Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Reszkethetnek az ingatlanközvetítők, mert átalakul a piac és alacsonyabb lesz az ingatlanközvetítői jutalék?

2018. április 11. - Szarvas Norbert

reszkethetnek_az_ingatlankozvetitok.png

 

Mennyire tipikus élethelyzet, amikor el szeretnéd adni a házadat és ehhez segítségül hívsz egy ingatlanközvetítőt, leszerződsz vele valami horror ingatlanközvetítői jutalék hányadért cserébe és végül minden munkát (ház körbejárása, ártárgyalás) te végzel el, miközben még a közvetítőt is kerülgetned kell a kizárólagos szerződés miatt? Nagyon sokszor hallom ezt a panaszt az ügyfelek részéről. Ennek az élménynek elképzelhető, hogy a jövőben vége lesz. Az ingatlanközvetítőt nem tudjuk megkerülni, mivel szükségünk van rá, azonban kivehetjük a képletből a rossz részeket...

 

Szükségünk lehet az ingatlanközvetítőre

Amikor beszélgetek ingatlanközvetítőkkel, akkor mindig meggyőznek engem, hogy szükségünk van rájuk. Hiszen nekik van piacismeretük, technikai ismeretük és tárgyalási tapasztalatuk. Biztosan el tudnak jó tanácsokkal látni és ami a legfontosabb: képesek úgy meghirdetni az ingatlanunkat, mint ahogyan mi nem lennénk képesek!

Hiszen ilyenkor szokták felhozni, hogy hiába rakjuk fel a hirdetéseket saját magunk az ingatlan.com-ra és egyéb helyekre, hiszen ott mindenféle kredit rendszerben tudnak a közvetítő cégek licitálgatni a jó helyekért, így a magánszemélyek hirdetései periférián kívülre eshetnek. Még ezt is elhiszem.

Ha megnézzünk az ingatlanközvetítői szakmát, akkor el kell fogadnunk, hogy indokolt esetben szükségünk van a tapasztalatukra illetve az idejükre, amivel a mi időnket spórolják meg. Ez pedig a jutalék ellentételezése.

 

Kérdés, hogy milyen áron? Túl magas az ingatlanközvetítői jutalék?

Akkor pedig merül fel a kérdés, hogy milyen áron van szükségünk az ingatlanközvetítőre? Mert a legnagyobb közvetítők 4-5%-os jutalékért cserébe dolgoznak (viszont ezzel egy országos hálózathoz és információs sztrádához férünk hozzá).

Ha a lakásod ér 25 000 000 forintot, akkor a kifizetendő jutalék 1 250 000 forint, ami elképesztően magas összegnek tűnhet első körben. Valóban ér ennyit a szolgáltatás?

Mit tartalmaz egy ingatlanközvetítő szolgáltatás?

  • ingatlan beárazása
  • jó fotók elkészítése
  • saját előfizetői hirdetések elhelyezése a portálokon
  • előszűrés
  • ajánlás meglévő ügyfeleknek
  • ingatlan felkészítése

És megint fel kell tennünk magunknak a kérdést, hogy valójában ezekre a szolgáltatásokra van szükségünk a példa alapján 1 250 000 forintért cserébe? Mert mi a másik megoldás? Mi fotózunk, mi találjuk ki, hogyan kéne az ingatlant felkészíteni, mi tárgyalunk minden érdeklődővel, mi rakjuk ki a hirdetéseket lényegesen alacsonyabb költségkerettel (hiszen nem fogunk belemenni a nagy cégek licitháborújába, ami nekik mennyiség miatt megéri, az nekünk már egy ingatlannál nem).

 

A hagyományos értelemben vett ingatlanközvetítőt nem tudod kikerülni! Kiteszed a hirdetésedet magánszemélyként és 10 hívásból 8 és fél ingatlanközvetítőtől érkezik!

 

Új technológiai megoldás: Propero ingatlan messengerbot

A minap találkoztam egy harmadik megoldással, ami ha bejön, akkor felboríthatja az ingatlanpiacon megszokott status quo-t, azaz a vagy ez vagy az mentalitást. Ez a technológiai megvalósítás azt ajánlja neked, hogy az ingatlanközvetítésből kiveszi az emberi tényezőt, azaz az ingatlanközvetítőt és mindent automatizálva az eddigi megoldások legjobb részeit ötvözi, miközben pofátlanul alacsony jutalékot tud elkérni.

Ez a technológia a manapság nagyon terjedő messengerbot kifejlesztése ingatlanközvetítésre. Amit ígérnek:

  • alacsony jutalék (1%)
  • 0-24-es készenlét
  • előszűrik az ügyfeleket
  • nem vesznek részt a ház bemutatásában- nem lesznek teher az eladónak
  • meghirdetik az ingatlant a legnagyobb kereső oldalakon, mint intézményi hirdető
  • online szerződéskötés van náluk, tehát nem kell feleslegesen találkoznod senkivel (sokkal egyszerűbb)

 

A példa alapján ez a szolgáltatás 250 000 forintba kerül egy 25 000 000 forintos ingatlan esetében, ami 5-öde az ingatlanközvetítő jutalékának a piaci átlagszámok alapján. De hogyan szűri elő az ügyfelet a rendszer? A mesterséges intelligenciába előre beprogramozott kész kérdés-válasz panelekkel vezeti végig az érdeklődőt és méri fel az igényeit a folyamaton. Innentől kezdve kizárólag azokat az ingatlanokat ajánlja ki a rendszer, ami megfelel a személyre szabott preferenciáknak.

 

 

Az ingatlanközvetítői piac ettől ugyanannyira retteghet, mint a bankok a Revolut vagy Transferwise szolgáltatásától

 

20170928ingatlan-ingatlanpiac-ingatlancom-elemzes-eladas.jpg

 

Érdemes belátni, hogy ez a technológia nem biztos, hogy megfelel a nagyobb értékű ingatlanok értékesítésénél (bár ki tudja), ahol már a 50-60-100 millióért cserébe mind a vevő, mind az eladó extra szolgáltatásokat és személyes prémium kapcsolattartás vár el. Ezek az ingatlanok alapvetően nehezebben is mennek el, mint mondjuk egy panel Budaörsön.

Ha megnézzük a diagramot, akkor láthatjuk, hogy 2016-ban és 2017-ben is az ingatlanpiac volumenének a 60%-át a 25 000 000 forint alatti ingatlanok vitték el. Ezek pedig tipikusan a "könnyen értékesíthető" ingatlanok, mivel a legszélesebb réteget ezek a lakások célozzák meg értéküknél fogva.

Mégis az ingatlanközvetítő jutaléka alapján ezekben van a nagy pénz, hiszen könnyen mennek el, kevesebbet kell velük foglalkozni és %-osan mégis ugyanannyi a jutalék. Sokszor hallottam már, hogy inkább 5 x12 000 000 lakás, mint 1x 60 000 000-ért árult lakás. A Propero ingatlan új technológiai megvalósítása pedig éppen ezt a réteget célozza, ahol logikusan belegondolva sokkal kevesebb a specifikáció - különleges igény, illetve sokkal inkább a "tipikus elvárások" dominálnak, amikre máris megfelelő lehet az élő személy nélküli ingatlanközvetítés, ami ebben az esetben információt szolgáltatás és ingatlanközvetítése asszisztencia.

 

A végső válasz az ügyfelek igényeire

Nem nehéz belátni, hogy egyfajta technológiai forradalom korát éljük, ahol az emberi munkatőke szerepe teljesen átalakul, a folyamatok felgyorsulnak és leegyszerűsödnek. Ez pedig az ügyfelek érdekében történik, akik jobb és minőségibb forrásokhoz juthatnak hozzá olcsóbban és gyorsabban. Elég csak a Revolut szolgáltatásra gondolni, ahol úgy tudom díjmentesen tárolni a dolláromat vagy eurómat, hogy azért nem vonnak le havi költséget, ráadásul multidevizás online pénztárcaként és a hozzá járó bankkártyával több országban is díjmentesen tudom használni a pénzem.

Ettől pedig reszketnek a bankok, akik tranzakciós költségeket és fenntartási költségeket akarnak rajtunk bevasalni.

Kicsit hasonló helyzetet és alkalmat érzek az ingatlanpiac jövőjével szemben, ahol az ingatlanközvetítésből származó kényelmetlen dolgokat (személyes-nyomulós jelenlét, nagyon magas jutalék, kotnyeleskedés, ...stb) el tudjuk hagyni és mintegy opcionálisan összeállítható csomagajánlatként tudjuk a legjobb dolgokat sokkal olcsóbban igénybe venni (előszűrés, intézményi hirdetés, online szerződés, alacsony jutalék...stb).

 

propero_ingatlan_messengerbot.png

 

Mert legyünk őszinték! Az átlagos ügyfélnek eddig sem azért volt szüksége az ingatlanközvetítőre, mert nem tudta megmutatni a saját lakását. Azért volt rá szüksége, mert nélküle nem fért volna hozzá a magasabb szintű hirdetésekhez illetve az előzetes igényfelmérés kiszervezésének prioritása miatt.

 

 

►►►►

Segítsek neked vagy kérdésed van pénzügyekben? Akkor írj:

✰✰ szarvas.norbert@iflgroup.hu vagy

✰✰ www.iflgroup.hu

Itt találsz meg minket, ahol további "csak itt megjelenő" egyedi tartalmakat is olvashatsz

Jelen weboldal teljes tartalma és az innen elérhető valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű és nem teljeskörű, szövege a közzététel napján hatályos jogszabályokon és egyéb tájékoztatásokon alapul, nem minősül biztosítási termék vagy pénzügyi szolgáltatás kiválasztására irányuló, illetve jogi- vagy adótanácsadásnak, sem egyoldalú kötelezettségvállalásnak (ajánlattételnek). Kérjük, hogy a termékek vagy szolgáltatások összehasonlítása és kiválasztása során, továbbá a szerződéskötésre irányuló dokumentumok aláírását megelőzően körültekintően tájékozódjon a választott termék vagy szolgáltatás aktuális, részletes feltételeit illetően. A fentiek figyelmen kívül hagyásából eredő, illetve az esetleges jövőbeli jogszabályi- illetve üzleti környezetben bekövetkező változásokért való felelősséget a jogszabályok által lehetővé tett legteljesebb mértékben kizárjuk.

Ez a cikk 2018. április. 09. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr5113814270

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VT Man 2018.04.12. 00:59:47

Angliában 1.3% az átlagos bruttó közvetítõi díj, de van ennél alacsonyabb (400-1000 font, azaz 140 ezer-340 ezer Ft).
www.which.co.uk/money/mortgages-and-property/home-movers/guides/selling-a-house/the-cost-of-selling-a-house

Miért ilyen magasak a budapesti jutalékok??

Kicknick 2018.04.12. 09:24:39

@VT Man: mert sok ostoba bevállalja. Ha ennyiért nem írnák alá, akkor a hiénák lejjebb vinnék a jutalékot, ehhez nem kell közgáz. Amúgy az 5% az szerintem nem kizárólagos hirdetésnél megy, az tudomásom szerint 2.5% körül mozog.

Zirowe 2018.04.12. 10:51:15

"Az ingatlanközvetítőt nem tudjuk megkerülni, mivel szükségünk van rá"

Az a jó, hogy ezt csak ők hiszik magukról, valójában nem, a mai világban már egyáltalán nincs rájuk szükség.

VT Man 2018.04.13. 09:53:58

@Pataky Sandor:
Igen, de hol van 2-3 milliós ingatlan Budapesten? Szerintem már a 20 millió alatti is ritka.

dodonovics 2019.03.13. 11:21:46

Aham, tényleg semmi szükség az ingatlanosokra, ahogy a bolti eladókra se, hiszen ott a web, és megrendelem. Aztán az soha nem fordulhat elő, hogy amit küldenek, az köszönőviszonyban sincs a meghirdetett cuccal, mert itt mindenki talpig becsületes :D És ha megjelenik valami a weben, az úgy is van. Tuti. Hiszen ott van. Fotó is van róla! :D
Hajrá Marisnéni! :D
süti beállítások módosítása