Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Orbánék 28+15 millió családtámogatása, ami felborítja az egyensúlyt

2019. február 24. - Szarvas Norbert

csok-10-10-15-tamogatas.png

Orbánék GDP építő, nyugdíjrendszer stabilizáló és egyben családvédelmi programja olyan mértékűre nőtt, ami értéktelenné teszi a munkából származó jövedelmet. Ebben a cikkben szeretnék rávilágítani egy összefüggésre, amit érdemes átgondolni. CSOK 10+15, családtámogatási 10M, 2,5M autóvásárlásra, 5M forint jelzáloghitel elengedés + elengedett diákhitelek az anyukáknak. Ami jó valakinek, az rossz a többieknek.

 

Ez a harmadik alkalom rendszerváltás óta

 

A rendszerváltás óta eltelt közel 30 évben ez lesz a harmadik alkalom, ami egy komplett generáció életét képes megváltoztatni, ami egy generáció szűk rétegét felemeli a középosztály szintjére, vagy onnan is tovább. Mi volt az előző két alkalom?

 

1. A rendszerváltás utáni szabad rablás, avagy az állami közvagyon kiárusítása és a kapitalizmus balkáni átirata.

Az én olvasatomban ez az időszak az élelmesek számára hihetetlen lehetőségeket tartogatott (mások kárára). Akik élelmesek voltak és/vagy jó kapcsolatokkal rendelkeztek, azok a semmiből valódi vagyonokat tudtak összepakolni. Nem véletlen, hogy a mai sikeres vállalkozói réteg és középosztály jelentős része ebben az időszakban megtett cselekedeteiből "él" a mai napig.

 

2. 2013-ra datálódik meglátásom szerint az öröklős generáció felemelkedése

Én csak öröklős generációnak nevezem azt a szűk réteget, akiknek a szülei-nagyszülei az elmúlt években (nagyjából 2013 óta folyamatosan) elkezdtek örökséget hagyni.  Az ingatlanpiacot a kedvezményes hitelek és támogatások mellett egyértelműen az öröklős generáció által, az ingatlanpiacra szabadított ingatlanvolumen bikázta be.

Mi történt? Átlagos bérből élő, átlagos emberek/családok hirtelen örököltek 50-80-100 millió forintnyi ingatlanvagyont. Erről a szintről nehéz visszaesni, hiszen albérletből jelentős havi bevételt szerezhetnek, amivel már munka nélkül is az átlagos életszínvonal felett képesek élni.

 

3. Orbánék családvédelmi támogatási rendszere

Mondhatjuk, hogy rendszerváltás ritkán történik, mint ahogyan a csillagok is viszonylag ritkán állnak össze annyira, hogy egy komplett generáció válik "öröklővé" olyan időszakban, amikor az ingatlan a legértékesebb vagyontárgy. Azon a piacon, ahol 3-4 év alatt az ingatlanok ára 50-100%-kal lett magasabb.

De ugyanígy ritkán következik be az állami lélegeztetőcső is, amivel drasztikus ösztönzőkkel próbálják meg a fiatal felnőtteket rávenni a mihamarabbi gyermekvállalásra. Aki ki tudja maximálisan használni ezt a programot és minden elemét, az gyakorlatilag 28+15 millió vagyont képes megszerezni pár éven belül. Ráadásul a megszerzett ingatlan értéke is felfele megy, tehát ott további milliókat tehetnek a családok zsebre, amikor tovább költöznének.

 

A munkabér valódi inflációja

 

Egy rendkívül fura időszak veszi kezdetét, ahol a munkabérből származó megtakarítások értelmét vesztik. Gondolj bele, hogy mit érez az a fiatal pár, aki 5 éve mindenét félreteszi és sikerülget lassan egy önerőt összegyűjteni egy használt lakáshoz?

Miközben mindenről lemondtak és sikerült összetenni az évek alatt 4M forintot egy közepes méretű lakásra, addig az ingatlanpiac a támogatásoknak (is) köszönhetően drasztikusan drágult. A 4M forint olyannyira inflálódott, hogy lassan már egy kis garzonra sem lesz elég Budapesten.

Ezzel szemben mások bevállalt gyerekekre olyan vagyont kapnak, amit munkabérből 50 év alatt is nehézkes lenne összegyűjteni.

És mi ennek a vége? Egyrészt 3 gyermek felnevelése sokkal több pénzbe kerül, tehát ezt nem nevezhetjük nettó vagyonnövekedésnek. Másrészről viszont mégis, ha feltételezzük, hogy családok támogatás nélkül is akkora családot terveztek, mint amire most jár a támogatás.

A nap végén viszont nyílik a vagyonhelyzeti olló, hiszen amíg a támogatástól eleső családok, emberek leszakadnak a brutálisan emelkedő ingatlanpiacon, addig a támogatott családok most szerzik meg tagságukat a középosztályba.

 

Lehet, hogy nem igazságos, de szükségszerű

 

Akiket nem érint, azok mérgesek. Akiket érint, azok örülnek. A számlát pedig közösen fizeti mindenki. Nagyjából így lehet a kedélyállapotokat összefoglalni.

Egyetlen dolgot nem árt megjegyeznünk, ami lehet, hogy nem lesz népszerű gondolat, de attól még igaz:

Magyarország jövője és termelékenysége szempontjából a prioritást a gyerekek jelentik. Ők a jövő. Ha a születési szám zuhan (márpedig zuhan), akkor romlik a jövőbeni Magyarország esélye akár a jelenlegi országszínvonal fenntartására.

Márpedig a mostani 20-30-as potenciálisan szülő generáció eléggé ráérős. Annyira félnek az elköteleződéstől, annyira saját magukkal foglalkoznak, hogy közben elfelejtettek gyermeket vállalni. Ha mégis vállalnak, akkor általában egyet szeretnének.

Gondolj bele:

100 felnőtt 50 gyereket vállal.

Majd az 50 gyerekből felnőtt 25-öt.

A 25-ből majd 12 gyerek születik, aztán abból 6, majd 2, majd elfogytunk.

Valamit lépni kellett. Nagyon álszent dolog azt hinni, hogy a jobb adórendszer, a jobb egészségügy, a jobb utak, a jobb iskolák eléggé ösztönzőek lennének számukra. Sajnos nem az. (Ezzel nem azt mondom, hogy ne legyenek ezek a dolgok jobbak, mert alapvető elvárásom ezeknek a rendszereknek a magas színvonala, ami jelenleg nem valósul meg).

Nézzünk egy példát! Ádám és Éva 25 évesek, együtt vannak már 3 éve és most a fizetésük havi 200 000 forinttal növekedett. Mihez kezdenek? Stabilabb anyagi háttérrel családot alapítanak? Dehogy! Éva elkezd kétnaponta fodrászhoz rohangálni, Ádám első útja az Apple-be vezet egy drágább számítógépért és innentől kezdve már nem évi 1, hanem évi 4-5 utazást terveznek.

Tehát Ádám és Éva a "megérdemelt" életét kezdi élni. A családtámogatások gyermekszületési megkötése ezért szükségszerű, hiszen csak így lehet ösztönözni Ádámot és Évát, hogyha csatlakozni akar a pénzosztáshoz, akkor bizony el kell köteleződnie valamilyen szinten.

Hangsúlyozom: ezt a pénzt nem Orbán adja, hanem a közösből megy. És egy fokkal jobb a helyzet, mint a közösből megépített stadionok... De azt is el kell mondanom, hogy ez a szükségszerű lépés, ha azt szeretnénk, hogy az ország 20-30-40 év múlva is működjön és valamilyen szinten legyenek nyugdíjak.

Tudtad, hogy a nyugdíj alapfeltétele nem a nyugdíjas, hanem az adófizető?

Tudtad, hogy a kórházak alapfeltétele nem a beteg, hanem az adófizető?

Tudtad, hogy az oktatás alapfeltétele nem a tanuló, hanem az adófizető?

 

 

►►►►

Segítsek neked vagy kérdésed van pénzügyekben? Akkor írj:

✰✰ szarvas.norbert@iflgroup.hu vagy www.iflgroup.hu

Itt találsz meg minket, ahol további "csak itt megjelenő" egyedi tartalmakat is olvashatsz

Jelen weboldal teljes tartalma és az innen elérhető valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű és nem teljeskörű, szövege a közzététel napján hatályos jogszabályokon és egyéb tájékoztatásokon alapul, nem minősül biztosítási termék vagy pénzügyi szolgáltatás kiválasztására irányuló, illetve jogi- vagy adótanácsadásnak, sem egyoldalú kötelezettségvállalásnak (ajánlattételnek). Kérjük, hogy a termékek vagy szolgáltatások összehasonlítása és kiválasztása során, továbbá a szerződéskötésre irányuló dokumentumok aláírását megelőzően körültekintően tájékozódjon a választott termék vagy szolgáltatás aktuális, részletes feltételeit illetően. A fentiek figyelmen kívül hagyásából eredő, illetve az esetleges jövőbeli jogszabályi- illetve üzleti környezetben bekövetkező változásokért való felelősséget a jogszabályok által lehetővé tett legteljesebb mértékben kizárjuk.

Ez a cikk 2019. február. 24. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr7214646013

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szepipiktor 2019.02.25. 12:45:11

Azért elég egyszerű a helyzet.
Van egy vilgáprobléma, ami a fejlett országokat érinti és ráadásul a szegény, lemaradott régiók meg népvándorlási hullámot prognostizálnak.
A fejlett rész szaporodási hajlandósága alacsony (jólét...) és folyamatos az elöregedés.
A fejletlen meg szaporodik orrba-szájba, a segítség következtében a sok gyerek már nem hal meg betegségekben, így hatalmas a népességnövekedés olyan területeken, ahol meg a megélhetéshez nincsenek meg a életfeltételek ekkora tömeghez.
Ezért ahogy az a korai népvándorlások idején is megtörtént,elindulnak az élhető területek felé. Csakhogy nekik nem a szüz ugart kell feltörniük, hanem a már meglévőig eljutniuk.
Ha így megy tovább 100 év múlva az európai népek már egy kis maradék, idős kisebbséget fognak képviselni, mikjözben a fejlett infrastruktúra meg leromlik, hiszen annak üzemeltetéséhez iskola, tapasztalat is kell.
.
Itt jön képbe a szaporodás kérdése, valahogy el kell érni, hogy legalább az ön-reprodukció megtörténjen, hiszen ez nemcsak a jövőt jelenti, hanem a maiak gazdasági érdeke is, nyugdíj, egészségügy, szolgáltatások területén.
Tehát két helyes út van:
- a szaporodási kedv erősítése
- a irányított migráció (ahogy 56 után is a magyar menekülteket nem kvóta, hanem kompetencia alapján fogadták be)
.
A gondja az ellenzékkel kettős!
Egyrész a fidesz most úgy rúgott alájuk, hogy köpnui-nyelni nem tudnak, hiszen az ellenzék "bizonyította" a legutóbbi választásokon is, hogy NINCS MEGOLDÁSA a napi társadalmi alapgondokra.
Most miért lenne?
Csak azt látják, van egy sokaknak jó kormánydöntés, nekik ilyen nincs, így a következő választásokon már a megmaradás lesz számukra a tét. Ellenzékből nem lehet úgy politizálni, hogy a társadalom 36 + 38% számára nem mondunk semmit a vállalkozásokról, az egészségügyről, a lakhatásról, az oktatásról vagy a szociálpolitikáról...
Tehát most aztán csúcsrajár a demagóg ellenzéki média, bloggerközöséég, most ha az "ingyensőr" meg az "örökélet" lenne a bevezetett, nekik az is elítélendő lenne.
- a másik a neo/balliberális szekták, aktivista mozgallmak, nekik önmagában a nemzetállamiság, az európai civilizáció nek kell, ehhez jönnek a feminista, meleg mozgalmak is, akiknek meg a klasszikus családmodell nem kell, miközben az egész alapprobléma ezzel lenne orvosolható... Leszbikusok, melegek ugyanis akkor sem tudnak szaporodni, ha a csillagokat hozzák le számukra.
.
Szóval most az ellenzék KO utáni levegőkapkodását látjuk/olvassuk, és nem kell fideszenek lenni ahhoz, elég ha van mondjuk 20-25 éve körüli geyrekünk, hogy nevessünk az ellenzéken.
Még lehet hogy én is körötk egy érdekházasságot egy megfelelő korú szingli nővel, felvesszük a manit, aztán vagy szaporodunk vagy nem.
De ilyen (ja az ellenékieknek: ijen) egyszerűen, és kedvezően hitelhez, támogatáshoz jutni nem lehet.

BiG74 Bodri 2019.02.25. 12:45:23

@dunántúli gyerek:
Mi köze lukács példázatának ehhez?

dunántúli gyerek 2019.02.25. 12:47:12

@Nancsibacsi: A kinai kapitalizmus nagyban fugg a nyugati fogyaszto tomegektol, ez egy osszetett problema.

Kinanak ugyan komoly belso piaca is van, de ha elveszti az exportpiacait, az azert fajna nekik. Nem is beszelve a nyugati befekteteseikrol, amik 1 pillanat alatt einstandolhatok.

chrisred 2019.02.25. 12:50:48

@BiG74 Bodri: Nekem úgy tűnik, valahogyan igazolni kell azt a rendszert, hogy amit a bérből, fizetésből élőktől elvesznek, azt a vagyonosoknak odaadják. De végülis erről szól a blogbejegyzés is.

szepipiktor 2019.02.25. 12:54:44

@dunántúli gyerek:
Te...
Úgy egymás között kifejtenéd a világról alkotott nézeteidet?
Mert a kommentjeidből még az sem jön át, hogy mi a fene vagy? Kommunista? NER troll? Szélsőjobbos náci? Valami ősi torzulat?
Mert ahány kommented, annyiféle idulat, köpés, rúgás.
csak a témához nem írsz semmit, láthatóan fogalmad sincs az egészről.
.
"A jo allam okosan vegyiti a szocialis es a kapitalizmusra jellemzo megoldasokat."
Ez így ritka nagy fszság!
A jó állam nem vegyít semmit, van egy alapvető ideológiai iránya és néhány "könnyitést" tesz bele.
Például egy full kapitalista, pénz és vállalkozásalapú állam is gond nélkül csinál szociális hálót, ideális oktatást és egészségügyet. Ahogy kádárék is engedték a maszekokat.
A kapitalista ugye nem azért ötvöz szociális dolgokat, mert bolsevik-marxista,hanem mert neki ez pénz!
A betegre ugye költeni kell és a beteg kiesik a termelésből, vagy ha az idős nem jut a jussához, a kormány most bukik meg a választásokon.
Nem tudom, hogy szerinted a Ganz gyár 1922-ben, amikor felépítette a Madarász telepet a melósoknak, akkor az szociális ötvözés volt? Vagy csak, hogy a melósa a szomszédban lakjon és pihenve robortolhasson másnap is.
Istenem, a náci-hungarista-bolsevik-neralapú ostobáktól kellene már megszabadulnunk...

dunántúli gyerek 2019.02.25. 12:56:47

@chrisred: Minden rendszerben hasonlo dolgokat latsz.

Az alkalmazott adozza a legtobbet, ok alt. adobevallast sem csinalnak, hanem eleve nem kapjak meg csak a beruk adoval, jarulekkal csokkentett reszet.

A mikrovallalkozoknal mar jobb a helyzet, ok maguk valljak be az adot, es koltsegeket is elszamolhatnak. Vagy fizethetnek az alkalmazottinal joval kedvezobb atalany-adot.

A ceges formaknal meg kismillio modja van a nyereseg adozatlan visszaforgatasanak. Csak akkor adoznak, ha elfogyasztjak a tobbletet. De meg akkor sem feltetlenul, lasd. koltsegek elszamolasa. Az allami tamogatast azert a cegek kapjak, nem az alkalmazottak, mert a cegek teremtuk a munkahelyet az alkalmazottaknak, nem forditva.

Azaz, itt is a termeszeti torveny ervenyesul.

Medgar 2019.02.25. 12:57:57

@Igazamvanvagyigazamvan?: Miért kell hülyét csinálni magadból?

2003 57,6
2004 58,5
2005 60,5
2006 64,6
2007 65,6
2008 71,6
2009 77,8
2010 80,5

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.02.25. 13:05:28

@Medgar: miért is? Most 71%. Mint 2008-ban. Hol a csökkenés? Ja, hogy 2011-ben magasabb volt.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.02.25. 13:10:53

@Medgar: tehát az az állítás, hogy a fidesz alatt csökken az államadósság, akkor igaz, ha a fideszhez mérjük. Közben figyelmen kívül hagyjuk a manyup 3000 milliárdját mindkét időszakban, az államilag támogatott lakásvásárlási hitelek 1500milliárdját, a válságot, a forint árfolyam bedöntését.
Nem, nem Gyurcsányt fényezem, pusztán egyetlen állítást cáfolok a fidesz propagandából.

Sosem volt még ennyire magas az államadósság, mint most. Ami a fidesz érdeme, hogy csökken a deviza kitettség.

Nancsibacsi 2019.02.25. 13:25:50

@chrisred: "Csupán a nagyszülői gyed, ami munkához kötött, a többire nem igaz."
De igen, mert a(z elengedhető) hitelekhez munkaviszony kell - van amelyiknél konkrétan meghatározzák hogy 3 év, de amúgy semmilyen hitelt se fogsz kapni munkaviszony nélkül. A 10 milliós "ingyenpénz" mellé meg kell még egy rakás, mire abból lakást tudsz venni - ezért írtam hogy vagy vagyon kell hozzá, vagy munka. Autónál is max a felét fizetik - a másik felét neked kell. Szóval a tücskök ebből egyikből se fognak profitálni. Akár a régi, klasszikus Jobbik is írhatta volna a szabályokat - valószínűleg eleve a jobbik eléggé felduzzadt szavazóinak elszipkázását célozza ez a törvény (Fidesz-Jobbik között létezik átjárás, Fidesz-egyéb között nem).

dunántúli gyerek 2019.02.25. 13:27:58

@MAXVAL bircaman közíró: fejezd be az antiszemitizmust, ez veszelyes

Ezen kivul az emberek mindig kereskedtek haszonert, a felvilagosodas elott is.

csakférfi 2019.02.25. 13:28:41

"gazdasági növekedést a termelés és a fogyasztás folyamatos növekedése biztosítja. Az utóbbi időben azonban az USA-ban a fogyasztás egyre nagyobb mértékben hitelből folyt. Nem csupán ingatlanokat, de tartós fogyasztási cikkeket (autót, elektronikai cikkeket), gyakorlatilag szinte mindent meg lehetett kapni hitelre. A bankcsődök és az egyre gyakrabban érkező negatív hírek hatására viszont egyre nehezebb lett hitelhez jutni, ami a fogyasztásra is negatív hatással van. Ugyanakkor, ha például kevesebb autót vesznek az emberek (mert nem kapnak rá hitelt), akkor kevesebbet is kell gyártani, vagyis a fogyasztás csökkenése magával hozza a termelés csökkenését is, ami a munkanélküliség növekedéséhez, és a gazdasági növekedés visszaeséséhez vezet.

Ráadásul a pénzpiacok a világgazdasági folyamatok közül talán a „leginkább globalizáltak”, központi szerepben pedig éppen az USA található."

https://hu.m.wikipedia.org/wiki/A_2008-ban_kirobbant_gazdasági_világválság

Miért van az a benyomásom.......nem tanulunk a történelemből?
Örülök személy szerint hogy a gyerekeimnek lesz lehetősége saját ingatlanhoz.
Mégis az az érzésem a 2008 as válság csak apró szösszenet a következőhöz.....ha így "szórjuk" a hitelt...boldog-boldogtalannak.

Nancsibacsi 2019.02.25. 13:33:03

@dunántúli gyerek: "Kinanak ugyan komoly belso piaca is van, de ha elveszti az exportpiacait, az azert fajna nekik."
Igen, fájna, csak tudod nálunk ettől jóval kevesebbért is fejeztek már le királyt meg ostromoltak Bastile-t, náluk meg jóval többet is kibírt az uralkodó réteg. Szóval ha a világgazdaságból most hirtelen kicsuknád Kínát, akkor másnap térdig gázolnánk a vérben az utcákon, mert nem lenne áru, csak tízszeres áron. Kína sose fogja az orrod alá dörzsölni, hogy neki van hatalma - ez európai tempó.

Nancsibacsi 2019.02.25. 13:37:13

@Igazamvanvagyigazamvan?: 2010-től kormányoz a fidesz te zseni. 2008 és 2010 között Bajnai kormányzott, ő csinált egy csendes államcsődöt, amely során 71-ről 80 %-ra nőtt a GDP arányos államadósság. 2 év alatt. Ezt sikerült 8 év alatt ledolgozni. Tudod ezért nem fognak a szocik egy újabb esélyt kapni, mert amit elb.sztak 8 év alatt, azt kb 30 év lesz rendberakni.

chrisred 2019.02.25. 13:42:15

@dunántúli gyerek: A természet törvényei érvényesülnek akkor is, amikor a pszichopata bűnöző kifosztja az öreg nyugdíjast vagy megerőszakolja a tinilányt. Az emberi közösségek együttélési szabályai (etikai és erővel kikényszerítettek egyaránt) ősidők óta arra irányulnak, hogy a közösség tagjait megvédjék az ilyen természeti törvényektől.

törppicur 2019.02.25. 13:45:07

@Medgar: igazavan sporttársnak még korábbi 25 évet hozzácsaphatnál a teljesség kedvéért. Mert a 2001 volt az utolsó teljes éve a Fidesz 1.0 kormánynak és a 2002 növekedés az a Megyó-féle 100 napnak köszönhető, jórészt.
Igaz, ha azt nem igéri be nem is nyer, de Orbán akkor még elhitte, hogy a teljesítmény is számít nem csak az igéret.

Tehát
2001 51,7
2002 55,0
2003 57,6
2004 58,5
2005 60,5
2006 64,6
2007 65,6
2008 71,6
2009 77,8
2010 80,5

chrisred 2019.02.25. 13:46:01

@Nancsibacsi: Tudtommal a hitel felvétele során nem lesz hitelbírálat, így csak azokat a feltételeket lehet vizsgálni, amit a kormány meghatároz. Mivel felsőfokú képzésben résztvevők számára is elérhetővé akarják tenni, a munkaviszony fennállása eleve nem lehet kötelező feltétel.

chrisred 2019.02.25. 13:47:36

@Nancsibacsi: Én meg ezért írtam, hogy munka nem kell hozzá, csak vagyon.

Medgar 2019.02.25. 13:53:37

@törppicur: De hülyékkel minek vitatkozzak? Beböfög egy tetszés szerinti évi gdp arányos adósságot, de ahhoz nincs elég esze hogy az idősort értelmezze...

midnightcoder2 2019.02.25. 14:04:40

@Zabalint: "London szélsőséges példa"
Svájc sem jobb, és amennyire én tudom a svédek is csak azért mert ott szocializmus van, de ha nem vagy segílykés, ott is jókora adag zsetont kell otthagynod a lakhatásért.

"Nem az a lényeges hogy a fizetésed hány százalékát teszi ki a lakhatás"
Igen, az tény, hogy az Átlag Jóskának nem sok marad a bérlet + rezsi után, legalábbis jóval kevesebb mint nyugaton - legalábbis amíg ott kaját és mûszaki cikket vesz, és nem szolgáltatást például. De ez az egész bérléses dolog elég törékeny, kb. mint a magas GDP + magas adósság kombó. Mert ha egyszer valami miatt tartósan visszaesik a gazdaság, az elég érdekes helyzetet teremthet.

"Mindig érdemes a külvárosi, agglomerációs övezetet is nézni, mert egy bizonyos városméret felett egy átlagjóskának már eleve csak ez a lehetősége van"

Pesten ez picit más, itt a szmogtól való távolság inkább emeli az árakat. Ugyanakkor az sem mindegy, hogy mit tekintesz agglomerációnak. Pesttõl 1.5 óra utazásra azért már bõven van olcsó ház 4-8 millió között.

dunántúli gyerek 2019.02.25. 14:18:13

@chrisred: pontosan, csaladban az ero, ahogy Zorban is mondta

törppicur 2019.02.25. 14:27:21

@chrisred: A nappali egyetemi hallgatói státusz (kb. 3-4. félévtől, normál közeli kredites előrehaladással) számomra elfogadható a munkaviszony mellett. Meg szerintem az induló családmodellbe is belefér. Lesz közöttük néhány segélyes is, viszont ők maximálisan támogathatók.
Majd látjuk, mi lesz a végrehajtási részben.

törppicur 2019.02.25. 14:33:45

@Nancsibacsi: a négy gyerek utáni szja-mentesség is klasszikusan munkához kötött, mert bérjövedelmekre vonatkozik, nem cégcsoportok adás-vételére.
A csok kedvezményes hitelének bővítése szintén munkaviszony/jövedelem mellett értelmezhető.
Chrisred barátunk kicsit előítéletesen (vagy elítélően, franc se tudja nincs benne se j se ly) állt a kérdéshez.

Void Bunkoid 2019.02.25. 14:35:48

@MAXVAL bircaman közíró: a saját ingatlan mint mobilitásgátló tényező valóban létező dolog, ugyanis azért a legtöbb ember nem olyan, hogy ha költöznie kell, akkor csak úgy a zsebére csap, és vesz odaát egy másik lakást, aztán ez meg majd elmegy, hanem vagy el kell adnia, hogy hitelt vehessen fel odaát a másik lakásra, vagy pedig KIADJA, eleve a saját tulajdont hitelfedezetnek használva, és a befolyó bérleti díjakból törlesztgetve az odaát-lakás részleteit - ez a gyakoribb, habár sajnos ezzel az egyszeri mobilissá vált munkás gonosz tőkéssé vált, hiszen fúj, mitcsinál, kiadja a lakást.

"viszont a saját lakásban élőktől a lakást a legtöbb esetben nem vette el a rendszer" -> aaaaaazért a kulákokét elvették, no :))))))

haXXXor 2019.02.25. 14:40:57

Ebben az egészben az a legszomorúbb, hogy úgy szarja telibe mindazokat akik nem tudnak/akarnak négy gyereket csinálni mint én a wct egy erősebb este után. Undorító, diszkriminatív és esküszöm kívánom, hogy ennek egy ordas nagy bukás legyen a vége. Nem vagyok szocialista, nem hiszem, hogy a szegényeken keresztül kell berúgni egy gazdaságot de az ilyen szintű diszkrimináció felbasz és letaglóz. Gyakorlatilag szaporítószerveket keres az állam, ipari méretű szaporításhoz... Én viszont élni szeretnék. Szeretném ha a fizetésem harmadánál nem kéne többet költenem egy normális lakásra (ha már venni nem tudok/akarok) és szeretném, ha az állam értékelné azon törekvésem, hogy a két vállalkozásomon keresztül mondjuk én is részese vagyok ennek a közösségnek. Egy jólléti országban tökéletes intézkedések ezek, mert ha már mindenkinek van egy alap létbiztonsága, akkor adjunk többet azoknak, akik magasabb rendű dolgokat is hajlandók tenni az országért... de így? Itt? Amikor vadkapitalizmus van? Amikor átbasznak, kihasználnak mindenkit? Amikor értéktelen szardaraboknak tartják az embereket? Felbaszott akkor is és most is...

chrisred 2019.02.25. 14:53:34

@törppicur: Igaz, a hétből kettő - egyik a négy gyereket felnevelő anya munkaerőpiacra valò eredményes visszatérését, a másik meg a nagyszülők feltételezett munkaviszonyát, illetve annak az elvárt szüneteltetését feltételezi. Mindkettő teljesen életszerű. A harmadik, a hitelfelvétel pedig a részletszabályok ismerete nélküli behatárolás pedig éppen ugyanolyan szinten a saját előjítéletességed vagy előlyítéletességed megnyilvánulása, mint az enyém. Csak nekem harminc évnyi okom van nem bízni a rendszerváltó politikusok nagylelkűségében.

dunántúli gyerek 2019.02.25. 14:54:17

@haXXXor: Dehat ertektelen szardarab vagy. Azt mondod van 2 vallalkozasod, es tobb mint 1/3-a a jovedelmednek berlet.

Akkor, szerinted mi vagy?

2019.02.25. 15:14:40

@haXXXor: diszkriminatív akkor lenne/lehetne, ha egy alanyi jogon járó támogatás feltételeit szabnák meg, itt erről szó sincs, ez egy támogatás, célzottan a társadalom bizonyos csoportjainak. A mögötte lévő elvet lehet vitatni, de diszkriminatív fogalmilag nem lehet, mert ez eleve egy plusz juttatás. Ennyi erővel diszkriminatív az idősek ingyen BKV bérlete, mert én meg termelem a GDP-t, aztán mégse kapok grátisz bérletet.

Nancsibacsi 2019.02.25. 15:23:45

@chrisred: "Tudtommal a hitel felvétele során nem lesz hitelbírálat, így csak azokat a feltételeket lehet vizsgálni, amit a kormány meghatároz."
Hitel nincs hitelbírálat nélkül, a hitelnél mindenki azt bírál amit akar, a kormány olyan dolgokat határozhat meg, hogy X idő alatt le kell zajlania a bírálatnak, stb.

"Mivel felsőfokú képzésben résztvevők számára is elérhetővé akarják tenni, a munkaviszony fennállása eleve nem lehet kötelező feltétel."
A felsőoktatási nappalis hallgató ma is sok szempontból munkaviszonynak számít (pl. GYED-et is kaphat), de attól még a jövedelem alapú korlát rá is vonatkozik. Ha nincs jövedelme, akkor pontosan 0 hitelt kaphat. De lehet, hiszen egyetem mellett lehet dolgozni.

Nancsibacsi 2019.02.25. 15:27:02

@midnightcoder2: "Pesten ez picit más, itt a szmogtól való távolság inkább emeli az árakat."
Ja, azért lehet egy belvárosi lakás árából 3 családi házat megvenni a külvárosban :-D

"Pesttõl 1.5 óra utazásra azért már bõven van olcsó ház 4-8 millió között. "
Annyiért drágát is, mert Pesttől 1.5 órára már Heves van meg Nógrád :-D

chrisred 2019.02.25. 15:31:03

@Kolompár Magneto: Azért mindenki reméli, hogy be fogod tölteni a 65-öt, és akkor te is megkapod. :) (Egyébként én sem tartom diszkriminatívnak, csak a példa volt rossz, a felsőfokú képzésben résztvevők diákkedvezménye találóbb.)

Nancsibacsi 2019.02.25. 15:35:00

@haXXXor: Nem értem a hisztit - ha egyedül vagy mint az ujjam, akkor mégis mi köt ide? Menj el máshová, ahol a szingliket támogatják. Vegyük észre hogy az EUn belül szabad a munkaerő áramlás, sőt magyar igazolvánnyal az EUn kívülről is (pl. Kárpátalja). Az ilyen intézkedésekkel határon belülre lehet hozni a határon túli magyarok fiatalabb részét - nekik pont erre van szükség. Még mindig jobb mint az afrikai agysebészek, nem?

chrisred 2019.02.25. 15:36:11

@Nancsibacsi: Csak annyit tudhatok róla, amit a kormány elárul:

www.google.com/amp/s/www.napi.hu/magyar_gazdasag/falusi-csok-10-millio-forint-kedvezmenyes-hitel.679312.html/amp

"A korábbi bejelentés szerint a családtámogatási akciótervről részeként a kormány 10 millió forintos kedvezményes kölcsönt ad a 40 év alatti házas nőknek új gyermek vállalásakor - a február 21-i kormányszóvivői tájékoztatón Gulyás Gergely kancelláriaminiszter bejelentése szerint azonban ezt nem csak a nők, hanem a férfiak is igénybe vehetik, sőt az elváltak is, akiknek korábban nem született gyereke.

Korábban azt mondták, hogy az állam állja a hitelbírálat díját, a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki közlése szerint viszont nem lesz hitelbírálat. A kedvezményes 10 milliós hitelt még a közmunkások is igényelhetik szerinte, hiszen a közmunka is ugyanolyan munkaviszonynak számít, mint bármely más. (A támogatás feltétele a hároméves munka- vagy felsőoktatási jogviszony.) Csak a rossz hitelmúlttal rendelkezők, akik szerepelnek a Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR - az egykori BAR) listáján, nem kaphatják meg a hitelt."

Homo fideszbirkusz 2019.02.25. 15:39:25

@BéLóg: "Hát, a Fidesz MEGÍGÉRTE hogy azt a pénzt, amin a bankok NYERÉSZKEDTEK, most MAGA osztja szét PONTOSAN arra, amire eredetileg is szánta."

Igen te méretes Homo fideszbirkusz, a fideszmaffia maga osztja szét SAJÁT MAGÁNAK a pénzt, mert erdetileg is így akarta. Te a Homo Kisemberfideszbirkusz meg kapsz egy lófaszt a seggedbe. Meg a 20 milliós számlát, hogy finanszírozd Kolompárék új kastélyát BAZ megyében, mert ők még tudnak 3 gyereket csinálni, nem úgy mint ti buzi fideszesek, akik egésznap csak orbánra verik ki.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.02.25. 15:45:31

@Nancsibacsi: te zseni, az államadósság nem csökkent. Nőtt. Jól ledolgozta!
A gdp nőtt, aminek az okai: az EU támogatások, a 3000 milliárd manyup, a nyugati tőke beengedése.
A külgazdasági helyzet, amihez semmi köze Orbánnak. A válság kezelése a fed és az európai központi bank által. A relatív magas államkötvény kamatok.

mindbender2 2019.02.25. 15:48:55

Jajj hát ez nagyon, a nyugdíjemelés meg a többi faszság az nem mert az csak 3x annyi, de ez ez aztán igen. Bár ez csak egyszeri az még beépül dehát vinnyogjunk mindig valamiért és meg is van az index címlap.

Homo fideszbirkusz 2019.02.25. 15:49:09

@Nancsibacsi: "Az ilyen intézkedésekkel határon belülre lehet hozni a határon túli magyarok fiatalabb részét "

Épeszű határontúli magyar ha kivándorol, akkor Orbanisztán felett átrepül és nyugatabbra landol, majd hülye lenne abbna a fosban landolni, ahonnan már rég elhúzott egymillió fiatal.

Barátkozz meg a gondolattal, hogy Orbanisztán egy kihaló társadalom, ebbe a fosba senki értelmes ember nem akar se tervezni, se csinálni meg két gyereket sem. Csak a mélyszegény réteg, mert azok még azt se tudják hogy mi az a védekezés. Úgyhogy nyomjátok csak az ingyen 10 milliókat Kolompáréknak, azok legalább tudnak szaporodni, meg fenntartani a magyar fajt.

Az afrikai agysebészekröl meg annyit te ostoba Homo fideszbirkusz, hogy azokból egy darab se akart se eddig Orbansiztánba jönni, se ezután nem akar. Pedig nem ártana, mert sokmillió agykárosult magyar páciensük lenne, akiknek a fejéböl az orbáni tudtamódosítást ki kellene műteniük.
Hát pechetek van, hogy nem jönnek az afrikai agysebészek!

mindbender2 2019.02.25. 15:52:26

@haXXXor: nem telibeszar te irigy gyökér, hanem támogatja azokat akik többet vállalnak. Próbáld esetleg ezt felfogni, hátha sikerül. Ez a cél ugyanis.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.02.25. 15:52:48

@Nancsibacsi: valamint az EU segíjt Orbánék vették fel. Ja, Bajnai csupán azért volt miniszterelnök, mert válság volt. Kezelni kellett. A válság után viszont növekedés jön, ezt sikerült Orbánnak úgy propagálni, mint a saját tehetségét...Elindult a gyorsnaszád! Ja, a német szél fújja? Te zseni!

dunántúli gyerek 2019.02.25. 16:01:14

@Homo fideszbirkusz: "Épeszű határontúli magyar ha kivándorol, akkor Orbanisztán felett átrepül és nyugatabbra landol, majd hülye lenne abbna a fosban landolni, ahonnan már rég elhúzott egymillió fiatal."

kulfoldrol 98% szavaz Orbanra, szoval ez hiu remeny a lippsiknek

dunántúli gyerek 2019.02.25. 16:03:32

@Igazamvanvagyigazamvan?: Sajnos bajnaiekat a nemet szel is csak allamcsodbe fujta, nem 2008ban, hanem mar 2006ban, a konjunktura kozepen

dehat mindent elloptak, s kozben hazudtak reggel delben meg este

Utoljara most karacsonykor hazudtak, hogy 3 ev mulva fizetik a tulorakat. Azt is bekajaltad gondolom...:)

dunántúli gyerek 2019.02.25. 16:04:31

@chrisred: Ez nem a kormany, hanem vmi szennylap. Keress forrast is.

chrisred 2019.02.25. 16:06:55

@mindbender2: De hát pont az a kérdés, hogy ez a cél megfelelő--e, azokat, akik 2-3 gyereket vállalnak, támogatni abban, hogy inkább 3-4 gyereket vállaljanak - azon az áron, hogy akik csak egy gyereket tudnának vállalni, talán arra sem lesznek képesek, mert tőlük veszik el a pénzt mások harmadik és negyedik gyerekének jutalmazásához.

dunántúli gyerek 2019.02.25. 16:11:07

@chrisred: Tokmind1, hisz a lippsiknek a csaladi adokedvezmeny se volt jo. Azaz, nem az a baj, hogy a kevesebb gyerekesektol veszik el a penzt.

Szimplan az a baj, hogy a lippsik szoptak, szopnak es szopni fognak. De ez nem a magyarok gondja mar.

chrisred 2019.02.25. 16:13:01

@dunántúli gyerek: Igaz, mostanában a magyaroknak ennél csak nagyobb gondjai vannak.

dunántúli gyerek 2019.02.25. 16:22:43

@chrisred: A magyaroknak van a legkevesebb gondjuk
Europaban, azert itt a legstabilabb a kormanyzat

UK: brexit-kaosz
Fra: hullahegyek a millios tunteteseken
Nemetorszag: szarabokra koltott milliardok, befoso gazdasag
Olaszorszag: ehezes, 50%-os munkanelkuliseg

Nagyjabol, ilyen faszan all Europa. Tokos legeny hianyzik az elere.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.02.25. 16:26:15

@dunántúli gyerek: te ennyire buta vagy? Na figyelj, szőke nő!
2004-2009 között érkezett 12 milliárd euro, 2010-2018 között 30 milliárd. Ez lebontva évente 2 milliárd a 3,3 milliárdhoz.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.02.25. 16:29:50

@Igazamvanvagyigazamvan?: bocs, két különböző adatbázisból dolgoztam, kétszer vontam le ugyanazt a tételt:
12 milliárd a 42 milliárddal szemben...

dunántúli gyerek 2019.02.25. 16:30:31

@Igazamvanvagyigazamvan?: A penz nem erkezik, hanem palyazatokon nyerik.

De hat, olyanoknak, akik hazudnak reggel delben meg este, nem adnak. Meglepodtel?

chrisred 2019.02.25. 16:31:07

@dunántúli gyerek: Mi van, Vlagyimir Vlagyimirovics most egy hajszálnyival nagyobb (az Atlanti-óceánig terjedő) félszigetet akar a birodalmához csatolni?

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.02.25. 16:39:16

@dunántúli gyerek: a pénz érkezik. Ha nyered, de nem érkezik, mert visszatartják, az nem számít bele a statisztikába. Már megint tökönszúrtad magad.

dunántúli gyerek 2019.02.25. 16:39:41

@chrisred: A putyini szovetseg nem artana, egyutt komolyabban ellen tudnank allni az amerikai agresszionak, aminek a celja a 2.VH ota annak a megakadalyozasa, hogy Europa es a ruszkik egyuttmukodjenek.

1. A palagazukat vihetik a picsaba, vagy adjanak ra normalis arat, ahogy Putyin.
2. Amerikai techmultikat szenne kell adoztatni Europaban.
3. Most mar a NATO szamlat se akarjak fizetni, ugyhogy ideje menniuk a picsaba.

De, mindig lehet egyezkedni, csak Junkerek ehhez hulyek. Egy jo pavatancosra van itt szukseg.

dunántúli gyerek 2019.02.25. 16:41:39

@Igazamvanvagyigazamvan?:"a pénz érkezik."

Most mondtad, hogy a lippsiknek nem erkezett.

Egyeni szocproblema, miert nem erkezett, ez a lippsik problemaja. Mi arra szavazunk, aki hozza a penzt, ez igen meglepo.

Void Bunkoid 2019.02.25. 16:42:02

@dunántúli gyerek: a tisztelet nem kor kérdése, hanem tetteké. Egy jó spirituális vezetőként működő, példaként állítható pap vagy lelkész akkor is tiszteletet érdemel, ha épp most jött ki a teológiáról.

Sztálin viszont 74 évet ért meg, és kb bizton állíthatom, hogy életében igazából senki sem tisztelte. Tőle inkább csak féltek. Mit féltek, rettegtek. Még a legközelebbi bizalmasai is.

@Nancsibacsi: "magyar igazolvánnyal az EUn kívülről is (pl. Kárpátalja). Az ilyen intézkedésekkel határon belülre lehet hozni a határon túli magyarok fiatalabb részét - nekik pont erre van szükség"

Multicégnél dolgozom, több határon túli kollégám akadt már, és az ő karriertörténetüket nézve azt kell mondanom, hogy a legtöbb határon túli fiatalnak ez k*rvára nem hazatérés az őshazába (hiszen az ő igazi otthonuk/szülőföldjük, még ha nem is Magyarországnak hívják 1920 óta, de bizony OTT van Kárpátalján/Erdélyben), hanem - tekintve, hogy a legtöbb multicég, ssc, termelőüzem Közép-Európában nem nagyon merészkedik Magyarországnál keletebbre - hanem Magyarország nekik konkrétan egy ugródeszka, ahol összeszednek két-három-ötévnyi multis/pénzügyi gyakorlatot, tapasztalatot, netán még némi vezetői gyakorlatot is a magyar adókedvezményes multinál (azaz az anyaországiak rovására tulképpen), mielőtt lelépnek a már megszerzett tapasztalattal és általában az anyaországi magyaroknál (hiszen ők egy "multikulturális" környezetben nőttekfel) jóval magasabb szintű nyelvtudással Németországba/Hollandiába/Angliába/USA-ba, jellemzően jóval magasabban kvalifikált pozícióba, mint az anyaországból külföldre zömmel aljamunkát vállalni induló magyarok.

dunántúli gyerek 2019.02.25. 16:48:02

@Void Bunkoid: Sztalint meg most is milliok tisztelik Oroszorszagban, leven egy felfeudalis orszagbol szuperhatalmat csinalt.

Hogy eleteben tiszteltek-e, azt mi nem tudhatjuk, az agyunkat masik propagandamuhelyek mossak 30 eve.
Az tuti hogy fostak tole, de Oroszorszagnak sosem volt olyan sikeres vezetoje, akitol nem fostak.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.02.25. 16:54:14

@dunántúli gyerek: nem mondtam ilyet. Azt írtam, mennyi érkezett.
Te arra szavazol, aki hozza a pénzt? Az az EU. Ha gyôzne a nacionalista Európa elképzelés, nem hozná senki a pénzt. Te tényleg Merkelre szavazol? Micsoda coming-out!

dunántúli gyerek 2019.02.25. 16:56:30

@Igazamvanvagyigazamvan?: Nem az EU, hisz a lippsiknek nem "kuldott" penzt az EU.

Egyszer kuldott, a metrora, azt elloptak. Szemelyesen Meggyesi es Demszki urak is loptak belole.

Aztan inkabb nem kuldtek, megvartak Orbant.

Homo fideszbirkusz 2019.02.25. 17:00:51

@dunántúli gyerek: "kulfoldrol 98% szavaz Orbanra,"

Én is külföldről szavazok, ráadásul orbán diktátorra, hogy minél jobban szívjatok a mindennapjaitokban ti Homo fideszbirkuszok.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.02.25. 17:05:13

@dunántúli gyerek: Putyin nem ad normális árat. Putyin annyiért adja, amennyiben megegyeznek a többi kitermelővel. Putyin baja pont az, hogy nem 100 dollár, hanem 60 az olaj ára, amihez a gáz árát kötik.
Ezért van az, hogy Oroszország dgp-je 1300 milliárd dollár, ami alig több, mint a spanyol 1230
viszont kevesebb, mint az olasz 1850, fele a franciának, és alig több, mint tizede a kínainak!

Ja, az USA , akivel púposkodik, 15-ször több gdp-t termel.

Igaz, Magyarországot tízszeresen túlszárnyalja!
Mennyi is a lakossága???

Homo fideszbirkusz 2019.02.25. 17:06:06

@dunántúli gyerek:

Ezért hal ki a magyar mert te Homo buzifideszbirkusz ma is egész nap csak orbánra meg putyinra vered ki, ahelyett hogy nőt keresnél magadnak, akivel teljesíthetnéd a nemzeti tenyész programot. Míg te itt teljesen elkészülsz az erőddel, addigra Kolmpárék már össze is hozák az első gyereket és már töltik is ki az ürlapot az ingyen 10 milliára!

Void Bunkoid 2019.02.25. 17:06:13

@dunántúli gyerek: de milyen áron. Egyrészt úgy viselt háborút a második világháborúban, hogy az emberélet neki semmit nem számított (csak a sztálingrádi csata során több szovjet állampolgár - katonai és civil áldozatokat egybeszámolva - pusztult el, mint az összes szövetséges állam összes áldozata, beleértve a civileket és a nem-csatlós államok holokausztáldozatait is az EGÉSZ második világháború alatt), valamint Ukrajnában, ami akkor szovjet SZSZK volt sem hiszem hogy különösebb rajongásnak örvend, tekintve, hogy a szovjet polgárháború alatt (1917-1921), amikor ugyan még Lenin volt a főtitkár, de élemedett kora és sztrókjai miatt már bőven Sztálin diktált a komcsi pártban, a Vörös Hadsereg élelmezését megoldandó úgynevezett hadikommunizmus (kötelező kaja, ruha, árubeszolgáltatás, télen is) Ukrajna lakosságának a szűk harmada egyszerűen ÉHENHALT.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.02.25. 17:07:32

@dunántúli gyerek: és hogy fejlődik!
"Alekszej Kudrin, aki korábban pénzügyminiszter és miniszterelnök-helyettes is volt, kedden egy moszkvai fórumon arról beszélt, hogy "az orosz gazdaság az elmúlt tíz évben egy százalékos ütemben erősödik". Véleménye szerint ilyen hosszan tartó 1 százalékos stagnálási periódusra nem volt példa a második világháború óta, a gazdaság a stagnálás gödrében van - számolt be az MTI"

Void Bunkoid 2019.02.25. 17:10:09

@Void Bunkoid: bocsi, javítom magam, Lenin nem volt főtitkár, "csak" államfő. Ezt a pozíciót Sztálin találta ki magának, és pont ő csinált gyakorlatot a pártfőtitkári pozíció olyan mindent bedaráló autoritásából, hogy egészen a Szovjetunió 1992-es felbomlásáig nem a miniszterelnök vagy az államelnök volt a halljakend a SZU-ban, hanem a pártfőtitkár :)

dunántúli gyerek 2019.02.25. 17:13:35

@Igazamvanvagyigazamvan?: A magyar gazdasag sem erte el az atlag 1% gazdasagi novekedest a lippsik idejen....(2002-10), es meg azt is csak eladosodasbol.

Az oroszok szepen teljesitenek, majdnem magyar szinten az eletszinvonal, az alacsony olajar es a kereskedelmi blokad ellenere nemhogy nem omlottak ossze, hanem oriasi devizatartalekokat halmoztak fel.

dunántúli gyerek 2019.02.25. 17:19:06

@Igazamvanvagyigazamvan?: De, jo arat ad, ezert kergettek el
Becsbol is az amcsi kulugyminisztert, mert probalt a palagazzal hazalni. Inkabb putyinnal uzletelnek az osztrakok, nemetek.

Az USA nem GDP-t termel, hanem adossagot, amit szetterit a vilagba. Ezt eddig megtehette, de kezdenek mas erokozpontok is letrejonni.

Nagy Anita Sv 2019.02.25. 17:57:23

@dunántúli gyerek: azert en jol erzem magam frankfurtban..:)

VT Man 2019.02.25. 18:02:46

@nniicckk:
"Allamilag epitett olcso lakasok kellenenek"

1. A "haverok" ellopnak az anyagot. Tok mindegy, melyik part van hatalmon
2. Az allamilag epitett olcso lakas is tamogatas, piactorzitas. Ha egy lakast az allam 20 millioert meg tud epiteni, es 40 millioert el tudna adni, de csak 20 millioert ad, akkor lemondott 20 millio bevetelrol. Azaz ennyi tamogatast adott.
3. Valoszinuleg az ilyen lakasoknal nem nagyon lenne szempont az, hogy jol hasznalhato lakasok epuljenek, olyan lenne, ahol a haver a tervezo, es az tervezi es epiti, aki a legtobbet oszt vissza.

VT Man 2019.02.25. 18:03:37

"Tudtad, hogy a nyugdíj alapfeltétele nem a nyugdíjas, hanem az adófizető?"

A magannyugdij penztar nagy resze is allampapirban volt, kotelezoen, azaz annak a fedezete is az adofizeto es a befizetett adok lettek volna.

inteligencs elenzeki 2019.02.25. 18:36:29

@szepipiktor:

""A jo allam okosan vegyiti a szocialis es a kapitalizmusra jellemzo megoldasokat."
Ez így ritka nagy fszság!
A jó állam nem vegyít semmit, van egy alapvető ideológiai iránya és néhány "könnyitést" tesz bele.
Például egy full kapitalista, pénz és vállalkozásalapú állam is gond nélkül csinál szociális hálót, ideális oktatást és egészségügyet. Ahogy kádárék is engedték a maszekokat."

:))) Beleszállsz páros lábbal, aztán meg leírod ugyanazt.

Egyébként meg szerintem a jó állam, az pragmatikus. Adekvát válaszokat ad, a változó környezethez alkalmazkodva .
Adott esetben felülírva akár az alap filozófiáját, (a cél érdekében). A jó állam nem eszmék alapján befolyásolja a folyamatokat, hanem a körülményeknek megfelelő logikus lépéseket hoz.
Ahogy most a mostani kormány tette a demográfiai problémával kapcsolatban.
A Moszkvai mintájú szocializmus pont azért volt eleve halálra ítélve, mert a szükséges lépések megtételét eszmékre ideákra hivatkozva mulasztották el, vagy helyettesítették, valami baromsággal.
A Kínai modell jóval eredményesebb, mert ők a hírhedt "mindegy milyen színű a macska, a lényeg, hogy fogja meg az egeret" elvét követik, nevezhetjük őket pragmatikus szocialistáknak is. A cél a fontos, és a lehető legrövidebb út, a megtételéig.

Danubius 2019.02.25. 19:05:24

Mind szép és jó amit írtál, csak szerintem nem a megyei jogú városkba, és az 5000 fő alatti elhagyott településekbe kellene önteni az embereket, hanem a 10 ezres városokból kellene 20 ezrest csinálni, a 20 ezresből meg 30 ezrest. Elolvad az emberek munkája a túlárazott nagyvárosi lakások törlesztésében, illetve a falusiak ingázásában (munkahely, plusz különóra a gyereknek). Modern városokat (30-60 ezer lakossal) kellene létrehozni, ugyanennyi pénből. szerintem. de persze én csak egy háromgyerekes apuka vagyok, aki nem akarja elégetni a jöcedelmét egy túlárazott csok-os nagyvárosi lakással, de faluról ingázással sem. És mást is arra figyelmeztetek, hogy ezek az intézkedések egy csapdát jelentenek.
Miért nem jut eszébe senkinek ingyen életbiztosítást adni három gyerektől? Jóval olcsóbb. a devizaválság óta az emberek óvatosabbak. És valljuk be a gyerek is kicsit olyan mint a svájci frank hitel: bármennyire megdrágulhat 5-10 év múlva, és velem meg bármi történhet. Szóval ha engem kérdeznek: életbiztosítás, plusz a táppénz 60%-ról 90%-ra emelése. Erre mondanám azt hogy ez biztonság, itt érdemes a kívánt 3.-at, 4.-et bevállalni. Persze életbiztosításom (kockázati) van. Már csak attól félek néha mikor nem tudok aludni, hogy mi van ha megint táppénzre kerülök fél évre egy kihalással fenyegető esemény miatt, 60%-os táppénzen.

Matyika Ápolója 2019.02.25. 19:32:58

A családok kapnak egymilliót:
- Jaj ez túl kevés, alamizsnának is szar
A családok kapnak ötmilliót:
- Jaj ez túl kevés, mennyibe kerül már egy gyerek
A családok kapnak húszmilliót:
- Jaj ez mindent felborít, megnöveli az árakat

:D

Matyika Ápolója 2019.02.25. 19:40:43

@haXXXor: kár hogy anyád nem ilyen fejletten gondolkodott mint te, és akart gyereket csinálni.

chrisred 2019.02.25. 20:09:25

@VT Man: A fedezete valójában a pénztártag által megkeresett jövedelem nyugdíjjáruléka volt, de mivel azt a felosztó-kirovó rendszerben szét kellett osztani az aktuális nyugdíjasok között, az a pénz duplikálódott és két nyugdíjszámlára is került, eggy jelenlegire és egy jövőbelire. Az állam által kibocsátott kötvények voltak hivatottak áthidalni azt az időszakot, amíg mindkét rendszer párhuzamosan működött.

élhetetlen 2019.02.25. 21:58:31

@nniicckk: Mit nem gondolsz! „vagy akar torvennyel korlatozni a lakasok pofatlan, indokolatlan aremelkedeset.”. Az durva beavatkozás lenne a piaci viszonyokba. Amit most csinálnak, az bezzeg nem az. (mielőtt félre értenél, irónia).

élhetetlen 2019.02.25. 22:09:33

@GTI100: „Te hol élsz? Egy kő alatt?”. Nem csak nem fogalmazott pontosan. Úgy értette, hogy 4 milla elég lehetett pár éve agy másfél szobás használt panelhez önerőnek. Most nem elég. De, ha nem kő lenne az agyad helyén, érthetted volna.

élhetetlen 2019.02.25. 22:18:09

@midnightcoder2: Jaj, már megint okosnak akarsz látszani. Jössz a londoni ingatlan árakkal, és megfeledkezel arról, hogy Londonban is, Németországban is van egy csomó bérlakás, miközben Budapesten nincs elég. Nem működik, hogy a jövedelmemnek megfelelő méretű ingatlant bérlek, mert nincs elég, ezért a patkánylyukat is irdatlan összegért adják ki. Erről beszélünk. Csak te megint nem érted.

élhetetlen 2019.02.25. 22:26:59

@dunántúli gyerek: „Nem erdekel semmilyen penzugyi okossag balliberalt oldalrol.”. Rendben, maradj a saját hülyeségeidnél, ez magánügy, de hogy terjeszteni is próbálod, az már gáz.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.02.25. 22:45:19

@dunántúli gyerek: hazudsz, bitang! 2002-2008 között a gdp 25%-ot nőtt. A válságot figyelembe véve 18%-ot.
Orbán alatt, 2010-től 2017-ig 17%-ot.

Tehát a szocik alatt átlag 2% évente.
Orbán alatt 2,12%-ot.
És a válságot a szociknál számoltam...
Tudod az a gond, hogy a KSH közöl adatokat. Ezek elérhetők. Hiába hazudozol, a többi csak számológép kérdése.

élhetetlen 2019.02.25. 22:47:04

@dunántúli gyerek: Nézd, vagy én nem tudok számolni, vagy te nem tudsz gondolkodni. Budapesten vannak kiadó lakások 180, 200 eft./per hó. „Nincs az a hulye berbeado aki elkerget ha kicsapsz 2 milliot.”.
www.alberlet.hu/kiado_alberlet/budapesti_alberletek
2 milláért megvásároltad a tíz hónapnyi, életed végééig tartó biztonságot? Te tényleg ilyen hülye vagy?

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.02.25. 22:51:17

@Matyika Ápolója: igen, ez valahogy így működik. Ha beígérek egy milliót, az lófütty a választásokra. Ha beígérek húsz milliót, csak arra kell vigyázni, hogy ne legyen, aki fel tudja venni. Aztán széttárt kéz, és pimaszul mutogatni a bankokra...mert a banki feltételek...

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.02.25. 22:55:18

@Comte de Gippaud: a kínaiak hoztak egy döntést: ne legyen egy gyereknél tòbb családonként. Biztos jó döntés?

élhetetlen 2019.02.25. 23:01:49

@dunántúli gyerek: „Itt GDP aranyos adossagcsokkentes mellett is no a nyugdijak realerteke.”. Hol van az itt? Mert, ha ott van, akkor ne pofázza magyarországi helyzetről, hanem örülj, hogy lyuk van a seggeden ott.

élhetetlen 2019.02.25. 23:16:21

@Thunder_th: „Minek húzzátok fel magatokat rajta.”. Ez nehéz kérdés. Szerintem van egy csomó ember, aki nem kommentel, csak elolvassa a kommertsort. Fennáll, hogy, ha csak az ő véleménye jelenik meg, semmi cáfolat, akkor akárki elhiheti, hogy igaza van. Ez a cirkusz még mindig jobb, mint ami az Origón megy, hogy írhatnak akármit, kommentelni, visszabeszélni nem lehet, el kell fogadni. Én így látom.

élhetetlen 2019.02.25. 23:30:31

@Willkommenskultur: Szoktál gondolkodni? „Egy munkaltato se elt vele (ahogy Orban megmondta Karacsony elott).”. Akkor miért is kellett a törvény? És szerinted mit jelent az alkalmazható hároméves munkaidő keret? És, ha valaki később alkalmazni akarja, mert a törvény lehetővé teszi? Vagy te tényleg beéred Orbán magyarázatával, hogy hoztunk egy törvényt, de ne aggódjatok, senki, soha nem fogja alkalmazni? Hülye-e vagy?

élhetetlen 2019.02.25. 23:51:49

@dunántúli gyerek: „Akinek van, annak adatik, akinek pedig nincs, attol az is elvetetik, amije van.”. Gyönyörű hitvallás, minden tisztességes állampolgár dögöljön meg, vétessék el tőle legelője, trafikja, bármije, amije van, csak Mészáros Lőrinc és a gazdája érdemli meg a kapott javakat. Mert Mészáros is azt mondja, hogy csak isten segíti. Szó se róla, jól álltok csapatmunkában. De azért próbálkozz Semjénnél, mert még neki sem jutott eszébe erre hivatkozni. Lehet, hogy kapsz egy lovagi keresztet, és ettől megdicsőülsz.

élhetetlen 2019.02.26. 00:23:19

@BéLóg: „Azok tesznek valamit a többiekért, akik a megkapott talentumot tízszeres, ötszörös, kétszeres haszonnal adják vissza.”. Jaj, de helyes. Most talemtumra osztogatják a pénzt? Két kezdő tanár hogy szed össze egy CSOK-ra valót, ja ők nem számítanak, a tanlentumok a gazdagok, akiknek van alaptőkéje. És az a réteg, aki mondjuk bruttó négyszáz fölött keres, az nem egy hét helyett kétszer két hétre megy a tengerhez, és háromszor síelni, azaz külföldön költ, hanem tesz a többiekért. Ja.
„A komcsiknak, akiknek mindig a MÁSOK pénze kell”. Ennyire süsü vagy? Mészárosnak honnét lett ekkora vagyona, Isten adta, míg más ember aludt? Nem mások, hanem a saját pénzéből vásárolta fel fél Magyarországot?

élhetetlen 2019.02.26. 00:56:53

@Nancsibacsi: Mert neked még nem volt olyan munkatársad, aki átjött Erdélyből, kapott lakhatást, fizették az üzemanyag költségét, hogy hétvégén haza mehessen a családjához, és befizették az összes szakmai tanfolyamra, és mikor kész szakembernek látta magát, akkor továbbállt nyugatra. „Az ilyen intézkedésekkel határon belülre lehet hozni a határon túli magyarok fiatalabb részét - nekik pont erre van szükség.„. Túró. Az marad Magyarországon, mint a másik kollégám, akinek a diploma szót valószínűen rosszul értelmezték, talán egy techikusi „dipoma” volt. El tudsz képzeni egy mérnököt, akit három hónap alatt nem lehet megtanítani a Windows használatára? Na, ezek maradnak itt, és ettől majd épül az ország.

élhetetlen 2019.02.26. 01:22:07

@Andy73: És mi van azokkal az ismerőseimmel, akik már vettek egy házat, és van három gyerekük? Ők már semmit sem érnek? „Nem hinném, hogy egy gazdasági szakember ennyire naiv lenne, igy inkább arra tippelek, hogy hangulatot akar kelteni akár a kormány, akár a gyermekvállalók ellen.” Ja, nem hülyeség az egész, csak valakik hangulatkeltése a kormány ellen. Kívánncsi lennék, hogy a csokosoktól majd hány orvisi igazolás jön, hogy miért nem lett három gyerek Igen, a kormánynak nincsenek hülye intézkedései, mit aptyuk tész, mindig jó az.

Reactor 2021.11.28. 22:57:24

@Semper Fidelis: Indokolatlan áremelés = olyan áremelés, aminek az égvilágon semmi alapja nincs, és a felső tízezren kívül reális esély sincs arra hogy bárki is kifizesse. Javaslom az "árdrágítás" fogalmának fellapozását a BTK-ban kiegészítésként.
Pofátlan áremelés = tízszeres árat elkérni valamiért, ami a harmadát se éri. Például Kiskunbüdösfütykösön egy összedőlt putriért 10 milliót kérni.
A kommunizmusnak ehhez semmi köze, Ha holnaptól ötvenezer forint lenne egy kiló kenyér, a fizetésed pedig nem változna, te is krvaanyáznál szép kacskaringósakat.
Ja, egyébként épp most maximalizálták az üzemanyag árát! Hoppácska...csúnyát zakóztál most. Ouch.

@midnightcoder2: Igen, nyilván egy putriért 10 milla a reális ár. Egy harmadosztályú lakóparki lyukért egy nem túl jó környéken pedig 57 millió...mondd, te mit szedsz? És kitől szerzed be?
Londonhoz pedig semmi közünk. Egy világbirodalmat összehasonlítani egy alig 10 milliós országgal a csúsztatás tankönyv szerinti példája.

@dunántúli gyerek: Pfff, te meg be is nyalod csont nélkül amit az a legalja bukott viccoldal leír. Congratz, man!!!
Gondolkodni? Azt minek? Megteszi a Zsindex helyetted...
Szardarabot pedig te is láthatsz, ha a tükörbe nézel. Egy jó nagyot. Szovjetbérenc sztálinista kretén.
süti beállítások módosítása