Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Mitől reszketnek a 35 év alattiak a pénzügyekkel kapcsolatban?

2018. március 23. - Szarvas Norbert

mitol_faznak_a_fiatalok.png

Minden generációnak megvan szerintem a saját maga keresztje, amit hordoznia kell a pénzügyekkel kapcsolatban. Ezt a "keresztet" a szülőktől vesszük és visszük tovább. Nem véletlen, hogy nagyon sok mai fiatal úgy élte meg a devizahitel válságot, mintha saját maga vette volna fel és hozta volna meg ezt az (utólagosan) elhibázott döntést. Nagyon igaz, hogy azonosulunk a családunk pénzügyi érzéseivel. Most nézzük meg, hogy a mai 35 év alattiak (Y generáció) hogyan viszonyul ehhez, mitől fél? És ennek mi köze a mama-hotelhez és a biztonsági tartalékvesztéshez?

 

Az Y meg akarja úszni

A pénzügyekben is létezik ugyanúgy "megúszos" dolog, mint egy reggeli esetében. Hogy nőtt fel a mai Y generáció? Őket még azért többé-kevésbé a nagyszülők nevelték, mivel anya-apa éjjel-nappal dolgozott, folyamatosan fáradt és türelmetlen volt. És mit kaptak cserébe? Folyamatosan anyagi problémákat, kilátástalanságot és nehézségeket.

Ebből milyen következtetést vont le egy egész generáció? Hogy a felnőtt lét totális szívás. Ők pedig nem akarnak szívni. Logikusan feltette magának a kérdést ez a generáció, hogyan lehet megúszni (de legalábbis eltolni) a felnőttéválás folyamatát és ezzel a kilátástalan robotot, amit a szüleiken láttak?

Minél tovább a mama-hotel vendégszeretetét kell élvezni, hiszen ebben az esetben még mindig "anya gyermeke" maradok, aki azért elnéző, és a felelősség is minimálisra csökkenthető az élettel és alapvető szükségletekkel kapcsolatban (koszt-kvártély). Nem véletlen, hogy soha nem látott mennyiségben maradnak otthon az Y-osok és onnan építik a saját karrierjüket.

 

Nem akarják a szüleik életét élni, ezért ki sem merészkednek az életbe

Biztonsági tartalékvesztésben vannak

A "szülők generációjának" a tipikus pénzügyi attitűdje volt a nagyszülőktől hozott "befőttes üveg" mentalitás, amit frontálisan elgázolt a kereskedelmi bankok megjelenése, a piaci hitelek felfutása és a kínálat többszöröződése. A szülők azért nem tudtak általában biztonsági tartalékot felhalmozni, mert a hirtelen rájuk szakadt kereslet-kínálat piacával és a limit nélküli hitelezéssel nem tudtak mit kezdeni.

Gyakorlatilag egy idő elteltével a befőttes üveg helyett a hitelek törlesztésébe (áruhitel, személyi kölcsön, lakáshitel, Zepter hitel, autóhitel, stb...) került a szabad jövedelem minden hónapban. Ebből mit vett észre az Y generáció? Hogy a szülőknek soha nincsen pénze, viszont eredménye sincsen a pénztelenségnek. Egyrészt minden hülyeséget megvettek a szülők hitelre, másrészt "a szabad és korlátlan" életérzésre (utazások, éttermek, márkás ruhák) mégsem jutott elég pénz.

Az Y egyfajta mániákus önjutalmazó reflexben szenved, hiszen ők az első generáció, akik már a "szabad és korlátlan" világba nőttek bele. Ők nem ismerik a termékkorlátlanság és határtalan választások előtti világot, amikor nem lehetett bármit és bármikor beszerezni. Az Y tudat alatt megfogadta, hogy amint lesz pénze, akkor ő jobb dolgokra költi a pénzét, mint a szülei.

Az Y folyamatos biztonsági tartalékvesztésben van, hiszen ők is ugyanúgy elköltik a pénzüket a rövidtávú céljaikért. Tehát ők már nem halmoztak fel jelentős és felelőtlen hiteltartozásokat, helyette a szabad jövedelmet utazásokra, márkás termékekre és életérzésre költik el. Emiatt pedig képtelenek jelentős biztonsági tartalékokat felhalmozni, aminek az eredménye már középtávon is rendkívül veszélyes lehet rájuk nézve.

 

Félnek a pénzügyi kockázattól

Sajnos a magyar pénzügyi kultúra egyik jellemzője, hogy a társadalom nem érett meg a pénzügyi kockázatok megértésére. Ugyanis a pénzügyi kockázat nem azt jelenti, hogy "majd lesz valahogy". A pénzügyi kockázat azt jelenti, hogy "a pénzemet kockáztatom és nyereség mellett negatív irányba is elmozdulhatok".

Nagyon meglepő volt számomra a legfrissebb pénzügyi jelentéseket nézegetve, hogy a lakosság a pénzének jelentős részét készpénzben, bankszámlán vagy állampapírban tartja. Ez azt jelenti, hogy a társadalom extrém módon kockázatkerülő és a nyeresége elvi lehetősége helyett a biztosat választja, ami akár (infláció miatt) negatív eredményt is jelenthet a számára.

Ezen a ponton sajnos a szülőktől megtanult bizalomvesztés az uralkodó viselkedés a pénzpiaccal szemben. A kiindulópont pedig a pénzpiac rosszhiszeműsége az ügyfelekkel szemben. Sajnos a helyzeten egyáltalán nem segít a szolgáltatók hozzáállása vagy éppen a Bróker Marcsikás sztorik vagy nyilvánvaló MLM-es lehúzások. Sajnos minden összemosódik az Y-osok esetében és egy kalap alá veszik a köztörvényes bűnözőt a törvényesen működő pénzügyi vállalkozástól.

Nem keresnek eleget

Az Y generáció egyáltalán nem elfogadó a jövedelmével kapcsolatban. Ők nem hajlandóak alkalmazkodni a bérekhez, hanem a béreket akarják az életükhöz igazítani. Ez pedig bérkonfliktushoz vezet, hiszen a munkaerőpiac nem fizet annyit, amennyiből az Y meg szeretne élni.

Vannak, akik éppen emiatt külföldi boldogulásban látják a megoldást, míg megint mások elkezdenek vállalkozni. A kulcs pedig a következő: Az Y generáció a jövedelme növeléséhez nem mellékállást keres, hanem jobb lehetőséget!

Viszont a tettrekészség megléte mellett is valós félelmük, hogy 30 éves korukra nem jutottak el odáig, mint a szüleik (saját lakás, gyakran tehermentesen), nem keresnek annyit, amennyit megálmodtak maguknak és nincsen olyan előrelépési lehetőségeik, mint amikkel hitegették őket.

 

Te mit gondolsz? Az Y generációnak mi a legnagyobb félelme a pénzügyekkel kapcsolatban?

►►►►

Ha tetszett a cikk, akkor meg tudsz hívni egy “kávéra”: Támogatom a blogot 1-3 dollárral

IFL prémium blog: Klikk

ingyenesen letölthetsz egy hasznos pénzügyi eszközt: Klikk

Segítsek neked vagy kérdésed van pénzügyekben? Akkor írj:

✰✰ szarvas.norbert@iflgroup.hu vagy

✰✰ www.iflgroup.hu

Itt találsz meg minket, ahol további "csak itt megjelenő" egyedi tartalmakat is olvashatsz

Jelen weboldal teljes tartalma és az innen elérhető valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű és nem teljeskörű, szövege a közzététel napján hatályos jogszabályokon és egyéb tájékoztatásokon alapul, nem minősül biztosítási termék vagy pénzügyi szolgáltatás kiválasztására irányuló, illetve jogi- vagy adótanácsadásnak, sem egyoldalú kötelezettségvállalásnak (ajánlattételnek). Kérjük, hogy a termékek vagy szolgáltatások összehasonlítása és kiválasztása során, továbbá a szerződéskötésre irányuló dokumentumok aláírását megelőzően körültekintően tájékozódjon a választott termék vagy szolgáltatás aktuális, részletes feltételeit illetően. A fentiek figyelmen kívül hagyásából eredő, illetve az esetleges jövőbeli jogszabályi- illetve üzleti környezetben bekövetkező változásokért való felelősséget a jogszabályok által lehetővé tett legteljesebb mértékben kizárjuk.

Ez a cikk 2018. március. 23. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr3413769382

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2018.03.24. 10:42:44

És? Következtetés? Ez egy n+1-dik közhelypuffogtatás a mamahotelről, Y generációról, meg néhány hangzatos szófordulat, mint "frontálisan elgázolt", "mániákus önjutalmazó", aminek az egyetlen kutatási alapja a nőklapja, életmódmagazin és egyéb helykitöltők olvasása. De miért? Mit szerettél volna mondani vele? Mentsük meg őket? Képezzük őket? Lőjük ki őket? Sajnáljuk őket? Adjunk nekik több pénzt, mert kell nekik? Őszintén, fogalmam sincs mi a mondanivaló.

a nemzet fogatlan provokátora 2018.03.24. 11:07:59

Munkaidoben is a neten szeretnek logni..

onlajnok · http://www.onlajnok.com 2018.03.24. 12:08:00

"Ők nem hajlandóak alkalmazkodni a bérekhez, hanem a béreket akarják az életükhöz igazítani." - ez a legnagyobb baj, főleg az első tagmondat első fele.

ami szabad 2018.03.24. 12:57:58

X- ként engedj meg néhány észrevételt/ kérdést. Ha akarom, értem, hogy nem több munkát, hanem több pénzt szeretnének. Mi is így voltunk ezzel, csak némi realitásérzék is szorult belénk, ha nem ment , hát vállaltunk 2.- 3. munkát is. Én sem az igényekből adtam lejjebb, hanem dolgoztam mint a barom, és nem két ember így van ezzel. A mamahotel tök jó, de összességében egy oltári öncsalád a felnőni nem akaró / tudó "gyerekek = vagy 30 évesek" és szüleik számára is. Az önállóság hiánya ugyanis ezer területen csap majd vissza: a minimális vállalkozási kedv, a család és a bármely területen való önmegvalósítás is megy a levesbe, ha nem bír felnőni szegény kis pubika! Itthon egy 14 éves kiskamasszal van dolgunk, és bár jeleztük, alighanem akár maradhat a leendővel + gyerekekkel ( kétgenerációs, teljesen a ház, teljesen önálló lakások, mint egy társasház) de csak akkor, ha a családként funkcionálunk, és teszi a dolgát ő / ők is. Hiába a nyávogás, hogy mennyivel szarabb meg nehezebb a suli, vele átkozódunk, de a feladatok ettől még adottak. Én végignéztem elég sok mai y- felnövekedését, láttam a szülői gyengeségeket is abban, hogy idáig fajult a helyzet, és nagyjából eldöntöttem mi fér bele és mi NEM az együttélésbe, és az meddig lehet egészséges, és hol van az a kényelmi / lustasági együttható, ami már kifejezetten káros. A rossz pénzügyi döntések meghozatala is teljesen természetes, meg kell azt is tanulni, mégpedig időben! Akár gyerekkorban el lehet kezdeni tanulni, hogy ha van egy forintom, nem kettőt költök belőle.. Hogy hitelt az ember nem karácsonyi ajándékra, meg nyaralásra vesz fel, hanem olyan komoly dolgokra, amit nagyon - nagyon hosszú idő lenne összegyűjtögetni. Nem ártana ismerni a kamatos kamat számítást, és akkor nem lepődne meg senki, hogy még alacsony kamat mellett is duplát fizet vissza 25 év alatt! Autodidakta módon is lehet képezni magát valakinek a suli helyett vagy mellett! Érettségi után pl. mentem melózni és MELLETTE végeztem el az iskolákat, nem is egyet. Úgyhogy a mi felelősségünk (szülők) hogy nem kéne mindentől megkímélni az a szegény kicsi 28-40 éves gyereket, a gyereké meg az, hogy ne éljen vissza azzal, minden szülő szeretné, ha a gyerekének már könnyebb lenne, mint neki volt. Ezért nem halat, hálót kell adni. Ez azonban nem csak a tanulás, taníttatás, de a munkára, teherbírásra való tanítást is jelenti! Ahogy 15 éves lesz a gyerek, a nyári meló kötelezőek, és nem azért, mert kell a pénz, hanem hogy mondjuk árufeltöltőként is szocializálódjon egy kicsit, és tanulja meg, mik a külsős elvárások! Nem mellesleg, valszeg,. a sulit is jobban megbecsüli majd! :) Úgyhogy lehet, hogy így működik az y, de sajnos, nem győztél meg arról, hogy ez így ok!

mennelinkabbfelemeli 2018.03.24. 14:10:22

én y vagyok. De nem ezt látom... az x generáció felelőtlenül eladósodott személyesen + az ország szintjén is.
Lehetőségeket nem használták ki, egyik szar döntést hozták a másik után. A szájuk óriási, hogy mekkora baj van a jelenlegivel.... de nyugdíj az kellene, a 13. havi
Miközben a lakás + autó stb ára / átlag bér sokkal rosszabb most, mint pl 20 évvel ezelőtt volt.
(persze, hiszen a mi kontónkra vették fel a hitelt számolatlanul)
Nekünk fizetni kellene az Ő nyugdíjukat, félretenni a sajátunk (hiszen nekünk jó ha 50% lesz a helyettesítési ráta). Meg lehetőleg felnevelni a következő generációt is....

jjoey 2018.03.24. 14:11:00

Pontositsunk. Deviza alapu hitel, nem deviza. Utobbi esetben kapsz 1000€-t es 1000€-t kell visszaadnod. Ha mazlid van, €-bam fizetnek es nincs arfolyam kockazatod.
A bank a deciza alapunal szolt, kockazatos de mindenkit csak az erdekelt, forintnal a 10milaert havi 100at, devizaalapon csak 80at kell fizetni. A kamatkulonbozet miatt. Raadasul magyon kevesen jartak csak rosszabbul, hogy mem forintalapon vettek fel hitelt. A kamatdifi es 2008ig a forinterosodes segitett sokakat, osszesegeben nem fizettek annyit devizaalapon mint forint alapon. De errol nem szol a fama, csak arrol, hogy x ev utan megugrott a torleszto. Spec most mi lesz hogy a fed emel, ekb is lassan fog, igeig es 350ig matolcsy nem fog de utana tennie kell vmit. Na akkor mi lesz a mostani bubor szint amire jon a +3-+5%?
Hagyni kellett volna bedolni a hiteleket, arverezni, kilakoltatni es berlakasrendszer kialakulasat segiteni, tulajdonvedelemmel es mobilitas novelessel.
Masik, kinyiltak a hatarok, y annyit lat, hogy kint kapnak 2000€-t azert amiert o 800-t itthon nettoban, de mast nem lat, hogy mig itthon vesz egy lakast pl 30-40milaert Pesten, u.e. nyugaton (hanyatlik) 500e-1m€ es arra vesznek fel 30 eves hitelt majd ugy adjak el, hogy a vetelar 40% vegtorlesztes. Igaz, ott kiszamithatobbak a dolgok, mint itthon. De ezt is haza kene hoznia az 5eFt-os viccer jarattal, nem csak a felelotlenseget.

jjoey 2018.03.24. 14:13:49

@mennelinkabbfelemeli: ti ott szivtok hogy 2012ben bedobtak a manyupot a kozosbe. Na azt fizeted majd. De, legalabb az enyemet nem mert sajat zsetonomat nem adtam.
Amugy meg gondolkozz kire ikszelsz 8.-an. Diktatura sose verte le a libero gazdasagot, max rovidtavon tunik ugy.

fidesz maszop dk egykutya 2018.03.24. 16:13:19

@a nemzet fogatlan provokátora: de úgy mondták a nemzethy elvtársak, hogy ha nem mész át beszopod.

rigolya2 2018.03.24. 16:24:57

@ami szabad: khm...

Meddig is tartott önnek az iskola?!

Mert ma 16-ig tart!

Régen könnyebb volt mellette munkát vállalni!

Különben miért is ne a nyelvet tanulja a gyerek nyáron?!
Ha ár az iskola nem képes megtanítani rá?!

qtyuly 2018.03.24. 16:46:15

@onlajnok: Pár napja volt indexen egy cikk a könyvtároskról, akik havi nettó 100 körül visznek haza. Ők jól teszik, hogy alkalmazkodnak a bérekhez? Vagy mellette vállaljanak éjszakai árufeltöltést?

Szerintem nagyon jó dolog az, hogy a fiatalabb generáció (amelynek mellesleg én is a tagja vagyok) nem hagyja magát kizsigerelni. És igen, mérnökhallgatóként körberöhögöm a MÁV-ot, amikor a gyakornoki pozícióhoz a mimimálbér 30-60%-át ajánlja és megígérem, hogy soha nem fogok az ilyen szintű hülyének nézéshez asszisztálni.

onlajnok · http://www.onlajnok.com 2018.03.24. 16:54:50

@qtyuly: Sajnos a könyvtáros munkája ennyit ér. Nem egy tömeg hivatás, ami bármennyi munkavállalót fel tud venni. Egész addig körberöhöghetsz bármit, amíg találsz olyat, ami jobbat fizet. Csak sajnos sokan olyankor is röhögnek, amikor nincs más lehetőségük. Én jól fizető környezetben dolgozom és így is igen gyakran kerekedik a szemem az igényeken. Aztán persze megy a sírás, hogy nincs pénz albérletre (mert neki derogál már másokkal együtt élni, illetve a belvárosban kell lakni), nincs pénz erre-arra, persze havonta cserélődnek a telefonok. Na erre értettem, hogy nem tudnak alkalmazkodni.

onlajnok · http://www.onlajnok.com 2018.03.24. 16:56:06

@qtyuly: egyébként én is Y generációs vagyok, igaz az idősebb negyedbe tartozom.

qtyuly 2018.03.24. 17:05:30

@onlajnok: Akkor szerintem tökéletesen ugyanarról beszélünk. A pénzügyi tervezőképesség hiánya valóban nagy probléma.

De a könyvtárosok esetében - a munkájának értéke ide vagy oda - egyáltalán nem tartom erénynek, hogy az életüket a bérükhöz igazítják. Válthatnának olyan munkára, amiből meg tudnak élni komoly megszorítások nélkül.

onlajnok · http://www.onlajnok.com 2018.03.24. 17:12:56

@qtyuly: hát de váltson. Nyilván aki tud tenni, hogy neki jobb legyen, az tegyen. De az y generációs könyvtáros, bölcsész már ott elrontotta, mikor pályát választott (hacsak nem ez élete álma, de a legtöbbnek nem az). A cikk szerintem arról a jelenségről beszél, hogy a fiatal generációnak, gondolok itt a 23-27 éves korosztályra, sok esetben olyan az önéletrajza, amilyennek 40 évesen kéne lenni. Pont azért, mert ide-oda ugrálnak a jobb fizetés miatt. Közben semmit nem fejlődnek, viszont egyre nehezebben helyezkednek el, mert ezek az önéletrajzok a munkáltatókat is elrettentik. Nem a megélhetésért küzdő, lásd a könyvtárost, embernek kell igazodni, hanem annak, aki az átlagbér közelében keres. És ezt egy felsőfokú végzettségű, amiből arányaiban nagyon sok van az Y generációban, több, mint a korábbiakban, meg tudná tenni, de sok esetben látom, hogy akarná.

ami szabad 2018.03.25. 08:53:17

@rigolya2: Kedves Rigoya! Nem tudom, könnyebb volt-e a 80-as évek közepe- vége felé diákmunkát találni mint mondjuk 5 éve, de hogy mostanság könnyű, azt tudom, látom, tele van hirdetéssel minden amerre járok ( igaz, ez Bp., de akkor is Bp-n laktam, tehát az összevetés releváns) Igazad van abban, tanuljon a gyerek nyelvet mert az iskolai nyelvtanítás vacak. Tanul is, bár nem nagy örömmel, de ez az egy, amiben itthon "szigor van"m engedheti el. A diákmunkát pedig, ahogy jeleztem, nem a pénz miatt tartom fontosnak, hanem a munkába szocializálódásért! Ha itthon van feladat, hajlamosak vagyunk felülértékelni a teljesítményt, hiszen a mi kicsi gyerekünk végre csinált itthon is valamit! Ha valahová elmegy melózni, ott objektív visszajelzést kap, ami ugyan lehet, kissé vacakul esik időnként, mégis arra sarkallja, hogy fel tudja mérni mit ér VALÓJÁBAN a munkaerő piacon! Abban igazad van, hogy annyiban könnyebb volt nekünk melót vállalni, hogy nem voltunk ennyire csapágyasra hajtva, mint a mai iskolások, és lényegesen nagyobb szabadságot élveztünk otthon is, a szülők nem akarták a saját megvalósítatlan álmaikat ránk nyomni. Mondjuk jó magam is igyekszem, hogy ezt a hibát mi se kövessük el, a gyereknek a SAJÁT álmait kell(ene) megvalósítania! De nem gondolom, hogy a melótól való túlzott kímélet lenne ennek a helyes eszköze! Értelmiségi családból jövök, apámnak vagy 3 diplomája volt, de amikor úgy hozta a sors, hogy keveset keresett, akár takarítást is vállalt, hogy otthon jobb legyen. Ebben felnőve nyilván tudtam, hogy tanulni + dolgozni egyaránt fontos, és nincs ciki meló, kínos csak az lehet, ha valaki NEM DOLGOZIK! Így adódott, hogy időnként 3 helyen melóztam ÉS tanultam, + buliztam is, mert hát fiatalon azt sem szívesen engedi el az ember. Nem mondom, hogy rommá aludtam magam, de fiatalon mindenki bírja, ha kell. Ami pedig a pü.i tudatosságot illeti: igaza van a cikk írójának és egy rakat kommentnek is, elég sok szar döntést hoztak az X generációsok. De nem gondolnám, hogy azzal, SEMMIFÉLE DÖNTÉST nem hoztok, azzal jobb lesz. A halogatás, sodródás biztosan nem megoldás, az csak halogatás marad. Időnként hobbiból tanítok is, tényleg elképedve látom, a jogi-és a gazdasági ismeretek hiányát, elképesztő gyakorlatiatlan még a diploma előtt állók nagy része is! Valóban fontos lenne, hogy oktatásban és otthon egyaránt tanítsanak az életre felkészítve alapvető jog + gazdasági ismereteket. Nyilván, azon túlmenően, hogy lázadozunk az iskolarendszer agycsökevényesítő volta ellen, + személy szerint ahogy jeleztem eljárok grátisz ilyen előadásokat tartani, megtehetem, hogy itthon tanítom rá a gyerekemet. ( el is kezdtem, már 10 éves korában, azon a szinten, amit megért) De azt gondolom, nem az a jó módszer, ha lecikizik a régi "borítékos" módszert, nem akkora baromság az! ( címkézett költés) És a felelősség alól egy 30 évest nehezen ment fel, hogy se a suliban, sem otthon nem tanították meg, hogyan gazdálkodjon! Mert ha másképp nem, autodidakta módon, elsajátíthatóak az ismeretek, amihez én mindenkinek sok sikert kívánok, hisz egyénként, mikro-és makro szinten egyaránt olyan következő generáció(k)ra lenne szükség, akinek a belátási képessége, döntései lehetőség szerint még jobbak, mint az előző generációknál! Egyébként a rendszerváltáskori összeomlás idejét, súlyát tekintve kb. olyan erős volt mint a mostani zakó, tehát a mi generációnk már minimum 2-3 komolyabb válságot kelljen túléljen tőke nélkül, és hidd el, az sem volt egyszerű!

HaCS 2018.03.25. 09:40:12

Szerintem az egy világszinten is általános és ésszerű pénzügyi viselkedés, hogy az ember (akinek van ennyi megtakarítása) 2-3000 EUR-t készpénzben (értsd: bankszámlán) tart. Mert bármikor beteg lehet egy családtag, elromolhat a mosógép stb. Bármilyen jó is legyen egy pénzügyi befektetés valószínűleg bukóra fog fordulni, ha idő előtt kell megszakítani ilyen (5-10 éves távlatban szinte biztosan előforduló) háztartási problémák miatt.

Az meg, hogy miért tart ott az egész magyar lakosság, hogy nagy részének megtakarításai nem lépik át ezt a küszöbértéket egy külön posztot is érdemelhetne.

VT Man 2018.03.26. 00:44:47

@jjoey:
"ti ott szivtok hogy 2012ben bedobtak a manyupot a kozosbe. Na azt fizeted majd."

A manyupot is ugyanõk fizették volna, tekintve, hogy jelentõs részben állampapírban volt a manyup.

Azt pedig az adókból törlesztik.

VT Man 2018.03.26. 00:48:29

A "nem tud megtakarítani" csak kifogás.
Valamennyit mindenki tud-na. Ha akarna.

Amúgy ajánlott könyv vagy hanganyag: Babilon Leggazdagabb Embere (youtube-n is fent van)

Kjos 2018.03.31. 06:15:14

Mi az alapja annak sok állításnak, melyet az írás tartalmaz? gy érzés? Az "újabb cikket kell írnom" kényszere? Hogy lehet egy kalap alá venni egy egész generációt? A szülőkkel az a baj, hogy zeptert vesznek, nem utaznak, ezért nem látszik rajtuk a fejlődés; ezzel pedig szembe van állítva a gyerek, aki elutazza a pénzét, s ezért nem jut ötről hatra. Hogy van ez? Mi volt a mondanivaló? Miről szól a cikk???
süti beállítások módosítása