Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Egy ország, ahol mindenki színész

2013. április 12. - Szarvas Norbert

images-1_2.jpegVan egy ország Európában, ahol  az élet nem olyan, amilyennek látszik, ahol mindenki mást mond, mint amit gondol, mást csinál, mint amit mond, és mást szeretne, mint amit csinál. A színészek országa ez. Vannak itt politikai színészek, társadalmi színészek, banki színészek, drámaiak és erőszakosak. De talán a legnagyobb színészek ezek közül is azok, akik....  „Hatalmat adok a kezedbe, és megmondom ki vagy” (Importközmondás Kínából)

Ez az ország legfőképpen önmagával határos, minden más ország pedig hálát adhat a sorsnak, ha megszólíthatja. Az országnak ugyan van egy társadalmi szerződése egy nagyobb országcsoportosulásban, de ez pont annyit ér, mint az adott szava. Az ország vezetőinek kedvenc sportja a napraforgósdi, hiszen ezek az urak mindig a felkelő nap országaira irányítják figyelmüket, miközben kötelezettségeik az ellenkező irányba mutatnak. 

Van egy ország, ahol a jelen értéktelennek tartott fiataljainak jövőjéről döntenek a jövővel egyáltalán nem foglalkozó, a jelent nyomatékosító öregek. Ahol az kerül hatalomra, aki az öregeknek kedvez, és emiatt feláldozza a jövőt. A jövőt, ami legalább annyira fontos mint a jelen, hiszen a jövőben nem az ellenségek élnek majd, hanem a gyerekeik, az unokáik és az ükunokáik. Ahol a hatalom elárverezi az értékeket, hogy megfeleljen a többségben lévőknek. Ez a színészek országa, ahol mindenki a jövőről beszél, ahol a politikus legfontosabb célja a gazdag jövő, ahol a nyugdíjas legfőbb célja az unokái élete, ahol minden mondat a jövőbe mutat, és ahol mindent tett vasmacskaként rögzíti a jelent 10–20–50–100 évre önmagához.

2db073658ef98ff1d00d15e09c24406a_L.jpg

Ez az ország a színészek országa, hiszen ha megnézem a fiatalokat, akkor még nagyobb színészek vannak köztük, mint az időseknél. Ez az az ország, ahol a fiatalok a jövő céljaiért küzdenek, mindenki hazát és otthont épít a szavaival, az adófizetők száma mégis drasztikusan zuhan, miközben a feketegazdaság szereplői aranykorukat élik. Ahol a jövő valójában már nem akar a jövőről gondoskodni, ahol nem érdekli a kutyát sem a nyugdíj, ahol mindenki vagy ma gazdagszik meg vagy soha, ahol senki sem akar dolgozni, de ahol mindenki pénzt akar keresni, ahol nem akar a kutya sem fejlődni, ahol a kutya a legokosabb. Itt találhatók a legnagyobb színészek, akiknek a jövő pontosan annyit ér, mint a jelen, akik a jövő tévképzeteibe menekülnek, és a jelennel csak a háborúskodás szintjén foglalkoznak. Az ország, ahol mindenki mindent ingyen akar, ahol cserébe semmit nem adnának, ahol divat hidakat lezárni, tüntetni, dúlni-fúlni, ahol nem divat teljesíteni, gondolkodni és cselekedni.

2da7e6c037342f54c10e77c0d3e4a775_L.jpg

Ez az ország a színészek országa, a manipulátorok hazája, ahol nem azok küzdenek egymással, akiknek kéne. Ahol testvér a testvérrel, a barát a baráttal csap össze a végsőkig. Ahol az érdekek nem léteznek tovább, hiszen senki nem képes meglátni a valós érdekeket, ahol a munkáltatók és a munkavállalók vérre menő csatát vívnak, ahol mindenki jól képzett drámai statiszta, ahol a nézőközönségben ülnek azok, akik a felelősek, ahol a „kenyeret és cirkuszt a népnek” elv működik, ahol mindig ki kell valaki, aki éppen a közutálat tárgya, ahol senki sem azt mondja, amit gondol, ahol a munkavállaló a munkáltatót okolja a pénztelenségéért, ahol a munkáltató a munkavállalót okolja a pénztelenségéért. Ez az ország pontosan a színészek országa, ahol semmi sem az, aminek látszik, és ahol semmi sem lesz az, aminek valaha látszódnia kellene.

482687_440750582674837_669484301_n.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ez az ország a színészek országa, ahol mindenki csak úgy tesz, mintha tudná, mintha érdekelné. Ahol a nagy egyenlőség leple alatt a legnagyobb egyenlőtlenségek tobzódnak, ahol az elvárás igazságosan mindenki számára ugyanaz, ahol mindenki a természetet okolja a személyiségéből, a képességeiből fakadó igazságtalanságokért, ahol a konfekció az úr, ahol kinézik az egyedit, ahol a képzés megöli a kreativitást, ahol az emberek utálják a kreatívokat, az egyedieket, miközben azt mondják, hogy szeretik őket. Ahol mindenki pontosan addig akarja a másik sikerét, ameddig az nem homályosítja el a saját érdemeit, ahol mindenki divatos akar lenni és divatos szakmában dolgozni, ahol a lovászfiú, a kézműves, a művész, a zeneszerző és a focista is bankár lesz, ahol nem lehet megélni abból, amit valóban szeretnénk csinálni. Ez az ország az álszentek országa, ahol kinézik a kétkezi munkásembert, ahol rablónak tartják az öltönyöst, ahol öngyilkosság becsületesnek lenni, ahol képtelenség könyöklés nélkül haladni előre. Ez az az ország, ahol a színházat maguknak építették az emberek, a saját műsorukat vitték színpadra, és ahol hiába unja már mindenki az előadást, mégsem hajlandó senki új történet után nézni, hiszen akkor már egyedi lenne, kreatív, és azt a többiek nem néznék jó szemmel.

mediatorveny_1x1.jpg

Ez az ország a színészek országa, ahol a szólásszabadság köpenyét felvéve lehet szabadon szólni, de csak addig, amíg az nem sérti a hatalmat. Ahol annak van igaza, akinek jobbak a haverjai, akinek több a pénze, aki magasabb széken ül. Ahol már nem lehet szabadon kritizálni, hiszen egyből beperlik az embert, ahol mindenki ellenőriz mindenkit, ahol a kritikát képtelenek elfogadni, megszívlelni, ahol senki sem áll ki a másikért, ahol mindenki felháborodik a szólásszabadság elleni lépéseken, mégsem tesz ellen semmit. Ez a színészek országa, ahol jogodban áll szabadon nyalni a másik fenekét.

Ez az ország az ellentétek országa, ahol mindenki imádja a focit, ahol nem tudunk focizni, ahol fizetik az egészségügyet, ahol nincsen egészségügy, ahol dolgoznak az emberek, ahol napról napra élnek az emberek, ahol mindenki siet, ahol mindenki mindig ráér, ahol vannak újságírók, ahol nincsenek szabad gondolatok, ahol vannak politikai pártok, ahol nincs meg a politikai választás lehetősége, ahol nincs pénzügyi kultúra, ahol mindenkinek van hitele, ahol mindenki panaszkodik, ahol mindenkinek több van, mint amennyit megkeresett, ahol az emberek többsége eladósodott, ahol 100 cm-es LED tévé lóg a falakon, ahol a történelmet 2x4 évben tanítják, ahol a történelem mindennap ismétli önmagát, ahol az emberek állandóan ünnepelnek valamit, ahol semmi ok sincs az ünneplésre, ahol az emberek panaszkodnak a fizetésük miatt, ahol senki nem hajlandó dolgozni péntek délután kettőtől hétfő délelőtt tízig, ahol az okost bolondnak, a bolondot okosnak tartják, ahol annak van igaza, akinek nincs igaza, ahol ha a külföld nem azt mondja, amit hallani akarnak, akkor hazudik, ahol ha a külföld azt mondja, amit akarnak, akkor igaza van, ahol mindenki mindenkivel kedves, de senki nem segít a másiknak, ahol az aktuális hatalom rombolta le a diktatúra falait, ahol a hatalommal szemben álló fiatalok szóról szóra azt mondják és akarják, mint amit a hatalom tagjai 25 évvel ezelőtt, ahol a bírósági eljárások és a jog a hazugoknak, a tolvajoknak kedvez, ahol nem éri meg rendőrségre menni, mert az jár pórul, aki becsületes, ahol úgy tartják: gazdasági csoda van alakulóban, ahol a külföld szerint összeomlik az ország, ahol csak azért élsz, hogy meghalj, ahol az idő végtelen, a hatalom pedig halhatatlan.

Ez egy olyan ország, ahol nincsen pénze az államnak iskolákra, fűtésre, ahol már a gyerekek is éheznek, ahol van több tízmilliárd forint focistadionokra, ahol tíz centi hó esetén összeomlik a katasztrófaelhárítás, ahol az emberek életéről nem szakemberek döntenek, hanem hozzá nem értő haverok, ahol mindenki okosabb a másiknál, ahol mindenki jobb színész a másiknál, ahol mindenki szegényebb a másiknál, ahol mindenki jobban tudja a másiknál, ahol mindenki a másikban találja meg a hibát, ahol mindenki reménykedik a fényes jövőben, ahol mindenki elutasítja a jelent, ahol mindenki elutasította a jelent 20 évvel ezelőtt, és ahol mindenki reménykedett a fényes jövőben 20 évvel ezelőtt!

 

480728_639005966115335_1830852573_n.jpg

 

 

  ►►►►

Gyerekmegtakarításról szeretnél többet megtudni? Klikk

✰ ingyenesen letölthetsz egy hasznos pénzügyi eszközt:  Klikk

Segítsek neked vagy kérdésed van pénzügyekben? Akkor írj:

✰✰ szarvas.norbert@iflgroup.hu vagy

✰✰ www.iflgroup.hu 

Itt találsz meg minket, ahol további "csak itt megjelenő" egyedi tartalmakat is olvashatsz

 

Jelen weboldal teljes tartalma és az innen elérhető valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű és nem teljeskörű, szövege a közzététel napján hatályos jogszabályokon és egyéb tájékoztatásokon alapul, nem minősül biztosítási termék vagy pénzügyi szolgáltatás kiválasztására irányuló, illetve jogi- vagy adótanácsadásnak, sem egyoldalú kötelezettségvállalásnak (ajánlattételnek). Kérjük, hogy a termékek vagy szolgáltatások összehasonlítása és kiválasztása során, továbbá a szerződéskötésre irányuló dokumentumok aláírását megelőzően körültekintően tájékozódjon a választott termék vagy szolgáltatás aktuális, részletes feltételeit illetően. A fentiek figyelmen kívül hagyásából eredő, illetve az esetleges jövőbeli jogszabályi- illetve üzleti környezetben bekövetkező változásokért való felelősséget a jogszabályok által lehetővé tett legteljesebb mértékben kizárjuk.  

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr305219434

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Makkasz 2013.04.13. 01:22:32

Ez jó, gratula.

Egy kicsit sok.

Orbán Diktor (törölt) 2013.04.13. 06:58:14

Ha jobban átgondolom a történelmet, akkor van egy pont, ahol újfent elrontottak mindent. A márciusi ifjak, 1848-ban...
Ha nem kezdenek el bohóckodni, akkor most az Osztrák-Magyar Szövetségi Köztársaságban élnénk, a narancsos bolsevikok vezíre pedig traktort vezetne.

Mr. Waszabi 2013.04.13. 08:36:29

Szép írás, gratula. Jól megfogtad a lényeget. Az külön egy megpihenés volt, hogy indulat nélkül.

Ad Dio 2013.04.13. 08:53:13

Baromi sok... Viszont szerencsére elég bele-beleolvasni pár mondatot és tudja az ember az egészet.

Valami eredeti alapállást nem lehetne felvenni? Ez már lassan csak a szélsőségese ingerküszöbét karmolja meg.

Azokét se nagyon.

Pussy Riot (törölt) 2013.04.13. 08:54:53

Kedves Szarvas Norbert!
Szerintem te lehettél Kövér László - azóta ezerszer elhazudott - beszédének célközönsége.
Nem irigyellek!

na__most__akkor 2013.04.13. 08:55:44

@Orbán Diktor:
"a narancsos bolsevikok vezíre pedig traktort vezetne"

Még kecskét se.

kvadrillio 2013.04.13. 08:57:00

...hmmmm....és van egy ország, AHOL NÉMETH GYÖRGY SZOCIOLÓGUS-KÖZGAZDÁSZ, A CIGÁNYSÁGOT "BOMLÁSTERMÉKNEK" APOSZTROFÁLJA...

...és van egy ország, AHOL BOGÁR LÁSZLÓ, NEVES KÖZGAZDÁSZUNK ARRÓL BESZÉL, HOGY "...AZ ORSZÁG EGYHARMADA MENTHETETLEN, ŐKET OTT KELL HAGYNI AZ ÚT SZÉLÉN..."

...és van egy ország, AHOL AZ ORSZÁG ELSŐFOKÚ VEZETŐJE, ORBÁN VIKTOR, ARRÓL BESZÉL, HOGY "...A ROMKOCSMÁK FÉLHOMÁLYÁBAN MERENGŐ ÁLLÁSTALAN DIPLOMÁSOKKAL DUNÁT LEHET REKESZTENI..."...

ÉS EZEK ADJÁK A JELENLEGI "ELITÜNK" EGY RÉSZÉT !!!!!

kvadrillio 2013.04.13. 08:58:28

A CIKK KIVÁLÓÓÓ ! :)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.04.13. 09:47:56

Ha ezt az írást nem láttam már 20-30-szor korábban (rövidebb verzióban), akkor egyszer sem. És mindegyiknek a szerzője azt gondolta, hogy ő milyen eredeti volt és most milyen jól megmondta. (Mint ahogy azok az emberek is, akik továbbosztották facebookon pl.)
Úgyhogy hadd egészítsem ki:
Van egy ország, ahol milliók tudnak keseregni azon, hogy milyen szar ez az ország, pl. egy irgalmatlanul hosszú blogposztban, és mégis senki nem tesz semmit azért, hogy jobb legyen itt. Ahol mindenki csak áldozat, és senki nem felelős semmiért, de azt gondolják, hogyha ezt leírják, akkor már tettek valami hasznosat.

Orbán Diktor (törölt) 2013.04.13. 10:06:22

@danialves: "Van egy ország, ahol milliók tudnak keseregni azon, hogy milyen szar ez az ország, pl. egy irgalmatlanul hosszú blogposztban, és mégis senki nem tesz semmit azért, hogy jobb legyen itt."

Hogyne, hát odapakolták a kétharmadot a felcsúti cigányvajda szektájának. Erre nem lehet azt mondani, hogy senki nem tett semmit. Ha végig nézed a történelmet, akkor a magyar nép nem arról volt híres, hogy logikus döntések mellé állt. Például, a muhi csata előtt néhány nappal a magyar főúri elit elűzött tízezer kun fegyverest, ugyancsak a magyar "nemzeti" főurak 12 évvel a mohácsi csata előtt vérbe fojtották a parasztfelkelést. Ezek mindig újratermelődnek (belterjes hazai genetika), így most újabb főurak tették rá a kezüket a magyar földekre. Annak van igaza, aki elhúz innen és meghagyja ezt a pusztát a mélymagyar bandának.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.04.13. 10:11:51

@Orbán Diktor: Remekül írod le a legnagyobb problémát, hogy az emberek attól várják a megoldást, hogy valakit megválasztanak 4 évente, ahelyett, hogy ők maguk csinálnának valamit. Aztán ha nem jön be, vagy nem az ő bandájukat választották meg, akkor megy a sírás.
De hogy lásd mire gondoltam: pl. akik a feketézésen keseregnek, gondolom még soha nem intéztek el semmit számla nélkül, mert az úgy olcsóbb volt, nem blicceltek soha a BKV-n stb.
De persze miután jól megmondtuk a tutit, már könnyű az egyszerűbb utat választva lelépni, még talán büszkék is leszünk magunkra...

neozsivany 2013.04.13. 10:45:10

@Orbán Diktor: Le kéne érettségizni történelemből.

Sírköves Slomó 2013.04.13. 10:56:53

Legközelebb írjál valamiről. Valami konkrétról, tudod.

2013.04.13. 11:24:13

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor:

Nem kellenek konkrétumok. Minden mondatát rá lehet húzni egy konkrét ügyre. (Ennek megfelelően nehezebben is támadható.)

Sírköves Slomó 2013.04.13. 11:27:30

@...elmúlik...: Az ellenzék 2013as propaganda tevkenységének eredményére alapozod ennek a taktikának a sikerességét?

2013.04.13. 12:40:31

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor:

Ellenzéki propaganda létezik. A tevékenysége azonban nem látszik sikeresnek.
De hajlandó vagyok revideálni az álláspontom, amennyiben megosztod velem, melyek ezen sikerek.
süti beállítások módosítása