Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

A halogatások kora

2013. július 09. - Szarvas Norbert

25_140410_518225_056565b078df06f90bdcb4828fc79573_ad468c_301.jpg"Furcsa paradoxont követnek: arról döntenek, hogy nem döntenek, a megoldásuk az,hogy nincs megoldás, hajthatatlanul sodródnak, szilárdan cseppfolyósak és a hatalom teljes birtokában tehetetlenek – mondta Winston Churchill a Chamberlain-kormányról 1930-ban. – A halogatás kora hamarosan véget ér. Helyébe a következmények kora lép” – szögezte le Churchill.

 

A történelemben az a jó, hogy ismétli önmagát. Újat nem lehet kitalálni, és ami változik, az csak a külcsín, életünk mézesmázos színezője, mint a technológia, a sport stb. Maga az ember képtelen arra, hogy ilyen rövid idő alatt (röpke 100 év) evolúciós mértékű változáson essen át alapvető ösztöneiben, döntéshozatalaiban. Igaz, hogy a felgyorsult világban az értékek folyamatosan változnak – azonban ha sokkal mélyebbre ásunk, egészen az ember döntéshozatalainak a miértjéig –, a válasz, amelyre lelünk mindig ugyanaz marad: a személyi érdekek kivétel nélkül felülírják a csoport érdekeit. Túlélési ösztönünk mondja ki a végső szót. Ez az ösztön felelős azokért a döntésekért, amelyeket az őseink hoztak, amikor életveszélybe kerültek, de ez az ösztön felelős azért is, amikor egyetlen döntéssel emberek tízezreinek árt valaki cserébe a személyes„túlélésért”. A 20–21. század ragadozója, amely veszélyt jelent ránk, a pénzben manifesztálódott. Ha nincs pénzed, meghalsz. Viszont ha uralod a pénzed, akkor jóllaksz. Tisztára, mint az őseink.

25_140410_518227_f7836de15e7c3dfe1513770d8dec8ec7_417674_301.jpg

Számos, az üzleti életben sikeres üzletember, mint például Mark Zuckerberg (Facebook) hangoztatja véleményét, miszerint az üzlet korántsem kiszámítható mechanizmus, hanem szorosan összefügg a művészettel (az üzlet művészete) és az emberi személyiséggel. Döntéseink meghozatalában képtelenek vagyunk objektívek maradni. Ezt az objektivitást egy emberitudat-mentes környezetben, a gépek világában találhatjuk csak meg, ahol szigorúan statisztikai alapon objektivizálódnak a dolgok. Igazságtalan vagy igazságos ez a világ?

 

Churchill fentebb idézett mondatai azt sugallják, mintha ez az úriember az elmúlt 80 évben a világ minden tárgyalásán jelen lett volna. Számtalan tanácskozásra – főleg ahol emberek millióinak életéről döntenek – jellemző mindaz, amit a fenti mondatával közölni akar.

Senki nem szeret felelősséget vállalni a tetteiért, a következményeket pedig elintézi egy „á, ez csak szükséges rossz” legyintéssel.  Olyan világgá fejlődtünk, ahol társadalmi érdem következmények nélkül élni, ahol a társadalmi és gazdasági vezetők túlélésük és hatalmuk átörökítését (saját magukba a különböző rendszereken keresztül) abban látják, hogy beszélnek is meg nem is, döntenek is meg nem is, van felelősségük, de még sincs, és a legvégén az egészet egy bocsánattal el lehet intézni.

Azonban a társadalom sosem működött ennyire beletörődően, és az üzleti világban, a szolgáltatási szektorban eljutunk addig a pontig (már nagyon közel van), amikor az emberek túlnyomó többsége elkezdi magát többre értékelni, és igényt tartanak a minőségre. A minőség pedig olyan téma, melyben minden szektorban kiélezett verseny folyik. De akkor mivel nyerhet egy vállalat a konkurenseivel szemben?

Richard Branson, a Virgin márkanév és cégbirodalom alapítója már régen rátalált az igazi üzletre: megtalálta az üzletemberséget, melynek révén olyan szimpatikus kisugárzást adott a minőségében rendkívül jó Virgin cégeinek, hogy azok a saját piacaikon is képesek nyerni.

25_140410_518231_d4dc5e9648bc5d4dda14399b0c9777d5_53ae7b_301.jpgPéldának okáért nézzünk egy megtörtént eseményt: RB Virgin Rail vonattársaságának egyik vonata 2007-ben súlyos balesetet szenvedett, melynek következtében kisodródott. RB rendelkezik üzletemberséggel, és hamar rájött, hogy a sikerekből vissza kell adni a társadalomnak. Számtalan jótékonysági kezdeményezésen felül elhatározta, hogy a Föld bioszféráját megmenti, és a környezeti terhelést csökkenti. Ez viccesen hathat annak a szájából, akinek több repülőtársasága és vonattársasága van.  De! Történetünkben nagyon lényegi elem, hogy RB a vonatait úgy terveztette meg, hogy azok a világ legbiztonságosabb vonatai legyenek: törhetetlenek, és baleset esetén legyen esély a túlélésre. Megtörtént tehát egy olyan baleset Angliában, amelyikben általában több tucat ember veszti életét. RB állhatatosságának köszönhetően azonban a több mint 100 utasból csak 25 került kórházba, és közülük is csak 11 embert tartottak bent. A szerelvények nem törtek össze, a sérülések a zuhanás következtében elkerülhetetlen fizikai erőkből eredtek.

A balesetet követően RB üzleti emberségéről tett tanúbizonyságot, amikor a helyszínre sietett, őszintén elnézést kért mindenkitől, és cége nevében vállalta a teljes felelősséget. Nem bújt ki a következmények alól.

Ez az üzleti szemlélet fog a jövőben egyre inkább felértékelődni, hiszen a verseny nagy, és a következmények felvállalása nélkül lehetetlen lesz léteznie egy vállalatnak, de egy kormánynak is. Ha pedig létezik, az biztosan társadalmi katasztrófához vezet.

Egyszer egy indiai hercegnő az édesapjától kapott gyűrűvel felkeresett egy hindu bölcset. Azt kérte tőle, hogy véssen a gyűrűbe egy olyan bölcsességet, amelyik a szomorú napokat vigasztalja, a nehéz helyzetekben bátorítja, a boldogság időszakában pedig óvatosságra inti.

A bölcs pár nap múlva visszaadta a gyűrűt. Egyetlen szót vésett bele: elmúlik.

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr585397774

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rive 2013.07.10. 15:30:51

Egyoldalúságával ez a poszt is csak halogatás.
Mondjuk ebben a minőségében önmaga tökéletes illusztrációja is egyben.
Azaz valahol - a szerző szándékával némileg ellentétesen - mégiscsak zseniális...

Teragigamega lélek 2013.07.10. 15:50:06

Állandó probléma, hogy mi, blogposztokat olvasók rákattintunk egy blogra, hogy lássuk, mi van... ha túl hosszú, akkor sokan bele se kezdenek. Ha rövid, akkor ritkán tud egyszerre tartalmas is lenni.
De ha nem a szájunk íze szerint íródik és főleg a végéről hiányzik valami csattanó, akkor vagy nem születnek kommentek, vagy pont olyan semmilyen kommentek lesznek, mint maga a poszt.

zobod 2013.07.10. 16:35:26

"Ez az üzleti szemlélet fog a jövőben egyre inkább felértékelődni" - ez is pont olyan wishful thinking, mint a fúziós reaktor ügye, ami az elmúlt húsz évben mindig csak pár évre volt az áttöréstől.

Szerintem nem ez a tendencia. Sokkal inkább az, hogy a politika egyre nagyobb szeletet kanyarít ki magának a korábban önszervező, többé-kevésbé piaci alapon koordinált szektorokból. Az államkötvények piacán mostanra gyakorlatilag a kamatszint semmit nem mond a fundamentális kockázatokról; a részvénypiacok a mennyiségi szemléletű monetáris politika függvényei. A hitelezésben szintén az állami akarat kezd dominánssá válni, a bankszektor szuverenitása mindenhol csökken. Az energetika mindig is összemosódott a politikával, de a politika befolyása egyre nagyobb. Ami meg ázsia nagy gazdaságait illeti, a nyugati mintájú piacgazdaság ott a belpiacokon sosem volt.

Köves D. Gábor 2013.07.10. 17:08:02

BULLSHIT

Ilyen marketing trágyát nem akarok többet olvasni: "RB rendelkezik üzletemberséggel, és hamar rájött, hogy a sikerekből vissza kell adni a társadalomnak. Számtalan jótékonysági kezdeményezésen felül elhatározta, hogy a Föld bioszféráját megmenti"

Ez alapján úgy képzelem, hogy a post szerzője valami végtelenül naív és kevéssé művelt idős hölgy lehet. Vagy esetleg hülyének nézi az olvasóit.

Szarvas Norbert 2013.07.10. 17:20:38

@Köves D. Gábor:

Olvasd el a Richard Branson Virgin Story életrajzi könyvet és sok mindent megértesz...

Ennek az embernek nincs szüksége arra, hogy tapló és érzéketlen legyen...

Amúgy a hölgy az férfi, mint ahogyan a cím alatt a szerző mellett is kitűnik!

s 2013.07.10. 17:28:10

Ha ezek, amiket leírtál megvalósulnának itt nálunk, Magyarországon 50 év múlva, azt mondanám, hogy megelőzted a korodat 50 évvel. Ha 100 év múlva valósulnának meg, akkor azt mondanám, hogy megelőzted a korodat 100 évvel. De mit mondanék akkor, ha soha nem valósulnának meg? Azt, hogy végtelen sok évvel előzted meg a korodat? Vagy inkább azt, hogy tévedtél? Amit a világon egy ember csinál, az kivételes eset. Stratégia akkor lesz, ha sokan megpróbálják, és sikerül is nekik.

bilolyogus 2013.07.10. 17:47:32

Mindenki olyan bölcseket ír, így én is:
"Az élet olyan, mint a vajas kenyér. Egyiket sem fogja a mágnes."

na4 2013.07.10. 17:54:18

A versenyt csak a legjobbak élik túl - de abból is csak 10%.

J.László 2013.07.10. 17:56:50

Mi ez a marketing szemét? Ki kellett volna írni a cím alá, hogy ez egy Richard Branson fizetett cikk.

Mária 2013.07.10. 18:22:08

"A balesetet követően RB üzleti emberségéről tett tanúbizonyságot, amikor a helyszínre sietett, őszintén elnézést kért mindenkitől, és cége nevében vállalta a teljes felelősséget. Nem bújt ki a következmények alól."

Úgy érted, jó volt a kríziskommunikációs forgatókönyve?

Vitatkoznék azzal is, hogy "ha nincs pénzed, meghalsz". Ez nem így van. Ha nincs pénzed, elveszed a másét, hogy életben maradj. Tudod, az életösztön.

Voltál már éhes?

Mária 2013.07.10. 18:25:44

@Teragigamega lélek:

"De ha nem a szájunk íze szerint íródik és főleg a végéről hiányzik valami csattanó, akkor vagy nem születnek kommentek, vagy pont olyan semmilyen kommentek lesznek, mint maga a poszt."

Ezért kell kiírni a poszt végére, hogy kommentezz, meg hogy oszd meg!

Csak vigyázni kell, mert ha véletlenül a PayPal gombot teszed ki a poszt végére, akkor az emberek adakozni kezdenek :)
süti beállítások módosítása