Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Soha többet outlet! - a szerelő mesél

2018. február 26. - Szarvas Norbert

outlet.png

Van benne valami reménnyel kecsegtető cucc, hogy bemész egy elektronikai outletbe és 40-50%-kal olcsóbban veheted meg minimális kompromisszummal a mosógépedet vagy hűtődet. Alapvetően újként adják el neked a dolgot és mutogatja az eladó lelkesen azokat a szépséghibákat, amik nem számítanak- gondolván magadban, egy költözés során is simán megesik vagy ott vagy, amikor a gyerek zúzza meg a hűtőt.

Tudod, volt nálam hűtőgépszerelő és beszélgettünk az outletekről is, mint legit megoldása a következő hűtőgépvásárlásnak. Én, hülye laikusként pontosan azt gondoltam, ahogyan kellene működnie a rendszernek. Újként új termékeket adnak el. Olyan termékeket, amiket rendes áron azért nem lehet elpostázni, mert a raktárban megsérült vagy az első tulaj használat nélkül postázta valami miatt vissza.

ha jobban belegondolok, akkor sajnos logikus, amit a szerelő mondott nekem...

Belsős sztori

Figyelmeztetett, hogy otthoni nagygépet még véletlenül se vegyek outletben, ha nem akarom, hogy problémám legyen vele. Ugyanis általában ezekkel a gépekkel van a gond, ahol az eladó arra játszik, hogy az 1-2 éves jótállást kibekkelve minden felelősségtől megszabaduljon, és a második év első napján beszarhat a gép.

Persze ez nem ökölszabály, de sajnos tapasztalatból mondta a problémát!

Az outlet nem olyan outlet, mint külföldön.

Biztosan én születtem rossz országba, hiszen a szerelő szerint nálunk nyugatabbra már az elképzeléseimhez hasonlóan működik a rendszer. Nem úgy Magyarországon, ahol az outlet ezen a területen általában használt és újraszerelt-összegányolt eszközök adásvételét jelenti.

Múltkor egy outlet tulaj akart együttműködési megállapodást kötni arra, hogy a szerelő "három hűtőből rakjon össze egyet"- értelemszerűen nem gyári hegesztéssel, gyengébb-használt kompresszorral, stb-stb-stb... Persze ebbe egy jóérzésű, önmagára valamit adó szakember nem megy bele, ettől függetlenül erről szól a sztori.

Jogilag az outlet bevédi magát, használt árukereskedelemként működve, de közben az eladó is azt mondja neked, hogy ez "zsír új cucc, ami azért használt áru, mert az "adó", mert a "szépséghiba".

 

És nem olcsóbb a buli

Mert gondolj bele, hogy bemész az outletbe, készíted a pénztárcát és akár hajlandó vagy a tervezettnél többet költeni, mert mondjuk meglátod "álmaid" elektronikai berendezését, aminek az ára 250-ről van leszedve 140-re. De közben te 120 ezres keretben gondolkodtál, de ez a plusz 20 000 azt jelenti, hogy belépsz a prémium kategóriába.

Igen ám, de ha egy összegányolt, használt eszközt veszek meg, ami két év múlva tropa, akkor az ablakon kidobtad a 140 ezret, és amikor másodjára is meg kell venned a hűtőt (immáron a madaras teszkóban 120-ért), akkor 2-3 év alatt összességében elköltöttél 120+140 000 forintot, azaz 260 000 forintot, amennyiért kompromisszum és reménykedés nélkül megszerezhetted volna "álmaid" hűtőjét 5-7 éves garival...

 

A fogyasztóvédelem miért hagyja?

Arra jutottunk ebben a beszélgetésben, hogy valószínűleg nem áll neki a fogyasztóvédelmis megbontani az elektronikai eszközt, hogy megnézze a belsejét és keresse az árulkodó jegyeket. Kívülről pedig csillog-villog minden. Rejtély amúgy, mert ami itt történik nagyüzemben, az a vásárló tudatos átverése és szándékos károkozás. Nagy összegben fogadnék arra, hogy az outletvásárlók jelentős része nem vásárolna, ha tudná, hogy egy összegányolt-csereberélt dolgot akarnak rásózni ehhez képest "aranyáron".

 

A szerelő tippjei hűtőgép vásárláskor:

 

  1. Kizárólag bontatlan csomagolásút vegyünk
  2. Kerüljük a no frost-ot, a kijelzőset és minden olyan plusz elektronikával felszereltet, ami plusz hibaforrást jelenthet számunkra
  3. Mindig vásároljuk meg a garanciahosszabbítást
  4. Nem az A+++ a lényeg, hiszen a hűtő azonos energiát vesz fel önmagához képest. Mindig nézzük meg az oldalfal vastagságát-szigetelését. Minél jobban szigetelt, annál ritkábban indítja be a motort és annál kevesebb áramot fogyaszt
  5. Ha lehetőségünk van arra (hely), akkor külön legyen a hűtő és a fagyasztó

 

Te mit tapasztaltál az outletben?

A cikk nem állítja, hogy minden outlet át akar verni. Pusztán személyes tapasztalatok kerültek a cikkbe, amiből nem lehet általánosítani!

►►►►

Ha tetszett a cikk, akkor meg tudsz hívni egy “kávéra”: Támogatom a blogot 1-3 dollárral

IFL prémium blog: Klikk

ingyenesen letölthetsz egy hasznos pénzügyi eszközt: Klikk

Segítsek neked vagy kérdésed van pénzügyekben? Akkor írj:

✰✰ szarvas.norbert@iflgroup.hu vagy

✰✰ www.iflgroup.hu

Itt találsz meg minket, ahol további "csak itt megjelenő" egyedi tartalmakat is olvashatsz

Jelen weboldal teljes tartalma és az innen elérhető valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű és nem teljeskörű, szövege a közzététel napján hatályos jogszabályokon és egyéb tájékoztatásokon alapul, nem minősül biztosítási termék vagy pénzügyi szolgáltatás kiválasztására irányuló, illetve jogi- vagy adótanácsadásnak, sem egyoldalú kötelezettségvállalásnak (ajánlattételnek). Kérjük, hogy a termékek vagy szolgáltatások összehasonlítása és kiválasztása során, továbbá a szerződéskötésre irányuló dokumentumok aláírását megelőzően körültekintően tájékozódjon a választott termék vagy szolgáltatás aktuális, részletes feltételeit illetően. A fentiek figyelmen kívül hagyásából eredő, illetve az esetleges jövőbeli jogszabályi- illetve üzleti környezetben bekövetkező változásokért való felelősséget a jogszabályok által lehetővé tett legteljesebb mértékben kizárjuk.

Ez a cikk 2018. február. 26. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr813698942

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Denimm 2018.02.27. 08:32:57

Hello. Ha ez az egyel korabbi postod folytatasa akkor csak kivancsisagbol elarulnad, hogy vegul milyen tapasztalattal zarult a hutogep szereles projekt? Korabbi postban felteteles modban volt minden. Vegul atverve erezted magad vagy sem? Ez az outled dolog egyebkent tenyleg igy mukodik. Sot, a tobblet garancia biztositas is kotelezo darab. Ugyanis az esetek donto tobbsegeben a nehezen vagy nem javithatosag miatt vissza kapod a vetelarat es vehetsz belole uj akarmilyen gyarto keszuleket.

Szarvas Norbert 2018.02.27. 08:53:49

@Denimm: ezen a linken találod, mi volt a szerelővel:

www.facebook.com/IFLGroup1/posts/1829999333739175

amúgy érdemes a FB oldalamat is követni, mert gyakran ott jelennek meg plusz infók, sztorik

Denimm 2018.02.27. 10:34:48

@Szarvas Norbert: kösz a választ. FB oldalt nem ismertem eddig.

Ráérek 2018.03.06. 19:39:33

Uramisten, ez valami múltévezredből előkerült szerelő...?? "Kerüljük a no-frost-ot"...???
Kevés ennél jobb dolgot találtak fel az utóbbi időben!

Nem penészedik a zöldség, sokáig friss marad még a csom. nélküli saláta is, - és ugye a fő plusz: soha nem kell leolvasztani.

Nem is értem, mi a kifogása.....

Amineknevetadokelveszik 2018.03.09. 11:07:46

mégis a szerelő szerint mitől lesz egy hűtő A+++-os?
Olyan marha nagy innováció nem volt az elmúlt 20 évben. Lett inverteres kompresszor, és kb ennyi amivel energiát lehetett spórolni. A többi az a szigetelés vastagságából jön.
(jó mondjuk a no Frost is pont ilyen... ha nincs lefagyva a belső hőcserélő hatékonyabb => kevesebbet fogyaszt a hűtő)

Zampir 2018.08.16. 23:12:32

@Ráérek: Vegyél egyet. És amikor elmegy az alul méretezett olvasztó rendszer és emiatt nem indul el az "okos"' hűtő akkor fog téged megütni a guta. Főleg mikor a szerelő bemondja csakis roncsolással javítható a hűtők 99% Természetesen ha meg is csináltatod pár év és a javítási helyen a pára, víz lefolyik egyenesen a szigetelésbe.. És onnantól oda az A+++
Helyette van viszont egy nagyon szép fém borítású szerszámos szekrényed ami még drága is.
süti beállítások módosítása