-t, mindent.
1 vásárlás és 1 óra alatt.

monddazigazatmar 2014.11.02. 20:32:45

@etruszk: Előbb irtad, hogy annyi ember van, amennyi kell, nincs túltervezés. Tehát annyi ember van, aki épphogy el tudja látni a feladatot. De nem baj, 15%-kal többet még be tudnak vállalni. Szerinted. De vezess így céget, aztán majd meglátod.

etruszk 2014.11.02. 20:33:38

@eszim: menthetetlen. Sajnálom, kiszálltam. Sok sikert a fafejekhez.

roka 2014.11.02. 20:34:18

@monddazigazatmar: ez így nem igaz, de a CBA-ban megoldják leteszik mellé a kiflis rekeszt. A lényeg, minél kevesebb dolgozóval legkisebb béren dolgoztatni. Ebből a legdrágább nap a vasárnap a munkaadónak. És sajnos a munkavállalóknak, a kínálat - kereslet oldalon a munkáltató jobban áll!

♔bаtyu♔ 2014.11.02. 20:34:25

Szerintem várjuk meg a tapasztalatokat. Ausztriában pld. működik a dolog.

etruszk 2014.11.02. 20:35:20

@monddazigazatmar: be is vállalják. A legdrágább erőforrás az ember. Ha a kirúgottak bérét egy az egyben szétosztom, még akkor is jobban járok. Egyszerűbb beosztás, kevesebb munkaruha, kevesebb macera. De ők valószínűleg nem osztják majd szét.

monddazigazatmar 2014.11.02. 20:37:02

@roka: na igen. leteheted mellé a kiflisrekeszt. meg a zsömlést. Meg ha gumiból van az oldala a háznak akkor még mást is.

etruszk 2014.11.02. 20:37:16

@♔bаtyu♔: ja, Vasárnap tele van a soproni stop shop osztrákkal. Meg úgy minden bolt, a határ 20 kilométeres körzetében. De biztos szeretik.

eszim 2014.11.02. 20:37:17

@monddazigazatmar: több, de nem 2x annyi. Ennek megfelelően, ha kevesebb a munkanap, akkor lesznek kirúgások.

egysmás 2014.11.02. 20:37:28

@monddazigazatmar: Én simán elmegyek.
A kocsit ott hagyom valahol az út közepén és kisétálok.
Ha mindenki ezt csinálná, lenne elég pénztáros.

etruszk 2014.11.02. 20:38:10

@monddazigazatmar: csak a fair play jegyében szólok, hogy mennem kell beosztást és prezentációkat készíteni.
Nem fogok válaszolni.
Pá.

monddazigazatmar 2014.11.02. 20:38:38

@etruszk: Jó. Próbálj meg egy teli pohárba még 15%ot beletölteni. Hajrá.

monddazigazatmar 2014.11.02. 20:43:54

@eszim: Szerinted vasárnap annyian dolgoznak mint a hét összes napján együtt? Vagy most mi ez a "kétszerannyi eladó nem kell" duma?

kéklevél 2014.11.02. 20:52:30

@etruszk:
Igen, úgy még meg is éri.
Ismerek olyan családot, ahol akár három üzletbe elmennek, ha éppen abban a háromban a legolcsóbbak a kinézett árucikkek (persze tájékozódva a bedobott prospektusokból). Legtöbbször kocsival, mert három helyet már nem lehet gyalog megjárni. Pedig lenne a közelben bolt, ahova nem kéne a kocsi. Biztos utána lehetne számolni, hogy melyik éri meg jobban.

eszim 2014.11.02. 20:58:48

@monddazigazatmar: próbáld már meg értelmezni
"eszim: te nyekerged órák óta, hogy 2x annyi eladáshoz 2x annyi ember kell, NEMIGAZ
monddazigazatmar: Igen, több ember kell.
eszim: több, de nem 2x annyi. Ennek megfelelően, ha kevesebb a munkanap, akkor lesznek kirúgások.
monddazigazatmar: Szerinted vasárnap annyian dolgoznak mint a hét összes napján együtt? Vagy most mi ez a "kétszerannyi eladó nem kell" duma?"

vernarancs 2014.11.02. 21:13:06

@egysmás: adblock :)

Ennek a torvenynek ebbena formaban semmi ertelme, csak hergelik megint az embereket. Igen keves dolgozot vedenenke meg a kenyszeru hetvegi munkatol, amint sokan irtak ennek sokszorosa dolgozik egyeb szolgaltato agazatokban.
Ez inkabb arra jo, hogy a CBA-nak hajtson fel tobb forgalmat. A 400nm-es hatar is valoszinuleg ezert van igy belove. Lazar tesok jol lobbiznak.
A vasarnapi vasarlas szerintem nem elkerulhetetlen szukseglet, mint ahogy 22:00 utan is nagyjabol egy helyen lehet vasarolni: a Tecsoban.
Senki nem protestal, hogy az osan is legyen nyitva 0-24, mert nekem jogom van barmikor vasarolni. Ezt is megszoktuk, a vasarnapi zarvatartast is meg lehet szokni. Csak nem sok pozitiv jovedeke lenne. Inkabb karos az elbocsatasok miatt.

türelmesebb 2014.11.02. 21:17:11

És kik lenének a legnagyobb vesztesek ? A 18 éven felüli diákok, akiknek elsik a munkalehetőségük. Erre még senki nemgondolt. Hányan de hányan dolgoznak hétvégeken és éjszaka a Tescoban.

dadddd 2014.11.02. 21:48:12

Szegény proletártól elveszik a Teszkót meg a fészbúkot. Tuti bukás lesz!

monddazigazatmar 2014.11.02. 22:00:29

@eszim: Igen, nagyobb forgalomhoz több ember kell. Egyáltalán nem biztos, hogy az eladás duplázásához kétszer annyi ember kell. Lehet, hogy több, lehet, hogy kevesebb. Lehet, hogy abszolut lehetetlen kétszer akkora forgalmat kiszolgálni. Sőt, létezhet olyan helyzet, hogy annyira szarul megy a bolt, hogy kétszer annyi forgalmat simán elvisz ugyanannyi ember. Mondjuk ez esetben az a hely már halálra volt ítélve.
Egyébként mi is változik? A munkavállalónak 2 szabadnapja van, ebből egy kötelezően vasárnap lenne, a másik változna. A heti forgalom maradna ugyanakkora. Tehát adva van ugyanakkora forgalom, és ehhez az ugyanakkora létszám. Szerinted kevesebbel is meg lehet oldani. Szerintem meg akkor már megoldották volna, biztos vagyok benne, hogy nincs fölös járat.

Hurri Kán 2014.11.02. 22:12:49

Tanulj meg először is helyesen írni, te nyomorult. Trafik egy "f", mert nem múltidő. Ha már írsz valamiről, legalább valami fogalmad legyen róla: a trafikok nem tartoznak a kereskedelmi törvény hatálya alá, amelynek változtatásával módosítanák a boltok nyitva tartását. Harmadrészt: Ausztriában, Németországban sincsenek a boltok vasárnap nyitva, érdekes mód mégsem mennek emiatt csődbe,és tudtommal emberek sem hatlak éhen, mert nem tudtak vasárnap menni vásárolni.

Halihi János 2014.11.02. 22:27:09

Miért kell valamit leszólni mert a KDNP javasolta? Ha mindig mindenki azonnal elveti a másik oldalt dolgait, akkor semmivel sem különbözik tőlük. Az aki vasárnap dolgozik nem örömmel teszi, hanem azért mert olyan helyzetben van hogy nincs más választása. Fizessenek a nagy üzletláncok heti 6 napra ugyanannyit mint most 7 napra. Talán nem tudnak többet fizetni a dolgozóknek? A nagy élelmiszerláncok eredménykimutatása egy sorban megeggyezik, "XII. Adófizetési kötelezettség" =0 !!!! Érdekes ,hogy mindegyik veszteséges a több Milliárdos bevétel ellenére. Ezek nyilvános cégadatok, ezekez lehetne elemezni, cikket írni, hogy tűnik el a pénz az országból. Míg a dolgozőkat kihasználják, adót nem fizetnek, még annyit sem mint egy sarki abc.

fda 2014.11.02. 22:55:43

Végre egy jó ötlet, hogy ne mindig csak a hülyeséget lessük el nyugatról.

Az osztrákok, németek, hollandok sem éheznek, és nem kell a rabszolgáiknak hétvégén is ott pusztulni a boltban.

Hollandiában még a városi benzinkutak is bezárnak, mégsincs ebből senkinek problémája.

Az biztos, hogy sör és TV ép pannyi fog fogyni mint eddig, ha ezt rövidebb nyitvatartási idő alatt sikerül eladni, az a kereskedőnek csak haszon.

Brix 2014.11.02. 23:03:21

@Halihi János: Az emberek még mindig a nagy, nyugati kereskedelmi multiknál találják meg a legjobb árakat, legszélesebb választékkal- nem véletlenül tolonganak egy-egy új egység megnyitásakor... A szolgáltató szektorban: szállodák, éttermek mindenhol dolgoznak vasárnap, akinek ez nem tetszik váltson szakmát. Ha van van fogyasztói igény a vasárnapi nyitvatartásra, akkor ebbe az állam ne szóljon bele!

2014.11.02. 23:08:25

Bár én nem szoktam rajongani a fidesz kdnp ötleteiért, de ezt a törvényjavaslatot üdvözölném. Magamat nem számítom, de körülnézek az ismerősi körömben, és lényegében akinek munkája van, az haza márcsak aludni jár, fennmaradó időben, éppen munkába tart, munkából jön, munkában van, illetve munkával kapcsolatos tevékenységeket végez. Amikor hazaér, folytatja otthon. Éjjel nappal, ünnepnap hétvégén, mindig. A leggusztustalanabb dolog, hogy ezekután belevágják az ember pofájába hogy a magyar lusta geci, merthogy bizonyos statisztikák szerint feleannyit sem túlórázik mint a környező ország melósai. Persze tegyük hozzá cinikusan mosolyogva, hogy PAPÍRON bazdmeg.

A törvényjavaslat nagyon jó lenne, csak egy hajszálnyi probléma van vele: A motívum. Nem a konzumidiótákat kell megvédeni a vasárnapi shopping túrától, hanem a kereskedelemben dolgozókat hagyjuk már egy kicsit a családjukkal lenni.

Brix 2014.11.02. 23:20:31

@fda: NE, az állam , hanem az emberek döntsék el , hogy akarnak-e vásárolni vasárnap! Az államnak ehhez semmi köze!

2014.11.02. 23:23:02

"A kisboltok az esetek 100%-ában lényegesen drágább árakkal operálnak, mivel csak így tudnak életben maradni"

A posztoló elég sok böszmeséget hordott itt össze de a fenti idézet a csúcs. Nem a kisboltok drágák, hanem a hiperek vernek alá az áraknak. Ők nem a 3 forintos fokhagymán fognak szakítani, hanem azon hogy a fokhagyma mellé betesz a kosárba egy plazmatévét is a paraszt, ezáltal megengedheti magának a kissebb árrést, mondjuk az élelmiszeren. Egyébként a vasárnapi szünnappal az égvilágon semmi nem változna, sőt még munkahely sem szűnne meg. Ugyanis az emberek képesek arra, hogy átütemezzék az életüket. Vasárnap helyett elmennek majd szombat este. Tehát a forgalom, és az árbevétel a szűnnapot megelőző napon fog realizálódni, az erőforrásokat is erre a napra kell csoportosítani. Ennyi. Egyébként ez az állami ünnepek alkalmával is így szokott történni.

Dr Kangörény 2014.11.02. 23:26:12

@Jankove: csináljunk belőlük munkanélkülit, akkor tök jó lesz, hogy otthon vakarhatják a seggüket.

2014.11.02. 23:26:27

@Brix: "NE, az állam , hanem az emberek döntsék el , hogy akarnak-e vásárolni vasárnap!"

Ne az emberek, hanem a keredkedelmi dolgozók döntsék el akarnak-e vasárnap dolgozni.

Dr Kangörény 2014.11.02. 23:30:21

@Jankove: persze, nem lenne leépítés.
Ha 20 pénztár működik szombaton és vasárnap is, de egyszercsak vasárnap nem dolgoznak a pénztárosok, hát csak annyi lesz, hogy beülnek negyvenen a húsz helyre.

Hülye fidesznyik vagy, hogy dögölnétek meg a bugris bunkó vezéretekkel együtt.

2014.11.02. 23:39:41

@Dr Kangörény: Tévedés, én jobbikos náci vagyok.

Egyébként ha egyszer képes leszel elszakadni a tévétől, egyszer nézzél már körül egy hipermarketbe, mielőtt megosztod a magvas gondolataidat. Túlkapacitált mindegyik, még a karácsonyi nagybevásárlásnál sem üzemel az összes kassza, nem fog előállni az a helyzet, hogy 40-en akarnak beülni 20 kasszába.

2014.11.02. 23:42:22

@Dr Kangörény: Egyébként elmagyarázhatnád mi a f*sz bajod van a törvénnyel azt leszámítva, hogy zsigerből gyűlölsz mindent ami fidesz.

Riwera · http://kep.ivpicture.hu/276896.t.jpg 2014.11.02. 23:46:02

Be kell zárni hétvégén a pics.ba! Anyám apám régen be tudott vásárolni hétvégére, hétköznapokon! Mert ugye hétvégén zárva voltak a boltok! Amióta a tetves multik itt vannak azóta van ez a hétvégi faxság! Kérdezém azoktól akik H.-P.-ig dolgoznak, hogy nincs annyi időtök, hogy elmennyetek bevásárolni? Lusta gecik! Bezzeg ha nektek kellene dolgozni, akkor egyből lázadnátok! Mert a tetves munkaadó még hétvégi pótlékot sem fizet nemhogy túlóra bért! Be kell zárni a faszba! Az Osztrákok miért tudják ezt megcsinálni???!!! Az a pénz amit elbasznál a multiban vagy megmarad vagy elköltöd másra pl. turizmus vendéglátás. Stb. Szóval lehet itt ellenezi, hogy ne zárjanak be. De gondold magad bele ebbe a szituba. Mikor te hétvégén piknikezel a családdal a multis rabszolga meg alamizsnárt gürizik! Kényelmesek vagytok de rohadtul pláza latkányok!

Halihi János 2014.11.02. 23:46:53

@Brix: A legjobb árakat továbbra is megtalálják, heti 6 napban.
Ebben a nyitvatartás dologban inkább tartozzunk a nyugathoz mint a balkánhoz.

etruszk 2014.11.02. 23:50:51

@Jankove: eldöntötték. Ott dolgoznak. ha nem sakarnák, akkor nem dolgoznának ott hétvégén.

2014.11.02. 23:55:18

@etruszk: "eldöntötték. Ott dolgoznak. ha nem sakarnák, akkor nem dolgoznának ott hétvégén."

Magyarországon egyetlen munkavállaló sem dönt, csak sodródik az árral. Szerintem aki napi 12-16 órát nyom az sem kedvtelésből teszi.

Riwera · http://kep.ivpicture.hu/276896.t.jpg 2014.11.02. 23:55:24

Etruszk te barom! Ha nincs más munkája! Gondolkozz már. Ne a primitív korropt agyaddal gondolkozz bazdmeg! Te képes lennél anyádat valahol közgadász pozícíóban elhelyezni, közben meg csak egy pék. Nem mindenkinek van arra pénze, hogy a felső oktatásban tanuljon! Pedig lehet szeretne. Te is csak egy kis elkényeztett buzi kis ficsúr vagy!

etruszk 2014.11.02. 23:55:47

@Riwera: a nagyapád idején kicsit más volt a tempó. Megváltozott a világ. Ma a dolgozók kisebbsége dolgozik hétfőtől péntekig. Kb 35-40 % Az összes többi rendőr, tűzoltó, orvos, vasutas, buszsofőr, mozigépész, múzeumőr, pincér.
A tesco árufeltöltők érdeke miért előbbrevaló mint ezeké az embereké?

Szarvas Norbert 2014.11.02. 23:56:33

@Riwera:

és mi a helyzet a családokkal, ahol gyerekek vannak?

Persze hétköznap is be lehet vásárolni, de akkor kérdés, hogy ki fog az iskolás gyerekkel leckét írni, tanulni vagy éppen a nap végén lefekvés előtt (6-8 között) foglalkozni?

És mi van azokkal a casládokkal ahol csak anya vagy csak apa van? Ő hogyan oldja meg a bevásárlást úgy, hogy a gyereket ne kelljen elráncigálnia a boltba?

Vagy rájuk senki nem gondol?

etruszk 2014.11.02. 23:57:17

@Jankove: gratulálok, megfejtetted. Azért csinálja, mert meg akar élni.
Azzal, hogy meggátolod amultit abban, hogy hétvégén dolgoztassa, csak azt éred el, hogy nem fog annyi embert dolgoztatni. kevesebb ember kell 5 nap nyitvatartáshoz mint 7 nap nyitvatartáshoz. Ilyen egyszerű.

Riwera · http://kep.ivpicture.hu/276896.t.jpg 2014.11.03. 00:00:34

E@etruszk: Te tényleg egy pláza buzi vagy! Gondolom zsíros fizetéssel. És a legfőbb bajod az, hogy hétvégén nem tudod elbaszni a lóvét egy plázában működő étteremben, mert az asszony lusta főzni!

Riwera · http://kep.ivpicture.hu/276896.t.jpg 2014.11.03. 00:01:35

@Szarvas Norbert: Apropó régen, hogy az Istenbe oldották meg az őseid?

Szarvas Norbert 2014.11.03. 00:03:04

a vitát le lehetne zárni azzal, hogy szegény kizsigerelt embereket miért hagyjuk dolgozni? Miért nem lehetnek szegények non stop a caládjukkal? aztán majd fizet valaki segélyt

amúgy már a munkások szövetsége bejelntette, hogy közel 15 ezer dolgozó veszítheti el a munkahelyét a törvény miatt... biztos jobb élethelyzet kizsigerelt dolgozóból munkanélkülivé válni.

Amúgy nagyon álszent dolog, ami itt folyik... hirtelen mennyien védik szegény kizsigerelt dolgozókat. Mintha itt bárki felsőbbrendű lenne náluk és helyettük kéne dönteni.

Mi lenne ha egyszerűen meghagynánk mindenkinek a választás jogát? hadd vásároljak ott és akkor amikor akarok, a dolgozó meg hadd dolgozzon ott és úgy ahogyan ő akar. régen is úgy volt a :@Rivera nagyszülei idejében is, hogy akinek nem tetszett a meló, az váltott.

Amúgy a multi gecik meg a többi... de mi a helyzet a 400nm alatti boltokkal és azok munkavállalóival? azokat nem zsigerlik ki? vagy ők nem emberek? nem is értem.

Az pedig felfoghatatlan, hogy miért szükséges törvényi szintre emelni az emberi gyengeséget? Ha számodra kellemetlen-kényelmetlen hétvégén vásárolni, akkor ne menj el basszus. Ha igazad van és többen gondolják ezt a demokráciában, akkor nyílván törvény nélkül is változni fognak a nyitvatartások (igazodnak a kereslethez).

Bár a kérdőív szerint 6000 szavazatnak a 76%-a nem ért egyet ezzel a hétvégén zárjon be a bolt dologgal. Ha demokrácia van, akkor nincs igazatok és el kell fogadni, nem?

Halihi János 2014.11.03. 00:03:22

@Szarvas Norbert: Egyszerű:
A bevásárlás házhoz jön:))
Lehet hogy ők állnak a törvényjavaslat mögött?

Riwera · http://kep.ivpicture.hu/276896.t.jpg 2014.11.03. 00:03:40

Dolgoztam plázában régen. És a belem kifordult a látottaktól amit ezek a kedves lézengő emberek csináltak. A plázában neveli fel a kölykét. Köszönni egyik sem tud! Soroljam még. Undorító. De egyik sem vásárolt hétvégén!!!

etruszk 2014.11.03. 00:03:40

@Riwera: és ne gyere az osztrákokkal, mert hozzánk járnak vásárolni. Tele van velük minden vasárnap Sopron környéke. Valamiért nekik is könnyebb vasárnap vásárolni pedig jöhetnének pénteken is. A nyugati határmenti németek is átjárnak Hollandiába és Franciaországba vasárnapontként, Aki csak teheti.

2014.11.03. 00:04:23

@etruszk: "kevesebb ember kell 5 nap nyitvatartáshoz mint 7 nap nyitvatartáshoz. Ilyen egyszerű."

Nem ilyen egyszerű. Néhány hozzászólással feljebb már kifejtettem, de a kedvedért mégegyszer: "a vasárnapi szünnappal az égvilágon semmi nem változna, sőt még munkahely sem szűnne meg. Ugyanis az emberek képesek arra, hogy átütemezzék az életüket. Vasárnap helyett elmennek majd szombat este. Tehát a forgalom, és az árbevétel a szűnnapot megelőző napon fog realizálódni, az erőforrásokat is erre a napra kell csoportosítani."

Szarvas Norbert 2014.11.03. 00:04:41

@Riwera: az én őseim régen egy barlangban tüzet gyújtva vészelték át a telet.

Ezek szerint akkor neked most keresni kéne egy nagyon lakájos kis barlangot...

Szarvas Norbert 2014.11.03. 00:05:30

@Jankove:

ismétlem volt magamat... pár órája jelentette be a munkások érdekvédelmi szervezete, hogy ezzel a lépéssel 15 ezer munkahely szünhet meg első becslések szerint. Ilyen egyszerű

Riwera · http://kep.ivpicture.hu/276896.t.jpg 2014.11.03. 00:08:23

@Jankove: Ezek tényleg nagyon ostobák! :D Mert ezek közül egy sem dolgozik plázában és a haverjaik sem :D

Halihi János 2014.11.03. 00:09:14

@Szarvas Norbert: Most ki aggódik a dolgozók miatt?
Aki félti őket a munkanélküliségtől, vagy aki a vasárnapi munkától szeretné Őket megkíméklni?

Riwera · http://kep.ivpicture.hu/276896.t.jpg 2014.11.03. 00:10:27

@Jankove: Hibáztam. Leereszjedtem a hülyék szintjére és a rutinjukkal legyőznek minket :D

2014.11.03. 00:10:27

@etruszk: "A tesco árufeltöltők érdeke miért előbbrevaló mint ezeké az embereké?"

Nem előrébb való. Szerintem mindenkit megillet a heti egy nap pihenőnap. Természetesen az élet nem áll meg, léteztek, és mindig is létezni fognak generálisan nonsztop munkakörök, mert ezek munkája szükséges. A vasárnapi shoppingolás viszont nem tartozik ezek közé, NEM SZÜKSÉGES. Ha megszűntetik nagyjából senki sem fog sírni utána.

Szarvas Norbert 2014.11.03. 00:12:53

@Jankove: "Szerintem mindenkit megillet a heti egy nap pihenőnap. "

Szerinted aki váltott műszakban vasárnap dolgozik, annak nincsen pihenőnapja a héten? :D

Annak az embernek ilyen esetben a pihenőnapja(i) a hétfőtől-szerdáig terjedő időintervallumra esnek beosztástól függően.

egysmás 2014.11.03. 00:13:01

@Jankove: "Ne az emberek, hanem a keredkedelmi dolgozók döntsék el akarnak-e vasárnap dolgozni. "

Ez lenne Semjén? A kereskedelmi dolgozó?

Riwera · http://kep.ivpicture.hu/276896.t.jpg 2014.11.03. 00:14:26

Hétvégén dolgoztam a plázában. (Műszaki bolt) Majd F1 ment a tv falon. Erre az összes buzeráns odajött nézni. Mi kurva annyáért nem nézi meg otthon? Mikor otthon kényelmesen megtehetné. Aztán ha meg elkapcsoltam a tv falat valami másra. Mert már túl sok volt a bent a bambuló birka, akkor meg lázadtak! És még egy elemet sem vettek!

Riwera · http://kep.ivpicture.hu/276896.t.jpg 2014.11.03. 00:18:19

Az a baj ezekkel az elkényeztett senkiháziakkal, hogy nem tudnak 2 napra előre bevásárolni. Mert, ha a bolt ajta már zárva van, akkor mind éhen döglik!

Szarvas Norbert 2014.11.03. 00:19:25

@Halihi János:

én érvelek, nem féltek. gazdasági érvrendszer az irracionalitás végett. 15 ezer plusz éhes száj (plusz a család) mégtöbb adót jelent nekem. Nem jó dolog.

én ugyan nem aggódok értük, nem sajnálom őket. Kicsit túlpörögtétek a témát. Szívesen elvinnélek titeket Ázsiába vagy Afrikába esetleg LAtin-Amerikába. Ott megtudnátok mi az a rabszolgamunka éhbérért választási lehetőség nélkül.

Azt nem nevezném rabszolgamunkának, ha valaki egy EU országban (a világ fejlettebb részén) légkondícionált áruházban ellenőrzött körülmények között a munkajogban rögzített feltételeknek megfelelően dologzik olyan pénzért, amiből azért időnként futja egy új tv-re vagy egy mozira...

Csak a világ 3/4-e cserélne szívesen a magyarokkal és az ő botrányos munkakörlményeikkel.

Kicsit túlzásba viszitek ezt az aggodalmaskodást. Ráadásul gazdaságilag indokolatlanul. aggódjatok inkább a hajléktalanokért, munkanélküliekért, szociálisan veszélyeztetett helyzetükért, de ne azokért akik garantáltan nyugati körülmények között (a multiknál ez alap szemben a mari néni ABC-jével) kénytelenek sínylődni.

Engem se sajnál senki, amiért napi 12-14 órákat dolgozom... viszont ne is sajnáljon, mert ha nekem nem felelne meg akkor váltanék. Ilyen egyszerű.

egysmás 2014.11.03. 00:19:33

@Riwera: És a KDNP dolga megnevelni őket?

Brix 2014.11.03. 00:21:37

@Halihi János: A dolgozók biztos nem örülnének ennek a törvénynek, mert ez valószínűleg az elbocsájtásukhoz vezetne. Inkább ne az európai típusú szociális piacgazdaságokat utánozzuk, ahol akadályokat gördítenek a vállalkozások elé, hanem legyen minél nagyobb szabadság Magyarországon!

2014.11.03. 00:21:40

@Szarvas Norbert: "pár órája jelentette be a munkások érdekvédelmi szervezete, hogy ezzel a lépéssel 15 ezer munkahely szünhet meg"

Ja értem. Akkor ezek szerint, ha megjelenne vasárnap helyett, mondjuk szombaton kétszer annyi vásárló az áruházba, inkább bemondanák a hangosbemondóba, hogy sajnáljuk, nem tudjuk kiszolgálni önöket, lehet menni haza. Az egyszeri vásárlóba is súlyos lelkitörést okozna, ha mostantól csak szombaton vehetné meg álmai plazmatévéjét. Azt elmagyarázhatá nekem valaki, hogy miért szűnne meg annyi munkahely. A vásárlók száma heti átlagot tekintve nem változik, az áruházban otthagyott lóvé összege ugyanannyi, mindössze annyi történik, hogy aki vasárnap akar pénzt szórni, annak a hét bármely másik napját kell választania. (az egy vásárlóra jutó munka nem változik)

Szarvas Norbert 2014.11.03. 00:22:04

@Riwera:

már értem mi a problémád a kereskedelemmel és gyakorlatával... ezzel a hozzáállással ("sok bambuló buzi") a kereskedelem tuti kivetett magából, mivel ez a sok bambuló köcsög adta össze a te fizetésed öreg. Komolyan mondom a pofám leszakad az ilyen tuskó megnyílvánulásoktól.

Te mos mivel keresed a kenyered? Csak azt ne mond, hogy emberekkel kell bármilyen szinten kapcsolatot tartanod, mert akkr visszaadom a diplomám:D

2014.11.03. 00:22:42

@Riwera: :-)
Áhh megyek is aludni. Holnap (is) munka.................

Riwera · http://kep.ivpicture.hu/276896.t.jpg 2014.11.03. 00:23:17

@egysmás: nem, nem az ő dolguk! De ha mondjuk háborúban lennénk most mi, mint az Ukránok. Akkor az első áldozatok lennének azok az emberek akik életképtelenek, mert saját magukról sem tudnának gondoskodni!

Szarvas Norbert 2014.11.03. 00:26:20

@Jankove:

próbáltál már beletölteni teli pohárba vizet?

Amúgy ha jobban belegondolsz a Tesco féle boltok felépítésébe akkor a következőkre jösz rá:

- limitált, maximalizált az eladósorok száma. Hiába van 2x annyi vevő, attól még nem esz 2x annyi kassza

- az árut a vásárló szedi le a polcról és nem az alkalmazott

- a polcszervízesek 2x annyi vásárló esetében is képesek újratölteni a készletet, ezért nem szükséges több ember felvenni (gondolj bele, hogy amikor vásárolsz milyen gyakran futsz bele polcszervízesbe)

és a válaszom az, hogy valóban elbocsájtásokhoz vezet egy ilyen döntés. Se időm, se energiám szakmailag kifejteni, de nyílván ha a munkások érdekvédelmi szövetsége ezt mondja, és nem pezsgőt bont a fasza vasárnap miatt, akkor azt meg kéne hallgatni és el kéne gondolkodnod, mivel ők valóban a dolgozók érdekeit védik.

Riwera · http://kep.ivpicture.hu/276896.t.jpg 2014.11.03. 00:27:07

Leereszkedem a szintetekre, hogy érezzétek a törődést.Ha tudjátok, hogy abban a szájbabaszott autótokban kevés a benzin, akkor nem mennétek el tankolni Pénteken annak a tudatában, hogy Sz.V. az összes kút zárva van?!

Halihi János 2014.11.03. 00:28:39

@Szarvas Norbert:
Nem kell a munkanélküliek miatt aggódni. Amikor a multik bejöttek, aggódott valaki a sok kis bolt miatt akik bezártak? Ott jóval többen dolgoztak mint most a nagyoknál. Ha átrendeződik a piac, majd felszívja más terület az elküldött embereket.

Szarvas Norbert 2014.11.03. 00:29:26

@Riwera:

mindenki kénytelen elmenni előző nap, ezt jól látod. De ettúl még a benzinkúton a 4-8 töltőállomás helyett lesz 20, mert mondjuk 5 autós helyett egyszerre 50 rohamozza meg a helyszínt? Emiatt kell több embert felvenni a pénztárhoz és a kiszolgáló személyzethet?

Segítek: Nem nem lesz és nem kell. Így két dolog fog történni: feltorlódnak a vevők, megnő a vásárlások ideje és a kimaradó nap miatt kirúgnak embert.

Riwera · http://kep.ivpicture.hu/276896.t.jpg 2014.11.03. 00:29:35

@Halihi János: ez így van. És akkor abban az udőben még az ország lakossága is több volt.

Riwera · http://kep.ivpicture.hu/276896.t.jpg 2014.11.03. 00:33:05

@Szarvas Norbert: :D Egy kúton miért üzemel mindíg csak egy kassza? Mert nincs kihasználva a másik! De ha hétvégén bezár a kút, akkor az az ember aki mondjuk csak hétvégén dolgozik , azt be kell hívni már Cs.-i napon, hogy ne alakuljon ki tumultus! Kirúgják? Nem! Átszerveződik az egész!

2014.11.03. 00:35:08

@Szarvas Norbert: "Ott megtudnátok mi az a rabszolgamunka éhbérért választási lehetőség nélkül."

Miért van az, hogy mindíg 3 világbeli országokat hozunk elrettentő példának, hogy ott milyen állapotok uralkodnak. Amikor ennyi erővel nyugodtan említhetnél nálunk fejlettebb országokat, ahol heti 35 órában dolgoznak, feleannyi agykapacitású dolgozók 10-szer ennyi fizetésért. Szerintem demagógia, minden ország oldja meg a saját gondját, nekünk itt ebben a tetves kárpát medencében kell megoldanunk a saját problémánkat. Egyébként dolgoztam multi kereskedelmi láncban, bár szolgáltatói vonalon, de pontosan tudom és ismerem, hogy nagyjából milyen állapotok uralkodnak itt. Én nem tapasztaltam azokat az európai körülményeket, amiket felsoroltál.

egysmás 2014.11.03. 00:36:39

@Riwera: Nem életképtelen az, aki vasárnap megy a boltba, hanem arról van szó, hogy ő vasárnap akar boltba menni, mert neki akkor kényelmes.
Nem pénteken, munka után, nem szombaton a horgászás előtt, hanem vasárnap.

Mellesleg, ha az ukránokkal állnánk hadban, először azokat az életképtelen egyedeket veszítenénk el, akik odamennek lelövetni magukat, mert valami baromarcú azt mondja nekik, hogy menjenek oda.
A plázabuzi-bevásárlófétisiszta meg szurkolna Ausztriából, Németországból, Ausztráliából.

Riwera · http://kep.ivpicture.hu/276896.t.jpg 2014.11.03. 00:39:55

@egysmás: a munkavállalónak , aki hétvégén dolgozik. Neki nics joga a kényelemhez? Mert ezzel azt mondod, hogy nincs! Menj bazdmeg és dolgozz hétvégén te plázában! Majd megtud, hogy milyen is az. És átértékeled a dolgokat!

egysmás 2014.11.03. 00:39:57

@Jankove: Hát, lehet, hogy ott azért dolgoznak 35 órát sokkal magasabb fizetésért, mert nekik nem a KDNP írta a Munka Törvénykönyvét...

Van ám összefüggés az között, hogy eltöröljük a délutános pótlékot, meg csökkentjük a hétvégi-esti pótlékot, plusz megengedjük a túlóra lecsúsztatását és az között, hogy az emberek szarul keresnek és ki vannak zsákmányolva.

Minden ellenkező híreszteléssel szemben ezek a dolgok összefüggenek.

egysmás 2014.11.03. 00:42:14

@Riwera: Joga van rá!

Fel is mondhat. Azt csinál, amit akar!

Aki kurvának megy, azt megbasszák.
Ha nem akarja, hogy megbasszák, ne menjen kurvának. Megy majd helyette más.
VAN az a pénz, amiért még én is elmennék árufeltöltőnek szombat este, vasárnap hajnalban.

2014.11.03. 00:47:28

@Szarvas Norbert: "limitált, maximalizált az eladósorok száma. Hiába van 2x annyi vevő, attól még nem esz 2x annyi kassza"

Neked is elmondom, immáron harmadszorra a mai napon:

A kasszák mindenhol felülkapacitáltak. Egyszerűen nem tud előállni az a szituáció, hogy nincs elég kassza. És nagyjából ez az egy technikai akadálya lehet egy áruház kiszolgálóképességének. Az árufeltöltés, raktári munka, logisztika és minden más márcsak emberszám kérdése. A legnagyobb roham karácsonyt megelőző hétvégén van, amikor minden idióta megrohaja az áruházat és mindent megvásárol ami a kezébe kerül, de még ezzel sincs soha gond. Ha nem lenne vasárnap nyitva a bolt, akkor valószínűleg szombatra ütemeződne a vásárlás, ami egy átlagos állami ünnepnap előtti nappal ér fel, ez pedig meg sem kottyan sehol.

Bocs ennél szájbarágósabban már nem megy. Na tényleg léptem.

Halihi János 2014.11.03. 01:00:22

Most pótlékokról vitatkozunk, meg munkahelyekről? Azt kellene megnézni, hogy 6 milliárdos bevétel mellett hogy lehet egy lánc veszetséges, a többiek meg 2-3 Miliárdos éves bevételnél szintén azok. A megvásárolt árukat 33-40% átlagos árréssel adják el, 30-60 napra fizetik ki, ti a pénztárnál azonnal fizettek.
Még egy 50 négyzetméteres kisbolti hatékonysággal is nyereségesnek kellene lenni ha +40%-os árréssel dolgozik valaki.
Ez a törvény a multiknak jobban fog fájni mint az egyszerű dolgozóknak.

gizmo26 2014.11.03. 01:07:37

Ezek a KDNP-s álkeresztény seggfejek csak azért találnak ki ekkora marhaságokat, hogy néha jelezzék, önállóan léteznek a Fidesz mellett, pedig nem.

egysmás 2014.11.03. 01:16:12

@Halihi János: Miért is fájna a multiknak?
Szerinted csökkenni fog a forgalmuk?

Az emberek majd a kisboltban veszik meg cuccokat?

A kisboltban, ami előtt nem lehet/fizetős a parkolás és nincs benn egyszerre flex meg parizer?

aki mást mond az hazudik (törölt) 2014.11.03. 03:24:32

Ez a javaslat csak valami élettől elrugaszkodott keresztény fasz agyában születhetett meg. Egyrészt van aki csak vasárnap ér rá vásárolni, ráadásul egy helyen szeretne sokféle terméket megvenni, kényelmes parkolási lehetőséggel, olcsóbban, mint a sarki CBA-ban.

Sose értettem, hogy ha valahol működik valami, nincs katasztrófahelyzet, nincs zavar, az emberek szabad választása kialakít egy egyensúlyt, akkor azon a területen minek újabb, bonyolult, az életet nehezítő, választási szabadságot korlátozó, basáskodó jogszabályokat alkotni.
Valószínűleg a vasárnapi nyitvatartás megtiltásába se ha bele senki, csak éppen megnehezíti sok ember életét.
És persze pár száz Tesco, Auchan, Interspar dolgozó elveszti majd a munkahelyét, ez elkerülhetetlen. Komplett műszakok esnek ki, országosan ez munkahelyek számának csökkenéséhez vezet majd.

Az nem indok, hogy Ausztriában meg Bajorországban is van ilyen rendszer. Ettől még nem jobb az, mint a magyar rendszer. Nincs ok a változtatásra. Vagy ha változtatnak, akkor az ottani demokratikus hagyományokat is vegyék át meg a bérszínvonalat a magyarok. Akkor lesznek boldogabb emberek, családok.

A javaslat persze egyértelműen a gonosz multik ellen irányul és a CBA testvérek felfuttatására. Ha a családok élete, boldogsága olyan fontos lenne a keresztényfasiszta hisztipártnak, akkor talán lenne szíves nem beleugatni az életükbe, meg hogy mivel töltik az idejüket.
Abba meg bele se gondoltak, hogy a kisboltban dolgozóknak is van családjuk, tehát számukra is meg kell tiltani a vasárnapi munkavégzést, hogy jó keresztény módjára a papok elé járulhassanak térdelni meg imádkozni a templomba.

Ez annyira egy keresztény felsőbbrendűségi komplexus, hogy azt hiszik, csak az a jó és erkölcsös élet, amit ők kitaláltak egy zsidó kecskepásztorok mítoszaiból összelopkodott, több ezer éves fércmű alapján.
Nekem nem szent a vasárnap, nekem csak egy nap a sok közül.
Ja és nem fogok a CBA-ba járni akkor se, ha ezt törvényben írják elő.

aki mást mond az hazudik (törölt) 2014.11.03. 03:33:04

@♔bаtyu♔: Ostoba fasz! Magyarországon meg eddig működött az, hogy minden nap be tudott az ember vásárolni. Talán nem kellene ott hülye szabályokat alkotni, ahol nincs szükség változtatásra.

@Hurri Kán: Ja, Magyarországon se haltak bele emberek abba, hogy vasárnap is mehettek boltba. És miért pont vasárnap? Miért nem szombat vagy hétfő? Indok? Az nincs. Miért csak egy nap a héten? Miért nem 2 vagy 3?
És miért csak a multik, a 400 nm feletti egységek? Miért nem minden bolt? Miért nem az éttermek és szórakozóhelyek, kocsmák is? Ott is emberek dolgoznak, akiknek lehet családjuk. Indok az nincs, csak a hülyeség árad.

aki mást mond az hazudik (törölt) 2014.11.03. 04:06:25

@anyád egy szőke nő: Érdekes, Magyarországon se halt még bele senki abba, hogy lehet vasárnap is bevásárolni. Szóval a változtatásra semmi ok nincs.
Aki nem akart vasárnap bevásárolni, az eddig se ment vasárnap boltba, de aki akar, az miért ne tehetné meg?

Ja, a bajorok cseppet sem hasonlítanak a magyarokra. A magyarokra inkább a szlovákok, ukránok, lengyelek, horvátok és románok hasonlítanak többé kevésbé.
De ha szerinted a bajorok annyira hasonlítanak a magyarokra, akkor miért nem a bajorok veszik át a magyar rendszert, hogy vasárnap is mehessenek bevásárolni. Egy teljesen felesleges korlátozásról van szó a vasárnapi nyitvatartás megtiltása esetében. Egy újabb szabály, ami elvesz valamit, a választás lehetőségét, hogy mikor mennél boltba.

@Riwera: "Kérdezém azoktól akik H.-P.-ig dolgoznak, hogy nincs annyi időtök, hogy elmennyetek bevásárolni?" - Ostoba fasz! Képzeld, nincs időm bevásárolni, mert dolgozom.

"Bezzeg ha nektek kellene dolgozni, akkor egyből lázadnátok! Mert a tetves munkaadó még hétvégi pótlékot sem fizet nemhogy túlóra bért!" - Telitalálat! A Fidesz hogyan is módosította a Munka Törvénykönyvét? Ja, hogy a munkavállaló hátrányára?! Úgyhogy ez a keresztényfasiszta kormány sara, nem a multié. Be lehet fogni a mocskos pofádat!
Aki elmegy egy hipermarketbe dolgozni, az tudja mit vállal és mennyiért. Képzeld volt olyan diákmunkám gyárban, egyetem mellett, ahol 3 műszak volt és tudod mit? Örültem, hogy van olyan műszak, amit el tudok vállalni az egyetemi előadásaim mellett, mert magasabb volt az órabér és volt munkám. Hétvégén is dolgoztam. Hoppá.
Az mennyivel lesz jobb, amikor majd a felesleges munkaerőt szépen leépíti a Tesco meg az Auchan?

"Az Osztrákok miért tudják ezt megcsinálni???!!!" - Miért járnak át vasárnap az osztrákok Magyarországra bevásárolni? Mennyit keres az osztrák? Ha osztrák órabéreket hoz be a FideSS, akkor lehet majmolni a külsőségeket is. Egy osztrák heti 35-40 órás melóval megkeres annyit, amiből kényelmesen megél.

"Az a pénz amit elbasznál a multiban vagy megmarad vagy elköltöd másra pl. turizmus vendéglátás." - A multiban én olyan termékeket veszek, amikre szükségem volt, egy helyen megtalálok mindent, tudok parkolni, sokkal olcsóbb, mint a kisbolt, nekem a turizmus nem opció, ha kenyeret, mosószert vagy két karton tejet akarok venni éppen. Másra sem akarom azt a pénzt költeni, nekem ezek kellenek ilyen áron, amit a gonosz multi kínál.

Ha valaki keresztényfanatikus és templomba akar járni elbutulni minden vasárnap, akkor menjen. Szabad választása, joga, az ő döntése. De miért kell ehhez mindenki másnak megtiltani azt, vasárnap kényelmesen elintézze a bevásárlást. Mert mondjuk a többi napon dolgozik és csak akkor ér rá. Mert neki akkor kényelmes. A piac kialakítja a szabályokat, nem kellene ebbe életidegen tápos vallásbuziknak beleugatni.

"De gondold magad bele ebbe a szituba. Mikor te hétvégén piknikezel a családdal a multis rabszolga meg alamizsnárt gürizik! Kényelmesek vagytok de rohadtul pláza latkányok!" - Ó, mert Orbán vajda milyen irányba módosította a Munka Törvénykönyvét? Pont a bérrabszolgák hátrányára. Ha én nem megyek vásárolni vasárnap, akkor a multis alkalmazottak egy részét el fogják zavarni a picsába. Én dolgoztam hétvégén sőt éjszaka is. Örültem, hogy van munkám, magasabb órabért kaptam, össze tudtam egyeztetni az egyetemi elfoglaltságaimmal a munkát. Miért kell korlátozni mindent, miért mániája ez a keresztényfasisztáknak?
Én liberálisként sose fogom ezt a vallási fanatikus mentalitást megérteni. Azt tudniillik, hogy miért érzik úgy, hogy mindenben csak nekik lehet igazuk és mindenki más hülye vagy gonosz.
Miért kell beleugatni abba, hogy ki kivel és hogyan kúr (pinát kúrni jó, férfisegget kúrni bűn, ugyanakkor a papok nagy része is utóbbira szavaz), hogy ki hogyan neveli a gyerekeit, milyen erkölcsöket vall (a törvények betartása elég lenne, de erre a korrupt álszentek is magasról szarnak), miért kell kirekeszteni a csonka családban felnövő gyerekeket, miért kell a nem keresztény családmodelltől eltérő családokat stigmatizálni, miért érzik úgy, hogy joguk van beleugatni mások életébe egy több évezrede lejárt szavatosságú ideológia, téveszme mai képviselőinek? Miért várják el, hogy a teljes magyar társadalom ossza a pszichózisukat (vallás), vallja a sajátjának az ő képzeletbeli barátjukat (isten).
Hagyjátok meg az embereknek a szabadságukat, ők majd tudják, hogy mit kezdjenek vele. Vagy megtanulják idővel. A tapasztalat azt mutatja, hogy az ilyen túlszabályozott, atyáskodó hozzáállás nem túl sikeres.

Azt már csak halkan jegyzem meg, hogy a vallásos emberek IQ-ja átlagosan alacsonyabb, mint az ateistáké. Komolyan ilyen emberekre kell bízni a társadalom szervezését?

aki mást mond az hazudik (törölt) 2014.11.03. 04:17:04

@Halihi János: Ha a problémád az, hogy a multi jól keres és eltitkolja a jövedelmeit, papíron veszteségessé hozza ki magát, vagy hogy tisztességtelen piaci magatartást tanúsít, kibaszik a beszállítóival, akkor ilyen irányban kellene a szabályozást finomítani.
Ha tényleg jól akarod tolni a dolgot, akkor hozz létre egy országos hálózatot, multihoz hasonló féltételekkel, üzletmérettel, logisztikával és csináld jobban, tisztességesebben.
Csináljanak egy magyar "multit", hipermarketet. Nem a CBA-t kell titokban felpumpálni, alájuk pakolni, meg a szabályokat rájuk szabni, a multikat meg ilyen vasárnapi nyitvatartást tiltó törvénnyel ledorongolni. Tessék a Munka Törvénykönyvét a dolgozó javára változtatni. Ja, hogy a Fidesz pont az ellenkezőjét tette?

Csináljanak egy magyar hiperláncot, ami tisztességesen megfizeti a dolgozóit, tisztességes a beszállítókkal, tisztességesen leadózik, nem könyvelgeti el a hasznot.
De ehhez nincs szükség a vasárnapi nyitvatartás tilalmára.

A kisbolt és a multi amúgy is más szerepet tölt be. Kisboltba én nem is járok, mert nem praktikus, nincs választék, nincs parkolóhely, a minőség sem jobb, ugyanazt árulják, csak sokkal drágábban, mint a multi.
És azt se higgye senki, hogy kisboltban dolgozni annyival lélekemelőbb, mint a multinál.

Nzoltan 2014.11.03. 06:28:10

@Halihi János: Arról meg ne is beszéljünk, hogy egy közepes méretū nagy forgalmú üzlet miért veszteséges itthon és angliában ugyanez miért nem?
Hiába a magasabb adó, az élōmunkaerō bekerülésinköltsége odakint a többszöröse az itthoninak.

Nzoltan 2014.11.03. 06:36:01

@vernarancs: Vannak ennél nagyobb CBA-k. És vannak kisebb Tesco-k.

nu pagagyí 2014.11.03. 07:31:01

Vérfagyasztóan képmutató gondolat, hogy vasárnap csak a családi vállalkozások által üzemeltetett boltok legyenek nyitva. Nyilván úgy képzeli a deformált agyú javaslattevő, hogy akkor legalább összejön a család a pult mögött.

Kezd unalmassá válni, hogy erővel akarnak megakasztani minden normális folyamatot. Az egészségügyi ellátásban ne a betegnek legyen jó, hanem az orvosnak és ápolónőnek, a kereskedelem ne a vásárló igényeihez igazodjon, hanem a bolti dolgozóéhoz, cigit ne ott vehess, ahol minden egyebet, hanem egy külön lyukban és így tovább.

De fejlesszük tovább. Mi lenne, ha vasárnap csak kaszával és sarlóval lehetne aratni, munkagéppel nem? A vasárnap legyen a családi őstermelők napja!

bkkzol 2014.11.03. 07:35:54

Azert vesztesegesek illetve igen szereny nyereseget vallanak be ,mert akkora penzmozgasnal kulon stabot is fenn tudnak tartani a penzmosasra. Ezert talatak kia a "toke szabad aramlasa" illetve "az aru szabad aramlasa" dumat. Na kinek jo ez a torveny, szabajozas?? Akinek hatal mas tokeje illetve aruja van. Azutan meg 105 kulonbozo Kajman szigeteki szamlan landol a penz.

ebella 2014.11.03. 07:38:05

Ne! Ne tartsák! Tartsák azokat zárva mi az övék!

ebella 2014.11.03. 07:38:58

@Nzoltan: Nincs olyan vásárlóerő?

nu pagagyí 2014.11.03. 07:41:22

@Halihi János: Kezdjük talán ott, hogy nincs 40%-os árrés.

ebella 2014.11.03. 07:44:06

@nu pagagyí: Azért van. Még száz (akár két-háromszáz) százalékos is van. Csak nem mindenre és nem jellemzően. Ha már kereskedtél volna tudnád.

totalnick 2014.11.03. 07:44:23

Ausztriában is túlélik a vasárnapi ZÁRVAZTARTÁST. De az igaz, hogy ott az emberek nem dolgoznak annyit, hogy csak hétvégén tudjanak elmenni az olcsó szupermarketekbe.

ebella 2014.11.03. 07:46:14

@totalnick: A franciáknál, meg az angoloknál, meg az USA-ban meg nyitva vannak. Miért pont Ausztria a jó példa?

phaszfej 2014.11.03. 08:08:54

Az emberek nagyrésze cseléd. A cselédnek mindig meg kell mondani, mit csináljon, mert nincs hozzá sem elég tudása, sem elég esze, sem kultúrája, éppen ezért cseléd. A cselédnek, hogy jó munkaerő legyen, igenis pihennie kell hetente egy napot, nem vásárolgatnia.

ebella 2014.11.03. 08:15:20

@phaszfej: Szerintem te is az vagy, vagy az voltál, most meg nyugger.

phaszfej 2014.11.03. 08:29:42

@ebella: Születésem óta nyugdíjas vagyok. A cselédek dolgoznak helyettem.

phaszfej 2014.11.03. 08:47:22

Vasárnap dolgozni bűn. Nemcsak a boltokat kéne bezáratni. Mindent. Tömegközlekedést is. A külföldieket meg kitiltani a picsába. A saját városomban úgy jazzkariznak, mintha otthon lennének, a pronyói.

ebella 2014.11.03. 08:51:07

@phaszfej: Én ismerek olyat, még egy percet se dolgozott. Negyven éves és több a rokipénze (valami elmebaja van), mint aki tíz órát dolgozik naponta. Az kap százat, a koma meg százhúszat. A nyugdíj a melósnak lesz hetven, az elmebajos meg kapja tovább az addigra már százötvenre emelet járadékát. Te is így vagy?:)))

phaszfej 2014.11.03. 08:55:23

@ebella: Soha nem kérek senkitől semmit. Nem vagyok cseléd.

ebella 2014.11.03. 08:59:12

@phaszfej: A kérdés már csak az, hogy a magad ura voltál é mindig, vagy csak mióta nyugger vagy? Mert nagyon nem mindegy, ha nem hiszed akkor is.

Szarvas Norbert 2014.11.03. 09:03:18

@phaszfej:

miért bűn vasárnap dolgozni?

definiálnád a bűn fogalmát?

phaszfej 2014.11.03. 09:13:33

@Szarvas Norbert:
Mert az pihenőnap. Aki pedig a pihenőnapon nem pihen, tehát nem a világ zajával, hanem magával van elfoglalva, az sebezhetővé válik a kísértéssel szemben. Aki pedig enged a kísértésnek, az fegyelmezetlensége okán kiszolgáltatja magát csábító erőknek, azzal pedig embertársainak árt, mivel az ő feladatait másnak kell elvégeznie, sőt, továbbfertőzheti az arra érzékeny lelkeket. Ezért bűn, mert csak magára gondol, pedig nem egyedül él a bolygón.

nu pagagyí 2014.11.03. 09:21:53

@ebella: Ekkora árrés csak ott lehet, ahol kartelleznek, monopolhelyzet van, hiány van, vagy erőszakkal beavatkozik az állam a piaci folyamatokba. Egy épeszű társadalom igyekszik minden ilyen helyzetet likvidálni. A kereskedelem nem a kereskedőért van, hanem fogyasztókért. A versenyt kell növelni. Aki nem tud úszni, az tanuljon meg, ne adjunk neki úszógumit.

ebella 2014.11.03. 09:26:48

@nu pagagyí: Ne, haragudj, de fogalmad nincs a kereskedelemről. Én vettem úgy dobozos üdítőt anno nagykerben harmincért (bruttó), hogy utána nyolcvanért adtam és vitték mint a cukrot. És ez csak egy példa. Estig tudnám sorolni.

Halihi János 2014.11.03. 09:42:12

@nu pagagyí: Nem mindegyiknél van 40% valamelyik cég csak 33%-os
A nyilvános mérleg(Erdeménykimutatás) adatokból, kiszámolható.

DFK 2014.11.03. 09:56:03

Érdekes, az osztrákok tök jól elvannak a vasárnap szigorúan zárva tartó boltokkal.

eszim 2014.11.03. 10:06:06

@DFK: Érdekes az osztrákok tök jól elvannak az életszínvonalukkal, adórendszerükkel, törvényeikkel, oktatásukkal, politkusaikkal, europaiságukkal, stb.
Én kérem a többit is, különben egy hazug baromság ez indoknak.

fhdgy 2014.11.03. 10:42:08

Unom, hogy az osztrák meg a német példát szakózzák a vasárnapi nyitvatartást ellenzők! Az ottani dolgoknak van másik oldala is. Pl. hogy hét közben és szomaton is vannak este kilencig nyitva tartó boltok.Nem csak nagyvárosokban. Ott van idő hétközben is bevásárolni. Nálunk, főleg kis településeken sok minden bezár 16:00-kor. Ezen miért nem gondolkodik el senki?

eszim 2014.11.03. 11:08:50

@fhdgy: mert amit a fidesz szarik ki nekik, az finom és gondolkodás nélkül bakajálják.

nu pagagyí 2014.11.03. 11:12:27

@ebella: Akkor miért nem kereskedsz? Ha van normális verseny, akkor nincs rabló árrés. A kereskedő minél nagyobb forgalomra törekszik, mert akkor kisebb árrés is elég, egy kisboltnak baromi nagy árréssel kell dolgoznia, hogy fedezni tudja minden költségét.

Ennek ellenére van létjogosultsága a kis boltoknak is, de akkor koncentráljon olyan termékekre, amire lenne kereslet, de az máshol nem kapható vagy nem olyan minőségben, legyenek egyedi termékei, akkor talán szert tehet luxusárrésre és mindenki boldog lesz.

Zsolt Chevelu Ring 2014.11.03. 11:19:01

Vasárnap dolgozzon az akinek 2 anyja van

egysmás 2014.11.03. 11:20:09

@nu pagagyí: Ejj, az árrésbe bele kell kalkulálni a bérleti díjat, a megromoltt szart, azt, amit ellopnak, meg az összes rezsit, meg a minden kurvaanyját.

A 40% árrés egy kisboltnál nem nagyon sok.
Falun meg még kevés is.
És gyanítom, a tecsó is legalább ennyivel dolgozik.

egysmás 2014.11.03. 11:23:07

@Zsolt Chevelu Ring: meg is tiltanád a kétannyukosoknak, hogy vasárnap dolgozzanak?

Rézfánfütyülő fűzangyal 2014.11.03. 12:01:35

@Zsolt Chevelu Ring: Legyünk akkor következetesek! A vasárnapi misét (papi munkaidő!) is tiltsuk be. Így is több marad a családra! No persze a papra ez természetesen csak részben vonatkozik!

Mr. Közbiztonság Szilárd 2014.11.03. 12:26:54

Drágább árak?
De ki a fasz akar árat venni vasárnap? Valami félkegyelmű cipész?

Aki ennyire írástudatlan barom, mint jelen iromány szerzője, miért akar írni?

Mr. Közbiztonság Szilárd 2014.11.03. 12:39:04

@Riwera:
Seggfejém, a többség nem azzal a céllal megy el tankolni, hogy megtankol, aztán hazamegy, hanem akkor ejt útba egy benzinkutat, amikor egyébként is megy valahová.

De a hozzád hasonló agyatlan fideszes-KDNP-s seggfej úgysem bírja ezt felfogni, ahogy azt sem, hogy a kereskedelmi dolgozóknak nem lenne jó, ha vasárnap nem lennének nyitva a boltok, mert egy részüket kirúgnák, aki meg maradna, az kevesebbet keresne, mert nem lenne például vasárnapi pótlék.

A faszkalap Semilyen Zsolt helyett talán ezeket a dolgozókat kellene megkérdezni, mit szeretnének.

Zsolt Chevelu Ring 2014.11.03. 16:58:17

@egysmás: nem vagyok politikus.
Ha a dolgozók nem akarnak vasárnap dolgozni,gyűjtsenek aláírást a vásárlóktól
a hozzájárulásukat kérve.
Mindezt akár üzletenként is.

Nanenáné 2014.11.03. 18:02:09

@Zsolt Chevelu Ring: azt a szót hogy irónia, nem ismered, de nem baj. Nekem nem a vallással van bajom, hanem a mércével.

bambusz_reni 2014.11.04. 11:14:36

felesleges erről vitáznunk szerintem, úgysem mi döntünk...én inkább azt mondom, hogy szombaton is be lehet vásárolni, inkább az a fontos, hogy mennyiért tesszük. kövessük inkább az akciókat, én ezért váltottam áruházat glurl.co/ALDI

Untermensch4 2014.11.04. 11:36:09

magasabb vasárnapi bérpótlék. tökéletes megoldás lenne ha narancséknak nem olyan jófej haverjaik lennének akik miatt ezzel ellentétes irányba módosították a munkatvkönyvét...
süti beállítások módosítása