Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

A magyar foci gazdasági önbeteljesülése

2013. október 15. - Szarvas Norbert

www_tvn_hu_3e0ae20c179af6d24e24bd7ed02f9280.jpgLement a holland–magyar 8:1-es performance, amelyet persze totális sikerként lehet lenyomni a dühöngő emberek torkán. Mi is történt? 100 éves rekordot döntöttünk meg. A magyar válogatott sikeresen feledtette a romániai megalázást. A válogatott teljesítményével magyarázkodásra és bocsánatkérésre kényszerítettük a hollandokat („sajnáljuk, mi nem akartunk ennyi gólt lőni”). Fideszes szemüvegen nézve pedig a siker legfontosabb mutatója, hogy amíg a románoknak 90 perc kellett ahhoz, hogy 4 gólt kapjanak, addig mi – kétszer olyan ügyesen – már 45 perc alatt meg tudtuk szerezni a 4 gólt ugyanattól az ellenféltől. De a valóság túlmutat mindenen, amiről általában olvasni lehet. Komoly összefüggés van a gazdaság és a magyar foci helyzete között. Persze itt ne arra a demagógiára gondolj, hogy azért csapnivaló magyar a foci, mert nincs pénz! Azért szar a magyar foci, mert van pénz, viszont nincsen tudás.


Gazdasági szempontokat mérlegelve mindig a számok a legbeszédesebb mutatók. Amennyiben összehasonlítjuk a két játékoskeret összértékét, tapasztalatait, eredményeit, akkor be kell látnia mindenkinek, hogy bizony a pálya elkezdett erőteljesen lejteni. Amíg nálunk Dzsudzsák a legértékesebb player a maga 13 millió eurójával, addig a hollandoknál kb. ennyit ér a segédedző. Az eszmei értéket pedig nem pofira adják, bár valóban létezik (a devizahitelekéhez hasonlóan) úgynevezett CDS-felár, aminek a lényege, hogy az adott ország „risk-menedzsmentjéhez” igazítanak/felszámítanak bizonyos szorzókat. Például az egyik holland játékos, a 23 éves Kevin Strootman piaci értéke legyen 20 millió euró. Amennyiben egy ugyanilyen képességű, adottságú és tudású játékos magyar (és a neve pl. Fűrész Károly) lenne, akkor a piac azonnal beárazná holland árához képest közel 500%-os értékcsökkenéssel, úgy 4 millió euróra. Ennek történelmi okai és megbízhatósági faktorbeli különbségei vannak. A piac úgy gondolja, hogy Magyarország matematikai valószínűsíthetőséggel képtelen kinevelni olyan játékost, aki fizikailag, mentálisan, tudásban, taktikailag egyenértékű a hollandokéval (vagy a németekével, brazilokéval, spanyolokéval stb.).

Tehát amikor a két keret összértékét vizsgáljuk, könnyen beláthatjuk, a valóság az: ha a hollandok 8x többet érnek, akkor 8x több gólt is kell rúgniuk. Megtörtént. De a foci attól szép, hogy a szegénynek és a gazdagnak elméletben ugyanakkora az esélye, és időnként bizony megtörténhet a csoda is (lásd Magyarország–Törökország 3:1), amely sokaknak reményt ad a jövőre nézve. A foci inflációja viszont ennél barátságosabb. Hollandia jelen állapotában konstans 4 góllal jobb Magyarországnál, miközben a matematikai realitásból táplálkozó 8 már komoly túlzás, ám igazolja a piac árazását, hiszen válogatott szinten – és egy szint felett – már nem szabad ennyi gólt kapni senkitől. Magyarország azért kaphatott annyit, amennyit, mert mentálisan összeroppant: nem voltak a játékosok felkészülve, és a meccsnek a második gól után vége is volt.

A meccs után szokás szerint lemondott a szövetségi kapitány lehetőséget adva a többieknek, hogy kezet mossanak. A szörnyű valóság viszont az, hogy a magyar profi futball (MLSZ, NB I., NB II. és a válogatott) nem létezne, ha kivennénk a képletből a magyar államot és az ő pénztárcáját. Márpedig a modernkori futball elképesztően sikeres és komoly üzleti vállalkozás, mely mindenféleképpen önfenntartó. Már itt elbukott a magyar válogatott a románokkal, a törökökkel, a hollandokkal szemben. A sportág működésének a potenciálját ebből lehet egyértelműen levezetni és a hibákat felfedezni. Fel kell tenni a kérdést – már régen fel kellett volna tenni –, hogy miért nem képes a magyar futballgépezet önmagát fenntartani, önmagától fejlődni-növekedni. Ameddig erre a kérdésre nem kapunk választ, addig teljesen fölösleges a válogatott játékosaiban keresni a hibát, hiszen nem ők tehetnek arról, hogy nincsenek egy szinten a hollandokkal. Nem ők tehetnek az állami milliárdokról, az új stadionokról, a magasztos tervekről. Gazdasági szempontból totális káosz uralkodik a magyar fociban, amelynek csúcspontja valószínűleg a felcsúti stadion lehet. Egy olyan városba építenek állami milliárdokból 3500 férőhelyes stadiont, ahol a helység össznépessége nem éri el ezt a számot, ahol nincsen olyan csapat, amelyik ki tudná használni, ahol a növekedési potenciál is egyenlő a nullával. Ez gazdasági öngyilkosság: egy projekt, amelyik képtelen lesz önmagát finanszírozni, ezért nagyon hamar el fog bukni. A kérdés az, hogy ha a legprofitorientáltabb szféra vállalkozásai nem finanszíroznak ilyen projektet, akkor az államnak mi szüksége van erre.

Márpedig számtalan ilyen megmagyarázhatatlan projekt fut a magyar fociban, miközben a napokban Deutsch Tamás akadt ki azon, hogy ők minden segítséget megadtak és a világ minden forrását rendelkezésre bocsátották, hogy végre legyen foci. A baj az, hogy a forráselosztás első blikkre is totális kudarc. Mondhatnám, hiába akarok saját házat felépíteni tégláról téglára, ha a téglákat a szomszéd telkére helyezem le a sajátomé helyett. Alapvető problémákkal kell szembesülnünk, amikor a magyar futballtársadalmat és -rendszert vizsgáljuk. A rendszer beragadt 30-40 évvel ezelőtt, és semmilyen változás nem történt. Talán ennek az oka a „mindig újrakezdjük” mentalitás. Elment Egervári, vége még egy selejtezőnek. Majd megint jön egy szövetségi kapitány, megint beadják a népnek, hogy majd akkor most, és mindenki elhiszi. A baj ott leledzik, hogy a játékosok ugyanazok lesznek legközelebb is. Semmilyen változás nem fog történni, hiszen a magyar focit alapjaiban kellene a feje tetejére állítani.

Nemcsak a jó játékosok hiányoznak a magyar fociból, hanem a magyar szakemberek is, akik képesek lennének külföldön is megállni a helyüket. Helyette idehaza letesznek egy vizsgát, a tévében okoskodnak egy sort, miközben az igazi futball világában a kutyának sem kellenek. Hiába építünk akadémiákat, hiába kezdte el felfedezni magának Magyarország is az utánpótlás fontosságát, hogyha első lépésként stadionokat és infrastruktúrát építünk ahelyett, hogy 4-5 év alatt kinevelnénk egy új edzői generációt, amely nyugat-európai képzést kapna, modern és profi felfogásban dolgozna, és valóban képes lenne profi futballistákat kinevelni. Mert amíg ez nem valósul meg, addig ugyanaz történik, mintha Ferrarit adnánk egy olyan embernek, aki egész életében 20 éves Suzukit vezetett.

Azt gondolom, ez az elv nagyon hasonlít a gazdasági folyamatokra, hiszen ha például adok egy adminisztrátornak 100 millió forintot azért, hogy holnaptól sikeres földműves legyen az Alföldön, mi lesz a vége? Megduplázza a pénzt? Szerintem mindent el fog veszíteni, mert nem rendelkezik a megfelelő tudással. Ezek után hiába adok neki 200 millió forintot. Valami változni fog? Nem. Ugyanez az állam és a magyar foci szereposztása: hiába pumpálja az állam a pénzt, ha a megfelelő hozzáértés és felkészültség hiányzik.

A magyar fociba állami milliárdok özönlöttek az elmúlt években, hogy végre senki ne mondhassa, hogy a rossz pályák miatt nincsen foci. A probléma az, hogy adott egy keretösszeg a foci fejlesztésére. Magyarország híres-hírhedt arról, hogy mindenki az eredménykényszer-rendszert éli, élteti, építi. Amikor elmegyünk utánpótlásmeccsekre, ott sem az a tehetség, aki jól kezel labdát, hanem az a falábú gyerek, aki kétszer megbotlott a labdában, de lőtt két gólt, és azzal nyertek. Teljesen felesleges az utánpótlásban mérni az eredményességet, és emiatt hanyagolni a valódi fejlesztést-képzést. Utánpótlásban is mindenki győzni akar, ezért elsődleges szempont a fizikum. Azok játszanak jól és eredményesen, akik fizikailag erősebbek-fejlettebbek, miközben háttérbe szorulnak az esetenként technikásabb-ügyesebb ifjak, akik nem elég nagyok, nem elég erősek. Magyarul már az utánpótlás legalsó szintjén hibádzik a koncepció, hiszen az az azonnali eredményt helyezi előtérbe a hosszú távú siker helyett.

Ez a sikerkényszer pedig egyre csak fokozódik, ami miatt nem az alapokat tanulja meg a focista, hanem azt, hogy milyen trükkel tud egyből két lépcsőt ugorva magyar szinten erős lenni, ezáltal eredményes. Ez a folyamat történik 18-19 éves korig. Utána van egy 4 éves homály. A 19–24 év közötti játékosokat valamiért nem igazán játszatják komoly mérkőzéseken, és amíg külföldön tehetségnek – felnőtt szinten – a 17–21 év közötti játékos számít, addig nálunk a 24-25 éves játékos még a tehetség kategóriába esik. Ennek oka az eredménykényszer, illetve a koncepció teljes hiánya a klubcsapatokban és a válogatottban egyaránt. Nyilvánvaló, hogy a legnagyobb rizikó egy kiélezett meccsen mindig a rutin hiánya. Rutinnal pedig egy 17-21 éves újonc titán nem igazán rendelkezhet. Ördögi kör, hiszen a rutint éppen azzal szerezné meg, ha beállhatna, és zöldfülűként játszhatna. De ebben mindig ott a rizikófaktor, hogy hibázik, és így miatta megy el a meccs. Nincsen eredmény, jönnek az edzőelbocsátások. A magyar edzők bármilyen szinten a 24 év feletti játékosokban bíznak, akik koruknál fogva érettebbek, megfontoltabbak és tökéletesen alkalmasak megfelelő képzettség hiányában is NB I-es szinten játszani. A baj az, hogy emiatt nem fejlődik a bajnokság és a magyar foci színvonala. Külföldre pedig ez kevés. Külföldre ritkán hívnak 24 év feletti játékost egy gyengébb ligából egy topligába. A magyar válogatottnak pedig pont arra lenne szüksége, hogy legalább egy 40 fős keret európai topligában játsszon rendszeresen. Viszont akiket a topligák hívnának koruknál fogva (17-21 évesek), azokat meg nem hívják, mert nem tudják megmutatni magukat egész 23-25 éves korukig, mert az edző nem teszi be őket a csapatba. Ha megnézzük, akkor minden topválogatottba, ahol azért van elvárás az eredményt illetően, betesznek folyamatosan 17–21 év között fiatalokat, beépítik őket, és lehetőséget adnak a bizonyításra. Ott van például Jetro Williams, aki 17 évesen Európa-bajnokságon játszott a holland válogatottban. Magyarország magyar mentalitásával, ha egy 17 éves srácot (például ott van Kenneth Otigba,18 éves) betennének akár egy Andorra elleni meccsre, akkor mindenki felkapná a fejét, és egyetlen hiba esetén őt kiáltaná ki bűnbaknak, s ezzel évekre elvennék az önbizalmát. Magyarország olyan, mint a Real Madrid volt a 2000-es években: komoly eredménykényszer van, fejlődésre lehetőség nincs, kész játékosok kellenek. Viszont a különbség a merítési lehetőség: a Real a teljes piacból meríthetett játékost, viszont Magyarországnak van egy minimálisan rendelkezésre álló embermennyisége, akik pontosan az imént említett okok miatt képtelenek olyan szintet elérni, amelyik versenyképes lehetne nemzetközi szinten.

Ezen az eredménykényszeren az állam sem segít, enyhít, amikor stadionokat épít, hiszen amikor egy csapat új stadiont kap, akkor a szurkoló/adófizető jogosan várhatja el, hogy dolgozzanak meg a fiúk pénzükért. Ez nyomás alá helyezi a csapatot, az edzőt, az elnököt, a játékost. Így pedig esélytelen kipróbálni a fiatalokat és esélyt adni nekik, akik a jövő reménysugarai, akikből gazdasági alapon komoly pénzeket lehetne leakasztani egy esetleges külföldi szerződés esetén. Kérdés az, hogy a magyar futballközeg mikor látja be, hogy a fejlődés feltétele az, hogy a magyar bajnokságot (és akár a válogatottat is) telítsék a 17–21 év közötti játékosokkal, akik megfelelő mennyiségű lehetőséggel képesek lehetnének tehetségüknek megfelelő pályát befutni. Ez nagyon komoly különbség a holland és magyar foci között, aminek a végeredménye a felnőtt válogatott keret közötti értékkülönbség. De ez a differencia nem ott kezdődik/kezdődött. A hollandok és a holland klubok a gazdasági sikeresség és önfenntartás érdekében az utánpótlásra helyezik a hangsúlyt, és exportjátékosok tömkelegét állítják elő, akikből jó pénzt szerezve újrakezdik a folyamatot, miközben az eladott játékosok megfelelő utánpótlás-képzési rendszerük miatt képesek szintet lépni, és topligák topcsapatainak meghatározó játékosaivá válni, amiből következik a válogatottuk sikeressége.

Most mondhatjuk, hogy a Vanczák, a Dzsudzsák meg a Gyömbér mekkora egy... De tényleg az ő hibájuk az önbeteljesítő jóslatként létező magyar valóság? Ebben a gyenge magyar válogatottban hogyan lehetséges, hogy egyetlen tizenéves játékost nem találunk, még a bő keretben sem? Helyette a tehetséges tizenéves játékos pályája a következő: bekkelje ki a következő éveket 22-23 éves koráig, utána bekerül a válogatottba, ahol ő lesz a legfiatalabb, stabil játékra képtelen, miközben olyanok ellen kell játszania, akik vele egyidősek, de már Bajnokok Ligáját nyertek, és világsztárok. Már itt megtorpan és megijed a feladat előtt, hogy mekkora istenek ezek a játékosok. Holott nincsen másról szó (a megfelelő utánpótlásképzésen felül), hogy senki nem került volna BL-győztes csapatba légiósként, ha saját hazájában sem klubcsapat, sem pedig válogatott szinten nem kap lehetőséget még tizenévesként.

Nálunk más a helyzet. Adott egy 28-32 éves magyar rutinos játékos, és a posztján egy ifjú titán. A mindenkori kapitány 10-ből 10-szer a rutinosat válogatja be, mert rajta kevesebb a kockázat, és adott pillanatban képes ellátni a feladatát. Vagy nem, lásd: 8:1. A fiatal pedig az évek múlásával hazai szinten rutinos játékossá válik, átveszi a másik helyét a csapatban, és pontosan ugyanaz a folyamat kezdődik elölről. Tegyük fel a kérdést gazdasági szemmel is: ha a vállalkozásod (válogatott) biztosan veszteséget termel az adott évben, akkor melyik utat választod? A biztosat, a megszokottat, amivel garantálod, hogy a következő évben is ugyanolyan veszteséges leszel, vagy pedig új utakat, stratégiát próbálsz ki, amiben megvan az esély az előrelépésre (és persze a bukásra is, ami a másik verzióban alap). Mindezek mellett elismerem, hogy nem feltétlenül a válogatottnak kellene az óvoda szerepét eljátszania. Ezt a szerepet első körben a magyar bajnokság minden csapatának be kellene töltenie, és akkor talán lenne esély valami másra.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr775568452

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A Magyar Futball Bukása 2013.10.16. 07:36:23

A vezérkar tájékoztatja Orbán Viktort a holland-magyar vb-selejtezőről. A mozgóképet nagy méretben és hangerővel méltóztassék megtekinteni.        

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.10.15. 11:39:05

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jogalany 2013.10.16. 01:26:12

A cikk sok igazságot is tartalmaz, egy biztos a stadionokkal a kormány öngólt fog lőni.
Ahogy olvastam az orvosi kar minőségének romlása jutott eszembe. Voltak és most is vannak jó orvosaink, szinte egy sem dolgozott külföldön, mégis jók, mint ahogy Puskás sem kint lett jó focista.
Aztán elhatalmasodott az anyagiasság, a pénz hajhászás, már nem a szakma, nem a beteg számít, hanem csakis a pénz.
A fociban is nem a foci, nem a sport, hanem a sok pénz számít, ezért mennek már a fiatalok oda (orvosi egyetemre, vagy focistának). A hozzá állás más. Puskás még azért focizott, mert szeretett, a maiak, a 40 évesek is már csakis a pénzért.
Aztán ott van a focistáknál nagyobb létszámú háttér akiknek a lenyúlási lehetőségeik sokkal nagyobbak, így aztán a pénz nagy része már nem a focistáké, hanem mint a szultán hét aranya egy re fogyott mire odaért céljához, itt a milliárdok egy része is elpárolog. Befolyásuk meg nagy, lásd a debreceni focista esete, aki 26 milliós mercedesével elgázolt egy 3 gyermekes biciklista férfit, aki sztem majdnem szabályosan közlekedett és két múlva!!!!!!! a bíróság felmentette!!!!!!
Pedig ki volt világítva a kerékpár, de ráfogták, hogy ivott, a focistát meg nem is szondázták meg!
Az igazságszolgáltatás sebessége ha focistáról van szó, megszázszorozódik.
Tavaly 15 milliárdot adott az állam a focisták jövedelmére kiegészítésként, eredmény románok elleni csúfos vereség és most a röhejessé tevő 8:1. De nem ez a klényeg, hanem még a hülye is látta, hogy szar az összjáték, nincs technikai tudásuk elgendő és nem is akarnak játszani, minek is, ha a pénz ANÉLKÜL IS MEGVAN.
Az angol lordkancelárt Amsterdamból írányították, elküldték az utasítást, az érte járó pénzzel együtt. Az eredmény vontatott és kevés volt. Jelentősen megváltozott a helyzet mikortól csak utólag fizettek. Nálunk is az orvosok java része előre kéri a pénzét, elvégre ha a műtét sikeres is, de a beteg meghal (mert a tudásuk kevés)nem jutnak pénzükhőz.

szuperkrumpli 2013.10.16. 01:51:56

Az az igazság, hogy a labdarúgásunk tökéletes tükörképe a magyar politikai elitnek akik az országot irányítják 20-25 éve! A mutyi, pénz harácsolás és a korrupció párosítva a dilettanizmussal mindig előbbre való ellenben az értelmes hosszú távú céloknál! 10-15 éve ugyanazok az arcok röhögnek vissza!

zorki 2013.10.16. 01:54:43

Máshol is írtam:
Sokan, szakemberek, politikusok és szurkolók sokfélét nyilatkoznak.

Kevés szó esik arról, hogy egy jó nagy rakás fogadási csalással kapcsolatos büntetőügy van folyamatban, melyek a magyar labdarúgást érintik.

Kevés szó esik arról, hogy a feljutásra áhítozó csapatok vagy a kieséstől megriadó klubok pontokat vásárolnak. Hogy a magyar labdarúgásban adás-vétel tárgyát képezhetik a mérkőzések eredményei.

Kevés szó esik arról, hogy gyakran csapatok "specializálódtak" arra, hogy a fogadási ügyekből, illetve pont "árusításból" tartsák el magukat. És ezeknek az ügyleteknek nem csak a játékosok voltak részesei.

Kevés szó esik arról, hogy gyakran edzők és a hozzájuk kapcsolható játékosok köre ügyletelt átigazolásokhoz köthető pénzekkel.

Kevés szó esik arról, hogy a magyar labdarúgás sajátja az is, hogy klubok sora hónapokig nem fizet a játékosainak, de tovább szerepelhet a bajnokságban.

Kevés szó esik arról az utánpótlásban máig is előforduló gyakorlatról, hogy a tehetős apukák sokszor beleszólhattak a szakmai dolgokba. (Ez valamit változott az akadémiák megalakításával.)

Kevés szó esik róla, hogy az utánpótlásban is feketén üzletelnek játékosokkal.

No és még egy sor hasonló dologról kevés szó esik.

Amíg ezektől a jelenségekről nem beszélnek nyiltan, amíg nem tisztítják meg a focit, addig kár beleölni pénzt. Addig hiába fejlesztik az infrastruktúrát. Előrelépés nem lesz!

Lehet szidni azokat akik pont most válogatottak, de nem velük kellene kezdeni.
A fenti jelenségeket kellene pellengérre tűzni, és azokat kellene ezekről kérdezni, akik ezek ellenére is állami pénzt költenek a focira!

zorki 2013.10.16. 01:54:43

Máshol is írtam:
Sokan, szakemberek, politikusok és szurkolók sokfélét nyilatkoznak.

Kevés szó esik arról, hogy egy jó nagy rakás fogadási csalással kapcsolatos büntetőügy van folyamatban, melyek a magyar labdarúgást érintik.

Kevés szó esik arról, hogy a feljutásra áhítozó csapatok vagy a kieséstől megriadó klubok pontokat vásárolnak. Hogy a magyar labdarúgásban adás-vétel tárgyát képezhetik a mérkőzések eredményei.

Kevés szó esik arról, hogy gyakran csapatok "specializálódtak" arra, hogy a fogadási ügyekből, illetve pont "árusításból" tartsák el magukat. És ezeknek az ügyleteknek nem csak a játékosok voltak részesei.

Kevés szó esik arról, hogy gyakran edzők és a hozzájuk kapcsolható játékosok köre ügyletelt átigazolásokhoz köthető pénzekkel.

Kevés szó esik arról, hogy a magyar labdarúgás sajátja az is, hogy klubok sora hónapokig nem fizet a játékosainak, de tovább szerepelhet a bajnokságban.

Kevés szó esik arról az utánpótlásban máig is előforduló gyakorlatról, hogy a tehetős apukák sokszor beleszólhattak a szakmai dolgokba. (Ez valamit változott az akadémiák megalakításával.)

Kevés szó esik róla, hogy az utánpótlásban is feketén üzletelnek játékosokkal.

No és még egy sor hasonló dologról kevés szó esik.

Amíg ezektől a jelenségekről nem beszélnek nyiltan, amíg nem tisztítják meg a focit, addig kár beleölni pénzt. Addig hiába fejlesztik az infrastruktúrát. Előrelépés nem lesz!

Lehet szidni azokat akik pont most válogatottak, de nem velük kellene kezdeni.
A fenti jelenségeket kellene pellengérre tűzni, és azokat kellene ezekről kérdezni, akik ezek ellenére is állami pénzt költenek a focira!

2llkedő 2013.10.16. 06:02:35

A narancsosok jobban teljesítenek.

Utánpótlás válogatottjaink is vannak, akik ténylegesen alkalmasak a nagy válogatott pótlására, mivel mindhárom csapat kikapott, kettő csapat négy-négy gólt kapva.

buddha 2013.10.16. 06:19:23

rendszerben kell focizni,az U10-től a felnőtt válogatottig...
minden korosztálynak ugyan azt kell játszania,Ferenczi Attila kb 10éve erről beszél.
a fidesznek pedig jó alkalom,hogy összezárjon és Csényi Sunyi bácsira okádjon közösen

v-olga 2013.10.16. 06:40:27

Amíg sportolóknak hiszik magukat a profi futballisták addig nem lesz rend. Már gyerekkorban tudatosítani kellene, hogy ők szórakoztató ipari alkalmazottak lesznek. Mint a cirkuszban a légtornász, műlovarnő.

Csak a cirkuszban van tétje a dolognak mert ha nem tetszik, amit csinál egyfelől felkopik az álla (nincs félművelt hobbizsonglőr miniszterelnök) másfelől ha rosszul dolgozik (nem tanulta meg rendesen a szakmáját) leesik és meghal.

2llkedő 2013.10.16. 07:07:37

@buddha: "rendszerben kell focizni,"

Rendszerben menekülnek a labda elöl. Mert ha a labda közelébe kerülnek, akkor nagy esélye van annak, hogy sérülést szenvednek, ha pedig megsérülnek, akkor odakint nem fognak bejutni a csapatba, a kispadért pedig nem kapnak pénzt.

Amadeus62 2013.10.16. 07:16:05

Mi a fasznak épülnek stadionok??!! Mire elkészül teljesen az összes szájbabaszott kurva stadion, addigra ezek a guzmics, devecseri félék rég nem lesznek aktívak.
Ezeknek kell stadion?!, de mi a fasznak?! Vagy majd gondolják, hogy a kövi generáció jobb lesz? A kurva anyját a stadionépítő diktátornak meg az agymosott hívőinek!

froton 2013.10.16. 07:45:44

Szerintem Besenyő Pista bácsitól tanulták a szakmát.....

www.youtube.com/watch?v=8wUE58SY12Q

belekotty 2013.10.16. 07:46:53

@jogalany: "Az angol lordkancelárt Amsterdamból írányították, elküldték az utasítást, az érte járó pénzzel együtt. "
- Ez egy igen kreatív zsidózás volt.

belekotty 2013.10.16. 07:52:36

Mit várunk, amikor köztudott, hogy azok a gyerekek kapnak játék lehetőséget a csapatokban, ahol a papa tömi az edzőt pénzzel? Ezt olyan szülők mondják, akiknek gyerekeit külföldi csapatok figyelik. A gazdag apuka aki odavan a fociért és Ronaldónak álmodja a gyerekét, tömi a középcsapat alulfizetett utánpótlás edzőjét, hogy a gyerek beállhasson bénázni.
Mindenki tisztában van ezzel a magyar rendszerrel.
NB II-ben egy 17-18 éves gyerek egy meccsre beállásának tarifája 50 ezer forint. Ez köztudott.
Mi a francot akarunk akkor a magyar focitól?

notib 2013.10.16. 08:21:16

Szarvas-marha-Norbert:

ekkora ökörséget, hogy az épülő stadionok még mélyebbre lökik a magyar focit, csak Te tudsz írni !

Jártál már mostanában egyszer is stadionok közelében, láttad, hogy milyen állapotban vannak ???

Nem kell messzire menned, elég, ha Ausztriába mész (hol vannak még Ők is Németországtól, vagy Hollandiától), hogy meglásd, hogy milyen körülmények közt készülnek az ottani labdarúgók, a gyermekek és ifik is !!!

Ha előbbre akarunk lépni, akkor nekünk is hasonló körülményeket kell teremteni, enélkül nem megy !!!

A stadionok nem a mai, hanem a jövő focistáinak épülnek, Te nagyeszű !!!

Te ugyanolyan agyatlan vagy, mint a politikusaink (mindegyik oldal !!!) akik mag vannak botránkozva a focisták teljesítményén, miért gondolják, hogy Ők jobb teljesítményt nyújtanak ???

Az ország mai állapota legalább 1:8 !!!

Mit keres például az MTK élén, az idióta, sötét, vadbarom Deutsch Tomika ???

2llkedő 2013.10.16. 08:33:15

@notib: "Jártál már mostanában egyszer is stadionok közelében, láttad, hogy milyen állapotban vannak ???"

Nem mindegy, hogy a fradi "B" közép vadiúj stadiont ver szét, vagy egy lepukkantat? A stadion nem a facistákért van, hanem a nézőkért, akik viszont nincsenek.

tintamin 2013.10.16. 08:36:32

Az megvan, hogy bármelyik másik sportban külföldi edzőket hívnak, külföldi rendszerek szerint próbálják meg (sikeresen!) felépíteni az utánpótlásnevelés rendszerét, mert belátták, hogy nem szégyen a jobbaktól tanulni, csak a fociban megy a belterjesség, korrupció, "magyarvirtus", ellenségkeresés?....

Egyébként, ha azok a milliárdok, amik most stadionokra mentek el, kizárólag a komoly szakmai alapokon újraépített utánpótlásnevelésbe ömlöttek volna, már előrébb járnánk. Sokkal.

A focink pont olyan, mint a politikusaink (akiket mi választottunk magunknak..). Agyatlan, erőltetett, felesleges.
Az ország, amelyik "békemenetet" szervez totálisan menthetetlen.

2llkedő 2013.10.16. 08:45:58

@notib: "Mit keres például az MTK élén, az idióta, sötét, vadbarom Deutsch Tomika ???"

Sokat...

nu pagagyí 2013.10.16. 08:50:00

A magyar foci ugyanazzal a problémával küzd, mint maga az ország. Amíg a körülmények nem változnak nálunk sok pénzből is csak ugyanolyan teljesítményre képes (csapnivaló) válogatott hozható össze, mint kevésből.

A probléma a teljesítmény-szemlélet totális hiánya. Oka az, hogy nem valódi befektetők, szponzorok finanszírozzák a labdarúgást, hanem olyan szereplők, akik nem a saját pénzüket költik, így nem is követelnek jó gazdaként teljesítményt. A magyar foci bevételei kikényszerített összegekből állnak (állami cégek szponzorációi, mutyilehetőségért reklámozók), a klubvezetés és tulajdonos pedig leginkább a garantált bevételek lenyúlásában érdekelt, vagy tipmixen keresi a szerencséjét. A minőség mércéjeként felfogható jegybevételt kár is számolni, bambira sem elég. A közeg tehát nem teljesítményre, minőségi focira sarkal, csak a folyamatos működés fenntartása a lényeg, hogy mindenki elvegetáljon.

Csak akkor lesz változás, ha valódi tulajdonosok jelennek meg. Ha az állam segíteni akar, a reklámozást, szponzorációt bizza a piacra, ne pofázzon bele. Ha támogat, csak teljesítmény alapon tegye egyértelmű és nyilvános szabályok alapján. Az állam kluboknak ne építsen stadiont, csak olyat, amelyik egy nagyobb helység összes csapatának rendelkezésére áll és olyan gyakorló pályákat, amelyeket a tömegsport, iskolai bajnokságok is igénybe vehetnek. Az állam által épített pályák tulajdonjoga az államé maradjon, működési költségei szintén.

Az akdémiák éljenek meg abból, hogy minőségi focistákat nevelnek, olyanokat akik a külföldi gazdag bajnokságokban is megállják a helyüket. Az itt nevelődő játékos motivációja ez legyen. A magyar bajnokság elsősorban az akadémiákról kikerülőknek nyújtson játéklehetőséget leginkább kölcsönben, amíg az akadémia nem tudja eladni külföldre. Persze, ha van gazdag tulajdonosa egy klubnak, akinek komolyabb céljai is vannak az majd megveszi jó pénzért a tehetségesebbeket, a külföldiek mellé. Az akadémiák különböző szinten játszó csapatai lehetőleg egységes, de taktikailag variálható stílusban játszanak, olyasmiben, mint az MTK rövid passzra épülő játéka, ami teret nyújt az egyéni képességeknek is, ugyanakkor könnyen pótolható egy kieső játékos. Az MTK már évek óta bizonyítja, hogy hiába adják el kétévente a teljes garnitúrát, a helyükre lépők semmivel nem játszák rosszabbul ugyanazt a játékot.

Exxit 2013.10.16. 09:00:47

Közel 10 millióan vagyunk ebben az országban, és mindenki ért a focihoz, kivéve azokat akik csinálják!!

Egyet értek a cikk lényegével!

Kifele mindenféle állami támogatással a PROFI labdarúgásból! Ide értem az önkormányzati tulajdonrészeket is!

Attól senki nem fog jobban focizni, hogy csilli vili stadionban játszik!

Viszont amikor leszólnak az országos pártirodáról, hogy ezt az edzőt kellene alkalmazni akkor azt alkalmazzák.Meg ezt a játékost kellene betenni a kezdőbe...
Edzőkirúgások? Könyörgöm ugyan az a 20 edző forog körbe. Mit várunk?

Amikor 6 éve a fiam első osztályba készült, mondták az iskolába, hogy 3 féle osztályt indítanak. Egy kéttannyelvű angol osztályt, egy speciális Matematika, és egy foci osztályt. Na ez utóbbi nem indult el. Azon oknál fogva, hogy egy darab jelentkező nem volt!! Ez azért beszédes.

Tüntess az orbáni diktatúra és simli ellen! 2013.10.16. 09:20:39

Birkamenet, szellentő honvédők riadóóó!

Hívjátok be a lengyel , román, ukrán azeri, eszkimó fizetett bégetőket, meg kell védeni a Devecseri nevű személyt. Ő jobban teljesített, legalább akciógólt szerzett.
A Szalai "öszödi beszéde" nem hiszem hogy Orbánig eljutott.

Aztán lehet október szent ünnepén is arcoskodni, EU-t anyázni, provokálni. ( A tv székházat ne, azt most hagyni kell! )
Magyarországra jöhet minden Interpolos kőrözött, mert úgysem adjuk ki.
Ez az igazi nemzeti simli!

Brukk 2013.10.16. 09:23:58

Ott bukik meg ez a fajta számtan, hogyha kizárólag a válogatottak összértékét nézzük, akkor a fehéroroszoknak kb. ugyanígy 8-10 góllal kellett volna kikapni a spanyoloktól, akiket alig bírtak megverni. Vagy az észteknek a hollandoktól, akik egy orbitális csalással hozták ellenük ikszre a meccset.
Másrészt lehet azt mondani, hogy ne legyen infrastruktúra fejlesztés. Csak akkor meg az a paradox helyzet áll elő, hogy még mindig a pályán lesz a legkisebb különbség, mert egyébként nem 8-szoros, hanem 50-100-szoros.

high up! 2013.10.16. 09:47:39

@notib: "elég, ha Ausztriába mész (hol vannak még Ők is Németországtól, vagy Hollandiától), hogy meglásd, hogy milyen körülmények közt készülnek az ottani labdarúgók, a gyermekek és ifik is !!!"

Ja, csak hogy a Praterben aztán nem a Mezeyk, Egervárik meg a maguk belterjes vérfertőző MLSZ-maffiája edzi a focistákat, mert akkor az osztrákokra is ott rohadna rá a Prater töküresen 2-3 év múlva!!!

high up! 2013.10.16. 09:49:36

@tintamin: "Egyébként, ha azok a milliárdok, amik most stadionokra mentek el, kizárólag a komoly szakmai alapokon újraépített utánpótlásnevelésbe ömlöttek volna, már előrébb járnánk."

Mindig is öntik az utánpótlásba, csak hát egy félázsia tudású MLSZ-szel és magyar edzőkarral sose lehet eljutnu Európába.

high up! 2013.10.16. 09:52:21

Summa summarum, a 8:1 a magyar Nemzeti Oligarcha veresége volt teljes egészében.
Azé a Nemzeti Oligarcháé, amelyik mindent lenyúlt magának az elmúlt években a politikai fronton, gazdasági fronton, földben, tarfikban, sport irányításban. Na meg Európa hülyének nézésében.

A MAGYAR NEMZETI OLIGARCHÁNÁL MINDENKI JOBBAN TELJESÍT!

csababácsi 2013.10.16. 09:58:22

@jogalany: A fociban is nem a foci, nem a sport, hanem a sok pénz számít, ezért mennek már a fiatalok oda (orvosi egyetemre, vagy focistának).
Már az összehasonlítás is nevetséges. Ahhoz, hogy valaki orvosi egyetemre menjen ész is kell, nem is kevés. A lányom 2.éves hallgató.18 hónapja folyamatosan tanul- értsd szó szerint megállás nélkül, és nem azért, mert lassú felfogású.A pénzt meg fogja érdemelni, akárhol is fogja megkeresni, de biztos, hogy menő orvosként egész életében nem fog annyit keresni, mint néhány magyar szarházi focista 1-2 év alatt.
Ha sajnálod a pénzt az orvostól, miért nem lettél az?
Ha minőségi ellátást akarsz fizesd meg Te is!

Pan Modry 2013.10.16. 10:01:05

Az allami penz ontese a fociban, valojaban inkabb a problema egyik oka.

CICMÓK 2013.10.16. 10:13:32

A jól működő profi csapatnál a gazdasági környezet is profi módon működik. Nincs felesleges ember, eszköz, nincs pénzszórás, mindenki értéket és profitot akar termelni, mert az az érdeke.
Nálunk: Sok a fociból élő, magát hozzáértőnek valló, de semmihez nem értő, másból megélni nem tudó, akárki. ők nem értéket és profitot akarnak termelni, hanem egyetlen céljuk van, a saját lehető legjobb megélhetésének a biztosítása.

Kalmár 2013.10.16. 10:13:46

"Állami pénz öntése a fociba"

A baj ezzel a hazugsággal van!
Semmi köze a sportlétesítmények fejlesztéséhez(nem csak stadionok) a válogatotthoz!
A válogatott és az NBI használja a legkevesebbet ezeket.
Tele van fiatalokkal, amatőr sportolókkal, futókkal, kispályás focistákkal stb.

Ez egy generáció egészségén javíthat! Az pedig megéri.

OSTOBA, HAZUG, POLITIKAI MOCSKOLÓDÁS A KÉT DOLGOT ÖSSZEMOSNI!

Értem én, hogy a foci eredményeken kívűl semmibe nem tudtok hitelesen kapaszkodni.
Bukott balliberók, ez sem segít rajtatok!

Pan Modry 2013.10.16. 10:22:44

@Kalmár:
a kispalyas focistaknak es a fiataloknak minek kellenek sokezer fos stadionok?

Foleg, a felcsutiaknak minek egy 3 ezre stadion?

Wagem 2013.10.16. 10:30:58

@Bayer birkamenet Zsolt élősködő here, te takarodj!:
nem unod még ezt a tv, székházazást te ótvaros barom../by.Baer Zsolt../
Mindenki tudja,hogy azt ti,és a vezéretek az öszödi rém gyújtotta fel provokációs célból.
Most a fociról írj ha tudsz valamit te azeri.
Nem fox tudni,mert a pofádra ráragadt az Orbánozás.

Szarvas Norbert 2013.10.16. 10:31:53

@Kalmár:

Mutasd már el nekem, hogy hol engednek/engedtek be a fradi-újpest-debreceni vagy bármelyik profi klub stadionjába bárkit tömegsportolni akkor amikor üresen áll és nincsen megrendezve semmilyen edzés/program vagy bármi?

A generáció egészségén nem az fog javítani, hogy x milliárdból építenek 1 stadiont, amire a felnőtt játékosokat meg az ifiket engedik fel. Egy generáció egészségén az segíteni ha abból a pénzből építenének 100-200-300 grund pályát, ahova bárki lemehet focizni. A valóság viszont pont ennek az ellenkezője. A grund és ingyen foci amatőr szinten kihalóban van helyette mindenféle EU és állami támogatás mellett felépítenek 1M műfüves pályát, amiért fizetni kell. Fizetni meg nem tud mindenki, ráadásul az kivitelezhetetlen ebben a rendszerben, amit az én gyerekkoromban csináltunk, hogy lementünk 4-5 órára focizni...

Leonard Zelig 2013.10.16. 10:35:31

@félázsiai 2llkedő: "Mit keres például az MTK élén, az idióta, sötét, vadbarom Deutsch Tomika ???"

Pinát.

Pan Modry 2013.10.16. 10:42:28

@Szarvas Norbert:
egyetertek, csak a csuti stadionra szant penzbol lehetne tobbszaz mufuves, vilagitassal rendelkezo palyat epiteni.

én már a fény gyermeke vagyok 2013.10.16. 11:19:01

A fiúk tegnap csattanós választ adtak a magyar focit temetőknek. Remélem sokan látták, és nem a svéd-német meccset nézték.

NoNight · http://anothernonight.blog.hu/ 2013.10.16. 11:23:05

A cikkben van egy ténybeli tévedés... akármennyi lófasz falunak is adtak már városi címet az utóbbi időkben (nemcsak a figyuszék, hanem az összes többi kormány is), azért odáig még nem süllyedtek, hogy Felcsútnak is.

Erről viszont most eszembe jutott Stadler József és Akasztó... tehát hogy valaki már próbálkozott ilyesmivel, de vannak, akik semmiből sem tanulnak...

eqlessootista 2013.10.16. 11:33:37

Profi focit, vállakozásban, és adót fizessenek!
Méghogy adóból pénzt kapnak!
(más is ezt írja, de nem elegen írjuk...)
A foci is szórakoztató ipar. Mi is az, hogy iparűzési adó?
Önfenntartó focit és kész. Az államnak semmi keresnivalója
a sportban.
(gondolom, sokan ismerik a német fussball-t, ott mennyi közpénzt is ölnek bele?)
Egyáltalán, minek is nekünk ekkora, mindenbe belszóló állam? (a központi okosság még soha nem vezetett jóra hosszú, távon)

_most_ 2013.10.16. 11:39:00

Orbán megmutatta mennyire ért a focihoz is, körülbelül annyira mint az ország vezetéséhez :D

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.10.16. 11:42:56

Van valakinek pontos statisztikája arról, hogy mennyi állami pénz megy a felnőtt focistákra és mennyi az utánpótlásra? Mert úgy érzem, az arányok nagyon rosszak. Talán a felnőttek támogatását le kellene nullázni és az utánpótlásét felemelni a felnőttcsapatok támogatásának mai szintjére, rendbetenni az edzőképzést, szigorúan betartatni a törvényeket és a pénzügyi szabályokat, akkor talán lesz valami a magyar fociból 10 év múlva.

Lencsés István 2013.10.16. 11:43:38

A magyar labdarúgásban ( mert a becézgetés nem ide való ) pénzzel nincs gond , mással vannak gondok . " .... A holland-magyar 8:1 nem más, mint gazdasági realitás. Az állami milliárdokból épülő stadionok pedig még mélyebb gödörbe lökik a magyar focit. .... " . A holland - MAGYAR 8 - 1 az papírforma , és nem gazdasági kérdés . A stadionokat nem csak a labdarúgás miatt építik .

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.10.16. 11:48:35

@jogalany: A magyar focistákban és a magyar kórházakban dolgozó orvosokban az is közös, hogy a pénzük jelentős részét tisztességtelenül keresik (hálapénz, bunda, zsebbe fizetés, stb.)

Pan Modry 2013.10.16. 12:30:48

@Lencsés István:

Varom a stadionok fenntarthatosaganak gazdasagi tervezetet, kivaltkepp a csuti stadionet.

Lencsés István 2013.10.16. 13:49:08

@Pan Modry: Majd megkapod ha megtanulsz ékezeteket írni . Ilyen pedig nincs , hogy . : " csuti stadion .... " .
süti beállítások módosítása