Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Hogyan fektess ingatlanba kevés pénzből?

2019. április 02. - Szarvas Norbert

reit-osztalekfizeto-befektetes.png

Ha megkérdezzük az utca emberét arról, hogy mibe fektetne be, akkor valószínűleg az ingatlanvásárlás mellett teszi le a voksát. Egy konzervatív befektetési forma, ami sokak fantáziáját megmozgatja. Kinek ne lenne egy "szomszéd Marika" ismerőse, aki milliókat keresett a jó időben eladott lakásán? Ebben a cikkben megnézzük, hogy kevés pénzből hogyan fektethetünk ingatlanba.

 

Az ingatlanbefektetés víziója

Képzeld el, hogy a tengerparton szürcsölgeted a koktélodat, miközben szemléled a sós tenger fantasztikus hullámzását. Mondhatni gondtalan az életed. Rápillantasz a telefonodra és elégedetten konstatálod: az ingatlanbefektetésed már megint pénzt termelt neked.

Ki ne szeretné ezt az érzést egyszer teljes mértékben átélni?

Na ez a cikk pont nem erről fog szólni. Nem fogom megmutatni a titkot, nem veszek neked repjegyet és végképp nem foglak hamis ígéretekbe ringatni. Beszéljük a tényekről.

 

Mi az a REIT?

Gondoltad volna, hogy már a 60-as évektől kezdve léteznek úgynevezett osztalékfizető ingatlanbefektetések ( Real Estate Investment Trust=REIT)? Nem meglepő módon ez is Amerikából indult világhódító útjára, és most már Magyarországon is elérhető (magyar megfelelője a SZIT= Szabályozott Ingatlanbefektetési Társaság)

A REIT lényege röviden, hogy a befektetett pénzünkből a REIT (cég) ingatlanokat vásárol különböző specifikációkkal (egészségügy, ipar, kereskedelem, életvitel), amiket aztán bérbe ad. Az ebből származó bevételből a nyereség 90%-át kötelezően osztalék formájában kell kifizetni a befektetők részére.

 

Osztalék: a befektetett pénzedből szerzett "tulajdoni hányad" arányában kapsz vissza pénzt bizonyos időközönként. Például: a te tulajdonrészed a REIT-ben 0,1% (direkt elnagyolt szám) és a profit 100M forint volt, akkor te osztalékként visszakapsz bruttó 100 000 forintot.

A befektetés jellegéből eredően nem szükség egy lakást árát befektetnünk, hiszen a közösség "dobja össze a pénzt". Emiatt akár alacsonyabb összegekkel is be tudunk szállni egy olyan ingatlanbefektetésbe, ahol szabályozott körülmények között más befektetőtársakkal közösen viseljük a terheket, kockázatokat és arányosan részesülünk a nyereségből.

 

 

Befektetési alap vs REIT

A magyar piacon alapvetően az ingatlanalapok terjedtek el, mint diverzifikált ingatlanbefektetési lehetőség. Ezt az univerzumot hivatott a REIT "kibővíteni".

Miért fektetünk ingatlanalapba? Azért, hogy a pénzünkből ingatlant vásároljon az alapkezelő és profitáljunk a piac fejlődéséből. A befektetési ingatlanalap esetében viszont az alapkezelő a pénzt nem köteles ingatlanba forgatni. Befektetheti állampapírba és bankbetétbe az általa meghatározott arányban. A REIT esetében kötelező az eszközök min. 75%-át ingatlanban tartani.

 

ingatlapalap-vs-reit.png

 

Ha mindez nem lenne elég meggyőző számunkra, akkor érdemes eredmény oldalon is körülnézni. Ugyanis a REIT esetében kötelező a profit 90%-át osztalékként kiosztani, míg egy befektetési alap esetében a profitot elmorzsolják a különféle költségek, likviditási és céltartalékok.

 

Lehetek ebből gazdag?

A rövid válaszom, hogy ebből sem lehetsz gazdag. Legalábbis nem úgy, ahogyan gondolnád. Mivel egy legálisan működő, erősen szabályozott befektetésről beszélünk, ezért itt sem tudsz elérni 100x-os hozamot egyik napról a másikra.

A REIT működésének az alapelve a fenntartható fejlődés, amit az új befektetők pénzéből és a nyereség megmaradó 10%-ából kell fedeznie a cégnek. A osztalékhozam kilátása évi 4-8%, amire mondhatnád, hogy ezt tudja az ingatlanalap is. Ne feledjük azonban, hogy előbbinél nettó 4-8%-ról beszélünk, míg utóbbinál bruttó értékeket szoktak megnevezni.

Takács Gergővel beszélgetve (ő írta az első részletes magyar nyelvű online tananyagot a REIT-ekről) kiderűlt számomra, hogy ez egy rendkívül jó befektetési lehetőség, amibe nem szabad azonnal beleugrani. Helyette érdemes informálódni, megismerni a működési elvét és a REIT-ek közötti különbségeket. Csak ezután szabad befektetni.

 

►►►►

Segítsek neked vagy kérdésed van pénzügyekben? Akkor írj:

✰✰ szarvas.norbert@iflgroup.hu vagy www.iflgroup.hu

Itt találsz meg minket, ahol további "csak itt megjelenő" egyedi tartalmakat is olvashatsz

Jelen weboldal teljes tartalma és az innen elérhető valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű és nem teljeskörű, szövege a közzététel napján hatályos jogszabályokon és egyéb tájékoztatásokon alapul, nem minősül biztosítási termék vagy pénzügyi szolgáltatás kiválasztására irányuló, illetve jogi- vagy adótanácsadásnak, sem egyoldalú kötelezettségvállalásnak (ajánlattételnek). Kérjük, hogy a termékek vagy szolgáltatások összehasonlítása és kiválasztása során, továbbá a szerződéskötésre irányuló dokumentumok aláírását megelőzően körültekintően tájékozódjon a választott termék vagy szolgáltatás aktuális, részletes feltételeit illetően. A fentiek figyelmen kívül hagyásából eredő, illetve az esetleges jövőbeli jogszabályi- illetve üzleti környezetben bekövetkező változásokért való felelősséget a jogszabályok által lehetővé tett legteljesebb mértékben kizárjuk.

Ez a cikk 2019. március. 24. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek

 

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr1714710127

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nancsibacsi 2019.04.05. 12:09:21

Vagy vesz 1 garázst, kiadja, és nem tart el egy értékpapír neppert.
süti beállítások módosítása