Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Miért tapsikolsz bőszen a szomszéd új luxusautójához?

2018. február 10. - Szarvas Norbert

www_iflgroup_hu-6.png

Neked is megvan az az élmény, amikor szenvedsz a hétköznapok megpróbáltatásaitól, mint a partra vetett kutya, majd találkozol egy régi ismerőssel, akivel egyszerre indultatok, de valami csoda folytán azt az életet éli, amit te álmodtál meg? Megmutatja az új 15 millás bömbijét, a csoda házát, te meg elismerően hüledezel, gratulálsz, szinte már szalutálsz! Még a végén szerencsésnek érezheted magad, hogy az ismeretségi körödben vannak ilyen tehetséges emberek...

 

Semmi gond, ne irigykedj

Ugye először biztosan ezzel vádolnának meg, ha csúnyán néznél a másikra. Rád dobálnák a sarat, hogy bizony te egy irigy ember vagy, tipikus magyar lehúzós valaki, aki nem tud őszintén örülni a másik sikerének. Valahogy így érezheti magát az a gondolkodó ember, aki szól szülőnek, aki "kiárusította" gyermekét külföldre, hogy ezzel csak az a baj, hogy nem a gyerek fogja megtermelni a néni nyugdíját, hanem majd "én és a gyermekeim, akik itt maradtak". Csókolom.

Meg miért is irigykednél? Miért kéne rosszul érezned magad amiatt, mert a másiknak bejött az élet? És miért foglalkoznál olyan gyakorlatilag kérdésekkel, minthogy a kollega 25-30-35 éves korára hogyan nőhetett "saját erőből" akkorára, hogy a családi költségvetés elbírjon egy 15 millás bömbit is és annak a fenntartási költségeit + a 80 millás házikó?

Tegyük fel, hogy kollega havonta 1 millió forintot tud félretenni és nem zavartatta az elmúlt évek jövedelememelkedései sem, hiszen már 20 éves kora óta konstans nettó 1 millió forintot tud félretenni. Hozamokkal, meg mindig tuti befektetésekkel ne foglalkozz, majd a végén a matekhoz hozzávágunk 30%-ot.

Szóval most 30, azaz 10 éve tud félretenni havi 1 millió forintot a helyi zsenipalánta. Ez 120 millió + 30%= 156 000 000 forint a vagyon. Nah most szerinted mennyire reális, hogy 156M vagyonból gyorsan kifizeted egy 15 millás bömbit + vásárol egy 80 millás házat és olyan luxusban él, mintha nem lenne holnap? Gondolom sehogy. Nagyon ritkán jön ez ebben a formában össze.

Ha jobban belegondolsz, akkor 1 millió forintos nettó megtakarításhoz kéne keresnie nagyjából nettó 1,5 milliót.

Alkalmazottként a bruttó bére nagyjából 2,5 millió forint körül alakult volna az elmúlt 10 évben (20 évesen még diplomája sem volt). Ha vállalkozó, akkor is legalább az osztalékadót,SZJA-t, IPA-t meg még egy-két dolgot ki kellene fizetnie, tehát még abban az esetben is a cégének és saját magának nagyjából 2 millióba kerülne alsó hangon ez a jövedelem.

Akkor mi a titok?

Mivel az egy körforgalomra jutó szerencselovagok száma meghaladja a tűréshatárt, ezért biztosan máshogyan rajzolják meg ezt a gyarapodási gráfot. Nem kell sokat gondolkodnod, vezessük be az adóelkerülés intézményét, a keresztszámlázás művészetét.

Persze a népies megnevezése ennek a dolognak a "csibész", népünk hős gyermeke, akit felmentünk minden alól, mivel úgyis "csak az állam pénzét nem fizeti be" (az meg kapja be). Szinte büszkék vagyunk rá, hogy milyen bátor cselekedetet hajtott végre a büszke és gazdag úrfi!

 

De akkor miből fizetik az omladozó falakat a kórházakban?

Az a baj, hogy egyszerűen az emberek nem értik az állam működését. Képtelenek felfogni, hogy nem Zorbán, meg Gyurcsány ad CSOK-ot, támogatást, szoc. segélyt a saját zsebéből, vagyonából. Ezt a pénzt az összes magyarnak az adójából és járulékából (befizetések) fedezik alapvetően.

Nagyon jegyezd meg: az állam újra elosztja a TE és Julcsika pénzét. Amit az emberek befizetnek, abból osztanak segélyt, építenek óvodákat, fizetik az orvosokat.

Tehát a fenti sorok után már győztes helyzetben vagyunk. Jó az irány, mert már kezdjük kapizsgálni, hogy a pénz nem terem a fán és amikor az állam azt mondja, hogy stadion, azt alapvetően a te pénzedből teszi és nem a sajátjából. Mert az államnak nincsen saját pénze. Az államot nevezhetnénk egy felügyeleti szervnek, az emberek legfőbb könyvelőjének, aki többek között a pénz elosztásáról gondoskodik.

Ha még tudsz követni, akkor fésüljük össze a dolgokat!

Tudom, hogy teljesen kivagy az omladozó egészségügy, meg az egyre inkább használhatatlan oktatás miatt. Sajnos csak kapkodod a fejedet és nem tudod, hogy ezt ki tudná megoldani! Most már tudod, hogy létezik egy olyan szervezet a világon (magyar állam), akit azért fizetsz, hogy ezt megoldja! Jó reggelt kívánok!

 

Mit tapsikolsz a szomszédnak?

A cikk elején okosba kimatekoztuk, hogy az ismerős a 15 millás bömbivel nagy valószínűséggel nem zseni, hanem csibész. Valamit eltitkol, valamit nem fizet be. Persze ezt olyan nagyban csinálja, amire nincsen szavad. Te csak a hőn áhított luxust látod. És nem akarsz irigy lenni!

Pedig te is tudod, hogyha nem fizeted be az 5 000 forintos villanyszámlát, akkor megbüntetnek előbb-utóbb. Van egy jó hírem. Általában az ilyen szerencsés ismerős nem fizeti be a számlát, csak éppen pár nullát hozzá kell csapnunk, hogy a volument eltaláljuk.

Te meg tapsikolsz!

Tudod mit tapsolsz meg?

- Hogy emberek halnak meg a túlterhelt egészségügyben

- Hogy omladoznak a falak a kórházakban

- Hogy az esélyegyenlőség egyre inkább megszűnik létezni

- Hogy világcsúcs adókat fizetünk

- Hogy a tanárjaink, ápolóink, gondozóink másod és harmadállást vállalnak, mert nem tudjuk őket tisztességesen megfizetni..

Folytassam, vagy kezded érteni?

Mert a magyar társadalomban is létezik egy mindenkire érvényes, generációkon átívelő szerződés. Ezt hívhatjuk szolidaritásnak vagy láthatjuk a mögöttes eszmét, hogy gondoskodunk egymásról. A lényeg, hogy mindenki bedobál pénzt a közösbe (adó és járulék), amiből az újraelosztó szerv (állam) gondoskodik az alapvető ellátásokról (egészségügy, oktatás, rendvédelem, katasztrófavédelem, úthálózat, közmű...stb).

Ha Jakab úgy dönt, hogy nem dobál a közösbe, hanem vesz egy 15 millás bömbit, akkor ne tapsolj neki, mert a sok Jakab miatt nem jut elég pénz mindenre. És emiatt izgulhatsz a sürgősségin a szeretteid életéért vagy az iskolában a gyermeked jövőéért.

Nem mindenki lop, csal, hazudik. Rengeteg, becsületesen meggazdagodó embert ismerek. De az arány még mindig 80-20%. Általában az ilyen mértékű meggazdagodás mögött egy sikeres vállalkozás áll, amit büszkén felvállal Jakab. Ha viszont nem vállalja fel, nem egyértelmű, hogy honnan van a pénz, akkor nagy az esély a susmusra...

 

 

►►►►

Ha tetszett a cikk, akkor meg tudsz hívni egy “kávéra”: Támogatom a blogot 1-3 dollárral

IFL prémium blog: Klikk

ingyenesen letölthetsz egy hasznos pénzügyi eszközt: Klikk

Segítsek neked vagy kérdésed van pénzügyekben? Akkor írj:

✰✰ szarvas.norbert@iflgroup.hu vagy

✰✰ www.iflgroup.hu

Itt találsz meg minket, ahol további "csak itt megjelenő" egyedi tartalmakat is olvashatsz

Jelen weboldal teljes tartalma és az innen elérhető valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű és nem teljeskörű, szövege a közzététel napján hatályos jogszabályokon és egyéb tájékoztatásokon alapul, nem minősül biztosítási termék vagy pénzügyi szolgáltatás kiválasztására irányuló, illetve jogi- vagy adótanácsadásnak, sem egyoldalú kötelezettségvállalásnak (ajánlattételnek). Kérjük, hogy a termékek vagy szolgáltatások összehasonlítása és kiválasztása során, továbbá a szerződéskötésre irányuló dokumentumok aláírását megelőzően körültekintően tájékozódjon a választott termék vagy szolgáltatás aktuális, részletes feltételeit illetően. A fentiek figyelmen kívül hagyásából eredő, illetve az esetleges jövőbeli jogszabályi- illetve üzleti környezetben bekövetkező változásokért való felelősséget a jogszabályok által lehetővé tett legteljesebb mértékben kizárjuk.

Ez a cikk 2018. február. 07. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr8513646238

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2018.02.11. 09:46:27

Norbert, ez a gyűlöletkampány, hogy biztosan nem tisztességesen szerezte a vagyonát aki 35 és vett magának egy bömbit a nagy ház mellé, ez eléggé.. hogyismondjam. Szűklátókörű, amolyan kormánypárti beszéd. Érintett vagyok, 35, nem volt örökség, dolgoztam. Jól fizető munkában, nemcsak Magyarországon. És sok ilyet ismerek még, ugye, az ember valahogy olyanokat ismer, amilyen önmaga is.
Tudom, olvastam a disclaimert a végén, hogy nem minden meggazdagodás mögött van mutyi, és nekem is ökölbe rándul a kezem, amikor egy 30 milliós verdában ül egy alig 18 éves kissrác, én is arra gondolok, hogy Fater nem az év végi bónuszból fizette be a kezdőrészletet neki. De azért a cikk mégis azt sugallja, hogy a legtöbb jómódú ember mögött csalás áll. Értem én, hogy frusztrál, hogy te még nem dőlhetsz hátra, és sokan feleannyi befektetett idővel három(száz)szorannyi pénzhez jutottak, meg olcsó népszerűség, ha mi(wink wink), kisemberek elkezdjük utálni a "gazdagokat", és közösen károgunk egy jót, de ez nem vezet sehová, főleg nem gazdagsághoz.

Igen, tapsikolj a szomszéd luxusautójának, majd kérdezd meg, őszintén, irigység nélkül: "Nagyon szép szomszéd, én is vágyom egy ilyenre, hogy csináltad?" Ha nem mutyi van a gazdagság mögött, állítom, szívesen elmeséli. Neked is sikerülhet, engem mindig inspirált, ha valaki, akit ismerek, valamiben nagyon sikeres lett.

Paprikajancsi007 2018.02.11. 11:11:28

Szar cikk,szar embereknek.

Mindossze azt felejted el,hogy amig megkeresett,es elkoltott 100akarhany milliot addig o is fizette az adokat,jarulekokat,AFAt! A bombibe tankol,fizeti a javitasat,a hazat felujitja fizeti a munkasokat,az anyagot..vagyis megkockaztatom,hogy tobb sarcot fizetett be 10 ev alatt mint amennyit egesz eletedben fogsz csoro,nyomorek minimalbereskent.

2018.02.11. 11:18:48

Szóval tipikus magyar, dögöljön meg a szomszéd tehene is.... csak kicsit jobban kifejtve, mert fizetnek érte ;)
Szintén zenész, ugyan csak 25 évesen volt meg a havi bruttó két milla, de azóta sem panaszkodom. A bányász, ápoló szülők mellett megemlíteném a köztársasági ösztöndíjas tanulmányaimat, de tudom lényegtelen. Mondanám hogy szívesen beírom az adószámomat, mert nincs mit takargatni, de akit akarnak az úgyis megszivatják a navosok.
Passzívház, sport és luxusautók, utazások, autóversenyzés mind megvolt. Húsz éve fizetek havi fél milla fölött a közösbe, sokféle adó formájában.
Feltűnt hogy szomszédok kevetebbet beszélnek velem mióta nagy autó van kint, de mivel nem voltam és vagyok semmilyen formában rájuk utalva én sem erőltetem a "barátkozást". Sportolni, autózni, utazni úgy sem lehet velük. Max egy péntekesti sörözős, panaszkodósra fujta.

midnightcoder2 2018.02.11. 11:25:12

Sokféleképpen lehet szert tenni ekkora vagyonra, lásd Pl. a fent említett külföldi munka, vagy egy szerencsés kézzel elindított vállalkozás. Az egészségügyet nézve pedig azért azt is látni kell, hogy ez a rendszer ugyanolyan színvonalon látja el azt is, aki egész életében nem tett egy árva fillért sem abba a bizonyos közös kalapba amiből finanszírozzák mint azt, aki egész életében szorgalmasan dobálta bele az adóforintokat. Ráadásul a színvonala alapvetően a szerencsétől függ: van ahol egész jó színvonalú, van ahol simán le lehet forgatni egy horrorfilmet anélkül hogy egy széket arrébb raknál. És ez utóbbi hely is centire ugyanazt a pénzt kapja a TB-től mint a másik, és az hogy melyikbe kerülsz, leginkább a jószerencséden múlik. A megoldás pont az ellenkezője lenne annak amit a szocik akartak anno: az intézményeket kellene privatizálni és nem a kasszát, és röghöz kötés helyett pont a szabad intézményválasztást és az intézmények versenyét kellene forszírozni. Csak ezzel pont egy rakás doki lábára lépnének vele, akik nagyon jól megélnek a mostani rendszerből. Persze ezek nyilván nem a fiatal dokik, és nem azok akik nem folytathatnak magánpraxist.

Zsuzsi25 2018.02.11. 11:37:15

Nem miatta nem jut.....hanem amiatt, hogy nem arra költik a befolyt pénzt amire kellene...

fidesz maszop dk egykutya 2018.02.11. 11:46:44

@Eltévelyedés: kormánypárti? LOL hiszen pont a gazdagokat támogatják a kevésbé gazdagok kárára, és tele vannak dúsgazdag mutyistákkal, akik helikopterekkel járnak :)

@Paprikajancsi007: dehogy fizette, épp azért van annyija. Bár ezzel nincs gond, hiszen az adó, járulék jelen államban színtiszta kidobott pénz, de a kevésbé szerencsések/ügyesek bizony nem tudják így elkerülni.

Mellesleg az ilyen vagyonnal rendelkezők töredéke az aki egyszerűen csak beletenyerelt a jóba, a többsége csak sima állami mutyista, maffiózó, és hasonlók.

juletræ 2018.02.11. 11:52:33

" Valahogy így érezheti magát az a gondolkodó ember, aki szól szülőnek, aki "kiárusította" gyermekét külföldre, hogy ezzel csak az a baj, hogy nem a gyerek fogja megtermelni a néni nyugdíját, hanem majd "én és a gyermekeim, akik itt maradtak". Csókolom."

Ezzel a megjegyzéssel csak a következö bajok vannak:
1. Az EU eszméjét implicite támadja. Ugyanis a "kiárusított" vlsz egy másik EU országban fizet nyugdíjárulékot, amit az ottani felosztó-kirovó használja.
2. Az individualizmus eszméjét impicte támadja. Ugyanis az ember nem "eröforrás" mint a bánya vagy a termöföld, amit az adott "közöség" boldogulásáért kell felhasználni. Az emberek általában a saját érdeküket nézik.
3. A téves elosztás implicit konzerválása. Ha egy "eröforrás" (L.2 pont) az egyik helyen kevesebb hasznot termel, mint a másikon, akkor butaság a szuboptimális helyen felhasználni. Inkább azon kell gondolkodni ( ha már valamin), hogy hogy tudnánk a szuboptimális hely hatásfokát javítani. A status quo konzerválásával sehogy.

És mindezt egy gazdasággal foglalkozó blogon, ahol a szerzö vagyonkezelési tanácsokat ad ( i.e. eröforást allokál az optimális output érdekében).

juletræ 2018.02.11. 11:56:31

Ja igen: ha valaki kedvezö helyzetböl (p.l évi negyedmillió font bruttó) indul, és az átlagnál nagyobb kockázatot vállal ( befektet, szabadúszó, ne adj isten innovál stb), akkor 8-10 év alatt símán lehet ennyije, söt még tóbbje is.

Nyugat-Európában ennyi kezdöt ( negyedmillió) nagy lemondások árán, de el lehet érni ugy is ha az utcáról jössz.
M.o-n mi a helyzet? Nem tudom, mert "kiárusítottam" magamat, még idöben ;)

Ződ2000 · http://egzostive.com 2018.02.11. 12:20:36

Nem tetszik poszt. Sok gáz dolog van itthon, de sok ember hozott össze saját tudásból és munkából komoly egzisztenciát. Ez a hangulatkeltés az ő eredményeiket nézi semmibe.

Prophetic 2018.02.11. 12:21:18

@Eltévelyedés: idehaza nincs meg a kulturaja a masik sikerenek valo orulesnek.
Masreszt ha nem inged, ne vedd magadra. Orulj a sikerednek (mar akinek siker egy BMW meg a nagy fizu, de ez maganugy).
Harmadreszt az elmult evtizedek alapjan van egy ujgazdag reteg, akinek munkaval, versenypiacon osszejott, de tenyleg sokan lopasbol gazdagodtak meg. Abbol konnyebb, mint munkabol.
Negyedreszt a cikk Mo-ra vonatkozik, persze, hogy nyugaton konnyebb.

@Paprikajancsi007: vagy nem fizette. Ez pont ugyanaz a hamis erveles, mint, hogy nem baj a meszaroslorinc meg a lopott eu-s penzek, "mert legalabb itthon koltik el, meg nemzeti nagytoke es nem kulfoldi, meg hany munkas dolgozott rajta". Minden fillert, ami az oktatasbol, egeszsegugybol, innovaciobol megy el, tobbszorosen bukunk el a jovoben. Ezt hangulyozza a cikk is.

@M3Hellrot: igen, sajnos a magas fizetestol, sportautotol meg az utazasoktol meg nem feltetlen lesz valaki jo tarsasag. Ha majd megerted, hogy mas emberek is vannak rajtad kivul az orszagban, akkor erdemben is tudsz majd ervelni a cikkel kapcsolatban.

Prophetic 2018.02.11. 12:22:34

Egyebkent a hitel lehetosegevel nem foglalkozik a cikk. Nem csak egesz aron, kp-ra lehet autot venni...

Szarvas Norbert 2018.02.11. 12:24:54

@Eltévelyedés: félreértesz. nem utálom a gazdagokat. a cikkben és a videóban egy határvonalat húztam és figyelmeztetek arra, hogy ideje megismerni a rendszer működését, megérteni az ok-okozatot és felfogni, hogy az államnak mi a szerepe, honnan van bevétel.

Szarvas Norbert 2018.02.11. 12:29:03

@juletræ: nagyon szépen megfogalmazott kommentet írtál, amit legszívesebben összecsomagolnék és bedobnék a kukába.

Attól mert idegen szakszavakat használsz, még mindig a szarról beszélsz. Semmivel sem jutottunk előrébb a megoldáshoz ezáltal és hidd el, hogy egy társadalmi mechanizmust és annak romlását legkevésbé érinti az a fajta integráció és szabad munka-tőkeáramlás, amit körülírtál.

Ez egy szép elme, ugyanakkor a rendszer egy társadalmi megegyezésen alapszik. Ebben a megegyezésben kimondva-kimondatlanul az aktív munkaerő,mint erőforrás jelenik meg a társadalmi működőképesség szintjén.

A nyugdíj problémája 5-10 éve keletkezik, és hatását 20 év múlva fogjuk érezni. A megoldást 30 év múlva kezdjük el kitalálni, és majd talán 50 év múlva lesz belőle valami. Elfelejted a társadalom nyugdíjra gyakorolt hatásának az időértékét.

Szarvas Norbert 2018.02.11. 12:31:11

@Prophetic: " Egyebkent a hitel lehetosegevel nem foglalkozik a cikk. Nem csak egesz aron, kp-ra lehet autot venni... "- gondolkoztam ezen, de nem akartam bonyolítani, mivel minél könnyebb fogyaszthatóságra törekedtem abban a reményben, hogy talán olyanok is felfogják, akiknek eddig nem sikerült

dr utcai arcos 2018.02.11. 12:41:16

Ne haragudj bloggazda, de ez most egy nagy f@sság. Találkoztam egy sráccal, 2003-4?5? környékén már 6Sigmával foglalkozott és nettó egy misi fölött volt a fizetése. 27 évesen vette a második lakását, azt az Árpád híd környékén épülő egyik lakóberuházásban vagy miben.

]{udarauszkasz 2018.02.11. 12:43:43

@Prophetic: en is megtehetnem,hogy hitelre veszek ilyen autot,de minek? Nincs ra szuksegem. Azonkivul,ha a mazlista cimbinek veletlenul katyura fut a szeker, ugrik a bomose, de nekem meg mindig itt all a 20 eves odi a garazsban.

Szarvas Norbert 2018.02.11. 12:53:34

@Nortonmanx: sajnos nem akarod érteni, hogy miről szól a cikk. ez nem az irigységről... sőt nem is a szomszéd tehenéről.

hanem arról a tényről, hogy a 10 millió minimálbéres hazájában, az ÁFA-zók mellett/miatt sajnos elképesztő mértékű bevételt esik el az állam. Az más kérdés, hogy a meglévőt is szarul osztja szét, de ettől még ne tegyük legitté ezt a folyamatot.

Szarvas Norbert 2018.02.11. 12:54:20

@dr utcai arcos: ez egy példa... én is ismerek sok ilyet, sok olyat. a cikk nem erről szól

Mancilla Pectoralis 2018.02.11. 13:09:35

Két gazdag szomszédom van.Az egyik valami start up cégből szedte meg magát(informatika),a másik pilóta.Egyik sem sumákol,normálisak nem nagy arcúak(sőt inkább zárkózottak-nem,nem a NAV-miatt). Valahol szerencse kérdése is,hogy jókor legyél jó helyen,vagy legyen egy jó ötleted és vagy kapcsolatod.)Nekünk sajna egyik sincs,így hát marad a gürizés.Irígykedni meg nem fogok,ezt a lapot osztották.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.02.11. 13:16:28

Engem az ügy hidegen hagy.

Amíg valakinek a tulajdona csak hobbi, semmi gond.

Amint meg fetisizmus lesz, nevetséges.

2009-2016 között semmilyen kocsim nem volt. Tavalyelőtt óta meg van egy Volvóm. Nem azt mondom, hogy nem szeretem, de nem ez életem célja.

Nekem is vannak hobbijaim persze. Sok ember szempontjából értelmetlenek, na és?

Az egyetlen luxustárgyam meg az órám. Olyan egymillió forintos érték. S közben meg összesen van 2 cipőm és 3 nadrágom, a legdrágább 15 ezer forintos kategória. Sokak számára ez hülyeség, de kit érdekel? Az órámat szeretem, a nadrágjaimat meg szimpla szükségnek tekintem.

Ja, s a telefonomhoz használt fejhallgatóm 4-szer drágább a telefonnál. Mert fontos a jó hangminőség.

Szóval másokhoz is így viszonyulok.

dr utcai arcos 2018.02.11. 13:20:55

@Szarvas Norbert: Akkor miről?? "A cikk elején okosba kimatekoztuk, hogy az ismerős a 15 millás bömbivel nagy valószínűséggel nem zseni, hanem csibész. Valamit eltitkol, valamit nem fizet be. Persze ezt olyan nagyban csinálja, amire nincsen szavad. Te csak a hőn áhított luxust látod. És nem akarsz irigy lenni!"

Denise Hogyisdugják 2018.02.11. 13:31:34

Segítek. A szó, ami nem jutott eszedbe a "közteherviselés". Ezért kár ennyit írni...

yerico1 2018.02.11. 13:33:25

Azért azt, hogy éves szinten a kormányzásban ellopnak jópár száz-ezer milliárdot, akkor nehogy már amiatt ne legyen felújított kórház, mert Pisti kőműves nem ad számlát. Az fel se tűnik a hatalom által ellopott pénzek mellet. Ha csak fele annyit lopnának, nemhogy a kórházak lennének felújítva, hanem kockakő helyett márvánnyal burkolnák az utcákat, a fizetések rendezve lennének, és nem lenne ekkora elvándorlás.

Szálló monitorok (törölt) 2018.02.11. 13:53:37

A poszt teljesen jogos.

Ami a probléma: ha Jakab narancsos színekben versenyez, akkor teljesen jogosan az a mondás, hogy nem irígység felháborodni. Amikor Jön Jakab balos/liberális haverja, akkor mégis az életben sikertelen irigy proli leszek, ha szóváteszem... 2010 előtt hányszor, de hányszor mondák ezt az irigykedő panelprolis dumát azok, akik most magyarázzák, hogy az XY-nak mekkora vagyona van, és milyen szemét... Tudom tudom: az egyik oldalon mindenki csaló, a másikon meg egytől egyig mind megdolgozott azért a pénzért, mindenféle hátszél nélkül. Hát persze...

Az átlag ember jobb, ha nem is tudja milyen vagyonok vannak az omladozó kórházi falak mögött felhalmozva egyeseknél. Jobbosok/balosok/liberálisok egyaránt érintettek. És amíg mi itt öljük egymást, addig a közvélemény szemében halálos ellenségek együtt kötnek újabb és újabb deal-eket, hogy tovább gyarapítsák a mesés vagyont... A színpadon persze mindkét fél mutogat a másikra, hogy ő a kőgazdag szemét csaló, nem én.

Még a 90-es években Torgyán doktor épített villát, ami nagy felháborodást szült az akkori ellenzéki körökben. Aki emlékszik rá: "... még lift is van benne!"

Az egyik beszélgetős műsorban felelősségre vonta az éppen aktuális újságíró, ami az alábbi párbeszédet eredményezte:
- Torgyán: Ne vicceljen már, az én házam elfér a maga háza egyik sarkában
- Újságíró: Most nem erről van szó, hanem a magáéról!

juletræ 2018.02.11. 15:08:03

@Szarvas Norbert:
"Semmivel sem jutottunk előrébb a megoldáshoz ezáltal és hidd el, hogy egy társadalmi mechanizmust és annak romlását legkevésbé érinti az a fajta integráció és szabad munka-tőkeáramlás, amit körülírtál."

2 malomban örlünk.
Én elhiszem azt, hogy te a "kózösséget" nézed [t.i. Az Ígéretek Földjének lakóit], én meg a személyes hasznomat.
Versenyképes vagyok, és ha a multiknak szabad ide-oda menni, akkor hadd szabadjon már nekem is.

"Ez egy szép elme, ugyanakkor a rendszer egy társadalmi megegyezésen alapszik. Ebben a megegyezésben kimondva-kimondatlanul az aktív munkaerő,mint erőforrás jelenik meg a társadalmi működőképesség szintjén. "

Nalátod, ezért mentem el olyan országokba, ahol [ bár megvan a tendencia arra hogy így gondolkozanak, de] a politikusok moderálják magukat. Ott ehelyett ( meg a hazzárulás helyett, stb) azt mondják, hogy "Az erösebb vállaknak kell a nehéz terhet hordozni".
Viszont nem lopják el a nyugdíjat, nem vesznek fel obskúrus helyekröl 10 milliárdokat, nem hajtják el a kérdezösködö ujságírókat arrogans dumákkal, stb.

És mondok még jobbat. Sajnos, Ny-Euban is ez a kollektivizmus, amit te is képviselsz, teret nyert. Többek között a "hazafias" pártok (= Wilders, Le Pen, Dansk Folkeparti, stb) által. Ráuntam, és olyan helyre mentem, ahol _ tényleg_ csak a saját nyugdijszámlámat töltögetem, nem szolidárok senkivel, és SzJA-t is csak mérsékelten (-10%) fizetek ;).

"A nyugdíj problémája 5-10 éve keletkezik, és hatását 20 év múlva fogjuk érezni. "

Nem kellett volna annyit lopni (M.o-n). Ny-Euban meg a szociális hálót kéne egy kicsit lejjebb vinni.

Ja igen: mióta itt vagyunk, vehettem egy BMW-t ;) . [t.i. újat] Úgy hogy 2X évig nem volt autóm. Ahol itt megelözöen voltunk, minden evben pont egy ilyen BMW-t vettem az adóhivatalnak. És tudod hogy milyen felszabadító érzés, hogy most _végre_ magamnak veszem a BMW-t és nem az adóhivatalnak? :D:D:D

Szarvas Norbert 2018.02.11. 15:14:17

@juletræ: kérlek válaszold meg nekem:

ha mindenki a te utadra lépne, akkor

1. ki fizetné ki az oktatást, ahova a gyereked járna?
2. ki fizetné ki a közműt, közműfejlesztéseket, utakat, árkokat..stb?
3. Miből fedeznék például a senkihez nem tartozó területek gondozását (parlagfű, hogy ne dögöljél bele)
4. Miből fedeznék az egészségügyet, ahova te is elmész? De tegyük fel, hogy magánbiztosításod van. Azt tudtad, hogy a magánbiztosító számos tevékenységet kiszervez és rácsimpaszkodik az állami egészségügyre azáltal, hogy bérbeveszi a drága eszközöket? Ha senki nem fizetne, csak minimálisat, akkor mit tudna a magáneü kölcsönbe venni?

vagy ha külföldre mész, akkor ki fizetné azt az egészségügyet, ami biztosítja számodra az alapvetően ellátást?

5. A rendvédelmet és a jogi biztonságot miből tartanák fenn, értem itt, hogy kihez fordulnál, ha kirabolnak, megfenyegetnek? Ki akadályozná meg a totális káoszt?

Érdekel ezekről mit gondolsz

Nem kell nagy matematikusnak lenni ahhoz, hogy lássuk: amiről én beszélek, az az alapja ezek finanszírozásának. Amiről te beszéltél, az pedig pont ennek az ellentettje. De cáfolj meg

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2018.02.11. 15:15:00

@juletræ: Kíváncsi lettem, melyik ez az ország(ba vegyek én is repjegyet)? Úgy értettem Nyugat-európa, de mégis alacsony az adó? Így hirtelen egy ilyen sem jut eszembe:)

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2018.02.11. 15:24:52

@Szarvas Norbert: Lehet, hogy fordítva teszed fel a kérdéseket@juletræ: -nek. Lehet, hogy nincs szükség ennyi kórházra, ennyi iskolára, ennyi haderőre. Lehet, hogy ha mindenki elhúz, és maradnak itt 5 millióan, akkor nem kell ennyi mindent fenntartani. Lehet, hogy fenntarthatatlan ez a kis medence, és összeomlik az egész, a helyén pedig kinőhet valami olyan, ami működik.
Továbbra is, nem azért süllyed az egészságügy(meg az oktatás, meg a minden), mert páran elmennek (ne feledd, azokra kiadás sincs), vagy páran elfelejtik befizetni az adót, áfát, hanem inkább azért, mert vettünk egy Mol paketted 2011-ben, utána pár évvel eladtuk, laza 100 milliárdos buktával. Mert annyi stadiont építünk darabját pártíz/százmilliárdért, amennyire Németországnak sincs szüksége. Mert olimpiai pályázat. Mert konzultálunk. MertSportuszodát építünk. Meg kisvasutat. Meg pár milliárd elveszíti közpénz jellegét. (WTF). Meg autópálya is nálunk épül legdrágábban. Egyenes, a pusztában. Metró is a legdrágább. Paksi pénzből mennyi napelemet és akksit lehetve venni? Szerrencsejáték után melyik csókos vall be sajnálatos veszteséget? (segítek, aki állami pénzböl tartja el a sikeresüzletember vagyok "feleségét" is) Soroljam még? Minden napra jut pármilliárd. Ilyenek után nem tudom elítélni a villanyszerelőt, akinek elpattan az agya, és azt mondja, faszt vallom én be a jövedelmemet. És nyer 5000 forintot, egy évben félmilliót.

De tudod mit, legyen az a hibás, aki itthagyja az országot, mert önös érdekből magának akar BMW-t venni. Szerinted ő miért ment el? A fentiek bizonyára nem játszottak szerepet a döntésében. Nos, akkor ki a hibás?

Tisztességes Természettudomány 2018.02.11. 16:01:06

Azt hittem, az lesz a konklúzió, hogy hitelből van neki. Az autót pedig lízingeli. De nem, hanem adót csal. Tudod mit? Aki megteheti, tegye meg. Ha lenne még 20 stadionra való adóbevétel, akkor ez a kormány hány kórházat, vagy oktatást korszerűsítene a pénzből? Egyet sem. De lenne még 20 stadion.

A rekordmagas ÁFA be nem fizetése strukturális probléma. A fordított ÁFA bevezetése milyen szépen megoldott egy csomó ilyen kérdést. Az élelmiszerek alacsony áfája is megoldás - azon már nem éri meg trükközni. A végén oda jutunk, hogy jobban megéri becsületesen dolgozni és élni. De addig, amíg ez nincs így, mindig lesznek adócsalók.

EGYIKRESEM 2018.02.11. 16:28:48

Nagyon tipkus magyar hozzáállásos a poszt, és a posztoló.

Te hivod magad pénzügyi szakembernek?

Bakker, van egy 50 millás házunk, két autónk, idén fogok venni az egyik helyett egy vadiújat 10 millióért.

VISZONT:
Mindegyik autó lizingelt, a ház hitellel terhelt, havi fél milla elmegy ezek törlesztőjére. Mindketten nagyon jól keresünk (bejelentve), a hitelek+megélhetés mellett még félre is rakunk.
Inkább legyen a pénzünk megtakaritásban, mint lekötött pénzként vagyontárgyban.

A hitelek/lizing miatt kb a 30%-a az, amit össze kellett kaparni az elején.
Mindjárt más a képlet, ugye zsenikém?

(külföldön is csak a hülyék/szupergazdaok vásárolnak teljes kifizetéssel ilyesmit)

juletræ 2018.02.11. 17:06:00

@Szarvas Norbert:

1. ki fizetné ki az oktatást, ahova a gyereked járna?

Az enyémet egyfelöl p.l. a szüleim fizették - azáltal, hogy a munkájukért nem kapták meg a pénzt.
Mäsfelöl meg Brüsszel - tudod, az akit meg kell állítani.
Harmadrészröl meg az általam befizetett mintegy 200.000 EUR adóból, amelyböl történetesen 38.000 EUR-t "okatási és munkaeröpiaci járulék" címén vontak le tölem. Azokban az országokban, amelyek ahhoz az EU-hoz tartoznak, ahonnan M.o. k.b. a GDP-jének 3-5%-át kitevö potyapénzhez jut - évente.

2. ki fizetné ki a közműt, közműfejlesztéseket, utakat, árkokat..stb?

Az autósok (p.l. abban az országban, ahol a benzin most is 1.65EUR/L), és a villanyáram fogyasztók (p.l. én is - föleg amikor évi 1800 kWh villanyért mintegy 200.000 Ft-t fizettem, évente, 5 éven át. ). Csakúgy mint most. ( Valamint az általam befizetett adóból)

3. Miből fedeznék például a senkihez nem tartozó területek gondozását (parlagfű, hogy ne dögöljél bele)

P.l. ÁFÁ-ból, ami ma M.o-n 27%.

4. Miből fedeznék az egészségügyet, ahova te is elmész? De tegyük fel, hogy magánbiztosításod van. Azt tudtad, hogy a magánbiztosító számos tevékenységet kiszervez és rácsimpaszkodik az állami egészségügyre azáltal, hogy bérbeveszi a drága eszközöket? Ha senki nem fizetne, csak minimálisat, akkor mit tudna a magáneü kölcsönbe venni?

Jó, DNK-ban én évente kifizettem k.b. 7500 EUR EÜ járulékot, és max. évente 2500 EUR ért mentünk korházba.
NLD-ben meg én ( ziektekostenbijdrage) és a munkaadóm ( a szuperbruttó bérem terhére).

Hehe, most itt _igen_ kellemes az EÜ - végre _nyerek_ a dolgon ;)

5. A rendvédelmet és a jogi biztonságot miből tartanák fenn, értem itt, hogy kihez fordulnál, ha kirabolnak, megfenyegetnek? Ki akadályozná meg a totális káoszt?

ÁFA, 10-15%os SzJA ( és nem 40-50), stb.

=====================

Érdekes módon elfelejtesz arról beszélni, hogy a multik szépen "adóoptimalizálnak", míg az általad elmondottak hasznát ( képzett, tanult munkaerö, akik nem vágják le a fönökük fejét és nem tüzik azt a gyárkapura, akkor is bejárnak, ha rossz az idö, ingyen túlóráznak, innoválnak, a dolgot/feladatot magukénak érzik, stb) ök élvezik a legjobban.
Nos, ha
1. majd a kérdést minden oldalról megvizsgálták ( p.l. multi miért nem fizet annyit, mint amennyit profitál) és
2. majd ha biztos leszek abban, hogy a tölem elvárt áldozat nem egy-két magánember ( és haverjaik ) ( magánember: úgymint nagy hazafizas vezetök egyfelöl meg a globális felsö egy százalék másfelöl) vagyonát hízlalja, na majd akkor elgondolkodok a dolgon.

Addig a sírás helyett követem a jó példát: legálisan adót optimalizálok ;)

juletræ 2018.02.11. 17:18:07

@Eltévelyedés:
"Kíváncsi lettem, melyik ez az ország(ba vegyek én is repjegyet)? "

Hi tévely - Lásd privátüzenet.

emzperx 2018.02.11. 17:29:38

Mondataidat korrigálnom kell:

Nagyon jegyezd meg: az állam újra ellopja a TE és Julcsika pénzét. Amit az emberek befizetnek, abból osztanak a haveroknak, építenek stadiont, lovardát.

okleveles naiv 2018.02.11. 17:37:05

Nem értek egyet azokkal, akik szerint a szerző irigykedik, nem arról szól az írás. Az acsarkodók inkább azon gondolkozzanak el, hogy ők hány olyan személyt, v céget ismernek, akik "optimalizálnak" (MUHAHA, ne szépítgessük, nettó adó- és járulékcsalók). Ja, és h miért és hogyan tehetik meg ezt büntetlenül, ha gyakorlatilag komplett településnyi ember tudja, h X cég évek óta kevesebbre jelenti be a vörkereit, borítékot ad (v nem ad, ha éppen olyanja van), és főként arról, h 20-30 dolgozó után a be nem fizetett járulékok milyen combos összeget jelentenek! És ha egy nem túl nagy cég havi 7-8 millió Ft-ot "spórol okosba", akkor gondolja tovább, hogy adott kisváros néhány ilyen cége már annyit kummant el, hogy pl. a helyi kórháznak nem lenne semmi gondja... vagy számolja a helyi sulinak, mindegy...
Na, megy a matek? Hány Ft tűnik el csak a közvetlen ismeretségi körben?
És természetesen nem általánosítunk, nem vesszük velük egy kalap alá a "jófiúkat".

csárlszbrunzol 2018.02.11. 18:59:18

@yerico1: Társítanál konkrét számokat is az állításod mellé?
Csak azért kérem, mert olvastam olyan _becslést_miszerint Magyarországon a fekete- és szürkegazdaság olyan 20-25%-ra tehető, vagyis olyan 6000-8000 milliárd forint minden évben. Szerintem ennyit nem lopnak a mostani retkek és nem loptak ennyit az előttük lévő rektek em éves szinten.
Baromi nagy önfelmentés szerintem a gondolatmeneted.
Nagyon nem érzi a többség, hogy milyen 10millióval szorozgatni, márpedig az országunk esetében kábé erről van szó. Oltári nagy mennyiségű az az adókiesés, ami a fekete- és szürkegazdaság miatt van, nem kéne lebecsülni.

DocBulywood 2018.02.11. 19:10:05

Valaki itt felvetette, h huszonévesen - vagy ő, vagy a haverja húga barátnőjének féltestvére - kiment Nyugatra, és már meg is csinálta a millióit.

Nos, amit nagyon szeretnék tudni, mert paraszt vagyok: leszállt vele a gép mondjuk Amszterdamban / Londonban / Münchenben, mi történt az elkövetkezendő 5 évben?

Kijött a reptérről és az arcába hullottak a milliók?

Miért szégyen / titok / rejtély / félni való leírni, h kérem kijöttem, otthonról hoztam magammal az összegyűjtött 3000€-t / 3000Ł-ot, majd kerestem a haveromat, h segítsen valami koszos olcsó albérletet találni.

2 hónapig pályáztam mosogató / felszolgáló / utcaseprő / programozó - php, Java, Pyton, f.szom -, / buszsofőr állásokra és így helyezkedtem. A kezdő nettó fizetésem mondjuk 1500€ / 1200Ł volt. Ebből a rezsim - nem a fide$$ -, mármint a lakhatásom 600€ / 400 Ł havonta.

Majd kaptam egy ajánlatot, mert tovább kilincseltem és én lettem az istenfasza az IBM-nél, a Microsoft-nál, XY cégnél. Hát így hoztam össze a millióimat.

Szóval ez miért titok???

juletræ 2018.02.11. 20:50:12

@DocBulywood: Nem titok, csak ha részleteket irok, abból könnyen rájöhet ( aki rá akar), hogy ki is vagyok.

Nyilván úgy, hogy az ember elöször mossa a büdös barna zoknikat , ezalatt gyakorlatot szerez, a gyakorlattal jobb álást talál, azt is otthagyja még jobbért, közben összegyüjt egy kis pénzt, kockáztat, innovál, satöbbi.

Vagy elmegy a Goldman & Sachsba partnernek ;)

juletræ 2018.02.11. 20:54:36

@DocBulywood:
Egyébként nekem a professzor/egyetem segített olcsó albérletet találni, pénzt nem hoztam magammal, mert felesleges volt ( az elsö naptól kaptam fizetést).
Az állást meg úgy kaptam, hogy elötte ott voltam Erasmus ösztöndíjon, és a profnak tetszett amit csináltam, tehát visszahívott - most már a projekt ( és nem az EU) terhére.

Nettó fizetést ( sem az elsöt, sem a többit) nem írom ki a netre ;)

GYüjtögettem ( k.b akkor 20 keur-t tudtam évente félretenni), váltogattam az állásokat és az országokat, ahogy éppen a legoptimálisabb volt.

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2018.02.11. 23:07:35

@DocBulywood: A történeted nem lőtt annyira mellé, pontosan így történt. Nem titok, sőt, már annyira régen volt, hogy pár részlet sem titok.
2010 Január. Felmondtam itthon 3 év munkaviszony után.
2010 Február, Leszálltam Londonban, 2 ezer fonttal a zsebben. Előre egy koszos szobát szerveztem le.
2010 Február. Szendvicset hordtam hat hétig, minimálbér alatt, feketén. Délután volt időm interjúzni.
2010 Március. Megvan az első öltönyös meló. 35k GBP per év.
2010 November. Megvan a második öltönyös melő, immár világcég, 45k GBP per év.
2014 Január: Előléptetés, irány Amerika. Volt korábban pár fizuemelés, amerika még plusz 40%
2016 Január: Hong Kong. Másik cég, mégszebb, mégnagyobb, mégfontosabb ember lettem. Ha-ha. Itt elszabadult a fizetés, brutálisan, ez már legyen titok.
Ezek mellett azért saját biznisz, tőzsde, több-kevesebb sikerrel. Azért bőven plusz. Barátnőm/Feleségem meg végig jött velem, és ő is mindenhol talált a szakmájában valamit, ami nem minimálbéres volt. Picit beleolvasol a szakaszosan írogatott blogba, bővebb betekintést kapsz.

Untermensch4 2018.02.12. 12:28:58

@Szarvas Norbert: A 80-as évek eleje óta demográfiai válság van. Ha rendszerszinten nem akarják a nyugdíjpiramis-játékot működő konstrukcióra változtatni akkor nem az a megoldás hogy "előre menekülünk" és kényszerítjük a Zembereket hogy szaporodják túl a piramis omladozását.
Mert az előre meneküléshez szükséges oktatási reformot sem akarják rendszerszinten végrehajtani, "jóvanazúgy" (te is azért írsz magyarázó cikkeket triviális témákról mert látod mennyire "jó" eredményt ért el a magyarországon világhírű moktatásunk a fejekben).
És sajnos kevered is a dolgokat. Az nem az üzemszerű működés része egy megosztott állami+magán eü-rendszerben hogy a fogorvosom a magánrendelőjéből az "esztékás"-nál jobb röntgengépe mellől elküld az eü-rendszerbe homályos fogröntgen-képekért, nettó okirathamisítással.
Azért léptünk be az eu-ba hogy európai életszínvonalon élhessünk (értelmesebbek hozzáteszik: képességünk és szorgalmunk arányában). Az adóprésünk kb a második legnagyobb az eu-ban, elsők a belgák. A különbség nem csak az adómorál, a szabályozás módja is. Nálunk a büntetéscentrikus túlszabályozás dívik. Ez pl munkában így jelenik meg:
magyar cég költhet pénzeket arra hogy ne büntessék meg mert vannak szép papírok (a cég ami írja, kinek az érdekeltsége..?) amikkel jól el van tologatva bármiféle munkahelyi baleset felelőssége (spoiler: lefelé van tologatva). Belga cégnél ugyanebben a műfajban a magyar melós nem bírta nézni hogy a helyi arc szenved mert nézik a főnökei a határidő miatt, segített neki. Főnöke leszarta hogy nincs papír, ért hozzá. Felelősség megosztott (főnök mondta hogy csinálja, neki is jut, ugye milyen idegen a balkántól?) és a cég szép papírok helyett biztosításra költ.
Amit más is írt már: ha a multinak szabad adót optimalizálni akkor nekem is.
A rohadék adócsaló kisembert számoltad már hogy egy Ft-leértékelésen mennyit veszít (főleg ha kuszaszem kiszivárogtatja a bennfentes infót és országos veszteség is van)? Bizonyos NER-oligarcha cége a "véletlenül" jókor jött árfolyamváltozás miatt CSAK az árfolyamkülönbségen párszázM-t nyer évente 2-3 alkalommal. Alkalmazottak lehetőleg minimálbéren+boríték (átláthatatlanul kavargó munkaerő-kölcsönzőkön keresztül), céges autók közül a prémiumabbak német rendszámmal (echte magyarisztáni cég), munkavédelmi és egyéb szabályok is ajándékkosár+borítékkal működnek.
Egyszer rámtört az európai öntudat hogy én a hobbimat csinálva néha akár pénzt is kaphatok érte (havi pár ezer HUF max mert annyira értek hozzá), fizetnék adót, hogyan kell. Több munkaóra és több kiadás lett volna mint a bruttó bevétel... és ez az "egyszerűsített" változat. De legalább van emlékbe egy számlatömböm mert inkább nem csinálok semmit, engem jól tud helyettesíteni a kínai import (az biztosan jobb is a gazdaságnak). Csak a kontraszt miatt: a túlszabályozás hiányával nehezen meggyanúsítható németeknél ugyanez az egyszerűsített maszekolós produkció úgy néz ki hogy havi párszáz EUR bevételig csak bejelentésköteles oszt' jónapot. Mert nem arra mennek rá hogy legyen ürügy büntetni (megőriztem 5 évig a majdnem üres számlatömbömet) hanem örülnek hogy dolgozgat a pógár, úgyis helyben költi el (ÁFA). Nekem a nemzetiávh ügyintézője azt sem volt hajlandó elárulni hogy hogyan is kéne befizetnem a kétféle(!) befizetnivalót ha sikerülne kiszámolni a lehetséges kombinációkból hogy melyik hány %...
Szavazáson a szándékos érvénytelen és bármely nap a lábbal szavazás sztem sokkal jobb mint a polgárháború.

Untermensch4 2018.02.12. 12:32:30

@Eltévelyedés: Magam a kis teljesítményű, inkább kényelmes mint gyors járművek híve vagyok.
Ha tényleg nem a kenyérevalóból vesz el és boldogabb leszel tőle (fülig érő mosoly) akkor vedd meg a mustang-ot. Volt olyan hobbijárgányom amivel mindenki hülyének nézett de én boldogabb voltam tőle, a vezetési élmény miatt. A költségeivel (telt rá, olcsó volt) és az üzemeltetés apróbb problémáival együtt is (ha kínai gyártmányú mustang akkor óvatosan...) :)

Untermensch4 2018.02.12. 12:39:06

@fidesz maszop dk egykutya: " kormánypárti? LOL hiszen pont a gazdagokat támogatják a kevésbé gazdagok kárára, és tele vannak dúsgazdag mutyistákkal, akik helikopterekkel járnak :)"

A nem mutyista gazdagokat is bele kell sodorni a bunker-pszichózisba. Van veszíteni valójuk, potenciálisan veszélyesek a rendszerre ha nem kötődnek. Mivel eszük is van, csak úgy lehet kötni őket ha a szegények minden gazdagot meg akarnak enni.

csi szi 2018.02.16. 16:44:43

@yerico1: Ahogy csárlszbrunzol kolléga is írta, ez nagy tévedés. Ami persze nem menti őket. De leginkább erkölcsileg romboló a hatása a korrupciónak, mert így Pisti kőműves valóban jogosan mondhatja, hogy naná, hogy nem adok számlát, meg adót csalok, mert ugye fizetni, ezeknek, ezért? Görögországban pont így működött, ott is virtus dolga az adóelkerülés, meg ott is annyit loptak a politikusok és a sleppjük, amennyit bírtak.

csi szi 2018.02.16. 17:39:28

@Eltévelyedés:
"Paksi pénzből mennyi napelemet és akksit lehetve venni?"
Jaj... amihez nem értesz (energetika) arról inkább ne szakérts. De tudod mit lehet igazad van, Tesla Powerwallokkal és napelemekkel ki fogjuk váltani Paks1-et is, meg a hőerőműveket is. :)

"nem tudom elítélni a villanyszerelőt, akinek elpattan az agya, és azt mondja, faszt vallom én be a jövedelmemet"

Hát én ilyennel még nem találkoztam, csak olyannal, akinek 15 éve is éppolyan természetes volt, hogy nem ad számlát, mint most. :) De egyébként a dél-európai országokkal egy szinten vagyunk fekete- és szürkegazdaságban, ja hogy persze itt mindenki mindig a németekkel jön (kulturális-történelmi okokból) meg az angolokkal (mert ott "mosogat").

sterimar 2018.03.04. 12:06:24

Kurvára hamis általánosítás, hogy aki 35 éves korára valami kézzelfogható vagyonnal rendelkezik, az biztosan csibész. És nagyon káros is, ezért gondolja az emberek nagy része Magyarországon, hogy csak ügyeskedve, kerülő úton viheti valamire.

Reactor 2021.11.30. 00:15:54

Egyetértek a cikkel, döntő többségében ez a jellemző: ha valaki 30-35 éves korára önerőből autót, kérót vesz, arra 4 magyarázat van:
- Egész idáig aszkéta, fényevő életmódot folytatott, és kuporgatott
- Gazdag amerikai nagybácsi
- Lottón nyert
- A pénzt tisztességtelen módokon szerezte
Mindenki eldöntheti egyénileg, melyik változat a leginkább plauzibilis.

@Eltévelyedés: A gazdagok bőven adnak okot arra, hogy a többiek utálják őket. Kezdve azzal, hogy vadkapitalizmusban az ő hasznuk valaki más vesztesége (tekintve hogy a pénz összege véges). Jellemző módon minél több pénze van valakinek, annál nagyobb gennybányává válik.
Azt mondod, a közutálat nem vezet sehova. Khm...khm...oktyabrszkaja revolúcija...

@midnightcoder2: Ezeknek az úgynevezett "versenyeknek" valahogy mindig az lesz a vége, hogy a nagyhal megeszi a kishalat. Nem akarod te ezt, hidd el nekem, még ha papíron csodás ötletnek tűnik is.

@yerico1: Ez meg a kormány sara, illetve a dilettáns szavazóké, akiket meg lehet venni két kiló krumplival. Lehet gratulálni nekik, hogy a nyakunkra ültették a negyven rablót már harmadszorra is.

@Szálló monitorok (törölt): Pontosan ezért kellene felszámolni a komplett politikai garnitúrát. Nagy kaliberrel lehetőleg.

@EGYIKRESEM: Itt most önerőről, saját pénzről volt szó. Amit hitelből veszel, az nem a tiéd, hanem a banké.

@csárlszbrunzol: Valóban, nem ennyit lopnak azok a retkek - ennél sokkal többet! A feketegazdaságról szóló becslés meg szimpla humbug, Zsindex-szintű kamu.

@juletræ: Oké, és aki esetleg nem akar nomadizálni? Az maradjon csak nyugodtan szegény?

@sterimar: Pedig ez az általános gyakorlat. Ki is fejtették jópáran, hogy miért, hadd ne kelljen ismételni őket. Lássuk be, ezzel szemben te csak a személyes kételyeidre támaszkodsz, ami igencsak kevéske érvnek. De még érvelési hibának is.
süti beállítások módosítása